فهرست مطالب

بلاغت کاربردی و نقد بلاغی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1399)

مجله بلاغت کاربردی و نقد بلاغی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حدیث احمدی*، مهین پناهی، سپیده یگانه صفحات 11-28

    سبک شناسی لایه ای، شیوه ای از سبک شناسی معاصر است که آثار را به شیوه درون متنی و بر اساس لایه های بوجودآورنده(واژگانی، آوایی، نحویی، بلاغی و ایدیولوژیک) بررسی و تحلیل می کند. با بهره گیری از سبک شناسی لایه ای می توان به ویژگی های سبک فردی، اندیشه ها و ایدیولوژی حاکم بر متن شاعر یا نویسنده دست یافت. پرسش اصلی پژوهش این است که چگونه می توان ویژگی های سبکی یک اثر را با بهره گیری از سبک شناسی لایه ای بررسی و مشخص کرد. بر این اساس غزلیات سلمان ساوجی در لایه های نحوی و واژگانی با رویکردی آماری- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت.پس از تحلیل و بررسی از ویژگی های سبک فردی سلمان ساوجی در لایه واژگانی، بسامد واژگان حسی، شکوهمند (فاخر و غیر عامیانه) با رمزگان ساختاری قابل ذکر است، از ویژگی سبکی لایه نحوی می توان به جابه جایی از نحو معیار، تاکید بر فعل و متمم فعل، به عنوان ادوات آن، اشاره کرد که به شکل گیری سبک پیوسته و فعال نحوی منجر شده است.

    کلیدواژگان: سلمان ساوجی. غزلیات، سبک شناسی لایه ای، لایه نحوی، لایه واژگانی
  • خدابخش اسداللهی*، منصور علیزاده صفحات 29-46

    گستردگی تجارب انسان با حیوان «سگ»، قابلیت درک مفاهیم انتزاعی بسیاری را ممکن ساخته است. مولوی با توجه به وسعت اندیشه و تنوع دیدگاه خود از بیشترین ظرفیت های این تجربه استفاده کرده و حوزه های مقصد مثبتی را نیز در کنار حوزه های مقصد منفی با این تصویر ملموس کرده است. موضوع مقاله حاضر، استعاره مفهومی سگ در دیوان شمس است؛ در این مقاله که به روش تحلیلی- توصیفی و به صورت جمع آوری کتابخانه ای صورت می گیرد؛ پس از مباحث مقدماتی، بخش اصلی پژوهش، به بررسی الگوهای استنباطی، قلمروهای حسی، تعمیم های چندمعنا، نگاشت های عمومی و جزیی هر یک از نمونه ها به همراه تعیین بسامد هر یک از حوزه های مقصد پرداخته، توضیحات لازم را در ذیل هریک از آن ها آورده ایم. از منظر مولوی، وجه مشترک همه حوزه های مقصد منفی همان غفلت است که برای رسیدن به کمال انسانی از راه ریاضت و عشق و محبت به معشوق ازل باید از برابر دیدگان سالک برطرف شود. مولانا با استعاره سگ به مخاطب نشان می دهد که بد مطلق در جهان وجود ندارد و آدمی هم مستعد کمال انسانی و هم آماده سقوط به اسفل سافلین است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، عینی سازی، قرآن، غزلیات شمس، سگ
  • احمد امیدوار*، عسگر بابازاده اقدم صفحات 47-60

    هدف از این پژوهش بررسی انواع آرایه مشاکله در قرآن کریم،روش ترجمه صحیح آن و بررسی موردی عملکرد مترجمان شیوه تحت اللفظی،معنایی و تفسیری در ترجمه آن می باشد.به این منظور از روش توصیفی - تحلیلی استفاده شد.این آرایه هفتاد و هفت بار در قرآن کریم به شیوه تحقیقی و تقدیری وارد شده است که ترجمه نادرست گاهی منجر به ایجاد شبهه در ذهن مخاطب می شود.بدین منظور پنج نمونه از این موارد انتخاب و ضمن بیان معنای واقعی آنها ،ترجمه ه ارزیابی شد. بهترین روش برای ترجمه این پدیده زبانی بهره گیری از روش تفسیری است البته بدین شرط که ابتدا معنای ظاهری لفظ ذکر گردد سپس معنای مقصود به صورت توضیح تفسیری در پرانتز یا کروشه آورده شود تا از طرفی زیبایی و تاثیر آرایه از بین نرود و از طرفی دیگر از ایجاد شبهه جلوگیری شود.نامناسب ترین شیوه ترجمه برای این شیوه بیان،ترجمه تحت اللفظی است.مترجمان محترم در سایه ترجمه این آرایه، یک شیوه مناسب که در سرتاسر قرآن کریم بدان پایبند باشند اتخاذ نکرده اند که بیانگر عدم یک روش صحیح مشخص در نزد ایشان می باشد.لذا پیشنهاد می شود مترجمان محترم در ارایه ترجمه های جدید یا تجدید چاپ ترجمه خویش در ترجمه این آرایه دقت بیشتری کرده و به شیوه مناسب ترجمه نمایند.

