فهرست مطالب

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1398)

  • ویژه نامه آب
  • تاریخ انتشار: 1400/01/19
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مرتضی فرهادی صفحات 1-8
  • محمدحسین پاپلی یزدی*، فاطمه وثوقی صفحات 9-40

    برخلاف موتور پمپ  که یک پدیده تکنولوژیکی وارداتی ، صادراتی و استاندارد و دارای یک ساختار قابل تولید انبوه و کپی برداری است، قنات پدیده ای  است سنتی و بومزاد  که ابزارهای آن نیز دست ساز  و متعلق به دوره پیشامدرن است.ابزارهای قنات قابل تولید انبوه نیستند.ساخت برخی از  ابزارهای قنات از عهده خبرگان محلی برمی آید ، اما ساخت برخی از  ابزارهای قنات به  خبرگی، تخصص و مسئولیت بیشتر نیاز دارند و نمی توانند در همان روستا و منطقه و شهر محل قنات تولید شوند. یعنی تولید  ابزارهای قنات به سه دسته کلی تقسیم می شوند:نخست ابزارهایی که سلامت و جان مقنی و همکاران او وابسته به آن است و با بروز مشکل در آن ابزار جان افراد به مخاطره می افتد.دوم ابزارهایی که با وجود اهمیت بسیار آنها، بروز مشکل در آنها به طور مستقیم و فوری جان افراد را به خطر نمی اندازد و سوم ابزارهایی که کارگذاری آن در قنات برای طولانی مدت است . در این نوشتار منظور توضیح چگونگی ساخت ابزاری که در این زنجیره هستند نیست زیرا دیگران به اندازه کافی درباره این ابزار توضیح داده اند؛ در اینجا مقصود توضیح مواردی برای فهم فرهنگی و تمدنی از این ابزار و طرح پرسش هایی در این زمینه است.

    کلیدواژگان: تحلیل فرهنگی، ابزار قنات، فرهنگ مکتوب، فرهنگ غیر مکتوب
  • عبدالعظیم پویا صفحات 41-78

    در سرزمین هایی که خوراک اصلی مردم نان باشد، آسیاها نقش تعیین کننده در سامان زندگی دارند و به همین دلیل در روند زمان مستمرا با مقتضیات محیط سازگار و روزانه می شوند. آسیاب های کاریزی در سرزمین یزد به ویژه در میبد با همین سازوکار تحول یافته اند. نمونه بارز «آسیاب دوسنگی» میبد است که با بهره گیری از فناوری پیشرفته کاریزی در محیط بیابانی پدید آمد. این آسیاب که نوعا بسیار ویژه است، در چهل متری زیرزمین و در مسیر قنات قطب آباد جای دارد. آسیاب دوسنگی که با خشکیدن کاریز ناکار و پنجاه سال در بیابان زیر باد و خاک و سیلاب رفته بود، در سال 1378 به یاری اطلاعات سالخوردگان بازشناسی و به خوان اثر ملی به ثبت رسید.

    کلیدواژگان: آسیاب دوسنگی، میبد، قنات، کاریز
  • محمود مهام* صفحات 79-150

    وجود تجارب زیست جمعی در سطح عالی تمدن سازی در فلات مرتفع ایران،نشانه ای بر وجود الگو به مثابه «روح» و الگو به مثابه «کالبد» است.اصفهان از مناظر اقلیمی، فرهنگی و مهندسی یکی از نمونه های مناسب برای شناخت این الگو می باشد.با توجه به شکوفایی اصفهان بر مدار زایندگی رودخانه اش، پرسش آغازین بر محور تقسیم آب رودخانه زنده رود در طومار منسوب به شیخ بهایی مطرح گردید تا نظم اجتماعی و نظم مهندسی سازنده ی اصفهان و رابطه آن ها در قالب رژیم اجتماعی-فنی و مهندسی پدیدار شده، شناسایی گردد.اتخاذ روش جغرافیای تاریخی برای شناسایی نظم اجتماعی و استفاده از نتایج روش بازخوانی در مطالعات فنی- مهندسی با تمرکز بر سازه های آبی در دوره مورد بررسی برای شناسایی نظم مهندسی صورت گرفته است.نتیجه بررسی ها نشان داد که پایداری و زایندگی رودخانه اصفهان حاصل تقسیمی اجتماعی و فنی-مهندسی،برای تغییر در اقلیمی نیمه خشک و دستیابی به شهر باغی، کشاورزی-صنعتی است که افزایش معقول بار اکولوژیک را بر پایه و در سایه ی بهره مندی از مهندسی در مرتبه تحلیلی، نیرو بخشی به ظرفیت غیرحاکمیتی و ارتقاء ظرفیت سیاسی در مقیاس پایتخت یک امپراتوری مقتدر امکان پذیر ساخته است. سازمان کار یاریگرانه، نظمی درهم تنیده و همسو را در ابعاد بهم پیوسته ی فنی-مهندسی و اجتماعی پدید آورد. باور به ضرورت تعامل دوسویه با طبیعت منجر به طراحی الگوی زیست جمعی با لحاظ عنصر «زمان» در «بلند مدت» گردید و این همه، در گرو درکی عمیق و همه جانبه از معنای «آب»، چرخه آب در زیست جمعی و چگونگی تقسیم آن در منظومه ی دانش های بومی آب شناسی در عرصه های متنوع اجتماعی و مهندسی بوده است.بنابراین، طراحی و باز طراحی الگوی زیست جمعی در ایران،نیازمند درک رابطه علوم اجتماعی و مهندسی و بازخوانی میراث برای ایفای نقش و مشارکت در تجارب جهانی است.

    کلیدواژگان: الگوی زیست جمعی، میراث مهندسی، طراحی
  • غلامرضا لطیفی، وحدان محمدشهری * صفحات 151-203

    موضوع آب یکی از عوامل مهم در عرصه های مختلف زندگی در مقیاس های محلی، ملی و فراملی می باشد. لذا بررسی نظام مدیریت بومی منابع آب، با رویکرد محلی که حاصل تجربه چندین هزار ساله ملتی است که ضمن توجه به خصوصیات جغرافیایی و به منظور بهره گیری از امکانات محیطی به خلق آن همت گماشته اند، ضروری به نظر می رسد. در این مقاله، مساله اساسی این است که شناخت و فهم جامعی از مدیریت بومی منابع آب در منطقه کاشان به ویژه روستای نیاسر به دست آوریم. به این منظور و نیز بررسی فرصت ها، راهکارها و موانع گذار به مدیریت دوراندیش، مبتنی بر دانش بومی، اصول همیاری و رفاقت، پژوهش کیفی از طریق مطالعات اسنادی و میدانی مشتمل بر مصاحبه با ذی نفعان طی سال های 92-1391 انجام شد. سپس با تلفیق مطالعات، مشاهدات میدانی به همراه مشارکت و ثبت و گردآوری نگرش ها و رفتارهای کنشگران مدیریت بومی منابع آب، شناخت نسبی از آن به دست آمد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مدیریت بومی منابع آب، مبتنی بر چهار مولفه کلیدی است. یکی از مهمترین مولفه های آن، دانش بومی است. این دانش، برخاسته از فرهنگ، ارزش ها، شیوه نگرش، تجارب، نوع باور و فهم مردم یک سرزمین است. نقش مشارکت ذی نفعان و یاری آن ها به یکدیگر در دومین مولفه، یعنی همیاری، نمود بیشتری پیدا کرده است. سومین مولفه عبارت است از رفاقت با مفهوم محوری خیرخواهی که مردم را در درک و ارتباط مناسب با یکدیگر و محیط زیست یاری می نماید. چهارمین مولفه، دوراندیشی است که شامل توجه به نیازهای نسل کنونی و آینده و نیز روش هایی است که دستیابی به مدیریت دوراندیش را محقق می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت بومی، منابع آب، همیاری، دانش بومی، رفاقت، دوراندیشی، منطقه کاشان، نیاسر
  • محمدسعید جانب اللهی* صفحات 205-250

