فهرست مطالب

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسن زارعی متین صفحه 216
  • سیدعلی موسوی، مهدی محمدی*، مهدی صفیان صفحات 217-240
    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال تدوین مدل شایستگی مدیران دانشگاهی با تمرکز بر دانشگاه بود. ویژگی منحصر به فرد این تحقیق، تمرکز بر دانشگاه های سازمانی، به ویژه دانشگاه های سازمانی وابسته به سازمان نظامی بود.

    روش

    برای دستیابی به هدف تحقیق، ابتدا ادبیات موجود، شامل مدلهای شایستگی مدیران در سازمانهای مشابه و همچنین اسناد بالادستی سازمان مطالعه شد. سپس با بهره گیری از این مطالعات و تنظیم پروتکل مصاحبه، با 11 نفر از خبرگان سازمان، مصاحبه عمیق صورت گرفت و با روش تحلیل مضمون، کدگذاری شد.

    یافته ها:

     پس از برگزاری و پیاده سازی متون مصاحبه و تجزیه و تحلیل آنها، 186 کد اولیه با عنوان مضامین پایه استخراج شد. در مرحله بعد با دسته بندی کدهای اولیه، 43 مضمون سازمان دهنده به دست آمد و در نهایت، با طبقه بندی محتوایی این مضامین، 9 مضمون فراگیر (شایستگی نهایی) حاصل شد.

    نتیجه گیری: 

    نتیجه نهایی پژوهش، استخراج مدل شایستگی مدیران دانشگاه های سازمانی بود که عبارتند از: مهارت تخصصی، تفکر راهبردی، نوآوری و حل مسیله، مربی گری، مهارت سازمانی، مهارت ارتباطی، اخلاق حرفه ای، مدیریت عملکرد و شایستگی های ارزشی.

    کلیدواژگان: شایستگی مدیران، مدل شایستگی، مدیران دانشگاهی، دانشگاه سازمانی
  • خدایار ابیلی*، مجتبی حاج خزیمه، جواد پورکریمی صفحات 241-256
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی مطالعات انجام شده در خصوص مولفه های مدیریت ناب در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، کیفی و از نوع فراترکیب بود. جامعه پژوهش شامل کلیه منابع مرتبط با مدیریت ناب در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی طی سالهای 2000 تا 2019 به تعداد 2136 منبع بود که ابتدا تعداد 89 منبع بر اساس چکیده انتخاب شد. از بین آنها 76 منبع بر اساس محتوا گزینش و در نهایت، 68 منبع به عنوان منابع مرتبط، به روش تحلیل تم بررسی شد. به منظور بررسی کیفیت داده ها، اعتبار (باورپذیری) و اعتماد (اطمینان پذیری) یافته ها تامین شد.

    یافته ها: 

    بر اساس سنتز مقالات مرتبط، مولفه های مدیریت ناب در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در شش مقوله اصلی، شامل بهبود مستمر، بازمهندسی فرایندها، ارزش آفرینی، احترام به افراد، توانمندسازی و شایسته مداری مشخص شد.

    نتیجه گیری: 

    شش مقوله اصلی حاصل از این مطالعه فراترکیب، می تواند الگویی اثربخش برای مدیریت ناب در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی باشد و نتایج مفیدی در ارتقای کیفیت، کارایی، اثربخشی و کاهش اتلافات در آموزش عالی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت ناب، دانشگاه، آموزش عالی، فراترکیب
  • وحید قنبری، میثم لطیفی*، علیرضا اسلامبولچی، علی اصغری صارم صفحات 257-274
    هدف

    تصمیم گیری اخلاقی، ضرورتی برای شایستگی های مدیریت و کمک به توانمندسازی منابع انسانی تلقی می شود. به دلیل نقش سازمانهای مردم نهاد در اقتصاد مقاومتی و توسعه کارآفرینی، هدف پژوهش حاضر، فهم فرایندتصمیم گیری اخلاقی و ارایه مدل بومی برای این سازمانها بود.

    روش

    ماهیت این پژوهش، اکتشافی بوده و با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری شامل مدیران و افراد خبره در سمن های آموزشی استان همدان بود که به روش نظری و با استفاده از تکنیک گلوله برفی و با توجه به اصل اشباع، در مجموع با 19 نفر مصاحبه شد.

