فهرست مطالب

طب سنتی اسلام و ایران - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1399)

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هنگامه حبیبی، مهدی قصابی چورسی، روشنک قدس* صفحه 121
    سابقه و هدف

    انتخاب یک نظام ارزشیابی مناسب یکی از رویکردهای مهم در فرایندهای آموزشی و ارزیابی عملکرد حرفه‌ای دانشجویان است. هدف از این تحقیق ارزیابی مهارت‌های بالینی دانشجویان دکتری طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران به روش «مینی‌سی‌ایکس» بوده است.

    مواد و روش‏ها:

    این پژوهش از نوع طرح سری زمانی منقطع با تکرار چندگانه مداخله است که در دانشکده طب ایرانی (وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران) انجام شد. جامعه آماری این پژوهش 20 نفر از دانشجویان دکتری تخصصی طب ایرانی دوره کارورزی عرصه از سال 1395 تا سال 1397 بودند که به روش سرشماری در قالب چهار گروه 5 نفری وارد مطالعه شدند. به‌منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و استنباطی متناسب با نرم‌افزار SPSS (نسخه 24) استفاده شد.

    یافته‌ها:

    میانگین و انحراف‏معیار نمره‌های پایانی دانشجویان به‌تفکیک گروه متفاوت بود و نمره‌های پایانی هر چهار گروه با نمره‌های میان‌ترم آنان اختلافی معنادار (05/0≥p) داشت. بر اساس اطلاعات به‌دست‌آمده رضایت کلی دانشجویان از ارزیابی به روش مینی‌سی‌ایکس در گروه اول با میانگین و انحراف‏معیار 00/0±00/5 گروه دوم با میانگین و انحراف‏معیار 54/0±40/4، گروه سوم با میانگین و انحراف‏معیار 19/2±40/3 و گروه چهارم با میانگین و انحراف‏معیار 89/0±60/4 و در کل با میانگین و انحراف‏معیار 26/1±35/4 محاسبه شد. بالاتر بودن این اعداد از میانگین متوسط پرسش‌نامه رضایت دانشجویان را از آزمون نشان می‌دهد؛ گروه اول بیشترین رضایت و گروه سوم کمترین رضایت را داشتند. همچنین، رضایت کلی استادان از ارزیابی به روش مینی‌سی‌ایکس با میانگین و انحراف‏معیار 34/1±14/5 محاسبه شد و چون اعداد به‌دست‌آمده از میانگین متوسط پرسش‌نامه بالاتر بودند رضایت استادان را نیز از آزمون بیان می‌کرد.

    نتیجه‌گیری:

    به‌سبب برقراری عدالت آموزشی و کاهش سوگیری ارزیابان به شیوه‌های سنتی، ارزیابی با این آزمون موجب یادگیری مهارت‌های بالینی دانشجویان و افزایش رضایتمندی استادان و به‌ویژه دانشجویان، از نحوه ارزشیابی شد.

    کلیدواژگان: مینی سی ایکس، طب ایرانی، روش ارزیابی بالینی، آموزش پزشکی
  • سعید واحدی، فاطمه محجوب*، کامبیز اخوان رضایت، روشنک سالاری، میلاد راحتی صفحه 133
    سابقه و هدف

    دیابت شیرین جزء شایع‌ترین بیماری‏های مزمن در جهان است و با عوارض سیستمیک متعددی از جمله گوارشی همراه می‌باشد. یکی از مهمترین عوارض گوارشی دیابت، گاستروپارزی است که با اختلال تاخیر تخلیه معده و با علایمی چون تهوع، استفراغ، سیری زودرس، نفخ و درد فوقانی شکم مشخص می‌شود. از آنجایی که امروزه تمایل به استفاده از طب سنتی رو به گسترش است، توسعه و تطبیق آن با طب جدید ضروری است؛ لذا با توجه به نقش تعیین‌کننده مزاج در درمان در طب سنتی ایران، این پژوهش به‌منظور بررسی مزاج افراد مبتلا به گاستروپارزی دیابتی طراحی شد تا بر ‌اساس آن بتوان به تدوین پروتکل‌های درمانی این عارضه پرداخت.