    در نظام آبیاری با قنات برای حفظ و صرفه جویی در مصرف آب قانون های نانوشته و عرفی بی شماری وجود دارد که از مقنی گرفته تا میراب و آبیار و کشاورز خود را ملزم به رعایت دقیق آن می دانند. این قانون ها درست از روزی که اولین کلنگ احداث یک قنات به زمین زده می شد با شرایطی تا آفتابی شدن و رسیدن قنات به مظهر و حتی بعدازآن تا رسیدن به محل شرب، محفوظ بود و استمرار داشت. فقط رعایت این ضوابط تابع شرایط زمان و مکان بود، مثلا تعیین حریم که ضابطه ای برای حفظ حق وحقوق صاحبان قنات بود در تمام موارد از مادر چاه تا برسد به محل شرب هر جا بنا به موقعیت خود اعم از نوع خاک و عمق قنات متفاوت بود. حتی عبور قنات دیگر در فاصله معینی باید باشد و اگر مجبور می شدند قناتی از زیر قنات دیگر عبور دهند باید از شرایط معینی تبعیت می کردند. درهرصورت نباید آب استحصالی بیهوده هدر رود یا به قنات دیگر نفوذ کند. یکی از ایرادات وارده به قنات، غیرقابل کنترل بودن و هرز رفتن آب آن در زمستان است که کشاورزان نیاز کمتری به آب دارند اما برخلاف نظر منتقدین، کشاورزان برای این مورد هم راه کارهایی دارند. در استفاده از آب نیز حتی کسانی که مالک سهم آب کافی بودند حق نداشتند خارج از قاعده معین و به هر ترتیب که میل خودشان باشد استفاده کنند. در آبیاری سنتی، آب به ویژه در نظام خرده مالکی ارزش فوق العاده دارد به طوری که راه و بسیت هرچقدر ناچیز هم باشد از دایره حساب بیرون نیست. بسیاری و شاید همه این حقوق عرفی در قوانین مدنی هم به رسمیت شناخته شده و در موارد اختلاف به عرف رجوع می کردند بااین حال ضامن اجرای این قوانین بیش ازآنچه قانون مدنی باشد عرف ونظارت مردمی بود که متخلفین را تنبیه اخلاقی می کرد.

    کلیدواژگان: حقوق عرفی، قنات، حریم، صرفه جویی، آبیاری، ذخیره آب
  • سیده بهار زندرضوی، هادی خانیکی*، داریوش بوستانی، اکبر نصرالهی کاسمانی صفحات 251-278
    دولت در پنجاه سال اخیر در مدیریت منابع آب زیرزمینی موفقیتی به دست نیاورده است. در نتیجه گروهی پاسخ را در خصوصی سازی منابع مشترک و گروهی در مدیریت مشارکتی جست و جو می کنند. پژوهش حاضر در پی مقایسه نگرش ارتباطی گروه های ذی نفع نسبت به حکمرانی منابع آب زیرزمینی در دشت رفسنجان است. در این پژوهش ازروش نظریه زمینه ای استفاده شده است. شرکت کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند و با معیار اشباع نظری انتخاب شدند. در این پژوهش 115نفر از ذی نفعان در 10 گروه کوچک بین 10تا15 نفر اطلاعاتشان از طریق بحث گروه متمرکز جمع آوری شد. دو مدل متفاوت در میان ذی نفعان قابل تحلیل است. گروه های علاقه مند به کنش تفاهمی فقدان نهادهای مدنی در تنظیم قانون آب، سیاست های اشتغال زای آب محور را علت این وضعیت و استراتژی برون رفت را مشارکت، پاسخگویی و رعایت انصاف معرفی می کنند. در مقابل کنش دوم، علت را یارانه انرژی، ناآگاهی فنی کشاورزان و ابهام قوانین آب می داند و استراتژی پیشنهادی آنان بازار آب و آموزش ترویجی است. این دو کنش برخواسته از دو بینش تفاهمی مشارکت جویانه و عقلانیت راهبردی است که در عمل رابطه متفاوتی با مدیریت منابع آب زیرزمینی و پایداری آن برقرار می کنند.
    کلیدواژگان: حکمرانی منابع طبیعی، کنش تفاهمی، ناپایداری منابع آب زیرزمینی، نظریه زمینه ای، رفسنجان
  • حبیب الله خوبفکر برآبادی*، حمید حسینی مرندی، محمود عرب خدری صفحات 279-306

    سیستان وبلوچستان از مناطق خشک و کم آب جنوب شرق ایران است که از قدمت چندین هزارساله برخوردار می باشد. ساکنان این منطقه از دیرباز با روش های ساده، سیلاب ها را مهار و استفاده کرده اند. ازاین رو صاحب تجربه و دانش بومی ارزشمندی هستند. آنها در همه مناطق اعم از کوهپایه ها ، دامنه ها، عرض دره ها و دشت ها با ایجاد سامانه های ساده خاکی و سنگی، سیلاب را مهار و با ایجاد زمین کشاورزی و کشت سیلابی، به نخلستان و کشتزار تبدیل کرده اند. این سامانه ها متنوع بوده که برخی متروک و عمده آنها موجود و همزمان با بارندگی فعال می شوند. این مقاله با هدف شناخت نظام مند سامانه های فعال به بیان دو نمونه از آنها بنام خوشاب[1] و دربند[2] پرداخته است. سامانه خوشاب در حاشیه رودخانه ها، دشت های دامنه ای و میان تپه ماهورها احداث و اجزاء مهم آن شامل: دیواره سنگی  یا خاکی، نهرسیلاب رسان... و زمین کشاورزی است که همگی با دست و دانش بومی مردم  ساخته و تا دو و نیم هکتار وسعت دارند. سامانه دربند خاص دره های کوهستانی  با هدف انباشت خاک و ایجاد نخلستان دیم بوده و شامل زمین نخلستان و بند سنگی است  که تا نیم هکتار وسعت دارند. این سامانه ها علاوه بر تامین بخشی از معاش روستاییان و عشایر، نقش مهمی در کنترل سیلاب، نگهداشت رسوب، توسعه منابع آب و ماندگاری ساکنین ، خاصه عشایر مناطق کوهستانی بلوچستان، دارند. این نوشتار، بخشی از تحقیقی است  که با هدف شناسایی و ارزیابی روش های مختلف سنتی بهره برداری از سیلاب در بلوچستان با استفاده از روش های میدانی حاصل شده است.

    کلیدواژگان: سیستان وبلوچستان، خوشاب، روش های سنتی، سیلاب، دربند
  • محمدابراهیم بنی حبیب*، سمانه غفوری خرانق صفحات 307-331

