فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 95، پاییز و زمستان 1398)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 95، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آنیتا عبدالهی نانواپیشه* صفحات 323-339

    در این مقاله، یک توزیع طول عمر سه پارامتری جدید به اسم توزیع پواسون لیندلی نمایی شده، معرفی شده است که با توجه به مقادیر پارامترهایش دارای تابع نرخ خطر افزایشی، کاهشی و وانی شکل وارون است. این توزیع در مطالعات حوزه های اقتصاد، بیمه، مدل های قابلیت اطمینان، طول عمر و مسایل صف بندی و علوم زیستی کاربرد دارد. در این مقاله ابتدا مشخصات ریاضی و آماری توزیع ارایه شده را بیان می کنیم و سپس کاربردهایی از توزیع جدید را با استفاده از مجموعه داده های واقعی ارایه می کنیم. سپس تابع مولد گشتاور، چولگی و کشیدگی را بیان خواهیم کرد. برآورد پارامترها با استفاده از روش ماکسیمم درستنمایی مورد بحث قرار خواهند گرفت. یک مطالعه شبیه سازی کوچک ارایه خواهد شد و در نهایت دو کاربرد از توزیع جدید با استفاده از مجموعه داده های واقعی ارایه می شود. نتایج نیز مناسب بودن توزیع جدید را برای مجموعه داده های واقعی تایید می کنند.

    کلیدواژگان: توزیع لیندلی پواسون، توزیع لیندلی پواسون نمایی شده، داده های طول عمر.
  • محسن راجی اسدآبادی، محمدرضا سیدنورانی* صفحات 340-359

     رشد چشم گیر شهر نشینی همراه با گسترش شهرها از نظر وسعت و افزایش جمعیت باعث ایجاد ساختارهای اداری متنوع جهت ارایه خدمات و ترکیب های مختلف اداری شده است. شهرها به دلیل تفاوت های ساختاری، کالبدی، اجتماعی و اقتصادی به بخش های مختلفی تقسیم شده اند و ناهماهنگی اداری و اجتماعی باعث فساد و توزیع نابرابر درآمد و شکاف طبقاتی می شود.هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر شهرنشینی بر نابرابری درآمد در ایران طی دوره 1395-1365 است. برای تحلیل موضوع از الگوی خود توضیح برداری، روش جوهانسون- جوسیلیوس و روش تصحیح خطا استفاده شده است. نتایج بیان داشت که در بلند مدت، رابطه مثبت و معناداری بین شهرنشینی و نابرابری درآمد در ایران وجود دارد و یک درصد افزایش در متغیرهای، تولید ناخالص داخلی، اشتغال، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، بازده تجاری، فساد، تورم و سهم تولید در تولید ناخالص داخلی، به ترتیب موجب افزایش 27/0، 39/2، 34/6، 2/5، 49/8، 28/5 و 05/1 درصد در نابرابری درآمد می شوند و از بین انواع متغیرهای نام برده، اثر فساد بر نابرابری درآمد، در مقایسه با سایر متغیرها بیشتر است و باید راه های مبارزه با فساد را در اولویت قرار داد. همچنین نتایج بر اساس ضریب جمله تصحیح خطا، حاکی از آن است که در هر دوره حدود 83/0 از عدم تعادل کوتاه مدت، برای رسیدن به تعادل بلند مدت، تعدیل می شود.

    کلیدواژگان: شهرنشینی، نابرابری درآمد، تصحیح خطا، جوهانسون، جوسیلیوس، فساد
  • علی مهرگان*، مجید احمدیان صفحات 361-385

    بخش عظیمی از فقرای کشور در روستاهای این سرزمین زندگی می کنند و به کشاورزی و شغل های مرتبط با آن مشغولند، تغییرات اقلیمی با تغییر در میزان بارش تاثیر به سزایی در زندگی آنان خواهد گذاشت. به منظور برنامه ریزی برای مواجهه مناسب با این تغییرات اقلیمی لازم است تا ابتدا اثرات این تغییر به درستی تحلیل و تبیین شود. در این پژوهش ما بر آن شدیم تا تاثیر نوسانات بارندگی را بر فقر روستایی در بازه زمانی 1392-1361بسنجیم، جامعه آماری این مقاله را افراد ساکن روستاهای کشور تشکیل می دهند. برای آن که مبارزه با فقر مسئله ای بلندمدت است، از تحلیل ARDL در اقتصادسنجی استفاده کردیم، نتایج، وجود رابطه مثبت میان فقر روستایی و نوسانات بارندگی را تایید می کند، همچنین نتایج این پژوهش رابطه میان فقر روستایی و تسهیلات به بخش کشاورزی را ناچیز برآورد می کند که نشان دهنده ی عدم کارایی مناسب اعتبارات تخصیص داده شده برای اعطای تسهیلات در این بخش است.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، فقر روستایی، نوسانات بارندگی، EGARCH و ARDL
  • الهام فتحی* صفحات 387-413

