فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 74، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد خدائی، علیرضا والانژاد * صفحات 1-9
    مقدمه

    اکسید زیرکونیم و یا زیرکونیا به علت زیست‌سازگاری، سختی، چقرمگی، استحکام فشاری و ثبات شیمیایی مطلوب مورد استفاده برای ساخت ایمپلنت‌های دندانی قرار گرفته ‌است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر زمان زینترینگ بر خواص ایمپلنت دندانی ساخته شده با زیرکونیا می‌باشد.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه‌ی آزمایشگاهی، پودر زیرکونیا- ایتریا 3 درصد مولی در دانشکده‌ی بیومواد و مواد دندانی دانشگاه ناگاساکی ژاپن در سال 2019 (از هر حالت 5 نمونه)، پرس و در زمان‌های مختلف در دمای 1450 درجه‌ی سانتی‌گراد تفجوشی گردیدند و اثر زمان بر خواص فازی، ساختاری و مکانیکی قطعات زینترشده بررسی شد. تحلیل آماری به وسیله‌ی آنالیز واریانس یک‌طرفه در سطح معنی‌داری 0/05 انجام شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج تحلیل فازی XRD نشان می‌دهد که تغییر زمان زینتر، تاثیر مهمی در تغییرات فازی نمونه‌ها داشته و سختی ویکرز نمونه‌ها با افزایش زمان زینتر افزایش چشمگیر از خود نشان داده که به علت انقباض و کاهش میزان تخلخل نمونه‌ها می‌باشد. اما زمان 12 ساعت، سبب تغییرات فازی در نمونه‌ها شده که مطلوب نمی‌باشد.

    نتیجه‌گیری: 

    برای ساخت قطعات زیرکونیایی با حداقل تخلخل و سختی بهینه، زمان زینتر میانه (6 ساعت) پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: زیرکونیم، ایمپلنت دندانی، مکانیک
  • بیتا قاسمی، رومینا مظاهری، نیلوفر فلاح چم آسمانی*، نغمه فیضی نجفی صفحات 10-22
    مقدمه

    آموزش موفق به پزشکان متخصص کودکان در رابطه با سلامت دهان و پوسیدگی زودهنگام دوران کودکی می‌تواند تاثیر زیادی در بالا رفتن میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آنان داشته باشد. هدف از این پژوهش، تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان متخصص کودکان در رابطه با سلامت دهان و پوسیدگی زودهنگام دوران کودکی در شهر اصفهان بود.

    مواد وروش‌ها:

     در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 80 پزشک متخصص کودکان به طور تصادفی انتخاب شده و پرسش‌نامه‌ای که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، بین آن‌ها توزیع شد. سوالات پرسش‌نامه در زمینه‌ی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان در رابطه با سلامت دهان و پوسیدگی زودهنگام دوران کودکی طراحی شده بود. داده‌ها با آزمون‌های آماری t ‌مستقل، Pearson و کوواریانس در سطح معنی‌داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    میانگین نمره‌ی آگاهی پزشکان، 58/4، میانگین نمره‌ی نگرش پزشکان، 79/2 و میانگین نمره‌ی عملکرد آن‌ها، 55/5 بود. بین نمره‌ی آگاهی پزشکان با نگرش (0/001 > p value) و عملکرد (0/001 > p value) رابطه‌ی مستقیم معنی‌داری وجود داشت و بین نمره‌‌ی نگرش و عملکرد پزشکان نیز رابطه‌ی معنی‌دار مستقیم (0/001 > p value) به دست آمد. بین آگاهی پزشکان با سن پزشک، رابطه‌ی معنی‌داری (0/12 = p value) وجود نداشت ولی بین نگرش (0/01 = p value) و عملکرد (0/001 > p value) با سن رابطه‌ی معنی‌داری وجود داشت. همچنین بین سابقه‌ی کار پزشکان با آگاهی (0/03 = p value)، نگرش (0/01 =p value) و عملکرد پزشکان (0/001 > p value) رابطه‌ی معنی‌داری وجود داشت. 

    نتیجه‌گیری:

    میانگین نمره‌ی آگاهی و عملکرد پزشکان در حد متوسط بود. از آن‌جا که نمره‌ی آگاهی، رابطه‌ی مستقیم با نمره‌ی ‌عملکرد دارد، لذا ارتقاء سطح آگاهی پزشکان و بهبود عملکرد آنان در این زمینه مهم بوده و تدوین برنامه‌های آموزشی برای آنان یک ضرورت است.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، سلامت دهان
  • فروغ پرنیان جوی، آرش گلستانه، یامین حقانی* صفحات 23-31
    مقدمه

     بسیاری از بیماران در هنگام مراجعه به دندان‌پزشک، دچار اضطراب می‌شوند که بروز اضطراب، باعث بالا رفتن فشارخون بیمار شده و همچنین تزریق داروی اپی‌نفرین نیز در بالا رفتن فشارخون بیماران موثر می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات فشارخون متعاقب تزریق بلاک فک تحتانی با کارپول لیدوکایین حاوی اپی‌نفرین 1:80000 و ارتباط آن با سطح اضطراب در بیماران بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه‌ی مشاهده‌ای و مقطعی، 129 بیمار مراجعه‌کننده به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان اصفهان انتخاب شده و فشارخون آنان قبل از تزریق داروی بی‌حسی و ده دقیقه بعد از تزریق اندازه‌گیری شد. سطح اضطراب بیماران نیز با استفاده از پرسش‌نامه‌ی اضطراب دندان‌پزشکی DAI (Dental Anxiety Inventory) تعیین شده و ارتباط بین سطح اضطراب و فشارخون بیماران قبل و بعد از تزریق اندازه‌گیری گردید. داده‌ها با آزمون‌های آماری Paired-t، Regression و Pearson تجزیه و تحلیل شدند (0/05 = α).

