فهرست مطالب

راهبردهای توسعه روستایی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1399)

نشریه راهبردهای توسعه روستایی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ملیحه شیبانی، علیرضا کرباسی* صفحات 239-252
    با توجه به تنوع الگوی مصرف خانوارها و اهمیت چگونگی اختصاص درآمد محدود خانوار به کالاها و خدمات مختلف، بررسی رفتار مصرفی خانوارها با استفاده از برآورد کشش مخارج، جایگاه ویژه ای در سیاست گذاری های اقتصادی دارد. لذا در این مطالعه از داده های خام مرکز آمار ایران در دو سال متوالی 1396 و 1397 جهت تجزیه و تحلیل رفتار مصرف موادغذایی خانوارهای روستایی خراسان رضوی به تفکیک در قالب نه گروه غذایی پرداخته شده است. این مطالعه نشان داد که در الگوی مصرف موادغذایی طی این دو سال تغییرات قابل توجهی مشاهده شده است. سهم بودجه غذا در سال 1397 نسبت به 1396 از 41 درصد به 53 درصد افزایش یافته است و همچنین کشش هزینه گروه های غذایی در سال1397 نسبت به 1396 افزایش یافته و بعضی از گروه های غذایی از حالت ضروری به لوکس تبدیل شده اند که این نتیجه، نشان دهنده کاهش رفاه خانوارها می باشد. نتایج همچنین نشان می دهد که خانواده های کم درآمد نسبت به خانواده های با درآمد بالاتر، از کشش هزینه غذایی بالاتر برخوردار هستند. تعادل مقیاس در هزینه های موادغذایی یافت می شود به این معنی که یک عضو اضافی خانواده باعث کاهش هزینه های اضافی می گردد. کاهش مصرف غلات ها و افزایش مصرف میوه و گوشت به معنای تجدید نظر در عرضه موادغذایی است. اگرچه غلات و نان جزء موادغذایی اصلی خانوارهای روستایی خراسان رضوی محسوب می شوند، اما با درنظر گرفتن الگوی مصرفی خانوارهای روستایی استان خراسان رضوی باید تولید سایر موادغذایی جهت رفع مشکلات امنیت غذایی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقیاس، خراسان رضوی، سهم بودجه غذا، کشش هزینه، گروه های غذایی
  • مهدی چرمچیان لنگرودی* صفحات 253-266

    توسعه کاربرد نهاده های طبیعی و زیستی در راستای دستیابی به شالیکاری پایدار مهم و ضروری به نظر می رسد و شالیکاران را بایستی برای پذیرش شالیکاری پایدار و ارگانیک آماده نمود. ایجاد نگرش مثبت در شالیکاران نسبت به نهاده های زیستی برنجکاری و پذیرش آنها از اولویت و اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه، مدل سازی معادله ساختاری پذیرش نهاده های زیستی توسط شالیکاران شهرستان ساری می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه شالیکاران شهرستان ساری (24502 نفر) بوده که 336 نفر از آن ها بر اساس فرمول کوکران و با شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت بود. همچنین بر پایه مقدار میانگین واریانس استخراج شده (91/0< AVE > 692/0) و پایایی ترکیبی (993/0< CR > 969/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS16 و Smart PLS2 بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که ویژگی های آموزشی (با ضریب مسیر 453/0)، ویژگی های اطلاعاتی (با ضریب مسیر 355/0)، ویژگی های اجتماعی (با ضریب مسیر 117/0) و نگرش نسبت به نهاده های زیستی (با ضریب مسیر 084/0) تاثیر مثبت معنی داری بر پذیرش نهاده های زیستی داشتند (P<0.01) و 99 درصد از واریانس پذیرش نهاده های زیستی توسط این متغیرها تبیین شد. پیشنهاد می شود با توجه به نگرش نامطلوب شالیکاران نسبت به نهاده های زیستی، به شالیکاران در خصوص نقش نهاده های زیستی در سلامتی محصول، آب، خاک و انسان اطلاع رسانی شود و بهتر است از شالیکاران آگاه در این خصوص برای آموزش سایر شالیکاران استفاده شود.

