فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 63 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 21
|
  • زهرا حجازی زاده، آراس خسروی، سید اسعد حسینی*، علیرضا رحیمی، علیرضا کربلائی درئی صفحات 1-18

    انرژی خورشیدی یکی از مهم ترین منابع انرژی در جهان است که به عنوان منبعی تجدید پذیر و با صرفه اقتصادی، استفاده از آن هیچ گونه صدمه ای به محیط زیست وارد نمی سازد. کشور ایران به دلیل قرار گیری مساحت نسبتا زیادی از آن در عرض های پایین جغرافیایی و شرایط آب و هوایی نسبتا خشک، از لحاظ بهر ه برداری از انرژی خورشیدی از شرایط بسیار خوبی بهره می برد. لذا در این پژوهش با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و روش ارزش گذاری فازی و روش وزن دهی بر اساس تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به  پتانسیل سنجی مناطق کویری، بیابانی و سواحل مکران به منظور کسب انرژی از خورشید پرداخته شد. بدین منظور از 14 معیار مربوط به شرایط اقلیمی، زیرساختی و فنی و فیزیکی منطقه استفاده شد. معیارهای مربوط به شرایط اقلیمی شامل تابش، ساعات آفتابی، دما، ابرناکی، گرد و غبار، بارش و رطوبت نسبی در طول دوره آماری (1990 تا 2015)، معیارهای مربوط به شرایط فنی و فیزیکی نیز شامل ارتفاع، شیب، جهت شیب، کاربری اراضی و فاصله از گسل ها و معیارهای مربوط به زیر ساخت ها نیز شامل فاصله از مراکز جمعیتی و فاصله از راه های ارتباطی در نظر گرفته شد. جهت همپوشانی فازی لایه ها نیز از عملگرهای Product، Gamma 0.7، Gamma 0.8، Gamma 0.9 و Sum Weighted برای مقایسه و ارایه نتایج استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل، عملگر Gamma 0.9 به دلیل حساسیت بالا دارای بیشترین دقت و عملگر Sum Weighted دارای کمترین دقت در بین عملگرهای مورد استفاده هستند. در نقشه همپوشانی شده با استفاده از عملگر Gamma 0.9 حدود 2 درصد و در نقشه همپوشانی شده با عملگر Sum Weighted، حدود 33 درصد از منطقه مورد مطالعه دارای پتانسیل بالا برای کسب انرژی از خورشید تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، بیابان، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، مکران
  • هوشنگ سیفی* صفحات 19-37

    مطالعه و اندازه گیری سطوح برف به عنوان یکی از منابع مهم تامین آب، بسیار حایز اهمیت است. با توجه به شرایط سخت فیزیکی محیط های کوهستانی، امکان اندازه گیری برف وجود ندارد. استفاده از سنجش ازدور با توجه به هزینه کم، به روز بودن و پوشش وسیع می تواند در شناسایی مناطق برف گیر روش مناسبی باشد. هدف اصلی این پژوهش تخمین سطح پوشش برف کوهستان سبلان با استفاده از تصاویر ماهواره ای سنجنده های OLI و TIRS و به وسیله روش طبقه بندی شیءگرا می باشد. طبقه بندی تصاویر رقومی ماهواره ای یکی از مهم ترین روش ها برای استخراج اطلاعات کاربردی محسوب می شود که در حال حاضر با دو روش پردازش پیکسل پایه و شیءگرا انجام می گیرد. روش پیکسل پایه که مبتنی بر طبقه بندی ارزش های عددی تصاویر است، و روش جدید شیءگرا که علاوه بر ارزش های عددی، اطلاعات مربوط به محتوا، بافت و زمینه را نیز در فرآیند طبقه بندی تصاویر به کار می گیرد. لذا در تحقیق حاضر بنا به دقت بالای طبقه بندی شیءگرا، برای استخراج سطح پوشش برفی از روش های شیءگرا استفاده شد. در این پژوهش، به دلیل استفاده از داده های با قدرت تفکیک مکانی بالا (30 متر) و روش نوین طبقه بندی تصاویر، سطح برف به وسیله شاخص نرمال شده تفاوت برفی (NDSI)، شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی (NDVI)، دمای سطح زمین (LST) و ضریب روشنایی (Brightness) با دقت کلی 91 درصد، به میزان 62/2142 کیلومترمربع برای محدوده کوهستانی سبلان استخراج گردید که از نتایج آن می توان به عنوان جایگزین ایستگاه های برف سنجی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، سطح برف، شیءگرا، سنجنده های OLI و TIRS، سبلان
  • محسن احدنژاد روشتی، اصغر تیموری، مهناز واعظ لیواری، حسین طهماسبی مقدم* صفحات 39-58

    مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر تاثیر بسزایی در سلامت و بهبود کیفیت زندگی افراد دارد. کیفیت مسکن به عنوان یکی از شالوده های اصلی یک برنامه جامع و ابزاری ضروری برای بیان ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی توسعه پایدار، از جایگاه ویژه ای در امر برنامه ریزی شهری برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تحلیل فضایی کیفیت مسکن محلات شهری در بافت میانی شهر زنجان می باشد. نوع تحقیق کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی است. روش گرداوری اطلاعات از روش کتابخانه ای (مجموعه بلوک های آماری سال 1395 و طرح تفصیلی 1394) استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های ترکیبی مدل تودیم و سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. نتایج  حاصل از یافته های تحقیق نشان دهنده ی نابرابری در بین محلات بافت میانی شهر زنجان می باشد که در بین محلات مسکونی 18.91 درصد از مساکن باکیفیت پایین که شامل محلات بی سیم، قبرستان بالا، وحدت، خاتم، آمادگاه، گلیجک آباد، 21.80 درصد از مساکن باکیفیت نسبتا پایین که شامل آشاغی قبرستان، شهدا، میدان انقلاب، کوی ولیصر، نیک سازان، 22.71 درصد از مساکن باکیفیت متوسط که شامل محلات فرودگاه، شهرک رجایی، امجدیه، خانم ناظم، شهرک قدس، فاتح، 17.43 درصد از مساکن باکیفیت نسبتا بالا که شامل محلات شرق انصاریه، وحیدیه، شوغی، 17 شهریور، مسجد شهدا، گونیه، جعفریه و درنهایت محلات آزادی، انصاریه، اعتمادیه، کوچه مشکی، سعدی شمالی 19.15 درصد از مساکن باکیفیت بالا هستند.

    کلیدواژگان: کیفیت مسکن، نابرابری های فضایی، مدل تودیم، شهر زنجان
  • حسین نظم فر*، آمنه علی بخشی صفحات 59-79

    گردشگری یکی از ابزارهای مهم توسعه در جهان شناخته شده است. بسیاری از کشورهای جهان در سیاست ها و برنامه های کشورشان، به گردشگری به عنوان ابزاری موثر برای ادامه روند توسعه سیاسی، فرهنگی و اقتصادی توجه خاصی مبذول می کنند. پژوهش حاضر به منظور برنامه ریزی گردشگری استان اردبیل بر پایه روش آینده پژوهی انجام گرفته شده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر نوع توصیفی-تحلیلی  و از حیث روش ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی می باشد. قلمرو پژوهش استان اردبیل و جامعه آماری 45 نفر از کارشناسان گردشگری، برنامه ریزی شهری و منطقه ای و دستگاه های اجرایی استان می باشد. جهت تجزیه تحلیل داده ها از روش دلفی، ماتریس اثرات متقاطع (نرم افزار سناریوویزارد) و نرم افزار سناریو ویزارد استفاده شده است. بر اساس یافته های حاصل از روش دلفی و پویش محیطی 88 عامل به عنوان عوامل موثر در توسعه گردشگری استان اردبیل  شناخته شدند. در گام دوم با استفاده از روش میک مک، 14 پیشران های کلیدی از جمله طرح جامع گردشگری، رسانه ها، سیاست های تشویقی، سیاست های کلان دولت، توزیع امکانات، تاسیسات زیربنایی، مراکز تفریحی، افزایش انگیزه بخش خصوصی به سرمایه گذاری در این منطقه، مستعد بودن منطقه برای سرمایه گذاری گردشگری، برنامه ریزی، امکانات امنیتی، بودجه، وجود چشمه های آب گرم و معدنی، بهبود سیستم های اطلاع رسانی، همچون سایت و وبلاگ به عنوان کلیدی در توسعه استان اردبیل مشخص شده اند. در گام سوم بر اساس عوامل و پیشران های کلیدی، آینده های باور کردنی با استفاده از روش سناریو ویزارد تبیین شدند  که در نهایت سه سناریوی قوی، ضعیف و باورکردنی به دست آمده است در این رابطه سناریوهای باورکردنی به این دلیل که حد واسط بین سناریوهای قوی و ضعیف می باشند، مبنای تحلیل قرار گرفته اند و با توجه به آن، 3 وضعیت با عنوان سناریوی طلایی، سناریوی باورکردنی و سناریوی فاجعه برای آینده گردشگری استان اردبیل متصور شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، آینده پژوهی، Micmac، سناریو ویزارد، استان اردبیل
  • الهه عسگری، محمد باعقیده*، مجید حسینی، علیرضا انتظاری، اصغر کامیار صفحات 81-98

