فهرست مطالب

نشریه روایت شناسی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • آمنه باطانی، بتول فخراسلام*، مهدی نوروز، فرزاد عباسی صفحات 1-25

    بهره بردن از قصه و حکایت برای بیان مفاهیم بلند عرفانی از دیرباز مورد توجه شاعران و نویسندگان بوده است. روایت با تاریح بشری آغاز می شود و بافت فرهنگی هیچ ملتی بدون روایت نیست. نظرگاه ساختاری به آثار ادبی به سبب بررسی عناصر درون متنی و کشف الگوی پیوند آن ها، زمینه های دریافت شایسته تر از ماهیت ادبیات را فراهم می آورد و با ارایه شگردهای خلق آثار برتر ادبی می توان به گسترش الگوهای پردازش آثار ادبی کمک کرد. مسئله و هدف اصلی این مقاله بررسی و واکاوی حکایت «نوشروان و دیوانه» از مصیبت نامه ی عطار یکی از آثار روایت محور کلاسیک فارسی با نگاهی ساختارگرایانه است تا با تحلیل روشمند تقابل ها و تضادهای موجود در متن، امکان خوانش نوینی از داستان و زوایای فکری عطار فراهم گردد. تحقیق حاضر با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی و شیوه استقرایی پرداخته شده است. دستاوردهای پژوهش نشان می دهد در این حکایت، عطار از مولفه های طرح و پی رنگ، جایگاه راوی و زاویه دید به گونه ای استفاده کرده که مجموعه ای از مفاهیم معرفتی، اجتماعی و اخلاقی به بهترین وجه تشریح شده و در فرایند ارتباط گیری مخاطب با متن تولیدی اختلالی پدید نیامده است.

    کلیدواژگان: عطار، مصیبت نامه، ساختارگرایی، روایت، طرح و پی رنگ، راوی، زاویه دید
  • دانیال بسنج*، حسین تقی زاده صفحات 27-57

    این نوشتار قصد دارد تا از دیدگاه تحلیل زمان روایی براساس نظریه ژرار ژنت، فیلم تکرارکنندگان به کارگردانی کارل بسای محصول سال 2010م را بررسی کند. اعتقاد نگارندگان این است که به فیلم هم می توان به مثابه متن تحلیل پذیر نگریست. همچنین در این بررسی مشاهده می شود که چگونه بررسی زمان روایی برای فیلم امکان پذیرتر از رمان خواهد بود؛ ولی درعین حال پیچیدگی های خود را هم در حیطه های دیگر دارد. هدف این پژوهش شرح کارکرد نظریه زمان روایی ژرار ژنت در پیکره مطالعاتی پیشنهادی نگارندگان از حوزه سینماست. به این منظور، پرسش اصلی تحقیق این است که نظریه ژرار ژنت درباب زمان روایی در فیلم تکرارکنندگان چه کاربستی دارد و چگونه مولفه های روایت، هم در پیشبرد روایت داستان فیلم و هم در رساندن پیام ضمنی آن به مخاطب نقش ایفا می کنند. در پایان این نتیجه حاصل می شود که متد ساختارگرا و تحلیلی ژنت این فرصت را فراهم می کند که در فیلم مورد بررسی، با مقایسه زمان داستان و زمان روایت (در سه ساحت نظم و ترتیب، دیرش و بسامد) و با تقسیم بندی های کمی (مانند تقسیم روزها، رویدادها و شخصیت ها) به ارتباط بین زنجیره رویدادها و علل احتمالی وقوع آن ها بهتر پی ببریم و نشانه های مکنون فیلم را هویدا سازیم.

