فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 78 (پاییز 1399)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 78 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید نجم الدین موسوی، رضا سپهوند، راضیه باقرزاده خداشهری* صفحات 9-46
    مقدمه

    توجه به احساس بهزیستی یا رضایت مندی نیروی انسانی در سازمان امری ضروری است و نادیده گرفتن آن تاثیرات مخربی بر عملکرد فردی و سازمانی دارد.

    روش

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل تشکیل دهنده ذهنیت مدیران در راستای بهزیستی ذهنی منابع انسانی و همچنین تبیین ذهنیت های مدیران می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش توصیفی و از نظر جمع آوری و تحلیل داده ها ترکیبی (کیفی- کمی) است. جامعه هدف در این پژوهش مدیران و سرپرستان مجتمع فولاد گیلان به تعداد 22 نفر بودند. برای انتخاب نمونه، از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است که از روش های نمونه برداری غیراحتمالی است. در این پژوهش از مصاحبه عمیق به عنوان ابزار اصلی جمع آوری داده ها استفاده شده است که روایی آن با استفاده از رویکرد روایی نسبی CVR و پایایی آن با استفاده از روش کاپای کوهن تایید شده است. در بخش کیفی در این پژوهش با مدیران و سرپرستان مصاحبه ای مبتنی به روش کیو انجام شد و با استفاده از نظرات آن ها نمونه و گزینه های کیو و در پی آن مجموعه کیو به دست آمد و سپس در بخش کمی با تکمیل جداول کیو به تعداد 22 جدول و تحلیل داده های به دست آمده به روش تحلیل عاملی، ذهنیت افراد هرگروه مورد شناسایی، تحلیل و بررسی قرارگرفت.

    یافته

    در این پژوهش استخراج 7 ذهنیت اصلی مدیران شامل عدالت محوری، همکاری محوری، معنویت محوری، اعتماد محوری، رضایت محوری، شادی محوری و رفتار سازمانی مثبت محوری بیان شد.

    بحث

    مدیرانی با الگو های ذهنی هم چون عدالت محوری، همکاری محوری، معنویت محوری، اعتماد محوری، رضایت محوری، شادی محوری و رفتار سازمانی مثبت محوری می توانند در جهت بهبود و ارتقای بهزیستی کارکنان پیش روند.

    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی مدیران، بهزیستی ذهنی، روش کیو
  • فاطمه پاکنهاد، محمدجواد تقی پوریان*، بهزاد فرخ سرشت، معصومعلی سلیمیان صفحات 47-76
    مقدمه

    موضوع اصلی این تحقیق بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی بر سرمایه اجتماعی و قابلیت های یادگیری سازمانی با توجه به کنش های یاریگرانه است. از ویژگی های مهم شبکه های اجتماعی این است که به مکانی برای اشتراک گذاری دانش مبدل شده که این مطلب نیز به نوبه خود در ارتقای کمی و کیفی سرمایه اجتماعی موثر است .بنابراین هدف اصلی این تحقیق بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی بر سرمایه اجتماعی و قابلیت های یادگیری سازمانی با توجه به کنش های یاریگرانه است.

    روش تحقیق

    جامعه آماری تحقیق شامل همه کارکنان و مدیران اداره کل راه وشهرسازی استان مازندران(402نفر) بودند.بدین منظور براساس جدول مورگان 198 پرسشنامه با استفاده از روش خوشه ای چند مرحله از این جامعه جمع آوری شد.برای گردآوری داده ها، پرسشنامه های سرمایه اجتماعی و کنش های یاریگرانه توتهمن (2005) و قابلیت یادگیری سازمانی اوزان اونج و همکاران (2014)بکار گرفته شد.به منظور سنجش روایی پرسشنامه پژوهش از تحلیل عاملی تاییدی و پایایی از طریق آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق براساس معادلات ساختاری با نرم فزار لیزرل نشان میدهد شبکه اجتماعی مجازی به تنهایی بر سرمایه اجتماعی، قابلیت یادگیری سازمانی و کنش های یاریگرانه تاثیر مثبت و معناداری دارد.همچنین سرمایه اجتماعی بر قابلیت یادگیری سازمان تاثیر دارد و کنش های یاریگرانه هم نقش میانجی را در توسعه سرمایه اجتماعی در ارتباط بین شبکه اجتماعی مجازی و قابلیت یادگیری سازمانی ایفا می کند.

    بحث

    با توجه به نتایج بدست آمده سرمایه اجتماعی بر قابلیت یادگیری سازمانی از طریق کنش های یاریگرانه اثرمستقیم و غیرمستقیم می گذارد. به عبارتی با توجه به نقش کنش های یاریگرانه با ارتقای سرمایه اجتماعی مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی میزان قابلیت یادگیری سازمانی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی، قابلیت یادگیری سازمانی، کنش یاریگرانه
  • زهره آقاجری*، اکبر عطادخت، نادر حاجلو، میرطاهر موسوی، رسول عباسی صفحات 77-110
    مقدمه

