فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1399)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد حسن زاده صفحات 7-14

    بیش از پنجاه سال از مطرح شدن مفهوم مدیریت دانش در سپهر علم و ورود آن به فضای زندگی کاری و اجتماعی جامعه از جمله افراد، سازمان‌ها و مجامع از بخش خصوصی تا دولتی می‌گذرد. تجربه این مدت زمان نسبتا طولانی و مانایی مدیریت دانش در ادبیات علمی نشان می‌دهد که این مفهوم یک مد زودگذر نبوده است. با گذشت زمان، مدیریت دانش به عنوان بخشی از مولفه‌های مهم زندگی فردی، سازمانی و اجتماعی درآمده و هزینه‌کردهای مختلفی در این زمینه از سوی افراد و سازمان‌ها انجام شده است. فهم میزان موفقیت مدیریت دانش با توجه به غلبه بعد ناملموس آن بسیار دشوار بوده و همین امر نیز موجب شکل‌گیری سوء تعبیرهای فراوان ارزیابی در این زمینه شده است. این نوشتار، حاصل تجربه 20 سال فعالیت علمی، مشاوره‌ای و اجرایی در عرصه مدیریت دانش را نشان می‌دهد که آسیب‌های عمده پیش روی پیاده‌سازی موفقیت‌آمیز مدیریت دانش در سازمان‌های مختلف را جمع‌بندی کرده و براساس آن شش مولفه تسهیل‌گر را پیشنهاد کرده است. اشاعه این تسهیل‌گرها می‌تواند به جلوگیری از تکرار اشتباهات در آینده و ارتقای ضریب موفقیت طرح‌های جاری کمک کند. این تسهیل‌گرها در شش دسته کلی «آگاهی از مدیریت دانش»، «مشارکت زیست بومی»، «پشتیبانی هدفمند»، «انتظارات واقع‌بینانه»، «آمادگی زیرساختی» و «فرهنگ پشتیبان» ارایه و تبیین شده و راهکارهایی برای کاهش آنها پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش سازمانی، مشارکت زیست بومی، دارایی های دانشی، مشارکت دانشی
  • فریده عصاره*، زاهد بیگدلی، منیجه شهنی ییلاق، صدیقه طاهرزاده موسویان صفحات 15-48

    هدف :

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی علی مولفه های سواد اطلاعاتی و یادگیری سازمانی با میانجی گری مدیریت دانش در میان کارکنان زن و مرد پالایشگاه گاز بیدبلند شهرستان بهبهان انجام شد.

    روش شناسی:

     این پژوهش، همبستگی از نوع تحلیل مسیر با مدل معادلات ساختاری (SEM) است. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان پالایشگاه گاز بیدبلند بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی تعداد 188 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس سواد اطلاعاتی بیگدلی (1396)، پرسشنامه های مدیریت دانش لاوسون (2003) و یادگیری سازمانی نیفه (2001) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS و SPSS نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها

    مقادیر شاخص های برازندگی مربوط به الگوی پیشنهادی پژوهش نشان داد که اکثر شاخص های برازندگی در حد مطلوب و تا حدودی زیادی قابل قبول است. در رابطه با فرضیه های مربوط به اثر مستقیم، یافته ها نشان داد که سواد اطلاعاتی اثر مستقیم و مثبت بر مدیریت دانش و یادگیری سازمانی دارد. همچنین مدیریت دانش نیز رابطه مستقیم و مثبت بر یادگیری سازمانی دارد. نتایج آزمون بوت استراپ در خصوص فرضیه ی غیر مستقیم نشان داد که سواد طلاعاتی از طریق مدیریت دانش اثر غیر مستقیم و مثبت بر یادگیری سازمانی کارکنان پالایشگاه گاز بیدبلند شهرستان بهبهان دارد.

    نتیجه گیری

    یادگیری سازمانی یکی از ویژگی های مهم هر سازمان دانش- محور است که در رسیدن سازمان ها به اهداف شان نقشی کلیدی ایفا می کند. بنابراین مدیران پالایشگاه بیدبلند بهبهان جهت تقویت و استفاده بهینه از دارایی های نامشهود خود و کسب مزیت رقابتی توسط این دارایی ها، ضرورت دارد کارکنان را به مهارت های سواد اطلاعاتی توانمند سازند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سواد اطلاعاتی، یادگیری سازمانی، پالایشگاه گاز بیدبلند، سازمان های دانش محور
  • سید مهدی نارمنجی*، محسن نوکاریزی، نصرت ریاحی نیا، محمد زره ساز صفحات 49-78

    هدف:

