فهرست مطالب
فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال یازدهم شماره 42 (زمستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/11/13
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 7-49
اقتصاد ایران طی دهه اخیر تجربه عمده و پرسرعتی از تغییرات ارزی را پشت سرنهاده است. یکی از مهمترین سوالات پیش رو در خلال تغییرات ارزی دهه اخیر، پاسخ به این مهم است که کاهش عظیم ارزش ریال، چه میزان افزایش قیمت های داخلی را در پی داشته و ابعاد اثرگذاری های مزبور چه میزان بر ابعاد مختلف اقتصاد داخلی اثرگذار است. سنجش گستره تغییرات قیمتی در پاسخ به تغییرات ارزی را در پدیده عبور ارزی می توان یافت. هدف پژوهش حاضر تحلیل اثرات تورمی عبور ارز بر سطوح قیمت های وارداتی و تولیدکننده در مراحل مختلف تولید و به تفکیک بخش های تولیدی اقتصاد و نیز تعیین عوامل موثر دردرجه عبور ارز با توسل به متغیرهای سمت عرضه در اقتصاد ایران است. مطالعه حاضر، رهیافت نوینی جهت سنجش عبور نرخ ارز بر زنجیره های تولیدی را با توسل به ترکیب ابزار اقتصاد سنجی و جدول داده-ستانده در تعبیه و جداسازی تخمین ضرایب عبور نرخ ارز طی دو مرحله بر قیمت های واردات و تولید کننده، تحلیل بخشی به تفکیک 44 صنعت با بکارگیری ابزار بخشی جدول داده-ستانده و ملحوظ نمودن متغیرهای مبتنی بر اطلاعات مختص هر بخش اقتصادی نظیر؛ واردات بخش، صادرات بخش، تولید هر بخش، پیوندهای بخشی در تخمین عبور نرخ ارز در اقتصاد ایران فراهم می سازد. اقدامات مزبور بر مبنای انجام 3 نوع تحلیل سری زمانی، تحلیل داده-ستانده و تحلیل داده های ترکیبی از سال 1365 تا 1396 صورت پذیرفته است. یافته های تحقیق در مرحله 1، حاکی از وابستگی بالای بسیاری از بخش های صنعتی اقتصادی ایران به واردات و کشش پذیری اندک واردات نسبت به نرخ ارز و عدم جایگزینی از سوی تولیدات داخلی است. در مرحله دوم ضرایب عبور نرخ ارز بر تولیدکننده نیز تقریبا در کلیه بخش های اقتصادی مثبت و معنادار بوده و این واقعیت بر تاثیرپذیری شاخص قیمت تولیدکننده بخشی در اقتصاد ایران از تغییرات نرخ برابری ارز (از معبر واردات) صحه می گذارد. همچنین؛ عبور نرخ ارز بر قیمت های تولیدکننده بین سال های مورد بررسی در بخش های مختلف متفاوت بوده و در برخی بخش های اقتصادی این تغییرات به مرور زمان افزایش داشته است که دلالت بر تشدید وابستگی و اثرپذیری روزافزون عبور قیمت واردات بر قیمت های تولیدکننده طی زمان دارد که خود محل تامل بازنگری در سیاست های اتخاذی است. همچنین نتایج در مرحله 3، حاکی از اثرگذاری منفی و معنادار ضرایب سهم صادرات بخشی و لگاریتم طبیعی تولید داخلی زیربخشی دارد و اثرگذاری مثبت و معنادار ضرایب سهم نهاده های واردات واسطه ای و پیوندهای پسین بین بخشی دارد، لکن سهم واردات واسطه ای در میان سایر متغیرهای مورد بررسی بالاترین اثرگذاری را بر عبور نرخ ارز بخش های اقتصادی دارد.
