فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت راهبردی - پیاپی 77 (تابستان 1399)

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 77 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرمان دیلمی عضدی، سید حمید خداداد حسینی*، اسدالله کردنائیج، اصغر مشبکی صفحات 13-42

    دستیابی به موفقیت به وسیله یک سازمان و ایجاد ارزش برای زمان طولانی نیازبه یک مدل کسب وکار کارا در دوره های مختلف فعالیت کسب وکار دارد. برای این منظور سازمان ها باید همواره نیروهای محیطی خود را پایش و در صورت نیاز خود را با این تغییرات سازگار کنند تا بتوانند در محیط رقابتی باقی بمانند. این سازگاری در مدل کسب وکار نیاز به قابلیت هایی دارد که نیاز است که در سازمان ایجاد شوند، توسعه این قابلیت ها به سازمان ها کمک می کند تا بر عدم انعطاف مدل کسب وکار خود غلبه کنند و فرآیند تغییر را با یک روش سیستماتیک و ساختاریافته پیاده سازی کنند. در همین راستا هدف این پژوهش شناسایی قابلیت های پویای مورد نیاز به منظور ایجاد سازگاری در مدل کسب وکار سازمان است. برای این منظور صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از نظریه داده بنیاد چندگانه به تحلیل داده های حاصل از مرور نظام مند ادبیات در بازه زمانی 15 سال اخیر و نیز مصاحبه با 18 نفر از خبرگان این صنعت پرداخته شده است، که به صورت غیراحتمالی و هدفمند با استفاده از روش گلوله برفی انتخاب شده اند. نهایتا مدلی توسعه یافته که در آن قابلیت های پویای موردنیاز به منظور سازگاری مدل کسب وکار در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران در چهار گروه «قابلیت مشاهده و ارزیابی خارجی»، « قابلیت اکتساب منابع خارجی، «قابلیت پیکربندی مجدد منابع داخلی» و «قابلیت نوسازی منابع داخلی» مفهوم پردازی شده اند. همچنین سازگاری مدل کسب وکار نیز در سه گروه «سازگاری در ارزش پیشنهادی»، «سازگاری در خلق ارزش» و «سازگاری در کسب ارزش» مفهوم پردازی شده اند.

    کلیدواژگان: سازگاری مدل کسب وکار، قابلیت های پویا، داده بنیاد چندگانه، صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • غلامرضا تندپور، رضا سپهوند*، حجت وحدتی، محمودرضا اسماعیلی صفحات 43-72

    با ظهور اقتصاد دانش بنیان، سرمایه انسانی به عنوان مهم ترین مزیت رقابتی پایدار و منحصر به فرد برای سازمان ها در محیط های متلاطم امروزی شناخته شده است، بنابراین، امروزه توجه به دانش و مهارت منابع انسانی و توانمندسازی این سرمایه های بی بدیل در سازمان ها بسیار ضروری و غیرقابل انکار است. هدف از انجام این پژوهش طراحی الگوی راهبردی توانمندسازی سرمایه های انسانی با استفاده از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری است. با بررسی های صورت گرفته از مرور ادبیات پژوهش به روش تطبیقی، دو دسته عوامل توانمندسازی در صنایع کوچک استان کهگیلویه و بویر احمد مورد شناسایی قرار گرفت. در ادامه پس از مشخص شدن سطوح هر کدام از عوامل و همچنین با در نظر گرفتن ماتریس در دسترس پذیری نهایی، مدل نهایی ساختار تفسیری ترسیم گردید. نتایج نشان داد به ترتیب متغیرهای آموزش و بهسازی، تسهیم کارکنان در اطلاعات و دسترسی به اطلاعات، غنای شغلی، دسترسی به منابع و تجهیزات، نظارت و کنترل، بازخورد، تسهیلات رفاهی، جایگزینی هولوکراسی، مدیریت دانش، مدیریت حقوق و دستمزد، مدیریت مشارکتی، شفاف سازی اهداف در حوزه عوامل ساختاری توانمندسازی مستقل ترین و پرنفوذترین عوامل هستند.

