فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگی اجتماعی المپیک
پیاپی 3 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم متقی* صفحات 7-31

    محیط و ادبیات ورزشی ایران از نشانه هایی از ابهام، التهاب و خشونت مرحله ای برخوردار است. خشونت در حوزه ورزش، اعتبار ایران را در حوزه های بین المللی کاهش داده است. بسیاری از شهروندان تمایلی به حضور در ورزشگاه نداشته و یا به فرزندان خود اجازه حضور در فضای رقابت های ورزشی را نمی دهند.  این موضوع مربوط به چگونگی مشارکت زنان در ورزشگاه ها و علل اعمال محدودیت در ارتباط با حضور زنان در ورزشگاه براساس فقدان نشانه های ایمنی اجتماعی و خشونت های احتمالی ذکر شده است.  عدم حضور بخشی از شهروندان ایرانی در ورزشگاه ها زمینه شکل گیری نوعی تمایز را به وجود می آورد. هرگاه تمایز در جامعه ایجاد شود، نشانه هایی از خشونت و اقدامات هیجانی اجتناب ناپذیر خواهد بود. برای کنترل چنین فرایندی لازم است تا زمینه های قانونی حضور و مشارکت تمامی شهروندان در فضاهای ورزشی به وجود آید. همان گونه که معادله عرضه و تقاضا یکدیگر را در حوزه اقتصاد کلاسیک متعادل می سازد، حضور قانونمند تمامی شهروندان در ورزشگاه ها می تواند چنین فضایی را در حوزه ورزشی شکل دهد.  پرسش اصلی مقاله معطوف به طرح این موضوع است که «چگونه می توان شرایط عمومی را برای کنترل سازنده اجتماعی در جهت کاهش خشونت در محیط های ورزشی ایران به وجود آورد؟» در پاسخ به این پرسش می توان سه فرضیه را مطرح کرد. فرضیه اول مبتنی بر «رویکرد شرق شناسی مبتنی بر کنش شیزوفرنیک جامعه ایرانی» است. فرضیه دوم براساس نظریه روانشناسی اجتماعی خشونت رابرت تدگار تبیین می شود که بر نشانه هایی از محرومیت نسبی تاکید دارد. فرضیه سوم که به عنوان فرضیه اصلی مقاله محسوب می شود، براساس رهیافت های «جامعه شناسی بحران» تنظیم شده و به این موضوع اشاره دارد که: «کنترل سازنده ناآرامی های اجتماعی در محیط ورزشی از طریق اعتماد و مشارکت قانونمند شهروندی حاصل می شود». روش مقاله بر اساس رهیافت تحلیل داده ها انجام می گیرد. در تحلیل داده های مربوط به ناآرامی حوزه های ورزشی، نقش الگوهای تصمیم گیری مبتنی بر اعتماد و مشارکت سازنده بر سازوکارهای کنش قانونمند شهروندان در محیط ورزشی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: محیط ورزشی ایران، کنترل سازنده، اعتماد، مشارکت اجتماعی و سرمایه اجتماعی
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 33-56

    جهانی شدن فرایندی است که طی آن، قواعد و نهادهای محلی، ملی و منطقه ای در فضای شبکه ای و جهانی قرار می گیرند. چنین فرایندی در نگرش «شولت و گیدنز» به مفهوم عام گرایی هنجاری و نهادی تلقی می شود. در فرایند جهانی شدن، شاهد ظهور طیف گسترده ای از حوزه های تحول فرهنگ و کنش بازیگران هستیم که در فضای جهانی قرار گرفته و نقش خود را تحت تاثیر نهادهای فراملی ایفا می کنند. در سال های پایانی قرن 20، مانویل کاستلز مفهوم جامعه شبکه ای را در ارتباط با ساختار اقتصادی، اجتماعی، ورزشی و خانوادگی قرن 21 به کار گرفت. ارزیابی های تاریخی و نهادی بیانگر این واقعیت است که اولین حوزه تحول نهادهای جهانی مربوط به عرصه های اقتصادی می باشد. نهادهای سیاسی و امنیتی نیز به گونه تدریجی در فضای قواعد و سیاست های عمومی نظام جهانی قرار گرفتند. پرسش اصلی مقاله آن است که «سیاست گذاری قواعد و نهادهای ورزشی در عصر جهانی شدن دارای چه ویژگی ها و فرایندی خواهد بود؟» فرضیه مقاله به این موضوع اشاره دارد که «سیاست گذاری ورزشی در عصر جهانی شدن مبتنی بر عام گرایی قواعد و نهادهای ورزشی بوده و در فضای جامعه شبکه ای ایفای نقش می کند.» در تبیین مقاله از «رهیافت جهانی شدن و سیاست گذاری نهادی شولت» استفاده می شود که معطوف به یکپارچه سازی الگوهای کنش و قواعد رفتاری بازیگران خواهد بود. در انجام پژوهش از روش تحلیل داده ها و تحلیل محتوا استفاده می شود.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری ورزشی، جهانی شدن، عام گرایی قواعد و نهادها و جامعه شبکه ای
  • نعمت الله فاضلی* صفحات 57-71

