فهرست مطالب

جغرافیای اجتماعی شهری - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1400)

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/14
  • تعداد عناوین: 14
|
  • اعظم ادهمی خامنه، ابوالفضل مشکینی*، فهیمه باب الحوائجی، فاطمه نوشین فرد، داریوش مطلبی صفحات 1-24
    تبیین موضوع

    مسکن از نیازهای اصلی زندگی در سراسر دنیا به‫شمار می آید و در شهرها، مسئله بزرگی برای شهروندان و مسیولین محسوب می شود. هدف این مقاله، شناسایی و تحلیل شاخص های موثر در بخش مسکن و تبیین این شاخص ها در برنامه ریزی مسکن شهری در ایران در بازه زمانی 40 ساله (سال‏های 1357 تا 1396) مستخرج از مرکز آمار ایران است.

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی است. رویکرد کلی حاکم بر آن تحلیل محتوای کیفی است که در قالب آن اسناد و گزارش ها، اسناد بالادستی شامل برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و طرح جامع مسکن و سایر اسناد مرتبط با موضوع مسکن مورد بررسی قرارگرفته اند. در بخش تحلیل به منظور شفاف سازی و درک بهتر، از شکلهای مربوط به میانگین های آماری که در نرم افزار Spss و Excell تهیه شده اند، استفاده شده است.

    یافته ‎ها

    نشان دهنده آن است که تعداد شاخص های موثر بخش مسکن در دهه 60 با توجه به حوادث رخ داده در این دوران از قبیل جنگ، تصویب قانون زمین شهری و... و سیاست های در نظر گرفته شده توسط دولت در زمینه تخصیص مسکن به شهروندان بالاتر از سایر دوره ها بوده است. از میزان این شاخص ها در سال های بعد به ویژه دهه 80 و 90 کاسته شده اما در این دهه ها بر فراوانی شاخص های مسکن افزوده شده است.

    نتایج

    شاخص های مطرح در این دهه ها مشابه بوده و در طی گذشت زمان تغییر چندانی در آن ها رخ نداده و به صورت ثابت و سنتی باقی مانده اند. تغییر این شاخص ها در برنامه ریزی مسکن در شهرهای ایران امری لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: بانک داده های مسکن، برنامه ریزی مسکن شهری، شاخص مسکن، شاخص های ایران
  • سید مصطفی موسوی، مریم کریمیان بستانی*، معصومه حافظ رضازاده صفحات 25-44
    تبیین موضوع

    تامین هزینه های شهرداری در کشورهایی با سیستم اقتصادی ناکارآمد، نظام مالیاتی ضعیف و نبود مشارکت شهروندان؛ به ناچار به سوی منابع ناپایدار درآمدی از سوی شهرداری ها هدایت می گردد. در تحقیق حاضر نیز به تحلیل منابع تامین درآمد پایدار شهرداری ها در جهت توسعه شهری پرداخته شده است.

    روش

    روش انجام تحقیق توصیفی - تحلیلی از نوع پیمایشی می باشد؛ پژوهش حاضر در 4 بخش اصلی انجام گرفت در بخش اول درآمدهای پایدار و ناپایدار شهر تهران در دوره ده ساله به تفکیک مناطق شهری مورد ارزیابی قرار گرفته نتایج این بخش از تحقیق گواهی بر ناپایداری شدید درآمدهای شهرداری تهران می باشد. در بخش دوم به بررسی نقش عوامل تامین مالی پرداخته شد

    یافته ‎ها

    یافته ها نشان داد که اصل کفایت با عدد وزنی 0.155 و اصل استقلال با میانگین وزنی 0.1506 مهمترین معیارهای تامین مالی شهرداری تهران بحساب می آیند و اصل صرفه جویی و پایداری کمترین وزن را به خود اختصاص داده اند و در رده های آخر قرار می گیرند. در بخش سوم به ارزیابی مهمترین معیارهای تامین مالی شهرداری تهران پرداخته شد براساس نظرات کارشناسان معیار عوارض بر ساختمان و اراضی (0.2101) و عوارض بر دارایی های غیرمنقول (0.1845)  مهمترین معیارهای تامین مالی شهرداری به حساب می آیند و معیارهای عوارض بر اسناد رسمی و عوارض ارتباطات و حمل و نقل در مرتبه آخر تامین مالی قرار گرفتند. در بخش چهارم پژوهش تاثیر ساختار درآمدی شهرداری بر روند توسعه پایدار شهری سنجیده شده است. 

    نتایج

    نتایج به دست آمده  نشان دهنده الگوی مطلوب تامین مالی شهردای می باشد. بدین معنی که شهرداری تهران باید در ساختار نظام درآمدی خود به گونه ای برنامه ریزی و سیاست گذاری نماید که اصل عدالت، اصل صرفه جویی، اصل کفایت درآمد و اصل استقلال محلی را در نظر گیرد.

    کلیدواژگان: درآمد پایدار، توسعه شهری، شهرداری شهر تهران
  • اعظم عباسپور، ایرج اعتصام*، حمید ماجدی، آزاده شاهچراغی صفحات 45-67
    تبیین موضوع

    تامین مسکن شهری مناسب به ویژه برای اقشار کم درآمد، از مهمترین مسایل و چالش های پیش روی کشورهای جهان است. تقریبا همه کشورها در این زمینه با معضلات جدی مواجه هستند. از این رو توجه به شاخص های مسکن و ارتقاء آنها می تواند برنامه ریزی و تصمیم گیری در این بخش را تسهیل نماید. هدف این پژوهش، رتبه بندی شاخص های مسکن اقشار کم درآمد است.

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی می باشد. برای گردآوری داده ها از نظرات خبرگان این رشته که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، استفاده شد. پس از شناسایی شاخص های موثر بر شکل گیری مسکن از دل پیشینه تحقیق، برای تحلیل وضعیت روابط میان این شاخص ها از فن دیمتل فازی بهره گیری شد.

    یافته‎ ها

    در این پژوهش با استفاده از فن دیمتل فازی به رتبه بندی شاخص های موثر بر شکل گیری مسکن، پرداخته شد؛ دو مبحث مهم که از دست آوردهای این روش آماری است، یکی اثر گذارترین شاخص، در مقابل اثر پذیرترین شاخص که بر اساس تحلیل ستون D-R و دیگری درجه اهمیت شاخص که از نتیجه تحلیل ستون D+R بدست می آید.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد که در طراحی مجتمع های مسکونی با تراکم بالا، توجه به تامین امنیت، حفظ حریم خصوصی، طراحی فضاهایی جهت تعاملات اجتماعی ساکنین، ایجاد زمینه مشارکت کاربران، در طرحها در درجه اول اهمیت رتبه بندی شاخص ها، از نظر خبرگان قرار دارد؛ لذا استفاده از دستاوردها در برنامه ریزی مسکن کم درآمدها، می تواند به بهبود کیفیت مسکن کنونی، منجر شود.

