فهرست مطالب

پرستار و پزشک در رزم - سال هشتم شماره 27 (تابستان 1399)

مجله پرستار و پزشک در رزم
سال هشتم شماره 27 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رزیتا کلباسی، محمد حاتمی*، محمد صیرفی، منیر سادات حاکمی، مهرداد ثابت صفحات 7-15
    مقدمه

    بیماری کلیوی موجب بروز مشکلات متعدد جسمانی و روانی برای فرد بیمار شده و موجب افت کیفیت زندگی این افراد می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و نظم جویی فرآیندی هیجان در کیفیت زندگی و بیماران همودیالیز بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر جزء طرح های نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون- پیگیری سه گروهی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه بیماران همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان لقمان تهران در سال 1398 بودند. از بین این بیماران کسانی که واجد شرایط برای ورود به پژوهش بودند، با روش نمونه گیری در دسترس (با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج)، ابتدا 45 نفر  انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در سه گروه گمارش شدند (15 نفر در گروه آزمایش اول و 15 نفر در گروه آزمایش دوم و 15 نفر در گروه کنترل در انتظار درمان). ابزار پژوهش پرسش نامه کیفیت زندگی بیماران کلیوی هایس و همکاران (2003)  بود. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس مختلط تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و نظم فرآیندی هیجان در شرکت کنندگان گروه های آزمایشی به نسبت گروه کنترل در انتظار درمان تاثیر معناداری بر بهبود کیفیت زندگی بیماران همودیالیز داشت (P<0/05). همچنین اثربخشی روش درمان پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی بیماران بیشتر بود (P<0/05).

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و آموزش نظم جویی فرآیندی هیجان با افزایش کنترل رفتار و تمایل به تجربه کردن گستره ای از عواطف بر بهبود کیفیت زندگی بیماران همودیالیز موثر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نظم جویی فرآیندی هیجان، کیفیت زندگی، بیماران همودیالیز
  • یزدان احمدی*، فرشید الازمنی، همایون ملکی صفحات 16-21
    مقدمه

    با توجه به روند رو به رشد سالمندی و ابتلا به بیماری های مزمن در کشور در جهت کاهش عوارض ناشی از سالمندی و بیماری، تله نرسینگ استفاده از تکنولوژی ارتباط از راه دور به منظور ارایه مراقبت و مشاوره به بیماران است. لذا این مطالعه با هدف بررسی نقش تله نرسینگ در مدیریت بیماری های مزمن در سالمندان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت مروری - سیستماتیک و با جستجوی مقالات با استفاده از کلید واژه هایTelenursing, elderly ,Chronic Diseases  و ترکیب آن ها، در پایگاه های فارسیSID, Magiran  و پایگاه های ScienceDirect،PubMed وScopus  انجام گرفت و پس از بررسی عنوان و چکیده مقالات و حذف موارد تکراری، کیفیت مقالات یافت شده با استفاده از ابزار JBI توسط پژوهشگران، بررسی و نهایتا 43 مقاله در این مطالعه وارد شدند.

    یافته ها

    در مقالات مورد بررسی نقش اثر بخش تله نرسینگ، در بهبود مدیریت بیماری، بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، پر فشاری خون، کبد چرب غیرالکلی، نارسایی قلبی دیده شد و مطالعه ای که نتایج را نقض کند در مقالات مورد بررسی یافت نشد.

    نتیجه گیری

    تله نرسینگ نقش موثری را در مدیریت بیماری های مزمن ایفا می کند، از این رو استفاده از این فناوری در کشور و فراهم آوردن بستری برای استفاده صحیح سالمندان مهم است چراکه می تواند پیامد های مطلوبی از جمله کاهش هزینه های وارده بر سیستم بهداشت و درمان و بستری های طولانی مدت در بیمارستان را داشته باشد که در این خصوص نیاز به تقویت زیرساخت ها و اختصاص بودجه کافی دارد.