    شناخت اجزای اصلی بیلان آبی حوضه های آبخیز و تحلیل رفتار هیدرولوژیکی آن ها از ارکان اساسی هرگونه برنامه ریزی و مدیریت در حیطه مهندسی منابع آب می باشد. امروزه نگاه به آینده لزوم استفاده از فناوری های نوین در مدلسازی هیدرولوژی حوضه های آبخیز را بیش از بیش مطرح نموده است. هدف از این پژوهش، شبیه سازی مولفه های هیدرولوژیکی در طبقات متنوعی از کاربری اراضی در حوضه آبخیز رودخانه دز می باشد. از آن جا که ابزار مورد استفاده در پژوهش مدل هیدرولوژیکی SWAT و الگوریتم SUFI-2 بوده لذا پایگاه داده مورد استفاده طیف وسیعی از داده های ورودی را شامل شده است. به منظور مشخص کردن سطح حساسیت مدل به پارامترهای ورودی، آنالیز حساسیت به روش سراسری انجام شد. سپس با تعدیل کردن پارامترهای منتخب و با استفاده از جریان مشاهده ای، مدل به ترتیب برای دوره های 2007 - 1994 و 2013 - 2008 واسنجی و اعتبارسنجی شد. ضرایب NS، R2، P-factor و R-factor توانایی مدل را در شبیه سازی جریان رودخانه در حوضه مورد مطالعه تایید نمودند. بررسی خروجی های مدل نشان دادند که مناطق با کاربری جنگل بالاترین سهم را در تغذیه آبخوان دارند و زمین های بایر بیشترین رواناب سطحی را ایجاد می کند. رواناب سطحی بیشترین نقش را در ایجاد جریان اصلی رودخانه داشته و بعد از آن جریان پایه در این زمینه موثر بوده است. تغییر کاربری جنگل به مرتع و اراضی کشاورزی موجب تغییر در مولفه های هیدرولوژیکی حوضه خواهد شد و نتیجه این تغییر بصورت افزایش در رواناب سطحی، کاهش تغذیه منابع آب زیرزمینی و کاهش آب پایه رودخانه می شود. مدل SWAT می تواند به عنوان یک مدل پیشرو در مطالعات مدیریت حوضه های آبخیز مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مولفه های هیدرولوژیکی، مدل SWAT، الگوریتم SUFI-2، آنالیز عدم قطعیت، حوضه آبخیز دز
  • علیرضا محمدی، رضا هاشمی معصوم آباد*، چنور محمدی صفحات 99-117

    یکی از بااهمیت ترین و ضروری ترین مسایل برنامه ریزی شهری، توزیع عادلانه امکانات، خدمات و میزان دسترسی شهروندان در سطح محله ها، ناحیه ها و مناطق شهری است، مراکز اقتصادی و تجاری؛ از جمله بانک ها و موسسات مالی و اعتباری، یکی از مهم ترین بخشهای اقتصادی شهرها محسوب می گردند؛ در همین راستا هدف پژوهش حاضر بررسی میزان دسترسی شهروندان اردبیل به کاربری های تجاری در سطح محلات شهر اردبیل می باشد. از همین رو پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری پژوهش، محلات 44 گانه شهر اردبیل می باشد. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از مدل های آمار فضایی، تحلیل لکه های داغ (Hot Spot Analysis) در نرم افزار GIS استفاده شده است. در نهایت جهت تحلیل همبستگی بین کاربری تجاری با جمعیت و همچنین تعیین رابطه و همبستگی این کاربری با سایر کاربری های خدماتی از تابع رگرسیون در محیط نرم افزاری Idrisi Selva استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در محلات شهر اردبیل از لحاظ وضعیت کلی کاربری های تجاری نابرابری وجود دارد. بدین ترتیب که محلات دارای وزنه بالای کاربری تجاری و غلظت بالای لکه های داغ در وضعیت مطلوب بوده که شامل نواحی 3 و 5 از منطقه 2، ناحیه 7 از منطقه 1 و ناحیه 6 از منطقه 3 می باشند. همچنین بلوک های با وزنه پایین تجاری و غلظت کم لکه های داغ که شامل نواحی 8 و 11 از منطقه 2، ناحیه 11 از منطقه 3 می باشد به لحاظ پایداری شهری در سطح پایین تری قرار دارند. درنهایت با توجه به نتایج منبعث از پژوهش، پیشنهاداتی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: کاربری تجاری، آمار فضایی، عدالت فضایی، لکه داغ، شهر اردبیل
  • خدیجه حیدریان*، سیاوش شایان، حسین جهان تیغ صفحات 119-132

    حوضه های ییلاقی پیرامون شهر تهران به دلیل دور بودن از آلودگی جوی و مظاهر شهری، برای بسیاری از افراد محل گشت وگذار و تفریح و برای عده ای دیگر محل کسب سود و درآمد از رستوران ها و اماکنی است که گردشگران زیادی را به سمت خود می کشاند. سنگان، یکی از دره های خوش آب وهوای شمال غرب تهران است. در سال های اخیر به دلیل پدیده شهر گریزی و فرار از آلودگی تهران و همچنین به دلیل دسترسی آسان و فاصله کم از تهران (به عنوان یک منطقه خوش آب وهوا) موردتوجه قرارگرفته، به گونه ای که ساکنان آن قشلاق را عمدتا در تهران و ییلاق را در منطقه به سر می برند. با توجه به اینکه سکونتگاه های چندی در حاشیه رود اصلی احداث گردیده که وارد حریم قانونی رود شده اند، لذا بررسی کارآیی حریم و تعیین نواحی مستعد وقوع سیلاب ضرورت دارد. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از مدل HEC-RAS RAS پهنه های سیل گیر با دوره بازگشت های مختلف (2 تا 100 ساله) محاسبه گریده سپس جهت پهنه بندی سیلاب، نقشه های رقومی 1:500 و آمار دبی ایستگاه های سنگان، ویژگی های مورفولوژی بسترکه طی عملیات میدانی جمع آوری گردیده استفاده شد. نتایج حاصل از این پهنه ها نشان می دهد که درصد کمی از اراضی در پهنه سیلی با دوره بازگشت 25 سال قرار می گیرد؛ اما بررسی تصاویر تهیه شده از رودخانه سنگان درگذشته و مقایسه آن بازمان حال نشان می دهد که کاربری زمین های کناره رودخانه تغییر کرده و به دلیل ساخت وسازهای غیرمجاز و باغ کاری در حریم رودخانه، عرض بستر کاهش پیداکرده که این عامل سبب افزایش وسعت پهنه سیل گیر، و افزایش خسارات می شود.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی جریانی، حریم رود، سیلاب، HEC-RAS، رودخانه سنگان
  • مهدی محرری، محمد نقی زاده*، فرشته احمدی، شیرین طغیانی صفحات 133-152

    یکی از موضوعاتی که شهرهای امروز ایران با آن مواجه اند، موضوع نگهداری و ارتقاء خیابان های موجود است. نحوه مدیریت و برخورد با این خیابان ها موجب بروز مشکلات متنوع در جنبه های مختلف شهرها شده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی اصول نگهداری و ارتقای خیابان شهری با تمسک بر آموزه های اسلامی و فرهنگ ایرانی است. همچنین این تحقیق به بیان راهکارهایی برای ارتقای کیفیت خیابان های شهری با بهره مندی از آموزه های اسلامی و فرهنگ ایرانی می پردازد. جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از طریق مشاهده، برداشت های میدانی و مطالعات اسنادی و تحلیل اطلاعات و داده ها، به کمک بهره گیری از روش های توصیفی تحلیلی، مستندسازی و تحلیل گرافیکی صورت پذیرفته است. کیفیت شهرها وابسته به کیفیت خیابان ها هستند و کیفیت خیابان ها نیز برآمده از جزییات خیابان ها هستند. خیابان های شهری نیازمند توجه، نگهداری و ارتقاء هستند تا همیشه برای شهروندان جذاب و مطلوب باشند. نتایج حاصل از این تحقیق، بی توجهی به فرهنگ، دین و مذهب شهروندان و نیازهای آنها، مصالح و هنر بومی آنهاست که موجب به وجود آمدن فضاهای شهری بی کیفیت و بی هویت در کلان شهرهای امروز ایران شده است. این پژوهش به دنبال ارایه الگو برای طراحی خیابان های شهری نبوده و در راستای تدوین اصول و مبانی برای برنامه ریزی و طراحی خیابان های شهری مبتنی بر آموزه های اسلامی و فرهنگ ایرانی، گام بر می دارد. خیابان مطلوب برای شهروندان ایرانی علاوه بر اینکه می بایست ظواهر آن منطبق بر آموزه های اسلامی و فرهنگ ایرانی باشد، لازم است بواطن آن نیز اسلامی و ایرانی باشد. صرف درست بودن ظواهر می توان گفت تنها نفاق به دست آمده و با اصلاح بواطن می توان صداقت را در فضاهای شهری جاری ساخت.

    کلیدواژگان: خیابان شهری، آموزه های اسلامی، فرهنگ ایرانی، خیابان امام رضا (ع) مشهد
  • مهدی خزایی* صفحات 153-174

    بررسی های مربوط به سامانه های فشاری تابستانه موثر بر جو ایران، از دیرباز دچار چالش ها و بعضا تناقضاتی نسبت به یکدیگر بوده است. هدف این پژوهش، شناسایی نوع و فراوانی این سامانه ها از فشار تراز دریا تا فشار تراز 500 هکتوپاسکال می باشد. بدین منظور در سه ماهه فصل گرم سال(ژوین، ژوییه و اوت) از داده های  میانگین فشار تراز دریا و ارتفاع ژیوپتانسیل فشار تراز 850 هکتوپاسکال مرکز پیش بینی میان مدت جوی اروپاییECMWF  در دوره آماری 38 ساله (2016 1979) و از داده های ساعتی ارتفاع ژیوپتانسیل فشار تراز 500 هکتوپاسکال در ساعت UTC 12 مرکز ملی پیش بینی محیطی و مرکز ملی پژوهش های جوی ایالات متحده NCEP/NCAR  در دوره آماری 38 ساله (2012 1975) استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در فشار تراز دریا و فشار تراز 850 هکتوپاسکال، دو سامانه اصلی واچرخند آزور و مرکز کم فشار جنوب و جنوب غرب آسیا در منطقه جنب حاره قابل مشاهده است. جو کشور ایران در فشار تراز دریا و 850 هکتوپاسکال، تحت تاثیر زبانه های غرب سوی سامانه کم فشار موسمی بوده و شرق دریای مدیترانه، محل جدایش زبانه های غرب سوی سامانه کم فشار موسمی و زبانه های شرق سوی واچرخند آزور می باشد. در فشار تراز 500 هکتوپاسکال، 3 الگوی واچرخندی مستقل به نام های واچرخند آزور، عربستان و شمال غرب آفریقا و 4 الگوی واچرخندی ترکیبی منتج از سه الگوی فوق الذکر قابل تشخیص است. از میان واچرخندهای مستقل، واچرخند عربستان بیشترین و واچرخند آزور، کم ترین فراوانی را در جو تراز 500 هکتوپاسکال ایران تجربه می کند. در مقابل از میان واچرخندهای ترکیبی، واچرخند آزور شمال غرب آفریقا عربستان، بیشترین و واچرخند آزور عربستان، کمترین اثر را بر جو فشار تراز 500 هکتوپاسکال ایران دارد.