    یافته‌ها:

     بین فشارخون سیستول و دیاستول بیماران در قبل از تزریق دارو و نمره‌ی اضطراب، ارتباط مستقیم و معنی‌دار وجود داشت (0/001 > p value). مقدار همبستگی بین فشار متوسط و نمره‌ی اضطراب نیز ارتباط معنی‌دار وجود داشت (0/001 > p value). بین فشارخون بعد از تزریق و نمره‌ی اضطراب نیز ارتباط مستقیم و معنی‌دار وجود داشت (0/001 > p value).

    نتیجه‌گیری: 

    تزریق لیدوکایین حاوی اپی‌نفرین 1:80000 در بیمارانی که تحت تزریق بلاک فک تحتانی قرار می‌گیرند با افزایش معنی‌دار فشارخون سیستولیک بیماران همراه می‌باشد. همچنین بین سطح اضطراب و فشارخون بیماران، ارتباط معنی‌دار وجود داشت که تاثیر اضطراب، بیشتر از تاثیر تزریق اپی‌نفرین بر فشار‌خون بیماران بود.

    کلیدواژگان: دندان پزشکی، اضطراب، فشارخون، اپی نفرین
  • رامین مشرف*، فرشاد نادیان صفحات 32-39
    مقدمه

    آگاهی و نگرش دندان‌پزشکان در مورد چسب‌های دست دندان در سراسر جهان متفاوت است و احتمالا تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می‌گیرد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر ارزیابی آگاهی و نگرش دندان‌پزشکان عمومی نسبت به استفاده از چسب‌های دست دندان بود.

    مواد و روش‌ها:

     در مطالعه‌ی مقطعی حاضر که در سال تحصیلی 1397-98 در شهر اصفهان انجام گرفت، آگاهی و نگرش 151 دندان‌پزشک عمومی نسبت به چسب‌های دست دندان با استفاده از پرسش‌نامه‌ی 16 موردی، ارزیابی و سطح آگاهی و نگرش شرکت‌کنندگان و ارتباط آن با سن و جنس ایشان مشخص گردید. برای بررسی آماری از آنالیز واریانس یک‌طرفه و آزمون t استفاده و داده‌های آماری با سطح معنی‌داری 0/05 تحلیل شد.

    یافته‌ها:

     نوع مایع و پودر این چسب‌ها (57/2 درصد) بیش از سایر انواع، مورد اقبال بود. بروز عوارض به دنبال استفاده از این چسب‌ها (55 درصد)، اصلی‌ترین علت عدم تمایل به استفاده از آن‌ها بود. متوسط امتیاز آگاهی دندان‌پزشکان (37/14 ± 22/54) و امتیاز نگرش ایشان (14/41 ± 43/32) بود که هر دو میزان متوسط را داشتند. هیچ یک از ارزیابی‌های آگاهی (0/91 = p value) و نگرش (0/06 = p value) دندان‌پزشکان با جنسیت ارتباطی نداشتند. همچنین ارتباط معنی‌داری با سن یافت نشد (0/31 = p value برای آگاهی و 0/37 = p value برای نگرش). ارتباط مستقیم و معنی‌داری میان آگاهی دندان‌پزشکان یا نگرش ایشان یافت گردید (0/02 = p value، 0/196 = r).

    نتیجه‌گیری: 

    آگاهی و نگرش دندان‌پزشکان در سطح متوسط بود و با سن و یا جنس ارتباطی نداشت. ارتباط معنی‌دار و مستقیمی میان نگرش دندان‌پزشکان با سطح آگاهی ایشان دیده نشد.

    کلیدواژگان: چسب دست دندان، آگاهی، نگرش، پرسشنامه
  • مهنا السادات هاشمی، شهرزاد جوادی نژاد، سعیده طالبیان پور* صفحات 40-48
    مقدمه

     اضطراب از دندان‌پزشکی در کودکان، سالیان زیادی است که به عنوان یک مشکل در کنترل بیماران بیان می‌شود. اثر این ترس می‌تواند تا نوجوانی ادامه یابد و سبب پرهیز از اعمال دندان‌پزشکی گردد. هدف از این پژوهش، تعیین میزان اثربخشی استفاده از روش‌های موسیقی، عینک‌های سه‌‌بعدی و کنترل رفتاری بر روی اضطراب کودکان حین درمان‌های دندان‌پزشکی بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه‌ی تجربی- مقطعی، 96 کودک 5-8 سال که برای اولین بار به بخش کودکان دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد خوراسگان (اصفهان) مراجعه کرده بودند انتخاب شدند. میزان اضطراب کودکان در سه گروه موسیقی، عینک سه‌بعدی و کنترل رفتار قبل و بعد از بی‌حسی و پس از ترمیم توسط پرسش‌نامه‌ی MCDASF (Modified Child Dental Anxiety Scale) اندازه‌گیری شد. میزان درد هر گروه توسط (Visual analog scale) VAS و میزان همکاری حین کار توسط پرسشنامه‌ی Houpt ارزیابی شد. داده‌ها با آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه در سطح معنی‌داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    میانگین اضطراب کودکان در مراحل قبل از شروع به کار، بعد از بی‌حسی و بعد از ترمیم در گروه عینک سه‌بعدی (0/004 = p value)، در اثر استفاده از موسیقی (0/018 =p value) و کنترل رفتاری (0/002 = p value) تفاوت آماری معنی‌داری داشت.کمترین میزان اضطراب در گروه عینک سه‌بعدی و بیشترین میزان اضطراب در گروه کنترل رفتاری وجود داشت. بهترین گروه در کاهش میزان درد بعد از بی‌حسی و همکاری گروه عینک سه‌بعدی بود.