    کلیدواژگان: پرستاری از راه دور، بیماری های مزمن، سالمند
  • حدید محمودی، سامان پیشوایی*، پیمان صابریان، مریم شعار صفحات 22-30
    مقدمه

    در دنیای پرحادثه امروزی که همواره انسان ها در سرتاسر دنیا با خطرات گوناگونی دست وپنجه نرم می کنند. سیستم پاسخ گوی مناسب با عملکرد صحیح فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی از اهمیت بالایی برخوردار است. چالش اساسی سرویس های خدماتی اورژانس در سطح دنیا، اعزام آمبولانس برای بیماران به صورت مناسب به لحاظ منابع محدود و ایمنی بیماران است.

    روش کار

    نخست بر اساس فرایند توزیع آمبولانس در ناحیه شرق اورژانس تهران، مدل ریاضی معرفی و با استفاده از نرم افزار GAMS بر اساس تکنیک محدودیت اپسیلون و تحلیل پارتو مدل حل شد. توابع هدف، بیشینه سازی پوشش دهی وکمینه سازی هزینه ها می باشد. برای مقابله با عدم قطعیت شاخص ها از رویکرد بهینه سازی استوار و برای دو هدف نمودن مدل از روش اپسیلون استفاده شد. برای روشن شدن مدل و نیز نشان دادن کاربرد مدل ریاضی فوق در دنیای واقعی، مطالعه موردی در ناحیه شرق انجام یافت.

    یافته ها

    براساس مدل مطروحه می توان تعداد ایستگاه های شرق تهران را از 39 به 19 تقلیل، اما تعداد آمبولانس موجود در هر ایستگاه را تقریبا دو برابر و به طور میانگین در هر ایستگاه 4 یا 5 آمبولانس مستقر کرد.

    نتیجه گیری

    کاهش تعداد پایگاه می تواند اثر زیادی در هزینه ساخت تجهیزات ثابت برای ایستگاه، امکانات رفاهی کارکنان، هزینه خرید زمان و املاک مورد استفاده برای ساخت ایستگاه داشته باشد و با آن میزان صرفه جویی می توان ایستگاه های بیشتری را به منظور کاهش زمان پاسخ گویی به تقاضاها، افزایش بهره وری تاسیس کرد.

    کلیدواژگان: مدل برنامه ریزی خطی، عدم قطعیت، قابلیت اطمینان، بیشینه سازی میزان پوشش دهی، کمینه سازی هزینه های عملیاتی
  • شهربانو قهاری، فاطمه ویسی، حامد کاوند، مریم یکه فلاح، حسین زندی فر، نازنین فرخی، رضا داودی* صفحات 31-40
    مقدمه

    طرح واره های ناسازگار اولیه یکی از مهم ترین علل عود اختلالات روان پزشکی است. لذا هدف این پژوهش اعتبارسنجی فرم کوتاه پرسشنامه طرح واره های ناسازگار اولیه در گروه بالینی و عادی بود.

    روش کار

    این پژوهش از نوع مقطعی و اعتبارسنجی ابزار بود. در این پژوهش تعداد نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین مراجعه کنندگان (مرد: بالینی: 33/8%، عادی 55/9%؛ زن: بالینی: 66/2%؛ عادی،42/7%) به مرکز انستیتو روان پزشکی و چندین مرکز مشاوره روان شناختی تهران 431 نفر انتخاب شد که در دو گروه بالینی با 204 نفر (47/3%) و افراد عادی بدون تشخیص اختلال با 227 نفر (52/7%) طبقه بندی شدند. برای اعتبارسنجی از پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه فرم کوتاه طرح واره های یانگ(YSQ-SF-75)  استفاده شد. به منظور بررسی روایی سازه و پایایی آزمون به ترتیب از روش همبستگی مبتنی بر تحلیل عاملی و روش همسانی درونی به کمک نرم افزار SPSS-22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مربوط به ارزیابی پایایی درونی پرسشنامه طرح واره های ناسازگار اولیه با استفاده از آلفای کرونباخ نشانگر آن بود که ضریب آلفای کرونباخ در زیر مقیاس ها بین 0/76 تا 0/90 و برای کل مقیاس 0/96 است. همچنین همبستگی های مجموعه ی ماده ها بیشتر از 0/4 بود که تاییدکننده آن است که اکثر خرده مقیاس ها (به جزء مقیاسSS  با SI, DS, DI) از همسانی درونی رضایت بخشی برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که این پرسشنامه ابزار مناسب و معتبری برای سنجش طرح واره های ناسازگار اولیه در نمونه های بزرگسال عادی و بالینی می باشد.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، ویژگی های روان سنجی، اختلالات شخصیتی
  • محمد درویشی، حمزه شاه علی، محمد امینیان فر، فاطمه حاجیلو* صفحات 41-46
    مقدمه