    کلیدواژگان: ارگانیک، پذیرش، نهاده های زیستی
  • وحید ریاحی*، فرهاد جوان، امید شیخکانلوی میلان صفحات 267-285

    امروزه توسعه اقتصادی سکونتگاه های روستایی مهم ترین راهکار توسعه روستایی در کشورهای جهان سوم محسوب می شود موسسات مالی و صندوق های قرض الحسنه زیادی وجود دارند که می توانند از طریق ارایه اعتبارات خرد با بهره کم نقش بسزایی در توسعه اقتصادی روستاها در بخش های مختلف، کارآفرینی، اشتغال زایی و توسعه اقتصادی داشته باشند از این رو پژوهش حاضر به تحلیل اثرات صندوق کارآفرینی امید در توسعه اقتصادی سکونتگاه های روستایی شهرستان خوی می پردازد. مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از جهت روش توصیفی- تحلیلی است. گردآوری اطلاعات با بهره گیری از دو روش کتابخانه ای و میدانی مبتنی بر پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفته است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، از مدل تصمیم گیری چند معیاره (TOPSIS) فازی و نرم افزار های Expert choice، SPSS ، GIS استفاده شده است. نتایج رگرسیون جهت بررسی میزان اثرات صندوق کارآفرینی امید در توسعه اقتصادی سکونتگاه های روستایی خوی، گویای تاثیرات زیاد صندوق کارآفرینی امید در توسعه اقتصادی روستا های مورد مطالعه است. همچنین ضرایب بتا نشان دادند که در بین شاخص های توسعه اقتصادی وارد شده به معادله رگرسیون، سهم صندوق کارآفرینی امید در شاخص کاهش وابستگی اقتصادی به دیگران بیشتر از سایر شاخص های اقتصادی می باشد. در ادامه نیز، به منظور شناسایی نقش صندوق کارآفرینی امید در هر یک از شاخص های اقتصادی به شناسایی اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیر مستقل بر متغیر وابسته پرداخته شده است. هر یازده شاخص، در سطح p=0/000 (99 درصد اطمینان) رابطه مستقیمی و غیرمستقیمی با صندوق کارآفرینی امید داشتند. در ادامه نیز، جهت بررسی و رتبه بندی شاخص های توسعه اقتصادی، با توجه به صندوق کارآفرینی امید، از نرم افزار Expert Choice استفاده شده است. نتایج نشان داد، شاخص افزایش سطح تولیدات به مقدار وزن به دست آمده 130/0، بیشترین میزان اهمیت و شاخص کاهش پیش فروش تولیدات به واسطه با مقدار وزن 065/0، کمترین میزان اهمیت را از دیدگاه متخصصان به خود اختصاص داده اند. در نهایت نتایج تحلیل فضایی سکونتگاه های روستایی با استفاده از مدل تاپسیس، بیانگر آن است که بیشترین کارآمدی در توسعه اقتصادی از لحاظ ایجاد طرح های اشتغال زایی در روستای مهلذان(رتبه 1) با میزان ارزش عددی 70/0 را داشته است و سایر روستاها در رتبه های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: صندوق کارآفرینی امید، توسعه اقتصادی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان خوی
  • نازیلا جشان شهریاری*، حمید جلالیان، احمد حاج علیزاده، سعید نصیری زارع صفحات 287-301