    کلیدواژگان: مسکن اجتماعی، شاخص های مسکن، مسکن اقشار کم درآمد
  • مرضیه خیرخواه، صفر قائدرحمتی*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، ناصر رضایی صفحات 69-88
    تبیین موضوع

    در حال حاضر موضوع بازآفرینی فضای شهری در گردشگری کلانشهرها از نظر برنامه ریزان شهری و سیاست گذاران از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این مقاله، ارزیابی شاخص های تاثیرگذار در بازآفرینی گردشگری کلانشهر تهران می باشد.  

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. برای بی مقیاس سازی شاخص های بازآفرینی از روش آنتروپی شانون استفاده شده است. سپس شاخص های بازآفرینی، با استفاده از مدل تاپسیس و آزمون تی تک نمونه ای اولویت بندی می شوند.

    یافته‎ ها

    یافته ها نشان می دهد با استفاده از مدل تاپسیس از نظر کارشناسان شاخص عملکردی، زیبایی شناختی، زیست محیطی با وزن 0/63 بیشترین سهم و شاخص اجتماعی با وزن 0/38 و همچنین شاخص اقتصادی با وزن 0/12 کمترین سهم را در بازآفرینی فضای گردشگری شهری در مناطق مورد مطالعه دارا هستند. همچنین با توجه به آزمون تی تک نمونه ای از دید خبرگان و کارشناسان، نتایج این آزمون نیز نشان می دهد که با در نظر گرفتن آلفای 0/05 در سطح اطمینان 99 درصد در هر سه عامل عملکردی، زیبایی شناختی، زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی به عنوان متغیر مستقل کمتر از 0/05 بوده است.

    نتایج

    نتیجه آزمون تی تک نمونه ای نیز گویای امتیازات دقیق شاخص های بازآفرینی فضای گردشگری تاییدکننده نتایج حاصل از پیاده سازی تکنیک TOPSIS می باشد. در نهایت در این فرضیه تاکید بر آن است که عوامل عملکردی، زیبایی شناختی، زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی در بازآفرینی فضای گردشگری مناطق مورد مطالعه موثر بوده اما به نظر می رسد که عامل عملکردی، زیبایی شناختی، زیست محیطی از سهم و نسبت بیشتری در بازآفرینی فضای گردشگری مناطق مورد مطالعه برخوردارند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، گردشگری، اولویت بندی، کلان شهر تهران
  • جعفر هزارجریبی، وجه الله قربانی زاده، محمدتقی کرمی قهی، محمدعلی ایرانمنش* صفحات 89-112
    تبیین موضوع

    رفاه اجتماعی بخشی از زندگی و فرهنگ انسانی تلقی می شود و گسترش نظریه های انسان دوستی با تاکید بر مسولیت همگان نسبت به یکدیگر و همچنین پیشرفت علوم اجتماعی و زیستی در پیدایش نگرش های جدید در خصوص رفاه اجتماعی و کاهش فقر موثر بوده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش موقوفات گنجعلی خان در رفاه اجتماعی شهروندان کرمانی با رویکرد کاهش فقر است.

    روش

    جامعه آماری مطالعه حاضر، کلیه شهروندان بالای 18 سال شهر کرمان بودند. بر این اساس، با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند (این تعداد را به 400 مورد افزایش داده شد که در نهایت 390 مورد در تحلیل نهایی مورد استفاده قرار گرفتند). نمونه گیری بر اساس خوشه ای چندمرحله ای در بین مناطق، بلوک ها و در نهایت خانوارهای کرمانی انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته (بر اساس مضامین برگرفته از قسمت کیفی) بود. از روش آمار توصیفی مانند میانگین و درصد فراوانی برای توصیف متغیرهای اصلی تحقیق و از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره و تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روابط بین متغیرها استفاده شد، داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و Amos تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته‎ ها

    نتایج آزمون رگرسیون چند متغیره نشان داد که رفاه اجتماعی شهروندان بر اساس مدیریت موقوفات با مقدار 0/410  قابل تبیین است که نتیجه آن کاهش فقر خواهد بود. در خصوص مقدار ضرایب بتای استاندارد هر یک از متغیرها نیز بیشتر ضریب به اولویت بخشی به نیازها برمی گردد که  0/452 است. کمترین مقدار به متغیر نوآوری سازمانی مربوط می شود که 0/4 است. این مقدار برای متغیر قابلیت مدیریتی 0/338، دانش تخصصی 0/423، درک از موقوفات 0/431 و در نهایت برای قابلیت سازمانی 0/327 است.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان می دهد موقوفات گنجعلی خان نقش مهمی را در رفاه عینی و ذهنی شهروندان کرمانی ایفا می نمایند و در کاهش فقر نقش به سزایی بر عهده دارند لذا مدیریت منابع وقفی در زمان تحریم و شرایط اقتصادی موجود اگر به صورت بهینه انجام گیرد به رفاه شهروندان و در نتیجه کاهش فقر می تواند کمک بسیار مهمی می نماید.

    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، رفاه عینی، رفاه ذهنی، وقف، مجموعه گنجعلی خان
  • پری شکری فیروزجاه*، صادق صید بیگی، زهرا کیانژاد، سید حسن رسولی صفحات 113-127
    تبیین موضوع

    رشد جمعیت شهری و شهرنشینی قبل از فرآیند برنامه  ریزی شهری در ایران، شهرها را به شدت از معیارهای زیست پذیری و استانداردهای زندگی دور کرده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان زیست پذیری شهرهای کوچک شهرستان بابل بر اساس ابعاد کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و زیست  محیطی انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است که اطلاعات آن از طریق پرسشنامه  ای با 4 بعد و 30 شاخص بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده  ها از نرم  افزار SPSS، آزمون T-Tset، آنتروپی شانون و مدل الکتره استفاده شده است.

    یافته‎ ها

    نتایج بدست آمده از مدل الکتره نشان می  دهد که شهر امیرکلا با امتیاز (5) بیشترین مطلوبیت و شهرهای خشرودپی و زرگرمحله با امتیاز (5-) کمترین مطلوبیت زیست  پذیری را نسبت به شهرهای دیگر داشته  اند. یافته  های آزمون T-Tset نشان  دهنده مطلوبیت پایین زیست  پذیری شهرهای مورد مطالعه در ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست  محیطی بوده که بعد زیست  محیطی کمترین مطلوبیت را داشته است.

    نتایج

    به  منظور بهبود وضعیت زیست  پذیری شهرهای کوچک شهرستان بابل، اتخاذ اقدامات مناسب در ابعاد زیست  محیطی (افزایش کیفیت جمع آوری زباله، فاضلاب، آب های سطحی و فضای سبز داخل شهرها) و اجتماعی (افزایش امنیت و ایمنی در جاده  ها، پیاده  روها و معابر) از اهم ضروریات است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، زیست پذیری شهری، شهرهای کوچک، شهرستان بابل
  • محمدحسین سرایی*، حمیدرضا غفاریان، فرزانه دستا صفحات 129-151
    تبیین موضوع

    ورزش و تربیت بدنی به عنوان یک مقوله مهم علمی و تربیتی در توسعه قوای جسمی و روحی روانی افراد می باشد. میزان دسترسی به پارک ها و باشگاه های ورزشی، رابطه مستقیمی با تمایل شخص به شرکت در فعالیت های بدنی به اندازه توصیه شده دارد. بر این اساس این پژوهش به سنجش عدالت فضایی در توزیع مکانی خدمات ورزشی شهری در محلات شهر اصفهان پرداخته شد.