    مطابق با نظریات روان شناسی، اولویت دوره ی نوجوانی کسب هویت است که تحت تاثیر عوامل جسمانی، روان شناختی، اجتماعی-فرهنگی و معنوی این دوره قرار دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش شخصیت عامل، سرمایه اجتماعی، هوش اخلاقی و سرمایه روان شناختی در پیش بینی هویت بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و همبستگی بود. 633 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه های شهر تهران در سال تحصیلی 97-96 به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و ابزارهای پژوهش شامل ابزار گسترش یافته سنجش عینی هویت من-2 (EOM-EIS-II)، مقیاس چنداندازه ای شخصیت عامل (MAPS)، پرسشنامه سنجش سرمایه اجتماعی، سیاهه شایستگی اخلاقی (MCI) و سیاهه سرمایه روان شناختی (PCI) را کامل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره با نسخه 24 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته

    یافته های به دست آمده نشان داد که میان وضعیت های هویتی تحقق یافته و تعلیقی با عاملیت شخصیت، هوش اخلاقی، سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، این متغیرها به طور مثبت و معناداری، پیش بین وضعیت های هویتی تحقق یافته و تعلیقی بودند. به طور عکس، رابطه ی میان تشتت هویت با با عاملیت شخصیت، هوش اخلاقی، سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی منفی بود. در رابطه با انعقاد هویت نیز، تنها سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی به طور مثبت و معناداری با آن رابطه داشتند.

    بحث

    با توجه به یافته های به دست آمده در مطالعه حاضر می توان بیان نمود که وضعیت های هویتی مختلف با توجه به سطوح متفاوت رویارویی با بحران هویت و احساس تعهد نسبت به هویت شخصی به طور متفاوتی با سازه های فردی (عاملیت شخصیت، هوش اخلاقی و سرمایه روان شناختی) و اجتماعی (سرمایه اجتماعی) رابطه دارند.

    کلیدواژگان: عاملیت شخصیت، سرمایه اجتماعی، هوش اخلاقی، سرمایه روان شناختی، هویت
  • حسینعلی قجری*، امید بابایی صفحات 111-138
    مقدمه

    با توجه به تاثیر وفاق اجتماعی در توسعه جوامع و این که وفاق، پایه و اساس هر نوع برنامه ریزی و سیاست گذاری در جامعه محسوب می شود، شناخت آن می تواند کمک شایانی برای امر توسعه باشد. از سوی دیگر، اصلی‏ترین هدف همه نظام‏های سیاسی، تلاش برای یکپارچه ساختن گروه‏های اجتماعی است که در سایه وفاق اجتماعی حاصل می شود.

    روش

    روش این پژوهش از نوع کمی(پیمایشی) است. جامعه آماری، شامل کلیه شهروندان 17 ساله به بالا (اعم از زن و مرد) ساکن در شهرکرد است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 385 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته است که تحلیل آن با نرم افزار Amos صورت گرفته است.

    یافته ها

    میزان وفاق اجتماعی در بین شهروندان شهرکردی متوسط به بالا می باشد. همچنین رابطه معناداری بین متغیرهای رضایت از دولت، جامعه پذیری و اعتماد اجتماعی با وفاق اجتماعی وجود دارد؛ ضمن آنکه متغیر جامعه پذیری(62/0 =β) بیشترین تاثیر را بر متغیر وفاق اجتماعی نشان می دهد.

    بحث

    همانگونه که وفاق اجتماعی در ایجاد نظم و توسعه ملی نقش مهمی را ایفا می کند، این عنصر جهت پیشرفت یک منطقه یا شهر نیز پدیده ای ضروری است که در این میان شهرکرد با ترکیبی از قومیتهای مختلف لر، ترک، فارس و... بدون شک برای دستیابی به توسعه، محتاج میزان قابل توجهی از وفاق اجتماعی است.

    کلیدواژگان: وفاق اجتماعی، وفاق ذهنی، وفاق عینی، شهرکرد، اعتماد اجتماعی
  • هدایت الله نیکخواه*، زهرا ولی پور، پرنیان سرافراز، سیده زینب آهو قلندری صفحات 139-180
    مقدمه

    امروزه مدارای اجتماعی پیش شرط ضروری زندگی در تراکم های بالاتر جمعیتی و انواع رفتارهای فرهنگی است. هدف پژوهش حاضر سنجش مدارای اجتماعی و عوامل موثر بر آن در شهر بندرعباس است.

    روش

    استراتژی این تحقیق قیاسی و از تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد 18 سال به بالا ساکن شهر بندرعباس می باشد که بر اساس جدول مورگان 384 نفر محاسبه شد که برای احتیاط دربرگشت پذیری پرسشنامه ها نمونه به 400 نفر افزایش داده شد. نمونه های مورد پژوهش از طریق روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی استفاده شده است که مبنای آن تحقیقات پیشین و تایید متخصصان مربوطه می باشد و برای تعیین پایایی پرسشنامه از تکنیک ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 24 استفاده شده است.