     پژوهش حاضر بررسی رفتار اشتراک گذاری اطلاعات دانشجویان دانشگاه های استان خراسان جنوبی در شبکه های اجتماعی مجازی اینستاگرام، تلگرام و واتساپ بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های زیر پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در استان خراسان جنوبی است که در سال تحصیلی 1397-1398 مشغول به تحصیل بودند و حداقل شش ماه تجربه استفاده از یکی از شبکه های اجتماعی مجازی تلگرام، اینستاگرام یا واتساپ را داشتند. حجم نمونه براساس فرمول کوکران برای حجم جامعه نامعلوم برابر 384 نفر لحاظ گردید. پاسخگویان به روش طبقه ای تصادفی غیرنسبتی انتخاب شدند. در مجموع 335 (24/87 درصد) پرسشنامه تکمیل شد.

    یافته ها

    نشان داد که دانشجویان بیشتر از حد متوسط به اشتراک گذاری اطلاعات در شبکه های اجتماعی مجازی مورد بررسی اقدام کردند. بین رفتار اشتراک گذاری اطلاعات دانشجویان زن و مرد و دانشجویان حوزه های تحصیلی مختلف در این شبکه ها تفاوت معناداری یافته نشد، اما بین رفتار اشتراک گذاری اطلاعات دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف تفاوت معناداری مشاهده شد. افزون بر این، نتایج نشان داد که بین برخی از انواع اطلاعات به اشتراک گذاشته شده توسط پاسخگویان زن و مرد، حوزه های تحصیلی مختلف و مقاطع تحصیلی مختلف در این شبکه ها تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    دانشجویان زمان زیادی صرف اشتراک گذاری اطلاعات در شبکه های اجتماعی مجازی می نمایند. از این رو عدم توجه به رفتارهای اشتراک گذاری اطلاعات توسط دانشجویان در شبکه های اجتماعی مجازی موجب نقصان در توانایی ایشان در استفاده از ابزارهای ارتباطی علمی خواهد شد که این مسئله می تواند عقب ماندگی علمی جامعه ایران را در زمان حاضر به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری اطلاعات، دانشجویان، شبکه های اجتماعی مجازی، اینستاگرام، تلگرام، واتساپ، خراسان جنوبی
  • مرتضی نبی میبدی، حمیدرضا خدمتگزار*، سیروس علیدوستی صفحات 79-114

    هدف:

     شبکه های اجتماعی با بسترسازی برای گفت وگوی کاربران و مشارکت آنها در ساخت محتوا، فرصت های بسیاری را برای کسب وکار پدید آورده اند. مانند هر کسب وکار دیگر، این شبکه ها نیز نیازمند منطقی برای ارزش آفرینی و درآمدزایی هستند. با این همه، نمی توان برای همه آنها نسخه یکسانی داشت. هدف پژوهش حاضر بررسی منطق درآمدزایی شبکه های اجتماعی گوناگون است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش با ارزیابی تطبیقی انجام و نخست، چارچوب دو لایه ای برای دسته بندی شبکه های اجتماعی بر پایه ماهیت ارتباط میان کاربران و محتوا و تعریف اجزای منطق درآمدزایی ارایه شد. سپس منطق درآمدزایی شبکه های اجتماعی گوناگون با این چارچوب مقایسه و پیشنهاد گردید.

    یافته ها

    یافته های شبکه های اجتماعی بیشتر از راه تبلیغات، اشتراک افزوده، فروش خدمات و محصولات جانبی، و سرمایه گذاری بیرونی/ تامین مالی، جریان پول را وارد مجموعه خود می کنند. هرچند کاربرد و اولویت آنها بر پایه حرفه ای و/ یا تخصصی بودن شبکه، تفاوت هایی با یکدیگر دارند.

    نتیجه گیری

    شبکه اجتماعی زمانی می تواند ارزش بیافریند و از این ارزش درآمد به دست آورد که با ارایه خدمات و ویژگی های رایگان و جذاب، زمینه مشارکت موثری را فراهم سازد که در آن یک گروه از کاربران بتوانند ارتباط و محتوای دلخواه گروه دیگر را پدید آورند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، ارزش آفرینی، درآمدزایی، مدل های کسب وکار
  • توران باقری* صفحات 115-136

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی میزان انطباق معماری اطلاعات سطح خارجی نرم افزار سیمرغ از دیدگاه کتابداران کتابخانه های تخصصی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان های کشور انجام گرفته است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی و به صورت توصیفی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کتابداران (60 نفر) کتابخانه های تخصصی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان های کشور بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته است که در سه مولفه سطح خارجی، وضعیت تعاملی، قابلیت ها و امکانات معماری اطلاعات نرم افزار سیمرغ را مورد بررسی قرار داده است. روایی توسط تعدادی از اساتید مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با آلفای کرونباخ 93% تایید شد. داده ها با نرم افزار SPSS و با آنالیز واریانس و آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که وضعیت معماری اطلاعات نرم افزار سیمرغ در مولفه های سطح خارجی با میانگین 55/3، وضعیت تعاملی با میانگین 73/3، قابلیت ها و امکانات معماری اطلاعات با میانگین52/3 مطلوب است.