    کلیدواژگان: زمان، روایت، روایت شناسی، فیلم، داستان
  • بهزاد پورقریب* صفحات 59-89
    اقبال عمومی به رمان های کازیو ایشیگورو، نویسنده ژاپنی انگلیسی، بعد از سال 2017م، زمانی که جایزه نوبل ادبیات را ازآن خود کرد، رو به فزونی گذاشته است. در همین راستا، پژوهش حاضر با روش تحلیلی و تفسیری قصد دارد تا به تحلیل روایی عناصر مدرنیته در رمان هنرمندی از جهان شناور (1986) از حیث نمود مولفه های مدرنیته در عناصر داستانیبراساس الگوی پیتر چایلدزبپردازد. این رمان با محوریت کنش های خانوادگی که نماد جامعه سنتی درگذار به مدرنیته است، مولفه های مدرنیته را در مفاهیمی همچون تقدس زدایی از ارزش ها، افول جایگاه پدر به مثابه اقتدار و مردگرایی در خانه، امکان غالب شدن دختران خانواده به ویژه فرزند کوچک تر و مجال بروز ایده هایشان، فردگرایی و تنهایی، سیطره و تفوق فرهنگ غرب و شیوه زیست غربی و بی تمایلی به فرهنگ بومی به تصویر می کشد. در انتهای داستان، امیدواری راوی به جوانان و نسل آینده مبتنی بر ابهام است؛ زیرا از یک سو وی به آینده امیدوار است و از سوی دیگر هجوم مدرنیته را به چالش می کشد. هدف پژوهش این است که برمبنای الگوی پیتر چایلدز، تاثیر مدرنیته بر جامعه سنتی در قالب نماد خانواده تبیین و تحلیل شود.
    کلیدواژگان: مدرنیته، تحلیل روایی، هنرمندی از جهان شناور، تقابل نسل ها، فردگرایی
  • نصرت حجازی* صفحات 91-122
    نگرش هستی‏شناختی نویسنده از ورای جهان داستانی که به تصویر می‏کشد یا براساس مضمونی که بسط می‏دهد، در حقیقت متنی بازتاب می‏یابد. وانگهی سبک نگارش نویسنده، شیوه شخصیت‏پردازی و به ویژه روایت‏پردازی داستان در بازتاب جهان‏بینی او موثر خواهد بود. هدف از این نوشتار بررسی همگنی یا ناهمگنی مضمون هویتی و قالب روایی در داستان سلوک دولت‏آبادی براساس نظریات روایت‏شناسی لینت‏ولتی است. این پرسش مطرح می‏شود که آیا می‏توان بین قالب صوری روایی و محتوای داستانی این اثر ارتباطی موثری یافت. به عبارتی آیا حرکت‏های سیال، مواجین و تشویش‏های ذهنی نویسنده که در مضامین دهلیزوار رمان‏های پیشین دولت‏آبادی بازتاب یافته (و به قول خود نویسنده پس از مدت‏ها تراش و سایش‏ها از بیش از هفت خوان گذر کرده تا در سلوک قرار یابد) توانسته است در تطابق و هماهنگی معناداری با شیوه‏های روایت‏پردازی این رمان قرار گیرد؟ فرض بر این است که در یک اثر، هم قالب روایی و هم محتوای داستانی می‏توانند نحوه نگرش شخصی نویسنده به جهان هستی و آدمی را به نمایش گذارند و اگر سطح مضمونی حاوی تکه‏شدگی‏ها و شکستگی‏های هویتی است، سطح روایی نیز باید متضمن شکست و تلاشی تجربه زیسته نویسنده باشد. نتایج این نوشتار حاکی از آن است که تلاشی هویتی در سطح مضمونی با گسیختگی روایی در تطابق کامل قرار دارد. این گسیختگی تمام ابعاد روایت‏پردازی چه در سطح وجوه روایی و چه در گونه‏های روایی نمود یافته و با سطح مضمونی و هویتی رمان هم راستاست.
    کلیدواژگان: گسست روایی، تلاشی هویتی، لینت‏ولت، روایت‏پردازی، محمود دولت‏آبادی، سلوک
  • سعید حسامپور، فرزانه بوریازاده* صفحات 123-161
    هدف اصلی این مقاله ارزیابی شخصیت مردان داستان با تاکید بر جدال بین سنت و مدرنیته در رمان طوبا و معنای شب است. مواجهه و تضاد بین سنت و مدرنیته یکی از مهم ترین درون مایه های این رمان محسوب می شود. طوبا در سیر تاریخی زندگی اش با مردانی روبه رو می شود که هریک گفتمانی ویژه را در داستان نمایندگی می کنند. در این پژوهش، با توجه به درون مایه اصلی رمان و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، مردان به دو گروه سنتی و مدرن طبقه بندی شده اند که هریک باورها و بینش ویژه خود را دارند و در ارتباط با زنان رفتارها و کنش هایی را به کار می گیرند که با یکدیگر در تقابل است. افزون بر این، علاقه نویسنده به عرفان شرقی، تایوییسم و بینش اساطیری وی در شیوه بازنمایی مردان موثر بوده است. پارسی پور در این رمان به ستیز با جنسیت مرد نپرداخته؛ بلکه وی به نظام سنتی برخاسته از تفکر مردسالاری معترض است که نه فقط موجب فرسایش زنان می شود، بلکه مردان را نیز به وادی سقوط می کشاند. این مردان روشن فکرانی آزاداندیش و مدرن هستند که بر ضد نظام سلطه و سلسله مراتب تثبیت شده از سوی سنت می تازند. همچنین نویسنده در این رمان زنانگی را نوعی ارزش ذاتی و مقدس دانسته که مردانگی از آن بی بهره است. بدین ترتیب، وی از تقابل زیست شناختی دو جنس فراتر نرفته و فقط آن را دگرگون کرده است.
    کلیدواژگان: شهرنوش پارسی پور، طوبا و معنای شب، جنسیت، سنت، مدرنیته
  • وحید رجبی*، افسانه ناظری، ناهید جعفری دهکردی صفحات 163-193

    ساختارهای زمانی نو یا روایت های مدولار در سینما به لحاظ شیوه روایت، قواعد عام زمانی حاکم بر سینمای کلاسیک را وانهاده و به نحو متمایزی به روایت داستان پرداخته است. از سویی ویژگی های خاص بصری در نگارگری ایرانی، ازجمله فضای چندساحتی تقسیم قاب و نمایش رخدادهای متعدد به طور هم زمان، به چشم می خورد که به لحاظ ساختاری و شیوه روایت مشابهت هایی با فیلم های مذکور دارد.  هدف این پژوهش مطالعه شیوه روایت و ویژگی های بصری فیلم های ساختار زمانی نو و مقایسه آن با ساختار تصویری نگارگری ایرانی با تاکید بر نمونه های دوره صفوی بوده است. پرسش پژوهش این است که چه ویژگی های مشترکی از نظر شیوه روایت میان فیلم های ساختار زمانی نو و نگارگری ایرانی وجود دارد. چارچوب نظری این پژوهش برای مطالعه شیوه روایت برپایه پژوهش های دو نظریه پرداز مشهور حوزه روایت در سینما، آلن کامرون و دیوید بوردول، استوار است. نمونه های مورد مطالعه هم فیلم های شب روی زمین و کد زمان و نگاره هایی از نسخ شاهنامه و فالنامه طهماسبی بوده است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و تطبیقی بوده و گردآوری اطلاعات نیز با بهره گیری از اسناد مکتوب و مشاهده مستقیم صورت گرفته است. یافته ها نشان می دهد به لحاظ ساختاری و بصری مشابهت هایی میان فیلم های مورد مطالعه و ویژگی های بصری نگاره های ایرانی وجود دارد؛ ازجمله روایت غیرخطی و عدم توالی رویدادها، وجود فضای چندساحتی و نمایش توامان زمان های متعدد، روایت داستان های درهم تنیده به طور هم زمان با تعدد شخصیت ها، تعدد زوایا و منظرهای چندگانه.