    یافته

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین مدارای اجتماعی با متغیرهای مستقل که شامل دینداری، جامعه پذیری، احساس تعلق به شهر، پایگاه اقتصادی اجتماعی و متغیرهای زمینه ایی همبستگی وجود دارد. همچنین بین متغیرهای زمینه ایی همچون: جنسیت، سن، درآمد، تحصیلات و مصرف رسانه ایی با متغیر مدارای اجتماعی رابطه معناداری وجود ندارد، اما بین وضعیت تاهل و شغل با تاب آوری رابطه معنی دار است. همچنین نتایج رگرسیونی نشان داد که متغیرهای ذکرشده  0.389درصد از میزان مدارای اجتماعی را تبیین می کنند.

    بحث

    مدارا  نمایانگر اهمیت زیستن افراد در آرامش و صمیمت و تعامل با یکدیگر است که اگر این رفق و مدارا جای خویش را به خشونت و سخت گیری و تند خویی بدهد، بزرگترین زیان متوجه زندگی جمعی افراد و جامعه به هنجار آن ها می‎گردد. در دستیابی به مدارا و تاثیرات بسیار مثبت و ملزوم آن، مولفه های بسیاری همچون، جامعه پذیری مناسب، احساس تعلق به مکان زندگی و افراد حاضر در آن، میزان دینداری شخص و همچنین نقش پایگاه اقتصادی-اجتماعی اشخاص بسیار تعیین کننده و ملموس است.

    کلیدواژگان: مدارای اجتماعی، جامعه پذیری، مصرف رسانه ایی، احساس تعلق به شهر
  • پریا فاروقی*، حسام پورشالچی، هادی اسمخانی اکبری نژاد صفحات 181-200
    مقدمه

    احساس تعلق به مدرسه می تواند در ادراک مثبت نوجوان از خود، دیگران، ارتباط و علاقه به دیگران وهمچنین احساس مسئولیت نسبت به  امور مدرسه موثر باشد  .هدف از مطالعه حاضر، تبیین نقش احساس تعلق به مدرسه در پیش بینی اشتیاق تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر تبریز بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز بود که از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای 299 دانش آموز دوره دوم متوسطه (92 نفر در رشته علوم ریاضی، و 101 نفر در رشته علوم تجربی و 105 نفر در رشته علوم انسانی) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه  بری (2004(، اشتیاق تحصیلی  فردریکز(2004(و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی جینک و همکاران (1999)بودند.

    یافته 

    تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیرهای تعلق به مدرسه، اشتیاق تحصیلی و خودکارآمدی همبستگی معنادار و مثبتی وجود دارد. از سوی دیگر نتایج تحلیل رگرسیون خطی نشان داد که ابعاد تعلق به مدرسه در مجموع 71/0 از تغییرات اشتیاق تحصیلی و 31/0 از تغییرات خودکارآمدی دانش آموزان  را پیش بینی می کنند. از ابعاد تعلق به مدرسه چهار زیر مقیاس مشارکت، احساس مثبت، تعلق و مشارکت علمی به صورت معنی داری اشتیاق تحصیلی را پیش بینی می کنند. همچنین زیر مقیاس های حمایت معلم، احترام و مشارکت علمی پیش بینی کننده معنی دار خودکارآمدی دانش آموزان است.

    بحث

    یافته های پژوهش حاضر تلویحات مهمی برای روانشناسان و مشاوران مدرسه در خصوص  نقش تعلق به مدرسه در اشتیاق و عملکرد تحصیلی بهتر دانش آموزان مقطع متوسطه دارد.

    کلیدواژگان: احساس تعلق به مدرسه، خودکارآمدی تحصیلی، اشتیاق تحصیلی
  • زبیر صمیمی*، فرناز شبان بسیم، آرزو سلیمانی صفحات 201-228
    مقدمه

    احساس خودشکوفایی که در بالاترین سلسله مرتبه نیازهای مزلو قرار دارد، اشاره به شکوفا شدن استعدادها و توانایی های بالقوه انسان ها دارد. رشد احساس خودشکوفایی اثرات مثبتی بر روی افراد و خصوصا دانشجویان دارد. دانشجویان با احساس خودشکوفایی بالا از سلامت روانی، پیشرفت تحصیلی و رضایت زیاد از زندگی برخوردارند؛ بر این اساس شناخت عوامل موثر بر احساس خودشکوفایی در دانشجویان اهمیت فراوانی دارد. با توجه به این موضوع، هدف پژوهش حاضر، تبیین احساس خود شکوفایی دانشجویان بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده و سرمایه اجتماعی بود.

    روش

    در یک طرح توصیفی - همبستگی به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 361 دانشجو (211 دختر و 150 پسر) از دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 98- 1397 انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی، مقیاس خود شکوفایی اهواز و پرسشنامه سرمایه اجتماعی استفاده شد. داده های پژوهش از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین مولفه های حمایت اجتماعی ادراک شده (دوستان، خانواده و شخص مهم) با احساس خود شکوفایی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، بین مولفه های سرمایه اجتماعی (اعتماد، شبکه ها و هنجارهای مشترک، تعاون و همکاری متقابل، همدلی درک و احترام متقابل و همیاری و مشارکت داوطلبانه، هویت جمعی) با احساس خود شکوفایی نیز رابطه مثبت و معنادار مشاهده شد. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که از بین مولفه های حمایت اجتماعی، مولفه های شخص مهم و دوستان قادر به پیش بینی احساس خود شکوفایی بودند. همچنین از بین مولفه های سرمایه اجتماعی، همبستگی جمعی و هویت جمعی قادر به پیش بینی احساس خود شکوفایی بودند.