    کلیدواژگان: کتابخانه های تخصصی، معماری اطلاعات، نرم افزار سیمرغ، نرم افزارهای کتابخانه ای، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، کتابداران
  • فتانه وهابی*، سعید اسدی صفحات 137-158

    هدف:

     هدف پژوهش حاضر استفاده از بازخورد رفتاری فرد، در بازیابی اطلاعات بود. به این منظور کاربران با محدوده مطالعاتی مشخص مورد بررسی قرار گرفته و برخی از جستجوهای آنها به عنوان نمونه رفتار بررسی شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با استفاده از روش مشاهده اجرا شده است. این مطالعه با همکاری30 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی با پیشینه تخصص در جستجوی اطلاعات انجام شد. از تعداد30 شرکت کننده، 15 نفر زن و 15 نفر مرد از گروه سنی 35-29 بودند. تمام فرایند جستجوی انجام شده از سوی هر یک از آزمودنی ها به وسیله نرم افزار تصویربرداری از صفحه نمایش ذخیره شد. آنچه که در این پژوهش بکار رفته مطالعه موردی است. جامعه مورد مطالعه، کاربران بخش جستجوی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات بودند. در این مطالعه تلاش شد روند بازیابی اطلاعات توسط افراد مورد بررسی قرار گیرد.

    یافته ها

    الگوی جستجوهای انجام شده، در بیشتر موارد به صورت کلی به جزیی و اختصاصی است. شرکت کنندگان جستجویشان را با اطلاعات کلی مانند معرفی و بررسی حقایق شروع نموده و سپس هر یک بر روی جنبه های خاصی تمرکز کردند. در بعضی موارد، کاربران در حین جستجو ایده های جدیدی بدست آوردند. با توجه به نتایج به دست آمده، پیشینه کلی، دانش موضوعی، محدوده زمان و ابزارهای در اختیار، پاسخ مورد نظر را تحت تاثیر قرار می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تجزیه و تحلیل یافته ها می توان نتیجه گرفت که جهت افزایش سطح مهارت اطلاع یابی کاربران فعلی و آینده، باید دوره آموزشی تخصصی بازیابی اطلاعات برای همه طبقات کاربران برگزار گردد. در راستای افزایش سطح دسترسی کاربران پیشنهاد می گردد تمهیداتی جهت تهیه، افزایش، روزآمدسازی و غنای منابع اطلاعاتی الکترونیکی و آموزش استفاده از این منابع برای تمام کاربران با مرتبه های علمی مختلف اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، پایگاه اطلاعاتی، جستجوی اطلاعات
  • رضا کریمی*، زهره چنبری صفحات 159-180

    هدف:

     پژوهش حاضر بررسی فضای کسب وکار ناشران فعال در زمینه فروش کتب به صورت الکترونیک در استان قم و بر حسب مدل استروالدر بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش با روش پیمایشی تحلیلی از نوع کاربردی انجام شده است. جامعه آماری موردنظر، 75 ناشر مستقر در مجتمع ناشران استان قم است، که در زمینه فروش کتب به صورت الکترونیک فعال هستند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که براساس مدل استروالدر تنظیم شده است. و داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مجموع براساس مدل استروالدر، وضعیت ناشران در بخش مشتری از شرایط مطلوبی برخوردار بوده است. در بخش هایی چون ارزش پیشنهادی، ارتباط با مشتری، منابع کلیدی، مشارکت های کلیدی، فعالیت های کلیدی شرایط از وضعیت متوسطی برخوردار بوده و نیاز به بررسی و تقویت این بخش ها احساس می شود. همچنین وضعیت کسب وکار ناشران در بخش های کانال های ارتباطی، جریان های درآمدی و ساختار هزینه به نسبت سایر موارد با چالش هایی روبه رو بوده است. بخش های ساختار هزینه با رتبه 11/8، مشتری با رتبه 21/7 و منابع کلیدی 74/6 به ترتیب از بالاترین اولویت نزد ناشران برخوردار بوده اند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش توانسته است فضای کسب و کار ناشران فعال در حوزه فروش کتب به صورت الکترونیکی را براساس مدل استروالدر مورد مطالعه قرار داده و راهکارهایی برای ارتقای کسب و کار آنها ارایه دهد.

