فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 14 (زمستان 1399)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 14 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید حریریان*، سامان حیدری گوران، عباس مترجم، الهام قصیدیان صفحات 7-25

    عمده دانش ما در مورد دوران پارینه سنگی در فلات ایران از کوهستان زاگرس به دست آمده است؛ اما در سال های اخیر، مطالعات پارینه سنگی در نقاط مختلف ایران ازجمله جنوب کوهستان البرز و مرکز فلات ایران نیز انجام شده که داده های ارزشمند فراوانی از دوران پارینه سنگی به دست داده اند. نوشتار حاضر به معرفی پناهگاه صخره ای سرهه در دامنه های جنوبی کوهستان البرز در دهستان برغان شهرستان ساوجبلاغ می پردازد. مجموعه ی سرهه شامل هشت غار و پناهگاه صخره ای است که از نخستین پناهگاه از ضلع غربی در جنوب رودخانه سنج، دست افزارهای سنگی که بر اثر کاوش غیرمجاز در سطح پناهگاه پراکنده شده بود، به دست آمد. با مطالعه دقیق فناوری و گونه شناسی دست افزارهای سنگی مشخص گردید که فناوری لوالوا به وفور در ساخت آن ها به کار رفته است و در نتیجه، مجموعه را به دوره پارینه سنگی مربوط می سازد. فناوری دست افزارها بیشتر مبتنی بر ساخت تیغه ها و تراشه های کشیده و بلند است که بسیاری از آن ها از روش لوالوا به دست آمده اند. سنگ خام به کاررفته در ساخت این دست افزارها عمدتا از توف سبزرنگ محلی است که در اطراف پناهگاه صخره ای سرهه و همین طور بر دامنه مقابل این پناهگاه به وفور دیده می شود. با مقایسه داده های به دست آمده از سرهه با محوطه های کوهستان زاگرس و مرکز فلات ایران، مشخص گردید که دست افزارهای سرهه منحصربه فرد بوده و شباهت اندکی با محوطه های مرکز فلات ایران و تفاوت های آشکاری با محوطه های زاگرس از خود به نمایش می گذارند. هدف اصلی پژوهش حاضر معرفی محوطه پارینه سنگی سرهه و داده های به دست آمده از آن است؛ زیرا تاکنون محوطه ای مربوط به دوران پارینه سنگی در این منطقه شناسایی نشده است. با مطالعه جغرافیای منطقه، ویژگی های زیستی محوطه و تحلیل گونه شناسی و فناوری دست افزار های پراکنده بر سطح آن، این پژوهش به داده هایی از دوره پارینه سنگی دست یافته و در نتیجه مقدمه ای بر بازسازی استقرار و رفتارهای انسانی در دوره پارینه سنگی در این منطقه را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: البرز مرکزی، برغان، پارینه سنگی، غار و پناهگاه صخره ای سرهه
  • رضا نظری ارشد، خلیل الله بیک محمدی* صفحات 27-48

    استقرارهای جوامع انسانی، همواره در طول زمان دچار دگرگونی های فرهنگی و تغییرات مختلف در مکان گزینی خود بوده اند. ازجمله دلایل این دگرش، تحول در راهبردهای معیشتی در نتیجه تغییرات اقلیمی، دگرگشت در سازمان اجتماعی در پی تغییرات تولید، فناوری و... بوده است. در این بین، مهم ترین عامل را باید معیشت و به نوعی جبر وابسته به جغرافیای زیستی (زیست بوم) در تامین نیازهای اولیه، در ساختار الگوی استقرارهای انسانی قلمداد کرد؛ بنابراین چارچوب های اقتصادی، اجتماعی و محیطی، مکمل یکدیگر برای تحلیل چرایی ایجاد تغییرات یا عدم آن در الگوهای زیستی انسان ها در طول حیات تاریخی آن ها به شمار می آیند. دشت کبودرآهنگ، از دشت های شمالی استان همدان و از مهم ترین کریدور ها و راه های ارتباطی بین فرهنگ های فلات مرکزی، شمال غرب و زاگرس مرکزی در طی ادوار مختلف بوده است. این دشت در تابستان 1386، تحت عنوان: «بررسی و شناسایی باستان شناختی بخش گل تپه و مرکزی شهرستان کبودرآهنگ»، به صورت فشرده (پیمایشی) با گردآوری مواد فرهنگی از سطح محوطه ها، طی دو فصل بررسی و مطالعه گردیده است. برآیند مطالعات میدانی، دربردارنده 140 محوطه از ادوار مختلف مس وسنگ تا اسلامی متاخر است که نشان از دگرگونی و تغییرات زیست محیطی و فرهنگی در الگوهای استقراری از دوره مس وسنگ تا عصر قاجار دارد. از موضوعات اصلی که در علم باستان شناسی بدان پرداخته می شود، مساله بررسی تغییرات مکان گزینی محوطه های باستانی و درنهایت، تلاش برای تحلیل تغییر و تحولات الگوهای استقراری و دلایل آن در طول زمان است. در این راستا و برای بررسی فرآیند دگرگشت های الگوهای استقراری، انگاره هایی مبنی بر تاثیر عواملی مانند: «فضا»، «زمان» و «مکان» در روند این تغییرات ارایه شده است. با این وصف، پرسش اصلی این پژوهش چنین طرح می شود که، عوامل تاثیرگذار در دگرگونی و تغییرات فرهنگی استقرارهای دشت کبودرآهنگ از دوره مس وسنگ تا عصر قاجار چه بوده است؟ روش اتخاذشده در پژوهش حاضر، بهره برداری از راهبردهای نظریه «کنت وات»، مبتنی بر تحلیل های GIS با رویکرد تاریخی-تحلیلی خواهد بود. نتایج مطالعه استقرارهای دشت کبودرآهنگ از دوره مس وسنگ تا عصر قاجار، نشان از تغییر در راهبردهای سازشی گروه های انسانی حاضر در آن، براساس الگوهای معیشتی در مکان گزینی با تاسی از جغرافیایی منطقه مورد مطالعه در نیازهای جوامع انسانی دارد.

