فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 112 (زمستان 1399)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 112 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قاسم لیانی*، محمد بخشوده صفحات 1-28

    در مطالعه حاضر، با هدف تعیین وضعیت فروش خالص خانوارهای ایرانی، به تجزیه وتحلیل تقاضای انواع گوشت برای خانوارهای ایرانی پرداخته شد. بدین منظور، با استفاده از سیستم تقاضای تقریبا ایده آل، با در نظر گرفتن اثر درآمدی موجودی و رابطه جدید اسلاتسکی، کشش های خودقیمتی جبرانی محاسبه شد. مقایسه کشش خودقیمتی جبرانی محاسبه ‏شده، با و بدون در نظر گرفتن اثر درآمدی موجودی، نشان داد که برای خانوارهای شهری، تفاوت بین کشش های جبرانی ناچیز بوده و به نوعی، بیانگر پایین بودن اثر درآمدی موجودی است؛ اما برای خانوارهای روستایی، کشش جبرانی بیانگر وجود اثر درآمدی موجودی بیشتر نسبت به خانوارهای شهری است. کشش های خودقیمتی جبرانی محاسبه ‏شده با رابطه جدید اسلاتسکی برای گوشت طیور نشان داد که در خانوارهای شهری و روستایی مورد بررسی، به‏ ترتیب، 58 درصد و 18 درصد خانوارها در گروه تقاضا کننده خالص و نیز 42 درصد و 82 درصد خانوارها در گروه عرضه کننده خالص این نوع گوشت قرار می گیرند. بر اساس نتایج پژوهش، تمامی خانوارهای شهری تقاضاکننده خالص گوشت آبزیان بودند و تعداد خانوارهای روستایی تقاضاکننده خالص این نوع گوشت بیش از عرضه کنندگان خالص آن بود؛ همچنین، 84 درصد خانوارهای شهری و 10 درصد از خانوارهای روستایی در گروه تقاضاکننده خالص گوشت قرمز بودند. از سوی دیگر، در بین خانوارهای شهری، در گروه های با درآمد بالاتر، به تعداد خانوارهای تقاضاکننده خالص گوشت قرمز و آبزیان و عرضه کننده خالص گوشت طیور افزوده می شود. در نهایت، به ‏منظور دستیابی به نتایج دقیق تر در تحلیل های سیاستی، پیشنهاد می شود که برای سایر گروه های مواد غذایی نیز وضعیت فروش خالص مصرف کنندگان تعیین شود.

    کلیدواژگان: تقاضاکننده خالص، عرضه کننده خالص، رابطه اسلاتسکی، اثر درآمدی موجودی
  • مرضیه مفتوح، منصور زیبایی، آذر شیخ زین الدین* صفحات 29-58

    در پی مشکلات فراوان مزارع پرورش میگو در ایران، بسیاری از آنها تعطیل شده اند. از این ‏رو، هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل داخلی و خارجی موثر بر مزارع پرورش میگو و ارزیابی راهبردهای تولید در مزارع استان خوزستان بود. بدین منظور، ابتدا برای تشخیص نقاط قوت و ضعف و ارایه مجموع ه ای از فرصت ‏ها و تهدید ها، ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی مشخص شد. سپس، با استفاده از ماتریس سوات (SWOT) و ماتریس داخلی و خارجی، راهبردهای ممکن مشخص شدند. سرانجام، با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی و روش الکتره 3، اولویت ‏بندی راهبردهای تعیین‏ شده در مرحله قبل صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که نقاط قوت بیش از نقاط ضعف و نیز فرصت‏ ها بیش از تهدیدهای پیش روی این‏گونه مزارع است، اما فاصله زیادی بین وضعیت فعلی و توان توسعه آنها وجود دارد؛ و از این ‏رو، راهبردهای تهاجمی را می‏توان مناسب ترین راهبردها دانست. همچنین، نتایج ارزیابی راهبردها بر اساس روش برنامه‏ریزی راهبردی کمی و روش چندمعیاره الکتره 3 نشان داد که به ‏ترتیب، راهبردهای بازاریابی برای میگوی سالم منطقه، گسترش مساحت مزارع پرورش میگو برای افزایش تولید، رفع موانع صادرات میگو و توسعه آن، افزایش تولید در واحد سطح از طریق کاربرد دستگاه‏ های هوادهی و غذادهی و نیز روش‏های نوین برداشت بیشترین اولویت را دارند؛ و از این ‏رو توصیه می‏شود که راهبردهای تدوین ‏شده به مرحله اجرا درآید.

