فهرست مطالب

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 18، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدرضا سیدجوادین، نرجس السادات نسبی*، علیرضا یوسفی صفحات 252-269
    زمینه و هدف

    شایستگی، مجموعه دانش، مهارت، ویژگی های شخصیتی، علایق، تجربه ها و توانمندی های مرتبط با شغل است که دارنده آن ها را قادر می سازد در سطحی بالاتر از حد متوسط به انجام وظایف و مسئولیت ها بپردازد. ازآنجا که قرآن کریم  و روایات بر اصل انتخاب شایسته ترین افراد با توجه به شایستگی ها و معیارهای مشخص تاکید نموده است، لزوم تعریف شایستگی های مورد نیاز برای انتخاب مدیران کارا و توانمند احساس می گردد. بر این اساس بر آن شدیم تا با بررسی منابع ارزشمند قرآن و نهج البلاغه به طور هم زمان شایستگی های عمومی و تخصصی مدیران را استخراج نماییم.

    روش پژوهش:

    مطالعه کیفی حاضر از نظر هدف، توسعه ای است، که در آن از روش تحقیق تحلیل محتوای کیفی از نوع استقرایی و هدایت شده متن قرآن کریم و نهج البلاغه برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است و با رویکرد  قرآنی - روایی به بررسی موضوع و استخراج ویژگی های مدیران شایسته پرداخته است.

    یافته ها:

    پس از استخراج کلیه مفاهیم (354 مفهوم) و طبقه بندی آن ها در نهایت به 21 عنوان شایستگی منتج شد و آن ها در طبقه بندی های متوالی (3 مرحله کدگذاری، آماده سازی و تلخیص) در 2 گروه شایستگی های عمومی و تخصصی قرارداده شد.

    نتیجه گیری:

    در نتیجه با توجه به موازین اسلامی در انتخاب مدیران جامعه اسلامی باید علاوه بر توجه به این شایستگی ها، با نگرش سیستمی به آن ها توجه نمود.

    کلیدواژگان: گزینش، مدیر، اسلام، شایستگی های عمومی، شایستگی های تخصصی
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، زهرا خطیرنامنی، سکینه بیگم کاظمی، محمدرضا هنرور، عباس بدخشان، سراج الدین عارف نیا، منصوره لطفی، سید مهدی صداقت، سیدمحمد حسینی، مهرداد کمانگری، محمد دادجو، معصومه غلامی، نرگس رفیعی، مریم ایری صفحات 270-279
    زمینه و هدف

    بخش دولتی نظام مراقبت سلامت، ایجاد عدالت و امکان دسترسی افراد نیازمند به خدمات تخصصی تر را از طریق نظام ارجاع میسر می سازد. اگر چالش های نظام ارجاع به موقع شناسایی و مورد مداخله متناسب قرار نگیرد، این سیستم مطمینا کارایی و اثربخشی لازم را نخواهد داشت. این مطالعه با هدف شناسایی و رتبه بندی دلایل عدم مراجعه بیماران سرپایی سطح یک به سطح دو در نظام ارجاع الکترونیک استان گلستان در سال 1398 انجام شد.

    روش پژوهش:

    نوع مطالعه توصیفی به روش مقطعی بود. 431 بیمار سرپایی از بیمارستان های پایلوت نظام ارجاع الکترونیک در استان گلستان که علی رغم نوبت گیری توسط سیستم، به متخصص تعیین شده در سطح دو مراجعه نکردند، با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب و از طریق اطلاعات ثبت شده در سیستم و با روش نمونه گیری سیتماتیک وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه، جمع آوری و با روش های آمار توصیفی و آزمون فریدمن در نرم افزار  23SPSS تحلیل گردید.

    یافته ها:

    مهمترین دلایل عدم مراجعه بیماران از سطح یک به سطح دو در نظام ارجاع الکترونیک، به ترتیب داشتن یک پزشک معتمد و آشنا، عدم امکان پرداخت هزینه ویزیت متخصص و بالا بودن هزینه های ایاب و ذهاب از منزل تا پزشک متخصص تعیین شده، جنسیت پزشک متخصص و عدم راهنمایی لازم در مورد ارجاع به پزشک متخصص توسط مرکز ارجاع دهنده بود. رتبه دلایل عدم مراجعه مطرح شده توسط بیماران با یکدیگر متفاوت بود (0/001  >  p).