    کلیدواژگان: فیلم مدولار، نگارگری، ساختار زمانی نو، صفویه، روایت غیرخطی، شب روی زمین، کد زمان، شاهنامه، فالنامه طهماسبی
  • پرنیان زارعپور، نجمه دری*، غلامحسین غلامحسین زاده، زینب صابرپور صفحات 195-222
    رمان مدرن درمقابل رمان ‏به مفهوم کلاسیک و در قالب و سبک واقع گرایانه انواعی دارد که بررسی و تبیین آن در تحقیقات غربی مسبوق به سوابقی است؛ ولی در ادبیات داستانی فارسی نسبتا نوپاست. برخی پژوهشگران به قرار گرفتن رمان بوف کور در زیرژانر رمان غنایی مدرن اشاره کرده اند. پژوهش حاضر نیز به منظور سنجش مشروح بوف کور در این جایگاه صورت گرفته است. به این منظور، از نظریه رالف فریدمن درخصوص رمان غنایی مدرن استفاده شده و با توجه به این نظریه عناصر داستان، یعنی پی رنگ، زاویه دید، شخصیت پردازی و صحنه پردازی (زمان و مکان)، تحلیل و بررسی گردیده است. برای ارزیابی بهتر بوف کور در نوع رمان غنایی مدرن، به مطالعه تطبیقی آن با رمان موج ها نوشته ویرجینیا وولف پرداخته شده است که رالف فریدمن آن را نمونه رمان غنایی مدرن می داند. نتیجه این پژوهش تطبیقی و نظریه محور دیدگاه پژوهشگران پیشین را درخصوص غنایی بودن بوف کور تایید کرده و نشان داده که عناصر داستان در این رمان، مانند موج ها، براساس تصویر و ساختار شاعرانه ارایه شده و همگی به صورت یک پارچه در خدمت نمایش درونیات و نگرش شخصیت به خود و جهان پیرامون اوست. مشروح این شباهت ها و هماهنگی بوف کور با نظریه رالف فریدمن، این رمان را در زیرژانر رمان غنایی مدرن قرار داده و در جایگاه اولین رمان غنایی مدرن فارسی معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: رمان غنایی مدرن، ژانر، رالف فریدمن، بوف کور، موج ها
  • مینا شادمهر، فروغ کاظمی* صفحات 223-257

    تبلیغات فرایندی است که ما را مجاب می کند محصولی ارزش خریداری دارد. تبلیغات به شدت تحت تاثیر اسطوره هاست. بازاریابی نیز ما را با فرایند بازار آشنا می نماید و کمک می کند تا محصولات خود را به گونه ای جذاب تولید و عرضه کنیم. اسطوره ها همیشه و در همه جا حضور دارند و همواره ما را به قدرتی عینی یا انتزاعی ارجاع می دهند. به همین دلیل انواع نظام های گفتمانی اسطوره ها را به کار می گیرند. یکی از این نظام های گفتمانی نظام گفتمانی تبلیغات، بازاریابی و برندسازی است. حال مسئله پژوهش این است که اسطوره ها چگونه در شکل گیری این نظام گفتمانی تبلیغات، بازاریابی و برندسازی دخالت می کنند و سبب تحول گفتمان بازار می شوند.  تبلیغات روایی اسطوره ای حاوی فرایندهای روایی کنشی، شوشی و بوشی هستند. اسطوره ها نیز حاوی چهار عنصر تخیل باشلار هستند و این عناصر را با خود به حوزه تبلیغات می آورند تا فرایند روایی کامل شود. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی جایگاه و کاربرد نشانه اسطوره شناسی در گفتمان تبلیغاتی، بازاریابی و برندسازی براساس فرایندهای روایی مذکور  است. بدین منظور، پیکره پژوهش از رسانه ها و سایت های اینترنتی استخراج و براساس کارکردهای روایی اسطوره ای و نظام های ارزشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد به کارگیری روایت های اسطوره ای در تبلیغات، بازاریابی و برندسازی با ایجاد باور و حس وفاداری در مصرف کننده موجب پیشرفت برند و بازار می گردد.

    کلیدواژگان: گفتمان تبلیغاتی، فرایند روایی کنشی، فرایند روایی شوشی، اسطوره، چهار عنصر تخیل باشلار
  • آزاده عباسی* صفحات 259-280
    مطالعات «نشانه شناسی» با رویکردهای متفاوت از دانش های روزآمد در دنیای معاصر است. نشانه شناسی فرهنگی یکی از مهم ترین رویکردهای این علم به شمار می آید. یوری لوتمان از بنیان گذاران نشانه شناسی فرهنگی است که الگوی «خود و دیگری» را مبتنی بر «سپهرنشانه ای» مطرح کرده است. براساس این الگو، هرچه «خودی» نیست، به ناچار «دیگری» است و برعکس! امروزه بهره گیری از دانش های روزآمد روشی مهم برای تحلیل متون دینی و مذهبی است. در پژوهش حاضر، قرآن کریم به مثابه متن فرهنگی درنظر گرفته شده است. تحلیل داستان های قرآن با استفاده از الگوی لوتمان از یک سو به فهم بهتر متن و از سوی دیگر به بسط دانش نشانه شناسی کمک می کند. داستان یوسف (ع) در قرآن کریم یکی از مهم ترین قصص قرآنی به شمار می رود. این پژوهش سعی دارد تا با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی، نوع رفتار کنشگران مختلف این داستان را برمبنای الگوی «خود و دیگر» واکاوی کند و نشان دهد این امکان وجود دارد که رفتار کنشگران با موقعیت نشانه ای آن ها همگونی نداشته باشد. به دیگر سخن، ممکن است بنابه دلیلی یا برای دستیابی به هدفی، یک «خودی» رفتار «دیگری» را از خود بروز دهد و برعکس. در این راستا، تعاملات میان کنشگران ازجمله یوسف (ع) و برادرانش، یوسف (ع) با عزیز مصر و همسرش، یوسف (ع) با زندانیان و همچنین یعقوب (ع) و فرزندانش بررسی شده است.
    کلیدواژگان: سوره یوسف، نشانه شناسی فرهنگی، خود و دیگر، یوری لوتمان، سپهرنشانه ای
  • کوروش عسکری، حیات عامری*، ستاره مجیدی، مریم ایرجی صفحات 281-306

