فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1399)

مجله آموزش عالی ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساغر کریمی، حسنعلی پورمند*، غلامرضا ذاکرصالحی، رضا افهمی صفحات 1-31

    هدف از این پژوهش، شناسایی تغییرات و الزامات اساسی در ساختار آموزش عالی صنایع دستی باهدف کسب صلاحیت های پایداری دانش آموختگان است. چنانچه فلسفه و هدف آموزش عالی تربیت انسان پایدار در نظر گرفته شود، دانش آموخته موفق کسی است که همه صلاحیت های پایداری را کسب کرده و بتواند آن ها را در دانش و کنش خود تلفیق نماید. پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از این که: چه نوع اقداماتی در ساختار آموزشی دوره کارشناسی صنایع دستی باید صورت گیرد تا دانش آموختگان صلاحیت های پایداری در این رشته را کسب نمایند؟ در این تحقیق که به روش کیفی و اکتشافی انجام شده، داده های اولیه از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 30 تن از خبرگان حوزه آموزش صنایع دستی و آموزش برای توسعه پایدار که به صورت هدفمند و گلوله برفی برگزیده شدند، به دست آمد و به روش تحلیل مضمون موردبررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد برای کسب صلاحیت های پایداری، ابتدا باید یکسری اقدام پژوهشی که عبارت است از بازآفرینی محتوای سواد پایداری در رشته صنایع دستی (مبانی نظری، اصول و روش های آموزش، اصول اخلاقی و بینشی) و سپس اقدامات اجرایی- آموزشی که شامل توانمندسازی استادان، گسترش تعاملات برون دانشگاهی، بازنگری برنامه درسی، تغییر روش آموزش به یادگیری فعال و مشارکتی و تاکید بر مهارت های ضروری پایداری است، انجام پذیرد. نتیجه اینکه اگرچه صنایع دستی دارای ظرفیت های مناسبی در مواجهه با توسعه پایدار است، اما برای دریافت نتیجه مطلوب الزامی است آموزش عالی توجه خود را بیش از گذشته به این رشته معطوف نماید تا بتوان به کسب صلاحیت ها و قابلیت های لازم پایداری دانش آموختگان امید بست.

    کلیدواژگان: صلاحیت های پایداری، آموزش عالی، آموزش برای توسعه پایدار، توسعه پایدار، کارشناسی صنایع دستی
  • ناصر شیربگی*، قادر کهنه پوشی صفحات 33-61

    باهدف بازنمایی تجارب اعضای هییت علمی دانشگاه ها از ایفای هم زمان نقش های چندگانه شغلی و خانوادگی پژوهشی با رویکرد تفسیری و با روش نظریه داده بنیاد انجام شد. میدان تحقیق، دانشگاه کردستان و مشارکت کنندگان بالقوه همه اعضای هییت علمی تمام وقت بودند که جهت انتخاب نمونه از شیوه نمونه گیری هدفمند با روش بیشینه تنوع استفاده گردید که نهایتا پس از دست یابی به اشباع نظری به 18 نفر رسید. ابزار گرد آوری داده ها یک پروتکل مصاحبه نیمه ساختارمند با 10 سوال بود. برای افزایش پایایی از روش بازبینی توسط مشارکت کنندگان و مرور توسط اعضای هییت علمی غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها به شیوه کدگذاری نظری سه مرحله ای و با استفاده از نرم افزار MAXqda انجام گرفت. مولفه های مرتبط با گرانباری نقش در پنج دسته عوامل زمینه ای، فرایندی، علی، راهبردی و پیامدی احصا شدند. یافته ها حاکی از آن بود که اعضای هییت علمی زن و مرد به گونه های متفاوتی پدیده گرانباری نقش را تجربه کرده بودند. شیوه نگرش و تفکر اعضای هییت علمی که مسئولیت مراقبت از بچه ها و یا والدین سالمندشان را بر عهده داشتند بر میزان سازگاری آنان با گرانباری نقش تاثیر داشت. تجربه آن دسته از اعضای هییت علمی که در مدیریت های اجرایی دانشگاهی نیز ایفای نقش می کردند با تجربه اعضای هییت علمی که در کارهای اجرایی درگیر نبودند از گرانباری نقش متفاوت بود. به نظر مدیران دانشگاهی، مقابله و سازگاری با گرانباری نقش، امری ممکن و لازم است. با تغییر دیدگاه اعضای هییت علمی نسبت به دانشگاه، داشتن برنامه کاری منظم و اولویت دهی به کارها می توان میزان فشار کاری و ذهنی بر اعضای هییت علمی را کاهش داد. مصاحبه شوندگان بر این باور بودند تغییر قوانین دانشگاهی و داشتن انتظارات متناسب با میزان دریافتی آن ها از راه حل های مفید دیگر برای کاهش گرانباری نقش اعضای هییت علمی است.