    نتیجه‌گیری: 

    استفاده از روش عینک سه‌بعدی به منظور کاهش میزان ترس و اضطراب می‌تواند روش مفیدتری نسبت به روش موسیقی و کنترل رفتاری باشد و همچنین میزان همکاری در زمان اعمال دندان‌پزشکی بر روی کودکان در روش عینک سه‌بعدی بهتر از روش‌های دیگر می‌باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب دندان پزشکی، موسیقی درمانی، کنترل رفتاری
  • فرشاد شاه ولی، آتوسا امین زاده*، سید محمد رضوی صفحات 49-55
    مقدمه

     قارچ کاندیدا آلبیکانس، به عنوان عامل اتیولوژیک احتمالی در بروز لوکوپلاکیا و سرطان سلول سنگفرشی مخاط دهان معرفی می‌شود. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه‌ی حضور کاندیدا آلبیکانس در نمونه‌های با تشخیص هیستوپاتولوژی سرطان سلول سنگفرشی و دیسپلازی با مخاط سالم دهان از نظر حضور کاندیدا بود.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی گذشته‌نگر، در سال 1392 بر روی 30 نمونه (10 نمونه در هر گروه) با تشخیص هیستوپاتولوژی سرطان سلول سنگفرشی دهان، دیسپلازی اپی‌تلیوم و مخاط سالم انجام و جهت شناسایی کاندیدا از رنگ‌آمیزی اختصاصی PAS و میکروسکوپ نوری با درشت‌نمایی 400 استفاده شد. یافته‌های مطالعه توسط آزمون Fisher exact test مورد تجزیه و تحلیل آماری در سطح معنی‌داری 0/05 قرار گرفتند.

    یافته‌ها: 

    در گروه با تشخیص سرطان سلول سنگفرشی، در 90 درصد موارد، حضور کاندیدا مثبت شد. در دو گروه دیسپلازی اپی‌تلیال و اپی‌تلیوم ساده به ترتیب در 50 و 60 درصد نمونه‌ها رنگ‌آمیزی مثبت کاندیدا مشاهده گردید. اختلاف آماری معنی‌دار در میزان حضور قارچ در بین گروه سرطان سلول سنگفرشی با دو گروه دیگر مشاهده شد (0/05 p value <). در حالی‌که این اختلاف بین گروه با دیسپلازی اپی‌تلیوم و اپی‌تلیوم سالم دیده نشد (0/05 p value >).

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به یافته‌های مطالعه‌ی حاضر و نتایج مطالعات قبلی، می‌توان گفت که احتمالا قارچ کاندیدا نه به عنوان عامل اتیولوژیک بلکه به عنوان عاملی پیش‌برنده به سمت بدخیمی‌های اپی‌تلیالی، نقش ایفا می‌کند، اگرچه مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: کاندیدا، کارسینوم سلول سنگفرشی، دهان
  • فتانه قربانی جوادپور، وحید رخشان، نگین عاشوری* صفحات 56-63
    مقدمه

     هیپودنشیا، شایع‌ترین آنومالی دندانی است که می‌تواند باعث ایجاد مشکلات کلینیکی شود. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی هیپودنشیا در دندان‌های دایمی، ارتباط آن با جنسیت، مال‌اکلوژن اسکلتال و کرودینگ دندانی در بیماران ارتودنسی مراجعه‌کننده به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی اهواز بود.

    مواد و روش‌ها: 

    در این مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی، مدل‌های دندانی، رادیوگرافی پانورامیک و رادیوگرافی لترال سفالومتری بیماران مراجعه‌کننده به بخش ارتودنسی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی اهواز در سال‌های 1397-1398 از نظر وجود هیپودنشیا، نوع رابطه‌ی اسکلتال فکین، جنس و وجود کرودینگ دندانی در دندان‌های دایمی بررسی شدند. آنالیز آماری در نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 25 و آزمون آماری Chi-square انجام و ضریب معنی‌داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    در میان 331 بیمار که 257 نفر زن (77/65 درصد) و 74 نفر مرد (22/35 درصد) بودند، فراوانی هیپودنشیا 9/4 درصد (31 بیمار، 10/5 درصد در خانم‌ها، 5/5 درصد در آقایان) بود. تفاوت بین دو جنس از نظر فراوانی هیپودنشیا معنی‌دار نبود (0/185 = p value). از نظر رابطه‌ی دندانی و اسکلتی هیپودنشیا در 19 نفر با رابطه‌ی اسکلتی کلاس 1 (61/4 درصد)، 9 نفر با رابطه‌ی اسکلتی کلاس 2 (29 درصد) و 3 نفر با رابطه‌ی اسکلتی کلاس 3 (9/6 درصد) مشاهده شد. اختلاف معنی‌دار میان کلاس اسکتال و هیپودنشیا وجود نداشت (0/370 = p value) کرودینگ دندانی در 5 نفر (16/1 درصد) مشاهده شد. ارتباط معنی‌دار بین کرودینگ دندانی و هیپودنشیا وجود نداشت (0/156 = p value).

    نتیجه‌گیری: 

    هیپودنشیا، در خانم‌ها شایع‌تر بود، اما ارتباط معنی‌دار میان دو جنس وجود نداشت. مطالعات قبلی نتایج یکسانی را در رابطه با فراوانی هیپودنشیا در ایران با مطالعه‌ی حاضر نشان داده‌اند.

