فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران
سال نهم شماره 17 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • جمشید روستا*، سحر پورمهدی زاده صفحات 11-28

    ایالت کرمان از اوایل دهه سوم قرن هفتم هجری توسط براق حاجب، فتح شده و تا اوایل قرن هشتم هجری تحت تسلط این حاکم قراختایی و جانشینانش قرار داشت. کاردانی براق و برخی از جانشینانش نه تنها ثبات سیاسی کرمان را حفظ نمود بلکه در طول بیش از هشت دهه دوام این حکومت، تاثیراتی نیز در سایر حوزه های اجتماعی، فرهنگی و به ویژه مذهبی کرمان داشت. پژوهش حاضر، با کاربرد روش تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، بر آن است تا در گام نخست نوع رویکرد مذهبی حاکمان قراختایی را مورد واکاوی قرار داده و در دومین گام وضعیت مذهبی کرمان هم زمان با حاکمیت آنان را تشریح نماید. از همین رو پرسش اصلی نوشتار حاضر عبارت است از اینکه: حکام قراختایی کرمان چه رویکرد مذهبی داشتند و جایگاه مذاهب مختلف در کرمان هم زمان با حکومت آنان چگونه بود؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است حاکمان قراختایی کرمان اگرچه دارای خاستگاهی غیرایرانی و غیرمسلمان (بودایی) بودند اما با ورود به کرمان در حوالی سال های 619-620ق و پایه ریزی حکومت خود در این سرزمین جدید، زیرکانه رویکردی تازه را در حوزه های مختلف سیاسی و به ویژه مذهبی در پیش گرفتند. امری که موجبات دوام هر چه بیشتر حکومت آنها در درون فرهنگ ایرانی  اسلامی را فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: کرمان، قراختاییان، مذهب، سیاست
  • قاسم قریب*، جواد عباسی صفحات 29-44

    حکومت آل کرت، هم زمان با هجوم مغولان به ایران، در شرق خراسان بزرگ تاسیس شد و از آغاز برتری مهاجمان مغول را پذیرفت. در عصر حاکمیت آل کرت بر خراسان، عوامل متعددی سبب ناآرامی این ایالت بود و حاکمان کرت توانستند با سیاست های ویژه خود، ثبات سیاسی این منطقه را تامین کنند. مسئله پژوهش حاضر، شناسایی سیاست آل کرت برای ایجاد ثبات سیاسی در خراسان و یافتن راهکارهای این حکومت برای تامین امنیت در این منطقه است. این پژوهش از نوع تاریخی و با روش توصیفی  تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای به نگارش درآمده است. نتیجه بررسی سیاست و راهکارهای آل کرت نشان می دهد که آنان در برابر هر تهدید برهم زننده ثبات سیاسی خراسان، واکنش متناسب با آن را از خود نشان می دادند. آل کرت با پذیرش مشروعیت حکومت ایلخانی، گرچه بخشی از استقلال خود را در امور داخلی و خارجی از دست داد اما توانستن خراسان را از نبردهای فرساینده با حکومت مرکزی برکنار نگه دارند. آل کرت در برابر توسعه طلبی های جغتاییان راه حل مقاومت نظامی را برگزیدند و در برابر فزون طلبی های سرداران مغول مستقر در خراسان نیز ایستادگی کردند. آنان به خوبی از عهده مرزداری شرق خراسان در برابر حکومت های سلطان نشین رود سند برآمدند و شورشیان نکودری و حاکمان محلی سیستان را تحت نظارت دقیق قرار دادند. عملکرد آل کرت پس از سقوط ایلخانان همچنان ثبات سیاسی خراسان را حفظ کرد و آنان با پذیرش مشروعیت ایلخان خواندگان طغاتیموری و ایجاد روابط خوب با جانی قربانی ها از تنش های احتمالی کاستند. آل کرت در برابر پیشروی های سربداران گزینه نظامی را برگزیدند و با استفاده از توان مذهبی اهل سنت و صوفیان خراسان موفق به مهار این حکومت شدند.

    کلیدواژگان: آل کرت، خراسان، ایلخانان، جغتاییان، نکودریان، سربداران
  • عباس احمدوند* صفحات 45-60

    عراق عجم از جمله حوزه های جغرافیایی و تاریخی است که روزگارانی به عنوان یکی از ایالت های مرکزی، مهم و تاثیرگذار در تاریخ ایران به شمار می رفت و همواره مورد توجه حاکمان از جهت شناسایی حدود و مرزهای قلمرو فرمانروایی و نیز جغرافیانگاران از حیث تعیین جغرافیایی حدود مراکز علمی و برشمردن شهرهای پراهمیت، قرار داشت. از سوی دیگر حاکمان این منطقه توانستند با تسلط بر شهرها، نقاط راهبردی و شبکه راه های ارتباطی، ضمن حفظ امنیت مرزهای عراق عجم، زمینه رشد اقتصادی و به ویژه اقتصاد بازرگانی آن را فراهم آورند و موجب رونق و اهمیت بیش از پیش این محدوده جغرافیایی شوند. در پژوهش پیش رو، با روش زمینه شناسی تاریخی، با بهره گیری از رهیافت های جغرافیای تاریخی به معناکاوی و محدوده بندی عراق عجم، بر اساس منابع جغرافیایی و تاریخی در دوره های مختلف پرداخته می شود. در این پژوهش، ابتدا به واژه شناسی و مفهوم آن در متون ادبی و تاریخی پرداخته و به بررسی محدوده ایالت جبال و تغییر آن به عراق عجم در منابع جغرافیایی و به تغییر مرزهای آن در طول تاریخ و جدا شدن کردستان از آن، می شود.

