فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1400)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه دهقان فاروجی، اشرف دهقان* صفحات 9-23
    مقدمه

    بیش از یک میلیون ایرانی با نوعی معلولیت زندگی می کنند. تحقیقات انجام گرفته نشان می دهد که افراد معلول در هنگام وقوع بحران آسیب پذیری بیشتری دارند. نبود دانش و آگاهی و نیز اطلاعات دقیق و داده های آماری جامع در مورد افراد معلول، یکی از چالش های مهم در چند روز اول بحران می باشد که سبب برنامه ریزی های نادرست و آسیب پذیری بیشتر آنها می گردد. مجامع جهانی توجه ویژه ای را به معلولیت معطوف داشته اند. از مجموع 17 هدف توسعه پایدار، 5 هدف آن مربوط به افرادمعلول است که باید در همه شاخص های اهداف توسعه پایدار مدنظر قرارگیرد. هدف از این تحقیق، بررسی آسیب پذیری شهر تهران از منظر انواع معلولیت ها و چالش های آنها به ویژه در زمان بحران با تاکید بر زنان است تا رسیدگی به وضعیت این افرد براساس اهداف توسعه پایدار با آگاهی و شناخت صورت گیرد.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق آمار مربوط به انواع معلولیت ها از مرکز آمار ایران استخراج و پس از انجام محاسبات آماری در محیط نرم افزاری GIS پردازش گردید. شاخص های مورد نظر این تحقیق شامل انواع معلولیت ها نظیر؛ افرادمعلول حسی (افراد با وضعیت نابینایی، کم بینا و ناشنوا و اختلال گفتاری)، حرکتی (افراد با نقص در تنه، دست یا پا) و ذهنی (افراد با انواع معلولیت های ذهنی) است. به منظور تعیین میزان آسیب پذیری شهر تهران، توزیع انواع معلولیت ها به تفکیک جنس و منطقه مورد نظر بوده است. شاخص کل که معرف آسیب پذیری کل است از حاصل جمع انواع معلولیت ها با وزن یکسان محاسبه شده است و نقشه پهنه بندی آن در نرم افزار جی آی اس تهیه و مناطق آسیب پذیر از نظر انواع معلولیت ها مشخص شده است.  

    یافته ها

    از مهمترین نیازهای برنامه ریزی برای این گروه آسیب پذیر در زمان قبل از بحران، اطلاع از توزیع جمعیتی و دانش و آگاهی در مورد نیازهای ایشان در زمان وقوع بحران نظیر تخلیه اضطراری، کمپ ها، اسکان اضطراری و توزیع غذا، دسترسی به امکانات اقامتی و وسایل کمکی و همچنین نیازهای بعد از وقوع، شامل نیازهایی است که در هنگام بازسازی، بهبودی و بازیابی و احیاء مجدد باید مورد نظر قرار گیرد. نظر به اهمیت این نیازها و برنامه ریزی برای تامین آن، وضعیت معلولان شهر تهران (معلولان کل، معلولان گفتاری، حرکتی، نابینایان و ناشنوایان و معلولان ذهنی) و مشکلات هر گروه از معلولان با میزان توزیع آنها به تفکیک جنسیت و مناطق در سطح شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    معلولان نسبت به گروه های جمعیتی دیگر آسیب پذیری بیشتری دارند و به دلیل شرایط خاص فیزیکی با چالش های بسیاری در فرایند مدیریت بحران مواجه هستند. برای توجه ویژه به این گروه جمعیتی در فرایند مدیریت بحران، اطلاع و آگاهی از نحوه توزیع جمعیتی بسیار با اهمیت می باشد. به منظور برنامه ریزی های جامع مدیریت بحران و برنامه های کاهش خطرپذیری برای تامین نیازها و به حداقل رساندن آسیب های این گروه جمعیتی و هدفمند نمودن منابع مالی محدود، اولویت بندی نهایی بر اساس شاخص کل معلولیت انجام یافت. براساس نتایج حاصل از این اولویت بندی، مناطق4، 1، 2و 5 به ترتیب برای برنامه ریزی های ضروری مدیریت بحران و ظرفیت سازی های آموزشی تعیین و برای بهبود شرایط افراد معلول در بحران ها پیشنهاداتی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: معلولیت، شهر تهران، آسیب پذیری، زنان
  • جعفر معصوم پور سماکوش، آئیژ عزمی*، مهدی رمضان زاده لسبویی، مجتبی نوری صفحات 24-37
    زمینه و هدف

    بلایای طبیعی واقعیتی است که امروزه بخش قابل توجهی از مناطق روستایی را تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به اینکه در برخی مواقع، پیشگیری از وقوع این بلایای طبیعی میسر نمی باشد، لذا بررسی میزان تاب آوری در برابر بلایای طبیعی از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این مقاله بررسی میزان تاب آوری ساکنین نواحی روستایی استان کرمانشاه در مواجهه با بلایای طبیعی می باشد.

