فهرست مطالب

مخاطرات محیط طبیعی - پیاپی 27 (بهار 1400)

مجله مخاطرات محیط طبیعی
پیاپی 27 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نورالله نیک پور، صمد فتوحی*، حسین نگارش، شهرام بهرامی، سید زین العابدین حسینی صفحات 1-20

    شور شدن خاک ها از فرآیندهای غالب تخریب زمین در مناطق خشک و نیمه خشک بشمار می آید و یکی از مهمترین مشکلاتی است که باروری خاک را در نقاط مختلف جهان با مشکل جدی مواجه کرده است. در این مطالعه در اولین قدم، نمونه های خاک برداشت و کار پیش پردازش روی تصاویر لندست، با تشخیص بهترین ترکیب باندی (باند های 7-5-2) صورت گرفت. از شاخص های سنجش از دوری مختلف شوری مانند NDSI (شاخص شوری نرمال شده)، BI (شاخص روشنایی) و SI (شاخص شوری) برای نقشه برداری شوری خاک منطقه مورد مطالعه استفاده شده است. همچنین اندازه گیری های آزمایشگاهی هدایت الکتریکی (EC) و اسیدیته خاک (PH) نیز روی نمونه های خاک انجام شده است. در این راستا مقادیر سه شاخص شوری NDSI, BI, SI برای سال های 2017، 2015، 2010، 2005، 2000 در محیط نرم افزار ENVI و GIS محاسبه شد و مناطق دارای شوری با رنگ قرمز در نقشه خروجی در محدوده مورد مطالعه نمایش داده شد. بر اساس نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای  زمین های دارای خاک شور به علل مختلفی از جمله (مجاورت با سازند گچساران، آبیاری شدن با آبهای زیرزمینی شور، جنس خاک و لم یزرع بودن اکثر زمین ها در منطقه و...) به طور صد در صد در غرب و جنوب غرب استان ایلام (در زیر حوضه های مهران، موسیان-آبدانان، دشت عباس غربی - شرقی و مولاب) واقع هستند. با توجه به بازدید های میدانی و نمونه برداری خاک جهت آزمایش از مناطق مختلف استان ایلام نیز مشخص شد که فقط مقادیر PH در زیر حوضه مهران، جنوب دهلران و پایین دست سد سیمره بالای 5/8 بوده که نشان دهنده ی قلیایی و سدیمی بودن خاک این مناطق است. نتایج آزمایشگاهی EC و PH نمونه های خاک تا حدودی نتایج تجزیه و تحلیل های سنجش از دوری بدست آمده از داده های ماهواره ای در منطقه مورد مطالعه تایید می کند.

    کلیدواژگان: شوری خاک، تخریب سرزمین، شاخص های SI، BI، سنجش از راه دور، استان ایلام
  • سید حسین میرموسوی*، حسین اسمعیلی صفحات 21-46

    مخاطرات طبیعی حوادث ناگواری هستند که هر ساله باعث بروز صدمات و خسارات بسیار زیاد و جبران ناپذیر به محیط طبیعی و پدیده های انسان ساخت می شوند. سیلاب ها از جمله مخاطراتی هستند که همیشه احتمال رخ داد آنها به عنوان یک مخاطره طبیعی برای انسانها وجود داشته است. در این میان شناسایی پهنه های سیل خیز از جمله اقدامات اولیه برای مقابله با آنها محسوب می شود. شهرستان داراب نیز از این امر جدا نبوده و این پژوهش با هدف تهیه نقشه پتانسیل سیلخیزی شهرستان انجام شد. با توجه به این نکته که در سیلخیزی هر منطقه معیارهای زیادی دخیل می باشد، لذا در این پژوهش12 معیار شیب، جهت شیب، بارش، ارتفاع رواناب، وضعیت شماره منحنی (CN)، جهت جریان تجمعی، وضعیت گروه های هیدرلوژیکی خاک، کاربری اراضی، تراکم پوشش گیاهی، تراکم شبکه زهکشی، وضعیت ارتفاعی حوضه و فاصله از آبراهه ها، انتخاب و نقشه های مربوط به هریک تهیه گردید. در مرحله بعد نقشه های تهیه شده با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و با استفاده از نرم افزار اکسپرت چویس وزن دهی و توسط مدل منطق فازی فرایند فازی سازی آنها انجام شد. در نهایت همپوشانی لایه ها با استفاده از عملگر فازی جمع جبری (SUM) در نرم افزار Arcmap انجام شد و بدین ترتیب نقشه های مربوط به پهنه بندی خطر رخداد سیل شهرستان داراب با دوره های بازگشت مختلف و در 5 طبقه استخراج شد. نقشه های بدست آمده با دوره های بازگشت مختلف، از الگوی تقریبا یکسان و مشابهی برخوردار میباشند. به طوری که بر اساس نقشه های نهایی خطر وقوع سیل با دوره های بازگشت 25، 15، 5 و 50 ساله، به ترتیب 71/9، 39/9، 4/8 و 93/9 درصد از مساحت شهرستان دارای خطر سیل خیزی خیلی کم و 24/9، 64/10، 90/11 و 65/8 درصد از مساحت آن دارای خطر سیل خیزی خیلی زیاد می باشد.