    هدف از این پژوهش بررسی و دستیابی به الگویی یکسان در تقسیم بندی استعاره های مفهومی به کاررفته در نمونه هایی از متون گذشته و معاصر زبان فارسی است. کاربرد نظریه استعاره در سبک شناسی شناختی و تحلیل متون ادبی یا مجموعه نوشته های یک شخص برای تعیین شیوه ذهنی و شناخت دقایق سبکی کارگشا خواهد بود. بدین منظور، استعاره های مفهومی به کاررفته در دو گونه نثر فارسی یعنی کتاب های دارالمجانین و کیمیای سعادت بررسی شده و ضمن اینکه حوزه های مبدا از هر دو کتاب و تفاوت حوزه های به کاررفته در آن ها مورد توجه بوده است. برای رسیدن به هدف پژوهش، 10 درصد از قسمت های اول، وسط و آخر هر کتاب تجزیه و تحلیل گردید و حوزه های مبدا و مقصد و نام نگاشت استعاره های مفهومی یادداشت شد و در نمودار اکسل قرار گرفت. آمار استعاره های مفهومی محاسبه و برای درک بهتر در نمودار میله ای نشان داده شد. از مجموع 118 استعاره تفحص شده در کتاب کیمیای سعادت و 98 استعاره در دارالمجانین، آمار به دست آمده به این شرح بود: کیمیای سعادت: استعاره ساختاری 24، استعاره هستی شناختی 88، استعاره جهتی 8؛ کتاب دارالمجانین: استعاره ساختاری 25، استعاره هستی شناختی 57، استعاره جهتی 5. نتایج نشان داد کاربرد استعاره های هستی شناختی و جهتی در متون گذشته بیشتر از متون معاصر است و کاربرد استعاره های ساختاری در متون معاصر بیشتر از متون گذشته است. از دیگر نتایج این پژوهش آن است که استعاره های هستی شناختی در هر دو کتاب بیشتر از دو استعاره دیگر است و پربسامدترین نوع استعاره، چه در زمان گذشته و چه در زمان حاضر، محسوب می شود. شاید علت استفاده زیاد از این استعاره ملموس و عینی بودن آن باشد.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، سبک شناسی شناختی، استعاره هستی شناختی، استعاره ساختاری، استعاره جهتی
  • محبوبه علی حوری*، محمدجعفر یاحقی، سید مهدی زرقانی صفحات 307-334

    انواع ادبی در ایران بیشتر با ژانرهای اروپایی شناخته می شود و در این زمینه، اهتمام بسیاری از پژوهشگران به انطباق این ژانرها بر متون فارسی محدود شده است؛ درحالی که ژانرها ویژگی های ذاتی ندارند، بلکه متشکل از مجموعه صفاتی هستند که به صورت متراکم در آثار معینی گرد آمده اند. بنابراین در چنین رویکردی، کار محقق بررسی ویژگی های ساختاری آثاری است که «در یک طبقه ژانری» قرار می گیرند. در این مقالهبه روش توصیفی تحلیلی برمبنای رویکرد ژانری و مطالعه روایت شناسی، ویژگی های معرف یک نوع در شش منظومه از قرن پنجم تا یازدهم هجری استخراج و بررسی شده است. براساس داده های این متون، یکی از انواع ادبی فارسی با نام پیشنهادی «بزمارزم» روایتی منظوم از کردار های پهلوانی و عاطفی قهرمان پهلوان و بزرگ بانویی جنگجو در قالب مثنوی است که با انگیزه عشق زمینی دوسویه پدید می آید و به پایان مطلوب (وصال/ سلطنت) خاتمه می یابد. این نوع از ساختمان روایی، قالب بیانی، ارکان روایت، شخصیت پردازی، انواع کنش، راوی، مخاطب روایی و شیوه نقل تقریبا مشابهی برخوردار است. باوجود ویژگی های ساختاری منحصربه فرد، تصور می شود «بزمارزم» یکی از گونه های تعریف ناشده شعر کلاسیک فارسی است که به رغم شباهت های ظاهری که شاید با دیگر انواع داشته باشد، مشخصات فرمی و محتوایی خاصی دارد که آن را از دیگر انواع مشابه متمایز می کند.
    .

    کلیدواژگان: ژانر، منظومه های روایی فارسی، رویکرد ژانری، روایت شناسی، «بزمارزم»
  • فاطمه فولادی، فردوس آقاگل زاده*، ارسلان گلفام صفحات 335-360

    برخی نظریه های زبان شناسی، ازجمله انگاره زبان شناختی ادبی سیمپسون، مدعی اند که ظرفیت لازم جهت توصیف و تبیین انواع روایت ها را دارند. پژوهش حاضر به روشی توصیفی تحلیلی، شیوه روایت پردازی رمان شبممکننوشته محمدحسن شهسواری را براساس انگاره مذکور بررسی کرده تا ویژگی های ساختار روایی این اثر پسامدرن مشخص گردد و همچنین ظرفیت مدل تحلیل روایت سیمپسون در توصیف و تحلیل رمان های پسامدرن سنجیده شود. پس از استخراج ابزارهای زبانی مورد نیاز، مانند جملات غیرفارسی، گویش های فردی، فرایندهای معنایی، شیوه های ارایه گفتار و تفکر شخصیت ها، واژه های نشان دهنده وجهیت، تاخرها، تقدم ها و روابط بینامتنی، و بررسی آن ها مشخص شد که این اثر براساس پنج واحد از مدل تحلیل روایت سیمپسون قابل بررسی است: جملات غیرفارسی و گویش های فردی شخصیت ها بیانگر سطح اجتماعی و فرهنگی آن هاست؛ فرایندهای مادی بیش از دیگر فرایندها در این رمان به کار رفته است؛ این اثر به صورت اول شخص و از دیدگاه شخصیت راویان شرکت کننده در این داستان روایت شده است؛ در این متن روایی، تفکر مستقیم آزاد بیش از دیگر گونه های ارایه گفتار و تفکر خودنمایی می کند؛ وجه غالب سایه روشن وجهیت منفی است و انواع روابط بینامتنی در حوزه های مختلفی همچون مکان، شخصیت ها و آثار ادبی، هنری و فلسفی در آن به چشم می خورد. اما ساختار متنی این رمان از طریق انگاره مورد نظر سیمپسون قابل تحلیل نیست.