    بحث

    با توجه به ارتباط مثبت بین متغیرهای حمایت اجتماعی ادراک شده و سرمایه اجتماعی با احساس خودشکوفایی در بین دانشجویان و همچنین پیش بینی احساس خودشکوفایی بر اساس این متغیرها، می توان نتیجه گرفت که حمایت اجتماعی ادراک شده و سرمایه اجتماعی، عامل مهمی در تبیین احساس خود شکوفایی دانشجویان به شمار می روند؛ بنابراین، توجه بیشتر به این متغیرها و پرورش آن ها در بین دانشجویان ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: خود شکوفایی، حمایت اجتماعی ادراک شده، سرمایه اجتماعی
  • حدیث فرجیان*، آرزو زاروئیان صفحات 229-256
    مقدمه

    در جامعه  کنونی ما که  پیچیدگی  و تنوع رفتاری  متعددی  وجود دارد، با  توجه به این که درک جنسی از مسایلی است که اکثر افراد  را دچار تنش  می کند و نسل جوان ما نمی داند با این  موضوع چگونه برخورد کند، لذا واکاوی درک جنسی جوانان ضروری به نظر می رسد و پژوهش حاضر با هدف کاوش درک جنسی جوانان بررسی شد.

    روش

    پژوهش حاضر با اتخاذ رویکرد پدیدارشناسی و با هدف بررسی درک جنسی جوانان انجام گرفت. روش این پژوهش کیفی بود که با 18 نفر از جوانان شهر شیراز (9 زن و 9 مرد)انجام شد. روش نمونه گیری هدفمند و منطبق بر منطق اشباع نظری بوده تا به واکاوی پدیدارشناسانه درک جنسی جوانان بپردازد. تکنیک گردآوری اطلاعات به دست آمده، مصاحبه عمیق نیم ساخت یافته بود که پس از کاوش عمیق مصاحبه ها، داده های حاصله بر اساس مدل تحلیل مضمون کینگ و هاروکس تجزیه شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشانگر دو حیطه اصلی: درک جنسی جوانان و پیامدهای درک جنسی بود و هر کدام شامل مقولات مفهومی زیر می باشند؛ درک جنسی دارای دو دامنه درک آزاداندیشانه و درک محافظه کارانه و پیامدهای درک جنسی شامل سه دامنه فردی، خانوادگی و فرهنگی اجتماعی بودند. یافته ها بر درک مثبت اکثر جوانان از هم خانگی و روابط صیغه ای و ترجیح دادن این روابط به فراهم آوردن شرایط سخت ازدواج تاکید دارند.

    بحث

    یافته ها تاکید می کنند که فرهنگ و خانواده سهم بسزایی در تقویت و یا تثبیت درک جنسی فرد داشته و درک جنسی فرد نیز بر خانواده و فرهنگ موثر است. برخی جوانان دارای درک نامطلوب از مسایل جنسی هستند که باعث می شود به امور جنسی نگاهی بسیار باز داشته باشند و در پی آن، هم خانگی، روسپی گری و روابط صیغه ای را تجربه کنند.

    کلیدواژگان: درک جنسی، جوانان، درک آزاداندیشانه، درک محافظه کارانه
  • محمدحسن یزدانی، اصغر پاشازاده*، فاطمه زادولی صفحات 257-292
    مقدمه

    فقرقابلیتی و سلامت روان از جمله موضوعاتی هستند که به نظر می رسد از مسایل مهم شهرها و بویژه سکونتگاه های غیررسمی می باشند. از همین رو، هدف پژوهش حاضر، سنجش وضعیت مولفه های فقرقابلیتی و سلامت روانی و رابطه بین آنها در سکونتگاه های غیررسمی شهر اردبیل و مقایسه وضعیت این سکونتگاه با سایر سکونتگاه ها یا بافت های شهری موجود در شهر اردبیل می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شهروندان شهر اردبیل می باشند که با کمک فرمول ریاضی کوکران، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین حجم شده و به روش تصادفی طبقه بندی شده از شهروندان ساکن در انواع بافت های شهری اردبیل نمونه گیری شده و با استفاده از ابزار تحقیق (پرسشنامه طیف لیکرت) از آنها داده جمع آوری شده است. در همین خصوص جهت بررسی وضعیت مولفه های فقر قابلیتی و سلامت روان و رابطه بین آنها از آزمون های آماری t تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون در قالب نرم افزار SPSS و جهت مقایسه سکونتگاه های غیررسمی با سایر سکونتگاه های موجود در شهری از مدل رتبه بندی KOPRAS  و برای سطح بندی آنها از روش تحلیل خوشه ای استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که سکونتگاه های غیررسمی شهر اردبیل از نظر فقرقابلیتی و سلامت روان در وضعیت نامناسبی قرار دارند. همچنین رابطه معنادار و معکوسی بین فقر قابلیتی و سلامت روان وجود دارد و اینکه سکونتگاه های غیررسمی شهر اردبیل از نظر فقرقابلیتی و سلامت روان نسبت به سایر بافت های شهری در رتبه آخر و در سطح بسیار نامناسب قرار دارد.