    با توجه به شیوع ویروس کووید19 و طولانی شدن همه گیری آن و نیز افزایش تعداد زنان باردار مبتلا و به منظور کاهش روش های انتقال این ویروس در بارداری، بر آن شدیم تا با بررسی مقالات گوناگون، میزان رخداد این ویروس در بارداری و نیز علایم آن در زنان باردار را در قالب یک گزارش کوتاه بررسی کنیم و بدین وسیله بتوانیم از ابتلای بیشتر زنان باردار پیشگیری کنیم.

    روش کار

    طی یک مطالعه مروری و در بازه زمانی سال 2019 میلادی تا 6 ماهه نخست 2020 میلادی، پایگاه های مهم اطلاعاتی همچون Google Scholar، Pubmed وUp to date  از نظر کلیدواژگان کووید19، بارداری، عوارض، زایمان زودرس و... مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    شایع ترین تظاهرات بالینی بیماران مبتلا به کووید19 و از جمله زنان باردار، تب، سرفه و درد عضلانی است. در تست های آزمایشگاهی این بیماران لنفوسیت ها و CRP افزایش می یابد. از جمله عوارض بارداری و زایمان در زنان مبتلا، افزایش میزان زایمان زودرس و نیز افزایش میزان سزارین است.

    نتیجه گیری

    رمدسیویر و کلروکین از بین سایر داروها برای زنان باردار به عنوان داروهای انتخابی استفاده می شوند.

    کلیدواژگان: کووید19، بارداری، عوارض، زایمان زودرس، سزارین، رمدسیویر، کلروکین
  • سعیده تقی زاده، جمال حاجی، مژگان محمدی مهر* صفحات 47-57
    مقدمه

    شیوع ناگهانی کووید 19 نظام آموزش عالی جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است و باعث تغییراتی در شیوه‌های آموزش مرسوم در اغلب دانشگاه‌ها گردیده است. هدف از مطالعه حاضر مطالعه تطبیقی چالش‌ها و فرصت‌های آموزش عالی در دوران پاندمی کرونا در ایران و جهان است.

    روش کار

    پژوهش کیفی حاضر یک مطالعه تطبیقی بوده که با استفاده از الگوی جرج بردی صورت گرفته است. مبنای مطالعه حاضر تحلیل منابع به دست آمده از پایگاه‌های اطلاعاتیProQuest, Science direct, Scopus, PubMed, Google Scholar در بازه زمانی 2019 و 2020 بر اساس کلید‌واژه‌های کرونا،‌ آموزش عالی، چالش، فرصت است. نهایتا از 44 مقاله جمع‌آوری شده 31 مقاله مورد مطالعه قرار گرفت. تحلیل منابع به صورت تحلیل محتوای اسنادی صورت گرفت.