    کلیدواژگان: آرایه مشاکله، ترجمه قرآن، روش تحت اللفظی، روش معنایی، روش تفسیری
  • حمید جعفری قریه علی* صفحات 61-73

    امروزه پرداختن به فرم در پژوهش های ادبی اگرچه به نتایجی درخور توجه منجر شده، در مواردی ارزش درون متنی آثار را تحت تاثیر قرار داده است. دستور ساختاری که تکیه روی جنبه عینی و ملموس زبان دارد و در نهایت به شناخت اجزای واژه ها، گروه ها و جمله ها می انجامد، به تاثیرگذاری نقش دستور در القای معانی جدید و بلاغت افزایی کلام بی توجه است. یکی از مهم ترین حالاتی که واژه در جمله می پذیرد، مسند است. در زبان فارسی مسند از عناصر اصلی جمله های اسنادی محسوب می شود که در اصل به لحاظ هویت دستوری، صفت است. در این پژوهش جایگاه «مسند» و نقش آن در بیان پیوند اندیشه و سبک بررسی می شود. به همین دلیل، این پژوهش که به گونه ای معناشناسی نقش مکملی مسند است، به دریافت های جدیدی از متن کمک می کند. حاصل این پژوهش که به شیوه توصیفی تحلیلی انجام می شود، نشان می دهد تمام واژه ها و گروه هایی که در جایگاه مسند قرار می گیرند، در واقع مفهوم صفتی دارند و به گونه ای باید آن ها را صفت به شمار آورد و از طرف دیگر همین قابلیت، عاملی مهم در بلاغت افزایی و معناپروری کلام است. دریافت ظرفیت های جمله های اسنادی، زمینه های ورود مخاطب را به قلمرو معانی نو فراهم می سازد

    کلیدواژگان: دستور زبان فارسی، مسند، صفت، معناپروری، بلاغت افزایی
  • حسین حسن پور آلاشتی، راشین مبشری* صفحات 75-91

    شاعر تمامی محرکات را در شعر خود با استفاده از وزن، گزینش واژه ها، استعارات، لحن بیان، آرایه های صوتی و... عرضه می کند؛ بنابراین با تقطیع هر شعر و تقابل عناصر اصلی شعر با کارکردهای تصویر می توان به ریشه یابی و شناخت بهتر رابطه ی متن و تصویر دست یافت. نحوه ی فکر کردن که حاصل تاثیر فرآیندهای مغزی است می تواند انواع قواعد نحوی را تولید نماید؛ بنابراین انواع عوامل شامل انگیزه، ترس، تاکید و... باعث جابه جایی جایگاه کلمات و تولید انواع آرایه ی بیانی و کلامی می شود که این نیز به نوبه ی خود منطق های تصویری مختلفی را به وجود می آورد. شعر «در شب سرد زمستانی» نیمایوشیج از تصویر سینمایی بهره می گیرد، چراکه ضمن حرکت از نقطه ی آغاز به همان نقطه بازمی گردد و دارای غنای تصویری به جهت بهره گیری از معنای ثانویه ی کلمات است. این شعر با تصویری مستقل و همچنین محدود به جهت دامنه ی واژگان، با بهره گیری طرز سمبولیسم، با ایجاد تجسم در جهت اثبات با کانون قرار دادن مفاهیم شب و زمستان، با کارکرد اجتماعی شعر همراه و منطبق است. به لحاظ ساختار تصویرپردازی، شب و زمستان به عنوان تصویر مرکزی، در کانون قرار دارد که با استفاده از تشبیه بلیغ و مرسل و همچنین با بهره از نمادپردازی، تصاویر شعری خلق شده اند. لحن این تصویر بر اساس موسیقی شعر که بر وزن بحر رمل است، لحنی خطابی دارد و همچون یک بیانیه ی انتقادی، هم به نقد جامعه و هم به دعوت آن ها برای پیوستن به شاعر می پردازد.