    روش

    نوع تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. داده های مورد نیاز به روش کتابخانه ای و با مراجعه به منابع و سازمان های مربوطه گردآوری شد. توابع تحلیل نزدیکترین همسایگی، شاخص موران محلی، شاخص موران جهانی و تحلیل لکه های داغ برای تجزیه و تحلیل چگونگی الگوی توزیع فضایی خدمات ورزشی، پلیگون های تیسن برای بررسی مطلوبیت شعاع عملکردی این خدمات و شاخص دو متغیره موران در محیط نرم افزاری GeoDa، جهت تحلیل خودهمبستگی فضایی متغیر جمعیت شهر اصفهان در ارتباط با میزان پراکنش و مساحت خدمات ورزشی در سطح محلات شهر اصفهان به کار گرفته شدند.

    یافته‎ ها

    یافته های پژوهش نشان می دهند که الگوی پراکنش خدمات ورزشی شهری به صورت پراکنده توزیع یافته است. ارزیابی تاثیرگذاری الگوی توزیع فضایی این خدمات بر میزان مطلوبیت شعاع عملکردی بیانگر نامطلوبی مناطق و محلات پیرامون شهری از خدمات ورزشی می باشد. سنجش ارتباط بین توزیع خدمات ورزشی و میزان جمعیت محلات نیز ارتباط بسیار ضعیف این دو متغیر را تایید می کند و عدم توجه به عامل جمعیت و نیاز شهروندان در راستای توزیع خدمات ورزشی را نشان می دهد.

    نتایج

    در مجموع نتایج تحقیق حاکی از نابرابری های اجتماعی و نبود عدالت در توزیع خدمات ورزشی در سطح محلات شهر اصفهان است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، توزیع فضایی، خدمات ورزشی، محلات شهر اصفهان
  • نیکو ابهری، علی شمس الدینی*، بختیار عزت پناه صفحات 153-172
    تبیین موضوع

    برخورداری فضاهای شهری از شاخص های و مولفه های شهر دوستدار کودک، یکی از شاخص های کلیدی توسعه پایدار شهری است و سطح  و وضعیت آن نشانگر میزان توجه سیاست گذاران و متولیان امور شهری به علایق، نیازها و خواسته های قشرهای مختلف جامعه به ویژه کودکان، به عنوان سرمایه انسانی آینده شهرها است. هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت شهر دوستدار کودک، شناسایی چالش ها و راهکارهای بهبود آن و همچنین بررسی و تحلیل ارتباط آن با شاخص های کیفیت، ایمنی و امنیت کاربری های مورد نیاز کودکان در شهر جهرم است.

    روش

    پژوهش کاربردی حاضر با استفاده از ترکیبی از روش های توصیفی تحلیلی، همبستگی و علی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را کودکان دارای سن 6 تا 12سال ساکن در شهر جهرم تشکیل می دهد که با استفاده از روش های برآورد حجم نمونه 372 نفر از آن ها به عنوان نمونه برآورد گردید. ابزار اصلی پژوهش جهت گردآوری داده های مورد نیاز، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن با رعایت اصول روش های تحقیق میدانی تایید شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد وضعیت شهر دوستدار کودک با میانگین 2/1، به صورت معناداری پایین تر از سطح متوسط قرار دارد. نتایج بررسی همبستگی دو متغیر کیفیت و ایمنی و امنیت کاربری های مورد نیاز کودکان با شهر دوستدار کودک نشان داد میزان همبستگی محاسبه شده با مقدار 0/665 و 0/535، به لحاظ آماری معنادار بوده و از نوع مثبت می باشد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد در مدل برازش شده، 59/9 درصد از واریانس شهر دوستدار کودک به واسطه متغیرهای مستقل تبیین شده است. میزان ضریب رگرسیونی استانداردشده شاخص های ایمنی و امنیت و کیفیت کاربری مورد نیاز کودکان به ترتیب با میزان 0/571 و 0/421، به لحاظ آماری معنادار بوده است.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد کمبود و ضعف کمی و کیفی فضاهای آموزشی، ورزشی، تفریحی، بهداشتی و امنیتی مورد نیاز کودکان و همچنین عدم توجه به نظرات و خواسته های کودکان در طراحی فضاهای مختلف مورد نیاز آن ها، مانع تحقق پذیری شهر دوستدار کودک در محدوده مطالعاتی هستند و لازم است این مسایل و مشکلات با اتخاذ تدابیر لازم تا حد قابل توجهی مرتفع شوند، چراکه کودکان سرمایه های اصلی آینده شهرها هستند و لازم است نیازها و خواسته های آن ها تا حد قابل توجهی برآورده شود.

    کلیدواژگان: توسعه پایداری شهری، کودکان، شهر دوستدار کودک، جهرم
  • غریب فاضل نیا، حمیدرضا نسیمی* صفحات 173-192
    تبیین موضوع

    در سال های اخیر، جوامع روستایی با رشدی روزافزون در عرصه های مختلف زندگی، متاثر از فرآیندهای شهرگرایی بوده اند. بی تردید واقع شدن روستاها در پیرامون نقاط شهری، بر شدت روندهای شهرگرایی آن ها اثرگذار خواهد بود. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر ارزیابی وضعیت شهرگرایی در روستاهای پیرامون شهر داراب می باشد.

    روش

    این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است که از روش اسنادی برای بررسی سوابق و تبیین مسئله و از روش پیمایشی برای جمع آوری اطلاعات مرتبط با شهرگرایی در روستاهای پیراشهری استفاده شده است. در این راستا، با توجه به تعداد 3719 خانوار ساکن در روستاهای موردمطالعه و استفاده از فرمول کوکران و تصحیح، تعداد 318 خانوار به عنوان حجم نمونه محاسبه گردید. انتخاب خانوارهای نمونه به منظور تکمیل پرسشنامه های تحقیق با روش تصادفی ساده صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی، استنباطی و مدل Vikor و با کمک نرم افزارهای Excel، SPSS و ArcGIS انجام گردیده است.

    یافته‎ ها

    یافته ها پژوهش موید آن است که با اطمینان 99 درصد، در روستاهای مورد بررسی اختلاف معناداری بین سطح متغیرهای شهرگرایی وجود دارد و مولفه مربوط به وضعیت ساخت و سازها دارای بالاترین سطح از شهرگرایی می باشد. همچنین نتایج آزمون کروسکال والیس موید آن است که در سطح خطای 1 درصد، تفاوت معناداری در بین هریک از روستاهای مورد مطالعه وجود دارد. به طوری که بر مبنای نتایج رتبه بندی مدل مورداستفاده، روستای تنگه کتویه در بالاترین و روستای اکبرآباد در پایین ترین سطح از وضعیت شهرگرایی ارزیابی شده اند.