     در گذشته تعداد کمی از افراد به سنین کهولت و پیری می‎رسیدند، اما در جهان کنونی پیشرفت‎های تکنولوژی و بهداشتی باعث شده تا افراد سال‎های بیشتری عمر کنند و مرگ آن ها در سنین بالاتری اتفاق افتد، در نتیجه در حال حاضر افراد بیشتری می توانند سنین پیری را تجربه نمایند. از طرف دیگر از آن جایی که تقریبا تمامی کشورهای دنیا دوره‎ای را با باروری و زاد و ولد بالا پشت سر گذاشته و یا در حال گذار از آن هستند، طبیعتا تعداد افراد بیشتری نسبت به گذشته همزمان به مرحله پیری می‎رسند. در سطح جهانی بعد از کاهش میزان مرگ و میر و احتمال زنده ماندن کودکان تا سنین بزرگسالی، میزان باروری کل رو به کاهش گذاشت. در نتیجه تعداد افراد سالخورده‎ی جوامع رو به افزایش گذاشت و در حال حاضر جمعیت برخی کشورها رو به سالمندی رفته و در سایر کشورها نیز انتظار می رود در آینده این پدیده را تجربه نمایند. از این رو بررسی روند شاخص های سالمندی جمعیت ایران مفید و ضروری به نظر می رسد.روش تحقیق تحلیل ثانویه و تکنیکی و آینده پژوهی است. اطلاعات مورد نیاز از داده های سرشماری و آمارهای ثبتی به دست آمد. بعد از تعریف جمعیت سالمند و سالخورده، روند سالمندی و سالخوردگی جمعیت ایران تحلیل و سپس آینده سالمندی ایران با سناریوهای مختلف پیش بینی و تحلیل شد. نتایج پیش بینی نشان داد با هر سناریویی ایران در آینده با پدیده ی سالمندی جمعیت رو به رو خواهد شد و این امر اجتناب ناپذیر است. حتی اگر باروری بالا رود، حجم جمعیت جوان حاضر (متولدین دهه شصت)، تا سه یا چهار دهه ی دیگر وارد سن سالمندی خواهند شد که نیازمند به کارگیری سیاست «سالمندی سالم» است. این در حالی است که سالمندی بحران جمعیتی نیست، بلکه اغلب ساختارهای جمعیتی در طی گذار و انتقال جمعیتی با سالمندی رو به رو می شوند که امری طبیعی است.

    کلیدواژگان: سالمندی جمعیت، سالخوردگی جمعیت، پیش بینی جمعیت
  • زهرا شیرکوند*، روشنک علی اکبری صبا صفحات 415-428

    این مقاله روش نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار باجایگذاری در جامعه های متناهی را معرفی می کند و به نحوه ی محاسبه احتمال شمول نمونه ها تحت این روش می پردازد. براوردگرهای هورویتز-تامپسون و هنسن-هورویتز را با استفاده از متغیر کمکی تحت این طرح معرفی کرده و براساس داده های هزینه و درآمد خانوارهای استان تهران در سال 1390 نشان می دهد که برخی از براورگرهای حاصل از روش نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار کاراتر از براوردگرهای نمونه گیری تصادفی ساده است.

    کلیدواژگان: جامعه متناهی، براوردگر هورویتز-تامپسون، براوردگر هنسن-هورویتز، احتمال شمول، براوردگر نسبتی، نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار
  • نورالدین فراش*، حمیدرضا ربیعی دستجردی، رسول صادقی صفحات 429-460