    این مقاله تاملی نظرورزانه درباره موقعیت نهاد ورزش در جهان امروز و امکان بازاندیشی انتقادی در این نهاد در بستر بحران کروناست. در این مقاله تلاش می شود این پرسش مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد که بحران کرونا چه درسی برای گفتمان و نهاد ورزش مدرن در دنیای امروز و تحولات آینده می تواند داشته باشد. استدلال و مسئله مورد طرح این است که نهاد ورزش مدرن برای کمک به تامین سلامت عمومی انسان در جامعه مدرن از قرن نوزدهم به این سو گسترش یافت. گفتمان ورزش مدرن متاثر تحولات ساختاری جامعه شهری و صنعتی جدید شکل گرفت. از همان ابتدای ظهور این گفتمان، اقتصاد و سیاست هم در آن اهمیت داشت، ولی به هر حال تامین سلامت عمومی نیز یکی از ارکان این گفتمان بود. اما در فرایند تحولات تاریخی نهاد ورزش، به تدریج مقوله سلامت عمومی انسان در حاشیه قرار گرفت و فراموش شد. علاوه بر این، گسترش فعالیت های ورزشی، برای سلامت و پایداری طبیعت و محیط زیست نیز مخاطره آمیز گردید. سیطره ارزش های ابزاری، مانند تجاری شدن و سیاسی شدن افراطی و همچنین بسط رقابت خصومت آمیز و سیطره آن بر گفتمان ورزش، نکات انتقادی است که در این مقاله تحلیل می شود. برای این منظور در بخش نخست، مسئله کرونا و ورزش صورت بندی می شود. در بخش دوم، تاریخ شکل گیری گفتمان ورزش در جهان مدرن توضیح و چگونگی برآمدن و بالیدن این نهاد از حیث هدف ها و فلسفه وجودی آن شرح داده می شود. سومین بخش به تحلیل درس واقعی کرونا برای گفتمان و نهاد ورزش اختصاص دارد. این مقاله از منظر نظریه های انتقادی ورزش می باشد و از طریق تحلیل مفهومی تلاش شده است تا مسئله بیگانگی ورزشی توضیح داده شده و افق تازه ای برای بازاندیشی در گفتمان ورزش مطرح گردد. این مقاله صرفا طرح مسئله است و جنبه تحلیلی و نظرورزانه دارد.

    کلیدواژگان: گفتمان ورزش، بیگانگی ورزشی، بازاندیشی انتقادی، بحران کرونا
  • سید عبدالحمید احمدی*، رضا شجیع، مصطفی محمدی رئوف صفحات 73-99

    فعالیت بدنی به عنوان هر نوع حرکت بدنی تولید شده توسط انتقباض عضلات اسکلتی تعریف می شود که منجر به افزایش قابل توجهی در مصرف کالری نسبت به صرف انرژی زمان استراحت می شود. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی عدم تحرک فیزیکی چهارمین عامل خطر اصلی مرگ و میر جهانی محسوب و تخمین زده می شود که 6 درصد از میزان مرگ و میر جهانی را شامل می شود. بنابراین توسعه ورزش همگانی که با عنوان ورزش سلامت محور از آن یاد می شود، از دغدغه های اصلی هر کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا بهره گیری از تجربیات سایر کشورهای پیشرو در زمینه ورزش با استفاده از روش مطالعات تطبیقی می تواند تاثیرگذار باشد. هدف این مقاله توصیف وضعیت مشارکت ورزشی کشورهای منتخب است. این پژوهش از لحاظ هدف به صورت توصیفی، به لحاظ روش کتابخانه ای و مبتنی بر تحلیل و مطالعه اسناد و منابع انجام شده است. 11 کشور مورد بررسی قرار گرفتند و در پایان با توجه به نتایج، پیشنهادهایی جهت توسعه ورزش همگانی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، توسعه ورزش سلامت محور، شاخص های سلامتی
  • مهدی نمازی زاده صفحات 101-124

