فهرست مطالب

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 111، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید ابوالقاسم مهری نژاد، محدثه مظفری*، روشنک خدابخش پیر کلانی صفحات 1-11
    زمینه و هدف

     یکی از عوارض جراحی بای پس قلبی- ریوی کاهش عملکرد شناختی است. به دلیل اهمیت و تاثیر مستقیم عملکرد شناختی بر کیفیت زندگی افراد، این تحقیق به منظور مقایسه کارکرد های اجرایی بیماران جوان بای پس قلبی-ریوی با دامنه سنی 30-55 سال که یکسال از عمل جراحی آنان گذشته است با افراد سالم اجرا شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه علی- مقایسه ای،که در فاصله زمانی بهمن 1396 تا مهر 1397 انجام گرفت. دو گروه از افراد، 40 بیمار مرد بای پس عروق کرونر(CABG)،  با دامنه سنی 30 تا 55 سال که طی یکسال گذشته در بخش ICU مرکز قلب تهران بستری بودند، بعنوان گروه آزمایشی و 64 مرد سالم با دامنه سنی همتا بعنوان گروه کنترل بصورت تصادفی انتخاب شدند. هر دو گروه کلیه معیار های ورود به پژوهش را داشتند و با آزمون ویسکانسین مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت دو گروه در سطوح خطای درجاماندگی،پاسخ های درست و نادرست در سطح خطای 1 در صد از نظر آماری معنا دار است (0/01>P) . دو گروه در زیر مقیاسهای تعداد کوشش ها جهت تکمیل الگوی اول و پاسخ های سطح مفهومی تفاوت معنا داری را نشان ندادند (0/05<P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، جراحی بای پس قلبی- ریوی (CPB)، حتی در افراد جوانتر با دامنه سنی 30-55 پس از گذشت یکسال می تواند، در کارکرد عملکرد های شناختی لوب پیشانی مغز اختلال ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: آسیب های شناختی، بیهوشی عمومی، ویسکانسین، بای پس قلبی ریوی
  • حکیمه آدی گوزلی، عباس سلطانی*، شیرین محمدی عیان صفحات 12-21
    زمینه و هدف

    اسپاستیسیته به دنبال آسیب های نورون محرکه فوقانی اثرات سویی بر کیفیت زندگی و عملکرد بیماران داشته و درمان های غیر تهاجمی متعددی برای کاهش تون عضله وجود دارد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر شدت شاکویو بر بهبود اسپاستیسیته اندام فوقانی در بیماران مبتلا به سکته مغزی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 20 بیمار در دو گروه درمانی به شکل تصادفی قرار گرفتند. گروه اول درمان با فرکانس 4 هرتز و شدت انرژی 0/03 میلی ژول بر میلی متر مربع در ناحیه تاندون عضلات فلکسور مچ دریافت کردند و در گروه دوم همان درمان با شدت انرژی 0/8 میلی ژول بر میلی  متر مربع برای بیماران اعمال شد. دامنه ی حرکتی اکستنشن مچ دست با گونیامتری و شدت اسپاستیسته فلکسوری مچ دست با معیار تغییر یافته اشورث قبل و بعد از جلسه درمانی و یک هفته پس از آن ارزیابی شدند.

    یافته ها

    شدت اسپاستیسیته اندام فوقانی و دامنه ی حرکتی اکستنشن مچ دست بهبودی معنی داری بلافاصله و یک هفته پس از درمان با شاکویو شدت بالا داشت. در گروه درمان با شدت پایین شاکویو نیز، کاهش معنی دار در شدت اسپاستیسیته اندام فوقانی و افزایش غیر معنی دار در دامنه  ی حرکتی اکستنشن مچ دست دیده شد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، درمان شاکویو با شدت بالا در بهبودی اسپاستیسیته و دامنه ی حرکتی بیماران در مقایسه با شدت پایین موثرتر بود. به نظر می رسد درمان با شاکویو با شدت مناسب ممکن است بتواند جایگزینی برای سایر درمان های اسپاستیسیتی باشد.

    کلیدواژگان: اسپاستیسیته، شاکویو، آسیب نورون محرکه فوقانی، دامنه ی حرکتی، توانبخشی
  • پیام مهریان، پیام طبرسی، معصومه نوروزی، فاطمه خیری دوست، زهرا قمی* صفحات 22-32
    زمینه و هدف

    عفونت سل ریوی در بیماران آلوده به ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) شایع است. در این مطالعه یافته های سی تی اسکن ریوی را در عفونت هم زمان توبرکلوز و HIV قبل و بعد از درمان ضد سل ارزیابی می کنیم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر، سی تی اسکن ریوی بیماران دارای تشخیص عفونت HIV و سل ریوی قطعی قبل و بعد از درمان بررسی گردید

    یافته ها

    در مجموع 101 بیمار (64 مرد، 37 زن، میانگین سنی 3/4±43) وارد مطالعه شدند. شایع ترین یافته ها قبل از درمان سل، لنفادنوپاتی مدیاستینال یا هیلار با مرکز هیپودنس (41/58 درصد) و پلورال افیوژن آزاد (32/67 درصد) بود. شیوع این یافته ها پس از درمان ضد سل به نصف کاهش یافت (به ترتیب  0/009 P=  و 0/003  P=). شیوع افیوژن پلورال لکوله پس از درمان افزایش یافت (0/031P=) و تغییر معنادار در شیوع برونشکتازی، ندول منفرد ریوی و لنفادنوپاتی بدون مرکز هیپودنس دیده نشد.