    نتایج

    بنابراین شهرگرایی در بین روستاهای مورد مطالعه متفاوت بوده و میزان آن در هر روستا با دو متغیر فاصله تا شهر و جمعیت هر روستا، دارای همبستگی معناداری می باشد.

    کلیدواژگان: شهرگرایی، روستا، پیراشهر، شهر داراب
  • مینا سعیدی، سحر ندائی طوسی* صفحات 193-220
    تبیین موضوع

    در عصر جهانی شدن و رقابت پذیری مراکز شهری، طبقه خلاق به مثابه یکی از پیشران های اصلی رشد و توسعه کلان شهرها به حساب می آید. در این رابطه جذب و نگهداشت این گروه اجتماعی گریزپا، از طریق شناسایی و برآوردن ترجیحات فضایی ایشان، در دستورکارهای برنامه ریزی توسعه فضایی شهرها و کلان شهرها قرار گرفته است. بر این اساس هدف پژوهش پیش رو به تبیین رابطه میان طبقه خلاق به مثابه پیشران و رشد و توسعه فضایی به مثابه دستاورد و نیز شناسایی ترجیحات فضایی متنوع طبقات خلاق کلان شهر تهران به تفکیک نیازهای سکونتی، فراغتی، فعالیتی و ارتباطاتی اختصاص یافته است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ روش شناسی در زمره پژوهش های ترکیبی (کیفی و کمی) مبتنی بر تحلیل عینیت ها به استناد آمارهای رسمی و تحلیل ذهنیت ها به تفکیک گروه های مختلف خلاق قرار دارد؛ در گردآوری اطلاعات از روش های تحلیل های اسنادی، آماری و پیمایش های اجتماعی به شیوه مصاحبه و پرسش نامه و نیز در طبقه بندی گروه های خلاق از روش سناریونگاری به یاری نرم افزار سناریو ویزارد استفاده شده است.

    یافته‎ ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که طبقه خلاق به مثابه نیروی پیشران رشد و توسعه کلان شهر تهران به شمار می روند. هم بستگی بالای میان سهم نیروی انسانی خلاق با برون داد ارزش افزوده مویدی بر این ادعاست. همچنین، تحلیل های انجام شده امکان تشخیص چهار گروه متمایز طبیعت گرا، شهرگرا، دانشی و هنری برحسب تفاوت در ویژگی های فعالیتی و ترجیحات فضایی طبقه خلاق را میسر می سازد.

    نتایج

    برنامه ریزی جذب و نگهداشت طبقه خلاق در کلان شهر تهران مستلزم شناسایی تفاوت ها، ویژگی ها و ترجیحات فضایی متمایز هر یک از این گروه ها است. بر این اساس ترجیحات فضایی - فعالیتی ایشان شناسایی و در قالب راهکارهایی نیز ارایه شد.

    کلیدواژگان: خلاقیت و نوآوری، طبقه خلاق، رشد و توسعه شهری، ترجیحات فضایی، کلانشهر تهران
  • سعید خاتم، سید عباس احمدی*، هادی ویسی، محمود واثق صفحات 221-242
    تبیین موضوع

    به دلیل اهمیت سازمان دهی فضا در توسعه کشورها، دولت ها نسبت به تقسیم فضای سرزمینی خود به شکل مناسب جدیت خاصی دارند. هدف از پژوهش حاضر، آسیب شناسی مدیریت سیاسی فضا در کلانشهر تهران می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر به صورت کیفی وبه روش داده بنیاد و توسط داده های مستخرج از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 20 نفر از خبرگان استفاده شد. پژوهش در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گردید. همچنین آسیب شناسی در پنج شبکه اصلی روش داده بنیاد شامل عوامل زمینه ای، عوامل علی، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها شناسایی گردیدند.

    یافته‎ ها

    در کدگذاری باز ابتدا 268 کد و در نهایت 60 کد از مصاحبه ها استخراج و وارد مراحل بعد شد. در کدگذاری محوری، 5 شبکه اصلی، 13 مقوله اصلی و 50 مقوله فرعی شناسایی گردید که توسط یک مدل در کدگذاری انتخابی معرفی شد. عوامل زمینه ای در مقوله های حاکمیت قانون، نبود قانون جامع، مدیریت چندگانه و ناآرامی ها و چالش های امنیتی؛ عوامل علی در مقوله های تمرکزگرایی شدید و جامعه و فرهنگ؛ عوامل مداخله گر در مقوله های ازدحام جمعیت و مبارزه با فساد؛ راهبردها در مقوله های حق اظهارنظر و پاسخگویی و مشارکت سیاسی شهروندان و پیامدها در مقوله های اثربخشی دولت، بهبود کیفیت مقررات و ثبات سیاسی و عدم خشونت تقسیم بندی شدند.

    نتایج

    به طورکلی می توان گفت که بر اساس نتایج بدست آمده عوامل زمین ه ای مشتمل بر 4 مقوله حاکمیت قانون، نبود قانون جامع، مدیریت چند گانه و ناآرامی ها و چالش های امنیتی، عوامل علی مشتمل بر 2 مقوله شامل تمرکز گرایی و جامعه و فرهنگ، عوامل مداخله گر مشتمل بر 2 مقوله ازدحام جمعیت و مبارزه با فساد، عوامل راهبردها مشتمل بر 2 مقوله حق اظهار نظر و پاسخ گویی و مشارکت سیاسی شهروندان می باشد .

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، سازماندهی سیاسی، فضا، کلانشهر تهران
  • محمد سلیمانی مهرنجانی*، علی شماعی، طاهر پریزادی، مظهر احمدی صفحات 243-265
    تبیین موضوع

    محله به عنوان پدیده ای «فضامند» و تاریخی به طورمعمول، دارای دو بعد بوده است: یکی قلمرو صریح یا ضمنی و  دیگری یک «گروه اجتماعی خاص» که از نظر ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از همگونی نسبی برخوردار بوده است. اما با ظهور عصر مدرن واگرایی بین دو بعد پیش گفته آغاز گردید و به مرور زمان در قالب عدم انطباق فضایی محله و اجتماع محلی به ویژه در مادرشهرها در ادبیات شهرشناسی مطرح شد. تبیین فرآیند این واگرایی و تاثیر شهرگرایی در آن در مقیاس محله های مادرشهر تهران مساله اصلی مقاله حاضر بوده است.

    روش

    این پژوهش از نوع پیمایشی- تحلیلی و شیو ه گردآوری داده ها، اسنادی- میدانی بوده است. جامعه آماری محله های مادرشهر تهران بوده که بر مبنای یک گونه بندی از محله های تهران، پنج محله با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کمی و آماری، شامل آزمون تی تک نمونه ای، آزمون آنوای یک طرفه، آزمون تعقیبی توکی و رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شده است و یافته های مربوط در چارچوب نظریه هدایت گر پژوهش تجزیه و تحلیل شده است.

