فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 96 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه رفیعی* صفحات 7-32

    هدف اصلی سیاست های افزایش کارایی حامل های انرژی، کاهش مصرف انرژی است اما این هدف به دلیل وجود اثرات بازگشتی محدود می شود در ادبیات اقتصاد انرژی دو دسته از ابزارهای غیرقیمتی و قیمتی برای کاهش اثرات بازگشتی مطرح می شود. در میان ابزارهای قیمتی اعمال مالیات بر انرژی به عنوان یک روش مطلوب مطرح می شود. در این مقاله تلاش شده است با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 و مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر اثرات بازگشتی در دو سناریو افزایش 10 درصد کارایی برق و افزایش همزمان 10 درصد کارایی و10 درصد قیمت برق، اثرات بازگشتی برآورد شود. نتایج مدل حاکی از آن است که اثرات بازگشتی انرژی در صورت افزایش کارایی، 112 درصد  است و میزان مصرف انرژی نه تنها کاهش نمی یابد بلکه 1.2 درصد افزایش می یابد اما در صورت افزایش قیمت و کارایی، اثرات بازگشتی به 99 درصد کاهش می یابد. اثرات بازگشتی بالای مشاهده شده در صورت اعمال سیاست افزایش کارایی به تنهایی، به دلیل کاهش قیمت نسبی انرژی و درنتیجه افزایش مصرف آن است چراکه سیاست افزایش کارایی سبب ترغیب 0.04 درصدی سطح فعالیت های اقتصادی بخش های تولیدی نیز می شود همچنین صادرات در این سناریو نیز 0.3 درصد رشد می کند. در مقابل در سیاست افزایش همزمان کارایی و قیمت برق، سطح مصرف  0.1 درصد و سطح فعالیت بخش های تولیدی 0.08 درصد و صادرات 0.05 درصد کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: اثرات بازگشتی، تعادل عمومی قابل محاسبه، قیمت انرژی، کارایی
  • سید مهدی برکچیان، احمد برکیش*، ابوالمحسن والی زاده صفحات 33-64

    هدف از این مطالعه، به دست آوردن یک تصویر نسبتا دقیق از رابطه میان نرخ ارز و شاخص قیمت مصرف کننده در ایران طی سه دهه گذشته است. نتایج به دست آمده از آزمون علیت گرنجری در فضای بسامدی، شواهد قوی از علیت از نرخ ارز به شاخص قیمت مصرف کننده به ویژه در افق های زمانی بلندمدت (بیش از 5 فصل) ارایه می دهد. تحلیل موجک نشان می دهد که در هنگام بروز بحران های ارزی (همانند آنچه در اوایل دهه 70 و اوایل دهه 90 اتفاق افتاد) متغیر نرخ ارز عاملی بسیار مهم در توضیح پویایی های شاخص قیمت مصرف کننده، هم در افق کوتاه مدت (بسامد های بالا) و هم در افق بلندمدت (بسامد های پایین)، بوده است. نتایج حاصل از مدل حالت-فضا نیز نشان می دهد که سیاست تثبیت نرخ اسمی ارز در دوره وفور درآمد ارزی، هرچند به صورت مقطعی باعث کاهش گذر نرخ ارز شده اما همواره متعاقب آن و در هنگام تکانه ارزی، جهش در گذر نرخ ارز ظاهر شده است.

    کلیدواژگان: مدل حالت-فضا، فیلتر کالمن، آزمون برایتانگ- کاندلون، تحلیل موجک، گذر نرخ ارز به شاخص قیمت مصرف کننده
  • علی سایه میری*، سمیه نظری صفحات 65-90

    ضرورت آگاهی از ارزش اقتصادی مکانهای تاریخی وگردشگری وعوامل موثر بر آن ازنظرایجاد اشتغال، تولید، درآمد منطقه وهمین طور سرمایه گذاری عمومی وسیاستگذاری مناسب برای بهبود کیفی آن بر کسی پوشیده نیست   وازهمیت بالایی برخوردار است.  هدف این مطالعه برآورد ارزش اقتصادی قلعه فلک الافلاک خرم آباد به روش هزینه سفر منطقه ای است. روش تحقیق از نوع تحلیلی وعملیات میدانی بر روی بازدید کنندگان قلعه فلاک الافلاک خرم آباد با انجام رگرسیون چند متغیره لگاریتمی به منظور تخمین تابع تقاضای سفر است. جامعه آماری مورد بررسی شامل کلیه بازدیدکنندگان قلعه فلک الافلاک خرم اباداست. ازمیان آنها با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده نمونه ای معادل 306 نفرازطریق تکمیل پرسشنامه در آبان ماه 1397 مورد سوال قرارگرفتند. آنگاه با نرم افزار های SPSS و EVIEWS  داده ها توصیف وتجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که سن، هزینه ورودی، درآمد و مسافت از اصلی ترین عوامل موثر بر تقاضای گردشگری در قلعه فلک الافلاک خرم آباد بودند

    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، هزینه سفر، قلعه فلک الافلاک
  • نرگس نصیری، کمیل طیبی*، هوشنگ شجری، محمد واعظ برزانی صفحات 91-120