    کلیدواژگان: شهرستان داراب، نواحی سیل خیز، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور (RS)، منطق فازی، مدل AHP، لندست 8
  • ساناز بلارک، ابوذر پایدار*، عبدالواحد صفرزائی صفحات 47-66
    تامین آب آشامیدنی با کیفیت، سالم و بهداشتی یکی از اهداف مهم جوامع بشری است و مصرف آب ناسالم و غیربهداشتی مخاطرات جبران ناپذیری را برای انسان در کوتاه مدت و درازمدت به همراه دارد. از اینرو سلامتی آحاد جامعه در گرو تامین آب شرب مطلوب است. هدف از تحقیق حاضر، تعیین کیفیت شیمیایی و میکروبی منابع آب زیرزمینی روستاهای پیرامون شهر زاهدان و ارزیابی مخاطرات ناشی از مصرف آب های ناسالم از نظر کیفیت شیمیایی و میکروبی در فصل پاییز  1398 می باشد. نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی بوده، روش گردآوری داده ها، روش حضور میدانی محقق با ظروف و ابزار لازم بوده، و در این برداشت؛ کیفیت 16 منبع آب زیرزمینی روستاهای پیرامون شهر زاهدان از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفت. روش تحلیل داده ها روش آزمایشگاهی و سپس تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای همبستگی و رگرسیون در محیط SPSS بوده است.  نتایج نشان داد میزان pH، TDS، هدایت الکتریکی، نمک، فلزات کادمیوم، سرب و آرسنیک آب های شرب در فصل پاییز به ترتیب 47/0±51/7، ±2857 میلی گرم بر لیتر، 3614±4324 میکروزیمنس بر سانتیمتر، 18/2±25/2 قسمت در هزار،5337/0±2194/0، 16/0±35/0، 22/1± 61/1 میکروگرم بر لیتر بوده است و در 5/87 درصد از نمونه های آب آلودگی به کلیفرم، 25/56 درصد آلودگی به اشریشیاکلی، 5/62 درصد آلودگی به سودوموناس آیروژینوزا و 58/14 درصد آلودگی به انتروکوک های روده ای مشاهده گردید. از این رو می توان نتیجه گرفت کیفیت شیمیایی منابع آب زیرزمینی روستاهای پیرامون شهر زاهدان از نظر میزان pH و فلزات کادمیوم، سرب و آرسنیک مطلوب بوده اما از نظر سایر پارامترهای شیمیایی مورد بررسی در تعدادی از روستاها نامطلوب می باشد. کیفیت میکروبی منابع آب زیرزمینی مورد مطالعه نیز با توجه به عدم کلرزنی مناسب در سطح مطلوبی قرار ندارد و نیازمند نظارت بیشتر شرکت آب و فاضلاب روستایی و مراکز بهداشتی روستایی و مدیریت آبداران در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: مخاطرات محیطی، آلودگی آب، کیفیت شیمیایی آب، کیفیت میکروبی آب، روستاهای پیرامون شهر زاهدان
  • مهناز حسین زاده*، علی احمدی، مرضیه صمدی فروشانی صفحات 67-90
    بروز بلایای طبیعی از جمله زلزله موجب به وجود آوردن هزینه های مالی و انسانی سنگینی برای دولت ها و جوامع می شود. یکی از مهم-ترین عواملی که در افزایش یا کاهش میزان خسارات و تعداد تلفات انسانی در هنگام بروز زلزله تاثیرگذار است، وجود سیستم مدیریت بحران کارا است. با توجه به موقعیت ویژه شهر تهران و احتمال وقوع زلزله در این شهر و با توجه به خسارات برآوردی بالای مالی و جانی متعاقب آن، در این پژوهش یک مدل پویای مدیریت بحران با استفاده از روش شناسی پویایی شناسی سیستم (SD) توسعه یافته است تا با شبیه سازی فعالیت ها بعد از وقوع بحران زلزله، به کارایی بهتر و موثر مدیریت بحران کمک کند. بدین منظور پس از مدلسازی سیستم و تعیین اعتبار مدل ارایه شده، رفتار متغیرهای تعداد افراد محبوس و تعداد تلفات ناشی از زلزله تا مدت 5 روز پس از وقوع بحران، با حفظ روند فعلی و با توجه به راه کارهای پیشنهادی سازمان مدیریت بحران شبیه سازی شده اند. راه کارهای پیشنهادی عبارتند از نوسازی بافت-های فرسوده، آموزش امداد و نجات، و آموزش نحوه مواجه با زلزله از طریق رسانه ها و فضای مجازی با کمک کمپین ها. یافته های پژوهش نشان می دهد که با توجه به هزینه های برآوردی اجرای سه پروژه فوق، آموزش پیش از وقوع بحران علی رغم هزینه اولیه کمتر آن نسبت به سایر راه کارهای مدیریت بحران تاثیر بسزایی در کاهش بحران پس از وقوع زلزله خواهد داشت و در صورت تامین سرمایه حدود 1000 میلیارد ریال در سال به منظور اجرای سیاست های دوم و سوم، تلفات جانی در صورت اتفاق زلزله 10 مرکالی از 1,541,000 وضعیت فعلی به 689,000 نفر کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، زلزله، پویایی شناسی سیستم (SD)، شهر تهران
  • ملیحه عرفانی*، فاطمه جهانی شکیب، مسعود رضایی صفحات 91-106
    تغییرات بوم شناختی شدید تالاب های بین المللی هامون در دهه های اخیر منجر به قرار گرفتن آن در لیست سیاه مونترال شده است. از ‏این رو در این پژوهش پیش بینی و اعتبارسنجی تغییرات نمایه های پرندگان و ماهیان در آینده برای این تالاب ها مورد توجه قرار گرفت. ‏روش مورد استفاده ماتریس آثار متقاطع کی سیم بوده که توسط آن اثر هر متغیر بر دیگر متغیرها در بازه عددی 3+ (اثر شدید و مثبت) ‏تا 3- (اثر شدید و منفی) توسط متخصصان محیط زیست ارز ش گذاری شده است. با توجه به محدودیت های این روش از نظر تعداد ‏متغیرها و فراوانی متغیرها، عوامل اثرگذار بر این نمایه ها در چهار دسته کلی تحت عنوان متغیر اقتصادی، اجتماعی، مدیریت حیات وحش ‏و مدیریت منابع آب در نظر گرفته شد. به منظور به دست آوردن احتمالات متغیرها و پیش بینی ارزش نمایه ها در سال 1412، از مد نظرات ‏استفاده و روند آینده شبیه سازی شد. اعتبارسنجی مدل با استفاده از بازدیدهای میدانی طی دو سال متوالی انجام گرفت. نتایج حاصل ‏از شبیه سازی کی سیم نشان داد که نمایه های پرندگان و ماهیان در طول سال های 1383 تا 1412 روند نزولی خواهند داشت. نمایه ‏پرندگان به ترتیب از 77/0 به 28/0 و ماهیان از 60/0 به 22/0 خواهد رسید. بر اساس نتایج اعتبارسنجی، صحت مدل قابل قبول است و ‏می توان با اطمینان به نتایج به دست آمده از نظرات کارشناسان در ماتریس اثرات متقاطع اعتماد کرد. این مطالعه نشان داد روش کی سیم ‏به خوبی اثرات متقابل بین اجزاء سیستم را بررسی می کند و از این طریق قادر به پیش بینی اثرات آینده است. عوامل اقتصادی و ‏اجتماعی ضعیف، خود منجر به بدتر شدن وضعیت نمایه های ماهیان و پرندگان می شود و با بدتر شدن این شرایط، فشار بر منابع نیز ‏بیشتر خواهد شد. روند نزولی مدیریت حیات وحش و منابع آب نیز هشداری جدی است که باید مورد توجه تصمیم گیران قرار گیرد.‏ تغییرات بوم شناختی شدید تالاب های بین المللی هامون در دهه های اخیر منجر به قرار گرفتن آن در لیست سیاه مونترال شده است. از این رو در این پژوهش پیش بینی و اعتبارسنجی تغییرات نمایه های پرندگان و ماهیان در آینده برای این تالاب ها مورد توجه قرار گرفت. روش مورد استفاده ماتریس آثار متقاطع کی سیم بوده که توسط آن اثر هر متغیر بر دیگر متغیرها در بازه عددی 3+ (اثر شدید و مثبت) تا 3- (اثر شدید و منفی) توسط متخصصان محیط زیست ارز ش گذاری شده است. با توجه به محدودیت های این روش از نظر تعداد متغیرها و فراوانی متغیرها، عوامل اثرگذار بر این نمایه ها در چهار دسته کلی تحت عنوان متغیر اقتصادی، اجتماعی، مدیریت حیات وحش و مدیریت منابع آب در نظر گرفته شد. به منظور به دست آوردن احتمالات متغیرها و پیش بینی ارزش نمایه ها در سال 1412، از مد نظرات استفاده و روند آینده شبیه سازی شد. اعتبارسنجی مدل با استفاده از بازدیدهای میدانی طی دو سال متوالی انجام گرفت. نتایج حاصل از شبیه سازی کی سیم نشان داد که نمایه های پرندگان و ماهیان در طول سال های 1383 تا 1412 روند نزولی خواهند داشت. نمایه پرندگان به ترتیب از 77/0 به 28/0 و ماهیان از 60/0 به 22/0 خواهد رسید. بر اساس نتایج اعتبارسنجی، صحت مدل قابل قبول است و می توان با اطمینان به نتایج به دست آمده از نظرات کارشناسان در ماتریس اثرات متقاطع اعتماد کرد. این مطالعه نشان داد روش کی سیم به خوبی اثرات متقابل بین اجزاء سیستم را بررسی می کند و از این طریق قادر به پیش بینی اثرات آینده است. عوامل اقتصادی و اجتماعی ضعیف، خود منجر به بدتر شدن وضعیت نمایه های ماهیان و پرندگان می شود و با بدتر شدن این شرایط، فشار بر منابع نیز بیشتر خواهد شد. روند نزولی مدیریت حیات وحش و منابع آب نیز هشداری جدی است که باید مورد توجه تصمیم گیران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تالاب، هامون، ‏KSIM، شبیه سازی متقاطع، نمایه. ‏
  • جاسم میاحی، هادی اسکندری دامنه، علیرضا زراسوندی* صفحات 107-122
    فرسایش خاک یک فاکتور کلیدی محیطی می باشد، که تنها به فاکتورهای ژیواکولوژیک وابسته نیست بلکه به تغییرات کاربری اراضی و پوشش اراضی نیز وابسته است. تحقیق حاضر به ارزیابی تغییرات کاربری و تاثیر آن بر فرسایش خاک در تالاب هورالعظیم در استان خوزستان در جنوب غرب ایران و استان میسان در جنوب شرق کشور عراق می پردازد. برای انجام این تحقیق از تصاویرماهواره لندست مربوط به خرداد ماه سال های 1365 و 1395 استفاده شد. جهت طبقه بندی تصاویر، از روش طبقه بندی حداکثر احتمال استفاده و نقشه پوشش اراضی تالاب تهیه گردید. صحت طبقه بندی با محاسبه ضریب کاپا و صحت کلی با استفاده از ماتریس خطا ارزیابی شد. برای تصویر سنجنده TM ضریب کاپا و صحت کلی به ترتیب 85/0 و 92/0 و برای تصویر سنجنده OLI به ترتیب 89/0 و 94/0 برآورد گردید. در مرحله بعد فرسایش خاک منطقه با استفاده از معادله جهانی ارزیابی فرسایش خاک (RUSLE) برای دوره 1986-1395 ارزیابی شد. نتایج کلی گویای این مطلب است که در بازه بین سال های 1365 تا 1395 از مساحت طبقات پوشش اراضی دارای کلاس فرسایشی کم کاسته شده و به مساحت کلاس های فرسایشی زیاد و عمدتا به کلاس فرسایشی بیش از 5 تن در هکتار در سال افزوده شده است. بر اساس اطلاعات اطلاعات بدست آمده برای سال 1365 حدود 26 درصد از مساحت و برای سال 1395 در حدود 41 درصد از مساحت منطقه مقدار فرسایش از حد قابل قبول بیشتر بوده و در برخی قسمت ها بحرانی است. لذا نتایج حاصل از این مطالعه لزوم پرداختن به این مسئله و ارایه راه حل های حفاظتی و مدیریتی را روشن می کند.
    کلیدواژگان: طبقه بندی، حداکثر احتمال، RUSLE، استان خوزستان
  • محمد بصیری صدر، محمد اخباری*، عبدالرضا فرجی راد، رضا برنا صفحات 123-144

