فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 98 (زمستان 1399)

فصلنامه قبسات
پیاپی 98 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا قائمی نیا *، شهناز عزیزی صفحات 5-27

    ارتباط دوطرفه خدای متعال و بندگان در متون دینی از جمله قرآن و نهج البلاغه به شکل پربسامد و پردامنه مطرح شده است. دو حالت برای ارتباط بین بنده و پروردگار متصور است. در حالت اول این ارتباط را می توان ارتباط وجودی خواند؛ یعنی ارتباط مستقیم با خود خدا نه با صورت ذهنی که از خدا داریم. در حالت دوم این ارتباط شکل غیر وجودی دارد؛ یعنی خدای متعال در کانون مستقیم توجه فرد نیست، بلکه با مفهوم انتزاعی و ذهنی از خدا مواجه هستیم. در متون توحیدی قرآن و نهج البلاغه غلبه با نگاه وجودی است؛ یعنی ارتباط انسان و خدا به جز وجه نظری از ابعاد عاطفی، کششی، گرایشی نیز برخوردار است؛ اما اهتمام مفسران و شارحان متون دینی به بعد عقلی محض و ترجیح آن بر وجوه عاطفی انسان، تفاسیر و شروح را از مفاهیم وجودی که متمرکز بر بعد غیر ذهنی و عاطفی انسان است، محروم می کند. البته با تمایز این دو وجه (ذهن و قلب) و بزرگ نمایی تفاوت آنها نباید تقابل آن دو را نتیجه گرفت؛ ولی رجحان بخشی افراطی به وجوه نظری متون دینی و استفاده پرغلظت از زبان نظری محض و ضریب دادن تصاعدی به ادبیات غیر وجودی می تواند دین را از مدار ارتباط گیری عامه پیروان دین خارج کند. در این مقاله با به کارگیری روش های مفهوم سازی، معناشناسی، توجه به سیاق و با استناد به قرآن و نهج البلاغه رویکرد وجودی و متافیزیکی به دین تفکیک شده، اهمیت رویکرد وجودی در فهم متون دینی را تبیین نموده ایم.

    کلیدواژگان: توحید، توحید وجودی، وجودی و نظری، زبان وجودی، ارتباط وجودی
  • ابوالفضل کیاشمشکی*، سید علی هاشمی صفحات 29-58

    کانت به مسئله «روشنگری» توجه و آن را واکاوی می کند و در ضمن آن گونه ای «عقل ورزی» را مجاز می شمارد؛ به عبارتی جنبش روشنگری را ملایم و همنوا با نحوه ای از «عقل ورزی» قلمداد می نماید. سال ها بعد فوکو تفسیر خاصی از «روشنگری» نزد کانت ارایه می دهد و روشنگری را به مثابه استمرار یک «سنت انتقادی» و «هستی شناسی زمان حال» فراوری می نماید. از طرفی فقه شیعه به ویژه در دوران غیبت حایز دستگاه عقلانیت مختص به خود است که موجب پویایی این جریان فکری- دینی در مواجهه با «مسایل مستحدثه» و جدید گردیده است. در این مقاله برآنیم در ابتدا ویژگی های «عقل ورزی» در جنبش «روشنگری» نزد کانت و فوکو تبیین شود و پس از آن به مختصات فقه شیعه و نحوه «عقل ورزی» این جریان فکری- دینی در دوران غیبت خواهیم پرداخت و در ادامه «عقلانیت» موجود در سنت «روشنگری» نزد کانت و فوکو با رویکرد عقل گرایانه ای که در سنت فقه امامیه موجود است، مقایسه می شود و نقاط اشتراک و افتراق این دو گونه عقل گرایی تبیین می گردد و در پایان به برخی وجوه برتری عقلانیت در دستگاه فکری- دینی فقه امامیه بر عقلانیت جنبش «روشنگری» نزد کانت و فوکو اشاره می شود.

    کلیدواژگان: جنبش روشنگری، پویایی فقه شیعه، عقل ورزی، کانت، فوکو
  • سید محمدحسین کاظمینی*، قاسم بابایی صفحات 59-84

