فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/19
  • تعداد عناوین: 20
|
  • هوشنگ مدانلو صفحات 228-229
  • حسین ملک افضلی*، بهاره ملک افضلی صفحات 230-232
    زمینه و هدف

    کنترل همه گیری کووید-19 براساس 3 اصل مراقبت های بهداشتی درمانی اولیه یعنی فناوری مناسب تشخیصی، مشارکت مردم و همکاری بین بخشی از طریق نظام شبکه بهداشت و درمان کشور و همچنین رویکرد حمایت اجتماعی از افراد نیازمند انجام می شود. در این مقاله به بیان ابعاد محله محوری در مناطق شهری که کانون اصلی بیماری است پرداخته می شود.

    روش

    این مقاله با استفاده از تجربیات خبرگان تهیه شده است.

    یافته ها:

     ساختار و عملکرد محله محوری و نحوه اجرایی نمودن آن، شرح داده می شود.

    نتیجه گیری:

     برای استفاده از ظرفیت های موجود در هرمحله، جلب مشارکت عمومی در مقابله با کووید-19، دسترسی بهتر به خدمات سلامت و اجرای صحیح دستورالعمل های بهداشتی توصیه می شود تا از برنامه محله محوری استفاده شود

    کلیدواژگان: شبکه بهداشت و درمان، کووید-19، محله محوری، مشارکت مردم، همه گیری
  • صفحات 233-235

    فرهنگستان علوم پزشکی در ابتدای شیوع کووید-19، بیانیه ای در ارتباط با راهبردهای توسعه کمی و کیفی شبکه بهداشتی درمانی کشورمنتشر کرد. اکنون پس از گذشت 10 ماه از همه گیری کووید-19، به منظور تاکید بر موفقیت مدیریت همه گیری ناشی از ویروس کرونا، از طریق ارایه مراقبت های بهداشتی اولیه در قالب مشارکت گسترده شبکه های بهداشتی درمانی در نقاط مختلف شهری و روستایی و توسعه و تکمیل شبکه به ویژه در مناطق شهری به خصوص شهرهای بزرگ مانند تهران و حاشیه شهرها، بیانیه اخیر را صادر کرده است.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، ایران، برنامه ریزی بهداشتی، مراقبت بهداشتی اولیه
  • سید جمال الدین سجادی جزی* صفحات 236-239
    زمینه و هدف

    مفهوم شناسی و تبیین نظری و آثار "سلامت معنوی اسلامی"، در منظومه سلامت جسمی روانی اجتماعی، خاصه در ابعاد پیشگیری (Prevention) و ارتقای سلامت (Promotion)، با رویکرد و هدف غایی تمدن دینی، که همان تمدن نوین اسلامی است، ارایه شده است.

    روش

    این نوشته نظریه پردازی و ترسیم دیدگاه نویسنده است که هماهنگ با نظرات گروه علمی سلامت معنوی اسلامی فرهنگستان علوم پزشکی، بازآرایی شده است. برای توصیف نظری و تبیین مبنایی مفهوم مورد مطالعه، از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    یافته ها: 

    تعریف و تبیین واژه سلامت معنوی اسلامی، باید با مراعات اصول، مبانی و ارزش های اسلامی و در جهت چارچوب تمدن اسلامی صورت پذیرد. بر این اساس:هدف ذهنی، غیرعینی، سخت و پیچیده، نوپدید، معرفتی، فلسفی و نامحسوس است و فهم درست و تعریف مشخص جامع و مانعی از آن نشده است و ادبیات موجود فقیر، مشوش و تاحدی التقاطی است.هم پوشانی با اخلاق و سلامت روان، شناسایی و تدوین نشده است.نسبت آن با دین معلوم نشده که آیا معنویت اسلامی همان دینداری دین مبین اسلام است، یا مفهومی دیگر؟شاخص اندازه گیری نیز برای آن تدوین نشده و امکان سنجش نیز برای آن وجود ندارد.

    نتیجه گیری: 

    هدف معنویت از دیدگاه اسلام قرب الهی و جلوه گر شدن آن در همه ابعاد، شیونات و لحظات زندگی است. در تعریف و تبیین مفهوم سلامت معنوی اسلامی، موارد فوق باید مورد ملاحظه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامتی، سلامت پروری، سلامت معنوی، معنویت
  • مهدی عباس زاده*، علی اکبر رشاد صفحات 240-246
    زمینه و هدف

    نوشته حاضر، در صدد بیان اجمالی مبانی دین شناختی و انسان شناختی و نیز برخی شاخص های سلامت معنوی با رویکرد اسلامی است.

    روش

    این مطالعه به روش کتابخانه ای و اجتهادی با بهره گیری از آیات و منابع روایی به ویژه نهج البلاغه انجام شده است.

    یافته ها:

     به لحاظ دین شناختی، سلامت معنوی حاصل و برآیند یکی از اضلاع پنج گانه هندسه معرفتی دین (عقاید، علم، احکام، اخلاق، و معنویت دینی) یعنی « بعد معنویت» است. پنج دسته گزاره و آموزه های دین اسلام که هر دسته، بعدی از ابعاد پنجگانه هندسه معرفتی دین را تشکیل می دهند، عهده دار تنظیم روابط چهارگانه اساسی انسان در بسیط حیات هستند، این روابط عبارتند از: رابطه انسان با «خدا»، با «خود/ نفس»، با «خلق» و با «دنیا». به لحاظ انسان شناختی، غایت اسلام استکمال نفوس و تربیت انسان «جامع» و «کامل» است. در نگاه دینی، «قلب سلیم»، منشا سلامت معنوی و «قلب سقیم»، منشا سقامت معنوی است. شاخص های سلامت و سقامت معنوی را می توان به چهار حوزه که به «تظاهرات وجودی انسان» مربوط می شود، یعنی حوزه های «بینش»، «منش»، «گرایش» و «کنش» آدمی تقسیم کرد. در میان کلمات حضرت امیر(ع) در نهج البلاغه، «خطبه متقین» بیان کننده دقیق ترین علایم برای تشخیص و طبقه بندی سلامت قلب و «خطبه منافقین» دربردارنده بهترین شاخص ها برای تشخیص و طبقه بندی علایم سقامت قلب است.

    نتیجه گیری: 

    با نظر به مبانی دین شناختی و انسان شناختی سلامت معنوی و نیز ردگیری دو مقوله سلامت و سقامت نفس در متن آیات و روایات معتبر اسلامی، می توان به شاخص های مهم سلامت و سقامت معنوی رهنمون شد.