    کلیدواژگان: دستوربان، آرایه های بیانی، آرایه های کلامی، تصویر، نیما یوشیج
  • مریم حسین آبادی* صفحات 93-107

    هرکتابی در هر رشته علمی و به هر زبانی، متقدم یا متاخر، جای نقد و بررسی دارد. چرا که قطعا نقاط ضعف و قوتی دارد و نقد در اصل چیزی جز نمایاندن نقاط ضعف و قوت نیست، کتاب های بلاغت به زبان فارسی نیز از این اصل مستثنی نیستند. «معالم البلاغه» یکی از کتاب های مطرح و مرجع بلاغت در زبان فارسی است که در مقایسه با منابع مشابه نقاط قوت متعددی دارد و البته در بعضی مباحث خالی از نقاط ضعف نیست. از جمله در مبحث کنایه. در این نوشتار پس از معرفی آرایه کنایه، مبحث کنایه در «معالم البلاغه» با توجه به منابع فارسی متقدم مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. دقت در تعریف ها، تقسیم بندی ها و شواهد مثال ارایه شده در این مبحث نشان می دهد «معالم البلاغه» نیز مانند منابع بلاغی فارسی قبل از خود همچنان تحت سیطره منابع بلاغت عربی است. روش تحقیق در این نوشتار کتابخانه ای و از نوع نقد و تحلیلی است به این ترتیب که بخش های مختلف مبحث کنایه در «معالم البلاغه» پس از معرفی، به لحاظ میزان فارسی سازی و تناسب با اقتضایات و امکانات زبان فارسی و مخاطب فارسی زبان، نقد و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: نقد، کنایه، معالم البلاغه، بلاغت
  • محمد دست پیشه، علیرضا نبی لو*، فرهاد طهماسبی صفحات 109-124

    ادبیات اقلیمی حاوی عناصر جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و تاریخی منطقه ای خاص است. در تحقیق حاضر، به شیوه ای توصیفی- تحلیلی، یکی از آن عناصر برجسته اقلیمی یعنی تصویر و صور و عناصر سازنده آن مورد بررسی قرار گرفته است. میرکاظمی در یورت، اقسام تصویر شامل تصویر زبانی یا تصویرواژه، انواع تصویر بیانی، تصویر گسترده مقتبس از هنر نقاشی و سینما و مهم تر از همه، نوع جدیدی از تصویر را مطرح کرده که به همه تصاویر پراکنده اثر انسجام و وحدتی خاص بخشیده است و نقشی پویا و فعال در کل اثر دارد. این نوع تصویر، تصویر در بافت است که برآیند نگرش نو و کلان نگر نویسنده به تصویر بر اساس مطالعات جدید نقد ادبی در محور عمودی است. توجه به تصویر و بسامد فراوان آن سبک تصویری اثر را ساخته است. نویسنده با تصویر به واقعیت نمایی اثر قوت بخشیده و نگاه توام با تحسر خود را در لابه لای نثر از آسیب به فرهنگ عامه مشهود کرده که چرایی خلق اثر است. ارایه عناصر اقلیمی شمال، ترکمنی و مشترک که زمینه ساز خلق تصاویر نو است از سایر نتایج این تحقیق است.

    کلیدواژگان: یورت، اقلیم، تصویر، بافت، عناصر سازنده
  • زکیه رجبی، مهیار علوی مقدم*، محمود فیروزی مقدم صفحات 125-143