    کلیدواژگان: آنودنشیا، شیوع، کرودینگ، ارتودنتیکس
  • مهدی رفیعی*، سوسن صادقیان صفحات 64-72
    مقدمه

     داروهای ضد افسردگی جزء داروهای پرمصرف در میان افراد جامعه می‌باشند. این داروها ممکن است اثراتی در تنظیم عملکرد سلولی استخوان داشته و در نتیجه؛ مقادیر حرکت دندانی طی اعمال نیروهای ارتودنسی را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین اثر داروهای سرترالین و آمی‌تریپتیلین بر روی میزان حرکات دندانی و ریمادلینگ استخوان آلویولار طی اعمال نیروی ارتودنسی در سگ بود.

    مواد و روش‌ها: 

    در این مطالعه‌ی تجربی، 9 سگ نر بالغ به صورت تصادفی در سه گروه سه‌تایی، گروه اول داروی سرترالین، گروه دوم داروی آمی‌تریپتیلین و گروه شاهد (نرمال‌سالین) تقسیم شدند. بعد از کشیدن دندان پرمولر اول در هر کوادرانت، یک فنر نیکل تیتانیومی با نیروی 200 گرم در حد فاصل بین دندان کانین و پرمولر دوم متصل و فرم داده شد. در پایان ماه دوم، فاصله بین دندان‌های کانین و پرمولر دوم اندازه‌گیری شده و سپس درصد تحلیل ریشه و میزان تشکیل استخوان به صورت کلی و میزان تشکیل استخوان به تفکیک نوع استخوان (woven و lamellar) توسط پاتولوژیست تعیین گردید. برای تحلیل داده‌ها از آزمون آماری t-test استفاده شد (0/05 = α).

    یافته‌ها:

     در سه گروه آمی‌تریپتیلین، سرترالین و شاهد، میانگین میزان حرکت دندان (0/483 = p value)، میزان تحلیل ریشه (0/608 = p value)، میانگین رسوب کلی استخوان (0/078 = p value)، درصد تشکیل استخوان نابالغ (0/616 = p value) و درصد تشکیل استخوان لاملار (0/083 = p value)، در هیچ گروه و در هیچ کدام از دندان‌های پرمولر تفاوت آماری معنی‌دار وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری:

     میزان حرکت دندان و میزان رسوب استخوان و تعداد ترابکولاهای تحلیلی ریشه در سگ، با مصرف سیستمیک داروی آمی‌تریپتیلین و سرترالین کاهش یافته که از نظر آماری نسبت به گروه شاهد معنی‌دار نبود.

    کلیدواژگان: ریمودلینگ استخوان، داروی ضد افسردگی، تحلیل ریشه
  • فاطمه ابراهیم زاده، هومان فخار، حسین اکبری، رامین مشرف، آذین فرزاد * صفحات 73-79
    مقدمه

     تغییر رنگ ترمیم‌های کامپوزیت رزین، منجر به نارضایتی بیماران می‌شود. از جمله عواملی که موجب تغییر رنگ این گونه ترمیم‌ها می‌شوند، برخی از دهان‌شویه‌ها هستند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان تغییر رنگ ایجاد شده توسط دهان‌شویه‌های کلرهگزیدین 0/2 درصد و پرسیکا بر روی نمونه‌های کامپوزیت رزین بود.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه‌‌ی مداخله‌ای در دانشکده‌های دندان‌پزشکی کاشان و اصفهان در سال 1398-99 انجام شد. تعداد 30 نمونه دیسک مانند از کامپوزیت Charisma Diamond ساخته شدند. رنگ اولیه‌ی نمونه‌ها با استفاده از سیستم CIE Lab در اسپکتروفتومتر اندازه‌گیری شد. سپس نمونه‌ها به 3 گروه (A، B و C) (10 = n) تقسیم شدند. گروه شاهد (A) در آب مقطر، گروه B در دهان‌شویه‌ی کلرهگزیدین 2/0 درصد و گروه C در دهان‌شویه‌ی پرسیکا قرار گرفتند. پس از آن مجددا رنگ نمون‌ه‌ها اندازه‌گیری شد. داده‌ها با آزمون One-way ANOVA و t-test تجزیه و تحلیل شدند (0/05 = α).

    یافته‌ها: 

    میزان l، a، b و ΔE پس از استفاده از دهان‌شویه‌های کلرهگزیدین 0/2 درصد و پرسیکا افزایش یافت. میانگین Δl، Δa، Δb و ΔE در بین گروه‌ها تفاوت آماری معنی‌داری را نشان داد (0/05 > p value).

    نتیجه‌گیری:

     تغییر رنگ ناشی از دهان‌شویه‌ی پرسیکا، بیشتر از دهان‌شویه‌ی کلرهگزیدین 0/2 درصد و گروه شاهد بود. پس برای بیماران دارای ترمیم کامپوزیت رزین، دهان‌شویه‌ی کلرهگزیدین 0/2 درصد، بهتر است.

    کلیدواژگان: کامپوزیت رزین، کلرهگزیدین، دهان شویه ها
  • احسان رفیعی*، الناز صفری، روشنک غفاری صفحات 80-86

    مقدمه: 

    رادیوگرافی، در تشخیص بیماری پریودنتال کمکی ارزشمند به شمار می‌رود، لذا این پژوهش با هدف مقایسه‌ی بین دقت دو تکنیک رادیوگرافی پری‌اپیکال و بایت‌وینگ دیجیتال در ارزیابی میزان تحلیل استخوان در دندان‌های خلفی بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی، بر روی 36 نمونه از سطوح اینترپروگزیمال دندان‌های خلفی، از بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن کاندید جراحی فلپ، مراجعه‌کننده به دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان) در سال 1394 انجام شد. ابتدا، با دو روش تصویربرداری پری‌اپیکال با استفاده از تکنیک موازی و بایت‌وینگ دیجیتال از سطوح تعیین شده، عکس‌برداری انجام و توسط رادیولوژیست، فاصله‌های لازم اندازه‌گیری شد، سپس حین انجام جراحی و پیش از تصحیح کانتور استخوان، فاصله‌ی نقطه‌ی مرجع تا ستیغ استخوان آلویول (استاندارد طلایی) به وسیله‌ی پروب ویلیامز اندازه‌گیری گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری Paired t-test آنالیز شد (0/05 = α).