    کلیدواژگان: توانمند سازی، سرمایه انسانی، صنایع کوچک استان کهکییلویه و بویر احمد، مدلسازی تفسیری - ساختاری
  • علیرضا عاشوری رودپشتی، هرمز مهرانی*، کریم حمدی صفحات 73-98

    مطالعه حاضر با استفاده از تکنیک های یادگیری ماشین و نظرکاوی کوشیده است تا بتواند مدل راهبردی خودکار به منظور طبقه بندی و کاوش نظرات ارایه شده در مورد کالا، برند یا خدماتی خاص ارایه نماید. بکارگیری چنین مدل راهبردی می تواند در شناسایی خصوصیات برندها و خوشه بندی عاملی بین آن ها بسیار کارآمد بوده و اطلاعات بسیار ارزشمندی در این زمینه ارایه دهد. نتایج حاصل از این ارزیابی می تواند در تهیه استراتژی های مدیریت بازاریابی و بهبود کمی یا کیفی عامل مذکور بکار برده شود. مدل مبتنی بر یادگیری ماشین و شبکه عصبی عمیق با شناسایی نظرات مرتبط، خصوصیات مختلف را در سطوح گوناگون ارزشیابی سنجیده و نظرات را بسته به کیفیت ارایه بصورت خودکار طبقه بندی می نماید. خروجی این مدل با بکارگیری قابلیت های بازاریابی در بهبود فروش کالا/برند/خدمات تعریف شده بصورت کارآمد وارد شده است. مجموعه داده بکار گرفته شده در این مطالعه مربوط به مجموعه نظرات کاربران فارسی زبان سایت فروش انلاین دیجیکالا و هلوکیش می باشد که بصورت آموزشی- آزمایشی (70% داده آموزشی و 30% داده آزمایشی) طی سه مدل متناوب بارگذاری گردیده که به منظور شناسایی و طبقه بندی ویژگی های مختلف کالاها و خدمات ارایه شده در مجموعه داده مورد استفاده بوده است. مدل پیشنهادی جهت ارزیابی توانمندی از توابع خطا برای محاسبه میزان خطای محاسباتی استفاده نموده تا بتواند میزان انحراف از مقادیر درستی را برای اطلاعات پیش بینی شده خود ارایه دهد. بدین منظور از ارزیابی خطای میانگین مربعات و خطای جذر میانگین مربعات بهره گرفته شده است. نتایج حاصله نشان دهنده دقت بالای مدل ارزیابی ها و پیش بینی شرایط مختلف می باشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی دیجیتال، هوش مصنوعی، قابلیت های بازاریابی، یادگیری ماشین، نظرکاوی
  • کاظم عسگری، شهریار عزیزی*، اصغر مشبکی صفحات 99-126

    بانک ها از طریق گردآوری سرمایه های خرد و سرگردان در نظام اقتصادی و اعطای امتیاز و درکنار آن ارایه خدمات بانکی و مالی با استراتژی های متنوع، موتور توسعه اقتصاد کشورها تلقی می شوند. فعالیت های بانکی یا هر استراتژی مرتبط به آن، در بستر یک جامعه انجام و اجرا می شود و بانک نمی تواند نسبت به مسئولیت خود درقبال جامعه ای که در آن فعالیت دارد بی تفاوت باشد. یکی از کاربردی ترین و درعین حال موثرترین استراتژی های نوین بانک ها، بکارگیری صحیح و دقیق استراتژی  CSRاست. بانک از طریق استراتژی مسئولیت اجتماعی، می تواند تصویر مثبتی نسبت به برند خود ایجاد و عملکرد اقتصادی را بهبود دهد. در کشورما مختصات فرهنگی، آمیخته ای از آداب و سنن ملی و باستانی و در عین حال اسلامی و مذهبی است. با توجه به این که استراتژی اتخاذ شده در بانک ها درحوزه مسئولیت اجتماعی، عموما سرچشمه غربی دارد و بر اساس مختصات آن جوامع تدوین شده است، لذا نگرشی نوین در بکارگیری این استراتژی ضروری است. این پژوهش بر مبنای انجام مصاحبه های عمیق با 10 نفر از خبرگان بانکی و فرهنگی با تامین اصل اشباع نظری انجام شده است. از محتوای مصاحبه ها با فن تحلیل تم، چهارحوزه اصلی استخراج شد که به تفکیک، پانزده مولفه فرهنگی درحوزه مشتریان، چهارده مولفه فرهنگی درحوزه کارکنان، چهارده مولفه فرهنگی درحوزه آحادجامعه و 9مولفه فرهنگی درحوزه محیط زیست و در مجموع پنجاه و دو مولفه احصاء شد تا بتوان با نگرشی نوین، استراتژی مسئولیت اجتماعی بانک های دولتی را با رویکرد فرهنگ ایرانی اسلامی تدوین و اجرایی نمود.