    مواد و روش‌ها:

    این پژوهش از نوع مطالعه مقطعی است. بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 یا 2 مراجعه‏کننده به کلینیک‏های تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با سن بالاتر از 18 سال، در فاصله زمانی آبان 1395 تا خرداد 1396، پس از شناسایی و تایید توسط فوق‌تخصص گوارش وارد مطالعه شدند. جامعه آماری به دو گروه مورد 56 نفری مبتلا به گاستروپارزی و گروه شاهد 44 نفری بدون گاستروپارزی تقسیم‌ شدند. گاستروپارزی بیماران توسط پرسش‌نامه استاندارد گاستروپارزی بررسی و مزاج آنها توسط پرسش‌نامه مزاج مجاهدی تعیین شد. پس از آزمون طبیعی بودن داده‌ها، مقایسه بین‌گروهی با آزمون کای 2 و آنالیز واریانس یک‌طرفه، با سطح معنی‌داری 05/0≥p مورد آزمایش قرار گرفت.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که افراد گرم‌مزاج با میانگین 29/44 نمره گاستروپارزی کمتری نسبت به افراد سرد‌مزاج با میانگین 22/52 داشتند، اما این اختلاف معنی‌دار نبود (08/0p=). از طرف دیگر، افراد با مزاج تر با میانگین 77/55 نمره گاستروپارزی بالاتری از افراد خشک‌مزاج با میانگین 92/39 داشتند و این اختلاف معنی‌دار بود (001/0p=).

    نتایج

    در این مطالعه مزاج سرد و تر بیشتر در مبتلایان به گاستروپارزی دیابتی مشاهده شد. به‏نظر می‌رسد با توجه به پاتوفیزیولوژی گاستروپارزی از منظر طب ایرانی، بیماران دیابتی با مزاج سرد و تر احتمال بیشتری برای ابتلا به گاستروپارزی دارند.

    کلیدواژگان: مزاج، گاستروپارزی، دیابت شیرین، طب ایرانی
  • عطیه باقی زاده، علی دواتی، فاطمه عمادی*، ژاله علی اصل، محمد کمالی نژاد، علی جعفری حیدرلو، سید عباس هاشمی نژاد صفحه 143
    سابقه و هدف

    کولیت ‌اولسراتیو یک بیماری التهابی روده (IBD) و از معضلات سیستم درمانی دنیا محسوب می‌شود. هزینه‌های زیاد مادی و معنوی، عوارض ازمان بیماری، مصرف طولانی‌مدت داروها و عدم کفایت درمان‌های مرسوم در کنترل کامل علایم، ضرورت توجه بیشتر و به‌کارگیری درمان‌های مکمل را آشکار می‌کند. هدف این مطالعه اولویت‌بندی و معرفی گیاهان دارویی ذکر شده در منابع طب ایرانی جهت یافتن ایده‌هایی نو برای تولید داروهای مناسب و موثر در درمان کولیت ‌اولسراتیو می‌باشد.

    مواد و روش‌ها:

    در این مطالعه کتابخانه‌ای، از کلیدواژه‌های «سحج امعاء، قروح امعاء، قروح معی و قرحه امعاء» در 5 کتاب معتبر دارویی طب ایرانی «القانون فی ‌الطب، الابنیه عن حقایق ‌الادویه، الاغراض ‌الطبیه و المباحث ‌العلاییه، تحفه ‌المومنین، مخزن ‌الادویه» برای یافتن گیاهان دارویی موثر بر کولیت ‌اولسراتیو استفاده شد. پس از امتیازدهی و اولویت‌بندی بر اساس تعدد به‌کارگیری و شدت اثرگذاری از دیدگاه اطبا، مطالعات مرتبط با تاثیر آنها بر بیماری‌های التهابی و اولسراتیو دستگاه گوارش، مکانیسم اثر و مواد موثرشان نیز در پایگاه‌های علمی بررسی گردید.

    یافته‌ها:

    از 59 گیاه به‌دست آمده، بیشترین امتیازها به ترتیب مربوط به «برنج، ترشک، بارهنگ، باقلا و شنگ» بود که اثرات آنها در بیماری‌های التهابی و اولسراتیو دستگاه گوارش در مطالعات حیوانی و بالینی نوین نیز به اثبات رسیده است.