    پیش بینی نوسانات و بحران های ارزی گامی مهم در سیاست گذاری ارزی کشورها محسوب می شود. نظر به این که هدف سیستم یا الگوهای هشدار زودهنگام، پیش بینی بحران هاست، به کارگیری آن ها برای پیش گیری از وقوع بحران های اقتصادی از جمله بحران های ارزی ضروری است. بنابراین هدف این پژوهش الگوسازی و رتبه سنجی عوامل هشداردهنده زودهنگام بحران ارزی با روش متوسط گیری بیزین است. بدین منظور 70  متغیر هشداردهنده بحران ارزی در طول دوره زمانی 1970- 2018 برای مهم ترین شرکای تجاری ایران که بحران ارزی را تجربه نموده اند در نظام های ارزی شناور و غیرشناور مورد بررسی قرار می گیرند. متغیرهای هشداردهنده انتخابی، شامل طیف وسیعی از متغیرهای اقتصاد کلان و متغیرهای مالی است که وضعیت اقتصاد را در بخش های حقیقی، پولی، سیاسی، مالیه عمومی، خارجی، نهادی و ساختاری نشان می دهند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که سیستم طراحی شده توانایی بالایی در پیش بینی بحران های ارزی در دوره زمانی مورد بررسی و شناسایی مهم ترین عوامل هشداردهنده داشته است. در مجموع نتایج بیانگر آن است که با در نظر گرفتن نظام حاکمیت ارزی در مدل های هشداردهنده بحران های ارزی، متغیرهای بعضا متفاوتی به عنوان هشداردهنده بحران های ارزی معرفی می شوند؛ به طوری که تغییرات فشار بازار ارز، تغییرات نرخ ارز موثر واقعی، نسبت ذخایر بین المللی به بدهی خارجی، رشد تولید ناخالص داخلی واقعی و درصد نسبت سرمایه گذاری مستقیم خارجی به تولید ناخالص داخلی در نظام ارزی شناور و تغییرات فشار بازار ارز، نرخ تورم، تغییرات نرخ ارز موثر واقعی، درصد نسبت ذخایر بین المللی به تولید ناخالص داخلی و درصد نسبت صادرات کالا و خدمات به تولید ناخالص داخلی در نظام غیرشناور، شاخص های هشداردهنده مهم هستند.

    کلیدواژگان: بحران ارزی، سیستم هشداردهنده زودهنگام بحران ارزی، مدل متوسط گیری بیزین
  • رسول رئیس جعفری مطلق*، قهرمان عبدلی، علی نصیری اقدم، حسین امیری صفحات 121-162

    این مطالعه به بررسی آثار تغییرات جمعیتی شامل کاهش نرخ رشد جمعیت و افزایش نرخ امید به زندگی و سن بازنشستگی، بر پایداری مالی صندوق بازنشستگی در ایران با بهره گیری از رویکرد مدل نسل های همپوشان و روش تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) می پردازد. نتایج شبیه سازی و ارزیابی توابع واکنش آنی و ارزیابی ضرایب همبستگی نشان می دهد بین متغیرهای نرخ زاد و ولد و امید به زندگی با کسری مالی صندوق بازنشستگی همبستگی مثبت وجود دارد با این حال همبستگی میان متغیر طول دوره کار با کسری مالی صندوق بازنشستگی منفی است. با بروز شوک منفی در نرخ زاد و ولد، کسری مالی صندوق واکنش منفی نشان می دهد و در جهت منفی از وضعیت تعادلی بلند مدت منحرف می شود و پایداری مالی صندوق بهبود پیدا می کند با این حال پس انداز، موجودی سرمایه و تولید به این شوک واکنش منفی نشان می دهند. از طرفی بر پایه توابع واکنس آنی، با بروز شوک مثبت در امید به زندگی، کسری مالی صندوق واکنش مثبت نشان می دهد و در جهت مثبت از وضعیت تعادلی بلند مدت منحرف می شود و پس انداز، موجودی سرمایه و تولید نیز به این شوک واکنش مثبت نشان می دهند. همچنین با بروز شوک مثبت طول دوره کار یا افزایش سن بازنشستگی، کسری مالی صندوق واکنش منفی نشان می دهد و در جهت منفی از وضعیت تعادلی بلند مدت منحرف می شود و پس انداز، موجودی سرمایه و تولید نیز به این شوک واکنش مثبت نشان می دهند. با توجه به اینکه با افزایش شوک مثبت طول دوره کار یا افزایش سن بازنشستگی، میانگین سطح تعادلی بلند مدت کسری مالی صندوق بازنشستگی روندی کاهشی پیدا می کند، بنابراین افزایش سن بازنشستگی سبب افزایش پایداری مالی صندوق بازنشستگی می شود.  بر مبنای نتایج، اجرای سیاست افزایش طول دوره کار و افزایش سن بازنشستگی به عنوان ابزاری مفید در راستای پایداری مالی صندوق های بازنشستگی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پایداری مالی صندوق بازنشستگی، تحولات جمعیتی، مدل نسل های همپوشان، مدل DSGE
  • فرزانه عباسی، مهدی پدرام*، انوشیروان تقی پور صفحات 163-218