    کلیدواژگان: عراق عجم، جبال، عراقین، کردستان، سلجوقیان
  • هوشنگ خسروبیگی*، مژگان صادقی فرد، جمشید نوروزی صفحات 61-78

    ورود مغول ها به ایران، نه تنها یک رویداد نظامی بود، بلکه به تدریج حضور این اقوام و مهاجرت آنان به فلات ایران، تاثیرات خود را بر نظام اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و نیز تشکیلات اداری بر جای نهاد. تشکیلات اداری یکی از اولین بخش هایی بود که در همان سال های آغازین تحت تاثیر حضور این اقوام قرار گرفت. این تاثیر به تدریج  و نه یکباره  کم رنگ تر شد؛ با این حال برخی عناصر پایدار آن برای سال ها و برای سلاله های پسین باقی ماند. هدف پیش روی این تحقیق، شناخت این تاثیرات در بخشی از تشکیلات اداری یعنی در حوزه نظام قضایی در حکومت آل مظفر (795-713ق) - و شناخت مبانی شکل گیری نظام قضایی این حکومت و با مسئله ارزیابی چگونگی فرآیند استمرار یا تضعیف نمادهای مغولی در نظام قضایی آل مظفر است. این پژوهش با روش توصیفی  تحلیلی و در حوزه مطالعات کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تشکیلات قضایی آل  مظفر بر سه رکن استوار بوده است: اقتباس از تشکیلات قضایی مخدومان اولیه آل مظفر یعنی حکومت ایلخانان؛ تشکیلات اداری در حکومت های مسلمان ایران پیش از ایلخانان؛ و سنت های محلی قلمرو آل مظفر در یزد و فارس. همچنین این بررسی نشان داد که عناصر و نماد های مغولی، علی رغم حضور در تشکیلات قضایی آل مظفر، به تدریج در محاق قرار گرفته است و سنت های ایرانی  اسلامی حضور و بروز پررنگ تری یافته اند.

    کلیدواژگان: تشکیلات قضایی، آل مظفر، ایلخانان، قاضی القضات، یارغو
  • احد مهربان نژاد کلاگری*، علیرضا کریمی، ولی دین پرست، حسین میرجعفری صفحات 79-94

    تاریخ نگاری سده هشتم مازندران بازتابی است از تلاش حکومت مرعشی جهت دیگرگونه نمودن رخدادها و ارایه روایت دلخواه از تاریخ؛ روایتی که در سده های بعدی، از سوی تاریخ نگاران بازنشرشده تا به «روایتی مسلط» تبدیل می گردد. عدم توجه تاریخ نگاران پس از میرظهیر به جزییات وقایعی که تاریخ نویسان دستگاه تیموری و اولیاء الله آملی در تاریخ رویان ارایه می کنند موجب شد تا روایتی یکسویه در زمینه تاریخ وقایع سیزده ساله مازندران شکل بگیرد. برداشتی که در آن تمام گناه به پای دودمان چلاوی نوشته شده و مرعشیان از هر نظر تطهیر می گردند. برپایه داده های برگرفته از همه منابع تاریخی می توان گفت که بنیان گذار حکومت مرعشیان کمتر از افراسیاب چلاوی در حوادث سیزده ساله مازندران نقش ایفا ننمود. بی گمان وی که در مجموعه این حوادث دست داشت با نقشه ای حساب شده، دیگر رقبا را از سر راه برداشت. اما حکومت مرعشی هم زمان با اقدامات سیاسی از فعالیت تبلیغی نیز غافل نماند بلکه با برساختن داستانی جعلی گناه تمام حوادث سیزده ساله را بر دوش دشمنان شکست خورده نهاد. هدف غایی این تبلیغات بدنام ساختن مخالفان و آفرینش چهره ای فرهمند از بنیان گذار حکومت مرعشی بود. داستانی که در تاریخ طبرستان میرظهیرالدین مرعشی به صورت بندی نهایی اش رسید و توسط مورخان سده های بعد بی چون و چرا پذیرفته شد.

    کلیدواژگان: تاریخ نویسی، مرعشیان، چلاویان، تیموریان، مازندران
  • محمدباقر وثوقی*، یونس صادقی صفحات 95-114

    «شمسیه» از جمله طریقت های گرمسیری فارس بین سده هشتم تا دهم هجری است. موسس این طریقت، شیخ محمدابونجم (786-704ق.) است. گسترش طریقت شمسیه در مسیرهای تجاری خنج به سمت لار و هرمز، با حمایت حاکم لار «امیر سیف الدین نصرت لاری» و «شاه زین العابدین» حاکم شیراز عصر آل مظفر موجب رونق آن در بخش های مهمی از گرمسیرات فارس شد. با همه اهمیتی که این طریقت در سده های هشتم و نهم هجری در گرمسیرات فارس داشته، اما تاکنون تحقیقی مستقل درباره شخصیت بنیان گذار و مراجع مطالعاتی پیرامون این طریقت انجام نپذیرفته است. میراث فکری و فرهنگی این طریقت، به صورت تذکره های منثور و منظوم، در جنوب فارس موجود است. این مقاله بر آن است تا با روش توصیفی - تحلیلی، موضوع زندگانی و آثار پایه گذار طریقت شمسیه و کارکردهای سیاسی- فرهنگی این طریقت را، با تاکید بر نسخه های خطی نویافته، به عنوان یک مسئله تاریخی، مورد پرسش قرار دهد. یافته های پژوهش، نشان می دهد که رهبر طریقت، از طریق رابطه با حاکمان آل مظفر و لار، در کنش های سیاسی گرمسیرات فارس، نقش مستقیم داشته و با ایجاد خانقاه و مساجد، باعث تفوق فرهنگی - اجتماعی شده بود.

    کلیدواژگان: فارس، گرمسیرات، طریقت شمسیه، شیخ حاجی محمدابونجم، خنج، لار
  • مهران رضایی* صفحات 115-134

    خاندان روسای فال از جمله گروه های اجتماعی قدرتمند در امور قضایی و دیوانی در جنوب ایران، به ویژه در قلمرو ملوک هرمز، از قرن هفتم تا یازدهم هجری محسوب می گردند. چنین حضور فزاینده ای از عناصر انسانی توانمند در امور دیوانی و اداری، به موقعیت ارتباطی ناحیه فال بعد از سقوط تدریجی سیراف از نیمه دوم قرن پنجم تا نیمه نخست قرن ششم هجری و همچنین، ساختار سیاسی ملوک هرمز باز می گردد که زمینه حضور و فعالیت نیروهای انسانی را در حوزه قلمرو خود فراهم می کرده است. طی این دوره زمانی، شاهد قدرت گیری خانواده فالی در دستگاه سیاسی و دیوانی ملوک هرمز هستیم که به عنوان یکی از خاندان های مهم دیوان سالار در کنار دیگر خانواده های دیوانی نقشی مهم و تعیین کننده در تامین منابع و درآمدهای مالی ملوک هرمز دارند. از این رو، چگونگی ارتباط فالی ها به عنوان یکی از خانواده های دیوان سالار در قلمرو ملوک هرمز با امرا و سلاطین هرمز و دیگر خاندان های دیوان سالاری و گروه های اجتماعی در حوزه خلیج فارس موضوع پژوهش حاضر است. بررسی منابع و اسناد و تحلیل داده های تاریخی نشان می دهد که خانواده فالی در جایگاه وزارت یکی از منابع اصلی تامین کننده ثروت و تضمین قدرت در دستگاه سیاسی ملوک هرمز بودند. یافته های تحقیق نشان می دهد که رقابت و کشمکش های فالی ها با دیگر گروه های اجتماعی در مسایل سیاسی و دیوانی و همچنین تلاش نیروهای نظامی پرتغالی برای انحصاری کردن درآمدهای ناشی از اقتصاد دریایی خلیج فارس همراه با وارد کردن یک گروه دیوانی رقیب و معارض، سرانجام به تضعیف قدرت وزارت فالی ها و نهاد سلطنت در هرمز منجر گردیده است.

