فهرست مطالب

رسانه - سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 121، زمستان 1399)

فصلنامه رسانه
سال سی و یکم شماره 4 (پیاپی 121، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ویدا همراز* صفحات 5-24
    تنوع موضوعی و محتوایی و سهولت دسترسی و انتشار مطالب، یکی از عوامل جلب توجه کاربران به شبکه های اجتماعی،  در دو دهه اخیر است.  در این میان،  صفحه های تاریخی فارسی  در شبکه اجتماعی اینستاگرام  در سال های اخیر، افزایش قابل توجه داشته اند و علاوه بر انتشار انواع تصاویر و مطالب تاریخی تعداد زیادی از کاربران را جلب کرده اند. با توجه به تنوع سطح دانش و پایگاه اجتماعی دنبال کنندگان این صفحه ها، صحت مطالب منتشرشده و نقش مفید یا مخرب آن ها در سواد و هویت بخشی تاریخی  در جامعه اهمیت می یابد. محقق کوشیده است  تا با توجه به فقدان مطالعاتی از این دست ، با رویکردی پدیدارشناسانه و با استفاده از  روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با  25 نفر از کاربران این صفحه ها به فهم بهتر  این  پدیده  و پاسخ به سوال های تحقیق  دست یابد. در این تحقیق از کاربران، درباره  پست های  هفت صفحه  تاریخی   شخصی  در اینستاگرام، که دنبال کنندگان  زیاد داشته اند درباره اعتبار محتوایی، ارزشگذاری برای اشتراک، تشویق به مطالعه تاریخی و تاثیر بر دانش تاریخی کاربران و... سوال  شده است. نتیجه تحلیل مضمونی پاسخ ها  نشان می دهد که این گونه صفحه ها  در روش تولید محتوا پیرو الگوهای عمومی شبکه های مجازی بوده و اهمیت اعتبار محتوایی را در انتشار مطالب تاریخی  مورد توجه قرار نداده اند. محتوای آن ها دور از بی طرفی و دارای سوگیری آشکار بوده و مخاطب را برای کسب اطلاعات بیشتر تشویق نمی کند. این یافته ها نه فقط اهمیت ورود و حضورهدفمند متخصصان تاریخ به  شبکه های مجازی، برای تولید محتوای معتبر و اثربخش را مورد تایید قرار می دهد، بلکه بر ضرورت ارتقا سواد رسانه ای و افزایش قدرت تحلیل پیام ها  به وسیله کاربران تاکید دارد.
    کلیدواژگان: اینستاگرام، شبکه اجتماعی، سواد تاریخی، هویت تاریخی، پدیدار شناسی
  • سمیه تاجیک اسماعیلی*، زهرا میزبانی صفحات 25-46

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه میان میزان و نوع استفاده از شبکه اجتماعی اینستاگرام با خوداظهاری کاربران انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران در سال 1398 است که طی بررسی های به عمل آمده از وزرات علوم، تحقیقات و فناوری، حدود 67 هزار نفر هستند. در پژوهش حاضر، حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 384 نفر تعیین شده و برای نمونه گیری از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. در این پژوهش از دو پرسشنامه استفاده شده است: 1. میزان و نوع استفاده از شبکه های اجتماعی (محقق ساخته)؛ 2. پرسشنامه خود اظهاری توسلی و جلالوند (1394). برای تعیین پایایی ابزار اندازه‏گیری، از روش آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که پایایی کل 86/0 به دست آمد. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد؛  میان میزان استفاده دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران از اینستاگرام، با شیوه های خوداظهاری آنان (بیان احساسات (43/5)، اشتراک گذاری تصاویر (65/4)، ویژگی های شخصیتی (13/3) و نظرهای شخصی (76/6)) رابطه وجود دارد. همچنین یافته ها موید آن است که میان نوع استفاده دانشجویان از اینستاگرام، با شیوه های خوداظهاری آنان  (بیان احساسات (77/6)، اشتراک گذاری تصاویر (54/4)، ویژگی های شخصیتی (32/6)، نظرهای شخصی (15/2) رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، اینستاگرام، خود اظهاری، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی
  • ارسلان خانزاده*، بهرام علی شیری، فیروز دیندار فرکوش صفحات 47-70