    کلیدواژگان: مدل استروالدر، مدل های کسب وکار، کتاب الکترونیکی، ناشران، استان قم، بازاریابی کتاب
  • بهرنگ صفری، سید علی اصغر رضوی*، میترا قیاسی صفحات 181-207

    هدف :

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذار بر حاکمیت فناوری اطلاعات، مهارت های کوآنتومی و مهندسی دانش در نهاد کتابخانه های عمومی کشور انجام شده است.

    روش شناسی:

    روش پژوهش کیفی و به لحاظ هدف اکتشافی و مبتنی بر مصاحبه های نیمه ساختاریافته است. جامعه آماری پژوهش را خبرگان اجرایی که آشنایی کامل با نهاد کتابخانه های عمومی کشور داشتند، تشکیل داده و 15 نفر از اساتید گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی و فناوری اطلاعات و مدیران نهاد کتابخانه های عمومی کشور به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. به منظور شناسایی عوامل از تحلیل تم استفاده گردید.

    یافته ها

    مضامین اصلی تاثیرگذار بر حاکمیت فناوری اطلاعات، شاخص های ساختاری و شاخص های درون سازمانی شامل 4 مضمون فرعی هستند. همچنین مضامین اصلی تاثیرگذار بر مهارت های کوانتومی شامل تفکر خلاق، تفکر سیستمی و تفکر اقتضایی و موقعیت گرایی و مضامین اصلی تاثیرگذار بر مهندسی دانش شامل کیفیت دانش، طراحی ساختار، آزمایش برای تایید اعتبار قوانین سازماندهی دانش، مستندسازی و نگهداری دانش می باشند که به ترتیب مشتمل بر 8 و 16 مضمون فرعی هستند.

    نتیجه گیری

    در حوزه های حاکمیت فناوری اطلاعات، مهارت های کوانتومی و مهندسی دانش، پژوهش های محدودی انجام شده است. لذا شناسایی عوامل موثر بر حاکمیت فناوری اطلاعات، مهارت های کوانتومی و مهندسی دانش در نهاد کتابخانه های عمومی کشور کاربرد دارد. شناسایی عوامل می تواند برنامه ریزی جامعی در جهت توسعه حاکمیت فناوری اطلاعات، افزایش مهارت های کوانتومی و ارتقاء مهندسی دانش را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مهارت کوانتومی، مهندسی دانش، نهاد کتابخانه های عمومی
  • حسین جنتی فر*، مسعود بختیاری صفحات 209-240
    هدف

    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر مدیریت دانش مدیران بر رفاه کارکنان در محیط کار، در شرکت پخش سراسری بانی چاو ایرانیان بوده است. انجام تحقیق حاضر می تواند دانش جدیدی به مسیولین پخش شرکت ها در مورد مدیریت دانش و احساس کارکنان از رفاه دهد و میزان مفید یا غیرمفید بودن آن را بررسی نماید. مشکلات احتمالی که در مدیریت دانش به وجود خواهد آمد را شناسایی و راه حل ارایه کند.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، تحقیق کاربردی بوده و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات، پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان شرکت پخش سراسری بانی چاو ایرانیان است. در تحقیق حاضر به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز مدل پژوهش، از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. روش نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری تصادفی ساده بوده و به تعداد متناسب با حجم جامعه آماری و براساس فرمول کوکران انتخاب شد.

    یافته ها:

     روایی پرسشنامه از طریق روایی همگرا و پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ (0.845) تایید شد. نتایج با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای 22SPSS و Smart PLS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد مدیریت دانش مدیران بر رفاه کارکنان در محیط کار در شرکت پخش سراسری بانی چاو ایرانیان تاثیر دارد. همچنین کسب دانش، به اشتراک گذاری دانش، خلق دانش، تدوین دانش و حفظ و نگهداری دانش بر رفاه کارکنان در محیط کار در شرکت پخش سراسری بانی چاو ایرانیان تاثیر دارد. در یک تحلیل مقایسه ای می توان بیان کرد تحقیقات قبلی بر روی مفهوم و شیوه های مدیریت دانش به طور گسترده، مطالعه کرده است. علاوه بر این محققین در گذشته نشان دادند که فرآیند دانش متشکل از تبادل دانش و پرورش و برداشت (نتیجه) دانش است. همچنین محققین، خلق دانش و به اشتراک گذاری دانش را به عنوان شیوه های مدیریت دانش، معرفی می کنند.