    کلیدواژگان: استراتژی مسئولیت اجتماعی، نظام بانکی، فرهنگ ایرانی اسلامی، تحلیل تم
  • شاپور انوری، محمد عطائی*، حبیب الله طاهرپور کلانتری صفحات 127-148

    هدف از این مطالعه ارایه الگوی رفتاری کارآفرینان مستقل با رویکرد مبتنی بر تحلیل تفسیری مصاحبه می باشد. این پژوهش در حیطه مطالعات کیفی است و جهت گردآوری داده ها از تکنیک مصاحبه نیمه ساختار یافته با تعداد 20 کارآفرین مستقر در پارک های علم و فناوری دانشگاه های کشور استفاده شده است و روش نمونه گیری به کار رفته در این تحقیق روش نمونه گیری هدفمند است. روایی به روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور همتا با نظرات هفت نفر از خبرگان دانشگاهی تایید و پایایی ابزار با استفاده از یادداشت برداری دقیق در مصاحبه و روش توافق دوکدگذار ارزیابی شده است. متن مصاحبه ها رمزگذاری و بازبینی شده و به روش کد گذاری باز، محوری و انتخابی، مفاهیم رفتاری از عمق به سطح آورده شده است. مقوله ها ترکیب و ادغام و روابط شناسایی شد و  این فرایند منجر به استخراج 141 کد شده است. بر اساس یافته های این مطالعه رفتار کارآفرینان در سه مرحله، فرصت، ایجاد و تبادل و چهار سطح خرد(حرکت)، پایه(فعالیت)، یکپارچگی(وظیفه) و کلان(ترکیب) طبقه بندی شده است و در نتیجه عوامل علی، عوامل محیطی و مراحل و سطوح رفتارهای شناسایی شده در این مطالعه در فرایند شکل گیری کارآفرینی مستقل در ایران سهیم می باشند.

    کلیدواژگان: رفتارکارآفرینان مستقل، اقدام به راه اندازی کسب و کار، تحلیلی تفسیری مصاحبه
  • لیلا حری، مهوش نوربخش*، سید نعمت الله خلیفه، پریوش نوربخش صفحات 149-173

    استراتژی حمایتی در مدیریت ورزشی از جمله رفتارهای انسانی است که زمینه را برای رشد باور ورزشکاران آماده می کند؛ اما براساس مطالعه های صورت گرفته، اهمیت این استراتژی قابل انکار نیست و همچنین سنجه ای برای نوع شناسی و شدت سنجی آن وجود ندارد. بر این اساس در این پژوهش به استناد مبانی نظری موجود، ساخت پرسشنامه جهت سنجش این مفهوم هدف گذاری شد. بر اساس ادبیات تجربی پژوهش مفهوم استراتژی حمایتی در مدیریت ورزشی بر اساس چهار بردار و 10 سازه قابلیت تعریف داشت که در این پژوهش به عنوان فرضیه در نظر گرفته شد. جهت بررسی فرضیه ها با رویکرد توصیفی-تحلیلی، به صورت مقطعی در سال 1398، به بررسی نظرات معلمان زن تربیت بدنی مناطق 19 گانه تهران به عنوان جامعه پژوهش (1071 نفر) پرداخته شد. براساس فرمول کوکران 387 نفر به عنوان نمونه فرض شد که به تفکیک مناطق شهری تهران به شیوه طبقه ای نسبتی و به صورت تصادفی انتخاب شده اند. برای سنجش روایی ابزار از شاخص های CVR و CVI، آزمون علامت زوج نمونه ای و تحلیل عاملی و جهت سنجش پایایی از روش بازآزمایی و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و SmartPLS انجام گرفت و یافته ها نشان داد ابزار طراحی شده در این پژوهش با روایی و پایایی قابل قبولی توانایی سنجش و نوع شناسی استراتژی حمایتی مربیان در مدیریت ورزشی را بر اساس 4 بردار و 10 سازه با مقیاس زوجی داراست.