    در مناطق خشک و نیمه خشک،شرایط کم آبی منجر به خلق سیستم های مدیریتی سنتی متناسب با ویژگی های محلی شده است. ایران یکی از قدیمی ترین مناطق جهان است که از دیرباز درهرنقطه از آن متناسب با شرایط اقلیمی،اجتماعی و فرهنگی آن منطقه سیستم بهره برداری از منابع آب منحصربه فردی حاکم بوده است. به تدریج در طول نیم قرن اخیر سیستم های مدیریتی مبتنی بر دانش بومی جای خود را به سیستم های نوین مدیریتی دادند که به دلیل عدم انطباق سیستم های نوین با شرایط اقلیمی و اجتماعی هر منطقه، شاهد بروز مشکلات عدیده ای در زمینه منابع آب و مدیریت منابع آب هستیم. با توجه به شرایط موجود این سوال مطرح می شود که کدام چارچوب حکمرانی منابع آب در راستای توسعه پایدار منابع آب زیرزمینی، متناسب با اقلیم های خشک و نیمه خشک می باشد؟ هدف از این تحقیق تلفیق قوانین حکمرانی سنتی و باستانی با اصول حکمرانی موثر برای توسعه چارچوب حکمرانی آب زیرزمینی در جهت رسیدن به توسعه پایدار می باشد. در حقیقت فرض بر این است که استفاده از فرهنگ و دانش بومی در زمینه مدیریت منابع آب و بازیابی نکات جدید با استفاده از تیوری های جدید حکمرانی می تواند قطعه گم شده مدیریت آب زیرزمینی باشد. در این مقاله به منظور استخراج دانش بومی حکمرانی پایدار آبخوان از مدیریت قنات، از روش بررسی مقایسه ای منابع علمی موجود و مشاهدات میدانی استفاده شده است. بدین منظور در ابتدا به معرفی حکمرانی موثر آب پرداخته و سپس عوامل مشترک آن را با حکمرانی سنتی مورد بررسی قرار داده تا بتوان به یک چارچوب حکمرانی منابع آب متناسب با اقلیم های خشک و نیمه خشک دست یافت. در انتها با تلفیق پیشنهادهای حکمرانی سنتی با اصول حکمرانی موثر، می توان شکاف های حکمرانی سنتی را پوشاند و به سیستم مدیریتی متناسب با شرایط اقلیمی و با در نظر گرفتن اصول نوین دست یافت. رویارویی موثرتر با چالش های موجود عصر حاضر و ارایه الگوهای مناسب توسعه، با در نظر گرفتن دانش بومی و تلفیق با اصول حکمرانی موثر محقق خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدیریت آب زیرزمینی، دانش بومی، حکمرانی سنتی، حکمرانی آب زیرزمینی، توسعه پایدار
  • نیما شجاعی باغینی* صفحات 333-370
    اکثر برنامه هایی که در ایران ذیل مفهوم «نوسازی»، تعریف و اجرا شده اند، کمتر به عناصر فرهنگی و «بومی» این مرزوبوم نظر داشته اند و به همین دلیل، در برخی از حوزه ها، مخصوصا محیط زیست و آب، به «بحران» های موجود در آن ها دامن زده اند. ازهمین رو، به نظر می رسد که بایستی در مفاهیم «نوسازی» و «توسعه» بازنگری کرد و با اتکا به مفهوم «سنت» و توجه به «علم اجتماعی رهایی بخش»، برای دگرگونی پارادایمی که بقول هانا آرنت کمر به نابودی «طبیعت» بسته است، تلاش نمود. مستند ارزشمند «مادرکشی» ساخته کمیل سوهانی که در محافل آکادمیک و غیرآکادمیک داخل و خارج بسیار مورد تقدیر قرار گرفته است و با بینشی تاریخی، به موضوع «بحران آب» در ایران پرداخته، قادر است به پرورش آن «علم اجتماعی رهایی بخش» کمک کند.
    به نظر می رسد که رویکرد نظری و روشی این مستند، مشابه آن چیزی است که در «نهادگرایی جدید» دنبال می شود. در «نهادگرایی جدید»، هم تاریخ مهم است و هم عناصر «بومی» موجود در آن؛ در نتیجه، با کمک از این رویکرد، می توان در مبانی و مبادی مکتب «نوسازی» که تاکنون نه تنها در ایران، بلکه در دیگر کشورها، «اثرات جانبی منفی» فراوانی برجای گذاشته است، بازنگری کرد. ازاین رو، در این مقاله، مطابق با این رویکرد و با اشاره به آن مستند، تلاش می شود تا ضمن نقد مختصات نظام دانش موجود در مواجه با بحران محیط زیست، و «دور باطل» تشدید «بحران آب» در ایران، به «نهادگرایی جدید»، به عنوان بدیلی پارادایمی و رهایی بخش در شناخت آنچه در این حوزه بر سر طبیعت ایران آورده شده است، تاکید و تکیه شود.
    کلیدواژگان: بحران آب، سنت، توسعه پایدار، نوسازی، نهادگرایی جدید، ایران، مستند
  • کاظم مختارنیا*، شاهین حیدری، محمدحسن طالبیان صفحات 371-409

    آب و محدودیت وجودی آن در پهنه آبادی های کویر مرکزی ایران، طی اعصار گذشته ازجمله مسایلی است که، سبب خلق سیستم های پیچیده مدیریت بومی، در حوزه های استحصال، انتقال و توزیع آن در گستره جغرافیایی یادشده، گردیده است. بسیاری از سیستم های مذکور تعامل و پایداری در خور توجهی با محیط زیست خود داشته اند که حاوی نکات و درس های بسیاری برای امروز ما است. بنابراین بازشناسی هریک از این دانش های بومی می تواند چراغ راهی برای آینده باشد. یکی از سیستم های پیچیده مدیریت بومی آب در ایران، مربوط به آب بلده فردوس (تون) است. فرضیه این پژوهش و هدف اصلی آن در راستای بازشناسی سازمان نیروی انسانی در سیستم مدیریت آب بلده فردوس تا سال 1350ه.ش است و اساسا در مدیریت این آب دربازه زمانی یادشده ؛ چه مشاغلی و با چه سلسله مراتبی به فعالیت می پرداخته اند. روش تحقیق در پژوهش حاضر بر اساس ماهیت فرضیه، تحلیل محتوا، بر مبنای مطالعات کتابخانه ای، میدانی و تطبیق داده ها، تهیه و تنظیم شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده وجود سازمانی هدفمند، در نیروی انسانی مجموعه مدیریت آب بلده است که در آن، سلسله مراتب بر اساس دانش، تخصص و مهارت در امور مدیریت آب، طبقه بندی شده است

    کلیدواژگان: آب بلده، مدیریت بومی، سازمان نیروی انسانی، فردوس (تون)
  • کاوه فرهادی*، مصطفی تقی زاده صفحات 411-478

    در این مقاله تلاش می کنیم که عناصر و اجزای مشترکی که مابین جامعه دوره صفویه و اصول و فنون معماری آن دوره وجود دارد را مورد بازنگری قرار دهیم، در این معنا طهارت و پاکیزگی نیز در کنار مفاهیم و وجوه پنهان و پیدای معماری آب معرفی می شود، گو اینکه برای حل مشکلات بحرانی شده حوزه آب ویژگی های منحصربه فرد فرهنگ و اعتقادات ما ایرانیان در آن زمان از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. بنابراین در این نوشتار بر آنیم که با تاکید بر نمادها و نگاره های کهن که نهان گاه آنانبه قول یونگ ناخودآگاه جمعی می باشد، نمادها و باورهای اعتقادی را در متن فرهنگ جامعه ایرانی برجسته نماییم که صور گوناگون پدیدار گشته آن به ویژه در آیین های پاکیزگی و طهارت به صورت های تمثیلی و استعاری در قالب هنر یا باورهای اعتقادی متجلی می گردد. این صورت ها، که ریشه در باورهای کهن اساطیری دارند (همچون آیین میترا)، یک فریضه مذهبی بوده و در ساختارهای هنر اسلامی نیز تقدس و تطهیر از پنجره این صور با جلوه آب وارد عرصه هنر گشته و در جویبار باورها و نشانه ها و نمادهای معماری مکتب اصفهان به یاری دانش های زمان خود، بارور می گردد و بی توجهی به آن موجبات زوال و انحطاط دوره صفویه را فراهم ساخته و به نظر می رسد تاثیرات آن در دوره های پس ازآن نیز همچنان باقی ست

    کلیدواژگان: کهن الگو، مکتب اصفهان، ملاصدرا، شیخ بهایی
  • حسین محمدزاده*، جمال خسروی صفحات 479-502