    کلیدواژگان: انسان شناسی تربیتی، جنبه های مذهبی سلامتی، سلامت معنوی، شاخص های سلامتی
  • علیرضا اعرافی* صفحات 247-251
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله،  تبیین نظریه جامع معنویت از منظر اسلام است. این نظریه واجد ابعاد «کلامی فلسفی»، «فقهی حقوقی»، «اخلاقی ارزشی» و «تاریخی تمدنی» است و علاوه بر تعالی بخشی معنوی، می تواند در پیشگیری و درمان نابه سامانی های جسمی، روحی، روانی و اجتماعی به کار گرفته شود.

    روش

    این نوشتار با استفاده از قرآن کریم، نهج البلاغه و متون و مستندات مذهبی تدوین شده است.

    یافته ها: 

    بنا بر نظریه کلان معنویت از نگاه اسلام و اهل بیت علیهم السلام معنویت دارای ویژگی های زیر است:فراساحتی، جامع عاطفه، عقلانیت و استدلال، جامع ابعاد دنیوی و اخروی، دارای ابعاد درونی و مناسکی، جامع ابعاد فردی و اجتماعی، دارای اهتمام به سلامت جسمی، روحی و روانی، عجین با سبک زندگی و الهام بخش زیست معنوی، القاکننده حس معنوی در لایه های درونی و ماورایی، نظام وار، منسجم، متوازن، ضابطه مند، برخوردار از توحیدی و قدسی، اتصال به ولایت الهی، فطری و در عین حال اختیاری، دارای مراتب و برخوردار از بعد درمانی و تعالی بخش.

    نتیجه گیری: 

    نظریه کلان معنویت اسلامی، علاوه بر تعالی بخشی می تواند در درمان و پیشگیری مشکلات جسمی، روحی، روانی و اجتماعی نیز به کار رود. شایسته است این نظریه به کمک نگرش اجتهادی استخراج شود و تمام پژوهش ها و اقدامات حوزه سلامت معنوی مبتنی بر این نظریه انجام شود.

    کلیدواژگان: احادیث اهل بیت (علیهم السلام)، سلامت، سلامت معنوی، قرآن، معنویت
  • علی فضلی* صفحات 252-263
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه که امروزه جهان و جهانیان پراضطراب ترین زمان و زمانه را تجربه می کنند، نیاز مبرم به سلامت معنوی دارند. سلامت معنوی در فرهنگ اسلامی همان گونه که تعریف خاص دارد، دارای مبانی ویژه است. یکی از مهم ترین مبانی، مبنای انسان شناختی است که از چند جهت تحلیل بردار و تفسیرپذیر است. در این مطالعه، پایه انسان شناختی سلامت معنوی با رویکرد عرفان اسلامی مورد بحث قرار می گیرد.

    روش

    این نوشتار، با مروری بر قرآن کریم و متون مذهبی اسلامی تدوین شده است.

    یافته ها: 

    یکی از تحلیل ها در بستر سلامت معنوی، انسان شناسی دینی - عرفانی است که به دو ساحت توجه می کند: یکی ساحت لایه ها و قوه های انسان و دیگری ساحت تعامل، باورها و کردارها که اولی نیروهای سلامت زا و بیماری زای انسان را که در برابر محرک ها و رویدادها فعال می شوند، به تصویر می کشند و دومی سرچشمه احوال مثبت و اختلالات منفی انسان در هنگام رویارویی با مشکلات و پایه هماهنگ کننده قوای انسانی را تبیین می کند. این تحقیق به هر دو ساحت می پردازد که تبیین سازمند هر دو ساحت اولین بار در این نوشته صورت می گیرد تا زمینه تحقیق برای محققان این عرصه فراهم آید. از نگاه ساحت اول هویت انسان قلب اوست که همه اطوار وجودی و قوای ادراکی و سلوکی و اخلاقی او را دربرمی گیرد و دارای دو وادی نفسانی و روحانی است. از نگاه ساحت دوم نیز باورها و کردارها در چهار جهت تاثیر متقابل دارند: تاثیر باورها بر کردارهای ظاهری و بدنی؛ تاثیر کردارهای قلبی و درونی بر کردارهای بدنی، تاثیر کردارهای بدنی بر کردارهای قلبی و تاثیر کردارهای ظاهری و باطنی بر باورها. روش این تحقیق نقلی - عرفانی است.

    نتیجه گیری: 

    موقعی انسان می تواند به سلامت معنوی دست یابد که پس از شناخت وادی های نفسانی و روحانی و لایه های شش گانه طبع، نفس، عقل، قلب، روح و سر و قوای دوگانه عقل و جهل، بتواند مطالبات هر یک را در جهت الهی سامان دهد و هماهنگ سازد و براساس آن به زندگی معنا و هدف بخشد. همچنین، باورها و رفتارهای خویش را برپایه عقل و دین اصلاح کند و بتواند شیوه مواجهه با مشکلات را بر اساس آن باورها و رفتارها تنظیم کند تا سلامت معنوی خویش را تامین کند.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، سلامت معنوی، عرفان اسلامی، فرهنگ
  • سید علیرضا مرندی* صفحات 264-271
    زمینه و هدف

    دوران جنینی و سال های اول زندگی، حیاتی ترین مرحله رشد و تکامل مغز و شکل گیری شخصیت و پرورش توانایی ها و استعدادهای انسان است. این زمان همچنین مناسب ترین اوقات برای آموزش مسایل فرهنگی، اعتقادی و پایه گذاری سلامت معنوی است. اگرچه تامین، حفظ و ارتقای سلامت همه جانبه هر کودک در درجه اول، به عهده والدین و خانواده است، ولی عوامل عدیده اجتماعی - اقتصادی و فرهنگی، در آن نقش دارد و در این راستا مسئولیت های خطیری به عهده نظام سلامت است.

    روش

    مطالعه مروری و کتابخانه ای است و ضمن استفاده از مستندات معتبر داخلی و بین المللی از مذاکرات میزگرد کارگاه آموزشی گروه سلامت معنوی برای نتیجه گیری استفاده شده است.