    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، گرانباری نقش، نظریه داده بنیاد، توازن بین کار و زندگی، فشار کاری
  • معصومه دهقانی، مصطفی هادوی نژاد*، روح الله روزبه صفحات 63-84

    هدف این مقاله در چارچوب مطالعات نفسیری، نشانه شناسی کلاس های درس یک دانشگاه برای ایجاد آگاهی انتقادی درباره معانی و نحوه عمل کردن نشانه های موجود در متن آلایه های فیزیکی آن به پیوست آموزه های مدیریتی منبعث از آن بود. برای تحقق این هدف، پس از گرفتن عکس از عناصر ساختاری کلاس های درس دانشگاه مورد مطالعه، تعداد 7 عکس به عنوان نمونه برای تجزیه و تحلیل انتخاب شدند. معیار غربال گری عکس ها، ضابطه قابلیت یادگیری بیشتر از متون دیداری بود. در ادامه، داده ها با استفاده از روش های نشانه شناسی سوسور و بارت مورد تجزیه و تحلیل واقع شدند. یافته های پژوهش ما را به کشف 5 اسطوره دلالت نمودند: اسطوره استاد-شاگردی (لزوم تبعیت محض شاگرد از استاد در مقام آموزش و تکیه بر آراء و اندیشه های مطرح شده توسط او در عوض مواجهه منتقدانه و یا شالوده شکنانه با آن اندیشه ها یا هم آموزی)، اسطوره نظم-نسق (القای معنایی مستحسن به رعایت نظم در سازمان برای سامان مندی امور)، اسطوره مهتری-کهتری/ ارباب-رعیتی (ایجاد ناگزیر نظام طبقاتی در سازمان)، اسطوره دارندگی-برازندگی (عدم اهتمام بایسته نسبت به کاربست و نگه داشت اموال و امکانات عمومی سازمان) و اسطوره پت-مت (عدم همه جانبه نگری در برنامه ریزی و بسیج منابع و امکانات سازمان).

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، آلایه، آلایه های فیزیکی، نشانه شناسی، گویاوری، دانشگاه
  • ایمان عابدینی، عصمت مسعودی ندوشن*، حسنعلی آقاجانی، زینب گلزاری صفحات 85-112

    از ماموریت های مهم دانشگاه علاوه بر حوزه آموزشی و تحقیقاتی، مشارکت مستمر و پایدار در فرآیند نوآوری و توسعه فناوری و پاسخگویی به تغییر و تحولات و نیازهای جامعه و صنعت است. هدف پژوهش طراحی الگوی تجاری سازی دانش به صورت جامع و عملیاتی برای دانشگاه های صنعتی کشور و شناسایی مولفه های آن می باشد. رویکرد این پژوهش ترکیبی و از نوع آمیخته-اکتشافی با استفاده از روش های کیفی و کمی است. در بخش کیفی با استفاده از روش نظریه داده بنیاد سیستماتیک[1]، الگویی برای تجاری سازی دانش در دانشگاه های صنعتی کشور طراحی شد. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان، اساتید، مدیران و دانشجویان دوره دکتری دانشگاه های صنعتی کشور و مدیران حوزه صنعت و شرکت های دانش بنیان می باشد. بر اساس نمونه گیری هدفمند تعداد 17 نفر به منظور انجام مصاحبه به صورت نیمه ساختارمند انتخاب شدند. اعتبار و روایی داده های گردآوری شده از مصاحبه ها از روش های بازبینی مشارکت کنندگان، مرور خبرگان و توافق درون موضوعی به دست آمده است. بر اساس روش نظریه داده بنیاد سیستماتیک داده ها طی دو مرحله کدگذاری باز و محوری تحلیل شده و 738 عبارت مفهومی در قالب 70 طبقه اصلی و درنهایت 16 مقوله سازماندهی و به صورت الگوی پاردایمی با شش مقوله کلی (علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها، پدیده اصلی و پیامدها) ارایه شدند. سپس در مرحله کدگذاری انتخابی، الگوی مفهومی بر اساس الگوی پارادایمی و فهم و تجربه محقق ارایه شد. در بخش کمی به منظور اعتباریابی الگوی ارایه شده از مدل معادلات ساختاری[2] استفاده شد. با توجه به این که مقدار آماره t برای تمامی روابط بین مقوله ها بزرگ تر از مقدار 96/1 بوده و همچنین ضریب مسیر تمامی مقوله ها در حالت استاندارد بزرگ تر از 3/0 به دست آمده است بنابراین تمامی مولفه ها، روابط بین مقوله های کلی و درنهایت الگوی پیشنهادی تایید گردید.
     