    امروزه بزرگ ترین تهدید زیست محیطی کره زمین، گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی است. پیامدهای تغییر اقلیم منجر به کمبود آب و مواد غذایی، بیماری، بیکاری و مهاجرت، فقر، بحران در خصوص منابع و بی ثباتی می گردد. هدف از انجام این پژوهش پهنه بندی مناطق کشور بر اساس شاخص های ژیوپلیتیکی اثرات تغییر اقلیم می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی است. گردآوری داده ها و اطلاعات اسنادی و پیمایشی و با ابزار پرسش نامه صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش به صورت هدفمند و شامل صاحب نظران و متخصصین در حوزه تغییر اقلیم شاغل در سازمان های هواشناسی، محیط زیست و پدافند غیرعامل است. پرسش نامه بر اساس شاخص های اثرات تغییر اقلیم و ژیوپلیتیک طراحی و پس از توزیع ، تعداد 60 پرسشنامه جمع آوری گردید. سپس به وسیله آزمون مقایسه ای فریدمن اولویت بندی پارامترهای تاثیرگذار تغییر اقلیم بر ژیوپلیتیک پرداخته که به ترتیب عبارت اند از 1- فقر و بیکاری 2- خشک سالی 3 - امنیت اجتماعی 4-تولید محصولات استراتژیک کشاورزی و دامی 5-سلامت و بهداشت عمومی و 6-حفظ تعادل اکوسیستم بیشترین تاثیر را در ژیوپلیتیک کشور خواهد داشت. پس ازآن با استفاده از نرم افزار (GIS) پهنه بندی کشور به اعتبار اثرات تغییر اقلیم در مناطق کشور ترسیم گردید. بر اساس یافته های تحقیق، با توجه به شاخص های ژیوپلیتیکی اولویت بندی شده، اثرات تغییر اقلیم در استان های سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، قم، بوشهر و البرز بیشترین ضربه پذیری را خواهند داشت. بدین منظور دولت با یک برنامه ریزی میان مدت و بلند مدت می تواند در کاهش چالش های ژیوپلیتیکی ناشی از اثرات تغییر اقلیم در این مناطق تاثیرگزار باشد. در پایان بر لزوم اجرای روش های موثر ازجمله آبخیزداری و استفاده از انرژی های پاک جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای برای سازگاری با اثرات تغییر اقلیم تاکید شده است.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، تغییر اقلیم، گرمایش جهانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، ژئوپلیتیک
  • نسیم منجزی*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 145-158