    یافته‌ها: 

    از 36 نمونه‌ی مذکور، به ترتیب در رادیوگرافی بایت‌وینگ و پری‌اپیکال، 2 و 1 مورد از اندازه‌گیری‌ها برابر با معاینه‌ی بالینی و همچنین 16 (44/4 درصد) و 20 مورد (55/6 درصد) فاصله‌ها بیشتر برآورد شد. اختلاف میانگین میزان تحلیل استخوان در روش بایت‌وینگ، با روش کلینیکال 0/12 ± 0/2 میلی‌متر و تفاوت معنی‌داری بین میانگین برآورد شده وجود نداشت (0/07 = p value)، اختلاف میانگین میزان تحلیل استخوان در روش پری‌اپیکال با روش کلینیکال، 0/26 ± 0/87 میلی‌متر و تفاوت معنی‌داری بود (001/0 = p value).

    نتیجه‌گیری: 

    بر اساس نتایج این بررسی، استفاده از روش رادیوگرافی بایت‌وینگ، جهت تعیین میزان تحلیل استخوان در دندان‌های خلفی نسبت به روش رادیوگرافی پری اپیکال،ارجحیت داشت.

    کلیدواژگان: تحلیل استخوان آلوئل، رادیوگرافی، بیماری های پریودنتال
  • مهرزاد مقدسی، آرش گلستانه *، آرش قدوسی، شایان گلستانی صفحات 87-94

    مقدمه: 

    جراحی دندان‌های عقل نهفته، با وارد آوردن تروما به نسوج نرم و سخت، تورم درد و تریسموس را به دنبال دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر تزریق دگزامتازون در عضله‌ی ماستر بر عوارض بعد از جراحی به دنبال جراحی دندان مولر سوم نهفته‌ی فک پایین بود.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی و بر روی 43 بیمار سالم انجام شد. در گروه آزمایش، تزریق 4 میلی‌گرم از دگزامتازون داخل عضله‌ی ماستر از طریق Intrabuccal approach صورت گرفت و گروه شاهد نیز هیچ‌گونه کورتیکو استروییدی دریافت نکرد. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری t-test تجزیه و تحلیل شدند (0/05 = α). 

    یافته‌ها: 

    بین میزان درد و التهاب در گروه با تزریق دگزامتازون و گروه شاهد در همه‌ی زمان‌ها به طور معنی‌داری کمتر بود (0/001 > p value). همچنین از نظر میزان تریسموس بین دو گروه آزمایش و شاهد، تفاوت معنی‌داری وجود داشت (0/001 > p value). 

    نتیجه‌گیری: 

    تزریق دگزامتازون با کاهش مدیاتورهای التهابی در عضله‌ی ماستر، تاثیر مثبت و معنی‌داری بر کاهش میزان درد، ادم و تریسموس ناشی از عمل جراحی مولر سوم نهفته فک پایین دارد.

    کلیدواژگان: دگزامتازون، عضله ی ماستر، جراح، دهان، دندان مولر سوم
  • فریناز کتیرایی فر، مهرداد برکتین*، داوود قاسمی، کیمیا صادقپور صفحات 95-102
    مقدمه

    کاربرد فیشور سیلانت ها یکی از ثابت شده ترین راه های پیشگیری از پوسیدگی می‌باشد. این مواد ممکن است برای مدت زمان طولانی بر روی دندان، ماندگاری داشته باشند و چه‌بسا سایر نواحی دندان دچار پوسیدگی شوند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان استحکام اتصال کامپوزیت رزین با ماده‌ی فیشورسیلانت I-CON در روش‌های آماده‌سازی سطحی متفاوت بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه‌ی تجربی- آزمایشگاهی، 40 نمونه از ماده‌ی ترمیمی کامپوزیت در دیسک‌های با قطر 6 میلی‌متر و ارتفاع 2 میلی‌متر در 4 گروه ده‌تایی آماده‌سازی شد. گروه اول بدون آماده‌سازی سطحی، گروه دوم با کاربرد فرز و اسید فسفریک 37 درصد، گروه سوم پس از کاربرد فرز، عامل اتصال دهنده‌ی توتال‌اچ و در گروه چهارم پس از کاربرد فرز، عامل اتصال دهنده‌ی سلف‌اچ استفاده شد. سپس ماده‌ی رزینی آیکون در دیسکی با قطر 4 میلی‌متر و ارتفاع 2 میلی‌متر روی سطح کامپوزیت قرار داده شد و کیور گردید. پس از انجام ترموسیکل و نگهداری در انکوباتور، استحکام اتصال نمونه‌ها توسط دستگاه اینسترون ارزیابی شد. داده‌ها با آزمون‌های آماری ANOVA و Tukey آنالیز شدند (0/05 > p value).

    یافته‌ها: 

    میانگین میزان استحکام اتصال آیکون به کامپوزیت رزین در بین 4 گروه، تفاوت معنی‌دار داشت (0/001 > p value). بیشترین میزان استحکام باند، مربوط به گروه چهارم و کم‌ترین میزان، مربوط به گروه سوم بود.