    نتیجه گیری

    شایع ترین یافته سی تی اسکن در بیماران مبتلا به عفونت هم زمان سل و HIV قبل از درمان ضد سل، لنفادنوپاتی با مرکز هایپودنس، پلورال افیوژن آزاد و کدورت گراندگلس بود. پس از درمان، تغییرات زیادی در تظاهرات تصویربرداری ایجاد خواهد شد و یافته های باقی مانده ای در ریه ی این بیماران (شامل برونشکتاری، لنفادنوپاتی بدون مرکز هایپودنس، ندول منفرد ریوی) بر جای خواهد ماند که لازم است برای تفسیر دقیق سی تی اسکن ریوی در بیماران HIV مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: توبرکلوز پولمونری، ویروس نقص ایمنی انسانی، سی تی اسکن مولتی دتکتور
  • علیرضا اسکندری فر*، برهان مرادویسی، دائم روشنی، یاسین پاداش صفحات 33-39
    زمینه و هدف

    فریتین سرم در بیماران تالاسمی ماژور شاخصی از میزان بار آهن است. در بیماران تالاسمی ماژور اضافه بار آهن علت اصلی اسیب ارگانهای مختلف بدن می باشد. این مطالعه با هدف بررسی رابطه ی بین سطح فریتین سرم با عملکرد کلیه در بیماران تالاسمی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی بر روی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور استان کردستان (واقع در غرب ایران) در سال1398 انجام شد. تمام بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور که حداقل به مدت 1سال به طور منظم جهت تزریق خون مراجعه  میکردند، با رعایت معیارهای ورود و خروج بررسی شدند. بعد از اندازه گیری فریتین سرم، کراتینین و محاسبه میزان فیلتراسیون گلومرولی، اطلاعات  بدست آمده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه با توجه به معیارهای ورود وخروج122 بیمار مورد بررسی قرار گرفت. 54/1 درصد افراد مرد و45/9درصد زن بودند. در افراد مورد مطالعه میانگین سنی بیماران 8/14 ± 20/28 سال، میانگین هموگلوبین   1/17 ± 8/95 گرم در دسی لیتر، میانگین فریتین  2134 ± 2812 نانوگرم در دسی لیتر، میانگین کراتینین  0/17 ± 0/65  میلی گرم در دسی لیتر و میانگین میزان فیلتراسیون گلومرولی  برابر    با 24/13 ± 122/19 میلی لیتر در دقیقه  بود. بین میزان فیلتراسیون گلومرولی با فریتین سرم ارتباط معنی داری یافت نشد) 0/05<p< span=""></p<>(.

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم ارتباط بین میزان فریتین سرم با میزان فیلتراسیون گلومرولی می توان گفت که اضافه بار آهن در اسیب احتمالی گلومرول در بیماران تالاسمی ماژور نقشی ندارد.

    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، فریتین، میزان فیلتراسیون گلومرولی، عملکرد کلیه
  • شهره فهیمی راد، احسان زارعی مهرورز، سمیرا سادلجی، مریم پرهام فر، مجتبی دیده دار، حمید ابطحی* صفحات 40-52
    زمینه و هدف

     شیوع مقاومت دارویی درکاندیدا آلبیکنس، درمان های رایج با داروهای ضدقارچی متعارف را ناکارآمد ساخته است. تحقیقات زیادی برای کشف داروهای ضدقارچی جدید در حال انجام است. کیتوزان یک پلیمر ضد میکروبی و زیست تجزیه پذیر با کاربردهای مختلف درمانی می باشد. توانایی ضد یکروبی برخی از متابولیت های ثانویه گیاهان در مطالعات مختلف ثابت شده است.تیمول، کارواکرول و ایزوتیوسیانات سه ماده موثره گیاهی با خواص ضد قارچی قوی هستند. لذا این مطالعه،با هدف بررسی اثرات هم افزایی این سه متابولیت گیاهی با کیتوزان علیه کاندیدا آلبیکنس انجام شد.

    مواد و روش ها

    سنجش حداقل غلظت بازدارندگی و اثرات هم افزایی ترکیبات کیتوزان با تیمول، کارواکرول و ایزوتیوسیانات با روش چکربورد انجام گرفت.در ادامه،  حداقل غلظت کشندگی قارچ علیه کاندیدا آلبیکنس، روش کشتن در زمان و منحنی رشد آزمون شدند

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون چکربورد اثر هم افزایی کیتوزان با هر سه ترکیب گیاهی مورد استفاده را تایید کرد. بر اساس نتایج حاصل از آزمون کشتن در زمان و منحنی رشد، ترکیب کیتوزان- تیمول موثرترین فعالیت کشتن قارچ کاندیدا آلبیکنس را داشت.

    نتیجه گیری

    ترکیب کیتوزان- تیمول، می تواند یک ترکیب امیدبخش در کنترل کاندیدا آلبیکنس باشد. ترکیب کیتوزان- تیمول به طور چشمگیری تعداد سلولهای زنده را در دو ساعت اول آزمون کاهش داد. این توانایی می تواند در مطالعات بعدی به عنوان پلیمرهای زیستی یا نانوکپسوله های دارویی آزمون شود.

    کلیدواژگان: کیتوزان، تیمول، کارواکرول، ایزوتیوسیانات، کاندیدا آلبیکنس
  • غلامحسین مفتاحی*، زهرا بهاری، محمدرضا آفرینش، بشری هاتف صفحات 53-71
    زمینه و هدف

