فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال شانزدهم شماره 69 (زمستان 1399)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال شانزدهم شماره 69 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن بازیار*، محمد نوری، علیرضا قدردان مشهدی، مسعودرضا صیفی آباد شاپوری، حمیدرضا ورشوی، ویلیام جی داندون، زینب هدایتی صفحات 5-15

    طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) بیماری ویروسی بسیار واگیر، شدید و کشنده نشخوارکنندگان کوچک است.  چهار دودمان (Lineage) ویروس PPR بر اساس تحلیل توالی ژن نوکلیوپروتیین (N) و فیوژن (F) شناخته شده است.  هدف از این مطالعه، بررسی تعیین هویت مولکولی و آنالیز فیلوژنتیکی ویروس طاعون نشخوارکنندگان کوچک در رخدادهای PPR سال های 95 و 97 در استان قم بوده است.  10 نمونه ی بافتی (غدد لنفاوی مزانتر) پس از کالبدگشایی از حیوانات مشکوک بالینی جمع آوری شد و وجود ویروس PPR  با روش RT-PCR یک مرحله ای مورد بررسی قرار گرفت.  بررسی توالی قطعه ای از  ژن نوکلیوپروتیین (N) و آنالیز فیلوژنتیکی نمونه هایی که در RT-PCR مثبت بودند جهت تعیین دودمان جدایه ها انجام گرفت.  از 10 نمونه بالینی مورد بررسی، 40 درصد آن ها بر اساس بررسی اسید نوکلییک ویروس با روش RT-PCR مثبت بودند.  آنالیز توالی نوکلیوتیدی و تجزیه فیلوژنتیکی جدایه ها نشان داد که جدایه های به دست آمده در رده ی آسیایی (دودمان IV) ویروس PPR قرار دارد.  نتایج فیلوژنتیک این مطالعه، حضور ویروس PPR دودمان IV را در میان دام های مبتلا به طاعون نشخوارکنندگان کوچک استان قم، تایید می کند.  بنابراین این مطالعه نشان می دهد که جدایه های PPRV ایران به دودمان چهارم مربوط می شوند و با جدایه های PRPV پاکستان، تاجیکستان و هند ارتباط نزدیک دارند.  توصیه می شود به منظور ترسیم دقیق تری از وضعیت حضور و چرخش دودمان یا دودمان های ویروس PPR در ایران، مطالعات بیش تری از دیگر مناطق کشور به خصوص نواحی مرزی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: طاعون نشخوارکنندگان کوچک، پارامیکسو ویروس، هویت مولکولی، دودمان
  • مازیار جاجرمی، امیر اسدآبادی صفات*، احسان الله سخائی، رضا قنبرپور صفحات 16-23

    این مطالعه با هدف، تعیین فراوانی سویه های اشرشیاکلی مقاوم به آنتی بیوتیک های پر مصرف متعلق به دسته ی بتالاکتام ها و همچنین تعیین فراوانی برخی ژن های مهم کدکننده ی مقاومت نسبت به بتالاکتام ها در گوسفند انجام پذیرفته است.  به منظور انجام این مطالعه، با کمک سوآپ استریل از 67 راس گوسفند به ظاهر سالم نمونه ی مدفوعی از مقعد اخذ شد و از تمامی نمونه ها با کمک روش های کشت، باکتری اشرشیاکلی جداسازی شد.  سپس با استفاده از آزمون دیسک دیفیوژن، حساسیت جدایه ها نسبت به 9 آنتی بیوتیک از دسته ی بتالاکتام سنجیده شد.  همچنین به کمک PCR حضور ژن های blaTEM، blaSHV و blaCTX-M بررسی گردید.  نتایج این مطالعه نشان داد که همه ی جدایه ها نسبت به حداقل یکی از آنتی بیوتیک های مورد بررسی مقاوم بودند.  بیشترین درصد فراوانی مقاومت مربوط به مقاومت علیه سفالکسین و سفوتاکسیم به میزان 5/98 درصد و سفتازیدیم به میزان 97 درصد بود.  همچنین 5 عدد (4/7 درصد) از نمونه ها دارای اشرشیاکلی تولید کننده ی ESBLs (Extended Spectrum Beta-lactamases یا بتالاکتامازهای وسیع الطیف) بودند.  در این میان، هر 5 سویه ی تولید کننده ی ESBLs دارای ژن مقاومت blaTEM و یکی از آن ها واجد blaSHV بودند.  نتایج این مطالعه بیان گر افزایش روز افزون مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های پر مصرف بتالاکتام در گوسفندان منطقه ی تحت بررسی می باشد که این موضوع گوسفند را به عنوان مخزن مهمی برای سویه های مقاوم به بتالاکتام ها مطرح می کند.  بنابراین بروز رسانی روش های تجویز آنتی بیوتیک، استفاده ی چرخشی از آنتی بیوتیک ها و استفاده از روش های پیش گیری از بروز عفونت های باکتریای می تواند از مهم ترین استراتژی های کاهش مقاومت آنتی بیوتیک در حیوانات تولیدکننده ی محصولات غذایی باشد.

    کلیدواژگان: بتالاکتام، مقاومت آنتی بیوتیکی، اشرشیاکلی، ESBLs
  • سیده خوشقدم حسینی، سید داود شریفی*، مریم باقری ورزنه، شکوفه غضنفری صفحات 24-34