    کلیدواژگان: تجاری سازی دانش، دانشگاه های صنعتی، نوآوری و توسعه فناوری
  • احمد کیخا*، خدایار ابیلی صفحات 113-138

    هدف از مقاله پیش رو، تحلیل وضعیت مسئولیت اجتماعی گروه مدیریت و برنامه ریزی آموزشی دانشگاه تهران می باشد؛ بنابراین پس از واکاوی ادبیات پژوهش پنج مولفه مسئولیت اجتماعی؛ اخلاقی، قانونی، زیست محیطی، مشارکت اجتماعی و اقتصادی که فراوانی بیشتری داشتند به عنوان مولفه های مسئولیت اجتماعی گزینش شدند و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و به کارگیری مصاحبه نیمه ساختاریافته 22 مصاحبه با اعضای هییت علمی و دانشجویان در مقطع دکتری و ارشد انجام شد. تجزیه وتحلیل مصاحبه ها در تحلیل پنج مولفه اصلی مسئولیت اجتماعی نشان می داد در مولفه اخلاقی در سه زیر مولفه اخلاق آموزشی با 57 درصد رضایت، اخلاق پژوهش با 58 درصد رضایت، اخلاق ارتباطی و تعاملی با 60 درصد نارضایتی، در مولفه قانونی با 72 درصد رضایت، در مولفه زیست محیطی 95 درصد نارضایتی و در مولفه های اقتصادی و مشارکت اجتماعی 100 درصد نارضایتی وجود داشت. در پایان بر اساس یافته های بدست آمده پیشنهادات سیاستی برای نظام آموزش عالی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، گروه آموزشی، دانشگاه، آموزش عالی
  • سعیده تقی زاده*، حسین عبداللهی صفحات 139-156

    هدف این مقاله بهینه کاوی تجارب موفق (ملی و بین المللی) در حوزه مستندات اخلاق حرفه ای دانشگاه ها و ارایه راهکارهایی به منظور بهبود آن بود. جامعه پژوهش حاضر مشتمل بر 100 دانشگاه برتر جهان (بر اساس رتبه بندی رتبه بندی های معتبر شانگهای) و 539 دانشگاه ایران است که موردمطالعه قرارگرفته اند و از این تعداد 59 دانشگاه ایران و 100 دانشگاه خارج از کشور واجد مستندات حوزه اخلاق حرفه ای بودند؛ بنابراین روش نمونه گیری این پژوهش به صورت تمام شماری بود. این پژوهش کیفی است و از روش های مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و بهینه کاوی تجارب موفق ملی و بین المللی بهره برده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در حال حاضر در دانشگاه های ایران و حتی دانشگاه های برتر جهان بیشتر به عهدنامه اخلاقی توجه می شود و منشور اخلاقی مورد غفلت قرارگرفته است. درواقع دانشگاه هایی هم که دارای مستندات حوزه اخلاق حرفه ای هستند، وحدت رویه خاصی در بیان محتوای آن ندارند. از دیگر سو، یافته ها حاکی از آن است که سند جامع اخلاقی در دانشگاه ها باعث وحدت رویه در پیاده سازی اخلاقیات در دانشگاه ها می شود که این امر موجب مدیریت و تعامل بهتر و کاراتر و در کل پیاده سازی بهتر اخلاق حرفه ای در دانشگاه ها می شود؛ بنابراین لازم است که روسا و مدیران دانشگاه ها توجه بیشتری نسبت به تدوین سند جامع اخلاقی برای دانشگاه ها داشته باشند. درنهایت بر اساس مطالعه مبانی نظری، پیشینه پژوهش و بهینه کاوی تجارب موفق ملی و بین المللی راهکارهایی به منظور تدوین و ارتقای مستندات حوزه اخلاق حرفه ای دانشگاه ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، مستندات حوزه اخلاق حرفه ای، منشور اخلاقی، عهدنامه اخلاقی، دانشگاه ها
|
  • Saghar Karimi, Hasanali Pourmand*, Gholamreza Zakersalehi, Reza Afhami Pages 1-31