    نتیجه‌گیری:

    با در نظر گرفتن مشابهت علایم دو بیماری سحج امعاء و کولیت ‌اولسراتیو، شاید بتوان این دو را معادل هم قرار داد. با توجه به مکانیسم اثر ضدالتهابی و ترمیم‌کنندگی زخم اکثر گیاهان دارویی ذکرشده در این مطالعه، ممکن است بتوانیم در طراحی مطالعات بالینی و ساخت داروهای جدید برای رسیدن به درمان‌هایی با رویکرد طب ایرانی در بهبود کولیت ‌اولسراتیو و بیماری‌های التهابی دستگاه گوارش، از آنها بهره ببریم.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، کولیت اولسراتیو، گیاهان دارویی
  • رسول شفیع زاده، سید سعید اسماعیلی صابر، سید موید علویان، حسن نامدار، رضا میرحیدری* صفحه 159
    سابقه و هدف

    از دیدگاه طب سنتی ایران، بدن انسان سیستمی یکپارچه با اعضای مرتبط با هم است که بیماری یا سلامت هرکدام از آن‏ها برهم اثر می‏گذارد. ممکن است عامل ایجاد بیماری یک عضو، در عضو دیگری باشد که به آن، عضو مشارک و بیماری را مشارکتی ‏گویند؛ ازطرفی درمان عضو مشارک موجب بهبودی عضو بیمار می‏شود. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط آناتومیک بین کبد و معده می‏باشد.

    مواد و روش‏ها:

    در این مطالعه مروری کتابخانه‏ای، فصل تشریح کبد و معده از کتاب‌های معتبر طب سنتی ایران مانند «قانون در طب» و «تشریح ‌الابدان منصوری» بررسی و با مطالب کتاب‌های آناتومی طب نوین مثل «آناتومی گری» و اطلس‏های آناتومی مقایسه شد. مقالات موجود در پایگاه‏های داده‏ای الکترونیک نیز بررسی شد. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات، وجوه مشترک و تفاوت‏ها ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏بین دو دیدگاه طب سنتی ایران و نوین مشخص شد.

    یافته ‏ها:

    ارتباط آناتومیک کبد و معده در دو دیدگاه طبی، در چهار محور ارتباط عصبی (غشاء، عصب حسی، تاندون)، عروقی (شریان کبدی، وریدهای ماساریقا و باب)، مجاورتی (مجاورت کبد با معده) و ارتباط به‌واسطه عضو سوم (کیسه صفرا) مشاهده و تطبیق داده شد.

    نتیجه ‏گیری:

    تطابق واضح ارتباط آناتومیک کبد و معده در دو دیدگاه بیانگر دانش حکیمان طب سنتی ایران از علم تشریح است، همچنین بررسی منابع عظیم علمی طب سنتی ایران نشان می‏دهد مبنای کتاب‌های آناتومی نوین، مطالبی است که از هزاران سال قبل به‏دست دانشمندان امروز رسیده است.

    کلیدواژگان: کبد، معده، طب سنتی، طب ایرانی
  • مریم عظیمی، مهدیه ‏سادات افتخارافضلی، حمیده خرم ‏پژوه، فاطمه‏ سادات هاشمی‏ نسب* صفحه 173
    سابقه و هدف

    سندرم روده تحریک‏ پذیر شایع‏ترین اختلال عملکردی روده است که با درد عودکننده شکم و با تغییر در شکل یا تعداد موارد دفع همراه است. اثربخشی طب سنتی و مکمل در بهبود علایم سندرم روده تحریک‏پذیر گزارش شده است. به‏منظور استفاده از توصیه‏های مرتبط با سبک زندگی و درمان‏های طب ایرانی، لازم است واژه‏های متناظر بیماری در طب ایرانی یافت شوند. هدف از این مطالعه، یافتن واژه‏های متناظر سندرم روده تحریک‏پذیر در طب ایرانی است.

    مواد و روش‏ها:

    علایم اصلی سندرم روده تحریک‏پذیر در منابع طب ایرانی جست‏وجو و نزدیک‏ترین بیماری‏ها، فیش‏برداری و موارد مشترک انتخاب شدند. سپس اسباب این بیماری‏ها لیست شده و از نظر تطابق با معیارهای ROME IV بررسی شدند. همچنین سندرم روده تحریک‏پذیر با کلیدواژه‏های مرتبط با طب ایرانی در پایگاه‏های اطلاعاتی جست‏وجو شدند. تمام مراحل با نظارت 5 متخصص طب ایرانی با سابقه مطالعه در سندرم روده تحریک‏پذیر و 3 متخصص گوارش انجام شد.