     فضا همواره جزء ذاتی جمعیت شناسی بوده و فرایندهای جمعیتی ذاتا یک نوع فعالیت زمانی- فضایی هستند. بازشناسی اهمیت فضا و جدایی گزینی فضایی در تحلیل های جمعیت شناسی، افق ها و سمت وسوهای جدیدی در جمعیت شناسی و چارچوب های مفهومی و تحلیلی آن پدید آورده است. جدایی گزینی فضایی به توزیع گروه های اجتماعی، زیرساخت ها، فعالیت ها و یا توزیع هر گونه عناصر معین دیگر در فضا اشاره دارد. با وجود گروه های مختلف جمعیتی، و نحوه دسترسی آنها به خدمات مختلف شهری، اشتغال، آموزش، و خدمات بهداشتی در ایران، تاکنون مطالعه ای مرتبط با تحلیل جدایی گزینی فضایی در جمعیت شناسی انجام نشده است. روش مطالعه مقاله، مرور نظام مند است. نتایج مطالعه نشان داد تجزیه و تحلیل های فضایی، می تواند به عنوان یک مکان پرورش بالقوه برای علوم اجتماعی نوین و تحقیقات بین رشته ای باشد. حتی اینکه چگونه یک جامعه معین به هر یک از گذارهای جمعیتی پاسخ می دهد، وابسته به بستر فضایی و مکانی است که در آن جامعه وجود دارد. کاربرد زمینه های نوظهور علوم فضایی، جدایی گزینی فضایی و آمارهای فضایی در علم جمعیت شناسی به ما این امکان را می دهد تا تغییرات در رفتارهای جمعیت شناختی (ازدواج، باروری، مهاجرت، سلامت و مرگ ومیر) را در بستر فضا تحلیل کنیم.

    کلیدواژگان: جمعیت شناسی فضایی، جدایی گزینی فضایی، باروری، مهاجرت، سلامت و مرگ و میر
  • اشکان شباک*، جواد حسین زاده، محمد شیری صفحات 461-502

    یکی از مهمترین اصول بنیادین آمار رسمی که همه سازمان های ملی، منطقه ای و بین المللی تولید کننده آمار رسمی در سرتاسر جهان ملزم به رعایت آن بوده و در واقع برای ادامه حیات و فعالیت چنین نهادهایی ضروری است، اصل بی طرفی و رعایت اخلاق حرفه ای است. اطمینان طیف وسیع ذینفعان این سازمان ها و به ویژه کاربران آمار رسمی از استقلال حرفه ای سازمان های ملی آمار و به طور کلی تر نظام آمار رسمی، به عنوان یک سرمایه اجتماعی از مهمترین عوامل موفقیت این سازمان ها به عنوان نهادهای ملی و حاکمیتی، در تولید و انتشار آمارهای صحیح و معتبر به شمار می رود. با توجه به نقش مهم آمار رسمی در توسعه و پیشرفت کشورها، این اعتبار و سرمایه اجتماعی اهمیت فراوان و حیاتی دارد. از همین روی از دیر باز یکی از چالش های سازمان های تولید کننده آمار رسمی به ویژه سازمان های ملی آمار، موضوع ارایه تحلیل و انجام پیش بینی بر اساس آمار های تولیدی بوده است. بنابراین در گذشته سازمان های ملی آمار، به دلیل نگرانی از خدشه دار شدن استقلال حرفه ای و یا درگیر شدن در مسایل و حواشی ناشی از ارایه تحلیل ها، همواره از این مقوله دوری جسته و تحلیل را وظیفه خود نمی دانستند. با این وجود و با توجه به پیشرفت های فزاینده ای که در دانش و فناوری در زمینه های گوناگون در جوامع بشری رخ داده و منجر به دگرگونی و پیچیده تر شدن آن ها گشته، لزوم تغییر در رویکردها و روش های تولید آمار رسمی اجتناب ناپذیر شده است. از همین روی در سال های اخیر به ویژه از سال 2010 موضوع مدرن سازی سازمان های آماری و به تبع آن نظام های ملی آمار رسمی در ادبیات موضوع این مقوله و در بالاترین سطوح مرجع و بین المللی آمار رسمی، به طور جدی مطرح شده و دنبال می شود. یکی از موضوعاتی که در رویکرد مدرن سازی آمار رسمی مطرح است موضوع تحلیل آمارهای تولید و منتشر شده در نظام آمار رسمی و نقش سازمان های ملی آمار در این خصوص است. در این مقاله تلاش شده تا ضمن مطالعه این موضوع و بررسی بایدها و نباید های تحلیل داده ها و اطلاعات آماری توسط تولید کنندگان آمار رسمی در یک نظام آماری مدرن، به بسترها و چگونگی انجام تحلیل در سازمان های ملی آمار به عنوان هماهنگ کننده و محور اصلی فعالیت های آمار رسمی در نظام های ملی آمار پرداخته شود.