    اصطلاح «فلسفه مضاف» از جمله اصطلاحاتی است که در دهه های اخیر در ادبیات فلسفی مورد توجه، تبیین و تحلیل برخی اندیشمندان در کشور قرار گرفته است. فلسفه مضاف در کنار فرصت ها و فوایدی که می تواند در پی داشته باشد، می تواند زمینه ساز تهدیدها و کژتابی هایی نیز شود. البته بیش از آنکه تبدیل به فرصتی برای بازفراوری تراث غنی فلسفی و تمرکز بر مسایل بومی شود، ما را درگیر ادبیات و مسایل موطن و خاستگاه خود کرده است. نویسنده بر این باور است دلیل این امر را در دو محور باید مورد توجه قرار داد: نخست غفلت از عقبه تاریخی و معرفتی شکل گیری فلسفه مضاف و دوم عدم توجه به فهم دقیق تحولات و تطورات معنایی فلسفه در برش های مختلف تاریخی؛ از این رو نوشتار پیش رو سعی دارد با تحلیل زمینه های شکل گیری فلسفه مضاف و تبیین تطورات معنایی فلسفه با نگاهی ارزیابانه تعاریف ارایه شده از فلسفه مضاف در کشور را بررسی نماید.

    کلیدواژگان: فلسفه مضاف، فلسفه علم، تحولات تاریخی، مبانی معرفتی، فلسفه اسلامی
  • طاهره محسنی، خدیجه احمدی بیغش* صفحات 85-104

    این پژوهش با شیوه تحلیلی و توصیفی آرای تفسیری علامه طباطبایی را بر اساس قاعده کیفیت نظریه تحلیل گفتمان پل گرایس- که به شرایط ارتباط زبانی نسبت به مخاطب و زمان سخن پرداخته- در صدد پاسخگویی به این پرسش است که آیا خداوند در نقل مقول های قرآنی اعجاز را مقدم داشته یا امانتداری در نقل قول از دیگران را. فرضیات این تحقیق حاکی از آن است که معجزات الهی از لحاظ صداقت خالق خود نیز واجد اعجاز می باشد؛ لذا اعجاز قرآن از لحاظ معجز و معجزعلیها تام و مطلق است؛ همچنین خداوند به عنوان خالق اعجاز دارای صفات کمالی چون صداقت و... است که در عین متصف بودن ذاتی به این صفات، هنگام بیان نقل دیگران در قرآن، صداقت و امانت را بر اعجاز مقدم داشته، عین الفاظ دیگران را به همان شکل منتقل کرده است؛ زیرا نقل سخن با رعایت صداقت و امانت از مخاطب است که با حکمت و کمال الهی سازگار بوده، او را از هر گونه نقصی مبرا می دارد؛ اما این امر به معنای عدم اعجاز قرآن در برخی موارد نخواهد بود.

    کلیدواژگان: اعجاز، صداقت، نقل، علامه طباطبایی، پل گرایس
  • محمدعلی رضایی کرمانی نسب*، محمد زابلی، محمد بدره صفحات 105-132

    فطرت از مفاهیمی است که در قرآن و روایات اهل بیتb جایگاه رفیعی دارد و شناخت دقیق آن می تواند بسیاری از گره های معرفتی انسان را بگشاید و جهت زندگی او را معلوم و او در مسیر رستگاری قرار دهد. پرسش اصلی این نوشته آن است که آیا می توان با بررسی آرای مفسران و محدثان به شناخت جامعی از این مهم دست یافت؟ برای این منظور تلاش کرده ایم ضمن بررسی معنای لغوی و اصلاحی واژه فطرت، آن را از دیدگاه فیض کاشانی و علامه طباطبایی و با استفاده از روایات، به روش اسنادی- تحلیلی واکاوی کنیم. یافته های پژوهش نشان می دهد دیدگاه هر دو مفسر در راستای فطرت توحیدی، مقصد نهایی و نقش انبیا در به کمال رساندن آن و رابطه فطرت و شرع تا حدی به هم نزدیک است؛ اما در موضوع رهاشدن مردم در ترک اکتساب معرفت به خدا در امور فطری، همچنین علت فطری بودن نبوت و امامت و زبان فطرت در عالم ذر نظر یکسانی ندارند.

    کلیدواژگان: توحید، روایت، فطرت، فیض کاشانی، علامه طباطبایی
  • محمدجواد پاشایی * صفحات 133-152

    با نظر به اهمیت برزخ و رازآلودی رویدادهای متناسب با آن عالم، پردازش دقیق آن از منظر حکمی اهمیت ویژه ای می یابد. با توضیح کاربست واژه برزخ در دو معنای صورت و عالم و نیز تقسیم عالم برزخ به متصل و منفصل و نزولی و صعودی ابهامات این موضوع تا چندی مرتفع می گردد؛ همچنان که تحلیل بدن مثالی انسان و نسبتش با نفس و بدن طبیعی در توصیف رویدادهای برزخی، نقشی اساسی ایفا می کند. از آنجا که روی آورد این پژوهش رویکردی توصیفی- تحلیلی نسبت به کلمات صدرالمتالهین بوده است، رویدادهایی در برزخ چون تکامل برزخی علمی و نیز تجسم اعمال با اصولی از حکمت صدرایی مورد بررسی قرار گرفته است. پرسش اصلی تحقیق این است که برزخ صعودی و رویدادهای آن با نظر به مبانی حکمت متعالیه چگونه تحلیل می شود. فرضیه پژوهش بر آن است که با مبانی چون جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاءبودن نفس، حرکت جوهری و نیز اتحاد عاقل و معقول می توان به تحلیل برزخ صعودی پرداخت.