    کلیدواژگان: دشت کبودرآهنگ، بررسی باستان شناختی، الگوی استقرار، مکان گزینی، دگرگشت فرهنگی، جغرافیا
  • محمدحسین رضایی*، فاطمه موسیوند، حسن باصفا، سید فرزاد سیدفروتن صفحات 49-63

    مطالعه بقایای انسانی به دست آمده از بافت های تدفینی و غیرتدفینی را می توان ازجمله مطالعات انسان شناسی جسمانی برشمرد. مبحث مطالعات میان رشته ای در حوزه خراسان به دلیل نبود مدارک مادی تا دهه جاری، فاقد هرگونه پژوهشی بوده؛ هرچند که همواره به اهمیت خراسان در این چرخه اشاره شده است. در دهه اخیر با توجه به رویکرد پژوهشگران این حوزه، مبحث مطالعات میان رشته ای کمی رونق گرفته است. ازجمله اهداف پژوهش حاضر، تعیین سن و جنسیت بقایای انسانی محوطه شهرک فیروزه نیشابور است. پرسش های پژوهش عبارتنداز: سه نمونه اسکلت یافت شده از محوطه شهرک فیروزه نیشابور متعلق به چه گروه جنسی هستند؟ بقایای انسانی مربوط به چه رده سنی هستند؟ و آیا می توان بقایای یافت شده را متعلق به نژاد و قوم خاصی دانست؟ بدین منظور، ابتدا اسکلت های انسانی محوطه شهرک فیروزه که بین لایه های رسوبی قطور مدفون گشته بود، مورد پاکسازی قرار گرفت و درنهایت با مشارکت سازمان پزشکی قانونی اصفهان، تعیین سن و جنسیت نمونه ها براساس ریخت شناسی و مطالعات آنتروپولوژیستی صورت گرفت؛ سپس نمونه های دندانی این بقایا جهت استخراج DNA ایزوله شده (هسته ای و میتوکندریایی) به روش PCR برداشت شد. لازم به ذکر است که پژوهش حاضر بیانگر نتایج بخش اول مطالعات و مربوط به تعیین سن و جنسیت نمونه ها به روش ریخت شناسی است. نتایج پژوهش مشخص ساخت نمونه های موردمطالعه متعلق به افرادی از جامعه شهرک فیروزه است که ازلحاظ سنی در دو گروه نوجوان و بالغ (2 نوجوان و 1 فرد بالغ) طبقه بندی می شوند و ازنظر جنسی نیز متعلق به دو گروه مونث و مذکر (مردان و زنان) هستند. در رابطه با نرخ مرگ ومیر و میانگین جمعیت شناسی جامعه شهرک فیروزه نیز به دلیل حجم کم نمونه ها نمی توان به طور واضح اظهار نظر نمود، اما باتوجه به نمونه های فعلی و تعداد تدفین های به دست آمده، نرخ بالای مرگ ومیر در سنین پایین در محوطه شهرک فیروزه را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: شهرک فیروزه، بقایای انسانی، انسان شناسی جسمانی، جنسیت، عصرمفرغ
  • رویا تاج بخش*، اسماعیل همتی ازندریانی، موسی سبزی صفحات 65-83

    این پژوهش با هدف مطالعه و شناخت ترکیبات و عناصر سفال های سلوکی/اوایل اشکانی در غرب ایران با استفاده از دو روش آزمایشگاهی XRD و XRF صورت گرفت. در برخی از بررسی و کاوش های منطقه غرب ایران این نوع سفال شناسایی شده است و در عموم این محوطه ها، سفال های یاد شده از حیث شیوه ساخت ویژگی های همسانی دارند؛ با این حال منشا ساخت آن ها مورد بحث است. به درستی برای پژوهشگران مشخص نشده که چه میزان از سفال های مکشوف از ادوار سلوکی و اشکانی، چه آن ها که در بررسی های سطحی به دست آمده اند و چه آن ها که از کاوش های باستان شناسی یافت شده اند، منشا بومی دارند یا وارداتی هستند؟ این سفالینه ها ازنظر ترکیب و نوع عناصر و همچنین شرایط پخت با همدیگر شبیه هستند یا متفاوت اند؟ تشخیص همگونی این نمونه ها که صرفا بر پایه تشابهات ظاهری و از روی گونه شناختی اظهارنظر می شود، بعضا موجب شده تا حدس وجود موضوعاتی مانند تجارت گسترده سفال یا مراکز عمده و اصلی تولید آن مطرح شود. نمونه های مورد مطالعه این پژوهش از مناطق «دلفان»، «الشتر» و «نهاوند» به عنوان بخش شرقی زاگرس مرکزی گزینش شده اند. نحوه گزینش این قطعات بر پایه انتخاب نمونه های شاخص محوطه های مرتبط با دوره سلوکی و اوایل دوره اشکانی است. این پژوهش دارای ماهیت توصیفی-تحلیلی است و روش پژوهش در این مقاله به صورت ترکیبی از فعالیت های میدانی باستان شناسی، مطالعات آزمایشگاهی (XRD و XRF) و گردآوری کتابخانه ای است. نتایج آزمایش ها نشان می دهد که سفال های همگون در محوطه های مورد بررسی، علاوه بر تشابه در عناصر و ترکیب سفال ها با ساختار زمین شناسی و ناحیه جغرافیایی نیز همسان هستند؛ لذا بحث وارداتی بودن این سفال ها منتفی است.

    کلیدواژگان: سلوکی، اوایل اشکانی، سفال منقوش، XRD، XRF، منطقه غرب ایران
  • هانیه حسین نیا امیرکلایی، سید رسول موسوی حاجی*، مرتضی عطایی، عبدالرضا مهاجری نژاد صفحات 85-99

    محوطه باستانی ناتل در روستای ناتل کنار علیا از توابع شهرستان نور و به فاصله شش کیلومتری جنوب غربی آن در غرب استان مازندران قرار گرفته است. به دلیل اهمیت این محوطه تاریخی، علاوه بر بررسی های باستان شناسی انجام شده، تاکنون سه فصل کاوش در سال های 1387، 1389 و 1395 ه‍.ش. در این محوطه به انجام رسیده است. پژوهش حاضر بر بخشی از یافته های سفالی فصول اول و دوم این کاوش که در اختیار نگارنده قرار گرفته بود، متمرکز است که تعداد 2166 قطعه سفال لعاب دار و بدون لعاب را شامل می شود. گاه نگاری نمونه های مذکور و به تبع آن آگاهی دقیق تر از دوره های استقراری محوطه، شناخت هرچه بهتر و بیشتر سفال این محوطه به طور اخص و سفال دوران اسلامی مناطق حاشیه جنوبی دریای مازندران به طور اعم، و آگاهی از میزان مشابهت و تفاوت سفال های به دست آمده از این محوطه با مراکز عمده سفالگری دوران اسلامی نیازمند مطالعه دقیق و همه جانبه این نمونه ها در قالب طبقه بندی، گونه شناسی و مقایسه تطبیقی بود که در قالب این پژوهش برای پاسخ به پرسش هایی نظیر: سفال های مکشوف از فصول اول و دوم کاوش در محوطه تاریخی ناتل، به چه دوره یا دوره هایی تعلق دارند؟ و سفال های مکشوف از شهر تاریخی ناتل، از نظر کیفیت ساخت و تزیینات در مقایسه با مراکز عمده سفالگری ایران در دوران اسلامی از چه وضعیتی برخوردارند؟ به انجام رسید. پژوهش حاضر، براساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و براساس ماهیت و روش از نوع تحقیقات تاریخی و نیز توصیفی-تحلیلی است که در آن موضوع موردبحث با استفاده از منابع مکتوب و داده های باستانی تا حصول نتایج علمی دنبال خواهد شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که غالب نمونه های مورد مطالعه به سده های اولیه (3 و 4 ه‍.ق.) و میانی اسلامی (5 تا 9 ه‍.ق.) تعلق دارند، با این توضیح که نمونه های دوره ایلخانی و تیموری نسبت به سده های پیشین در این مجموعه تعداد کمتری را شامل می شود؛ همچنین نتایج مطالعات آماری برروی سفال های شهر تاریخی ناتل حاکی از آن است که این سفالینه ها از کیفیت ساخت و استحکام نسبتا خوبی برخوردار بوده، اما به لحاظ شیوه ساخت و تنوع نقوش از سطح پایین تری برخوردار است.

