فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1399)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1399/12/21
  • تعداد عناوین: 24
|
  • امیرمحمد جعفری، محبوبه طاهر*، محمد تاجی صفحات 1-11
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی رفتار درمانی عقلانی-هیجانی و مصاحبه انگیزشی بر سبک های تصمیم گیری در افراد دارای اختلال سوء مصرف مواد افیونی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     طرح پژوهش، تمام آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمام مردان دارای اختلال سوء مصرف مواد افیونی نسیم شهر بود که در سال 1397 به مراکز درمان سوء مصرف مواد در این شهر مراجعه نمودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 45 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک های تصمیم گیری عمومی (اسکات و بروس، 1995) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری و با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح معناداری 0.05 انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری نشان داد که رفتار درمانی عقلانی-هیجانی بر افزایش سبک تصمیم گیری عقلانی و کاهش استفاده از سبک های اجتنابی، آنی و وابستگی در افراد دارای اختلال سوء مصرف مواد افیونی موثر بود و بر سبک شهودی تاثیری ندارد. همچنین مصاحبه انگیزشی بر سبک های تصمیم گیری شهودی و عقلانی افراد دارای اختلال سوء مصرف مواد افیونی موثر نیست؛ اما بر کاهش استفاده از سبک های اجتنابی، آنی و وابستگی موثر است. همچنین روش رفتار درمانی عقلانی هیجانی بر سبک عقلانی افراد دارای اختلال سوء مصرف مواد افیونی موثرتر از روش مصاحبه انگیزشی است. در سبک های اجتنابی، آنی، وابستگی و شهودی نیز تفاوتی بین دو روش وجود نداشت (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج، رفتار درمانی عقلانی-هیجانی تفکر منطقی و سازماندهی ادراک و تفکر، بر سبک تصمیم گیری عقلانی تاثیر مثبت گذاشته و باعث کاهش به کارگیری سبک های اجتنابی، آنی و وابستگی می شود.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی عقلانی-هیجانی، مصاحبه انگیزشی، سبک های تصمیم گیری، سوء مصرف مواد
  • قاسم عبداللهی بقرآبادی، پرویز شریفی درآمدی*، مهدی قدرتی میرکوهی، سمیرا وکیلی صفحات 12-22
    هدف

    اتیسم ختلال عصبی -رشدی است که با آسیبهایی در تعامل اجتماعی، ارتباطی و رفتارهای تکراری و کلیشهای مشخص میشود. کودک اتیسم برای خانواده، سطح بالایی از استرس را ایجاد می کند که تاثیر منفی بر روی کارکرد خانواده آنان می گذارد و باعث بروز اختلال در کارکردهای روزانه و اجتماعی می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش برنامه خودشفقتی ذهنآگاهانه با تاکید بر سبک زندگی اسلامی-ایرانی بر کارکرد خانواده مادران دارای کودک اتسیم انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمهتجربی بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای کودک اتیسم انجمن اتیسم شهر کاشان در سال 1398 بود. نمونه آماری شامل 24 مادر دارای کودک اتیسم بود که به روش نمونه گیری هدفمند بهعنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفیسازی از طریق قرعهکشی 12 مادر در گروه مداخله و 12 مادر در گروه کنترل گمارش شدند. گروه مداخله بهمدت 8 جلسه در برنامه خودشفقتی ذهنآگاهانه با تاکید بر سبک زندگی اسلامی-ایرانی شرکت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفتند. جهت سنجش کارکرد خانواده از پرسشنامه کارکرد خانواده مکمستر استفاده شد و آمار توصیفی و تحلیلواریانس با اندازه گیری مکرر برای تجزیه و تحلیل داده ها بهکار برده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش خودشفقتی ذهنآگاهانه با تاکید بر سبک زندگی اسلامی-ایرانی در بهبود کارکرد خانواده مادران دارای کودک اتیسم تاثیر معنادار داشت (001/0 p≤).

    نتیجه گیری: 

    بنابراین با توجه به یافته ها، نتیجه گرفته میشود که آموزش برنامه در افزایش کارکرد خانواده مادران دارای کودکان اتسیم موثر بوده است.

    کلیدواژگان: خودشفقتی، ذهن آگاهانه، سبک زندگی اسلامی-ایرانی، کارکرد خانواده، مادران، کودک اتیسم
  • زهرا نیکبخت، علی فرنام*، فرهاد کهرازهی صفحات 23-35
    هدف

    این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش مهارت های مثبت نگری بر بهبود روابط فرازناشویی با تاکید بر نقش میانجی سبک های دلبستگی هیجانی دانشجویان متاهل دانشگاه زاهدان صورت پذیرفته است.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق در این پژوهش از نوع روش شبه آزمایشی و ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پنج پرسش نامه استاندارد بوده است. ابزار تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش نرم افزارهای آماری SPSS و AMOS می باشد که با توجه به ماهیت و نحوه نگارش فرضیه های این پژوهش از آزمون کوواریانس ترکیبی یا اندازه های مکرر (GLMRM) برای اثربخشی مهارت های نام برده و مدل های رگرسیونی با متغیر پنهان برای بررسی اثر میانجی گری استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان متاهل دانشگاه زاهدان بوده و حجم نمونه در این پژوهش برابر با 40 نفر می باشد که در دو گروه (یک کنترل و یک گروه آزمایش 20 نفره) تقسیم بندی شده اند، دذر این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است.

    یافته ها: 

    با توجه به یافته های این پژوهش، آموزش مهارت های مثبت نگری بر بهبود روابط فرا زناشویی، سبک های دلبستگی موثر بوده و متغیرهای سبک های دلبستگی یک نقش میانجی جزیی در رابطه بین مهارت های مثبت اندیشی و روابط فرا زناشویی داشته اند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که آموزش زوج درمانی مثبت نگر باعث بهبود سبک های دلبستگی در بین دانشجویان متاهل می شود

    کلیدواژگان: مهارت های مثبت نگری، روابط فرا زناشویی، سبک های دلبستگی
  • معصومه بنائی، فرشیده ضامنی*، سیده عصمت رسولی صفحات 36-45
    هدف

    پژوهش حاضر با عنوان شناسایی تاثیر ابعاد تربیت اجتماعی مبتنی بر مبانی فلسفی از منظر قرآن و عترت بر پیش-گیری از آسیب های اجتماعی دانش آموزان انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر داده ها آمیخته اکتشافی و از نظر روش اجرای پژوهش از نوع داده بنیاد و پیمایشی مقطعی بود. جامعه آماری این مطالعه در بخش کمی دانش آموزان متوسطه دوم شهر تهران در سال 1399 که تعداد آن ها 23600 نفر بوده است. از میان آن ها تعداد 384 نفر بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شد. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود. همچنین جامعه آماری این مطالعه در بخش کیفی صاحب نظران حوزه علوم دینی و قرآنی وتربیتی در سال 1399 بود. روش نمونه گیری هدفمند بود که بر این اساس تعداد 21 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. تحلیل داده های این مطالعه با دو روش کمی و کیفی صورت گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد، رعایت قواعد اجتماعی، آموزش، تعاملات اجتماعی موثر، رفتار اسلامی و سلامت، رفتار مبتنی بر فرهنگ اسلامی، احترام، مردم سالاری دینی و مشورت گرفتن از دیگران و تربیت اجتماعی از جمله پیامدهای ابعاد تربیت اجتماعی مبتنی بر مبانی فلسفی از منظر قرآن و عترت است.

    نتیجه گیری:

     ابعاد تربیت اجتماعی مبتنی بر مبانی فلسفی از منظر قرآن و عترت بر پیش گیری از آسیب های اجتماعی دانش آموزان، تاثیر دارد. در نهایت مدل مناسب مبتنی بر تاثیر مبانی فلسفی تربیت اجتماعی از منظر قرآن و عترت بر پیش گیری از آسیب های اجتماعی دانش آموزان ارایه شد.

    کلیدواژگان: فلسفه، تربیت اجتماعی، قرآن و عترت، آسیب های اجتماعی
  • سید عابدین حسینی آهنگری، محمد زربخش، ناهید محمودی* صفحات 46-54
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود عملکرد تحصیلی و کاهش اهمال کاری تحصیلی دانشجویان دارای افت تحصیلی دانشکده علوم پزشکی آبادان در سال تحصیلی 1398-1397 بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی- میدانی و از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران شامل 60 نفر شد که به شیوه داوطلبانه انتخاب شده بودند و به روش جایگشت تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه گواه تقسیم شدند (30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه گواه). از هر دو گروه به وسیله مقیاس های عملکرد تحصیلی درتاج (1383) و اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثلبوم، نسخه دانشجو (PASS) پیش آزمون به عمل آمد و گروه آزمایش نیز به مدت 8 جلسه 90-60 دقیقه ای در معرض متغیر مستقل (درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد) قرار گرفتند. سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متغیره (مانکووا) استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج به دست آمده در سطح معنی داری 01/0>p نشان دادند که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب شود عملکرد تحصیلی و کاهش اهمال کاری تحصیلی در گروه آزمایش شده است.

    نتیجه گیری:

     درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افزایش عملکرد تحصیلی دانشجویان دارای افت تحصیلی موثر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، عملکرد تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی
  • فاطمه مصدقی نیک، جواد سلیمانپور*، مهناز جلالوندی صفحات 55-62
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی مولفه های تاثیرگذار رشد اخلاقی و تبیین سهم هر یک از مولفه های تاثیرتاثیرگذار بر تربیت اخلاقی دانش آموزان دوره متوسطه استان مازندران است.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش در گروه پژوهش توصیفی_زمینه یابی است. به-منظور گردآوری اطلاعات از دو روش اسنادی (کتابخانه ها و پایان نامه، سایت های اینترنتی) و میدانی (توزیع و تکمیل پرسش نامه محقق ساخته) با مراجعه به منطقه مورد مطالعه و توسط افراد نمونه، اقدام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و معلمان شاغل در آموزش و پرورش (15156 نفر) و کلیه کارشناسان و متخصصان دانشگاه های استان مازندران در رشته های زیرمجموعه رشته علوم تربیتی (75 نفر) می باشند. حجم جامعه آماری بر اساس جدول کرجسی- مورگان در بین معلمان و کارشناسان آموزش و پرورش 320 نفر و تعداد متخصصان شاغل در دانشگاه های استان مازندران  59 نفر به روش نمونه گیری تصادفی  طبقه ای انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در بخش کیفی با کمک روش دلفی و در بخش کمی شامل تحلیل عاملی از نوع اکتشافی به هدف پیدا کردن متغیرهای مکنون و تحلیل عاملی تاییدی با برازش مدل نهایی است.