    یافته ها: 

    یافته های حاصل از طراحی مدل پارادایمی منجر به شناسایی 17 مولفه اصلی شد که در شش بعد دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری: 

    تصمیم گیری اخلاقی تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل بین فردی، سازمانی، فراسازمانی و مذهبی صورت می گیرد و پیامدهای چنین تصمیماتی، منعکس کننده رفتار اخلاقی مثبت، ایجاد انگیزه مثبت در فراگیران و مردم، انضباط اقتصادی و راهکار توسعه مدیریت دانش و کارآفرینی در شرایط اقتصاد مقاومتی در جامعه است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، تصمیم گیری اخلاقی، سمن های آموزشی، رویکرد داده بنیاد
  • علی اصغر سعدآبادی، سعید رمضانی، تورج کریمی*، آصف کریمی صفحات 275-294
    هدف

    با توجه به نقش بالای دانشگاه ها و نوآوری اجتماعی در توسعه پایدار، هدف در پژوهش حاضر، ارایه چارچوبی برای ارزیابی نوآوری اجتماعی دانشگاه ها بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی است و با استفاده از روش فراترکیب به بررسی نظام مند مطالعات گذشته و تحلیل دستاوردهای خروجی پرداخته است. بر این اساس، با انتخاب 75 پژوهش از میان 1210 پژوهش فراخوانی شده، به احصای کدهای چارچوب پرداخته شد.

    یافته ها: 

    چارچوب ارایه شده دارای شش مقوله، 18 مفهوم و 69 کد است که از بررسی ادبیات موضوعی و خبره سنجی توسط خبرگان به دست آمده و شاخص کاپای 596/0، کیفیت آن را تایید کرده است.

    نتیجه گیری:

     چارچوب نهایی با داشتن ابعاد آموزش، سازمان، تحقیق، توسعه و نوآوری، ارتباط با زمینه، محیط زیست و بین الملل، به همراه مضامین و شاخصهای مرتبط، تمامی ماموریتهای دانشگاه و اهداف نوآوری اجتماعی در این حوزه را پوشش داده است. یکی از کارکردهای چارچوب ارایه شده، ارزیابی و رتبه بندی دانشگاه ها بر اساس نوآوری اجتماعی است که می تواند نقش پررنگی در توسعه پایدار جامعه و دانشگاه ها بازی کند.

    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، ارزیابی نوآوری اجتماعی، چارچوب، فراترکیب
  • روح الله حاجی زاده*، فاطمه حمیدی فر صفحات 295-308
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر دوره های آموزش الکترونیکی بر توانمندسازی استادان معارف دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب بود.

    روش

    روش این پژوهش، توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه استادان معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 83 نفر است که به روش سرشماری مشارکت شده بود. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و میشرا و پرسشنامه محقق ساخته اهمیت تدریس و مزایای آموزش الکترونیکی بود. تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری، با روش کمترین مربعات جزیی اسمارت پی.ال.اس3 انجام شد.

    یافته ها:

     تحلیل ساختاری آموزش الکترونیکی بر توانمندسازی استادان معارف و ابعاد آن، تاثیر مثبت و معناداری دارد (001/0>p).

    نتیجه گیری:

     افزایش آموزش الکترونیکی، منجر به افزایش توانمندسازی استادان می شود. بنابر این، توجه به آموزش الکترونیکی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش ضمن خدمت، توانمندسازی، استاد معارف
  • سید مجید احدی شعار، مریم مجیدی*، مسعود قربان حسینی، احسان ساده صفحات 309-332
    هدف

    هدف این پژوهش، طراحی الگوی پیشایندهای انگیزه خدمت عمومی در سازمانهای دولتی، تعیین شاخصها و بررسی صحت مدل طراحی شده بود.

    روش

    در این پژوهش با بهره گیری از روش آمیخته، ابتدا با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون، الگوی پیشایندهای انگیزه خدمت عمومی در سازمانهای دولتی با تمرکز بر استانداری ها و دانشگاه های دولتی طراحی شد. بدین منظور، با جمع آوری ادبیات نظری و نظر مدیران عالی برخی وزارتخانه ها و نخبگان دانشگاهی در رشته مدیریت دولتی (اساتید و مدیران دانشگاه های تهران، شاهد و قم) با استفاده از ابزار مصاحبه، مدل اولیه طراحی شد. تعداد مصاحبه ها با روش نمونه گیری انتخابی هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری، 18 مورد بود. در بخش کمی با بهره گیری از روش تحلیل معادلات ساختاری، از طریق ابزار پرسشنامه (که بر اساس مدل اولیه طراحی شد) و توزیع آن در بین 80 نفر از مدیران سازمانها و دانشگاه های دولتی با روش نمونه گیری تصادفی، شاخصها و صحت مدل طراحی شده، بررسی شد.