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر منابع کروم بر غلظت هورمون های تیروییدی و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی در شرایط تنش فیزیولوژیکی انجام شد.  از 216 قطعه جوجه ی گوشتی (جنس نر) در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار، 3 تکرار و 12 قطعه پرنده در هر تکرار در یک آزمایش فاکتوریل 3×2 با دو وضعیت تنش (بدون تنش، تنش) و سه سطح افزودنی (بدون افزودنی، 2000ppb کروم-متیونین و 2000ppb کروم-متیونین آسیاب شده) استفاده شد.  از افزودن دگزامتازون به جیره (5/1میلی گرم در کیلوگرم جیره) به مدت یک هفته (18-24 روزگی) برای ایجاد تنش فیزیولوژیکی استفاده شد.  پرندگان با جیره های حاوی کروم از روز شروع آزمایش (18 روزگی) تا انتهای دوره، تغذیه شدند.  در سنین 24 و 46 روزگی از دو پرنده در هر تکرار از طریق ورید بال خون گیری به عمل آمد و غلظت گلوکز و لیپیدهای خون، کورتیزول، تیروکسین (T4)، تیری یدوتیرونین (T3)، در نمونه های خون اندازه گیری شد.  نتایج نشان داد که تنش فیزیولوژیکی موجب کاهش غلظت هورمون های تیروییدی، غلظت گلوکز خون و لیپیدهای سرم و غلظت هورمون کورتیزول شد.  در پرندگان تحت تنش استفاده از جیره ی حاوی کروم متیونین  به طور معنی داری باعث کاهش کلسترول خون شد.  مکمل نمودن جیره ی پرندگان با منابع کروم باعث افزایش غلظت هورمون تیروکسین (T4) شد.  در پرندگانی که تنش را تجربه کرده بود، مصرف کروم متیونین آسیاب شده توانست غلظت کورتیزول را به طور معنی داری کاهش دهد.  بر اساس نتایج حاصل، افزودن ppb2000 کروم از منابع مختلف باعث کاهش اثرات تنش فیزیولوژیکی بر غلظت هورمون ها و کلسترول در پرندگان تحت تنش فیزیولوژیک می شود.

    کلیدواژگان: تنش فیزیولوژیکی، هورمون های تیروئیدی، فراسنجه های خونی، کروم، جوجه های گوشتی
  • خسرو حسینی پژوه*، پرویز تاجیک صفحات 35-46
    انتقال ژن به واسطه ی اسپرم (SMGT) برای اولین بار در سال 1989 معرفی شد و از همان زمان موضوعی چالش انگیز بوده است.  از جمله چالش های جدی آن عدم تحرک اسپرم های حاوی DNA خارجی و در نتیجه قابلیت لقاح این اسپرم ها بوده است.  هدف از این مطالعه بررسی اثر شرایط محیطی گرمخانه گذاری اسپرم با DNA خارجی و محیط ترانسفکشن و همچنین تاثیر پارامترهای اسپرم در میزان ترانسفکشن اسپرم گوسفند است.  در این تحقیق اثر دمای مختلف انکوباسیون (5، 20 و ºC 37)، سه محیط مختلف (PBS، TCM و DMEM)، حضور FBS در محیط، زنده مانی و تحرک اسپرم و ظرفیت پذیری اسپرم در میزان و شدت جذب DNA با استفاده از پلاسمید EGFP نشان دار شده با رودامین ارزیابی شد.  نتایج نشان دادند که گرمخانه گذاری اسپرم ها با پلاسمید در 37 درجه ی سانتی گراد میزان جذب بیشتری به دنبال داشت اما محیط های مختلف مورد بررسی و حضور یا عدم حضور FBS اثر معنی داری در میزان ترانسفکشن اسپرم نداشتند.  همچنین میزان تحرک اسپرم و ظرفیت گیری اسپرم ها نیز اثر معنی داری در میزان جذب نداشتند.  در همه ی آزمایشات انجام شده تمام اسپرم های داری جذب واقعی DNA خارجی (جذب در ناحیه ی پشت آکروزوم) غیرمتحرک بودند و تغییر فاکتورهای مورد آزمایش نتوانست اسپرم ترانسفکت شده متحرک به دست بدهد.  با توجه به نتایج مطالعه ی حاضر به نظر می رسد که می توان از اسپرم های با غشای آسیب دیده همراه با تزریق داخل سیتوپلاسمی این اسپرم ها جهت انتقال ژن به واسطه ی اسپرم (SMGT-ICSI) برای تولید حیوانات ترانس ژنیک استفاده کرد.
    کلیدواژگان: انتقال ژن، اسپرم، گوسفند، شرایط محیطی
  • لیدا عبدالمحمدی، مسعود حق خواه، نادر مصوری، کیوان تدین* صفحات 47-54

    مایکوباکتریوم ایویوم زیرگونه ی پاراتوبرکولوزیس (MAP) عامل ایجاد پاراتوبرکولوزیس (Ptb) در جهان شناخته می شود.  پاراتوبرکولوزیس یک بیماری مزمن بدون درمان در دستگاه گوارش نشخوارکنندگان می باشد. اپیدمیولوژی پیچیده MAP همراه با پتانسیل آن در ایجاد بیماری در انسان همچنان به عنوان یک چالش جهانی دامپزشکان محسوب می گردد.  تقریبا نیم قرن پس از شناسایی اولین موارد این بیماری، هنوز گزارش وقوع پاراتوبرکولوزیس در ایران الزامی نمی باشد و این امر زمینه ی فقدان یک برنامه ی جامع کشوری کنترل بیماری را فراهم نموده است.  مطالعه ی حاضر به منظور افزایش دانش موجود از ژنتیک جمعیت MAP در میزبان های مختلف در ایران انجام پذیرفته است.  در مدت هفت ماه تعداد 35 جدایه از شیر و مدفوع گوسفند، بز و گاو در 8 استان کشور همراه با 11 جدایه آرشیو شده MAP بررسی گردیدند.  استراتژی کالینز برای تشخیص افتراقی میان تیپ های گاوی این باکتری ها استفاده شد.  مطالعه با بکارگیری RFLP-IS900 با استفاده از آنزیم PstI گسترده تر گردید.  استراتژی کالینز نشان داد همه ی دام های تحت بررسی فقط با سویه های تیپ گاوی آلوده شده بودند.  در تایپینگ ژنتیکی یافته های RFLP-IS900نشان دهنده ی وجود 10 تیپ با شباهت زیاد بود که در 5 مورد میزبان های مختلف را آلوده نموده بودند.  در عین حال نشانه ای از وجود بیش از یک سویه در یک فارم و یا در یک میزبان مشاهده نگردید.  یافته های این مطالعه در کنار مشاهدات گزارش شده توسط دیگران این سوال را بر می انگیزند که چرا در ایران سویه های تیپ گوسفندی مشاهده نمی شوند.  گردش سویه های بسیار مشابه MAP در میان نشخوارکنندگان اهلی ایران می تواند نشانه ای از وجود یک جمعیت یکنواخت ژنتیکی این پاتوژن باشد که اخیرا متحمل تحولات ایجاد کننده تنوع ژنتیکی شده است.  دامنه ی مکانی و زمانی این گونه تغییرات در حال حاضر نامشخص و آگاهی از آن ها نیازمند مطالعات آتی خواهد بود.