    بحث

    نتیجه تحقیق بیانگر این امر است که پایگاه اجتماعی و اقتصادی بافت های شهری نقش مهمی در فقرقابلیتی و سلامت روان آنها دارد و باید توجه خاصی به مسئله ی فقر قابلیتی در سکونتگاه های غیررسمی و بافت های فرودست شهری شود. در این خصوص لازم است تا محرومیت های مربوط به قابلیت های اساسی فردی و اجتماعی از میان برداشته شود تا میزان سلامت روان شهروندان بهبود یابد.

    کلیدواژگان: فقرقابلیتی، سلامت روانی، سکونتگاه های غیررسمی، بافت های شهری، شهر اردبیل
  • محمداسماعیل ریاحی، مریم شعبانی* صفحات 293-347
    مقدمه

    بسیاری از پژوهش های جامعه شناختی صورت گرفته در حوزه موضوعی استرس مرهون مقاله کلاسیک پیرلین (1981) بوده است. مدل مفهومی ارایه شده در مقاله مذکور (فرآیند استرس) بر تحقیقات جامعه شناختی سه دهه اخیر تاثیر گذاشته است و به نوعی مدلی مرجعی است که برای پژوهش در زمینه تفاوت های سلامت روان به کار می رود.

    روش

    این تحقیق به روش پیمایش انجام گرفته است. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، خوشه ای و سیستماتیک (106مدرسه) و تعداد (742 نفر) به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شدند. جمعیت تحقیق کلیه دانش آموزان دوره متوسطه دوم استان مازندران در سال تحصیلی (98- 1397) می باشند

    یافته ها

    نتایج تحقیق بیانگر آنست که بیشترین میزان استرسی (اولیه و ثانویه) که دانش آموزان از سوی کادر آموزشی مدرسه تجربه کرده اند مربوط به مولفه محرومیت و کم پاداشی (مطمین به گرفتن نمره مناسب ولی کسب نمره کم) و فشارها و محدودیت ساختاری (عدم یادگیری به دلیل شلوغی و بی نظمی کلاس) است. بیشترین میزان استرس مزمن مربوط به مولفه تهدیدها (ترس از اخراج و نگرانی از کسر نمره امتحانی) و محرومیت و کم پاداشی (نگرانی از کسب نمره کم در امتحان) است. متغیرهای تعدیل کننده (حمایت اجتماعی و عزت نفس) نقش موثری در تعدیل روابط بین میزان استرس و پیامد آن (افسردگی و اضطراب) داشته اند که معنادار بوده اند و در این میان نقش حمایت اجتماعی پر رنگ تر است. همچنین در تبیین افسردگی و اضطراب بر حسب نوع مدارس باید گفت: دانش دانش آموزان مدارس دولتی و خاص بیشتر در معرض منابع استرس زایی هستند که تهدید کننده افسردگی و اضطراب آنان است.

    بحث

    به واسطه مدل فرآیند استرس (عوامل استرس زا، تعدیل کننده ها، پیامد استرس و بافت اجتماعی) می توان تفاوت های سلامت روان دانش آموزان را شناسایی نمود.

    کلیدواژگان: منابع استرس، تعدیل گر استرس، پیامد استرس، نوع مدارس
|
  • Seyed Najmodin Mousavi, Reza Sepahvand, Razieh Bagherzadeh Khodashahri* Pages 9-46
    Intorduction

    It is necessary to notice the subjective well-being  and satisfaction of human resources in organizations and lack of attention to them has deleterious effects on individual and organizational performance.

    Method

    The present study is a mixed (qualitative and quantitative)  research which used the Q approach to examine and explain managers’ mental patterns regarding Subjective Well-being of employees. Research method based on purpose, applied research, and data collection was applied, explorative, and descriptive survey respectively. The statistical population in this study was managers and supervisors of Ferro Gilan Complex (N=22) in addition, purposive sampling technique was used which sampling methods are unpredictable. To collect data, deep interviews were administered, whose validity and reliability were confirmed, respectively by CVR approach and Kapa Kohn method. In qualitative part of research, TheManagers of Ferro Gilan Complex were  interviewed by Q method, and distributed Q cards among them and we have Q-Set, Q-Sort. After collecting information from Q sorting, this information was analyzed by factor analysis in quantitative part of research.

    Findings

    The study indicate that managers’ seven main mind-sets relevant to employee subjective well-being are as follows: Justice-oriented, collaboration-oriented, Spirituality-oriented, Trust-oriented, Satisfaction-oriented, Happy-oriented, Positive organizational behavior –oriented.

    Discussin

    Managers with Mental Patterns such as Justice-oriented, collaboration-oriented, Spirituality-oriented, Trust-oriented, Satisfaction-oriented, Happy-oriented, Positive organizational behavior –oriented can improve the subjective well-being   of the employee.