    یافته ها:

     یافته های حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد؛ کلیه مولفه های پژوهش دارای اثر مثبت و معناداری بر رشد تربیت اخلاقی دانش آموزان برخوردارند.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مولفه حکمت با ضریبی معادل 8/83 درصد بیشترین تاثیرتاثیرگذاری و مولفه عقل گرایی با 7/4 درصد از کمترین تاثیرتاثیرگذاری بر تربیت اخلاقی دانش آموزان دوره متوسطه برخوردار است.

    کلیدواژگان: اخلاق، رشد اخلاقی، دانشآموزان دوره متوسطه، تربیت اخلاقی، آموزش و پرورش، مازندران
  • آرزو عظیمی خویی، کیانوش زهراکار*، خدابخش احمدی صفحات 63-73
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه پیش گیری و بهبود رابطه بر باورهای ارتباطی و نگرش به ازدواج زوج های در آستانه ازدواج انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و یک دوره آزمون پی گیری بود. از جامعه آماری زوج های پیش از ازدواج مراجعه کننده به مراکز مشاوره خصوصی مناطق 5،3،1 شهر تهران تعداد 40 نفر به روش در دسترس به-عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. ابتدا پیش آزمون پرسش نامه باورهای ارتباطی آیدلسون و اپشتاین و مقیاس نگرش به ازدواج براتن و روزن اجرا شد. سپس مداخله برنامه پیش گیری و بهبود رابطه برای گروه آزمایش اعمال شد و در ادامه پس آزمون و آزمون پی گیری اجرا شد و داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه پیش گیری و بهبود رابطه بر بهبود باورهای ارتباطی و نگرش به ازدواج زوج های در آستانه ازدواج تاثیر مثبت و معنی دار دارد (p≤0/001).

    نتیجه گیری: 

    نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که این تاثیر در طول زمان پایدار بود. بنابراین با استفاده از آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر برنامه پیش گیری و بهبود رابطه، می توان باور های ارتباطی و نگرش به ازدواج زوج های در آستانه ازدواج را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: مشاوره پیش از ازدواج، برنامه پیش گیری و بهبود رابطه، باور های ارتباطی، نگرش به ازدواج
  • سیده معصومه جورابچی، محمود گلزاری*، مهدی دوایی، مژگان مردانی راد صفحات 74-88
    هدف

    این پژوهش با هدف طراحی مدل رضایت زناشویی بر اساس مولفه های سلامت روانی، ویژگی های شخصیتی و هماهنگی شخصیتی و با میانجی گری رضایت جنسی در زوجین مراجعه کننده به مراکز خانه های سلامت شهر تهران انجام شده بود.

    مواد و روش ها:

     با توجه به شاخص‏ها و اهداف تحقیق، پژوهش انجام شده توصیفی -همبستگی از نوع اکتشافی متوالی و هدایت شده بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه زوج های مراجعه کننده به مراکز خانه های سلامت شهر تهران در سال 1398 بود. روش نمونه گیری به صورت تصادفی چندمرحله ای و حجم نمونه آماری بر اساس نرم افزار (sample power) 350 نفر و با توجه به احتمال 20 درصد افت آزمودنی ها، تعداد نمونه 372 نفر در نظر گرفته شد و مورد تحلیل قرار گرفت. برای جمع ‏آوری اطلاعات از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1982)، سلامت روان گلدبرگ (1972)، ویژگی های شخصیتی و هماهنگی شخصیتی نیو (NEO-FFI) مک کری و کاستا (1985)، رضایت جنسی لارسون (1998) مورد استفاده قرار گرفته و بر روی نمونه مورد نظر اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و معادلات ساختاری smartpls تحلیل شد.

    یافته ها: 

    طراحی مدل رضایت زناشویی بر اساس مولفه های سلامت روانی، ویژگی های شخصیتی و هماهنگی شخصیتی و با میانجی گری رضایت جنسی در زوج ها با مدل نظری مطابقت داشته و از برازش مطلوبی برخوردار است، همچنین بین مولفه های سلامت روانی، ویژگی های شخصیتی و هماهنگی شخصیتی، رضایت جنسی با رضایت زناشویی زوج ها رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان داد که از طرفی مولفه های سلامت روانی، ویژگی های شخصیتی و هماهنگی شخصیتی با رضایت زناشویی و با میانجی گری رضایت جنسی در زوج های مراجعه کننده به مراکز خانه های سلامت شهر تهران شدت اثر مطلوبی داشته است.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سلامت روانی، ویژگی های شخصیتی، هماهنگی شخصیتی، رضایت جنسی
  • ابوطالب سعیدی، شیدا جبل عاملی*، یوسف گرجی، امرالله ابراهیمی صفحات 89-101
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف همسنجی اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم در انجمن دیابت شهرکرد در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    روش تحقیق حاضر نیمه تجربی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون-پس آزمون (سه گروهی) با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل و گروه پی گیری استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم انجمن دیابت شهرکرد تشکیل دادند که از بین آن ها، 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری 9 جلسه 60 دقیقه ای و گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل کیفیت زندگی بیماران دیابتی توماس و همکاران، 2004 و خودمراقبتی توبرت و همکاران، 2000 بودند که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسش نامه از طریق نرم افزار SPSS24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس مکرر) انجام گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی رفتاری و درمان پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی بیماران تاثیر معناداری نداشته است. همچنین نتایج نشان داد که هر دو مداخله به کار رفته در این پژوهش می توانند به طور معناداری خودمراقبتی را بهبود ببخشند (05/0<P)، با این تفاوت که مداخله مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد دارای تاثیر بیشتری بر خودمراقبتی بیماران بود همچنین این اثربخشی در مرحله پی گیری نیز ادامه داشت.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج این پژوهش، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند میزان خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، خودمراقبتی، درمان شناختی رفتاری، درمان پذیرش و تعهد، دیابت
  • افسانه گلستانی، سید حسین واعظی*، مریم براتعلی صفحات 102-111
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل روش تربیتی مسئولیت پذیری در بعد الهی بر اساس مجموعه آثار الحیاه است.

    مواد و روش ها: 

    محقق در این پژوهش به منظور دست یابی به هدف با روش استنتاجی به بیان مبانی، اهداف، اصول و روش های مسئولیت-پذیری در بعد الهی پرداخته است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و ابزار گردآوری اطلاعات فیش برداری میباشد. حوزه پژوهش مجموعه آثار 12 جلدی الحیاه نوشته محمدرضا حکیمی، محمد حکیمی و علی حکیمی میباشد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از پژوهش بیان میکند که روش های مسئولیتپذیری عبارت اند از: انجام تکلیف به قدر وسع، تسلیم در برابر حق، شناخت و فرمانبرداری از خداوند، اندیشه ورزی، پیروی از دستورات قرآن، امر به معروف، نهی از منکر، عمل به وعده، رعایت حلال و حرام، دوری از هوای نفس، کسب تربیت دینی، معرفت و حکمت، اطاعت از امامان، احترام گذاشتن به دیگران و حفظ کرامت انسانی.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که روش های مسئولیت پذیری بر اساس مجموعه آثار الحیاه دارای مبانی زیر است:  مسئولیت انسان در برابر خداوند، مسئولیت انسان در برابر قرآن، مسئولیت انسان در برابر پیامبران، مسئولیت انسان در برابر امامان، انسان دارای کرامت انسانی.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، روش های تربیتی، مجموعه آثار الحیاه
  • مرضیه بیگم سیاهپوش* صفحات 112-116
    اهداف

    توحید در فرهنگ اسلامی معنای بلند و گسترده ای دارد و در اصل لغت، یکی گفتن و یکی کردن است. توحید مبنایی ترین اصل دین است. پیامبر اکرم صلوات الله علیه طب را نیز با نگرشی توحیدی می نگریسته و درمان را صرفا مستند به خدای متعال می دانسته است. در میان حکمای ایرانی که برپایه مبانی طبی اخلاطی کار می کرده اند، نگرش توحیدی در کتاب خلاصه الحکمه اثر عقیلی خراسانی بیش از بقیه حکما به چشم می خورد و این مطالعه، به بررسی ابعاد این موضوع پرداخته است.

    روش کار

    پژوهش کیفی بر بخشهایی از کتاب خلاصه الحکمه عقیلی خراسانی که ضمن مطالب علمی طبی، رنگ و بوی دینی داشت و تهیه فیشها و بازخوانی مکرر آنها و استخراج تمهای اصلی و آنالیز محتوا، روش انجام این مطالعه است.

    یافته ها:

     تمهای اصلی مطالعه عبارتند از: "استناد طبیب به آیات قرآن و احادیث و روایات به منظور اثبات صحت علم خود"؛ ""درنظر داشتن هدف الهی در معالجه بیماران"؛ "تسلیم محض در برابر خالق یکتا و اعتراف به دانش کامل او و دانش ناقص خود " و "توکل به خدا".