    کلیدواژگان: خاندان روسای فال، فال، وزارت، ملوک هرمز، پرتغالی ها
  • قربانعلی کنارودی* صفحات 135-152

    خاندان محلی روزافزون در پناه قلعه ها و جنگل های سوادکوه و پیوستن به حکومت سادات مرعشی و انجام خدمات نظامی به آنان، توانستند بیش از یک سده بر سوادکوه و بخش هایی از مازندران شرقی حکومت کنند. مهم ترین و معروف ترین حاکمان این خاندان، آقارستم و آقامحمد روزافزون بودند که هم زمان با شکل گیری و تثبیت صفویان در ایران، حکومت می کردند. نوشتار حاضر با توجه به جنبه های تاریخی مسئله و هدف پژوهش، با استفاده از روش تحقیق تاریخی، با تاکید بر تحلیل و بررسی داده های منابع تلاش دارد پاسخ مناسبی به این پرسش دهد که روند شکل گیری و گسترش خاندان محلی روزافزون در مازندران و علل سقوط آنان چه بوده است؟ یافته های تحقیق نشان می دهد خاندان روزافزون با انجام خدمات متعدد نظامی و سیاسی، اعتماد مرعشیان را جلب کرده و حکومت نواحی سوادکوه و اطراف آن را به دست آوردند. ظهور خاندان صفوی و گسترش قلمرو سیاسی و جغرافیایی آن در نواحی شمالی ایران و از سوی دیگر سیاست غلط آقارستم روزافزون در حمایت از شیبک خان ازبک و اختلاف و درگیری مستمر آقامحمد روزافزون با سادات مرعشی و ایجاد ناامنی در مازندران موجب شد تا شاه اسماعیل و جانشین او، شاه تهماسب، به تضعیف و سپس به حذف خاندان های محلی  از جمله خاندان روزافزون  رضایت دهند.

    کلیدواژگان: صفویه، آل روزافزون، مرعشیان، مازندران، آقارستم روزافزون، شیبک خان ازبک
  • مریم بخشی*، باقرعلی عادل فر، نصرالله پورمحمدی املشی، حسین آبادیان صفحات 153-176

    از دوره صفویه جابجایی و کوچ اجباری ایلات و عشایر یکی از سیاست های دولت ها برای برقراری امنیت و کنترل نیروهای اجتماعی مرکزگریز بوده است. یکی از مقاطع حساس در تاریخ ایران عصر صفوی، جابجایی طوایف کرد به نواحی مختلف قلمرو این حکومت بوده است. در راستای این حرکت طایفه کرد «رشوند» نیز ابتدا به خراسان و سپس به قزوین و نواحی پیرامون آن کوچ داده شدند. استقرار این طایفه کرد در نواحی یاد شده پیامدهایی برای آنها و دولت مرکزی داشت که در این نوشتار ضمن بررسی این پیامدها، به واکاوای علل و انگیزه های سیاسی، نظامی و اقتصادی کوچ رشوندها نیز پرداخته می شود. این مقاله با روش توصیفی  تحلیلی و با اتکا به منابع اسنادی شامل اسناد منتشر شده، اسناد منتشر نشده و منابع کتابخانه ای، به واکاوی موضوع می پردازد.یافته های پژوهش نشان می دهد کوچ طایفه رشوند به نواحی قزوین و اطراف آن به دلایل مختلف نظامی، سیاسی و اقتصادی صورت گرفته و مهم ترین پیامد جابجایی اجباری این طایفه، برخورداری از موقعیت اقتصادی مناسب و کسب مقامات مهم نظامی و القاب بوده است.

    کلیدواژگان: رشوند، طایفه، کرد، کوچ، قزوین، الموت
  • شهرام یوسفی فر*، معصومه یدالله پور عربی صفحات 177-194

    اراضی خالصه یک شکل از انواع تاریخی زمین داری دولتی در ایران است. این نوع زمین داری در ولایت مازندران، بنا به موقعیت طبیعی منحصر به فرد آن، مورد توجه حکومت قاجار بود. دولت بر اساس سیاست های مالی و اداری روال های مختلفی در امور خالصه ها (افزایش و کاهش) در پیش می گرفت و این امر تاثیر عمیقی بر مناسبات ملک داری در آن ولایت داشت. در این پژوهش وضعیت خالصه ها در مازندران دوره قاجار، از نظر سیاست دولت و پیامدهای حقوقی، اقتصادی و اجتماعی آن بررسی می شود. سوال پژوهش این است: سیاست دولت در امور خالصه در مازندران چگونه بود؟ چرا عملکرد دولت در این زمینه با تغییرات متناوب توام بود؟ پیامدهای اجتماعی و اقتصادی این تجربه چه بود؟ بررسی و تحلیل داده های مربوط نشان می دهد وضعیت خالصه ها در مازندران تابع شرایط کلی مملکت، دچار دگرگونی هایی بود. در نیمه اول حکومت قاجار سیاست افزایش مساحت (به روش های گوناگون) و تنوع خالصه (معمولی، تیولی،ابتیاعی، ضبطی و دادوستدی) در پیش گرفته شد، سپس به دلایل متعدد (ساختاری: بحران مالی دولت، رفتاری: روش های خالصه داری در ولایت، کاهش نظارت دولت و موارد نظیر آن) در ادوار میانی و پایانی دوره روند کاهش خالصه ها به طرق مختلف (فروش، غصب و. . .) شتاب گرفت.  در این تحقیق با روش تاریخی، مجموعه داده های مورد نیاز از منابع و مآخذ مربوط (منابع دست اول و دوم تاریخی و اسناد آرشیوی) شناسایی و جمع آوری شد. سپس به شیوه کیفی، موضوع مورد نظر در زمینه تاریخی تحلیل گردید تا االگوهای حاکم بر روند دگرگونی خالصه ها استخراج گردید. دستاورد پژوهش حاضر الگویی برای مطالعات تاریخ زمین داری در ایران پیش می نهد و افزون بر آن می تواند زمینه های جدید مطالعات در این موضوع را نیز معرفی نماید.