    رسپتورهای بتا-آدرنرژیک در هسته قاعده ای-جانبی آمیگدال  در ارتباط با استرس و حافظه و یادگیری می باشند. در مطالعه حاضر اثرات تزریق آگونیست رسپتورهای بتا2-آدرنرژیک، سالبوتامول، در  هسته قاعده ای-جانبی آمیگدال  به دنبال استرس بر حافظه فضایی، احترازی غیرفعال و تقویت طولانی مدت سیناپسی در نورون های CA1 هیپوکمپ مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    چهل سر  موش صحرایی نر بطور تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند (8n= در هر گروه): کنترل، شم، استرس، سالبوتامول+کنترل و سالبوتامول+استرس. در دستگاه استریوتاکس کانول گذاری بصورت دوطرفه در هسته قاعده ای-جانبی آمیگدال   انجام شد. سپس حیوانات در دستگاه جعبه ارتباطی  قرار داده شدند و به مدت چهار روز تحت استرس شوک الکتریکی کف پا قرارگرفتند. پنج دقیقه قبل از استرس، سالبوتامول (µl/side4) بصورت دوطرفه در ناحیه هسته قاعده ای-جانبی آمیگدال  تزریق گردید. ماز بارنز و شاتل باکس به ترتیب برای بررسی رفتارهای حافظه فضایی و احترازی غیرفعال مورد بررسی قرارگرفت. جهت بررسی تقویت طولانی مدت در نورون های CA1 هیپوکمپ از ثبت پتانسیل میدانی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حافظه احترازی غیرفعال نشان داد که تزریق دوطرفه سالبوتامول در ناحیه هسته قاعده ای-جانبی آمیگدال پنج دقیقه قبل از استرس افزایش معنی داری   را در زمان تاخیر نسبت به گروه استرس نشان داد. تزریق سالبوتامول در هسته قاعده ای-جانبی آمیگدال   قبل از استرس زمان رسیدن، مسافت و تعداد خطاها در رسیدن به سوراخ هدف را در تست بارنز بطور معنی داری  نسبت به گروه استرس کاهش داد. نتایج ثبت پتانسیل میدانی نشان داد که تزریق سالبوتامول قبل از استرس، کاهش معناداری در دامنه برانگیختگی جمعی و شیب پتانسیل تحریکی پس سیناپسی میدانی در طول 60 دقیقه بعد از تحریک با فرکانس بالا در مقایسه با گروه استرس ایجاد می کند.   

     نتیجه گیری

    بنظر می رسد که سالبوتامول در هسته قاعده ای-جانبی آمیگدال  می تواند نقایص حافظه را که به دنبال استرس ایجاد شده بود را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ماز بارنز، گیرنده های β2-آدرنرژیک، استرس شوک کف پا، تست احترازی غیرفعال، سالبوتامول
  • حسین فلاح، بهناز دانش، بیدالله شاهوزهی، غلامعباس محمدی * صفحات 72-85
    زمینه و هدف

    مقاومت انسولینی حالتی است که در آن غلظت‌های نرمال انسولین عملکرد مورد انتظار را ندارد. مهمترین عامل ایجاد مقاومت انسولینی چاقی شکمی است که باعث افزایش مقدار اسیدهای چرب آزاد و کاهش آدیپونکتین می‌شود و مستقیما سیگنالینگ انسولین را مختل می‌کند. با توجه به نقش مازو در کاهش قند خون، در این مطالعه اثر عصاره آبی آن بر فاکتورهای مقاومت انسولینی برای تعیین مکانیسم اثر آن بررسی شد.

    مواد و روش‌ها

    موش‌های صحرایی به مدت شش هفته با غذای پرفروکتوز یا غذای نرمال تغذیه شدند. سپس حیوانات به گروه‌های دریافت کننده مازو، پیوگلیتازون، کنترل و غذای نرمال تقسیم و به مدت 2 هفته تیمار شدند. در پایان دوره تیمارسطح گلوکز، تری‌گلیسرید و کلسترول سرمی با دستگاه اتوآنالایزر، انسولین و آدیپونکتین به روش الایزا، اسیدهای چرب آزاد پلاسمایی با گاز کروماتوگرافی اندازه گیری شد و شاخصHOMA (ارزیابی مدل هومواستاتیک برای مقاومت به انسولین) با فرمول محاسبه گردید. نتایج با آزمون ANOVA یک طرفه آنالیز شد. ‌

    یافته‌ها

    در گروه مازو غلظت گلوکز (mg/dl 6/8±129/3)، تری گلیسرید (mg/dl 5/1 ±79/8)، انسولین (pmol/L6/32±31/2) و HOMA-IR (0/32±1/6) به طور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل با گلوکز (mg/dl 15/9±187/5) و تری‌گلیسرید خون (mg/dl 18/5±217/6)، انسولین (pmol/L34/2±137/6) و HOMA-IR (2/13±9/7) کاهش یافت. غلظت توتال اسیدهای چرب آزاد وآدیپونکتین تغییری نشان نداد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیانگر تاثیر عصاره آبی مازو بر کاهش مقاومت انسولینی در رت‌های مقاوم به انسولین می باشد.

    کلیدواژگان: مقاومت انسولینی، اسیدهای چرب آزاد، پیوگلیتازون، مازو
  • میترا جوانمردی، محمدکریم خسروپناه، محمدنظیر منبری، نیکو درویشی، صبریه امینی، ناهید نظری، محمد عبدی* صفحات 83-94
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر توجه ویژه ای به استفاده از داروهای مکمل در درمان سرطان پستان شده است. در مطالعات پیشین بیان شده است که گیاه اسطوخودوس (Lavandula angustifolia) دارای خواص ضد تکثیر سلولی است. در مطالعه حاضر اثرات ضد تکثیری احتمالی عصاره ی متانولی گیاه اسطوخودوس در رده سلولی MCF-7 سرطان پستان مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، رده سلولی MCF-7 سرطان پستان با غلظت های مختلف عصاره ی متانولی گیاه اسطوخودوس تیمار شد. بقای سلولی با استفاده از روش MTT بررسی گردید. چرخه سلولی با استفاده از فلوسیتومتری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین توانایی رده سلولی سرطان پستان در تشکیل کلنی پس از تیمار با عصاره گیاه بررسی شد. شناسایی ترکیبات اصلی عصاره گیاهی نیز به روش GC/MS انجام گرفت. از روش های آماری t-test، ANOVA و Tukey جهت آنالیز نتایج استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عصاره متانولی این گیاه، سمیت سلولی قابل توجهی روی سلول هایMCF-7 دارد. توقف فاز G0/G1 پس از تیمار با عصاره متانولی در رده سلولی سرطان پستان به طور قابل توجهی افزایش یافت. محتویات اصلی عصاره متانولی به ترتیب کومارین (59/44 درصد)، تری کوزان (15/22 درصد)، 7-متوکسی کومارین (12/69 درصد) و 2- فورانکربوکسالدیید (6/7 درصد) تعیین شد.