    کلیدواژگان: ناتل، سفال دوران اسلامی، طبقه بندی سفال، گونه شناسی سفال، مقایسه گونه شناختی
  • محمد فرجامی، علی اصغر محمودی نسب* صفحات 101-123

    محوطه باستانی کهنک از جمله محوطه های اسلامی مهم در استان خراسان جنوبی است که ضعف الگوهای زیست محیطی و محدودیت های اقلیمی در شرق ایران، خصوصا کمبود منابع آبی، موجب عدم شکل گیری محوطه ها و سکونت گاه های پرجمعیت و وسیع در این منطقه شده است. به همین دلیل، این محوطه در مطالعات باستان شناسی شرق کشور و ارتباطات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بین مناطق شمالی (خراسان) و جنوبی (منطقه سیستان) که در مسیر راه ارتباطی مهمی قرار دارد، از اهمیت بسیار برخودار است. مسیرهای اصلی از عوامل مهم در مکان گزینی گروه های انسانی در طول تاریخ بوده است و این امر در مناطقی بیشتر تاثیرگذار بوده که زیست بوم هایش در مجاورت مسیرهای اصلی تجاری و شاهراه های ارتباطی قرار گرفته بوده اند. محوطه کهنک سربیشه به عنوان محلی برای فعالیت های آموزشی گروه باستان شناسی دانشگاه بیرجند درنظر گرفته شده و از سال 1392 تا سال 1397 ه‍.ش. به مدت شش فصل و به طور مستمر فعالیت کاوش در این محوطه تداوم داشته است. در این تحقیق، به معرفی فصل چهارم کاوش و یافته های کشف شده از آن پرداخته می شود که با هدف شناسایی و خواناسازی فضاهای معماری موسوم به «قلعه کهنک» در قسمت شرقی این محوطه در زمستان 1395 انجام شد. محوطه کهنک با توجه به داده های سطحی و کاوش های صورت گرفته، متعلق به قرون سوم و چهارم هجری قمری تا دوره تیموری است و بیشترین داده های به دست آمده اش را سفال و سازه های معماری مربوط به قرون میانه اسلامی دربر می گیرند. سازه های معماری یافت شده در این فصل از کاوش، عمدتا سازه های مربوط به فضاهای معماری قلعه اند. این مقاله ضمن معرفی محوطه کهنک ، به توصیف و تحلیل داده های به دست آمده از چهارمین فصل کاوش این محوطه می پردازد. پژوهش حاضر، بر اساس روش توصیفی-تحلیلی و رویکرد تاریخی-فرهنگی بوده و روش کار در این تحقیق به صورت میدانی و کتابخانه ای است. پرسش های پژوهش عبارتنداز: 1- فضاهای معماری کاوش شده قلعه کهنک از چه نقشه ای برخوردار است؟ 2- آیا تاثیر فرهنگ های مجاور را در سفال محوطه کهنک می توان دید؟ فرضیه های پژوهش عبارتند از: 1- قلعه کهنک با توجه به کاوش های انجام شده دارای نقشه ای نسبتا مدور و فضاهای معماری محدود با اطاق هایی مربع شکل است. 2- محوطه کهنک به دلیل قرارگیری در مسیر ارتباطی مهمی که از شمال به جنوب در امتداد است، تحت تاثیر مناطق همجوار است؛ به طوری که سفال سبک نیشابور، از جمله سفال های شاخص قرون اولیه این محوطه است.

    کلیدواژگان: استقرار دوره اسلامی، کاوش باستان شناسی، سربیشه، محوطه کهنک
  • حسین صدیقیان*، میثم نیکزاد، امیر اشنویی نوش آبادی، الهام قاسمی صفحات 125-146

    شهرستان خوسف از توابع استان خراسان جنوبی در شرق ایران در حاشیه شرقی کویر لوت با آب وهوای گرم وخشک واقع شده است. با وجود بافت ها و بناهای تاریخی در این منطقه از ایران، شناخت چندانی از آنان در دسترس پژوهشگران باستان شناسی، شهرسازی، معماری و تاریخ هنر نیست. در بررسی باستان شناختی که توسط نگارندگان در سال 1393 ه‍.ش. در منطقه خوسف صورت پذیرفت توجه ویژه ای به بافت های تاریخی و خانه های مسکونی گردید که عمدتا مربوط به اواخر دوران قاجار و پهلوی است. در طی این پژوهش، سه بافت تاریخی نسبتا سالم و برپا در شهر خوسف و روستا های خور و نوغاب مطالعه شد و 45 خانه تاریخی در این بافت ها و سایر روستا های تاریخی خوسف بررسی شدند. بافت های تاریخی/سنتی مطالعه شده اکثرا دایر و امروزه با تغییراتی در کالبد بنا همچنان مورد استفاده مردمان محلی منطقه هستند. روش انجام این پژوهش توصیفی-تحلیلی و شیوه گرد آوری اطلاعات در آن نیز بر پایه بررسی های باستان شناسی در منطقه به منظور مستند نگاری و جمع آوری اطلاعات درمورد خانه های سنتی خوسف و سپس مطالعات کتابخانه ای استوار است. پژوهش پیش رو درصدد پاسخ گویی به سه پرسش اصلی است؛ شرایط آب و هوایی چه مقدار بر نوع ساختار ها و اجزای معماری خانه های سنتی خوسف تاثیر گذاشته است؟ آیا این شرایط مانع تاثیر پذیری از تغییر و تحولات معماری رایج دوره قاجار و پهلوی شده یا خیر؟ و این که شیوه های تزیینی رایج در معماری خانه های خوسف چگونه بوده است؟ برمبنای پرسش های پژوهش، اهداف اصلی پژوهش حاضر نیز شامل بررسی میزان تاثیرپذیری خانه های سنتی خوسف از شرایط اقلیمی منطقه و تحولات معماری ایران و نیز مطالعه ساختار ها و اجزای مختلف معماری این ابنیه و تزیینات وابسته به آن ها است. نتایج پژوهش نشان می دهند که معماری سنتی خوسف به شدت از اقلیم منطقه تاثیر پذیرفته و ازلحاظ ساختار معماری و تزیینات وابسته به آن به میزان اندکی از تحولات معماری دوره قاجار تا پهلوی تاثیر گرفته اند.