    انسان برای به دست آوردن آب و کنترل آن راه هایی مختلفی را آزموده است. یکی از این راه ها درست کردن سد و آب گیر بوده است. یکی از این نوع سدهایی که در منطقه سقز برای کنترل آب رودخانه ها در فصل بهار تا پاییز استفاده می شد سدسازی با نوعی سازه چوبی بانام ولیر[1] بود. هدف این تحقیق دلایل، شیوه ساخت و به کارگیری ولیر برای کنترل و هدایت آب های رودخانه بود. این تحقیقدر چارچوب یک گزارش موردی قابل دسته بندی است. روش تحقیق تجربه زیسته محقق و انجام مصاحبه با مردان روستای سیف آباد در شهرستان سقز بوده است. اطلاعات به دست آمده نشان می دهد که مردم روستا هرسال در فصل بهار این سدها را با چوب و شاخ و برگ درختان می ساختند. سدها آب را از طریق یک جوی بزرگ به سوی مزارع یونجه و سیب زمینی هدایت می کردند. این سدها در فصل پاییز و با آمدن سیلاب های پاییزی خراب شده  و بدون آنکه به محیط زیست آسیبی برسانند از مسیر رودخانه کنار می رفتند. اکنون این نوع سد از بین رفته است و عوارضی بر جای نهاده است. بازاندیشی در مدرنیته تحمیلی، بازگشت به اخلاق و دگرخواهی یکی از راه های پیشنهادی این پژوهش است. [1]. wlyr

    کلیدواژگان: آب بند، ولیر، کارجمعی، رودخانه، سقز
  • شهرزاد صادقی زاده بافنده، سیده سیمین میرهاشمی دهکردی، حجت میان آبادی* صفحات 503-533
    درهم تنیدگی های موجود در سیستم های طبیعی انسانی، منجر به توجه به رویکرد حکمرانی آب شده است. حکمرانی خوب، نظریه ای است که بر مبنای رویکرد حکمرانی شکل گرفته و برای دستیابی به آن، شاخص های متعددی توسط پژوهشگران مختلف و با توجه به شرایط حاکم بر منطقه و یا سیستم های آبی موردنظر ارایه شده است. قنات یکی از مهم ترین ابتکارات ایرانیان در مواجهه با مسئله کمیابی آب است. قنات قصبه گناباد نیز از قدیمی ترین قنات های احداث شده در ایران محسوب می شود که دانش بومی به کار گرفته شده در آن منجر به دوام چند هزارساله این سازه عظیم شده است. آنچه که در دانش بومی مسایل آبی بصورت عمده به آن توجه شده است ابعاد فنی و سازه ای بوده است درحالی که دانش بومی حکمرانی و مدیریت آب در ایران، از غنای بسیاری برخوردار است که متاسفانه بسیار کمتر به آن توجه شده است. با توجه به ضرورت بررسی دانش بومی از یک سو و لزوم بررسی اصول حکمرانی خوب از سوی دیگر، پژوهش حاضر درصدد است تا ضمن پیوند دانش بومی حکمرانی آب در ایران با رویکرد نوین حکمرانی آب، به تبیین و واکاوی شاخص های حکمرانی خوب در حکمرانی مبتنی بر دانش بومی قنات قصبه گناباد بپردازد. برای دستیابی به اهداف پژوهش، از منابع کتابخانه ای و روش تحلیل تطبیقی استفاده شده است. نتایج مطالعات، بیانگر وجود هفت مورد از شاخص های حکمرانی خوب شامل مشارکت، سازگاری، شفافیت، مسئولیت پذیری، اجماع محوری، حاکمیت قانون و کارآمدی و اثربخشی در دانش بومی حکمرانی این قنات است. لازم به ذکر است که واکاوی انواع همکاری ها در ساختار مشارکت محور حکمرانی و مدیریت آب قنات قصبه گناباد خود نیازمند پژوهشی مجزا است.
    کلیدواژگان: دانش بومی، حکمرانی خوب، شفافیت، سازگاری، مطالعه تطبیقی، قنات
  • محسن بدره*، حامد سجادی، محمدرضا فرزانه صفحات 535-581

    سازوکار بهره برداری از منابع آب و دانش بومی شکل گرفته پیرامون آن از عناصر محوری جوامع محلی است که ترکیب قابل توجهی از پیوند همگرای زیست انسانی با طبیعت را به نمایش می گذارد. در عمل غایت این همگرایی، برآورده ساختن نیازهای انسان با ادراک دقیق محدودیت ها است که البته در این روند سپهری از معناها و نمادها شکل می گیرد. برکه به عنوان یک سازه تاریخی آبی در عین مشابهت با سایر سازه های سنتی آبی در دیگر نواحی ایران خصوصا فلات مرکزی، به دلیل واقع شدن در محیط جزیره وسیع قشم، طیفی از ویژگی ها را نیز به همراه دارد که برخاسته از محدودیت های جغرافیایی و فرهنگ آن منطقه است. در مقاله پیش رو با در نظر گرفتن این ضرورت و با تکیه بر روش مردم نگاری واقع گرا، 18منطقه شهری و روستایی در جزیره قشم به عنوان میدان پژوهش انتخاب گردید و پس از مصاحبه (مصاحبه عمیق و گروه متمرکز کانونی) با 86 نفر از خبرگان و اطلاع رسان های بومی، مشاهده مشارکتی و بررسی سایر اسناد و منابع مرتبط، داده های مرتبط جمع آوری و سپس تحلیل شد. درنهایت اقدام به ارایه توصیف ضخیمی از دانش بومی مربوط به ساخت، نگهداری و بهره برداری برکه و نظام کارکردی و آیینی و ارزش های مرتبط با آن شد. در زمینه ساخت سازه ها، بهره گیری از رویکرد خردمندانه استحصال آب باران با مکان یابی مناسب جهت استحصال آب با کیفیت، انتقال به حوضچه رسوب گیر، افزایش کیفیت آب در حوضچه رسوب گیر و انتقال آب به مخزن سرپوشیده، در زمینه فنون نگه داری برکه ها، همبستگی مستمر جماعت های محلی از رهگذر آدابی ظریف و در زمینه بهره برداری خردمندانه، مدبرانه و قناعت آمیز آب برکه با اولویت بندی محتاطانه نحوه مصرف آن، جانمایه این دانش بومی است.

    کلیدواژگان: دانش بومی، سازه های آبی تاریخی، برکه، قشم
  • سورن مصطفائی* صفحات 583-608
    مدرنیته با تغییرات متعددی در زیست جهان انسان همراه بود، که یکی از مهم ترین آن ها، تغییر رابطه انسان و طبیعت بود که پیامدهای آن را می توان در عرصه های گوناگون ردیابی کرد. با آشکار شدن صدمات و نتایج منفی تسلط انسان بر طبیعت، مقاومت هایی نیز در برابر این دخالت های بشری شکل گرفت. واکنش ها و اعتراضات نویسندگان، شاعران، روشنفکران، فیلم سازان و عالمان علوم انسانی و اجتماعی در برابر این تغییرات و دست اندازی ها در ایران، از نیم قرن پیش آغاز شده است. در این مقاله کوشش کردیم تا، انتشار فیلم تالان را بهانه ای برای مطرح کردن دوباره این پرسش های اساسی قرار دهیم. پرسش های بنیادینی که تالان نیز کم وبیش با آن ها دست به گریبان است. پرسش دیگر اینجاست که آیا پیش ازاین در فیلم های دیگر، شاهد مطرح شدن چنین پرسش هایی نبوده ایم؟ آیا پیش ازاین، نویسندگان، شاعران و عالمان علوم اجتماعی، مبانی پیشرفت و مکتب نوسازی را به چالش نکشیده و موردنقد قرار نداده بودند؟ این مقاله کوشش دارد تا با فیلم همراه شود و برخی مسایل مطرح شده در آن را به گونه ای دیگر مطرح سازد. تالان با به تصویر کشیدن کمی ها و کاستی ها، با تصویر شاعرانه ای از امید به اتمام می رسد، این مقاله نیز در پی آن است تا به پشتوانه های فرهنگی امید در پهنه جغرافیای کویری ایران نگاهی دوباره بیفکند
    کلیدواژگان: رابطه انسان و طبیعت، انقطاع فرهنگی، فیلم تالان
  • محمدصادق ابراهیمی*، علی ترابی صفحات 609-646

