فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 17 (پاییز 1399)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 17 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرمان آذرلی* صفحات 9-47
    صادرات تسلیحات حداقل با سه رویکرد «درونزایی»، «برونگرایی» و «دانش بنیان» از میان پنج رویکرد اصلی اقتصاد مقاومتی انطباق بالایی دارد. تاکید بر صادرات محصولات با فن آوری بالا نیز در عصر حاضر بیش از پیش اهمیت یافته است و برخی از کشورهای صاحب فناوری بخش قابل توجهی از صادرات خود را از طریق صادرات سلاح، محقق می نمایند. از سوی دیگر، ج.ا.ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون رشد قابل توجهی در توسعه صنایع تسلیحاتی و محصولات نظامی داشته است. بنابراین مسئله اصلی این پژوهش عبارت است از تدوین الگویی راهبردی در سطح ملی، که قابلیت های رشدیافته ی کشور در حوزه تسلیحات به عنوان محصولات دارای فن آوری بالا را از منظر ملی در خدمت توسعه صادرات این محصولات قرار داده و کشور را از مزایای آن منتفع نماید. پژوهش حاضر از منظر نوع، کاربردی-توسعه ای،  به لحاظ رویکرد، آمیخته و به لحاظ ماهیت، توصیفی - تحلیلی است. با توجه به این که پژوهشگر به دنبال طراحی و تدوین الگوی توسعه صادرات در حوزه ای معین (تسلیحات) است، روش پژوهش آن موردی و زمینه ای می باشد. به منظور جمع آوری اطلاعات، پژوهشگر ضمن معرفی ماتریس شناسایی و دسته بندی موضوعات راهبردی، از روش های مختلف نظیر مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد، مصاحبه با خبرگان، تحلیل مضمون و نهایتا تدوین پرسشنامه های محقق ساخته، استفاده نمود. سپس مضامین شناسایی شده را با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری، در قالب  3 بعد، 14 مولفه و 72 شاخص صحه گذاری نموده و الگوی مورد نظر پژوهش را معرفی نمود. بر اساس اوزان حاصله، پژوهشگر مدل اهتمام ملی را معرفی نموده و پیشنهاداتی را برگرفته از نتایج پژوهش حاضر و برای پژوهش های آتی، ارایه می نماید.
    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، صادرات تسلیحات، سطح ملی، ماتریس شناسایی و دسته بندی موضوعات راهبردی، معادلات ساختاری
  • سید شمس الدین حسینی، هیمن نصیری* صفحات 49-72
    در سال 2009 بازارهای مالی در پی بحران مالی و بی اعتمادی به نهادهای مرکزی با پدیده نوینی به نام پول های مجازی مواجه شدند. ویژگی های منحصربه فرد پول های مجازی مانند مشخص نبودن هویت کاربران،  عدم دخالت نهادهای حاکمیتی ازجمله بانک مرکزی در کنترل آن ها، انتقال نظیر به نظیر و... ، از سوی دیگر روند گسترده استقبال از پول های مجازی مواردی همچون مبارزه با پولشویی را در مرکز توجه سیاست گذاران و مراکز تصمیم ساز جهانی قرار داده است. هدف از این مقاله شناخت اثر رواج پول های مجازی بر فرآیند پولشویی و همچنین بررسی تاثیر هرکدام از ویژگی های پول های مجازی که منجر به تسهیل پولشویی می گردند، بر هر مرحله از فرآیند پولشویی می باشد. به همین دلیل ابتدا برای تعیین متغیرها، بر اساس روش کتابخانه ای ویژگی های پول های مجازی (گمنامی کاربران، غیرحاکمیتی بودن و فراملی بودن) که محتمل است بر تسهیل پولشویی اثرگذار باشند، را شناسایی کردیم. در ادامه بر اساس روش تحلیل محتوای کیفی به تحلیل اثر این ویژگی ها بر پولشویی پرداختیم و سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی به بررسی اثر هرکدام از این ویژگی ها بر مراحل پولشویی پرداخته شد. نتایج بر اساس تحلیل محتوای کیفی نشان می دهد که ویژگی های پول های مجازی منجر به تسهیل پولشویی می شوند. همچنین بر اساس پاسخ خبرگان به پرسشنامه و تحلیل آن به روش تحلیل سلسله مراتبی، در فرآیند پولشویی گمنامی/بی نامی کاربران پول مجازی، غیرحاکمیتی بودن و فراملی بودن این نوع از پول ها به ترتیب اولویت منجر به جذب پولشویان می گردد. این ها مواردی هستند که در تدوین مقررات داخلی مبارزه با پولشویی باید مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پول های مجازی، دارایی های مجازی، پولشویی
  • حسین حسن پور*، کیارش حسینی صفحات 73-104