    نوسانات نرخ ارز و میزان مداخله بانک مرکزی در بازار ارز از طریق ذخایر خارجی به طور همزمان، فشار بازار ارز را مشخص می کند. این مفهوم به عنوان یکی از شاخص های با اهمیت در ارتباط با رفتار مقامات پولی در سیاست گذاری است که از کانال تجارت خارجی و انتظارات تورمی بر سایر متغیرهای اقتصادی تاثیر دارد. در این مقاله با مدل سازی فشار بازار ارز در تابع سیاست پولی بانک مرکزی بر اساس الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی ایران، رفتار سیاست گذار در مقابل تکانه های نرخ ارز و درآمدهای ارزی ناشی از صادرات نفت مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. تکانه نرخ ارز در دو مدل مورد مقایسه قرار گرفته است. در مدل اول بانک مرکزی سیاست پولی خود را در واکنش به شاخص فشار بازار ارز تنظیم می کند و در مدل دوم بر اساس آنچه در مطالعات تجربی اقتصاد ایران در خصوص سیاست های پولی ارایه شده است، تابع واکنش سیاست پولی بانک مرکزی نسبت به نرخ ارز اسمی حساسیت دارد. بر مبنای نتایج بدست آمده در مدل اول در مقایسه با مدل دوم تکانه نرخ ارز نوسانات کمتری در تورم، تولید، مصرف و سرمایه گذاری ایجاد کرده و آثار شوک ارزی در مدت زمان کمتری بر متغیرهای مدل تخلیه می شود. لذا کارایی سیاست های پولی بانک مرکزی از طریق حساسیت نسبت به فشار بازار ارز در مقایسه با نرخ ارز اسمی بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: مداخله در بازار ارز، فشار بازار ارز، تعادل عمومی پویای تصادفی
  • قاسم پروری نژاد*، اسمعیل ابونوری، علی دهقانی صفحات 219-249

    هدف اصلی این مطالعه، ارایه مدل پارامتریکی برآورد ساختار صنعت ایران و تعیین جایگاه شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک های علم و فن آوری استان سمنان در این ساختار است. محققان برای برآورد ساختار صنعت، از شاخص های نسبت تمرکز استفاده می نمایند. این نسبت، سهم بازار تعدادی از بزرگ ترین بنگاه ها درون یک صنعت را نشان می دهد. برای این منظور ابتدا با استفاده از ریز داده های بخش صنعت ایران در سال 1395 و به کارگیری الگوی لگ نرمال، نسبت تمرکز 5 بنگاهی بر اساس طبقه بندی استاندارد بین المللی صنایع (ISIC) دورقمی، به تفکیک برآورد و سپس جایگاه شرکت های دانش بنیان استان سمنان در ساختار بازار تعیین گردید. طبق یافته های پژوهش، انحصاری ترین صنعت ایران «تولید محصولات از توتون و تنباکو-سیگار» است. تعداد صنایع فعال در ساختار انحصار چند جانبه، 5 صنعت شامل «تولید انواع آشامیدنی»، «تولید زغال کک و فرآورده حاصل از پالایش نفت»، «تولید سایر وسایل حمل ونقل»، «تولید منسوجات»، «تعمیر و نصب ماشین آلات و تجهیزات» هستند. همچنین 18 صنعت دارای نسبت تمرکز زیر 40 درصد هستند که در بین آن ها ساختار 12 صنعت به صورت رقابت انحصاری و 6 صنعت به صورت رقابت کامل طبقه بندی گردید. بر اساس نتایج این تحقیق، تعداد 51 شرکت دانش بنیان در استان سمنان وجود دارند که از بین آن ها تعداد 34 شرکت در ساختار رقابت انحصاری، 15 شرکت در ساختار رقابت کامل و 2 شرکت در ساختار انحصار چند جانبه جای می گیرند. در پایان پیشنهاد هایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: ساختار بازار، نسبت تمرکز، الگوی لگ نرمال، شرکت های دانش بنیان، پارک های علم و فن آوری
  • حسینعلی حقی، محمدرضا باقرزاده*، مجتبی طبری، ذبیح الله غلامی رودی صفحات 251-284

    پدیده جهانی سازی اقتصاد و ارتباط بازارهای مالی، موجب تسهیل نقل و انتقال منابع مالی شده و این امر رشد فزاینده جرایم اقتصادی سازمان یافته و گسترش انتقال دارایی های نامشروع در سطح جهان با هدف تغییر هویت از طریق تطهیر آن ها را به همراه داشته است. این امر توجه سازمانهای بین المللی مالی را به اقدامات نظارتی و کنترلی در این زمینه جلب نموده است. بطوریکه اکثر بانک ها و موسسات مالی دنیا خود را موظف به رعایت قوانین مبارزه با پول شویی می دانند. در این پژوهش، به منظور شناسایی چالش های این حوزه و دستیابی به الگویی که در برگیرنده مجموعه ای از عوامل زیرساختی مبارزه با پولشویی در نظام بانکی باشد، در بخش کیفی، از معیارهای برخواسته از نظر خبرگان به روش مصاحبه حضوری و استناد به استانداردهای بین المللی و کدگذاری چند مرحله ای، تحلیل محتوایی و روش دلفی فازی و در بخش کمی از پرسش‎نامه و تکنیک تحلیل عاملی و جهت برازش مدل از شاخص SRMR استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که رعایت شاخص های زیرساختی مطابق با استانداردهای بین المللی توسط نظام بانکی موجب ارتقاء جایگاه بانکهای ایرانی در سطح بین الملل و محدودسازی پولشویی از طریق نظام بانکی می گردد.

