فهرست مطالب

پژوهش در حسابداری و علوم اقتصادی - پیاپی 14 (زمستان 1399)

نشریه پژوهش در حسابداری و علوم اقتصادی
پیاپی 14 (زمستان 1399)

  • جلد اول
  • تاریخ انتشار: 1400/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی عباس زاده، حسین اسلامی مفیدآبادی* صفحات 1-18

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر رشد تولید ناخالصی داخلی بر ساختار سرمایه شرکتهای پذیرفت هشده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور، روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف نیز کاربردی است. برای تحلیل داده ها و تخمین مدلهای تجربی پژوهش نیز از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و برای بررسی معنادار بودن معادله خط رگرسیون برآوردی از آزمون  (F) و برای بررسی معنادار بودن ضرایب مدل نیز از آزمون (t) استفاده شده است. همچنین، برای بررسی و برآورد وجود رابطه بین متغیرهای پژوهش از داده های شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی بین سالهای 1392 تا 1398 استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد عوامل اساسی رشد تولید ناخالصی داخلی بر ساختار سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر معناداری دارد. بنابراین، نتایج پژوهش حاضر به نوبه خود این امکان را برای سرمایه گذاران و تحلیل گران مالی فعال در بازار سهام فراهم میکند که برای ارزیابی وضعیت شرکتها علاوه بر عوامل داخلی نظیر اهرم مالی، سودآوری و سود سهام پرداختی شرکت، به یک سری عوامل مهم بیرونی نظیر نرخ تورم، نرخ ارز و سایر شاخصهای اقتصادی را نیز موردتوجه قرار دهند. به طوری که این اقدام نیز به سهم خود موجب مدیریت ریسک مالی حاصل سرمایه گذاری در بازار سهام خواهد شد.

    کلیدواژگان: تولید، رشد تولید ناخالص داخلی، ساختار سرمایه
  • محمدحسین آقابابایی، محمدحامد خان محمد*، فرزین خوشکار صفحات 19-32

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت ریسک بر رابطه بین ویژگی های کمیته حسابرسی و عملکرد شرکت میباشد. قابل ذکر است این پژوهش دارای دو فرضیه میباشد. پژوهش انجامشده از نظر نوع هدف جزء پژوهش های کاربردی است و روش پژوهش از نظر ماهیت و محتوایی همبستگی میباشد. انجام پژوهش در چارچوب استدالالت قیاسی- استقرایی صورت گرفته است و برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها از تحلیل پانلی کمک گرفته شده است. اطلاعات گردآوری شده از تمام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مربوط به 120 شرکت نمونه در 8 سال متوالی از سال 1390 تا سال 1397 تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد بین اندازه و تعداد جلسات کمیته حسابرسی با عملکرد شرکت رابطه معناداری وجود ندارد؛ اما میان استقلال و تخصص حسابداری کمیته حسابرسی با عملکرد شرکت رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد مدیریت ریسک بر رابطه بین تعداد جلسات، استقلال کمیته حسابرسی و تخصص حسابداری کمیته حسابرسی با عملکرد شرکت، تاثیر مثبت و معنادار دارد؛ اما بر رابطه میان تعداد اعضای کمیته حسابرسی و عملکرد شرکت تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، ویژگیهای کمیته حسابرسی و عملکرد شرکت
  • کریم نخعی، امیرحسین احمدنژاد* صفحات 33-42

    هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین ساختار مالکیت و مدیریت سود در بورس اوراق بهادار تهران است. تحقیق حاضر از لحاظ طبقه بندی بر حسب هدف، پژوهشی کاربردی بوده و از نظر طبقه بندی بر مبنای روش، تحقیق توصیفی محسوب میشود و از میان پژوهش های توصیفی، از نوع همبستگی است. این تحقیق را از لحاظ شیوه گردآوری داده ها در زمره تحقیقات شبه تجربی- پس رویدادی قرار داد. بدین منظور از اطلاعات 110 شرکت در دوره ی زمانی سالهای 1394 الی 1398 استفاده شده است. در این پژوهش ارتباط میان پنج عامل مالکیت مدیریتی داخلی، مالکیت مدیریت خارجی، مالکیت نهادی، مالکیت سهامداران عمده  5 درصد به بالا و مالکیت خانوادگی با مدیریت سود بررسی گردید. نتایج نشان داد بین مالکیت مدیریتی داخلی، مالکیت نهادی و مالکیت خانوادگی با مدیریت سود رابطه ی معنی داری وجود دارد، در حالی که بین مالکیت مدیریت خارجی و مالکیت سهامداران عمده با مدیریت سود رابطه ی معنی داری مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: مدیریت سود، ساختار مالکیت، مالکیت مدیریتی داخلی، مالکیت مدیریت خارجی، مالکیت نهادی، مالکیت خانوادگی
  • سمیه مدبر، سودابه رفیعی، زهره آقامحمدی* صفحات 43-54

    این تحقیق از نوع پیمایشی و بررسی رابطه علی میباشد، با توجه به اینکه در تحقیق حاضر، برای آزمون فرضیه ها، اطلاعات مرتبط با وضعیت فعلی، مورد مطالعه قرار گرفت، تحقیق “توصیفی” بوده و به روش “پیمایشی” انجام گرفت. جهت تجزیه و تحلیل روابط بین متغیرهای پژوهش از رگرسیون لاجیت استفاده گردید. همچنین از نرم افزار Eviews9 برای تشخیص رابطه موجود بین متغیرها استفاده شد. خلاصه نتایج نشان دهنده این بود که درآمد مشتریان حقیقی، داشتن ملکیت مشتریان، سپرده مشتریان حقیقی و حجم وثایق مشتریان حقیقی بر احتمال معوق شدن تسهیلات مشتریان خصوصی بانک تجارت اثر منفی معنادار دارد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، ریسک اعتباری، امتیازدهی اعتباری
  • کرامت عسکری* صفحات 55-62

    ژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر امور مالی دیجیتال بر حسابداری سبز صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش نامحدود میباشد. لذا حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران با خطاء 06/0 و در سطح اطمینان 95 %عدد  267 بدست آمد. قلمرو زمانی از سال 1394-1399 میباشد. پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی- پیمایشی میباشد ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه میباشد. تعداد 300 عدد پرسشنامه بین حجم نمونه انتخاب شده توزیع گردید که به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و نتایج از نرم افزار SPSS ویراست 26 استفاده شده است. برای نرمال کردن داده های پژوهش از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف و جهت آزمون فرضیه پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و برای سنجش تاثیر از آزمون تحلیل واریانس استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان میدهد که بین امور مالی دیجیتال و حسابداری سبز تاثیر معناداری وجود دارد. لذا فرضیه پژوهش اثبات و به سوال پژوهش نیز پاسخ داده شد.

    کلیدواژگان: امور مالی دیجیتال، کووید-29، حسابداری سبز
  • فرزین خوشکار، احمد ممنون*، حمید استواری، فرشته نظری صفحات 63-74

    از جمله گزارش هایی که در مرتبط با شفافیت اطالعات براساس الزامات قانونی سازمان بورس و اوراق بهادار تهیه می شود، گزارش کنترلهای داخلی است. ساختار کنترلهای داخلی یک سازمان شامل سیاستها و روش هایی است که برای تامین اطمینان معقول از دستیابی به اهداف سازمانی و حفظ منافع سزمایه گزاران به وجود می آید. هدف این پژوهش بررسی نقش تاثیر کیفیت کنترل داخلی بر نقدشوندگی سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق تهران میباشد. پژوهش انجام شده از نظر نوع هدف، جزء پژوهشه ای کاربردی است و روش پژوهش از نظر ماهیت و محتوایی علت و معلولی میباشد. انجام پژوهش در چارچوب استدالالت قیاسی- استقرایی صورت گرفته و برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها از تحلیل پانلی کمک گرفته شده است. برای جمعآوری اطلاعات، از داده های 134 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سالهای 1391-1397 استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد کاهش نقاط ضعف  افزایش کیفیت کنترل داخلی تاثیر مثبت و معناداری بر نقدشوندگی سهام دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت کنترل داخلی، نقدشوندگی سهام، شفافیت اطلاعات