فهرست مطالب

رهبری آموزشی کاربردی - پیاپی 3 (پاییز 1399)

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
پیاپی 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تقی اکبری*، مهسا راحلی نمین صفحات 1-16

    اشتیاق شغلی یکی از موضوعات مهم در حیطه کنترل شغلی و تعهد سازمانی است و عامل بسیار موثر در خودکنترلی فردی، رفتارهای نوآورانه و دگرگون سازی شغلی است. از سوی دیگر گزارش های تحقیقی حاکی از تحلیل اشتیاق شغلی و شیوع اخلاق مخرب و فرسودگی شغلی در سازمان های ایران است. این امر لزوم توجه بیش ازپیش به موضوع اشتیاق شغلی را نشان می دهد در این راستا محققان در این پژوهش درصدد طراحی مدلی متشکل از عوامل موثر بر اشتیاق شغلی و کشف روابط ساختاری میان آن عوامل با استفاده از روش معادلات ساختاری می باشند. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرهنگ سازمانی رابینز (1998)،اشتیاق شغلی سالانوا و شوفلی (2004) و اخلاق حرفه ای کادوزیر (2002) استفاده شد. برای تحلیل یافته ها از تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. بر این اساس 190 نفر از کارکنان غیر هییت علمی (ستادی) از میان 392 نفر با استفاده از جدول نمونه کرجسی مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. یافته های بخش ساختاری مدل نشان می دهد که فرهنگ سازمانی مطلوب و قوی می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم عاملی موثر و قدرتمندی در بالا بردن اخلاق حرفه ای و اشتیاق شغلی کارکنان باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، اخلاق حرفه ای، اشتیاق شغلی.میانجی
  • حسین تقوی*، محسن شاکری، فرحروز زند عموقین صفحات 17-32

    مقیاس شرایط توانمندساز کارآمدی جمعی معلمان دنهو با هدف شناسایی زمینه ها و موقعیت هایی که با مداخله در آنها بتوان خودکارآمدی جمعی و به تبع آن آموزش را بهبود بخشید، طراحی شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی پایایی و روایی این مقیاس انجام شد. با جمع آوری داده هایی از نمونه ای به تعداد 178 معلم ویژگی های فنی پرسشنامه ارزیابی شد. ثبات درونی مقیاس به روش محاسبه آلفای کرونباخ و پایایی مرکب و اعتبار عاملی مقیاس با تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. آلفای کرونباخ ابعاد شش گانه بین 72/0 تا 83/0 و کل مقیاس برابر با 94/0 حاصل شد و همبستگی همه ابعاد با کل مقیاس معنادار بوده است. نتایج تحلیل عاملی حاکی از معناداری هر یک از پارامترهای برآورد شده، بود. همچنین شاخص های نسبت خی دو بر درجه آزادی، برازش ریشه مربعات خطای تقریب، نیکویی برازش، برازش تطبیقی، برازش هنجار شده به ترتیب با مقادیر 81/1، 068/0، 89/0، 95/0 و 90/0 نشان دهنده برازش قابل قبول مدل با داده‏ها بود. نتایج گویای آن است که مقیاس شرایط توانمندساز کارآمدی جمعی معلم از ثبات بالا و اعتبار مطلوبی در بین معلمان اردبیلی برخوردار بوده و ابزاری مناسبی جهت سنجش شرایط توانمندساز کارآمدی جمعی معلمان، برای اهداف تحقیقاتی، تشخیصی و مداخله ای است.

    کلیدواژگان: رهبری آموزشی، شرایط توانمندساز کارآمدی جمعی، اعتباریابی
  • میکائیل احدپور*، محمدرضا بهرنگی صفحات 33-50