    کلیدواژگان: خوسف، معماری بومی، بنا های مسکونی، قاجاریه، پهلوی
  • محمدصادق طاهرطلوع دل، بهرام صالح صدق پور، سینا کمالی تبریزی* صفحات 147-166

    امروزه بناهای مذهبی-آموزشی در شهر تهران که در دوره قاجار ساخته شده اند، به علت عوامل فرسایش طبیعی و گسترش شهری، دچار تغییرات نامطلوب کالبدی گردیده اند؛ همچنین ارزش های معنایی و ناملموس این بناها با گذر زمان کم رنگ شده، به طوری که جایگاه این مدارس در جامعه تنزل پیدا کرده است. به منظور احیا و باز سازی این ابنیه، شناسایی و توجه به تمامی ارزش های موثر در فرآیند حفاظت ضروری است؛ لذا هدف اصلی این مقاله، بررسی پدیده های معماری در حفاظت ارزشی بناهای مذهبی-آموزشی دوره قاجاریه تهران است. همچنین پرسش اصلی پژوهش، چگونگی تاثیر پدیده‏های معماری در حفاظت ارزشی بناهای مذهبی-آموزشی دوره قاجاریه تهران است. برای تحقق این هدف، از روش پژوهش ترکیبی (کیفی-کمی) استفاده شده است. روش جمع آوری اطلاعات به صورت مطالعات اسنادی- کتابخانه ای، بازدید میدانی و مصاحبه با متخصصین است. همچنین روش تحلیل اطلاعات با استفاده از کدگذاری باز، آزمون «کای دو» و همبستگی «پیرسون» است. پایایی پرسش نامه توسط آلفای «کرونباخ» و روایی پرسش نامه توسط مشورت با متخصصین تایید شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند رابطه معناداری بین پدیده های معماری و حفاظت از ارزش های کالبدی، رفتاری و معنایی در بناهای مذهبی-آموزشی دوره قاجاریه تهران وجود دارد؛ همچنین بیشترین اهمیت ارزشی در بناهای مذهبی-آموزشی، مربوط به ابعاد غیرکالبدی بنا یعنی ارزش های رفتاری با ضریب همبستگی 0.91، سپس ارزش های معنایی با ضریب همبستگی 0.87 شده است؛ لذا برای بازسازی و احیاء ارزش های شایسته این بناها، تنها توجه به حفاظت کالبدی (جنبه های ملموس بنا) با ضریب همبستگی 0.70 کافی نیست و باید به جنبه های ناملموس بنا هم توجه جدی شود. درنهایت مشخص گردید مهم ترین ریزمتغیرهای موثر در پدیده های معماری قاجاری تهران: نمای طرح از جنبه فرم، کاربری بنا از جنبه عملکرد، ارزش اخلاقی از جنبه طرح، نوع طاق و سقف از جنبه فناوری و ارزش اجتماعی از جنبه یکپارچگی شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: مسجد-مدرسه، حفاظت ارزشی، پدیده های معماری، قاجار، تهران
  • احمدرضا حشمتی، فریبرز دولت آبادی* صفحات 167-183

    معماری دوره قاجار به علت قرارگرفتن در سیر انتقالی از سنت گرایی به مدرنیته، دارای ویژگی های خاصی است و همین موضوع باعث اهمیت و جذابیت مطالعاتی آن می شود؛ همچنین سیر تحول بناهای این دوره به سبب تغییرات فرهنگ معماری و زندگی شهرنشینی مردم از اهمیت فراوانی برخوردار است. تاثیرات چند عامل گوناگون دیگر مانند، اقلیم، ارتباطات فرهنگی، تاثیر معماری غرب و... بر شکل گیری معماری کاخ های تهران اثر شایان توجهی گذاشته است. در این پژوهش علاوه بر مطالعه عوامل فوق در حوزه اختلاف نظرها مخصوصا در چگونگی تاثیرات معماری هر عهد، سیر تحول آن در هر دوره نیز بررسی می شود. در این راستا، پژوهش حاضر معماری کاخ های هر دوره از حکومت پادشاهان قاجار را به تفکیک بررسی کرده و روند تغییرات آن را مورد مطالعه قرار می دهد و تفاوت ها و شباهت های آن ها را ازلحاظ سبک شناسی معماری مقایسه می کند. این پژوهش در پی شناخت چرایی و چگونگی دستیابی معماران به این الگوی مشخص و میزان تاثیر پذیری از فنون گذشته و تاثیر معماری غرب بر معماری این دوره است. مهم ترین بناهای این دوره با روش مشاهده میدانی و مطالعه کتابخانه ای و همچنین پژوهش های پیشین با شیوه پژوهشی توصیفی-تحلیلی و تطبیقی، بررسی شده اند و از میان آن ها وجوه افتراق و اشتراک هریک موردارزیابی قرار گرفته است. باتوجه به این که تاکنون برروی کاخ های تهران و معماری دوره قاجار از منظر سبک شناسی و ویژگی آن ها تحقیق شاخصی صورت نگرفته، این مقاله می تواند با شناخت عوامل و نحوه شکل گیری معماری کاخ ها، خلا تحقیقاتی موجود را تا حدودی پوشش دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که با وجود برخی تاثیرگذاری معماری غرب در این دوره، کماکان معماری این دوره بر پایه اصول بنیادین معماری ایرانی-اسلامی، مانند اصل درون گرایی، محرمیت و... استوار بوده است.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، قصرهای تهران، کاخ گلستان، عمارت های اشرافی
  • حمید افشار، هایده خمسه*، محمد بهرام زاده صفحات 185-202