    کلیدواژگان: مبارزه با پولشویی، مدل زیرساختی، نظام بانکی ایران
  • حسن کیایی، مهدی قائمی، محمد هادی هاشمی فرید* صفحات 285-330

    توسعه تجارت با کشورهای اسلامی منطقه به ویژه همسایگان از این رو دارای اهمیت است که موجب کاهش آسیب پذیری اقتصاد کشور از طریق توسعه پیوندهای راهبردی و گسترش همکاری با کشورهای منطقه و جهان می شود. گسترش روابط با کشورهای همسایه، کمک به توسعه منطقه ای، افزایش رقابتمندی ایران در منطقه و همچنین توسعه تجارت با کشورهای واقع در منطقه آسیای جنوب غربی جزو اولویت برنامه های توسعه و محور فعالیت بخش بازرگانی است. عراق به عنوان یکی از کشورهای واقع در منطقه آسیای جنوب غربی می تواند یکی از بازارهای صادرات غیرنفتی کشور باشد. هدف اصلی این مقاله، ارایه راهبرد تعاملات تجاری بین ایران و عراق، مبتنی بر شناسایی بخش های کلیدی مزیت دار اقتصاد ایران است. ازاین رو بر مبنای روش حذف فرضی و شاخص مزیت نسبی آشکار شده (RCA) طبق جداول داده - ستانده به هنگام شده 2015 ، بخش های کلیدی و مزیت صادراتی ایران به مقصد عراق مدل سازی شده است. نتایج به دست آمده این مدل سازی در قالب نواحی چهارگانه تحلیل اهمیت - عملکرد جمع بندی شده است بدین گونه که ناحیه اول این تحلیل از لحاظ اهمیت (بخش کلیدی) و سطح عملکرد (مزیت صادراتی) در بالاترین سطح قرار دارد؛ بنابراین بخش های کلیدی مزیت دار ایران، بخش هایی هستند که در این ناحیه جای بگیرند. نتایج مدل سازی نشان داده است که هفت بخش از اقتصاد 96 بخشی ایران همان بخش های کلیدی مزیت دار است که شامل: "ساخت آهن و فولاد پایه"، "ساخت چرم و محصولات وابسته"، "ساخت لوازم خانگی"، "ساخت، تعمیر و نصب سایر مصنوعات طبقه بندی نشده در جای دیگر و بازیافت"، "ساخت ماشین آلات چندمنظوره"، "ساخت چوب و محصولات چوبی و چوب پنبه ای"، "ساخت انواع محصولات غذایی و آشامیدنی ها" می باشند. در وهله اول، راهبرد سیاستی این است که سیاستگذاران باید استراتژی خود را در قبال این بخش ها حفظ نمایند و به آن ادامه دهند و در مرحله بعدی بین شاخص و اهمیت هرکدام از آنها تناسب برقرار کنند تا بیشترین منفعت را به همراه داشته باشند. راهبرد سیاستی که در مرحله بعد باید اتخاذ شود این است که بخش های ناحیه چهرم این تحلیل در اولویت سرمایه گذاری قرار گیرند چراکه این بخش ها بالقوه کلیدی مزیت دار بحساب می ایند و با بهبود عملکرد بالفعل خواهد شد و دایره منفعت کشور افزایش پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: بخش های کلیدی، مزیت نسبی، تحلیل اهمیت - عملکرد، تجارت
  • بهاره ستوده، فرزانه خلیلی*، فرید عسکری صفحات 331-371

    سیاست‌های مالی از ‌مهم‌ترین ‌سیاست‌هایی ‌هستند‌ که ‌در ‌زمینه ‌مدیریت‌ تقاضای کل اقتصاد ‌مورد ‌استفاده ‌قرار ‌می‌‌گیرند. در حقیقت سیاست‌های مالی یکی از اصلی‌ترین ‌ابزار‌های‌ ‌دولت‌ها برای تحقق ‌اهداف‌ کلان اقتصادی ‌از‌ جمله ‌توزیع ‌عادلانه ‌درآمد، ‌افزایش ‌نرخ ‌رشد ‌اقتصادی ‌و‌ سطح ‌اشتغال ‌و ‌ثبات ‌قیمت‌ها‌ می‌باشد. از آنجا که یکی از بخش‌های تاثیرپذیر از سیاست‌های اقتصادی بازارهای مالی بوده و با توجه به اهمیت و نقش توام سیاست‌های مالی و بازارهای مالی در اقتصادهای وابسته به فروش نفتی، در این مطالعه به بررسی تاثیر سیاست‌های مالی بر بازدهی بازار سرمایه در کشورهای منتخب صادرکننده‌ی نفت با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری تابلویی (PVAR) پرداخته شده است. متغیرهای مورد مطالعه رشد شکاف محصول (GAP)، توازن بودجه (BUD)، بدهی عمومی(DEB) و بازدهی شاخص قیمت سهام (RSMI) در دوره زمانی 2004-2018 برای کشورهای ایران، عربستان، قطر، کویت، امارات می‌باشند. بر اساس نتایج بدست آمده از نمودارهای توابع عکس‌العمل تاثیر شکاف محصول بر بازدهی سهام مثبت، توازن بودجه منفی، بدهی عمومی مثبت و نوسانات خود بازدهی بازار سهام مثبت می باشد. بر مبنای نتایج پژوهش، نمودارهای توابع عکس‌العمل بیانگر تاثیرات متقابل بین متغیرهای مورد بررسی بوده، همچنین با توجه به نتایج تجزیه واریانس خطای پیش‌بینی تاثیر متقابل بازار سهام و متغیرهای سیاست مالی تایید می‌گردد.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، بازدهی بازار سهام، خودرگرسیون برداری تابلویی، تابع عکس العمل، تجزیه واریانس خطای پیش بینی
  • سمیه شیرزاد کناری، سعید کریمی پتانلار*، زهرا(میلا) علمی، نادر مهرگان صفحات 373-414