کلیدواژگان: عبور نرخ ارز، جدول داده-ستانده، پیوند پسین، الگوی داده های ترکیبی -
صفحات 51-81
معامله گران اختلال زا، افراد و بنگاه هایی هستند که تحت تاثیر احساسات و هیجانات بازار تصمیم گیری کرده و دارایی ها را بر اساس اطلاعات غیر مرتبط خریدوفروش می کنند. این معامله گران عموما زمان بندی ضعیفی داشته، روندها را دنبال نموده و واکنش بیش ازحد به اخبار خوب یا بد می دهند. تجربه بازارهای مالی نشان داده است که معامله گران اختلال زا با اقدام بر اساس اطلاعاتی که واقعا اطلاعات محسوب نمی شود، سبب نوسان شدید و انحراف ارزش دارایی ها از ارزش ذاتی شان می شود. تمرکز این پژوهش بر ارزیابی و سنجش نقش معامله گران اختلال زا بر بروز حباب در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390 تا 1395 است؛ بنابراین فرضیه پژوهش عبارت است از: "اثر معاملات اختلال زا بر بروز حباب در بورس اوراق بهادار تهران مثبت و معنادار است ".
در این پژوهش از روش PCA برای استخراج شاخصی احساسی استفاده شده است که گویای رفتار معامله گران اختلال زا و هیجانی باشد. همچنین در تعیین دوره های حبابی شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران روش GSADF به کار گرفته شده است درنهایت جهت سنجش اثر معاملات اختلال زا بر بروز حباب در شاخص قیمت بورس اوراق بهادار نیز از روش لاجیت استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که اثر معاملات اختلال زا بر بروز حباب مثبت و معنادار است. همچنین تخمین اثر نهایی (حاشیه ای) گویای آن است که افزایش یک واحد احساسات خوش بینانه و احساسات خوش بینانه با وقفه در بازار سهام، احتمال بروز حباب را به ترتیب 24 و 28 درصد افزایش می دهد.کلیدواژگان: معامله گر اخلال زا، گرایش احساسی، حباب، بورس اوراق بهادار تهران -
صفحات 83-117
عدم حمایت بخش تامین اجتماعی و عدم وجود قوانین بازار کار در اشتغال غیررسمی موجب شده است این انتظار قوت بگیرد که فقر در خانواری که سرپرست آن خانوار اشتغال غیررسمی را برمی گزیند بیشتر از خانواری است که سرپرست خانوار در بخش رسمی مشغول به کار است. ازاین رو در این پژوهش سعی شد تا اثر اشتغال غیررسمی به همراه سایر عوامل موثر بر فقر خانوارها بررسی شود. بدین منظور، با بهره گیری از ریز داده های طرح هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستایی در سال 1397، نخست، خط فقر بر پایه روش 66 درصد میانگین سرانه ی مخارج خانوارها به تفکیک استانی برای مناطق شهری و روستایی محاسبه و خانوارهای فقیر شناسایی شد. سپس با توجه به شاخص ارایه شده در این پژوهش، نوع اشتغال سرپرستان خانوارها به لحاظ رسمی و غیررسمی مشخص شد. در پردازش اولیه داده ها، مقایسه ی میان خانوارهایی که سرپرستان شاغل دارند نشان داد که بیشترین میزان فقر مربوط به خانوارهای با سرپرست شاغل در مشاغل غیررسمی است. در ادامه، برآورد الگوی پژوهش با متغیر وابسته ی محدود بر مبنای داده های شبه تابلویی و به روش اثرات تصادفی در رگرسیون لجستیک در قالبی جداگانه برای 13248 خانوار شهری و 13115 خانوار روستایی در 31 استان انجام شد. نتایج نشان داد اشتغال غیررسمی سرپرست خانوار اثر مستقیم بر احتمال فقر خانوار دارد و میزان تاثیرگذاری در مناطق شهری بیش از مناطق روستایی است. همچنین متغیرهای تحصیلات، سن و جنسیت سرپرست خانوار تاثیر معکوس و متغیرهای مجذور سن و بعد خانوار با اثری مستقیم بر احتمال فقر خانوار همراه است. بدین نحو که اثرگذاری مطلوب تحصیلات و سن؛ و تاثیر نامطلوب بعد خانوار بر احتمال فقر خانوارها در مناطق شهری بیش از مناطق روستایی است
کلیدواژگان: فقر، اشتغال غیررسمی، داده های شبه تابلویی، ایران -
صفحات 119-156
در این پژوهش با استفاده از روش های علیت گرنجر خطی و غیرخطی و سویچینگ رگرسیون، ارتباطات بین بازده شاخص صنایع مهم در بازه زمانی 1387 تا 1398 به منظور سرمایه گذاری در راستای رشد و توسعه اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج بدست آمده در دو دوره 1387 تا 1392 و 1397 تا 1398:6 ارتباطات بین بازده شاخص صنایع مورد بررسی به بیشترین مقدار رسیده است. در رویکرد علیت گرنجر خطی بر اساس معیار مرکزیت، بازده شاخص فلزات، ماشین آلات و سرمایه گذاری دارای بیشترین اهمیت هستند و بازده شاخص ارتباطات و بانکی دارای کمترین اهمیت هستند. همچنین می توان گفت که میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری بازده شاخص صنایع به خوبی تحت تاثیر میزان نوسانات بازار سهام است و این اهمیت به صورت نامتقارن است. در رویکرد علیت گرنجر غیرخطی براساس معیار مرکزیت، بخش ارتباطات دارای کمترین اهمیت است و صنایع فلزات اساسی، شیمیایی و ماشین آلات دارای بیشترین اهمیت هستند. در بازه 1397 تا 1398، بخش بانکی، صنایع خودرویی و ارتباطات دارای بیشترین اهمیت و تولیدات نفتی و فلزی دارای کمترین اهمیت به منظور سرمایه گذاری هستند.