    Keywords: Managers’ Mental Patterns, Subjective Well-being, Q-method
  • Fatemeh Paknahad, Mohammad Taghipourian*, Behzad Farokhseresht, Masomali Salimian Pages 47-76
    Introduction

    The main topic of this research is to Investigating the Impact of Virtual Social Networks on Social Capital and Organizational Learning Capabilities with the Mediating Role of Helpful Activities. An important feature of social networks is that it has become a place to share knowledge, which in turn contributes to the quantitative and qualitative improvement of social capital. Thus, the purpose of this study is investigating the Impact of virtual social networks in social capital and Organizational learning capabilities are in the context of helpful Activities.

    Method

    The statistical population of the study consisted of all employees and managers of the Road and Wreaking Directorate of Mazandaran province (402 people). For this purpose, based on Morganchr('39')s table, 198 questionnaires were collected using a multi-stage cluster sampling method. To collect data, Social capital investment and Assistive Action Totheman (2005) and Organizational Learning Questionnaire Ochr('39')Junan et al (2014) .The validity of the questionnaire was verified by confirmatory factor analysis and reliability through Cronbachchr('39')s alpha.

    Findings

    Findings of the research based on Structural Equation with Lisrel software show that virtual social network alone has a positive and significant effect on social capital, organizational learning ability and auxiliary activities. Also, social capital has an impact on the learning ability of an organization and also contributes to aid It plays the role of mediator in the development of social capital in the relationship between the virtual social network and organizational learning capabilities.

    Discussin

    Social capital affects the ability of organizational learning through direct and indirect indirect actions.In other words, due to the role of Helpful activities with the promotion of social capital based on the virtual social network, the capacity of organizational learning increases.

    Keywords: Assisted Activities, Organizational learning capability, Social capital, Virtual social networking
  • Zohreh Aghajari*, Akbar Atadokht, Nader Hajloo, Mirtaher Mousavi, Rasoul Abbasi Pages 77-110
    Introduction

    According to the psychological theories, the priority of adolescence is the acquisition of identity, which is influenced by physical, psychological, socio-cultural and spiritual factors of this period. The purpose of the present study is to investigate the role of agentic personality, social capital, moral intelligence and psychological capital in identity prediction.

    method

    This study is a descriptive and correlation study. 633 undergraduate students of Tehran universities were selected by random sampling method in the academic year of 2018-2019 and completed the research tools included Extended Objective Measure of Ego Identity Status II (EOM-EIS-II), Multi-measure Agentic Personality Scale (MAPS), the Social Capital Measurement Questionnaire, Moral Competency Inventory (MCI) and Psychological Capital Intervention (PCI). Data were analyzed with using Pearson correlation coefficient and multivariate regression with SPSS-24.

    Findings

    Findings showed that there is a positive and significant relationship between achievement and moratorium identity states with personality agency, moral intelligence, social capital, and psychological capital. Also, these variables positively and significantly predicted the achievement and moratorium identity states. Conversely, the relationship between identity diffusion and these variables was negative. In relation to foreclosure identity, only social capital and psychological capital were positively and significantly related to it.

    Discussion

    According to the findings of this study, it can be stated that different identity states have different relationship with individual constructs (personality agency, moral intelligence and psychological capital) and social (social capital) according to different levels of identity crisis and sense of commitment to personal identity.

    Keywords: personality agency, social capital, moral intelligence, psychological capital, identity
  • Hosseinali Ghajari*, Omid Babaei Pages 111-138
    Introduction

    Considering the impact of social solidarity on the development of societies and the fact that solidarity is the basis of any kind of planning and policy in society, recognizing it can be a great help for development. On the other hand, the main goal of all political systems is to try to unite social groups, which is achieved in the shadow of social solidarity.

    Method

    The research method was quantitative, and a survey was used to collect data. The statistical population includes all citizens aged 17 and over (both men and women) that living in Shahrekord. From among them 385 people were selected as the sample using Cochranchr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s formula, and they were selected by multi-stage cluster sampling method. The research tool was a researcher-made questionnaire that was analyzed using Amos software.

    Findings

    The level of social solidarity among the citizens of Shahrekord is moderate to high. There is also a significant relationship between the variables of government satisfaction, socialization and social trust with social solidarity; Meanwhile, the socialization variable (β = 0.62) shows the greatest impact on the social solidarity variable.

    Discussion

    As social solidarity plays an important role in creating national order and development, that  is also a necessary phenomenon for the development of a region or city, in which Shahrekord with a combination of different ethnicities Lor, Turk, Fars and ... without Doubt requires a significant amount of social solidarity to achieve development.

    Keywords: social trust, social approval, socialization, Shahrekord, social solidarity
  • Hedayat Allah Nikkhah*, Zahara Valipour, Parnian Sarafraz, Seyedeh Zinab Ahoo Ghalandari Pages 139-180
    Intorduction

    Today, social tolerance is a necessary precondition for living in higher population densities and types of cultural behavior. The purpose of this study was to measure social tolerance and its social related factors in Bandar Abbas.

    Method

    The strategy of this research is comparative and the survey technique and questionnaire tools have been used to collect data. The statistical population of this study includes people aged 18 and over living in Bandar Abbas. According to Morganchr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s table, 384 people were counted, and the sample was increased to 400 people as a precautionary measure. The studied samples were selected by simple stratified and random sampling method. To determine the validity of the questionnaire, formal and content validity was used, which is based on previous research and approval of relevant experts, and to determine the reliability of the questionnaire, Cronbachchr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s alpha coefficient technique was used. SPSS 24 software was used to analyze the data.

