فهرست مطالب

پژوهش های ادیانی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه پژوهش های ادیانی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پری فیروزفرد، سید احمد میریان آکندی*، مرتضی خرمی، مهدی افچنگی صفحات 7-24

    «احسان» یکی از مفاهیم ارزشمند اخلاقی است که در تعالیم دین مبین اسلام و ادیان پیشین تاکید جدی و اساسی بر آن شده است. با توجه به متون کتب مقدس می توان گفت هدف غایی ادیان الاهی، بسط و گسترش نیکوکاری است. در قرآن و کتب عهدین، آیات و تعالیم ارزشمندی ذکر شده است که عمل به هر یک از آنها می تواند انسان را به سرمنزل مقصود راهنمایی کند و مقدمات تقرب وی را به درگاه خداوندی بیش از پیش هموار سازد. این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی و با هدف تطبیق دیدگاه قرآن و کتب عهدین درباره مصادیق «احسان» صورت گرفته است. در نتیجه با توجه به آیات قرآن و تعالیم عهدین، می توان تصویری روشن از جایگاه واقعی تعالیم قرآنی در نهادینه سازی آموزه های اخلاقی و تاثیر بیشتر آن بر تعالیم عهدین ارایه کرد. نتایج بررسی تطبیقی نشان می دهد مصادیق «احسان» در قرآن و کتب عهدین شامل زکات، صدقه، انفاق، اطعام نیازمندان و محبت است که می تواند به گروه های مختلف جامعه اختصاص یابد؛ اما تفاوتشان در این است که در قرآن نسبت به کتب عهدین، احسان تنوع بیشتری دارد و بر آن تاکید بیشتری شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، عهدین، آموزه اخلاقی، احسان، بررسی تطبیقی
  • امید قربانخانی*، داود ملاحسنی، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 25-51

    آیه 82 سوره نساء از مشهورترین آیات قرآن کریم است که در موضوعات مختلفی به آن استناد شده است. پژوهش حاضر از میان موضوعات مختلف مرتبط با این آیه، ملازمه ای را می کاود که این آیه میان بشری بودن متن و مبتلاشدن به اختلاف کثیر برقرار کرده است؛ و این پرسش اساسی را پی می جوید که: آیا هر متن بشری به طور کلی و همیشه دارای اختلاف کثیر است یا آنکه قرآن ویژگی خاصی دارد که بازیابی آن در متون بشری، عامل پدیداری اختلاف کثیر در این متون است؟ بدین منظور در رویکردی تحلیلی انتقادی، دیدگاه های مفسران درباره اختلاف مذکور در آیه بررسی شده و بر اساس امکان انطباق بر متون بشری و مفاد خود آیه راستی آزمایی شده است. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد اختلافی که قرآن مبرای از آن بوده و متون بشری در صورت همانندی به قرآن مبتلای به آن خواهند شد ناظر به شبکه گسترده ارتباطات دلالی در قرآن است. از این رو متون بشری به طور کلی به اختلافات و تناقضات درونی فراوان مبتلا نیست، بلکه فقط وقتی بخواهد همچون قرآن دارای تشابک دلالی باشد، ناسازگاری های درونی در آنها بروز می کند.

    کلیدواژگان: اختلاف کثیر، تناقض، تشابک دلالی، تناظر آیات، آیه 82 سوره نساء
  • کوثر حلال خور، داود معماری*، راضیه حلال خور صفحات 53-78

    خاستگاه و مصادر ادیان، مخصوصا دین اسلام، از مباحث مهمی است که خاورشناسان در خلال مطالعات ادیانی شان به آن پرداخته اند. مطالعه تاریخ دین اسلام هم زمان با نهضت ترجمه متون اسلامی در سده سیزده و چهارده میلادی، توجه اروپاییان را برانگیخت، اما توجه جدی به این جنبه از دین پژوهی در غرب به اوایل قرن نوزدهم باز می گردد که هم زمان با رویکرد نقد تاریخی به متون مذهبی بود. نوشته حاضر ترجمه و تحلیل مقاله «تقسیم بندی دوره ای صدر اسلام بر اساس روابط آن با دیگر ادیان» تالیف دین پژوه هلندی، ژاک واردنبرگ، است که تاریخ صدر اسلام و روند گسترش جنبش مذهبی جدید در جریان تعاملات پی درپی با اقلیت های مذهبی موجود در آن دوران را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که اسلام در فرآیند ارتباطاتش، تحول و تغییری مفهومی از «تزکیه مذهبی» به «جنبش اصلاحی» و در نهایت تبدیل آن به دین مستقل را تجربه کرده است.