    یافته ها: 

    عواملی مانند "تغذیه و سلامت مادر و خانواده"، "تحصیلات و سواد سلامت خانواده"، "اعتقادات مذهبی و انگیزه خانواده"، "محل زندگی"، "جایگاه اجتماعی"، "وضعیت بهداشت و محیط زیست" و سایر عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، به صورت جداگانه و برآیند برهم کنشی آن ها تاثیر زیادی بر وضعیت رشد و تکامل کودکان دارد. نقش کلیدی نظام سلامت در امور سیاست گذاری، و ادغام برنامه تکامل سال های اول زندگی در مراقبت ها و خدمات شبکه بهداشتی درمانی کشور و در اولویت قرار دادن بعد مهم سلامت معنوی، تاکید می شود.

    نتیجه گیری: 

    مناسب ترین سنین برای شروع آموزش مسایل فرهنگی، معنوی و اعتقادی، از دوران جنینی و سال های اولیه زندگی است، که البته در دوران نوجوانی و جوانی و حتی بعد از آن ادامه می یابد. ارتقای سلامت معنوی در این دوران باید بر اصول و مبانی دین مبین اسلام، با استفاده از فرهنگ غنی و تجارب ارزنده ملی استوار بوده، با بهره گیری از ظرفیت خارق العاده مغز کودک و تکامل سال های اول زندگی و آموزش مطلوب فرزندپروری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: تکامل سال های اول زندگی، سلامت، سلامت معنوی، سلامت معنوی اسلامی
  • علی صادقی سرشت* صفحات 272-280
    زمینه و هدف

    تربیت معنوی فرزندان از سوی والدین مرهون آن است که داشته های فرزندان تحت هدایت داده های معنوی والدین به آن ها قرار گیرد تا مهم ترین «یافته » زندگی فرزندان یعنی سلامت معنوی در دنیا و در نتیجه سعادت اخروی برای فرزندان به ارمغان بیاید. در این مقاله، به مهم ترین داشته های فرزندان و از سویی مهم ترین داده های والدین در تحقق این هدف پرداخته می شود.

    روش

    برای استخراج داشته های فرزندان از پژوهش های موجود در روان شناسی رشد در مورد ظرفیت های چهارگانه رشدی فرزندان در سنین مختلف و نیز برای استخراج داده های معنوی والدین به فرزندان از روش تحلیل مفهومی - محتوایی استفاده شد که در پی توصیف عینی، واقعی، و منظم خصوصیات تربیت معنوی با استفاده از قرآن کریم و کتاب های روایی اسلامی است.

    یافته ها: 

    بررسی منابع روان شناسی رشد دینی نشان می دهد داشته های فرزندان در سنین مختلف رشد از تولد تا دوازده سالگی را می توان در چهار دسته ظرفیت های جسمی، شناختی، هیجانی، و اجتماعی جای داد؛ همچنین بررسی منابع اسلامی نشان می دهد که داده های معنوی والدین به فرزندان را در مراحل رشدی مذکور می توان در قالب پنج راهبرد امنیت دهی، آموزش دهی، انضباط دهی، احترام گذاری، و التزام یابی جای داد.

    نتیجه گیری:

     راهبردهای پنجگانه تربیت معنوی از سوی والدین که متناسب با داشته های جسمی، شناختی، هیجانی، و اجتماعی فرزندان در هر سن رشدی است می تواند تربیتی معنوی را برای فرزندان به ارمغان بیاورد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، آموزش و پرورش در دوران اولیه کودکی، آموزش غیرحرفه ای، امنیت روانی در کودکان
  • حبیب الله یوسفی، مرضیه عبدالکریمی نطنزی * صفحات 281-288
    زمینه و هدف

    اضطراب مرگ یکی از مسایل مهم و حل نشده بشر امروز است. کسانی که باورهای درستی از خدا، خود و آخرت ندارند در سنین بالا و با داشتن بیماری های صعب العلاج به شدت دچار چنین اضطرابی می شوند.سلامت معنوی حاصل آموزه های قرآنی، آرام بخش روح و روان انسان و شفادهنده ای نافع و دارویی مبارک است که می تواند این اضطراب را برای معتقدان به قرآن از بین ببرد. لذا هدف این مقاله بررسی پیامدهای سلامت معنوی قرآنی بر دفع اضطراب مرگ است.

    روش

    در این تحقیق به روش تحلیل محتوا بعضی آیات مربوط به سلامت معنوی، آرامش روانی، ترس، مرگ و عالم آخرت، از تفاسیر مختلف یادداشت و پیامدهای اعتقاد به آ ن ها بر ایجاد آرامش و دفع اضطراب مرگ مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها:

     عمده علل اضطراب مرگ، ناشناخته بودن صفات خدا، حقیقت انسان، مرگ، عالم آخرت یا غفلت ها و تسامح هایی است که در گذشته دامن گیر انسان شده است. قرآن کریم با تنقیح شناخت و باورهای صحیح نسبت به صفات خدا، حقیقت ابدی انسان، حقیقت مرگ و نعمت های عالم آخرت و توبه پذیری خداوند، راهکار ارتقای سلامت معنوی و از بین بردن این علل را فراهم کرده است.

    نتیجه گیری:

     قرآن کریم با آموختن واقعیت های دنیا و آخرت، باورهای صحیحی از صفات خدا، حقیقت انسان، مرگ و عالم پس از آن می سازد و با هشدارهای سازنده ای که به انسان می دهد، موجب ارتقای سلامت معنوی و دفع اضطراب مرگ می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، سلامتی، سلامت معنوی، مرگ، معنویت
  • نازیلا یوسفی*، سجاد اسماعیلی، نرگس تبریزچی، فاطمه بابایی صفحات 289-299
    زمینه و هدف

    انقلاب اسلامی ایران، پیروزی و بالندگی خود را مدیون سرمایه های اجتماعی مردمی در کشور بوده است و در ادامه مسیر تاکید جدی بیانیه گام دوم انقلاب، به نقش جوانان با نشاط، فعال و جهادگر در عرصه های مختلف است. در این مطالعه به مرور مشکلات جوانان در، جامعه امروز ایران و سرمایه اجتماعی جوانان به عنوان یکی از پربسامدترین مشکلات مورد بررسی در مقالات قبلی، مورد مرور ساختارمند قرار گرفته است.

    روش

    در مرحله اول برای شناخت تنوع و ماهیت مطالعات به مرور دامنه برای ارزیابی اولیه گستره و تعداد مطالعات منتشر شده درخصوص مشکلات جوانان سپس مرور ساختارمند بر روی سرمایه اجتماعی جوانان انجام شد.