کلیدواژگان: رشد اقتصادی، صنایع بزرگ، ریسک سیستماتیک، سوئیچینگ رگرسیون، علیت گرنجر خطی و غیرخطی -
صفحات 157-186
جرم پدیده ای است که در تمام جوامع وجود دارد و عملکرد مفید بخش های مختلف یک کشور را تحت تاثیر قرار می دهد. جامعه ایران نیز از آسیب های این پدیده در امان نمانده است. با توجه به آثار مخرب جرم در جامعه، شناخت عوامل موثر بر آن موجب می شود تا به شکل مفیدتری بتوان با آن مبارزه کرد. بدین منظور این پژوهش به بررسی تاثیر شاخص فلاکت بر میزان ارتکاب جرم سرقت در 30 استان کشور طی سال های 1387-1397 پرداخته است. به منظور نیل به این هدف از روش پانل گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داده است که شاخص فلاکت تاثیری افزایشی بر ارتکاب جرم سرقت داشته است. به عبارت دیگر شاخص فلاکت از دو کانال تورم و بیکاری آثار مخربی بر سطح زندگی افراد می گذارد و آن ها را در مسیر ارتکاب جرایمی چون سرقت قرار می دهد.
کلیدواژگان: شاخص فلاکت، جرائم، سرقت، روش پانل گشتاورهای تعمیم یافته -
صفحات 187-214
بررسی رفتار مصرف کننده و عقلایی عمل کردن آن در انتخاب کالاها و خدمات مختلف ازآن جهت حایز اهمیت است که به سنجش ترجیحات افراد در قبال کالاهای داخلی یا خارجی پرداخته و اثرگذاری تکانه ها و سیاست ها را به صورت شکست ساختاری یا تغییر در ترجیحات افراد نشان می دهد. به عبارتی صحت فرض رفتار عقلایی مصرف کننده بررسی می شود. در این میان آزمون ترجیحات آشکارشده، روشی قدرتمندی است که به بررسی تغییرات در ترجیحات خانواده ها می پردازد. ازاین رو هدف از پژوهش حاضر بررسی پایداری و شکست ساختاری ترجیحات مصرف کنندگان شهری برای سبد مصرفی نان در دوره زمانی 1395-1376 با استفاده از اصول قوی و ضعیف آزمون ناپارامتریک ترجیحات آشکارشده در ایران است. در ابتدا ماتریس ترجیحات ضعیف آشکارشده با استفاده از داده های میانگین قیمت و مقدار انواع نان حاصل از طرح هزینه و درآمد خانوار در نقاط شهری و با مقایسه انتخاب های مصرف کنندگان در دوره های زمانی مختلف تشکیل شد. نتایج بررسی ماتریس WARP بیانگر عدم وجود تناقض در ترجیجات مصرف کنندگان سبد نان می باشد. به دلیل عدم وجود نقض در WARP در ادامه به بررسی تغییر در ترجیحات با استفاده از SARP پرداخته شد. نتایج نشان داد که رفتار عقلایی مصرف کنندگان انواع نان در خانواده های شهری ایران رد می شود. همچنین نتایج محاسبه ی آماره K-W دلالت بر وجود یک تغییر ساختاری در سال 1393 دارد و بیانگر عدم اثرگذاری شوک های زودگذر و وجود شکست ساختاری در ترجیحات مصرف کنندگان شهری برای نان است. با توجه به سال های شکست تابع مطلوبیت و تفکیک کل دوره و رفتار عقلایی مصرف کنندگان، پیشنهاد می شود در تخمین تابع تقاضا نان مصرفی خانوارها به این نکته توجه شود.