    کلیدواژگان: تاریخ صدر اسلام، محمد (ص)، مشرکان، یهودیان، مسیحیان، دین اسلام، ژاک واردنبرگ
  • سیده مریم سرمدی*، حمید بخشنده، الیاس عارف زاده، آبتین گلکار صفحات 79-106

    مسئله شر ارتباط انسان با خدای قادر و عالم و خیرخواه محض را در عمل دچار تزلزل می کند و ارتباط انسان ها با یکدیگر را تحت الشعاع تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم خود قرار می دهد. هدف از انتخاب رمان به عنوان بخشی از پژوهش الاهیاتی، اتخاذ روش حصرگرایانه و روش میان رشته ای بود تا با رویکرد ادبیات بتوان ابعادی از معنا را در سطحی متفاوت دید. در این مقاله ماهیت، مصداق، و کارکرد شر، نسبت انسان با شر، نسبت شر و گناه اولیه، و مواجهه کلیسا با شر، با تکیه بر دیدگاه متالهان قدیم و جدید ارتدوکس از یک سو، و مفاهیم الاهیاتی متن رمان برادران کارامازوف فیودور داستایفسکی از سوی دیگر، بررسی شده است. برخلاف دیدگاه الاهیات کاتولیک و پروتستان، گناه اولیه در الاهیات ارتدوکس موضوعیت چندانی ندارد. اعتقاد داستایفسکی به پاک بودن کودکان از گناه اولیه نیز هم راستا با سنت ارتدوکس است، اما علی رغم مواضع متفاوت ارتدوکس ها، در رمان مذکور بخشایش همه گناهکاران مد نظر نویسنده است. همچنین، در الاهیات ارتدوکس از کارکردهای شر، معرفت نیک و بد است، اما در رمان مذکور این معرفت ارزشمند نیست. تاثیرپذیری داستایفسکی از الاهیات ارتدوکس در رمان برادران کارامازوف، و درهم آمیختگی، وابستگی و مکمل بودن شر و خیر از نتایج این پژوهش است.

    کلیدواژگان: شر، ارتدوکس، فئودور داستایفسکی، برادران کارامازوف
  • قاسم محسنی مری*، سلیمان عباسی صفحات 107-134
    پرسش از خاستگاه، چگونگی روند آفرینش، دگرگونی در هستی، هدف از آفرینش، هویت و سرنوشت آدمی، در اندیشه های انسان شناختی ریشه دارد که در ادیان، ناهمسان بحث شده است. پیدایی انسان در صورت خاستگاهی بر اساس کهن روایت میان رودانی همبسته به پویش ذهن انسان کهن است که آن را در پیوند با امور کیهانی و گیتیانه و پیامدی از ستیزه جویی ایزدان می انگاشت. ظهور انسان در روایتگری تورات هم پیوند با آفرینش هستی در فرآیند زمانی است که با توالی و ترتیب زمانی، زمینه آفرینش انسان فراهم شد و با سرشتی از خاک به صورت خدا صورتگری شد. قرآن کریم با بازتاب الگوی ساختاری پیشااسلامی از آفرینش، ضمن بازسازی و طراحی نظام جدید در پرتو یگانگی، خاستگاه آفرینش هستی و انسان را روایت کرد. این جستار با شیوه مطالعات کتاب خانه ای و تطبیقی در پی بررسی روایت ها و آشکارسازی درون مایه های همسان و ناهمسان مولفه های هستی شناسی و انسان شناسی خاستگاهی است و تفاوت روایت ها را برآمده از گفتمان ویژه و زاویه دید متون دانسته است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، آفرینش انسان، میان رودان، تورات، قرآن کریم
  • سعید کریمی*، نصرالله پورجوادی، رضا الهی منش، محمد سوری صفحات 135-161