    یافته‏ ها:

    مغص و قولنج دو بیماری هستند که با داشتن علامت درد شکمی و تغییر وضعیت دفع، بیشترین مشابهت را با سندرم روده تحریک‏پذیر دارند. مغص با یا بدون اسهال و قولنج با یبوست همراه است. برخی از اسباب مغص و قولنج به‏دلیل غیرعملکردی‏بودن و عدم تطابق با ROME IV، حذف شدند.

    نتیجه‏ گیری:

    بررسی تعاریف زیرگروه‏های سندرم روده تحریک‏پذیر (IBS)، نشان می‏دهد، نوع با علامت غالب اسهال (IBS-D) بیشتر با مغص، و نوع با علامت غالب یبوست (IBS-C) بیشتر با قولنج مرتبط هستند. برای بررسی ارتباط انواع زیرگروه‏های سندرم روده تحریک‏پذیر با یافته‏های این مقاله، مطالعات تکمیلی مقطعی (Cross sectional) توصیه می‏شود.

    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک‏پذیر، طب ایرانی، اسهال، یبوست
  • عباس پناهی*، فرشته رحمانی ‏نژاد صفحه 183
    سابقه و هدف

    گیلان مانند سایر مناطق ایران، در عصر قاجار از نظر بهداشتی در شرایط نامطلوبی قرار داشت. عوامل متعددی در دوره‌های مورد بررسی موجب گسترش بیماری‌های مختلف در گیلان می‌شد. بیماری‌ها علاوه ‌بر اینکه تاثیر نامطلوبی بر جسم و جان مردم گیلان داشت موجب تغییرات مهمی در ترکیب جمعیت، اقتصاد و فرهنگ گیلان به‌ویژه در عصر قاجار شد. نکته قابل تامل در بررسی حاضر، تاثیر باورهای عامیانه بر شیوع و همه‌گیری بیماری در این دوره است؛ به‌گونه‌ای که در کنار ضعف سیستم بهداشتی و امکانات مراقبتی، برخی از باورهای عامیانه درباره سلامت و بهداشت عاملی بازدارنده در سلامت مردم به‌شمار می‌رفت. علاوه ‌بر بازدارندگی باورهای عامیانه بر سلامت مردم، این باورها تبدیل به فرهنگ عمومی مردم در این دوره شد که بر نابسامانی بهداشت گیلان در این دوره می‌افزود. پرسش نوشتار بر این محور قرار دارد که باورها چه تاثیری بر گسترش بیماری‌ها در گیلان عصر قاجار داشته است؟

    مواد و روش‌ ها:

    پژوهش حاضر به روش کتابخانه‌ای انجام شده و از منابع تاریخی، سفرنامه‌های اروپاییان و همچنین تحقیقات جدید نیز در تکمیل مباحث استفاده شده است.

    یافته‌ها:

    این مطالعه نشان داد که، با توجه به شرایط جامعه آن روز و عدم پیشرفت علم پزشکی و ناتوانی و ناآگاهی مردم در برخورد و مقابله با انواع بیماری‌ها و راه‌های درمان آن، گرایش به باورهای عامیانه جهت درمان بیماری‌ها، رواج و تاثیر زیادی بر گسترش بیماری‌ها در این دوره داشته است.

    نتیجه‌گیری:

    به‏ نظر می‌رسد باورهای نادرست یکی از دلایل گسترش بیماری‌های واگیردار در گیلان عصر قاجار بوده است.

    کلیدواژگان: باورها، بهداشت، باورهای عامیانه
  • احسان کردی اردکانی*، احمد شه ‏گلی صفحه 195
    سابقه و هدف

    در طب سنتی، منطق جزو علومی بوده که بر آموختن آن تاکید شده است. کتاب‌های طبی نیز آمیخته از اصطلاحات منطقی است که فهم دقیق آن وابسته به آشنایی و تسلط بر علم منطق است. ازاین‌رو هدف این پژوهش بررسی کاربرد منطق در طب سنتی بوده و اینکه کدام مباحث منطقی بیشتر در طب استفاده شده است.

    مواد و روش‌ها:

    این پژوهش بر اساس روش کتابخانه‌ای و از نوع توصیفی- تطبیقی است.