    یافته ها: 

    مطالعات موید سطح متوسط و پایین سرمایه اجتماعی در بین جوانان ایرانی است که در همه سطوح از سطح خانواده تا جامعه در حال کاهش بوده است. عوامل متنوعی بر سرمایه اجتماعی موثر بوده اند که ما در این مطالعه این عوامل را در چهار دسته: عوامل اقتصادی - اجتماعی، عوامل روان شناختی فردی، سبک زندگی، ساختارهای اجتماعی و شیوه حکمرانی تقسیم کرده و عوامل تقویت کننده و تضعیف کننده در هر دسته را شرح داده ایم.

    نتیجه گیری:

     سرمایه اجتماعی باید پیوسته در جامعه باز تولید شود وگرنه شاهد کاهش آن خواهیم بود. برنامه ریزی مستمر برای رفع موانع بازتولید و انباشت سرمایه اجتماعی در کشور از سطح خانواده تا سطح ملی با تقویت عوامل موثر می تواند تسهیل کننده حرکت به سوی اهداف توسعه در کشور باشد.

    کلیدواژگان: ایران، جوانان، سرمایه اجتماعی
  • علیرضا ذاکری*، محمدرضا رضوان طلب، محمدجواد محمدی صفحات 300-310
    زمینه و هدف

    «مهربانی»، حقیقتی انسانی است که نه تنها در رابطه بیمار و پزشک نقش ایفا می کند؛ بلکه تحقیقات دانشمندان تجربی حاکیست رحمت و شفقت می تواند در پیشگیری یا کنترل برخی بیماری ها موثر باشد. از طرفی اسلام به عنوان دینی الهی منبع فضایل انسانی من جمله مهربانی است و از آن زاویه می تواند اهداف فرهنگی و بهداشتی را حمایت کند.

    روش

    این پژوهش توصیفی تحلیلی، با روش کتابخانه ای (سنتی و مدرن) گردآوری و از بانک های معتبر علمی در بستر اینترنت نیز استفاده شده است.

    یافته ها

    کتاب الهی اسلام یعنی قرآن، الله را با دو نام با ریشه رحمت معرفی می کند و تقریبا تمامی سوره های آن با این دو نام، خالق را معرفی می کند و کلماتی هم خانواده و هم معنای مهربانی به صورت وافر در آن مشاهده می شود و سایر اسماء الحسنی نیز به پروردگاری واحد و مهربان اشاره می کنند گرچه معنای آن ها مستقیما مهربان نباشد. همچنین پیامبران به ویژه پیامبر اسلام و سایر اولیاء الهی که بزرگترین مفسران کتب الهی و قرآن هستند همواره با فضیلت رحمت شناخته و الگوی فرهنگی جهانی قرارداده شده اند.

    نتیجه گیری: 

    1- جایگاه مهربانی در اسلام اصیل است.2- اسلام بدون تقدم فضیلت مهربانی در تفسیر و زندگانی نیاز به بازشناسی دارد.3- تمرکز بر مهربانی در اسلام می تواند نقش موثری در سلامت به ویژه سلامت معنوی و سپس سلامت روانی داشته باشد.4- لازم است پژوهش های بیشتری در دو حوزه علوم اسلامی و تجربی برای دریافت اهمیت مهربانی در بهداشت با نگاهی بومی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: تحقیق میان رشته ای، تفسیر، سلامت، مهربانی
  • محمدعلی محققی*، سید حسن امامی رضوی، غلامرضا پورمند، نرگس تبریزچی، محمد دبیرمقدم، سید جمال الدین سجادی جزی، محمد شاهدی، حسن ظهور، سید محسن فروتن، سید محمدرضا کلانتر معتمدی، محمدعلی کی نژاد، باقر لاریجانی، سید علیرضا مرندی، حسین ملک افضلی صفحات 313-337
    زمینه و هدف

    به استناد سیاست های کلی سلامت، ارتقای نظام انتخاب استاد در آموزش عالی سلامت، متناسب با ارزش های اسلامی، اخلاق پزشکی و آداب حرفه ای، و نیازهای سلامت جامعه، ضروری و سرنوشت ساز است. هدف این مطالعه شناسایی، ترویج و نهادینه سازی مولفه های موثر بر در نظام آموزش عالی سلامت است. تحلیل و رهیافت سیاست ها و راهبردهای پیشرفت و تعالی در حوزه نظام انتخاب استادان، محور اختصاصی این مطالعه است. در شرایط جاری فرآیند جذب هییت علمی در دانشگاه های علوم پزشکی، که منبعث از دستورالعمل کشوری است، نیاز به ارتقا دارد. این مطالعه ناظر بر انتخاب جذب اصلح و شایسته ترین ها بر اساس معیارهای اسلامی، فرهنگی و اخلاق پزشکی (اعضای صالح متعهد و متخصص)، برای منصب حیاتی و سرنوشت ساز هییت علمی در نظام آموزش عالی سلامت است.

    روش

    این مطالعه توصیفی و تحلیلی است و با بررسی اسناد بالا دستی، خاصه سیاست های کلی سلامت، بحث متمرکز گروهی و تلفیق نتایج با منتخبی از منابع کتابخانه ای تدوین شده است.

    یافته ها: 

    صلاحیت های استادان در سه گروه کلان و 14 زیرگروه شناسایی شد. شایستگی های ضروری کلان، شامل "تعهد"، "تخصص" و "مسئولیت پذیری اجتماعی" است، که در مراحل جذب و به کارگیری استاد، در آموزش عالی سلامت باید احراز شود. زیرگروه های 14 گانه ارایه شده عبارتند از شایستگی های: عمومی (فردی، خانوادگی، روان شناختی، اخلاقی، معنوی)؛ ارزشی (اسلامی و انسانی)، علمی (آموزشی خاصه آموزش جامعه نگر و آموزش مردم و بیماران - پژوهشی و فناوری)؛ حرفه ای (تلاش برای ارتقای سلامت جامعه و پیشگیری از بیماری ها خدمات عملکردی مهارت آموزی)؛ اجتماعی (آشنایی و تجربه در زمینه تعیین کننده های اجتماعی سلامت، سلامت اجتماعی، آموزش عمومی سلامت، رفتار اجتماعی مناسب)، ارتباطی؛ مدیریتی و رهبری؛ رفتاری؛ مشاوره ای (به همتایان مدیران دانشجویان سیاست گذاران و برنامه ریزان و جامعه)؛ فراملی و بین المللی؛ خلاقیت و نوآوری؛ الهام بخشی و الگو بودن؛ انگیزشی و خود تنظیمی؛ و قابلیت های استثنایی و نخبگانی (3-2).