    نتیجه گیری:

    افزایش اعتماد مردم به پزشکان متخصص شاغل در نظام ارجاع الکترونیک و رایگان نمودن خدمات تخصصی برای بیماران بی بضاعت می تواند منجر به بهبود وضعیت موجود گردد. افزایش آگاهی بیماران جهت استفاده از خدمات تخصصی سطح دو از طریق رسانه های عمومی می تواند به بهره مندی بیماران از این خدمات کمک نماید.

    کلیدواژگان: نظام ارجاع، الکترونیک، خدمات سرپایی
  • عیسی فتحی، امیراشکان نصیری پور*، نادر خالصی، رضا زیاری صفحات 280-294
    زمینه و هدف

    اداره بهینه بخش خدمات غذایی در بیمارستان ها، نقش بسزایی در عملکرد بیمارستان ها، تسریع در بهبودی و افزایش سطح رضایتمندی بیماران از بیمارستان ها ایفا می نماید. هدف از مطالعه حاضر طراحی الگویی برای مدیریت بخش خدمات غذایی در بیمارستان های ایران است.

    روش پژوهش:

    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری است. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده و از میان افراد شرکت کننده در همایش مدیریت بیمارستانی شامل 250 نفر از مدیران بیمارستان ها، کارشناسان تغذیه، کارشناسان بهداشت محیط و غیره در شهریور 1397 در تهران بود. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی پرسشنامه از طریق روایی سازه و پایایی (همسانی درونی) از طریق آلفای کرونباخ انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی روابط بین متغیرها و ارایه مدل ساختاری از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و همچنین نرم افزارهای SPSS 21 و AMOS 22 استفاده گردید.

    یافته ها:

    بر اساس مدل به دست آمده 5 عامل اصلی و موثر بر مدیریت بخش خدمات غذایی شناخته شدند که شامل عوامل بهداشتی و ایمنی، رضایتمندی بیماران، ضایعات غذایی، نظارت و کنترل و نهایتا سازوکار بودند. در این میان عوامل بهداشتی و سازوکار به ترتیب با ضرایب 0/874 و 0/612 بیشترین و کمترین تاثیر را در اداره بخش خدمات غذایی در بیمارستان های ایران داشتند.

    نتیجه گیری:

    بر اساس الگوی به دست آمده عوامل مختلفی در مدیریت بخش غذایی موثر هستند که لازم است این عوامل در برنامه ریزی های بیمارستانی بیشتر مورد توجه قرار گیرد. طبق یافته ها می توان گفت ابعاد مرتبط با بهداشت و ایمنی غذایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: مدیریت، خدمات غذایی، بیمارستان
  • روح الله عسکری، محمدرضا شیخی چمان، سمانه انتظاریان اردکانی، الهام میانکوهی* صفحات 295-305
    زمینه و هدف

    شناسایی وضعیت فعلی اشتغال، اطلاعات مفیدی برای سیاست گذاران و تصمیم گیران نظام آموزشی کشور به منظور انجام برنامه ریزی در زمینه تعیین ظرفیت پذیرش دانشجو و شرایط استخدام و اشتغال فارغ التحصیلان رشته های مختلف فراهم می کند. این مطالعه با هدف بررسی سرنوشت شغلی رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی از دیدگاه دانش آموختگان انجام پذیرفته است.                                             

    روش پژوهش: 

    مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر از نوع مقطعی بوده و در نیمه دوم سال 1397 بر روی 108 نفر از دانش آموختگان رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام گرفت. مشارکت گنندگان از طریق سرشماری وارد تحقیق شدند و ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه استاندارد سرنوشت شغلی بود. تجزیه  و تحلیل های آماری در محیط نرم افزار SPSS 16  با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار، درصد) و آمار تحلیلی (آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس و  همبستگی پیرسون) انجام شد.