    نتیجه گیری: 

    علیرغم اینکه کتاب خلاصه الحکمه یک منبع طبی است، ردپای تفکر توحیدی در آن به خوبی مشهود است. چنین موضوعی در منابع آموزشی طب جدید دیده نمی شود و حداکثر برخی از مباحث مشابه در ذیل واحد درسی اخلاق پزشکی گنجانده می شود. شاید یادآوری مداوم مباحث بنیادینی چون توحید همزمان با یادگیری مطالب طبی، نقشی در اعتلای اخلاق پزشکی در میان دانشجویان داشته باشد.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، عقیلی خراسانی، خلاصه الحکمه، اخلاق پزشکی، نگرش توحیدی
  • معصومه سفیدگری گلی، هومن نامور*، فرهاد جمهری صفحات 117-127
    هدف

    پژوهش حاضر به پیش‌بینی توانمندی هیجانی اجتماعی کودک براساس فاکتورهای فراهیجان منفی مادران با نقش میانجی امنیت دلبستگی کودک پرداخته است.

    مواد و روش ها

     نوع تحقیق همبستگی  -نظری با روش پیش‌بینی بوده و از بعد روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل دانش آموزان دختر (دوره دبستان) به علاوه والدین آنها در مدارس ابتدایی شهر تهران بوده‌اند که تعداد 250 نفر به طور نمونه‌گیری هدفمند و شیوه مشارکت به صورت داوطلبانه که از انواع روش های غیرتصادفی است گروه نمونه مورد مطالعه انتخاب گردید و با استفاده از فرمول 1 به 20 کلاین (2016) انتخاب شده‌اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه‌های زو و جی (2012) برای توانمندی‎های هیجانی اجتماعی، پرسشنامه میتمنسگروبر و همکاران (2009) برای متغیر فراهیجان و در نهایت پرسشنامه کرنز و همکاران (1996) برای امنیت دلبستگی بوده است. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و اموس انجام شده است.

    یافته‌ها: 

    بررسی نتایج نشان داد که خشم بر امنیت دلبستگی تاثیرگذار است. خشم بر توانمندی هیجانی اجتماعی و امنیت دلبستگی تاثیرگذار می‌باشد. شرم بر توانمندی هیجانی اجتماعی و امنیت دلبستگی تاثیرگذار است. کنترل خشونت بر امنیت دلبستگی تاثیرگذار نمی‌باشد. کنترل خشونت بر توانمندی هیجانی اجتماعی تاثیرگذار است. فرونشانی بر امنیت دلبستگی تاثیرگذار است. فرونشانی بر توانمندی هیجانی اجتماعی تاثیرگذار نمی‌باشد. امنیت دلبستگی بر توانمندی هیجانی اجتماعی تاثیرگذار است. مولفه‌های خشم، شرم و فرونشانی به صورت غیرمستقیم دارای تاثیرگذاری بر متغیر توانمندی هیجانی اجتماعی می‌باشد. کنترل خشونت به صورت غیرمستقیم دارای تاثیرگذاری معناداری بر متغیر توانمندی هیجانی اجتماعی نمی‌باشد.

    نتیجه‌گیری:

     فاکتورهای منفی فراهیجان مادرانه از طریق امنیت دلبستگی کودک بر توانمندی هیجانی اجتماعی کودک موثر بوده‌اند و شدیدترین تاثیرگذاری مربوط به رابطه امنیت دلبستگی بر توانمندی هیجانی اجتماعی بوده است.

    کلیدواژگان: توانمندی هیجانی اجتماعی کودک، ساختار فراهیجان مادرانه، امنیت دلبستگی کودک
  • علی اصغر حسینمردی، شهره قربان شیرودی*، محمدرضا زربخش بحری، طاهر تیزدست صفحات 128-136
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل ساختاری برای پیش بینی پیشرفت تحصیلی بر اساس اشتیاق تحصیلی، اشتیاق به مدرسه و احساس تعلق دانش آموزان به مدرسه با واسطه گری انگیزش پیشرفت تحصیلی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود که در قالب مدل تحلیل مسیر انجام شد. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر مقطع دوم متوسطه مناطق 2 و 5 شهرستان تهران تشکیل داد. برای تعیین حجم نمونه از اصول تعیین حجم نمونه در مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد و تعداد 604 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند که گزینش آن‌ها با استفاده از روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای صورت گرفت. جمع آوری داده ها براساس پرسشنامه های انگیزش پیشرفت، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی، پرسشنامه اشتیاق به مدرسه، پرسشنامه احساس تعلق دانش آموزان به مدرسه و معدل کل درسی دانش آموزان صورت گرفت که ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه ها به ترتیب 83/0، 80/0، 72/0 و 86/0 به دست آمد و روایی صوری و محتوایی آن‌ها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک دو نرم افزار SPSS و AMOS صورت پذیرفت.

    یافته‌ها

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که مدل پژوهش در کل به صورت قابل قبول و عالی با داده های جمع آوری شده برازش دارد و مدل مفهومی تحقیق تایید شد. بر اساس نتایج به دست آمده همه ضرایب مستقیم و کل بین متغیرهای مستقل با انگیزش پیشرفت تحصیلی در مدل از نظر آماری معنادار هستند و پنج ضریب مسیر اصلی بین متغیر های موجود در مدل در سطح 05/0 معنادار هستند.

    نتیجه‌گیری

    یافته های به دست آمده نشان داد که ضریب مسیر بین اشتیاق تحصیلی و اشتیاق به مدرسه با پیشرفت تحصیلی در مدل از لحاظ آماری معنادار نیست اما در خارج از مدل ضرایب مسیر بین اشتیاق تحصیلی و اشتیاق به مدرسه با پیشرفت تحصیلی معنادار است.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، اشتیاق به مدرسه، احساس تعلق دانش آموزان به مدرسه، انگیزش پیشرفت تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • قاسم عزیززاده گرجی، حمید محمدقاسمی*، محمدهادی یدالله پور صفحات 137-148
    هدف

    هدف اصلی این مقاله ارایه الگوی تربیت تفریحی با تاکید بر آموزه های اسلامی بوده است.

    مواد و روش ها

    برای رسیدن به این هدف از پژوهش اکتشافی از نوع کیفی استفاده شد. این پژوهش از لحاظ گردآوری داده ها اسنادی بوده و از راهبرد نظریه داده بنیاد به جهت تحلیل محتوا استفاده شد. اطلاع رسان های پژوهش را 35 آیه و 80 حدیث تشکیل داده اند.

    یافته ها

    به‌منظور حصول اطمینان از باورپذیری نتایج، الگوی مکشوفه بر مبنای « روش بازبینی خبرگان » در چندین مرحله انجام، تعدیل و اصلاح شد. افزون بر این، به‌منظور تامین معیار اعتمادپذیری؛ فرایند تحلیل آیات و روایات تا شکل‌گیری الگوی نظری تربیت تفریحی تا حد ممکن توصیف‌شد. یافته ها نشان داده اند «نیاز به شادکامی و زمینه سازی عبودیت» مقولات علی و «زیست عقلانی شادکامانه» نقش مقوله زمینه ای را در الگو ایفا نموده اند. از طرفی راهبردهای مستخرجه در این الگو «حسن خلق، خویشتن بانی، موقعیت شناسی، مدیریت زمان و آیت بینی» شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    بررسی ها نشان داده اند تنها مقوله آسیب زا در این الگو «شادی غفلت زا» بوده است . به کارگیری و کاربست مقولات مذکور پیامدی چون «آرامش قلب و ذهن و گشایش جسم و جان» در عرصه تعلیم و تربیت خواهد داشت

    کلیدواژگان: سرگرم آموزی، تفریح، تربیت، تربیت تفریحی، اجوتینمنت، آموزه های اسلامی
  • لعیا سادات میری، رحیم داوری*، فریبرز درتاج صفحات 143-155
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل علی تنظیم هیجانی بر اساس نظام باورها و هوش معنوی با میانجیگری حوزه های نگرانی در دانشجویان شهر تهران بوده است.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر تحلیل داده ها توصیفی از نوع همبستگی میباشد. جامعه آماری پژوهش شامل دانشگاه های دولتی تهران است که بر اساس گزارش اعلام شده موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم مجموعا 29 دانشگاه را شامل میشود که تعداد دانشجویان دانشگاه های دولتی تهران بر اساس آخرین گزارش اعلام شده 376131 بوده است که با توجه به حجم نمونه لازم در تحلیل معادلات ساختاری تاباچینک و فیدل (2001)، تعداد 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای تنظیم هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006)، باورهای فراشناختی (ولز، 2004)، هوش معنوی (کینگ، 2008) و نگرانی (پنسیلوانیا، 1990)، استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. داده های پژوهش در دو بخش توصیفی (میانگین، انحرافاستاندارد و همبستگی) و استنباطی (با استفاده از تحلیل چندمتغیری مدلیابی معادلات ساختاری) با کمک نرم افزارهای Excel، SPSS و Lisrel صورت گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که میتوان مدل علی تنظیم هیجان بر اساس نظام باورها و هوش معنوی با میانجیگری حوزه های نگرانی را برای دانشجویان شهر تهران ارایه داد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج نشان داد که نظام باورها و هوش معنوی با میانجیگری حوزه های نگرانی بر تنظیم هیجان دانشجویان تهران تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، نظام باورها، هوش معنوی، نگرانی
  • زینب نامداری، یلدا دلگشایی*، لطف الله عباسی صفحات 144-152
    هدف