    کلیدواژگان: داده ها و اطلاعات آماری، آمار رسمی، مدرن سازی نظام ملی آمار، هرم دانایی
  • ملیحه علی مندگاری، فریبا سادات بنی هاشمی* صفحات 503-518

    مقاله حاضر با هدف مطالعه روند تغییرات جمعیت بی همسر به دلیل طلاق طی 5 دوره سرشماری 95-1365 و برخی از ویژگی های جمعیت شناختی، اقتصادی و اجتماعی آنان در سطح استان های کشور پرداخته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بیشترین نسبت افراد بی همسر به دلیل طلاق به افراد متاهل در استان های تهران، البرز و کرمانشاه در تمام دوره های سرشماری در بین استان ها هم برای مردان و هم برای زنان مشاهده است. استان های چهارمحال و بختیاری، یزد، کهگیلویه و بویراحمد و ایلام، استان هایی هستند که در بیشتر این سالها در پایین لیست این نسبت قرار داشته اند. نرخ بی سوادی در تمام سال های سرشماری بین افراد بی همسر به دلیل طلاق کمتر از افراد دارای همسر بوده است. این روند برای هر دو جنس یکسان است. مردانی که به دلیل طلاق بی همسر هستند بیش از این که شاغل باشند بیکار هستند و زنان مطلقه نیز به شدت نیازمند حضور در بازار کار هستند. مردان بعد از طلاق تمایل بیشتری پیدا کرده اند که به خانوار قبلی خود بازگردند، در حالی که زنان خود خانواده مستقلی تشکیل می دهند و در نقش سرپرست خانوار ظاهر می شوند. مطالعه مستمر عوامل و پیامدهای طلاق برای جلوگیری از مواجه شدن ناگهانی با یک وضعیت بحرانی لازم وضروری است. پیشنهاد می شود برای مطالعه عمیقتر درباره طلاق و نیز مطالعه آن در گستره جغرافیای کشور پیمایش ملی خانواده صورت گیرد و زمینه دسترسی به داده های طولی در حوزه تحولات ازدواج و طلاق و پویایی های خانواده فراهم شود.

    کلیدواژگان: جمعیت بی همسر به دلیل طلاق، سواد، وضع فعالیت، ترتیبات زندگی، سرشماری عمومی نفوس و مسکن
  • آرش فاضلی*، سعید فیاض صفحات 519-530

    مفهوم داده های آزاد (Open Data) مبتنی بر این ایده است که برخی از داده ها باید به صورت رایگان در اختیار همه قرار گیرد تا بتوانند آن را آن گونه که می خواهند استفاده، آزاد استفاده و منتشر کنند، بدون آنکه با محدودیت حق نشر، حق اختراع و یا سایر محدودیت ها مواجه شوند. با گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات هر روز داده های بیشتری تولید می شود و این موضوع فرصت مناسبی را برای مراکز آماری که متولی تولید آمارهای رسمی هستند فراهم می آورد تا با سرعت بیشتر و هزینه کمتر آمارهای رسمی را تولید نمایند. تغییر رویکرد مراکز آماری در نظام آماری مدرن به استفاده از منابع داده ایی جدید باعث شده است تا داده های آزاد مورد توجه قرار گیرد. آمارهای رسمی نیروی کار یکی از مهمترین آمارهای رسمی است که بصورت فصلی انجام می شود و نتایج آن همواره مورد توجه بوده است. از سوی دیگر با گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات و شبکه های اجتماعی شاهد رشد مشاغل بسیاری در این حوزه بوده ایم. در این مطالعه از داده های شبکه اجتماعی اینستاگرام برای برآورد و ابزاری جهت اعتبار سنجی داده های بخش اشتغال استفاده شده است. آموزن های آماری و نتایج بدست آمده نشان داد که ارتباط معنی داری بین آمارهای نیروی کار و مشاغل ایجاد شده در شبکه اجتماعی ایستاگرام وجود دارد و در آمارهای رسمی بخش نیروی کار، داده های شبکه های اجتماعی می تواند معیار مناسبی را برای صحت سنجی آمارهای فراهم آورد.