    کلیدواژگان: شب ممکن، رمان پسامدرن، سیمپسون، روایت شناسی
  • سپیده کریم زاده*، ایرج اعتصام، منوچهر فروتن، محسن دولتی صفحات 361-390

    امروزه شیوه اندیشه بیشتر معماران درمورد فرایند طراحی روشی عمومی و رایج است که هرقدر هم باارزش و سازنده باشد، بیانگر کاهش اندیشه معماری است. برای فراتر رفتن از شیوه های متعارف طراحی معماری، با توجه به وجوه مشترک دو حوزه روایت و معماری، می توان از شگرد روایت برای خلاقیت در روش طراحی معماری بهره جست. هدف این پژوهش دگرگونی این شیوه متعارف در طراحی معماری و پیشنهاد شیوه نگاه نو به مسئله های معماری براساس مفاهیم فراداستان است. سپس با قیاس ساختار و فنون روایت و معماری، نشان داده شده که بسیاری از معماری های دوره پسا نوگرایی (پست مدرنیسم) با ساختار روایات فراداستانی همخوانی دارد و می توان با این قیاس به خوانش نویی در معماری دست یافت. این پژوهش با رویکرد کیفی، به شیوه مطالعه تطبیقی و راهبرد پژوهشی تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. در این جستار، تلاش شده است به بررسی مفاهیم فراداستان و رابطه داستان و روایت فضایی معماری پرداخته شود و با مطالعه انواع ساختارهای روایت در فراداستان و هم سنجی این دو حوزه، به شیوه نو در ایده پردازی در طراحی معماری دست یافت. بررسی های پژوهش نشان داد پیوندی دوسویه بین معماری و روایت وجود دارد؛ بدین گونه که ساختار داستان های پسانوگرا که روایت های موازی و تعاملی در درون آن ها دیده می شود، با ساختار روش طراحی معماری مطابقت دارد و به گونه ای می توان از مدل نهایی ارایه شده به عنوان ماتریس جایگشت در یافتن کانسپت های معماری بهره برد.

    کلیدواژگان: روایت، معماری، فراداستان، روش طراحی، مدل طراحی
  • مرتضی بابک معین* صفحات 391-414

    در بحث های تخصصی مربوط به نشانه شناسی مکتب پاریس، به صورت معمول از دو گرماس صحبت می شود: گرماس یک که بینشی سفت وسخت و ساختارگرا دارد و خود را در اثر معناشناسی ساختارگرا آشکار می کند و گرماس دو که به بینش پدیدارشناسی می گراید و کتاب درباب نقصان معنا تجلی این بینش است. اساس اندیشه روایی گرماس بر منطق لوگوسانتریسم استوار است که خود مبتنی بر مفهوم اکونومی یا مرکزگرایی است؛ یعنی گردش موضوعات ارزشی در دستان سوژه ها در یک نظام بسته. در این نظام بسته، ارتباط هستی شناختی سوژه و موضوعات ارزشی درحد تعامل مبتنی بر «مالکیت» تقلیل پیدا می کند. به تدریج گرماس به سوژه نه صرفا به عنوان «مفهوم ناب دستور زبانی»، بلکه به مثابه سوژه ای هستی شناختی نظر می کند؛ سوژه ای که درگیر خود جهان است و با آن به جای ارتباطی با فاصله و استعلایی، ارتباطی هم عرض برقرار می کند. در این مقاله ضمن اثبات این ادعا که اندیشه روایی گرماس بر منطق لوگوسانتریسم مبتنی بر اکونومی بنا گذاشته شده، به این مهم پرداخته شده که چگونه گرماس از باور به «ارتباط استعلایی و مالکیتی» سوژه دکارتی با جهان به گرماسی که به ارتباط پدیدارشناختی مبتنی بر «هستی در جهان» سوژه باور دارد، گذر می کند.

    کلیدواژگان: لوگوسانتریسم، پدیدارشناسی، ساختارگرایی، گرماس
  • هومن نادری*، علی مجابی صفحات 415-432

    روایت گذر سیاوش از آتش یکی از داستان های قدیمی ایرانی است که وارد عالم نقاشی شده و نسخه های مصور بسیار زیبایی از آن موجود است. گفتنی است که بیشترین نگاره ها در تاریخ نقاشی ایران متعلق به این روایت است. تصویر و کلام همواره در نگارگری ایرانی دو متن مستقل و متفاوت از یکدیگر معرفی شده اند؛ اما بینامتنیت این دو متن مستقل و متفاوت را به گفت وگویی درونی با یکدیگر می کشاند. با بررسی روابط بینانشانه ای میان تصویر و کلام باوجود دو نظام متفاوت در یک بستر (کلام و تصویر) و همچنین تبدیل نظام نشانه ای متن ادبی به نظام تصویر از منظر ژرار ژنت که در دسته تراگونگی از مطالعات بیش متنی قرار می گیرد، نوعی ترجمه بینانشانه ای استخراج می شود. پژوهش حاضر برآن است با تاکید بر مطالعه بینامتنی، رابطه کلام و تصویر را در نگاره «گذر سیاوش بر آتش» به لحاظ تعامل میان متن ها بررسی کند و سپس به چگونگی ترجمه بینانشانه ای این نگاره بپردازد تا مشخص نماید نگارگر در ترجمه روایت به نظام نشانه ای تصویری تا چه حد به همسان سازی و مناسب سازی و تغییرات برای جابه جای بین دو نظام نشانه ای متفاوت دست یازیده است. درنهایت با بررسی بینامتنی نظام های نشانه ای متن های مذکور شباهت ها و تفاوت های داستان سیاوش در شاهنامه و نگاره «گذر سیاوش بر آتش» در شاهنامه طهماسبی آشکار شد. نتایج حاکی از آن است که نگارگر با آگاهی از پیش متن برای تطابق و مناسب سازی در یک فرم هنری جدید به همانندسازی بازتاب جامه سپید سیاوش، هم حضوری رابطه آتش، رنگ سیاه اسب سیاوش، حضور سودابه در ایوان  عمارت و تغییر رنگ کلاهخود سیاوش در فرایند برگرفتگی نظام نشانه ای کلام در نگاره پرداخته است.