    نتیجه گیری: 

    در نظام آموزش عالی، استاد باید محور تجلی و درخشش ارزش ها، هدایت تحولات و عامل سرنوشت ساز برای تحقق اهداف و آرمان های تعلیم و تربیت باشد.

    کلیدواژگان: مدرسان، آموزش عالی، آموزش عالی سلامت، آموزش پزشکی، انتخاب استاد، جذب استاد، دانشگاه و مدارس عالی پزشکی ایران شرایط استخدامی
  • نرگس تبریزچی*، حمیدرضا خانکه صفحات 338-346
    زمینه و هدف

    با شیوع کووید-19در سطح جهانی و افزایش شمار مبتلایان و فوتی های ناشی از آن، رویکردکشورها با این بحران یکسان نبود. برخی از کشورها موفق تر عمل کردند و به دور از اقدامات شتابزده، با اعمال سیاست های مبتنی بر شواهد و تجربیات گذشته توانستند از آسیب های این همه گیری بکاهند. در مقابل عملکرد بعضی از کشور ها هم مناسب نبوده و منجر به گسترش بیماری و مرگ ومیر فزاینده گروه های مختلف جمعیتی شد. لذا با توجه به ماندگاری همه گیری کووید-19 و تاثیرات عمیق و وسیع بیماری در تمامی کشور ها مرور و استخراج تجارب بین المللی و ملی به منظور بازبینی و اصلاح برنامه ها مفید خواهد بود. در این مقاله با مرورسیاست های کشورهای موفق منتخب، به شرح سیاست های ایران در مهار گسترش همه گیری کووید-19 می پردازیم.

    روش

    با مرور هدفمند منابع معتبر سیاست های اعمال شده و وضعیت کووید-19 از ابتدای شیوع تاکنون در کشورهای چین،کره جنوبی، ژاپن، آلمان و استرالیا و ایران مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    آمار ابتلا و مرگ ناشی از کووید-19، جمعیت و تراکم جمعیت کشورهای منتخب، میزان حمله و کشندگی تا 18نوامبر2020 بیان شد. سپس مقایسه شاخص سخت گیرانه حاصل از سیاست های اتخاذشده کشور ها انجام گرفت. و در مرحله آخر اقدامات کشورها از ابتدای شیوع کووید-19 تاکنون با جزییات بیش تر شرح داده شد.

    نتیجه گیری:

     موفقیت یا عدم موفقیت در کنترل بیماری بستگی به سرعت عمل، جدیت، نحوه تدوین سیاست ها و اقدامات براساس شواهد علمی متقن بومی و بین المللی، پایش مداوم، اطلاع رسانی به موقع و جلب حمایت جامعه در همراهی با سیاست ها، استفاده از حداکثر امکانات موجود وتغییر به موقع سیاست با توجه به نتایج پایش ها دارد .بررسی تجارب بین المللی و استخراج درس آموخته ها و اصلاح برنامه ها براساس تجارب ملی و بین المللی ضمن ارتقا تاب آوری، زمینه ارتقا آمادگی ملی و بین المللی را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: سیاست های بهداشت، کووید-19، همه گیری
  • محسن نوروزی نیا*، فرید قاسملو صفحات 347-353
    زمینه وهدف

    ناظر به بند 12 سیاست های ابلاغی سلامت و در جهت تبیین بخشی از طب سنتی ایران، لازم است پژوهش هایی با محوریت دانش اصطلاح شناسی در حوزه دانش بیماری شناسی در پزشکی سنتی ایران صورت گیرد، چراکه پژوهش های اولیه صورت گرفته در این زمینه نشان می دهد از نظر اصطلاح شناسی، واژگان مربوط به توصیف، تعریف و بازشناسی بیماری ها در متون مختلف پزشکی دوره اسلامی دچار تغییرات معنایی شده اند.

    روش

    این پژوهش، یک مطالعه تاریخی - اصطلاح شناختی است که با استفاده از مجموعه ای از اهم متون پزشکی دوره اسلامی و ثبت دیدگاه ها و دستاوردهای مولفان صورت گرفته است.

    یافته ها:

     عوامل بسیاری بر پیدایی مجموعه ای از اصطلاحات پیرامون توصیف، تعریف و بازشناسی نام بیماری ها در متون پزشکی دوره اسلامی نقش داشته اند. زبان متون (عموما فارسی یا عربی)، چگونگی ترجمه متن های پایه به زبان های به کار گرفته شده در ایران و تغییر معنایی واژگان در طول تاریخ از جمله این عوامل هستند. درعین حال،هرگونه پژوهش پایه در زمینه بیماری شناسی در طب سنتی ایران باهدف تبیین و بازشناسی معنایی این داده ها مستلزم در نظر گرفتن این تغییر معنایی هاهستند.

    نتیجه گیری:

     با در نظر گرفتن این موضوع که دانش پزشکی دوره اسلامی به شاخه های گوناگون تقسیم می شده است، به نظر می رسد یکی از مهم ترین این شاخه ها از نظر تولید واژگان و اصطلاحات تخصصی شاخه بیماری شناسی است که شامل مجموعه به نسبت وسیعی از نام یا توصیف بیماری ها است؛ اما براساس مولفه های چندی، از جمله استفاده از چند زبان مختلف یا به هم پیوستگی طولانی تاریخی در طب سنتی ایران و نیز ورود زبان های جدید پزشکی به ایران (از دوره قاجار به بعد) دگردیسی های معنایی مهمی در معنای نام بیماری ها صورت گرفته و واژه ای که در طب سنتی ایران به بیماری اطلاق می شده، امروزه به بیماری متفاوت دیگری اختصاص یافته است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، اصطلاح شناسی پزشکی، پزشکی اسلامی، پزشکی سنتی
  • الهام چارقچیان خراسانی، محمد مقضی، نوشین پیمان* صفحات 354-355
  • سیاوش لاجوردی صفحات 358-360
|
  • Houshang Modanlou* Pages 228-229
  • Hossein Malekafzali *, Bahareh Malekafzali Pages 230-232
    Background

    Control of COVID-19 Epidemicis based on the three pillars of primary health care: appropriate diagnostic technology, public participation and cross-sectoral cooperation through the countrychr('39')s health care network system, as well as the social support approach to Deserving people.In this article, the dimensions of district-centered approaches are describedin urban areas, which are the main focuses of the disease.