    تجربه فراغت جوانان می تواندعاملی مهم در شیوه برساخت هویت و فرآیند سوژه بودگی آنان باشد. پژوهش حاضر بر اساس دیدگاه های ژاک لاکان و کریس روجک به دنبال تحلیل گونه های تجربه فراغتی جوانان از ورزش گرفته تا سفر وسرگرمی های اجتماعی و تغییرات هویتی آنان در مسیر این تجربه می باشد. روش پژوهش، کیفی و تکنیک پژوهش، مصاحبه روایی است. جامعه نمونه، 35 نفر از دانشجویان دانشگاه مازندران می باشد که بر اساس شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. یافته های پژوهش موید این امراست که جوانان به عنوان کنشگرانی اجتماعی و مقید به موقعیت بر اساس دو عامل جسمیت و مکانیت به تجربه فراغت ورزشی می پردازند. در بخش جسمیت، جنسیت مهم ترین عامل است که لذت از فراغت، رهایی بخشی و مقاومت هویتی جوانان را تحت تاثیر قرار می دهد. در بخش مکانیت هم حوزه نمادین تجربه فراغت، رهایی بخشی، لذت و مقاومت هویتی را تعیین می کند. در واقع، تغییرات هویتی جوانان در مسیر تجربه فراغت بر اساس کنشی برساخته می شود که تحت تاثیر جسمیت و مکانیت می باشد.

    کلیدواژگان: تجربه فراغت، ورزش، هویت، سوژه بودگی، رهایی بخشی، مقاومت، تحلیل کنش
  • علی توفیق، هومن بهمن پور* صفحات 125-143

    هدف این مقاله شناسایی ابعاد و مولفه های موثر و برازش الگوی توسعه پایدار برای ورزش کشور می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی است که با استفاده از طراحی مدل مفهومی اولیه و تعیین ابعاد چهارگانه اصلی (رویکردی، مدیریتی / اجتماعی، فرهنگی / محیط زیستی، سلامتی / اقتصادی) و نیز 21 مولفه (هدف) اقدام به تعیین روایی و پایایی مدل و برازش آن شده است. مدل اولیه با استفاده از روش معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار Smart PLS2 مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. برازش مدل در سه سطح صورت گرفت: برازش مدل اندازه گیری، برازش مدل ساختاری و برازش کلی مدل (GOF). نتایج نشان داد «بعد محیط زیستی / سلامتی» بیشترین اثر را بر الگوی توسعه پایدار ورزش کشور داشته است. سپس «بعد رویکردی / مدیریتی» و پس از آن «بعد اجتماعی / فرهنگی» و در نهایت «بعد اقتصادی» بر توسعه پایدار ورزش کشور اثرگذار هستند. مقدار R2 (9765/0) نشان از تایید الگو دارد. هر دو شاخص در هر چهار سازه مثبت و بزرگ تر از صفر بودند و افزونگی (344/0) که در نتیجه برازش کلی مدل اندازه گیری (کیفیت مناسب مدل اندازه گیری) و مدل ساختاری (توانایی بالای مدل ساختاری در پیش بینی کردن) تایید شد. برازش کلی مدل 6255/0تعیین شد که نشان از برازش قوی مدل کلی پژوهش دارد. در میان اهداف نیز، بیشترین وزن متعلق به «برگزاری متعهدانه مسابقات ورزشی نسبت به اصول توسعه پایدار» و کمترین وزن متعلق به «مبارزه با طرد اجتماعی افراد» می باشد. بنابراین الگوی ارایه شده برایاصول توسعه پایدار ورزش کشور بر مبنای دستورکار21 جنبش المپیک و بیانیه ریو می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، دستورکار21، جنبش المپیک، ورزش
  • نوروز هاشم زهی*، رسول یاحی، انسیه اصغری صفحات 145-171