    روش

    جامعه آماری شامل 14 شهرستان استان کرمانشاه و بالغ بر 270 پرسشنامه است. پایایی تحقیق توسط آلفای کرونباخ و روایی توسط متخصصان جغرافیا و علوم اجتماعی تایید شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان می دهند که میزان رضایتمندی از عملکرد مدیران محلی در راستای بهبود وضعیت تاب آوری پایین می باشد. زیرا که میانگین کل بدست آمده 2.8 از 5 در مقایسه با 3 میزان کمتری را نشان می دهد. با توجه به نتایج رگرسیونی از عوامل تاثیر گذار اجتماعی، اقتصادی، محیطی، زیر ساختی و نیز Beta (بتا) محاسبه شده می توان اذعان داشت که عوامل مدیریتی در آینده می تواند بیشترین تاثیر را در بهبود وضعیت تاب آوری جوامع محلی در برابر بلایای طبیعی داشته باشد و در رتبه بعدی عوامل اجتماعی  قرار دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که مردم بومی نسبت به وقوع زلزله بسیار حساس هستند و نوعی ترس و وحشت در بین آن ها وجود دارد. زلزله اخیر کرمانشاه این ترس و نگرانی را بیشتر کرده است. زیرساخت ها هم آسیب پذیر هستند. پاسخگویان معتقد هستند که زیرساخت ها مناسب نبوده و در برابر مخاطرات آسیب پذیر هستند. زیر ساخت های تاثیر گذاری مانند برخورداری روستاهای منطقه از شبکه گاز سراسری، دسترسی به مراکز درمانی بیمارستان، اورژانس، داروخانه و خانه بهداشت، دسترسی به نهادهای امدادرسان(هلال احمر) یا مرکز مدیریت بحران، دسترسی به پلیس و نیروی انتظامی، دسترسی به آتش نشانی، دسترسی به مراکز اسکان موقت و دسترسی به شبکه معابر اصلی همگی در وضعیت نامطلوبی قرار دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بلایای طبیعی، سرمایه اجتماعی، استان کرمانشاه
  • مریم قاسمی*، مسعود قرائی صفحات 38-54
    زمینه و هدف

    امروزه، غالب شهرها و جوامع سکونتگاهی در مکان هایی بنا شده اند که در معرض وقوع انواع سوانح، از قبیل مخاطرات طبیعی و انسان ساخت قرار گرفته اند. از این رو، توجه به ابعاد کالبدی بافت های مسکونی در نواحی پیراشهری اهمیت بسیاری یافته است. منطقه مورد مطالعه، شهرک شهید باهنر (قلعه خیابان) مشهد می باشد که به عنوان ناحیه چهار از منطقه شش به صورت منفصل با جمعیتی بیش از 40 هزار نفر و حدود 7100 واحد مسکونی، در پهنه ای با مساحت تقریبی 1602670متر مربع قرار گرفته است.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی- تحلیلی می باشد. سازه تاب آوری کالبدی در 5 مولفه تاب آوری سازه ای، تاب آوری قانونی، تاب آوری تصویر ذهنی، تاب آوری کارکردی و تاب آوری مکان، به کمک 35 شاخص در طیف لیکرت کمی شد. حجم نمونه به کمک فرمول کوکران 120 واحد مسکونی تعیین شد که به روش نمونه گیری طبقه ای بین چهار محله عرفی تقسیم و پرسشنامه تاب آوری کالبدی مساکن در هر محله به طور تصادفی تکمیل گردید. پایایی ابزار تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ با عدد 0.92، تایید شد. همچنین داده ها با استفاده روش های آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون"تی تک نمونه ای"، نشان داد که تاب آوری کالبدی اماکن مسکونی قلعه خیابان در حد بسیار پایین است. به طوریکه میانگین در مولفه تاب آوری مکان 2.61، در تاب آوری تصویر ذهنی 1.31 در تاب آوری قانونی 1.64، در تاب آوری سازه ای 1.21 و در تاب آوری کارکردی 1.64 به طور معنی داری کمتر از میانه نظری و در حد بسیار پایین می باشد. در مجموع تاب آوری کالبدی مساکن قلعه خیابان با میانگین 1.65 در سطح بسیار ضعیف می باشد. همچنین با توجه به آزمون "آنوا"، میانگین تاب آوری کالبدی مسکن بین محلات عرفی قلعه خیابان به طوری معنی داری با هم متفاوت است، به طوری که میانگین تاب آوری کالبدی مسکن در محله یک 1.81، در محله دو 1.66، در محله سه 1.46 و در محله چهار 1.67 بوده است. در ادامه به کمک آزمون همبستگی پیرسون مشخص شد با افزایش قدمت بنا تاب آوری به طور معناداری کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، بایستی اقداماتی در سطح وسیع در نواحی پیراشهری در جهت بهسازی و مقاوم سازی اماکن مسکونی بر اساس مقررات ساختمانی استاندارد 2800 انجام گیرد. در غیر این صورت در صورت وقوع مخاطرات طبیعی، با توجه به سکونت بیش از 40 هزار نفر در این هسته پیراشهری، بخش زیادی از جمعیت دچار آسیب جدی خواهند شد.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، مسکن، پیراشهری، شهرک باهنر مشهد، مخاطرات طبیعی
  • رقیه ودایع خیری*، احسان درستکار صفحات 55-66
    زمینه و هدف