    یافته‎ ها

    نتایج نشان داد که به رغم تحولات ناشی از نوگرایی، کماکان می توان طیفی از محلات را نسبت به ویژگی های اجتماع محلی در مادرشهر تهران تشخیص داد. در حالت کلی، سطح هویت محله ای در محله های نمونه تهران نسبتا بالا بوده است؛ لیکن این وضعیت، سبب شکل گیری و بهبود تعاملات و همبستگی اجتماعی درونی ساکنین آن ها نشده است. همچنین نتایج آزمون رگرسیون چند متغیره نشان داد تمامی شاخص های شهرگرایی به عنوان متغیر مستقل دارای روابط معنی دار و اثرات منفی بر ویژگی های اجتماع محلی در محله های نمونه بوده اند.

    نتایج

    هرچند یافته های این مقاله حاکی از وجود زمینه ها و سرمایه های اجتماع محلی در محله های نمونه تهران است؛  لیکن، بر اساس ایده بنیادی پژوهش، باید توجه داشت که ارتقاء و تقویت انطباق فضایی اجتماع محلی و محله، شرط اساسی ایجاد، بهبود و بازآفرینی محله های موجود در چارچوب گفتمان مادرشهری نوین و شهرگرایی مقیاس مادرشهر تهران است.

    کلیدواژگان: شهرگرایی، محله، اجتماع محلی، مادرشهر نوین، تهران
  • طیبه محمودی محمدآبادی*، محمدحسین رامشت، محسن پورخسروانی صفحات 267-286

    ترجمان صحیح مفهوم عدالت در حوزه دانش جغرافیا تحت عنوان تعادل در فضا است و به عنوان یک اصل در دانش فضایی همواره مورد تاکید بوده است. موضوع این پژوهش در حوزه مطالعات آمایش سرزمینی و مبانی آن بر روش پدیدار شناسی استوار است. لذا برای دستیابی به اهداف تحقیق ابتدا به مستندسازی بنیادهای نظری آن مبادرت شده است. در مرحله دوم نسبت به تعریف مفهوم تعادل فضایی اقدام و با ایجاد شبکه ای از مولفه هایی که تعریف کننده تعادل در فضاست بازیابی گردید. در مرحله سوم مولفه های تعریف کننده مفهوم فوق واحدگذاری و در چهارچوبه منطق ریاضی برای مناطق گوناگون احصاء شدند.نتایج پژوهش حاکی از آنست که، ضریب دسترسی (TC) در دامنه ی زمانی 25 تا 35 دقیقه و ضریب شکل (FC) در دامنه ی طلایی 6/1 تا 8/1 در حالت تعادلی قرار می گیرد. همچنین در صورتیکه مقدار ضریب سطح-جمعیت (AE) صفر باشد حالت تعادل ایجاد شده است. عدم تعادل این ضریب زمانی است که مقدار آن بزرگتر از صفر باشد. اما اگر مقدار این ضریب کوچکتر از صفر باشد بدان معناست که شهر مورد نظر امکان گسترش را دارد.مقدار TC برای شهرهای مورد مطالعه در سال 1335 نشان می دهد که دو شهر مشهد و ری به لحاظ دسترسی در دامنه تعادلی قرار دارند و بقیه شهرها امکان گسترش تا میل به دامنه ی تعادلی را دارا می باشند. همچنین مقدار FC در این سال برای هیچ کدام از شهرها در دامنه تعادلی واقع نشده و به جز شهرهای کاشان و کرمان که مقدار این ضریب فراتر از دامنه تعادلی شان هست بقیه شهرها امکان گسترش تا دستیابی به این مقدار را دارا هستند. از طرفی ضریب AE بدست آمده برای شهرهای مورد مطالعه در سال 90 حاکی از آنست که تنها شهر مشهد با ضریب 5/0- دارای تعادل بوده و قابلیت گسترش دارد. .

    کلیدواژگان: تعادل فضایی، ضریب دسترسی، ضریب شکل، ضریب سطح- جمعیت
  • حمید نظری پور*، تقی طاوسی صفحات 287-306
    تبیین موضوع

    فضاهای باز همگانی در محلات مسکونی شهرها، یکی از بسترهای شکل گیری تعاملات اجتماعی می باشد. از این رو، مشخصه های اقلیمی و هندسی فضای های باز شهری می بایست همسو و شکل گیری روابط اجتماعی در محلات شهری را تسهیل نمایند. این مقوله، به ویژه در محیط های گرم و خشک اهمیت دوچندان پیدا می کند. هدف این مقاله، بررسی آسایش حرارتی فضای باز شهری و مولفه های تاثیرگذار بر آن در شکل گیری مناسبات اجتماعی در محله قدیمی قدس(کوی قدس) در شهر زاهدان است.

    روش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تجربی- همبستگی می باشد. برای سنجش آسایش حرارتی فضای باز از شاخص های دمای معادل فیزیولوژیک و متوسط آراء پیش بینی شده بر پایه مدل ریمن و شاخص اقلیم حرارتی جهانی بر پایه مدل بیوکلیما استفاده شده است. سپس، یک مدل ریاضی جدید بر اساس همبستگی متغیرهای محیطی و واکنش های شخصی در محیط نرم افزار متلب توسعه داده شده است. مطالعات میدانی شامل اندازه گیری پارامترهای هواشناسی، سنجش ادراک شهروندان و بررسی هندسه فضای باز شهری، بخش تکمیلی این پژوهش را شامل می گردد.

    یافته‎ ها

    یافته ها نشان می دهد که محدوده زمانی آسایش حرارتی فضای باز شهری در محله کوی قدی زاهدان در ساعات بعدظهر در فصل تابستان به فراوانی موجود است. میکرواقلیم عصرگاهی محله تابعی از کالبد آن بوده و پتانسیل بالقوه شکل-گیری زمینه های تعاملات اجتماعی را دارا می باشد. مدل ریاضی پیشنهادی برآورد آسایش حرارتی در محیط های گرم و خشک برمبنای همبستگی متغیرهای محیطی و احساس های واقعی افراد به خوبی قادر به بیان احساس های حرارتی واقعی از آسایش در فضای باز می باشد.

    نتایج

    بنابراین جهت انجام اقدامات لازم به منظور توسعه و ترویج تعاملات اجتماعی محله می بایست، زیرساخت های فیزیکی همانند مبلمان فضای باز توسعه و نهادهای اجتماعی محله تقویت گردد. نتایج این اقدامات می تواند از آسیب های اجتماعی شهر بکاهد.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، میکرواقلیم، فضای باز شهری، مناسبات اجتماعی، زاهدان
|
  • Azam Adhami Khameneh, Abolfazl Meshkini *, Fahimeh Babolhavaeji, Fatemeh Nooshinfard, Dariush Motalebi Pages 1-24
    Objective

    Housing is one of the necessities of life all over the world and in cities, it is a big problem for citizens and officials. The purpose of this article is to identify and analyze the effective indicators in the housing sector and explain them in urban housing planning in Iran over 40 years (1978 to 2017) extracted from the Statistics Center of Iran.

    Methods

    The present article is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. The general approach is qualitative content analysis in which documents and reports, upstream documents including economic, social and cultural development plans and the comprehensive housing plan and other documents related to the subject of housing are examined. In the analysis section, in order to better clarify and understand the matter, the graphs related to the statistical means prepared in SPSS and Excel software have been used.