    امروزه ابزارها و رسانه های سنتی از جمله روزنامه ها، مجله ها، رادیو، تلویزیون و آگهی نماها (Billboard) با روش های قدیمی به تنهایی جهت ارایه پیام های تبلیغاتی، جذابیت زیادی برای مخاطبان ایجاد نمی کنند. لذا، شناسایی مولفه ها و عوامل تاثیرگذار بر مدل همگرایی رسانه ها، در شیوه ارایه پیام های تبلیغاتی ضرورت دوچندانی دارد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع اکتشافی است، برای پاسخ به سوال های تحقیق از روش کمی و کیفی (آمیخته) استفاده شده است. داده های کیفی به صورت دلفی و با استفاده از مصاحبه عمقی، داده های کمی با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نظریه پردازی داده بنیاد، با استفاده از کدگذاری باز، کدگذاری محوری وکدگذاری گزینشی استفاده شده است. روایی پرسشنامه به وسیله خبرگان و پایایی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور پی بردن به متغیرهای زیربنایی مدل تحقیق از روش تحلیل عاملی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و پاسخ گویی به سوال های تحقیق از نرم افزارهای SPSS وSmart PLS2 تحلیل عامل اکتشافی (EFA) استفاده شده است. نتایج کلی تحقیق حاکی از آن است که با وجود روابط مثبت و معنادار بودن میان متغیرهای تحقیق، از میان چهار بعد مدل همگرایی رسانه ها (ابزارهای رسانه، بستر توزیع ، صنایع رسانه و اولویت رسانه ها)، بعد ابزارهای رسانه ها اولویت بالایی را، در مدل همگرایی رسانه ها،جهت ارایه پیام های تبلیغاتی با رویکرد جذب مخاطب دارد.

    کلیدواژگان: همگرایی رسانه ها، تبلیغات، دیجیتالی شدن، محتوای پیام
  • محسن اعظمی، معصومه آینه* صفحات 71-88

    پژوهش حاضر، به تاثیر فعالیت های بازاریابی رسانه های اجتماعی بر ارزش ویژه، با نقش میانجیگری درک مصرف کننده می پردازد. روش پژوهش، پیمایش و از نظر هدف کاربردی است، ابزار گردآوری داده ها ترکیبی از پرسشنامه استاندارد و ابزار اندازه گیری آن مقیاس لیکرت است. برای تدوین مبانی نظری و چارچوب پژوهش از کتب موجود، مقاله های لاتین و فارسی و پایان نامه ها استفاده شد. تعداد افراد جامعه آماری 379 نفر کارکنان شرکت های تامین قطعات خودرو استان کرمانشاه است. با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه 191 نفر به دست آمد که به روش تصادفی از اعضای جامعه انتخاب شدند. جهت روایی و پایایی از اعتبار محتوا و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده و به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل عامل تاییدی نوع اول و دوم و آزمون کولموگروف اسمیرنوف و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. برای تحلیل مولفه های بازاریابی رسانه های اجتماعی نیز از رتبه بندی سلسله مراتبی بهره بردیم. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش، نشان می دهد فعالیت های بازاریابی رسانه های اجتماعی از طریق درک مصرف کننده بر ارزش ویژه، تاثیر مثبت و معنا داری دارد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، رسانه های اجتماعی، بازاریابی رسانه های اجتماعی، درک مصرف کننده، ارزش ویژه برند
  • سیده سحر جاوید*، جلال رحیمیان صفحات 89-100

    در چند ماه اخیر، ویروس کرونا زندگی تمام جوامع بشری را تحت تاثیر قرار داده است. به دلیل اینکه ویروس کرونا موضوع روز است، پژوهش حاضر با به کارگیری نظریه استعاره فرهنگی شناختی کوکسس (2005)، تفاوت های استعاری این ویروس را در عناوین دو روزنامه اعتماد و ایران مورد بررسی قرار داده است. داده های این تحقیق، از تمام شماره های بخش های مختلف روزنامه های اعتماد و ایران از تاریخ 1 اسفند 1398 تا 31 اردیبهشت 1399 استخراج شده است. حوزه های مبدا وسیله نقلیه، انسان، حیوان، بلا، مانع، شمشیر، شیء، کالا، مسابقه، موجود زنده، نیرو/ عامل، مکان، جنگ، اتفاق، بازی، فرصت و موجود ترسناک، میان دو روزنامه مشترک بوده اند. علاوه بر این اشتراک ها، تفاوت های استعاری نیز مشاهده شد. در روزنامه اعتماد، ویروس کرونا بر اساس حوزه های مبدا بحران، غذا، بازیگر، ابر، نوشیدنی، آهنگ و بحث و در روزنامه ایران، بر اساس حوزه های معلم، آزمون، مسیر، بار، حاکم، نیروی طبیعی، زندان، هدیه، زندگی، فصل، پازل، چراغ راهنما، ابزار و قاتل نیز مفهوم سازی شده اند. این تفاوت های مذکور میان حوزه های مبدا دو روزنامه، هم راستای تفاوت سبکی نظریه کوکسس است