    گرد و غبار یکی از پدیده های جوی است که سالیانه خسارات اقتصادی فراوانی را به بخش کشاورزی وارد می نماید. در این راستا پژوهش حاضر به ارزش گذاری خسارات اقتصادی پدیده ی گرد و غبار بر بخش کشاورزی دهستان های شهرستان مسجدسلیمان و برآورد تمایل به پرداخت افراد برای کنترل این پدیده می پردازد. جامعه آماری تحقیق، خانوارهای روستاهای شهرستان مسجدسلیمان در استان خوزستان می باشند که طبق نتایج آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در سال 1395 دارای تعداد 128 روستا با 2286 خانوار روستایی و جمعیتی برابر بر 10954 نفر بوده است. اطلاعات لازم با استفاده از تعداد 400 پرسشنامه و از طریق نمونه گیری چند مرحله ای جمع آوری گردید. با تعیین تعداد کل نمونه، تعداد نمونه هر روستا با انتساب متناسب بر اساس جمعیت روستاهای منتخب، مشخص شد. با استفاده از الگوی لوجیت، عواملی که بر تمایل به پرداخت کشاورزان برای حفظ محصولات کشاورزی در مقابل گرد و غبار اثرگذار هستند، با استفاده از نرم افزار Shazam 9 و محاسبات ریاضی با نرم افزار Maple 18 برآورد گردید. نتایج نشان داد که در بخش کشاورزی منطقه مورد مطالعه، متغیرهای سن، تعداد افراد شاغل، تحصیلات و درآمد اثر مثبت و معنی داری بر تمایل به پرداخت کشاورزان برای حفظ محصولات کشاورزی در مقابل گرد و غبار دارند. ارزش کل خسارات در مقابل پدیده ی گرد و غبار برای حفظ محصولات کشاورزی 791448408 تومان در سال برای دهستان های شهرستان مسجدسلیمان به دست آمد.