    کلیدواژگان: برزخ متصل، برزخ منفصل، بدن مثالی، تکامل برزخی، تجسم اعمال
  • محمد عابدی * صفحات 153-176

    توحید ربوبی از اصلی ترین اعتقادات قرآنی است که بروندادهای تاثیرگذاری در نوع پاسخ به مسایل سیاسی دارد. مسئله اصلی تحقیق این است که اعتقاد به وحدانیت ربوبی- به ویژه در بعد تشریعی- موجد چه پاسخ های متفاوتی- نسبت به مبانی غیر توحیدی- به مسایل سیاسی است؟ تاکید فرضیه تحقیق بر این است که پاسخ های مبتنی بر این اعتقاد به وحدانیت ربوبی به مسایل سیاسی تمایزات معناداری نسبت به پاسخ های مبتنی بر عدم چنین اعتقادی دارند. از جمله امکان ورود به مرحله تفویض تصرفات تشریعی سیاسی فراهم می آید؛ قوانین الهی بر تشریعات سیاسی حاکمیت می یابند؛ تبعیت از نظام ارزشی سیاسی قرآن لازم می شود؛ تشکیل حکومت برای تامین مطالبات ربوبی در حیات اجتماعی- سیاسی ضرورت می یابد؛ حکومت متعهد به تامین کمال بشر می گردد؛ و اختیاراتش محدود به چارچوب تشریعات ربوبی می شود. تحقیق به جهت تبیین لوازم عقلی توحید ربوبی تشریعی به روش تفسیر عقلی و در موارد نیاز به استنادات نقلی به روش تفسیری استوار است و به تناسب به الزامات دیدگاه های رقیب نگاهی انتقادی دارد.

    کلیدواژگان: برونداد، مبانی، ربوبیت، توحید ربوبی، حیات سیاسی
  • بهرام دلیر *، محمدجواد رودگر صفحات 177-202

    در عالم معرفت «عرفان» و در عالم قدرت «سیاست» از اهمیت فراوانی برخوردار بوده‎اند و هماره شناخت نسبت «عرفان وسیاست» موضوع تفکر و خاستگاه آرا و انظار اصحاب اندیشه و معنا و ارباب حکمت و حکومت بود که با دو رویکرد «درون‏ عرفانی» و «برون‏ عرفانی» تبدیل به میدان برخورد نظریه‏ها و چالش‏های معرفتی شد و هرگز طراوت و تازگی مسئله بودنش را نیز از دست نداد. آیا عرفان که دانش تولدیافته از سلوک باطنی و درون‏گرا از مقوله خلوت و خلسه، جذبه و سلوک است، با سیاست که دانش برون‏گرا و متناظر به اجتماع و مرتبط با زندگی مردم و معیشت آدمیان است، قابل اجتماع است؟ بنابراین سوال اصلی مقاله این است که عرفان و سیاست چه نسبتی باهم دارند؟ در نوشتار پیش روی دو دیدگاه سلبی و ایجابی مورد تحلیل و تعلیل و سنجش و ارزیابی قرار گرفت که با توجه به مولفه و عناصر درون‏ذاتی هر کدام از عرفان و سیاست و چگونگی ارتباط «ولایت باطنی» در عرفان و «ولایت ظاهری» در سیاست از منظر «عرفان ناب اسلامی» و سنت و سیره پیامبر اعظم و عترت طاهره و برخی شاگردان مکتب قرآن و عترت ضمن نقد دیدگاه سلبی به دیدگاه ایجابی رسیده و به این نتیجه رسید که در عرفان اصیل اسلامی سلوک و سیاست، معنویت و مدیریت، سیر من الخلق الی الحق و سیر من الحق الی الخلق بالحق، درد خدا و خلق، درون‏گرایی و برون‎گرایی ممکن‏ الاجتماع ‏اند نه مانعهالجمع.