    ارسطو، بلاغت را هنر کشف و کاربرد ابزاری می دانست که برای ترغیب و تهییج شنونده مفید واقع شود وازاین روست که بررسی تولیدات زبانی درگفتمان، که نظامی فراتر از جمله است در حوزه مطالعات نشانه - معنا شناسی قرار می گیرد. نشانه ها در روابط گفتمانی، پویا، متکثر و سیال می شوند و دیگر تابع روابط تثبیت شده سوسوری نیستند. از این روبسیاری از سنت های بلاغی را می توان به عنوان تعریف یک عمل نشانه شناختی که راهی است به سوی فرایندهای زیبایی شناختی در نظر گرفت که قادرند فراتر از شناخت استعاره ها و نمادها استنتاج های معناداری را به مدد نشانه ها در ذهن مخاطبان و ناظران تولید کنند. در نشانه - معنا شناسی معناهای از پیش تعیین شده بر اساس روابط دال و مدلول، جای خود را به معناهایی که تابع کشمکش و تنش بین سطوح زبانی است می دهند و از قالب نشانه های معمول و قراردادی با کارکردی رایج و متداول خارج شده و به نشانه های غیر معمول، متحول و ناپایدار تبدیل می شوند. رمان کولی کنار آتش اثر منیرو روانی پور، حاوی مجموعه ای از نشانه هایی است که در شکل گفتمان روایی، قصد القای معناهایی دارد که نتیجه شناخت ارتباط همین نشانه هاست. این پژوهش برپایه روش تحلیلی- توصیفی، روش تحلیل داده ها به صورت کیفی وروش استدلال استقرایی، به بررسی نظام های معنایی گفتمان ، زیبایی شناختی و عناصر موثردر ارتباط بین نظام نشانه ای و نظام معنایی که متاثر از بلاغت نشانه هاست دراین رمان خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: بلاغت، گفتمان، نشانه - معناشناسی، کولی کنار آتش
  • نقی زرین تره مراجل، فاطمه مدرسی*، بهمن نزهت صفحات 145-159

    انسان، فطرتا زیبایی طلب است و چیزی را زیبا قلمداد می کند که بتواند توجه وی را به خود جلب کند. این جلب توجه و احساس التذاذ از زیبایی هر چیزی یا هر شخصی، حاصل درک نظم و هارمونی موجود در آن است. در مباحث زیبایی شناسی برای زیبا شمردن یک اثر یا پدیده، عوامل مختلفی را از قبیل: تقارن، توازن، تناوب، تناسب، تکرار، تضاد و... می توان در نظر گرفت. یکی از مهم ترین عوامل موثر در ایجاد زیبایی، تقارن است. تقارن به عنوان یکی از اساسی ترین پایه های هنر و زیبایی در درک نظم بین اجزا، در اکثریت علوم و هنرها نقش انکارناپذیری ایفا می کند. از آن جمله می توان از علوم و هنرهایی مانند ریاضی، هندسه، نجوم، معماری، موسیقی، نقاشی، فرش بافی، طراحی، تذهیب، منبت کاری، ادبیات و... یاد کرد. از بررسی های این جستار این گونه برمی آید که تقارن در ادبیات فارسی در سه جنبه صوری، معنایی و آوایی قابل بررسی است و در بین آن ها آرایه تشبیه، گسترده ترین پهنه نمود تقارن معنایی محسوب می-شود. در تشبیهات فارسی از انواع چهارگانه تقارن های انعکاسی، انتقالی، چرخشی و تجانسی استفاده شده است. ولی تقارن انعکاسی، از بسامد بالایی برخوردار است. ما نیز در این پژوهش بر آنیم تا با ذکر نمونه هایی مواردی از نمود تقارن را در تشبیهات فارسی بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: تشبیه، تقارن، تکرار، موسیقی شعر، هارمونی
  • طاهره کوچکیان*، فرشته فرضی شوب صفحات 161-176

    استعاره، به عنوان یکی از زیباترین وخلاقانه ترین فنون ادبی، همواره مورد توجه نظریه پردازان علم بلاغت بوده است. از زمان ورود این فن ادبی به عرصه ادب فارسی، بلاغت دانان فارسی، گاه با تقلید و گاه با ذوق و ابداع، دست به تقسیم بندی هایی برای انواع استعاره در بلاغت فارسی زده اند که آشفتگی-هایی در آن مشاهده می شود. این پژوهش با نگاهی به استعاره از آغاز تا کنون، به بررسی انتقادی دیدگاه های بلاغت دانان معاصر در حوزه استعاره می پردازد و با توجه به گستردگی موضوع، تقسیم-بندی های استعاره بر اساس ملایمات را مورد بررسی قرار می دهد. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که تلاش های ادیبان فارسی در جهت بومی سازی فن استعاره در مجموع موفق نبوده است؛ چنانکه امروز، علی رغم کثرت کتاب های بلاغی فارسی، هیچ کتاب جامع و درخوری در باب علم بلاغت و فن استعاره وجود ندارد! زیرا ادیبان فارسی در نگارش آثار خود، بسیاری از نکات وظرایف موجود در امهات کتب بلاغی عربی را نادیده گرفته و یا در خصوص آن دچار بدفهمی شده اند. و به همین سبب در تقسیم بندی انواع استعاره اشتباهاتی فاحش داشته اند. از سویی، آنان در تحلیل شاهد مثال ها و نمونه های عربی ماخوذ از قرآن و ادبیات عرب نیز دچار لغزش شدند ودر نتیجه در جایگزین سازی شاهد مثال های فارسی به جای نمونه های عربی نیز راه خطا پیمودند. شایان ذکر است خطاهای موجود در کتب بلاغی، با وجود گستردگی و فراوانی به آسانی و با اندکی دقت در کتب بلاغت عربی مرجع قابل حل است.