    کلیدواژگان: گرد و غبار، مسجدسلیمان، کشاورزی، ارزش گذاری، خسارات
  • حسین عساکره*، آتوسا خجسته صفحات 159-176
    نوسان بارش در سطح کشور بحران های زیست- محیطی زیادی  را در سال های اخیر ایجاد نموده است. در این پژوهش به منظور بررسی روزهای توام با بارش فراگیر در ایران، دو گروه پایگاه داده شامل داده های جو بالا و داده های سطح زمین مورد واکاوی قرار گرفت. داده های جو بالا شامل؛ ارتفاع ژیوپتانسیل (متر)، فشار سطح دریا (هکتوپاسکال) که برای دوره ی آماری 1363 تا 1392 (1986 تا 2013) در ابعاد مکانی، 10 تا 60 درجه عرض شمالی و 40- تا 80 درجه طول شرقی از مرکز ملی پیش بینی محیطی آمریکا و پژوهش های جوی (NCEPNCAR) اخذ گردید. این ابعاد به منظور شناسایی سیرچرخندهایی که از دریای مدیترانه به ایران انتقال یافته انتخاب شد. داده های سطح زمین، از داده های میان یابی شده ی بارش روزانه ی 2939 ایستگاه و 19724 روز بر روی یاخته هایی به ابعاد 14×14 کیلومتر به روش کریجینگ در طی دوره ی آماری به دست آمد. به منظور تحلیل بارش های فراگیر منطقه، نمایه پایه ی صدک 25 ام برای بررسی انتخاب شد. بر اساس این صدک هرگاه 5 درصد از ایران دارای بارش باشد به عنوان روز بارش فراگیر برگزیده خواهد شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بر اساس مسیر چرخندهای انتقال یافته به ایران هرگاه این مسیرها با دریای سرخ و سیاه ادغام گردد بر تاثیر آن ها بر رخداد بارش و فراوانی آن ها افزوده می شود. در زمان رخداد بارش در نواحی غرب و شمال غرب ایران بارش های یکنواختی تجربه شد، درحالی که نواحی شرق و شمال شرق ایران تحت تاثیر سیکلون های کم توان قرار گرفت و درنتیجه رخداد بارش در این نواحی  بطور چشم گیری سیر نزولی پیدا کرد.
    کلیدواژگان: چرخند، روزهای بارشی، کم فشار مدیترانه، ایران
  • هادی علی نیا، محمد مهدی خطیب* صفحات 177-196
    زون کپه داغ، شمالی ترین زون تغییر شکل ناشی از همگرایی صفحه ی عربستان و اوراسیا است که پهنه ی زمین ساختی فعالی را با روند شمال غربی- جنوب شرقی تشکیل می دهد. از آنجا که ساخت و سازهای قدیمی موجود در شهر بجنورد که یکی از شهرهای پر جمعیت این پهنه، طول عمری بیش از 50 سال دارند و برخی بناها نیز از ارزش و اهمیت تاریخی و مذهبی برخوردارند و نیز با توجه به وجود زلزله های بزرگ در پیشینه لرزه خیزی آن، ضرورت انجام پژوهش حاضر را آشکار می سازد. هدف از انجام این پژوهش، تهیه نقشه های پهنه بندی عمقی لایه لرزه زا، پهنه بندی خطر زمین لرزه و برآورد نرخ گشتاور لرزه ای و زمین شناسی به منظور تامین اطلاعات پایه جهت شناخت و برنامه ریزی کلان منطقه مورد مطالعه و به دست آوردن اطلاعاتی روشن از وضعیت خطر پذیری لرزه ای است. با توجه به نقشه پهنه بندی عمقی لایه لرزه زا، سوی تمرکز کم عمق بودن لایه لرزه زا با راستای گسل های معکوس پهنه کپه داغ حدودا زاویه 45 درجه می سازد. در قسمت غربی این پهنه، گسلش معکوس و امتداد لغزی مشهود نمی باشد ولی لرزه خیزی وجود دارد که می تواند در آینده پیامد ایجاد یک زون برشی جدید در این ناحیه باشد. با بررسی پارامترهای لرزه خیزی، بیشینه شتاب افقی میانگین وارد بر شهر بجنورد حاصل گسل قرلق با توان لرزه زایی 4/6 ریشترg 7338/0 محاسبه شد؛ این در صورتی است که گسل در فاصله34/2 کیلومتری شهر بجنورد فعالیت نماید. در نهایت با توجه به PGA برآورد شده، نقشه پهنه بندی خطر لرزه خیزی در نرم افزار ArcGIS با استفاده از ابزار تحلیل گر زمین آماری ترسیم گردید. در گستره مورد مطالعه میانگین نرخ گشتاور زمین شناسی "(3/48151E+17 Nm/yr)" و گشتاور لرزه ای ("1/1597E"×"14 Nm/yr") برآورد گردید.
    کلیدواژگان: گشتاور زمین شناسی، گشتاور لرزه ای، لایه لرزه زا، پارامترهای لرزه خیزی، پهنه کپه داغ
  • مهدی اکبری، حامد نجفی علمدارلو*، سید حبیب الله موسوی صفحات 197-209
    در سال های اخیر با وقوع خشکسالی و کاهش آب آبیاری، استفاده کارا از آب و مدیریت آن به امری اجتناب ناپذیر بدل گشته است. بدین منظور در این پژوهش، اثرات ریسکی راهبرد کم آبیاری در دشت قزوین در سال زراعی 95-1394 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در ابتدا، درصد تغییرات حجم آب در دوره خشکسالی نسبت به دوره نرمال محاسبه گردید. سپس با استفاده از توابع آب- عملکرد، کم آبیاری در چهار سناریو 19، 32، 44 و 51 درصد متناظر دوره های خشکسالی ضعیف، متوسط، شدید و خیلی شدید بر گیاهان اعمال شد. در ادامه با استفاده از مدل تلفیقی موتاد-هدف با رهیافت برنامه ریزی اثباتی به بررسی اثرات ریسکی ناشی از خشکسالی بر الگوی کشت زراعی و بهره وری مصرف آب در منطقه مورد مطالعه پرداخته شد. نتایج نشان داد که اعمال کم آبیاری موجب افزایش سطح زیر کشت گیاهان کم آب بر مانند گندم، جو و لوبیا می شود. همچین اعمال کم آبیاری، درآمد ناخالص را حداکثر تا 24.3 درصد در دوره خشکسالی خیلی شدید کاهش می دهد. ریسک در آمدی با اعمال سناریو کم آبیاری در طی دوره های  خشک سالی کاهش یافته و  از 15- درصد در طی دوره خشک سالی ضعیف به 37- درصد در طی دوره خشک سالی خیلی شدید تقلیل یافته است. بازده برنامه ای نیز به صورت غیر خطی همزمان با کاهش ریسک درآمدی، کاهش می یابد. دیگر نتایج تحقیق نشان داد که بهره وری مصرف آب نیز برای محصولات گندم آبی، جو آبی، ذرت دانه ای، گوجه فرنگی، ذرت علوفه ای و لوبیا، کاهش  و برای محصولات چغندر و یونجه افزایش می یابد. بر اساس نتایج در صورت عدم اعمال کم آبیاری در شرایط خشکسالی و اصلاح کشت، درآمد ناخالص کشاورزان در خشکسالی خیلی شدید به میزان 58 درصد کاهش می یابد ولی در صورت اعمال کم آبیاری و بهینه سازی الگوی کشت در این شرایط تنها  به میزان 24.3 درصد کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: حفاظت آب، خشکسالی، دشت قزوین، ریسک، کم آبیاری
|
  • Noorallah Nikpour, Samad Fotoohi *, Hossein Negaresh, Shahram Bahrami, Seyed Zeynalabedin Hosseini Pages 1-20