    جنگ شناختی یکی از انواع عملیات روانی است که در آن دشمن به دنبال ایجاد اخلال در قوه شناخت مردم با استفاده از خطا های شناختی مغز انسان است. در این تحقیق با جمع آوری پرسشنامه، رفتار توده ای به عنوان  مهم ترین خطای شناختی مورد استفاده در جنگ شناختی در بازار ارز شناخته گردید. با استفاده از این یافته اقدام به تعریف شاخصی جهت اندازه گیری شدت جنگ شناختی اعمال شده و برآورد تاثیر آن بر بازار ارز گردید. همچنین با استفاده از برآورد شدت عملیات روانی در هر دوره، تغییرات نرخ ارز پیش‎بینی گردید.نتایج مدل های رگرسیونی نشان می دهد که اگر با اندازه گیری نرخ حقیقی ارز تاثیر تورم ایران و عمده کشورهای طرف تجاری ایران و یا مطرح در تجارت جهانی بر نرخ دلار خنثی شود، و شوک سیاست پولی در ایران نیز کنترل شود، شاخص رفتار توده ای، که در این مقاله به عنوان نماینده شدت جنگ شناختی استفاده شده است، می تواند نزدیک به 50 درصد از تغییرات ماهانه در قیمت دلار را توضیح دهد. نتایج پیش‎بینی های انجام شده از حباب روانی نرخ ارز با استفاده از شدت عملیات روانی انجام شده در ماه های قبل، در 45 درصد موارد کمتر از یک انحراف معیار با مقدار واقعی فاصله داشته است. نتایج پیش‎بینی نرخ ارز نیز در بیش از نیمی از موارد کمتر از 5 درصد خطا داشتند. این نتایج برای آمادگی در مقابل عملیات روانی دشمن در بازار ارز و طراحی عملیات های ضد جنگ روانی کارگشا خواهند بود.

    کلیدواژگان: جنگ شناختی، شاخص رفتار توده ای، نرخ حقیقی ارز، شوک سیاست پولی، پیش بینی نرخ ارز
  • حسین احمدی، علی شمس اسفندآبادی* صفحات 105-132
    سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404، ایران را کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه، با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و موثر در روابط بین الملل توصیف کرده است. بی شک این هدف مهم تنها با بهره گیری از تمامی ظرفیت ها از جمله دیپلماسی تجاری محقق خواهد شد. بر همین اساس، تحقیق حاضر به دنبال ارایه الگوی راهبردی دیپلماسی تجاری برای جمهوری اسلامی ایران با توجه به جنگ اقتصادی (تحریم اقتصادی)، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و تجارب کشورهای منتخب است. در راستای دست یابی به این هدف، بخشی از داده ها به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد تجاری کشورهای منتخب و بخش دیگر با استفاده از مصاحبه جمع آوری شده و جامعه آماری، اعضای هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی بوده است. برای تحلیل داده های مصاحبه از روش نظریه داده بنیاد استفاده شده است. الگوی پیشنهادی برای دیپلماسی تجاری جمهوری اسلامی ایران 10 راهبرد کلی دارد: 1) انتشار سند دیپلماسی تجاری؛ 2) مشارکت بخش خصوصی؛ 3) اصلاح ساختار نهادی؛ 4) حذف خودتحریمی؛ 5) تربیت دیپلمات های تجاری توانمند؛6) مدیریت بخش واردات؛ 7) ایجاد تنوع در صادرات و پرهیز از خام فروشی؛ 8) حمایت از شرکت ها و کسب وکارهای داخلی؛ 9) اولویت دهی به کشورهای همسایه؛ 10) اتصال به زنجیره ارزش جهانی. همچنین، برنامه های متناسب با راهبردها ارایه گردیده و در نهایت، الزامات و پیشنهادات مربوط به الگو مطرح شده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی تجاری، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، جنگ اقتصادی (تحریم های اقتصادی)، برنامه ششم توسعه
  • محمدرضا رنجبر فلاح، مهدی فروغی* صفحات 133-158