    یافته‌ها:

    مهم‌ترین مباحث منطقی که در کتاب‌های طبی بیان شده، عبارتند از: بحث دلالت، الفاظ، کلی و جزیی، نسب اربع، ذاتی و عرضی، کلیات خمس، تعریف، تقسیم، ماده قضیه، قیاس خلف و روش قیاسی و تجربی. بنابراین تسلط بر فهم کتاب‌های طبی مستلزم آشنایی با مباحث منطقی است.

    نتیجه‌گیری:

    در طب سنتی، منطق جزو علومی است که بر آموختن آن تاکید شده و آموختن کلیات این مسایل برای دانشجویان طب سنتی ضروری است.

     

    کلیدواژگان: منطق، طب سنتی، تعریف
  • علی غفرانی*، سیده نرگس تنهایی، محبوبه فرخنده ‏زاده صفحه 207
    سابقه و هدف

    علم الحیوان (دانش جانورشناسی) در طبقه‏بندی علوم، از بخش‏های فرعی حکمت طبیعی به‏شمار رفته است. مسلمانان در این حوزه آثاری از جنبه‏های مختلف فقهی، تفسیری، لغوی، ادبی و عرفانی به‏رشته تحریر درآورده‏اند. در متون جانورشناسی، انواع موضوعات علمی بررسی و مطالعه شده است. یکی از محورهای علمی که نویسندگان دانش جانورشناسی به آن پرداخته‏اند، مبحث فواید و خواص درمانی اعضای بدن جانداران است. در پیشینه تاریخی دانش داروسازی و داروشناسی، داروهای کاربردی با پایه گیاهی، حیوانی و معدنی بوده‏اند. بر اساس گزارش‏های تاریخی همواره بخش قابل توجهی از داروهای مورد استفاده، از اجزاء بدن حیوانات تهیه می‏شد. از این‏رو، بخشی از متون جانورشناسی به کارکرد و ویژگی‏های درمانی داروهای حیوانی اختصاص دارد. کتاب «حیات الحیوان» نوشته کمال‏الدین دمیری (م :808ق) در زمره آثار ادبی است که از مفصل‏ترین و مهم‏ترین متون تولیدی در حوزه جانورشناسی به‏شمار می‏رود.

    مواد و روش‏ها:

    مسئله اصلی پژوهش حاضر که با رویکرد توصیفی نوشته شده، ضمن معرفی و بازخوانی کتاب «حیات الحیوان» دمیری، به جایگاه داروهای حیوانی در این دست‏نوشته پرداخته است.

    یافته‏ ها:

    یافته‏های نوشتار پیش‏رو نشان می‏دهد محورهای اصلی این اثر بیان کارکرد و ویژگی‏های درمانی جانوران گوناگون اعم از حیوانات اهلی و وحشی، پرندگان، آبزیان و حشرات و اثربخشی بافت و اعضای بیرونی و درونی آنها در معالجه انواع بیماری‏هاست. استعمال دارو به شیوه‏های مختلف (خوردنی، استنشاقی و...) توصیه شده است.

    نتیجه‏ گیری:

    در سنت داروسازی مسلمانان ادویه حیوانی یکی از انواع پایه دارویی بوده که در معالجات بیماری‏ها تجویز می‏شده‏ است. شناخت و خواص جانوران در آثار متعدد علمی آمده است؛ چنانکه «حیات الحیوان» دمیری که در حوزه جانورشناسی نوشته شده، حاوی نکاتی ارزنده در زمینه دانش داروسازی و داروشناسی است.

    کلیدواژگان: جانورشناسی، داروهای حیوانی، طب سنتی
|
  • Hengameh Habibia, Mehdi Ghassabi Chorsia, Roshanak Ghodsb* Page 121

    Background and Purpose:

    One of the important activities in the educational process and assessment of student professional performance is proper selection of an evaluation system. The purpose of this study was to evaluate the clinical skills of PhD students in Persian medicine at Iran University of Medical Sciences using the Mini-Clinical Evaluation Exercise method.
     

    Materials and Methods

    This Multiple Time-Series study was conducted in four semesters at the Faculty of Persian Medicine of Iran University of Medical Sciences. The study population consisted of PhD students of the faculty of Persian medicine, in position of internship during the years 2016-2018. Samples were entered into the study by census method in four groups of five people. Data were analyzed by SPSS software version 24.
     