    کلیدواژگان: عرفان، سیاست، سلبی، ایجابی و عرفان سیاسی، سیر و سلوک و ولایت
|
  • Alireza Qa’Emi-Nia Qa’Emi-Nia*, Shahnaz Azizi Pages 5-27

    The bilateral relationship between God and His servants are variously mentioned in religious texts such as the Holy Qur’an and Nahj al-Balaqa. There can be two kinds of relationships between God and His servants. The first kind of relationship can be called existential relationship which means a direct relationship with God Himself, not His mental image. The second type of relationship is non-existential which means one does not pay direct attention to God, rather he/she encounters the mental and abstractive concept of God. The existential view is dominant in monotheistic texts such as the Holy Qur’an and Nahj al-Balaqa. This means that, in addition to the theoretical aspect, the relation between Human and God has emotional, attractive, and tendentious aspects as well; yet the great attention of interpreters and commentators of religious texts on mere rational aspect and preferring it to emotional aspects of human, has deprived the interpretations and accounts of existential concepts which focus on human’s emotional and non-mental aspects. Yet the distinction of the two aspects (mind and heart) and magnifying their difference should not result in their opposition. The exaggerated preference of the theoretical aspects of religious texts and the exceeding application of mere theoretical language and giving high value to the non-existential literature may end up with lack of correlation of the common religious people with religion. Using semantics, conceptualization methods, paying attention to context and referring to the Holy Qur’an and Nahj al-Balaqa in this article, the existential and metaphysical approach to religion are distinguished and the importance of the existential approach for understanding religious texts are explained.

    Keywords: monotheism, existential monotheism, existential, theoretical, existential language, existential relationship
  • Abolfazl Kiashemshaki*, Sayyed Ali Hashemi Pages 29-58

    Kant has noticed and researched the matter of “enlightenment” and at the mean time permits a kind of “rationality”; in other words he believes the enlightenment movement is concordant with a kind of “rationality”. Years later, Foucault presents a special interpretation of “enlightenment” in Kant’s viewpoint. He says enlightenment is as the continuation of the “critical tradition” and “ontology of the present time”. On the other hand the Shi’ite jurisprudence has its own unique rationality system which leads to the dynamism of this religious-intellectual trend when it encounters new issues. I have tried to first explain the characteristics of “rationality” in the opinion of Kant and Foucault in the enlightenment movement in this article and then I have discussed the characteristics of Shi’ite’s jurisprudence and the method of “rationality” of this religious-intellectual trend during the time of absence [of Imams]. Then the “rationality” of the “enlightenment” tradition in Kant and Foucault’s viewpoint are compared with the rationalistic approach present in the Imamiyah [the Twelvers] jurisprudence tradition, the similarities and differences between the two kinds of rationalism is explained, and finally some reasons for the priority of rationality of the religious-intellectual system of Imamiyah jurisprudence over the rationality of the enlightenment movement of Kant and Foucault are mentioned.

    Keywords: rationality, enlightenment era, Shi’ite jurisprudence, time of absence [of Imams], Kant, Foucault
  • Seyed Mohammad Hossein Kazemeini *, Ghasem Babaei Pages 59-84

    The term “mozaf philosophy” has been noticed, explained and analyzed in Iran by some scholars of recent decades in philosophical literature. In addition to the opportunities and benefits of mozaf philosophy, it may result in some threats and deviations as well. Instead of creating an opportunity for the reproduction of the abundant philosophical writings and concentration on local matters, it has rather made us involved in its related writings and literature and its own origin and issues. I believe the reason for this problem can be mentioned in two parts: first neglecting the cognitive and historical background of the formation of mozaf philosophy; and second not paying exact attention to the semantic changes and course of philosophy in different historical parts. Therefore this writing tries to analyze the grounds of the formation of mozaf philosophies and explain and evaluate the semantic changes of philosophy and analyze the presented definitions of mozaf philosophy in Iran.

    Keywords: Mozaf philosophy, philosophy of science, historical changes, cognitive baes, Islamic philosophy
  • Tahere Mohseni, Khadigeh Ahmadibighash * Pages 85-104

    This research studies the interpretive views of Allameh Tabataba’i, using an analytic-descriptive method, based on the maxim of quality of the discourse analysis theory of Paul Grice – which studies the conditions of a linguistic communication for the addressed and the time of speech. This article tries to answer the following question: Does God give priority to inimitability or truthworthiness in quoting the other’s words in the Holy Qur’an? The hypothesis of this research implies that the Divine miracles are miraculous in terms of the truthfulness of its creator as well. Therefore the inimitability of the Holy Qur’an is total and absolute in terms of the aspects of its inimitability and the reasons for this miracle. As the creator of miracle, God has attributes of perfection such as truthfulness and …. Although God is essentially attributed to these characteristics, He gives priority to truthfulness and honesty over inimitability when quoting other’s words, and narrates their words as they are; because it is in accordance with God’s wisdom and perfection to quote the words truthfully and honestly and it makes Him free of any defects. Yet this does not mean the Holy Qur’an is not miracle in some cases.