    در این مقاله اثر سرمایه اجتماعی برکارایی مخارج دولت در دو بخش آموزش و بهداشت طی دوره زمانی 1396-1364 مورد بررسی قرار می گیرد. بدین منظور جهت برآورد سرمایه اجتماعی از رویکرد علل چندگانه- آثار چندگانه(MIMIC) و جهت برآورد کارایی مخارج دولت در دو بخش آموزش و بهداشت از رویکرد تحلیل پوششی داده ها (DEA) و تحلیل پوششی داده های بوت استرپ استفاده می شود و در ادامه اثر سرمایه اجتماعی بر کارایی مخارج دولت در دو بخش آموزش و بهداشت با الگوی رگرسیون پروبیت کسری مورد سنجش قرار می گیرد.
     نتایج حاصل از برآورد سرمایه اجتماعی نشان می دهد، روند آن در کشور نزولی است. همچنین نمرات کارایی مخارج دولت در دو بخش آموزش و بهداشت حکایت از آن دارد که به طور متوسط مخارج دولت در این دو بخش ناکارآمد است. یافته های الگوی پروبیت کسری نشان می دهد که اثر سرمایه اجتماعی بر کارایی مخارج دولت در این دو بخش مثبت و معنی دار است. همچنین تاثیر متغیرهای درآمد سرانه، رشد اقتصادی، اندازه دولت، تورم و درجه بازبودن تجاری برکارایی مخارج دولت در بخش آموزش و بهداشت متفاوت است. به عنوان مثال تاثیر رشد اقتصادی بر کارایی مخارج آموزش و بهداشت دولت مثبت است، در حالی که در مورد متغیر اندازه دولت این اثر منفی است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارایی مخارج دولت، علل چندگانه- آثار چندگانه، الگوی پروبیت کسری
  • سید شمس الدین حسینی*، بهناز ورشوساز، فرهاد غفاری، عباس معمارنژاد صفحات 415-448

    رشد اقبال جهانی به پول های مجازی چون بیت کوین که یک نوآوری اینترنتی با کارکردی مشابه پول "بی پشتوانه" یا پول حکومتی است، به دلیل سرعت و کارایی بالا در پرداخت ها (به ویژه پرداخت های برون مرزی) و همچنین حذف هزینه های عملیاتی اضافی که توسط نهادهای واسط دریافت می شود، لزوم توجه سیاست گذاران و مراکز تصمیم ساز جهانی را برمی انگیزد. هدف مقاله حاضر بررسی اثر گسترش پول های مجازی(بیت کوین) بر تقاضای پول رسمی ایران در قالب مدل خرید نقدی ( CIA) با رویکرد مدل های تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) می باشد. برای این منظور از داده های دوره زمانی 1396-1368 با تواتر فصلی استفاده شده است. در مدل طراحی شده فرض شده است که خانوارها تقاضای پول خود را به دو صورت پول مجازی و پول رسمی شکل می دهند. نگهداری و تقاضای پول مجازی می تواند اثرات مهمی بر متغیرهای کلان اقتصادی داشته باشد. در این مطالعه شوک ناشی از قیمت بیت کوین و حجم معاملات آن، به عنوان شاخصی برای تقاضای پول های مجازی در نظرگرفته شده است. نتایج حاصله بیانگر این است که با افزایش تقاضا برای پول های مجازی، تقاضای پول رسمی کاهش یافته و به تبع آن درآمد ناشی از حق الضرب کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: پول مجازی، رمز پول، بیت کوین، مدل خرید نقدی (CIA)، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)
|
  • Fatemeh Rafiei* Pages 7-32

    The main goal of policies to increase the energy efficiency is reducing energy consumption, but this goal is limited by the rebound effect. In the literature of energy economics, there are two types of non-price and market tools to reduce rebound effects. Among the market tools, energy taxation is a favored approach. In the Iranian economy, where the prices of energy carriers, including electricity, are lower than their actual prices, and the government is paying consumers a hidden subsidy, trying to reduce energy subsidies is like taxing. In this paper, it is attempted to estimate recurrent effects by applying Social Accounting Matrix of 2011 and Computable General Equilibrium Model of Return Effects in two scenarios of 10% increase in electricity efficiency and simultaneous increase of 10% efficiency and 10% electricity price. The model results show that the energy rebound effects are 112% if efficiency is increased that means energy consumption growth by 1.2 percent but rebound effect may decreases to 99% if price and efficiency increase simultaneously. The high rebound effects observed are due to the relative price reduction of energy and thus to increased consumption. Also, the efficiency-enhancing policy also encourages 0.04% of the level of economic activity in manufacturing sectors, which is another factor in the increase in energy consumption as well as exports in this scenario 0.3% Growth. In contrast, in the policy of simultaneously increasing energy efficiency and price, the level of consumption will decrease by 0.1 percent, the level of activity of manufacturing sectors will be 0.08 percent and exports will be 0.5 percent.