    Results

    The mean and standard deviation of final scores were different for each group and the final scores of all four groups were significantly different from their midterm scores (p≥0.05). The general satisfaction of students in the first group was calculated as a mean and standard deviation of 5.00±0.000, the second group 4.40±0.548, the third group 3.40±2.191, and the fourth group 4.60±0.894. The mean and standard deviation in general, was 4.35±1.268. Since these numbers are higher than the average of the questionnaire, they show student satisfaction with the test, with the first group having the highest level of satisfaction, and the third group the lowest. In addition, the general satisfaction of the professors with the evaluation was calculated with a mean and standard deviation of 5.14±1.345.
     

    Conclusion

    This evaluation method increased learning of clinical skills as well as enhancing the satisfaction of professors and especially students due to creation of educational justice and reduced evaluator bias compared with traditional methods.

    Keywords: Mini-CEX, Persian Medicine, Clinical evaluation methods, Medical education
  • Saeed Vahedia, Fatemeh Mahjoubb*, Kambiz Akhavan Rezayatc, Roshanak Salarid, Milad Rahatie Page 133

    Background and Purpose:

    Diabetes mellitus is one of the most common chronic diseases in the world and is associated with several systemic complications, especially digestive problems. Gastroparesis is a delayed gastric emptying disorder, characterized by symptoms such as nausea, vomiting, early satiety, bloating, and upper abdominal pain. Utilizing the potentials of traditional medicine is growing day by day, which necessitates development and adaptation to modern medicine. Considering the important role of Mizaj (Temperament) in prescriptions of traditional Persian medicine, this study was designed to evaluate the Mizaj of patients with diabetic gastroparesis in order to develop treatment protocols for this gastrointestinal complication.
     

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 56 patients with gastroparesis and 44 patients without gastroparesis as a control group were selected among the patients with type 1 or 2 diabetes over 18 years of age who referred to the clinics of Mashhad University of Medical Sciences. All participants were identified and confirmed by a gastroenterologist. The complication of gastroparesis was evaluated by the standard questionnaire of gastroparesis, and their Mizaj was diagnosed by Mojahedi Mizaj Questionnaire (MMQ). After assessing the normality of the data, between-group comparison was made with the chi-square test and one-way analysis of variance was analyzed with a significant level of p<0.05.
     

    Results

    The results showed that warm-tempered patients with a mean of 44.29 had lower gastroparesis scores than cold-tempered patients with an average of 52.22, but this difference was not significant (p= 0.08). On the other hand, wet-tempered patients with an average of 55.77 had a higher gastroparesis score than dry-tempered patients with an average of 39.92, and this difference was significant (p= 0.001).
     

    Conclusion

    In this study, cold and wet temperament was more frequent in patients with diabetic gastroparesis.  It seems that due to the pathophysiology of gastroparesis from the perspective of Persian medicine, diabetic patients with a cold and wet temperament have a greater susceptibility to delayed gastric emptying or gastroparesis.

    Keywords: Temperament (Mizaj), Gastroparesis, Diabetes mellitus, Persian Medicine
  • Atiyeh Baghizadeha, Ali Davatib, Fatemeh Emadia, c*, Jale Aliaslc, Mohammad Kamalinejadd, Ali Jafari Heidarlooe, Seyed Abbas Hasheminejada Page 143

    Background and Purpose:

    Ulcerative colitis is an inflammatory bowel disease (IBD) and one of the problems of the world's medical system. Huge financial and spiritual costs, disease complications, long-term use of drugs, and inadequacy of conventional therapies in complete control of symptoms, reveal the need to focus on and use complementary therapies. The purpose of this study was to prioritize and introduce the medicinal plants mentioned in Persian Medicine (PM) resources to find new ideas for producing a suitable and effective drug in the treatment of ulcerative colitis.
     

    Materials and Methods

    In this narrative library study, the search for effective medicinal plants on ulcerative colitis, with the keywords "Sahj-e-am’a, Ghorouh-e-am’a, Ghorouh-e-me’a, and Ghorheh-am’a" in five authoritative pharmaceutical books of PM, including: “Al-Qanun fi al-Tibb, Al-Abnyia 'an Haqa'iq al-Adwiya, Al-Aghrāḍ al-Ṭibbīyah wa al-Mabāhith al-Alāīyah, Tuhfat ul-Momineen, Makhzan al-Adwiya”; was performed. After scoring and prioritizing based on the frequency of use and the degree of effectiveness from the perspective of physicians, related studies in scientific databases investigating the effect of the highest rated items on inflammatory and ulcerative diseases of the gastrointestinal tract, their mechanism of action and their active components were reviewed.
     

