فهرست مطالب

پیشرفت های نوین در روانشناسی، علوم تربیتی و آموزش و پرورش - پیاپی 33 (اسفند 1399)

نشریه پیشرفت های نوین در روانشناسی، علوم تربیتی و آموزش و پرورش
پیاپی 33 (اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/21
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مریم جوانبخت * صفحات 1-9

    آموزش و پرورش هر جامعه ای در راس همه مسایل جامعه است.امروزه مدیریت یکی از مهم ترین علوم عصر جدید محسوب گردیده و روز به روز بر اهمیت آن افزوده می شود.به طور کلی مدیریت به موازات پیچیده تر شدن و محدود شدن منابع مالی و مادی سازمان ها،اهمیت بیشتری پیدا می کند.در هر جامعه ای پرورش نیروهای فرهیخته منطبق با ارزشهای اجتماعی، فرهنگی، دینی و سیاسی جزء اهداف کلی آموزش و پرورش میباشد. به منظور دستیابی به اهداف و توانایی های مدیریت آموزشی از روش های متنوعی یاری میگیرند. هدف کلی آموزش وپرورش در هر جامعه ای این است که هر فرد را طبق الگوی ارزش های فرهنگی، سیاسی، دینی و اجتماعی خود تربیت کرده و انسانی مناسب تحویل جامعه دهد. این پژوهش با روش مروری کتابخانه ای و با هدف بررسی دیدگاه های حاکم بر مدیریت آموزشی در سازمان آموزش و پرورش تالیف یافته است . در نتیجه اهداف آموزش وپرورش سه نقش مهم در مدیریت آموزشی ایفا می کنند. اولا به فراگرد آموزش وپرورش جهت می دهند. ثانیا انگیزه حرکت و فعالیت را به وجود می آورند. ثالثا ملاک های کنترل و ارزشیابی فعالیت های آموزشی را ایجاد می نمایند. از نقطه نظر مدیریتی، بهترین نوع مدیریت آموزشی، آن مدیریتی است که همراه با رهبری باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت آموزشی، جامعه، آموزش و پرورش، رهبری
  • احد عبدی *، نفیسه حناچی، فائزه سیه بازی صفحات 10-17

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی اثربخشی آموزش مهارت های رفتاری و آموزش ذهنیت های طرحواره ای بر روی پرخاشگری کودکان کار 10 الی 12 ساله بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل با آرایش تصادفی در آزمودنی ها بود. جامعه آماری شامل کودکان کار 10 الی 12 ساله تحت پوشش کلینیک مددکاری اجتماعی نوید مهر واقع در شهرک ولیعصر شهر تهران به تعداد 89 نفر بود که از میان آنها با توجه به لزوم انجام مداخله، 45 نفر به عنوان نمونه با روش هدفمند انتخاب شده و در سه گروه (15 نفر گروه آموزش ذهنیت های طرحواره ای، 15 نفر گروه آموزش مهارت های رفتاری و 15 نفر گروه کنترل) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه اول تحت 8 جلسه آموزش مهارت های رفتاری، گروه دوم تحت 8 جلسه آموزش ذهنیت هایی قرار گرفتند و گروه سوم هیچ آموزشی دریافت ننمودند. جهت سنجش پرخاشگری از مقیاس پرخاشگری پرسشنامه آخنباخ استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد هم آموزش مهارت های رفتاری و هم آموزش ذهنیت های طرحواره ای در کاهش پرخاشگری کودکان کار اثربخش می-باشد.

    کلیدواژگان: ذهنیت های طرحواره ای، مهارت های رفتاری، پرخاشگری، کودکان کار
  • احسان علی نیا بنگر *، حسین علی نیا بنگر صفحات 18-29