کلیدواژگان: ایران، ترجیحات، نان، WARP، SARP
-
Pages 7-49
Over the past decade, Iranchr('39')s economy has undergone a major and rapid experience of currency changes. One of the most important questions during the currency changes of the last decade is to answer the important question of how much the devaluation of the Rial has led to an increase in domestic prices and the extent to which these effects affect various dimensions of the domestic economy. Measuring the range of price changes in response to currency changes can be found in the phenomenon of currency transitions. The aim of this study is to analyze the inflationary effects of foreign exchange passage on the levels of imported and producer prices at different stages of production and separately in the productive sectors of the economy and also to determine the effective factors in foreign exchange passage by resorting to supply side variables in Iranchr('39')s economy. The present study presents a new approach for measuring exchange rate crossings on production chains by combining econometric tools and Input-Output table in embedding and separating the estimation of exchange rate pass coefficients in two stages on import and producer prices. Industry by using the tools of Input-Output table segmentation and considering variables based on information specific to each economic sector, such as; The import sector, the export sector, the production of each sector, provide sector linkages in estimating the exchange rate passage in the Iranian economy. These measures are based on three types of time series analysis, Input-Output analysis and Panel data analysis from 1986 to 2017. Findings of the research in stage 1 indicate the high dependence of many industrial and economic sectors of Iran on imports and low elasticity of imports to the exchange rate and no substitution by domestic products. In the second stage, the coefficients of exchange rate passage on the producer are positive and significant in almost all economic sectors, and this fact confirms the effectiveness of the producer price index in the Iranian economy from changes in the exchange rate (through imports). also; The passage of the exchange rate on producer prices varies between different years in different sectors, and in some economic sectors these changes have increased over time, which indicates the increasing dependence and increasing impact of import prices on producer prices over time. It is in the policies adopted. Also, the results in stage 3 indicate a negative and significant effect of export share coefficients and the natural logarithm of domestic production and have a positive and significant effect of share coefficients of intermediate import inputs and inter-sectoral linkages, but the share of intermediate imports among other variables. It has the highest impact on the exchange rate of economic sectors
Keywords: Exchange Rate Pass-Through, Input-Output Table, Backward Linkage, Panel Data -
Pages 51-81
Noise traders make decisions based on market sentiment and buy and sell assets based on unrelated information. These traders generally have poor timing, follow trends, and overreact to good or bad news. The experience of financial markets shows that noise traders cause excess volatility and deviation of the stock value from its intrinsic value. This study seeks to evaluate the role of noise traders on the occurrence of bubbles in the Tehran Stock Exchange in the period 2011 to 2017 .Therefore, the research hypothesis is: "The effect of noise trading on the occurrence of bubbles in the Tehran Stock Exchange is positive and significant." In this study, PCA method is used to extract a composite sentiment index, The GSADF method also is employed to determine the bubble periods of the Tehran Stock Exchange price index. Finally, the logit method is applied to measure the effect of noise trading on the bubble in the stock market price index. The results show that the effect of noise trading on the occurrence of bubbles is positive and significant. Also, the estimation of the final marginal effect indicates that the increase of one unit of optimistic sentiment and optimistic sentiment with a lag in the stock market increases the probability of bubbles by 24 and 28%, respectively.