    Keywords: rebound effect, computable general equilibrium, electricity price, efficiency
  • S.Mahdi Barakchian, Ahamd Barkish*, Mohsen Valizadeh Pages 33-64

    The purpose of this study is to find an accurate estimate of the exchange rate-CPI relationship in Iran over the past three decades. The results of the Granger causality test in the frequency domain demonstrate a strong causation from the exchange rate to CPI especially in the long run. The results of the wavelet analysis show that in the currency crisis periods, the exchange rate-CPI correlation rises not only for the long run (low frequencies) but for the short run (high frequencies). According to the results of the state-space model, the exchange rate pass-through jumps in the currency crisis periods, consistent with the results obtained via the wavelet analysis.

    Keywords: State-space model, Breitung-Candelon test, Wavelet analysis, Exchange rate pass-through to CPI
  • Ali Sayehmiri*, Somayeh Nazari Pages 65-90

    Investigating the economic value of tourism areas is one of the topics of interest in studies of tourism economics. Investigating the economic value of recreational areas in terms of cost-benefit policy-making and tourism analysis is essential. The purpose of this study was to estimate the economic value of Falak al-Aflak castle of Khorram Abad by regional travel cost method. The research method is applied. The statistical population of the study included visitors to Falak al-Aflak castle. The sampling method is simple. In order to determine the size of the sample, since the size of the population is unknown, Cochranchr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s formula was used to obtain the sample size of 306 persons that the required data collected through filling out the questionnaires in Nov 2019 by visiting travelers to the Castle. After extracting data from questionnaires completed by the sample members and estimating the research patterns, the research hypotheses were tested. Different software such as Eviews and Spss have been used in this research. The validity of the questionnaire was confirmed by the supervisor and its reliability was assessed by Cronbachchr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s alpha method. The results of this study showed that entrance cost, income and distance were the main factors affecting tourism demand in Falak al-Aflak castle.

    Keywords: Economic value, cost of travel, Falak al-Aflak castle
  • Narges Nasiri, Komail Tayebi*, Hoshang Shajari, Mohamad Vaez Barezani Pages 91-120

    Predicting currency fluctuations and crises is an important step in the foreign exchange policy of countries. Given that the purpose of early warning systems or patterns is to anticipate crises, their use is essential to prevent economic crises, including currency crises. Therefore, the purpose of this study is to model and rank the early warning factors of currency crisis by Bayesian averaging method. For this purpose, 70 variables warning of the currency crisis during the period 1970-2018 for the most important trading partners of Iran that have experienced the currency crisis in floating and non-floating currency systems are examined. Selective warning variables include a wide range of macroeconomic variables and financial variables that reflect the state of the economy in the real, monetary, political, public, foreign, institutional, and structural sectors. The results of this study show that the designed system has a high ability to predict currency crises in the period under review and identify the most important warning factors. Overall, the results indicate that considering the currency governance system in the models of currency crisis warning, sometimes different variables are introduced as currency crisis warning; So that changes in foreign exchange market pressure, changes in real effective exchange rates, the ratio of international reserves to foreign debt, real GDP growth and the percentage of foreign direct investment to GDP in the floating exchange rate system and changes in foreign exchange market pressure, Inflation, real effective exchange rate changes, the ratio of international reserves to GDP, and the ratio of exports of goods and services to GDP in the non-floating system are important warning indicators.

    Keywords: currency crisis, early warning system of currency crisis, Early Warning System of Currency Crises
  • Rasol Rees Jafari Motlagh*, Gahreman Abdoli, Ali Nassiri Aghdam, Hossein Amiri Pages 121-162

    This study examines the effects of demographic changes including decreasing fertility and increasing life expectancy and retirement age on the financial sustainability of the pension fund in Iran using the overlapping generation model and the Stochastic Dynamic General Equilibrium (DSGE) approach. The results of simulation and evaluation of impulse response functions and evaluation of correlation coefficients show that there is a positive correlation between the variables of fertility and life expectancy with the financial deficit of the pension fund. With a negative shock in the fertility, the pension fundchr(chr('39')39chr('39'))s deficit reacts negatively and deviates in the negative direction from the long-term equilibrium level and the pension fundchr(chr('39')39chr('39'))s financial stability improves. However, savings, capital stock and output react to this Shocks, negatively. On the other hand, based on the impulse response functions, with the occurrence of a positive shock in life expectancy, the fund deficit reacts positively and deviates from the long-run equilibrium level in a positive direction, and savings, capital stock and production also respond to this shock positively. Also, with a positive shock to working period or increase in retirement age, the fundchr(chr('39')39chr('39'))s financial deficit reacts negatively and deviates from the long-term equilibrium in a negative direction, and savings, capital stock and output also respond positively to this shock. Due to the results, with the increase of positive shock during the working period or increasing the retirement age, the average long-run equilibrium level of the pension fund deficit decreases and financial stability of the pension fund improves. Based on the results, the implementation of the policy of increasing the length of service and increasing the retirement age is recommended as a useful tool for the improving financial sustainability of pension funds in Iran.