    امنیت غذایی سنگ بنای یک جامعه توسعه یافته و عنصر اصلی سلامت فکری، روانی و جسمی اعضای آن است لذا توسعه‌ی کشاورزی فاکتور مهمی به شمار می‌رود که امنیت غذای آینده به آن وابسته می‌باشد. در این بین نیاز کشورهای در حال توسعه همچون ایران، سوریه و لیبی به فراگیری علم کشاورزی برای رشد و پیشرفت در همه زمینه‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است. از آنجایی که با تحلیل آموزش‌های مربوط به این علم در کتاب‌های درسی و با بررسی آن می‌توان عملکرد خویش را بهبود بخشید از این رو لازم است مطالعه روی کتب درسی کشور‌های مختلف در زمینه کشاورزی گسترش یابد. این پژوهش با هدف بررسی تطبیقی محتوای بخش کشاورزی کتاب درسی علوم پایه چهارم ابتدایی بر اساس الگوی مریل انجام شده است. جامعه آماری، محتوای بخش کشاورزی علوم چهارم ابتدایی کشور ایران، سوریه و لیبی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق آن، توصیفی و از نوع تحلیل محتوا می‌باشد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که هدف اصلی نویسندگان محتوای کشاورزی در کتاب ایران و لیبی، توسعه‌ی دانش نظری و در کتاب سوریه، دانش عملی است همچنین در نوع موضوع، کتاب علوم چهارم در سوریه و لیبی متناسب با انتظارات آموزشی مدنظر نیست ولی در ایران بایستی مولفان به میزان مناسب به روش کار اهمیت دهند و در نوع عملکرد، محتوای کتاب هر سه کشور مطابق با انتظارات آموزشی مورد نظر نیست همچنین مولفه‌های نوع موضوع در همه سطوح عملکرد، در کشور ایران به صورت متوازن توزیع شده است.

    کلیدواژگان: الگوی مریل، کتاب درسی ابتدایی، مبحث کشاورزی، ایران، سوریه، لیبی
  • رقیه دانش *، رضا قربان جهرمی صفحات 30-42

    یکی از شایعترین مشکلات رفتاری که موجب ناراحتی و پریشانی دیگران می‌شود و بهداشت روانی فرد، خانواده و جامعه را مختل می‌کند پرخاشگری است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه سه‌گانه تاریک شخصیت و ویژگی‌های شخصیتی هگزاکو با پرخاشگری انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی با طرح همبستگی انتخاب شد.302 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم تحقیقات تهران در پژوهش شرکت کردند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های سه‌گانه تاریک(پال هوس و جونز، 2011)، ویژگی‌های شخصیتی هگزاکو(اشتون و لی، 2004) و پرخاشگری (باس و پری، 1992) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند. .نتایج تحلیل نشان داد که صفات ماکیاولی و جامعه ستیزی بصورت مثبت(9/24 درصد از واریانس پرخاشگری توسط صفات سه‌گانه تاریک تبیین می شود)، صداقت_ تواضع و توافق پذیری بصورت منفی (2/34 درصد توسط ویژگی‌های شخصیتی هگزاکو تبیین می‌شود) با پرخاشگری رابطه دارند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، ماکیاولی، جامعه ستیز، ویژگی های شخصیتی هگزاکو، پرخاشگری
  • سید مجتبی عقیلی *، میترا فری نژاد فتحی صفحات 43-51

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی هیپنوتراپی بر پرخاشگری دانش آموزان دختر مقطع دوم دبیرستان منطقه سه شهر تهران بوده است. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دخترمقطع دوم دبیرستان شهر تهران بودند که از این میان تعداد 30 نفر بصورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه پرخاشگری باس و پری پاسخ دادند و گروه آزمایش نیز بین دو مرحله، تحت هیپنوتراپی قرار گرفت. داده های پژوهش به وسیله آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند، یافته های پژوهش نشان داد پرخاشگری گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشته است. با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان داشت که هیپنوتراپی موجب کاهش پرخاشگری می گردد و می توان از آن به عنوان درمانی کارآمد بهره برد.

    کلیدواژگان: هیپنوتراپی، پرخاشگری، دانش آموزان
  • صغری زاده صفری *، فرامرز علیدادی صفحات 52-65

    مقاله حاضر از نوع مروری کتابخانه ای است که با توجه به نظرات اندیشمندان این عرصه نگاشته شده است . هدف از نگارش این مقاله بررسی یادگیری به روش جیک ساو است. نتیجه نشان می دهد که یادگیری مشارکتی یک روش تدریس موفق در گروه های کوچک است. در این روش، در هر یک از گروه ها، دانش آموزان با توانایی های متفاوت و با استفاده از فعالیت های یادگیری گوناگون درک خود را نسبت به موضوع درسی بالا می برند. در فعالیت های گروهی بر استقلال، تشویق، تقویت و یاری همه افراد گروه اهمیت زیادی داده می شود. دانش آموزانی که با یادگیری مشارکتی از نوع جیک ساو آموزش می بینند، به مسایلی از قیبل کنترل زمان، بررسی اهداف، ایجاد ارتباط بین مطالب جدید و قبلی و درک مطلب درس توجه می کنند و در نتیجه پیشرفت تحصیلی بالاتری کسب می کنند.