    با آنکه پیشینه استفاده از عهد عتیق در تفسیر آیات قرآن به صدر اسلام می رسد، نقل قول مستقیم از متن عبری آن در میان مسلمانان بسیار نادر است. شمس الدین دیلمی، تنها عارفی است که در تفسیر عرفانی تصدیق المعارف، در توضیح برخی از مراحل سلوک و جایگاه انسان در خلقت و اثبات حقانیت و برتری پیامبر اکرم (ص) به متن عبری و گاه عربی تورات استشهاد کرده است. استفاده او از متن تورات، هم باعث شده است دقیق تر به مسایل مطرح شده در قرآن توجه کند و هم نسبت به عرفای پیش از خود نگاه متفاوتی به موضوعات عرفانی و سلوکی داشته باشد؛ چنان که در جایی عدول از ظاهر به باطن را جایز ندانسته و در جایی دیگر در توضیح موضوع عرفانی رجال غیب دچار خطا شده است. در مقاله حاضر کوشیده ایم ضمن نقل عباراتی که دیلمی از تورات در تبیین بعضی از مسایل دینی و عرفانی آورده است، تلقی او از مسایل مذکور را با تلقی عرفای پیش از وی مقایسه کنیم.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تورات، تفاسیر عرفانی قرآن، شمس الدین دیلمی، تصدیق المعارف
  • یاسر احمدوند*، مجید گوهری رفعت صفحات 163-183

    آرای عرفانی ابن عربی و شاگردانش در پرداختن به مقوله انسان کامل، ولایت و علم در سپهر تاملات دانشمندان شیعه و ناظر به نسبت امام و علم، به عرصه ای متفاوت با منظر متکلمان شیعه متقدم وارد شد. غیر از گروهی از علمای شیعه که درباره علم امام سکوت کرده اند متقدمان از علمای شیعه در باب علم امام این نگرش را پذیرفته و معتقدند گرچه علم امام کامل است، اما دامنه علم واجب امام، فقط در حیطه مسایل دین و احکام است و علم امام به سایر علوم، فنون و اخبار ملازمه ای با امامتش ندارد. بعدها و تحت تاثیر رواج افکار عارفان، مخصوصا ابن عربی، گروهی از اندیشمندان شیعه معتقد شدند علم امام مطلق است. برخی از متکلمان شیعه، خصوصا سید حیدر آملی، با واردکردن آموزه های ابن عربی و مکتب وی در تبیین ساختار اعتقادی شیعه زمینه را برای پدیدآمدن تلفیق فکری کلام، فلسفه و عرفان در حکمت متعالیه فراهم کردند. با تشریح آموزه های ابن عربی و مطرح کردن ولایت شیعی و تبیین آن به همت شارحان شیعی وی، متکلمانی نظیر ابن ابی الجمهور با مبنا قراردادن این تعالیم در مسئله علم امام با بیان علم لدنی و تعمیم آن در همه مراتب، علم امام را مطلق دانسته اند. در این نوشتار کوشیده ایم به روش توصیفی تحلیلی در مکتب بغداد با محور قراردادن آرای سید مرتضی از یک سو و تاثیر مکتب ابن عربی در فهم عمیق معارف در متکلمان شیعه با محوریت آرای ابن ابی الجمهور و با تاکید بر کتاب مجلی مرآه المنجی، از سوی دیگر، گستره علم امام را تبیین کنیم.

    کلیدواژگان: مکتب ابن عربی، سید مرتضی، ابن ابی الجمهور، مجلی مرآه المنجی، علم امام
  • منتظر بلوچی*، یوسف دانشور نیلو، مهراب صادق نیا، بهروز حدادی صفحات 185-213

    الاهیات مسیحی نوارتدوکسی، که به الاهیات نواصلاحات، بحران یا دیالکتیک نیز مشهور است، اولین صدای مخالف با الاهیات مسیحی لیبرال است که در تمدن غرب، در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، الاهیات غالب بود. الاهی دانان نوارتدوکس، هرچند با هم کاملا همنوا نیستند، ولی در ضدیت با آموزه های الاهیات لیبرال و بازگشتی نو به الاهیات ارتدوکسی هم صدا هستند. راینهولد نیبور بنیان گذار اصلی الاهیات نوارتدوکسی آمریکا است. انسان شناسی، محور اصلی الاهیات او است که اساس آموزه های الاهیات اخلاق اجتماعی و الاهیات سیاسی اش را شکل می دهد. او خوش بین ترین دیدگاه بدبینانه به ماهیت انسان در رویکرد الاهیاتی نوارتدوکسی را دارد. الاهیات نفس و الاهیات گناه در انسان شناسی او برجسته است. در اندیشه نیبور، انسان روحی خودمتعال و خودآگاه با روابطی دیالکتیکی در موقعیت های پارادوکسی است. انسان به نحو اجتناب ناپذیری گناهکار است، هرچند گناه ضرورت ماهیت او نیست. گناه نخستین در انسان موروثی نیست بلکه در تمایل به شورش و عصیان او در برابر خدا است.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، راینهولد نیبور، الاهیات مسیحی، نوارتدوکسی، گناه
  • زهرا خشک جان* صفحات 215-231