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری اخلاقی بر توانمند سازی معلمان با میانجی گری اشتیاق شغلی می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و توصیفی - همبستگی از نوع معادلات ساختاری می باشد. جامعه ی آماری شامل کلیه ی معلمان زن و مرد به تعداد 350 نفر می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای 183نفر به به عنوان نمونه انتخاب گردیدند . جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه ی استاندارد رهبری اخلاقی کالشوون و همکاران (2011)، توانمند سازی اسپریتزر و میشرا (1997) و اشتیاق شغلی شوفلی و سالانوا (2001) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS V23 و LISREL V 8. 8 استفاده گردید. نتایج نشان داد که ضریب همبستگی بین رهبری اخلاقی و توانمند سازی (637/0= r)، رهبری اخلاقی و اشتیاق شغلی (44/0=r) و اشتیاق شغلی و توانمند سازی (644/0=r) بوده و رابطه ی آن ها معنادار است. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مقدار بارهای عاملی بین رهبری اخلاقی و توانمند سازی معلمان 79/0 و رهبری اخلاقی و اشتیاق شغلی 00/1 بوده و رابطه ی آن ها معنادار است. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که ضریب مسیر استاندارد بین رهبری اخلاقی و توانمند سازی 47/0 می باشد، بنابراین اثر مستقیم معنادار است و ضریب مسیر بین رهبری اخلاقی و اشتیاق شغلی 43/0 و بین اشتیاق شغلی و توانمند سازی 60/0 می باشد. بنابراین اثر غیر مستقیم بین رهبری اخلاقی و توانمند سازی نیز معنادار است.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، توانمند سازی، رهبری اخلاقی
  • داود طوسی*، داریوش نیستانی، غزل حسینی صفحات 51-64

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر سکوت سازمانی بر مقاومت در برابر تغییر با نقش میانجی فراموشی سازمانی غیر هدفمند (تصادفی) می باشد. روش تحقیق از حیث هدف، کاربردی و از حیث شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی می باشد و از نظر تجزیه و تحلیل داده ها، از نوع همبستگی است. جامعه آماری ، شامل کارکنان اداره کل آموزش و پرروش استان اردبیل به تعداد 128 نفر بود. حجم نمونه به روش تصادفی ساده به تعداد 97 نفر تعیین شد. ابزار جمع آوری داده های این پژوهش، پرسشنامه سکوت سازمانی واکولا و بوراداس (2005) ، پرسشنامه فراموشی سازمانی مشبکی، بستام و ده یادگاری (1391) و پرسشنامه مقاومت در برابر تغییر سازمانی ارگ (2003) می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار 25 spss و smart pls مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.جهت بررسی پایایی ابزار تحقیق از روش الفای کرونباخ و ضریب پایایی (CR) استفاده شده است که ضریب مربوط به همه متغیر ها بیشتر از 0.7 بدست آمد. برای سنجش روایی پرسشنامه از میانگین واریانس استخراج شده (AVE) استفاده گردید که بیش از 4/. و در حد نسبتا قابل قبولی است. نتایج بدست آمده نشان می دهد سکوت سازمانی به طور مستقسم بر مقاومت در برابر تغییر تاثیر دارد. بعلاوه سکوت سازمانی بر فراموشی سازمانی غیر هدفمند و فراموشی غیر هدفمند بر مقاومت در برابر تغییر تاثیر مستقیم دارند. همچنین سکوت سازمانی با نقش میانجی فراموشی سازمانی غیر هدفمند بر مقاومت در برابر تغییر تاثیر غیر مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، فراموشی سازمانی، مقاومت در برابر تغییر
  • مریم پوررحیم*، رضا حسین پور صفحات 65-76
    هدف پژوهش حاضر شناسایی رابطه رهبری آموزشی و خودکارآمدی معلم با توسعه حرفه ای معلمان دوره ابتدایی ناحیه 2 شهر اردبیل بود. این تحقیق از لحاظ هدف از نوع کاربردی، از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه معلمان دوره ابتدایی ناحیه 2 شهر اردبیل به تعداد 1260 نفر تشکیل داده اند. برای تعیین حجم نمونه بر اساس جدول مورگان نمونه ای به تعداد 374 انتخاب و به روش خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رهبری آموزشی اصغری و همکاران و پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران و پرسشنامه توسعه حرفه ای دبیران شاه پسند و همکاران استفاده شده است که خصوصیات فنی ابزارهای مذکور در تحقیقات مختلف تایید شده است. در پژوهش حاضر پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه رهبری آموزشی92/0، برای پرسشنامه خودکارآمدی 78/0 و همچنین برای توسعه حرفه‏ای 97/ 0 بدست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس تحلیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش-های آماری توصیفی، میانگین و انحراف استاندارد و تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین رهبری آموزشی و خودکارآمدی با توسعه حرفه ای رابطه معناداری وجود دارد و میانگین نمرات رهبری آموزشی، خودکارآمدی و توسعه حرفه ای بالاتر به طور معناداری بالاتر از میانگین است. همچنین متغیر رهبری آموزشی با بیشترین میزان تاثیر و خودکارآمدی با کمترین میزان تاثیر متغیر توسعه حرفه ای را پیش‏بینی می کنند
    کلیدواژگان: رهبری آموزشی، خودکارآمدی معلم، توسعه حرفه ای معلمان
  • صادق حامدی نسب*، وحید غلامی، معصومه عزیزی صفحات 77-90
    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در هویت اجتماعی و رابطه معلم و شاگرد است. مطالعه حاضر یک پژوهش مقطعی با رویکرد توصیفی تحلیلی بود که به صورت پیمایشی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه در استان خراسان جنوبی بودند که در سال تحصیلی 1398-1397 مشغول به تحصیل بودند. نمونه گیری به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انجام شد. ابتدا در هر شهرستان به روش خوشه ای، چند مدرسه متوسطه اول به صورت تصادفی انتخاب شد، سپس بعد از دریافت مجوز، با مراجعه به دفتر آموزش هر مدرسه و بر اساس لیست دانش آموزان، افراد به روش نمونه گیری طبقه ای و به صورت تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. حجم نمونه پژوهش برابر با 200 نفر می باشد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه استاندارد استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی شی، لو، یانگ، لی و کای (2014)، پرسشنامه رابطه معلم- شاگرد مورای و زوویچ (2010) و پرسشنامه هویت اجتماعی کاروانی (2014) بود. برای سنجش همبستگی متغیرها در صورت برقراری فرض نرمالیتی از معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با هویت ملی، قومی، مذهبی و جهانی دانش آموزان دختر متوسطه اول استان خراسان جنوبی ارتباط مثبت و معنی داری دارد. همچنین بین استفاده از شبکه های اجتماعی و رابطه معلم- شاگرد رابطه معناداری وجود دارد
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، هویت اجتماعی، رابطه معلم- شاگرد
  • طیبه سیدابراهیمی*، اکبری کیهان صفحات 91-103

