فهرست مطالب

زیست شناسی تکوینی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1399)

فصلنامه زیست شناسی تکوینی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیامک یوسفی سیاه کلرودی*، فریده چناری، مینا بابایی، مهیار یوسفی سیاه کلرودی صفحات 1-10

    تاکنون اغلب قورباغه های مردابی آب های ایران بر مبنای روش ریخت شناسی مورد شناسایی قرار گرفته اند و تمامی جمعیت قورباغه های مردابی با وجود دامنه گسترده توزیع آن ها به یک گونه واحد به نام Rana (Pelophylax) ridibunda نسبت داده شده اند. بنابراین در این تحقیق شناسایی دقیق تر از قورباغه های مردابی شهرستان های جنوب شرق استان تهران براساس توالی ژن srRNA12 میتوکندریایی مورد بررسی ژنتیکی قرار گرفت. برای این منظور 4 ایستگاه اصلی (پاکدشت، ورامین، قرچک، پیشوا) در جنوب شرق استان تهران انتخاب شد. سپس تعداد 19 عدد نمونه توسط توردستی صید، به ظروف درب دار حاوی الکل منتقل و سپس جهت بررسی های مولکولی به آزمایشگاه منتقل گردیدند. جهت شناسایی مولکولی، استخراج DNA از عضله پا به روش CTAB انجام شد. سپس با استفاده از پرایمر اختصاصی واکنش زنجیره ای پلیمراز جهت تکثیر توالی ژن srRNA12 میتوکندریایی انجام شد. درخت فیلوژنی تجزیه و تحلیل ماتریس داده ها براساس روش های (Neighbor-joining) و ماکزیمم احتمال (Maximum Likelihood) با استفاده از نرم افزار Mega6 انجام گردید. نتایج بررسی های فیلوژنی نشان داد، دو کلاد اصلی با ضریب حمایت 100 وجود دارد، که یک زیرشاخه متعلق به نمونه های مطالعه حاضر و دیگر گروه مربوط به جمعیت قورباغه های P. bedriagae می باشد. در نتیجه احتمال می رود جمعیت قورباغه های مردابی شرق تهران متعلق به گونه bedriagae P. و یا زیر گونه Pelophylax Sp. باشند که مستلزم بررسی های بیش تر با سایر نشانگرهای مولکولی می باشد.

    کلیدواژگان: شناسایی مولکولی، قورباغه های مردابی، ژنsrRNA 12، شرق استان تهران
  • محمدجواد شکوری، محمدحسین بیجه کشاورزی* صفحات 11-22

    درمنه خزری یکی از گیاهان دارویی مهمی است که امروزه کاربردهای بسیار زیادی در درمان بیماری ها از جمله سرطان و مالاریا داشته است. این تحقیق به منظور بررسی اثر کودهای زیستی و شیمیایی بر خصوصیات کمی درمنه خزری در مرحله ی قبل و بعد از گلدهی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه ای آموزشی مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل کود شیمیایی (نیتروژن و فسفر) در چهار سطح (0، N40P40، N80P40 و N80P80) و کود زیستی در چهار سطح(عدم کوددهی، نیتروکسین، بیوفسفر و ورمی کمپوست بود. نتایج نشان داد که استفاده از کودهای بیولوژیک، همچنین افزایش سطوح مختلف کودهای شیمیایی تاثیر معنی داری در ویژگی های مورد بررسی داشت. بررسی مقایسه میانگین ها نشان داد که کاربرد کودهای بیولوژیک منجر به افزایش معنی داری در تمامی صفات مورد نظر شد، و در بین کودهای بیولوژیک، تیمار ورمی کمپوست بیشترین تاثیر را نسبت به تیمار عدم استفاده از کودهای بیولوژیک (شاهد) داشت. از مقایسه میانگین ها کاربرد سطوح مختلف کودهای شیمیایی نیز می توان دریافت که مصرف 80 کیلوگرم نیتروژن توام با 80 کیلوگرم فسفر بیشترین افزایش را در صفات در مقایسه با شاهد و سایر تیمارها داشت. همچنین اثر متقابل در صفات مورد نظر دارای تاثیرات متفاوتی بود.