    کلیدواژگان: زمین داری، مازندران، تاریخ روستا، خالصه، قاجار
  • عباس رضایی*، قباد منصوربخت صفحات 195-214

    خلیج فارس، به عنوان راه دریایی ایران به جهان و بالعکس، در بیشتر ایام تاریخ، تحت حاکمیت سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ایران بوده است. این حاکمیت نتیجه طبیعی و منطقی اقدام بزرگ ترین کشور واقع در سواحل شمالی خلیج فارس در دفاع از موجودیت و امنیت خود به شمار می آمده است که به صورت بلامعارض در بیشتر دوره های تاریخی، جریان داشته است. با ظهور استعمار و ورود قدرت های استعمارگر اروپایی؛ پرتغال، اسپانیا، هلند و انگلیس به خلیج فارس، حاکمیت ایران در خلیج فارس معارض پیدا کرد و ایران را با یکی از بزرگ ترین مسایل دوران جدید روبه رو ساخت. تداوم این امر به کاهش قدرت ایران و تثبیت بیش از پیش قدرت انگلستان، و سرانجام بلامنازع شدن قدرت این کشور در سرتاسر خلیج فارس در عصر قاجاریه منجر شد. با حمله انگلستان به سواحل ایران و تصرف بوشهر در جریان جنگ هرات، معارضه با حاکمیت ایران در خلیج فارس و ایران زدایی از این آبراهه بزرگ به اوج رسید. از این پس واکنش و تلاش های گسترده ایرانیان برای حفظ حاکمیت در خلیج فارس و ارتقای جایگاه آن در ذهنیت ایرانیان از مجرای تولید مفاهیم، معانی و انگاره های متناسب با دوران جدید در قالب گفتار جدید خلیج فارس شناسی آغاز شد. یافته های این تحقیق، بر اساس ترکیبی از روش  علی  عقلانی، نشان می دهد که مطبوعات دوره قاجاریه اصلی ترین نقش را در ارتقای جایگاه خلیج فارس از منطقه ای طبیعی به «عضو رییسه پیکره ایران» در قالب گفتار جدید خلیج فارس شناسی بر عهده داشته اند.

    کلیدواژگان: ایران، خلیج فارس، مطبوعات، خلیج فارس شناسی
  • حسن صادقی سمرجانی* صفحات 215-226

    با تاسیس حکومت پهلوی در سال 1304خورشیدی، کشور ایران تا حدود زیادی از کارکردهای سنتی مناصب دولتی و پیشامدرن خود جدا شد و شکلی شبه مدرن به خود گرفت. یکی از این مناصب که ارتباط منظم و گسترده ای با حکومت یافت، کدخدا بود. با اینکه اقتدار کدخدا گسترده شد، اما در عمل گرفتار دیوانسالاری اداری گشت که مسئولیتش نظارت همه جانبه بر امور روستاییان و گزارش های دقیق و جزیی سالانه به حکومت بود. این نوشته بر آن است تا کارکردها و مسئولیت های کدخدا را از لابلای اسناد خاچیک طهماسیان؛ کدخدای روستای زرنه اصفهان در محدوده سال های 1309تا 1348، مشخص کند؛ وظایفی که پیش از آن در تاریخ نگاری مناصب ایران دوره پهلوی، پوشیده مانده و گستردگی و جدید بودن این نظارت ها را از سوی کدخدای روستا نشان می دهد. این مقاله براساس روش تحقیق تاریخی و بر پایه منابع اسنادی نوشته شده است.

    کلیدواژگان: اصفهان، زرنه، کدخدا، خاچیک طهماسیان، آستان قدس رضوی
  • جلیل قصابی گزکوه*، هادی وکیلی، یوسف متولی حقیقی صفحات 227-248

    نفوذ اقتصادی روسیه در ایران تا سال های پایانی دوره قاجار توسط تجارتخانه ها نمایان بود. روس ها با تاسیس تجارتخانه در بیشتر شهرهای ایران، به ویژه مشهد، به دنبال یافتن بازاری جهت فروش تولیدات کارخانجات روسیه بودند. مشهد به عنوان کرسی نشین ایالت خراسان در دوره قاجار از اهمیت به سزای اقتصادی و تجاری برخوردار بود؛ تا آنجا که می توان آن را به عنوان بارانداز بزرگی در شمال شرق ایران برای واردات و صادرات کالا به شمار آورد. با در نظر گرفتن ظرفیت ممتاز تجاری مشهد، برخی از تجار روسی و بعضآ دولت روسیه به تاسیس تجارتخانه و شرکت های تجاری در این شهر اقدام کردند. هدف از پژوهش حاضر پاسخ به دو پرسش اصلی است: 1. عوامل موثر بر تجارت مشهد و روسیه و مشکلات پیش روی این تجارت از سال 1307 تا 1344ق چه بودند؟ 2. کدام تجارتخانه های روسی در بازه زمانی مورد بحث به عرصه تجارت مشهد وارد شدند و به تجارت کدام کالاها پرداختند؟ با وجود کمبود منابع در این زمینه و ضرورت مطالعه جزیی نگر با رویکردی توصیفی  تحلیلی، یافته ها حاکی از آن است که ساخت راه آهن ماوراء خزر، اعزام هییت های تجاری روسی به مشهد و فعالیت کنسول های روسیه در مشهد برخی از عوامل مویر بر تجارت مشهد و روسیه بودند. همچنین با وجود مشکلاتی مانند ناامنی در مشهد، تحریم کالاهای روسی و محدودیت تجار روسی در تهیه مسکن و تجارتخانه در مشهد برخی از تجارتخانه های روسی؛ ازجمله کمپانی آیرال، تجارتخانه مکرویچ، تجارتخانه فرانک، کمپانی نوبل، تجارتخانه خلوپ کم، تجارتخانه استوکین، تجارتخانه ونشتورک و تجارتخانه سنترسایوز با بررسی موقعیت بازار مشهد؛ خواربار، نفت، قند، شکر، منسوجات و گاهی کالاهای لوکس به مشهد وارد و مواد خام مورد نیاز خود مانند پشم، پوست، پنبه و گندم را خریداری می کردند.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، مشهد، روسیه، تجارت خارجی، تجارتخانه ها، عوامل موثر
  • محمدجعفر چمنکار* صفحات 249-266