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، عناوین روزنامه، استعاره فرهنگی-شناختی، مفهوم سازی، تفاوت سبکی
  • علی مراد حیدری*، علی جعفری صفحات 101-120
    برابر ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری، کسی که ناروا تحت پیگیرد قضایی قرار گرفته و سپس بی گناهی او آشکار شده، از حق اعاده حیثیت (انتشار حکم برایت در روزنامه کثیرالانتشار) برخوردار است. این ماده، آبروی بناحق ریخته وی را برمی گرداند و موجب درآمد زایی برای مطبوعات می شود، لکن کاستی ها، نارسایی ها و نادرستی هایی دارد که آن را ناکارآمد کرده و دادگاه ها گرایش چندانی برای این کار ندارند. دامنه فراگیری، ابزار انتشار، ماهیت حکم، مرجع صدور، متقاضی انتشار و رابطه با اعاده حقوق اجتماعی، کاستی های این قانون است؛ نارسایی قانون ناظر به مصادیق روزنامه کثیرالانتشار، گزنیش رای، اشخاص حقوقی، مفهوم ابلاغ و ضمانت اجرای عدم انتشار است؛ و نادرستی های قانون ناظر به مرجع درخواست، رابطه با تشهیر، حقوق اشخاص ثالث، عذرخواهی مقصر، منبع درآمدی و درجه بندی جرایم است. در این نوشتار ناکارآمدی این دستور با نگاه ویژه به تنگناهای مالی دادگستری و هزینه بالای انتشار آگهی بررسی شده و جایگزین قانونی با رویکرد کارآمدسازی آن پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: انتشار حکم، اعاده حیثیت، روزنامه کثیرالانتشار، رسانه های عمومی
  • محسن عبدالهی خلج*، امین کبودی صفحات 121-138

    استفاده از شبکه های اجتماعی، در سال های اخیر افزایش یافته است و دانشجویان از جمله کسانی هستند که با شور و شوق بیشتری آن ها را پذیرفته اند. بنابراین، لازم است تاثیر این فناوری بر زندگی دانشجویان تجزیه و تحلیل شود. پژوهش حاضر به دنبال بررسی نقاط ضعف و قوت شبکه های اجتماعی و تاثیر این شبکه ها بر دانشجویان است. اعتیاد، اضطراب، حریم خصوصی، دوستی، اعتماد، همکاری و انگیزه از جمله نقاط ضعف یا قوت شبکه های اجتماعی است. روش تحقیق، پیمایشی و داده های آن با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، جمع آوری شده است. اعتبار ابزار، از نوع اعتبار صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. حجم نمونه 80 نفر از دانشجویان رشته مدیریت رسانه که در نیمسال دوم سال تحصیلی 13981397، در دانشگاه پیام نور مرکز تهران غرب مشغول به تحصیل هستند، انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهد که دانشجویان برای جنبه های مثبت شبکه های اجتماعی  بسیار بیشتر از جنبه های منفی آن ارزش قایل می شوند. با استفاده از تجزیه و تحلیل عاملی، مولفه های پرسشنامه، در هفت عامل و بر اساس تجزیه و تحلیل خوشه ای نیز در دو خوشه طبقه بندی شد که به عنوان نقاط ضعف و قوت شبکه های اجتماعی نامگذاری و احراز شدند. شناخت نقاط ضعف و قوت شبکه های اجتماعی، به میزان قابل توجهی، عملکرد دانشگاهی را بهبود می بخشد و سبب بهره برداری بیشتر از نقاط قوت و چاره اندیشی و برطرف کردن نقاط ضعف در این شبکه ها می شود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، کاربران، نقاط ضعف و قوت، دانشجویان
|
  • Vida Hamraz * Pages 5-24
    Topic and content diversity as well as easy access and publication of content, are among the main factors that have attract the attention of users to social networks during the past two decades. Variety of historical images and materials in general and Persian historical pages in particular in Instagram, have increased dramatically in recent years, attracting the attention of large number of users. Due to different level of knowledge and the social background of the followers of these pages, authenticity of most of the published materials, play both constructive and at the same time destructive role in historical literacy and creation of historical identity. The researcher, because of the absence of such studies, has tried to have a better understanding of this phenomenon and answering research questions by using a phenomenological approach and semi-structured interviews with 25 users of these pages.  In conducting this study, the users of such pages have been asked to express their views about the validity of the content, evaluation for sharing, encouraging for historical studies and contributing to historical knowledge of users about 7 Instagram pages, which have historical and private contents.  The results of the content analysis of the answers show that such pages with regard to content production method, follows the general pattern of the cyberspace networks and have not taken into consideration the importance of content validity in publishing historical materials. Their contents have not also been impartial and were openly bias and did not encourage the audience to acquire additional information.  Findings of this research work not only confirm the importance of joining and contribution of historians into virtual networks to produce authentic and effective content, but also emphasize the need for promoting media literacy and increasing the ability for analyzing content of the messages, by users
    Keywords: Instagram, social network, Historical Literacy, Historical Identity, Phenomenology
  • Somayeh Tajik Esmaeili *, Zahra Mizbani Pages 25-46