    نتیجه‌گیری: 

    هنگام تعمیر فیشورسیلانت به خصوص آیکون با استفاده از کامپوزیت رزین، بهترین نتایج استحکام اتصال با ایجاد خشونت‌سازی توسط فرز و کاربرد عوامل اتصال‌دهنده‌ی خود اچ‌شونده با pH ملایم حاصل می‌گردد و احتمالا عوامل اچ‌کننده‌ی اسیدی (اسید فسفریک 37 درصد) تاثیرات مخربی بر روی آن دارد

    کلیدواژگان: فیشورسیلانت، دندان پزشکی، اسید فسفریک
|
  • Mohamad Khodaei, Alireza Valanezhad* Pages 1-9
    Introduction

    Zirconium oxide or zirconia have been usedfor the fabrication of dental implants due to their biocompatibility, hardness, toughness, compressive strength and chemical stability. The aim of this study is investigating the effect of sintering time on the properties of zirconia dental implant.

    Materials & Methods

    In this research, which was performed at Department of Dental and Biomedical Materials Science, Nagasaki University, Nagasaki, Japan, at 2019, zirconia-yttria mol.% 3 powder was pressed and sintered at 1450°C at different times (5 samplesfor each condition) and the effect of time on the phase, structural and mechanical properties of the sintered samples was investigated. One-way ANOVA statistical analysis was performed with the 0.05 level of significanceusing Graph Pad Prism 6software.

    Results

    The results of XRD phase analysis show that sintering time change has a significant effect on the phase changes of the samples and the Vickers hardness of the samples shows a significant increase with increasing sintering time due to shrinkage and decrease in porosity of the samples. But the 12 hour times of sintering caused phase changes in the samples which is not desirable.

    Conclusion

    Therefore, for the fabrication of zirconia parts with minimum porosity and optimum hardness, a moderate sintering time (6 hours) is recommended.

    Keywords: Zirconium, Dental implant, Mechanics
  • Bita Ghasemi, Romina Mazaheri, Niloofar FalLah*, Naghmeh Feizi Najafi Pages 10-22
    Introduction

    Educating pediatricians regarding oral health and early childhood caries can have a great effect on improving their knowledge, attitude & practice. The aim of this study was to determine the knowledge, attitude & practice of pediatricians regarding oral health and early childhood caries in city of Isfahan.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study that is cross sectional, 80 pediatricians were selected randomly and a questionnaire that reliability and validity of it had been approved, was distributed between participants. Questions separately in terms of knowledge, attitude and practice regarding oral health and early childhood caries were designed. Finally, after collecting the questionnaires, Statistical analysis was performed using descriptive analysis (mean and standard deviation), Pearson correlation and Independent T-Testwith the 0.05 level of significance.

    Results

    The mean knowledge score was 58.4, the mean attitude score was 79.2 and the mean practice score was 55.5 (from 100). There was a direct significant relationship between pediatricians’ knowledge score with attitude (p value < 0.001) and practice (p value < 0.001), in addition there was a direct significant relationship (p value < 0.001) between pediatricians’ attitude score and practice score too. There was no significant relationship between knowledge with age (p value = 0.12) but there was a significant relationship between attitude (p value = 0.01) and practice (p value < 0.001) with age. There was also a significant relationship between with knowledge (p value = 0.03), attitude (p value = 0.01) & practice (p value < 0.001).

    Conclusion

    The mean of pediatricians’ knowledge and practice score were average. Since there was a significant relationship between knowledge and practice score, so increase the pediatricians’ level of knowledge and improvement the attitude and practice of them in this context is important and developed training programs are necessary for them.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Oral health
  • Forough Parnianjooy, Arash Gholestaneh, Yamin Haghani* Pages 23-31
    Introduction

    Many patients experience anxiety when they visit a dentist and anxiety causes an increase in the patient's blood pressure, as well as an injection of epinephrine, is also effective in increasing the blood pressure of the patients. The aim of this study was to investigate changes in blood pressure following injection of lower jaw blocking with lidocaine containing 1:80000 epinephrine and its association with anxiety level in patients.

    Materials & Methods

    In this cross sectional study, 129 patients referred to the dental school of Islamic Azad University of Khorasgan were selected and their blood pressure was measured before injection of anesthetic drug and ten minutes later. The anxiety level of the patients was determined using a dental anxiety inventory and the relationship between the level of anxiety and blood pressure in the patients before and after injection was measured. Data were analyzed by T-paired statistical test, regression and Pearson test.

    Results

    There is a positive correlation between the patient's systolic and diastolic blood pressure before the injection and the anxiety score is significant (p value < 0.001).There was also a significant association between the degree of correlation between mean pressure and anxiety score(p value < 0.001). There was a positive and significant correlation between injection pressure and anxiety scores. (p value < 0.001).

    Conclusion

    Lidocaine injection containing epinephrine 1: 80,000 in patients undergoing mandibular block is associated with a significant increase in patients' systolic blood pressure. There was also a significant relationship between patients 'levels of anxiety and blood pressure, which had a greater effect on patients' blood pressure than epinephrine injections.

    Keywords: Anxiety, Dentistry, Blood pressure, Epinephrine
  • Ramin Mosharraf*, Farshad Nadian Pages 32-39
    Introduction

    The knowledge and attitude of dentists toward the use of denture adhesives vary worldwide, and may be affected by different factors. Therefore, the current study aimed to assess the knowledge and attitude of the general dentists toward the use of denture adhesives.

    Materials & Methods

    In the current cross-sectional study that was donein 2019 in the city of Isfahan, the knowledge and attitude of 151 general dentists toward denture adhesive in the Isfahan city were assessed using a 16-item questionnaire. Besides, the participants' age and gender were recorded as well. Statistical analyses were done by One-way ANOVA and T-test with the 0.05 level of significance.