    نتیجه گیری:

    هرچند ساختار سیستم های اطلاعاتی نسبتا مناسب بوده است، اما نتایج آماری مطلوبی را به همراه ندارد و الزاما منجر به بهبود عملکرد مدیریت دانش در سازمان ها نمی شود. به نظر می رسد چالش اصلی مدیریت دانش در سازمان های مورد مطالعه، مدیریت بهینه اطلاعات به منظور تبدیل آن به دانش سازمانی باشد. در این زمینه تشکیل واحد مدیریت دانش که بتواند برنامه ریزی و طرح جامعی را برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات و به کارگیری نتایج در بهبود عملکرد سازمان تدوین و اجرا نماید، احساس می شود. شیوه های مدیریت دانش و حس کارکنان از رفاه در محیط کار، در هر سازمانی ضروری است و مدیران باید شیوه های مدیریت دانش را به عنوان یک اولویت با هم ترکیب کنند تا حس کارکنان از رفاه در محیط کار بهبود یابد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تدوین دانش، حفظ و نگهداری دانش، رفاه کارکنان، شرکت پخش سراسری بانی چاو ایرانیان، خلق دانش
|
  • Mohammad Hassanzadeh Pages 7-14

    More than fifty years have passed since the introduction of the concept of knowledge management in the field of science and its entry into the working and social life of society, including individuals, organizations, and associations from the private to public sectors. The experience of this relatively long time and the meaning of knowledge management in the scientific literature show that this concept has not been a fad. Over time, knowledge management has become an important component of individual, organizational, and social life, and various expenses in this field have been done by individuals and organizations. Understanding the success rate of knowledge management is very difficult due to the dominance of its intangible dimension, and this has led to the formation of many misinterpretations of evaluation in this field. This paper shows the result of 20 years of experience in scientific, consulting, and executive activities in the field of knowledge management, which summarizes the major Possible harms to successful implementation of knowledge management in various organizations and suggests six facilitator components. Dissemination of these facilitators can help prevent the repetition of mistakes in the future and improve the success rate of current projects. These facilitators are presented and explained in six general categories: "Knowledge Management Awareness", "Echo-systemic co-existence", "Targeted Support", "Realistic Expectations", "Infrastructure Preparedness" and "Supportive Culture" and solutions to reduce them are proposed.

    Keywords: Knowledge Management, Organizational Knowledge, Echo-systemic coexistence, Knowledge Assets, Knowledge Partnership
  • Farideh Osareh *, Zahed Bigdeli, Manijeh Shahni Yilagh, Sedigheh Taherzadeh Mousavian Pages 15-48
    Objective

    The aim of this study was to investigate the causal relationship between information literacy components and organizational learning mediated by knowledge management among men and women employees of Bidboland gas refinery in Behbahan.

    Methodology

    The present study is correlational, of path analysis type with structural equations (SEM). The statistical population of the study is all formal and contractual employees of Bidboland gas refinery in Behbahan city in 2019. to determine the sample size, the number of paths tested in the model was used as a criterion; according to Klein (2011, p. 12) between 10 to 20 people can be selected for each path. For this purpose, 15 people were selected for each path. Finally, the number of people in the statistical population was determined to be 188 using random sampling. Data collection tools were Bigdley Information Literacy Scale (2017), Lawson Knowledge Management Questionnaire (2003), and Nife Organizational Learning (2001). Different preliminary analysis (mean, standard deviation, minimum, and maximum score) was used to analyze the data. The skewness and elongation test, as well as the correlation coefficient, were used to normalize the data. The suitability of the proposed model was assessed through the structural equation model with Emus software version 23. To determine the fit of the proposed model with a combination of data, the following fit indices were used: chi-square (c2), relative chi-square (df/c2), good fit index (GFI), adjusted good fit index (AGFI), index Adaptive fit (CFI), incremental fit index (IFI) and root mean index of mean squared error (RMSEA) and bootstrap method were used to test the mediating effects.

    Results

    The values of fit indicators related to the proposed research model showed that most fit indicators are acceptable and to a large extent acceptable. Regarding the direct effect hypotheses, the findings showed that information literacy components have a direct and positive effect on knowledge management and these components explain 40% of knowledge management. Also, the findings showed that information literacy and organizational learning components has a direct and positive relationship and knowledge management has a direct and positive relationship with organizational learning and knowledge management explains 61% of organizational learning. The results of the bootstrap test regarding the indirect hypothesis showed that information literacy through knowledge management has an indirect and positive effect on the organizational learning of the employees of Bidboland gas refinery in Behbahan city.