    کلیدواژگان: آمارهای رسمی، داده های آزاد، آمارهای نیروی کار، اشتغال پنهان، شبکه اجتماعی اینستاگرام
  • هادی خدابنده لو*، زهرا رضایی قهرودی صفحات 531-548

     در نظام آماری کشور، بخشی از آمارهای رسمی مورد نیاز برنامهریزیهای توسعهای و مدیریت شواهدمبنا از طرقاجرای طرحهای آمارگیری تهیه میشود. در آمارگیریهای نمونهای به دلیل هزینه های بالای نمونه گیری و بیپاسخی واحدهای آماری، امکان اجرای یک آمارگیری با پوشش کامل متغیرهای مورد نظر، وجود ندارد. به منظور دست یابی به یک منبع اطلاعاتی جامع به جای چند منبع اطلاعاتی مجزا و استفاده از مزیتهای هر منبع و کاهش کاستیهای هر آمارگیری، ادغام و اتصال منبعهای اطلاعاتی مختلف از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این مقاله با استفاده از روش های ناپارامتری، دو منبع اطلاعاتی نیروی کار و گذران وقت پاییز  1394 در سطح خرد به هم متصل شده است. از طریق اینجورسازی علاوه بر افزایش پوشش متغیرهای دو منبع، امکان تحلیل کیفیت کار و زندگی به طور همزمان وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: جورسازی آماری، آمارگیری نیروی کار، آمارگیری گذران وقت، روشهای ناپارامتری، آمار رسمی
  • فاطمه زنجیران، کیومرث مترجم* صفحات 549-568

     در بسیاری از پژوهش های آماری با متغیر هایی تحت عنوان مدت زمان بیکاری، مدت زمان ابتلا به بیماری تا مرگ، طول عمر یک قطعه، مدت زمان تصویب لایحه ای در مجلس و موارد مشابه دیگری رو به رو می شویم. در این گونه مطالعات هدف یافتن و مدل بندی منابع تاثیرگذار بر مدت زمان مورد بررسی است تا با شناخت و تغییر منابع خطر، بتوان مدت زمان مذکور را کنترل نمود. در این مقاله برای مدل بندی عوامل موثر بر طول مدت زمان بیکاری از مفاهیم تجزیه و تحلیل بقا استفاده شده است. برای بررسی تاثیرات متغیرهای تبیینی بر طول مدت زمان بیکاری از مدل مخاطرات متناسب کاکس و شکنندگی استفاده شده است. داده های این مطالعه برای بررسی تاثیر متغیر های جنسیت، سن، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات به عنوان متغیرهای پیشگوی موثر بر مدت زمان بیکاری در کلانشهر تهران گردآوری شده است. نمونه شامل ‎546‎ نفر است که اطلاعات مربوط به تاریخ شروع و تاریخ پایان دوره ی بیکاری برای هر فرد از ابتدای فروردین سال ‎1397تا ابتدای فروردین سال ‎ 1398ثبت شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که طول دوره بیکاری افراد متاثر از متغیرهای وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و جنسیت است.

    کلیدواژگان: مدل شکنندگی، مدل خطرهای متناسب کاکس، داده بقا، سانسور، مدت زمان بیکاری‎
  • فاطمه گودرزی معصومی* صفحات 569-602

     در این مقاله پارامترهای مکان و مقیاس توزیع نمایی دو پارامتری به روش بیزی و کلاسیک با داده های سانسور تصادفی براورد می شود. با توجه به اهمیت پارامتر مکانی، در زمان سانسور توزیع های نمایی دو پارامتری با پارامتر مکانی یکسان ولی پارامتر مقیاس مختلف در نظر گرفته می شود. از آنجایی که تاکنون استنباط درباره پارامتر مکان با داده سانسور تصادفی مورد بحث قرار نگرفته، برازش و استفاده از توزیع نمایی در بازه (0و بینهایت) به ویژه هنگامی که حداقل مشاهدات در مجموعه داده ها به طور قابل توجهی بزرگ است، تخمین هایی به مراتب دقیق تر ارایه می دهد. بنابراین در ابتدا براورد ماکسیمم درستنمایی، واریانس و فاصله اطمینان مجانبی پارامترها ارایه و در ادامه برخی دیگر از روش های براورد کلاسیک از جمله روش گشتاوری، L - گشتاور و کمترین مربعات نیز به کار گرفته می شود. سپس برآورد بیزی پارامترها با استفاده از نمونه گیری گیبس تحت تابع زیان آنتروپی تعمیم یافته با توزیع پیشین گاما معکوس و فواصل اطمینان HPD مورد بحث قرار می گیرد. در ادامه برخی از قابلیت اطمینان و ویژگی های تجربی براوردگرها با استفاده از یک مطالعه شبیه سازی مونت کارلو مقایسه و براورد کارا پیشنهاد می شود. در پایان دو نمونه داده واقعی برای نشان دادن اهمیت پارامتر مکان آورده شده است.