    کلیدواژگان: واچرخندهای جنب حاره ای، کم فشار جنوب آسیا، الگوهای فشاری، فصل تابستان، ایران
  • نفیسه مرصوصی*، مجید اکبری، نازنین حاجی پور، وحید بوستان احمدی صفحات 175-191

    با توجه به فرآیند افزایشی جمعیت، بخصوص جمعیت شهرنشین در جهان و افزایش فزاینده آلودگی های ناشی از آن، ضرورت انجام مدیریت و برنامه ریزی شهری بر اساس شاخص های رویکردهایی مانند رویکرد شهر سالم اجتناب ناپذیر می نماید. هدف این مقاله تحلیل کارایی و رتبه بندی  شاخص های شهر سالم از طریق 36 شاخص (اقتصادی - اجتماعی، خدمات بهداشتی، زیست محیطی و مراقب بهداشتی) است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای است. برای تجزیه تحلیل داده ها از فن برنامه ریزی خطی ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها، روش کارایی متقاطع، مدل آنتروپی شانون و نرم افزار Dea slover استفاده شده است. محدوده جغرافیایی این پژوهش استان خوزستان و جامعه آماری آن 22 شهرستان طبق سرشماری سال 1395 می باشد. نتایج حاصله از این پژوهش نشان می دهد از لحاظ کارایی نسبی شهرستان اهواز به دلیل مرکزیت استان و برخورداری از امکانات و خدمات زیرساختی و بهداشتی با یک فاصله نسبی زیاد با بیشترین میزان کارایی و سطح عملکرد عالی در رتبه اول را به خود اختصاص داده بود و شهرستان های دزفول، شوش، خرمشهر، شوشتر، آبادان، مسجد سلیمان و بهبهان به عنوان شهرستان های نیمه کارا انتخاب شدند.  و در نهایت می توان نتیجه گیری کرد که از نظر برخورداری از شاخص های شهر سالم اکثر شهرستان های استان ناکارا (64 درصد) می باشند.

    کلیدواژگان: شهر سالم، آنتروپی شانون، تکنیک تحلیل پوششی داده ها، کارایی متقاطع، استان خوزستان
  • علی اکبر عنابستانی*، مهدی معصومی صفحات 193-216

    در سال های اخیر گردشگری دریاچه ای به عنوان یکی از گونه های نوظهور گردشگری طبیعی مورد توجه محافل علمی قرار گرفته است. به طوری که این نوع گردشگری رشد قابل توجهی داشته و مزایای اقتصادی فراوانی را برای جوامع میزبان به همراه آورده است. لذا هدف تحقیق حاضر ارزیابی عوامل موثر بر توسعه گردشگری دریاچه ای در ایران می باشد. در این راستا طیف گسترده ای از شاخص ها در ابعاد وجود جاذبه ها، زیرساخت ها، پذیرش فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و محیطی در قالب پرسشنامه کارشناسان گردشگری و مطالعات میدانی مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه دودویی و کسب وزن نهایی معیارها و گزینه ها از روش AHP فازی، ANP و روش تحلیل رتبه ای خاکستری GRA در قالب پرسشنامه و نظر 20 نفر از اساتید و کارشناسان سازمان های مرتبط با گردشگری استفاده شده است. یافته های تحقیق موید آن است که: بر اساس نتایج حاصل از مقایسه زوجی عوامل موثر بر توسعه گردشگری دریاچه ای با استفاده از روش های AHP فازی و ANP از نظر کارشناسان گردشگری معیار وجود جاذبه ها به ترتیب با وزن های 247/0 در مدل AHP فازی و 246/0 در مدل ANP و معیار عوامل زیرساختی با وزن 229/0 در مدل AHP فازی و 234/0 در مدل ANP دارای بیشترین تاثیر در توسعه گردشگری دریاچه ای می باشند. در نهایت با هدف رتبه بندی عوامل موثر بر توسعه گردشگری دریاچه ای در روستاهای پیرامون دریاچه ها، با استفاده از تکنیک GRA، مشخص گردید که روستاهای دوبنه و دشت ارژن شرایط بهتری از سایر روستاها دارند و روستاهای قشم قاوی و عرب فامور در پایین ترین سطح توسعه گردشگری دریاچه ای قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: گردشگری دریاچه ای، عوامل محیطی، عوامل زیرساختی، وجود جاذبه، عوامل اقتصادی، استان فارس
  • فرشید عزیزخانی، محمدرحیم عیوضی*، مجید مختاریان پور، محمدرضا اسمعیلی گیوی صفحات 217-232

    مطالعات جغرافیدانان در مورد غذا به پنج مقیاس؛ جهانی و فراملی، منطقه ای و ملی، شهری، روستایی و کشاورزی و مقیاس خانگی و فردی تقسیم گردیده است . مطالعه غذا در پی اکتشاف ارتباطات بین دنیاهای اجتماعی و فرهنگی انسان با دنیاهای طبیعی، اقلیم و بوم شناسی است و جغرافیدانان به لحاظ تمرکز نظام مند بر عناصر فضایی زندگی انسان و تمایل به مفهوم سازی ارتباط بین غذا و مکان متمایزند. امروزه موضوع غذا در کلانشهرها که جمعیت زیادی را در خود متمرکز کرده اند مورد توجه  خاصی قرار گرفته است. کلانشهرها  با مسایل و مشکلات عدیده جغرافیایی، مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و غیره مواجه اند. رشد روز افزون شهرنشینی و به تبع آن افزایش جمعیت در کلانشهرهای دنیا نیاز روزمره آنها را به غذا و منابع تامین کننده آن افزایش داده است. از پیامدهای این پدیده تشدید مصرف گرایی است که آن را به  یکی از مهم ترین مسایل و چالش هایی کلانشهرها در آینده تبدیل نموده است. کلانشهر تهران نیز با مسایل مطروحه مواجه است. لذا این مقاله به مسئله آینده های مصرف پایدار غذا در کلانشهر تهران پرداخته است. چهارچوب نظری این پژوهش نظریه «کردوکار» می باشد که از جدیدترین نظریات مطروحه در رابطه با رفتار مصرف کننده است. همچنین در این تحقیق از روش تحلیل ساختاری و سناریو با رویکرد «جی بی ان»  استفاده شده است، یافته های پژوهش در تحلیل ساختاری نشان می دهد که دو متغیر فناوری و مسئولیت پذیری جامعه، متغیرهای  تعیین کننده و آینده‎ساز هستند،  بر اساس این دو متغیر چهار سناریوی؛ تغذیه هوشمند، مک دونالدسازی جامعه، جغرافیای غذا و همسفرگی خلق گردیده اند. در میان این سناریوها، جغرافیای غذا به دلیل بی توجهی به توانهای محیطی، ظرفیت ها و پتانسل های طبیعی و جغرافیایی، ناپایدارترین وضعیت برای آینده تهران است و سناریو همسفرگی به دلالیل توجه به مولفه هایی نظیرتوجه به توان های جغرافیایی، مشارکت شهروندان در تولید غذا، تولید محلی غذایی درون شهر، بازیافت پسماند مواد غذایی و...  تطابق بیشتری با مصرف پایدار غذا در آینده کلانشهر تهران  دارد.