    Conclusion

    In general, according to the findings of the present study, it can be argued that information literacy is considered as a tool of empowerment in today's information society that is correlated with knowledge management, ie empowerment of people with information literacy skills in creating appropriate knowledge management in organizations and organizational learning. It has a positive effect. Therefore, it is necessary for Behbahan Bidboland Gas Refinery to achieve its organizational goals by holding training workshops to raise the level of information literacy skills of its employees to improve the organizational learning of individuals and knowledge management in line with organizational goals.

    Keywords: Knowledge Management, Information literacy, organizational learning, Bidboland Gas Refinery, Knowledge-Based Organizations
  • Seyyed Mahdi Narmenji *, Mohsen Nowkarizi, Nosrat Riahinia, Mohamad Zerehsaz Pages 49-78
    Aim

    The main purpose of the present study was to investigate the students’ information sharing behavior in the universities of South Khorasan Province in the social network sites of Instagram, Telegram, and WhatsApp.

    Methodology

    This research was of an applied type and was conducted through a survey method. The study population consisted of all the students of universities affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology in South Khorasan Province in Iran who were studying in the academic year of 2018-2019 with a minimum experience of six months in using one of the social network sites of Telegram, Instagram or WhatsApp.

    Findings

    Only about 33% of the respondents have used social network sites for less than an hour during 24h. The rate of use has been more than three hours in 24h for about 24.5% of the respondents. Nearly 50 percent of respondents have used social network sites for more than three years, and only about 13 percent have experienced using these networks between six months to a year. Among the social network sites surveyed, respondents mostly used Telegram to share information. The results showed that students shared information on social network sites more than average. In choosing a social network, there was no significant difference between the information sharing behavior of male and female students and students of different fields of study, but there was a significant difference between the information sharing behavior of students of different educational levels. In addition, the results showed that there was a significant difference between sharing economic, personal, and family, art, and sports information by male and female respondents. There was also a significant difference between economic, cultural- social, and religious information shared by students in different fields of study on social network sites. There was a significant difference between respondents of different educational levels regarding economic, entertaining, occupational-professional, cultural-social, religious, artistic, and sports information shared in social network sites

    Conclusion

    Students spend a lot of time sharing information on social network sites.

    Keywords: Information Sharing, Students, Virtual social networks, Instagram, Telegram, WhatsApp, South Khorasan
  • Morteza Nabi Meybodi, HamidReza Khedmatgozar *, Sirous Alidousti Pages 79-114
    Aim

    Social network sites (SNSs) create many opportunities for businesses by preparing a context for interaction between the users and their participations in generating content. Like any other business, these networks require logic to increase value creation and revenue-generating. However, not a single logic can be suggested for all. This paper examines the revenue-generating logic of different types of SNSs. For this purpose, this study attempts to find answers to the following three questions: 1) What are the distinguishing characteristics of different social network sites? 2) How can they create value and generate revenues? and 3) How the differences between them affect their business logic?

    Methodology

    Comparative evaluation is used for analyzing the revenue-generating of SNSs. Accordingly, a framework was developed for comparing four different types of SNSs. This proposed framework has two layers; a) the basic logical layer of relationship-content for classifying the social network sites and b) the business logic layer as the logic for comparing different types of sites.

    Findings

    SNSs can earn money via ads, premium subscriptions, selling additional services and products, and funding. However, considering the nature of these sites, some changes are made to the form of applying revenue-generating techniques and their priorities to make them consistent with their competitive advantages.

    Conclusion

    SNSs can bring real value and generate money only when they can provide a free and attractive context for effective participation; in other words, when a group of users can provide another group(s) with relationships and content of interest. As the number of users increases in these sites, the attractiveness of ads matched with their types as a source of revenue is also increased. However, as we move toward more professional sites, it is the relationships between the users that have a higher value, and based on that, professional and job-related revenue-generating strategies are more commonly used. But, as we approach more specialized sites, the value of the shared content increases and revenue-generating strategies change and become more in line with specialized content on the site. Furthermore, although the specialized or professional nature of these types decreases their potential number of users, they can increase the potential of revenue-generating by developing professional relationships and organizing the specialized and rich content; and use of additional products sales and services and premium subscription strategies (matched with their nature of relationships and content). These types can also earn money via funding due to presenting new ideas in different specializations. The results of this study can be useful for the existing and new social network sites for developing their businesses.