    تمرکز این مقاله بر کنکاش در چیستی معنای دینی (نه معنای دین) و چگونگی عملکرد آن در برساخت رفتار و کنش های فردی و جمعی است که با اتخاذ برساخت گرایی اجتماعی به عنوان رویکرد نظری روشی صورت گرفته است. از دیدگاه برساخت گرایی اجتماعی، دین، سایبان مقدسی است (به تعبیر برگر) که توان چشمگیر آن در معنابخشی به تمام وجوه حیات انسانی در اشکال فردی و جمعی، آن را به یکی از نظام های معنایی بسیار نامیرا و موثر در زندگی بشری تبدیل کرده است. از این رو حتی در عصر پساسکولاریسم نیز، ماهیت دین به عنوان منبع معنایی، هرچند با بازنمایی های متفاوت، اما به صورتی پیوسته، توام با فراز و نشیب، پایدار بوده است. برساخت گرایان معتقدند دین، نظام معنایی کاملا جمعی و تعاملی است که بسان نظام معنایی غالب عمل می کند که جهان و پدیده های آن را برای باورمندان، فهم پذیر، هدفمند و توجیه پذیر می کند و حتی زمانی که این نظام غالب، در گستره فردی و جمعی، با مشکل مواجه شود، معنای موقعیتی نشیت گرفته از آن، به عنوان جایگزین موقت و گاه دایمی عمل کرده، هویت، رفتار و کنش های متعدد را برمی سازد و جهت دهی می کند.

    کلیدواژگان: برساخت گرایی اجتماعی، دین، نظام معنایی غالب، جامعه شناسی دین، معنا
  • مصطفی عبدالهی، رامین یلفانی*، محبوبه شرفی صفحات 233-254

    عدالت باوری و ظلم ستیزی در ادوار مختلف ایران زمین باعث بروز بسیاری از نحله های فکری و سیاسی در این کشور شده است؛ حروفیه و اخوان الصفا از جمله فرقه هایی هستند که با رویکرد عدالت گستری در ایران ظهور کردند؛ و اگرچه با هم مفارقت زمانی دارند، اما در هر دو حوزه نظر و عمل نسبت های در خور توجهی دارند؛ در حوزه نظر، حروفیه نیز همانند اخوان الصفا بر سیادت کلمه و حرف تاکید بسیار دارند و معتقدند فقط کلمه از اصالت و مانایی برخوردار است. به بیان کلی، حوزه عمل یا همان سیاست عملی محل اصلی مناقشه این دو با یکدیگر است؛ این در حالی است که در عالم نظر تفاوت چندانی بین این دو وجود ندارد؛ بر این اساس، پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که مبانی نظری و عملی شریعت از دیدگاه اخوان الصفا و حروفیه چه شباهت ها و تفاوت هایی دارد؛ فرضیه پژوهش حاضر این است که اخوان الصفا و حروفیه اگرچه در حوزه مبانی نظری شریعت اشتراک نظر دارند، اما در حوزه عملی شریعت، که در پیوند با سیاست است، با هم تفاوت دارند. این پژوهش با هدف بررسی کلیات فکری و عملی اخوان الصفا و حروفیه در حوزه های دین و سیاست به روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است.

    کلیدواژگان: اخوان الصفا، حروفیه، ساختار فکری، کنش سیاسی و دینی
  • محمدرضا مجیدی*، مجید تلخابی صفحات 255-281