    یافته ها:

    میانگین نمره سرنوشت شغلی در مطالعه حاضر 0/65 ± 3/04 بود که از میان ابعاد آن، بالاترین و پایین ترین میانگین نمره به ترتیب مربوط به بعد های توانمندی های تخصصی و حرفه ای خود (0/65 ± 3/69) و ایجاد تمهیدات لازم برای اشتغال توسط دانشگاه (0/63 ± 2/59) بود. همچنین ارتباط آماری معنی داری میان بعد توانمندی های تخصصی و حرفه ای با متغیر وضعیت تاهل (0/046 = p)، ابعاد ایجاد تمهیدات لازم برای اشتغال توسط دانشگاه (0/031 = p)، تناسب برنامه درسی و آموزش اساتید با اشتغال (0/047 = p) و نقش فضای دانشگاه و پرورش مهارت های کارآفرینی (0/034 = p) با متغیر سن و در نهایت بعد تناسب برنامه درسی و آموزش اساتید با اشتغال با معدل فارغ التحصیلی دانش آموختگان (0/029 = p) مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

    پیشنهاد می شود زمینه اشتغال دانش آموختگان رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی در سطوح مختلف نظام سلامت فراهم شود. اهداف آموزشی، محتوای برنامه درسی و دوره های کارآموزی و کارورزی رشته با بازنگری مجدد، مبتنی بر نیازمندی های بازار کار کشور تغییر داده شوند و نهایتا مراکز آموزشی نقش پررنگ تری در زمینه معرفی قابلیت های دانش آموختگان خود به بازار کار حوزه سلامت ایفا کنند.

    کلیدواژگان: سرنوشت شغلی، مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانش آموختگان
  • مقداد راحتی*، اسماعیل فخاریان، علی یوسفیان آرانی، آیدین امیدوار، زهرا ناظمی بیدگلی صفحات 306-317
    زمینه و هدف

    به علت محدودیت منابع، کارآیی برای به حداکثر رساندن منابع موجود جهت مراقبت از بیماران بسیار مهم است. هزینه یابی مبتنی بر فعالیت زمان گرا، هزینه های مراقبت از بیمار را برآورد و اطلاعات ارزشمندی برای افزایش کارآیی فراهم می آورد. لذا پژوهشگران به بررسی بهای تمام شده درمان بیماران کوید-19 در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کاشان با این روش پرداخته اند.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر به صورت مقطعی و گذشته نگر انجام گردید. جامعه آماری که به صورت سرشماری انتخاب شده (3129 نفر)، بیماران کوید-19 در بیمارستان های سیدالشهداء (88  تخت) و شهید بهشتی (700 تخت) دانشگاه علوم پزشکی کاشان در اسفند 1398و فرودین 1399 بوده اند. گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی انجام گرفت. در روش کتابخانه ای به بررسی متون و در روش میدانی به بررسی اسناد و مدارک حسابداری، مشاهده فعالیت های مربوط به درمان بیماران و مصاحبه با مدیران ارشد جهت زمان سنجی خدمات ارایه شده به بیماران پرداخته شد. برای تحلیل داده ها از آماره های توصیفی میانگین و جداول فراوانی و برای انجام محاسبات روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمانگرا از نرم افزار Excel استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد هزینه ی یک شب اقامت بیماران کوید-19 در بیمارستان شهید بهشتی 22،866،669 ریال، در بیمارستان سیدالشهداء 30،554،405 ریال و در مجموع 2 بیمارستان 23،672،447 ریال بود. بهای تمام شده درمان بیماران کوید-19 به روش هزینه یابی مبتنی بر فعالیت زمانگرا از تعرفه مصوب شورای عالی بیمه بیشتر می باشد.