    یافته ها: 

    عوامل فردی (با مضامین فرعی باورهای دینی و تمایلات ارزشی، گرایشهای اخلاقی فرد، گرایشهای ملی گرایانه در فرد، گرایشهای جمع گرایانه، متغیرهای جمعیت شناسی، ویژگی های شخصیتی فرد و تجربه مثبت سازمانی)، عوامل سازمانی (با مضامین فرعی شایسته محوری سازمان، رهبری خادمانه در سازمان، طراحی شغل انسان گرا، فضیلت محوری سازمان ، اهداف، ارزشها و انتظارات سازمانی، جامعه گرایی سازمان) و عوامل اجتماعی(با مضامین فرعی رشد و تربیت در محیط اجتماعی مذهبی، یادگیری اجتماعی در بستر جامعه، فرهنگ خانوادگی)، پیشایندهای انگیزه خدمت عمومی در سازمانهای دولتی اند.

    نتیجه گیری:

     پیشایندهای فردی، سازمانی و فرهنگی- اجتماعی در انگیزه خدمت عمومی موثرند که تا حدود زیادی با نتایج کمی و کیفی پیرامون موضوع تحقیق، همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: الگو، انگیزه خدمت عمومی، سازمانهای دولتی، نخبگان دانشگاهی
  • سینا قائدی*، ابراهیم صالحی عمران، غلامرضا گرایی نژاد صفحات 333-348
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان تنوع ماموریتها در نظام آموزش عالی ایران بود.

    روش

    این پژوهش به روش آمیخته اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی از تحلیل مضمون استفاده شد و جامعه آماری آن، اسناد بالادستی آموزش عالی بود. بخش کمی به روش میدانی و جامعه آماری آن 100 نفر متخصص آموزش عالی کشور بود که از 80 نمونه انتخابی، 57 نفر به صورت تصادفی به پرسشنامه تعیین میزان تنوع ماموریتهای آموزش عالی کشور (با آلفای کرونباخ 869/0) پاسخ دادند. در بخش کیفی از نرم افزار Maxqda و در بخش کمی از اس.پی.اس.اس استفاده شد.

    یافته ها:

     بر اساس تحلیل مضمون، 45 ماموریت مطلوب برای نظام آموزش عالی ایران به دست آمد و بر اساس تحلیل پرسشنامه های پژوهش حاصل نظر متخصصان، زیرنظامهای آموزش عالی ایران ماموریتهای متنوعی را دنبال نکرده و تنها در آموزش نیروی انسانی و گسترش عدالت آموزشی تنوع وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور، با وجود تنوع در عمل به ماموریتهای خود، به سازمانهایی مشابه و غیر قابل تمایز تبدیل شده اند. بنابر این، ساماندهی نظام رتبه بندی دانشگاه ها، نتیجه گرا کردن بودجه ها، پاسخگو کردن زیرنظامها، ساماندهی نظام مدیریت علمی کشور و توجه به آمایش و ماموریت گرایی در آموزش عالی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تنوع، ماموریت گرایی، نظام آموزش عالی
  • مرجان جوان بخش، سیف الله فضل الهی قمشی*، محمود ابوالقاسمی صفحات 349-374
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخصهای موثر و ارایه الگوی شایستگی مدیران دانشگاه تمدن ساز اسلامی بود.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی است و از روش ترکیبی از نوع اکتشافی، بر مبنای طرح تدوین ابزار در دو بخش کیفی و کمی استفاده شده است. در بخش کیفی، از نظریه داده بنیاد و از طریق مطالعه مبانی نظری و مصاحبه عمیق با 16 نفر از خبرگان حوزه مدیریت و تمدن اسلامی، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و به شیوه گلوله برفی بهره گرفته شد.