    بررسی نقش دین و سیر تحول دینداری در جوامع اروپای غربی، به عنوان جوامعی سکولار، همواره مهم بوده است. این مقاله با لحاظ کردن بازه زمانی 1980 تا 2010، به دنبال پاسخ به این پرسش است که دینداری در جوامع اروپای غربی، به ویژه در دو بعد باورمندی به دین و عمل به باورهای دینی، با چه تحولاتی مواجه شده است. برای پاسخ به این پرسش از روش پیمایشی و تحلیل داده ها بهره گرفته ایم. در همین رابطه برنامه ای پیمایشی با عنوان «مطالعه ارزش های اروپایی» از سال 1981 و در قالب پنج موج مطالعاتی (1981، 1990، 1999، 2008 و 2017) ایده ها، نگرش ها و ارزش های شهروندان را در زمینه های مختلف، از جمله دین و دینداری، بررسی کرده است که در مقاله حاضر برای تبیین و تحلیل بحث خود از داده های آن بهره برده ایم. با در نظر گرفتن شاخص هایی چون خداباوری، انجام دادن مناسک دینی، میزان رجوع به کلیسا و پای بندی به آیین سنتی دینی در مسایل مهم زندگی (تولد، ازدواج و مرگ) یافته های این پژوهش نشان می دهد که فرآیند سکولاریزاسیون در کشورهای اروپای غربی، هم در میزان باورمندی به دین و هم در میزان عمل به باورهای دینی، تشدید شده و نقش دین در زندگی جوامع اروپای غربی بیش از پیش رو به زوال است.

    کلیدواژگان: سیر تحول دینداری، باورها و اعمال دینی، سکولاریزاسیون، مسیحیت، جوامع اروپای غربی
  • صالحه خدادادی*، محسن بدره صفحات 283-314

    این مقاله نخست درباره تصویر حوا، در مقام اولین زن در داستان آفرینش قرآن و عهدین، به طور مقایسه ای سخن می گوید و به  ابعاد جایگاه انسانی، تقصیر در هبوط و مجازات گناه نخستین او می پردازد؛ سپس پیامدها و بازنمایی های این تصویر الاهیاتی را در ادبیات و هنر دو جهان مسیحی و اسلامی بررسی و مقایسه می کند. این هدف با گردآوری داده ها و کاوش در اسناد کتاب خانه ای و آثار هنری در قالب مطالعه مقایسه ای خرد و متوازن به نحو تبارشناختی در بخش اول، یعنی بررسی داستان آفرینش در قرآن و عهدین، و به نحو مقایسه ای نامتوازن در بخش دوم، یعنی تاثیر منابع الاهیاتی بر ادبیات و هنر، صورت گرفته است. حاصل این واکاوی نشان می دهد تصویر حوا در عهدین عاری از اسطوره های زن ستیزانه نیست و خلق شدن از دنده چپ، وسوسه آدم و تقصیرکاری در هبوط و مجازات حوا متفاوت با آدم تصویر شده است، در صورتی که قرآن چنین تصویری ترسیم نمی کند. به هر حال، گذشته از ادبیات و هنر غربی که تصویر عهدینی حوا را بازنمایی می کند، برخی آثار ادبی و هنری اسلامی نیز متاثر از همان تصویرند و با تصویر قرآنی حوا مطابقت ندارند.

    کلیدواژگان: حوا در عهدین، حوا در قرآن، حوا در ادبیات، حوا در هنر، الاهیات جنسیت
|
  • Pari Firuzfard, Seyyed Ahmad Miriyan Akandi *, Morteza Khorrami, Mahdi Afchangi Pages 7-24

    Benevolence is one of the valuable moral concepts that has been seriously and fundamentally emphasized in the teachings of Islam and previous religions. According to the biblical texts, it can be said that the ultimate goal of the divine religions is the expansion and extension of charity. In the Quran and the Bible, valuable verses and teachings have been mentioned, the practice of each of which can guide man to his destination and smooth the path for his approach to God more than before. This research has been done based on descriptive-analytical method and with the aim of applying the view of the Quran and the books of the Bible about the examples of "benevolence". As a result, according to the verses of the Quran and the teachings of the Bible, a clear picture of the real position of the Quranic teachings in the institutionalization of moral teachings and its greater impact on the teachings of the Bible can be provided. The results of a comparative study show that the examples of "benevolence" in the Quran and the Bible include zakat (almsgiving), charity, donation, feeding the needy and affection that can be assigned to different groups of society; but the difference is that in the Quran, benevolence is more diverse and emphasized than in the Bible.