    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری مشارکتی، روش جیک ساو
  • عطیه میرزاامیری، فیروزه ساجدی *، معصومه یزدانی پور صفحات 66-76

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مهارت‌های زندگی بر کاهش مشکلات رفتاری دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی خفیف مقطع دبستانی شهر اصفهان، بود. این پژوهش آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش، شامل 30 نفر از دانش‌آموزان کم‌‌توان ذهنی خفیف در مقطع ابتدایی بودند که در مدارس آموزش پرورش استثنایی در شهر اصفهان تحصیل می‌کردند و ملاک‌های ورود به مطالعه را دارا بودند. این افراد، به صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه مساوی آزمایش و کنترل گمارده شدند. مداخله نیز، طی 10 جلسه 40 دقیقه‌ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، سیاهه‌ی رفتاری کودک (CBCL) بود که شرکت‌کنندگان در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به سیوالات آن پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز، از روش تحلیل واریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل از لحاظ نمرات مشکلات رفتاری برونی‌سازی شده تفاوت معناداری وجود دارد (01/0<P) و نمرات پس‌آزمون، در مرحله پیگیری مقیاس‌ها نیز نسبتا ثابت مانده است. لذا از یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت‌های زندگی توسط متخصصان می‌تواند به عنوان رویکردی آموزشی در ارتقاء شاخص‌های رفتاری، باعث کاهش مشکلات رفتاری درونی سازی شده و برونی سازی شده شود و فضای آموزشی و شخصی آرام و امنی را برای کودکان کم‌توان ذهنی خفیف ایجاد کند.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، مشکلات رفتاری، کودکان کم توان ذهنی
  • محمد عاشوری *، فاطمه منصوری حسن آبادی، فاطمه احمری صفحات 77-85

    کودکان کم‌شنوا در مهارت‌های رفتاری و واکنش‌های هیجانی با چالش‌های زیادی مواجه هستند. بازی‌درمانی یکی از برنامه‌های مداخله‌ای است که باعث بهبود قابل توجه مهارت‌های جسمی، رفتاری، هیجانی و اجتماعی کودکان کم‌شنوا می‌شود. بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی تحلیلی کاربرد بازی‌درمانی با مدل فیلیال‌تراپی مدرسه‌محور برای کودکان کم‌شنوا بود. پژوهش حاضر با روش مرور سیستماتیک منابع علمی، به معرفی برنامه فیلیال‌تراپی مدرسه‌محور برای کودکان کم‌شنوا می‌پردازد. نتایج نشان داد که بازی‌درمانی با مدل فیلیال‌تراپی مدرسه‌محور باعث بهبود مهارت‌های جسمی، رفتاری، هیجانی و اجتماعی کودکان کم‌شنوا می‌شود. در واقع، فیلیال‌تراپی مدرسه‌محور از طریق بازی و ایجاد موقعیت‌ها و فرصت‌های خلاق برای برقراری ارتباط موجب رشد و تحول مهارت‌های مختلف در این کودکان می‌شود. بنابراین، توجه به برنامه‌ فیلیال‌تراپی مدرسه‌محور ضروری است و برنامه‌ریزی برای ارایه آموزش این برنامه به کودکان کم‌شنوا اهمیت ویژه‌ای دارد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، فیلیال تراپی، کودکان کم شنوا
  • کاوه قادری *، نورالله خلیل زاده صفحات 86-98