    Keywords: inimitability, Truthfulness, narration, Allameh Tabataba’i, Paul Grice
  • Mohammad Ali Kermani Nasaf Pur *, Mohammad Zaboli, MOHAMMAD BADREH Pages 105-132

    The concept ‘Fitrah’ has a great position in the Holy Qur’an and Ahl al-Beit’s narrations. An exact understanding of this concept may solve many cognitive issues, irradiate the direction of life and help human in the path to salvation. The main question of this writing is: can we achieve a comprehensive understanding of this subject by studying the views of interpreters and Islamic narrators (mohadeth)? Investigating the literal and terminological meanings of the word ‘fitrah’, I have tried to study this term from the perspective of Feyz Kashani and Allameh Tabataba’i using Islamic narrations and applying a documentary-analytic method. The result of this research is that the views of the two interpreters on the monotheistic fitrah, the final destination, the role of the prophets in the perfection of innate nature, and the relation between innate nature and the divine law are quite close; but have different ideas on people being free to abandon earning knowledge of God in natural matters, and also on the reason why prophecy and Imamate are innate and [also] the language of fitrah in the world of zar.

    Keywords: monotheism, narration, fitrah (innate nature), Feyz Kashani, Allameh Tabataba’i
  • Mohammadjavad Pashaei * Pages 133-152

    Considering the importance of the concept of purgatory and the esoteric nature of the events corresponding to that world, it becomes important to exactly analyze it from the perspective of wisdom. Explaining the application of the word ‘barzakh’ (purgatory) in the two meanings of ‘form’ and ‘world’, and also dividing the world of barzakh into continuous and discontinuous and ascendant and descendant, some ambiguities of this subject are resolved. The analysis of human’s ideal (mithali) body and its relation with the soul and the natural body also plays an important role in the explanation of purgatorial events. Since this research has a descriptive-analytic approach to Molla Sadra’s words, some purgatory events such as scientific purgatorial development and embodiment of the deeds are studied as well, using some principles of Sadra’ian wisdom. The main question of this article is: how are the ascendant purgatory and its events analyzed considering the bases of transcendental wisdom? The hypothesis of this research is that the ascendant purgatory can be analyzed using bases such as: corporeal origination and spiritual continuance of the soul, motion in the category of substance, and unity of the intellectual and the intelligible.

    Keywords: continuous purgatory, discontinuous purtagory, ideal (mithali) body, purgatorial development, embodiment of the deeds
  • Mohammad Abedi * Pages 153-176

    Divine monotheism is one of the main Qur’anic beliefs which has a great outcome for the type of answers to political matters. The main question of this research is: what are the different answers (compared with polytheistic bases) to political matters while believing in the Divine monotheism (especially the legislative aspect)? The hypothesis of this research underlines that the answers to political matters based on the belief of the Divine monotheism are sensibly different with the answers based on not having such a belief; including: it will be possible to enter the stage of delegating the political legislative changes; the Divine laws will be dominant on the sovereignty’s political legislations; it will be necessary to obey the political system of the holy Qur’an; it will be necessary to form a government to obtain the Divine desires in the political-social aspects; the government will be obliged to provide the situation for human’s perfection and its authority will be limited to the Divine legislations. This research has a rational interpretative method to explain the rational consequences of the legislative Divine monotheism, and in some cases uses an interpretive method for [Islamic] traditional documentations; and has a critical look to the consequences and corollaries of the views of the opposite side.

    Keywords: Outcome, bases, Divinity, Divine monotheism, Political Life
  • Bahram Dalir *, Mohammad-Javad Rudgar Pages 177-202

    The main question of this article is: are mysticism and politics compatible with each other or not? Their compatibility or incompatibility may be studied once in theory and the science of mysticism and political sciences and another time in practice. There are two viewpoints in this regard; one is the negative and the other is the affirmative view. The followers of negative view assert that a. mysticism is not compatible with politics, b. politics is not compatible with mysticism; and they insist on the distinction of the two. The followers of the second view believe the interaction of the two, and see no obstacle for the contribution of mysticism in sciences and political matters. Criticizing the negative view in this article, I have chosen the affirmative view and presented the reason for this choice. I believe mysticism and politics are compatible in theory and practice; and the notion of incompatibility is a mere delusion.

    Keywords: Mysticism, Politics, Negative, Affirmative, Political Mysticism