    کلیدواژگان: جغرافیای غذا، سناریو، کلانشهر، مصرف پایدار، «نظریه کردوکار»
  • سید حسین میرموسوی*، مسعود جلالی، عنایت اسدالهی صفحات 233-250

    در این مطالعه نسبت به شناسایی الگوهای همدیدی موثر بر دوره های خشک روزانه با توالی 4 تا 10 روزه در شمال غرب و غرب ایران اقدام شده است. برای این منظور از داده های بارش روزانه 45 ایستگاه سینوپتیک در طی دوره آماری  2015 1996 استفاده شده است . ابتدا با استفاده از روش کدبندی(صفر و یک) نسبت به استخراج دوره های خشک با توالی مورد نظر اقدام گردید. سپس با اجرای تحلیل های خوشه ای بر روی داده های فشار تراز دریا، الگوهای جوی موثر در دوره های خشک، شناسایی و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بارزترین الگوی گردشی پدید آورنده دوره های خشک روزانه مربوط به زبانه های پرفشار سیبری اروپا  می باشد. در برخی مواقع، ادغام این الگو و قرارگیری فرازی بلند در تراز میانی جو بدلیل استقرار سامانه بندالی بر روی پرفشار های سطح زمین می باشد که سبب پایداری هوا بر روی منطقه و تقویت پرفشار محلی شده است. میزان تاوایی تراز 500 هکتوپاسکال و امگا بر روی بیشتر منطقه جریانات نزولی هوا را نشان داده و در نتیجه شرط اصلی بارش یعنی عامل صعود در منطقه در زمان رخ داد دوره های خشک فراهم نمی شود. در نتیجه توام بودن پرفشارهای سطح زمین با فرازهای میانه جو سبب تشدید پایداری هوا و ماندگاری این شرایط برای چندین روز متوالی مربوط به تشکیل الگوهای بندالی می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، دروه های خشک روزانه، شمال غرب و غرب کشور، الگوهای بندالی، وردش های جوی
  • انوشیروان راوند، شهریار خالدی*، داود حسن آبادی صفحات 251-270

    هدف از این تحقیق تعیین و پیش بینی اثرات تغییراقلیم بر معماری با استفاده از مدل های اقلیمی است با روشن شدن این مسئله که تاثیرپذیری معماری شهرمیانه از تغییر اقلیم چه نتایجی را در بر دارد ضمن استفاده از داده های ایستگاه های اطراف با روش های کتابخانه ای و میدانی داده ها جمع آوری شد بنابراین آمارپارامترهای اقلیمی بارش، دما و رطوبت نسبی ایستگاه سینوپتیک شهرمیانه طی یک دوره کامل 32 ساله (2018-1987) و احتمال وقوع تغییر اقلیم با مدل ها در این شهر مورد بررسی قرار گرفت و پس از به دست آوردن داده های مربوط به 84 سال آینده از طریق ریزمقیاس نمایی  GCMو SDSM و سناریوهای AR4 (2007) - HADCM3 (Run 1) - SR-A2 تغییرات اقلیمی پیش بینی شد. در راستای ارزیابی اثرات تغییراقلیم بر اقلیم آسایش منطقه از بین مدل های بیوکلیمایی بکار رفته مدل ترجونگ برای دو دوره 16 و42 ساله مدنظر قرارگرفت. در 84 سال آینده نسبت به 32 سال اخیر ماه های اردیبهشت، خرداد، تیر و مرداد خنک به گرمای مطبوع مبدل خواهد شد و در شهریورماه گرما تاثیر زیادی بر پوست خواهد گذاشت که همه حاکی از اقلیمی گرم در 84 سال آینده است که باید این چالش را در معماری ها در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، اقلیم آسایش، مدل، شهرمیانه
  • وهاب امیری* صفحات 271-289

    در این مطالعه، با استفاده از آنالیز کیفی 346 نمونه آب تهیه شده از 10 دهنه چشمه به ارزیابی هیدروژیوشیمیایی آب زیرزمینی مبادرت شده است.بر اساس دیاگرام های گیبس و ون ویردام،برهمکنش با سازندهای سنگی و رسوبی،فرآیند غالب کنترل کننده ترکیب شیمیایی آب است.بر اساس دیاگرام چادا و خروجی برنامه AquaChem، مقدار عناصر قلیایی خاکی (کلسیم و منیزیم) بیشتر از قلیایی (سدیم و پتاسیم) و آنیون اسیدهای ضعیف (کربنات و بیکربنات) بیشتر از آنیون اسیدهای قوی (کلراید و سولفات) است. بنابراین، دو تیپ هیدروشیمیایی غالب در نمونه های آبی شامل Ca-Mg-HCO3 و Mg-Ca-HCO3 است.در این منطقه، انحلال پیشرفته کربنات و تا حدودی هالیت موجب افزایش غلظت کلسیم،بیکربنات و کلرور شده است.تمامی نمونه های آبی دارای HCO3+SO4 کمتر از 5 میلی اکی والان بر لیتر هستند و این نشان می دهد که انحلال کلسیت و دولومیت فرآیند اصلی تاثیرگذار بر شیمی آب است.تبادل یونی بین آب زیرزمینی و مواد ریزدانه آبخوان بطور گسترده صورت می گیرد. بر اساس اندیس های کلروآلکالن 1 و 2، نزدیک به 49/5 درصد نمونه ها تبادل یونی معکوس را نشان می دهند.محاسبه اندیس اشباع نشان می دهد که تمامی نمونه های آبی نسبت به انیدریت،آراگونیت،کلسیت،دولومیت،ژیپس و CO2 در حالت تحت اشباع قرار دارند.علاوه بر این،اندیس اشباع نمونه های آبی نسبت به کلسیت و آراگونیت بزرگ تر از انیدریت،دولومیت و ژیپس می باشد. بررسی مولفه های اصلی تاثیرگذار بر تغییر شیمی آب نشان می دهد که در حدود 82 درصد تغییرات شیمی آب توسط 4 عامل اصلی کنترل می شود که عامل 1 شامل Ca و HCO3، عامل 2 شامل Na و Cl، عامل 3 شامل Mg و SO4 و عامل 4 شامل pH می باشد.

    کلیدواژگان: هیدروژئوشیمی، تبادل یونی، اندیس اشباع، آنالیز خوشه ای، تحلیل عاملی
  • طهمورث بهروزی نیا* صفحات 291-313

    با توجه به ضرورت مطالعه شبکه شهری و نقش و نظام سلسله مراتبی به منظور یافتن راه حل هایی برای جلوگیری از تمرکز بی حد و مرز جمعیت در شهرهای بزرگ و رفع مشکلات ناشی از آن، مقاله حاضر، سعی نموده است تا با بهره گیری از مدل درجه عضویت (GoM) و روش تجزیه و تحلیل ترکیبی (CA) و همچنین استفاده از شاخص های رایج در این زمینه به بررسی تغییرات سلسله مراتب شهری منطقه خراسان طی سال های 1335 تا 1395، بپردازد. نتایج این پژوهش براساس مدل درجه عضویت (GoM) و روش تجزیه و تحلیل ترکیبی (CA) نشان می دهد که نظام شهری منطقه خراسان، به تبع از شرایط حاکم بر نظام شهری کشور، دچار گسستگی شده است، بر اساس روش تجزیه و تحلیل ترکیبی (CA) از سال 1365 تا 1385، شبکه شهری منطقه خراسان به سمت تعادل پیش رفته است. متاسفانه طی دهه 1385- 1395  به سمت عدم تعادل حرکت نموده است. لازم به ذکر است حین انجام پژوهش، مشخص گردید که نتایج برآمده از مدل ها و شاخص های رایج در این زمینه، با یکدیگر هماهنگ نبوده است. لذا با توجه به نتایج متفاوت و غیر همسو، برای نتیجه گیری نهایی ، از "مدل درجه عضویت (GoM)" و روش "تجزیه و تحلیل ترکیبی (CA)" استفاده شده است. این مدل ها با رفع نتایج متفاوت و غیر همسوی شاخص های قبلی به نتایج واقعی تری دست یافتند. نتایج بدست آمده از این دو مدل نشان داده است که بهره گیری از روش آنها تا حدودی توانسته است در نتایج ناهمگن شاخص های قبلی تعدیل و همگنی بوجود آورد.

    کلیدواژگان: سلسله مراتب شهری، منطقه خراسان، نخست شهری، تمرکز، تعادل، مدل درجه عضویت GoM، تجزیه و تحلیل ترکیبی CA
  • افشین بهمنی، مجتبی قدیری معصوم*، مهدی حاجیلو، فریده عظیمی، مهدیه قدیری معصوم صفحات 315-334

    گردشگری کشاورزی محرکی برای اقتصاد آسیب پذیر روستایی و تحقق نیازهای شهروندانی است که برای بازدید یا مشارکت در فعالیت های مزرعه، خرید مستقیم محصولات کشاورزی و مانوس شدن با طبیعت و بوم گردی، هزینه هایی می پردازند که موجب رونق اقتصادی، اشتغال زایی و آبادانی روستاها خواهد شد. هدف پژوهش حاضر که ماهیت آن کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است، تبیین و شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری کشاورزی مناطق روستایی باشد. جامعه آماری پژوهش شامل سه گروه مسیولین و کارشناسان، مردم محلی و گردشگران بوده که برای هر گروه با توجه به فرمول کوکران به ترتیب 34، 261 و 20 نفر نمونه انتخاب گردید. تمرکز اصلی داده ها بر روش میدانی بوده که از طریق پرسشنامه و مصاحبه چهره به چهره جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی از جمله میانگین و فراوانی و روش های آمار استنباطی از جمله آزمون t تک نمونه ای، کای اسکویر (خی دو) و کروسکال والیس بهره گرفته شد. یافته ها نشان می دهد که عواملی نظیر تامین اقامتگاه برای گردشگران، طرح های تشویقی دولت، هماهنگی بین سازمان های دولتی، آگاهی بخشی به کشاورزان و بسترسازی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی با سطح معناداری 000/0 و مقدار مثبت کای اسکویر، مهم ترین اولویت های موثر در توسعه گردشگری کشاورزی مناطق روستایی استان تهران می باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری کشاورزی، کارآفرینی روستایی، روستاهای استان تهران
  • سمیه حمصیان اتفاق، حسین کلانتری خلیل آباد*، محمد میره ای صفحات 335-359