    Results

    59 plants were found and the highest scores were related to “Oryza sativa L., Rumex acetosa, Plantago major L., Vicia faba, and Tragopogon graminifolius DC.”. The effects of these herbs on inflammatory and ulcerative diseases of the gastrointestinal tract have been confirmed in modern animal and clinical studies.
     

    Conclusion

    Considering similar symptoms of the two diseases “Sahj-e-am’a and ulcerative colitis”, it may be possible to propose them as equivalent terms. Concerning the anti-inflammatory and wound healing effects of most of the medicinal plants mentioned in this study, it seems that they can be used in designing clinical studies and formulating new drugs to propose therapies that improve symptoms of ulcerative colitis and inflammatory diseases of the gastrointestinal tract based on PM approach.

    Keywords: Persian Medicine, Ulcerative colitis, Medicinal plants
  • Rasoul Shafiezadeha, Sayed Saeed Esmaeili Sabera, Seyed Moayed Alavianb, Hasan Namdara, Reza Mirheidarya* Page 159

    Background and Purpose:

    According to Traditional Persian Medicine (TPM), the human body is an integrated system in which health, or disease of organs affects each other since they are interconnected. Therefore, the cause of a disease in an organ may be in another organ, which is called participant organ, and the disease is called participatory. Hence, treatment of the participant organ will result in healing of the diseased organ. In this research, the anatomical connection between liver and stomach is studied.
     

    Materials and Methods

    In this literature review, the chapters of liver and stomach anatomy in TPM textbooks such as “Tashrih al-Abdan-e Mansouri” and “Al-Qanun fi al-Tibb” were studied and compared with modern medicine anatomy atlases and textbooks like Gray’s Anatomy. Moreover, articles in electronic databases were searched. Similarities and differences of perspectives between these two types of medicine, namely TPM vs. modern medicine, were identified through analyzing outcome of the literature review.
     

    Results

    The anatomical connection between the liver and stomach in the two medical systems was observed and compared in four categories of the neural connection (membrane, a sensory nerve, and tendon), vascular (hepatic artery, mesenteric and portal veins), adjacency (proximity of liver and stomach), and connection by a third organ (gallbladder).
     

    Conclusion

    The significant anatomical connection between the liver and stomach in the two medical systems indicates knowledge of TPM scholars about the science of anatomy. Correspondingly, study of the enormous scientific resources of the TPM reveals that modern anatomy textbooks have been founded on ancient knowledge.

    Keywords: : Liver, Stomach, Traditional Medicine, Persian Medicine
  • Maryam Azimia, b, Mahdiyeh Sadat Eftekharafzalib, Hamide Khoram Pazhouhc, Fatemeh Sadat Hasheminasab Page 173

    Background and Purpose:

    Irritable bowel syndrome (IBS) is the most common functional bowel disorder associated with recurrent abdominal pain and changes in the stool appearance or frequency of bowel movements. There are reports of alleviation of IBS symptoms using traditional medicine. In order to use the recommendations related to lifestyle modification and traditional treatments, it is necessary to find the relative terms of IBS in Persian Medicine. The purpose of this study is to find keywords similar to IBS in Persian Medicine.
     

    Materials and Methods

    The main symptoms of IBS were searched in Persian medicine and conventional medicine. Disorders with similarity to IBS were extracted and the items with maximum overlap were selected and compared with ROME IV criteria. Furthermore, IBS along with keywords relating to Persian medicine were searched in electronic databases. All stages were performed under supervision of five experts in Persian medicine, and three gastroenterologist specialists.
     

    Results

    "Qulanj" and "Maghs" are the most similar disorders to IBS in Persian medicine with main symptoms of abdominal pain and altered bowel habits. Based on the present investigation, "Qulanj" is associated with constipation, while "Maghs" can occur with or without diarrhea. Some types of "Qulanj" and "Maghs" were excluded because of their similarity to non-functional bowel disorders.
     

    Conclusion

    According to definition of IBS subtypes based on ROME IV criteria, it seems that "Qulanj" and "Maghs" are similar to IBS-C and IBS-D, respectively. Cross-sectional studies are recommended to investigate the relationship between IBS subgroups and the corresponding diseases proposed by this study.
     