    بندر بوشهر در خلال جنگ جهانی دوم مانند سایر کرانه ها و پس کرانه های خلیج فارس و دریای عمان به اشغال متفقین درآمد . متفقین با هدف ارسال کمک به اتحاد شوروی بر تمامی زیرساخت های نظامی  اقتصادی این بندر استیلاء یافتند . هدف از این پژوهش بررسی تاثیرات جنگ جهانی دوم بر بندر بوشهر ، در یک روند گاه شماری ، با تکیه بر مدارک آرشیوی عمدتا غیرمنتشره و نشریات عمومی ، اقتصادی و محلی آن برهه زمانی است . بررسی مجموعه داده ها نشان می دهد که به رغم اهمیت بوشهر ، نقش آفرینی اقتصادی آن نسبت به ادوار پیشین به خصوص اواخر قاجاریه و اوایل پهلوی اول حرکت کاملا پسرفتی را نشان می دهد . هرچه دوره انتهایی جنگ نزدیک تر می شود ، پیامدهای منفی آن بیشتر بر بندر بوشهر نمایان می گردد . این اثرات سوء تا چندین سال پس از اتمام جنگ جهانی دوم نیز تمامی ساختار اقتصادی و اجتماعی بوشهر را درگیر نمود . براین اساس بوشهر در چالش با حضور گسترده عناصر خارجی ، متحمل صدمات فراوان اجتماعی و اقتصادی شد . در این نوشتار پژوهشگر سعی نموده است به این سوال پاسخ دهد که چگونه پیامدهای جنگ جهانی دوم در یک فرایند زمانی بر تنزل موقعیت اقتصادی بندر بوشهر تاثیر گذاشته است؟ در پایان نتیجه گرفته می شود که جنگ دوم جهانی به صورت مستقیم بر تمام ابعاد تجارت داخلی و خارجی بندر بوشهر تاثیر منفی گذارده و نابسامانی های مالی و اجتماعی حاصل از آن ، موجب عدم تعادل در لایه های گوناگون اقتصادی و تضعیف شدید جایگاه آن در ایران و کرانه های خلیج فارس شده است . بندر بوشهر در خلال جنگ جهانی دوم مانند سایر کرانه ها و پس کرانه های خلیج فارس و دریای عمان به اشغال متفقین درآمد . متفقین با هدف ارسال کمک به اتحاد شوروی بر تمامی زیرساخت های نظامی  اقتصادی این بندر استیلاء یافتند . هدف از این پژوهش بررسی تاثیرات جنگ جهانی دوم بر بندر بوشهر ، در یک روند گاه شماری ، با تکیه بر مدارک آرشیوی عمدتا غیرمنتشره و نشریات عمومی ، اقتصادی و محلی آن برهه زمانی است . بررسی مجموعه داده ها نشان می دهد که به رغم اهمیت بوشهر ، نقش آفرینی اقتصادی آن نسبت به ادوار پیشین به خصوص اواخر قاجاریه و اوایل پهلوی اول حرکت کاملا پسرفتی را نشان می دهد . هرچه دوره انتهایی جنگ نزدیک تر می شود ، پیامدهای منفی آن بیشتر بر بندر بوشهر نمایان می گردد . این اثرات سوء تا چندین سال پس از اتمام جنگ جهانی دوم نیز تمامی ساختار اقتصادی و اجتماعی بوشهر را درگیر نمود . براین اساس بوشهر در چالش با حضور گسترده عناصر خارجی ، متحمل صدمات فراوان اجتماعی و اقتصادی شد . در این نوشتار پژوهشگر سعی نموده است به این سوال پاسخ دهد که چگونه پیامدهای جنگ جهانی دوم در یک فرایند زمانی بر تنزل موقعیت اقتصادی بندر بوشهر تاثیر گذاشته است؟ در پایان نتیجه گرفته می شود که جنگ دوم جهانی به صورت مستقیم بر تمام ابعاد تجارت داخلی و خارجی بندر بوشهر تاثیر منفی گذارده و نابسامانی های مالی و اجتماعی حاصل از آن ، موجب عدم تعادل در لایه های گوناگون اقتصادی و تضعیف شدید جایگاه آن در ایران و کرانه های خلیج فارس شده است .

    کلیدواژگان: بندر بوشهر، خلیج فارس، جنگ جهانی دوم، متفقین، اقتصاد، تاثیرات منفی
  • مرتضی شهسواری*، عباس قدیمی قیداری صفحات 267-282

    مبتنی نبودن عملکرد سازمان ها و تشکیلات امنیتی دوره قاجار بر موازین قانونی، موجب شکل گیری فضای بی اعتمادی توام با ترس و نگرانی در بین شهروندان نسبت به این تشکیلات شده بود. بنایراین انجمن ایالتی تبریز به عنوان نهادی برآمده از آرمان مشروطه خواهی ایرانیان در کنار تاسیس نهادهایی چون عدلیه و مجلس استیناف، تشکیل نهادی برای برقرای نظم و امنیت را از ضروریات جامعه شهری مدرن دانسته و اقدام به تاسیس نظمیه تبریز نمود. پژوهش حاضر با محور قرار دادن شهر تبریز، با روشی توصیفی  تبیینی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و روزنامه ها در صدد بررسی علل شکل گیری «نظمیه تبریز» و مقایسه عملکرد آن با سازمان ها و تشکیلات امنیتی قبل از مشروطه برآمده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد نظمیه تبریز در طی دوره کوتاهی پس از شکل گیری خود با وجود مواجهه با مشکلات عدیده ناشی از قرار گرفتن تبریز در دوره مقاومت یازده ماهه توانست با انجام وظایف خود بر اساس موازین قانونی و پرهیز از تکرار برخی رسوم غلط دوره قبل از مشروطه، به جلب اعتماد شهروندان پرداخته و مهم تر اینکه به ایجاد فضای همکاری و تعامل دو جانبه بین مردم و نیروهای امنیتی و پلیسی نیز کمک نماید