    فضاهای غیررسمی و سکونتگاه های غیررسمی به عنوان یک فضای آلوده پنهان معرفی می گردند. این آلودگی در زمان طبیعی بیش از مناطق دیگر احساس می شود. از طرفی فضای شهری با ارتباطات پیچیده، یک لایه سطحی از نوع تعاملات در شهر را در بر دارد. این فضا به دلیل چندگانه بودن و ارتباطات گسترده با افراد گوناگون، منبع آلودگی مطرح می شود. آلودگی مد نظر از بعد آلودگی سطحی بوده که افراد با ارتباط خود در فضا بجای می گذارند. هدف پژوهش، بررسی و تحلیل راهبردی ارتباط بیماری کرونا و شدت تاثیر آن بر فضاها و سکونتگاه های غیررسمی می باشد.

    روش

    مقاله حاضر با روش کمی و به صورت توصیفی-تحلیلی اقدام به بررسی تاثیر بیماری کرونا در سکونتگاه های غیررسمی نموده است. در این مطالعه از نرم افزارهایSPSS  و SWOT به منظور تجزیه و تحلیل استفاده شده است. حجم نمونه در این پروژه تعداد 313 نفر برآورد گردیده است که از مسیولین و متخصصان شهری و اهالی و ساکنان سکونتگاه های غیررسمی شهر گلستان در استان تهران می باشند.

    یافته ها

    فضاهای شهری و مخصوصا سکونتگاه های غیررسمی در شهر گلستان در استان تهران، یکی از فضاهای شهری با ارتباطات پیچیده است. چرا که نوع ارتباطات در این گونه فضاها به دلیل شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بسیار گسترده و بسیار آلوده تر نسبت به دیگر فضاهای شهری می باشد. با شیوع بیماری کرونا در سال 2020 (کووید 19)، شرایط برای این نوع سکونتگاه ها و بالاخص برای شهر گلستان استان تهران بحرانی تر گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که بیماری کرونا تاثیر چند سطحی و چند لایه بر این گونه فضاها گذاشته است. سکونتگاه های غیررسمی (شهر گلستان دراستان تهران) با توجه به حجم بالای تردد و عدم نظم و بهداشت در سطح معابر و سکونتگاه ها، به عنوان یک منبع آلودگی فرا سطحی و عملکردی معرفی می گردند.