    کلیدواژگان: ماتریس سوات (SWOT)، الکتره 3، ماتریس QSPM، تولید میگو، خوزستان (استان)
  • علی علیمردانی*، مرضیه کشاورز، رویا کرمی صفحات 59-91

    ارزیابی راهبردهای اجرایی در بخش کشاورزی می‏تواند زمینه را برای شناخت کاستی‏ های فرآیند توسعه ملی فراهم سازد. از این ‏رو، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی میزان اولویت و اثربخشی دو راهبرد ارتقای بهره وری آب و توسعه همه جانبه بخش کشاورزی در برنامه های اول تا پنجم توسعه کشور در استان قزوین انجام شد. داده ‏های مورد نیاز از طریق به ‏کارگیری روش ‏های اسناد پژوهی، فرا تحلیل و مطالعه موردی گردآوری شدند. همچنین، جامعه آماری پژوهش، در بخش میدانی، کارشناسان و خبرگان بخش کشاورزی استان قزوین بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. نتایج تحلیل سوات (SWOT) در بازه زمانی 98-1397 نشان داد که در هر دو زیربخش، اولویت نقاط ضعف بیش از نقاط قوت و نیز اهمیت تهدیدها بیش از فرصت‏هاست. از سوی دیگر، یافته ‏های پژوهش نشانگر اهمیت زیاد و اثربخشی متوسط راهبردهای برنامه ریزی برای افزایش راندمان انتقال آب، مدیریت منابع آب کشاورزی، افزایش تولید و کاهش هزینه‏ ها، هم‏سویی فعالیت ‏های کشاورزی با توسعه پایدار، افزایش سهم بخش کشاورزی از بازار پول و سرمایه و بهبود سطح معیشت تولیدکنندگان بود. تبیین استانداردهای بهره ‏وری کیفی آب، برنامه ریزی مشارکتی و همچنین، اجرای برنامه‏های آموزشی- ترویجی در راستای ارتقای بهره‏وری منابع آب می ‏تواند به افزایش اثربخشی راهبردهای ارتقای بهره ‏وری آب بینجامد. ارزیابی و نظارت مستمر بر فرآیندها، شناسایی چالش‏ ها و ارایه راهکارهای عملی همراه با به کارگیری راهبردهایی همچون کشاورزی هوشمند و کشاورزی چندکارکردی نیز می ‏تواند موجبات توسعه همه جانبه بخش کشاورزی را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: برنامه ‏های اول تا پنجم توسعه، بخش کشاورزی، تحلیل سوات (SWOT)، اثربخشی راهبردها، قزوین (استان)
  • محمد پورعلیجان، حمید امیرنژاد*، سید مجتبی مجاوریان، مهسا تسلیمی صفحات 93-116

    کشاورزی ارگانیک، به عنوان یکی از مهم ترین نظام های کشاورزی جایگزین، برای تولید مواد غذایی سالم و بدون هرگونه مواد شیمیایی، مورد توجه قرار دارد. از این ‏رو، هدف مطالعه حاضر بررسی تمایل مصرف کنندگان به مصرف پرتقال ارگانیک بود که با استفاده از روش آزمون انتخاب انجام شد. گردآوری اطلاعات و داده های مطالعه، با طراحی و تکمیل پرسشنامه، به روش نمونه گیری تصادفی در شهر ساری صورت گرفت. نتایج حاصل از مدل لاجیت شرطی نشان‏دهنده تمایل به پرداخت مصرف کنندگان به میزان32546/7 ریال معادل 1/30 برابر قیمت پایه برای پرتقال ارگانیک بود؛ همچنین، در انتخاب محصولات ارگانیک، مصرف کنندگان برای ویژگی برچسب ارگانیک بیش از ویژگی بهبود کیفیت محیط زیست اهمیت قایل می شدند و افزایش آگاهی و درآمد مصرف کنندگان اثر مثبت و معنی دار بر تمایل به پرداخت آنها برای مصرف پرتقال ارگانیک داشت. بنابراین، ضروری است که افزون بر سازمان‏دهی سازوکاری مرتبط با اعطای گواهی استاندارد برای محصولات ارگانیک، با ارایه محصولات ارگانیک در قالب بسته‏ بندی مناسب در بازار، اعتماد عمومی بدین فرآورده ها جلب شود.