    This research aims to identify the basic changes and requirements in the structure of higher education of handicrafts to acquire the graduateschr('39') sustainability qualifications. Since higher educationchr('39')s philosophy and goal is to educate sustainable human beings, a successful graduate has acquired all the sustainability qualifications and can integrate them into his knowledge and actions. The main question of this research is as follows: What measures should be taken in the educational structure of the bachelor course of handicrafts in order for the graduates to acquire sustainable qualifications in the field? The method of this research is qualitative and exploratory. The initial data were obtained through semi-structured interviews with 30 experts in the fields of handicrafts Education and the education for sustainable development, who were selected purposefully through the snowball method. The collected data were analyzed through the content analysis method. Findings showed that to obtain sustainability qualifications, a series of research actions should be performed in the first place, which is to recreate the content of sustainability literacy in the field of handicrafts (theoretical foundations, principles and methods of education, ethical principles and insights). Then executive-educational measures, including empowering teachers, Expanding extracurricular interactions, curriculum revisions, changing teaching methods to active and participatory learning, and emphasizing the essential skills of sustainability, should be taken. It was concluded that although handicrafts have good capacities in the face of sustainable development, to get the desired result, it is necessary for higher education to pay more attention to this field to gain the required competencies and capabilities for graduateschr('39') sustainability.

    Keywords: Sustainable competency, Higher Education, Education for Sustainable Development (ESD), Sustainable Development, Bachelor course of Handicrafts
  • Naser Shirbagi*, Ghader Kohneposhi Pages 33-61

    The present research aims to represent faculty members’ experiences of their simultaneous performance of multiple family and university roles. An interpretive approach with the grounded theory method was applied. The University of Kurdistan was the research field, and potential participants were all full-time faculty members. A targeted sampling method with the maximum diversity was used. Eighteen faculty members were selected after achieving theoretical saturation. The data collection instrument was a semi-structured interview questionnaire with ten questions. To increase reliability, the review method was used by participants and non-participating faculty members. Data were analyzed using three-step theoretical coding using MAXqda software. Factors related to role overload were investigated in five categories: contextual, process, causal, strategies, and consequences. The findings indicated that male and female faculty members experienced the phenomenon of role overload in different ways. The attitudes of faculty members responsible for caring for their children or elderly parents impacted their adaptability to role overload. The role overload experience of those faculty members who also played a role in academic executive management was different from the experience of faculty members who were not involved in executive activities. According to university administrators, it is possible and necessary to adapt to the role overload. By changing faculty memberschr('39') attitudes towards university, having a regular work program, and prioritizing tasks, the amount of work and mental pressure on faculty members can be reduced. The interviewees believed that changing academic rules and having expectations according to their salary are other useful solutions to reduce faculty memberschr('39') role overload.

    Keywords: Faculty members, role overload, Grounded theory, work-life balance, work pressure
  • Masoumeh Dehqani, Mostafa Hadavinejad*, Roohollah Roozbeh Pages 63-84

    The purpose of this article, within the framework of an interpretive study, was to study the semantics of a universitychr('39')s classrooms to create a critical awareness of the meanings of the symptoms and their functions at the context of physical artifacts, besides their managerial implications. To accomplish this goal, after taking pictures of the structural elements of the studied classrooms of the university, 8 photographs were selected as samples for analysis. The screening criterion for pictures was the ability to learning more from visual texts. Subsequently, the data were analyzed using Saussure and Barthchr('39')s semantic methods. The findings of our research imply the discovery of six myths: the myth of the teacher-student (the necessity of the studentchr('39')s strict adherence to the teacher as teaching and relying on the ideas put forward by him instead of a critical or deconstructive confrontation with those ideas, or co-learning), the myth of order (instilling good sense of order in the organization to organize things), the myth of larger-smaller or master-slave (inevitable creation of class system in the organization),the  myth of ownership-merit (inadequate attention to the use and maintenance of the organizationchr('39')s public property and facilities), the myth of Pat-Mat (lack of comprehensive insight into the planning and mobilization of resources and facilities of the organization).