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر اجرای طرح توان‎افزایی جامعه محلی شهرستان قلعه گنج در استان کرمان بر توانمندسازی زنان در روستاهای دهستان سرخ قلعه انجام شد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، تحلیلی- همبستگی است. جامعه آماری 975 نفر از زنان روستایی تحت پوشش این طرح در دهستان سرخ‎قلعه بود که 138 نمونه براساس فرمول کوکران به دست آمد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن توسط متخصصین و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. توزیع و انتخاب نمونه ها نیز براساس نسبت آن ها و به صورت تصادفی بود. برحسب نتایج پژوهش، اجرای این طرح در بعد شخصیتی، موجب افزایش اعتماد به نفس، احساس استقلال، ارزشمندی و افزایش قدرت تصمیم‎گیری در زنان شده که در نتیجه، افزایش مشارکت آنان در انتخابات شوراها و مدیریت در روستای خود را به دنبال داشته است. در بعد اجتماعی، موجب افزایش وجهه و منزلت اجتماعی، اعتبار ایده‎ها و نظرات نزد خانواده و اجتماع و همچنین تربیت صحیح فرزندان در خانواده شده است. اما در بعد اقتصادی، این طرح تنها موجب ایجاد روحیه کارآفرینی در میان زنان شده و در بسیاری از متغیرهای اقتصادی موفقیت آمیز نبوده است. بنابراین، فراهم‎کردن شرایط به صورت تامین منابع مالی، ایجاد صندوق های قرض الحسنه و پس انداز و تنوع بخشی در فعالیت ها و برنامه های آموزشی-مهارتی در بین زنان برای شروع فعالیت های اقتصادی، می تواند موجب اشتغال، پس انداز و تنوع بخشیدن به فعالیت های اقتصادی در میان آنان گردد. همچنین با توجه به یافته های دیگر پژوهش، میان متغیرهای سن، سطح تحصیلات و وضعیت تاهل زنان، با توانمندسازی آنان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، توسعه روستایی، زنان روستایی، طرح پیشرفت و آبادانی شهرستان قله گنج
  • صادق اصغری لفمجانی*، مهدی معصومی، نسرین نوروزی صفحات 302-322
    تولیدات صنایع دستی می تواند زمینه مناسبی را برای کسب درآمد بیشتر در نواحی روستایی ایجاد نماید. با توجه به اهمیت تولیدات صنایع دستی در معیشت خانوارهای روستایی شهرستان ایرانشهر، هدف پژوهش حاضر بررسی محدودیت های پیش روی زنان روستایی در تولید صنایع دستی در روستاهای این شهرستان بود. این تحقیق به روش توصیفی و علی - مقایسه ای انجام شده است. برای تحقق اهداف مورد نظر، ضمن مطالعات اسنادی و بازدیدهای اولیه میدانی، طیف گسترده ای از شاخص ها تعیین گردید. سپس با توجه به شاخص های تحقیق، پرسشنامه های خانوار جهت جمع آوری اطلاعات لازم در ارتباط با خانوارهای تولیدکننده صنایع دستی تهیه شده است. جامعه آماری تحقیق، شامل تمامی زنان فعال در تولید صنایع دستی ساکن در روستاهای بالای 50 خانوار این شهرستان بود که با توجه به تعداد 9008 خانوار ساکن در این روستاها و استفاده از فرمول کوکران (با سطح خطای 05/0)، تعداد 376 خانوار به عنوان حجم نمونه محاسبه و خانوارهای نمونه به تناسب فراوانی خانوارهای ساکن در روستاهای نمونه با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعیین گردید و پرسشنامه تحقیق با کمک زن یا دختر فعال در تولید صنایع دستی خانوار نمونه تکمیل شده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزارهای FAHP، GRA و آزمون آماری در نرم افزار SPSS استفاده گردیده است. یافته های پژوهش موید آن است که موانع اقتصادی با میانگین 24/3 مهم ترین محدودیت پیش روی تولیدکنندگان صنایع دستی در روستاهای شهرستان ایرانشهر می باشد و شدت محدودیت اقتصادی، اجتماعی و نهادی به ترتیب در 2/74، 8/12 و 8/22 درصد از خانوارهای مورد مطالعه در سطح شدید یا بسیار شدید می باشد. همچنین نتایج حاصل از تکنیک GRA نشان داد که روستاهای مورد مطالعه، از نظر شدت محدودیت های پیش روی زنان در تولید صنایع دستی، دارای وضعیت کاملا متفاوتی می باشند. با توجه به نتایج تحقیق، تشکیل و تقویت تعاونی و شرکت های خصوصی با هدف حمایت از تولید و بازاریابی محصولات صنایع دستی و رفع محدودیت های پیش روی زنان در تولید صنایع دستی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بلوچستان، چالش های تولید، روستا، زنان، صنایع دستی
  • حسنعلی جهانتیغ، علی اکبر عنابستانی*، محمودرضا میرلطفی، امیدعلی خوارزمی صفحات 323-345