    یافته‌ها

    بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر، 28 چالش و 24 فرصت به عنوان چالش‌ها و فرصت‌های آموزش عالی در دوران پاندمی کرونا در ایران و جهان از تحلیل محتوای منابع به دست آمد که هر کدام در 6 مقوله تقسیم شدند. این چالش‌ها و فرصت‌ها دو لبه متفاوت تاثیر کرونا بر آموزش عالی محسوب می‌شوند.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش، توصیه می‌شود مسیولین و مدیران دانشگاه‌ها، تدابیر و تصمیمات مقتضی، قوانین و آیین‌نامه‌های مورد نیاز در شرایط بحرانی مانند کرونا را تدوین نمایند. همچنین بستر مورد نیاز برای تغییر رویکرد آموزش سنتی به آموزش‌های الکترونیکی و ترکیبی را در جهت اعتلای آموزش عالی فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: چالش ها، فرصت ها، آموزش عالی، مطالعه تطبیقی، ایران، جهان
  • محمدعلی شایسته مغانلو، نادر مرکزی مقدم، رضا طهرانی، سید مجتبی حسینی، ساناز زرگر بالای جمع* صفحات 58-69
    مقدمه

    بیمارستان ها به عنوان یکی از سازمان های اصلی ارایه‎دهنده خدمات بهداشتی و درمانی و نیز به عنوان بزرگ ترین و پرهزینه ترین واحد عملیاتی نظام سلامت از اهمیت و حساسیت ویژه ای در اقتصاد بهداشت و درمان برخوردار می باشند. هدف این مطالعه، ارایه الگوی شاخص های مالی ارزیابی عملکرد بیمارستان های تخصصی و فوق تخصصی در ایران می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی است که در چهار مرحله و با ترکیبی از روش های کمی و کیفی انجام شده است. مرحله اول شامل بررسی شاخص های ارزیابی مالی نظام سلامت و بیمارستان ها در متون علمی در ایران و جهان، مرحله دوم شامل تهیه پیش نویس شاخص های ارزیابی عملکرد مالی بیمارستان ها و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان، مرحله سوم شامل ایجاد اجماع با استفاده از تکنیک دلفی و مرحله چهارم، ارایه الگو با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار ای موس بود.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش حکایت از ارتباط معنادار بین متغیرهای حیطه درآمد  (P-value ≤0.001 و T-Statistics=7.70)، ساختار سرمایه (P-value ≤0.001 و T-Statistics=4.56)، نقدینگی (P-value ≤0.001 و T-Statistics=3.52)، هزینه (P-value =0.004 وT-Statistics=2.87) و کارآیی دارایی ها (P-value =0.012 وT-Statistics=2.53)، با ارزیابی عملکرد مالی در حوزه بیمارستان ها داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که شاخص های عملکرد مالی در 6 حیطه طبقه بندی شده ‍ اند: حیطه سودآوری، نقدینگی، درآمد، هزینه، سرمایه و کارآیی دارایی ها. به کارگیری و تجزیه و تحلیل شاخص های مالی، یک جزء ضروری از مدیریت مالی اثرگذار است وکاربرد آن در نظام سلامت، پایش عملکرد مالی و پیش بینی مشکلات است.

    کلیدواژگان: شاخص مالی، عملکرد مالی، ارزیابی عملکرد، نظام سلامت، بیمارستان
  • زهرا ادیبی، مجتبی انصاری شهیدی*، امیرمحسن راه نجات، حسن رضایی جمالویی صفحات 70-78
    مقدمه

    فرسودگی شغلی یک واکنش روانی شناخته شده در میان کارکنان بخش های پراسترس می باشد که به عنوان احساس خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و کاهش موفقیت فردی توصیف می شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت ‍ درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس شغلی، بهزیستی روان شناختی در کارکنان دارای فرسودگی شغلی شرکت گاز شهر اصفهان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل در انتظار درمان بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان شرکت گاز استان اصفهان بودند. با اجرای پرسشنامه فرسودگی (MBI)، از بین کارکنانی که تشخیص فرسودگی را دریافت کردند، تعداد 30 نفر واجد فرسودگی شغلی از کارکنان شرکت گاز شهر اصفهان به صورت نمونه گیری هدفمند بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. سپس در گروه های 15 نفره به صورت تصادفی گمارش شدند. گروه آزمایش، در 8 جلسه آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی دریافت کردند در حالی که گروه کنترل در انتظار درمان در این جلسات شرکت نکردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استرس شغلی (WSQ)، پرسشنامه فرسودگی شغلی (MBI) و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (RPWBS) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل در انتظار درمان از لحاظ متغیرهای پژوهش (بهزیستی روان شناختی و استرس شغلی) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با یکدیگر در سطح 0/001 تفاوت معنا داری داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله از این مطالعه حاکی از آن بود که می توان از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی جهت افزایش بهزیستی روان شناختی و کاهش فرسودگی شغلی کارکنان تحت استرس شغلی  استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، استرس شغلی، بهزیستی روان شناختی
|
  • Rozita Kalbasi, Mohammad Hatami*, Mohamad Seyrafi, Monirsadat Hakemi, Mehrdad Sabet Pages 7-15
    Introduction