    کلیدواژگان: پاراتوبرکولوزیس، مایکوباکتریوم ایویوم، سویه تیپ گوسفندی
  • اسما عسکری، رضا قنبرپور*، محمدرضا افلاطونیان، بهارک اختردانش، حمید شریفی، مازیار جاجرمی صفحات 55-63

    نمونه گیری بدون در نظر گرفتن مصرف یا عدم مصرف آنتی بیوتیک در سگ های مورد مطالعه انجام شد و بر اساس تاریخچه ی سگ های تحت مطالعه، 90 درصد آن ها طی چند ماه اخیر آنتی بیوتیک مصرف نکرده بودند.  در این مطالعه مجموعا 168 سویه ی اشریشیاکلی متعلق به سگ های خانگی سالم (49 قلاده)، صاحبان آن ها (49 نفر) و افراد فاقد حیوان خانگی (70 نفر) مورد بررسی قرار گرفت؛ حضور یا عدم حضور توالی های فیلوژنتیکی شامل chuA، yjaA و TspE4.C2 با کمک واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) ردیابی شد.  همچنین جدایه ها از نظر مقاومت ضد میکروبی علیه 11 آنتی بیوتیک پر مصرف در سگ ها مورد مطالعه قرار گرفتند که این آنتی بیوتیک ها شامل اریترومایسین، استرپتومایسین، انروفلوکساسین، اکسی تتراسایکلین، سفوتاکسیم، آمپی سیلین، تری متوپریم-سولفامتوکسازول، آموکسی سیلین کلاولانیک اسید، سفتازیدیم، سفتریاکسون و کانامایسین بودند.  نتایج این مطالعه نشان داد که جدایه های اشریشیاکلی در فیلوگروه های A، D، B1 و B2 به ترتیب با فراوانی های 9/55، 3/30، 1/7 و 3/5 درصد قابل طبقه بندی می باشند.  مقاومت ضد میکروبی علیه اریترومایسین و اکسی تتراسایکلین به طور قابل ملاحظه ای بالا بود، در حالی که کم ترین فراوانی مقاومت آنتی بیوتیکی علیه سفتریاکسون، سفتازیدیم، آموکسی سیلین کلاولانیک اسید و کانامایسین مشاهده گردید.  این مطالعه بر روی سگ های به ظاهر سالم انجام شده است بنابراین می تواند نقش حاملی آن ها را برای سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک تعیین کند.  نتایج نشان داد که سگ های خانگی باید به عنوان مخازن مهم سویه های اشریشیاکلی مقاوم به خصوص علیه اریترومایسین، اکسی تتراسایکلین، استرپتومایسین، انروفلوکساسین، سفوتاکسیم و آمپی سیلین که عمدتا متعلق به گروه های فیلوژنتیکی A و D هستند، در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، سگ، صاحبان، مقاومت ضدمیکروبی، فیلوژنتیک
  • کی آر ام کوه گیوی، هدایت الله روشنفکر، محمود نظری*، احمد طاطار صفحات 64-73
    این تحقیق به منظور بررسی اثر سطوح مختلف پروتئین (20 و 24 درصد) و جایگزینی DL متیونین با L متیونین، بر بیان ژن های میوژنیک (آتروژین-1 و MYF-5) با اسفاده از تکنیک RT-qPCR در بلدرچین ژاپنی انجام شد.  این آزمایش به صورت فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار و 15 قطعه بلدرچین در هر تکرار به اجرا در آمد.  تیمار اول شامل DL متیونین و پروتئین 20 درصد بوده که گروه کنترل ما بود.  تیمار دوم شامل L متیونین و پروتئین 24 درصد، همچنین تیمار سوم شامل L متیونین و پروتئین 20 درصد بوده و تیمار چهارم شامل DL متیونین و پروتئین 24 درصد بودند.  پس از 35 روز تغذیه و نگهداری بلدرچین ها، به دنبال 8 ساعت گرسنگی، از هر تکرار 2 بلدرچین کشتار و قطعه ای از بافت ماهیچه سینه ی آن ها به همراه ازت مایع به آزمایشگاه منتقل و در دمای 80- سانتی گراد ذخیره شدند.  پس از استخراج RNA کل، کیفیت آن اندازه گیری گردید و برای تولید و سنتز cDNA مورد استفاده قرار گرفت.  در نهایت بیان ژن های آتروژین-1 و MYF-5 با استفاده از تکنیک Real-time qPCR ارزیابی شد.  در این روش ژن بتااکتین به عنوان ژن خانه دار (منبع) جهت نرمال نمودن داده ها استفاده شد.  نتایج این آزمایش نشان داد که با کاهش سطح پروتئین از 24 درصد به 20 درصد  بیان ژن آتروژین-1 افزایش و بیان ژن MYF-5 کاهش پیدا کرده است.  به علاوه، جایگزینی DL متیونین با L متیونین تاثیری بر بیان ژن های آتروژین-1 و MYF-5 ندارد.  نتایج بیان کننده ی این موضوع بود که می توان DL متیونین جیره را با L متیونین در جیره ی بلدرچین ژاپنی جایگزین کرد و سطح پروتئین 24 درصد در جیره از 20 درصد مناسب تر است.
    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، بیان ژن، آتروژین-1 و ژن های میوژنیک
  • مریم محمدی دستنائی، عبدالکریم زمانی مقدم، مصطفی شخصی نیایی* صفحات 74-83