    یافته ها:

     94 مولفه از طریق فرایند کدگذاری باز، شناسایی و بر اساس وجوه تمایز و تشابه و از طریق فرایند کدگذاری محوری و انتخابی، در قالب سه مولفه اصلی (شایستگی های فردی، میان فردی و سازمانی) مفهوم سازی و الگوی مولفه های موثر بر شایستگی مدیران دانشگاه تمدن ساز اسلامی تبیین شد. در بخش کمی، مولفه های اصلی، زیرمولفه ها و الگوی تدوین شده، با بررسی دیدگاه 270 نفر از مدیران دانشگاه آزاد اسلامی و بهره گیری از روش های تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی، اعتباریابی و تایید شد.

    نتیجه گیری: 

    مدل نهایی در سه بعد شایستگی های فردی (شخصیتی، اخلاقی، توانایی، نگرشی/بینشی، ادراکی)، میان فردی (کارآفرینی، ارتباطی، رهبری) و سازمانی (مدیریتی، عقیدتی/سیاسی، عملیاتی، فنی) تایید و طراحی شد. با توجه به اهمیت نقش دانشگاه امروز در تمدن سازی اسلامی و شایستگی های مدیران برای اداره چنین دانشگاهی، مدل مذکور برای تصمیم گیرندگان، به منظور انتخاب مدیران این دانشگاه کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: شایستگی های مدیران، دانشگاه تمدن ساز، دانشگاه اسلامی
  • احمد عربشاهی کریزی*، آمنه فلاحتی صفحات 375-392
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سبک زندگی اسلامی بر سلامت روانی کارکنان با توجه به نقش تعدیل گری هوش معنوی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی و همبستگی است. جامعه آماری، 140 نفر ازکارکنان معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند که با فرمول کوکران و به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که در تدوین آن، از پرسشنامه های سبک زندگی اسلامی مهدی زاده (1396)، سلامت روانی کارکنان کیز (2002) و هوش معنوی هیلدبرانت (2011) بهره گرفته شد. روایی پرسشنامه با نظرخواهی از استادان و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ، تایید شده است. برای تحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شد.

    یافته ها:

     سبک زندگی اسلامی (با مولفه های عبادت، تعهد و فعال بودن) تاثیر مستقیم و معناداری بر سلامت روانی کارکنان دارد و هوش معنوی (با مولفه های تفکر انتقادی وجودی و تولید معنای شخصی) رابطه بین سبک زندگی اسلامی و سلامت روانی کارکنان را تعدیل می کند. 

    نتیجه گیری:

    در سبک زندگی اسلامی، خدامحوری و حاکمیت ارزشهای اسلامی از مهم ترین معیارها به شمار می آیند. اگر اعتقادات، رفتارها و اخلاق افراد بر مبنای ارزشهای اسلامی و رهنمودهای قرآنی باشد، سلامت روانی در سازمان افزایش می یابد. تقویت هوش معنوی افراد در سازمان باعث ایجاد خودآگاهی، باورهای مثبت و هدفمندی می شود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، سلامت روانی کارکنان، هوش معنوی
  • امین نیک پور* صفحات 393-414

    امروزه با وجود اینکه بخش عمده ای از توان مدیران صرف حوزه منابع انسانی می شود، اما همچنان مشکلات زیادی در این حوزه وجود دارد. عدم سازگاری و تناسب الگوهای مدیریت منابع انسانی موجود با شرایط و محیط سازمانهای کشور ما که بر اساس ارزشهای انسانی و اسلامی بنا شده اند، از جمله این مشکلات است. اگر بتوان کارکردهای مدیریتی پیامبر اکرم (ص) در زمینه منابع انسانی را به صورت علمی و منسجم دسته بندی کرد، می توان الگوی جدیدی از مدیریت منابع انسانی را که با شرایط و محیط سازمانهای ما همخوانی و سازگاری داشته باشد، ارایه داد.

    هدف

    هدف از این پژوهش، شناسایی وظایف مدیریت منابع انسانی در سیره مدیریتی پیامبر اکرم (ص) و ارایه الگو بود.

    روش

    روش انجام پژوهش، تحلیل اسنادی هدفمند به شیوه توصیفی- تحلیلی است و برای این منظور، از منابع معتبر حدیثی و سایر منابع معتبر در زمینه سیره پیامبر اکرم (ص) استفاده شده است.