    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، تحلیل راهبردی، دسترسی، کرونا، شهر گلستان استان تهران
  • سعید فرخی زاده*، مهدی باقری، حسین ملکی طولابی صفحات 67-80
    زمینه و هدف

    شبکه آبرسانی از  جمله مهم ترین شریان های حیاتی هر شهر می باشد، لذا حفظ امنیت تاسیسات آبرسانی و در  نظر گرفتن تمهیدات لازم به  منظور آمادگی با شرایط بحران، از دغدغه های اصلی مسیولان حوزه امنیت در هر کشور می باشد. به همین منظور، بررسی این تاسیسات از  منظر پدافند غیرعامل، میزان ریسک آن ها را در مقابل عوامل انسان ساز، به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد داد. در این پژوهش، ابتدا اصول پدافند غیرعامل در حوزه شبکه آبرسانی شهری شناسایی گردید و میزان اهمیت هر یک از تاسیسات آبرسانی مشخص شده و سپس نتایج آن ها را مورد بررسی قرار گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت، از نوع کاربردی و به  لحاظ اجرا، ترکیبی از روش های توصیفی- تحلیلی بر  پایه مطالعات کتابخانه ای محسوب می شود. در این پژوهش، علاوه بر مصاحبه با کارشناسان و خبرگان مربوطه در زمینه مورد مطالعه، برای انجام محاسبات و مشخص نمودن تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هر یک از عوامل، از روش DEMATEL فازی، استفاده گردید.

    یافته ها: 

    یافته های حاصل از بررسی و ارزیابی شبکه آبرسانی شهری مورد مطالعه در پژوهش حاضر با استفاده از روش DEMATEL فازی، نشان از اهمیت خیلی  زیاد خدمت رسانی  مستمر (B9)، مرمت پذیری (B6)، پراکندگی (B5)، پوشش و فریب (B8)، اختفا و استتار (B7) دارد. در تاسیسات آبرسانی شهری تلفات انسانی (B1)، قابلیت  شناسایی (B4)، قابلیت  دسترسی (B3) نیز دارای اهمیت زیادی می باشد. همچنین در بحث تاسیسات آبرسانی شهری از منظر پدافند غیرعامل، مشخص گردید که خسارات  اقتصادی (B10) دارای اهمیت کم و عامل وسعت (B2) دارای اهمیت خیلی کم می باشند.

    نتیجه گیری: 

     باتوجه به  اهمیت موضوع آبرسانی شهری در شهرها، می توان گفت که لزوم بررسی و توجه همه جانبه به تاسیسات آبرسانی در بخش شهری با توجه به  اصول و مبانی پدافند غیرعامل، تاثیر بیشتری در برقراری حفاظت، امنیت و افزایش توسعه پایدار شهری دارد. بنابراین کلیه شاخص های شبکه آبرسانی شهری در شهرها به  تفکیک مورد ارزیابی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، ارزیابی ریسک، تصمیم گیری چندمعیاره، منطق فازی
  • سیده شبناز اتحاد، محمود جمعه پور، شهاب الدین عیسی لو* صفحات 81-95
    پیش زمینه و هدف

    ترویج سبک زندگی سالم از اهداف غایی طرح ها و برنامه های توسعه شهری می باشد. این در حالی است که در پی شیوع پاندمی کرونا و با توجه به اهمیت حفظ سلامت جسمانی-روانی شهروندان، شرایط زندگی و به عبارت بهتر، سبک زندگی شهری از جمله ترجیحات رفتاری در جوامع شهری دچار تغییراتی گردید. لذا هدف پژوهش حاضر، مطالعه این تغییرات و تحولات در شرایط بحران کووید 19 است.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی و از نوع کاربردی و باتوجه به هدف پژوهش، برای مبانی و چارچوب نظری پژوهش، از روش کتابخانه ای استفاده شده است. نمونه گیری به صورت تصادفی، میان 100 نفر و از طریق تکمیل پرسشنامه انجام گردید. سپس داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون T تک نمونه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان می دهد که 69 درصد پاسخ دهندگان دارای تحصیلات فوق لیسانس و دکتری و 86 درصد آنان در سنین 19-39 سال هستند. 67 درصد افراد به این موضوع اذعان دارند که بعد از شیوع ویروس کرونا مراقب سلامتی شان هستند و از این بابت سبک زندگی شان دچار تغییر شده است. در واقع، پاندمی کرونا باعث ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و در زمینه هایی مانند فعالیت های فیزیکی، اوقات فراغت، خواب و بیداری، روابط اجتماعی، روابط خانوادگی، معنویت، ایمنی و آرامش و تغذیه گردیده است. براساس نتایج تحلیل پرسشگری، بیشترین میزان تغییرات در روابط خانوادگی و روابط اجتماعی مشاهده شده است.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج پژوهش، پاندمی کرونا، تغییراتی در سبک زندگی شهری را به دنبال داشته است که در درازمدت، موجب به وجود آمدن نیازهای جدید در دوران پساکرونا می گردد. این پاندمی، علاوه بر مسایل، مشکلات و تهدیداتی که به دنبال دارد، زمینه ساز فرصت هایی نیز خواهد بود. براین اساس، با شناسایی نیازهای زندگی شهری در دوران پساکرونا، تهدیدها و نیز فرصت های حاصل از این اپیدمی، می توان به ارایه الگو و برنامه هایی متناسب پرداخت.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، بحران کرونا، شهروندان، برنامه ریزی شهری
  • مصطفی غضنفری* صفحات 96-109
    زمینه و هدف