    Kidney disease causes many physical and mental problems for the patient and reduces the quality of life of these people. The aim of the present study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and process emotion regulation training in quality of life of hemodialysis patients.

    Method

    The statistical population of this semi-experimental study with pretest-post-test-fallow up design were all hemodialysis patients who referred to Loghman Hospital in Tehran in 2019. Among them the patients who were willing and qualified to participate in the study were selected in convenience and then randomly assigned to experimental and control groups (15 persons in the first experimental group, 15 persons in the second experimental group and 15 persons in waiting list control group). The research instrument was the quality of life questionnaire of Hayes et al. (2003). Research data were analyzed using mixed analysis of variance test.

    Results

    The results of data analysis showed that treatment based on acceptance and commitment and process emotion regulation training in the participants of the experimental groups compared to the control group had a significant effect on improving the quality of life of hemodialysis patients (p <0.05). Also, the effectiveness of acceptance and commitment therapy was higher on patientschr(chr('39')39chr('39')) quality of life (p <0.05).

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy and process emotion regulation training is effective on improving the quality of life of hemodialysis patients by increasing behavior control and the desire to experience a range of emotions.

    Keywords: : Acceptance, Commitment Therapy, Process Emotion Regulation Training, Quality of Life, Hemodialysis Patients
  • Yazdan Ahmadi*, Farshid Alazemani, Homayoun Maleki Pages 16-21
    Background and Aim

    Due to the growing trend of aging and chronic diseases in the country in order to reduce the effects of aging and disease, telephoning is the use of telecommunication technology to provide care and counseling to patients. Therefore, this study examines the role of trapping ness in the management of chronic diseases in the elderly.

    Methods

    The present study was conducted in a systematic review by searching for articles using the keywords Tele Nursing elderly, Chronic Diseases, and combining them in SID, Magiran and English, ScienceDirectPubmed and Scopus Persian databases. The title and abstract of the articles and the removal of duplicate items, the quality of the articles found using the JBI tool by the researchers, were reviewed and finally 43 articles were included in this study.

    Results

    The effective role of tele-nursing in improving disease management in patients with type 2 diabetes, hypertension, non-alcoholic fatty liver, heart failure was seen in the reviewed articles and a study that violated the results was not found in the reviewed articles.

    Conclusion

    Tele Nursing plays an effective role in the management of chronic diseases, so the use of this technology in the country and providing a platform for the proper use of the elderly is important because it can have consequences. It has desirable costs such as reducing the costs on the health care system and long-term hospitalizations, which requires strengthening the infrastructure and allocating sufficient funds.

    Keywords: Remote Nursing, Chronic Diseases, Elderly
  • Hadid Mahmoodi, Saman Pishvaee*, Peyman Sanberian, Maryam Shoar Pages 22-30
    Introduction

    In todaychr('39')s high-traffic world, where humans are constantly confronted with various dangers around the world, a proper response system with the proper functioning of pre-hospital medical emergencies is of paramount importance. A major challenge for emergency services worldwide is dispatching ambulances to patients appropriately in terms of limited resources and patient safety.

    Methods

    The mathematical model was first introduced based on the ambulance distribution process in East Tehran Emergency Area and solved using GAMS software based on Epsilon constraint technique and Pareto model analysis. The objective functions are to maximize coverage and minimize costs. To deal with the uncertainties of the parameters, a robust optimization approach was used and the Epsilon method was used for two purposes of modeling. To clarify the model and illustrate the application of the above mathematical model in the real world, a case study was conducted in the eastern region.