    کلیدواژگان: استراتژی حمایتی مربیان در مدیریت ورزشی، روایی پرسشنامه، پایایی پرسشنامه
|
  • Arman Deilami Azodi, Seyed Hamid Khodadad Hosseini *, Asadolah Kordnaeij, Asghar Moshabaki Pages 13-42

    Achieving success by an organization and creating value for a long time depends on having an efficient business model in different periods of business cycles. This adaptation to the business model requires the capabilities that need to be created in the organization. The development of these capabilities helps organizations to overcome the inflexibility of their active business model and implement the change process in a systematic and structured way. For this purpose, Businesses must constantly monitor their environmental forces and adapt themselves to these changes to stay competitive. The purpose of this study identifies the dynamic capabilities to adapt and change the organization's business model. For this purpose, the ICT industry has been studied and using Multi grounded theory, data analyzed from systematic literature review over the past 15 years, and interviews with 18 industry experts, which are improbably and purposefully selected using the snowball method. Finally, a model was developed in which the dynamic capabilities needed to adapt the business model of the ICT industry into the four groups of "External observation and evaluation", "Internal resource renewal", "External resource acquisition" and "Internal resource reconfiguration" have been conceptualized. Also, business model adaptation has been conceptualized into three groups: "value proposition adaptation", "value creation adaptation" and "value capture adaptation"

    Keywords: Business Model Adaptation, Dynamic Capability, Multi grounded theory, ICT industry
  • Gholamreza Tondpour, Reza Sepahvand *, Hojjat Vahdati, Mahmoud Reza Esmaili Pages 43-72

    With the advent of the knowledge-based economy, human capabilities are recognized as the most important and lasting competitive advantage for organizations in today's turbulent environments; Therefore, today the attention to the knowledge and skills of human resources and empower these irreplaceable assets in organizations is very necessary and undeniable. The purpose of this research is to design a strategic model for empowering human capital using an interpretive structural modeling technique in this regard. By reviewing the literature review of the comparative method, two categories of empowerment factors were identified in the small industries of the province, Kohgeloyeh and Boyer Ahmad. In the following, after determining the levels of each of the factors as well as considering the final availability matrix, the final model of the interpretive structure of the drawing is rounded. The results showed that training and improvement variables, employee sharing in information and access to information, occupational enrichment, access to resources and equipment, monitoring and control, feedback, welfare facilities, replacement of holoca racy, knowledge management, salary management, participatory management, clarifying goals in the field of structural factors empowerment are the most influential and influential factors.

  • Alireza Ashouriroudposhti, Hormoz Mehrani *, Karim Hamdi Pages 73-98

    The present study has tried to provide an automated strategic model for classifying and exploring the opinions presented about a particular product, brand or service by using machine learning and survey techniques. Applying such a strategic model can be very effective in identifying the characteristics of brands and factor clustering between them and provide very valuable information in this regard. The results of this evaluation can be used in the development of marketing management strategies and quantitative or qualitative improvement of this factor. The model based on machine learning and deep neural network identifies related opinions, measures different characteristics at different levels of evaluation, and automatically categorizes opinions depending on the quality of the presentation. The output of this model is efficiently imported by using marketing capabilities to improve the sales of defined goods / brands / services.The data set used in this study is related to the collection of comments of Persian language users of the online sales site of Digitala and Holokish, which was uploaded as an educational-experimental (70% educational data and 30% experimental data) in three alternate models in order to identify And the classification of the various properties of the goods and services provided in the dataset has been used.The proposed model uses error functions to calculate the amount of computational error to evaluate the capability to be able to provide the degree of deviation from the correct values for its predicted information. For this purpose, the mean square error and the square root mean square error have been used. The results show the high accuracy of the model of evaluations and prediction of different conditions.