    کلیدواژگان: خوانش انتقادی، علم بیان، استعاره، ملائمات استعاره، کتب بلاغی معاصر فارسی
  • مهرناز لامعی*، سعید فرزانه فرد، سید محمود انواری صفحات 177-186

    یکی از شیوه های تشخیص سبک و تمایز مکتب ها، بررسی صورخیال است. خیال عنصراصلی شعر، در همه تعریف های قدیم و جدید است. شاعر با کمک خیال و برقرارکردن ارتباط میان انسان و طبیعت، یا کشف ارتباط بین آن دو، از صورت بیان عادی و منطقی خارج و آن را به گونه ی بیان شعری وکلام مخیل در می آورد که نظم او شعر می شود. در میان انواع صورخیال که مهمترین وجه تمایز سخن ادبی ازغیر آن است، تشبیه جایگاه خاصی دارد. این عنصر ادبی درسیر تطور ادبیات فارسی ، کارکرد خود را پیوسته حفظ کرده است. تشبیه در اصطلاح عبارت است از برقراری شباهت بین دو یا چند چیز به قصد اشتراکشان در یک یا چند صفت.پس اگر بخواهیم معنی و صفت مشترک بین دو چیز را بیان کنیم از فن تشبیه استفاده می نماییم.. شاعران و نویسندگان ازجمله ابتهاج و فروغ در به کار بردن تشبیه اهدافی را دنبال می کنند؛ از جمله بیان حال مشبه، مدح و نکوهش، تصویرسازی، توصیف، مفاخره، ایجاز، اطناب، خیال انگیزکردن سخن و مضمون آفرینی. این پژوهش، با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی و منابع کتابخانه ای، اشعار فروغ و ابتهاج را از لحاظ ساختاری تشبیه مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: صورخیال، تشبیه، ساختار، فروغ، ابتهاج
  • یوسف محمدنژاد عالی زمینی* صفحات 187-198

    زمان، یک مفهوم کلیدی در عرفان اسلامی است که تحت تاثیر تجربه های زیسته عرفا به گونه هایی متفاوت مفهوم سازی شده و در متون عرفانی بازتاب یافته است. با مطالعه این مفهوم و چگونگی مفهوم سازی و بازنمایی آن در آثار عرفا می توان تحلیلی دقیق تر از نگرش ها و تجارب صاحبان این آثار در موقعیت ها و زمان های مختلف عرضه کرد. از این رو در مقاله پیش رو برآنیم تا با بررسی و تحلیل کم و کیف کاربرد مفهوم زمان و برخی تعابیر زبانی مرتبط با آن در جلد اول کلیات شمس به این پرسش پاسخ دهیم که مولوی مفهوم زمان را در اشعار مورد بررسی چگونه و تحت تاثیر چه زمینه هایی مفهوم سازی کرده است. رویکرد تحلیلی این پژوهش نظریه استعاره مفهومی لیکاف و جانسون است که از منظر زبان شناسی شناختی در تبیین مفهوم «زمان»، انگاره اولیه «زمان شیی است» و انگاره های ثانویه «زمان شیی متحرک و ثابت است» را مطرح کرده اند. حاصل این پژوهش نشان می دهد که مولوی زمان را با انگاره های «زمان به مثابه شیی متحرک»، «زمان به مثابه شیی ثابت»، «زمان به مثابه مکان محصور و فضا»، «زمان به مثابه گنج/اندوخته» و «زمان به مثابه انسان» مفهوم سازی کرده است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، زمان، نام نگاشت، غزلیات شمس
|
  • Hadis Ahmadi *, Mahin Panahi, Sepideh Yeganeh Pages 11-28

    Layered stylistics is a method of contemporary stylistics that examines and analyzes works in a textual manner based on the layers that create them (lexical, phonetic, syntactic, rhetorical, and ideological). Using layered stylistics, one can achieve the characteristics of individual style, thoughts and ideology that govern the text of the poet or writer. The main question of the research is how the stylistic features of a work can be studied and determined using layered stylistics. Accordingly, Salman Sajoji's lyric poems were examined in syntactic and lexical layers with a statistical-analytical approach. It is noteworthy, From the stylistic feature of the syntactic layer, we can point to the shift from the standard syntax, the emphasis on the verb and the complement of the verb, as its tools, which has led to the formation of a continuous and active syntactic style. Layered stylistics is a method of contemporary stylistics that examines and analyzes works in a textual manner based on the layers that create them (lexical, phonetic, syntactic, rhetorical, and ideological).