    باستان شناسی شهری، به اقلیت های دینی و نقش آن ها در بافت تاریخی و اجتماعی شهرها توجه خاص دارد. بررسی نحوه زندگی، معماری شاخص و چگونگی تعامل اقلیت های مذهبی در بافت شهری از موارد مهم و موردتوجه این شاخه باستان شناسی است. خیابان های «سی تیر» و «میرزاکوچک خان» تهران محدوده موردنظر در این تحقیق به شمار می روند. وجود «کلیسای مریم مقدس» متعلق به مسیحیان ارمنی، «کلیسای پطرس» متعلق به مسیحیان فرقه پروتستان، «کنیسه حیم» متعلق به یهودیان و آدریان (آتشکده) زرتشتیان که از اواخر دوره حکومت «ناصرالدین شاه» تا اواخر پهلوی اول در این محدوده ایجاد شده اند، بافت شهری متمایزی را نسبت به دیگر نقاط شهر به وجود آورده است. برهمین اساس پرسش های پژوهش عبارتنداز: نحوه تاثیرگذاری و تاثیرپذیری بافت شهر تهران در دوره قاجاریه و پهلوی اول نسبت به بناهای مذهبی اقلیت های دینی چگونه بوده است؟ آیا معماری مذهبی اقلیت های دینی مختلف در این دوره به یک میزان در بافت شهری تهران تاثیرگذار بوده اند؟ روش پژوهش در این گفتار از نوع پژوهش های بنیادی است. داده های پژوهش به شیوه مطالعه میدانی و تحقیق کتابخانه ای جمع آوری شده و با روش توصیفی-تحلیلی ارایه شده است. پژوهش حاضر از منظر باستان شناختی، معماری، میزان رویت پذیری و نحوه تعامل این آثار را در بافت تاریخی شهر تهران بررسی خواهد کرد تا جایگاه این اقلیت ها در ساختارهای اجتماعی حاکم بر شهر آشکار شود. همچنین با مقایسه این آثار، سهم و میزان تاثیر و تاثر هر یک از ادیان را در بافت شهر تهران مشخص خواهد کرد. بررسی به عمل آمده حاکی از آن است که اقلیت های مذکور با تغییر در نوع نگرش به معماری مذهبی نسبت به دوران پیش از مشروطه، بناهای متمایزی را درون بافت شهری به وجود آورده اند. در این میان ارامنه باتوجه به داشتن پیشینه غنی در معماری، بیشترین بهره را از شرایط اجتماعی-سیاسی بعد از مشروطه کسب کرده و تاثیر بسزایی در بافت شهری تهران ایجاد کرده اند.

    کلیدواژگان: اقلیت های مذهبی، تهران، باستان شناسی شهری، معماری، رویت پذیری
  • زهرا جامه بزرگ، آراز نجفی*، زرین فخارزرین، یدالله حیدری باباکمال صفحات 203-222

    محله های شهری را می توان کوچک ترین واحد کالبدی و اجتماعی و حتی قومی در بدنه سنتی شهرهای ایران به شمار آورد؛ با این حال، در طرح توسعه شهرها، محلات تاریخی دچار تغییرات زیادی شدند و ساختار سنتی آن ها به دلیل عدم انطباق با شرایط جدید به مرور فرسوده شده و کارایی خود را از دست داده ا ند، این امر منجر به کاهش سطح ارتباط ساکنان با یکدیگر شده است. شهر همدان از شهرهای مهم غرب ایران در دوران اسلامی ا ست که پیشینه ساختار شهری آن به پیش از اسلام باز می گردد. جدای از هرگونه ضوابط مرزبندی میان محله ها، توجه به اهمیت جدایی گزینی آن ها در بدنه شهرهای ایران، به ویژه در دوره شتابان شهرنشینی و گسستگی نظام تعاملی بین اجزای بدنه شهرها، از دید مدیریت شهری و باززنده سازی قدرت عملکردی محله ها، شایان توجه زیادی است. از آنجایی که فضای محله های شهر همدان در قرون متاخر اسلامی، به صورت منسجم مطالعه نشده، پژوهش حاضر در تلاش است تا با استفاده از شواهد تاریخی و معماری موجود، ساختار کالبدی محله های شهر همدان و عناصر اصلی در شکل گیری محله ها را معرفی کند. برمبنای هدف یاد شده، پرسش اصلی پژوهش عبارت ست از: ساختار کالبدی و الگوی فضایی محله های تاریخی شهر همدان چگونه است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که بسیاری از محلات همدان در دوره قاجار به صورت تدریجی به دو شکل خطی و دایره ای شکل یافته اند. در ساختار کالبدی محله های همدان عناصری شکل گرفته که در برآورد نیازهای اولیه ساکنین محله، تقویت حس مکان و ارتقای همبستگی آن ها نقش مهمی داشته است؛ از آن جمله می توان به: مسجد، حمام، چمن، امامزاده، چشمه، سردابه، کاروانسرا اشاره کرد. در این میان مساجد محله ای، محور اصلی مرکز محله و مهم ترین عنصر ساختاری هر محله را به خود اختصاص می داده است.

    کلیدواژگان: همدان، دوره قاجار، سازمان فضایی، مساجد محله ای، توسعه روابط اجتماعی
  • میلاد باغ شیخی* صفحات 223-229

    درطول دوره قاجار بناهایی مذهبی با ویژگی های تزیینی خاص و زیبا ساخته شد. این پژوهش سعی بر آن دارد تا با تمرکز بر مسجد تبریزی کاشان، تزیینات معماری آن را مورد بررسی، توصیف و تحلیل قرار دهد. روش گردآوری داده ها، برمبنای بررسی های میدانی و مطالعات کتابخانه ای (اسنادی) است و سپس با بهره گیری از روش های توصیفی-تحلیلی و مقایسه ای صورت پذیرفته است. هدف آن شناسایی و طبقه بندی نقوش و مضامین اصلی تزیینات معماری مسجد تبریزی کاشان ازجمله بناهای اوایل دوره قاجار در مقایسه با مسجد-مدرسه سپهسالار مربوط به اواسط دوره قاجار در مرکز حکومت آن ها و در پی پاسخ بدین پرسش صورت گرفته است: تزیینات معماری مسجد تبریزی ازلحاظ تزیین و مضامین شامل چه مواردی است و چه تفاوت ها و شباهت هایی با مسجد-مدرسه سپهسالار دارد؟ نتایج پژوهش حاکی از آن است که مسجد-مدرسه سپهسالار تهران توسط فردی ساخته شده که به لحاظ جایگاه سیاسی و اجتماعی از موقعیت شایانی برخوردار بوده است. به همین علت وسعت و تزیینات پرکاربردتری نسبت به مسجد تبریزی کاشان دارد. تزیینات وابسته به معماری مسجد تبریزی کاشان شامل: کاشی کاری، حجاری، تزیین کتیبه ایی، نقاشی دیواری و گچ بری، همچنین دنباله رو تزیینات وابسته به معماری سنتی دوران پیشین است. عمده نقوش مذهبی به کار رفته در مسجد شامل نقوش گیاهی و هندسی است که در قالب فن نقاشی و کاشی کاری به اجرا درآمده است.