    Keywords: Organizational Culture, Artifacts, Physical Artifacts, Semantics, Interrogation, University
  • Iman Abedini, Esmat Masoudi Nadoushan*, Hasanali Aghajani, Zeinab Golzari Pages 85-112

    One of the most essential missions of universities in educational and research areas is continuous and sustained participation in technological innovation and development. Indeed, universitieschr('39') future success will depend on their ability to respond to changing societychr('39')s needs by commercializing science and technology. The purpose of this research is to design a comprehensive and operationalized indigenous knowledge commercialization model for the countrychr('39')s industrial universities, a qualitative research approach based on a systematic grounded data theory approach. This researchchr('39')s statistical population consists of experts, professors, managers, and PhD students of industrial universities and managers of industry and knowledge-based companies. Based on purposive sampling, 17 people were selected for semi-structured interviews. The validity and reliability of the data collected from the interviews were obtained through participant review methods, expert review, and in-house agreement. Based on systematic grounded data theory and data were analyzed in two stages of open and axial coding, and 643 conceptual statements were organized in 70 main categories and 16 categories and paradigmatic pattern with six general categories (casual, contextual, mediating, strategies), core phenomena and consequences. Then, at the selective coding stage, the conceptual model was presented based on the paradigm model and the researcherchr('39')s understanding and experience. In the quantitative part, structural equation modeling was used to validate the proposed model. Since the t-statistic value for all the relationships between the categories is greater than 1.96 and the path coefficient of all the categories is greater than 0.3 in the standard state. Therefore, all the components, the relationships between the general categories, and the proposed model were finally confirmed.

    Keywords: knowledge commercialization, industrial universities, innovation, technology development
  • Ahmad Keykha*, Khodayar Abili Pages 113-138

    The purpose of the present article is to analyze the Department of Management and Educational Planningchr('39')s social responsibility status, in the University of Tehran. Therefore, after reviewing the research literature, five components of social responsibility; Ethical, legal, environmental, social and economic participation, which were more frequent, were selected as components of social responsibility and using the method of qualitative content analysis and using semi-structured interviews, 22 interviews with faculty members and Ph.D. student and Masters students. Analysis of interviews in the analysis of the five main components of social responsibility showed that in the ethical component in three sub-components: educational ethics with 57% satisfaction, research ethics with 58% satisfaction, communication and interaction ethics with 60% dissatisfaction, in the legal component with 72% satisfaction There was 95% dissatisfaction in the environmental component and 100% dissatisfaction in the economic and social participation components. Finally, based on the findings, policy proposals for the higher education system are presented.

    Keywords: social responsibility, department, university, higher education
  • Saide Taghizade*, Hossein Abdullahi Pages 139-156

    This research aims to benchmark (national and international) experiences in the field of professional ethics documents at universities and provides solutions to improve it. The study population consisted of 100 top universities in the world (based on the Shanghai ranking) and 539 universities in Iran. Of these, 59 universities in Iran and 100 universities abroad have professional ethics documents. Therefore, the sampling method of this study is complete. This research is qualitative and has benefited from the methods of documentary, library studies, benchmarking and best practice. The research findings show that at present, at universities of Iran and even the worldchr('39')s top universities, more attention is paid to ethical commitment. The code of ethics has been neglected. Indeed, universities that have professional ethics documents do not have integrity in their content. On the other hand, the findings indicate that the comprehensive ethics document at universities has created a unified approach to implementing ethics in universities, which leads to better and more effective management and interaction and, in general, a better implementation of professional ethics at the university. Therefore, it is necessary that the chief and manager of the university pay more attention to the development of a comprehensive ethics document for universities. Finally, based on the study of theoretical foundations, the history of research and benchmarking and best practice has been prepared some ways to develop and improve the professional ethics documents at universities.

    Keywords: Benchmarking, Professional Ethics Documents, Code of Ethics, Ethical Commitment, Universities