     توسعه حرفه ای مدیران می تواند نقش موثری در عملکرد و اثربخشی سازمان داشته باشد. در نتیجه، هدف این پژوهش شناسایی مولفه های توسعه حرفه ای مدیران آموزشی در صنعت بانکداری بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی بود. جامعه پژوهش متخصصان و خبرگان صنعت بانکداری شهر تهران در سال 1400 بودند که طبق اصل اشباع نظری 10 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که روایی آن با روش مثلث سازی تایید و پایایی آن از طریق ضریب توافق بین دو کدگذار 84/0 بدست آمد. داده ها با روش های کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که توسعه حرفه ای مدیران آموزشی در صنعت بانکداری دارای 78 شاخص و 21 زیرمقوله در 4 مقوله شامل مقوله سازمانی (با 6 زیرمقوله مدیریت منابع انسانی، کارکنان، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، زیرساخت فناوری اطلاعات و سازگاری اطلاعات سامانه)، مقوله فردی (با 4 زیرمقوله مهارت های ذاتی، مهارت های فنی، مهارت های ارتباطی و مهارت های محیطی)، مقوله فناورانه (با 5 زیرمقوله مدیریت پروژه، الزامات آموزشی، بومی سازی، پیاده سازی و فنی) و مقوله محیطی (با 6 زیرمقوله الزامات فرهنگی و آموزشی، الزامات اقتصادی، الزامات سیستم بهبود، الزامات نگهداری، الزامات قانونی و الزامات بهره برداری) بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج برای توسعه حرفه ای مدیران آموزشی در صنعت بانکداری می توان چهار مقوله سازمانی، فردی، فناورانه و محیطی را از طریق زیرمقوله ها و شاخص های شناسایی شده برای آنها بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، مدیران آموزشی، سازمانی، فردی، فناورانه، محیطی
  • داریوش مهرافزون، نعمت ستوده اصل*، شاهرخ مکوندحسینی صفحات 149-156
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی نقش کمال گرایی و ویژگی های شخصیتی در پیش بینی خود انتقادی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش همبستگی و جامعه آماری آن را دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1399 تشکیل داده اند. نمونه پژوهش 350 نفر بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های خودانتقادی، کمال گرایی و ویژگی های شخصیتی بود. روش تحلیل داده ها، مدل یابی معادلات ساختاری است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، ویژگی های شخصیتی و کمال گرایی به طور معنی داری خودانتقادی را پیش بینی می کنند. نتایج هم چنین نشان داد مدل مذکور برازش قابل قبولی با داده ها دارد. کمال گرایی اثر مستقیم معنی داری در پیش بینی خود انتقادی دارد. اثر غیرمستقیم کمال گرایی بر خود انتقادی با واسطه گری ویژگی های شخصیتی مثبت و معنی دار می باشد. همچنین بین خرده مقیاس های برون گرایی، توافق، گشودگی و وظیفه شناسی با خود انتقادی رابطه معنی دار منفی و بین روان رنجورخویی با خود انتقادی رابطه معنی دار مثبتی وجود دارد..

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش نتایج نشان داد می توان از طریق کاهش کمال گرایی برای کاهش خودانتقادی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: خودانتقادی، کمال گرایی، ویژگی های شخصیتی
  • خزران رحمانی، محمود قربانی*، کامران محمدخانی صفحات 156-165
    هدف

    این پژوهش با هدف ارایه مدلی برای ارتقای اعتماد سازمانی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر نوع داده ها کمی و کیفی، و از نظر نحوه اجرا و دستکاری متغیرها، توصیفی پیمایشی بود. در بخش کیفی از 18 نفر از اساتید دانشگاه و متخصص در در آموزش عالی دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان مصاحبه به عمل آمد . در بخش کمی ،یک نمونه 169 نفری اعضای هیات علمی به روش نمونه گیری تصادفی طیقه ای با تخصیص متناسب از جامعه آماری اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان انتخاب شدند .طبق آمار رسمی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان به ترتیب 290 نفردر سال تحصیلی 1395-1394 بوده اند . برای جمع آوری داده ها ، پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی صوری پرسشنامه از طریق اجرای آزمایشی و مرور جامع ادبیات و قضاوت خبرگان ، و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی بررسی و تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرنباخ (89/0) محاسبه شد . برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم افزارSPSS و برای ارایه مدل نهایی تحقیق از مدل یابی اندازه گیری و برازش مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارAMOS استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته اصلی پژوهش، مدلی است که نشان داد که برای ارتقای اعتماد سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی چهار بعد مدیریت و رهبری با بار عاملی 96/0 ،رضایتمندی شغلی با بار عاملی 90/0، ملاحظات شخصی و فردی با بار عاملی 89/0و فرهنگ سازی با بار عاملی87/0 مورد توجه قرار گرفت. بعلاوه؛ برای اجرای مدل ارایه شده، ساز و کارهای اجرایی و انتقال پیشنهاد شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان میدهد ارایه مدل ارتقای اعتماد سازمانی همه ابعاد اعتماد سازمانی باهم رابطه مثبت و معنی داری دارند و این بدان معنی است که بسیاری از پارامترها و شاخص های این وجوه به صورت چند جانبه عمل می کنند و تفکیک و تعیین مرز مشخص ابعاد اعتماد سازمانی ممکن بنظر نمی رسد.

    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، مدیریت و رهبری، رضایتمندی شغلی، فرهنگ سازی، ملاحظات شخصی و فردی
  • وحید قدری، فریبرز درتاج*، فریبرز باقری، بیتا نصرالهی صفحات 157-166
    هدف

    این پژوهش با هدف، الگوی علی رفتارهای کمک طلبی تحصیلی بر سرمایه روان شناختی با میانجیگری خودشکوفایی دانش آموزان پسر پایه دهم دوره دوم متوسطه شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر رویکرد کمی، و از نظر زمان گردآوری داده ها از نوع مقطعی و  از نظر روش پژوهش همبستگی است.

    یافته ها

    جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر پایه دهم دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل دادند، که از میان آنها، تعداد 510 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند  مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای رفتار کمک طلبی تحصیلی (ریان و پنتریج، 1997)، خودشکوفایی (جونز و کراندال، 1968) و پرسشنامه سرمایه روان شناختی (لوتانز، 2011) استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که رفتارهای کمک طلبی تحصیلی بر سرمایه روان شناختی در دانش آموزان تاثیر دارد. خودشکوفایی بر سرمایه روان شناختی دانش آموزان تاثیر دارد. همچنین رفتارهای کمک طلبی تحصیلی بر سرمایه روان شناختی با میانجیگری خودشکوفایی در دانش آموزان تاثیر دارد. میتوان گفت که افزایش سرمایه روان شناختی و خودشکوفایی میتواند موجب بهبود کمک طلبی تحصیلی در دانشآموزان شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای کمک طلبی تحصیلی، سرمایه روان شناختی، خودشکوفایی
  • نگار اکبری زرگر، سید عباس حقایق*، سعید جهانیان، شیدا جبل عاملی صفحات 158-169
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شناخت درمانی هیجان مدار بر اضطراب سلامت بیماران مبتلا به آریتمی قلبی شهر تهران در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران آریتمی قلبی بیمارستان تخصصی قلب امیرآباد شهر تهران تشکیل دادند که از بین آنها، 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 20 نفر) و یک گروه کنترل (20 نفر) گمارده شدند. دروه آزمایش درمان پذیرش و تعهد به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش درمان شناختی هیجان مدار نیز 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل اضطراب سلامت (1) بودند که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss-v23 در دو بخش توصیفی (فراوانی، فراوانی درصدی، میانگین، انحراف استاندارد و دامنه تغییرات) و استنباطی (تحلیل کوواریانس و تحلیل کوواریانس چندمتغیره) انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد هر دو مداخله به کار رفته در این پژوهش می توانند به طور معناداری اضطراب سلامت را در بیماران مبتلا به آریتمی قلبی کاهش دهند ولی میزان کاهش در گروه مبتنی بر پذیرش و تعهد در متغیر اضطراب سلامت بیشتر از گروه درمان هیجان مدار شناختی بوده است.

    نتیجه گیری

    همچنین نتایج نشان داد که مولفه های اضطراب سلامت نیز در گروه مبتنی بر پذیرش و تعهد در متغیر پیامدهای بیماری بیشتر از گروه درمان هیجان مدار شناختی بوده است.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، شناخت درمانی هیجان مدار، درمان پذیرش و تعهد، بیماران آریتمی قلبی
  • علیرضا عظیمی فر، یاسمین زینب زحمتکش* صفحات 167-176
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رابطه خود هیپنو تیزمی و پنج عامل بزرگ شخصیت با اضطراب در  داوطلبان  متقاضی کنکور ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه پژوهش حاضر کلیه داوطلبین رشته های ریاضی و تجربی متقاضی کنکور ایران در سال تحصیلی 1400-1399 بود. روش نمونه گیری پژوهش حاضر خوشه ای چند مرحله ی استفاده شد که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان(1987)  نمونه ای به حجم 460 نفر انتخاب شدند. در پژوهش حاضر جهت سنجش متغیر های وابسته پژوهش از پرسش نامه مقیاس  خود هیپنوتیزم پذیری استنفورد (1)،  پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت، مقیاس اضطراب امتحان و  پرسشنامه اضطراب استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام اضطراب بر اساس خود هیپنوتیزم پذیری و پنج عامل بزرگ شخصیت نشان داد که شش مدل برون گرایی ،پذیرش  ، سازگاری ، وظیفه شناسی، روان رنجورخویی وخود هیپنوتیزمی روی هم 43 % در دختران و  28 %  در پسران  واریانس اضطراب را  تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    از این رو از طریق خود هیپنو تیزمی از طریق پنج عامل بزرگ شخصیت با اضطراب و اضطراب امتحان در  داوطلبان  متقاضی کنکور ایران پیش بینی می شود.