    نتیجه گیری

    به علت تفاوت بین هزینه تمام شده درمان بیماران کوید-19 با تعرفه های مصوب، لازم است شب تخت بیماران بر اساس تعرفه بخش های ویژه محاسبه گردد. همچنین به علت هزینه بالای درمان بیماران لازم است سیاستگذاری مناسبی برای اختصاص تخت در بیمارستان های دانشگاه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بهای تمام شده، بیمارستان، کوید-19
  • انیس عباسی، محمدجواد کبیر*، فاطمه کاویان تلوری، علیرضا حیدری، زهرا خطیرنامنی، نرگس رفیعی، آناهیتا کشاورزی صفحات 318-327
    زمینه و هدف

    بخشی از عمده هزینه های سلامت مربوط به مراقبت سرپایی است. از آنجا که هزینه های مربوط به تشخیص و درمان به طور سریع و روزافزونی در حال گسترش است؛ این مطالعه با هدف تعیین بار مراجعه و هزینه مراقبت های سرپایی بیماران تحت پوشش صندوق بیمه روستایی قبل و بعد از اجرای نظام ارجاع الکترونیک در استان گلستان انجام  شد.

    روش پژوهش:

    این مطالعه توصیفی به روش مقطعی بر اساس اطلاعات 6 ماهه اول سال 1396 و 1397 در کلینیک تخصصی کلیه بیمارستان ها و مطب پزشکان متخصص و فوق تخصص، مراکز تصویربرداری، آزمایشگاه، فیزیوتراپی، رادیوتراپی و داروخانه ها در بخش های دولتی و خصوصی استان گلستان انجام شد. مطالعه از نوع سرشماری و شامل اطلاعات تمامی بیماران تحت پوشش صندوق بیمه سلامت بود که برای دریافت خدمات به سطح دوم مراجعه نمودند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از سامانه های اطلاعاتی و اسناد موجود اداره کل بیمه سلامت با استفاده از نرم افزارExcel استفاده شد.

    یافته ها:

    بار مراجعات جهت ویزیت متخصصین در بخش دولتی و خصوصی در 6 ماه اول سال 1397 نسبت به همین بازه زمانی در سال 1396 در کل صندوق ها و صندوق روستایی به ترتیب 23/2 و 32/6 درصد کاهش و در بخش خصوصی نیز به ترتیب 53/2 و 93 درصد کاهش یافت. هزینه ویزیت در بخش دولتی و خصوصی در کل صندوق ها به ترتیب 23/6 و 48 درصد و در صندوق روستایی به ترتیب 30/6 و 91/2 درصد کاهش یافت.

    نتیجه گیری:

    با توجه به نتایج، پیشنهاد می گردد، که هر چه سریعتر ظرفیت پرونده الکترونیک سلامت و تداوم ارایه خدمات به بیماران تحت پوشش پزشک خانواده در کل کشور فراهم گردد تا بتوان به یکی از اهداف مهم نظام ارجاع در کشور یعنی کاهش هزینه های غیرضروری دست یافت.

    کلیدواژگان: ارجاع، مراقبت سرپایی، بیمه، هزینه های دارویی
|
  • Seyed Reza Seyed-Javadin, Narjes Alsadat Nasabi*, Ali Reza Yusefi Pages 252-269
    Background

    Competency is a set of job-related knowledge, skills, personality traits, interests, and experiences that enable the holder to perform tasks and responsibilities at an above-average level. Since the Holy Quran and hadiths emphasize the principle of selecting the most competent people according to specific characteristics and skills, there is a need to define the needed competencies for selecting efficient and capable managers. Based on this, the general and specialized competencies of managers were extracted from the valuable sources including the Quran and Nahj al-Balagha.

    Method

    In this qualitative developmental study, the qualitative content analysis research method was conducted to investigate the texts of the Holy Quran and Nahj al-Balagha using a Quranic-narrative approach to extract the characteristics of competent managers.

    Results

    After extracting all concepts (354) and classifying them, we finally achieved 21 competencies and placed them in consecutive classifications (3 stages of codification, preparation, and summarization) in 2 groups of general and specialized competencies.

    Conclusion

    According to the Islamic criteria in selecting managers of an Islamic society, these competencies should be considered using a systemic approach.

    Keywords: Selection, Manager, Islam, General competencies, Specialized competencies
  • Mohammad Javad Kabir, Alireza Heidari*, Zahra Khatirnamani, Sakine Beygom Kazemi, Mohammad Reza Honarvar, Abbas Badakhshan, Serajaldin Arefnia, Mansoureh Lotfi, Seyed Mehdi Sedaghat, Seyed Mohammad Hosseini, Mehrdad Kamangari, Mohammad Dadjoo, Masoumeh Gholami, Narges Rafiei, Maryam Eri Pages 270-279
    Background

     The public sector of the health care system provides justice and access for all people who need more specialized services through the referral system. If the challenges of the referral system are not identified and addressed promptly, the system will not be efficient and effective. The purpose of this study was to rank the reasons for non-referral of outpatient level 1 to level 2 in the electronic referral system of Golestan province in 2019.