    The present research work deals with the correlation between the extent and way of using Instagram social network and self -expression by the users. The statistical population of the study includes students of Azad Universty of Tehran in 2019 that according to the Ministry of Science, Research and Technology, their number is around 67 thousand. For this research work, the size of sample population based on the Morgan’s Table is, 384 people and multi- stages cluster method has been used for selection of the sample population. Two questionnaires have been used in this paper, first one, for the extentet and type of using Instagram (Researcher Made) and the second, for self-expression of Tavasoli and Jalalvand (2015). Cronbach's alpha test has been used for determining the reliability of the tool of measurements, which resulted in 0/86 overall reliability. Findings of the test of the hypothesis showed that there are following correlation between the extent of using Instagram by students of Azad Universities in Tehran: expressing feelings (5/43), sharing of images (4/65), personal characters (3/13) and personal view (6/76). And at same time it became clear that between the self- expression and the way Instagram is used by the student, there are following correlations: expressing feelings (6/77), Sharing of images (4/54), personal characters (6/32) and personal view (2/15

    Keywords: Social Networks, Instagram, self-expression, Students of Azad Universi
  • Arsalan Khanzadeh *, Bahram Ali Shiri, Firouz Dindar Farkoush Pages 47-70

    Today, traditional tools and media, including newspapers, magazines, radio, television and billboards, with their old way of publicity, do not create much attraction for promoting audience attention to promotional messages. Therefore, identifying the components and attributes affecting the media convergence model, is of great importance for improving effectiveness of conveying the promotional messages. This research work, in case of objective, is applied and explorative and for answering the questions raised in the research work, a mixture of qualitative and quantitative method has been employed. The qualitative data has been analysed by Delphy method and profound interviewing and the quantitative data has been collected by the means of questionnaires, factor analysis. For analysis of data and answering the question of the research, Smart PLS2 and SPSS of the Exploratory Factor Analysis has been employed. The overall result of the study shows that despite the positive and meaningful correlation between the variables of the research, frour dimensions of the media convergence model (media tools, distribution platform, media industry and media priority), the media tools have higher priority for conveying promotional messages aimed at attracting the target audience

    Keywords: Media Convergence, Avertisement, Digitalization, Message Content
  • Mohsen Aazami, Masoumeh Ayeneh * Pages 71-88