    کلیدواژگان: محصول ارگانیک، تمایل به پرداخت، توسعه کشاورزی پایدار، ساری (شهر)
  • بهجت تاج الدین*، فریبرز عباسی، نادر حیدری، بهاره جمشیدی، مهدی اکبری، نیکروز باقری، احمد شریفی، نادر عباسی، داوود مومنی، علی روحی، نیلوفر سلطانی، مریم آقااحمدی صفحات 117-140

    فرآیند تضمین کیفیت و ارزشیابی پیشبرد برنامه یا اثربخشی پیشرفت بر اساس معیارهای ازپیش‏ تعیین شده «اعتباربخشی» نام دارد. برنامه اعتباربخشی در موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، یکی از بیست موسسه تحقیقاتی وابسته به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (وزارت جهاد کشاورزی)، که در چهار حوزه مهندسی «آبیاری و زهکشی»، «صنایع غذایی»، «ماشین ‏های کشاورزی و مکانیزاسیون» و «گلخانه» فعال است، اجرا شد. بدین منظور، ابتدا پنج کارگروه «رسالت و اهداف»، «نیروی انسانی»، «پژوهش»، «آموزش و ترویج» و «اعتبارات و بودجه» تشکیل و جداول «اهداف و شاخص ها»، «ملاک های ارزیابی»، «شاخص های اندازه‏ گیری» و «معیارهای تحقق» تعیین شد. سپس، شش پرسشنامه تخصصی (شامل دو پرسشنامه برای کارگروه آموزش و ترویج و نیز یک پرسسنامه برای هر کدام از دیگر کارگروه ها) برای تحقق ملاک های ارزیابی تهیه شد و برای بازه زمانی فعالیت های مخاطبان و موسسه در سال های 94-1393، در سطح ملی، در اختیار آنها قرار گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه‏ ها، داده های به ‏دست‏ آمده بر مبنای مقیاس لیکرت، تجزیه ‏وتحلیل شد. نتایج نشان داد که وضعیت موسسه از نظر عامل های «نیروی انسانی»، »پژوهش» و «آموزش و ترویج» مطلوب و اما از نظر عامل های «رسالت و اهداف» و «اعتبارات و بودجه» نامطلوب است. ارزیابی کلی موسسه نیز در سطح نسبتا مطلوب قرار گرفت. بنابراین، با بهره مندی بیشتر از توان فکری، مهارتی، و تشریک مساعی اعضای هییت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و نیز در سایه توجهات مسیولان بالادستی، می‏توان به تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف موسسه پرداخت تا از این رهگذر، به سطوح کیفی بالاتر ارتقا یابد. مطالعه حاضر ممکن است الگویی مناسب برای خودارزیابی سایر موسسات پژوهشی باشد.

    کلیدواژگان: خودارزیابی، پرسشنامه های تخصصی، شاخص های عملکردی
  • بهزاد فکاری سردهایی، ناصر شاهنوشی*، حسین محمدی، شیدا رستگاری هنبری صفحات 141-167

    با شناسایی اثر مصرف نهاده های مختلف بر تولید محصولات کشاورزی، اطلاعات درست برای تصمیم گیری در اختیار سیاست گذار قرار می گیرد. هدف مطالعه حاضر برآورد تابع تولید محصولات گندم آبی و دیم و برنج با استفاده از الگوی پانل سه بعدی فضایی (محصول، استان و زمان) بود. اطلاعات مورد نیاز در دوره زمانی 1385 تا 1396 برای سی استان کشور جمع آوری و تابع تولید ترانسلوگ، بر اساس معیارهای انتخاب تابع تولید، به عنوان تابع برتر برگزیده شد. با توجه به اثرات فضایی و انجام آزمون های تشخیصی، الگوی همبستگی فضایی به عنوان الگوی مطلوب ارزیابی شد. نتایج مطالعه نشان داد که کشش سطح زیر کشت، مصرف سم، تراکتور و کمباین نسبت به تولید گندم آبی، گندم دیم و برنج مثبت و کشش نیروی کار، مصرف بذر، کود و برق نسبت به تولید این محصولات منفی است؛ همچنین، کشش نهاده ها، در طول زمان، تغییر قابل توجه نداشته و روند اثرگذاری نهاده ها بر تولید این محصولات تقریبا ثابت بوده است. با توجه به مازاد نیروی کار در تولید، لازم است خروج نیروی کار از تولید در زیربخش غلات در دستور کار قرار گیرد. افزون بر این، سرمایه‏گذاری بیشتر در عوامل سرمایه بر همچون کمباین و تراکتور در راستای افزایش تولید و دستیابی به اهداف خودکفایی غلات کشور توصیه می‏شود.