    فضاهای عمومی نظیر ایستگاه های مترو از مهم ترین عناصر ساخت فضایی شهر می باشند، افراد از اقشار و سنین مختلف در آن حاضر می شوند و فعالیت های اجتماعی و خدماتی در آن ها جریان دارد. نوع زیرزمینی این فضاهای عمومی، از اجزای اصلی سیستم حمل و نقل شهری و پیوند دهنده فضای زیر زمین و روی زمین این ناوگان حمل ونقل عمومی به شمار می آید. این جزء مهم به دلایل مختلفی از جمله تجمع مسافران در آن از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار است و کاهش تلفات و جراحات انسانی به هنگام رخداد مخاطرات طبیعی نظیر زلزله و حوادث انسان ساختی نظیر حریق، یکی از اولویت های طراحان و بهره برداران این فضاها می باشد. بر همین اساس، تحقیق پیش رو با هدف کاهش تلفات و جراحات انسانی در شرایط اضطراری و از طریق ارایه راهکارهای افزایش سرعت تخلیه، تدوین شده است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر روش شناسی، در زمره تحقیقات کاربردی (نوع توسعه ای) به شمار می رود و برای تحقق اهداف تعریف شده، روش توصیفی (تحلیل محتوا) به عنوان روش تحقیق انتخاب گردید. همچنین از روش های کتابخانه ای و میدانی جهت گردآوری اطلاعات، و از روش کیفی تحلیل محتوا به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    زمان آگاهی، زمان واکنش و زمان حرکت به عنوان سه جزء زمانی موثر در زمان کل تخلیه ایستگاه های متروی زیرزمینی مورد توجه قرار دارند. مقادیر این سه جزء، متناسب با شرایط طراحی کالبدی و مدیریتی هر ایستگاه، متفاوت خواهند بود و ارایه راهکارهایی که منتهی به کاهش هریک از زمان های مذکور گردد، از کل زمان تخلیه جمعیت خواهد کاست. از جمله این راهکارها که در تحقیق حاضر به آن دست یافته شد، می توان به «کاهش فاصله دورترین نقطه  سکو از پله ها»، «تناسب تعداد ورودی-خروجی با حجم مسافران»، «نحوه طراحی مسیرهای ارتباطی»، «جانمایی مناسب عناصر غیرسازه ای»، «استفاده از علایم راهنما با قابلیت هدایت در تاریکی» و «تدوین طرح واکنش در شرایط اضطراری» اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، 11 راهکار اجرایی در ایستگاه های مترو در حال طراحی و 9 راهکار اجرایی در ایستگاه های در حال بهره برداری، جهت افزایش سرعت تخلیه جمعیت در شرایط اضطراری قابل پیاده سازی می باشد. در این میان، «تدوین طرح واکنش در شرایط اضطراری» راه کاری است که بدون نیاز به تغییرات کالبدی در عناصر ایستگاه، در کاهش زمان آگاهی، زمان واکنش و زمان حرکت موثر است. از میان اقدامات کالبدی نیز، «طراحی مناسب مسیرهای ارتباطی»، «استفاده از علایم راهنما با قابلیت هدایت در تاریکی» و «کاهش فاصله دورترین نقطه ی سکو از پله ها»، اقداماتی محسوب می شوند که در کاهش زمان واکنش و زمان حرکت موثر می باشند.