    کلیدواژگان: مسجد تبریزی کاشان، مسجد-مدرسه سپهسالار تهران، تزئینات معماری، دوره قاجار
|
  • Hamid Hariryan*, Saman Heydari-Guran, Abbas Motarjem, Elham Ghasidian Pages 7-25

    Most of our knowledge on the Palaeolithic of the Iranian Plateau derives from a scientific focus on the area of the Zagros Mountains. In recent years, several Palaeolithic research projects have been conducted in different parts of Iran, including southern piedmonts of the Alborz Mountains and the Iranian Central Plateau. The present paper is an introduction to the archaeological pieces of evidence of a Palaeolithic occupation on the southern slopes of the Alborz Mountains. Sorheh Rockshelter is the first site among a cluster of 8 caves and rock shelters located around 80 km northwest of Tehran. The Palaeolithic artifacts have been recovered from at least three looters’ pits at the center of the rock shelter. Sorheh is significant at least for two aspects: firstly, since the southern slopes of the Alborz Mountains have not yet been identified for the Palaeolithic, the site provides unique data on the Iranian Plateau. Secondly, the site’s location and the physiogeographic and lithic analyses of Sorheh are invaluable for the reconstruction of hominin behavior and settlement patterns in this under-researched area.

    Keywords: Central Iranian Plateau, Alborz Mountains, West-Central Zagros, Middle Palaeolithic, Levallois
  • Reza Nazari-Arshad, Khalil-Ollah Beik-Mohammadi Pages 27-48

    The settlements of human societies have always undergone cultural changes in their place over time. One of the reasons for this alteration is the change in livelihood strategies as a result of climate change, in the social organization seeks change in production, technology and.... Among these, the most important factor should be considered livelihood and a kind of biogeography-dependent determinism in meeting basic needs, in the structure of the pattern of human settlements, so economic, social and environmental frameworks complement each other to analyze why change. Or lack of it in the biological patterns of humans throughout their historical life. Kabudrahang plain has been one of the northern plains of Hamedan province and one of the most important ways of communication between the cultures of the Central Plateau, the northwest and the Central Zagros during different periods. This plain in the summer of 2007, under the title: “Study and identification of the ancient sites of Gol Tappeh and the central part of Kabudrahang” has been studied in a survey by collecting cultural materials from the area, in two seasons. The result of field studies includes 140 sites from different periods of Chalcolithic Period to late Islam, which shows environmental and cultural changes in the settlement patterns from the period of Chalcolithic Period to the Qajar era. One of the main topics addressed in archeology is the study of changes in ancient sites and, finally, the attempt to analyze the changes and developments of habitat patterns and their causes over time. In this regard, to examine the trend of changes in settlement patterns, hypotheses based on the influence of factors such as: “space”, “time” and “place” in the process of these changes are presented. However, the main question of this research is that what were the influential factors in the cultural changes of the settlements of Kabudrahang plain from the Chalcolithic Period to the Qajar era? The method selected in the present study will be the use of “Kennethe F. Watt” theory strategies based on GIS analysis with a historical-analytical approach. The results of the study of Kabudrahang plain settlements from the Chalcolithic Period to the Qajar era, show a change in the adaptive strategies of human groups present in it, based on livelihood patterns in location with the impact of the geography of the study area on the needs of human communities.

    Keywords: Kabudrahang Plain, Archaeological Study, Settlement Pattern, Location, Geography
  • Mohammad Hossein Rezaei*, Hassan Basafa, Seyed Farzad Seyed Forootan Pages 49-63

    he study of human remains derived from burial and non-burial contexts is one of the subcategories of Archaeometry. According to these studies, archaeological researchers, with the help of physiologists, have quantitative and quantitative aspects of the remnants of past humans, including age, Sex and the use of medical tests, especially pathology, diseases and causes of death. The topic of interdisciplinary studies in the Khorasan area, due to the lack of material evidence until the present decade, lacked any research, although the importance of Khorasan has always been mentioned in this cycle. In the last decade, according to the approach of researchers in this field, the subject of quantitative studies has flourished. In this regard, the human remains of three burials belonging to the late bronze age from the Shahrak-e-Firouzeh site were used to determine the age and gender of the samples, as well as to identify the ethnic race in the study of physical anthropology. In this research, human skeletons of the Shahrak-e-Firouzeh site were first cleaned up. Finally, with the participation of the Medical Society of Isfahan, the determination of age, gender and race was performed on the basis of morphology and anthropology. Then extracted DNA was isolated and dental samples were taken. The results of physical anthropology studies on the samples indicated that, the samples studied belong to the population of Shahrak-e-Firouzeh site, which is of age in both adolescents and adults (2 adolescents and 1 adult) and sexually belonging to two male and female groups. Men and women). In relation to the mortality rate and demographic average of the Shahrak-e-Firouzeh community, due to the low volume of samples, it cannot be clearly summoned, but according to the current samples and the number of burials, it shows the high rate of low-mortality in the Shahrak-e-Firouzeh Site.

    Keywords: Shahrak-e-Firouzeh, Human Remain, Age, Gender, Bronze Age
  • Roya Tajbakhsh*, Esmail Hemati, Mousa Sabzi Pages 65-83

    Using laboratory of XRD & XRF, this research project was performed to identify the component of the pottery related to Seleucid/ early Parthian period. In excavations performed in western Iran, a number of Seleucid & Parthian site were identified, regarding shape and technical formatting roughly homogenous pottery pieces were found. It could not exactly be determined how many of the discovered pottery pieces of the Seleucid/ Parthian period’s -whether found from surface or stratigraphy excavations- had a regional origin. Determining their homogeneity which was solely based on external similarities and typology has given rise to possibilities of widespread trading of pottery or major centers of production. The main problems in research include How was the selection of consumables for the production of stained glassware in western Iran in two periods of Seleucid and Parthian? How can one know about the similarity and difference between the soil elements and the percentage of pottery and logic soil, whether they are indigenous or imported? Despite the apparent similarities, is the conditions and technique of pottery baking types in the western region in two periods, or has it changed with the evolution of governance in the fabric of pottery? This research is qualitative and has a descriptive-analytical nature. The research method in this paper is a combination of archaeological field activities, laboratory studies, and librarian compilation. Awareness of the explorations carried out in the Seleucid-Parthian sites of the western part of Iran, as well as mineralogical studies based on library information. However, as no archaeological evidence has been found to indicate the existence of such centers, such hypotheses could not be considered. The XRD & XRF methods were used to study the building elements in the excavated pottery samples. Using these methods, the similarities and differences between the clay used in making Seleucid & Parthian period’s pottery and the clay found in the region were studied. Ten sample pieces collected from Delfan, Alashtar, and Nahavand regions, were studies. The samples were selected from archaeological site of Chogha Taghi, Pat-Koole, Zarin Deh Sefid tepe, Hassanabad Sanjabi, Cheshme-Kaboud tepe, Aliabad, Molaghala Adlabad, Shaelie (Shahian), and Laodicea. The 10-pottery sherd often have a bright red peppermint, a dense bubbled glaze, a soft mineral mixture, and geometric paintings and images of birds and animals that are painted in brown and black. The shape of the dishes often shows small bowls and small cups that are well polished and polished and cooked at a proper temperature. However, as these methods usually because a great damage and in most cases destroy the samples, smaller and less important pieces which had these componential characteristics were used. The results of this study indicates that, matching the raw materials of the pottery with the geological structure of the region, it can be noted that the pottery was produced in the studied area. Also, the type, technique, and their baking technique from pottery are similar to each other and confirm that its local production and it dismisses the change in the production process or the non-localization of the production of clay crowns during the Seleucid period..