    Keywords: Salman Savoji. lyric, Layered Stylistics, Syntactic layer, lexical layer
  • Khodabakhsh Asadollahi *, Mansour Alizadeh Pages 29-46

    The breadth of human experiences with the "dog" animal has made it possible to understand many abstract concepts. Rumi, considering the breadth of his thought and the diversity of his views, has used the most capacities of this experience and has also made the positive destination areas tangible along with the negative destination areas with this image. The subject of the present article is the conceptual metaphor of the dog in Divan-e Shams; In this article, which is done analytically-descriptively and in the form of library collection; After the introductory discussions, the main part of the research examines inferential patterns, sensory domains, ambiguous generalizations, general and detailed maps of each sample along with determining the frequency of each of the destination domains and provides the necessary explanations. Below are some of them. According to Rumi, the common denominator of all areas of negative destination is negligence, which must be removed from the eyes of the seeker in order to achieve human perfection through austerity, love and affection for the eternal lover. Rumi, with the metaphor of a dog, shows the audience that there is no absolute evil in the world and that man is both prone to human perfection and ready to fall to the bottom of the saflin.

    Keywords: conceptual metaphor, objectification, Quran, Ghazals of Shams, dog
  • Ahmad Omidvar *, Askar Babazadeh Aghadam Pages 47-60

    The purpose of this study is to investigate the types of problem arrays in the Quran, its correct translation method and to examine the performance of translators of literal, semantic and interpretive methods in its translation.For this purpose, a descriptive-analytical method was used. This array has been entered seventy-seven times in the Quran in a research and destiny method, the incorrect translation of which in some cases (especially trickery, deception, forgetfulness, to God). For this purpose, five examples of these cases were analyzed and while expressing the real meaning and proving the array of problems in them, the translators' translations were mentioned and evaluated below each verse.After discussion, it was found that the best way to translate this linguistic phenomenon is to use the interpretive method, provided that the apparent meaning of the word is mentioned first, then the meaning is given in the form of an interpretive explanation in parentheses or parentheses, on the one hand beauty and The effect of the array should not be lost and on the other hand, suspicion should be avoided. The most inappropriate method of translation for this method of expression is literal translation. Dear translators, in the shadow of translating this array, adopt a suitable method that they adhere to throughout the Quran. They have not done so, which indicates that they do not have a clear correct method. Therefore, it is suggested that respected translators be more careful in presenting new translations .

    Keywords: Moshakeleh, Quran translation, literal method, semantic method, interpretive method
  • Hamid Jafarighariyehali * Pages 61-73

    The Use of Predicate in Meaning and Rhetoric development of Speech Associate Professo, Department of Persian Language and Literature, Faculty of Letters and Humanities, Vali-e-Asr University of Rafsanjan Abstract Too much concern with structure of literary works yields interesting outcomes but, in some cases, significantly undermines their contextual richness. Structural analysis that lays emphasis on observable manifestations of language and seeks to identify components of words, phrases and sentences, mostly neglects effects of syntax in conveying new meanings. In Persian language, a predicate adjective is used as a subject complement in relative clauses. The present study is a descriptive-analytic examination of semantic role of predicate adjective in the relationship between thoughts and stylistic features. Results indicate that predicate adjective is a word that modifies a preceding subject and plays a significant role in enriching rhetoricism and meaning-making. Keywords: Persian syntax, predicate adjective, meaning-making, rhetoricism 

    Keywords: Persian syntax, predicate adjective, meaning-making, rhetoricism
  • Hossein Hasanpoor Alashti, Rashin Mobasheri * Pages 75-91

    The poet presents all the stimuli in his poem using weight, choice of words, metaphors, tone of expression, sound arrays, etc .; Therefore, by fragmenting each poem and contrasting the main elements of the poem with the functions of the image, it is possible to find the root and better understand the relationship between text and image. The way of thinking that results from the influence of brain processes can produce a variety of syntactic rules; Therefore, various factors including motivation, fear, emphasis, etc. cause the position of words to shift and produce different types of expressive and verbal arrays, which in turn creates different visual regions. Nimayoshij's poem "On a Cold Winter Night" uses cinematic imagery because it returns from the starting point to the same point as it moves. And has visual richness to take advantage of the secondary meaning of words. This poem with an independent image and also limited in terms of vocabulary, using the style of symbolism, By creating visualization in order to prove by focusing on the concepts of night and winter, it is associated with the social function of poetry. In terms of imaging structure, night and winter as the central image are at the center Poetic images have been created using similes as well as symbolism. The tone of this image is based on the music of the poem bahr-ramal, is addressed.