    کلیدواژگان: تبریز، انجمن ایالتی، نظمیه، قانون گرایی، مشروطه، امنیت اجتماعی
|
  • Jamshid Roosta *, Sahar Pourmehdizadeh Pages 11-28

    The province of Kerman was conquered by the Baraq Hajib and from the early third decade of the seventh century AH and was under the control of this ruler and his successors until the early eighth century. The tact of Baraq Hajib and some of its successors not only maintained Kerman's political stability, but also influenced other social, cultural, and religious spheres for more than eight decades. The present study is an analytical method using library resources to analyze the religious approach of the Qara-Khitai rulers in the first step and to explain the religious status of Kerman at the same time as their second step. Therefore, the main question of this article is: What was the religious approach of Kerman Qara-Khitai rulers and what was the position of different religions in Kerman at the same time as their rule? The findings of the study indicate that the Kerman Qara-Khitai rulers, although having non-Iranian and non-Muslim (Buddhist) origins, came to Kerman around 619-620 AH (1222-1223 AD) and shrewdly established a new approach to this new territory. Various political and especially religious ones followed. This made their rule more sustainable within Iranian-Islamic culture.

    Keywords: Kerman, Qara-Khitai Dynasty, Religion, politics
  • Ghasem Gharib *, Javad Abbasi Pages 29-44

    Al-Kart dynasty was established in eastern Khorasan on the eve of Mongols invasion and from the beginning, they accepted the supremacy of them. In the era of the Kartid rule in Khorasan, several factors contributed to the unrest of this state, and the Kartid rulers managed to secure their political stability through their special policies. This article seeks to find their solutions and policies. This research is a type of historical research and has been written by descriptive-analytical method and based on historical sources. The results of the study show that Kartid rulers reacted appropriately to any disruptive security factor. By accepting the legitimacy of the Ilkhanid rule, Kartid ruler were able to save Khorasan from confronting the central rule. They chose the military resistance solution to the Chagatai Khanate attacks. Al-Kart was able to control Sistan and Nikudarian and become the border guard of the eastern borders. Kartid rulers accepted the legitimacy of the Mongol survivors in Iran and therefore established a good relationship Tugha Timürid and Jani Qurbani dynasties. Al-kart chose the military option against the The Sarbadars’ expansionism and took advantage of the religious potential of the Sunnis and Sufis of Khorasan.

    Keywords: Al-Kart, Khorasan, Ilkhanid Rule, Chagatai Khanate, Nikudarian, Sarbadars
  • Abbas Ahmadvand * Pages 45-60

    Iraq-i- Ajam was one of Geographical-Historical areas once considered as one of the most important states of Iran throughout its history. It has always been the interests of many rulers to identify the boundaries of the realm of their domination, geographers, and other scholars in terms of geographically determining the boundaries of scientific centers and enumerating important cities. On the other hand, the Iranian rulers dominated the cities, settlements, military centers and roads of these strategic area, which could, in addition to maintaining the security of their western borders - by creating impenetrable platforms - adjacent to the capital of the western dynasties of Iran, using geographical conditions. So It should be noted that Iraq-i-Ajam had a special position in the economy of regional governments and trade. In the present study, with a special reference to the historical context and methodology, Iraq-i-Ajam based on geographical and historical sources in different periods, is discussed by using historical geography approach. We will deal with lexicography and its meaning in literary and historical texts, then examine the boundaries of the province of Jabal and its transformation to Iraq -i- Ajam in later geographical sources. Finally we will survey the changes of its boundaries throughout history and separation Kurdistan from it.

    Keywords: Iraq-i- Ajam, Jebal, Iraqayn, Kurdistan, Seljuks
  • Hoshang Khosro Beagi *, Mozhgan Sadeghifard, Jamshid Norozi Pages 61-78

    Presence of Mongolians in Iran not only was a military event but also their migration to the Iran plateau has imposed its effects on the economic, cultural, social and administrative infrastructures. Administrative system was among the first affected sections at the very beginning years. Though these effects gradually and not entirely lost their affection, but some lasting ones remained in effect for many years. This research is aimed at recognizing the effects on judiciary system in the rule of Al-Muzaffar (1292-1374 AD), formulating foundations of judiciary system in this regiment and assessing manner and quality of decrement or continuation of Mongolian symbols in Al-Muzafar's judiciary system. This descriptive-analytical research has been conducted in the field of library studies. Corollaries of this research affirm that judiciary system of Al-Muzaffar is based on three principles: adoption from judiciary system of Al-Muzafar's early dignitaries; Ilkhanites, administrative systems of the Iranian Muslim States and local traditions of Al-Muzaffar's regality in Yazd and Fars. Findings also demonstrate that Mongolian symbols, in spite of their presence in Al-Muzaffar's judiciary system have gradually been attenuated and replaced with those of Islamic-Iranian ones. At least in the middle ages, This fact is indicator of prominent presence of continuation in the Iranian judiciary system.

    Keywords: judiciarysystem, Al-Muzafar, Ilkhanites, chief justice, Yarqu
  • Ahad Mehraban Nezhad Kelageri *, Alireza Karimi, Vali Dinparast, Hosein Mir Jafari Pages 79-94

    The eighth century historiography of Mazandaran is a reflection of the efforts of the Marashi dynasty in order to show events upside down and distorted. This kind of writing and attitude was republished by historians in later centuries. Therefore, the repetition of this method in historiography led to the "dominant narrative. The lack of attention of historians after Mirzahir to the details of the events presented by historians of the Timurid government and the author of the history of Royan led to the formation of a one-sided narrative on the history of the thirteen-year events of Mazandaran. A conception in which all sins are imposed on the Chalavi dynasty and the Marashians show their innocence. Based on data from all historical sources, it can be said that the founder of the Marashian government did not play a role less than Afrasiab Chalavi in the thirteen-year events of Mazandaran. Undoubtedly, he, who was involved in this series of events, eliminated other competitors with aexact plan. At the same time that the Marashi government was carrying out its political actions did not neglect its propaganda activities, but by fabricating a false story, it put all guilts the thirteen-year-old events on the shoulders of the defeated enemies. The ultimate goal of this propaganda was to discredit the opponents and create a charming image of the founder of the Marashi government. This distortion is fully reflected in the book of the history of Tabarestan by  Marashi and was unequivocally accepted by historians of later centuries.