    Results

    The results Indicate that the number of effective indicators of the housing sector in the 60s due to events that occurred during this period such as war, the adoption of urban land law, etc. and policies considered by the government in allocating housing to higher citizens was higher than other periods. The amount of these indicators has decreased in the following years, especially in the 80s and 90s, but in these decades, the frequency of housing indicators has increased.

    Conclusion

    The indicators in these decades are similar and have not changed much over time and have remained constant and traditional. Changing these indicators in housing planning in Iranian cities is necessary.

    Keywords: Housing Database, Urban Housing Planning, Housing Indicator, Iran Indicators
  • seyyed mostafa mousavi, Maryam Karimian Bostani *, Massoumeh Hafiz Rezazadeh Pages 25-44
    Objective

    Provide municipal expenses in countries with inefficient economic systems, weak tax systems and lack of citizen participation; inevitably, it is directed to unsustainable sources of revenue by municipalities. In the present study, the sources of sustainable income municipalities for urban development have been analyzed.

    Methods

    The method of conducting descriptive-analytical research is survey; the present study was conducted in 4 main parts. In the first part, stable and unstable revenues of Tehran in the ten-year period have been evaluated separately in urban areas. The results of this part of the research are evidence of severe instability of Tehran Municipality revenues. In the second part, the role of financing factors was examined.

    Results

    The results showed that the principle of adequacy with a weight number of 0.155 and the principle of independence with an average weight of 0.506 are the most important financing criteria of Tehran Municipality and the principle of saving and sustainability have the least weight and they are in the last ranks. In the third section, the most important criteria for financing the municipality of Tehran were evaluated. Based on the opinions of experts, the criteria for tolls on buildings and lands (0.2101) and tolls on real estate (0.1845) are the most important criteria for municipal financing. Official documents and tolls for communications and transportation were the last to be financed. In the fourth part of the study, the impact of municipal revenue structure on the process of sustainable urban development is measured.

    Conclusion

    The obtained results show a favorable pattern of financial security of the city. This means that the municipality of Tehran must plan and implement policy in the structure of its revenue system to take into account the principle of justice, the principle of saving, the principle of income adequacy and the principle of local independence.

    Keywords: Sustainable Income, Urban Development, Tehran Municipality
  • Azam Abbaspour, Iraj Etessam *, Hamid Majedi, Azadeh Shahcheragi Pages 45-67
    Objective

    Providing adequate urban housing, especially for low-income groups, is one of the most important issues and challenges facing the world. Almost all countries face serious problems in this regard. Therefore, paying attention to housing indicators and their promotion can facilitate planning and decision-making in this sector. The aim of this study is to rank the housing indicators of low-income housing.

    Methods

    The present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. Data from experts selected through targeted sampling were used to collect data. After identifying the indicators affecting the formation of housing from the heart of the research background, Fuzzy DEMATEL Technique was used to analyze the relationship between these indicators.

    Results

    In this study, using Fuzzy DEMATEL Technique, the indicators affecting the formation of housing were ranked.; Two important issues that are the achievements of this statistical method, one is the most effective index, compared to the most effective index based on D-R column analysis and the other is the degree of importance of the index obtained from the result of D+R column analysis.

    Conclusion

    The results show that in designing high-density residential complexes, paying attention to security, privacy, designing spaces for residents' social interactions, creating a platform for user participation, in projects, first of all, the importance of ranking indicators, According to experts؛ Therefore, the use of achievements in low-income housing planning can lead to improved quality of the current housing.

    Keywords: Social Housing, Housing Indicators, Low-Income Housing
  • Marzieh Kheirkhah, Safar Ghaedrahmati *, Abdolrezarokoldin Eftekhari, Naser Rezaee Pages 69-88
    Objective

    Currently, the issue of urban regeneration in metropolitan tourism is of great importance for urban planners and policy makers. The purpose of this article is to evaluate the effective indicators in the recreation of tourism in the metropolis of Tehran.

    Methods

    The present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. Shannon entropy method has been used to scale the regeneration indices. The regeneration indices are then prioritized using the TOPSIS model and one-sample t-test.

    Results

    Findings show that using TOPSIS model, according to experts, functional, aesthetic, environmental index with a weight of 0.63 has the highest share and social index with a weight of 0.38 and also economic index with a weight of 0.12 has the lowest share in reproduction. They have urban tourism space in the studied areas. Also, according to the single-sample t-test from the point of view of experts, the results of this test show that by considering alpha 0.05 at the level of 99% confidence in all three factors: functional, aesthetic, environmental, economic and Social as an independent variable was less than 0.05.

    Conclusion

    The result of one-sample t-test also indicates the exact scores of the indicators of recreation of tourism space confirming the results of the implementation of TOPSIS technique. Finally, in this hypothesis, it is emphasized that functional-aesthetic-environmental, economic and social factors have been effective in recreating the tourism space of the studied areas, but it seems that the functional-aesthetic-environmental factor has a greater share in the recreation of Tourism space in the studied areas.

    Keywords: Recreation, Tourism, Prioritization, Tehran Metropolis
  • Jafar Hezarjaribi, Vajhollah Ghorbanizadeh, Mohammad Taghi Karami Ghahi, Mohammad Ali Iranmanesh * Pages 89-112
    Objective

    Social welfare is considered a part of human life and culture and the development of humanitarian theories with emphasis on the responsibility of all towards each other as well as the development of social and biological sciences has been effective in the emergence of new attitudes about social welfare and poverty reduction. The purpose of this study is to investigate the role of Ganjai Khan endowments in the social welfare of Kerman citizens with a poverty reduction approach.

    Methods

    The study was all citizens over 18 years of age in Kerman. Based on this, using Cochran's formula, 384 people were selected as the sample size (this number was increased to 400, and finally 390 were used in the final analysis). Sampling was performed based on multi-stage clusters between regions, blocks and finally Kerman households. Data collection tool was a researcher-made questionnaire (based on themes taken from the qualitative part). Descriptive statistics such as mean and frequency percentage were used to describe the main variables of the research and Pearson correlation coefficient and multivariate regression and confirmatory factor analysis were used to examine the relationships between variables. Data were analyzed using Spss and Amos software.

    Results

    The results of multivariate regression test showed that 0.410 of citizens' social welfare can be explained based on endowment management, which will result in poverty reduction. Regarding the value of standard beta coefficients of each variable, the coefficient of priority goes back to the needs, which is 0.452. The lowest value is related to the organizational innovation variable which is 0.004. This value is 0.338 for management variability, 0.423 for specialized knowledge, 0.431 for understanding endowments and finally 0.327 for organizational capability.

    Conclusion

    The results of this study show that Ganjali Khan endowments have an important role in the objective and psychological well-being of Kermani citizens and have an important role in reducing poverty. The well-being of citizens and the consequent reduction of poverty can be very important.

    Keywords: Social Welfare, objective welfare, Mental Welfare, Endowment, Ganjali Khan collection
  • Pari Shokri Firoozjah *, Sadegh Seid Beigib, Zahra Kianghad, Sayyed Hassan Rasouli Pages 113-127
    Objective

    The growth of urban population and urbanization before the process of urban planning in Iran has severely diverted cities from living standards and living standards. Therefore, the present study was conducted to evaluate the viability of small towns in the of Babol township based on physical, economic, social and environmental dimensions.