    روستاییان و کشاورزان ایران از دیرباز با دریافت محدودیت منابع آب برای کشاورزی سعی در ابداع و استفاده از روش های مناسب برای مهیا نمودن آب برای کشت و زرع خود بودند. در این راستا معرفی قنات (کاریز) به عنوان نمونه ای بارز از بروز و ظهور دانش روستاییان ایران در سطح جهانی، نشانگر بلوغ تمدن ایرانیان در این جغرافیا هست. این تحقیق سعی دارد به بررسی و معرفی یکی از جلوه های دانش بومی روستاییان فلات مرکزی ایران در استحصال آب برای کشاورزی بپردازد. مفهوم گاو چاه دلایل، ضرورت ها و به خصوص ویژگی های دانش موجود در آن، می تواند به نوعی بازگوکننده فرهنگ، تمدن و دانش ایرانیان در این منطقه خشک باشد. گاو چاه حاج ابراهیم در بخش ورزنه شهرستان اصفهان به دلیل قرار گرفتن در خشک ترین قسمت این شهرستان و مواجهه همیشگی و دایمی با پدیده خشک سالی ازیک طرف بیانگر نبوغ ایرانیان در گذشته و از سوی دیگر احیای مجدد آن توسط یک کشاورز (حاج ابراهیم) بیانگر نکته سنجی، سازگاری و تطابق و نوآوری به روز کشاورزان ایران در استفاده از مزیت های فرهنگی و سنتی در جهت توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی خود و البته منطقه موردنظر هست. استفاده از رویکردهای کارآفرینانه به خصوص ایجاد شغل های پایدار در زمینه توسعه گردشگری می تواند یکی از زمینه های مثبت  به کارگیری چنین رویکردی در شرایط سخت  و کمبود آب در منطقه باشد. توجه به زمینه های دانشی و حمایت نه الزاما مادی از احیاگران این سنن مورد تاکید است.

    کلیدواژگان: : برداشت سنتی آب، دانش بومی، روستاییان، کشاورزان، گاوچاه، ورزنه
  • مرتضی سالمی قمصری*، سینا فروزش، محمدرضا حجتی صفحات 647-665

    عوامل طبیعی در پدیده های تاریخی، فرهنگی و اجتماعی هر جامعه نقش قاطع و تعیین کننده ای دارند. در سرزمین کم آب ایران در طول تاریخ[1]، قنات مهم ترین شیوه بهره برداری از منابع آبی بوده، که حفظ، نگهداری و استفاده و بهره برداری از آن نیز، به صورت جمعی بوده است. منابع آب مشترک و تبعات آن و سرمایه گذاری درازمدت در احداث و نگهداری قنات، برنامه های درازمدتی را می طلبید، که با فردگرایی و فرهنگ رقابتی قابل جمع نبوده است و برخلاف نظر برخی نویسندگان و روشنفکران ایرانی، کاریز و تمدن کاریزی با فرهنگ و جامعه "کوتاه مدت" ابدا سازگار نبوده است. هم احداث قنات حاصل فرهنگ مشارکتی درازمدت و صلح جویانه و یاریگرانه بوده و هم وجود آن، این فرهنگ را تقویت و بازتولید کرده است. در این مقاله به مالیات بهره برداری از آب یا نفقه قنات که آینده نگری هوشمندانه نیاکانمان در جهت خودکفایی مالی قنات بوده، پرداخته شده است. در نظام های آبیاری سنتی نفقه مجموع مبالغی است که در طول مدارهای گردش آب در تمام مدت سال آبی [2] هزینه می گردد، که شامل دستمزدهای گروه آبیاران و مخارج جنبی منبع آبدهی می باشد. در ادامه کار به نفقه چند قنات از نقاط متفاوت ایران نیز اشاره می شود. [1]- تا حدود هفتادسال پیش قنات مهم ترین شیوه تامین آب در ایران بود. [2]- سال آبی از ابتدای پاییز (مهرماه) آغاز می شود و تا پایان تابستان (شهریورماه) سال بعد ادامه می یابد.

    کلیدواژگان: نفقه، آب، کاریز، قنات، ایران
  • مرتضی فرهادی صفحات 667-717

    دو نوع جامعه و فرهنگ داریم که یکی بسیار کهن با محوریت اصلی "کنش های متقابل پیوسته"، انواع یاریگری و همانندگردی و سبقت جویی منزلتی است و دیگری جوامع جدیدتر و ناهمگون پس از اختراع کشف آهن و سازمان های حکومتی جداشده از سازمان قبیله ای با محوریت اصلی "کنش های متقابل گسسته" (رقابت، ستیزه و جنگ) است. البته امروزه هیچ یک از این دو جامعه و فرهنگ به شکل ناب وجود ندارند، اما "اصل بقایا" وجود آنها را در گذشته به اثبات می رساند و ترکیبات بیشتر سفید یا متمایل به سیاه آنها هم اکنون در جهان قابل رصد می باشد. مولف دریافته است که برخلاف اغلب نظریات رایج، تکنولوژی با وجود پیچیدگی و پیشرفت فراوانش هرگز به مرحله خودمختاری و به قول روستاییان ایران به حد افسارکندگی نرسیده و "افسار سرخود" نشده است و دقیقا تحت انقیاد نظام خالق و سفارش دهنده و خریدارش قرار دارد. همچنان که تکنولوژی در جوامع سنتی نیز نمایندگان متجسد و تبلور فرهنگ خویش بوده اند. هر یک از این دو نوع جامعه و فرهنگ، تکنولوژی های مورد علاقه و روابط اجتماعی پذیرفته شده با دیگران و طبیعت، ارزش ها و هنجارهای عینی شده خود و سبک زندگی خاص خود را دارند و همساز با فرهنگ به کشف و اختراع سازگار با اقلیم و فرهنگ و اقتصاد خود برمی خیزند و خصلت های جامعه و فرهنگ خود را در تکنولوژی های موردنظر ساخته شده یا برگزیده شان به یادگار می گذارند. "کی"[1] و "کاریز"[2] بهترین مصداق مجموعه ای از نظرات و پیش فرض ها و اکتشافات و اختراعاتی است که در ایران دارای اقلیم خشک و نیمه خشک در دوران تولید غذا (بوستان کاری، کشاورزی و دامداری) اختراع شده و به بسیاری از کشورهای نظیر در جهان اشاعه یافته است که دارای فرهنگ جمع گرایی و مشارکتی بوده اند. مسئله آن است که در پانصد سال گذشته و به ویژه پس از انقلاب صنعتی در انگلستان، نظام سوداگری، استعماری، نظریات شرق شناسانه و اروپامحورانه خود را با نام های گوناگون و از آن جمله، دبستان نوسازی پیشامتقدم خود را به جوامع و کشورهای توسعه نیافته و به ویژه کشورهای دارای منابع سرشار خام مورد نیاز آنها، تحمیل کرده تا هم افتدار علمی و تکنولوژیکی خود را به اثبات برسانند و هم برای محصولات ساخته شده خود بازارهای پایدار و پرتقاضا فراهم کنند. چنین اقداماتی سبب ویرانی نظامات چندین و چندهزارساله کشاورزی و سازمان ها و منابع آبیاری این گونه کشورها همچون ایران شده و مهمتر از همه به طبیعت و زیست بوم و اکوسیستم های چنین کشورهایی زیان های جبران ناپذیر بسیاری وارد شده است و در نهایت همه گناهان به گردن تکنولوژی نهاده شده که نوع خلاقانه ای برای تبریه نظام سوداگری - استعماری است. میشل فوکو فیلسوف و جامعه شناس فرانسوی به درستی این مسئله را بازشناسایی کرده بود که قدرت جدید هرگز نمی خواهد دیده شود. این مقاله پیش از همه می خواهد در این دگردیسی ها و تغییرات خواسته و غالبا ناخواسته، خواننده داننده "قدرت / دانش / تکنولوژی" را با هم نظاره گر باشد. وظیفه این نوشته، همچون مقاله مفصل ما در ویژه نامه آب فصلنامه علوم اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی نشان دادن دست پنهان و استتار شده قدرت یک کاسه و تک قطبی شده نظام سوداگری - استعماری در پشت صحنه تغییرات مهم در کشورهای نظیر ما است که بدون فهم آن، جستن راه های برون رفت از مشکلات گوناگون و از آن جمله مشکلات محیط زیست در جهان و کشورهایی چون ما، بسیار دشوار خواهد بود.