    نتیجه گیری

    در مجموع، بر اساس نتایج این تحقیق، عصاره متانولی اسطوخودوس روی سلول هایMCF-7 اثر سمیت سلولی دارد؛ بنابراین، اسطوخودوس می تواند به عنوان یک مکمل درمانی بالقوه در مطالعات آینده سرطان پستان در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سمیت سلولی، سرطان پستان، اسطوخودوس، عصاره متانولی، MCF-7
  • حسینعلی رنگکوی، حسن ایروانی، حسین شجاعی فرح آبادی، مجتبی نخعی پور*، مرضیه شهریاری صفحات 95-107
    زمینه و هدف

    مونومر استایرن یکی از ترکیبات آلی فرار است که در صنایع لاستیک، پلاستیک و رزین کاربرد های زیادی دارد. اثرات بهداشتی زیادی از مواجه مداوم با بخارات استایرن توسط سازمان های مختلف ایمنی و بهداشت گزارش شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین راندمان حذف فوتوکاتالیستی استایرن، با استفاده از نانوذرات اکسید روی تثبیت شده بر روی دیاتومیت انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که در مقیاس آزمایشگاهی انجام گرفت، ابتدا نانوذرات اکسید روی با اندازه 20 تا 40 نانومتر و غلظت 5 درصد بر روی دیاتومیت طبیعی تثبیت شد و سپس جهت حذف فوتوکاتالیستی استایرن، تحت تابش نور UV  قرار گرفت.

    یافته ها

    در این تحقیق غلظت های ppm 20، ppm 100 و ppm 300 بخارات استایرن از راکتور حاوی بستر  دیاتومیت آغشته شده با  نانو ذرات  ZnO (MDi/ZnO 5% )  عبور داده شد. نتایج نشان داد که بستر MDi/ZnO 5%  قادر به حذف بخارات استایرن در غلظت ppm 20 و دبی lit/min1  تا میزان 35 درصد می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به راندمان حذف 35 درصدی بخارات استایرن توسط بستر  MDi/ZnO 5% و خصوصیاتی مانند ارزان و در دسترس بودن دیاتومیت و اکسید روی، می توان از این بستر در حذف ترکیبات آلی فرار استفاده کرد. اما در مقایسه با مطالعات مشابه با سایر بسترها مانند زیولیت های طبیعی و مصنوعی و کربن فعال نمی تواند نتایج مطلوبی را در یک فعالیت فوتوکاتالیستی برای کاربرد آن در صنعت بدست آورد. با این وجود، به دلیل فراوانی آن در جهان و ایران و هزینه پایین تهیه و همچنین به دلیل ویژگی های منحصر به فرد ، توصیه می شود مطالعات بیشتری در مورد اصلاح و کاربرد آن در فرآیندهای فوتوکاتالیستی انجام شود.

    کلیدواژگان: دیاتومیت، حذف فوتوکاتالیستی، استایرن، نانوذره
  • منصور محمودی اقدم، اسماعیل سلیمانی*، علی عیسی زادگان صفحات 108-122
    زمینه و هدف

    سالمندی یک واقعیت زیستی است که پویایی خاص خود را دارد و فراتر از کنترل انسان است و به دلیل انباشت آسیب های سلولی و مولکولی در طول زمان باعث کاهش عملکردها خواهد شد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی توانبخشی حافظه فعال بر عملکردهای لوب فرونتال پشتی جانبی در سالمندان بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه موردپژوهش شامل تمامی سالمندانی که در بازه زمانی اردیبهشت ماه تا مردادماه 1398 در مرکز سالمندان شهرستان بوکان ساکن بودند (120=N). از بین این افراد 30 نفر سالمند (دو گروه 15 نفری) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به روش گمارش تصادفی جایگزین شدند. آزمون های stroop و CPT در پیش آزمون بر روی گروه ها اجرا شد. سپس توانبخشی حافظه فعال بر اساس مدل دن 18 جلسه 60 دقیقه ای اجرا و در مرحله  اجرا و بعد از آن پس آزمون دوباره اجرا شد. داده های به دست آمده از طریق آزمون کوواریانس چند متغیره (مانکوا) با رعایت پیش فرض های آن تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بعد از اجرای توانبخشی حافظه فعال، در گروه آزمایش، میانگین مولفه های کارت ناهمخوان، کارت همخوان، خطای ارایه پاسخ، خطای پاسخ حذف و زمان واکنش کاهش یافته است و میانگین مولفه های تداخل و تعداد پاسخ های صحیح افزایش یافته است (001/0>P)؛ اما در گروه کنترل تفاوت معنی‎دار آماری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که توانبخشی حافظه فعال می تواند موجب بهبود سرعت پردازش اطلاعات و تداوم توجه شود و پیشنهاد می شود از این روش توانبخشی در جهت ارتقای کارکردهای شناختی سالمندان استفاده شود.