    Soil salinization is one of the dominant processes of land degradation in arid and semi-arid regions.  Soil salinity is one of the most important problems affecting many parts of the world. Salty soils in agricultural areas reduce the annual crop yield of most crops. As a first step, soil sampling and Landsat images are pre-processed. Different salinity indices such as NDSI (normalized salinity index), BI (brightness index) and SI (salinity index) were used to map the salinity of the study area. As well as Laboratory measurements of electrical conductivity (EC) and soil acidity (pH) have also been performed. In this regard, the values of three salinity indices NDSI, BI, SI for 2017, 2015, 2010, 2005, and 2000 were calculated in ENVI and GIS software. Based on the results of satellite imagery analysis, saline soils in the west and southwest of Ilam province (sub-basins of Mehran, Musian-Abdanan, Abbas-west-east and Molab basins) are located. According to field surveys and soil sampling for different areas of Ilam province, it was found that pH values below Mehran basin, south Dehloran and downstream of Simareh Dam are above 8.5 and indicate alkaline and sodium soils. And other examples show unusual, up to slightly salted soil. This means that the results of the remote sensing analyzs partially confirm the data obtained from estimating soil EC and pH values in the study area.

    Keywords: Soil Salinity, Land degradation, SI, BI indices, Remote Sensing, Ilam Province
  • Seyed Hossein Mir Mosavi *, Hossein Esmaeili Pages 21-46

    Natural hazards are unfortunate accidents that cause a lot of irreparable damage to the natural environment and man-made phenomena every year. Floods are among the hazards that have always been likely to occur as a natural hazard to humans. In the meantime, identifying flood-prone areas is one of the first measures to deal with them. Darab city was not isolated from this matter and this study was conducted to prepare a flood potential map of the city. Because many criteria are involved in flooding in any region. Therefore in this study 12 criteria including Slope, Aspect, Rainfall, Runoff Height, Curve Number status (CN), Flow Accumulation, Soil Hydrological Groups status, Land Use, Vegetation Density, Drainage Network Density, Basin Elevation, and Distance to Drainage Network, selected and maps were prepared for each. In the next step, the prepared maps were weighted using the Analytic Hierarchy Process (AHP) method and using Expert Choice software and their fuzzy process was performed by the fuzzy logic model. Finally, the overlap of the layers was performed using a fuzzy algebraic summation operator (SUM) in Arcmap software and thus maps related to flood risk zoning of Darab city with different return periods and on 5 floors were extracted. In maps obtained with different return periods, the pattern is almost identical and similar. According to the final plans, the risk of floods with return periods of 25, 15, 5, and 50 years, respectively 9.91, 9.39, 8.4, and 9.93% of the area of the city with flood risk Very low fertility and 9.24, 10.64, 11.90 and 8.65% of its area has a very high risk of flooding.