    کلیدواژگان: کی، کاریز، کنش های متقابل گسسته، کنش های متقابل پیوسته، خودمختاری فنی، تکنولوژی طغیانی (خودسر، افسار سرخود)، تکنولوژی مطیع، قدرت نوین
|
  • MohammadHossein Papoli Yazdi *, Fatemeh Vosoghi Pages 9-40

    Unlike the motor pump, which is an imported, exported and standard technological phenomenon and has a mass-produced structure and copying, the aqueduct is a traditional and natural phenomenon whose tools are also handmade and belong to the Pre-Modern period. Aqueduct tools are not mass-produced. The construction of some aqueduct tools can be done by local experts, but the construction of some aqueduct tools requires more specialty, expertise and responsibility, and cannot be produced in the same village, region and city where the aqueduct is located. That is, the production of aqueduct tools is divided into three general categories: First, the tools on which the health and lives of Muqni and his colleagues depend, and when a problem arises in those tools, people's lives are endangered. The second oneis the tools that, despite their great importance, the problem in them does not directly and immediately endanger the lives of people, and the thirdone is the tools that are installed in the aqueduct for a long time. This article is not intended to explain how to build tools in this chain because others have explained enough about them; the purpose here is to explain the cultural and civilizational understanding of these tools and to ask questions in this regard.

    Keywords: Cultural Analysis, Aqueduct Tools, Written Culture, Unwritten Culture
  • Abdolazim Poya Pages 41-78

    In lands where bread is the main food of their people, mills play a determinative role in organizing their lives, and for this reason, in the course of time, they are constantly updated and adapted to the requirements of the environment. Karizi mills in Yazd, especially in Meybod, have evolved by the same mechanism. A clear example is Meybod Dousangi Mill which was created by using advanced karez technology in the desert environment. This mill, which is typically very specific, is located 40 meters underground and along the Qutbabad aqueduct. Dosangi mill which had been submerged by wind, soil, and floods in the desert for fifty years after the inefficient karez dried up, in 1999, by the help of elderly information, was recognized and registered as a national work.

    Keywords: Dosangi Mill, Meybod, Qanat, Kariz
  • M.Maham* Pages 79-150

    There are experiences of the collective life in the high-level civilization in the high plateau of Iran indicating of a pattern as "spirit" and model as the "body".Isfahan, as aclimate of landscapes, cultural and engineering is one good example to understand this pattern. According to the flourishing of the circuit, Zayanderood River, initial question centered on splitting water is alive attributed to Sheikh Baha'i was raised in the petition. Adoption of Historical Geography readout method to identify the social order and the results of engineering studies focusing on hydraulic systems in the studied period (Safavid), to identify system engineering has been done. Adoption of Historical Geography readout method to identify the social order and the results of engineering studies focusing on hydraulic systems in the studied period (Safavid), to identify system engineering has been done. Adoption of Historical Geography readout method to identify the social order and the results of engineering studies focusing on hydraulic systems in the studied period (Safavid), to identify system engineering has been done.

    Keywords: patterns of collective life, Legacy engineer, design
  • GholamReza Latifi, Vahdan Mohammadshahri* Pages 151-203

    In order to identify and understand the native management of Kashan region in the field of water resources in contemporary times, as well as the opportunities, strategies and barriers to transition to the forethoughtful management, based on indigenous knowledge, principles of assistance and camaraderie in the case study, a qualitative study was conducted through archival research and fieldwork, including interviews with five key beneficiary groups of native management, farmers, knowers, executers, trustees in district and bazaar, as well as the general public, during 2012-13. Afterwards combining documentary research, field observations during the two years traveling in the region as well as 40 days of continuous life in the studied population, along with participation in the research community and ultimately, collected approaches, through interviews and observations, the relative recognition were obtained from native management in Kashan region, especially in Neyasar. The results of the studies and observations suggest that native management of water, based on four key components, including indigenous knowledge, assistance, camaraderie and forethought. One important component of native management is indigenous knowledge; experiential knowledge is derived from the culture, values, attitude, beliefs and understanding of the people of a country towards leading issues. Participation of beneficiaries and assist them to work together to manage and organize as having more in the second component, namely assistance. The third component is camaraderie with the core concept of the values, respectful and interested that assist people to understanding and communication with each other and the environment. The fourth component is forethought, which includes attention to the needs of the present and future generations, taking advantage of the native capabilities, fairness and integrity in decisions and behaviors and ways that to achieve the forethoughtful management.

    Keywords: Native Management, Water Resources, Assistance, indigenous knowledge, Camaraderie, Forethought, Kashan, Neyasar
  • Ms.janebollahi* Pages 205-250

    In order to preserve and save water consumption in the aqueduct irrigation system, there are countless unwritten and customary laws that require themselves to be extremely precise from Muqni to Mirab and Irrigator and the farmer.These laws were in place from the day the first construction of an aqueduct started, with the conditions until the sun went down and the aqueduct reached the manifestation, and even after that until it reached the drinking place. Only the observance of these criteria was subject to the conditions of time and place, for example, the determination of privacy, which was a criterion for preserving the rights of aqueduct owners. Even the passage of other aqueducts must be at a certain distance, and if they had to cross one aqueduct under another aqueduct, they had to follow certain conditions. In any case, the extracted water should not be wasted or penetrate other aqueducts. One of the drawbacks of the aqueduct is its uncontrollable and wasted water in winter, which farmers need less water, but contrary to the criticism of farmers, farmers have solutions for this. In the use of water, even those who owned a sufficient share of water did not have the right to use it outside a certain rule and in any way they wished. In traditional irrigation, water, especially in the smallholder system, is extremely valuable. Account circle is not out. Many, and perhaps all, of these customary rights were recognized in civil law and referred to custom in cases of dispute. However, the enforcement of these laws was more the custom and supervision of the people than the civil law, which punished the violators morally.

    Keywords: Customary Law, Aqueduct, privacy, Saving, Irrigation, Water Storage
  • Seyedehbahar ‌‌Zandrazavi, Hadi Khaniki *, Daryoush Boostani, Akbar Nasrolahi Pages 251-278
    The government has not succeeded in governing the common pool resources. As a result, some groups are searching for their answers in privatization management and others believe in participatory management. This research compares the communicative approaches of stakeholders regarding the groundwater sustainability in Rafsenjan plain. The research methodology was grounded theory (GT). Participants were chosen through snowball sampling and theoretical saturation to maximize variation sampling. Focus group discussions were conductedamong a total of 115 people in ten stakeholders’ groups. Each sub-group consisted of 10 to 15 members. The researchers learned about two different approaches among water stakeholders. Those groups being interested in communicative action have seen the reasons for the water instability as "lack of civil society in water law regulation", "water-based employment policies". They insisted on strategies like "participation", "fairness" and "accountability"for a way out. In contrast, the other group found the reasons for the water instability in "energy subsidy", "farmers' lack of technical awareness" and " vague water rules" and their proposal is the "water's market" and "extension". These two different approaches derive from two different perceptions’ "participatory" and "rational strategy". As a result,they had a different attitude toward groundwater management and sustainability
    Keywords: natural resources governance, Communicative action, Groundwater resource instability, Grounded Theory, Rafsenjan
  • Habibollah Khoobfekrbarabadi *, Hamid Hosainimarandi, Mahmood Arabkhedri Pages 279-306

    The residents of the Balochistan region have been using and controlling rain and flood water from remote distances with simple methods, and thusthey have valuable indigenous experience and knowledge. They control the flood in all parts of the mountains of the bases, slopes, hills, and valleys by creating simple earth, rocky and rocky systems, and by creating agricultural land and flood crops for the construction of palm trees, and they provide plots of land and provide a part of their livelihoods. These methods have different types, some of which are abandoned, and some exist and act during rainfall. Considering the importance of this issue, the present researchers look at two examples of them, called "Khosab" and "Darband", with the aim of systematically recognizing these active systems. The "Khoshab" system is located on the margin of rivers, plains and hills, and its components are: stone or earth wall, foam, non-server, flood gate, overflow, drainage and farmland, all of which are built with the indigenous knowledge of the people.