    کلیدواژگان: سرعت تخلیه، شرایط اضطراری، فضاهای عمومی زیرزمینی، ایستگاه مترو
|
  • Fateme Dehghan Farouji, Ashraf Dehghan* Pages 9-23
    Background

    More than one million Iranians live with a disability. Research has shown that people with disabilities are more vulnerable to disasters. The lack of knowledge and awareness, as well as accurate information and comprehensive statistical data on people with disabilities, is one of the major challenges in the first few days of the disaster, which leads to inaccurate programming and more vulnerability. Global assemblies have paid special attention to disability. Out of the 17 goals of sustainable development, 5 targets are for disabled people, which should be considered in all indicators of sustainable development goals. The purpose of this research is to provide information on various types of disabilities in the city of Tehran and their challenges, especially in times of disaster, in order to address the situation of these people based on the goals of sustainable development with awareness and recognition.

    Method

    The present research is descriptive-analytic. In this study, statistics on various types of disabilities were extracted from the Iranian Statistical Center and then processed in the GIS software environment. The statistical indicators of this study include people with sensory disabilities (people with blind, deaf and deaf status, speech impairment), people with physical disabilities (people with a defect in the trunk, hand or foot) and people with mental disabilities (people with different mental disabilities). In order to calculate the total index, the sensory, physical and mental indices were calculated first with the same weighting statistics. Subsequently, the total disability index was calculated as the sum of sub-indices. Finally zoning conducted with geometrical interval method in GIS environment and determined prioritized regions.

    Findings

    One of the most important planning needs for this vulnerable group in the pre disaster period is to know their demographic distribution and knowledge of their needs at times of disaster, such as emergency evacuation, camps, emergency accommodation and food distribution, access Residential facilities and auxiliary facilities as well as after-care needs include those that need to be considered during reconstruction, recovery, and rehabilitation. In view of the importance of these needs and planning for its provision, the situation of the people with disability in Tehran (total people with various disabilities, speech, physical, blind, deaf and mentally handicapped) and the problems of each group of people with disabilities, with the distribution of them by gender in the city Tehran were investigated.

    Conclusion

    For the purpose of comprehensive disaster management planning and risk reduction programs to meet the needs and minimize the damage to this demographic group, final priority was drawn based on the total index of disability with emphasis on women. Based on the results of this prioritization, Region 4, Region 1, Region 2, and Region 5 were determined for critical disaster management planning and educational capacity building respectively.

    Keywords: vulnerability, disability, Tehran city, woman
  • Jafar Maasompour Samakosh, Aeizh Azmi*, Mojtaba Nouri, Mehdi Ramezanzadeh Lesbouei Pages 24-37
    Background and Aim

    Natural disasters are a reality that has affected a significant part of rural areas today. Due to the fact that in some cases it is not possible to prevent the occurrence of these natural disasters, so it is very important to study the degree of resilience against natural disasters/ The purpose of this article is to investigate the resilience of residents of rural areas of Kermanshah province in the face of natural disasters in Kermanshah province.

    Method

    The statistical population includes 14 cities of Kermanshah province and over 270 questionnaires. The reliability of the study was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha and the validity was confirmed by experts in geography and social sciences.

    Findings

    The results show that the level of satisfaction with the performance of local managers in order to improve resilience is low. Because the total average obtained is 8. 2 out of 5   compared to 3 less. According to the regression results of social, economic, environmental, infrastructural and beta (beta) factors, it can be said that future management factors can have the greatest impact on improving the resilience of local communities against natural disasters. And is in the next rank of social factors.

    Conclusion

    The results of this study showed that indigenous people are very sensitive to earthquakes and there is a kind of fear and panic among them. The recent earthquake in Kermanshah has increased this fear and concern.Infrastructure is also vulnerable. Respondents believe that the infrastructure is inadequate and they are vulnerable to risks. Impressive infrastructures such as access to villages in the region from the national gas network, access to hospital treatment centers, emergency rooms, pharmacies and health centers, access to relief institutions (Red Crescent) or crisis management center, access to police and law enforcement, access to fire Address, access to temporary accommodation and access to the main thoroughfare network are all in poor condition.