    Findings

    The results indicate that there is a significant relationship between social tolerance and the independent variables such as religiosity, socialization, feeling of belonging to the city, socioeconomic status variables. Also, there is a significant relationship between marital status and job resiliency with social tolerance variable. The regression results showed that the mentioned variables account for 0.389% of social tolerance.

    Discussion

    Tolerance shows the importance of living in peace and intimacy and interacting with each other. If this tolerance leads to violence and harshness, the greatest harm will be to the collective life of individuals and society. In achieving tolerance and its very positive and necessary effects, many components such as appropriate socialization, sense of belonging to the place of residence and the people present in it, the level of personal religiosity and also the role of socio-economic base of people are very decisive and tangible.

    Keywords: Social tolerance, socialization, media consumption, a sense of belonging to the city
  • Paria Faroughi*, Hessam Pourshalchi, Hadi Smkhani Akbarinejhad Pages 181-200
    Introduction

    The feeling of belonging to school can be effective in adolescentschr(chr('39')39chr('39')) positive perception of themselves, others, communication and interest in others, as well as a sense of responsibility for school affairs. The purpose of this study was to explain the role of school belonging in predicting studentschr(chr('39')39chr('39')) academic motivation and academic self-efficacy of secondary school students in Tabriz.

    Method

    The present study was a survey research. The statistical population of the present study included all male high school students in Tabriz who through cluster random sampling 299 high school students (92 in mathematics, 101 in experimental sciences and 105 in science Human) were selected. The research instruments were Barry School Feeling Questionnaire (2004), Frederick Academic Achievement Questionnaire (2004) and Jink (1999) Academic Self-Efficacy Questionnaire.

    Finding

    Pearson correlation analysis showed that there is a significant and positive correlation between the variables of connectedness with school, academic enthusiasm and self-efficacy. On the other hand, the results of linear regression analysis indicated that the school-related dimensions predicted a total of 0.71 of academic enthusiasm changes and 0.31 of student self-efficacy changes. From the dimensions of connectedness with school, four subscales of participation, positive feelings, membership, and academic participation predict meaningfully academic enthusiasm. Also, the following sub-scales of teacher support, respect and scientific participation are a significant predictor of student self-efficacy.

    Disscution

    The findings of the present study are important implications for psychologists and school counselors about the role of belonging to the school in the enthusiasm and better academic performance of high school students.

    Keywords: sense of connectedness with school, academic self-efficacy, academic enthusiasm
  • Zobair Samimi*, Farnaz Shaban Basim, Arezoo Soleymani Pages 201-228
    Introduction

    The sense of self-actualization, which is at the highest level in the range of Maslowchr('39')s needs, implies the flourishing of the talents and potential of human beings. The development of self-actualization has positive effects on individuals, especially students. Students with high self-actualization have a high degree of mental health, academic achievement and high. Life satisfaction; therefore, it is important to recognize the factors affecting self-actualization in students. Perceived Social support is one of the factors that appears to be related to sense of self-actualization on students. Perceived social support is a kind of mental judgment in which one thinks that his family and friends will help him when faced with tensions and accidents. The sources of support make the person feel caring, loving, self-esteeming and worthwhile, and can successfully deal with stress factors by being part of a broad network of communication. But in addition to perceived social support, another factor that may be associated with self-actualization is social capital. This concept refers to the links and connections among the members of a network as a valuable resource, which creates norms and mutual trust that accomplish the goals of the members, and with known sociological variables such as trust, awareness, concern about others and public issues, Participation in public affairs, solidarity and group solidarity, and collaboration. Given the importance of perceived social support and social capital variables, the purpose of this study was to explain Sense of self-actualization among Student by perceived social support and social capital.

    Method

    In a Descriptive-correlational study, from among all students of various schools of Azerbaijan Shahid Madani University, in 2018-2019, 361 students (211 girls and 150 boys) were selected using multistage cluster sampling method and using the margin of error Cochran. The participants completed the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Ahwaz Self – Actualization Inventory and Social capital Inventory. Data analysis was performed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis (stepwise).

    Findings

    The results showed that there is a positive and significant relationship between perceived social support components (friends, family and person) with Sense of self-actualization. Also, there was a positive and significant relationship between the components of social capital (trust, networks and common norms, mutual cooperation and cooperation, empathy of understanding and mutual respect, co-operation and voluntary participation, collective identity) with Sense of self-actualization. The positive relationship between perceived social support and social capital with self-actualization means that with increased perceived social support and social capital, self-actualization increases in students, and vice versa. Also, Stepwise regression results showed that from components of perceived social support, important person and friend were able to predict Sense of self-actualization. These results also indicated that from components of social capital, Social solidarity and collective identity were able to predict Sense of self-actualization.