    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی و رتبه بندی مهم ترین فرصت ها و تهدیدهای موجود در روند قانون گذاری بلاک چین و رمزارزینه ها در کشور ایران و ارایه یک چارچوب قانون گذاری پیشنهادی بر اساس مدل PEST صورت پذیرفته است. این تحقیق از جهت هدف، کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جهت گردآوری داده ها و تحلیل مطالعات، به واکاوی مدارک، مقالات، کتب و همچنین بررسی نظرات نخبگان و صاحب نظران امر، پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل صاحب نظران و اساتید مربوط به رشته های مهندسی فناوری اطلاعات، اقتصاد، مدیریت و کارآفرینی از دانشگاه تهران، دانشگاه پیام نور، دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی می باشد. لازم به ذکر است که تعداد نمونه آماری با رعایت تناسب، 15 نفر انتخاب شد. در راستای تبیین فرصت ها و تهدیدهای این تکنولوژی نوظهور، در مجموع 22 عامل (11 عامل فرصت و 11 عامل تهدید) اثرگذار بر آن، استخراج گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه نیمه ساختار یافته می باشد که روایی و پایایی آن، با ارزیابی اسناد، مدارک و مطالعه ادبیات پیشینه و همچنین با استفاده از نظر متخصصان و نخبگان، تایید شد. بر اساس یافته های تحقیق حاضر و با بررسی نظرات نخبگان و صاحب نظران امر، مهم ترین فرصت های فرا روی قانون گذاری بلاک چین و رمزارزینه ها در ایران بر اساس مدل PEST به ترتیب اولویت بندی، فرصت های اقتصادی، فرصت های سیاسی-حقوقی، فرصت های تکنولوژیکی و فرصت های اجتماعی-فرهنگی می باشند. همچنین به ترتیب اولویت بندی، تهدیدهای اقتصادی، تهدیدهای سیاسی-حقوقی، تهدیدهای اجتماعی-فرهنگی و تهدیدهای تکنولوژیکی، مهم ترین تهدیدهای پیش روی قانون گذاری فناوری بلاک چین و رمزارزینه ها در ایران می باشند.

    کلیدواژگان: بلاک چین، رمزارزینه ها، فرصت ها، تهدیدها، مدل PEST
  • محمدعلی مطلبی کربکندی، وحید کفیلی* صفحات 159-178