    Results

    The liquid and powder (57.2%) forms of denture adhesives were the most prevalent favored types of adhesives. The incidence of adverse effects following the adhesives administration (55%) was the most common underlying etiology for the reluctance to use them. The mean of knowledge and attitude scores were (54.22 ± 14.37) and (43.32 ± 14.41), respectively, that both were at an intermediate level. Neither knowledge score (pvalue = 0.91) nor attitude score (p value = 0.06) was affected by gender. Similar insignificant associations were found for age (p value = 0.31 for knowledge and 0.37 for age) as well. A significant direct association was found between knowledge and attitude (p value = 0.02, r = 0.196).

    Conclusion

    Both of the knowledge and attitude of the studied population were in the intermediate range. Besides, neither their knowledge nor their attitude was affectedby age and gender. We observed that the attitude was directly associated with the dentists' knowledge

    Keywords: Denture adhesive, Knowledge, Attitude, Questionnaire
  • Mohanna Sadat Hashemi, Shahrzad Javadi Nezhad, Saeedeh Talebianpour* Pages 40-48
    Introduction

    Dental anxiety in children is a challengein managing patients. The effect of this anxiety may continue until adolescence and be a reason for avoiding dental treatments.The aim of this study was compare the effectiveness of using music, 3D glasses and behavioral control methods on children’s anxiety during dental treatments.

    Materials & Methods

    This Experimental cross sectional study carried out on 96 children aged between 5-8 years without any systemic. The children were divided into three groups; control (basic behavior guidance techniques without distraction), audio (basic techniques plus music) and AV (basic techniques plus 3D AV) distraction groups. The anxiety score was assessed by using MCDASf method, before local anesthesia, after LA and after restoration. Pain rate measured with VAS and the behavior of children during dental treatment measured with Houpt index. Data were analyzed by one-way ANOVAwith the 0.05 level of significance.

    Results

    The mean of anxiety in different stages before starting work, after anesthesia and after repair,was significantly different in the 3D glasses group (p value = 0.004), using music (p value = 0.018) and behavioral control(p value = 0.002). The lowest anxiety level in the 3D glasses group and the highest anxiety in the control group was. The best group in reducing the amount of pain after anesthesia and cooperationwas the 3D glasses group.

    Conclusion

    Use of 3D glasses in dental treatment can decrease dental anxiety in children. And children cooperation with 3D glasses was better than other methods.

    Keywords: Dental anxiety, Musictherapy, Behavioral control
  • Farshad Shahvali, Atousa Aminzadeh*, ayed Mohammad Razavi Pages 49-55
    Introduction

    Candida Albicans, has been suggested as a possible etiologic factor in the development of leukoplakia and oral squamous cell carcinoma. The aim of this study was to evaluate and compare the presence of Candida Albicans in samples with histopathological diagnosis of squamous cell carcinoma and dysplasia with healthy oral mucosa.

     Materials & Methods:

    This retrospective descriptive-analytical study was carried out on 30 samples in three groups (10 samples per group) with histopathological diagnosis of squamous cell carcinoma, epithelial dysplasia, and healthy mucosa. To identify Candida, used special PAS staining and a 400X optical microscope. The results of study analyzed with Fisher exact testwith the 0.05 level of significance.

    Results

    In the group diagnose with squamous cell carcinoma, Candida Albicans was present in 90% of the samples. In the other two groups with epithelial dysplasia and normal epithelium, positive PAS staining of candida was observed in 50% and 60 % samples respectively. A significant statistical difference between the group of squamous cell carcinoma and the other two groups was observed in terms of amount of Candida Albicans present in the samples. (p value < 0.05), however there was no such significant between the group with epithelial dysplasia samples and the one with normal epithelium samples (p value > 0.05).

    Conclusion

    According to the results of present study and the results of previous studies, it can be concluded that Candida Albicansprobably plays a role not as an etiological factor but as a factor leading to epithelial malignancies. We recommend more studies to be carried out on this topic.

    Keywords: Candida Albicans, Carcinoma, Squamous cell, Mouth
  • Fataneh Ghorbanijavadpour, Vahid Rakhshan, Negin Ashoori* Pages 56-63
  • Mehdi Rafiei*, Sousan Sadeghian Pages 64-72

    Introduction:

    Antidepressant drugs are the most commonly prescribed classes of pharmacologic agents in the public. The drugs have been shown to have a role in the regulation of bone cell function and as a result affecting the orthodontic tooth movements. The aim of thisstudy was to determine the effect of Amitriptyline and Sertraline on the tooth movement, root resorption and alveolar bone remodeling after load application in dogs.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 9 male dogs were randomly divided into three groups, first group sertraline, second group Amitriptyline and the control group (normal saline). A nickel titanium spring (200 gr) was used between second premolar and canine after 1st premolar extraction. After 2 months, the reduction of distance between 2nd premolar and canine was measured. The percentages of root resorption and bone formation were determined. The data were analyzed using repeated measures analysis at significance level of 0.05.

    Results

    In the three groups of amitriptyline, sertraline and control, the mean of teeth movement (p value = 0.483), external root resorption (p value = 0.608), total bone mineral density (p value = 0.078), bone formation percentage (p value = 0.616) and immature and lamellar bone formation (p value = 0.083), there was no statistical difference in any group and in premolar teeth

    Conclusion

    The rate of tooth movement and the percentages of bone formation and root resorption in dogs decreased with systemic administration of amitriptyline and sertraline; although this reduction was not statistically significant in comparison with control group.

    Keywords: Bone remodeling, Antidepressive Agents, Root resorption
  • Fatemeh Ebrahimzadeh, Hooman Fakhar, Hosein Akbari, Ramin Mosharraf, Azin Farzad* Pages 73-79
    Introduction

    Discoloration of resin composite restorations can lead to patient dissatisfaction. 0.2% Chlorhexidine and Persica mouthwashes are among the agents that cause discoloration. The aim of this study was to investigate the degree of discoloration caused by the0.2% Chlorhexidine and Persica mouthwashes on resin composite samples.