    Keywords: financial sustainability of the pension fund, demographic change, OLG model, DSGE model
  • Farzaneh Abbasi, Mehdi Pedram*, Anoushirvan Taghipour Pages 163-218

    Exchange rate fluctuations and the degree of central bank intervention in the foreign exchange market through foreign reserves simultaneously determine the foreign exchange market pressure. This concept is considered as one of the important indicators related to the behavior of monetary authorities in policy-making, which affects other economic variables through foreign trade channels and inflation expectations. In this paper, foreign exchange market pressure is analyzed at the monetary policy function based on Dynamic Stochastic General Equilibrium model for Iran. the behavior of policymakers is modeled against exchange rate shock and foreign earnings from oil exports shock. Exchange rate shocks are compared in two models. n the first model, the central bank adjusts its monetary policy in response to the foreign exchange market pressure index, and in the second model,the central bankchr(chr('39')39chr('39'))s monetary policy response to nominal exchange rate, based on other empirical studies of Iranchr(chr('39')39chr('39'))s  monetary policy. Based on the results of the first model, the exchange rate shock causes less fluctuations in inflation, production, consumption and investment rather than the second model, and the effects of exchange rate shock are discharged on the economic variables in a shorter period of time. Therefore, the effectiveness of the central bankchr(chr('39')39chr('39'))s monetary policy through sensitivity to foreign exchange market pressure will be higher than the nominal exchange rate.

    Keywords: exchange market intervention, Exchange Market Pressure, Dynamic Stochastic General Equilibrium
  • Ghasem Parvarinezhad*, Esmaiel Abounoori, Ali Dehghani Pages 219-249

    The main objective of this study is to provide a model for Iranian industry structure estimation and determine the position of knowledge - based firms located in Science and Technology Parks of Semnan province. Researchers use concentration ratio indicators to estimate industry structure. This ratio represents the market share of some of the largest firms within an industry. For this purpose, first using the micro-data of Iranchr(chr('39')39chr('39'))s industrial sector in 2016 and using the lognormal model, the concentration ratio of 5 firms by two-digit industry codes (ISIC) was estimated and then the position of knowledge-based companies in Semnan province in this structure was determined. As a result of this research the Tobacco and Cigarette industry was monopolized industry. The number of industries active in the oligopoly structure is 5 industries, including "production of beverages", "production of coking coal and oil refining products", "production of other means of transportation", "production of textiles", "repair and installation of machinery and equipment". Also, 18 industries have a concentration ratio below 40%, among which the structure of 12 industries was classified as monopolistic competition and 6 industries as fully competitive. In base of researcher’s observations, 51 knowledge base enterprise have activated in Semnan Science and Technology Parks that have been specified their market structure by researcher separately. As a result of this research, 34 company have had monopolistic competition, 15 company have had perfect competition and 2 company have had oligopoly market structure. Finally express some offer about this research.

    Keywords: Market Structure, Concentration Ratio, Lognormal Model, Knowledge Base Enterprises, Science, Technology Parks
  • Hosseinali Haghi, Mohammadreza Bagherzade*, Mojtaba Tabari, Zabiholah Gholamirudi Pages 251-284

    The fight against money laundering as a universal policy is on the agenda of all countries and parliaments. To create sustainable conditions and economic transparency, combating the phenomenon of money laundering is necessary. This issue is a specific issue of the country in international banking operations and interbank brokerage. The application of infrastructure approach factors, including all the effective aspects of the anti-money laundering mechanism, is of great importance. In this study, in order to identify the challenges in this area and achieve a model that includes a set of infrastructural factors in the fight against money laundering, in the qualitative part, the criteria raised by experts through face-to-face interviews and citing international standards and multi-stage coding, Content analysis, and fuzzy Delphi method and in a small part of the questionnaire and factor analysis technique and in fitting the model, SRMR the index has been used. The research findings indicate that the observance of infrastructure indicators in accordance with international standards by the banking system promotes the position of Iranian banks at the international level and limits money laundering through the banking system.

    Keywords: Anti-money laundering, infrastructure model, Iranian banking system
  • Hasan Kiaee, Mahdi Ghaemi, Mohammadhadi Hashemifarid* Pages 285-330