    Methods

     In this descriptive and cross-sectional study, 431 outpatients participated from the pilot hospitals of the e-referral system in Golestan province, who did not refer to the level 2 specialist despite that an appointment was set by the system. The participants were selected using a stratified random sampling method. Data were collected using a questionnaire and analyzed by descriptive statistics and Friedman test in SPSS 23 software.

    Results

     The most important reasons for patients who were not  referred from level 1 to level 2 in the electronic referral system included the presence of a trusted and familiar physician, inability to pay the visit of a specialist, and high cost of transportation from home to the designated specialist, respectively. The gender of the specialist physician and lack of guidance on referral to the specialist physician were indicated by the referral center. Patients ranked the reasons of not referring to the specialist differently (P < 0.001).

    Conclusions

     The current status can be improved by increasing the public confidence in specialized physicians working in the electronic referral system and making the specialized services free for the poor patients. Furthermore, raising the patientchr('39')s awareness about using Level 2 specialized services through the mass media can help patients to benefit from these services.

    Keywords: Referral system, Electronic, Outpatient care
  • Esa Fathi, Amir Ashkan Nasiripour*, Nader Khalesi, Reza Ziyari Pages 280-294
    Background

    Optimal management of food services in hospitals plays an important role in their performance, accelerating the patients’ recovery and increasing the level of patient satisfaction. The purpose of this study was to design a model for food service management in Iranian hospitals.

    Methots:

    This descriptive correlational study was carried out using structural equation modeling. Simple random sampling was performed and the study participants were selected among  hospital managers, nutrition experts, and environmental health experts in a hospital management conference in Tehran in September 2018. The measurement tool was a researcher-made questionnaire with confirmed construct validity and corroborated reliability through Cronbachchr('39')s alpha. For data analysis, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were performed via SPSS 21 and AMOS 22 software.

    Results

    Based on the obtained model, 5 main factors affecting the management of food service sector were identified, including: health and safety factors, satisfaction factors, food waste factors, monitoring and control factors, and mechanism factors. Among these, health and mechanism factors with coefficients of 0.874 and 0.612 had the highest and the lowest effect in the management of food services in Iranian hospitals, respectively.

    Conclusion

    According to the obtained model, various factors are effective in food management that should be considered in hospital planning. Based on this, the food health and safety dimensions are of particular importance.

    Keywords: Management, Food services, Hospital
  • Roohollah Askari, Mohammadreza Sheikhy-Chaman, Samaneh Entezarian Ardekani, Elham Miankoohi* Pages 295-305
    Background

    Identification of the current employment status provides useful information for policy makers and decision makers of the education system in order to plan for determining the admission capacity of students, the conditions of graduate’s recruitment, and the employment condition of various fields. The aim of this study was determining the career destiny of healthcare management major from the perspective of graduates.

    Methods

    This descriptive-analytic and cross-sectional study was conducted in the second half of 2018 on 108 graduates of healthcare management at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd. Participants entered the study by census method and the data collection tool included a standard career destiny questionnaire. Statistical analyses were performed by SPSS 16 using descriptive (Frequency, Mean, Standard deviation, Percentage) and analytical (independent t-test, ANOVA, Pearson correlation coefficient test) statistics.

    Results

    The mean score of career destiny in the present study was 3.04 ± 0.65. Of career destiny constructs, the highest and the lowest average scores were related to the specialized and professional abilities (3.69 ± 0.65 (and creating the necessary facilities for employment by the university (2.59 ± 0.63), respectively. A statistically significant relationship was found between the following dimensions: specialized and professional abilities with marital status (P = 0.046), creating the necessary facilities for employment by the university (P = 0.031), appropriateness of the curriculum and professors education with employment (P = 0.047), role of university environment and entrepreneurship skills (P = 0.034) with the variable of age, and appropriateness of the curriculum and professors education with the participants’ employment and grade point average (GPA) (P = 0.029).