    کلیدواژگان: حافظه، پردازش اطلاعات، توجه، سالمند
  • دینا ابادی باویل، نسیبه شریفی*، طیبه رشیدیان، رضا پاکزاد صفحات 123-135
    زمینه و هدف

    پره اکلامپسی سومین علت مرگ مادران باردار در جهان و دومین علت شایع مرگ مادران باردار در ایران است. اخیرا جنبه های روانی اجتماعی به عنوان عامل خطری در بروز این اختلال مورد توجه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط بین عوامل روانی با شانس ابتلا به پره اکلامپسی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مرور سیستماتیک و فراتحلیل بر اساس مطالعات انجام شده در جهان انجام شده است.  هفت پایگاه اطلاعاتی Irandoc، SID، Magiran، Iranmedex، PubMed،  Scopus، Web of Science، Cochrane، ISI،  Embace   با استفاده از کلید واژه های عوامل روانی، استرس، اضطراب، افسردگی، پره اکلامپسی و معادل انگلیسی آنها برای پیدا کردن مقالات مرتبط  منتشرشده بین سالهای 2008 تا 2018 بررسی شد.  داده های مربوط به مطالعات مربوطه توسط دو نفر جداگانه استخراج و با استفاده از چک لیست استروپ ارزیابی شد. پس از استخراج داده های مورد نیاز، با استفاده از مدل تصادفی با هم ترکیب شده و ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2  بررسی شد. نرم افزار STATA  نسخه 11 برای آنالیز داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر 11مقاله وارد آنالیز شدند. تعداد کل نمونه در مطالعه حاضر658678 نفر بودند. شانس ابتلا به پره اکلامپسی در افراد دارای استرس، اضطراب، افسردگی و افرادی که در معرض خشونت واقع شده بودند به ترتیب 1/21، 3/07، 3/04 و 2/37 برآورد شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت این پیامد مهم در بارداری و تاثیر بر سلامت مادر و جنین باید اقدامات اساسی در جهت پیشگیری از وقوع آن از طریق شناسایی افراد در معرض خطر و عوامل موثر در بروز آن مانند غربالگری روتین عوامل روانی قبل از بارداری و در هر سه ماهه بارداری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: عوامل روانی، استرس، اضطراب، افسردگی، پره اکلامپسی
  • علی نجف پور، لیلا حمزه لو، بابک صیاد صفحات 136-143
    زمینه و هدف

    بیماری کرون یک بیماری مزمن ایدیوپاتیک در دسته بیماری های التهابی دستگاه گوارش بدون علت مشخص است. علایم بالینی شامل درد شکم، اسهال که ممکن است همراه فیستول یا انسداد روده می باشد. تشخیص افتراقی بیماری کرون و سل روده ای چالشی پیچیده و دشوار است.

    گزارش مورد

    بیمار زنی 70 ساله بود، که به علت فیستول های همراه با ترشح از 4 سال پیش در ناحیه اینگویینال و گلوتیال چپ بستری شده بود. علایم حیاتی بیمار پایدار بود و هیچ گونه تب، لرز و علایم گوارشی را ذکر نکرد. در سال 95 برای این بیمار اقدامات تشخیصی سل انجام شده و علی رغم عدم وجود شواهد به نفع سل روده ای، درمان تجربی سل برای وی آغاز شده بود و با وجود درمان 10 ماهه ضد سل، علایم و فیستول های بیمار بهبود پیدا نکرد. در سی تی اسکن اسپیرال ریه و مدیاستن بدون تزریق؛ وجود کاردیومگالی، شواهد شیشه مات همراه با افزایش ضخامت تیغه های بین لوبولی در لوب میانی ریه راست و کدورت های شیشه مات در قاعده هر دو ریه مشهود بود. از آنجا که بیمار دارای علایم تیپیک سل روده ای بود، کشت و اسمیر ترشحات انجام گردید و در رنگ آمیزی اسیدفست باسیل مایکوباکتریوم توبرکلوزیس رشد نکرد. این بیمار با تایید تشخیصی ام آر انتروگرافی تحت بیوپسی قرار گرفت و تشخیص کرون تایید گردید. بیمار تحت درمان با مترونیدازول، سیپروفلوکساسین و درمان ترکیبی آزاتیوپرین و اینفلکسیماب قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به مورد نادر گزارش شده، در برخورد با بیماران سل روده ای یا کرون اقدامات تشخیصی تکمیلی انجام گردد.

    کلیدواژگان: بیماری کرون، تشخیص افتراقی، سل روده ای
|
  • Seyyed Abolghasem Mehri Nejad, Mohadeseh Mozafari*, Roshanak Khodabakhsh Pirklani Pages 1-11
    Background and Aim

    One of the complications of cardiopulmonary bypass (CPB) surgery is cognitive function decline. Due to the importance and direct effects of cognitive function on the quality of human life, this study was designed to compare the executive function of young CPB patients with the age range of 30-55 years one year after undergoing the surgery with healthy subjects.

    Materials and Methods

    This causal-comparative study was conducted from February 2017 to October 2018. The experimental group included 40 male patients with coronary artery bypass graft (CABG) with an age range of 30 to 55 years. They were hospitalized in the ICU of Tehran Heart Center over the past year. For the control group, 64 healthy men with the same age range were randomly selected. Both groups met all the inclusion criteria and were tested using the Wisconsin scale.

    Results

    The results showed that in the levels of perseveration, correct and incorrect responses, the difference between the two groups was statistically significant at 1% error level (p<0/01). There was no significant difference between the two groups in the subscales of the number of attempts to complete the first model and the conceptual level responses (p>0/05).

    Conclusion

    According to the findings of this study, cardiopulmonary bypass (CPB) surgery, even in younger people with an age range of 30-55 years after one year, can impair the cognitive function of the frontal lobe of the brain.

    Keywords: Cognitive impairment, General anesthesia, Wisconsin, Cardio pulmonary bypass
  • Hakimeh Adigozali, Abbas Soltani*, Shirin Mohammadi Pages 12-21
    Background and Aim

    Spasticity following upper motor neuron lesions has adverse effects on patientschr('39') quality of life and performance. Shockwave therapy is a non-invasive treatment to reduce muscle tone. The purpose of this study was to evaluate the efficacy of shockwave intensity on the improvement of upper limb spasticity in patients with stroke.