    پژوهش حاضر با هدف نقش میانجی خودکارآمدی رایانه ای در رابطه رغبت شغلی و کیفیت فناوری با کاربرست فناوری در فرایند آموزش انجام گرفت. این پژوهش از جنبه هدف کاربردی و از نظر روش همبستگی (مدل معادلات ساختاری) بود. جامعه آماری را تمامی معلمان مدارس متوسطه اول و دوم شهرستان سلماس (635 نفر) تشکیل داد که به روش نمونه-گیری خوشه ی چندمرحله ای و براساس جدول کرجسی و مورگان 239 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های پرسشنامه اشتیاق شغلی، سالوناوا و شوفلی؛ کیفیت خدمات فناوری، بکارگیری فناوری اطلاعات هوشیاری (1393) و پرسشنامه خودکارآمدی رایانه ای مورفی و همکاران (1989) بود که روایی محتوایی و سازه ابزارها و پایایی آنها به روش ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده-ها از نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده گردید. نتایج نشان داد که ضریب تاثیر مستقیم رغبت شغلی بر خودکارآمدی رایانه 33 /0 = β و همچنین ضریب تاثیر مستقیم کیفیت خدمات فناوری بر خودکارآمدی رایانه 50 /0 = β و ضریب غیرمستقیم 18/0 و معنادار بود که این نتایج حاکی از آن است متغیرهای پیش بین رغبت شغلی و کیفیت خدمات فناوری می توانند از طریق متغیر میانجی خودکارآمدی رایانه بر کاربست فناوری تاثیر بگذارند و آن را تبیین نماید. با توجه به این نتایج می توان گفت اگر خودکارآمدی فناوری معلمان مدنظر قرار داده شود، نتایج ارزنده ای در جهت کاربست فناوری بدست خواهد آمد و در صورتی که رغبت شغلی معلمان نیز حاکم باشد کاربست فناوری و نیز یادگیری اصول و مهارت های آن در معلمان به شکل بهتری ظهور می یابد.

    کلیدواژگان: رغبت شغلی، خودکارآمدی فناوری، کیفیت خدمات فناوری، کاربست فناوری، جریان آموزش
|
  • Taghi Akbari *, Mahsa Raheli Namin Pages 1-16

    Work Engagement is one of the most important issues in the field of job control and organizational commitment and is a very effective factor in individual self-control, innovative behaviors and job alteration. On the other hand, research reports indicate a decrease in job enthusiasm and the prevalence of destructive ethics and job exhaustion in Iranian organizations. This indicates the necessity to pay more attention to the issue of job motivation. In this regard, researchers in this study look for designing a model consisting of factors affecting job motivation and discover the structural relationships between those factors using the method of structural equations. The present research method is a descriptive correlation type based on structural equation modeling. Accordingly, 190 employees (staff) were selected from 392 person using krejcie Morgan sample table and available sampling method. The results of the structural part of the studied model show that a promising and strong organizational culture can be directly and indirectly an effective and powerful factor in raising the professional ethics and job motivation of employees.