    در بازه زمانی کنونی، رهیافت روستای خلاق به عنوان دیدگاهی نو در زمینه توسعه روستایی تلاش دارد تا بستر زندگی با کیفیت و خلاقانه را در مناطق روستایی مهیا سازد. بنابراین هدف مطالعه حاضر استخراج شاخص های روستای خلاق در سکونتگاه های روستایی منطقه سیستان و شناسایی پیشران های کلیدی موثر برای گسترش زمینه های خلاقیت روستاییان است. برای این منظور از روش تحلیل اثرات متقاطع استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز در قالب پرسشنامه دلفی و با استفاده از نظر متخصصان استخراج گردید و پیشران های کلیدی اثرگذار بر خلاقیت روستاییان شناسایی گردید. نمونه مورد مطالعه شامل 29 نفر از کارشناسان در منطقه سیستان می باشند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد که در مجموع تعداد 6 مولفه (انعطاف پذری، ابتکار، ترویج و آموزش، خطرپذیری، رهبری و مشارکت) با 69 شاخص در شکل گیری روستای خلاق اثرگذارند که در این بین 18 شاخص به عنوان پیشران های کلیدی انتخاب شدند. از بین 18 پیشران، تعداد 6 پیشران بیشترین اثرگذاری و کمترین اثرپذیری را داشتند که شامل "ورود اهالی روستا به فعالیت های جدید و نوآورانه (با اثرگذاری 32)"، "میزان توانایی مدیران محلی برای هدایت روستا در راستای توسعه روستای خلاق (با اثرگذاری 26)"، " استقبال و پذیرش خلاقیت توسط ساکنین محلی روستا در منطقه (با اثرگذاری 23)"، "توسعه ایده های خلاقانه جهت بهبود مشارکت مردمی (با اثرگذاری 23)"، " اعتماد به افراد تحصیل کرده در تصمیم گیری ها و مدیریت (با اثرگذاری 21)" و " آموزش و انگیزه بخشی به کارآفرینان در محیط های روستایی (با اثرگذاری 21)" می باشند. بنابراین رهیافت روستای خلاق به عنوان یک رویکرد مفید و کارامد برای رفع موانع توسعه در سکونتگاه های روستایی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آینده نگری، خلاقیت روستایی، پایداری روستایی، سیستان
  • شهرام مقدس فریمانی*، مهدیه السادات میرترابی، سید سهیل قائم مقامی صفحات 347-363