    این تحقیق با هدف تعیین رابطه ی بین خودکارآمدی و درماندگی آموخته شده با عملکرد تحصیلی دانش آموزان پایه پنجم شهر پیرانشهر در سال تحصیلی 99-1398 انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی پیرانشهر می باشد و طبق آمار اعلام شده، تعداد کل آن ها 1760 نفر است. حجم نمونه برابر 316 که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها آزمون عملکرد تحصیلی فام وتیلورEPT (1994)، پرسشنامه خودکارآمدی جینک ومورگان(1999) و پرسشنامه درماندگی آموخته شده (LHS) کوینلس و نلسون (1988) بود. در این پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه بین متغیر ملاک و پیش بین، تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج نشان داد که ضریب همبستگی چندگانه بین خودکارآمدی و درماندگی آموخته شده با عملکرد تحصیلی دانش آموزان برابر 768/0 است. نتایج تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که مقدار F به دست آمده برابر 208/225 است و در سطح آلفای کوچکتر از 05/0 معنی دار است که نشان می دهد خودکارآمدی و درماندگی آموخته شده می تواند تغییرات مربوط به عملکرد تحصیلی دانش آموزان را به خوبی تبیین کنند و نشان دهنده مناسب بودن مدل رگرسیونی ارایه شده است. بر اساس نتایج خودکارآمدی و درماندگی آموخته شده به ترتیب با ضریب بتای 905/0 و 192/0- توانسته میزان عملکرد تحصیلی دانش آموزان را تبیین کنند. خودکارآمدی و مولفه های آن با عملکرد تحصیلی دانش آموزان در سطح معناداری(01/0≥p) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، همچنین بین درماندگی آموخته شده و عملکرد تحصیلی دانش آموزان در سطح معناداری(01/0≥p) رابطه معکوس و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، خودکارآمدی، درماندگی آموخته شده، دانش آموزان، شهر پیرانشهر
  • مرضیه پهلوانی، محمد عاشوری * صفحات 99-106

    درمانگران و مشاوران هر روزه با کودکان ناشنوایی مواجه می‌شوند که به دلیل شرایط نامناسب، دچار آسیب‌های روانی مختلفی شده‌اند. این کودکان ممکن است از لحاظ عاطفی هم به شدت آسیب دیده‌ باشند. آنها باید از قدرت‌های بازی‌درمانی به منظور برقراری ارتباط، انتقال افکار، ابراز احساسات، و آموزش رفتارهای مناسب به مراجعان خردسال خود استفاده کنند. بازی‌درمانی گشتالتی به درمانگر کمک می‌کند تا با مراجعان خود ارتباط برقرار کند، یک فرایند بین‌فردی به وجود آورد، از موقعیت‌های آسیب‌زای روانی جلوگیری کند و در صورت وجود چنین شرایطی در زندگی کودکان، به بهبودی شرایط کمک نماید. بازی‌درمانی گشتالتی علاوه بر حل برخی از مشکلات، به کودکان کمک می‌کند تا از نظر رشد و تحول به پیشرفت‌های قابل توجهی دست یابند. بازی‌درمانی گشتالتی روشی کارآمد برای بیان احساسات، هیجان‌ها و افکار کودکان ناشنوا است که درمانگر می‌تواند از آن در یک محیط بازی یا هنری استفاده کند. بازی‌درمانی گشتالتی به درمانگر کمک می‌کند تا مراجع خود را ارزیابی کنند. بازی‌درمانی گشتالتی می‌تواند درها را برای آسیب‌های پنهان و سایر رویدادها که کودکان قادر یا مایل به صحبت کردن در مورد آن نیستند، باز کند. الگوهای بازی و میزان همکاری کودکان بیانگر این دیدگاه هستند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، گشتالت، کودکان ناشنوا
  • مریم پالیزگیر، سعید ملیحی الذاکرینی *، حسن احدی، علیرضا استقامتی صفحات 107-117

    هر پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی – همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهر تهران در فاصله‌ی زمانی 1/2/1395 لغایت 1/12/1395 که به تعداد 246 نفر بودند. روش نمونه گیری از نوع در دسترس بود. آزمودنی هایی که وارد این پژوهش شدند، افرادی بودند که غیر از دیابت، بیماری دیگری نداشتند، حداقل یک سال از تشخیص بیماری آنها گذشته بود و هم چنین با توجه به شیوع بیماری دیابت نوع دو در سنین میانسالی و میانگین30 سال قرار داشتند، از میان جامعه آماری و کسانی که حایز شرایط فوق بودند، 40 نفر به صورت تصادفی و دردسترس انتخاب شدند. برای سنجش از استرس ادراک شده از مقیاس شخصیت گری ویلسون و پرسشنامه پنج عاملی شخصیت استفاده شد. مارکرهای گلیال نیز با نمونه سرم seroum با روش Elsa اندازه گیری شدند. نتایج نشان دهنده این بود که بین متغیرهای شخصیتی (روان نژندی، برون گرایی، گشودگی برای تجربه، توافق پذیری و وجدانی بودن) و میزان 1c HbA ، میزان گلوکوز پلاسما، S100b و فعالیت های مغزی رفتاری در افراد دارای دیابت نوع 2 رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین بین سیستم‌های مغزی رفتاری (بازداری رفتاری، فعال سازی رفتاری و جنگ / گریز) و میزان 1c HbA ، میزان گلوکوز پلاسما و S100b در افراد دارای دیابت نوع 2 رابطه مثبت معنادار وجود دارد. همچنین فعالیت مغزی-رفتاری توانسته است بین پنج عامل شخصیت NEO و مارکرهای گلیال نقش میانجی گری خود را به طور معنی داری ایفا کند. شدت تاثیر فعالیت مغزی-رفتاری بر مارکر‌های گلیال در مرحله اول برابر با 118/. و معنی دار بود.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، فعالیت های مغزی، رفتاری، مارکرهای گلیال، شاخص های گلاسمیک، دیابت نوع 2
  • مطهره آخرتی شورابی *، رضا زیاری، آمنه معاضدیان صفحات 118-133