    کلیدواژگان: گندم آبی، گندم دیم، برنج، تابع تولید، رگرسیون فضایی و پانل سه بعدی
  • اعظم خبوشانی، ام البنین یوسفی*، مهدی فدایی، ایرج سلطانی صفحات 169-206

    یکی از فعالیت های موثر در مدیریت زنجیره تامین سازمان ها طراحی یک ساختار شبکه زنجیره کارآ و کاربردی است که نقش مهم و به ‏سزایی در موفقیت آنها ایفا می کند. با افزایش ملاحظات زیست ‏محیطی و قوانین اجتماعی، سازمان ها ملزم می شوند که در طراحی زنجیره تامین خود، علاوه بر اهداف اقتصادی، این گونه ملاحظات پایداری را نیز در نظر گیرند. با این رویکرد، در مطالعه حاضر، یک مدل برنامه ریزی ریاضی با در نظر گرفتن معیارهای پایداری در شبکه زنجیره تامین حلقه بسته صنایع لبنی ارایه شد. نخست، مهم ترین شاخص های پایداری با ابعاد سه گانه اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی استخراج و اثرگذارترین شاخص ها به روش تصمیم‏گیری چندمعیاره دیمتل (DEMATEL) انتخاب شدند. سپس، برای طراحی زنجیره پایدار، یک مدل عدد صحیح مختلط چند هدفه ارایه شد که اهداف آن همان شاخص های حاصل از روش دیمتل بودند. شاخص های حاصل از تکنیک دیمتل، شامل هزینه کل از بعد اقتصادی، مصرف آب و مصرف انرژی از بعد زیست محیطی و فرصت های شغلی از بعد اجتماعی می باشد که به عنوان توابع هدف مدل پیشنهادی  تعریف شده اند. در ادامه، این مدل به کمک روشL-P متریک و با استفاده از نرم افزار GAMS حل شد و مجموعه جواب های بهینه پارتویی به دست آمد. در پایان، پیاده سازی مدل پیشنهادی در صنایع شیر پگاه اصفهان در سال 1398 صورت گرفت. اجرای مدل منجر به یافتن هفت دسته جواب بهینه پارتویی شد که از آن میان، کمترین میزان هزینه حدود هفتاد میلیون ریال در ماه، کمترین میزان مصرف آب حدود 760 مترمکعب در ماه، کمترین میزان مصرف انرژی حدود 963 مگاوات در ماه و بیشترین میزان فرصت های اشتغال حدود 39 هزار نفرساعت در ماه به‏دست آمد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، تصمیم گیری چندهدفه، روش دیمتل (DEMATEL)، صنایع لبنی
  • یوسف شمسی، هوشنگ تقی زاده*، سلیمان ایرانزاده صفحات 207-236

    بنا به توافق عمومی در ادبیات موضوع، «انعطاف پذیری» تولید مفهومی چندبعدی است، که این ابعاد می توانند روابط درونی با یکدیگر داشته باشند و منجر به انعطاف پذیری بیشتر تولید شوند. بر همین اساس، مطالعه حاضر، با هدف تدوین الگوی درونی ابعاد انعطاف پذیری تولید در صنایع غذایی بر اساس روش مدل‏سازی ساختاری- تفسیری (ISM)، از نظر روش، از نوع تحقیقات توصیفی- مدل‏سازی و از منظر هدف، یک تحقیق کابردی بوده و در آن، ساخت و تدوین الگوی درونی ابعاد انعطاف‏ پذیری تولید با بهره‏ گیری از نظرات بیست تن از خبرگان آشنا به موضوع انعطاف پذیری تولید صورت گرفت. داده ها در این بخش بر اساس پرسشنامه ویژه روش مدل‏سازی ساختاری- تفسیری جمع آوری و برای تحلیل داده ها، از روش مدل‏سازی ساختاری- تفسیری استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که الگوی درونی ایجادشده برای ابعاد انعطاف پذیری تولید، با استفاده از روش مدل‏سازی ساختاری- تفسیری، به درک تعامل بین ابعاد مختلف موثر بر انعطاف‏ پذیری و پیامدهای مدیریتی این ابعاد کمک می کند؛ در الگوی درونی ایجادشده از طریق مدل‏سازی ساختاری- تفسیری،  «انعطاف ‏پذیری فرآیند» و «انعطاف ‏پذیری نیروی کار» تاثیرگذارترین (هدایت ‏کننده ترین) ابعاد انعطاف ‏پذیری و همچنین، «انعطاف ‏پذیری محصول» تاثیرپذیرترین (وابسته ترین) بعد انعطاف پذیری در صنایع غذایی تلقی می‏شوند؛ افزون بر این، افزایش کارآیی در عوامل تاثیرگذار به بهبود عوامل تاثیرپذیر و در نتیجه، به انعطاف پذیری بیشتر در صنایع غذایی می انجامد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری تولید، مدلسازی ساختاری- تفسیری، صنایع غذایی
  • سارا احمدی زاده*، احمد مستعان صفحات 237-268