    در دنیای کنونی نیل به اهداف توسعه بدون استفاده از ذخایر نیمی از جمعیت جامعه یعنی زنان امری غیرممکن است. توانمندسازی اقتصادی-اجتماعی زنان یک پیش نیاز برای توسعه پایدار و رشد اقتصادی به شمار می آید، بنابراین هدف از این پژوهش که در سال 1398 اجرا گردید، شناسایی تبیین کننده های توانمندی اقتصادی-اجتماعی زنان روستایی و عوامل موثر بر آن در استان زنجان بود. دیدگاه کلی حاکم بر پژوهش با توجه به ماهیت و نوع پژوهش دیدگاه کمی است. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای صندوق های اعتباری خرد زنان روستایی در استان زنجان بودند (636=N) که 154 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری آن توسط اساتید صاحب نظر و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت و مقدار آن برای بخش های مختلف پرسشنامه بین 86/0 و 96/0 بدست آمد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد پنج نشانگر؛ مشارکت در فعالیت های درآمدزا، توانمندی فردی و فکری در امور اقتصادی و مالی، مشارکت در تصمیم های اقتصادی خانوار، همیاری و حمایت در مورد مسایل اقتصادی و کنترل بر هزینه کرد منابع مالی در مجموع توانستند 44/68 درصد از کل واریانس نشانگرهای توانمندی اقتصادی زنان روستایی را تبیین کنند. همچنین، طبق نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، مهم ترین مولفه های موثر بر توانمندی اقتصادی زنان روستایی در استان زنجان در پنج عامل تعامل با محیط اجتماعی، توانمندی ذهنی و مالی، آموزش و ارتباطات اجتماعی، مشارکت خانگی و اقتصادی و آزادی و اختیار عمل خلاصه شدند. این عوامل در مجموع توانستند 59/40 درصد از واریانس کل را تبیین نمایند. در نتیجه زنان روستایی باید در معرض و بستر مناسب اجتماعی قرار بگیرند و جامعه با مشارکت اقتصادی آنها همراه باشد تا زمینه های اقتصادی و اجتماعی لازم برای توانمندی زنان روستایی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: اشتغال، توانمندسازی اقتصادی-اجتماعی، توسعه روستایی، مشارکت زنان روستایی
  • علیجان سالاریان*، حسن فیضی، امیر سالاری صفحات 365-376
    به منظور بررسی رابطه بین آبیاری تابستانه با عملکرد زعفران، مطالعه ای در روستاهای منطقه تربت حیدریه (خراسان رضوی) و فاروج (خراسان شمالی) صورت پذیرفت. بدین منظور با مصاحبه رودررو با تعدادی از کارشناسان و کشاورزان پیشرو، پرسشنامه هایی در سال 1398 تهیه و تکمیل گردید. براین اساس تعداد 91 مزرعه (با مساحت قطعات 5/0 تا 7 هکتاری) زعفران با سنین 1 تا 4 سال در روستاهای منطقه مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین بر این اساس تیمارهای زمان اولین آبیاری شامل آبیاری در 20 مردادماه، آبیاری در 15 شهریور و آبیاری در 10 مهرماه بعنوان تیمارها و اثر آن ها بر عملکرد زعفران در نظر گرفته شدند که بر اساس طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در مزارع دو ساله مقدار عملکرد کلاله خشک زعفران به طور معنی داری تحت تاثیر زمان اولین آبیاری قرار نگرفت ولی زمان اولین آبیاری، تاثیر معنی داری بر عملکرد زعفران (کلاله خشک) بویژه در مزارع 1، 3 و 4 ساله داشت.  انجام اولین آبیاری در 10 مهر ماه، بیشترین مقدار عملکرد کلاله خشک زعفران را برای مزرعه یکساله به دنبال داشت، اما برای مزارع دو ساله، اولین آبیاری در 15 شهریور بیشترین تاثیر را در افزایش عملکرد کلاله خشک زعفران در مناطق تربت حیدریه و فاروج به همراه داشت. رابطه بین صفت آلودگی قارچی وارد شده در مدل با ضریب 779/4-  با صفت عملکرد (کلاله) در سال سوم و با ضریب 731/7- برای سال چهارم منفی بوده و این به آن معنی است که بین صفت عملکرد (کلاله) در سال سوم و چهارم و متغیر آلودگی قارچی، رابطه رگرسیونی منفی وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد که 64 درصد از تغییرات صفت آلودگی به پوسیدگی قارچی بنه ها به تعداد آبیاری مزارع زعفران مربوط می باشد. لذا آبیاری زودهنگام در تابستان نظیر مرداد ماه بخصوص در مزارع 3 و 4 ساله به منظور جلوگیری از انواع آلودگی ها توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: عملکرد کلاله، آبیاری، گیاه دارویی، بیماری بنه
|
  • Malihe Sheibani, Alireza Karbasi * Pages 239-252
    According to the diversity of household consumption patterns and the importance of how to allocate limited household income to different goods and services, the study of household consumption behavior using expenditure elasticity estimates has a special place in economic policies. Therefore, in this study, the raw data of the Statistics Center of Iran in two consecutive years 2017 and 2018 to analyze the food consumption behavior of rural households in Khorasan Razavi have been separated into nine food groups. This study showed that significant changes have been observed in the pattern of food consumption during these two years. The share of food budget in 2018 compared to 2017 has increased from 41% to 53% and also, the expenditure elasticity of food groups has increased in 2018 compared to 2017 and some food groups have changed from essential to luxury that, result indicates a decrease in household welfare. The results also show that low-income families have higher food expenditure elasticity than higher-income families. Balance of scale is found in food costs, which means that an extra family member reduces additional costs. Reducing the consumption of cereals and increasing the consumption of fruits and meat means revising the supply of food. Although cereals and bread are the main food items of rural households in Khorasan Razavi, but, according to the consumption pattern of rural households in Khorasan Razavi province, in order to solve food security problems, the production of other materials should be increased.
    Keywords: Economies of Scale, Expenditure Elasticity, Food budget share, food groups, Khorasan Razavi
  • Mehdi Charmchian Langerodi * Pages 253-266