    Keywords: Organizational culture, professional ethics, Work engagement, Mediation
  • Husein Taqavi *, Mohsen Shakeri, Farahroz Zand Amogain Pages 17-32

    As a common belief, collective efficiency as a whole has an undeniable impact on students and their learning ability. What it signifies is the widespread impression on the capacity of teachers & principals to make a difference in the lives of students. Therefore, it is imperative to identify areas and situations that can help enable collective self-efficacy. Donohoo’s Enabling Conditions for Collective Teacher Efficacy Scale (EC-CTES) is specifically designed for this purpose. The study's objective was to investigate the internal consistency and factor validity of the scale. The technical characteristics of the scale were evaluated by collecting sample data from 178 teachers. The scale's internal consistency was assessed utilizing Cronbach’s Alpha method. The factor validity of the scale was investigated by Confirmatory Factor Analysis. The results showed that Cronbach’s Alpha were between 0.74 and 0.83 for six dimensions (&0.94 for the scale). All dimensions have a high correlation with the entire scale. Also, the fit indices indicated the acceptable suitableness of the model. The findings of the model suitableness evaluation revealed that the 6-factor model has a good correlation with the data. The calculation of the Average Variance Extracted also confirmed the convergent validity of the scale. Hence, compliant with the study outcome, it can be concluded that it can be sufficiently reliable and valid in the case of Ardabil teachers and that moreover it is a suitable tool for measuring the enabling conditions for collective teacher efficacy as well as research, diagnostic and intervention purposes.

    Keywords: Educational leadership, collective efficacy enabling conditions, validation
  • Michael Ahadpour *, MohammadReza Behrangi Pages 33-50

    The purpose of this study is to investigate the effect of ethical leadership on teacher empowerment by medeating the work engagement of teachers in Khalkhal city. This research is the type of structural equations in terms of descriptive-correlation method. The statistical population of the study includes all male and female primary school teachers in 350 people. Using one-stage cluster sampling method, schools are considered as clusters and using Morgan table, 183 people Were randomly selected as the sample.Data were collected using three standardized Questionnaire of Kalshowen et al Ethical Leadership Questionnaires (2011), Spritzer and Mishra Empowerment (1997), and the work engagement of Schoffley and Salanova (2001). SPSS V23 and LISREL V 8. 8 software were used to analyze the data. Findings show that the correlation coefficient between ethical eadership and empowerment (r = 0.637), ethical leadership and work engagement (r = 0.44) and work engagement and empowerment (r = 0.644) and their relationship are meaningful.Also, the results of confirmatory factor analysis with standard coefficients showed that the amount of factor loads between ethical leadership and teacher empowerment is 0.79 and ethical leadership andwork engagement is 1.00 and their relationship is significant. The results of path analysis with standard coefficients showed that the standard path coefficient between ethical leadership and empowerment is 0.47, so the direct effect is significant and the path coefficient between ethical leadership and work engagement is 0.43 and between work engagement and empowerment is 0.60, so the indirect effect between ethical leadership and empowerment is also significant.

    Keywords: Work engagement, empowerment, Ethical leadership
  • Davood Toosi *, Dariush Neyestani, Ghazal Hosini Pages 51-64

    The aim of the present study was to investigate the effect of organizational silence variable on resistance to change with the mediating role of non-targeted organizational forgetfulness . The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method and is correlational in terms of data analysis. The statistical population of the study included all employees of the General Department of Education and Training of Golestan Province, 128 people. The sample size was determined to be 97 people using the simple Karaj-Morgan table by simple random method. The data collection tools of this study are the organizational silence questionnaire of Vakola and Boradas (2005), the organizational forgetfulness questionnaire of Meshkami, Bastam and Deh Yadegari (2012) and the questionnaire of resistance to organizational change of Arg (2003). Data were analyzed using spss25 and smart pls software. Cronbach's method of reliability and reliability coefficient (CR) were used to evaluate the reliability of the research instrument, and the coefficient for all variables was more than 0.7. An average variance extract (AVE) was used to measure the validity of the questionnaire, which is more than 0.4 and is relatively acceptable. The results support all research hypotheses and show that organizational silence has a direct direct impact on resistance to change. In addition, organizational silence has a direct effect on unorganized organizational forgetfulness and unintentional forgetfulness on resistance to change. Also, organizational silence with the mediating role of non-target organizational forgetfulness has an indirect effect on resistance to change.