    Materials & Methods

    This in-vitro experimental study was conducted in Kashan and Isfahan School of Dentistry in 2020-2021. Number of 30 disc-shaped samples were fabricated from Charisma Diamond resin composite. The initial color of samples was measured by CIE Lab system in spectrophotometer. Then samples were divided into 3 groups (A, B, and C) (n = 10).The control group (A) was placed in distilled water, group B was immersed in the 0.2% Chlorhexidine mouthwash and group C was immersed in the Persica mouthwash. The color of the samples was measured again afterwards. Data were analyzed with One-way ANOVA and t-Test (α = 0.05).

    Results

    The amount of l, a, b and ΔE after using 0.2% Chlorhexidine and Persica mouthwashes increased. The mean of Δl, Δa, Δb and ΔE showed significant differences between groups (p value < 0.05).

    Conclusion

    The discoloration of Persica mouthwash was more than 0.2% Chlorhexidine mouthwash and control group.Therefore, for patients with resin composite restorations, 0.2% Chlorhexidine mouthwash is better.

    Keywords: Composite resins, Chlorhexidine, Mouthwashes
  • Elnaz Safari, Ehsan Rafiei*, Roshanak Ghaffari Pages 80-86
    Introduction

    Radiography is a valuable adjunct to the diagnosis of periodontal disease. This study aimed to compare the accuracy of two periapical radiographic and digital biting techniques in assessing bone resorption in posterior teeth of patients with chronic periodontitis.

    Materials & Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 36 samples of interproximal surfaces of posterior teeth in patients with chronic periodontitis, candidate of flap surgery referring to the department of periodontitis, faculty of dentistry, Islamic Azad University of Isfahan (Khorasgan) in 2015. First two methods of imaging include periapical and digital bitewing were performed and the necessary distances were measured by a radiologist. Then, during surgery, and before the bone contour correction, the distance from the reference point to the alveolar bone shaft (gold standard) was measured by a Williams probe. Data were analyzed using Paired t-test. (α = 0.05).

    Results

    Out of 36 specimens, respectively in bitewing and periapical radiographs 2 and 1 cases were equal with clinical and in 16 (44.4%) and 20 (55.6%) distances were more. The average difference of amount of bone resorption in bitewing was 0.2 ± 0.12 mm and there was no significant difference between estimated mean value (p value = 0.01). Average difference of amount of bone resorption in periapical to clinical method was 0.87 ± 0.26 it was significant difference (p value = 0.001).

    Conclusion

    According to result, the use of bitewing radiography to determine the rate of bone resorption in posterior teeth is preferable to periapical radiography.

    Keywords: Alveolar bone loss, Radiography, Periodontal diseases
  • Mehrzad Moghadasi, Arash Golestaneh*, Arash Ghodosi, Shayan Golestani Pages 87-94
    Introduction

    The surgical removal of impacted lower third molars involves trauma to soft and bony tissue and can result in pain, swelling and trismus. The purpose of this study was to evaluate the efficacy of dexamethasone, as a single 4 mg dose injected into the masseter muscle prior to extraction of impacted lower third molars on theses postoperative sequelae.

    Materials & Methods

    This prospective, randomized clinical research consisted of 43 healthy patients. The study group received 4 mg dexamethasone into the masseter muscle via intrabuccal approach immediately before starting the procedure while the control group received no corticoid. 7 days after surgery.Data were analyzed using t-test (α = 0.05)

    Results

    The patients administered dexamethasone showed superior results after surgery in terms of oral aperture, pain and all the facial swelling parameters, with statistically significant differences versus the controls (p value<0.001). Also there was statistically significant difference in terms of patients trismus between case and control groups (p value<0.001).

    Conclusion

    The results obtained showed that 4 mg of dexamethasone injected into the masseter muscle in the immediately before starting the procedure significantly reduces swelling, trismus and pain

    Keywords: Dexamethasone, Masseter muscle, Surgery, Oral, Molar, Third
  • Farinaz Katiraeifar, Mehrdad Barekatain, Davood Ghasemi, Kimia Sadeghpour Pages 95-102
    Introduction

    Fissuresealants are one of the most proven ways to prevent tooth decay. These materials may remain on the tooth for a long time, and other areas of the tooth may decay. The purpose of this study was to present the best method for surface preparation a fissure sealant material (Icon) and composite restoration .

    Materials & Methods

    In this experimental laboratory study, 40 samples of composite restorative material were prepared in 4 groups of 10 discs of 6 mm in diameter and 2 mm in height. Total etch bonding agent was used in the first, second and third groups without surface preparation, with the use of drills and 37% phosphoric acid, and after drilling, respectively. In the fourth group, self-etch bonding agent was used after drilling. After that, Icon resin material was placed on the surface of the composite in a disc of 4 mm with height of 2mm in diameter and was cured. When the samples were thermocycled and incubated, their bonding strength was evaluated with Instron testing machine. Data were analyzed by one-way variance statistical ANOVA tests, Tukey test(p value < 0.05).

    Results

    The mean value of bond strength of Icon to resin composite was significantly different among the 4 groups (p value < 0.05). The fourth group presented the greatest bond strength value while the third group had the lowest bond strength.

    Conclusion

    When repairing fissure sealant, particularly Icon using resin composite, the best results of bond strength are achieved through surface roughening with drills and the application of self-etch bonding agents with a mild pH. Acidic etching agents (37% Phosphoric acid), however, have probably destructive effects on bond strength

    Keywords: Pit, fissure sealants, Dentistry, Phosphoric acid