    کلیدواژگان: بیولوژیک، درمنه خزری، کود نیتروژن، ورمی کمپوست
  • سپیده غلامی یاراحمدی، نسیم حیاتی رودباری*، کاظم پریور، غلامحسن واعظی صفحات 23-34

    سرطان یکی از بیماری های شایع در سراسر دنیا می باشد. از مهمترین روش های درمانی برای سرطان شیمی درمانی است که به وسیله رژیم های دارویی مختلفی انجام می گیرد. یکی از داروهای رایج در شیمی درمانی «کربوپلاتین» است. هدف از این کار تحقیقاتی بررسی تاثیر داروی کربوپلاتین برروی تخمک زایی و تغییرات رحمی در موش نژاد NMRI است. در این پژوهش 30 سر موش به پنج گروه کنترل، شم و سه گروه تجربی تقسیم شدند. داروی کربوپلاتین در سه دوزmg/kg 120، 60، 30 به صورت زیرجلدی به موش های تجربی تزریق و پس از تشریح حیوانات، تخمدان و رحم جدا شدند و تحت مراحل تهیه بافت و رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ایوزین قرار گرفتند. همچنین خونگیری جهت بررسی دو هورمون استرادیول و FSH انجام شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج بیانگر آن است که دراثر مصرف داروی کربوپلاتین، در فولیکول های بدوی، ثانویه، گراف، جسم زرد و رگ های خونی کاهش معنی دار و در فولیکول های آترتیک افزایش مشاهده گردید. قطر کلی تخمدان در هر سه گروه تجربی کاهش یافت اما در قطر فولیکول ها تغییر چشمگیری دیده نشد. در بررسی های رحمی، قطر رحم، لایه های آن، ضخامت لومن و تعداد غدد ترشحی در گروه های تجربی و میزان هورمونهای FSH و استرادیول کاهش یافت. باتوجه به اختلال در سیستم هورمونی و کاهش تعداد فولیکول های بدوی، ثانویه و گراف و افزایش فولیکول های آترتیک، داروی کربوپلاتین بر روی باروری تاثیر منفی داشته است.

    کلیدواژگان: کربوپلاتین، اووژنز، تغییرات رحمی، فولیکول های تخمدان، موش نژاد NMRI
  • فریبا شریف نیا*، فاطمه اسدی، فهیمه سلیم پور صفحات 35-40

    جنس Acer متعلق به خانواده Sapindaceae در حدود 156-124 گونه دارد. Acer به عنوان یکی از بزرگترین جنس های تیره Sapindaceae در آسیا، اروپا، آمریکای شمالی و شمال آفریقا پراکنش دارد. در طبقه بندی های اخیر دارای 16 بخشه است. در منابع مختلف هشت گونه برای ایران ذکر شده است و کوه های البرز و زاگرس مراکز اصلی پراکنش گونه های این جنس در ایران است. مهمترین صفات شناساگر این جنس میده آن که بصورت دو فندقه بالدار یا دو سامار و همچنین برگهای متقابل آن است .در راستای بازنگری فیلوژنتیکی گونه های این جنس، گونه A. gilanense، برای اولین به دنیا معرفی می گردد. در این پژوهش به دلیل خویشاوندی نزدیک گونه جدید با گونه A. cappadocicum var. stenocarpum، با آن مقایسه می شود. بررسی های انجام شده با استفاده از ویژگی های مورفولوژی، نواحی فاصله انداز بین ژنی(ITS) و مطالعه میکرو مورفولوژی میوه سامار، صورت گرفته است. همچنین کلید شناسایی جدید برای گونه های جنس Acer، در ایران ارایه می شود.