    یافته ها:

     در این پژوهش، 25 وظیفه در شش دسته کلی شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    بعد از جمع بندی مطالب، الگوی مدیریت منابع انسانی برگرفته از سیره مدیریتی پیامبر اکرم (ص) ارایه شد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، وظایف مدیریت منابع انسانی، سیره مدیریتی نبوی
|
  • HASAN ZAREIMATIN Page 216
  • Mousavi A, Mohammadi M *, Safian M Pages 217-240
    Objectives

    The present study aims to design a competency model for university administrators with a focus on the organizational university. A unique feature of the present study was the focus on organizational   universities, especially organizational universities affiliated with a military organization

    Method

    To  achieve this goal, the existing literature including managers' competency models in similar organization as well as upstream documents of the organization were studied. Then, using these studies and setting the interview protocol, in-depth interviews were conducted with 11 experts of the organization and coded by thematic analysis method.

    Results

    After conducting and implementing the interview texts, by analyzing them, in the first step, 186 basic codes were extracted as basic themes. In the next step, by Grouping the initial codes, 43 organize themes were obtained, and finally, by classifying the content of these themes, 9 comprehensive themes (final competence) were obtained.

    Conclusion

    The final result of the research was to design a competency model for managers of organizational universities, which is includes: specialized skills, strategic thinking, innovation and problem solving, coaching, organizational skills, communication skills, professional ethics, performance management and value competencies.

    Keywords: competency of managers, competency model, academic managers, organizational university
  • Abili Kh *, Haj Khazimeh M, Pour Karimi J Pages 241-256
    Objectives

    The purpose of the present research is to investigate studies on the components of lean management in universities and higher education of institutions.

    Method

    The method was qualitative and a kind of meta-synthesis. The research population consisted of all the related sources with lean management in universities and higher education of institutions from 2000 to 2019 there were 2136 sources. First, 89 sources were selected based on abstract. then, 76 sources were selected based on the content, which eventually analyzed 68 sources as related resources by theme analysis examined. in order to verify the quality of data, validity and reliability have been provided.

    Results

    Based on the synthesis of related articles, components of lean management in universities and higher education of institutions include six main categories: continuous improvement, process-reengineering, value creation, respect for People, empowerment, competency based.

    Conclusion

    The six main themes from this meta-synthesis study can be effective model for lean management in universities and higher education of institutions and have beneficial results in promoting quality, efficiency, effectiveness and waste reduction in higher education.

    Keywords: lean management, university, higher education, meta-synthesis
  • Ghanbari V, Latifi M *, Slambolchi A, Asghari Sarem A Pages 257-274
    Objective

    Ethical decision making is seen as a necessity  for management competencies and helping to empowerment of human resources because of the role of NGOs in the resistance economy and entrepreneurship development, that the main purpose is designing a ethical decision making to identify the dimensions and its components.

    Methods

    The nature of this research is exploratory and has been done in a fundamental way using the Grounded theory approach. Statistical population consisted of experts in educational NGOs of Hamadan, who were identified by theoretical samplingsampling. According to the adequacy of the data, a total of 19 experts were interviewed and the data were collected through a deep interview.

    Results

    The findings of the paradigm model design lead to the identification of 17 main components that were categorized into 5 dimensions.

    Conclusion

    Ethical decision making is influenced by a set of interpersonal, organizational, transactional, and religious factors and the consequences of such decisions are crystallized by positive moral behavior, a positive incentive for learners, economic discipline and the solution is for developing knowledge management and entrepreneurship in a resilient economy in society

    Keywords: decision making, ethical decision making, educational ngos, grounded theory approach (gt)
  • Sadabadi A.A, Ramezani S, Karimi T *, Karimi A Pages 275-294
    Objectives

    During recent years, emotional awareness against social responsibility of universities in respect of rendering service to the society as a whole has been increased. In this era, universities had to be aware of their effects on their surrounding environment, in addition to their internal processes; and, there have been an increasing responsibility against those challenges that societies were facing with, in present century. Considering considerable role played by universities and social innovation in sustainable development; present study had provided a framework for evaluation of universities’ social innovation.

    Method

    This applied research in terms of objective was a descriptive study, as far as its nature was concerned; and, effort had been made in the research for previous studies to be reviewed systemically and for output achievements to be analyzed. Accordingly, and through selection of 75 researches from among 1210 recalled researches; codes of the framework had been counted.