    Keywords: Seleucid period’s, Parthian period’s, Pottery, XRD, XRF, Western Iran
  • Hanie Hossein-Nia Amirkolaei, Seyyed Rasool Mousavi Haji*, Morteza Ataie, Abdolreza Mohajeri-Nejhd Pages 85-99

    The ancient site of Natel is located in the village of Natel Kenar-e Olia, a district of the city of Nour, which is 6 kilometers southwest of this city in the west of Mazandaran province. According to historical written sources, this city was considered as one of the important cities in Tabaristan during the Abbasid period and had a military garrison. Due to the importance of this historical site, in addition to archaeological surveys, three excavations have been carried out in this site so far in 2008, 2010, and 2016 under the supervision of Abdolreza Mohajerinejad. The present study focuses on some pottery findings of the first and second seasons of these excavations, during which 2166 pieces of glazed and non-glazed pottery were obtained among other findings. Chronology of the aforementioned samples and consequently more detailed and precise knowledge of the settlement periods, better and greater recognition of the pottery of this site, in particular, and pottery of the Islamic period in the southern margin of the Mazandaran Sea, in general, awareness of the similarity and differences of the pottery obtained from this site with the major pottery centers of the Islamic era required a thorough and in-depth study of these samples in the form of classification, typology, and a typological comparison that was carried out in this research. The results of this study show that most of the studied samples belong to the early (3 and 4 AH) and mid-Islamic (5 and 9 AH) centuries, while the samples of the Ilkhanid and Timurid period in this collection are much lower in number than those of the previous centuries. Also, the results of statistical studies on pottery of the historical town of Natel indicate that these pottery wares have relatively good production quality and strength, but they have a lower level in terms of manufacturing technique and diversity of motifs.

    Keywords: Natel, Islamic pottery, Classification, Typology, Typological Comparison
  • Mohammad Farjami, Ali Asqar Mahmoodi Nasab* Pages 101-123

    Despite the importance of the eastern regions of Iran, especially South Khorasan in the process of historical developments in Iran, archaeological research has not been done in this region. Kahnak archaeological site is an important Islamic site in South Khorasan province in the east of Iran where the weakness of environmental conditions and climatic constraints, especially the lack of water resources, has led to the formation of large and densely populated areas and settlements in this region. As this site provides economic, social, and cultural connections between the northern (Khorasan) and the southern regions (Sistan), which is also on another main route, it is very important for archaeological studies in the east of the country. Main routes have been a decisive factor in the location of human groups throughout history, and this has been more influential in areas where their habitats have been adjacent to major trade routes and communication roads. Kahnek site is considered as a place for educational activities of the Department of Archeology of Birjand University. From 2014 to 2019 excavation activities in this area have continued for six consecutive seasons. In this research, the fourth season of these excavations and their findings are introduced. The study aims to identify and analyze the architectural space called Kahnek Castle on the east side of the area in the winter of 2016. According to the surface data and excavations, the Kahnek site belongs to the third and fourth centuries until the Timurid period, and most of the gathered data include potteries and architectural structures are related to the Islamic Middle Ages. The architectural structures found in this season of excavation are mainly related to the architectural spaces of the castle. The present work is carried out in descriptive-analytical method and historical-cultural approach based on field data and library resources.

    Keywords: Archaeological Exploration, Sarbisheh, Kahnek, Architecture, Pottery
  • Hossein Sedighian*, Meisam Nikzad, Amir Oshnoei Noshabadi, Elham Ghasemi Pages 125-146

    Khosf county with a hot-dry climate is located in South Khorasan province in eastern Iran and on the eastern edge of the Lut desert. Despite the existence of historical monuments in this region of Iran, little is known about them to archaeologists, urban planners, architects, and art historians. Special attention was paid to the historical urban fabric and residential houses which are mainly related to the late Qajar and early Pahlavi eras, in the archeological survey conducted by the authors in the Khosf region in 2014. Three relatively intact and well-established historical urban fabric in the city of Khosf and the villages of Khor and Noghab were studied during this study and 45 historical houses in these areas and other historical villages of Khosf were examined. The studied historical/traditional fabrics are mostly active and today with some changes in the body of the building, they are still used by the local people of the region. The method of this research is descriptive-analytical and the way of collecting data is also based on archaeological studies in the region to document and collect information about traditional houses of Khosf, and Then based on library studies. This research seeks to answer three main questions: 1- How much has the climate affected the type of structures and architectural components of traditional Khosf houses? 2- Do these conditions prevent the influence of the changes and developments of the common architecture of the Qajar and Pahlavi periods or not? 3- And what have been the common decorative techniques in the architecture of Khosf houses? Based on the research questions, the main objectives of the present study are to investigate the impact of the climatic conditions of the region on traditional houses Khosf and developments in Iranian architecture, as well as the study of different structures and architectural components of these buildings and their related decorations. Despite the general resemblance to traditional architectural patterns in hot and dry regions of Iran, the results show that it is strongly influenced by the climate of the region and in terms of architectural structure and related decorations is slightly affected by Qajar to Pahlavi period architectural developments.