    کلیدواژگان: سانسور تصادفی، برآورد ماکسیمم درستنمایی، براورد بیزی، قابلیت اطمینان و ویژگی های تجربی
|
  • Anita Abdollahi Nanvapisheh* Pages 323-339

     In this paper a new three-parameter lifetime distribution named “the Exponentialed Lindley-Poisson (E-LP) distribution” has been suggested that it has an  increasing, decreasing and invers bathtube hazard rate depending on the parameter values. The (E-LP) distribution has applications in economics, actuarial modeling, reliability modeling, lifetime and queuing problems and biological sciences. Firstly, the mathematical and statistical characteristics of the proposed distribution are presented, then the applications of the new distribution are studied using the real data set. expressions for moments, skewness and kurtosis have been given. Various mathematical and statistical properties of the proposed distribution have been discussed. Estimation of its parameter has been discussed using the method of maximum likelihood. A simulation study is given. In the end, two applications of the new distribution have been discussed with two real lifetime data sets. The results also confirmed the suitability of the presented models for real data collection.

    Keywords: Lindley-Poisson, Exponentialed Lindley-Poisson, moments, lifetime data
  • Mohsen Raji Asadabadi, Mohammadreza Seyed Nourani* Pages 340-359

    The dramatic growth of urbanization with the expansion of cities in terms of size and population has led to the creation of a variety of administrative structures to provide different types of administrative services and combinations. And bureaucratic and social mismatches cause corruption and unequal distribution of income and class fault.The main purpose of this study is to investigate the impact of urbanization on income inequality in Iran during the period 1365-95. Self-explanatory model, Johansson-Joselius method and error correction method were used to analyze the subject. The results indicate that in the long run, there is a positive and significant relationship between urbanization and income inequality in Iran and a one percent increase in variables, GDP, employment, foreign direct investment, business returns, corruption, inflation and production share in production. Gross domestic product increases income inequality by 0.27, 2.39, 6.34, 5.5, 8.49, 5.28, and 1.05%, respectively, and the effect of corruption on the mentioned variables Income inequality is greater than other variables, and ways to combat corruption should be prioritized. Also, the results based on the error correction coefficient indicate that in each period, about 0.83 of the short-run imbalance is adjusted to achieve long-run equilibrium.

    Keywords: Urbanization, income inequality, error correction, Joe Hanson-Joselius, corruption
  • Ali Mehregan*, Majid Ahmadian Pages 361-385

     A large part of the countrychr('39')s poor live in the villages of this land and are engaged in agriculture and related jobs. Climate changes will have a significant impact on their lives by changing the amount of rainfall. To plan for a proper response to these climate changes, it is necessary to first properly analyze and explain the effects of this change. In this study, we decided to measure the effect of rainfall fluctuations on rural poverty in the period 1361-92. The statistical population of this article consists of people living in rural areas of the country. Due to the fact that dealing with poverty is a long-term issue, ARDL analysis has been used in econometrics. The results confirm the positive relationship between rural poverty and rainfall fluctuations. In addition, this study underestimates the relationship between rural poverty and facilities to the agricultural sector, which indicates the inefficiency of the funds, allocated for the provision of facilities in this sector.

    Keywords: Climate change, rural poverty, rainfall fluctuations, EGARCH, ARDL
  • Elham Fathi* Pages 387-413

    In the past, few people reached old age, but in todaychr(chr('39')39chr('39'))s world, advances in technology and health have allowed people to live longer and die at an older age, so Now more people can experience aging. On the other hand, since almost all countries of the world have gone through or are going through a period of high fertility and fertility, naturally more people are reaching old age at the same time than in the past. Globally, after reducing mortality and the likelihood of children surviving into adulthood, overall fertility declined. As a result, the number of elderly people in societies has increased and now the population of some countries is aging and in other countries it is expected to experience this phenomenon in the future. Therefore, it seems useful and necessary to study the trend of aging indicators in the Iranian population. The research method is secondary and technical analysis and futures research. The required information was obtained from census data and registration statistics. After defining the elderly population, the aging trend of the Iranian population was analyzed and then the future of Iranchr(chr('39')39chr('39'))s aging was predicted and analyzed with different scenarios. The results of the forecast showed that with any scenario, Iran will face the phenomenon of population aging in the future, and this is inevitable. Even if fertility increases, the current young population (born in the 1960s) will reach old age in three or four decades, which requires a "healthy aging" policy. However, aging is not a population crisis, but often demographic structures encounter aging during the transition and transfer of population, which is normal.