    Materials and Methods

    In the present study, 20 patients with stroke were randomly divided into two treatment groups. Shockwave was applied for 1 session at the musculotendinous junction of flexor carpi ulnaris and radialis muscles using a low level of energy for group one (0.03 mj/mm2) and a high level of energy for group two (0.8 mj/mm2). The patients were evaluated at baseline and one week after the intervention. Upper limb spasticity and active range of motion of wrist extension were evaluated by Modified Ashworth Scale and goniometer, respectively.

    Results

    Upper limb spasticity and range of motion of wrist extension were significantly improved immediately and a week after high-intensity shockwave therapy. A significant decrease in upper limb spasticity and a non-significant increase in the range of motion of wrist extension were observed in the group receiving low-intensity shock waves.

    Conclusion

    High energy shockwave appeared to provide a beneficial effect on upper limb spasticity and range of motion of wrist extension, compared with low energy shockwave. It seems that treating with the appropriate intensity of shockwave may be an alternative method to other spasticity treatments.

    Keywords: Spasticity, Shockwave, Upper motor neuron lesion, Range of motion, Rehabilitation
  • Payam Mehrian, Payam Tabarsi, Maasumeh Nouruzi, Fatemeh Kheiridoost, Zahra Ghomi* Pages 22-32
    Background and Aim

    Pulmonary tuberculosis (TB) infection is common in patients infected with the Human immunodeficiency virus (HIV). In this study, we evaluated thoracic CT scan findings of HIV/TB co-infection, before and after anti-TB treatment.

    Materials and Methods

    In this retrospective cross-sectional study, pre-and post-treatment thoracic CT scans of patients diagnosed with HIV and definite pulmonary TB infection were evaluated.

    Results

    A total of 101 patients (64 male, 37 female, mean age of 43±3.4) were included. The most common findings before treatment of TB were mediastinal or hilar lymphadenopathy with hypodense center (41.58%) and free pleural effusion (32.67%). The prevalence of these findings decreased to half after anti-TB treatment (P= 0.009 and P= 0.003 respectively). Loculated pleural effusion showed increased prevalence after treatment (P= 0.031) with no significant change in the prevalence of bronchiectasis, solitary pulmonary nodule, and lymphadenopathy without a hypodense center.

    Conclusion

    The most prevalent thoracic CT scan findings in patients with HIV/TB co-infection before anti-TB treatment were lymphadenopathy with the hypodense center, pleural effusion, and ground-glass opacities. After treatment, numerous changes in imaging manifestations might be seen. The remaining residual CT scan findings (including bronchiectasis, lymphadenopathy with a hypodense center, and solitary pulmonary nodule) require more attention for accurate interpretation of thoracic CT scans in HIV patients.

    Keywords: Tuberculosis, Pulmonary, HIV, Multidetector Computed Tomography
  • Alireza Eskandarifar*, Yasin Padash Pages 33-39
    Background and Aim

    Serum ferritin in patients with thalassemia major is an indicator of iron overload, which is the main cause of damage to various organs of the body in patients with thalassemia major. The aim of this study was to investigate the relationship between serum ferritin level and renal function in thalassemia major patients.

    Materials and Methods

    This descriptive and cross-sectional study was performed on patients with thalassemia major in Kurdistan province (west region of Iran) in 2019. All patients with thalassemia major were evaluated in terms of having regular blood transfusions for at least 1 year. The obtained data were entered into SPSS 22 software and statistically analyzed after measuring serum ferritin, creatinine and calculating glomerular filtration rate (GFR).

    Results

    In this study, 122 patients were evaluated according to the inclusion and exclusion criteria. 54.1% were male and 45.9% were female. The mean age of patients was 20.28 ± 8.14 years, the mean hemoglobin was 8.95 ± 1.17gr/dl, the mean ferritin was 2812 ± 2134 ng/ml, the mean creatinine was 0.65 ± 0.17 mg/dl and the mean GFR (ml/min) was 122.19 ± 24.13. No significant correlation was found between GFR and serum ferritin (P> 0.05).

    Conclusion

    Due to the lack of correlation between serum ferritin and GFR, it can be concluded that iron overload has no role in possible glomerular damage in thalassemia major patients.

    Keywords: Thalassemia Major, Ferritin, Glomerular Filtration Rate, Renal Function
  • Shohreh Fahimirad, Ehasn Zarei Mehrvarz, Samira Sadelaji, Maryam Parhamfar, Mojtaba Didehdar, Hamid Abtahi* Pages 40-52
    Background and Aim

    Prevalence of drug resistance in Candida albicans hinders common treatments with conventional antifungal drugs. A stockpile of research is being done to discover novel antifungal drugs. Chitosan has emerged as a promising antimicrobial and biodegradable polymer with various medical applications. The significant antimicrobial potential of some of the secondary metabolites from plants has been confirmed in several studies. Thymol, Carvacrol, and Isothiocyanate are three plant secondary metabolites with strong antifungal properties. In this study, the synergistic effect of Thymol, Carvacrol, and Isothiocyanate with chitosan against C. Albicans was tested.

    Materials and Methods

    The minimum inhibitory concentration and synergistic effects of chitosan with Thymol, Carvacrol, and Isothiocyanate were assessed in checkerboard assay. The minimum fungicidal concentrations against C. Albicans, time-kill assay, and growth curve were tested subsequently.

    Results

    The results of the checkerboard test confirmed the synergistic effects of chitosan with all three investigated plant metabolites. The Chitosan- Thymol combination represented the most effective antifungal activities against C. Albicans based on the time-kill and growth curve assay results.

    Conclusion

    Chitosan- Thymol combination can be a promising compound for control of C. Albicans. Chitosan- Thymol combination sharply declined the number of viable cells during the first two hours. This ability can be tested in further studies as a biopolymer or nano-capsulated drug.