    Keywords: Irritable bowel syndrome, Persian Medicine, Diarrhea, Constipation
  • Abbas Panahia*, Fereshte Rahmaninejhada Page 183

    Background and Purpose:

    Like other parts of Iran, Guilan, was in poor health during the Qajar period. Numerous factors in the studied period led to the spread of various diseases in Guilan. In addition to having physical and mental adverse effect on the people of Guilan, these diseases caused significant changes in the composition of the population, economy and culture of this province, especially in the Qajar era. This study focuses on the effect of superstitious beliefs on the prevalence and spread of disease in this period; In addition to weakness of the health system and care facilities, superstitious beliefs were considered deterrent to public health. Aside from the deterring effects of superstitions on general health, these beliefs became a part of culture during this period, which added to deterioration of Guilan health during this period. This writing endeavors to answer the question of what effect beliefs and superstitions had on the spread of diseases in Guilan during the Qajar period?
     

    Materials and Methods

    The present study was conducted based on a library research method. Historical resources and travelogues of Europeans, as well as new researches were used to complete the topics.
     

    Results

    This study showed that, due to the conditions of the society at that time and the lack of progress in medical science and the inability and ignorance of people in dealing with various diseases and treatment methods, the tendency to use folk medicine to treat diseases has had a great prevalence and deterring effect on the spread of diseases in this period.
     

    Conclusion

    It seems that superstitions and false beliefs have been one of the reasons for the spread of infectious diseases in Guilan during the Qajar era.
     

    Keywords: Beliefs, Health, Folklores
  • Ehsan Kordi Ardakania*, Ahmad Shahgoli Page 195

    Background and Purpose:

    Learning the science of logics is one of the main priorities in traditional medicine. Moreover, medical books contain many logical terms, and accurate comprehension of these terms depends on familiarity with and proficiency in logics. Therefore, the aim of this research is to investigate the application of logics in traditional medicine and to examine which logic science topic has more use in traditional medicine.

    Materials and Methods

    This research is a descriptive-comparative study and has a library-based method.

    Results

    The most important logical topics mentioned in medical books include signification discussion, letters, universals and particulars, the four relations, essentials and accidentals, the five universals, definition, division, propositions content, and syllogism per impossible deductive and experimental methods. Hence to fully understand the medical books, familiarity with the mentioned topics is essential.

    Conclusion

    Learning logics is essential for all students in traditional medicine.
    Keywords:

    Keywords: Logic, Traditional Medicine, Definition
  • Ali Ghofrania*, Narges Tanhaaeeb, Mahboobeh Farkhondehzadehc Page 207

    Background and Purpose:

    Zoology is categorized as one of the sub-branches of natural sciences in the classification of sciences. Muslim scholars have written some works on this subject, based on different Islamic Jurisprudence (Fiqh), interpretive, lexical and literary perspectives. In zoology texts, various kinds of scientific issues have been investigated. In fact, one of the scientific issues addressed by writers on zoology is the study of benefits and medical features of animal body parts. According to the historical background of pharmacology and medication, medicinal substances were derived from animals, plants and minerals. According to historical reports, a considerable bulk of efficient drugs was prepared from animal parts. Thus, a group of zoology texts are allocated to the actions and medicinal uses of animal-derived drugs. The book titled “Hayāt al-Hayawan” written by Kamal al-Din Damiri (808A.H) is one of the literary books is considered as one of the most detailed and important works in zoology.

    Materials and Methods

    The central focus of the present study, which is based on a descriptive approach, is the discovery of the status of animal-derived drugs through introducing and reviewing Damiri’s book “Hayāt al-Hayawan”.

    Results

    The present study revealed that the central focus of the above-mentioned book, has been the presentation of actions and medical features of different kinds of animals both domestic and wild, and including birds, aquatic animals, and insects. Effectiveness of their inner tissues and organs as well as their outer parts has been discussed in the treatment of various diseases. The application of these drugs has been recommended through different methods (per oral, inhalation, etc.).

    Conclusion

    In traditional pharmacology of the Muslim world, animal-derived drugs have been one of the bases of medications prescribed in the treatment of diseases. Various scientific texts have described animal-based medicinal substances; “Hayāt al-Hayawan” written by Damiri in the field of zoology contains some valuable information regarding pharmacology and medications.

    Keywords: Zoology, Animal drugs, Traditional Medicine