    Keywords: Social network sites (SNSs), classification of SNSs, value creation, Revenue-generating, business models
  • Tooran Bagheri * Pages 115-136
    Purpose

    This survey is done in order to identify the Simorg software surface external architecture information from the points of view of expertised librarians' Management and planning Organization in Iran.

    Methodology

    According to the objectives, nature of the subject, statistical population, temporal and spatial conditions, the present research method is descriptive and inferential. An applied research that aims to develop practical knowledge in a particular field. The population of the Management and Planning Organization research librarians all 60 provinces that were considered. Research data were also collected using a researcher-made questionnaire. After developing the questionnaire, in order to ensure the validity of the questionnaire to 10 experts in the field of information architecture had significant activities, send questions and comments on the final shape was used. besides, its stability was confirmed 93 percent by Cronbach's alpha. In addition to using descriptive statistical analysis of parameters such as frequency, median, mean and standard deviation, analysis of variance and t tests, especially inferential statistics were used. Kolmogorov-Smirnov test was also performed to check the compliance of data with normal distribution.

    Findings

    the results indicated that the librarians surveyed in this study, with an average of 55/3, the outer surface of the information architecture of Phoenix software in terms of organization, position on the screen, forms have data entry, alerts and The error is in good condition. Findings showed that between the views of librarians in this study with an average of 73.3, the degree of interaction with the external level of Simorgh software in terms of capabilities and features of information architecture such as processing speed and software interaction, the ability to correct user errors, data exchange, Routing, use of Boolean operators, etc. are in good condition. Findings showed that among the librarians in this study with an average of 52.3, Simorgh software has flexibility and user-friendliness and also has a significant effect on increasing the effectiveness, efficiency and job satisfaction of librarians.

    Results

    Information architecture is a way to organize content in software systems with the aim of increasing the accessibility and comprehensibility of information by users. The role of information architecture as a tool for planning, organizing and application development of information technology is very prominent. Therefore there is so much coincidence between Simorg software external surface architecture information from Plan and Budget Organizatin in librarians' points of view in the provinces of country.

    Keywords: Simorg software, Specialised libraries, Information Architecture, library software, Management, Planning Organization, librarians
  • Fataneh Vahabi *, Saeid Asadi Pages 137-158
    Purpose

    The purpose of this study is to use individual behavioral feedback in information retrieval. For this purpose, users are examined with a specific range of studies and some of their searches are considered as examples of their behavior.

    Methodology

    The present case study is applied research that has been carried out using the observation method. The study was conducted in collaboration with 30 students with a background in the search for information. Out of 30 participants, 15 were women and 15 were men in the age group of 35-39. The entire search process performed by each subject was saved by the screen imaging software. The study population was the users of the search section of the Information Science and Technology Research Institute. In this study, an attempt was made to examine the process of information retrieval by individuals.

    Findings

    The pattern of searches performed in most cases is from a general to a specific approach. The participants started their search sessions by looking for holistic information such as searching for learning and analyzing the facts and then continued to more specific areas. The findings showed that background, general knowledge, time and available tools are the factors that impact the results for a user.

    Conclusion

    according to the results, it is concluded that in order to increase the information skills of current and future users, a specialized training course on information retrieval should be held for all classes of users. In order to increase the level of accessibility of users, it is recommended to think about provision, enhancement, updating and enrichment of electronic information resources and training of the use of these resources for all users of different scientific degrees.

    Keywords: information retrieval, Database users, Behavior Feedback, Database
  • Reza Karemi *, Zohreh Chanbari Pages 159-180
    Aim

    The purpose of the present study is to the business environment of publishers in Qom province who were active in selling books electronically based on the Osterwalder business model.

    Methodology

    This research has been carried out through a survey-analytical method of applied type. The statistical population consisted of 75 publishers based in Qom Province Publishers Complex who have been active in selling books electronically. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire based on the Osterwalder business model. The collected data were analyzed using SPSS software using descriptive and inferential statistics

    Findings

    With the advent of information technology in the new age, most businesses have changed. The organization or individuals who want to be successful in business must evaluate their current situation and then identify the relevant gaps and plan to address these gaps. Publishers' business status in the customer sector is in good condition. In terms of value proposition, customer relationship, key resources, key partnerships, and key activities, there was a need to rethink strategies, and in the communication channels, revenue stream and cost structure has been challenged. The cost structure sections with a rank of 8.11, the customer with a rank of 7.21, and the key resources with a rank of 6.74 had the highest priority among publishers. The components of a well-known brand, social networks, and the use of incentive schemes, the components of producing a product with excellent content and structure, identifying a product with excellent content and structure, manpower, and product distribution with excellent content and structure are at the desired level.