    بیماری نیوکاسل، یک بیماری ویروسی ماکیان است که توسط پارامیکسوویروس تیپ 1 از جنس Avulavirus است ایجاد می شود  و تشخیص سریع و دقیق آن از اهمیت بالایی برخوردار است.  حدت این ویروس به پروتئین اتصالی (F)، یکی از شش پروتئین این ویروس، بستگی دارد که می تواند ابرای تشخیص حدت سویه های آن استفاده شود.  بنابراین، این مطالعه بنا دارد با توجه به پیشرفت های علم بیوانفورماتیک، روشی پیشنهاد نماید که برای شناسایی ارزان و آسان ویروس نیوکاسل و تفریق سویه های حاد و غیرحاد آن مورد استفاده قرار گیرد.  ابتدا توالی کلیه ی سویه های در دسترس ویروس نیوکاسل از بانک اطلاعاتی NCBI به روش همترازی (BLAST) جمع آوری و پس از همردیف سازی، پرایمرهای عمومی و اختصاصی سویه ها طراحی شدند.  در مرحله ی بعد تایید ویروس نیوکاسل با روش PCR و پرایمرهای عمومی روی cDNA نمونه ی کنترل مثبت بهینه سازی شد.  سپس تفریق سویه ی غیرحاد از حاد با روش ARMS-PCR (سیستم بازتاب تکثیری جهش) با دو پرایمر فوروارد اختصاصی بهینه سازی شد.  از آن جایی که روش مورد استفاده در این مطالعه نوعی ARMS-PCR است که بر روی cDNA حاصل از واکنش RT انجام گرفته است و همچنین به علت آن که به منظور افزایش ویژگی از محصول PCR اول به عنوان الگو برای واکنش PCR آشیانه ای استفاده شده است "RT-ARMS-PCR آشیانه ای" نام گذاری شده است.  سپس تعدادی از نمونه های جمع آوری شده از مزارع پروش مرغ گوشتی با این روش و همچنین Real-Time PCR به عنوان تست استاندارد طلایی آزمایش شدند.  نتایج نشان داد که حساسیت و ویژگی تشخیص ویروس و سویه ی آن در هردو روش با هم مطابقت کامل داشتند.  در مجموع این روش در مقایسه با روش Real-Time PCR با صرف زمانی اندکی بیش تر ولی هزینه، تجهیزات و پیچیدگی بسیار کم تر به عنوان جایگزین مناسبی برای روش Real-Time PCR برای تشخیص ویروس نیوکاسل و تفریق سویه های حاد از غیرحاد پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نیوکاسل، پروتئین F، غیرحاد، حاد، روشRT-ARMS-PCR آشیانه ای
  • بهمن مصلی نژاد*، هادی ایمانی راستابی، علی بنی آدم، فرهاد صاری پور صفحات 84-96
    مدتومیدین و دکسمدتومیدین، دو داروی جدید آگونیست آلفا-2 هستند که جهت کاربرد در بیهوشی دامپزشکی، در دسترس می باشند.  این داروها، جهت ایجاد اثرات آرام بخشی و پیش بیهوشی در حیوانات خانگی کاربرد دارند.  هدف از انجام مطالعه ی حاضر، ارزیابی اثرات مدتومیدین و دکسمدتومیدین به تنهایی و در ترکیب با آسپرومازین، بر آرام بخشی، عملکرد قلبی عروقی و الکتروکاردیوگرافی در سگ ها بود.  شصت قلاده سگ، به صورت تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند.  سگ ها یکی از درمان های مدتومیدین (µg/kg 10)، دکسمدتومیدین (µg/kg 5)، مدتومیدین (µg/kg 10) همراه با آسپرومازین (mg/kg 05/0) و دکسمدتومیدین (µg/kg 5) همراه با آسپرومازین (mg/kg 05/0) را دریافت نمودند.  میزان آرام بخشی، ضربان قلب، فشار خون سرخرگی غیر تهاجمی، تعداد تنفس، دمای بدن و الکتروکاردیوگرام، تا زمان 20 دقیقه بعد از تجویز، با دقت در سگ ها اندازه گیری شدند.  نمرات آرام بخشی در گروه های مدتومیدین همراه با آسپرومازین و دکسمدتومیدین همراه با آسپرومازین، در دقایق 5 و 20 تزریق، در مقایسه با گروه های مدتومیدین و دکسمدتومیدین به تنهایی، به صورت معنی داری بالاتر بود.  مقایسه ی نمرات آرام بخشی در هر گروه، افزایش معنی دار آن را در طول زمان نشان داد.  مقایسه ی ضربان قلب، در داخل گروه ها، کاهش معنی دار آن را نسبت به زمان پایه نشان داد.  تعداد تنفس در همه ی گروه ها یک روند کاهشی را نشان داد.  ارتفاع موج P، در طول زمان کاهش یافت و فواصل P-R و Q-T در همه ی گروه ها، در طول زمان افزایش یافت.  در تمامی گروه ها، آریتمی سینوسی، بلوک قلبی درجه ی یک و ایست سینوسی، پس از تزریق داروهای آرام بخش، مشاهده شدند.  در قسمت نتیجه گیری، این طور استنباط می شود که اضافه نمودن آسپرومازین به مدتومیدین و دکسمدتومیدین، میزان آرام بخشی را افزایش می دهد.  تعداد ضربان قلب در گروه های دریافت کننده ی مدتومیدین و دکسمدتومیدین کاهش یافت و اضافه نمودن آسپرومازین، این روند کاهشی را تشدید کرد.  همچنین استفاده از ترکیب آسپرومازین با مدتومیدین و دکسمدتومیدین، رخداد بروز آریتمی ها را در سگ کاهش نداد.
    کلیدواژگان: آسپرومازین، مدتومیدین، دکسمدتومیدین، عملکرد قلبی عروقی، سگ
  • پدرام معیری*، غلامعلی کجوری، افشین جعفری، علی محمد احدی، مهسا ابوالفضل زاده صفحات 97-107
    رشد جنین در اواخر دوران بارداری وابسته به عملکرد صحیح و اختصاصی محور گلوکز- انسولین است که منجر به رشد و تکامل اختصاصی دستگاه های بدن جنین، عملکرد جفت و رشد جنین می شوند.  در این بین رزیستین، هورمونی مترشحه از بافت چربی است که نقشی متفاوت را در تنظیم هومیوستاز انرژی و متابولیسم گلوکز ایفا می کند.  در انسان تنها مقادیر کمی رزیستین در بافت چربی و مابقی آن در بافت‏هایی همچون مغز استخوان، طحال، بافت ریه و جفت بیان می‏شود.  هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تجویز خوراکی نانوذره سلنیوم و سلنیت سدیم بر میزان نسخه برداری از ژن رزیستین در جفت میش بود.  به این منظور 20 راس از میش های 4 ماه آبستن به صورت تصادفی انتخاب و به چهار گروه تقسیم شدند و در زمان 10 روز منتهی به زایمان به صورت روزانه تجویز خوراکی انجام گرفت.  