    این تحقیق به دنبال استخراج راهبردهای مناسب برای توسعه حمل ونقل دریایی جمهوری اسلامی ایران می باشد. برای استخراج قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها از واقعیت های حمل ونقل دریایی ایران و مصاحبه با چهار نفر از صاحب نظران حوزه حمل ونقل دریایی ایران استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که حمل ونقل دریایی ایران دارای ضعف کلی در عملکرد داخلی و خارجی است. برای رتبه بندی راهبردها از تحلیل QSPM استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تدوین سند عالی توسعه دریایی و ترویج فرهنگ توجه به دریا و دریانوردی بین مسیولین و مردم، تجهیز مسیر کریدور شمال- جنوب به منظور یافتن شرکای راهبردی و استفاده از ظرفیت سواحل جنوب شرق کشور، بسترسازی برای مشارکت بخش خصوصی در ارایه خدمات بانکرینگ و خدمات جانبی در بنادر و جزایر کشور، سرمایه گذاری وسیع برای افزایش ظرفیت ناوگان حمل ونقل دریایی و همچنین توسعه ظرفیت سواحل مکران با اولویت استفاده از ظرفیت بخش خصوصی پنج راهبرد برتر برای بهبود عملکرد حمل ونقل دریایی ایران می باشند. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهادات سیاستی در راستای بهبود عملکرد حمل ونقل دریایی ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حمل ونقل دریایی، راهبرد، SWOT
|
  • Arman Azarli * Pages 9-47
    Arms exports has a high compliance with at least three approaches of "endogeny", "extroversion" and "knowledge-based", among the five main approaches of resistance economy policies. The emphasis on exporting high-tech products has also become more and more important nowadays, and some tech-savvy countries are making a significant portion of their exports through arms exports. On the other hand, since the victory of the Islamic Revolution, Iran has seen significant growth in the development of weapons and military products. Therefore, the main issue of this research is to formulate a strategic model at the national level, which will engage the country's grown capabilities in the field of weapons as high-tech products from the national perspective to promote the export of these products and benefit the country from its advantages. The present study is applied-developmental in terms of type, it is mixed In terms of approach and in nature it is descriptive-analytical. Given that the researcher seeks to design and develop a model for export development in specific areas (weapons), his research method is case and contextual. In order to gather information, the researcher, while introducing the matrix of identifying and categorizing strategic issues, used various methods such as library studies, document reviews, expert interviews, content analysis and finally researcher-made questionnaires. Then, he confirmed the identified themes using structural equation modeling in the form of 3 dimensions, 14 components and 72 indicators and introduced the research model and finally, he introduces the model of national commitment and propounds some suggestions to pursue.
    Keywords: Strategic Pattern, Arms Export, National Level, Matrix of Identification, Categorizing Strategic Issues-MICSI, Structural Equations
  • Sayyed Shamseddin Hosseini, Himan Nasiri * Pages 49-72
    In 2009, following the financial crisis and mistrust of central institutions financial markets had faced a new phenomenon called virtual currencies. Unique features of virtual currencies, such as anonymity, non-interference of government institutions, in controlling them including the central bank, peer-to-peer transfer etc, On the other hand the process of acceptance of virtual currencies has placed issues such as combating money laundering in the spotlight of policymakers and global decision-making centers. The purpose of this article is to identify the effect of virtual currencies vogue on money laundering process and also to check the impact of features of virtual currencies on each stage of the money laundering process. In this article, to determine the variables, first based on the library method, we identified the features of virtual currencies (user anonymity, non-sovereignty and transnationality) that are likely to be effective on facilitating money laundering. In the following, we analyzed the effect of these features on money laundering by using the qualitative content analysis method and then we investigated the effect of each of these features on the money laundering process stages  by using the AHP method. The obtained results show that based on qualitative content analysis, features of virtual currencies lead to the facilitation of money laundering process. Also, based on the experts' response to the questionnaire and its analysis by AHP method, in the money laundering process, the anonymity, non-sovereignty and transnationality of virtual currencies, respectively, lead to attracting money launderers.
    Keywords: Virtual currencies, Virtual assets, Money Laundering
  • Hossein Hassanpoor *, Kiarash Hosseini Pages 73-104

    Cognitive warfare, in which, using human’s brain cognitive biases, enemy is intending to disturb people’s cognitive abilities, is one type of psychological warfare. In this research, gathering questionnaire, we found that the most important cognitive error used in cognitive warfare in exchange market is Herding; in this line, we try to define an index to measure cognitive warfare intensity in and its impact on exchange market. Using the results of estimations, we predicted how exchange rate will differ.Our results shows that if, taking advantage of real exchange rate index, we control for the inflation rate in Iran and its trade partner and major countries in world trade and also control for monetary policy shocks, herding index, which is used as a proxy for cognitive warfare, could account for almost 50 percent of changes in USD exchange rate. In 45 percent of months the prediction from exchange rate babble by cognitive warfare intensity in previous month have less than one standard deviation error. Moreover, the results of prediction of exchange rate have in more than a half on months have less than 5 percent error. These results are fruitful for preparing against psychological attacks in exchange market, and anti-psychological warfare operations