    Keywords: Sistan & Blochestan, Khoushab, Traditional methods, Flood, Darband
  • MohammadEbrahim Banihabib * Pages 307-331

    In arid and semi-arid areas, water shortage leads people to the creation of traditional water management appropriate to local characteristics. Iran is one of the oldest civilizations of the world that has a unique water supply system according to social, cultural and climate condition. Indigenous knowledge-based management systems were replaced with modern management systems, and due to non-compliance modern technologies with social and environmental conditions of region, many problems have been created. The purpose of this paper was to combine traditional and modern governance rules for development of groundwater governance framework in order to achieve sustainable development. In fact, the use of culture and indigenous knowledge in the field of water resources management and retrieval new issues from new theories of governance can be the missing piece of groundwater management.In this research, the comparison of scientific documents and field observation were used to extract indigenous knowledge of sustainable groundwater governance from aqueducts management. For this purpose, at first we introduced modern system in water governance and then compared common factors with traditional governance to provide a groundwater governance framework adapted to arid and semi-arid regions. Finally, the gaps of traditional governance can be covered by combining with the principles of effective governance and then a management system adapted to climate condition.Dealing effectively with the challenges of the present era and providing appropriate development patterns will be achieved by combining indigenous knowledge with modern management.

    Keywords: groundwater management, indigenous knowledge, traditional governance, groundwater governance, Sustainable Development
  • Nima Shojaei Baghini * Pages 333-370
    Most of the programs in Iran which were defined and carried out in the name of “modernization” had nothing to do with the cultural and “indigenous” elements of the country, so, they exacerbated some “crisis” in the field of environment and water. Therefore, it seems that it is necessary to rethink the concepts of “modernization” and “development”; relying on the concept of “tradition” and looking for the “emancipatory social science”, we should try to transform a paradigm which is eliminating and fighting against the concept of “nature”, as Hanna Arendt argued. I believe that the admired documentary entitled “Matricide”, directed by KomeilSohani, which has been showed in Iran and some other countries, with a historical approach, has the capacity to develop such an “emancipatory social science”. This movie has criticized a “technical” approach retrieved from “partial modernization”, and showed that how far previous decisions made by the Iranian politicians, in the same approach, has endanger current Iranian’s life. It seems that the theoretical and methodological approach of the movie is similar to what is bring followed in the field of “new institutionalism”. In this field of study both “historical” and “indigenous” forms of life are considered prominently. Subsequently, by using the approach, we can rethink the foundations of the “modernization” school, which has effected not only on Iran, but on the rest of the world, with its “negative externalities”. Hence, in this article, with emphasis on this approach and that documentary, the researcher criticized the peculiarities of current knowledge in facing the loop of “environmental crisis” and “water crisis” in Iran; then, I emphasis on the “new institutionalism” as an alternative emancipatory paradigm, towards an understanding of the problems of the nature in Iran.
    Keywords: Water Crisis, tradition, Development, Modernization, new institutionalism, Iran, Documentaryof “Matricide
  • Kazem Mokhtarnia *, Shahin Heidari, MohammadHassan Talebian Pages 371-409

    Over the ages, water and its limitations at settlementsof central desert of Irancauses  the creating of complex indigenous management systems in the fields of water extraction, water transmission and water distribution in that  geographical area. Many of these systems interact sustainability and suitably with the environment, that teaches points and lessons today. The recognition of this indigenous knowledge could be as light forour way in the future. One of the complex local and indigenous water management systems in Iran is the water management of Balade of Ferdows city (Toon).  The hypothesis of the study and its main purpose was to recognize human resources management at water management system at the Balade water of Ferdows until1971/1350 (HS) and mainly we investigate the management of the water resources in that period oftime; what were occupations in that water management system and with what hierarchical orderlabors work in that system.  Based on the nature of the study hypothesis, method of the research is literature review, field study and matched data. The results of the study indicate the existence of a purposeful organization in water management and human resources management of Baladewater management where labors workhierarchy based on knowledge, expertise and skill in water management affairs

    Keywords: Baladewater, indigenous management, Human resources management, Ferdows (toon)
  • Kaveh Farhadi *, Mostafa Taghizadeh Pages 411-478

    In this paper, the present researchers tried to review the elements and components existing between the Safavid era and the principles and architectural techniques of that period; in this sense, purity and cleanliness are also introduced along with the concepts of hidden aspects and finding the water architecture. However, in order to solve the critical problems in the water sphere, the unique features of our culture and beliefs are of particular importance to Iranians at that time. Therefore, in this paper, emphasizing the ancient symbols and images that their secret, according to Jung, is unconscious, we emphasize the symbols and beliefs in the context of the culture of the Iranian society, whose various forms have emerged, especially in the ritual of purity and the purification forms allegorical and metaphorical forms in the form of arts or belief beliefs. These forms, which are rooted in mythological beliefs (also the myths), have been a religious practice, and in the structures of Islamic art, the sanctity and purification of the window of this form have entered the arena of art with the appearance of water, and in the streams of beliefs and signs and symbols. The architecture of Isfahan school is fertilized with the help of its knowledge of time, and neglecting it causes the decline and decline of the Safavid era, and its effects appear to continue in the subsequent periods.

    Keywords: Archetype, Isfahan School, Molla Sadra, Sheikh Baha'i
  • Hossein Mohammadzadeh *, Jamal Khosravi Pages 479-502

    Human beingstry to control water by examining many ways and methods. One of them has been building dam. Relying on their skills and facilities the people of every region have been building dams. One of these dams that was used in Saqez region to control the water of rivers in spring to autumn was the construction of a dam with a kind of wooden structure called Wlyr. The purpose of this study is how people make Wlyr and what the functions of Wlyrdam are. In fact, this researchwas a case study. Data were collected by an observation and interview with people in Seifabad village in region. The data showed that the people have been building the dam in every spring with foliage and grass and wood. The dam conducts the water through the creeks to irrigate potato and alfalfa and the like. This damwas destroyed by flood in every autumn. Now a day, this construct ruined and displaced by water pump and pollution of environment. Rethinking in imposed modernity, returning to ethics and altruism is one of the suggested ways of the research.

    Keywords: Dam, Wlyr, Collective Work, River, Saqez
  • Shahrzad Sadeghizadeh Bafandeh, Seyede Simin Mirhashemi Dehkordi, Hojjat Mianabadi * Pages 503-533
    The complexity of human-natural systems has drawn attentions towards governance approaches, based on which is the Good Governance Theory. Scholars have proposed various principles for achieving good governance given the contextual conditions. Qanat is one of the most significant innovations of Iranian in dealing with water scarcity. Being one of the oldest Qanats in the country, Qasabeh Gonabad Qanat survived through thousands of years, benefiting from tacit knowledge. Despite richness of Iranian tacit knowledge, only technical and structural dimensions have received proper attention. Thus, due the necessity of studying tacit knowledge and good governance principles, the present study adopted library research and comparative analysis method and tried to link Iranian tacit knowledge to water governance approaches along with investigating principles of good governance in tacit knowledge in Qasabeh Gonabad Qanat. Our results indicated presence of several good governance principles including collaboration, adaptability, transparency, accountability, consensus oriented, rule of law and efficiency and effectiveness in the tacit knowledge of this Qanat.
    Keywords: tacit knowledge, Good Governance, Transparency, adaptability, Comparative method, Qasabeh Gonabad Qanat
  • Mohsen Badreh *, Hamed Sajjadi, MohammadReza Farzaneh Pages 535-581