    Keywords: Quran, Bible, Moral Doctrine, benevolence, comparative study
  • Omid Qorbankhani *, Davud Mollahasani, Mohammad Kazem Rahman Setayesh Pages 25-51

    Verse 82 of Surah al-Nisa is one of the most famous verses of the Holy Quran, to which is referred in numerous subjects. Among the various topics related to this verse, the present study explores the connection that this verse has established between the humanity of the text and the suffering of multiple differences. Therefore, it seeks the fundamental question, whether human texts in general and always have multiple differences, or the Quran has a special feature that its reproduction in human texts leads to multiple differences. For this purpose, in an analytical-critical approach, the views of the commentators on the difference mentioned in verse 82 of Surah al-Nisa have been examined and tested in terms of the possibility of their conforming to human texts and the content of the verse itself. Studies show that the difference that the Quran is free from and that human texts will be affected if they are similar to the Quran refers to the extensive network of semantic implications in the Quran. Thus, human texts in general do not suffer from multiple internal differences and contradictions, but only when they are intended to have such network implications as the Quran, internal inconsistencies arise.

    Keywords: Multiple Differences, contradictions, Network Implications, Correspondence of Verses, Verse 82 of Surah al-Nisa
  • Kosar Halalkhor, Davood Memari *, Raziyeh Halalkhor Pages 53-78

    The origin of religions, especially Islam, is one of the important topics that orientalists have addressed during their religious studies. The study of the history of Islam at the same time as the translation of Islamic texts in the thirteenth and fourteenth centuries attracted the attention of Europeans, but serious attention to this aspect of theology in the West dates back to the early nineteenth century, which coincided with historical criticism of religious texts. The present paper is a translation and analysis of the article "The Periodic Division of Early Islam Based on Its Relations with Other Religions" by Dutch theologian Jacques Waardenburg, which examines the history of early Islam and the development of a new religious movement during its ongoing interactions with existing religious minorities at the time, and concluded that Islam, in its communication process, experienced a conceptual transformation from "religious edification" to "reform movement" and ultimately changed into an independent religion.

    Keywords: History of Early Islam, Muhammad (PBUH), Pagans, Jews, Christians, Islam, Jacques Waardenburg
  • Seyyedeh Maryam Sarmadi *, Hamid Bakhshandeh, Eliass Arefzadeh, Abtin Golkar Pages 79-106

    The problem of evil is one of the confusing issues of man that shakes his relationship with Almighty God, the All-Knowing and the Pure Benevolent, in practice and directly or indirectly overshadows the relationship of human beings with each other. The purpose of selecting the novel as part of theological research was to adopt an exclusive interdisciplinary method so that with the literary approach, dimensions of meaning can be seen at different levels. In this article, the nature, instance, and function of evil, the relation of man with evil, the relation between evil and original sin, and the church's confrontation with evil, based on the views of old and new orthodox theologians have been investigated as well as the theological concepts of the novel, the Brothers Karamazov by Fyodor Dostoevsky. Contrary to the views of Catholic and Protestant theology, original sin has little to do with orthodox theology. Dostoevsky's belief in the purity of children from original sin is also in line with the Orthodox tradition, but in spite of the different orthodox positions, the author seeks the forgiveness of all sinners in the mentioned novel. Furthermore, in orthodox theology, one of the functions of evil is the knowledge of good and bad, but in the novel, such knowledge is not valuable. The influence of orthodox theology on Dostoevsky's novel, the Karamazov Brothers, and on the other hand the intermingling, dependence, and complementarity of good and evil are among the results of this study.

    Keywords: Evil, Orthodox, Fyodor Dostoevsky, Karamazov Brothers
  • Ghasem Mohseni Mary *, Soleyman Abasi Pages 107-134
    The question of the origin, the quality of the creation process, the transformation in existence, the purpose of creation, the identity and destiny of man, all of them, are rooted in anthropological ideas that have been discussed in religions heterogeneously. The emergence of man in the form of origin, according to the ancient Mesopotamian tradition, is related to the dynamics of the ancient human mind, which was associated with cosmic and galactic affairs and considered as a consequence of Gods' militancy. The emergence of man in the narration of the Torah is related to the creation of the universe in the temporal process, which, in chronological order, provided the ground for the creation of man who was shaped in the form of God by the nature of the soil. The Holy Quran, by reflecting the pre-Islamic structural model of creation, while reconstructing and designing a new system in the light of unity, has narrated the origin of the creation of the universe and man. This research, through library and comparative studies, seeks to examine traditions and reveal homogeneous and heterogeneous themes of ontological and anthropological components of the origin. As a result, it has found that the difference between the traditions is due to the special discourse and the perspective of the texts.
    Keywords: Anthropology, Human Creation, Mesopotamia, Torah, Holy Quran
  • Saeid Karimi *, Nasrollah Pourjavady, Reza Elahimanesh, Mohammed Soori Pages 135-161