    Results

    Based on the proposed model, the number of stations in East Tehran can be reduced from 39 to 19, but the number of ambulances in each station is almost twice as high as the average of 4 or 5 ambulances per station.

    Conclusion

    Reducing the number of bases can have a significant impact on the cost of stationary station equipment, personnel amenities, the cost of time consumed and the property used to build the station, thus saving more stations to reduce time. Responding to demands established increased productivity.

    Keywords: linear programmin model, emergency medical system, constraints, uncertainty, reliability, maximization of cover, minimization of operational costs
  • Shahrbanoo Ghahari, Fatemeh Viesy, Hamed Kavand, Maryam Yeke Fallah, Hossein Zandifar, Nazanin Farrokhi, Reza Davoodi* Pages 31-40
    Background

    Early maladaptive schemas are the most important causes for psychiatric disorders. Therefore, this study aimed at validating maladaptive schemas questionnaire short form (YSQ-SF-75) in clinical and normal groups.

    Method

    This current stud was a cross-sectional and instrument validating research. In this research, 431 subjects were who had referred to psychiatric and psychology centers in Tehran (men: clinical: 33/8%; women: clinical: 66/2%; normal group: 42/7%) were selected and assigned to clinical group (n=204; 47.3%) and normal (n-227; 52/7%) group without diagnosis. Demographic questionnaire and Young Schemas Questionnaire Short Form (YSQ-SF-75) were used to validate the questionnaire. To examine validity of the construct, factor analysis-based correlation method was used and internal consistency method was applied to examine reliability. Data were analyzed using SPSS-22 Software.

    Results

    The Cronbach’s alpha results obtained from internal reliability of early maladaptive schemas questionnaire indicated the range of 0/76-0/90 for this coefficient and 0/96 for the whole scale. Moreover, correlations of items set obtained above 0/4 approving that majority of subscales (except for SI, DS, DI, and SS) have satisfactory internal consistency.

    Conclusion

    the research results showed that this questionnaire is a proper and valid tool to for early maladaptive schemas assessment in normal and clinical adults.

    Keywords: Maladaptive schema, Psychometric properties, personality Disorders
  • Mohammad Darvishi, Hamze Shahali, Mohammad Amininafar, Fatemeh Hajilou* Pages 41-46
    Introduction

    Due to the prevalence of Covid 19 virus and prolongation of the epidemy and the increase in the number of infected women and in order to reduce the methods of transmission of the virus in pregnancy, we decided to review the incidence of this virus in pregnancy and its symptoms in pregnant women in the form of a short report.

    Method

    In a review study and in the period from 2019 to the first 6 months of 2020, important databases such as Google Scholar, PubMed and Up to date in terms of keywords Covid 19, pregnancy, complications, preterm delivery and... was examined.

    Results

    The most common clinical manifestations of patients with Covid 19, including pregnant women, are fever, cough and muscle pain. In laboratory tests in these patients, lymphocytes reduce and CRP increase. Complications of pregnancy and childbirth in affected women include increased preterm labor and increased cesarean section.

    Conclusion

    Remdsivir and chloroquine are used as other drugs of choice for pregnant women.

    Keywords: Covid 19, Pregnancy, Complications, Preterm labor, Cesarean section, Remdesivr, Chloroquine
  • Saeedeh Taghizadeh, Jamal Haji, Mojgan Mohammadimehr* Pages 47-57
    Introduction

    The sudden outbreak of Covid 19 has affected the worldchr('39')s higher education system and has led to changes in conventional teaching methods at most universities. The purpose of this study is a comparative study of challenges and opportunities of higher education during the Corona pandemic in Iran and the world.

    Methods

    The present study is a review study. Data using a systematic review of information resources in the databases ProQuest, Science direct, Scopus, PubMed, Google Scholar, in the period 2019 and 2020 based on the keywords Corona, ‌ Medical education, higher education, Challenge, opportunity was done. Finally, out of 44 collected articles, 31 articles were studied. Resource analysis was performed in the form of documentary content analysis.