    کلیدواژگان: خود هیپنو تیزمی، پنج عامل بزرگ شخصیت، اضطراب
  • مرتضی فرجیان* صفحات 183-198
    هدف

    این تحقیق به مطالعه رابطه میزان استفاده از تلویزیون با میزان اعتماد اجتماعی می پردازد. ما اعتماد را در سه نوع، اعتماد میان فردی، عام و نهادی مورد توجه قرارد داده ایم.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق مورد استفاده در این تحقیق روش پیمایش می باشد که داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه به شکل میدانی جمع آوری شده است. همچنین تعداد 383 نمونه انتخاب شده و به شیوه نمونه گیری خوشه ای سیستماتیک عملیاتی شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که بین میزان استفاده از تلویزیون داخلی و اعتماد عام و اعتماد نهادی رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین استفاده از برنامه های سرگرم کننده همه انواع اعتماد را تحت تاثیر معنی دار قرار می دهد، برنامه خبری خارجی میزان اعتماد نهادی را تحت تاثیر قرار می دهد. بین میزان استفاده از تلویزیون داخلی متغیرهای واسط عام گرایی و ارزیابی از محیط رابطه معنی دار وجود دارد. میزان استفاده از برنامه خبری تلویزیون داخلی ارزیابی از مسیولان و احساس امنیت اجتماعی را تحت تاثیر معنی دار قرار می دهد.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان گفت که نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که مجموع تاثیر گذاری متغیرهای مستقل و واسط مطرح شده در تحقیق یعنی متغیرهای : تلویزیون داخلی، تلویزیون خارجی، ارزیابی از محیط، احساس امنیت، تعهد اجتماعی، عام گرایی و ارزیابی از مسیولان بر اعتماد اجتماعی در معنای کلی برابر با (546/0=(168/0+287/0+091/0) ضرایب تعیین متغیرهای مستقل بر اعتماد اجتماعی) 546/0 درصد می باشد که این ضریب نشان دهنده این مطلب است که متغیرهای مستقل و واسط مطرح شده در این تحقیق بیش از نیمی از تغییرات متغیر وابسته یعنی اعتماد اجتماعی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، اعتماد بین فردی، اعتماد عام، اعتماد نهادی، تلویزیون
  • حسین چناری، رضا شعبان نژاد*، محمد صاحب الزمانی، اختر جمالی صفحات 199-207
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین ابعاد و مولفه های سبک های اصلی کرسی های نظریه پردازی بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان، متخصصین و افراد آگاه به امر در زمینه کرسی های نظریه پردازی (آزاداندیشی)در دانشگاه ها بودند برای تعیین نمونه های این پژوهش و تعیین این گروه از خبرگان از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند  استفاده شد. در این پژوهش از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد. برای حصول اطمینان از روایی ابزار در بخش کیفی پژوهش و بهمنظور اطمینان خاطر از دقیق بودن یافته ها از دیدگاه پژوهشگر، ازنظرات ارزشمند اساتید آشنا با این حوزه و متخصصان دانشگاهی که در این حوزه خبره و مطلع بودند استفاده شد. همچنین بهطور هم-زمان از مشارکت کنندگان در تحلیل و تفسیر داده ها کمک گرفته شد. در پژوهش کنونی از پایایی بازآزمون و روش توافق درون موضوعی برای محاسبه پایایی مصاحبه های انجام گرفته استفاده شد. روش تحلیل داده ها کدگذاری نظری برگرفته از روش نظریه پردازی  بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل رهبری/آزاد اندیشی ، عوامل رهبری /خردورزی، عوامل رهبری / موتور محرک، عوامل رهبری / بحث های مذهبی، عوامل رهبری / بحث های تخصصی، عوامل رهبری / اعتدال، عوامل اداری، عوامل دانشگاهی/ نوآوری، عوامل دانشگاهی/ مولد بودن از عوامل موثر بر ارتقای کرسی های آزاد اندیشی بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده تاکید مصاحبه شوندگان بر نقش عامل دانشگاهی در مولفه اصلی نوآوری و مولد بودن در ابعاد مولد و نوآور، ترویج فرهنگ نقد، جلسات سخنرانی، فرصت نقد کردن، تحرک دانشجویی، و تخلیه هیجانی دانشجویان در ارتقای کرسی  های  نظریه پردازی  (آزاداندیشی)در  دانشگاه ها و مراکز  آموزش  عالی موثر باشند

    کلیدواژگان: آزاداندیشی، آموزش عالی کشور، کرسی های نظریه پردازی
  • کوروش قنبری، ابوالقاسم مهری نژاد*، نعمت ستوده اصل، راهب قربانی صفحات 208-223
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی ابعاد تشکیل دهنده بهزیستی جنسی مردان ایرانی بود. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی-بنیادی؛ برحسب نوع داده، کیفی بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی و صاحبنظران حوزه سکس تراپی و مسایل جنسی شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 17 نفر بهعنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش گردآوری داده ها با روش کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختاریافته (بخش کیفی) انجام شد. در این بخش خبرگان روا بودن مصاحبه را تایید کردند، محاسبه پایایی نیز با روش پایایی بین دو کدگذار که پایا و روا بودن مصاحبه را نشان میداد، مشخص شد. در این پژوهش به منظور  تحلیل داده ها در بخش کیفی نتایج مصاحبه کدگذاری شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل پیشنهادی از درجه تناسبی مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج حاصل از تحلیل نشان میدهد که از میان 101 شاخص (گویه) موجود، 22 مولفه اصلی قابل شناسایی است. 7 بعد اصلی (کیفیت رابطه جنسی، نگرش جنسی، رضایت جنسی، صمیمیت جنسی، طرحواره های جنسی، خودکارآمدی جنسی، عزت نفس جنسی) و 22 مولفه (رضایت از نزدیکی جنسی، میل جنسی، عملکرد نعوذ، صحبت درباره سکس، وضعیت زناشویی، رابطه جنسی مثبت، دانش جنسی، سازگاری جنسی، نگرش جنسی، تمایل به برقراری رابطه جنسی، آغازگری جنسی، برانگیختگی جنسی، اوج لذت جنسی، اختلال میل جنسی، اختلال نعوظ، انزال زودرس، عواطف و علاقه، ارتباط، پذیرش بدن، عملکرد جنسی، احساس گناه جنسی و عزت نفس) می باشد. مدل کیفیت رابطه جنسی توسط 20 گویه، نگرش جنسی توسط 16 گویه، رضایت جنسی توسط 18 گویه، صمیمیت جنسی توسط 16 گویه، طرحواره های جنسی توسط 9 گویه، خودکارآمدی جنسی توسط 13 گویه و عزت نفس جنسی توسط 9 گویه اندازه گیری می شود.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتایج نشان داد نسخه فارسی بهزیستی جنسی مردان از نظر ویژگی های ساختاری مطلوب بوده و ابزاری روا و پایا برای اندازه گیری بهزیستی جنسی مردان متاهل است.

    کلیدواژگان: بهزیستی جنسی، مردان متاهل، سلامت جنسی
|
  • AmirMohammad Jafari, Mahboubeh Taher*, Mohammad Taji Pages 1-11
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of rational-emotional behavioral therapy and motivational interviewing on decision-making networks in people with opioid abuse disorder.

    Materials and Methods

    The research design was a pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all men with Nasim opioid abuse disorder in the city. Among them, a sample of 45 people was selected using cluster random sampling. For data collection, the General Decision Styles Questionnaire (Scott and Bruce, 1995) was used. Data analysis or the use of multivariate and univariate analysis of covariance tests were performed using SPSS software at a significance level of 0.05.

    Findings

    The results of multivariate and univariate analysis of covariance showed that rational-emotional behavior therapy was effective in increasing rational decision-making style and reducing the use of avoidance, instantaneous and dependent styles in people with opioid abuse disorder and had no effect on intuitive style. Also, motivational interviews on the intuitive and rational decision-making networks of people with opioid abuse disorder are not effective; But it is effective in reducing the use of avoidant, immediate and dependent styles. Also, the method of emotionally rational behavioral therapy based on the rational style of people with opioid abuse disorder is more effective than the motivational interview method. There was no difference between avoidance, instantaneous, dependence and intuitive styles (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results, rational-emotional behavior therapy of rational thinking and organization of perception and thinking, has a positive effect on rational decision-making and reduces the use of avoidance, instant and dependent styles.

    Keywords: Rational-Emotional Behavior Therapy, Motivational Interview, Decision Making Styles, People with Opioid Abuse Disorder
  • Ghasem Abdollahi Boghrabadi, Parviz Sharifi Daramadi*, Mahdi Ghodrati Mirkuhi, Samira Vakili Pages 12-22
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effectiveness Mindful Self-compassion with focus on Islamic-Iranian life style program training on family functioning of mothers of children with autism spectrum disorder.

    Materials and Methods

    The present study is a quasi-experimental study with pre-test, post-test and three-month follow-up. The population consisted of all mothers of children with autism referred to Kashan Autism Association in 2019 year. The sample consisted of 24 mothers of children with autism which were recruited through Targeted sampling. The sample were randomly assigned into two groups each of them 12 mothers as the experimental group and 12 mothers as the control group. The experimental group trained for 8 sessions in the field of Mindful Self-compassion with focus on Islamic-Iranian life style and the control group was put on the waiting list for a shorter version of the intervention. To measure the family functioning in mothers 60-FAD McMaster scale was used and descriptive statistics and analysis of Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data.

    Findings

    The results of the data analysis of variance with repeated measures showed that Mindful Self-compassion with focus on Islamic-Iranian life style training had a significant impact in Improve family functioning in mothers of children with Autism (p≤ 0/001).

    Conclusion

    Therefore, according to the results of the findings, The present program in Improve family functioning in mothers of children with Autism has been effective

    Keywords: Mindful Self-compassion, Islamic-Iranian life style, family functioning, mothers, Autistic Child
  • Zahra Nikbakht, Ali Farnam*, Farhad Kahrazehi Pages 23-35
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of positivity skills training on improving extramarital relationships by emphasizing the mediating role of emotional attachment styles in married students of Zahedan University.

    Materials and Methods

    The research method in this research was quasi-experimental method and data collection tool in this research was five standard questionnaires. The data analysis tools in this study are SPSS and AMOS statistical software. Due to the nature and method of writing the hypotheses of this study, the combined covariance test or repeated measures (GLMRM) for the effectiveness of the mentioned skills and hidden variable regression models to evaluate the mediation effect. Has been used. The statistical population of this study includes married students of Zahedan University. The sample size in this study is equal to 40 people who are divided into two groups (one control and one experimental group of 20 people). The sampling method was simple random sampling.

    Finding

    According to the findings of this study, positivity skills training is effective in improving extramarital relationships, attachment styles and attachment style variables have a minor mediating role in the relationship between positive thinking skills and extramarital relationships.

    Conclusion

    The results showed that positive couple therapy therapy improves attachment styles among married students

    Keywords: Positiveness skills, extramarital affairs, attachment styles
  • Masoumeh Banaei, Farshideh Zameni*, Seyedeh Esmat Rasouli Pages 36-45
    Purpose

    The present study was conducted to Identifying the effect of dimensions of social education based on philosophical principles from the perspective of Quran and Atrat on the prevention of social harms of students.