    Conclusion

    It is suggested to provide employment opportunities for graduates in the field of healthcare management at different levels of the health system, educational objectives, curriculum content, clerkship, and internship courses. Furthermore, the curriculum of this field of study should be revised based on the countrychr('39')s labor market needs and the educational centers should play a more prominent role in introducing their graduates’ capabilities to the health labor market.

    Keywords: Career destiny, Healthcare management, Graduates
  • Meghdad Rahati*, Esmaeil Fakharian, Ali Yousefianarani, Aydine Omidvar, Zahra Nazemi-Bidgoli Pages 306-317
    Background

    Due to limited resources, efficiency is very important to maximize resources for hospitals. Time-Driven Activity-Based Costing estimates costs and provides valuable information to increase efficiency. Therefore, the cost of COVID-19 in the hospitals affiliated with Kashan University of Medical Sciences was investigated using this method.

    Method

    In this cross-sectional and retrospective study, the statistical population included all patients (n = 3129) with COVID-19 hospitalized in the Seyed Al-Shohada hospital (88 beds) and Shagid Beheshti hospital (700 beds) selected via census method during March and April 2020. Data collection was conducted through review of litreture (library method field); and review of accounting documents, direct observation of activities related to the treatment of patients, interviews with top managers for timing of receiving services by patients (field method). The descriptive statistics including means and frequency tables was reported and time-driven activity-based costing was conducted. Data analyses were performed using Excel software.

    Results

    Findings showed that the cost of one bed night for COVID19 patients was 22,866,669 Rials in Shahid Beheshti hospital and 30,554,405 Rials in Seyed Al-Shohada hospital and was 23,672,447 Rials for both hospitals in total. The cost of treatment of COVID19 by time-driving costing method was higher than the tariff approved by the Supreme Insurance Council.

    Conclusion

    Due to the difference between the cost of treatment of COVID-19 and the tariffs, it is necessary to calculate the bed night of these patients based on the tariffs of special wards. Moreover, due to the high cost of these patients, it is necessary to make appropriate policies for allocating beds in the hospitals affiliated to the University of Medical Sciences.

    Keywords: Cost, Hospital, COVID19
  • Anis Abbasi, Mohammad Javad Kabir*, Fatemeh Kavian Telouri, Alireza Heidari, Zahra Khatirnamani, Narges Rafiei, Anahita Keshavarzi Pages 318-327
    Background

    Part of the major health costs is related to outpatient care. Since the costs of diagnosis and treatment are increasing rapidly and increasingly, this study was conducted to determine the referral burden and cost of outpatient care of patients covered by the Rural Insurance Fund before and after the implementation of the electronic referral system in Golestan province.

    Methods

    This was a cross-sectional and descriptive study conducted based on the information collected from the specialized clinics of all hospitals and offices of specialized and sub-specialized physicians, imaging centers, laboratories, physiotherapy, radiotherapy, and pharmacies in public and private sectors of Golestan province in the first 6 months of 2017 and 2016 . The study was a census and included the information of all patients covered by the Health Insurance Fund who referred to the second level to receive services. To collect the required data, the existing information systems and documents of the General Directorate of Health Insurance and Excel software were used.

    Results

    The number of visits to the specialists in the public and private sectors decreased by 23.2 % and 32.6 % in the first 6 months of 2017 compared to the same period in 2016 in all funds and rural funds, respectively. The number of visits to the specialists in the private sector decreased by 53.2% and 93% in the first 6 months of 2017 compared to the same period in 2016 in all funds and rural funds, respectively. The cost of visits in the public and private sectors decreased by 23.6 % and 48 % in all funds, respectively. In rural funds, the costs reduced by 30.6 % and 91.2 % in the public and private sectors, respectively.

    Conclusion

    According to the results, the capacity of electronic health records and the continuation of services to patients covered by family physicians should be improved throughout the country. Consequently, the unnecessary costs will be reduced, as one of the important goals of the referral system.

    Keywords: Referral, Ambulatory care, Insurance, Drug costs