    کلیدواژگان: افرا، میکرومورفولوژی، کلید شناسایی
  • فاطمه زندی طغان*، گیتی برزین، علی مازوجی صفحات 41-48

    پونه سای خوشه ای با نام علمی Nepeta racemosa L. از خانواده نعناعیان گیاهی است علفی، و یکی از گیاهان دارویی مهم در دنیا و کشور ما بوده که دارای مقادیر قابل توجهی متابولیت های ثانویه و به ویژه روغن های اسانسی می باشد. از مواد موثره این گیاه استفاده فراوانی هم در طب و هم در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی می شود. (خلد برین و اسلام زاده، 1380) هدف از این پژوهش بررسی و مطالعه روغن اسانس گیاه پونه سای خوشه ای در مراحل مختلف رشداست. گیاه پونه سای خوشه ای گیاه Nepeta racemosaاز نیمه تیر ماه تا اوایل مرداد ماه 1393 در طی مراحل قبل از گلدهی, بعد از گلدهی و مرحله میوه دهی از منطقه جاده هراز بعد از امامزاده هاشم سه راهی پلور به سمت لار, پس از شناسایی جمع آوری گردید نمونه ها با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس گیری شداسانس پونه سای خوشه ای ، ترکیبات مونوترپنی بیشترین درصد اجزاء اسانس گیاه پونه سای خوشه ای را در تمامی 5 مرحله دارا هستند که در این بین، مقدار دو ترکیب نپتالاکتون و 1،8-سینیول نسبت به سایر ترکیبات بیشتر بوده است. در بسیاری از مطالعات صورت گرفته در زمینه تعیین ترکیبات شیمیایی اسانس ها که در منابع موجود است ترکیبات مونوترپنی جزء غالب آنها را تشکیل داده(33)، و در برخی از آنها نیز مونوترپن های نپتالاکتون و 1،8-سینیول از مواد اصلی تشکیل دهنده اسانس هستند.

    کلیدواژگان: اسانس، پونه سای خوشه ای با نام علمی Nepeta racemosa، منطقه جاده هراز بعد از امامزاده هاشم سه راهی پلور به سمت لار
  • علیرضا امامویردی زاده، مهرداد هاشمی*، فرانک جمشیدیان صفحات 49-58
    مقدمه و هدف

    سرطان پروستات شایع ترین سرطان در مردان است.دسته ای از بیومارکرهای تشخیصی، microRNA ها هستند که می توان از آن ها در تشخیص انواعی از بیماری ها به خصوص سرطان ها استفاده کرد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات سطح بیان miR-21 در ادرار افراد مبتلا به سرطان پروستات و افراد سالم است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش روی 70 نمونه ادرار افراد مبتلا به سرطان پروستات (32 نفر متاستاتیک و 38 نفر غیر متاستاتیک) و 30 نمونه ادرار افراد سالم که نتیجه بیوپسی آن ها منفی بود (گروه کنترل)، انجام شد. پس از استخراج RNA با استفاده از ترایزول، سنتز cDNA صورت گرفت و سپس تغییرات سطح بیان miR-21 در ادرار افراد مبتلا به سرطان پروستات و افراد سالم به روش Real-time PCR بررسی شد. آنالیز نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار REST 2009 انجام شد.

    نتایج و یافته ها

    یافته ها حضور miR-21 را در ادرار بیماران مبتلا به سرطان پروستات نشان داد و در نتایج حاصل، miR-21 افزایش بیان معنی داری (P=0.003) را نسبت به افراد سالم نشان داد. miR-21 در گروه متاستاتیک (P=0.042) میزان بیان بیشتری نسبت به گروه غیر متاستاتیک (P=0.036) در مقایسه با افراد سالم داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به بررسی نتایج مطالعه ی حاضر، miR-21 در افراد مبتلا به سرطان پروستات نسبت به افراد سالم دارای افزایش بیان معنی داری بود که می توان برای تشخیص افراد مبتلا به سرطان پروستات و حتی تفکیک متاستاتیک و غیر متاستاتیک از این بیومارکر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سرطان پروستات، ادرار، بیومارکر، miR-21
|
  • Siamak Yousefi Siahkalroodi *, Farideh Chenari, Mina Babaei, Mahyar Yousefi Siahkalroodi Pages 1-10