    در پژوهش حاضر، میزان تحمل آشفتگی، راهبردهای تنظیم هیجان و عوامل اقتصادی در بین زنان شاغل و خانه دار مورد مقایسه قرار گرفت. فرضیه اصلی تحقیق این بود که بین میزان تحمل آشفتگی و راهبردهای تنظیم هیجان در زنان شاغل و خانه دار تفاوت وجود دارد. با توجه به فرضیه اصلی تحقیق می توان گفت که سوال اصلی پژوهش این بود که آیا میزان تحمل آشفتگی و راهبردهای تنظیم هیجان در بین زنان شاغل و خانه دار تفاوت وجود دارد؟ در این پژوهش جامعه آماری شامل تمامی زنان شاغل فرهنگی و خانه دار در شهر مشهد در سال 98-1397 بودند. به منظور آزمودن این فرضیه، 120 نفر از بانوان مشهدی که 60 نفر آنها شاغل فرهنگی و 60 آنها خانه دار بودند و با استفاده از ملاکهای ورود همتاسازی شدند، به صورت غیر تصادفی در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات مربوطه از طریق پرسشنامه های استاندارد تحمل پریشانی سیمونز و گاهر و پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان گراس و همچنین پرسشنامه محقق ساخته عوامل اقتصادی جمع آوری گردید. داده های به دست آمده از پاسخ های داده شده به پرسشنامه ها کدگذاری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از انجام تحلیل آماری در جهت تایید فرضیه صفر مشخص گردید که بین میزان تحمل آشفتگی و راهبردهای تنظیم هیجان در زنان شاغل و خانه دار تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: تحمل آشفتگی، راهبردهای تنظیم هیجان، عوامل اقتصادی، زنان شاغل، زنان خانه دار
  • محمد عاشوری *، معصومه یزدانی پور صفحات 134-143

    این پژوهش به‌منظور بررسی اثربخشی برنامه بازی‌درمانی گروهی با رویکرد شناختی رفتاری بر مشکلات رفتاری دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی در شهر اصفهان انجام شد. پژوهش حاضر، یک مطالعه ‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و گروه شاهد بود. در این پژوهش 22 دانش‌آموز کم‌توانی ذهنی 7 تا 11 ساله شرکت داشتند. آزمودنی‌ها با روش نمونه‌گیری در دسترس از مدرسه شهیدان نوری اصفهان انتخاب شدند. آنها به دو گروه 11 نفری آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایش، برنامه آموزشی بازی‌درمانی گروهی با رویکرد شناختی رفتاری را در 7 جلسه (هر جلسه 40 دقیقه) دریافت کردند، در حالی‌ که به گروه شاهد این آموزش ارایه نشد. ابزار استفاده‌ شده در این پژوهش پرسشنامه مشکلات رفتاری راتر بود. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس در نسخه 23 نرم‌ افزار بسته آماری در علوم اجتماعی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که برنامه آموزشی بازی‌درمانی گروهی با رویکرد شناختی رفتاری اثر مثبت و معناداری بر مشکلات رفتاری دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی داشت (001/0P<). بر اساس مجذور اتا می‌توان عنوان کرد 69 درصد تغییرات مشکلات رفتاری به علت اثر مشارکت آزمودنی‌ها در برنامه آموزشی بازی‌درمانی گروهی است. با توجه به این که بازی‌درمانی گروهی با رویکرد شناختی رفتاری با نتایج مثبت و موثری همراه بود و باعث کاهش مشکلات رفتاری دانش‌آموزان کم‌توان ذهنی شد. بنابراین برنامه‌ریزی برای اجرای این برنامه آموزشی اهمیت ویژه‌ای دارد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی گروهی، درمان شناختی- رفتاری، مشکلات رفتاری، کم توانی ذهنی
  • فاطمه فرشاد *، سید کاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 144-163