    در سال های اخیر، کم توجهی به پتانسیل های گردشگری پهنه های اکولوژیک شهری و سوء مدیریت در حفظ آنها باعث از بین رفتن باغ ها و اراضی کشاورزی و  عدم استفاده بهینه از جاذبه های این پهنه ها گردیده است؛ بنابراین هدف از این تحقیق ارایه مدلی برای مدیریت بهینه اکوتوریسم در منطقه 9 شهرداری اصفهان است که قابلیت تعمیم برای کلیه پهنه های اکولوژیک مشابه را داشته باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نوع کیفی می باشد .به این منظور ابتدا به روش استار به بررسی وضع موجود شهرداری منطقه 9 اصفهان می پردازد .جامعه آماری تحقیق مدیران و مسیولین شهرداری اصفهان بوده و سپس با کمک مطالعات کتابخانه ای و میدانی و پیاده سازی روش گرندد تیوری، 3 بعد، 10 مقوله و 35 زیر مقوله از این داده های آماری، استخراج شده است. مدل پیشنهادی با ترسیم دیاگرام ساده سازی شده روش استار و گرندد تیوری و تلفیق دو روش، تدوین گردیده است .این مدل پس از ارایه راهبردهای مدیریتی با بررسی وضع موجود و اقدامات انجام شده در ابعاد مدیریت (قانونگذاری، برنامه ریزی، کنترل و نظارت و مدیریت منابع)، در نظر گیری تمامی مقوله های اکوتوریسم (اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، فرهنگی) و توجه به بافت اکولوژیک (حفاظت و توسعه و بهسازی)، طراحی شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که مدیریت صحیح اکوتوریسم راهکاری اساسی جهت حفظ و توسعه پهنه های اکولوژیک شهری است. تصویب قوانین مرتبط و هماهنگ نمودن سازمان های مختلف در اجرایی نمودن آنها، برنامه ریزی در زمینه اجرا شدن طرح ها و ارایه طرح های مردم محور ، نظارت مقتدرانه و تخصیص صحیح منابع از راهبردهای کلیدی بهبود وضعیت اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی و فرهنگی و در نهایت حفظ و توسعه بافت طبیعی فعلی است.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، مدیریت بافت شهری، روش استار، گراندد تئوری، منطقه 9 شهرداری شهر اصفهان
  • ناصر محمدی، حسین مجتبی زاده خانقاهی*، علی توکلان صفحات 361-380

    مدیریت شهری درست و مبتنی بر روش های صحیح همواره بعنوان یک چالش جدی پیش روی متخصصان شهری بوده است و در طول زمان جای بحث و بررسی های مختلف قرار گرفته است. هر شهر با توجه به ویژگی های خاص خود مسایل ویژه ای را تجربه می کند که مخصوص همان شهر و محیط اطرافش می باشد و در این میان ایجاد یک الگوی واحد نسخه قابل قبولی نیست.حکمروایی خوب شهری یک اصل مهم در مدیریت شهری است که متاسفانه در کشور ما با موانع متعددی رو به رو می باشد. نوشتار حاظر از نظر هدف، کاربردی توسعه ای و با روش کمی تحلیلی انجام گرفته است که ابتدا مهم ترین موانع اجرای واقعی حکمروایی شهری در کشور را مشخص نموده و سپس این موارد را در منطقه مورد مطالعه خود گرمدره بررسی می نماید. نتایج گویای آن است عامل عدم یکپارچگی بین بخش های مختلف مدیریت شهری با میانگین 3.8 بیشترین تاثیر را در عدم اجرای حکمروایی در کشور دارد. از بررسی نتایج بخش اول 4 شاخص اساسی تاثیر گذار در اجرای حکمروایی شهری در منطقه مورد مطالعه بررسی شده است. در سطح اجرایی شهر گرمدره در زمینه شاخص پاسخگویی عامل ضعف در نظارت مستمر و همگانی با میانگین رتبه 5.38 ، در شاخص حاکمیت قانون عامل وجود قوانین متعدد، موازی، تفسیرپذیر و گاه متناقض با میانگین رتبه 3.73، در شاخص شفافیت عامل عدم دسترسی به اطلاعات 4.56 و در شاخص مشارکت عامل تمرکز گرایی شدید و مدیریت بالا به پایین با میانگین رتبه 4.48 بیشترین تاثیر را در عدم اجرای صحیح حکمروایی شهری در شهر گرمدره دارا هستند.

    کلیدواژگان: حکمروایی، حکمروایی خوب شهری، مدیریت شهری، گرمدره
  • علی منظم اسماعیل پور* صفحات 381-401

    گردشگری نقش مهمی در توسعه روستایی دارد. گردشگری ضمن تصحیل فرایند توسعه روستایی از طریق تنوع بخشی به فعالیت های اقتصادی، حفظ یکپارچگی اجتماعی، حفاظت از محیط زیست، و تغییرات مثبت فضایی- کالبدی در سکونتگاه های روستایی می تواند منجر به افزایش کیفیت زندگی در نواحی روستایی شود. با توجه به اهمیت این موضوع، در پژوهش حاضر به بررسی اثرات گردشگری بر ارتقاء سطح کیفیت زندگی سکونتگاه های روستایی پرداخته شد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات پرسش نامه و مصاحبه با خانوارهای روستایی بوده است. جامعه آماری شامل سکونتگاه های روستایی سواحل دریای عمان در جنوب استان سیستان و بلوچستان، دو شهرستان ساحلی کنارک و چابهار می باشد (4855=N). با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری سهمیه ای، 356 نمونه در 12 روستا که دارای جاذبه های گردشگری بوده اند به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تحلیل داده ها و پاسخگویی به سوالات پژوهش از آزمون های توصیفی، آزمون تحلیل واریانس و مدل تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که گردشگری ارتباط خطی مناسبی با افزایش کیفیت زندگی سکونتگاهای روستایی شهرستان کنارک و چابهار داشته است. به طوری که طبق مدل تحلیل مسیر، گردشگری روستایی اثرات مختلف و مطلوبی بر شاخص های اقتصادی، اجتماعی، محیطی و کالبدی- فضایی داشته و مقدار p کلیه پارامترهای لامدا در مدل فوق حکایت از تایید کلیه روابط رگرسیونی دارد. از بین ابعاد چهارگانه، توسعه گردشگری بیشترین اثر را بر بعد اقتصادی کیفیت زندگی و کمترین اثرات را بر بعد اجتماعی کیفیت زندگی در سکونتگاه های روستاهای داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، کیفیت زندگی، سکونتگاه های ساحلی، جنوب سیستان و بلوچستان
  • فرزانه مدنی، افسون مهدوی*، مجتبی رفیعییان، فاطمه محمدنیا قرایی صفحات 403-425

    شهرسازی معنویت مبنا، به عنوان یک پارادایم جدید در برنامه ریزی شهری در حال ساختارسازی است. چالش شهر معاصررواج جریان شخصی سازی تولید فضا و سرمایه ای شدن ناشی از تسلط مدل سوداگری و تقابل آن با ریشه هویتی و ساختار معنایی می باشد. در تقابل با این چالش ها بحث معنویت در پژوھش ھای دھه اخیر از سوی مراکز دانشگاھی معتبرنظیر هاروارد به عنوان پارادایمی میان رشته ای مطرح و توسط جریان قدرتمند در نظریه برنامه ریزی ارتباطی انتقادی وارد شهرسازی شده و نیازمند بستر سازی است. از این رو مقاله حاضر به واکاوی حوزه نظری پژوهش های مرتبط با پارادایم توسعه معنویت در تولید فضای شهر پرداخته. مقاله پیش رو از نوع ترکیبی و مبتنی بر راهبرد فرامطالعه است. جامعه ی آماری پژوهش را  55 مقاله ISIوعلمی-پژوهشی در بازه زمانی2008- 2019 تشکیل می دهد. به منظور گردآوری و تحلیل داده ها، از شیوه هایی چون مرور نظام مند و کدگذاری باز استفاده شده است.  در این زمینه، فرم جامعی مخصوص تلخیص و استخراج داده از پژوهش های منتخب تهیه شد که حاوی مقوله هایی در خصوص مشخصات عمومی و چارچوب نظری پژوهش ها بود. یافته‌های پژوهش در دو بخش ساختاری و محتوایی ارایه شده. بخش اول با بررسی ویژگی های عمومی  پژوهش های منتخب، بیانگروضعیت مطالعات در حوزه تاثیرگذاری معنویت در تولید فضای شهریست  و بخش دوم چارچوب نظری پژوهش های انجام یافته در حوزه معنویت فضایی را به تفصیل تبیین نموده است. تولید فضای معنویت مبنا در مقیاس شهری با بیان سه معقوله اصلی و کد های متناظر هر یک در دو بعد کارکردی و بنیادین، به بعنوان کاتالیزور مدل های تولید فضا، تعدیل گر چرخه فعلی بوده و زمینه ارتقای کیفی مداخلات شهری، بهبود رفتار شهروندی ،خلق ارزش و نیل به پایداری توسعه را فراهم خواهد آورد.

    کلیدواژگان: شهرسازی معنویت مبنا، معنویت فضایی، روش فرامطالعه
|
  • Zahra Hedjazizadeh, Aras Khosravi, Seyed Asaad Hosseini*, Alireza Rahimi, AliReza Karbalaee Doree Pages 1-18

    One of the most important energy sources in the world is solar energy, which is a renewable resource and does not cause any damage to the environment. Which all of these features justify using it as a clean energy source and economically viable cost.. Due to the relatively large area of the Iran in low latitudes and relatively dry climatic conditions, in terms of solar energy utilization it uses excellent conditions. Solar power plants are considered as power generation and transmission networks whose is important that the location features of their construction sites are effective in reducing the risk of investing in solar energy. In this study, using geographic information system and fuzzy valuation method for the criteria and method of weighing (AHP), was considered the potential of the Kavir & desert region and Makran coast for the purpose of obtaining energy from the sun. For this purpose, were used the 14 criteria related to the climatic, infrastructural, and technical and physical conditions of the area. In order to overlap the fuzzy layers were used the usual operators, Gamma, Product and also the Sum Weighted Overlay operator to compare and present the appropriate result. Each of the operators has a different sensitivity to the fuzzy overlap of the layers. For this reason, was considered the Gamma 0.9 operator, due to the high sensitivity for building power plants with high electrical power generation and the Sum Weighted Overlay operator, for the construction of smaller capacity plants. In the overlay map, using the Gamma 0.9 operator, about 2%, and in the overlay map with the weighted operator, about 33% of the study areas were found to be very suitable for the construction of solar power plants.