    Materials and Methods

    This research was exploratory mixed in terms of applied purpose, exploratory in terms of data and cross-sectional in terms of research data method. The statistical population of this study was in the quantitative part of all high school students in Tehran in 1399, whose number was 2200 people. From them, 384 people were selected as a sample based on Cochranchr('39')s formula. The sampling method was stratified random. Also, the statistical population of this study was in the qualitative part of all experts in the field of religious and Quranic sciences in 1399. The sampling method was purposive, based on which 21 people were selected as the sample. Data analysis of this study was performed by two

    methods

    quantitative and qualitative.

    Findings

    The results showed that the dimensions of social education based on philosophical principles from the perspective of Quran and Atrat include observance of social rules, education, effective social interactions, Islamic behavior and health, behavior based on Islamic culture, respect, religious democracy and consulting others and education. Religious Religious education was one of the consequences of the dimensions of social education based on philosophical principles from the perspective of the Qurchr('39')an and Atrat.

    Conclusion

    The results also showed that the dimensions of social education based on philosophical foundations from the perspective of the Qurchr('39')an and Atrat have an effect on preventing studentschr('39') social harms. Finally, an appropriate model based on the effect of the philosophical foundations of social education from the perspective of the Qurchr('39')an and Atrat on the prevention of studentschr('39') social harms was presented.

    Keywords: Philosophical Social Education, Quran, Atrat, Social Injuries
  • Syed Abedin Hoseini, Mohammad Zarbakhsh, Nahid Mahmoodi* Pages 46-54
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of therapy based on acceptance and commitment to improve academic performance and reduce academic procrastination of students with academic failure in Abadan University of Medical Sciences in the academic year 1397-1398.

    Method and Material: 

     The method of the present study was quasi experimental-field and by pre-test and post-test plan type with control group. The research sample using Cochran’s sample volume determination formula included 60 people who were selected voluntarily and divided into one experimental group and one control group by random permutation method (30 experimental group and 30 control group). The pre-test student version (PASS) was performed from both groups by the Dortaj scale of academic performance (2004) and the academic procrastination of Solomon and Rothblum, and the experimental group was exposed to an independent variable (therapy based on acceptance and commitment) for 8 sessions of 60-90 minutes. Then post-test was performed from both groups. Multivariate analysis of variance (Manqua) was used to analyze the data.

    Finding

    The results obtained at a significance level of p <0.01 showed that therapy based on acceptance and commitment led to the academic performance growth and reduced academic procrastination in the experimental group.

    Conclusion

    Acceptance and commitment-based therapy is effective in increasing the academic performance of students with academic failure.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Academic Procrastination
  • Fatemeh Mosadeghi Nik, Javad Soleimanpour*, Mahnaz Jalalvandi Pages 55-62
    Purpose

    The aim of this study is to identify the effective components of moral growth and explain the contribution of each of the components affecting the moral education of high school students in Mazandaran province.

    Material and Methods

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method in the research group. In order to collect information from two documentary methods (libraries and dissertations, Internet sites) and field (distribution and completion of a researcher-made questionnaire) by referring to the study area and by sample people. The statistical population of the study includes all principals and teachers working in education (15,156 people) and all experts and specialists of universities in Mazandaran province in the sub-fields of educational sciences (75 people). The size of the statistical population based on the Krejcie-Morgan table among teachers and education experts was 320 people and the number of specialists working in universities of Mazandaran province was 59 people by random-stratified random sampling method. Analysis of research data in the qualitative part with the help of Delphi method and in the quantitative part includes heuristic factor analysis with the aim of finding latent variables and confirmatory factor analysis by fitting the final model.

    Findings

    Findings from data analysis show; all components of research have a positive and significant effect on the growth of student’s moral education.

    Conclusion

    Based on the results of the present study; the component of wisdom with a coefficient of 83.8% has the most impact and the component of rationalism with a factor of 4.7% has the least impact on the moral education of high school students

    Keywords: ethics, moral growth, high school students, moral education, education of Mazandaran province
  • Arezoo Azimi Khoei, Kianoush Zahrakar*, Khodabakhsh Ahmadi Pages 63-73
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effectiveness of premarital education based on prevention and relationship enhancement programs on communication beliefs and attitudes toward coupleschr('39') marriage on the verge of marriage.

    Materials and Methods

    The research design was a quasi-experimental pre-test and post-test with a control group and a follow-up test period. From the statistical population of couples referring to private counseling centers in 5,3,1 districts of Tehran, 40 people were selected by available methods as a research sample. First, the pre-test of the Idleson-Epstein Communication Beliefs Questionnaire and the Bratton-Rosen Marriage Attitude Scale were administered. Was analyzed using repeated measures analysis of variance and post hoc test.

    Findings

    Findings showed that pre-marriage education based on prevention and relationship enhancement program has a positive and significant effect on improving communication beliefs and attitudes toward marriage of couples on the eve of marriage (p≤0.001).

    Conclusion

    The results of post hoc test showed that this effect was stable over time. Therefore, by using premarital education based on the prevention and relationship enhancement program, communication beliefs and attitudes toward the marriage of couples on the verge of marriage can be improved

    Keywords: Premarital Counseling, Relationship Prevention, Enhancement Program, Communication Beliefs, Attitudes Toward Marriage
  • Seyedeh Massoumeh Jourabchi, Mahmoud Golzari*, Mehdi Davaei, Mozhgan Mardani Rad Pages 74-88
    Purpose

    The aim of this study was to design a marital satisfaction model based on the components of mental health, personality traits and personality coordination and mediated sexual satisfaction in couples referring to health centers in Tehran.

    Materials and Methods

    According to the indicators and objectives of the research, the research was descriptive-correlational exploratory-consecutive and guided. The statistical population of this study included all couples referring to health centers in Tehran in 2019. Multi-stage random sampling method and statistical sample size based on sample power software (350 people) and according to the 20% probability of drop in the number of samples 372 people were considered and analyzed. Enrich (1982) Marital Satisfaction Questionnaire, Goldberg Mental Health (1972), McCray and Costa (NEO-FFI) Personality Traits and Personality Coordination Questionnaire (1985), Larson (1998) Sexual Satisfaction Questionnaire were used to collect data. Taken and run on the sample. Data were analyzed using SPSS software and smartpls structural equations.

    Findings

    The design of marital satisfaction model based on mental health components, personality traits and personality coordination and mediated sexual satisfaction in couples is consistent with the theoretical model and has a good fit, also between mental health components, personality traits and there is a significant relationship between personality harmony, sexual satisfaction and marital satisfaction of couples.

    Conclusion

    The results showed that on the other hand, the components of mental health, personality traits and personality coordination with marital satisfaction and mediated sexual satisfaction in couples referring to health centers in Tehran had a positive effect.

    Keywords: Marital Satisfaction, Mental Health, Personality Traits, Personality Harmony, Sexual Satisfaction
  • Abootaleb Saeidi, Sheida Jabalameli*, Yousef Gorji, Amrollah Ebrahimi Pages 89-101
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy and acceptance and commitment therapy on quality of life and self-care of patients with type 2 diabetes in Shahrekord Diabetes Association in 2018.

    Materials and Methods

    The method of this research is quasi-experimental and for data collection, pre-test-post-test design (three groups) with two experimental groups, a control group and a follow-up group have been used. The statistical population of the study consisted of all patients with type 2 diabetes of Shahrekord Diabetes Association, from which 45 people were selected by available sampling method and randomly divided into two experimental groups (15 people in each group) and one control group (15 people) were appointed. The experimental group of cognitive-behavioral therapy was trained for 9 sessions of 60 minutes and the treatment group based on acceptance and commitment were trained for 8 sessions of 60 minutes and the control group remained on the waiting list. The instruments used in the present study included quality of life of diabetic patients (Thomas et al., 2004) and self-care (Tubert et al., 2000) which were used in two stages of pre-test and post-test. The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaire was performed through spss24 software in two descriptive and inferential sections (repeated analysis of variance).

    Findings

    The results showed that cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment therapy did not have a significant effect on patientschr('39') quality of life. The results also showed that both interventions used in this study could significantly improve self-care (p <0.05), with the difference that the intervention based on acceptance and commitment therapy had a greater impact on patientschr('39') self-care. The follow-up phase continued.

    Conclusion

    Based on the results of this study, acceptance and commitment based therapy can increase the level of self-care of patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Quality Of Life, Self-Care, Cognitive-Behavioral Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Diabetes
  • Afsaneh Golestani, Seyed Hossein Vaezi*, Maryam Baratali Pages 102-111
    Purpose

    The purpose of this study is to analyze the training method of responsibility in the divine dimension based on the collection of works of life.

    Materials and Methods

    In order to achieve the goal by the inferential method, the researcher has stated the principles, goals, principles and methods of responsibility in the divine dimension. The method of data collection is library and the tool of data collection is receipt. The field of research is a collection of 12 volumes of Al-Hayah written by Mohammad Reza Hakimi, Mohammad Hakimi and Ali Hakimi.

    Findings

    The results of the research show that the methods of responsibility are: performing the task to a large extent, submitting to the truth, knowing and obeying God, thinking, following the commands of the Qurchr('39')an, enjoining the good, forbidding the evil, keeping promises, and observing what is lawful. And it is forbidden to stay away from the air of the soul, to acquire religious education, knowledge and wisdom, to obey the Imams, to respect others and to preserve human dignity.

    Conclusion

    The results showed that the methods of responsibility based on the collection of works of life have the following principles: human responsibility to God, human responsibility to the Qurchr('39')an, human responsibility to the prophets, human responsibility to the Imams, human dignity.

    Keywords: Responsibility, Educational Methods, Collection Of Works Of Life
  • Marzieh Beygom Siahoosh* Pages 112-116
    Aim

    According to Islamic culture, Monotheism has a broad meaning. It means oneness. It is the most basic principles of religion. The Prophet Muhammad (PBUH), had a Monotheistic view to medicine. He believed that treatment is only from GOD. Monotheistic attitude is found in Kholaseh al hekmah authored by Aqili Khorasani more than others. The study examines the dimensions of monotheism in the book Kholase-alhekmah.