    تاریخچه پر فراز و نشیب تربیت بدنی و فعالیت های ورزشی در جهان خود گواهی بر این مدعاست که ورزش می تواند نقشی سازنده در ایجاد روابط دوستانه بین المللی داشته باشد و فارغ از هرگونه کدورت و دشمنی دولت ها، ملت ها را به یکدیگر نزدیک کرده و زمینه ساز صلح جهانی باشد. در دوران هشت سال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران سازمان های مختلف غیرنظامی در ایران نقش آفرینی کرده اند. این مقاله به تحلیل عملکردسازمان تربیت بدنی ایران در کمک و پشتیبانی از جنگ در مقطع تاریخی سال های 1359 تا 1367پرداخته است. روش اصلی تاریخی اسنادی و روش تجزیه و تفسیر تحلیل محتوای تلخیصی می باشد که با استفاده از اسناد و منابع دسته اول و دوم و روایت مطلعان و تاریخ شفاهی مدیران سازمان تربیت بدنی صورت گرفته است. این مطالعه نشان می دهد که در این مقطع تاریخی سازمان تربیت بدنی با راه اندازی ساختارها و تشکل های سازمانی برای پشتیبانی جنگ،جمع آوری کمک های نقدی و غیر نقدی به جبهه، تامین و اعزام نیرو به جبهه ها، تخصیص امکانات و ورزشگاه ها وفضاهای ورزشی به جبهه و جنگ، روحیه دادن از سوی قهرمانان ورزشی به رزمندگان و مردم در زمان جنگ، تشکیل کلاس های آموزشی برای رزمندگان و بازسازی فضاها و ورزشگاه های ورزشی آسیب دیده در اثر جنگ کمک کرده است.

    کلیدواژگان: جنگ تحمیلی، سازمان تربیت بدنی ایران، فضاهای ورزشی، اعزام نیرو، پشتیبانی جنگ
|
  • Ebrahim Motaghi * Pages 7-31

    sport atmosphere and literature in Iran have sign of ambiguity, inflammation and multistage violence. sport violence in Iran has lead to decrease of validity in international levels. the most of people are not interested to go to stadiums and also don't their children do that.  this subject is relate to how women participation in stadiums and causes of their limitation in stadiums on the base of lack of social security signs and the probable violence. absence of a part of Iranian citizens in stadiums leads to a kind of distinction. distinction in society may leads to signs of violence and  excited manner. for controlling this process, legal grounds for participation of all citizens  in sport places is necessary.  the main question of this article is: how public situations can be used as a influential social control in order to decrease of violence in sport places? three hypothesis are in reply to the question. first one is based on " approach of oriental studies based of schizophrenic action in Iranian society".  the second is on the basis of Ted Robert Gurr  social psychology theory in violence (relative deprivation). the third which is the main hypothesis of this article, is on the basis of  approaches in "crisis in sociology" and mentions this subject that; influential control of social disorders  in sport places is via trust and legal participation of citizens. the method is on the basis of data analysis approach. in analysis of disorders in sport places, role of  decision making models on the basis of trust and influential participation on legal mechanisms of citizens in sport atmosphere is studied

    Keywords: Iran sport atmosphere, influential control, Trust, social participation, social capital
  • Abbas Mossalanejad * Pages 33-56

    Globalization is a process whereby local, national and regional rules and institutions are lined up in the network and global setting. According to the approach adopted by Schultz and Giddens, such a process is considered as normative and institutional universalism. In the globalization process, we witness the emergence of a wide range of areas of cultural development and actions by players or actors that are present in the global setting and play their role under the influence of transnational institutions. In the final years of the twentieth century, Manuel Castells employed the concept of ‘network society’ in connection with the economic, social, sports and family structures of the twenty-first century. Historic and institutional evaluations are indicative of the fact that the primary area of global institutional development is related to economic areas. Political and security institutions entered the realm of general rules and policies of the world order gradually. The main question raised by the present paper is, “What features and processes does the policy of sports rules and institutions possess in the globalization era?” The paper’s hypothesis points out that “the sports policy in the globalization era is based on the universalism of sports rules and institutions and plays its role in the network society.” This paper’s approach is based on Schultz’ globalization and institutional policy approach which focuses on the integration of action patterns and behavioral rules of players. This study was carried out by means of data analysis as well as content analysis.

    Keywords: Sports policy, globalization, universalism of rules, institutions, network society
  • Nematolah Fazli * Pages 57-71

    This article is a theoretical consideration about  situation of sport institution in today world and also is a possibility to critical rethinking  about this institution in context of Corona virus crisis. This article tries to analyze this question; what is the Corona teaching for  modern sport institution and discourse in today and future evolutions? The issue and case is, the modern sport institution has been developed in modern society for human public health from 19 century up to now. Modern sport discourse has been formed under the influence of structural evolution in  new industrial urban society. From the appearance,  in spite of the importance of  economics and politics, public health has been one of the basis of the discourse. But in historical evolutions of sport institution, it has been ignored gradually. Furthermore sport activities development has become risky for nature and environment sustainability. Dominance of  some values such as  fanatic commercialization and politicization and also development of unfriendly competition in sport discourse are  the critical points that are analyzed in this article. Firstly the issue of Corona and sport is formulated. In the second part, the history of sport discourse formation in the modern world and its growing from view of existential philosophy and its goals are described. The third part is devoted to analysis of Corona real teaching for sport institution and discourse. This article is from critical theories' view about sport ,and also sport alienation is described by conceptual analysis, that is a new horizon to rethinking about sport discourse. This is merely a problem statement and analytical and theoretical article