    سرمایه گذاری پایدار در تحقیق و توسعه، در شرایط وجود چالش مالی برای انجام تحقیقات، مستلزم ارایه شواهد مستند از منافع آنهاست. بر این اساس، تحقیق حاضر با هدف برآورد میزان تاثیر منافع اقتصادی بالقوه تحقیقات به نژادی خرما به عنوان یکی از منابع مهم افزایش بهره وری در شرایط ریسک و با استفاده از روش مازاد اقتصادی پیش از اجرا، بر مبنای این اصل انجام شد که معرفی ارقام پربازده و سازگار می‏تواند سبب جابه ‏جایی منحنی عرضه شود. با توجه به ارتباط مستقیم جابه جایی نسبی منحنی عرضه با افزایش پارامتر ریسکی تغییرات عملکرد، برای برآورد منافع بالقوه تحقیقات در شش استان خرماخیز، از روش شبیه سازی مونت کارلو و روش نمونه برداری ابرمکعب لاتین استفاده شد. همچنین، با توجه به ماهیت ریسکی متغیرها، بازه تغییرات همه شاخص های مورد ارزیابی تعیین شد. یافته ‏های تحقیق، با توجه به مثبت شدن نتایج ارزش خالص منافع اقتصادی و انتقال منحنی عرضه به سمت راست و تاثیر مثبت بر بهره وری کل عوامل تولید، موید تاثیر پیشرفت فنی ناشی از به کارگیری فناوری حاصل از تحقیقات به نژادی بود؛ همچنین، نرخ بازدهی داخلی بزرگتر از حداقل نرخ بازگشت سرمایه بود و بازه کارآیی در کل استان ها در محدوده 6/51 تا 91 ریال به ازای هر ریال هزینه کرد به‏دست آمد. نتایج تحلیل مدیریت ریسک بر اساس استاندارد «پیکره دانش مدیریت پروژه» (PMBOK)، ثبات مطلوب نتایج حاصل را تایید کرد، که تاکیدی بر بازدهی قابل قبول سرمایه ‏گذاری در تحقیقات به نژادی خرما بوده و از این رو، پیشنهاد شده است که سیاست های حمایتی بیشتری در زمینه تحقیقات به ‏ نژادی خرما اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: خرما، آثار اقتصادی تحقیقات، ریسک، شبیه سازی مونت کارلو
  • الهه آجودانی*، غلامرضا یاوری، ابوالفضل محمودی، محمد خالدی، افسانه نیکوکار صفحات 269-305
    اعمال سیاست‏های حمایتی بر محصول گندم برای رسیدن به امنیت غذایی همواره در دستور کار سیاست‏گذاران قرار داشته است. دولت در چارچوب سیاست غذای ارزان، به مصرف گندم یارانه می دهد و همچنین، به اجرای سیاست‏های حمایتی تعیین قیمت تضمینی، یارانه نهاده‏ های تولید و بیمه برای تولید محصول گندم می پردازد. دولت، هم چنین، خریدار و فروشنده انحصاری گندم در کشور است. با توجه به پیوستگی در اجرا و هزینه ‏های فزاینده برنامه‏ های حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان گندم، هدف پژوهش حاضر ارزیابی سیاست‏های دولت در بازار گندم در بازه زمانی 1396-1380 بود. بدین منظور، نخست، اثبات شد که به‏ دست آوردن مقادیر کشش عرضه و تقاضا در یک بازار آشفته به ‏هیچ ‏وجه قابل استناد نیست و در بیان وضعیت موجود در بازار، خطای بسیار زیادی دارد؛ و در عمل، یک مدل پیشنهادی معتبر نیست. برای حل این مشکل، مدلی مبتنی بر بازار پیچیده ایران پیشنهاد و کارآیی آن در ارزیابی واقعی سیاست‏های حمایتی نشان داده شد. جمع بندی نهایی حاکی از آن بود که برای کنترل بازار، سرانه هزینه‏ کرد دولت به ازای گندم نسبت به سایر اقلام یارانه ‏ای چندان قابل توجه نیست و می توان با یک مدیریت مناسب و هدفمند، این میزان را تعدیل کرد و با تثبیت نقش نظارتی دولت در بازار گندم، این بازار را به‏ سوی یک بازار استاندارد و با حداقل هزینه برای دولت پیش برد.
    کلیدواژگان: گندم، مصرف کنندگان، تولیدکنندگان، سیاست‏های حمایتی دولت، مدل‏سازی
|
  • Gh. Layani *, M. Bakhshoodeh Pages 1-28