    Keywords: resilience, natural disasters, social capital, Kermanshah province
  • Maryam Ghasemi*, Masoud Gharaee Pages 38-54
    Background and objective

    Today, most cities and residential communities are built in places that are exposed to a variety of disasters, such as natural and man-made hazards. Therefore, paying attention to the physical dimensions of residential structures in suburban areas has become very important. The study area is Bahonar town of Mashhad, which is a separate area from district 6 with a population of more than 40 thousand people and about 7100 residential units, in an area with an approximate area of 1602670 square meters.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology. In this study, physical resilience was quantified in 5 components of structural resilience, legal resilience, mental image resilience, functional resilience and location resilience, using 35 indicators in the Likert scale. The sample size was determined using Cochranchr('39')s formula of 120 residential units, which was divided into four conventional neighborhoods by stratified sampling method and the physical resilience questionnaire of the houses in each neighborhood was randomly completed. The reliability of the research instrument was confirmed using Cronbachchr('39')s alpha coefficient of 0.92. Data were also analyzed using inferential statistical methods.

    Findings

    The results of "one-sample t-test" showed that the physical resilience of the residents of the castle on the street is very low. So that the average in the component resilience component is 2.61, in the mental image resilience 1.31, in the legal resilience 1.64, in the structural resilience 1.21 and in the functional resilience 1.64 it is significantly lower than the theoretical average and very low. In general, the physical resilience of Qala-e-Khiaban housing is very poor with an average of 1.65. Also, according to the "ANOVA" test, the average physical resilience of housing varies significantly between the conventional neighborhoods of Qala-e-Khiaban, so that the average physical resilience of housing in neighborhood one is 1.81, in neighborhood two is 1.66, in neighborhood three is 1.46 and In neighborhood four it was 1.67. Then, with the help of Pearson correlation test, it was found that with increasing the age of the building, resilience decreases significantly.

    Conclusion

    According to the results of the study, large-scale measures should be taken in the suburban areas to improve and rehabilitate housing in accordance with the building regulations of Standard 2800, otherwise due to the large population in these suburban cores In the event of environmental hazards, a large part of the population in these areas will be seriously harmed.

    Keywords: Physical resilience, Housing, suburban, Bahonar town of Mashhad, natural hazards
  • Roghayeh Vadaiehkheiri*, Ehsan Dorostkar Pages 55-66
    Background and Aim

    Informal spaces and informal settlements are expressed as a hidden contaminated space. This contamination is felt more naturally in other areas. On the other hand, every urban space needs a series of communications that can be complex or simple. Urban space with complex communications has a superficial layer of the type of interactions in the city. This space is a source of pollution due to its multiplicity and extensive connections with different people. Pollution is defined as the level of surface pollution that people leave with their communication in space. The aim of this research is to study and analyze the strategic relationship between coronary heart disease and its severity of impact on informal spaces and informal settlements.  

    Method

    The present article investigates the effect of coronary heart disease in informal settlements with a quantitative and descriptive-analytical method. In this study, SPSS and SWOT software were used for analysis. The sample size in this project is estimated at 313 people who are city officials and specialists and residents of informal settlements in Golestan city in Tehran province.

    Findings

    Urban spaces, especially informal settlements, are one of the urban spaces with complex communications. Because the type of communication in such spaces due to economic, social and cultural conditions is much wider and much more polluted than other urban spaces. With the outbreak of coronary heart disease in 2020 (Covid 19), the conditions for this type of settlements, especially in Golestan city in Tehran province, became more critical.

    Conclusion

    The results show that coronary heart disease has a multifaceted and multilayered effect on such spaces. Informal settlements in the regions (Golestan city in Tehran province) are introduced as a source of superficial and functional pollution due to the high volume of traffic and lack of order and hygiene at the level of roads and settlements.

    Keywords: informal settlement of areas, strategic analysis, access, corona, Golestan city, Tehran province
  • Saeid Farokhi Zadeh*, Mahdi Bagheri, Hossein Maleki Toulabi Pages 67-80
    Background and objective

    Water supply networks are among the main and vital infrastructures of any city, therefore maintaining the safety of water supply facilities and considering necessary arrangements during encountering the critical conditions is among the main concerns of officials related to security issues of any country. For this purpose, investigation of these facilities in terms of passive defense could considerably reduce their risk against manmade hazards. In this research, first the principles of passive defense in relation to the field of urban water supply network were identified and their importance was determined, then the results were examined.

    Method

    The present research is practical in nature, and in execution is a combination of descriptive-analytical methods based on the desk research. In addition to interviewing experts and specialists in this study area, the Fuzzy Decision Making Trial and Evaluation was employed in this research for calculations and identifying the impactability and impact of each factor.