    Keywords: Chitosan, Thymol, Carvacrol, Isothiocyanate, C. Albicans
  • Gholam Hossein Meftahi*, Zahra Bahari, Mohammad Reza Afarinesh, Boshra Hatef Pages 53-71
    Background and Aim

    Beta-adrenergic receptors in the basolateral nucleus of the amygdala (BLA) have been associated with stress, learning, and memory. In this study, we tested the effects of intra-BLA microinfusions of the β2-adrenergic receptor agonist, salbutamol, on spatial, passive avoidance memory and long-term potentiation (LTP) in the CA1 region of the hippocampus in response to stress.

    Materials and Methods

    Forty male rats were randomly divided into five groups (n=8/per group): control, sham, stress, salbutamol+control, and salbutamol+stress. Bilateral cannulation was performed in the BLA, by using stereotaxic apparatus. Then, the rats were transferred to the communication box and foot-shock stress induction continued for four consecutive days. Five minutes before stress, salbutamol (4 µl/side) was injected bilaterally into the BLA. Barnes maze and shuttle box were examined for spatial and passive avoidance memory, respectively. The field potential recording was also used to investigate LTP in the CA1 neurons of the hippocampus.

    Results

    The results of the passive avoidance test showed that bilateral injection of salbutamol in the BLA five minutes before stress increased step-through latency time significantly compared to the stress group. Barnes maze results showed that intra-BLA microinfusions of salbutamol before stress, reduced the latency time, the number of errors, and the distance traveling to achieve the target hole compared to the stress group. Field potential recording revealed that salbutamol injection before stress decreased the population spike amplitude significantly and caused fEPSP slope 60 minutes after high-frequency stimulation compared to the stress groups.

    Conclusion

    It seems that the salbutamol in the BLA can improve memory deficits induced by stress.

    Keywords: Barnes maze, β2-adrenergic receptors, Foot-shock Stress, Passive Avoidance Test, Salbutamol
  • Hossein Fallah, Behnaz Danesh, Beydolah Shahouzehi, Abbas Mohammadi * Pages 72-85
    Background and Aim

    Insulin resistance is a pathological condition in which cells fail to respond normally to insulin. The most important cause of insulin resistance is abdominal obesity. Increased abdominal fat increases the amount of free fatty acids and decreases adiponectin, which directly affects insulin signaling. Due to the role of Quercus infectoria in lowering blood sugar, we investigated the mechanism of action and the effect of its aqueous extract on insulin resistance in insulin-resistant Rats.

    Materials and Methods

    The animals were fed fructose-rich or normal food for six weeks. At the end of six weeks, the animals were divided into 4 groups including receiving plant extracts, pioglitazone, control, and normal food, and then treated for 2 weeks. At the end of the treatment period serum Glucose, triglyceride, and cholesterol levels were measured by autoanalyzer; Insulin and adiponectin levels were measured by ELISA; plasma free fatty acids were measured by gas chromatography, and HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance) index was calculated by the formula. A one-way ANOVA test was used for statistical analysis.

    Results

    In the Quercus infectoria group, the concentrations of glucose (129.3±6.8 mg/dl), triglyceride (79.8±5.1mg/dl), insulin (31.2±6.32pmol/L) and HOMA-IR (1.6±0.32) significantly decreased compared to the control group with glucose (187.5± 15.9 mg/dl), Triglyceride (217.6±18.5 mg/dl), Insulin (137.6±34.2 pmol/L) and HOMA-IR (9.7±2.13) decreased. The concentration of total free fatty acids and adiponectin did not change.

    Conclusion

    This study showed the beneficial effects of aqueous extracts of Quercus infectoria on reducing insulin resistance in insulin-resistant rats.

    Keywords: Insulin resistance, Free fatty acids, Pioglitazone, Quercus infectoria
  • Mitra Javanmardi, Mohammad-Karim Khosropanah, Mohammad-Nazir Menbari, Nikoo Darvishi, Sabrieh Amini, Nahid Haghnazari, Mohammad Abdi* Pages 83-94
    Background and Aim

    In recent years, special attention has been paid to the use of complementary drugs in the treatment of breast cancer. Previous studies have shown that lavender (Lavandula angustifolia) has antiproliferative properties. In the present study, the possible antiproliferative effects of methanolic extract of lavender in MCF-7 breast cancer cell line were investigated.

    Materials and Methods

    In this experimental study, MCF-7 breast cancer cell line was treated with different concentrations of methanol extract of lavender. Cell survival was assessed using MTT assay. The cell cycle was analyzed using flow cytometry. The ability of breast cancer cells to form a colony after treatment with plant extract was also investigated. The main components of the methanol extract were identified by GC/MS method. The T-test, ANOVA and Tukey statistical methods were used for data analysis.

    Results

    The results showed that the methanolic extract has significant cytotoxicity on MCF-7 cells, the G0/G1 phase arrest after treatment with methanolic extract in the breast cancer cell line increased significantly. The main contents of the MetOH extract were determined as Coumarin (59.44%), Tricosane (15.22%), 7-methoxy Coumarin (12.69%), and 2-Furancarboxaldehyde (6.7%).

    Conclusion

    In conclusion, according to the results of this study, the lavender methanolic extract has a cytotoxic effect on MCF-7 cells; therefore, lavender can be considered as a potential therapeutic supplement in future studies of breast cancer.

    Keywords: Cytotoxicity, Breast cancer, Lavandula angustifolia, Methanolic extract, MCF-7
  • Hossinali Rangkooy, Hasan Irvani, Hosein Shojaee -Farah Abady, Mojtaba *, Marziyeh Shahryari Pages 95-107
    Background and Aim

    Styrene monomer is a volatile organic compound that is used extensively in the manufacture of plastics, rubber, and resins. Many health effects caused by continuous exposure to styrene have been reported by different organizations of health and safety. This study was carried out to determine the efficiency of photocatalytic removal of styrene by using zinc oxide nanoparticles immobilized on diatomite.

    Materials and Methods

    This study was done on a laboratory scale, in which zinc oxide nanoparticles with the size of 20 to 40 nm and 5% concentration were stabilized on the natural diatomite and then irradiated with UV light as a photocatalytic agent in order to degrade styrene vapors.