    Results

    Based on the findings of the present study, 28 challenges and 24 opportunities each were found in 6 areas of resource analysis that are considered as challenges and opportunities of higher education during the Corona pandemic in Iran and the world. These challenges and opportunities are two different aspects of the impact of Corona on higher education.

    Conclusion

    According to the research findings, it is recommended that university officials and administrators develop appropriate measures and decisions, laws and regulations required in critical situations such as Corona. Also provide the necessary guidance to change the approach of traditional education to e-learning and combination education in order to promote higher education.

    Keywords: Challenges, Opportunities, Higher Education, Comparative Study, Iran, World
  • Mohammad Ali Shayesteh Moghanlou, Nader Markazi-Moghaddam, Reza Tehrani, Seyed Mojtaba Hosseini, Sanaz Zargar Balaye Jame* Pages 58-69
    Introduction

    Hospitals, as one of the main organizations providing health services and also as the largest and most expensive operating unit of the health system, are of special importance and sensitivity in health economics. The purpose of this study is to provide a model of financial indicators for evaluating the performance of specialized and sub-specialized hospitals in Iran.

    Methods

    The present research is an applied research that has been done in four phases with a combination of quantitative and qualitative methods. The first phase includes the study of financial evaluation indicators of the health system and hospitals in scientific texts in Iran and the world, the second phase includes drafting the financial performance evaluation indicators of hospitals and semi-structured interviews with experts, the third phase involves reaching a consensus with using the Delphi technique and the fourth phase includes presenting the model using structural equation modeling and Amos software.

    Results

    Findings show a significant relationship between income domain variables (P-value ≤0.001 and T-Statistics = 7.70), capital structure domain (P-value ≤0.001 and T-Statistics = 4.56), liquidity domain (P-value ≤0.001 and T-Statistics = 3.52), cost domain (P-value = 0.004 and T-Statistics = 2.87) and asset efficiency domain (P-value = 0.012 and T-Statistics = 2.53), with evaluation of financial performance in hospitals.

    Conclusion

    The results of the present study showed that financial performance indicators are classified into 6 areas: profitability, liquidity, income, cost, capital and asset efficiency. Applying and analyzing financial indicators is an essential component of effective financial management and its application in the health system is monitoring financial performance. and predicting problems.

    Keywords: Financial indicator, Financial performance, Performance appraisal, Health system, Hospital
  • Zahra Adibi, Mojtaba Ansari Shahidi*, Amirmohsen Rahnejat, Hasan Rezaee Jamalooee Pages 70-78
    Introduction

    Burnout is a well-known psychological reaction among personnel of stressful departments, which is described as a feeling of emotional fatigue, metamorphosis and reduced personal success. Therefore, the present study was conducted to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on job stress, psychological well-being in personnel with burnout in Isfahan Gas Company.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design and control group waiting for treatment. The statistical population of this research consisted of the personnel of Isfahan Gas Company. By performing the burnout questionnaire (MBI), from among the personnel who received the burn diagnosis, 30 people with burnout were selected by purposive sampling from the personnel of Isfahan Gas Company based on inclusion and exit criteria. They were then randomly assigned to groups of 15. The experimental group received 8 sessions of mindfulness-based cognitive therapy training, while the control group did not participate in these sessions. Research instruments included Job Stress Questionnaire (WSQ), Job Burnout Questionnaire (MBI) and Reef Psychological Well-Being Questionnaire (RPWBS). Data were analyzed using SPSS-24 software and repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that the experimental and control groups were significantly different in terms of research variables (psychological well-being and job stress) in the two stages of pre-test and post-test at the level of 0.001.

    Conclusion

    The results of this study showed that mindfulness-based cognitive therapy can be used to increase psychological well-being and reduce burnout in personnel under job stress.

    Keywords: Mindfulness Based cognitive Therapy, Job stress, Psychological Well-being