    The development of trade with Islamic countries in the region, especially its neighbors, is important because it reduces the vulnerability of the countrychr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39') 39chr ('39')) 39chr (chr('39') 39chr ('39')))) s economy by developing strategic ties and expanding cooperation with countries in the region and the world. Expanding relations with neighboring countries, helping regional development, increasing Iranchr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39')) 39chr(chr ('39') 39chr ('39')))) s competitiveness in the region, as well as developing trade with countries in the Southwest Asia region are among the priorities of deve lopment programs and the focus of trade sector activity. As a country in the region of Southwest Asia, Iraq can be one of the countrychr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39')) 39chr(chr('39')39chr('39')))) s non-oil export markets. The main purpose of this article is to present the strategy of trade interactions between Iran and Iraq, based on identifying key key sectors of the Iranian economy. Therefore, based on the hypothetical elimination method and the apparent relative advantage index (RCA) according to the updated data-output tables of 2015, key sectors and Iranchr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39'))) 39chr (chr (chr('39' )39chr ('39')) 39chr(chr('39') 39chr ('39')))) s export advantage to Iraq are modeled. The obtained results of this modeling are summarized in the form of four areas of significance-perfor mance analysis, so that the first area of ​​this analysis is at the highest level in terms of importance (key sector) and level of performance (export advantage); Therefore, the key parts of Iranchr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39'))) 39chr (chr(chr('39') 39chr ('39')) 39chr(chr ('39')39chr('39'))))s advantage are the parts that should be located in this area. The modeling results show that seven sectors of Iranchr (chr(chr (chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr ('39')39chr('39')))) s ninety six sector economy are the same key sectors with advantages, including: "manufacture of base iron and steel", "manufacture of leather and allied products", "manufacture of household appliances", "manufacture, repair and installation of other Unclassified artifacts elsewhere and recycled "," manufacturing of multi-purpose machinery "," manufacturing of wood and wood products and cork "," manufacturing of various food and beverage products ". In the first place, the policy strategy is that policymakers must maintain and continue their strategy towards these sectors, and in the next step, to balance the index and the importance of each of them in order to bring the most benefit. The policy strategy that should be adopted in the next step is to prioritize the fourth sector of this analysis because these sectors are considered as potentially advantageous key and will be realized by improving performance and increasing the countrychr(chr(chr(chr('39')39chr('39')) 39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39')) 39chr (chr ('39') 39chr ('39'))))s interest.

    Keywords: vKey Sectors, Comparative Advantage, importance -Performance Analysis, Business
  • Bahareh Sotoudeh, Farzaneh Khalili*, Farid Askari Pages 331-371

    Fiscal policies are one of the most important policies that are used in the field of demand management. Implementing fiscal policies is one of the most important policy-making tools to achieve macroeconomic goals such as Distribution ‌Fair ‌Income, ‌Increasing ‌Rate ‌Growth ‌Economic ‌And ‌Employment ‌And Stabilizing ‌Price. Since economic policies have a significant impact on financial market returns, this study investigates the impact of fiscal policies on stock market returns in selected oil exporting countries using panel vector autoregressive model (PVAR). In this study, to select a statistical population, the method of systematic elimination was used in the period 2004 to 2018. The variables studied are GDP gap, budget balance, public debt, GDP and capital market returns. Based on the results of the graphs of the recentered influence functions, the effects of GDP gap, public debt are positive on stock returns and the effect of budget balance on stock market is negative. The effects of fluctuations of stock market returns on itself is positive too. According to these graphs, these effects are bidirectional. Also, the results of the forecast error variance decomposition analysis confirm the bidirectional relation between stock market and fiscal policy variables.

    Keywords: Fiscal Policy, Stock Market Returns, Panel Vector Autoregressive, Impulse response functions (IRF), Forecast Error Variance Decomposition (FEVD)
  • Somayeh Shirzad Kenari, Saeed Karimi Petanlar*, Zahra (Mila) Elmi, Nader Mehregan Pages 373-414


    In this paper, the effect of social capital on the efficiency of government expenditures has been studied in the two sectors of education and health during the period 1364-1396. social capital has been estimated by The Multiple Causes-Impact (MIMIC) approach, and efficiency of government expenditures in both education and health is estimated by the Data Envelopment Analysis (DEA) and Bootstrap data envelopment analysis approaches. The effect of social capital on the efficiency of government expenditures are measured by the regression model of the deficit probe in both education and health.
     The results of estimating social capital show that the trend of social capital is declining by the method of  Multiple Indicators and Multiple Causes during the study period. Also, the efficiency scores of government expenditures has been measured by Data Envelopment Analysis and Bootstrap Data Envelopment Analysis in Iran. The results show that on average, public spending is inefficient in education and health.
    Findings of the fractional probit model show, the effect of social capital is positive and significant on the efficiency of government spending in both education and health. The effect of per capita income, economic growth, government size, inflation and trade openness is different on efficiency of government expenditures in education and health sectors.
     For example, the impact of economic growth is positive on the efficiency of government education and health spending. While the effect of government size is negative on the efficiency of government education and health spending.

    Keywords: social capital, government expenditure efficiency, Multiple Indicators, Multiple Causes, Fractional probit model
  • Seyed Shamseddin Hosseini*, Behnaz Varshosaz, Farhad Ghaffari, Abbas Memarnejhad Pages 415-448

    The growing popularity of virtual currencies such as Bitcoin, an Internet innovation with a function similar to "fiat" money or government money, due to the high velocity and efficiency in transactions (especially overseas payments) as well as the elimination of the additional operating costs incurred by intermediaries attract the policymakers and global decision-making centers attention. The purpose of the present study is to investigate the impact of virtual currency (Bitcoin) expansion on the demand of Iranian formal money in the form of cash-in-advance model (CIA) with dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) approach. To do so, the data of the period of 1989-2017 with seasonal sequence has been used. In the proposed model, it is assumed that households show their money demand in two forms of official money and virtual money. Maintenance and demand for virtual currency can have a significant impacts on the macroeconomic variables. In this study, the shock caused by the price of Bitcoin and its volume of transactions has been considered as an indicator of demand for virtual currency. The results show that as the demand for virtual currency increases, the demand for the formal currency declines and consequently the income of seigniorage decreases.

    Keywords: Virtual currency. Cryptocurrency, Bitcoin, Cash in advance (CIA), Dynamic stochastic general equilibrium (DSGE)