    Keywords: Historiography, Marashies, Chalavids, Timurid, Mazandaran
  • Mohmmad Vosoghi *, Younes Sadeghi Pages 95-114

    "Shamsiah" is one of the sects of Garmsirat of Fars during eighth to tenth centuries.  The founder of this sect is "Sheikh Mohammed Abi Najm (704-786 H). The expansion of the Shamsiah sect on commercial routes khonj to Lar and Hermes with the support of the ruler of Larestan, Amir sif al-Din Nusrat Lari  and Shah Zein al-Abidine,the ruler of Shiraz during Al-Muzaffar period, led to its prosperity in important areas of Garmsirat of Fars. Notwithstanding the importance of this sect in the eighth and ninth centuries AH in Garmsirat of Fars, however, no independent research has been conducted on the founder of this sect and his teachings. The intellectual and cultural heritage of this sect is available in the form of prose and poems in the south of Fars. this articl  Using dissociative-analytic method seeks to examine and analyze the life and works of the founder of the Shamsiyyat sect and the socio-cultural effects of this sect in Garmsirat of Fars, with an emphasis on manuscripts as a historical issue.The finding of research shows that the leader of the sect, had a direct role in the political action of Garmsirat of fars by making relations with the rulers of Al-Muzaffar and Lar, and achieved sociocultural supremacy, by making several khanghahs and mosques.

    Keywords: Fars, Garmsirat, Tarighat Shamssia, Sheikh Haji Mohammad Abounjam, Khonj, Lar
  • Mehran Rezaie * Pages 115-134

    The  Fali family Rouasa are considered as powerful social groups in judicial affairs and office in southern iran,especially in the Hormuz domain, from the seventh to 11th century. such an increasing presence of human elements in the administrative and govermental affairs, the relational situation of the Fal region after the gradual fall of Siraf from the third century, and also the political structure of Hormuz king, which provided the field of presence and activity of different kinds of human forces in its domain. in this period,  the empowerment of the Fali family in the political apparatus and the govermental, which is considered as one of the most important dynasties along with the rest of the family, and the sources of finance and finance are Hormuz. hence, the relationship between Fali as one of the govermental families in the king realm is Hormuz with the establishment of the monarchy and other clans and social groups in the persian gulf. examining the historical data and documents and analyzing historical data shows that the Fali family was an important source of wealth and power assurance in the political system of Hormuz king. the findings show that competition and conflict conflicts with other social groups on political issues and governmental as well as the efforts of the Portuguese military forces to monopolize the revenues from the Persian Gulf maritime economy combined with the import of a rival and opponent group resulted in weakening the power of the Fali ministry and the monarchy in Hormuz.

    Keywords: Fali Family Rouasa, Fal, ministry, Hormuz King, Portuguese
  • Ghorbanali Kenarodi * Pages 135-152

    The local family of Rooz Afzoon in the shelter of Swadkoh’s castles and forests, and the adherence to Sadat Marashi's government and military service to them, managed to rule over Suzdok and parts of Eastern Mazandaran for more than a century. Two of the most prominent rulers of this family, Agha Rostam and Agha Mohammad Rooz Afzoon, have governed simultaneously by the formation and strengthening of the Safavids in Iran. The Safavids, through the implementation of the policy of creating divisions and launching a civil war among local rulers, began to increase the influence of the central government and reduce the power of local rulers. As a result of this policy, the Marashhian religious power in Mazandaran has weakened and the local clan has increasingly fallen. With regard to the historical aspects of the problem and the purpose of the research, this article tries to appropriately answer to the following question by applying historical research method with an emphasis on analyzing the data of sources: "What was he process of formation and expansion of the growing local family of Rooz Afzoon in Mazandaran and the causes of their fall.

    Keywords: Local governments, Marashis, Mazandaran Rooz Afzoon family, Safavids
  • Maryam Bakhshi *, Bagherali Adelfar, Nasrollah Pour Mohammadi, Hossein Abadian Pages 153-176

    Expatriating social centrifugal forces tribes and clans, has been one of the policies of Iranian governments from the Safavid era with the aim of establishing security and controlling on them. Displacement Kurdish clans from their original habitat to other parts of country has been recognized as one of the critical periods in the history of Safavid era. In the line with this policy, the Kurdish"Rashvand" clans, were expatriated, first to Khorasan Province then to Qazvin and its nearby habitats. The consequences of this settlement in those aforementioned areas to both Kurdish clans as well as the central government is the subject of this study. Alongside with this, in this study, we will also analyze the political, martial and economic causes and motivations of these migrants. This paper analyzes the subject in a descriptive-analytical manner, based on documentary sources including published documents, unpublished documents, library resources and field observations. Research findings show that Rashvand clans were migrated to Qazvin and the nearby habitat areas for diverse reasons, namely for martial, political and economic reasons. Accumulating wealth, acquisition of governmental authority and official titles, have been the most important consequences of this displacement.

    Keywords: Rashvand, clan, Kurdish, Migration, Qazvin, Alamut
  • Shahram Yousefifar, Masoumeh Yadollahpour Arabi * Pages 177-194

    Qajar dynasty Paid special attention to crown land as one kind of historical government landholding in Mazandaran region because of its unique natural position. According to Financial and official policies, government adopted different measures in crown lands (khalisa) including (increase or decrease) and this has a great impact on landholding matters in that region. In this survey, the state of crown lands (khalisa) in Mazandaran during Qajar reign has been considered in terms of government Policy and its legal, economical and social consequences. The thesis question Follows as: how was the government policy in crown land affairs in Mazandaran? Why has the government performance changed periodically? What was its social and economical effects? Analysis of relevant data shows that the state of crown land in Mazandaran exposed to changes depending on general conditions. In the first half of Qajar dynasty, the policy of increasing area (in different ways) and variety of crown lands were adopted. Then in various reasons, The process of decreasing crown lands in different ways including has been accelerated in middle and late period. In this survey, the required data has collected from relevant references including first and second hand historical references and archives documents) and has analyzed in a qualitative way. Then prevailing patterns on process of changing crown lands have been extracted. The outcome of present survey not only represents a pattern for land holding history studies in Iran, but also introduces new field of study connected to this subject.