    Methods

    This article has been prepared by using the experiences of experts.

    Results

    The structure, functionand implementationof district-centered approachare described.

    Conclusion

    It is recommended to use the district-centered approachin order to engage community against Covid-19, better access to health care and health guidelines adherence.

    Keywords: Community Participation, Covid-19, District-centered Approach, Epidemic, Primary Health Care
  • Pages 233-235

    At the beginning of the outbreak of Covid-19, the Academy of Medical Sciences of IR of Iran issued a statement regarding the quantitative and qualitative developmental strategies of the countrychr('39')s health care network.
    At the present, 10 months after the Covid-19 epidemic, the recent statement has been issued to re-emphasize successful management of the epidemic caused by the corona virus, through the provision of primary health care through the extensive participation of health care networks in different parts of the country in cities and villages and the development and completion of the network in urban areas, especially large cities such as Tehran and suburbs.

    Keywords: Delivary of Health Care, Health Planning, Iran, Primary Health Care
  • Seyed Jamaledin Sajadi* Pages 236-239
    Background

    In this article, the conceptual and theoretical explanation and effects of "Islamic spiritual health" in the health of physical-psychological-social system , especially in prevention and health promotion,with the approach of the best religious civilization, which is the new Islamic civilization, is presented.

    Methods

    This article is a theory and expression of the authorchr('39')s opinion, which has been rearranged in accordance the views of the Islamic Spiritual Health Scientific Group of the Academy of Medical Sciences. The library references have been used to describe the theory and the basic explanation of the concept.

    Results

    The definition and explanation of the term Islamic spiritual health should be performed by considering Islamic principles, basis and values and in the framework of Islamic civilization. According to this:• The goal is subjective, non-objective, difficult and complex, emerging, epistemological, philosophical and intangible, and the correct understanding and specific definition have not been comprehensive and hindered, the existing literature is poor, confused and eclectic.• Overlap with ethics and mental health has not been identified and compiled.• It has not been determined whether Islamic spirituality is the same as the religiosity of Islam, or it is anotherconcept.• There is not any index for its measurement.

    Conclusion

    From the Islamic view, the goal of spirituality is nearness to God and its manifestation in all aspects, events and moments of life.The above issues should be considered in defining and explainingthe concept of Islamic spiritual health.

    Keywords: Health, Health Promotion, Spiritual Health, Spirituality
  • AliAkbar Rashad, Mahdi Abaszadeh* Pages 240-246
    Background

    The present article seeks to provide a brief overview of religious and anthropological principles as well as some indicators of spiritual health in an Islamic approach.

    Methods

    This study is formed by library and ijtihad method using Quranic verses and Hadith sources, especially Nahj ul-Balaghah.

    Results

    Religiously, spiritual health is the result of one of the five sides of the epistemic geometry of religion (beliefs, knowledge, rules, ethics, and religious spirituality), i.e. the side of "spirituality." The five categories of propositions and doctrines of Islam, each of which forms a side of the five sides of the epistemic geometry of religion, are responsible for regulating four basic human relations in the realm of life. These relations are: manchr('39')s relationship with "God", with "self / soul", With "creation" and with "world". Anthropologically, the goal of Islam is to complement and educate the "comprehensive" and "perfect" human. In the religious view, the "healthy heart" is the source of spiritual health and the "sickly heart" is the source of spiritual illness. The indicators of spiritual health can be divided into four areas that are related to "human existential manifestations", namely, the areas of human’s "insight", "character", "tendency" and "action". Among the words of Ali ibn Abi Talib(AS) in Nahj ul-Balaghah, "Al-Muttaqin Sermon" expresses the most accurate signs for diagnosing and classifying of hearty health and "Al-Munafiqin sermon" contains the best indicators for diagnosing and classifying signs of hearty illness

    Conclusion

    Considering the religious and anthropological principles of spiritual health, as well as tracing the two categories of health and illness of the self / soul in Quranic verses and Hadith valid texts, we can be guided to important indicators of spiritual health and illness.

    Keywords: Educational Anthropology, Health Status Indicators, Religious Aspects of Health
  • Alireza Aarafi* Pages 247-251
    Background

    The purpose of this article is to explain the comprehensive theory of spirituality from the perspective of Islam. This theory has the dimensions of "theological-philosophical", "Jurisprudential-legal", "ethical-axiological" and "historical-civilizational", and in addition to spiritual transcendence, it can be used in the prevention and treatment of physical, mental, psychological and social disorders.

    Methods

    This article has been compiled using the Holy Quran, Nahjul-Balaghah and religious texts and documents.

    Results

    According to the macro theory of spirituality from the point of view of Islam and Ahl ul-Bayt (as), spirituality has the following characteristics: meta-dimensional, comprehensive of emotion and rationality and reasoning, comprehensive of worldly and otherworldly dimensions, possessing internal and ritual dimensions, comprehensive individual and social dimensions, possessing intentionto physical and mental and psychological health, combined with lifestyle and inspiring spiritual life, infusing spiritual sense in the inner and metaphysicallayers, systematic, coherent, balanced, disciplined, possessing monotheistic and holy approach, connecting to divine Vilayet, innate and at the same time, voluntary, possessing various levels, and possessing remedial and transcendental dimension.

    Conclusion

    In addition to transcendence, the macro theory of Islamic spiritualitycan be used in the treatment and prevention of physical, mental, psychological and social problems. It is worthy to infer this theory with the help of Ijtihad attitude, and to be done all researches and actions in the field of spiritual healthbased on this theory.

    Keywords: Hadith of Ahl ul-Bayt (as), Health, Quran va Hadith, Spirituality, Spiritual Health
  • Ali Fazli* Pages 252-263
    Background

    Today, the world is in dire need of spiritual health due to experiencing the most stressful period of times. Spiritual health in Islamic culture, has a special definition and special principles. One of the most important principles is the anthropological basis, which can be analyzed and interpreted in several ways. In this study, the basis of spiritual health with the approach of Islamic mysticism is discussed.

    Methods

    This article has been compiled by reviewing the Holy Quran and Islamic religious references.