    Although the history of the use of the Old Testament in the interpretation of Quranic verses dates back to the beginning of Islam, direct quotations from its Hebrew text are very rare among Muslims. Shams al-Din Deylami is the only mystic who has referred to the Hebrew and sometimes Arabic text of the Torah in his mystical interpretation Tasdigh al-Maaref, in order to explain some stages of human journey to God and man's position in creation, and also to prove the legitimacy and superiority of the Holy Prophet (PBUH). His use of the Torah text has caused him to pay more attention to the issues raised in the Quran and to have a different view of mystical and spiritual subjects than the mystics before him; As in one case he did not consider it permissible to shift from exoteric meanings to esoteric ones, and in another case he made a mistake in explaining the mystical subject of the unseen men. In the present article, we have tried to compare his interpretation of the above-mentioned issues with the interpretation of the mystics before him, while narrating the expressions that Deylami has quoted from the Torah in explaining some religious and mystical issues.

    Keywords: The Holy Quran, Torah, Mystical Interpretations of the Quran, Shams al-Din Deylami, Tasdigh al-Maaref
  • Yaser Ahmadvand *, Majid Gohari Rafat Pages 163-183

    The mystical views of Ibn Arabi and his students in dealing with the subjects of perfect man, guardianship and knowledge entered a different field from the perspective of earlier Shiite theologians through the reflections of Shiite scholars considering the relationship between Imam and knowledge. Apart from a group of Shiite scholars who have remained silent about the Imam's knowledge, the early Shiite scholars, accepted this view on the Imam's knowledge and believed that although the his knowledge is complete, the scope of the Imam's necessary knowledge is only in matters of religion and rules, and the knowledge of other issues, techniques and news is not related to his Imamate. Later, under the influence of the spread of the thoughts of mystics, particularly Ibn Arabi, a group of Shiite thinkers believed that the Imam's knowledge is absolute. Some Shiite theologians, especially Seyyed Heydar Amoli, by inserting the teachings of Ibn Arabi and his school of thought in explaining the structure of Shiite belief, provided the basis for the emergence of an intellectual combination of theology, philosophy and mysticism in Hekmat Motealiyeh (transcendent wisdom). By explaining the teachings of Ibn Arabi and introducing the Shiite guardianship and clarifying it by his Shiite commentators, theologians such as Ibn Abi al-Jomhur, basing the issue of Imam's knowledge on these teachings and expressing ladunni knowledge (God-given knowledge) and generalizing it in all levels, have considered the Imam's knowledge absolute. In this paper, using descriptive-analytical method, we have tried to explain the scope of the Imam's knowledge by focusing on the views of Sayyid Morteza in the Baghdad school and the influence of Ibn Arabi school on the deep understanding of knowledge in Shiite theologians, and also by concentrating on the views of Ibn Abi al-Jomhur with emphasis on the book of Mojalli Mirat al-Monji.

    Keywords: Ibn Arabi School, Seyyed Morteza, Ibn Abi al-Jomhur, Mojalli Mirat al-Monji, Imam's knowledge
  • Montazar Balouchi *, Yousef Daneshvar Nilu, Mehrab Sadeghnia, Behruz Hadadi Pages 185-213

    Neo-orthodox Christian theology, also known as neo-reformist, crisis, or dialectical theology, was the first voice against liberal Christian theology which prevailed in Western civilization in the late nineteenth and early twentieth centuries. Neo-orthodox theologians, though not entirely in agreement with each other, are unanimous in their opposition to the teachings of liberal theology and in their new return to orthodox theology. Reinhold Niebuhr is the main founder of American neo-orthodox theology. Anthropology is the main focus of his theology, which forms the basis of his theological teachings of social ethics and political theology. He has the most optimistic pessimistic view of human nature in the neo-orthodox theological approach. The theology of soul and the theology of sin are prominent in his anthropology. In Niebuhr's thought, man is a self-transcendent and self-conscious soul with dialectical relations in paradoxical situations. Man is inevitably a sinner although sin is not necessarily his nature. The first sin is not inherited in man, but in the tendency to rebel he is against God.