    Keywords: Solar Energy, Desert, GIS, AHP, Fuzzy Logic, Makran
  • Hooshang Seifi* Pages 19-37

    It is very matter to study and measure snow covers as one of the important sources of water supply. Due to the hard physical conditions of mountainous environments, there is no possibility of snow measurement. the use of  remote sensing with regard to low costs, up-to-date and extensive coverage in this field can be proven to be a good way to identify in snowflake areas. the main objective of this research is to estimate the surface coverage of Sabalan mountains using satellite images of OLI and TIRS sensors and using the object-oriented classification method. The classification of satellite digital images is one of the most important methods for extracting information, which is currently done with two pixel-based and object-oriented processing methods. The base pixel method is based on the classification of numerical values of images, and the new object-oriented method, which, in addition to numerical values, uses content, Texture, and Background information also in the image classification process. Therefore, in the present study based on the precision of the object-oriented classification, the object-oriented techniques were used to extract the surface of snow cover. In this study, due to the use of high resolution spatial resolution (Landsat 8) and the new method of classification of images, the snow surface was characterized by Normalized Difference Snow Index (NDSI), Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), Land Surface Temperature (LST), Brightness with a total accuracy of 91 percent, to 2142.62 square kilometers for the range Sabalan mountains have been extracted and the results can be used as alternatives to snowflake stations.

    Keywords: Remote sensing, Snow surface, Object oriented, OLI, TIRS sensors, Sabalan
  • Mohsen Ahadnejad, Asghar Teymouri, Mahnaz Vaez Livari, Hossein Tahmasebi Moghaddam* Pages 39-58

    Housing as one of the basic human needs a significant impact on the health and improve the quality of life of individuals. The quality of housing as one of the main foundations of a comprehensive program and a necessary tool for expressing the various dimensions of economic, social, cultural, environmental and physical development of sustainable, has a special place in urban planning. The purpose of this study is to analyze the spatial quality of housing quality in urban neighborhoods in central Zanjan city. The type of research is applied and descriptive-analytic in nature. The information gathering method was used by the library method (set of statistical blocks of 1395 and detailed plan of 1394). Combined methods of the Tedim model and the geographic information system are used to analyze the data. The results of the research show that inequalities are found among the middle areas of Zanjan city. In the residential areas, 18.91% of the low-quality housing, including the besim neighborhoods, ghabrestan balla, Vahdat, Khatam, Amadgah, Goljak Abad, 21.80% of the dwellings The relatively low quality of the ashaghi gabristan, the shahada, Meydan enghelab , alley waliasr, Niksazan, 22.71% of the average quality housing, including the district of the Forodgah, Rajaee Town, Amjadiyeh, Najaem, Qadas, Fateh, 17.43% of the relatively high quality housing Which includes eastern Ansariyah, Vahidieh, Shoghi, 17  Shahrivar, shahada masged, Goniyeh, Jachr('39')fariyah and ultimately Lots of Azadi, Ansarieh, Etemadieh, Black Alley, North Saadi 19.15% of the houses are of high quality.

    Keywords: housing quality, spatial inequalities, Todim model, Zanjan city
  • Hossein Nazmfar*, Ameneh Alibakhshi Pages 59-79

    Tourism is one of the most important means of development in the world. Many countries in the world pay special attention to tourism as an effective tool for their political, cultural and economic development in their countrychr('39')s policies and programs. The present study was carried out in order to plan tourism in Ardebil province based on a futuristic study method. The present research is applied in a practical way as a combination of documentary and survey methods based on a futuristic approach. The research area of Ardabil province and the statistical population is 45 tourism experts, urban and regional planning and executive agencies of the province. Delphi method, cross-effects matrix (Wizard scenario software) and Wizard scenario software were used to analyze the data. Based on the findings of the Delphi method and environmental scanning, 88 factors were identified as influential factors in the development of tourism in Ardebil. In the second step, using the Micmac method, 14 key Factors, including the comprehensive tourism plan, the media, stimulus policies, macro policies of the state, distribution of facilities, infrastructure, recreational centers, increased private incentive to invest in the region, the regionchr('39')s susceptibility to Investment in tourism, planning, security facilities, budget, the existence of hot and mineral water springs, improvement of information systems, such as site and blog, have been identified as key to the development of Ardebil province. In the third step, based on key factors, believable futures were explained using the Wizard scenario method, which ultimately resulted in three strong, weak and believable scenarios. In this scenario, believable scenarios are due to the intermediate between scenarios Strong and weak, have been based on analysis. Accordingly, there are three scenarios named "Golden scenario", " believable scenario" and "Disaster scenario" for the future of tourism in Ardebil province.

    Keywords: Tourism, Future Studies, Micmac, Wizard scenario, Ardabil province
  • Elaheh Asgari, Mohammad Baaghideh*, Majid Hosseini, Alireza Entezari, Asghar Kamyar Pages 81-98

    Understanding the main components of the watershed water basin and analyzing their hydrologic behavior are among the key components of any planning and management procedures in the field of water resources engineering. Today, the need to use modern technologies in hydrological modeling of watersheds has been discussed more than before. The purpose of this study is the simulation of hydrological components in various land use categories in the catchment area of the Dez river basin. Since the tool used in the research is the SWAT model and the SUFI-2 algorithm, the database used include a range of input data. In order to determine the level of sensitivity of the model to the input parameters, global sensitivity analysis was performed. Then, by adjusting the selected parameters and using the observation current, the model was calibrated and validated for the periods 2007 - 1994 and 2013 - 2008, respectively. The coefficients of NS, R2, P-factor and R-factor confirmed the modelchr('39')s ability to simulate river flow in the studied basin. The results of the model showed that the areas with forest use share the highest contribution to aquifer nutrition, and the barren lands have the highest surface runoff. Surface runoff has the leading role in creating the main stream of the river and after that the main flow has been effective in this area. The forest use change to Agricultural lands and pasture will change the hydrological parameters of the basin, and the result of these changes will lead to the increase in the surface runoff, the reduction of nutrition of groundwater resources and the reduction of river basin water. The SWAT model can be used as a precursor model in watershed management studies.

    Keywords: Hydrological Components, SWAT Model, SUFI-2 Algorithm, Uncertainty Analysis, Dez Basin
  • Alireza Mohammadi, Reza Hashemi Masoomabad*, Chnour Mohammadi Pages 99-117

    One of the most important and urgent issues of urban planning is the equitable distribution of facilities, services and accessibility of citizens at the urban level. Economic and commercial centers, including banks and financial institutions, are one of the most important economic sectors of cities and can be sustained. Social, economic, physical, and environmental impacts of neighborhoods. The purpose of this study was to investigate the extent of citizenschr(chr('39')39chr('39')) access to commercial land use in Ardebil neighborhoods. Therefore, the present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The statistical population of the study is 44 localities of Ardabil city. Spatial statistics models, Hot Spot Analysis, and GIS software were used for data analysis. Finally, regression function in Idrisi Selva software was used to analyze the correlation between commercial user and population as well as to determine the relationship and correlation of this user with other service users. The results show that in Ardabil neighborhoods there is inequality in terms of overall business use. As a result, the neighborhoods have high commercial use weights and high concentrations of hot spots in optimum condition, including areas 3 and 5 from zone 2, zone 7 from zone 1 and zone 6 from zone 3. Also, commercial low weight blocks and low concentrations of hot spots, which include areas 8 and 11 from zone 2, area 11 from zone 3, are lower in urban sustainability. Finally, based on the results of the research, some suggestions have been made.

    Keywords: commercial Land Use, Space Statistics, Spatial Justice, Hot Spot, Ardabil City
  • Khadijeh Heydarian*, Siavash Shayan, Hossein Jahantigh Pages 119-132

    Summer catchment basins surrounding the city of Tehran, due to their remoteness from atmospheric pollution and urban manifestations, is considered as a place for exploring and recreating for many people, and as a place for money making out of restaurants attracting many tourists for others. Sangan is taken into consideration as one of the most beautiful valleys in Northwest of Tehran. The summer catchment basins due to the phenomenon of counter urbanization and also escape from city pollution, easy access, and short distance, has taken too much attention, so much that the inhabitants mostly spend winter in Tehran and summer there. Since some buildings have been built along the main river, the study of the effectiveness of riparian zone and also the specification of areas susceptible to flood is of great importance. In this research, using the HEC-RAS RAS model, flood- prone areas with different return periods (2 to 100 years old) were calculated, and then for the floodplain zoning the morphological characteristics of the flood zones gathered during the fieldwork have been used. The careful study of these flood fringe zones indicates that a small percentage of the lands are included in flood hazard zone with the 25-year return period. Also, the comparison of the pictures taken from the Sangan River in the past and present shows that the use of lands in the river bank has been changed and due to unauthorized constructions and gardening along the river, the width of the bed has dramatically been decreased. This factor increases the size of the floodplain area and consequently the damages.