    Results

    Provided framework has 6 categories and 18 concepts, as well as 69 codes obtained through review of thematic literature and views provided by experts dominating the field. Kappa coefficient being 0.596 confirms quality of the framework provided.

    Conclusion

    Final framework having different training, organization, research, development and innovation, contextual connection, environment, and international dimensions in addition to related contents and indicators includes all missions assigned to universities and social innovation goals followed in the field. One of the functions of provided framework was university evaluation and ranking based on social innovation that simultaneously would play important role in sustainable development of society and universities.

    Keywords: social innovation, social innovation evaluation, framework, meta-synthesis
  • Hajizadeh R *, Hamidifar F Pages 295-308
    Objectives

    The aim of this study is to investigate the effect of e-learning courses on empowerment of teaching staff of Islamic Azad University of Tehran.

    Method

    This is a descriptive correlational survey. The statistical population of the study consisted of all 83 professors of Islamic Azad University of Tehran South Branch in the academic year of 2019 by census method. Data collection tools were the Spritzer and Mishra Psychological Empowerment Questionnaire and a researcher-made questionnaire on the importance of teaching and benefits of e-learning. Data analysis was performed using structural equation modeling with SmartPLS3 partial least squares method.

    Results

    The results of the present survey indicate that Structural analysis of e-learning had a positive and significant effect on empowerment of teachers and its dimensions (p<0.001).

    Conclusion

    The authors of the article conclude that with the increase of e-learning, empowerment of professors is increased. So it is important to pay attention to e-learning.

    Keywords: e-learning, in-service training, empowerment, religious studies professors
  • Ahadi Shoar M, Majeedi M *, Ghorban Hosseini M, Sadeh E Pages 309-332
    Objectives

    This study aimed to design a model for incentives of public service motivation in government agencies to determine the indicators and test the accuracy of the designed model. Public Service Motivation Theory (PSM) as one of the key subjects of modern public management is based on the fact that the motivatiors of public sector employees and managers are very different from the private sector. Among the governmental organizations, the Ministry of Interior and the Ministry of Science, Research and Technology clearly have a special governmental function, due to their strategic role in scientific, political, security, economic, cultural, civil engineering, etc., that the motivation of service in these organizations should be considered.

    Method

    In this study, through the mixed method, firstly, with the qualitative approach and content analysis method, the pattern of public service motivation incentives in government organizations was designed with a focus on provincial governments and public universities. For this purpose, by collecting theoretical literature and then gathering the opinions of top managers of some ministries and academic elites in the field of public administration (professors and managers of Tehran University, Shahed University and Qom University), the initial model was designed using interview tool. The number of interviews with the targeted sampling method was 18 to achieve theoretical saturation. In the quantitative part, using the method of structural equation analysis, through the questionnaire tool (which was designed based on the initial model) and its distribution among 80 managers of governmental organizations and universities (at the level of Ministry of Science, Research and Technology and Ministry of Interior and some provincial governments and Public universities) by random sampling method, the indicators and accuracy of the designed model were examined.

    Results

    Qualitative and quantitative research results showed that individual factors with sub-themes (religious beliefs and value tendencies, individual moral tendencies, nationalist tendencies, collectivist tendencies, demographic variables, individual personality traits, positive organizational experiences) , Organizational factors with sub-themes (merit-centering in organization, servant leadership in the organization, humanistic job design, virtue-centering in organization, organizational goals, values ​​and expectations, organizational socialism) and socio-cultural factors with sub-themes (growth and education in religious social environment, Social learning in the context of society and family culture) are incentives of public service motivation in public organizations.

    Conclusion

    Individual, organizational, and socio-cultural incentives are effective in motivating public service, which is largely align with quantitative and qualitative results on the filed of research.

    Keywords: pattern, public service motivation, government organizations, academic elites
  • Ghaedi S *, Salehi Omran E, Geraee Nejad Gh R Pages 333-348
    Objectives

    The purpose of this study is to determine the diversity of missions in the Iranian higher education system.

    Method

    This study was conducted by exploratory mixed method. Content analysis was used in the qualitative part and its statistical population was upstream higher education documents. The quantitative part of the field method and its statistical population were 100 Higher Education Specialists of which 57 out of 80 samples randomly answered to the questionnaire of Diversity of Higher Education Missions (with Cronbach's alpha 0.869). Maxqda software was used in qualitative part and Spss was used in quantitative part.