    The development of the use of natural and biological inputs to achieve sustainable rice cultivation seems to be essential, and rice farmers must be prepared to accept sustainable and organic rice. Creating a positive attitude among rice growers about the biological inputs of rice is of paramount importance. The purpose of this study was structural equation modeling of biological inputs acceptance by sari rice farmers. All rice farmers in Sari County (24502 individuals) were selected as the statistical population of the study, and 336 of them were selected as the study sample based on Cochran's formula and with random sampling method. Data collection was performed using a researcher-made questionnaire. Also, based on the average variance extracted (0.692 >AVE< 0.91) and composite reliability (0.969 >CR < 0.993), the questionnaire had a convergent validity and appropriate reliability. SPSS16 and Smart PLS2 software were used to analyze the data. The results showed that educational characteristics (with path coefficient 0.453), information characteristics (with path coefficient 0.355), social characteristics (with path coefficient 0.117), and attitude towards biological inputs (with path coefficient 0.084) had a significant positive effect on acceptance of biological inputs (p < 0.01) and 99 percent of the variance of biological input acceptance was determined by these variables. It is suggested that due to the unfavorable attitude of rice farmers towards biological inputs, rice farmers should be informed about the role of biological inputs in crop, water, soil and human health. It is better to use knowledgeable rice farmers in this regard to train other rice farmers.

    Keywords: Organic, acceptance, Biological inputs
  • Vahid Riahi *, Farhad Javan, Omid Sheikhkanlu Milan Pages 267-285