    Keywords: Population aging, population aging, population forecasting
  • Zahra Shirkavand*, Roshanak Aliakbari Saba Pages 415-428

     This Article introduce method of ranked set sampling with replacement (RSSWR) in finite population and express how to computing samples of inclusion probability for this method. The Horvitz-Thompson and Hansen-Hurwtz estimators using auxiliary variables introduce for this design and use 2011-12 Urban Households Income and Income and Expenditure survey data, gathered for Tehran by statistical center of Iran to show some estimators introduced for RSS design are more efficient than corresponding estimators in SRSWOR design.

    Keywords: Finite population, Hansen-Hurwits estimator, Horvitz-Thompson estimator, inclusion probability, ratio estimator, ranked set sampling
  • Nooreddin Farash Khayalu*, Hamidreza Rabiee Dastjerdi, Rasoul Sadeghi Pages 429-460

     Spatial has always been an inherent component of demography, and demographic processes are inherently spatiotemporal. Recognizing the importance of spatial in general and spatial segregation in particular in demographic analysis has created new positions in demography and its conceptual and analytical frameworks. The notion of spatial segregation refers to the distribution of social groups, infrastructure, activities, or any distribution of certain elements in space. Despite the different demographic groups, how to access different urban services, employment, education, health, occupational services in Iran, little research on spatial segregation analysis has been conducted in demography yet. The methodology of this paper is a systematic review of the literature on spatial segregation, which is a kind of secondary study and analysis of previous studies. The results show that spatial analysis has a high potential for social sciences and interdisciplinary research. Even how a given society responds to each of the demographic transitions depends on the spatial and spatial context in which that society exists. The application of emerging fields of spatial sciences, spatial analysis, and statistics in demography allows us to observe various changes in demographic behaviors (marriage, fertility, mortality, migration, health, and wellness) in the context of space.

    Keywords: Spatial demography, spatial segregation, fertility, migration, health, mortality
  • Ashkan Shabbak*, Javad Hosseinzadeh, Mohammad Shiri Pages 461-502

     One of the most important fundamental principles of official statistics, is the principle of Relevance, Impartiality, and professional ethics. Trust and ensure of the stakeholders and users of official statistics to the professional independency of National Statistical Offices (NSO) and the National Statistical System (NSS), as a social capital, is one of the most important factors for the success of these organizations in producing and disseminating accurate statistics. Regarding the important role of official statistics in the development and progress of each country, this trust and social capital is very essential. Therefore, one of the challenges for NSS and NSOs, has been to provide analysis on disseminated statistics. Due to this concern, in the past, NSOs, did not consider analysis as their duty. However, in regard to recent advanced progress and achievements in science and technology, the need for changes in approaches and methods of producing and disseminating official statistics has become inevitable. Therefore, in recent years, especially since 2010, the issue of modernization of official statistics discussed and pursued increasingly, in the literature and highest levels of reference and related international organizations. In this article, an attempt has been made to study foresaid subjects and deal with backgrounds and contexts of analysis in official statistics and its approach and its Interpretations in a modern NSS. Also tried to explain and define the features of proper analysis in modern and its necessity.

    Keywords: Data, statistical information, official statistics, modernization of the national statistical system, knowledge pyramid
  • Maliheh Alimondegari, Fariba Sadat Banihashemi* Pages 503-518

     The present article aims to study the trend of changes in the unmarried population due to divorce during the 5 census periods of 1986-2016 and some of their demographic, economic and social characteristics in the provinces of the country. Findings indicate that the highest proportion of unmarried people due to divorce to married people in the provinces of Tehran, Alborz and Kermanshah in all census periods between the provinces is observed for both men and women. Chaharmahal and Bakhtiari, Yazd, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad and Ilam are the provinces that have been at the bottom of this list for most of these years. The illiteracy rate among unmarried people due to divorce has been lower in all years of the census than among married people. This process is the same for both sexes. Men who are unmarried due to divorce are more unemployed than employed, and divorced women are in dire need of a job market. After divorce, men are more likely to return to their former families, while women form independent families and appear as heads of households. Continuous study of the causes and consequences of divorce is necessary to prevent a sudden encounter with a critical situation. It is suggested that for a deeper study of divorce as well as its study in the geographical area of the country, a national family survey should be conducted and access to longitudinal data in the field of marriage and divorce developments and family dynamics should be provided.