    Keywords: Cognitive Warfare, Herding Index, Real Exchange Rate, Monetary Policy Shock, Exchange Rate Prediction
  • Hossein Ahmadi, Ali Shams Esfandabadi * Pages 105-132
    The perspective document of the Islamic Republic of Iran in 2025 describes Iran as a developed country with first economic, scientific and technological position in the region, with Islamic and revolutionary identity, inspiring in the Islamic world and with constructive and effective interaction in the international relations. Undoubtedly, this important goal will be achieved only by taking advantage of all capacities, including commercial diplomacy. Accordingly, the present study seeks to specify the appropriate model of commercial diplomacy for the Islamic republic of Iran according to economic war (economic sanctions), general policies of the resistance economy and experiences of the selected countries. In order to achieve this goal, one part of data was collected from commercial documents of the selected countries and other part was collected by interviews with faculty members of the Institute for Trade Studies and Research. Grounded theory method was used for analyzing the interview data. The proposed model of commercial diplomacy for the Islamic Republic of Iran has 10 general strategies: 1) Publishing of commercial diplomacy document; 2) Private sector participation; 3) Reforming the institutional structure; 4) Elimination of self-sanction; 5) Training capable commercial diplomats; 6) Import management; 7) Diversification of exports and avoiding of raw sales; 8) Supporting domestic companies and businesses; 9) Prioritizing of neighboring countries; 10) Connecting to global value chain. Also, proportional programs of strategies are provided and finally, requirements and suggestions of the proposed model are discussed.
    Keywords: Commercial Diplomacy, Resistance Economy General Policies, Economic War (Economic Sanctions), Sixth Development Plan
  • MohammadReza Ranjbar Fallah, Mehdi Foroughi * Pages 133-158

    This study aims to identify and rank the most important opportunities and threats in the process of blockchain and cryptocurrency legislation in Iran and to provide a proposed legislative framework based on the PEST model. This research is an applied research in terms of purpose and descriptive survey research in terms of data collection. To gather data and analyze studies, documents, articles, books, as well as the opinions of elites and experts have been analyzed. The statistical population of this research includes experts and professors in the fields of information technology engineering, economics, management and entrepreneurship from the University of Tehran, Payame Noor University, Shahid Chamran University of Ahvaz and the University and Higher Research Institute of National Defense and Strategic Research. It should be noted that the number of statistical samples was selected by observing the proportion of 15 people. To explain the opportunities and threats of this technology, a total of 22 factors (11 opportunity factors and 11 threat factors) were extracted. The data collection tool is a semi-structured questionnaire whose validity and reliability were confirmed by evaluating documents and studying the background literature, and using the opinions of experts and elites. Based on the findings of the present study and examining the views of elites, the most important opportunities for blockchain legislation and cryptocurrencies in Iran are economic opportunities, political-legal opportunities, technological opportunities and socio-cultural opportunities, respectively. Economic threats, political-legal threats, socio-cultural threats and technological threats are the most important threats to blockchain legislation in Iran, respectively.

    Keywords: Blockchain, Cryptocurrencies, opportunities, Threats, PEST model
  • MohamadAli Motallebi Korbekandi, Vahid Kafili * Pages 159-178

    Appropriate strategies for the development of maritime transport in the Islamic Republic of Iran Abstract The aim of this study is to extract appropriate strategies for the development of Iranian maritime transport. In order to extract strengths, weaknesses, threats and opportunities, the facts of Iran's maritime transport and interviews with four experts in the field of Iranian maritime transport have been used. The results of SWOT analysis show the overall weakness in internal and external performance. QSPM (Quantitative Strategic Planning Matrix ) analysis was used to rank the strategies. The results show that codification of an excellent maritime development document, equipping the north-south corridor, setting up a private sector partnership in the provision of bunkering and ancillary services, large investment to increase the capacity of the maritime transport fleet, capacity development of Makran coasts with priority to use private sector capacity can be considered as the top five strategies to improve Iran's maritime transport performance. Based on the results obtained, policy recommendation have been made to improve the performance of Islamic Republic of Iran's maritime transport. Key words: Maritime Transport, Stragegy, SWOT analyse JEL classification: R40, ,L10, C02 Key words: Maritime Transport, Stragegy, SWOT analyse JEL classification: R40, ,L10, C02

    Keywords: Maritime Transport, Stragegy, SWOT analysis