به گروه تیمار 1 سلنیت سدیم (به میزان 1/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، به گروه های تیمار 2 و 3 نانوذره سلنیوم (به ترتیب در دو دوز 05/0 و 1/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و به گروه چهارم (شاهد) آب مقطر با حجم مشابه خورانده شد.  در زمان زایمان، اقدام به نمونه برداری از بافت جفت کلیه میش ها شد و با استفاده از روش Real-time PCR و بر اساس روش مقایسه ای ΔΔCt-2، میزان نسخه برداری ژن رزیستین مورد ارزیابی قرار گرفت.  نتایج حاصل نشان داد که خوراندن ترکیبات مختلف سلنیوم به جیره ی غذایی میش های آبستن، موجب افزایش میزان نسخه برداری ژن رزیستین در جفت می شود و در این بین نقش سلنیت سدیم بارزتر از نانوذره ی سلنیم است (به ترتیب با اندازه p برابر با 002/0، 002/0 و 001/0).
    کلیدواژگان: بافت جفت، بیان ژن، نانودره سلنیوم، میش، رزیستین
  • شهرام ملکی*، امیر زکیان، غلامرضا عبدالله پور صفحات 108-118
    عوامل خطر محیطی و میزبانی به عنوان دو بخش اساسی در مطالعات اپیدمیولوژیکی بیماری های عفونی مورد توجه می باشد.  شدت آلودگی و شانس انتقال باکتری های لپتوسپیرا اینتروگانس از علفخواران به انسان همواره دستخوش عوامل خطر محیطی و میزبانی قرار داشته است.  هدف از مطالعه ی حاضر بررسی وجود واکنش سرمی در جمعیت تک سمیان استان لرستان و تعیین سرووارهای بومی و نیز ارزیابی نقش عوامل محیطی و میزبانی در میزان آلودگی سرمی است. از 327 راس تک سمی شامل  223 راس اسب، 46 راس قاطر و 58 راس الاغ اقدام به نمونه گیری شده و نمونه های سرمی بر علیه 7 سرووار مختلف لپتوسپیرا اینتروگانس مورد بررسی قرار گرفتند.  نتایج نشان داد میزان واکنش مثبت سرمی در اسب، قاطر و الاغ به ترتیب برابر با 38/18، 87/10 و 45/3 درصد می باشد.  عوامل میزبانی نظیر جنس، سن و نژاد بر روی میزان واکنش سرمی اثرگذار بود و اختلاف آماری معنی داری وجود داشت.  رایج ترین سرووار آلوده کننده در اسب، الاغ و قاطر به ترتیب با 34/46، 100 و 60 درصد ناشی از کانیکولا بود اما بین گونه های دامی اختلاف آماری دیده نشد.  همچنین نتایج مشخص کرد عواملی از قبیل دمای سالانه محیط و ارتفاع محل نمونه گیری از سطح دریا با میزان آلودگی سرمی بر علیه لپتوسپیرا اینتروگانس ارتباط معنی داری دارد اما میزان بارش باران و رطوبت نسبی محیط ارتباط معنی داری ندارد.  نتایج مطالعه ی حاضر ثابت کرد آلودگی به لپتوسپیرا اینتروگانس اگر چه در استان لرستان در مقایسه با سایر نقاط کشور شدت کم تری دارد اما وجود داشته و مهم ترین سرووار بومی این منطقه کانیکولا است.
    کلیدواژگان: لپتوسپیرا اینتروگانس، تک سمیان، لرستان، کانیکولا، زئونوز
  • بهروز یاراحمدی*، محسن محمدی ساعی، اکبر یعقوب فر، حسن نوروزیان صفحات 119-132
    این آزمایش با هدف تاثیر شکل پلت و آردی جیره بر شاخص تولید، صفات مورفولوژی روده، شاخص آسیت، کیفیت و بار میکروبی بستر جوجه های گوشتی با استفاده از سه جیره دان آردی (شاهد)، جیره دان پلت و دان آردی +پلت بر عملکرد جوجه های گوشتی انجام شد.  آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار به مدت 42 روز اجرا شد.  صفات مورد اندازه گیری شامل شاخص تولید گله، صفات مورفولوژی روده، شاخص آسیت، درصد هماتوکریت، درصد رطوبت، مقدار ازت و بار میکروبی بستر بودند.  در مجموع کل دوره، بالاترین شاخص تولید را دان پلت و تیمار آردی+پلت داشتند.  نتایج صفات مورفولوژی روده نشان داد جیره دان پلت و پلت + آردی بیش ترین نسبت طول پرز به عمق کریپت در ژژنوم را داشته و تیمار دان آردی کم ترین میزان را داشت. نتایج حاصله نشان داد که بالا بودن نسبت پرزهای روده به عمق کریپت در ژژونوم حاصل از مصرف جیره تمام پلت و آردی+پلت موجب بهبود شاخص تولید در گله شده است. مصرف جیره های آردی و دان آردی +پلت در سه هفته ابتدایی، حساسیت به آسیت را به طور معنی داری کاهش داد و با افزایش طول دوره تغذیه از جیره پلت این شاخص افزایش داشت. تیمار آردی+پلت به همراه تیمار تمام آردی کم ترین میزان درصد رطوبت و مقدار ازت بستر در داشته و در نتیجه بار میکروبی بستر در دان آردی + پلت در مقایسه با تیمار پلت کم تر بود.  تیمار آردی+پلت از لحاظ شاخص آسیت، کمترین تعداد پرنده حساس به آسیت (62/32 درصد) و درصد هماتوکریت کم تر (36 درصد) داشت.  مصرف جیره های آردی و دان آردی +پلت در نتیجه نهایی این که استفاده از تیمار دان آردی+ پلت، بالاترین شاخص تولید و مناسب ترین کیفیت بستر و کم ترین شاخص آسیت و بار میکروبی بستر را نسبت به جیره تمام پلت در جوجه های گوشتی را داشت.
    کلیدواژگان: دان آردی و پلت، تولید، مورفولوژی روده، آسیت، جوجه های گوشتی
|
  • Hassan Bazyar *, Mohammad Nouri, Ali-Reza Ghadrdan-Mashhadi, Masoud Reza Seyfi Abad Shapouri, Hamidreza Varshovi, William G DUNDON, Zeinab Hedayati Pages 5-15
    Background