    Keywords: Digital Marketing, Artificial Intelligence, Marketing capabilities, Machine Learning, Opinion mining
  • Kazem Asgari, Shahriyar Azizi *, Asghar Moshabaki Pages 99-126

    Banks are considered the countries’economic development engine through collecting small and wandering capitals in economic system and granting privilege besides providing banking and financial services through various strategies. Banking activities with any related strategy are done in community domain and banks can not be indifferent to their responsibilities toward the society in which they perform their activities. One of the most practical, and yet efficient new strategies of the banks is the careful and accurate use of CSR strategy. Banks can create a positive image regarding their brand and improve their economic function by means of their social responsibility strategy. In our country, cultural features consist of national and ancient customs and traditions while being Islamic and religious. Since the adopted strategy in banks in social responsibility domain have mostly western origin and have been compiled based on those societies’ features, then a new approach for the use of this strategy is necessary. This research has been done based on deep interviews with 10 university and banking system experts and fulfilling the theoretical saturation hypothesis.Via Tem Analaysis method, four main domains were extracted from the contents of the interviews which separately consist of 15 cultural features in clients’ domain, 14 cultural features in staff’s domain, 14 cultural features in community domain and cultural features in environment’s domain, totally 52 features were recognized so that with a new approach to be able to compile and implement the state banks’ social responsibility strategy with Iranian Islamic approach.

    Keywords: Social responsibility strategy, Banking system, Iranian Islamic culture, Tem analysis
  • Shapur Anvari, Mohammad Ataee *, Habebolah Taherpur Kalantary Pages 127-148

    The purpose of this study is to expose a model for Individual entrepreneurs based on interpretive analysis of interviews approach. This research is in area Qualitative studies. For data collection, we used the semi-structured interview technique with 20 entrepreneurs locate in university science parks in Iran and the purposive sampling method is used. Validity was confirmed by participants' reviews and peer review by the opinions of seven academic experts and the reliability’ tools were evaluated using exact note in the interview and agreement method of two coders. the text of the interviews is coded and revised and based on open, axial and selective coding, behavioral intentions are brought to the surface. categories and associations and relationships were identified and this process led to the extraction of codes. Based on the findings of this study, entrepreneurs' behavior is classified in three stages: opportunity, creation and exchange and four levels of micro (action), base (activity), integration (duty) and Galactic (combination). As a result, the causal factors, environmental factors, and the stages and levels of behavior identified in this study contribute to the process of the formation of Individual entrepreneurship in Iran.

    Keywords: Entrepreneurs’ behavior, launched a business, interpretive analysis of interviews approach
  • Leila Hori, Mahvash Nourbakhsh *, Sayad Nematolal Khalifeh, Parivash Nourbakhsh Pages 149-173

    Teacher support strategy is among human behaviors that influences student's beliefs and development. But according to studies, despite the importance of this strategy in educational settings, there is no measure to identify its type and intensity. Therefore, in this study, based on the existing theoretical definitions, the operational definition of this concept was investigated and finally, there was an attempt to measure this concept by defining a questionnaire tool. For this purpose, the present study, using a descriptive-analytical cross-sectional approach, in the year 1398 surveyed the views of 1071 female teachers of physical education in 19 districts of Tehran. According to Cochran formula, 387 people were designated and randomly selected based on the classification of Tehran city. Validity of the implement was assessed by CVR and CVI for content validity, paired sign test for criterion validity and factor analysis for construct validity. Also, test-retest and Cronbach's alpha coefficient were used to assess reliability. Data analysis was one using SPSS and Smart PLS software. The results showed that the tool designed in this study has the ability to measure and typify teacher support strategy with acceptable validity and reliability based on 4 vectors and 10 pair-scale constructs.

    Keywords: Teacher Support Strategy, Validity of Measurement Tool, Reliability of Measurement Tool