    Keywords: Anthropology, Reinhold Niebuhr, Christian theology, Neo-orthodoxy, sin
  • Zahra Khoshkjan * Pages 215-231

    The focus of this article is on exploring what religious meaning (not the meaning of religion) is and how it functions in constructing individual and collective behaviors and actions that have been carried out by adopting social constructivism as a theoretical-methodical approach. From the point of view of social constructivism, religion is a sacred canopy (according to Berger), whose remarkable power in giving meaning to all aspects of human life in individual and collective forms, has made it one of the most immortal and effective semantic systems in human life. Thus, even in the age of post-secularism, the nature of religion as a semantic resource has been consistent, albeit with different representations, but steadily with ups and downs. Constructivists believe that religion is a purely collective and interactive semantic system that functions as the dominant semantic system that makes the world and its phenomena comprehensible, purposeful, and justifiable for believers, and even when this dominant system, individually and collectively, is in trouble, a temporary meaning derived from it acts as a provisional and sometimes permanent alternative, constructing and directing multiple identities, behaviors, and actions.

    Keywords: Social Constructivism, religion, Dominant Semantic System, Sociology of Religion, Meaning
  • Mostafa Abdollahi, Ramin Yalfani *, Mahboubeh Sharafi Pages 233-254

    Believing in justice and defeating oppression in different periods of Iran's history have created many intellectual and political schools; Horufiyeh and Ekhwan Al-Safa are among the sects that emerged in Iran with a justice-spreading approach. Although they differ in time, they have remarkable proportions in both field of thought and action; Horufiyeh like Ekhwan Al-Safa, theoretically, places great emphasis on the superiority of words and letters, and believe that only words enjoy originality. In general, the sphere of action i.e. practical policy is the main point of contention between the two sects; however, there is, theoretically, not much difference between them. Accordingly, the main question of the present study is what are the similarities and differences between the theoretical and practical foundations of Sharia from the perspective of the Ekhwan al-Safa and Horufiyeh? The hypothesis of the research is that although Ekhwan Al-Safa and Horufiyeh share the same views in the field of theoretical foundations of Sharia, they differ in the field of practical foundations, which is related to politics. Using a descriptive and analytical method, this research has been carried out with the aim of examining the intellectual and practical generalities of Ekhwan Al-Safa and Horufiyeh in the fields of religion and politics.

    Keywords: Ekhwan Al-Safa, Horufiyeh, Intellectual Structure, Political, Religious Action
  • Mohammadreza Majidi *, Majid Talkhabi Pages 255-281

    Examining the role of religion and the evolution of religiosity in Western European societies, as secular societies, has always been important. Given the period from 1980 to 2010, this article seeks to answer the question of what changes religiosity has undergone in Western European societies, especially in the two dimensions of belief in religion and practice of religious beliefs. To answer this question, we have used the survey method and data analysis. In this regard, a survey program entitled "Study of European Values" examined the ideas, attitudes and values ​​of citizens in various fields including religion and religiosity since 1981 and in the form of five study waves (1981, 1990, 1999, 2008 and 2017). The survey data have been used in this article to explain and analyze the discussion. Considering indicators such as theism, religious rites, church attendance rate and adherence to traditional rituals in important matters of life (birth, marriage and death), the findings of this study show that the process of secularization in Western European countries, both in terms of belief in religion and in terms of practice of religious beliefs, has intensified and the role of religion in the lives of Western European societies is much more declining than before.

    Keywords: Evolution of Religiosity, Religious Beliefs, Practices, Secularization, Christianity, Western European Societies
  • Saleheh Khodadadi *, Mohsen Badreh Pages 283-314

    This article first deals comparatively with the image of Eve as the first woman in the story of the creation of the Quran and the Bible, and discusses the dimensions of human status, guilt in the descent, and punishment of her first sin. It then examines and compares the consequences and representations of this theological image in the literature and art of the Christian and Islamic worlds. This goal is achieved by collecting data and exploring library documents and artwork, usingmicro and balanced comparison study in the first part i.e. the examination of the story of creation in the Quran and the Bible, and unbalanced comparison study in the second part i.e. the investigation of the effect of theological sources on literature and art. The result of the study shows that the image of Eve in the Bible is not free of anti-feminist myths. Furthermore, the creation of the left rib, Adam's temptation, guilt in the descent and punishment of Eve are depicted differently from Adam, while the Quran does not depict such an image.  However, in addition to Western literature and art, which represents the Bible's image of Eve, some Islamic literary and artistic works are also influenced by the same image and do not correspond to the Quranic image of Eve.

    Keywords: Eve in the Bible, Eve in the Quran, Eve in Literature, Eve in Art, Theology of Gender