Keywords: Noise Traders, Investor Sentiment, Bubble, Tehran Stock Exchange -
Pages 83-117
The lack of social security supports and labor market laws in informal employment has strengthened the expectation that poverty in a family in which the head of the household chooses informal employment is greater than in a family in which the head of the household works in the formal sector. Hence, this study attempts to investigate the effect of informal employment with other factors affecting household’s poverty. To this aim, by using the microdata plan of costs and incomes of urban and rural households in 2018, first, the poverty line was calculated based on 66% of the average annual household expenditures by provincial division for urban and rural areas; and poor households were identified as well. Then, according to the presented index in this study, heads of householdschr('39') employment types were formally and informally determined. In the primary data processing, a comparison between households with employed heads showed that the highest poverty rates were for households whose heads work in informal employment. Next, the estimation of the research model with the dependent variable limited to the basis of pseudo-panel data and random effects in logistic regression was performed in a separate format for 13248 urban households and 13115 rural households in 31 provinces. The results showed that the informal employment of the head of the households has a direct effect on the possibility of household poverty and the rate of influence in urban areas is higher than in rural areas. Furthermore, the head of the householdchr('39')s education, age, and gender have an indirect effect; and the square number of age and size of the household variables have a direct effect on the probability of household poverty. In such a way that the desired effect of education and age, and the undesired effect of the household dimension on the probability of household poverty in urban areas is greater than in rural areas.
Keywords: Poverty, Informal Employment, Pseudo-Panel Data, Iran -
Pages 119-156
In this study, using linear and nonlinear Granger causality methods and regression switching, the relationships between the returns of important industry indices in the period 2008 to 2019 in order to invest in economic growth and development were examined. Based on the results obtained in the two periods of 2008 to 2013 and 2018 to 2019: 6, the relationship between the returns of the studied industry index has reached the highest value. In the linear Granger causality approach based on centrality criteria, the returns of metals index, machinery and investment are the most important and the returns of communication and banking index are the least important. It can also be said that the degree of effectiveness and efficiency of industry index returns is well affected by the amount of stock market fluctuations and this importance is asymmetric. In the nonlinear Granger causality approach based on the centrality criterion, the communication sector is the least important and the basic metals, chemical and machinery industries are the most important. In the period 2018 to 2019, the banking sector, automotive and communications industries are the most important and oil and metal products are the least important for investment.
Keywords: Economic Growth, Large Industries, Systematic Risk, Regression Switching, Linear, Nonlinear Granger Causality -
Pages 157-186
Crime is a phenomenon that exists in all societies and affects the useful functioning of different parts of a country. Also, Iranian society is not safe from the harms of this phenomenon. Given the destructive effects of crime in society, recognizing the factors affecting it makes it possible to fight it more effectively. For this purpose, this study has investigated the effect of misery index on the rate of theft in 30 provinces of the country during the years 2008-2018. In order to achieve this goal, the Panel generalized method of moment (GMM) has been used. The findings of this study have shown that the misery index has an increasing effect on the crime of theft. In other words, the misery index through the two channels of inflation and unemployment has destructive effects on peoplechr('39')s living standards and puts them on the path of committing crimes such as theft.
Keywords: Misery Index, Crime, Theft, Panel GMM -
Pages 187-214
Investigating consumer behavior and rationalizing it in selecting different goods and services is important because it measures individuals chr('39')preferences over domestic or foreign goods and demonstrates the impact of impulses and policies as a structural failure or a change in individualschr('39') preferences. In other words, the validity of the assumption of rational consumer behavior is examined. The test of revealed preferences is a powerful way of examining changes in family preferences. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the stability and structural failure of urban consumer preferences for bread basket in the period 1996-1999 using strong and weak nonparametric test of revealed preferences in Iran. Initially, the weak preferences matrix revealed using average price data and the amount of bread types derived from household expenditure and income plan in urban areas and comparing consumer choices over different time periods. The results of the WARP matrix analysis show that there are no inconsistencies in the bread basket consumerschr('39') preferences. Due to the absence of violations in WARP, further changes in preferences using SARP were investigated. The results showed that rational behavior of bread consumers in urban households of Iran is rejected. Also, the results of K-W statistics indicate that there is a structural change in 2014 and indicate that there is no effect of transient shocks and structural failure in urban consumer preferences for bread. Given the years of failure of the utility function and the rationalization of consumer behavior and rational behavior, it is suggested to consider this in estimating the bread demand function of households.
Keywords: Bread, Iran, Preferences, SARP, WARP