    Keywords: Silence, Forgetting, Resistance
  • Maryam Pourrahim *, Reza Hoseinpoor Pages 65-76
    The purpose of this study is to investigate the relationship between educational leadership and teacher self-efficacy with the professional development of primary school teachers in District 2 of Ardabil. The statistical population consists of 1260 primary school teachers in District 2 of Ardabil. To determine the sample size based on Morgan table, a sample of 374, male 104 and female 270 were selected using cluster sampling method. Because there is a possibility of dropping the questionnaire, the number of samples was deliberately considered more. The research method is descriptive-correlational. To analyze the data from descriptive, mean and standard and statistical methods, T-Tech Samples, Pearson correlation and multivariate regression were used. To collect data from the educational leadership questionnaire, the standard questionnaire of Asghari et al., 2016 and the self-efficacy questionnaire of Scherer et al., 1982, the professional development questionnaire of Shah Pasand et al. Teachers were used. The validity of the questionnaires was confirmed by professors and experts. The reliability of the questionnaires using Cronbach's alpha coefficient for educational leadership was 0.92 and for the self-efficacy questionnaire was 0.78. Also for professional development 0/97 Was obtained. The results show that there is a significant relationship between educational leadership and self- efficacy with professional development. And the average scores of educational leadership, self-efficacy and professional development are higher than the average. The observed p level is significant in all variabels and the results show that educational leadership with the highest impact and self- efficacywith the lowest impact predicts professional development.
    Keywords: Educational Leadership, Teacher Self-Efficacy, Teacher Professional Development
  • Sadegh Hamedinasab *, Vahid Gholami, Masoumeh Azizi Pages 77-90
    The purpose of this study is to investigate the role of using virtual social networks in social identity and the teacher-student relationship. The present study was a cross-sectional study with a descriptive-analytical approach that was conducted as a survey. The statistical population of the present study included all female high school students in South Khorasan province who were studying in the academic year 2018- 2019. Sampling was performed by cluster random sampling. First, in each city by cluster sampling, a few first secondary schools were randomly selected, then after receiving the license, by referring to the education office of each school and based on the list of students, individuals were randomly selected and studied by stratified sampling. It placed. The sample size of the research is equal to 200 people. The instruments used in this study were the standard questionnaire by using virtual social networks Shi, Luo, Yang, Liu, & Cai (2014), the teacher-student relationship questionnaire of Murray & Zvoch (2010) and the Caravani social identity questionnaire (2014). Structural equations were used to measure the correlation of variables in case of normality assumption using SPSS software. The results showed that the use of virtual social networks has a positive and significant relationship with the national, ethnic, religious and global identity of female high school students in South Khorasan province. There is also a significant relationship between the use of social networks and the teacher-student relationship.
    Keywords: Virtual Social Networks, Social Identity, Teacher-Student Relationship
  • Tayyebeh Seyyedebrahimi *, Akbar Keyhan Pages 91-103

    This study aimed to investigate mediating role of computer self-efficacy in relationship between job desire and technology quality with the application of technology in the educational process. This research is applied and correlational in terms of purpose and method (structural equation model), respectively. The statistical population consisted of all primary and secondary school teachers in Salmas city (635 people) who were selected as a sample by multi-stage cluster sampling method based on Krejcie and Morgan's table. Research tools include Job Desire Questionnaire, scale of quality of technology services or applying Information Technology, and computer self-efficacy questionnaire whose content and construct validity as well as reliability were confirmed by Cronbach's alpha coefficient. SPSS and LISREL software packages were used to analyze the data. The results showed that the coefficient of direct effect of job desire on computer self-efficacy was β = 0.33 and also the coefficient of direct effect of quality of technology services on computer self-efficacy was β = 0.50 and the indirect coefficient was 0.18 and significant, indicating that the variables predicting job desire and quality of technology services can affect and explain the use of technology through the mediating variable of computer efficiency. According to these results, it can be said that if the self-efficacy of teachers' technology is considered, valuable results will be achieved in the application of technology, and if the job desire of teachers is also prevalent, the application of technology and learning its principles and skills among teachers are appeared in a better way.

    Keywords: Job desire, Technology self-efficacy, Quality of technology services, Application of technology, Training flow