    Keywords: Khosf, Vernacular Architecture, Residential houses, Qajar, Pahlavi
  • Mohammad Sadegh Taher Tolou Del, Bahram Saleh Sedghpour, Sina Kamali Tabrizi* Pages 147-166

    Today, religious-educational buildings in the city of Tehran, which were built during the Qajar period, have undergone adverse physical changes due to natural erosion and urban expansion. Also, these semantic and intangible values of these buildings have faded over time, so that the position of these schools in society has declined. In order to rehabilitate these buildings, it is necessary to identify and pay attention to all the effective values in the conservation process. Therefore, the main purpose of this article is to study the architectural phenomena in the value protection of religious-educational buildings of the Qajar period in Tehran. To achieve this goal, the combined research method (qualitative-quantitative) has been used. The method of data collection is in the form of documentary-library studies, field visits and interviews with experts. Also, the method of data analysis is information using open coding, Chi-square test and Pearson correlation. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach’s alpha and the validity of the questionnaire was confirmed by consultation with experts. Findings show that there is a significant relationship between architectural phenomena and the protection of physical, behavioral and semantic values in religious-educational buildings of the Qajar period in Tehran. Also, the most important value in religious-educational buildings is related to the non-physical dimensions of the building, ie behavioral values with a correlation coefficient of 0.91, then semantic values with a correlation coefficient of 0.87. Therefore, in order to rehabilitate and revive the worthy values of this building, only paying attention to physical protection (tangible aspects of the building) with a correlation coefficient of 0.70 is not enough and intangible aspects of the building should be given serious attention. It was finally determined; The most important micro-variables affecting the phenomena of Qajar architecture in Tehran: design view in terms of form, use of the building in terms of performance, moral value in terms of idea, type of arch and roof in terms of technology and social value in terms of integrity have been identified.

    Keywords: Mosque-School, Value Conservation, Architectural Phenomena, Qajar, Tehran
  • Ahmadreza Heshmati, Fariborz Dolatabadi* Pages 167-183

    The architecture of the Qajar period due to being in the transition from traditionalism to modernity has special features and this issue makes it important and attractive to study, also the evolution of buildings in this period due to changes in architectural culture and urban life is very important. The influences of various other factors such as climate, cultural relations, the influence of Western architecture, etc., and has had a remarkable effect on the formation of the architecture of Tehran’s palaces. In this study, in addition to studying the above factors in the field of differences, especially in how the architectural effects of each era, its evolution in each period is also examined. In this regard, the present study examines the architecture of palaces of each period of the Qajar kings and examines the process of its changes and compares their differences and similarities in terms of architectural style. In this study, in order to understand why and how. The achievement of architects in this specific pattern and the degree of influence of past techniques and the impact of Western architecture on the architecture of this period are presented. The most important buildings of this period have been studied by field observation and library studies and previous researches by descriptive-analytical and comparative research methods, and the differences and commonalities of each of them have been evaluated. Considering that no significant research has been done on Tehran palaces and Qajar period architecture from the point of view of stylistics and their characteristics, this article can cover the existing research gap to some extent by recognizing the factors and the formation of palaces architecture. The findings of this study show that despite some influences of Western architecture in this period, the architecture of this period is still based on the basic principles of Iranian-Islamic architecture such as the principle of introversion, privacy and...

    Keywords: Qajar period, palaces of Tehran, Golestan palace, aristocratic mansions
  • Hamid Afshar, Hayedeh Khamse*, Mohammad Bahramzadeh Pages 185-202

    Urban archeology pays special attention to religious minorities and their role in the historical and social context of cities. The study of subsistence, index architecture, and how religious minorities interact in the urban context are among the topics of interest in this branch of archeology. Tehran’s Ciye Tir and Mirza Kuchakkhan streets, which are the subject of this study, were part of the newly established government neighborhood, according to the division of urban areas in the late Qajar period. Existence of the Church of the Blessed Virgin Mary of the Armenians, The Gospel Church of St. Peter belongs to Protestant Christians, The Haim Synagogue belongs to the Jews and the Zoroastrian Adrian which were created in this area from the end of Nasser al-Din Shah’s reign to the end of the first Pahlavi period has a distinct urban texture compared to other parts of the city. From the perspective of archeology, the present study will examine the architecture, visibility, and interaction of these works in the historical context of Tehran to reveal the position of these minorities in the social structures governing the city. Also, by comparing these works, the amount of influence of each religion in the context of Tehran will be determined. The study found that the minorities had created distinct structures within the urban fabric by changing their attitudes toward religious architecture over the pre-constitutional era. Meanwhile, Armenians, due to their rich history in architecture, have benefited the most from the socio-political conditions after the constitution and have had a great impact on the urban fabric of Tehran. This research is a kind of fundamental research. The research data were collected by field study and library research and presented by the descriptive-analytical method.

    Keywords: Religious minorities, Tehran, Urban Archeology, Architecture, Visibility
  • Aahra Jamebozorg, Araz Najafi*, Zarrin Fakhar-Zarrin Pages 203-222

    City locals can be considered as the smallest unit of framework and social at traditional parts of Iranian cities and folks, however, in cities comprehensive plan historical districts bear sever changes and their traditional structure gradually decayed and lost its influence due to nonconformity with modern conditions. This lead to decrease in habitant’s relationship with each other. Hamadan was important city at western side of Iran at Islamic period. Its structures age returns to pre-Islamic period. Apart from any kinds of bordering rules among locals, dividing locals were of special attention at cities, in a period that urbanism was moving fast and division among locals of cities was important from city management point of view. Also, there is no research about Hamadan city locals in recent Islamic centuries. This research tries to introduce main elements of local formation, based on existing architectural and historical evidences. Based on mentioned aim, the main question is this: How was the space and framework structure of Hamadan’s historical locals? Research results shows that most of the locals gradually take circular and linear form at structural framework of locals, there are elements playing important role in meeting habitant needs from them; we can refer to Mosque, Bath, Grass, Holy shrine, Crypt and Caravansary. From this viewpoint, mosques were of important structures at each local.

    Keywords: Bairro, cidade de Hamadan, organização espacial, mesquitas de bairro, grama, desenvolvimento de relações sociais
  • Milad Baghsheikhi* Pages 223-229

    This research intends to investigate, describe, and analyze architectural decorations by focusing on Kashan Tabrizi Mosque during the Qajar Period. The data was collected based on field and library (documentary) studies and interpreted through a comparative descriptive-analytical method. This research has been conducted to identify and classify the main motifs and themes of the architectural decorations of the Kashan Tabrizi Mosque, including buildings that belonged to the early Qajar period, and to compare with the Sepah Salar School Mosque of the middle of the Qajar monarchy in the center of their rule. There were two main questions: What are the architectural decorations of the Tabrizi Mosque in terms of decoration and themes? and what are its differences and similarities with the Sepah Salar School Mosque? The results indicate that the Sepah Salar Mosque-School in Tehran was built by a person who had an outstanding position in terms of political and social rank; thus, it has a more decorations compared to the Kashan Tabrizi Mosque. The architectural decorations for Kashan Tabrizi Mosque include tiling, carving, inscriptions, wall paintings, and plaster-molding, following the decorations of the earlier traditional architecture. The main religious motifs employed in the mosque include plant and geometric motifs that have been accomplished in the form of painting and tiling techniques.

    Keywords: Tabriz Mosque of Kashan, Mosque of the Sepahsalar of Tehran, Architectural decoration, Qajar