    Keywords: Grammar, Expression Arrays, Verbal Arrays, image, Nima Yoshij
  • Maryam Hoseinabadi * Pages 93-107

    Every book in any scientific field and in any language, early or late, has room for critique and study. Because it definitely has its strengths and weaknesses, and criticism is basically nothing but showing its strengths and weaknesses, rhetoric books in Persian are no exception to this principle. "Ma'alim al-Balaghah" is one of the most popular and reference books of rhetoric in Persian language, which has several strengths in comparison with similar sources, and of course, in some topics, it is not empty of weaknesses. Including in the subject of irony. In this article, after introducing the irony array, the topic of irony in "Ma'alim al-Balaghah" has been reviewed according to earlier Persian sources. Carefulness in the definitions, divisions and example evidence presented in this article shows that "Ma'alim al-Balaghah" like Persian rhetorical sources before it is still dominated by Arabic rhetorical sourcesThe research method in this article is library and of the type of critique and analysis in such a way that the different parts of the subject of irony in "Ma'alem al-Balaghah" after introduction, in terms of the degree of Persianization and appropriateness to the requirements and facilities of Persian language and Persian-speaking audience. Reviewed. Keywords: criticism, irony, rhetoric teachers, rhetoric

    Keywords: criticism, irony, rhetoric teachers, rhetoric
  • Mohammad Dast Pisheh, Alireza Nabilou *, Farhad Tambasbi Pages 109-124

    Climatic literature contains geographical, economic, social, cultural, political and historical elements of a particular region. In the present study, in a descriptive-analytical manner, one of the prominent climatic elements, namely the image and its constituent elements, has been studied. Some of the results of the present study are as follow: The use of triple image types in the novel, including linguistic imagery with sensory words labeled with high frequency that creates the lexical style of the work; a variety of imagery and creative simulations of the novel, due to its abundance create simile and climatic style, as well as the images from the art of painting and other arts. And most importantly, it has introduced a new type of image that has given all scattered images a special coherence and unity effect and has a dynamic and active role in the whole effect. This type of image is the image in the context, which is the result of the author's new and sophisticated approach to the image based on new studies of literary criticism in the vertical axis. The author, with the power of storytelling and its climatic color, has strengthened the truth of the work, regretful look in the prose was obviously shown an image of damage to the native culture and it is why the work was created. Another result of the study is the presentation of the dual climatic elements of the north and the Turkmens that has provided the ground for the creation of new images.

    Keywords: Yurt, Climate, image, Constructive Elements
  • Zakiye Rajabi, Mehyar Alavi Moghaddam *, Mahmoud Firouzimoghaddam Pages 125-143

    Aristotle considered rhetoric to be the art of discovering and using tools that could be useful for motivating the listener. The study of linguistic productions in discourse, which is a system beyond, is also in the field of sign-semantics studies. Signs in discourse relations become dynamic, plural, and fluid, and are no longer subject to Saussure's established relations. Many of these rhetorical traditions can be considered as the definition of a semiotic act which is a way to aesthetics that are able to produce meaningful inferences beyond the knowledge of metaphors and symbols with the help of signs in the minds of audiences and observers. In sign-semantics, pre-determined meanings based on signifier and signified relations give way to meanings that are a function of conflict and tension between language levels, and are removed from the form of ordinary and conventional signs with a common function. Symptoms become unusual, evolving, and unstable. The gypsy novel by the fire by Moniro Ravanipour contains a set of signs that in the form of narrative discourse, intend to induce meanings that are the result of recognizing the relationship between these signs. Based on descriptive-analytical method, qualitative data analysis method and inductive reasoning method, this study will examine the semantic systems of discourse, aesthetics and effective elements in the relationship between the sign system and the semantic system that is affected by the rhetoric of signs in this novel.