    کلیدواژگان: سیاوش، شاهنامه طهماسبی، بینانشانه ای، بینامتنیت
|
  • Ameneh Batani, Batool Fakhreslam *, Mehdi Norouz, Farzad Abbassi Pages 1-25

    Poets and writers have long been interested in the use of storytelling and anecdotes to express the mystical meanings of the word. In fact, the narrative begins with human his-tory, and the cultural context of no nation is without narrative. Structural perspective on literary works provides a better understanding of the nature of literature by exploring the intra-textual elements and discovering their linkage pattern, and by expanding the processing patterns by presenting superior literary creation techniques Literary works helped. In this paper, based on the descriptive-analytic method and the inductive meth-od, "The Neonates and the Mad" narrative of Attar's tragedy - as one of the classical Persian-based narrative works - has been studied with a structuralist perspective to ana-lyze. The methodologies of the contradictions and contradictions in the text allow for a new reading of Attar's story and intellectual angles. The results of the study show that in this story, the components of plot and narrative, narrator's position and angle of view have been used by Attar in a manner that best suits the epistemological, social and ethi-cal concepts ( The very nature of the mystical and mystical mystic identity that is part of the national identity has been well expressed in itself. It has been described and has not been disturbed in the process of communicating the audience to the production text.

    Keywords: Attar, Catastrophe, Structuralism, narrative, Design, Tale
  • Danial Basanj *, Hossein Taghizadeh Pages 27-57

    This paper aims to examine a Carl Bessai's movie produced in 2010; from the perspective of narrative time analysis based on Gérard Genette's theory. We believe that the film can also be seen as an analyzable text; and we will see how the study of narrative time will be more possible for the film than the novel, but at the same time it will have its own complexities in other areas. The purpose of this study is to explain the function of Gérard Genette's narrative time theory in our proposed study of cinema. To this end, in order to find the answer to this question, we will proceed with the process of what Gérard Genette's theory of narrative time has to do with ‘Repeaters’ and how the components of narration work, both in advancing the narrative of the film and in conveying an implicit message. It gives the audience a significant share. In the end, we will see that the structuralist and analytical method of Genette will give us the opportunity to compare the time of the story and the time of the narrative - in the three areas of order, duration and frequency - and with quantitative divisions - such as Dividing the days, events, characters, etc., and thus it helps us to better understand the relationship between the chain of events and the possible causes of their occurrence and reveal the hidden signs of the film.

    Keywords: time, narrative, Narratology, Film, story
  • Behzad Pourgharib * Pages 59-89
    Since the year he won the Nobel Prize for Literature, the success of the novels by the Japanese-English writer Casio Ishiguro has been growing. In this regard, the present study, with an empirical and interpretive approach, aims to examine the validity of the elements of modernity in the novel of An Artist of the Floating World in terms of the portrayal of the modernity components in fictional elements based on the Peter Childs’ patterns. This novel focuses on family behavior symbolizing the traditional society in transition to modernity, exploring the components of modernity in concepts such as the desecration of values, the decline of the father's role as authority and manhood in the home, the possibility of controlling family girls, especially younger children. Their ideas depict individualism and loneliness, the dominance of western culture and the western way of life, and the tendency towards indigenous culture. At the end of the story, the narrator's hope for the youth and the next generation is ambiguous because on one hand he hopes for the future but on the other he challenges the onslaught of modernity. The aim of the study is to explain and analyze the impact of modernity on traditional society in the form of a family symbol based on Peter Childs’ patterns.
    Keywords: modernity, Narrative Analysis, Artist of the Floating World, Generation Conflict, Individualism
  • Nosrat Hejazi * Pages 91-122
    The phenomenological instance of the author is reflected in textual reality via the depicted realm or by the themes developed in the digesis. Indeed, the style of author’s writing, his specific style of characterization and particularly, his very specific narration, play an important role in reflecting his way of looking and being in the world. The purpose of this article is to examine the homogeneity or heterogeneity of identity themes with narrative patterns according to Lintvelt’s narratological theories. The main question that may be raised is whether there may be an effective link between the narrative structure and thematic (identity) content of this work? Do the author's minds fluctuations, negative impulses, and mental anxieties which have been reflected in earlier novels (and according to the author’s own statements they all have been finalized and condensed in Soluk) are able to adapt meaningfully with the narrative patterns of this novel? It is presumed that within a work, both narrative structures and novelistic content contribute synergistically in reflecting the author’s way of being in the world. Saying so, if the thematic level contains identity fractures, or ideological impairment, the novel’s narrative structure should also reflect the author’s phenomenological dissociation Our investigations of the so-called corpora have pointed out a complete compliance between the formal narrative features and the phenomenological/ideological content of the novel. The author’s identity disintegration has thoroughly tinted all narrative aspects of the novel; whether narrative instances or narrative types, all are forming a strong homogeneity between thematic structures&narrative structures.
    Keywords: narrative dissociation, identical disintegration, Lintvelt, Narratology, DowlatAbadi Solûk
  • Saeed Hessampour, Farzaneh Bouriazadeh * Pages 123-161
    The main purpose of this article is to evaluate the men's characters of the novel of Touba and the Meaning of Night with an emphasis on the controversy between tradition and modernity. The confrontation between tradition and modernity can be seen as one of the most important themes of this story. In her lifetime, Tuba encounters men who each represents a particular discourse in the story. In this study, according to the main theme of the novel and using the analytical method, men are classified into two groups: traditional and modern, each with his own beliefs and insights and employing behaviors and actions toward women that are in contradiction with one another. In addition, the author's interest in Oriental Mysticism, Taoism, and her mythological insights have been influential in her way of representing men. Parsipour did not conflict over male sexuality in this novel, but what she protests is the traditional system of patriarchal thinking that not only erodes women, but also destroys men. These men are open-minded and modern intellectuals who oppose the system of domination and hierarchy established by tradition. In this novel, the author also considers Femininity as a kind of intrinsic and sacred value which Masculinity is devoid of. In this way, she did not go beyond the biological contradiction of the two sexes and has only transformed it.
    Keywords: Touba, the Meaning of Night, Shahrnoush Parsipour, Sexuality, Tradition, modernity
  • Vahid Rajabi *, Afsaneh Nazeri, Nahid Jafari Dehkordi Pages 163-193

    New temporal structures in Cinema are considered a special kind of storytelling and narration in cinema that can be contrasted with the simple narratives of classical cinema. In such works - also known as cinematic modular narratives - the filmmaker intends to challenge the viewer, arousing his/her imagination and curiosity. The multifaceted space, Split screen and the simultaneous presentation of diverse narratives and the infinity of qualitative and non-linear place and time can be considered to be the components of Iranian painting.. It is noteworthy that these features were represented properly in the paintings of Tahmasebi era (Shahnamah and Falnamah) and these components can be identified in new temporal structure films. This study aims to investigate the characteristics of new temporal structure films and compare them with Iranian painting with an emphasis on the paintings of the Safavid period. The main question of this paper was: "What are the common features of new temporal structure films and Iranian painting?" Night on Earth and Timecode Films, and Shahnamah and Falnamah Tahmasebi were used as the sample. A descriptive-analytical and comparative research method was employed in this study and data were collected through written documents and observation. Findings suggest that features such as creation of complex space, simultaneous presentation of events, multifaceted and multi-level space, lack of focus on a single character, and multiplicity of characters present in the new temporal structure films are similar to the paintings of Shahnamah and Falnamah Tahmasebi.