    Methods

    A qualitative study on some sections of Kholase-alhekmah which had both scientific subjects and religious theme, was the method of study. Frequent readout of data and extraction of main themes and finally content analysis were done.

    Findings

    The main themes were: “physician citation to Quran verses and hadiths in order to prove the correctness of his science”, “having spiritual purposes of treating patients”, “being Surrender to the Creator and Confession to God's full knowledge and Confess to his incomplete knowledge” and “Trust in God”.

    Conclusion

    Although Kholaseh-alhekmah is a medical text, Monotheistic thinking is seen while writing the text. There is no such thing in the modern medical texts. Some similar subjects are available in the form of medical ethics books. Note the fundamental issues of monotheism simultaneously with medical training, may play an important role in the advancement of medical ethics among the medical students.

    Keywords: Persian medicine, Aqili Khorasani, Kholase-alhekmah, Medical ethics, Monotheistic attitude
  • Masoumeh Sefidgari Goli, Hooman Namvar*, Farhad Jomehri Pages 117-127
    Purpose

     The present study predicts the child's emotional social competence based on mothers' negative meta-emotional factors with the mediating role of child's attachment security.
    Methods and Materials: The type of research is correlation-theoretical with predictive method and in terms of method, it is descriptive-survey. The statistical population of the present study included female students (elementary school) in addition to their parents in primary schools in Tehran. Using Formula 1 to 20 Klein (2016) have been selected. The research instruments included Zhou & Ee (2012) questionnaires for emotional social competence, Mitmansgruber et al. (2009) for meta-emotional factors and finally Kerns et al. (1996) questionnaire for attachment security. Data analysis was performed using SPSS and Amos software.

    Findings

    The results showed that anger affects attachment security. Anger affects emotional social competence and attachment security. Shame affects emotional social competence and attachment security. Violence control does not affect attachment security. Controlling violence affects emotional social competence. Suppression does not affect social emotional social competence Attachment security affects emotional social competence. The components of anger, shame, and depression indirectly affect the variable of emotional social competence. Violence control does not indirectly have a significant effect on the emotional social competence variable.

    Conclusion

      The mothers' negative meta-emotional factors have been effective on the child's emotional social competence through the attachment security of the child and the strongest effect has been related to the relationship between attachment security and child's emotional social competence.

    Keywords: child's emotional social competence, maternal meta-emotion structure, child's attachment security
  • Ali Asghar Hosseinmardi, Ghorban Shiroodi Shohreh *, Mohammad Reza Zarbakhsh Bahri, Taher Tizdast Pages 128-136
    Purpose

    The aim of this study was to develop a structural model for predicting academic achievement based on academic motivation, school enthusiasm and students' sense of belonging to the school mediated by academic achievement motivation.

    Methods and Materials

    The method of this study was descriptive-correlational which was performed in the form of path analysis model. The statistical population of the study consisted of male high school students in districts 2 and 5 of Tehran. To determine the sample size, the principles of determining the sample size in structural equation modeling were used and 604 people were selected as the sample, which were selected using multi-stage cluster random sampling method. Data were collected based on progress motivation questionnaire, academic motivation questionnaire, school motivation questionnaire, students 'sense of belonging to school and students' total grade point average. Cronbach's alpha coefficient of the questionnaires were 0.83, 0.80, respectively. 0.72 and 0.86 were obtained and their face and content validity were confirmed using the opinion of experts. Data analysis was performed using SPSS and AMOS software.

    Findings

    The results of path analysis showed that the research model fits the collected data in an acceptable and excellent way and the conceptual model of the research was approved. Based on the results, all direct and total coefficients between the independent variables with the motivation of academic achievement in the model are statistically significant and the five main path coefficients between the variables in the model are at the level of 0.05.

    Conclusion

      The findings showed that the path coefficient between academic motivation and school motivation with academic achievement is not statistically significant in the model, but outside the model, the path coefficients between academic motivation and school motivation with academic achievement are significant.

    Keywords: Academic enthusiasm, school enthusiasm, students' sense of belonging to school, motivation for academic achievement, academic achievement
  • Qasem Azizzadeh Gorji, Hamid Mohammad Ghasemi *, Mohammad Hadi Yadollahpour Pages 137-148
    Purpose

    The main purpose of this article was to provide a model of recreational education with emphasis on Islamic teachings.

    Materials and Methods

    To achieve this goal, qualitative exploratory research was used. This research was documentary in terms of data collection and the strategy of data foundation theory was used to analyze the content. The informants of the research consist of 35 verses and 80 hadiths.

    Findings

    In order to ensure the reliability of the results, the discovered model was modified, modified and modified based on the "Expert Review Method" in several stages. In addition, in order to meet the reliability criteria; The process of analyzing verses and narrations until the formation of a theoretical model of recreational education is described as much as possible. Findings have shown that "the need for happiness and the context of worship" causal categories and "happy bio-rational" have played the role of contextual categories in the model. On the other hand, the strategies extracted in this model were identified as "good mood, self-founder, situationalism, time management and verse vision".

    Conclusion

    Studies have shown that the only harmful category in this model has been "negligent happiness". Applying the mentioned categories will have consequences such as "peace of heart and mind and opening of body and soul" in the field of education

    Keywords: Entertainment, Recreation, Education, Recreational Education, Training, Islamic Teachings
  • Laia Sadat Miri, Rahim Davari *, Fariborz Dartaj Pages 143-155
    Purpose

    The aim of this study was to present a causal model of emotional regulation based on the system of beliefs and spiritual intelligence mediated by areas of concern in students in Tehran.

    Materials and Methods

    The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data analysis. The statistical population of the study includes Tehran state universities, which according to the report of the Research and Planning Institute of Higher Education of the Ministry of Science includes a total of 29 universities. In the analysis of structural equations of Tabachink and Fidel (2001), 350 people were selected as the sample. In this study, emotion regulation tools (Garnowski and Craig, 2006), metacognitive beliefs (Wells, 2004), spiritual intelligence (King, 2008) and worry (Pennsylvania, 1990) were used, all of which had acceptable validity and reliability. . The research data were divided into two parts: descriptive (mean, standard deviation and correlation) and inferential (using multivariate analysis of structural equation modeling) with the help of Excel, SPSS and Lisrel software.

    Findings

    The results showed that the causal model of emotion regulation based on the system of beliefs and spiritual intelligence mediated by areas of concern for students in Tehran can be presented.

    Conclusion

    The results showed that the system of beliefs and spiritual intelligence with the mediation of areas of concern on the regulation of emotion in Tehran students.

    Keywords: Emotion regulation, belief system, spiritual intelligence, worry
  • Zeinab Namdari, Yalda Delgoshaei*, Lotfollah Abbasi Pages 144-152
    Purpose

    The managers' professional development can play an effective role in the performance and effectiveness of the organization. As a result, the aim of this study was identify the components of educational managers' professional development in the banking industry.

    Materials and Methods

    This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was qualitative. The research population was specialists and experts of banking industry of Tehran city in 2021 year, which according to the principle of theoretical saturation 10 people were selected as a sample by purposive sampling method. The research tool was semi-structured interview whose validity was confirmed by the triangulation method and its reliability was obtained by an agreement coefficient between the two coders 0.84. Data were analyzed by open, axial and selective coding methods in MAXQDA software.

    Findings

    The results showed that the educational managers' professional development in the banking industry had 78 indicators and 21 sub-categories in 4 categories were including organizational category (with 6 sub-categories of human resource management, staff, organizational structure, organizational culture, information technology infrastructure and system information compatibility), individual category (with 4 subcategories of inherent skills, technical skills, communication skills and environmental skills), technological category (with 5 subcategories of project management, educational requirements, localization, implementation and technical) and environmental category (with 6 subcategories of cultural and educational requirements, economic requirements, improvement system requirements, maintenance requirements, legal requirements and operating requirements.

    Conclusion

    According to the results for the educational managers' professional development in the banking industry can be improved four categories of organizational, individual, technological and environmental through the identified subcategories and indicators for them.

    Keywords: Professional Development, Educational Managers, Organizational, Individual, Technological, Environmental
  • Dariush Mehr Afzon, Nemat Sotoudeh Asl *, Shahrokh Makvand Hosseini Pages 149-156
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the role of perfectionism and personality traits in self-critical prediction of students of Islamic Azad University of Tehran.

    Materials and Methods

    The method of this research is correlation and its statistical population is the students of Islamic Azad University of Tehran in 2020. The research sample was 350 people who were selected by multi-stage cluster sampling. Data collection tools were self-critical questionnaires, perfectionism and personality traits. The method of data analysis is structural equation modeling.

    Findings

    The results showed that personality traits and perfectionism significantly predict self-criticism. The results also showed that the model has an acceptable fit with the data. Perfectionism has a significant direct effect on its critical prediction. The indirect effect of perfectionism on self-criticism is mediated by positive and significant personality traits. There is also a significant negative relationship between extravagance, agreement, openness and conscientiousness with self-criticism and a significant positive relationship between neuroticism and self-criticism.

    Conclusion

    According to the research findings, the results showed that it can be used to reduce self-criticism by reducing perfectionism.

    Keywords: self-criticism, perfectionism, personality traits
  • Khazran Rahmani, Mahmoud Ghorbani *, Kamran Mohammadkhani Pages 156-165
    Purpose

    This study aims to provide a model for promoting organizational trust of faculty members of the Islamic Azad University of Hormozgan Province.

    Material and Methods

    The present study was a descriptive survey in terms of quantitative and qualitative data type, and in terms of how to implement and manipulate variables. In the qualitative section, 18 university professors and specialists in higher education of the Islamic Azad University of Hormozgan province were interviewed. In the quantitative section, a sample of 169 faculty members was selected by systematic random sampling method with appropriate allocation from the statistical population of faculty members of the Islamic Azad University of Hormozgan province. The order was 290 people in the 2015-2016 academic year. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The face validity of the questionnaire was assessed and confirmed through experimental implementation and comprehensive literature review and expert judgment, and structural validity was assessed and confirmed through factor analysis. The reliability of the questionnaire was also calculated through Cronbachchr('39')s alpha coefficient (0.89). Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis with the help of SPSS software were used for data analysis and measurement modeling and structural equation modeling using AMOS software were used to present the final research model.