    Keywords: Land holding, Mazandaran, Rural History, Agricultural land, Crown Land (khalisa), Qajar
  • Abbas Rezaei *, Qobad Mansourbakht Pages 195-214

    The Persian Gulf, as Iran's sea route to the world and vice versa, has been under the political, cultural and economic sovereignty of Iran for most of history. This rule was the natural and logical consequence of the action of the largest country on the northern shores of the Persian Gulf in defense of its existence and security, which has taken place unequivocally in most historical periods. With the rise of colonialism and the arrival of European colonial powers; Portugal, Spain, the Netherlands, and Britain opposed the Persian Gulf, Iranian sovereignty in the Persian Gulf, and confronted Iran with one of the greatest problems of the modern era. Continuation of this led to the reduction of Iran's power and the further consolidation of British power, and eventually the undisputed power of this country throughout the Persian Gulf in the Qajar era. With the British invasion of the Iranian coast and the capture of Bushir during the Herat War, the conflict with Iranian rule in the Persian Gulf and the de-Iranianization of this great waterway reached its peak. From then on, the reaction and extensive efforts of the Iranians to maintain sovereignty in the Persian Gulf and promote its place in the Iranian mentality began through the production of concepts, meanings and ideas appropriate to the new era in the form of a new Persian Gulf discourse. The findings of this study, based on a combination of causal-rational method, show that the Qajar period press played the main role in promoting the position of the Persian Gulf from natural areas to "member of the body of the body of Iran" in the form of a new Persian Gulf discourse.

    Keywords: Iran, Persian Gulf, Press, Persian Gulf graphy
  • Hassan Sadeghisamarjani * Pages 215-226

    With the establishment of the Pahlavi’s regime in 1925, Iran was largely separated from the traditional and pre-modern positions of its state and took on more or less a quasi-modern form. One of the important bureaucratic positions, which had a regular and extensive relationship with the central government, was the position of Kadkhoda. Although Kadkhoda was the authority and his main duty was to supervise the all-encompassing affairs of the peasantry and to provide accurate and detailed annual reports to the government, in practice he became immensely involved in bureaucracy. In the present article, the author intends to describe the real functions of Kadkhoda by scrutinizing the documents of Khachik Tahmasian; the Kadkhoda of Zarneh village of Isfahan. Such Kadkhod’s great and novel duties  have mainly been absent from historical accounts made about the status of government during the Pahlavi era. The article is written based on historical research methods and documentary sources.

    Keywords: Isfahan, Zarneh, Kadkhoda, Khachik Tahmasian, Astan Quds Razavi
  • JALIL GHASSABIGAZKOUH *, Hadi Valkili, Yosef Motavali.Haghighi Pages 227-248

    Mashhad as a center of Khorasan province was of great economic and commercial importance; as far as it can be considered as a large port in northeastern Iran for import and export of goods. Because of the good commercial status of Mashhad, some of Russia and Governmental merchants proceed to build the firms, commercial offices and companies in Mashhad. The aim of this study is to answer to two main questions: 1) what were the factors affecting the trade between Mashhad and Russia and the problems facing this trade from 1304 to 1344 AH? 2) which Russian trading companies entered into Mashhad trade in the time period in question and traded in which goods? Despite the lack of references about this study and the need for a detailed study with a descriptive-analytical approach, the findings indicate that establishment of Trans-Caspian Railway, dispatching Russian commercial staffs to mashhad and the activities of Russian consulates in Mashhad are some factors affecting trade between mashhad and Russia. And according to boycott of the Russian goods, insecurity and restrictions of Russian traders at Mashhad during the late Qajar, some firms such as Iral, Makrowich, Frank, Noble, Khloopkem, Stuackin, Venshtorg and Cantero Sayus imported oil, food, commodities and luxury goods and Russia firms supplied raw material for themselves.

    Keywords: Qajar Era, Mashhad, Russia, foreign commerce, firms, Effective Factors
  • Mohammad Jafar Chamankar * Pages 249-266

    During World War II, the port of Bushehr was occupied During World War II, the port of Bushehr was occupied by the allies, like the rest of the Persian Gulf and the Oman Sea.‌ Throughout the war (1320-1324), Bushehr was the scene of a strong presence of English, Indian, and especially American agents.‌ The Allies aimed to send Soviet aid to all the military, economic infrastructure of the port.‌ The purpose of this study was to investigate the effects of World War II on the port of Bushehr in a chronological process relying on largely unpublished archival records and public, economic publications.‌ And the locality of the time is.‌ The data set shows that despite the importance of Bushehr, the economic role of economists compared to previous periods, especially late Qajar and early Pahlavi move regressed show.‌ As the end of the war draws nearer, its negative consequences are more pronounced on Bushehr.‌ The adverse effects of several years after the end of World War II also affected the entire economic and social structure of Bushehr.‌ Accordingly, Bushehr suffered a lot of social and economic damage in the challenge with the presence of a large number of foreign elements, and the process of degrading its position was accelerated. In this article, the researcher has tried to answer the following question: How did the consequences of World War II in a time process affect the deterioration of the economic situation of Bushehr port? In the end, it is concluded that the Second World War directly affected all aspects of domestic and foreign trade in Bushehr port and the resulting financial and social unrest, causing imbalances in various economic layers and severely weakening its position in Iran and the shores of the Persian Gulf.

    Keywords: Port, Persian Gulf, World War II, Allies, economics, Negative Impacts
  • Morteza Shahsavari *, Abbas Ghamimai Pages 267-282

    The failure of the Qajar – era security agencies and organizations to act on legal standards has created a climate of mistrust with fear and concern among the citizens. Therefore, the Tabriz State Association as an institution arising from the Iranian constitutional aspiration, along with the establishment of institutions such as justice and the Appellate Court, considered the establishment of order and security an essential element of modern urban society and established the Tabriz Police Department. The present study aims at examining the causes of the formation of the “Tabriz Police Department” and comparing its performance with pre-constitutional security organizations by focusing on Tabriz, using a descriptive-analytical method and using library resources and newspapers. The findings of this study show that despite encountering numerous problems arising from the Tabriz’s eleven month resistance period and some of the misconceptions of the pre-constitutional period,Tabriz’s Police Department could perform its duties in accordance with the legal norms and avoidance of repetition in the short period after its formation and it have earned the trust of the citizens and, more importantly, helped to create an atmosphere of cooperation and mutual interaction between the people and the security and police forces.

    Keywords: Tabriz, State association, Police Department, Legalism, constitutional, social security