    This study aimed at analyzing the demand for meat to achieve a measure of Iranian net seller households. For this purpose, using an almost ideal demand system (AIDS), considering the endowment income effect in the Slutsky equation, the compensatory own-price elasticities were calculated. A comparison of the compensatory elasticity calculated with and without endowment income effect showed a low endowment income effect for these households because of the low difference between compensatory elasticities. But for the rural households, the compensatory elasticity calculated through Slutsky's new equation indicated that the endowment income effect in the rural households was higher than that of the urban households. The compensatory elasticities calculated with Slutsky's new equation for poultry meat showed that 58 percent of the urban households and 18 percent of the rural households were the net buyers and also, 42 percent and 82 percent of these households were the net sellers, respectively. According to the results, all the urban households were net buyers for fish and the number of rural households known as the net sellers of this type of meat was more than that of its net demanders. Also, 84 percent of the urban households and 10 percent of the rural households were the net buyers of red meat. On the other hand, the number of households in higher-income groups that were the net buyers of red and fish meat and the net sellers of poultry was added. Finally, it was recommended the net sales evaluation for other food groups to achieve more accurate results in policy analysis.

    Keywords: Net Buyer, Net Seller, Slutsky Equation, Endowment Income Effect
  • M. Maftouh, M. Zibaei, A. Sheikhzeinoddin * Pages 29-58

    In Iran, many shrimp breeding farms were forced to be shut down due to their numerous problems. Therefore, this study aimed at investigating the effective internal and external factors along with assessing the production strategies of shrimp farming in Khuzestan province of the country. For this purpose, it identified alternative strategies using SWOT matrix and internal-external (IE) matrix and examined the identified strategies using a quantitative strategic planning matrix (QSPM) followed by prioritizing the alternative strategies according to the criteria via ELECTRE III. The study results showed that the strengths were dominate over the weaknesses and the opportunities were more than the threats in shrimp farming of the province; however, there was a long distance between the current status and the potential for the development. So, the aggressive strategies were recognized as the most suitable strategies. Also, according to the results of QSPM and ELECTRE III methods, the following strategies were found to be superior to the other strategic alternatives: marketing for healthy shrimp of the region, increasing the area of shrimp farms for enhancing production capacity, removing the barriers to shrimp export and its development, and increasing the production in unit area through the use of aeration and feeding devices and modern methods of harvesting; therefore, it was recommended that the developed strategies could be implemented step by step.

    Keywords: SWOT matrix, ELECTRE III, QSPM matrix, Production of Shrimp, Khuzestan (Province)
  • A. Alimardani *, M. Keshavarz, R. Karami Pages 59-91

    Assessment of the different strategies implemented in agricultural sector makes it possible to recognize the shortcomings of national development process. Therefore, this study aimed at assessing the priority and effectiveness of two strategies including water productivity promotion (WPP) and comprehensive development of the agricultural sector (CDA) in the first to fifth Iranian development programs in Qazvin province of Iran. The required data were collected through archival research, meta-analysis and case study. The statistical population the field study included the experts and specialists, in the agricultural sector of the province, who were selected through purposive sampling. The results of the SWOT analysis conducted during 2019-2020 showed that in both WPP and CDA sub-sectors, weaknesses had a higher priority than strengths; also, threats were ranked higher than opportunities. Furthermore, the research findings indicated the great importance and medium effectiveness of the strategies such as planning to increase water transfer efficiency, agricultural water resources management, increased production and reduced costs, aligned agricultural activities with sustainable development, increased agricultural sector’s share in monitory and capital markets, and increased livelihood security of producers. Finally, determining standards for qualitative water productivity, participatory planning and developing educational programs and extension services were recommended to enhance the productivity of water resources; in addition, continuous monitoring and evaluation of development processes, investigating development barriers and considering effective solutions such as smart agriculture and multifunctional agriculture might lead to CDA in the development programs.