    Findings

    The main finding of the study is a model that showed that to promote organizational trust in Islamic Azad University, four dimensions of management and leadership with a factor load of 0.96, job satisfaction with a factor load of 0.90, personal and individual considerations with a factor load of 0.89 and culture - Construction with a factor load of 0.87 was considered. in addition to; Execution and transfer mechanisms are proposed to implement the proposed model.

    Conclusion

    The results show that the presentation of the model of promoting organizational trust, all dimensions of organizational trust have a positive and significant relationship with each other, and this means that many parameters and indicators of these aspects operate in a multifaceted manner. It does not seem possible.

    Keywords: Organizational trust, management, leadership, job satisfaction, culture building, personal, individual considerations
  • Vahid Ghadri, Fariborz Dortaj*, Fariborz Bagheri, Bita Nasrollahi Pages 157-166
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the causal pattern of academic help-seeking behaviors on psychological capital mediated by Self-Actualization of 10th grade male high school students in Tehran.

    Materials and Methods

    The research method is applied in terms of purpose, quantitative approach, cross-sectional in terms of data collection time and correlational in terms of research method.

    Findgins

     The statistical population of this study consisted of all tenth grade male students in the second year of high school in Tehran in the academic year 2019-2020, from which 510 people were selected by multi-stage cluster random sampling. In this study, the tools of academic help-seeking behavior (Ryan and Pantridge, 1997), Self-Actualization (Jones and Crandall, 1968) and psychological capital questionnaire (Lutans, 2011) were used, all of which had acceptable validity and reliability. Structural equation modeling was used to answer the research hypotheses. Findings showed that the model has a good fit.

    Conclusion

    The results showed that academic help-seeking behaviors have an effect on psychological capital in students. Self-actualization affects students' psychological capital. Academic help-seeking behaviors also affect psychological capital through the mediation of self-fulfillment in students. It can be said that increasing psychological capital and Self-Actualization can improve students' academic help.

    Keywords: Academic Help-Seeking Behaviors, Psychological Capital, Self-Actualization
  • Negar Akbari Zargar, Seyed Abbas Haghayegh*, Saeed Jahanian, Sheida Jabalameli Pages 158-169
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance-based therapy and emotion-based cognitive therapy on health anxiety in patients with cardiac arrhythmia in Tehran in 2020.

    Materials and Methods

    The present research method is quasi-experimental and a pre-test-post-test design with two experimental groups and a control group has been used to collect data. The statistical population of the study consisted of all cardiac arrhythmia patients of Amirabad Heart Hospital in Tehran, from which 60 people were selected by available sampling method and randomly divided into two experimental groups (20 people in each group) and one control group (20 N) were assigned. The acceptance and commitment therapy test period lasted for 10 sessions of 90 minutes and the emotion-oriented cognitive therapy experimental group received 10 sessions of 90 minutes and the control group remained on the waiting list. The tools used in the present study included health anxiety (1) which were used in two stages of pre-test and post-test. The analysis of the data obtained from the questionnaire was performed through SPSS-v23 software in two parts: descriptive (frequency, percentage frequency, mean, standard deviation and amplitude of changes) and inferential (analysis of covariance and multivariate analysis of covariance).

    Findings

    The results showed that both interventions used in this study could significantly reduce health anxiety in patients with cardiac arrhythmia, but the rate of reduction in the acceptance and commitment group in the health anxiety variable was greater than emotoin focused cognitive therapy.

    Conclusion

    The results also showed that the components of health anxiety in the group based on acceptance and commitment in the variable of disease outcomes were more than the group of cognitive emotion therapy.

    Keywords: Health Anxiety, Emotion-Based Cognitive Therapy, Acceptance, Commitment Therapy, Cardiac Arrhythmia Patients
  • Alireza Azimifar, Yasmin Zeinab Zahmatkesh* Pages 167-176
    Purpose

    The aim of this study was to predict the relationship between self-hypnosis and five major personality factors with anxiety in Iranian entrance exam candidates.

    Materials and Methods

    The present study population was all candidates in mathematics and experimental fields applying for the Iranian entrance exam in the academic year 2020-2021. The sampling method of the present study was a multi-stage cluster that was selected using Krejcie and Morgan (1987) table of a sample of 460 people. In the present study, the Stanford Self-Hypnosis Scale Questionnaire (1), the Big Five Personality Factors Questionnaire, the Test Anxiety Scale, and the Anxiety Inventory were used to measure the dependent variables of the study.

    Findings

    The results of stepwise regression analysis of anxiety based on self-hypnosis and five major personality factors showed that six models of extraversion, acceptance, adjustment, conscientiousness, neuroticism and self-hypnosis together accounted for 43% of girls and 28% of boys with anxiety variance. they do.

    Conclusion

    Therefore, self-hypnosis is predicted through five major personality factors with anxiety and test anxiety in Iranian entrance exam candidates.

    Keywords: Self Hypnosis, Five Big Personality Factors, Anxiety
  • Morteza Farjian* Pages 183-198
    Purpose

    This study studies the relationship between television use and social trust. We have considered trust in three types: interpersonal trust, general and institutional trust.

    Materials and Methods

    The research method used in this research is survey method that research data was collected using a questionnaire in the field. Also, 383 samples were selected and operated by systematic cluster sampling.

    Findings

    The results show that there is a significant relationship between the use of domestic television and general trust and institutional trust. Also, the use of entertainment programs significantly affects all types of trust, foreign news programs affect the level of institutional trust. There is a significant relationship between the level of domestic TV usage, the variables of generalization interface and evaluation of the environment. The use of domestic TV news programs significantly affects the evaluation of officials and the sense of social security.

    Conclusion

    In general, it can be said that the results of regression analysis show that the total effect of independent and intermediate variables in the research, namely the variables: domestic TV, foreign TV, environmental assessment, sense of security, social commitment, universalism and evaluation Of the officials on social trust in the general sense is equal to ( (0.168 + 0.287 + 0.091) =  0.546 coefficients for determining independent variables on social trust) is 0.546 percent, which indicates this The independent and intermediate variables in this study explain more than half of the changes in the dependent variable, ie social trust.

    Keywords: Social Trust, Interpersonal Trust, General Trust, Institutional Trust, Television
  • Hossein Chenari, Reza Shabannejad*, Mohammad Saheb Alzamani, Akhtar Jamali Pages 199-207
    Puropse

    The main purpose of this study was to determine the dimensions and components of the main styles of theorizing chairs.

    Materials and Methods

    The statistical population of the study included experts, specialists and knowledgeable people in the field of theories (free thinking) chairs in universities. To determine the samples of this research and determine this group of experts, purposive non-random sampling method was used. Semi-structured interviews were used in this study. In order to ensure the validity of the instrument in the qualitative part of the research and in order to ensure the accuracy of the findings from the researcher's point of view, the valuable opinions of professors familiar with this field and university experts who were experts in this field were used. Participants were also simultaneously assisted in analyzing and interpreting the data. In the present study, the reliability of the retest and the method of intra-subject agreement were used to calculate the reliability of the interviews conducted. The data analysis method was theoretical coding derived from the theory method.

    Findings

    The results of the research showed that leadership factors / free thinking, leadership factors / rationality, leadership factors / driving force, leadership factors / religious debates, leadership factors / specialized discussions, leadership factors / moderation, administrative factors, factors Academic / innovation, academic / productive factors were among the factors influencing the promotion of open-minded chairs.

    Conclusion

    The results show the interviewees 'emphasis on the role of the academic agent in the main component of innovation and productivity in productive and innovative dimensions, promoting critical culture, lecture sessions, critique opportunity, student mobility, and students' emotional discharge in promoting theorizing chairs. (Free thinking) to be effective in universities and higher education centers.

    Keywords: Free Thought, Higher Education, Theory Chairs
  • Kourosh Ghanbari, Abolghasem Mehrinejad*, Nemat Sotodeh Asl, Raheb Ghorbani Pages 208-223
    Puropse and  Objective

    The aim of this study was to identify the dimensions of sexual well-being of Iranian men. Research method in terms of purpose, applied-fundamental; It was qualitative in terms of data type.

    Materials and Methods

    The statistical population of the study included academic experts and experts in the field of sex therapy and sexual issues in Tehran who were selected as the sample size by purposive sampling method and saturation principle. In this study, data collection was performed by library method, semi-structured interview (qualitative section). In this section, the experts confirmed the validity of the interview, and the reliability calculation was determined by the reliability method between the two coders, which showed the reliability and validity of the interview. In this study, in order to analyze the data in the qualitative part of the interview results were coded.

    Findings

    The results showed that the proposed model has a good degree of proportionality. The results of the analysis also show that out of 101 available indicators (items), 22 main components can be identified. 7 main dimensions (sexual quality, sexual attitude, sexual satisfaction, sexual intimacy, sexual schemas, sexual self-efficacy, sexual self-esteem) and 22 components (sexual intimacy satisfaction, sexual desire, erectile function, talking about sex, marital status, Positive sex, sexual knowledge, sexual adjustment, sexual attitude, sexual desire, sexual initiation, sexual arousal, orgasm, libido, erectile dysfunction, premature ejaculation, emotions, communication, body acceptance, sexual function , Feelings of sexual guilt and self-esteem). Sex quality model is measured by 20 items, sexual attitude by 16 items, sexual satisfaction by 18 items, sexual intimacy by 16 items, sexual schemas by 9 items, sexual self-efficacy by 13 items and sexual self-esteem by 9 items.

    Conclusion

    Therefore, the results showed that the Persian version of men's sexual well-being is desirable in terms of structural features and is a valid and reliable tool for measuring the sexual well-being of married men.

    Keywords: Sexual well-being, Married Men, Sexual Health