    Keywords: Current Geomorphology, Riparian Zone, Flood, HEC-RAS, Sangan River
  • Mahdi Moharreri, Mohammad Naghizade*, Fereshte Ahmadi, Shirin Toghyani Pages 133-152

    One of the issues facing todaychr('39')s cities in Iran is the issue of maintaining and upgrading existing streets. The way of managing theses streets and dealing with them has caused various problems in different aspects of cities. The purpose of this research is investigating the principles of maintenance and promotion of urban streets with a focus on Islamic teachings and Iranian culture. This research also explains some ways to improve the quality of urban streets using Islamic teachings and Iranian culture. Gathering information was done through observation, field study and documentary studies. Using content analysis methods, documenting and graphical analysis, information and data were analyzed. The quality of the cities depends on the quality of the streets and the quality of the streets is also based on the details of the streets. After designing and constructing urban streets, they need attention, maintenance and promotion in order to be always attractive and desirable for citizens. The results of this study indicate neglecting the indigenous material, art, culture, religion, needs and interests of citizens which has led to the construction of unqualified urban spaces in the metropolitan areas of todaychr('39')s Iranian cities. This research did not seek to provide a template for urban streets designing, but it is in direction of developing principles of planning and designing urban streets based on Islamic teachings and Iranian culture. In addition to having appearances according to Islamic teachings and Iranian culture, desirable street for Iranian citizens should also be Islamic and Iranian internally. With Just the correctness of appearances it can be said that only hypocrisy is obtained, but with internal reforming, honesty can be created in urban spaces.

    Keywords: urban street, Islamic teachings, Iranian culture, urban design
  • Mahdi Khazaei* Pages 153-174

    This study investigates the subtropical anticyclones and summer monsoons of the north hemisphere in the 500 hPa level, effective on Iran in a 38-year period (1975-2012). For this purpose, the data of geopotential heights of 500 hPa at 12 UTC with a spatial resolution of 2 by 2 degrees of the (NCEP/NCAR) were used. Results show that three independent patterns (Azores anticyclone, Saudi anticyclone and North West Africa anticyclone) and four combinatory patterns derived from the independent patterns have controlled the atmosphere of 500 hPa level of Iran. In most cases, the maximum in geopotential heights in above-mentioned anticyclone centers reach to more than 5920 geopotential meters, but often the tongue of these anticyclones control the atmosphere of 500 hPa levels of Iran with the geopotential height of 5880 to 5900 meters. In contrast, at this pressure level, the large-scale monsoon system is very weak and the maximum geopotential height of this system is about 5840 meters. The extent and intensity of the monsoon system has been reduced so that its tongues do not affect the 500 hPa level of Iran at any time. Given that the main factor in the development of large-scale monsoon system is the surface heating (bottom-up formation) and the main factor in the development of subtropical anticyclone is descending of atmospheric dynamics, the main reason for the development of summertime subtropical dynamic anticyclone should be a very strong and unit agent, something other than the summer monsoons.

    Keywords: subtropical anticyclones, South Asia Low pressure, Pressure patterns, summer season, Iran
  • Nafise Marsousi*, Majid Akbari, Nazanin Hajipour, Vahid Boustan Ahmadi Pages 175-191

    According the increasing population, especially the urban population in the world and increasing environmental pollution caused by it, The need for urban planning and management approaches based on indicators such as Healthy Cities approach seems inevitable. The purpose of this paper is to analyze the efficiency and ranking of healthy city indicators through 36 indicators (socioeconomic, health services, environmental and health care). research method applied research is descriptive, analytic and development. To analyze the data from the non-parametric linear programming technique of data envelopment analysis, cross ineffective, models and software Dea slover Shannon entropy is used. The geographic area of this study is Khuzestan province and its statistical population is 22 cities according to the census of 2016. The results of this research show that in terms of relative efficiency of Ahwaz city due to the centrality of the province and the availability of infrastructure and sanitary services with a relatively high distance with the highest performance and high level of performance was in the first rank. And the cities of Dezful, Shosh, Khorramshahr, Shoshtar, Abadan, Masjed Soleyman and Behbahan were selected as semi-efficient cities. Finally, it can be concluded that in terms of having the indicators of the healthy city, most of the cities of the province are Inefficient (64%).

    Keywords: Healthy City, Shannon entropy, Data envelopment analysis, Performance crossover, Khuzestan province
  • Aliakbar Anabestani*, Mahdi Masoumi Pages 193-216

    In the last decade, the lake tourism as one of the newest branches of natural tourism has been under attention of scientific societies. So that this type of tourism has grown significantly and many economic benefits for host communities has brought. The aim of this study is evaluating the factors affecting lake tourism development in Iran. In this regard, a wide variety of indicators in the dimensions of attractions, infrastructure, cultural acceptance, economic, social and environmental In the form of a questionnaire tourism experts and field studies were examined. For binary comparison and a final weight criteria and options, of AHP fuzzy, ANP and GRA techniques in the form of questionnaires and 20 teachers and experts from organizations linked to tourism have been used. The results confirms that: Based on the results of the paired comparison of factors affecting lake tourism of the development using multiple fuzzy AHP and ANP in terms of tourism experts, Criteria attractions by weight of 0.247 in fuzzy AHP and 0.246  in the ANP model and The criteria infrastructural factors weighing 0.229 in fuzzy AHP and 0.234 in the ANP model Has the greatest impact on the lake tourism of development. Finally, with the objective of ranking factors affecting the lake tourism of development in the villages surrounding the lake, using techniques GRA, found that conditions Dowbaneh and dasht Arjan villages are better than other villages and Qashm qavi and Arab Famour villages at the lowest level of lake tourism of  the development have been.

    Keywords: Lake tourism, Environmental Factors, Infrastructural, Attractions, Economic factors, Fars province
  • Farshid Azizkhani, MohammadRahim Eivazi*, Majid Mokhtarianpour, MuhammadReza Esmaili Givi Pages 217-232

    Geographical studies on food categorized in five scales; global and transnational, national and regional, urban, rural and agricultural, domestic scales of food consumption and the individual as a consumer. Based on this categorization, the present study is placed within urban and domestic scales. By accepting that population of Tehran metropolis will definitely increase in future and regarding that based on systematic approach and limits to grow theory (Meadows, Randers, & Meadows, 2004), no growth in the world will continue forever. We must consider factors that limit the growth of Tehran, besides factors provoke development. One of the limiting factors is the natural and geographical potential of Tehran metropolis. For this research among qualitative methods in futures studies, we chose the scenario, because this method "make the future more real for decision makers to force new thinking and decisions". In the formulation of food consumption scenarios, due to the diversity of stakeholders, the challenges and the types of issues and ambiguities, the approach of the Global Business Network (GBN) was chosen. To analyze the key factors and identifying the key variables the structural analysis method and MickMac software was used. Based on two key variables, technology, and consumer responsibility, four scenarios were created, these are four scenarios: Smart eating scenario, McDonaldization of Society scenario, Food Geography scenario, and Community Eating scenario. In this study, four alternative food futures have been presented for Tehran. In these scenarios, both desirable and undesirable futures are clearly and accurately depicted. The geography of food scenario due to the neglect of the environmental capacities and natural and geographic potentials is the most unsustainable scenario for the future of Tehran. Without scenarios, thinking about the futures of food in Tehran is very difficult and even impossible. These scenarios can help us take into account possible futures in todaychr('39')s decisions. Although this article does not predict a specific future for food in Tehran, But, given the recognition and sensitivity of the events, it can be very useful for long-term decisions.#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }</li

    Keywords: Geography of food, scenario, Metropolis, Sustainable consumption, Practice Theory
  • Hossein Mir Mousavi*, Masoud Jalali, Enayet Asadolahi Pages 233-250

    In this research, coding the rainfalls, prepares daily 45 stations with the statistical period of 20 years to zero and one codes to realize the daily dry periods in west and north west of the country and then, by establishing the main condition of occurrence of code one for 30 stations, we extracted the dry 4 to 10-day frequencies. And the results gained of considering the atmospheric weathering, shows that the most clear rotational pattern in sea level is related to Siberia-Europe high-pressure panels and sometimes both of them that increase the rotation on the region and also, the local high-pressure reinforcement and there is a high altitude in atmospheric middle level which is derived from sample patterns and is placed on the studied region and these sample patterns are from omega, bi-polar and rex models that they are on Russia and Scandinavian countries with some changes. The 500 level TAVA and omega shows well that in most regions, the air course, has decreasing case and so, we can result that placement of a high altitude in atmospheric middle and upper level on the high-pressures of the earth, causes the weather stability and lack of rainfall and as a result, the stability and durability of these conditions for several days, is related to sample patterns.

    Keywords: Cluster analysis, daily dry periods, west, northwest of Iran, Bandal patterns structure of atmospheric
  • Anoshiravan Ravand, Shahriar Khaledi*, Davod Hasanabadi Pages 251-270

    The purpose of this study is to determine and predict the effects of climate change on architecture using climate models. By clarifying the consequences of the impact of urban architecture on climate change while using the data of surrounding stations with library and field data methods. The climatic parameters of precipitation, temperature and relative humidity of the synoptic station of Miyaneh city during a full period of 32 years (2018-1987) and the possibility of climate change with the models in this city were examined and after obtaining the relevant data Climate change was predicted for the next 84 years through the GCM and SDSM microscale and the AR4 (2007) - HADCM3 (Run 1) - SR-A2 scenarios. In order to evaluate the effects of climate change on the comfort climate of the region, among the bioclimatic models used, the Tarjong model was considered for two periods of 16 and 42 years. In the next 84 years, compared to the last 32 years, the cold months of May, June, July and August will turn into pleasant heat, and in September, the heat will have a great impact on the skin, which indicates a warm climate in the next 84 years. Architectures must be considered.