    Keywords: The First to Fifth Development Programs, agricultural sector, SWOT analysis, Effectiveness of Strategies, Qazvin (Province)
  • M. Pooralijan, H. Amirnejad *, S.M. Mojaverian, M. Taslimi Pages 93-116

    Organic farming is considered as one of the most important alternative agricultural systems for the production of healthy food without any chemicals. Thus, this study aimed at estimating the consumers’ willingness to pay for using the organic oranges by applying Choice Experiment (CE) method. The required data were collected through a designed and completed questionnaire in a random sampling method in Sari city of Iran. The results of the conditional logit model indicated that the consumers were willing to pay 32546.7 IR rials equal to 1.30 times more than the base price for the organic oranges; in addition, they were willing to pay for the label's organic feature more than the quality improvement of the environment. Similarly, increased awareness and income of consumers had a positive and significant effect on the willingness to pay for the organic oranges. Therefore, organizing the mechanism associated with the certification standard products for the organic products and supplying the organic products in appropriate packages to the market could be necessary for the public trust of these products.

    Keywords: Organic Products, willingness to pay, Sustainable Agricultural Development, Sari
  • B. Tajeddin *, F. Abbasi, N. Heydari, B. Jamshidi, M. Akbari, N. Bagheri, A. Sharifii, N. Abbasi, D. Momeni, A. Roohi, N. Soltan, N. Agha-Ahmadi Pages 117-140

    The process of guarantee of quality and evaluation of advancement of programs or effectiveness evaluation of progresses based on pre-set indicators is called ‘accreditation’. The accreditation program was run by Agricultural Engineering Research Institute (AERI) as one of the twenty research institutes affiliated to Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) of Ministry of Agriculture-Jahad (MAJ) in Iran. This institute is involved in four fields of ‘Irrigation and Drainage’, ‘Food Engineering and Post-harvest’, ‘Agricultural Machinery and Mechanization’ and ‘Greenhouse’. Thus, five working groups including ‘Missions and Objectives’, ‘Human Resources’, ‘Research’, ‘Education and Extension’ and ‘Budget and Credit’ were established and the tables of objectives and indicators, evaluation criteria, measurement indices, and achievement criteria were determined; then, six specialized questionnaires relevant to each working group (one questionnaire for each factor and two questionnaires for ‘Education and Extension’ factor) at the national level for 2014-15 activity years of the institute were given to the respondents and institute. The collected data were analyzed based on the Likert scale. The results indicated that the situation of the AERI status was satisfactory in the ‘Human Resources’, ‘Research’ and ‘Education and Extension’ aspects and unsatisfactory in ‘Missions and Objectives’ and ‘Budget and Credits’ aspects; in addition, the overall assessment of the institute was relatively satisfactory. Therefore, by benefiting more from the intellectual, skilled and collaborative efforts of AERI's faculty members as well as the attention of higher authorities, it is likely to strengthen the institute's strengths and eliminate its weaknesses to achieve a higher quality level. This study may serve as a good model for the other research institutes.

    Keywords: Self-Assessment, Specialized Questionnaires, Functioning Indices
  • B. Fakari Sardehae, N. Shahnoushi *, H. Mohammadi, Sh. Rastegari Henneberry Pages 141-167

    Identifying the impact of consumption of different inputs on agricultural production helps to provide the right information to the policymaker. This study aimed at estimating the production function of two basic products (irrigated and rainfed wheat, and rice) using the three-dimensional spatial panel pattern (product, province and time). The required information was collected for the 30 provinces of Iran in the period from 2006 to 2018; and according to the selection criteria of the production functions, the translog function was selected as the superior function. Due to spatial effects and diagnostic tests, the spatial correlation model was evaluated as the optimal model. The study results showed that the elasticity of cultivated area, consumption of pesticides, tractors and combine harvesters to the production of irrigated wheat, rainfed wheat and rice products was positive and the elasticity of labor, consumption of seeds and fertilizers to the production of these products was negative; in addition, the elasticity of production inputs did not change significantly over time, and the trend of impacts of the production inputs on the production of the studied products was almost constant. Due to the surplus of labor in the production of these three products, the withdrawal of labor from production in this sector should be on the agenda and more investment should be made in investment factors such as combine harvesters and tractors to increase production so that the country can achieve self- sufficiency.