    Results

    One of the analyzes in the context of spiritual health is religious-mystical anthropology, which pays attention to two areas: The first describes the human health and pathogenic forces that are activated against stimuli and events, and the second explains the source of positive human conditions and negative disorders when faced with problems and the coordinating base of human resources. This research deals with both areas, and a systematic explanation of both areas is done for the first time in this article in order to pave the way for researchers in this field. With regard to the first area, humanchr('39')s identity is his heart, which encompasses all aspects of his existence, perceptual, behavioral, and moral powers, and has two aspects, carnal and spiritual. As for the second area, beliefs and actions interact in four ways: the effect of beliefs on physical and external actions; The effect of heart and internal actions on physical actions, the effect of physical actions on mind actions and the effect of external and internal actions on beliefs. Of course, the method of this research is narrative-mystical.

    Conclusion

    Human can achieve spiritual health, after recognizing the carnal and spiritual aspects and the six layers of nature, soul, intellect, heart, soul, and powers of intellect and ignorance, to arrange the demands of each in the divine direction. Also, human corrects his beliefs and behaviors based on intellect and religion, and is able to adjust the way he deals with problems based on those beliefs and behaviors in order to ensure his spiritual health.

    Keywords: Anthropology, Culture, Islamic Mysticism, Spiritual Health
  • Seyed AliReza Marandi* Pages 264-271
    Background

    The embryonic and early childhood period are the most important stages in growth and development of the brain and personality formation and breeding of human abilities and talents and the best time to promote cultural, religious, and spiritual health issues. The family and parents are the main responsible for ensuring, maintaining and promoting the overall health of the child, but various socio-economic and cultural factors as well as the health system have also a major role to play.

    Methods

    It is a review and library study by using national and international documents. Also discussion of the workshop of spiritual health group has been used for coming to the conclusion.

    Results

    Factors such as "nutrition and health of mother and family", "education and family health literacy:", "religious beliefs and family motivation", "place of residence", "social status", "health status and environment" and other social factors affecting health, individually and as a result of their interaction, has a significant impact on the growth and development of children. The important role of the health system in policy-making and the integration of the development plan of early childhood period in the primary health care network of the country and prioritizing the important dimension of spiritual health are emphasized.

    Conclusion

    The most suitable times for starting education of cultural, spiritual and religious issues is the embryonic and early childhood period, which is followed by adolescence and youth and even after that. The promotion of spiritual health in this period should be based on the religion of Islam, using a rich culture and valuable national experiences, taking advantage of the extraordinary capacity of the childchr('39')s brain and the early childhood development and optimal parenting education.

    Keywords: Early Childhood Development, Health, Islamic Spiritual Health, Spiritual Health
  • Ali Sadeghi Seresht* Pages 272-280
    Background

    Spiritual training of children by parents is because of that childrenchr('39')s abilities are influenced by their parentschr('39') spiritual teaching in order to present them the most important "finding" of their lives, spiritual health in this world and well-being in the other world. In this article, the most important abilities of children and the most important teachings of parents in achieving this target are discussed.

    Methods

    In this article, the method of conceptual-content analysis was used to describe objectively, realistically and systematically the characteristics of education by using the Holy Quran and Islamic books in order to extract childrenchr('39')s developmental psychology on the four developmental capacities at different ages as well as extract parentschr('39') spiritual teachings to children.

    Results

    Study of psychology references of religious development shows that abilities of children in different ages of development from birth to twelve years can be categorized in four section as physical, cognitive, emotional, and social capacities; as well as the study of Islamic references indicates that the spiritual teaching of parents to their children in the mentioned developmental stages can be placed in five strategies of security, education, discipline, respect, and commitment.

    Conclusion

    Five strategies of spiritual teaching by parents which are appropriate to the physical, cognitive, emotional, and social abilities of children of each developmental age can be presented by spiritual training for children.

    Keywords: Commitment, Discipline, Education, Respect, Security
  • Habibollah Yousefi, Marzieh Abdolkarimi Natanzi* Pages 281-288
    Background

    The outbreak of the Covid 19 virus and its deaths, has led to a great deal of anxiety all over the world which seems to be because of fear of death. The spiritual health resulting from the Quranic teachings is an approach human soul and functions as a beneficial healer and a blessed medicine to alleviate this anxiety for those who believe in the Quran. Therefore, this study on the advantages of the Qurchr('39')anic spiritual health regarding the elimination of anxiety due to death reveals the necessity of further research in this field.

    Methods

    The present study, in terms of content analysis, examines some verses related to the spiritual health, peace of mind, fear, death and the afterlife.

    Results

    Based on the findings the main causes of anxiety about death include the ignorance of Godchr('39')s attributes, the truth of man, death, the world of the hereafter, and the negligence that has gripped the man in the past.

    Conclusions

    The Holy Quran, by refining the correct knowledge and beliefs about the attributes of God, the eternal truth of man, the truth of death and the blessing of the hereafter, and the repentance to God, has provided the ground for the promotion of spiritual health. It also protects human being from negligence and compels valuable behaviors and eliminates the anxiety of death. As a result, the Qurchr('39')anic spiritual health helps in relevancy the anxiety due to death.

    Keywords: Anxiety, Death, Health, Spirituality, Spiritual Health
  • Nazila Yousefi *, Sajjad Esmaeili, Narges Tabrizchi, Fatemeh Babaei Pages 289-299
    Background

    The victory and sustainability of Islamic Revolution of Iran depends social capital of Iranian population. So, Iranian leader in the second phase of revolution emphasizes on the role of next generation, cheerful and active youth, in various fields. In this study do scoping review on the problems of youth in todaychr('39')s Iranian society and then systematically review their social capital as the most frequent problems mentioned in previous studies.

    Methods

    Scope, diversity, and nature of studies was investigate in first step. Then, a structured review of youth social capital was systematically conducted.

    Results

    Results show the medium and low level of social capital among Iranian youth, which has been declining at all levels from family to society in last decades. In this study four categories of influencing factors were extracted including socio-economic factors, psychological factors, lifestyle, social structures, and governance. Then, we emphasize on the strengthening and weakening factors in each category.

    Conclusion

    Social capital must be continuously reproduced in society, otherwise it will be diminished. Strategic planning for reproducing and accumulating of social capital in all levels from the family level to the national one can facilitate the national movement towards development goals in the country. To achieve this aim, attention to the social capital strengthening and weakening factors which discussed in this paper is principal.

    Keywords: Iran, Social Capital, Young Adults
  • Alireza Zakeri *, MohammadReza Rezvan Talab, MohammadJavad Mohammadi Pages 300-310
    Background

    chr('39')chr('39')Kindnesschr('39')chr('39') is a human truth that not only plays a role between physician and patient, but also the researches of experimental scientists indicate that mercy and compassion can be effective in prevention and control of certain illnesses; on other hand Islam as a divine religion is the source of human virtues including kindness and in this regard it can support the cultural and health goals.