    Results

    Based on the content analysis, 45 desirable missions were obtained for the Iranian higher education system. Manpower and the spread of educational justice there is diversity.

    Conclusion

    In spite of diversity, universities and higher education institutes of the country have become similar and indistinguishable organizations in their missions. Therefore, it is necessary to organize the university ranking system, Budget oriented results, Accountability of the subsystems, organizing the scientific management system of the country and attention to preparation and mission orientated in higher education seems necessary.

    Keywords: diversity, mission oriented, higher education
  • Javan Bakhsh M, Fazlollahi S *, Abolghasemi M Pages 349-374
    Objectives

    The present study aims to identify the effective dimensions, components, and indicators of Islamic civilization-making university and present a model of competency of the managers in this type of university.

    Method

    In terms of purpose, the study is an applied research with exploratory mixed-methods design based on instrument development in both qualitative and quantitative phases. In the qualitative phase, the study took advantage of grounded theory, along with studying theoretical foundations, reviewing the related literature and relevant documents, and conducting in-depth interviews with sixteen experts in the field of management and Islamic civilization, and utilized purposive sampling and snowball sampling techniques.

    Results

    Primarily, 94 items were identified through open coding, and then, the initial codes were classified based on the difference and similarity aspects, and through axial and selective coding, in the form of three main components (personal competencies, interpersonal competencies, and organizational competencies) the conceptualization and structure of factors that affect the competence of the managers of Islamic civilization-making university were explained. In the quantitative phase, the principal factors, the identified sub-factors and the model, developed through examining the viewpoints of the 270 managers of Islamic Azad University, were validated through confirmatory factor analysis and exploratory factor analysis methods.

    Conclusion

    Based on the findings, the final model was designed and confirmed with three components as follows: personal competencies (personality, ability, attitude/insight, ethical, perceptual) and interpersonal competencies (entrepreneurship, communication, leadership), and organizational competencies (managerial, ideological/political, operational, technical). Furthermore, given the significant role of universities of the today’s world in Islamic civilization and the role of the managers’ competencies to run such a university, this model has implications for decision makers in selecting university managers.

    Keywords: Competencies of managers, civilization-making university, islamic university
  • Arabshahi Karizi A *, Falahati A Pages 375-392
    Objectives

    The aim of this study is to investigate the effect of the Islamic lifestyle on employees' mental health with the role of the moderator of spiritual intelligence.

    Method

    The present study was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in nature and method. The statistical population was the staff of Mashhad University of Medical Sciences. According to Cochran's formula, a sample of 140 people was randomly selected. Questionnaires of Lifestyle, mental health and spiritual intelligence were used to prepare the questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by consulting the professors and the reliability of the questionnaire was confirmed by calculating Cronbach's alpha. Smart PLS software was used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that the Islamic lifestyle has a direct and significant effect on employees' mental health. Spiritual intelligence moderates the relationship between Islamic lifestyle and employee mental health.

    Conclusion

    In an Islamic lifestyle, God-centeredness and attention to Islamic values are the most important criteria. If people's beliefs, behaviors, and ethics are based on Islamic values and Qur'an guidelines, mental health in the organization will increase. Strengthening the spiritual intelligence of individuals in the organization creates self-awareness, positive beliefs, and purposefulness.

    Keywords: Islamic lifestyle, mental health, spiritual intelligence
  • Nikpour A * Pages 393-414

    Nowadays, in spite of the fact that, a large part of manager’s power is spent on the field of human resources there are still many problems in this field. The lack of compatibility and fit of the current human resource management patterns with the conditions and environment of our organization which is built on the basis of human and Islamic values, including these problems. If the holly prophets management functions in the field of human resources can be classified scientifically and coherently, it is possible to provide a new paradigm of human resource management consistent with the conditions and environment of our organization.

    Objectives

    The Aim of this study is identifying the duties of human resource management in the managerial course of the Holy Prophet (BGUH).

    Method

    Method of the study was the targeted documents analysis through the descriptive-analytical approach thatfor this purpose, hadith resources and other resources were used on life of the Holy Prophet (BGUH).

    Results

    In this study 25 human resource management tasks were identified in 6 overall categories.

    Conclusion

    After summarizing contents a model of human resource management tasks was presentedbased on the managerial course of the Holy Prophet (BGUH).

    Keywords: human resource management, duties of human resource management, prophetic managerial course