    Keywords: irrigated wheat, Rainfed wheat, rice, Production Function, Spatial Regression, 3D Panel
  • A. Khabooshani, O. Yousefi *, M. Fadaee, I. Soltani Pages 169-206

    One of the effective activities in organization’s supply chain management is the design of an efficient and functional chain network structure that plays a critical and significant role in the achievement of organizations. The increase in environmental considerations and social rules necessitates the organizations to consider such sustainability concerns in designing their supply chains while setting the economic objectives. This study aimed at designing a mathematical programming/planning model by taking into account the sustainability criteria in closed-loop supply chain of dairy industries. The most important sustainability indexes were extracted in three economic, environmental and social aspects and the most effective indexes were initially selected by using DEMATEL technique. Then, a multi-objective mixed integrated planning model was presented for designing the sustainable supply chain, the objectives of which included the indexes obtained from DEMATEL. In the next stage, the model was solved in a metric L-P method by using GAMS software. Thus, a set of optimal Pareto solutions were obtained. Finally, the resultant model was implemented in Isfahan’s Pegah Dairy Industries Company in 2019, resulting in seven optimal Pareto solutions. Based on the solutions obtained, the lowest cost, the lowest consumption rate of water and the lowest consumption rate of energy were found to be about 70 million IR rials, 760 m3 and 963 MWs per month, respectively; and the highest employment opportunities was found to be 39,000 men-hours per month.

    Keywords: Sustainable Supply Chain, Multi-Objective Decision Making, DEMATEL Technique, Dairy Industries
  • Y. Shamsi, H. Taghizadeh *, S. Iranzadeh Pages 207-236

    In the literature on flexibility, there is a consensus that manufacturing flexibility is a multidimensional concept with internal relations between its dimensions that can lead to increased manufacturing flexibility. The purpose of this study was to develop an internal model of manufacturing flexibility dimensions in the food industry based on interpretive structural modeling(ISM). This applied study was conducted in a descriptive modeling method. The model was developed using the reviews of 20 experts on manufacturing flexibility. The data were collected through a questionnaire for the interpretive structural modeling and the results were analyzed through the same modeling. The study findings showed that the developed internal model of manufacturing flexibility dimensions would help to understand the interaction between different dimensions affecting the flexibility and the consequences of their management. According to the results, process flexibility and labor flexibility were the most influential (leading) dimensions and product flexibility was the most influenced (dependent) dimension in the food industry. In addition, enhancing the efficiency of influencing factors might be suggested to improve the influenced factors and led to an increased flexibility in the food industries.

    Keywords: Manufacturing Flexibility, Interpretive Structural Modeling (ISM), Food industries
  • S. Ahmadizadeh *, A. Mostaan Pages 237-268

    Sustainable investment in research and development programs necessitates documentary evidences about their benefits. Accordingly, this study aimed at estimating the potential economic benefits of date palm breeding researches as an important source of productivity enhancement at risk conditions. It was conducted in a pre-run economic surplus method based on the possibility of shifting the supply curve through introduction of high-yielding and compatible cultivars. With direct relationship between the relative displacement of the supply curve and increase in the risk parameter of yield changes, Monte Carlo simulation and the Latin Hypercube sampling method were used to estimate the potential benefits of breeding research impact in six provinces of Iran. Considering the risky nature of the variables, the range of changes in all evaluated indicators was determined. With respect to the positive results of the net present value of the economic benefits and the transfer of the supply curve to the right and the positive effect on total productivity, the effect of technical progress resulted from breeding research programs was confirmed. The internal rate of return was greater than the minimum rate of return on investment and the efficiency index was estimated in the range of 51.6 to 91 IR rials. The results of risk management analysis based on PMBOK standard confirmed the proper stability of the results which in turn emphasized the acceptable return on investment in date palm breeding research programs. Therefore, it was suggested that more supportive policies should be adopted in the field of date palm breeding research.‎

    Keywords: Date palm, Economic Impacts, risk, Monte Carlo Simulation
  • E. Ajodani *, Gh. Yavari, A. Mahmoodi, M. Khaldi, A. Nikoukar Pages 269-305
    Supportive policies on wheat crops to achieve food security have always been considered by the concerned policy-makers, but only in the short term. The Iranian governments subsidize wheat consumption within a framework of the Affordable Food Policy as well as the supportive pricing policies, subsidizing production inputs, and insurance for wheat production. Presently, the government is also the sole buyer and seller of wheat in the country. This study aimed at evaluating the government policies in the wheat market during 2000-2016, considering the continuity and increasing costs of support programs for wheat producers and consumers. For this purpose, the modeling results showed that the supply and demand elasticity values in Iran market were invalid and had to be evaluated using a model error. The economists might only use supply and demand elasticity values with low errors to model the welfare and an acceptable market situation; otherwise, based on model error, welfare calculations, or production and consumption losses would be invalid. For solving this problem, a new model based on the complicated Iran market was investigated, analyzed and verified.
    Keywords: Wheat, Consumers, Producers, Supportive Government Policies, modeling