    Methods

    This descriptive-analytical research has also utilized library method (classical and modern) and reputable scientific sources in the Internet.

    Results

    The Islam divine BOOK, Quran, introduces Allah with two names with the origins of Rahmat, and almost all of its surahs introduce the CREATURE with these two names and there are lots of words which are collateral and synonymous of the word kindness and other Allah names refer to a single and merciful Lord; Although the meaning is not directly kindness and plenty of fundamental contents can be found for being fundamental meaning in the Quran and other Islamic sources.

    Conclusion

    1.The placement of kindness is noble in Quran. 2. Islam can not recognize without priority of the kindness virtue in exegesis and lives. 3. Concentrating on kindness in Islam can promote in health especially in the area of spiritual and mental health. 4. It is necessary to make more research in Islamic and experimental sciences area to find the importance of kindness in health with a native approach.

    Keywords: Health, Interdisciplinary Research, Islam
  • MohammadAli Mohagheghi *, Seyed Hasan Emami Razavi, GholamReza Pourmand, Narges Tabrizchi, Mohammad DabirMoghaddam, Seyed Jamaleddin Sajjadi Jazi, Mohammad Shahedi, Hassan Zohoor, Seyed Mohsen Forutan, Seyed MohammadReza Kalantar Motemadi, MohammadAli Keynejad, Bagher Larijani, Seyed AliReza Marandi, Hossein Malekafzali Pages 313-337
    Background

    According to General health policies, promotion of teachers to higher degrees or rankings in health educationin Iran must also be in accordance with Islamic values, medical ethics and professional etiquette. The purpose of this study was to identify, promote and institutionalize the effective components of the higher health education system. The focus of this study was analysis of policies and strategies for promotionof teachers.Although the recruitment  of faculty and selection process are based on national guidelines  itneeds to be improved. This study examines the selection of the most deserving based on Islamic, cultural and medical ethics criteria and competent membersfor promotion of the faculty to higher health educational ranks .

    Methods

    This  descriptive and analytical study used upstream documents, especially general health policies, focus group discussion and combining of the results with a selection of library references.

    Results

    The competencies of the professors were identified in three major groups and 14 subgroups. Necessary macro competencies included "commitment", "expertise" and "social responsibility", which must be achieved in higher education in the stages of recruitment and employment of the scientific faculty; 14 subgroups included general competencies.  Values (Islamic and humanitarian); Scientific (education,- research and technology); Vocational (community health promotion and disease prevention- functional - skills training); Social (familiarity and experience in the field of social determinants of health, social health, public health education, appropriate social behavior); Communication; Management and leadership; Behavioral; Counseling (to peers-and-students,-policy makers and planners and the community); Transnational and international; creativity and innovation; to inspire and be a role model; motivation and self-regulation; and exceptional and elite capabilities were considered.

    Conclusion

    In the higher education system, thecompetencies of the teacher is the center of values; the guideline for change and the decisive factor for the realization of the goals and ideals of education must be consideded in addition to scierntiffic level.

    Keywords: Health, Medical Education, Medical Saculties, Undergraduate Medical Education
  • Hamidreza Khankeh, Narges Tabrizchi* Pages 338-346
    Background

    During the global Covid-19 outbreak and its mortalities, not all countries have responded the same way, some countries have been more successful and, far from rushing through proper measures, have been able to mitigate the effects of the epidemic by implementing evidence-based policies and using the past experience, On the other hand the performance of some countries was inadequate and led to the spread of disease and increasing mortality among various population groups. Therefore, considering the persistence of the Covid-19 outbreak and the vast impact of the disease in different countries, it will be useful to review and extract international and national experiences in order to improve plans. In this article, we review the policies of selected successful countries and describe the policies of Iran in trackling the spread of the Covid -19 outbreak.

    Methods

    Health policies and the status of Covid -19 in China, South Korea, Japan, Germany, Australia and Iran extracted by reviewing the credible databases since its inception.

    Results

    The number of confirmed cases, recovered, and death due to the COVID-19, case fatality rate, population and population density of selected countries, were reported up to 18 November 2020 were reviewed. Then, a comparison of the strict indicators obtained from the policies adopted by the countries was performed. At the last stage, the countries chr('39') response to Covid 19 outbreak was described in more detail since its inception up till now.

    Conclusion

    The success or failure of disease control depends on the speed of response, decisiveness, how to formulate policies and plans based on national and international scientific evidence, continuous monitoring, timely information and ensuring community support in line with policies, adequate resources and timely modification of policies according to the surveillance data. Evaluating international experiences and extracting lessons learned and modifying plans based on national and international experiences, while promotes resilience, provides the basis for strengthening national and international preparedness.

    Keywords: Covid -19, Health Policy, Outbreak
  • Mohsen Norouzinia *, Farid Ghassemlou Pages 347-353
    Background

    According to paragraph 12 of health communication policies and in order to explain a part of traditional Iranian medicine, it is necessary to conduct research focusing on terminological knowledge in the field of pathological knowledge in traditional Iranian medicine, because the initial research was conducted in This field shows that in terms of terminology, the words related to the description, definition and recognition of diseases in various medical texts of the Islamic period have undergone semantic changes.

    Methods

    This research is a historical-terminological study that has been done by using a collection of the most important medical texts of the Islamic period and recording the views and achievements of the authors.

    Results

    Many factors have contributed to the emergence of a set of terms around the description, definition and recognition of disease names in Islamic medical texts. The language of the texts (usually Persian or Arabic), how the basic texts are translated into the languages used in Iran and the change and meaning of the words throughout history are among these factors. At the same time, any basic research in the field of pathology in traditional Iranian medicine with the aim of explaining and recognizing the semantics of these data requires considering these semantic changes.

    Conclusion

    Considering the fact that the medical knowledge of the Islamic period is divided into different branches, it seems that one of the most important of these branches in terms of production of specialized words and terms is the branch of pathology, which includes a relatively large collection. But based on several components, including the use of several different languages or a long historical connection in traditional Iranian medicine and the arrival of new medical languages in Iran (from the Qajar period onwards), important semantic transformations have taken place in the meaning of disease names. And the word that used to refer to a specific disease in traditional Iranian medicine. today is assigned to another different disease.

    Keywords: Iranian Traditional Medicine, Islamic Medicine, Medical Terminology, Pathology
  • Pages 354-355