    Keywords: Darab city, Flood Zones, Geographical Information System, Remote Sensing (RS), Fuzzy logic, AHP Model, Landsat 8
  • Sanaz Belarak, Abouzar Paidar *, Abdolvahed Safarzaei Pages 47-66
    Providing quality, safe and hygienic drinking water is one of the most important goals of human societies, and insanitary and unhealthy water consumption brings irreparable risks to humans in the short and long term. Therefore, the health of the community depends on the provision of optimal drinking water. The aim of this study was to determine the chemical and microbial quality of groundwater resources in suburban villages of Zahedan city and to evaluate the hazards of unhealthy water use in terms of chemical and microbial quality in the autumn season of 2019. The type of study was descriptive-analytical, the method of data collection, the field presence of the researcher with the necessary utensils and tools, and in this understanding, the quality of 16 groundwater resources of villages around Zahedan was evaluated in terms of physicochemical and microbial characteristics. The results showed PH, TDS, electrical conductivity, salt, cadmium, lead, and arsenic metals in drinking water in autumn were 7.51 ± 0.47, 2857 ± 0.47 mg/l, 4324 ± 3614 µs / cm, 2.25 ± 2.18 parts per thousand, 0.2194 ± 0.5337, 0.35 ± 0.16, 1.61 ± 1.22 μg / l, respectively. In 87.5% of Coliforms, 56.25% of Escherichia coli, 62.5% of Pseudomonas aeruginosa and 14.58% of intestinal enterococci, respectively. Only one groundwater source had residual free chlorine content of 0.6 mg / l. Therefore, it can be concluded that the chemical quality of groundwater resources in the villages around Zahedan is desirable in terms of pH and cadmium, lead and arsenic metals, but in terms of other chemical parameters studied in a number of villages is undesirable. The microbial quality of the groundwater resources under study is not at the desired level due to the lack of proper chlorination and requires more supervision of the Rural Water and Sewerage Company and rural health centers and the management of water operators in this field.
    Keywords: Environmental hazards, Water Pollution, chemical water quality, microbial water quality, villages around Zahedan city
  • Mahnaz Hosseinzadeh *, Ali Ahmadi, Marzieh Samadi Foroushani Pages 67-90
    Natural disasters, such as earthquakes, create substantial financial and human costs for governments and communities. One of the most important factors in increasing or decreasing the losses and the number of human casualties during and after an earthquake is the existence of an efficient crisis management system. Considering the special location of Tehran city and the probability of occurrence of an earthquake in this city, and as to the high estimated financial and consequential damages, a dynamic crisis management model using system dynamics methodology is presented in this study to facilitate more efficiently managing the crisis by simulating activities after an earthquake crisis. Therefore, after modeling and validating the proposed model, the behavior of the main variables of interest, such as the number of people imprisoned and the number of casualties caused by the earthquake, are simulated up to 5 days after the crisis, considering continuance of the current trend as well as the adoption of the proposed policies presented by the Crisis Management organization. Suggested solutions include refurbishing worn out buildings, rescue training, and training how to deal with earthquakes through media and cyberspace with the help of campaigns. The research findings show that as for the estimated costs of implementing the three policies, a combination of the second and the third will work best to reduce the number of people imprisoned by the earthquake and the number of casualties. The findings show that considering the estimated costs of implementing the above three projects, pre-crisis training, despite its lower initial cost than other crisis management strategies, has a significant impact on reducing post-earthquake disaster. It will reduce the death toll from the current 10-point earthquake from 1,541,000 to 689,000 if the capital is provided around 1,000 billion Rials per year to implement the second and third policies.
    Keywords: Crisis management, Earthquake, System Dynamics (SD), Tehran city
  • Malihe Erfani *, Fatemeh Jahanishakib, Masoud Rezaei Pages 91-106
    In recent decades, the drastic ecological changes of Hamoon international wetlands placed them on the Montreal blacklist. Therefore, this study aimed to predict and validate the changes of birds and fishes indicators for the future of these wetlands. KSIM is the used method (Kane Simulation Technique to measure the impact of different variables ranged from +3 (severe and positive effect) to -3 (severe and negative effect); is evaluated by environmental experts. Due to the limitations of this method in multivariate analysis (because of the numbers and abundance of variables), the affecting factors on indicators have been grouped into four categories of economic, social, wildlife management and water resources management. To obtain probabilities of variables and predict the value of indicators in 2034, the mode of experts' ideas was used and future trends were simulated. Model validation was performed by field surveying in two consecutive years. The results of the KSIM simulation estimated that the bird and fish indicators will continue to decrease during the period 2004-2034; from 0.77 to 0.28 and 0.60 to 0.22, respectively. Based on the validation results, the validity of the model is acceptable, which can be confidently used based on the results obtained from the experts' ideas in the cross-effects matrix. This study showed that the KSIM method can properly investigates the interactions between system components and therefore is able to predict future conditions. Economic and social problems lead to the decline of fishes and birds indicators; and deterioration of the situation put relatively more pressure on resources. The downward trend in wildlife management and water resources is also a serious warning that must be considered in decision-making processes.
    Keywords: Wetland, Hamoon, KSIM, Cross-Impact simulation, Indicator
  • Jasem Mayahi, Hadi Eskandari Dameneh, Alireza Zarasvandi * Pages 107-122
    Soil erosion is an important factor that’s not dependent to only geo-ecological factors, rather dependent to land use changes and landscaping too. In this study, assessments the land use changes and its effect on soil erosion in Hoor al-Azim wetland located at southwestern of Iran and southeastern of Iraq countries. To do this study, using Landsat satellite imagery in May 1986 and 2016. For classification imagery, using the maximum likelihood classification method. The land cover map of Hoor al-Azim wetland was prepared. The accuracy values of classification assessments with calculating Kapa coefficient and general accuracy assessments with using error matrix. For TM sensor image, Kapa coefficient and general accuracy calculated are respectively 85.0 and 92.0 and for OLI sensor image respectively 89.0 and 94.0. Next, the soil erosion of study area, assessments with using the Universal Equation Assessment of Soil Erosion (RUSLE) in a period from 1986 to 2016. The general results indicate that in the period between 1986 and 2016, the area of land cover floors with low erosion class has been reduced and the area of high erosion classes has been increased and mainly the erosion class of more than 5 tons per hectare per year. According to the information obtained for 1986, about 26% of the area and for 2016, about 41% of the area, the amount of erosion is more than acceptable and in some parts is critical. Therefore, the results of this study clarify the need to address this issue and provide protection and management solutions.
    Keywords: Classification, Maximum likelihood, RUSLE, Khuzestan province
  • Mohamad Basiri Sadr, Mohamad Akhbari *, Abdoreza Faraje Rad, Raza Borna Pages 123-144

    Today, the world's greatest environmental threat is global warming and climate change. The consequences of climate change are water and food shortages, disease, unemployment and migration, poverty, resource crises and instability. The aim of this study is to zoning the country's regions of Iran based on geopolitical indicators of the effects of climate change. The present study is descriptive-analytical in terms of purpose, application and method. Data collection and documentary and survey information have been done with questionnaire tools. The statistical population of the research is purposeful and includes experts and specialists in the field of climate change working in meteorological organizations, the environment and passive defense. The questionnaire was designed based on the indicators of the effects of climate change and geopolitics and after distribution, 60 questionnaires were collected. Friedman's comparative test then prioritizes the impact of climate change on geopolitics, which are: 1- Poverty and Unemployment, 2- Dryness, 3 - Social security 4 - Production of strategic agricultural and livestock products 5 - Health and public health and 6 - Maintaining the balance of the ecosystem will have the greatest impact on the country's geopolitics. After that, the country's zoning was drawn using GIS software to validate the effects of climate change in the country's regions. According to the research findings, according to the prioritized geopolitical indicators, the effects of climate change in Sistan and Baluchestan, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces, Qom, Bushehr and Alborz will be most affected. For this purpose, the government can use a medium-term and long-term plan to reduce the geopolitical challenges caused by the effects of climate change in these areas. Finally, it is necessary to implement effective methods such as watershed management and use of clean energy to reduce Greenhouse Gases emissions to adapt to the effects of climate change.