    Peste des Petits Ruminants (PPR) is a severe, highly infectious and fatal viral disease of small ruminants. Four lineages of PPR virus have been identified globally based on sequence analysis nucleoprotein (N) and fusion (F) gene. The aim of this study was molecular detection and phylogenetic analysis recently circulating PPR virus in small ruminants in QOM Province in Iran. A total of 10 anti-mortem samples (mesenteric lymph node) were collected from clinically suspicious animals and examined for the presence of PPRV by a one-step RT-PCR assay. Samples positive with RT-PCR were subjected to subsequently genetically characterized by sequencing of the nucleoprotein (N) gene and phylogenetic analysis of PPR virus (PPRV) strains.

    Results

    Of the 10 clinical samples examined, 40.0% were positive with RT PCR for viral nucleic acid. The nucleotide sequence and phylogenetic analysis indicated that these isolates were clustered genetically with Lineage IV isolates of the PPRV. Conclusion and

    discussion

    phylogenetic analysis and molecular findings of this study confirmed active lineage IV PPRV infections among goat populations in QOM Province.This study and latter studies revealed that the Iranian PPRV isolates belong to lineage IV and are closely related to the Pakistan, Tajikistan and India isolates of PRPV. We recommended that more studies should be done from other parts of the country, especially the border areas, in order to more accurately illustrate the status and circulation of the active lineage of the PPR virus in Iran.

    Keywords: Peste des Petits Ruminants (PPR), Paramyxovirus, Molecular Detection, lineage
  • Maziar Jajarmi, Amir Asadabadi Safat *, Ehsanollah Sakhaee, Reza Ghanbarpour Pages 16-23

    The aim of this study was to the determination of prevalence of resistant Escherichia coli isolates to commonly used β-lactam antibiotics and some related resistance genes in sheep. Totally, 67 E. coli isolates from 67 healthy sheep were considered to determine resistance against 9 antibiotics belonging to commonly used beta-lactam antibiotics by disc diffusion method. Also, the presence of blaTEM, blaSHV and blaCTX-M genes was investigated by PCR. The results showed all isolates were resistant to at least one of the tested antibiotics. The high prevalence of resistant strains to cephalexin, cefotaxime and ceftazidime was 98.5%, 98.5% and 97%, respectively. Also, 5 samples (7.4%) were positive for ESBLs producing E. coli. The results of this study indicated an increasing rate of resistance to commonly used β-lactam antibiotics among sheep. Therefore, antibiotic prescription methods should be limited and prevention strategies should be considered against infections to avoid dissemination of antibiotic resistance in food-producing animals.

    Keywords: β-Lactam, Antibiotic Resistance, Escherichia coli, ESBLs
  • Seyedeh Khoshghadam Hoseini, Seyed Davood Sharifi *, Maryam Bagheri Varzaneh, Shekofeh Ghazanfari Pages 24-34

    In poultry farms, the stresses are inevitable, therefore, it is very necessary to achieve an efficient and practical way to control and reduce its negatives effects. Thus, this study was conducted to evaluate the effects of different sources of chromium on thyroid hormones and some blood parameters of broiler chicks under physiological stress conditions. A total of 216 one day old Ross broiler chicks (male) were used in a 3 × 2 factorial arrangement with two stress conditions (no stress, stress) and three levels of additive (no Additive, 2000ppb chromium-methionine, and 2000ppb chrome-methionine mill) in a completely randomized design with 6 treatments, 3 replicates and 12 bird per each. Dexamethasone was added to the diet (1.5 mg/kg diet) during 24-18 days of age to induce physiological stress. The birds were fed with chromium diets from 18 d until the end of the experiment. Blood samples were taken at 24 and 46 days of age via brachial vein and then analyzed for blood glucose, lipids, cortisol, thyroxine (T4) and thyroid iodothyronine (T3). Physiological stress reduced the concentration of thyroid hormones, glucose, serum lipids and cortisol hormones. In stressed birds, the use of chrome methionine diet significantly reduced cholesterol of serum. Chromium supplementing diet increased thyroxine (T4) concentration. Dietary chromium methionine significantly decreased cortisol concentrations of serum. Based on the results, adding chromium ppb 2000 from various sources reduces the effects of physiological stress on thyroid hormones and cholesterol concentrations in the serum of birds under physiological stress.

    Keywords: Physiological stress, Thyroid hormones, Blood parameters, Chromium, Broiler chickens
  • Khosro Hoseini Pajooh *, Parviz Tajik Pages 35-46
    Sperm-mediated gene transfer (SMGT) based on the intrinsic ability of sperms to bind and take-up of exogenous DNA was introduced in 1989. From that time on, it has been a challenging topic. One of the serious challenges was the motility of transfected sperms and hence their ability to fertilize the oocyte. The present study aimed to determine the effects of media and incubation conditions and also sperm parameters on the transfection of ovine spermatozoa by foreign DNA. In this study, the effects of various incubation temperature (5, 20 and 37 ºC), three different media (PBS, TCM and DMEM), presence of FBS in medium, viability and motility of sperms and sperm capacitation in DNA absorption rate and intensity were assessed by using rhodamine-labeled EGFP plasmid. Results showed that incubation of spermatozoa with plasmid in 37ºC leads to more transfection rate but various incubation media and presence or absence of FBS had no significant effect on DNA uptake rate and intensity. Motility rate and capacitation of sperms had no significant effects too. However, in sperms with a damaged membrane, the DNA uptake rate increased significantly. All of the spermatozoa with true DNA absorption (post acrosome absorption) were immotile and none of the examined treatments in this study could produce motile transfected spermatozoa. Regarding the results of this study, it seems that membrane-damaged spermatozoa incubated with foreign DNA can be used for SMGT-ICSI to produce transgenic animals.
    Keywords: Ovine, SMGT, Sperm, Transfection
  • Lida Abdolmohamadi, Masoud Haghkhah, Nader Mosavari, KEYVAN TADAYON * Pages 47-54

    Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) is known worldwide for its role in causing paratuberculosis (Ptb), a chronic incurable intestinal tract infection of ruminants. Concerns remain in place as the elusive MAP epidemiology and its potential zoonotic nature continue to challenge veterinarians across the world. Almost half a century since its initial reports, Ptb is still not a notifiable disease in Iran leading to the unfortunate lack of a public-funded control scheme. We undertook this study to extend our knowledge of the MAP population genetic in diverse hosts in Iran. During seven months, 35 MAP isolates collected from milk and feces obtained from sheep, goat and cattle originating 8 provinces plus a further eleven archived MAP isolates were genetically interrogated. The Collins strategy was conducted on examined isolates to differentiate between cattle and sheep types of MAP bacteria. The study was further expanded by RFLP-IS900 analysis using PstI in search for genetic diversity. The findings of Collins strategy showed that all animal species covered by the study were exclusively infected by 'cattle' strains. In genotyping, on the other hand, RFLP-IS900 analysis yielded 10 largely similar genotypes with five of them infecting multiple hosts. Nevertheless, no trace of varying profiles was detected in individual farms and conspecifics. These data, taken together with earlier observations by others, raise the question of the mysterious absence of sheep-type strains in Iran. Circulation of highly similar strains in Iranian farm ruminants might be an indication of a homogenic MAP population with a tendency for diversification started only recently. The extent of temporal and spatial characteristics of such diversification is still unclear and left for future works.