    Methods

    The research method is descriptive-analytical, the information of which was obtained through a questionnaire with 4 dimensions and 30 indicators. SPSS, T-Test, Anteropy shanol and ELECTRE model software were used to analyze the data.

    Results

    The results obtained from the electro model show that the city of Amirkala with a score of (5) had the highest utility and the cities of Khashoroudpi and Zargarmahleh with a score of (-5) had the lowest utility of comparability compared  to other cities. The findings of T-Tset show the low viability of the cities studied in the physical, social, economic and environmental dimensions, which had the least environmental dimension.

    Conclusion

    In order to improve the living conditions of small towns in Babol township, are essential to take appropriate measures in environmental and environmental dimensions (increasing the quality of waste collection, sewage, surface water and green space within cities) and social (increasing safety and road safety Sidewalks, sidewalks and sidewalks).

    Keywords: Spatial Analysis, Urban Viability, Small towns, Babol
  • Mohammed Hossein Saraei *, Hamid Reza Ghafarian, Farzane Dasta Pages 129-151
    Objective

    Exercise as an important scientific and educational category in strengthening the physical and mental strength of individuals. Access to sports clubs is directly related to a person's willingness to participate in physical activity. This study measures spatial justice in spatial distribution of sports services in Isfahan neighborhoods.

    Methods

    The purpose of the study is practical and is descriptive-analytical in nature and method. The data were obtained by library method and by referring to resources and organizations. To analyze the data, the methods of analysis of the average nearest neighbor, the local Moran index, the global Moran index, the hot spot analysis, the Thiessen polygons and the two-variable Moran index were used.

    Results

    The research findings show that the pattern of distribution of sports services is dispersed. Assessing the effectiveness of the spatial distribution pattern of these services on the utility of the radius of performance is the undesirable situation of areas and neighborhoods around the city in terms of sports services. Measuring the relationship between the distribution of sports services and the population of neighborhoods confirms the very weak relationship between these two variables, which indicates the lack of attention to the population factor and the needs of citizens in the distribution of sports services.

    Conclusion

    The results of the research indicate social inequality and injustice in the distribution of sports services in the neighborhoods of Isfahan.

    Keywords: spatial justice, Spatial distribution, Sport Services, Isfahan Neighborhoods
  • Niko Abhari, Ali Shamsoddini *, Bakhtiar Ezat Pannah Pages 153-172
    Objective

    Existence of indicators of child-friendly city in urban space is one of the key indicators of sustainable urban development, its level and status indicate the degree of attention of policy makers, and urban affairs trustee to needs and wants of different segments of society, especially children as the future human capital of cities. Aim of this study is to investigate the situation of child-friendly cities, identify challenges and ways to improve it, as well as to investigate and analyze its relationship with quality, safety and security of required child-friendly uses in Jahrom.

    Methods

    Present applied research has done using a combination of descriptive-analytical, correlational and causal methods. Statistical population of this study consists children aged 6 to 12 years living in Jahrom and sample of 372 persons has estimated using sample size estimation. Main research tool for collecting the required data is a researcher-made questionnaire and validity and reliability has confirmed by observing principles of field research methods.

    Results

    Findings of study revealed that the situation of child-friendly cities with an average of 2.1 is significantly lower than the average level. Results of correlation between two variables of quality and safety and security of the uses required by children in the child-friendly city showed that calculated correlation with the values of 0.665 and 0.535 is significant and positive. Results of multivariate regression revealed that in the fitted model, 59.9% of the child-friendly city variance has explained by independent variables. Standardized regression coefficient of safety and security indicators and quality of required uses by children with values of 0.571 and 0.421 respectively were statistically significant.

    Conclusion

    Results of this study revealed that the lack and weakness of quantity and quality of educational, sportive, recreational, health and security spaces required by children as well as lack of attention to opinions and demands of children in designing different spaces needed by them, hinders the realization of a child-friendly city in the study area. Therefore, it is necessary to solve these issues and problems by taking the necessary thoughts, because children are the main future assets of cities and it is necessary to meet their needs and wants as considerable.

    Keywords: urban sustainability Development, Children, Child-Friendly City, Jahrom
  • Gharib Fazelniya, Hamid Reza Nasimi * Pages 173-192
    Objective

    In recent years, growing rural communities have been affected by urbanism processes in various areas of their lives. Undoubtedly, locating villages around urban areas are influenced by the intensity of their urbanism processes. Accordingly, the purpose of this study is to assess the situation of urbanism in the villages surrounding Darab city.

    Methods

    This research is a descriptive-analytical method that documentary method is used to study the history and explanation of the problem and a survey method for collecting information related to urbanism in the surrounding villages. In this regard, according to the number of 3719 households in the villages surveyed, using the Cochran formula and correction, 318 households were calculated as sample size. Sample households were selected to complete the questionnaires by simple random sampling. Data analysis was performed using descriptive, inferential statistics and Vikor model with Excel, SPSS and ArcGIS software.

    Results

    Results of the research confirm that there is a significant difference between the level of urbanism variables with 99% confidence, and the component related to the status of constructions has the highest level of urbanism. Also, the results of Kruskal-Wallis test confirm that there is a significant difference between the studied villages at 1% error level. Based on the results of the ranking of the model used, the Tanghe-Katuyeh village was evaluated in the highest and Akbarabad village was evaluated in the lowest level of urbanization status.

    Conclusion

    Therefore, urbanism was different among the studied villages and its rate in each village has a significant correlation with two variables of distance to the city and the population of each village.

    Keywords: Urbanism, Village, Surrounding, Darab City
  • Mina Saeidi, Sahar Nedae Tousi * Pages 193-220

    In the age of globalization and competitiveness of urban centers, the creative class is considered as one of the main drivers of growth and development of metropolitan areas. In this regard, the recruitment and maintenance of this social group, by identifying and evaluating their spatial preferences, has been included in the agenda of spatial development planning of cities and metropolitan areas. Accordingly, the aim of the present study is to (1) explain the relationship between the creative class as driving forces and growth and development as an achievement and also (2) identify the various spatial preferences of creative classes of Tehran metropolis to allocate residential, leisure, activity and communication needs. The combined methodology (qualitative and quantitative) has been used in this article; In collecting information, the methods of documentary, statistical and social analysis were used in the form of interviews and questionnaires, and in the classification of creative groups, the scenario method was used. The high correlation between the share of creative manpower and the value-added output confirms this claim. Similarly, the analysis makes it possible to identify four distinct groups: naturalistic, urbanist, knowledge-based, and artistic, depending on the differences in the characteristics of the activity and the spatial preferences of the creative class. Creating and maintaining a creative class in the metropolis of Tehran requires identifying the differences, features, and preferential spatial preferences of each of these groups. Based on this, their spatial-activity preferences were identified and presented in the form of solutions.

    Keywords: Creativity, innovation, creative class, Urban Growth, Development, spatial preferences, Tehran Metropolis
  • Saeid Khatam, Seyyed Abbas Ahmadi *, Hadi Veicy, Mahmood Vasegh Pages 221-242
    Objective

    Due to the importance of organizing space in the development of countries, governments are particularly serious about the proper division of their territorial space. The aim of this study is the pathology of political space management in the metropolitan city of Tehran.