    Results

    In this study, the concentrations of 20, 100, and 300 ppm styrene were passed through a reactor containing diatomite substrate covered with nano-ZnO (MDi/ZnO 5%). The results showed that the bed of MDi/ZnO 5% could remove 35 percent of styrene vapors at concentrations of 20 ppm and a flow rate of 1 lit /min.

    Conclusion

    Due to the removal efficiency of 35% styrene vapors by MDi/ZnO 5% substrate and properties such as low cost and availability of diatomite and zinc oxide, it can be used from the bed to remove volatile organic compounds, but in comparison to similar studies with other beds such as natural and synthetic zeolites and activated carbon, it could not achieve the desired results in a photocatalytic activity for its application in industry. However, because of its abundance in the world and Iran, low cost of preparation, and also its unique characteristics, further studies are recommended about its modification and application in photocatalytic processes.

    Keywords: Diatomite, Photocatalytic removal, Styrene, Nanoparticle
  • Mansour Mahmoudiaghdam, Esmaeil Soleymani*, Ali Isazadegan Pages 108-122
    Background and Aim

    Aging is a biological reality that has its own dynamism. It goes beyond human control and will reduce performance over time due to the accumulation of cellular and molecular damage. The aim of this study was to investigate the effectiveness of working memory rehabilitation on dorsolateral frontal lobe functions in the elderly.

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The study population included all elderly people who lived in Bukan Nursing Home from April to July 2019 (N=120). Among these individuals, 30 elderly people were selected by convenience sampling method and then randomly assigned to two experimental and control groups (two groups of 15 people). Stroop Test and CPT Test were taken from the groups in the pretest. Then, working memory rehabilitation based on the Dehn’s Model was performed in 18 sessions (60 minutes each session) and after which the posttest was performed again. The data were analyzed by multivariate covariance test according to its assumptions.

    Results

    The findings showed that after performing working memory rehabilitation, in the experimental group, the mean components of incongruent card, congruent card, omission error, commission error, and reaction time decreased, and mean of interference components and correct detection increased (P<0.001). However, there was no statistically significant difference in the control group.

    Conclusion

    The results showed that working memory rehabilitation can improve information processing speed and sustained attention, and it is recommended that this rehabilitation method can be used to improve the cognitive functions of the elderly.

    Keywords: Memory, Data Processing, Attention, Aged, Rehabilitation
  • Dina Abadi Bavil, Nasibeh Sharifi*, Tayebeh Rashidian, Reza Pakzad Pages 123-135
    Background and Aim

    Preeclampsia is the third leading cause of maternal mortality in the world and the second most common cause of death in pregnant mothers in Iran. Psychosocial aspects have been recently considered as a risk factor for developing preeclampsia. The purpose of this study was to determine the association between psychological factors and the chance of developing preeclampsia.

    Materials and Methods

    This systematic review and meta-analysis was performed based on the studies conducted in the world. We searched seven databases )Irandoc, SID, Magiran, Iranmedex, PubMed, Scopus, Web of science, Cochrane, ISI, and Embace databases), by using keywords of psychological factors, stress, anxiety, depression, and preeclampsia to find relevant articles published between 2008- 2018. Data from relevant studies were extracted by two persons separately and evaluated by using the Stroop checklist. After extracting the required data, they were combined using a random model and the heterogeneity of the studies was evaluated by the I2 indices. STATA-11 software was used for data analysis.

    Results

    In the present study 11 articles were analyzed. The total number of samples in the study was 658678. The chances of preeclampsia in individuals with stress, anxiety, depression, and those exposed to violence were estimated to be 1.21, 3.07, 3.04, and 2.37, respectively.

    Conclusion

    Considering the importance of preeclampsia in pregnancy and its impact on maternal and fetal health, basic measures should be taken to prevent it by identifying people at risk and the contributing factors, such as routine screening of psychological factors before and through the pregnancy semesters.

    Keywords: Psychological Factors, Stress, Anxiety, Depression, Preeclampsia
  • Ali Najafpour, Leila Hamzelou, Babak Sayad Pages 136-143
    Background and Aim

    Crohnchr('39')s disease is a chronic idiopathic disease in the category of gastrointestinal tract inflammation without any obvious reason. Clinical signs include abdominal pain, and diarrhea, which may be accompanied by a fistula or intestinal obstruction. Differential diagnosis of Crohnchr('39')s disease and intestinal tuberculosis is a complex and difficult challenge.

    Case presentation

    The patient was a 70-year-old woman who had been hospitalized due to fistulas with 4 years of discharge in the left inguinal and gluteal area. The patientchr('39')s vital signs were stable, and she did not report any fever, chills, or gastrointestinal symptoms. Diagnostic tuberculosis procedures were performed for this patient and despite the lack of evidence in favor of intestinal tuberculosis, experimental tuberculosis treatment was started for him. Despite 10 months of anti-tuberculosis treatment, the symptoms and fistulas of the patient did not recover in 2016. On spiral computed tomography scan of the lung and mediastinum without injection, the presence of cardiomegaly, evidence of ground glass was seen along with an increased thickness of the interlobular septa in the middle lobe of the right lung and ground-glass opacities at the base of both lungs. Since the patient had typical intestinal tuberculosis symptoms, discharge cultivation and smear were performed and it did not grow on Mycobacterium tuberculosis bacillus acid staining. The patient underwent biopsy with MR Enterography, and Crohnchr('39')s diagnosis was confirmed. The patient was treated with Metronidazole, Ciprofloxacin, and a combination of Azathioprine and Infliximab.

    Conclusion

    According to the rare case reported, advanced diagnostic measures should be taken in dealing with patients with intestinal tuberculosis or Crohn disease

    Keywords: Crohn’s disease, Differential diagnosis, Intestinal tuberculosis