    Up to now most species of Iranian frogs has been identified morphologically and all populations (albeit their vast distribution) are assigned to Rana (Pelophylax) ridibunda. The main objective of this research was to study frog populations of the South eastern Tehran using mitochondrial 12srRNA sequencing. For this purpose, n=19 water frogs were sampled in four stations (i.e. Pakdasht, Varamin, Gharchak, Pishva). The samples specimens were preserved at 96% ethanol solution and transferred to the laboratory for further analysis. DNA was extracted from leg tissue using CTAB method and the 12srRNA gene was ampilified and sequenced using primers developed by Kocher et al. (1989). The phylogenic tree was drawn using Joining Neighbor and Maximum Likelihood methods in Mega6 software the results indicate that indicated two clads with 100% affinity. The first clade assigned to P. bedriagae populations and the next clade included our samples. In conclusion, the frog populations of Tehran province may be assigned to P. bedriagae or a subspecies. Further research is needed to reveal this.

    Keywords: Molecular identification, water frogs, 12srRNA, the eastern of Tehran province
  • Mohammad Javad Shakouri, Mohammad Hossein Bijeh Keshavarzi * Pages 11-22

    Artemisia annua L. is one of the important herbal plants, which is applicable for some disease treatment such as, Cancer and Malaria. To consider the effect of biological and chemical fertilizers on Artemisia annua L. quantitative characteristics an experiment was carried out in factorial design in completely randomized design with 4 replications in a educational green house in Tehran. Treatments included chemical fertilizers (Nitrogen (N), Phosphorus (P)) in 4 levels (N0P0, N40P40, N80P40, N80P80) and biological fertilizers in 4 levels (control, Nitroxin, Bio-phosphorus and Vemricompost fertilizer. Results showed that using biological fertilizer, and increasing different levels of chemical fertilizers (N, P) had significant effect on under consideration characteristics. Means comparison showed that biological fertilizers application leads to significant increase in all under consideration features. Among biological fertilizer, Vemricompost treatments the most effective. Means comparison of applying different levels of chemical fertilizers indicated that N80P80 had the most increase in features. Interaction effect had different effects on those features.

    Keywords: Artemisia annua L, biologic, N fertilizer, vermicompost
  • Sepideh Gholami Yarahmadi, Nasim HAYATI ROODBARI *, KAZEM PARIVAR, Gholamhassan Vaezi Pages 23-34

    Cancer is one of the most common diseases around the world. The most important therapies for cancer are chemotherapy that is performed by various medications. One of the common drugs in chemotherapy is “Carboplatin”. In this study, the effects of Carboplatin on oogenesis and uterine changes in NMRI mouse strain have been investigated In vivo. In this study, 30 adult female mice were randomly divided into five groups: control, sham and three experimental groups. Experimental groups were injected Carboplatin with 0.36, 0.18, 0.09 mg/ml density for 28 days and all were injected subcutaneously. After describing the animals, the ovary and uterus were separated and subjected to histopathologic and stained by hematoxylin and eosin. Blood sampling was performed to study both estradiol and FSH. The results were analyzed using one-way ANOVA and SPSS software. By using Carboplatin,, the number of primordial, secondary, Graafian follicles, corpus lutea and blood vessels decreased and the number of atretic follicles increased. The diameter of ovary in experimental groups decreased, but there was no significant change in diameters of follicles. Uterine studies showed that, the uterine’ diameter and layers, and the diameter of lumen reduced. In addition, the number of uterine glands decreased. Also, the levels of FSH and estradiol decreased. Regarding to using Carboplatin, this drug by decrease in the number of primordial, secondary and Graafian follicles, increase in number of atretic follicles, and also disruption of the hormonal system, the probability of premature aging may increase and has a negative effect on fertility.