    Methods

    The present study was performed qualitatively using the data-based method and the data extracted from semi-structured interviews with 20 experts. The research was conducted in three stages of open coding, axial coding and selective coding. Foundation data method including contextual factors, causal factors, intervening factors, strategies and outcomes were identified.

    Results

    In coding, 268 codes were first extracted and finally 60 codes were extracted from the interviews and steps were taken later. In the categories of rule of law, lack of comprehensive law, multiple management and unrest and security challenges; causal factors in the categories of extreme centralism and society and culture; Interfering factors in the categories of overcrowding and anti-corruption; Strategies were divided into the categories of the right to comment and accountability and the political participation of citizens, and consequently the categories of government effectiveness, improving the quality of regulation and political stability, and non-violence.

    Conclusion

    In general, it can be said that the pathology of political space management in the metropolis of Tehran is very important.

    Keywords: Integrated Management, Political Organization, Space, Tehran Metropolis
  • Mohamad Soleimani Meranjani *, Ali Shamai, Taher Parizadi, Mazhar Ahmadi Pages 243-265
    Objective

    Neighborhood as a "spatial" and historical phenomenon has usually had two dimensions: explicit or implicit territory, and the other is a "special social group".Spatial matching of neighborhood and the local community, especially in metropolitan areas, was discussed in the urban literature. Explaining the process of this divergence and the impact of urbanism on it in the scale of Tehran metropolitan neighborhoods has been the main issue of this article.

    Methods

    This research was of the survey-analytical type, and the method of data collection was documentary-field. The statistical population is Tehran's metropolitan neighborhoods that, based on a classification, five neighborhoods have been selected by purposive sampling. Quantitative and statistical methods including one-sample t-test, one-way ANOVA, Tukey post hoc test, and multivariate regression were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that despite the changes caused by modernity, it is still possible to distinguish a range of neighborhoods from the community's characteristics in the metropolis of Tehran. The level of neighborhood identity in Tehran's sample neighborhoods has been relatively high; however, this situation has not led to the formation and improvement of their residents' interactions and internal social solidarity. The results also showed that all indicators of urbanism as an independent variable had significant relationships and negative effects on the community's characteristics in the sample neighborhoods.

    Conclusion

    However, the findings of this article indicate the existence of fields and capital of the community in the sample neighborhoods of Tehran; However, based on the basic idea of the research, it should be noted that promoting and strengthening the spatial matching of community and neighborhood is the basic condition for creating, improving and recreating existing neighborhoods within the framework of modern metropolitan discourse and urbanism of Tehran metropolitan scale.

    Keywords: Urbanism, Neighborhood, community, Modern Metropolis, Tehran
  • Taibeh Mahmoodi Mohammad Abadi *, Mohammad Hosain Ramesht, Mohsen Pourkhosravani Pages 267-286
    Objective

    The correct translation of the concept of justice in the science of geography is the equilibrium, in space, which has always been emphasized as a principle in space science. Accordingly, this study tries to define the variables affecting spatial equilibrium. Also model by quantifying these variables and formulating mathematical relationships between them.

    Methods

    The subject of this research in the field of land use studies and its foundations is based on phenomenological method. Based on this, first, the factors that form the identity of Iranian social organizations are attempted. In the second stage, the above factors and variables are defined in a framework called the conceptual model of spatial equilibrium in the field of basic land use. In terms of fundamental land use, the spatial equilibrium model is attributed to a concept called Bio Identity Crystalloid Capacity (B.I.C.C). In this model, the vital identity of crystals includes two criteria, natural factors and characteristics, and social factors and characteristics

    Results

    The access coefficient (TC) is in equilibrium in the time range of 25 to 35 minutes and the shape coefficient (FC) in the golden range is 1.6 to 1.8. Also, if the value of surface-population coefficient (AE) is zero, a state of equilibrium is created. The imbalance of this coefficient is when its value is greater than zero. But if the value of this coefficient is less than zero, it means that the city in question can be expanded.

    Conclusion

    The amount of TC for the studied cities in 1957 shows that the two cities of Mashhad and Rey with TC of 25.52 and 25.75 are in the equilibrium range in terms of access and the rest of the cities can expand to the desire for the equilibrium domain. They have. On the other hand, the amount of TC of sample cities in 1390 indicates that only the city of Bam with an TC of 15 can expand to reach the equilibrium range and the rest of the cities are out of equilibrium. Also, the value of the shape coefficient of sample cities in 1957 shows that this coefficient for the cities of Kerman (2.17) and Kashan (3.77) is beyond their equilibrium range, but for other cities is not in the equilibrium range and the possibility of expansion to have access to this amount. Also, the analysis of this coefficient for 2012 indicates that the cities of Sabzevar, Damghan and Bam with a coefficient of 1.7, are in the equilibrium range (1.6 to 1.8) and the rest of the cities are outside the equilibrium range. On the other hand, the AE coefficient obtained for the studied cities in 2012 indicates that only the city of Mashhad with a coefficient of -0.5 has a balance and can be expanded, and the rest of the cities with coefficients greater than zero are in an imbalance. The disproportionate increase in the population of these cities in recent years has led to their disequilibrium.

    Keywords: spatial equilibrium, Time of Concentration, City Form Factor, Area Equilibrium Factor
  • Hamid Nazaripour *, Taghi Tavosi Pages 287-306
    Objective

    Public open spaces in residential areas of cities are one of the fields for the social interactions. Hence, the climatic and geometric characteristics of urban open spaces must be harmonious and facilitate social relations. This is doubly important, especially in hot and arid environments. The purpose of this study is to investigate the thermal comfort of urban open space and its influential components in strengthening social relations in the old neighborhood of Quds neighborhood in Zahedan.

    Methods

    The present paper is applied in terms of purpose and experimental-correlation in terms of method. To evaluate the thermal comfort of the outdoor spaces, physiologically equivalent temperature (PET) and predicted mean votes (PMV) based RayMan model and universal thermal comfort index (UTCI) based on BioKlima model have been used. A new mathematical model is then proposed based on the correlation relations between environmental variables and individual subjective responses. Field studies including measuring meteorological parameters, thermal environment perception, and geometry of urban open space are the final part of this research.

    Results

    Findings showed that the time range of urban outdoor thermal comfort in Quds neighborhood is abundant in the afternoon in summer. The afternoon microclimate is dependent on the fabric of the neighborhood and has the potential to enhance social interactions. The proposed mathematical model for estimating thermal comfort in hot and arid environments based on the correlation of environmental variables and actual sensation vote (ASV) is well able to express an actual thermal sensation of outdoor spaces.

    Conclusion

    Therefore, in order to take the necessary measures to develop and promote the social interactions of the neighborhood, physical infrastructure such as outdoor furniture development and neighborhood social institutions should be strengthened. The results of these measures can reduce the urban social harms.

    Keywords: Thermal Comfort, Microclimate, Urban Open Space, Social Relations, Zahedan