    Keywords: Climate change, Comfort climate, Model, Miyaneh city
  • Vahab Amiri* Pages 271-289

    In this study, the hydrogeochemical status of groundwater resources is evaluated using chemical analysis of 346 samples supplied from 10 springs. Based on Gibbs and van Wirdum diagrams, interaction with rock and sedimentary formations is the dominant process of controlling water chemistry. Based on the Chadha diagram and output of AquaChem program, the amount of alkali earth elements (Ca and Mg) is more than alkali ones (Na and K) and the value of weak acidic anions (CO3 and HCO3) is more than strong acidic anions (Cl and SO4). Therefore, the dominant hydrochemical facies in water samples are Ca-Mg-HCO3 and Mg-Ca-HCO3. In this plain, carbonate and probably halite dissolution are the causes of Ca, HCO3 and Cl abundance in water samples. All samples showed the HCO3+SO4 of less than 5 meq/l and demonstrate that the dominant process affecting water chemistry is the calcite and dolomite dissolution. Ion exchange between fine-grained materials of the aquifer and water solution has occurred very vastly. Based on chloroalkalin (I, II) indices, about 5.49% of samples exhibited the reverse ion exchange. Calculation of the saturation index showed that all samples are undersaturated with respect to anhydrite, aragonite, calcite, dolomite, gypsum, and CO2. Besides, the saturation index of water samples for calcite and aragonite is greater than anhydrite, dolomite, and gypsum. Analysis of principal components affecting water chemistry showed that about 82% of changes in water chemistry is controlled by 4 factors which factor 1 including Ca and HCO3, factor 2 including Na and Cl, factor 3 including Mg and SO4 and finally factor 4 including pH.

    Keywords: Hydrogeochemistry, Ion Exchange, Saturation Index, Cluster Analysis, Factor Analysis
  • Tahmoores Behrouzinia* Pages 291-313

    Concerning the importance of urban network studies and the role of hierarchy system in population decentralization in metropolitan areas, this paper by using acknowledged indicators and Grade of Membership (GoM) model and using Combined Analysis method has tried to find the changes in urban hierarchy of Khorasan region during the period 1956-2016. The outcomes show that urban system in Khorasan region as the one in the country was afflicted with inconsequentiality by 1986. However, during the period 1986-2006, the urban network in Khorasan region tended to reach to an equilibrium. Nevertheless, it has gone toward an imbalance during the period 2006-16. The outcomes also depict that the models and indicators did not work coordinated. While some indicators (such as Herfindahl and Entropy indexes) showed that, there were an equilibrium among the urban network in the region, some other (such as Primate City and Centrality indicators) showed increasing centralization and inconsequentiality. Accordingly, the study used “GoM model” and “Combined Analysis method” for the final analysis. The GoM used three variables that aimed to make the model more reliable: The Prime City Indicator, the Centrality Indicator and Equilibrium Indicator. With this methodological novelty, the analysis of the hierarchical patterns represented in the model by the multiple profiles were closer to what could be understood as a "methodological ideal", difficult to be applied empirically due to the complexity of the subject, but included in studies theoretically based. As for future studies, which will seek to understand the hierarchical urban organization of other regions of the country and of the world, these indicators may be incorporated if adapted to the regional reality.

    Keywords: Urban hierarchy, Khorasan region, primate city, urban agglomeration, Grade of membership (GoM) model, Combined Analysis method, Primate city indicator, centrality indicator, equilibrium indicator
  • Afshin Bahmani, Mojtaba Ghadirimasoom*, Mahdi Hajiloo, Farideh Azimi, Mahdieh Ghadirimasoom Pages 315-334

    Today, agricultural tourism or agritourism is emphasized by focusing on a farm or agricultural business as a tourist destination with the goal of educational, recreational and job creation in rural areas. This type of tourism is a stimulus for the vulnerable rural economy and the needs of citizens who pay for their visits to or participation in farm activities, the direct purchase of agricultural products, and the familiarization with nature and indigenous people, which contribute to economic prosperity, job creation and prosperity. Villages will be. In the present study, its nature is applied and its method is descriptive-analytical, the explanation and identification of the factors affecting the development of rural tourism in rural areas is the goal of the research. The statistical population of the study consisted of three groups of officials and experts, locals and tourists. For each group, according to the Cochran formula, 34, 261 and 20 subjects were selected. The main focus of the data on the field method was collected through face-to-face questionnaires and interviews. To analyze the data, descriptive statistics methods such as mean and frequency and inferential statistics methods such as one-sample t-test, Chi-square and Chi-square, and Kruskal-Wallis were used. The findings show that factors such as housing provision for tourists, government incentive schemes, coordination between government agencies, awareness of farmers, and setting up private sector investment with a significant level of 0.30 and a positive amount of chi-square are the most important priorities. Effective in developing agricultural tourism in rural areas of Tehran province.

    Keywords: Tourism, Agricultural Tourism, Rural Entrepreneurship, Villages in Tehran Province
  • Somayeh Hamsian Ettefagh, Hussein Kalantari Khalilabad*, Muhammad Mire’Ei Pages 335-359

    As it can take an efficient step towards the preservation and sustainability of such lands due to the preparation, implementation, and reformation of criteria. In District 9 of Isfahan Municipality, mismanagement in the preservation of ecological lands has destroyed gardens and agricultural lands, and has caused the loss of social unity of neighborhoods. Consequently, the study of ecotourism management in this region is of great significance. For this reason, in this paper, a model for ecotourism management with an emphasis on urban ecological textures is provided for District 9 of Isfahan Municipality. For this reason, first, the Star method has been used as a model for interviewing experts and relevant municipal experts in Isfahan city management. At that point, with the help of library investigations and field assessments, and implementation of the grounded theory method, 3 dimensions, 10 categories, and 35 subcategories are extracted from the data gained from the interview. The main dimensions are urban texture management (with categories legislation, planning, management of resources and control and supervision), the ecological texture (with the categories: protection and development and improvement), ecotourism (with the economic, social, environmental and cultural categories).

    Keywords: Ecotourism, Urban texture management, Star method, grounded theory, District 9 of Isfahan Municipality
  • Naser Mohamadi, Hosin Mojtabazadeh*, Ali Tavakolan Pages 361-380

    Proper urban management based on the right methods has always been a serious challenge for urban professionals and has been the subject of various discussions and studies over time. Each city, due to its specific characteristics, experiences special issues that are specific to the city and its surroundings, and in the meantime, creating a single model is not acceptable. Good urban governance is an important principle in urban management, which unfortunately In our country, it faces many obstacles. The present article has been done in terms of purpose, application-development and quantitative-analytical method, which first identifies the most important obstacles to the actual implementation of urban governance in the country and then examines these cases in the study area of ​​Garmadreh. The results show that the factor of lack of integration between different sectors of urban management with an average of 3.8 has the greatest impact on the lack of governance in the country. From the results of the first part, 4 basic effective indicators in the implementation of urban governance in the study area have been studied. In the executive level of Garmadreh city, in the field of accountability index of weakness factor in continuous and public supervision with an average rank of 5.38, in the index of rule of law rule, there are multiple, parallel, interpretable and sometimes contradictory laws with an average rank of 3.73, in the transparency index of factor of lack of access to information 4.56 And in the participation index, the factor of intense centralism and top-down management with an average rank of 4.48 have the greatest impact on the lack of proper implementation of urban governance in the city of Garmadreh.

    Keywords: Governance, good urban governance, urban management, Garmadreh
  • Ali Manzam Ismailpor* Pages 381-401

    Tourism plays an important role in rural development. Tourism while enhancing the rural development process through diversification of economic activities, maintaining social integrity, environmental protection, and positive spatial-physical changes in rural settlements can increase the quality of life in rural areas. Due to the importance of this issue, in the present study, the effects of tourism on improving the quality of life of rural settlements were investigated. The present research is descriptive-analytical in terms of purpose and method. The data collection tool was a questionnaire and interviews with rural households. The statistical population includes rural settlements on the shores of the Oman Sea in the south of Sistan and Baluchestan province, the two coastal cities of Konarak and Chabahar (N = 4855). Using Cochranchr(chr('39')39chr('39'))s formula and quota sampling method, 356 samples in 12 villages that had tourist attractions were selected as a sample. Descriptive tests, analysis of variance and path analysis model were used to analyze the data and answer the research questions. The results of analysis of variance showed that tourism has a good linear relationship with increasing the quality of life in rural settlements of Konarak and Chabahar. So that according to the route analysis model, rural tourism has different and favorable effects on economic, social, environmental and physical-spatial indicators and the value of p of all Lamda parameters in the above model indicates the confirmation of all regression relationships. Among the four dimensions, tourism development has had the greatest effect on the economic dimension of quality of life and the least effect on the social dimension of quality of life in rural settlements.

    Keywords: tourism, rural tourism, quality of life, coastal settlements, south of Sistan, Baluchestan
  • Farzaneh Madani, Afson Mahdavi *, Mojtaba Rafiyan, Fatemeh Mohammad Niae Qaraee Pages 403-425

    Spiritual-led urbanism is being structured as a new paradigm in urban planning. Social inequality, polarization, moral poverty, and a high prevalence of psychiatric disease are only part of the manifestation of the lack of attention to the issue of spirituality in the production of space. Indeed, the challenge of the contemporary city is the emergence of the process of personalization of space production and capitalization resulting from the dominance of the speculative model and its confrontation with identity and semantic structure. In contrast to these challenges, the discussion of spirituality in recent decades by prominent Harvard scholars has emerged as an interdisciplinary paradigm, embedded in a powerful stream of critical communication planning theory and requiring context. Therefore, the present article analyzes the theoretical field of research related to the paradigm of spiritual development in the production of urban space. This article is based on a combination and is meta synthesis. The statistical population of the study consists of 55 ISI and scientific-research articles in the period 2008-2019. In order to collect and data analyze, methods such as systematic review and open coding have been used. In this context, comprehensive form for summarizing and extracting data from selected research was developed which issues concerning public profile and the theoretical framework of the research. The research findings are presented in two parts: structural and content. The first section examines the general features of selected research, the unreliability of studies on the impact of spirituality on urban space production, and the second section elaborates on the theoretical framework of research on spatial spirituality. production of spiritual-

    Keywords: Spiritual urbanism, spatial spirituality, Meta-Synthesis