    Keywords: Carboplatin, Oogenesis, uterine changes, ovarian follicles, NMRI mouse strain
  • Fariba Sharifnia *, Fatemeh Asadi, Fahimeh Salimpoor Pages 35-40

    The genus Acer belongs to the family Sapindaceae, about 156-124 species. Acer, as one of the largest genera of the Sapindaceae, is distributed in Asia, Europe, North America and North Africa. It has 16 sections in recent categories. Eight species have been mentioned in different sources for Iran and Alborz and Zagros Mountains are the main centers of distribution of this species in Iran. The most important characteristic of this genus is that it has two winged nuts or bisamara as well as its opposite leaves. In line with the phylogenetic revision of the species, A. gilanense is introduced to the world for the first time. In this study, due to the close affinity of the new species with A. cappadocicum var. stenocarpum, compared with it. Investigations have been carried out using morphological features, intergenic spacer regions (ITS), and micro-morphological study of Samar fruit. A new identification key for Acer species is also presented in Iran.

    Keywords: Acer, Micromorphology, identification key
  • Fateme Zandi Toghan *, Giti Barzin, Ali Mazooji Pages 41-48

    Clustered Oregano Sai with the scientific name, Nepeta racemosa L. from Spearmint family, is a plant like a grass, and one of the most important medicinal plants in the world and our country that has significant amounts of secondary metabolites and is especially essence. Useful material of this plant, is using in the medicine field and pharmaceutical industry and cosmetics and hygienic field.(khalad Barin and Islam zade, 1380). The purpose of this study is to analyze and study the essence oil of clustered Sai Oregano plant at different growth stages. clustered Sa oregano essence plant (Napata racemosa) from mid-July to early of August 1393 during phase before flowering, After flowering and fruiting phase in Haraz Road area after the Holy Hashem ( imam zade) Plur three ways toward Lar, is collected After identification. After collecting and drying, essence oils of samples are taken by using distillation and Clevenger apparatus. Clustered Sa oregano essence, monoterpene component has highest percentage of plant clustered Sa oregano essence, in all 5 stages. In the meantime, the two combined composition of Nptalactones and 1,8-cineole were higher than the other compounds. In many of the studies on the chemical composition of essences that are exist in the resources; Monoterpenes compounds constitute the most of their component (33). And in some of them Npta monoterpene lactones and 1,8-cineole are main ingredients of essence.

    Keywords: Essence, Clustered Oregano Sa with the scientific name, Nepeta racemosa L, The area of Heraz road after Imamzadeh Hashem Pelor road to Lar
  • Alireza Emamvirdizadeh, Mehrdad Hashemi *, Franak Jamshidian Pages 49-58
    Introduction

    Prostate cancer is the most common cancer in men A group of diagnostic biomarkers is MicroRNA, they can be used to diagnose variable diseases, especially cancers. this study, we investigate changes in the expression level of miR-21 in urine, in people with prostate cancer and healthy group.

    Materials and methods

    This research was done on 70 urine samples of prostate cancer patients (32 Metastatic and 38 Non-metastatic) and 30 control samples with negative biopsy report. First RNA was extracted with Trizol, after the cDNA synthesis, changes in the expression of miR-21 and miR-214 in the urine of people with prostate cancer and healthy group were investigated by using Real-time PCR. Statistical analysis of data was calculated with REST 2009.

    Results

    The results revealed the presence of miR-21 in urine samples in patients with prostate cancer, and it was found that miR-21 showed a significant increase in expression (P=0.003) than healthy group. miR-21 in metastatic group (P=0.042) demonstrate over expression than non-metastatic group (P=0.036).

    Conclusions

    The results show that, miR-21 has significant change in expression level in patients with prostate cancer in compare of healthy group, and can be a non-invasive method to detect prostatic patients and also use this biomarker to determine metastatic and non-metastatic group.

    Keywords: prostate cancer, urine, biomarker, miR-21