    Keywords: zoning, climate change, Global Warming, Geographic Information System (GIS), Geopolitics
  • Nasim Monjezi *, Abdolreza Roknedineftekhari Pages 145-158

    In this regard, the present study evaluates the economic damages of dust phenomenon on the agricultural sector of Masjed Soleiman districts and estimates the willingness to pay people to control this phenomenon. The statistical population of the study is the rural households of Masjed Soleiman city in Khuzestan province. Required data were collected through 400 questionnaires through multi-stage sampling. By determining the total sample number, the sample number of each village was determined by proportional allocation based on the population of the selected villages. Also using the Logit model, factors affecting farmers' willingness to pay for crop protection against dust were estimated using Shazam 9 software and mathematical calculations with Maple 18 software. The results showed that in the study area, the variables of age, number of employees, education and income had a positive and significant effect on the willingness of farmers to pay for crop protection against dust. The total value of the damages against dust was obtained for maintenance of agricultural crops 791448408 tomans per year for Masjed Soleiman districts.

    Keywords: Dust, Masjed Soleiman, Agriculture, Valuation, losses
  • Hossein Asakereh *, Atoosa Khojasteh Pages 159-176
    The fluctuation of rainfall across the country has created many environmental crises in recent years. In this study, in order to investigate the widespread rainy days of Iran, two groups of data centers including high atmosphere data and ground level data were investigated. The high atmosphere data include: geopotential height (in meters) and sea level pressure (hectopascal) that were gathered from the National Centers for Environmental Prediction of U.S. and National Center for Atmospheric Research (NCEP/NCAR) for the statistical periods of 1363 to 1392 (1986 to 2013) for the area of 10 to 60 degrees north and 40 to 80 degrees east. The ground level data were gathered from interpolated data of daily rain from 2939 stations and 19724 days on cells with the area of 14 in 14 kilometers. To analyze the widespread rainfall of the area based on index, the 25th percentile was chosen. Based on this percentile every time 5 percent of Iran is seeing rain to itself, that day will be chosen as the day with widespread rainfall. The results of this study indicate that based on the trajectory of the transferred cyclones to Iran, any time this trajectory is combined with the Red and Black seas, it will add to their impact and occurrence. When the rainfall occurs, the western and north western regions of Iran experience the same amount of rainfall, while eastern and north eastern regions are hit by weaker cyclones and thus the amount of rainfall is less in these areas.
    Keywords: Cyclones, Rainy Days, Low Pressure Mediterranean, Iran
  • Hadi Alinia, Mohammad Mahdi Khatib * Pages 177-196
    The Kopeh-Dagh zone is the northern deformation zone due to the convergence of the Arabian and Eurasian plates Which forms an active area with a northwest-southeast trend. Since old construction in the Bojnourd city, which is one of the most populous cities in this area, have over 50 years, and some of the historical and religious buildings ​​have their importance, and due to the presence of large earthquakes in the background seismicity of the zone, the necessity of  the study is obvious. The aim of this study is to provide the seismiogenic layer maps, seismic hazard zoning map and Estimate of rate geologic moment and seismic moment In order to provide basic information for recognition and large-scale planning of the study area and to obtain clear information about the seismic hazard situation. According to the deep seismic map of the seismiogenic layer, To focus the depth of the seismiogenic layer along the reverse faults of the Kopeh-Dagh zone creates an angle of about 45 degrees. In the western part of this zone, reverse faulting and strike-slip faulting are not evident, , but there are seismicity. That could in the future be the result of a new shear zone in the area. By investigation of seismic parameters, Maximum average horizontal acceleration on the Bojnourd city resulted from Qhorlogh fault with seismic potential of 6.4 Richter 0.7338 g; This is when the fault is located about 2.34 km from Bojnourd city. Finally, according to the estimated PGA, the seismic hazard zoning map using Geostatistical Analyst tool in ArcGis software was plotted. In the study area, geologic moment average rate (3/48151E+17 Nm/yr) and seismic moment average rate ("1/1597E"×"14" Nm/Y)were estimated
    Keywords: Geologic moment, Seismic moment, seismiogenic layer, Seismic parameters, Kopeh-Dagh Zone
  • Mahdi Akbari, Hamed Najafi Alamdarlo *, Seyed Habibollah Mosavi Pages 197-209
    In recent years, with droughts and declining irrigation water, efficient use of water and water management has become inevitable. For this purpose, in this study, the risk effects of irrigation strategy in Qazvin plain in the 2015-2016 were analyzed. Initially, the percentage change in water quantity was calculated during the drought period. Then, using water-yield functions, deficit irrigation was applied to plants in four scenarios of 19, 32, 44 and 51% corresponding to the periods of weak, medium, severe and very severe droughts. Then, using the TM-PMP model, the risk effects of drought were investigated on the cropping pattern and water consumption productivity. The results showed that deficit irrigation increased the area under crops of wheat, barley and beans. This management strategy drastically reduces gross income by 24 percent in very severe drought conditions. Income risk is reduced by applying a deficit irrigation scenario during drought periods. Gross margin also decreases non-linearly as income risk. Water use efficiency decreased for wheat, barley, corn, tomato, maize and bean crops, and increased for beet and alfalfa crops. Therefore, if the irrigation strategy is implemented, the rate of income reduction in drought conditions will be 24%, but otherwise the income reduction will reach 58 percentages.
    Keywords: Deficit Irrigation, drought, Qazvin Plain, Risk, Water Protection