    Discussion

    Considering the positive relationship between perceived social support and social capital with Sense of self-actualization among students and predicting Sense of self-actualization.based on these variables, it can be concluded that perceived social support and social capital variables are important factors in explaining studentschr('39') Sense of self-actualization. In line with the results of previous researches, it can be concluded that families and friends are important sources of social support for students, and the quality and quantity of social relationships, social ties or social capital determines the growth and prosperity of students. So neglecting these factors can cost a lot of money for the higher education system. Therefore, by designing practical policies to increase the perceived social protection level, as well as expanding social capital, establishing interpersonal and group relationships, self-awareness and conflict resolution can be significantly affected by the costs and educational costs of the education system it’s great. Therefore, paying more attention to these variables and raising them among students and other groups is essential.

    Keywords: self-actualization, perceived social support, social capital
  • Hadis Farajian*, Arezoo Zaroeian Pages 229-256
    Introduction

    In our current society, there is a lot of complexity and diversity of behavior, given that, Sexual understanding is one of the things that stresses and our young people generation doesnchr('39')t know how to deal with it. Therefore, it is necessary to analyze the of young people sexual understanding and the purpose of this study was to explore the young people sexual understanding.

    Method

    Current research was conducted by adopting a phenomenological approach and with purpose of examine of young people sexual understanding. Research method was qualitative that carried out with 18 young people (9 Women and 9 Man) of Shiraz city. Sampling method was purposeful and consistent with theoretical saturation logic until phenomenological explore the sexual understanding of young people. Information collection technique was semi - structured deep interview. After a deep exploration of the interviews, the resulting data separated based on the analysis model of content the King and Haroux.

    Findings

    The results indicated two main areas: sexual understanding and consequences of sexual understanding and each includes the following conceptual categories. Sexual understanding had two domains of free - thinking and conservative understanding and the consequences of sexual understanding included three domains: individual, family, and social. The findings underscore to young people positive understanding of toward roommates and relation concubine, and prefer these relations to the provision of marriage difficult conditions.

    Discussion

    The findings emphasize that culture and family play a significant role in reinforcing or consolidating person sexual understanding and that person sexual understanding also influence on family and culture. Some young people have an abnormal understanding to sexual issues, which makes them look at sex more openly and then experience roommates, prostitution and relation concubine.

    Keywords: Sexual understanding, Young people, free - thinking understanding, conservative understanding
  • Mohammad Hasan Yazdani, Asghar Pashazadeh*, Fatemeh Zadvali Pages 257-292
    Introduction

    capacity poverty and mental health are among the issues that seem to be important issues in cities, especially informal settlements. Therefore, the aim of the present study is to assess the status of capacity poverty and mental health and the relationship between them in informal settlements of Ardabil city and compare the status of this settlement with other settlements or urban contexts in Ardabil.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The statistical population of this study is the citizens of Ardabil. With the help of Cochranchr(chr('39')39chr('39'))s mathematical formula, 384 people were determined as a statistical sample and randomly sampled from citizens living in different urban contexts of Ardabil. Data were collected from them using a research tool (Likert scale questionnaire).

    Results

    The results of the research showed that the informal settlements in Ardabil are in poor condition in terms of capacity poverty and mental health. There is also a There is also a significant and inverse relationship between capacity poverty and mental health. Informal settlements in Ardabil are in the last rank and in a very inappropriate level compared to other urban contexts in terms of capacity poverty and mental health.

    Discussion

    The results indicate that the social and economic status of urban contexts play an important role in their capacity poverty and mental health and special attention should be paid to the issue of capacity poverty in informal settlements and lower urban contexts. In this regard, the deprivation of basic individual and social capabilities must be eliminated in order to improve the mental health of citizens.

    Keywords: Capacity Poverty, Mental Health, Informal Settlements, Urban Textures, Ardabil City
  • Mohammad Esmaeil Riahi, Maryam Shaebani* Pages 293-347
    Introduction

    Many sociological studies in the area of stress have been due to the classic article of Pearlin (1981).The conceptual model presented in this paper has affected the sociological research of the last three decades and is a kind of reference model applied to research on mental health disparities.

    Method

    The research was conducted the survey method. By using the stratified sampling, cluster sampling and systematic sampling, the number of 742 people was chosen as the sample size. The population of the study is all students of secondary school of Mazandaran province (2018-19).The date for this survey are collected by questionnaire and analyzed by SPSS and LISREL.

    Findings

    The results indicate that the highest levels of stress (primary and secondary) that students have experienced is associated with the component of deprivation & underreward and structural constraints. Also, the highest amount of chronic stress is related to the element of threats and Deprivation & underreward. From other research results, moderating variables have an effective role in moderating the relationship between stress and outcome (depression and anxiety) that have been significant. In explaining depression and anxiety: students in public and Magnet schools are more likely to be subject to stress sources that threaten their depression and anxiety.

    Discussion

    The aim of sociological studies is to explain the relationship between social status and mental disorder; and the focus of these studies is the classical literature of Pearlin (1981) that describes the main elements of the stress process model. Each of the aforementioned model elements has been highly studied in recent years and has different sub - sections; this paper explores the detailed descriptions of its elements in response to the question that due to the stress process model (Sources, Moderator, Manifestation, and Social Context), the mental health differences can be identified. Generally, the most important positive aspect of the social stress process approach is its preventative property as the stress process model is a vehicle for explaining mental health differences and in other words, these models explain the differences in a meaningful way.

    Keywords: Sources, Moderator, Manifestation, School Types