    Findings

    The findings of this investigation and the assessment of studied water supply network in this research using the Fuzzy DEMATEL method revealed the very high importance of continuous service (B9), repairability (B6), dispersion (B5), cover and deception (B8), camouflage and concealment (B7). Also concerning the urban water supply facilities, the human fatalities (B1), detectability (B4), and accessibility (B3) have a high importance. The Economic damage (B10) has a low importance and the extension factor (B2) has a negligible importance in examining the urban water supply facilities from the passive defense perspective.

    Conclusion

    Regarding the importance of urban water supply topic in the cities, it could be stated that it is essential to have a thorough investigation of urban facilities in the urban sector considering all the principles of passive defense to maintain protection and security and to enhance urban sustainable development. Therefore all the urban water supply measures and indices in the cities were separately assessed.

    Keywords: Vulnerability, Risk Assessment, Multi- Criteria Decision Making, Fuzzy Logic
  • Seyyede Shabnaz Ettehad, Mahmoud Jomehpour, Shahab Isaloo* Pages 81-95
    Background and Objective

    Promoting a healthy lifestyle is one of the ultimate goals of urban development plans and programs. It underwent changes in urban communities. Therefore, the purpose of this study is to study these changes and developments in the Covid 19 crisis.

    Materials and Methods

    The research method is descriptive-analytical and applied and according to the purpose of the research, the library method is used for the theoretical foundations and framework of the research. Sampling was done randomly, among 100 people and by completing a questionnaire. The collected data were then analyzed using SPSS software and one-sample t-test.

    Results

    Findings show that 69% of respondents have masterchr('39')s and Phd degrees and 86% of them are aged 19-39. 67% of people admit that they care about their health after the outbreak of coronavirus and their lifestyle has changed because of this. In fact, the corona pandemic has led to lifestyle changes in the areas of physical activity, leisure, sleep and wakefulness, social relationships, family relationships, spirituality, safety, and relaxation and nutrition. According to the results of the questionnaire analysis, the most changes were observed in family and social relationships.

    Conclusion

    According to the research, the corona pandemic has led to changes in urban lifestyle that in the long term, will create new needs in the post-corona era. In addition to the issues, problems and threats that follow, this pandemic will also create opportunities. Accordingly, by identifying the needs of urban life in the post-Corona era, the threats as well as the opportunities resulting from this epidemic, it is possible to provide appropriate models and programs.

    Keywords: Lifestyle, Corona crisis, Citizens, Urban planning
  • Mostafa Ghazanfari* Pages 96-109
    Background and objective

    Public spaces such as metro stations are one of the most important elements of the citychr('39')s spatial construction. People from different classes and ages are present in these spaces and social and service activities are taking place in it. And people from different walks of life come to it and social and service activities take place in it. Underground subway stations are one of the main components of the urban transportation system and connect the underground and above ground space of this public transport fleet. Underground subway stations are very important and sensitive for various reasons, such as the accumulation of passengers. So reducing human casualties and injuries during natural hazard such as earthquakes and man-made disaster such as fire is one of the priorities of designers and users of these spaces. Accordingly, the present study has been developed with the aim of reducing casualties and injuries in emergencies and by providing solutions to increase the rate of evacuation.

    Method

    The present study is among the applied research (developmental type) and to achieve the defined goals, descriptive method (content analysis) was selected as the research method. Also, library and field methods were used to collect information and qualitative method of content analysis was used to analyze the data.

    Findings

    Awareness time, reaction time and departure time are considered as three effective time components in the total evacuation time of underground subway stations. The values ​​of these three components will be different according to the physical and managerial design conditions of each station and providing solutions that reduce each of these times will reduce the total evacuation time. Among the solutions that were obtained in the present study, as follows: "reduce the distance of the farthest point of the platform from the stairs", "fit the number of entrances - exits with the volume of passengers", "how to design communication paths", "proper placement of non-structural elements", "use of signs The guide noted the ability to navigate in the dark "and develop an emergency response plan."

    Conclusion

    Based on the results of the research, 11 executive solutions are being designed in metro stations and 9 executive solutions can be implemented in operating stations to increase the speed of emergency evacuation. In this solutions, "emergency response planning" is a solution that is effective in reducing awareness time, response time and movement time without the need for physical changes in the elements of the station. Also, among the physical solutions, "proper design of communication routes", "use of guided signs with the ability to navigate in the dark" and "reducing the distance of the farthest point of the platform from the stairs", are solutions that are effective in reducing reaction time and movement time.

    Keywords: evacuation speed, emergency, underground public spaces, metro station