    Keywords: sport discourse, sport alienation, critical rethinking, Corona Crisis
  • Seyed Abdolhamid Ahmadi *, Reza Shajie, Mostafa Mohammadi Raouf Pages 73-99

    Physical activities are defined as all activities that are for body skeletal contraction which lead to calorie and energy consuming. on the basis of WHO, the fourth cause of death is lack of physical activity that is 6 percents of all world death. so developing sport for all as healthy sport is one of the main concerns of all countries. so other countries experiences are significant  in this subject. this article purpose is description of sport involvement situation in selected countries. this is a library research on the basis of documentary analysis. 11 countries are selected and studied and some suggestions for developing sport for all are presented at the end.

    Keywords: body activity, developing healthy sport, Health Indicators
  • Mehdi Namazizade Pages 101-124

    Evolution of economical, social and cultural structures in last decades are so influential on human experiences. Youth leisure experiences is an important factor in their identification. this article is on the basis of Lacan and Rojek views. qualitative method and interview are used. 35 students are selected by purposive sampling. the results show that youth as social actors do sport on the basis of place and physical factors. gender is the most important in physical factors

    Keywords: experience of leisure, sport, identity, subjectivity, action analysis
  • Ali Towfigh, Hooman Bahmanpur * Pages 125-143

    The implementation of the principles of sustainable development in sport has been recommended and emphasized by the International Olympic Committee. The purpose of this study was to identify the dimensions and components of this category and to develop a sustainable development model for Iranian sport.  This is a descriptive-survey research that uses basic conceptual model design and four basic dimensions (approach, managerial / social, cultural / environmental, health / economic) and 21 components (goal) to determine validity. The model reliability and fit were estimated. The basic model of the research was tested and tested using SEM using Smart PLS2 software. The model was then fitted at three levels: the fitting of the measurement model, the fitting of the structural model, and the general fitting of the model (GOF). The results showed that "environmental / health dimension"  had the most effect on the sustainable development pattern of sport in the country. Then "approach / management" and then "social / cultural dimension" and finally "economic dimension" on development Sustainable sport affects the country. R2 value (0.9765) indicates pattern confirmation. Both indices in all four constructs were positive and greater than zero (common = 0.6432) and redundancy (0.344) resulting in overall fit of measurement model (good quality of measurement model) and structural model (high ability of structural model in predicting) Approved. The overall fit of the model was set to 0.6255, indicating a strong fit to the overall model. Among the goals, the highest weight belonged to "Commitment to sporting events to the principles of sustainable development" (0.88) and the lowest weight belonged to "Fighting social exclusion" (0.41).The model presented for the principles of sustainable sport development in Iran is based on the Agenda 21 Olympic Movement and Rio Statement.

    Keywords: sustainable development, Agenda 21, Olympic movement, Exercise
  • Nowruz Hashemzehi *, Rasol Yahai, Ensieh Asghari Pages 145-171

    The tumultuous history of physical education and sporting activities in the world is a testament to the claim that sport can play a constructive role in building friendly international relations and, regardless of any ambiguity or hostility between governments, bring nations closer together and pave the way for world peace. . But if a war breaks out between the two groups, athletes and sports organizations are among the most influential and militant in advancing it. During the eight-year Iraq-Iran war against Ba'athist aggressors, various civilian organizations have played a role in Iran. اند. This article analyzes the performance of the Iranian Physical Education Organization in helping and supporting the war in the historical period from 1980 to 1988. The main method of historical research is documentary and the method of analysis and analysis is summary content using first-hand documents and sources. The second and the informed narration and oral history of the managers of the Physical Education Organization has been done. This study shows that in this historical period, the Physical Education Organization has set up organizational structures and organizations to support the war, collecting cash and non-cash donations to the front. Providing and sending troops to the fronts, allocating facilities and stadiums and sports spaces to the front and the war, encouraging the sports heroes to the warriors and the people during the war, organizing training classes for the warriors and rebuilding the spaces and sports stadiums damaged by The war has helped.

    Keywords: imposed war, Iran Physical Education Organization, Sports Facilities, deployment, War Support