    Constructing and using water systems and the indigenous knowledge associated with them are among the pivotal components of local communities, manifesting the convergent correlation of human life and Mother Nature. Practically, the purpose of this convergence was to realize human needs according to a careful understanding of natural limitations which ends to formulation of a system of meanings and rituals related water using styles. As a historical water-storing construction, Burka maintains strong similarities with other traditional water-storing structures in other parts of Iran while remaining particularities due to the geographical and cultural conditions of Qeshm Island. Relying on a realistic ethnography method, and after selection of 18 urban and rural regions in the island as its field, this study used both deep and focus-group interviews with more than 80 persons of local informants along with participative observation and survey of related published documents to collect and analyze the data regarding this traditional knowledge. Finally, this study led to a thick description of the indigenous knowledge regarding construction, maintenance and utilizing Burkas and functional-ritual values around them. Wise techniques of spotting the best location for harvesting the best quality rain water and building the Burka according to a technical intelligent architecture and then channeling the stream to the sediment pool and then transmitting it to a deep covered basin (constructing), constant solidarity of local communities through subtle mores (maintenance), and frugality and contentment in using water according to priorities (utilizing) are prominent components of this indigenous knowledge.

    Keywords: indigenous knowledge, Historical Water-Storing Constructions, Burka, Qeshm Island
  • Soren Mostafaie * Pages 583-608
    Modernity is associated with many changes in human life.One of the most important of which is the change in the relationship between man and nature, whose consequences can be traced in a variety of arenas. With the discovery of the injuries and negative consequences of man's dominance of nature, resistance was also created against these human interferences. The reactions and protests of writers, poets, intellectuals, filmmakers and scholars of social sciences and society against these changes and delusions in Iran have been started half a century ago. In this paper, the researcher tried to make the release of the Talan movie a pretext for revising these fundamental questions; the fundamental questions raised by the film. But the question is:Haven’t we seen such questions before in other films? Did the writers, poets and scholars of the social sciences, the development and the school of modernization have not been challenged before? This article tried to go along with the film and put some of the issues raised in the film in another way. Talan, with the depiction of shortcomings and shortcomings, ends up with a vision of poets of hope. In this article, the researcher tried to look again at the philosophical foundations of hope in the geographic region of the desert of Iran.
    Keywords: The Relationship between Man, Nature, Cultural cessation, Talan
  • MohammadSadegh Ebrahimi *, Ali Torabi Pages 609-646

    Iranian peasants and farmers have long sought to devise and use appropriate methods to provide water for their cultivation by limiting water resources for agriculture. Studying the different traditional methods of water extraction in the central plateau of Iran, which faced with more serious limitations, can help to identify their indigenous knowledge in this regard. The prominence of the emergence of the knowledge of Iranian peasants worldwide indicates the maturity of Iranian civilization in this geography. Although, in some parts of Iran, with a little more detailed exploration and examination, clear examples of this kindcan be observed. Therefore, this study attempts to investigate and introduce one of the manifestations of indigenous knowledge of villagers of central plateau of Iran in water extraction for agriculture. The concept of cow-wells especially reasons, necessities and especially the characteristics of the knowledge contained therein can be a reflection of Iranian culture, civilization and knowledge in this arid region. The cow-wells of Haj Ibrahim in Varzaneh district in Isfahan township due to being in the driest part of the Iran and the constant exposure to drought on the one hand reflects the genius of Iranians in the past and also on the other hand, its revived by a farmer (Haj Ibrahim) indicated of adaptation of innovation for Iranian farmers' to takes advantage of its traditional cultural and economic and social benefits for achieve the sustainable development in this region. The use of entrepreneurial approaches, especially the creation of sustainable jobs in the field of tourism development for themselves and others can be one of the positive aspects of using such an approach in difficult conditions and water shortages in the region. Continuing to pay attention to traditional cultural heritage, and especially to the underlying knowledge base, along with the need to support not only the material but the spiritual revival of these traditions, may be the result and suggestion of the present study.

    Keywords: Traditionalwater harvesting, Villagers, Farmers, Cow-wells, Varzaneh County
  • Morteza Salemi Ghamsari *, Sina Forouzesh, MohammadReza Hojjati Pages 647-665

    Natural factors play a decisive and determinative role in the historical, cultural and social phenomena of any society. In the water-scarce land of Iran throughout history, the aqueduct has been the most important way of exploiting water resources, which has been preserved, maintained and used and exploited collectively. Shared water resources and their consequences and long-term investment in the construction and maintenance of aqueducts required long-term plans, which could not be combined with individualism and competitive culture, and contrary to some Iranian writers and intellectuals, not compatible. The construction of the aqueduct is the result of a long-term, peaceful and supportive participatory culture, and its existence has strengthened and reproduced this culture. This article deals with the tax on the use of water or the alimony of the aqueduct, which was the clever foresight of our ancestors towards the financial self-sufficiency of the aqueduct. In traditional irrigation systems, alimony is the sum of money spent during water circulation circuits throughout the irrigated year, which includes the wages of the irrigation group and the ancillary expenses of the water source. In the continuation of the work, the alimony of several aqueducts from different parts of Iran is also mentioned.

    Keywords: alimony, Water, Kariz, Aqueduct, Iran
  • Morteza Farhadi Pages 667-717

    We have two types of society and culture; the former is very old with the main focus on “continuous interaction”, all kinds of assistance and similarity and the pursuit of dignity, and the latter is newer and heterogeneous societies after the invention of manuscript and the discovery of iron and governmental organizations separated from the main tribal organization. Of course, neither of these two societies and culture exists in its purest form today, but the “residue principle” proves their existence in the past, and most of their white or black compounds are now visible in the world.   The author has found that contrary to most popular theories, technology, in spite of its complexity and great progress, has never reached the stage of autonomy and, in the words of Iranian villagers, has not reached the level of restraint and has not been “subjugated”, and is precisely subject to the system of creator, customer and buyer. Just as technology in traditional societies has been the embodiment and crystallization of its culture.   Each of these two types of society and culture has its own preferred technologies and accepted social relations with others and nature, regarding its own objective values, norms and their own lifestyle and are compatible with culture to discover and invent compatible with climate and culture, and they raise their economies, and memorize the characteristics of their society and culture in the technologies they have built or chosen. “Ki” and “Kariz” are the best examples of a set of ideas, assumptions, discoveries and inventions that were invented in Iran with an arid and semi-arid climate during food production (horticulture, agriculture and animal husbandry) and spread to many similar countries in the world. Found that they had a culture of collectivism and participation The problem is that in the last five hundred years, and especially after the Industrial Revolution in England, the system of trade, colonialism, Orientalist and Eurocentric theories with its various letters, including the modernization of the primary school, has not advanced to developed societies and countries. Especially for countries with rich crude resources they need, to impose both their scientific and technological authority, and to provide stable and high demand markets for their products. Such actions have destroyed the several-thousand-year-old agricultural systems and organizations and irrigation resources of such countries as Iran, and most importantly, many irreparable damage has been done to nature, ecosystems and ecosystems of such countries. It is creative to justify the mercantile-colonial system.   The French philosopher and sociologist Michel Foucault had correctly recognized that the new power would never be seen. First of all, this article wants to watch the reader of "power / knowledge / technology" knowingly and often unwillingly in these transformations. The task of this article, like our detailed article in the water issue of the Social Sciences Quarterly of the Faculty of Social Sciences of Allameh Tabataba’i University, is to show the hidden and camouflaged hand of the power of a bowl and the unipolarity of the commercial-colonial system behind important changes in countries like ours. Without its understanding, it will be very difficult to find ways out of various problems, including environmental problems in the world and in countries like ours.

    Keywords: Kariz, Discrete Interactions, Continuous Interactions, Technical Autonomy, Rebellion Technology, Obedient Technology, New Power