    Keywords: Paratuberculosis, Mycobacterium avium, Sheep type strain
  • Asma Askari, Reza Ghanbarpour *, Mohammad Reza Aflatoonian, Baharak Akhtardanesh, Hamid Sharifi, Maziar Jajarmi Pages 55-63

    The dogs' relationship with their owners has made them one of the most popular pets. They can be a reservoir of many microbial pathogens, so they are important for public health. This study was performed to determine the phylogenetic backgrounds and antimicrobial resistance of E. coli isolates from healthy household dogs and their owners in Kerman province, Iran. Samples were taken regardless of antibiotic usage in the dogs. Based on the history of the animals, 90% of them had not used antibiotics during the few months before the study. 168 E. coli strains belonging to feces of healthy household dogs (n=49), their owners (n=49) and the people without a pet (n=70) were studied; phylogenetic sequences including chuA, yjaA and TspE4.C2 were screened by conventional polymerase chain reaction (PCR). The isolates were investigated phenotypically for antimicrobial resistance against 11 commonly used antibiotics in dogs which were erythromycin, streptomycin, enrofloxacin, oxytetracycline, cefotaxime, ampicillin, trimethoprim-sulfamethoxazole, amoxicillin-clavulanic acid, ceftazidime, ceftriaxone and kanamycin. E. coli isolates were classified into A, D, B1 and B2 phylogroups with the prevalence of 55.9%, 30.3%, 7.1% and 5.3%, respectively. Considerably, antimicrobial resistance to erythromycin and oxytetracycline were predominant while the lowest frequency of antibiotic resistance was detected against ceftriaxone, ceftazidime, amoxicillin-clavulanic acid and kanamycin. This study was performed on apparently healthy dogs so it could determine their carrier role for antibiotic-resistant E. coli strains. This research revealed that healthy household dogs should be considered as the significant reservoir of resistant E. coli isolates especially to erythromycin, oxytetracycline, streptomycin, enrofloxacin, cefotaxime and ampicillin which these resistant strains were mostly belonging to A and D phylogenetic groups.