    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی رابطه سبک‌های هویت، سبک‌های دلبستگی، تمایزیافتگی خود با کیفیت زندگی دانشجویان است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی می‌باشد. که به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری آن کلیه دانشجویان موسسه آموزش عالی حکمت رضوی سال تحصیلی 99-98 می‌باشند که 214 نفر به صورت نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شده‌اند. در این تحقیق از چهار پرسشنامه کیفیت زندگی ویر و شربون 1992، پرسشنامه کولینز و رید 1990، پرسشنامه هویت بنیون و آدامز (1986)، پرسشنامه تمایزیافتگی خود فرم کوتاه دریک (2011) استفاده شده است. روایی صوری پرسشنامه‏ها مورد تایید قرار گرفته است. ضریب آلفای کرانباخ برای پرسشنامه کیفیت زندگی بالای70/0، برای کل مقیاس پرسشنامه تمایزیافتگی 78/0، برای پرسشنامه سبک هویت 79/0 تا 88/0، برای پرسشنامه سبک دلبستگی 95/0 برآورد شده است. برای تجزیه و تحلیل داده‏ها آزمون تی و تحلیل واریانس برای معناداری ضرایب همبستگی دو متغیری و چند متغیری استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون در فرضیه اول نشان داد بین سبک‌های هویت و کیفیت زندگی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون در فرضیه دوم و سوم نشان داد بین تمایزیافتگی و کیفیت زندگی رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سبک هویت، سبک دلبستگی، تمایزیافتگی خود، کیفیت زندگی دانشجویان
  • الهام قیاسی * صفحات 164-174

    هدف پژوهش بررسی رابطه سبک های مقابله با بهزیستی روانشناختی مادران دارای فرزندان کم توان ذهنی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران دارای فرزندان کم توان ذهنی می باشد که در سال تحصیلی 93-92مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه این تحقیق مشتمل بر60 نفر از مادران از جامعه مذکور می باشد که برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده گردید. در این پژوهش از پرسشنامه سبک های مقابله اندلر و پارکر و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد بین سبک مقابله مسئله مدار و بهزیستی روانشناختی مادران دارای فرزندان کم توان ذهنی رابطه معنی داری وجود دارد. بین سبک مقابله هیجان مدار و بهزیستی روانشناختی مادران دارای فرزندان کم توان ذهنی رابطه معنی داری وجود دارد و بین سبک مقابله اجتنابی و بهزیستی روانشناختی در مادران دارای فرزندان کم توان ذهنی رابطه معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سبک های مقابله، بهزیستی روانشناختی، کم توان ذهنی، مادران
  • نجیبه صخره * صفحات 175-187

    بی‌خوابی همچنین به‌عنوان یک اختلال خواب شناخته می‌شود که در آن افراد، مشکل خوابیدن دارند. در این مقاله علمی طبی شرح مفصلی از انواع مختلف بی‌خوابی را مورد بحث علمی قرار می‌دهم و دلایل بی‌خوابی، علایم و نشانه‌های مختلف این اختلال با اضطراب آن موردبحث قرار می‌گیرد. تمرکز عمومی بر روی تشخیص اختلال خواب هست که عوامل خطر بی‌خوابی توصیف می‌شود، هدف اصلی این تحقیق روش‌های درمانی جایگزین بی‌خوابی و چگونگی پیشگیری از ابتلا به این اختلال است. همچنان اختلال بی‌خوابی بخش عمده‌ای جمعیت از مردم را به‌صورت موقعیتی یا مزمن تحت تاثیر قرار داده و ازجمله شایع‌ترین شکایات در علم طبابت است. این اختلال عمدتا با عدم رضایت از مدت‌زمان خواب یا کیفیت و مشکلات شروع یا حفظ خواب همراه با پریشانی قابل‌توجه و اختلال در عملکرد روز مشخص‌شده و به‌عنوان شکایت اصلی رونما گردیده یا بیشتر اوقات با سایر اختلالات طبی یا روانی، مانند درد و افسردگی اتفاق می‌افتد. بی‌خوابی دوامدار با عوارض نامطلوب درازمدت سلامت روحی، ازجمله کاهش کیفیت زندگی و عوارض جسمی و روانی مرتبط است.

    کلیدواژگان: بی خوابی، اختلال خواب، افسردگی، روحی و اضطراب