     There are many financial institutions and good credit funds that can play a significant role in economic development by providing low-interest microcredit. Villages in different sectors should entrepreneurship, job creation and economic development, etc. Therefore, the present study investigates the effects of the Omid Entrepreneurship Fund on the economic development of rural settlements in Khoy city. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical method. Data collection was done using two methods of library and field based on a researcher-made questionnaire. Also, in order to analyze the information, fuzzy multi-criteria decision model (TOPSIS) and Expert choice software, SPSS, GIS have been used. The results of regression to examine the effects of Omid Entrepreneurship Fund on the economic development of Khoy rural settlements, indicate the high impact of Omid Entrepreneurship Fund on the economic development of the studied villages. Beta coefficients also showed that among the indicators of economic development included in the regression equation, the share of Omid Entrepreneurship Fund in the index of reducing economic dependence on others is higher than other economic indicators. In order to identify the role of Omid Entrepreneurship Fund in each of the economic indicators, the direct and indirect effects of the independent variable on the dependent variable have been identified. All eleven indicators had a direct and indirect relationship with the Entrepreneurship Fund at the level of p = 0.000 (99% confidence). In order to review and rank the indicators of economic development, according to the Omid Entrepreneurship Fund, Expert Choice software has been used. The results showed that the index of increasing the level of production to the amount of weight obtained was 0.130, the highest importance and the index of decreasing the pre-sale of products due to the weight of 0.065, the least important from the perspective of experts. Finally, the results of spatial analysis of rural settlements using the TOPSIS model indicate that the most efficient in economic development in terms of creating employment projects in the village of Mahlzan (rank 1) with a numerical value of 0.70 And other villages are in the next ranks.

    Keywords: Omid Entrepreneurship Fund, Economic Development, rural settlements, Khoy County
  • Nazila Jeshan Shahriari *, Hamid Jalalian, Ahmad Haj Alizadeh, Saeid Nasire Zare Pages 287-301

    This study investigated the empowerment program of the local community of Ghale Ganj city in Kerman province on the empowerment of women in the villages of Sorkh Qale rural district. This research is used in terms of purpose and in terms of analytical-correlation method. The statistical population was 975 rural women covered by this project in the Red Fort area. 138 samples were obtained based on Cochran's formula. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. Distribution and selection of samples were done based on their ratio and randomly. According to the results, the implementation of this plan in the dimension of personality has increased confidence, sense of independence, value and increased decision-making power in women, which in turn, their participation in council elections and management in their village in the social dimension has increased. Social credibility is the credibility of ideas and opinions in the family and society, as well as the proper upbringing of children in the family. But economically, the project has only created an entrepreneurial spirit among women and has not been successful in many economic variables. Therefore, creating conditions in the form of financing, creating appropriate credit and savings funds, and creating diversity in activities and educational programs among women to start economic activities, can lead to employment, savings and diversity in their economic activities. Be. Also, according to other research findings, there is a significant relationship between the variables of age, level of education and marital status of women with their empowerment.

    Keywords: Empowerment, Rural development, Rural Women, Ghale Ganj County Development Plan
  • Sadegh Asghari Lafmejani *, Mahdi Masoumi, Nasrin Norouzi Pages 302-322
    Handicraft products can may way for more income in rural areas. Given the importance of handicraft products in the livelihood of rural households in Iranshahr County, the aim of this study was to investigate the constraints the rural women experience in producing handicrafts in the villages of this county. This research was conducted in a descriptive and causal-comparative methods. To achieve the desired goals, in addition to document analysis and initial field visits, a wide range of indicators were introduced. Then, according to the research indicators, household questionnaires were prepared to collect the essential data on the households making handicrafts. The population of the study included all craftswomen active in the production of handicrafts living in villages with more than 50 households in Iranshahr County. As 9008 households live in these villages, using the Cochran's formula (with a margin of error equal to 0.05), 376 households as the sample size were calculated; the sample households were selected in a simple random sampling method in proportion to frequency of households living in the sample villages. The research questionnaires were completed by craftswomen or girls involved in handicraft production in the sample households. For data analysis, FAHP and GRA software and statistical tests in SPSS were used. Findings confirm that economic barriers with a mean of 3.24 are the most important constraints on the handicraft producers in the villages of Iranshahr County, as the severity of economic, social and institutional constraints were 74.2, 12.8 and 22.8, respectively among the households which ranked as severe or very severe. The results of GRA showed that the study villages have a completely different situation in severity of the constraints on craftswomen. According to the research results, it is suggested to establish and strengthen cooperatives and private companies to support the production and marketing of handicraft products and remove the constraints craftswomen face in the production of handicrafts.
    Keywords: Balochistan, Production Challenges, Rural Areas, Women, Handicrafts
  • Hasanali Jahantigh, Aliakbar Anabestani *, Mahmoudreza Mirlotfi, OmidAli Kharazmi Pages 323-345