    Keywords: Modular film, Painting, New temporal structure, Safavid, nonlinear narration
  • Parnian Zarepoor, Najmeh Dorri *, Gholamhosin Gholamhosinzadeh, Zeynab Saberpour Pages 195-222
    Modern novels, in contrast to novels in the classical sense and a realistic format and style, have types that are studied and explained in Western research and are relatively new in Persian fiction. Some researchers have suggested that the novel The Blind Owl falls into the subgenre of the modern lyrical novel. The present study was conducted to evaluate The Blind Owl in detail at this location. To this end, Ralph Freedman's theory of the modern lyrical novel has been used, and we have analyzed the elements of the story, namely the plot, the point of view, the characterization, and the staging (time and place) based on this view. For better evaluation of The Blind Owl in Modern Lyrical Novel, a comparative study of it with Virginia Woolf's Waves has been done, which Ralph Freedman considers it as a modern lyrical novel. The results of this comparative and theoretical study confirm the point by previous researchers on the lyric form of The Blind Owl. The result showed that the elements of the story in The Blind Owl are presented like The Waves based on poetic image and structure, and all of them serve to show the inner nature and attitude of the character to himself/herself and the world around him/her. The description of these similarities and coordination with Ralph Freedman's theory has placed the novel in the subgenre of the modern lyrical novel.
    Keywords: Modern lyrical novel, genre, Freedman Ralph, blind owl, The Waves
  • Foorogh Kazemi *, Mina Shadmehr Pages 223-257

    The most important purpose of advertising discourse is to value the product and build consumer confidence to encourage him to own valuable goods. Advertising is a process that convinces us that a product is worth buying. Advertising is heavily influenced by myths. Marketing also familiarizes us with the market process and helps us to produce and present our products in an attractive way. Advertising and marketing are closely related. Mythical narratives always refer us to a concrete or abstract power. Because of this, advertising discourse systems, marketing and branding use them and through them they make their goods a meta-value. This leads to an active and mutual relationship between the consumer and the brand of the company and increases brand power to compete in the market. Myths contain four imaginary elements of Bachelard and bring these elements with them to the field of advertising to complete the narrative process. Therefore, the main purpose of the research is to examine the place and application of semio-mythology in the discourse of advertising, marketing and branding according to narrative processes of action, passion and existence. Accordingly, in the present study, a corpus of advertising discourse, marketing system and narrative-mythical branding is extracted from media and internet sites and have been examined on the basis of narrative-mythical functions and value systems. The results indicate that the use of mythical narratives can improve the brand and market by creating consumer belief and sense of loyalty.

    Keywords: myth, narrative process of action, narrative process of passion, narrative process of existence, Bachelard’s imaginary four-dimensional elements
  • Azadeh Abbasi * Pages 259-280
    Heterogeneous Behavioral Activity Activists with the Situation of "Self and Other" in Surah Youssef Semiotics studies with different approaches, including up-to-date knowledge in the contemporary world. Cultural semiotics is one of the most important approaches to this science. Yuri Lutman is one of the founders of cultural semiotics who has developed the "self and other" paradigm. According to this model, whatever is not "insider" is inevitably "other" and vice versa! Today, utilizing up-to-date knowledge is an important way of analyzing religious texts. Analyzing the stories of the Qur'an using this model helps to better understand the text. The story of Yusuf (as) in the Qur'an is one of the most important Qur'anic stories. This study attempts to analyze the behavior of different actors in this story based on the "self and other" model based on the descriptive-analytical method and show that it is possible that the behavior of the actors is not in accordance with their sign position. . In other words, for one reason or another, an "insider" may behave in a manner proportionate to the "other" and vice versa. In this regard, the interactions between Yusuf and his brothers, Yusuf with his beloved Egypt and his wife, as well as Yusuf's interaction with the prisoners, as well as with Jacob and his children are examined
    Keywords: Semiotics, Self, Other, Yuri Lutman, Sura Yusuf
  • Korosh Askari, Hayat Ameri *, Setare Majidi, Maryam Eraji Pages 281-306

    Metaphors provide a new understanding of experiences and give new meaning to human beings, and metaphor is an important tool for conveying human beliefs and practices. Thus, the application of this theory to cognitive stylistics and the analysis of literary texts or collections of one's writings can be useful in determining one's mental style and minutes of stylistic understanding. The purpose of this study is to investigate and achieve a similar pattern in the classification of metaphors used in past and present texts. To this end, we examine the conceptual metaphors used in the two types of Persian prose in the books of Dar al-Majanin and Kimiyah Sa'adat, while looking at the origin of both books and considering the differences between the two. Of the 118 metaphors examined in the book of Kimiya Sa'adat and the 98 metaphors in the book of Dar al-Maghanin are the statistics obtained as follows: The Book of Kimia Happiness: Structural Metaphor 24- Ontological Metaphor88- Directional Metaphor 8 Dar al-Maghanin's Book: Structural Metaphor 25- Ontological Metaphor57- Directional Metaphor 5 The most commonly used metaphor frequencies in both books were ontological metaphors, which had about 74.5 and 58.1%, respectively, and the least frequent ones were directional metaphors, which were 6.8% and 5.1%, respectively.