    Keywords: Escherichia coli, Dog, Owners, Antimicrobial Resistance, Phylogenetic
  • Kei Aram Koohgivi, Hedayatollah Roshanfekr, Mahmood Nazari *, Ahmad Tatar Pages 64-73
    This research was conducted to investigate the effect of different levels of protein (20 and 24%) and the replacement of methionine DL with L methionine on the expression of myogenic genes (atrogin-1 and MYF-5) using the RT-qPCR technique in Japanese quail. This experiment was done in the form of a 2×2 factorial with 4 treatments and 4 repetitions and 15 quail in each replicate. The first treatment included DL-methionine and 20% protein (control group). The second treatment consisted of L methionine and 24% proteins, and the third treatment included L methionine and protein 20% and the fourth treatment included DL-methionine and protein 24%. After 35 days of feeding and keeping the quails, with 8 hours interval of hunger, 2 quails were slaughtered in each replicate, and a piece of their chest has been removed immediately and was transferred to the laboratory with Liquid nitrogen, and froze in -80°c. After extraction of the whole RNA, its quality was measured and was used to generate and synthesis the cDNA. Eventually, the expression of myogenic genes was measured by the real-time PCR method. In this method, 𝜷-actin gene, as the source gene, was used to normalize the data. The results showed that by decreasing the protein level from 24% to 20%, atrogin-1 gene expression increased and the MYF-5 gene expression decreased. Also, the replacement of methionine DL with L-methionine did not have a significant effect on the expression of myogenic genes. The results indicated that DL-methionine could be replaced with L methionine, and a 24% protein level is more suitable than 20% in the Japanese quail diet.
    Keywords: Japanese quail, Atrogin-1, Gene expression, Myogenic genes
  • Maryam Mohammadi-Dastenaei, Abdolkarim Zamani Moghaddam, Mostafa Shakhsi-Niaei * Pages 74-83
    Newcastle disease is a viral disease of poultry that is caused by type 1 paramyxovirus, from the Avulavirus genus and its fast and precise diagnosis is of high importance. Virulence of this virus depends on Fusion protein (F), one of six proteins of this virus, which can be used for detection of the virus virulence. So, this study aims to design new primers according to bioinformatics science progression and suggest a cheaper and easier method for the identification of Newcastle virus (NDV) as well as distinguish lentogenic from velogenic strains with higher sensitivity and specificity. First, all available strains of Newcastle viruses were collected from NCBI data bank using Blast tool and after multiple alignments, universal and specific primers were designed. In the next step, identification of NDV was set up using universal primers by PCR on cDNA of the control positive sample. Then differentiation of lentogenic from velogenic strains set up by ARMS (Amplification Refractory mutation system)-PCR (Polymerase chain reaction) using specific primers. Because the method was performed on cDNA obtained from reverse transcription reaction (RT), and because the PCR product of the first PCR reaction was used as a template for nested second PCR reaction it is called “nested RT-ARMS PCR”. Afterward, some samples from broiler farms were tested by this method and then compared by Real-Time PCR as a golden standard test. The results showed that sensitivity and specificity of identification of the virus and its strains were fully compatible in both methods. To sum up, this method which consumes a little bit more time but lower expenses, equipment and complexity in comparison with Real-Time PCR, can be suggested as a suitable substitution for the detection of NDV and distinguishing its velogenic from lentogenic strains.
    Keywords: Newcastle, F protein, Velogenic, Lentogenic, Nested RT-ARMS PCR
  • Bahman Mosallanejad *, Hadi Imani, Ali Baniadam, Farhad Saripour Pages 84-96
    Medetomidine and dexmedetomidine are the two new alpha-2 agonists available for use in veterinary anesthesia. These drugs are employed for sedation and premedication in small animals. The present study aimed to investigate the effects of medetomidine and dexmedetomidine alone and in combination with acepromazine on sedation, cardiovascular function and electrocardiography in dogs. Sixty dogs were randomly divided into four equal groups. The dogs received one of the treatments of medetomidine (10 μg/kg), dexmedetomidine (5 μg/kg), medetomidine (10 μg/kg) with acepromazine (0.05 mg/kg) and dexmedetomidine (5 μg/kg) with acepromazine (0.05 mg/kg) intramuscularly. Sedation levels, heart rate, non-invasive arterial blood pressure, respiratory rate, body temperature and electrocardiogram were carefully recorded in dogs up to 20 minutes after administration. Sedation scores were significantly higher in groups of medetomidine with acepromazine and dexmedetomidine with acepromazine, at 5 and 20 minutes in comparison to groups of medetomidine and dexmedetomidine alone. Comparison of sedation scores in each group showed a significant increase over time. The comparison of heart rate, within the groups, showed a significant decrease when compared with the baseline value. The respiratory rate showed a decreasing trend in all groups over time. The amplitude of the P wave decreased and the P-R and Q-T intervals increased during the evaluation period in all groups. Sinus arrhythmia, AV-block grade 1, and sinus arrest were seen after the administration of sedative drugs in all groups. In conclusion, it is inferred that the addition of acepromazine to medetomidine and dexmedetomidine increases the sedation level. Heart rate decreased in medetomidine and dexmedetomidine groups and the addition of acepromazine exacerbated this decrease. The combination of acepromazine with medetomidine and dexmedetomidine did not also reduce the occurrence of arrhythmias in the dog.
    Keywords: Acepromazine, Medetomidine, dexmedetomidine, Cardiovascular function, Dog
  • Pedram Moayeri *, Gholam Ali Kojouri, Afshin Jafari Dehkordi, Ali Mohammad Ahadi, Mahsa Abolfazlzadeh Pages 97-107
    Resistin is a hormone secreted from adipose tissue that plays an important role in regulating energy homeostasis and glucose metabolism. In humans, only a small amount of resistin is expressed in adipose tissue and is most commonly found in the bone marrow, spleen, lung tissue, and placenta. The purpose of this study was to investigate the effect of oral administration of selenium and selenite sodium nanoparticles on the transcription rate of the resistin gene in pregnant ewes. For this, 20 pregnant ewes were randomly selected and divided into four groups and were administered daily for 10 days leading up to birth. In treated group 1 sodium selenite (0.1 mg/kg body weight), while in treated groups 2 and 3 selenium nanoparticles (at doses of 0.05 and 0.1 mg/kg body weight, respectively) were administered. The fourth group was received distilled water and served as a control group. At the time of parturition, samples were taken from the placenta and the transcription rate of the resistin gene was determined by RT-PCR Real-Time based on a comparison assay of 2-ΔΔCt. The results showed that oral selenium administration to pregnant ewes caused a significant increase in the amount of resistin gene transcription rate which the role of sodium selenite was more pronounced than that of selenium nanoparticles (With p, equal to 0.002, 0.002 and 0.001 respectively).
    Keywords: placenta, Transcription rate, selenium nanoparticles, Resistin
  • Shahram Maleki *, Amir Zakian, Gholamreza Abdollahpour Pages 108-118
    Environmental and hosts risk factors are considered as two essential elements in epidemiological studies of infectious diseases. The severity of the infection and also the chance of transmission of pathogenic Leptospira interrogans bacteria from herbivores to humans have always been exposed to environmental and hosts risk factors. This study aimed to investigate the presence of serum reaction in the equid's population of Lorestan province and the determination of native serovars as well as evaluation of the role of environmental and host factors on seroprevalence. A total of 327 equids including 223 horses, 46 mules, and 58 donkeys were sampled and sera samples evaluated against 7 different Leptospira interrogans serovars. Geographical location and environmental conditions of sampled areas were recorded to be used in statistical surveys. The results showed that the serum positive reaction rate in horses, mules, and donkeys was 18.38, 10.87 and 3.45%, respectively. Host risk factors such as sex, age, and breed were effective on serum response rate and a significant difference was found. Canicola serovar with 46.34, 100 and 60% infection in horses, donkeys, and mules, respectively was the most common infective serovar; but a significant difference was not observed between animal species. Also, the results indicated that annual temperature of the environment and altitude at sea level of sampled location have a significant effect on seroprevalence of leptospirosis, but relative humidity and annual rainfall did not have a significant effect. Results of the current study proved that infection with Leptospira interrogans, although in Lorestan province is less severe than in other parts of the country, the most important native serovar of this region is canicola.
    Keywords: Leptospira interrogans, equids, Lorestan, canicola, Zoonosis
  • Behrouz Yarahmadi *, Mohsen Mohamadi Saei, Akbar Yaghoobfar, Hassan Norouzian Pages 119-132
    This experiment was conducted with the aim of the effects of pellet and mash feed on the production index, intestinal morphology characteristics, index of ascites, quality and microbial count of litter in broiler chickens using three diets of pellet, mash, mash+pellet on broiler performance. This experiment was conducted in a completely randomized design with three treatments and four replicates during 42 days. The measured traits included production index, intestinal morphology traits, ascites, hematocrit percentage, litter moisture and nitrogen content and microbial count of litter. In the whole of the total period, the results showed that the highest production indexes were pellet and pellet+mash treatments. The results of the morphological traits of the intestine showed that pellet and pellet+mash treatments had the highest ratio of villus height to the crypt depth in jejunum and the lowest level of mash treatment was observed. The results showed that the high ratio of villus height to the crypt depth in jejunum resulting from the use of pellet and pellet+mash ration due to production index was improved. The consumption of mash and pellet+mash treatments in the first three weeks reduced ascites significantly and increased with the prolonged feeding period of the pellet diet. The pellet+mash and all-flour treatments had the lowest amount of moisture content and nitrogen content, and as a result, the microbial count of litter was lower than that of pellet treatment. The pellet+mash treatment had the lowest index of ascites (32.62%) and less hematocrit (36%). The final result was that the use of pellet+mash treatment had the highest production index and the most suitable litter quality and the lowest ascites and microbial count compared to the full pellet diet in broiler chickens.
    Keywords: Pellet, mash feed, production, intestine morphology, ascites, broiler