    Keywords: Unmarried population due to divorce, literacy, employment status, living arrangements, general population, housing census
  • Arash Fazeli*, Saeed Fayyaz Pages 519-530

     Open data notion is based on the idea that emphasizes on free access of users to data to reuse them on their own and republish the result far from some restrictions of copyright, patent etc.  Due to the ever increasing trend of Information and Communication Technology (ICT), more data is producing every day and this brings brilliant opportunity for National Statistical Offices (NSOs) that are responsible for producing official statistics to produce more and more official statistics on lesser cost and more velocity. Beside, in modernization process of statistical system using the alterative data sources has been under considerations and open data is salient example. Labour force statistics in Iran has been one the prominent kind of official statistics which is conducting quarterly and it results put the center of attentions. In the other sides, there has been increasing trend in the number of employment as a result of boosting in the number of social network users. In this study, the Instagram data as a second favorable social network in Iran was used as criteria for macro validation of employment statistics. Interestingly, the obtained results from statistical hypothesis testing revealed that there is a significant relationship between employee statistics from surveys and Instagram employee trend though they are mostly unregistered. These results can be used by statisticians as a macro criterion for validation of employee trend from survey.

    Keywords: Official statistics, open data, labour force statistics, non-observed employment, social network, Instagram
  • Hadi Khodabandehloo*, Zahra Rezaei Ghohroodi Pages 531-548

     In the National Statistical Systems‎, ‎some parts of the official statistics required for development planning and evidence base management are collected through sampling survey‎. ‎Due to the high cost of sampling process‎, ‎as well as nonresponses‎, ‎it may not be possible to collect all of the expected variables in a survey‎.‎In order to obtain a comprehensive and complete source of information‎, ‎it is wise and important to integrate all sources of information from different surveys‎, ‎to minimize the shortcomings of each survey and to maximize their advantages‎.‎In this paper‎, ‎we use non-parametric methods at micro-level to integrate two information sources of ‘labour force survey’ and ‘time-use survey’ in Fall 2015‎. ‎In this way‎, ‎in addition to increasing the coverage of the variables from the two sources‎, ‎we could also study the peculiarities of work and life quality‎, ‎simultaneously‎.

    Keywords: Statistical matching, labour force survey, Time use survey, nonparametric method, official statistics
  • Fatemeh Zanjiran, Kiomars Motarjem* Pages 549-568

     In many statistical studies‎, ‎we are faced with variables such as duration of unemployment‎, ‎duration of illness to death‎, ‎the lifespan of a piece‎, ‎duration of approval of a bill in the parliament‎, ‎and other similar cases‎. ‎In such studies‎, ‎the aim is to find and model the sources that affect the duration of the study period to control the mentioned period by identifying and changing the sources of risk‎. ‎In this paper‎, ‎the concepts of survival analysis have been used to model the factors affecting the duration of unemployment‎. ‎To investigate the effects of explanatory variables on the duration of unemployment‎, ‎the Cox proportional hazard model and frailty have been used‎. ‎The data of this study were collected to investigate the effect of gender‎, ‎age‎, ‎education level‎, ‎and marital status as predictor variables affecting the duration of unemployment‎. ‎The sample includes 546 people with information about the start date and end date of the unemployment period for each person from the beginning of April 1397 to the beginning of April 1398‎. ‎The results show that the length of the unemployment period is affected by variables such as education level‎, ‎gender‎, ‎and marital status‎.

    Keywords: Frailty model‎, ‎cox proportional hazards model‎, ‎survival data‎, ‎censorship‎, ‎unemployment duration
  • Fatemeh Goodarzi Masoumi* Pages 569-602

    This paper deals with the classical and Bayesian estimation for two parameter exponential distribution having scale and location parameters with randomly censored data. The censoring time is also assumed to follow a two parameter exponential distribution with different scale but same location parameter. The main stress is on the location parameter in this paper. This parameter has not yet been studied with random censoring in literature. Fitting and using exponential distribution on the range (0,∞), specially when the minimum observation in the data set is significantly large, will give estimates far from accurate. First we obtain the maximum likelihood estimates of the unknown parameters with their variances and asymptotic confidence intervals. Some other classical methods of estimation such as method of moment, L-moments and least squares are also employed. Next, we discuss the Bayesian estimation of the unknown parameters using Gibbs sampling procedures under generalized entropy loss function with inverted gamma priors and Highest Posterior Density credible intervals. We also consider some reliability and experimental characteristics and their estimates. A Monte Carlo simulation study is performed to compare the proposed estimates. Two real data examples are given to illustrate the importance of the location parameter.

    Keywords: Random censoring, maximum likelihood estimation, Bayes estimation, reliability, experimental characteristics