    In the current period, the creative village approach as a new perspective on rural development seeks to provide a quality and creative living environment in rural areas. Therefore, the aim of the present study is to extract the characteristics of creative villages in rural settlements of Sistan region and to identify key effective drivers for expanding the fields of rural creativity. For this purpose, the cross-section analysis method was used. The required information was extracted in the form of Delphi questionnaire using the opinion of experts and the key drivers affecting the creativity of villagers were identified. The study sample includes 26 experts in Sistan region who were purposefully selected. The results show that a total of 69 indicators affect tourism in Sistan, of which 18 indicators were selected as key drivers. Out of 18 drivers, 6 had the most impact and the least impact, including "Trust in educated people in decision-making and management", "Welcoming and accepting creativity by local villagers in the area", "Support of villagers and local officials from projects" "Entrepreneurship presented in the rural environment", "entry of villagers into new and innovative activities", "the ability of local managers to lead the village in the development of creative village" and "development of creative ideas to improve public participation". So creative village approach as a useful approach to removing barriers to development in rural settlements is suggested.

    Keywords: Foresight, Rural Creativity, Rural Sustainability, Sistan
  • Shahram Moghaddas Farimani *, Mahdieh Sadat Mirtorabi, Seyyed Soheil Ghaemmaghami Pages 347-363

    The purpose of this research was to identify the determinates factors of economic empowerment and effective factors on it of rural women in Zanjan province. The statistical population of the study consisted of all members of rural women's microfinance funds in the province of Znjan (N=636) that 154 of them were selected according to Cochran formula. This research was a survey and a researcher-made questionnaire was used to data collection. Reliability of the questionnaire by calculating Cranach's alpha (α= 0.96 & 0.86) and Validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. The results of ranking the determinants of economic empowerment of rural women by exploratory factor analysis showed, participation in income generation activities, individual and intellectual ability in economic and financial affairs, participation in household economic decisions, assistance and support on economic issues and cost control over funds were able to explain 68.44% of the total variance. Also, according to the results of exploratory factor analysis the most important explanations for the economic empowerment of rural women in Zanjan province submitted in 5 factors included: Interact with the social environment, mental and financial empowerment, education and social communication, home and economic partnership and freedom and authority to act. These factors were able to explain 40.59% of the total variance.

    Keywords: employment, Social-Economic Empowerment, Rural development, Participation of Rural Women
  • Alijan Salariyan *, Hassan Feizi, Amir Salari Pages 365-376
    In order to investigation of relationships between saffron yield and summer irrigation a survey was conducted in fields of rural areas of Torbat Heydarieh and Farooj, Iran. The survey was done by questionnaires as face to face interview with farmers and expertise of this subject in 2019. Based on this method, 90 saffron fields (area about 0.5- 7 ha) with 1-4 years ages were studied. In addition effect of first irrigation treatments consisted irrigation on august, on mid-September and on early October on saffron yield based on completely randomized design was performed. Results indicated that in 2 years old fields did not significantly affected by first irrigation time, but the time of first irrigation had significant effect on saffron yield especially in 1, 3 and 4 years-old farms. Irrigation on early October in one year-old farms showed the highest stigma yield, but in two years- old farms this condition occurred on mid-September at Torbat Heydarieh and Farooj. In addition there was a negative relationship between fungi contamination with yield (-4.779) in three years- old and regression coefficient was -7.731 in four years-old farms. Furthermore there was about 64 % of changes in corm contamination to fungi related to number of irrigation. Therefore early irrigation of farms in summer such as August especially in three and four years-old because of enhancement of contamination to fungi diseases do not recommend.
    Keywords: Stigma yield, irrigation, Medicinal plant, corm disease