    Keywords: rhetoric, Discourse, Sign - Semantics, Gypsy by the Fire
  • Naghi Zarrintareh Marajel, Fatemeh Modarresi *, Bahman Nozhat Pages 145-159

    The Man naturally wants beauty and knows something beautiful that can attract his attention. This sense of pleasure from the beauty of anything or anyone comes from understanding the order and harmony in it. In the aesthetic discussions, various factors such as symmetry, balance, rotation, proportion, repetition, contradiction, etc. can be considered to beautify a work or phenomenon. Symmetry is one of the most important factors in creating beauty. Symmetry as one of the most fundamental foundations of art and beauty plays an undeniable role in the majority of arts and sciences in understanding the order between the components. These include arts and sciences such as math, geometry, astronomy, architecture, music, painting, carpet weaving, design, illumination, carving, literature, and more. Symmetry in Persian literature can be studied in three outward, semantic, and phonetic aspects, and among them simile is the widest manifestation of semantic symmetry. Farsi similes use four types of reflective, transitional, rotational, and congruity symmetries. But the reflection symmetry has a high frequency. In this essay we will attempt to examine the manifestation of symmetry in the simile by mentioning examples.

    Keywords: symmetry, harmony, repetition, Similarity, poetry music
  • Tahereh Koochekian*, Fereshteh Farzi Shoub Pages 161-176

    Metaphor is one the most prominent devices of meaning in the word, that the first was considered by rhetoricians in order to discover the expressive miracle of the Qoran in Arabic. Then it found way in to Persian literature. Contemporary Persian rhetoricians in order to by imitation and sometimes by invention, divided the metaphor that due to the differences and contradictions that exist in them, this study paid attention to them. The authors of this essay want to study the types of metaphors based on proportionate by looking at metaphors from the beginning, with a critical reading of the views of contemporary rhetoricists in this field, because this case has been the confluence of many different perspectives. The results show that the efforts of Persian rhetorical books, there is still a comprehensive and worthy book in the field of rhetoric and the art of metaphor. Most author make mistake in choosing examples when writing their works. These errors despite their breadth and frequency can be easily and with a little precision solved in reference Arabic rhetoric books.

    Keywords: Critical Reading, Rhetoric, Metaphor, Contradictions of metaphor, Contemporary PersianRhetorical Books
  • Mehrnaz Lamei *, Saeed Farzaneh Fard, Seyedmahmoud Anvari Pages 177-186

    identification of style and difference of schools is the study of forms of imagination. Imagination is the main element in all classic and modern definitions. Poet takes advantage of imagination in order to establish a relationship between man and nature or discover a relation between these two. In doing so, he transcends the ordinary logical form of expression and turns it into a type of poetic expression and imaginary word called poetry.Among different types of imageries, simile is of particular place in distinguishing literary words from the non-literary. This literary element has retained its own function in a continuous way in the course of evolution of Persian literature. Simile as a term consists of establishing the similarity between two or several objects in order to specify their commonality in one or a number of attributes. Then, if we want to express the meaning and common feature between two things, we make use of the technique of simile. Poets and writers including Ebtehaj and Furugh have pursued their specific goals in application of simile; including expression of the state of the thing that is likened, praise ad critique, illustration, description, bragging, summarizing, expanding, making the word imaginary and creation of theme. The present study relies on descriptive-analytic method and library resources to study the poems of Furugh and Ebtehaj from the structural perspective.

    Keywords: : Imaginaries, simile, structure, Furugh, Ebtehaj
  • Yousef Mohammadnezhad Alizaminin * Pages 187-198

    Time is a key concept in Islamic mysticism that has been conceptualized in different ways and reflected in mystical texts under the influence of mystics' lived experiences. By studying this concept and how it is conceptualized and represented in the works of mystics, a more accurate analysis of the attitudes and experiences of the owners of these works in different situations and times can be offered. Therefore, in the present article, we intend to answer the question of how and under what influence Rumi defined the concept of time in the studied poems by examining and analyzing the application of the concept of time and some related linguistic interpretations in the first volume of Shams. Has conceptualized contexts. The analytical approach of this research is Lakoff and Johnson's theory of conceptual metaphor, which from the point of view of cognitive linguistics, in explaining the concept of "time", have introduced the primary idea of "time is object" and the secondary ideas of "time is moving and fixed". The result of this research shows that Rumi described time with the ideas of "time as a moving object", "time as a fixed object", "time as an enclosed space and space", "time as a treasure" and "time". As a human being.

    Keywords: conceptual metaphor, Time, Mapping, Shams lyric poems