    The present study deals with the impact of social media marketing activities on special value with the mediating role of consumer perception. The research method used for this study in terms of purpose, is survey and applied. The data collection tool is a combination of standard questionnaire and Likert Scale measurement tool. To explain theoretical foundations and research framework, available books, foreign and Persian articles and graduation theses, have been used. The number the statistical population consists of 379 employees of auto parts supply companies in Kermanshah province. Using Cochran Formula, 191 samples were obtained and randomly selected from the statistical population members. Content validity and Cronbach's Apha coefficient were used for testing validity and reliability, and in order to test the research hypotheses, first and second type confirmatory factor analysis, Kolmogorov-Smirnov test and structural equation modeling, were used. To analyze the attributes of social media marketing, we also used hierarchical ranking. The results of testing of the research hypotheses show that social media marketing activities have a positive and meaningful effect on special brand value through consumer perception

    Keywords: .: Marketing, Social Media, Social Media Marketing, Consumer Perception, Brand Valu
  • Seyede Sahar Javid *, Jalal Rahimian Pages 89-100

    In recent months, the outbreak of coronavirus has affected the lives of all communities across the world. Because Corona is the topic of the day, the present study, using the theory of cultural-cognitive metaphor of Kövecses (2005), has examined the metaphorical differences of this virus in the headlines of the two Persian dailies, Etemad and Iran. The data of this research have been collected from all issues of different sections of Etemad and Iran newspapers from February 20, 2019 to May 20, 2019. The domains of origin, including vehicle, human, animal, calamity, obstacle, sword, object, commodity, race, living creature, force / agent, place, war, event, game, opportunity, and frightening creature were common between the two newspapers. In addition to these commonalities, metaphorical differences were also observed. In Etemad newspaper, Coronavirus was based on the domains of crisis, food, actor, cloud, drink, song and discussion, and in Iran newspaper, based on the domains of teacher, test, path, burden, ruler, natural force, prison, gift, life, season, puzzle, traffic light, tool and murderer, are also conceptualized. These differences between the domains of origin of the two newspapers are in line with the stylistic differences of Kövecses theory.

    Keywords: Coronavirus, newspaper headlines, Cultural-cognitive Mtaphor, conceptualization, Stylistic Difference
  • Ali Morad Heydari *, Ali Jafari Pages 101-120
    According to the Article 12 of the country’s Criminal Code of Conduct, any individual who has been wrongly charged and convicted by the Judiciary and then has been acquitted, is entitled to right of rehabilitation (publication of the acquittal verdict in one of mass circulating newspapers). This article is meant to restore the damaged reputation and this procedure also generates income for the Press, But there are some shortcomings with this piece of law which makes it ineffective and courts are usually reluctant to issue such verdict. The limited scope of publicity, means of publication, nature of the verdict, the party that applies for publication and relations with restoration of social rights, are some of the loopholes of the said Article. The deficiency of the law originates from issues such as how a publication could be considered as mass circulation, orientation of the verdict, legal persons, meaning of notification and lack of guarantee for publication and defects of law concerning the requesting authority, reputation, rights of third parties, apology by the guilty party, source of income and classification of crimes. This paper examines the ineffectiveness of this article of the law with a specific attention to financial problems of the judiciary and the high cost of publication as well as proposing a more efficient alternative law to replace the existing one
    Keywords: Publication of Verdict, Rehabilitation, Mass Circulation Paper, Public Media
  • Mohsen Abdollahi Khalaj *, Amin Kaboudi Pages 121-138

    The use of social networks has become widespread in recent years, and students are among those who have eagerly embraced them. That’s why, it is necessary to analyze how students live through the use of such networks.  The present study is aimed at investigating the strength and weakness of social networks and their impact and influence on students. Addiction, anxiety, privacy, friendship, trust, cooperation and motivation are among the weak and strong characteristics of the social media. The research method applied for this study is survey and its data have been gathered using researcher-made questionnaires. The validity of the instrument was confirmed subjectively by face validity and its reliability was confirmed by using Cronbach's alpha Coefficient. The sample size of 80 people, were selected from Media Management students who were studying at the second semester of 2018-2019 academic year at Payame Noor University in Tehran- West.  The findings of the study show that students value the positive aspects of social networks much more than the negative aspects of social networks. Using factor analysis, the components of the questionnaires were classified into seven factors based on cluster analysis, which was named and confirmed by the strong and weak points of social networks. Recognizing the strengths and weaknesses of social networks, significantly improves academic performance of students and leads to more utilization of the strong points and find remedy and resolving the weaknesses existed within these networks

    Keywords: Social Networks, Users, strengths, weaknesses, Students