    Keywords: Conceptual metaphor, cognitive stylistics, Ontological metaphor, structural metaphor, directional metaphor
  • Mahboubeh Alihouri *, MohammadJafar Yahaghi, Sayyed Mahdi Zarghani Pages 307-334

    Genres in Iran are more widely known with European literary forms. In this regard, the effort of many researchers focus on the adaptation of European genres to Persian texts; while genres have no inherent characteristics, Rather they consist of a set of characters that have gathered densely assembled in certain works. Thus, in such an approach, the researcher's job is to examine the structural features of works that Placed "in a genre class". In this paper, through descriptive-analytic method and Based on the genre approach and narrative study, the defining features of a genre have been studied in six poetries from the fifth to the eleventh centuries. According to the data of these texts, one of the genres of Persian literature with the suggested title "Bazmarazm": "poetic narrative of the many epic and romantic behaviors between champion and lady from the family of elders that it leads to marriage ". This Literary type has Similar features in narrative Form, expression form, elements of narration, characterization, types of action, narrator, Narratee and Narrative Strategy. Despite its unique structural features, we think "Bazmarazm" is one of the undefined genres of classical Persian poetry which in spite of the obvious similarities it may have with other genre; but this genre has the particular Structural and content features that it distinguishes of the other similar genres

    Keywords: genre, Persian poetic narratives, Genre Approach, Narratology, Bazmarazm
  • Fatemeh Fouladi, Ferdows Aghagolzadeh *, Arsalan Golfam Pages 335-360

    Some linguistic theories claim that they have the capacity of describing and explaining all kinds of narratives, one of which is Simpson's linguistic-literary model. This essay, in a descriptive-analytic method, studies narratorial mode of The Possible Night by Mohammad Hassan Shahsavari according to the model mentioned, in order to show characteristics of the narrative structure of this postmodern novel and also evaluate the efficiency of Simpson's narrative analysis model in studying postmodern novels. Extracting essential textual instruments like languages and intra-lingual variations, different types of process, modes of speech and thought presentation, words signifying modality, analepses, prolepses and intertextual relations and analyzing them, it showed that this novel is analyzable according to five units of Simpson’s model. Languages and idiolects of characters represent their social and cultural levels, material process has been used more than other processes, this story is narrated in the first-person and from the viewpoint of participating character-narrators, free direct thought is found more than other types of speech and thought presentation, dominating modality is negative and this story involves intertextual relations in different fields such as places, characters and literary, artistic and philosophical works. However, textual structure of this novel is not analyzable through Simpson's model.

    Keywords: The Possible Night, postmodern novel, Simpson, Narratology
  • Sepideh Karimzadeh *, Eraj Etesami, Manocher Forotan, Mosen Dolati Pages 361-390

    The way architectures think about different issues from developing plans, perspectives, and views to cross-sections and structure of a building is a common and general one. Regardless of its merits and efficiency, architectures today are caught in a specific architecture language where the boundaries of language create boundaries in the architecture’s world.To step beyond the normal language in architecture, the narration techniques of meta-story text can be used to break the elements of architecture and rebuilt them along new axes. The study is an attempt to change the normal language in architecture design and achieve a new way of facing architectural issues based on the concepts of meta-story.The type architecture that we try to achieve is the one that motivates users to explore, move, interact, think, or play. The study was carried out as a content analysis study based on a comparative and innovative study were a combination of deduction and induction were used.The researcher tried to survey the concepts of meta-story and the relationship between story and the spatial narration of architecture. Throughout the study, different types of structure of narrations using the similarities between the two fields were examined and a new structure for architecture design was achieved. The surveys uncovered a mutual bond between architecture and narration. The structure of post-modern stories featured with parallel and interactive narrations were compared with the structure of designing method in architecture. Through this.the techniques and structure of narration in meta-story text can be used to achieve creativity in designing method.

    Keywords: Narration, Architecture, Meta-story, Design Method
  • Morteza Babak Moin * Pages 391-414

    In the specialized discussions of semiotics of the Parisian school, two Greimas are commonly spoken: the first Greimas, who has a rigid vision of structuralism, and reveals himself as a structuralist semantics, and the second Greimas, who tends to see phenomenology. And the book imperfection of meaning is the crystallization of this vision. We believe that the basis of Garmas's narrative thought is based on the logic of logocentrism, which is itself based on the concept of economics or centralism, that is, the rotation of value issues in the hands of subjects in a closed system. In this system, the ontological connection of the subject and value issues is reduced to the level of interaction based on "ownership". Gradually, Greimas treats the subject not only as a "pure concept of grammar," but also as an ontological subject, a subject that engages with the world itself and communicates with it instead of with distance and transcendence. In this paper, while proving that Greimas’s narrative thinking is based on the logic of econometric-based logistics, we will focus on how Greimas believes in the "transcendental and proprietary " relation of Descartes' subject with the world in the heat of a phenomenological relation, based on the "being-in-the-world" of the subject.

    Keywords: Logocentrism, On imperfection of meaning being In t he World, Greimas
  • Hooman Naderi *, Ali Mojabi Pages 415-432

    The illustration “Siyavash Passing across the Fire” is one of the ancient Iranian stories which has entered the world of painting and has various versions illustrated beautifully and is the only illustration in Iranian painting history which has been illustrated several times. In Iranian art of painting, speech and image are defined as independent and distinct texts but intertextuality creates an inner dialogue between them. Investigating the intersemiotic relations between two different systems in one place (speech and image) and also, as Gerard Genette stated, converting the semiotic system of a literary text into image which falls into transposition category of Hypertextuality studies can be considered as a kind of intersemiotic translation. This paper attempts to place emphasis on studying intertextuality in the relationship between speech and image of the illustration “Siyavash Passing across the Fire” in terms of the interaction between texts and also investigating Siyavash as a myth from Dumezil’s perspective; Three actions of monarchy, gallantry and fertility not only can be scrutinized in the myth of Siyavash as the most mysterious one, it is analyzable with regard to the three characters of Siyavash, Soudabeh and Keykavous in the mentioned illustration as well. Accordingly, two mythological and semiotic approaches are used to study this illustration and to crystallize the fact that illustrator is a kind of translator, for he/she converts a text into an illustration knowing the hypo-text and also, in adaptation process, transforms verbal sign system within a certain type of narrative translation into visual sign system.

    Keywords: Siyavash, Abdulwahab Kashi, Intersemiotic Translation, Intertexuality, Dumezil