    Conclusion

    this research has been able to study the business environment of publishers active in the field of selling books electronically based on the Osterwalder model and provide solutions to improve it.

    Keywords: osterwalder, business model, e-book sales, Qom Province publishers
  • Behrang Safari, Seyed AliAsghar Razavi *, Mitra Ghiasi Pages 181-207
    Aim

    Organizations' dependence on information technology is increasing day by day and the dominance of information technology is recognized as an important factor in achieving the goals of the organization by using information through the use of technology. In today's complex world, traditional management skills alone are no longer the response, so perhaps the principles of quantum physics can provide a set of skills that are more appropriate to respond to the complexities of the quantum age. Quantum skills have the capability to lead to increased effectiveness and organizational development. On the other hand, today knowledge is recognized as a source of innovation, the productivity of human sources, and organizational growth. Knowledge engineering helps people to have a suitable understanding of the phenomena and knowledge related to them.Therefore, given the rapid and comprehensive changes in information technology over the range of activities and services of libraries and information centers which are effective on user satisfaction and the motivation of human sources, it is important to use information technology, knowledge engineering, and quantum skills and highlight the need of identifying their dimensions. Therefore, the present study was conducted to identify the factors affecting the dominance of information technology, quantum skills, and knowledge engineering in the public libraries of the country.

    Methodology

    The research method is qualitative and exploratory in terms of purpose and based on semi-structured interviews. The statistical population of the study consisted of executive experts who were fully acquainted with the public libraries of the country, and 15 professors of the departments of information science and information technology and managers of public libraries were selected by snowball sampling method. Theme analysis was used to identify the factors.

    Findings

    A review of the research findings showed that the main themes affecting the IT governance, structural indicators, and internal indicators include 4 sub-themes. Also, the main themes affecting quantum skills are creative thinking, systems thinking and contingency thinking, and situationism, and the main themes affecting knowledge engineering are knowledge quality, structure design, testing to validate the laws of knowledge organization, documentation, and knowledge retention. The order consists of 8 and 16 sub-themes.

    Conclusion

    Little research has been done in the areas of IT governance, quantum skills, and knowledge engineering. Therefore, identifying the factors affecting IT governance, quantum skills, and knowledge engineering is used in the public libraries of the country. Identifying factors can also lead to comprehensive planning to develop IT governance, increase quantum skills, and enhance knowledge engineering.

    Keywords: IT Governance, Quantum Skills, Knowledge Engineering, public libraries
  • Hossein Janatifar *, Masoud Bakhtiari Pages 209-240
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effect of managers' knowledge management on employee welfare in the workplace in Bani Chao Iranian Broadcasting Company. Conducting the present research can give new knowledge to the distribution managers of companies about knowledge management and employees' sense of well-being and examine whether it is useful or unhelpful. It can identify and solve potential problems that will arise in knowledge management.

    Methodology

    The present study is applied research in terms of purpose and a survey in terms of data collection and analysis. The statistical population of the present study is the employees of Bani Chao Iranian Broadcasting Company. In the present study, a standard questionnaire was used to collect the data required for the research model. The sampling method in this study included simple random sampling in a number appropriate to the size of the statistical population and the sample was selected based on Cochran's formula.

    Findings

    The validity of the questionnaire was confirmed by convergent validity, and the reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha (0.845). The results were analyzed using structural equation modeling and 22PSPSS and Smart PLS software. The results showed that the knowledge management of managers has an effect on the welfare of employees in the workplace in Bani Chao Iranian Broadcasting Company. Also, acquiring knowledge, sharing knowledge, creating knowledge, compiling knowledge, and maintaining knowledge have an impact on the well-being of employees in the workplace in Bani Chao Iranian Broadcasting Company. In a comparative analysis, it can be said that previous research on the concept and methods of knowledge management has been extensively studied. Besides, researchers in the past have shown that the process of knowledge consists of the exchange of knowledge and the cultivation and perception (result) of knowledge. Researchers also introduce knowledge creation and knowledge sharing as methods of knowledge management.

    Conclusion

    Although the structure of information systems is relatively good, but does not provide good statistical results and does not necessarily lead to improving knowledge management performance in organizations. It seems that the main challenge of knowledge management in the studied organizations is the optimal management of information to turn it into organizational knowledge. Applying the results is felt to develop and improve the performance of the organization. Knowledge management practices and employees 'sense of well-being at work are essential in any organization, and managers should combine knowledge management practices as a priority to improve employees' sense of well-being at work.

    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Creation, maintenance of knowledge, welfare of employees