فهرست مطالب

سیاست دفاعی - پیاپی 113 (زمستان 1399)

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 113 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین قنبری جهرمی* صفحات 9-51

    محیط پیرامونی ایران که شاید حساس ترین محیط امنیتی جهان باشد، سرشار از تهدید و فرصت هایی است که  منافع و امنیت ملی کشور ما را تحت تاثیر خود قرار می دهد و استکبار جهانی در سال های اخیر با ناامیدی از دستیابی به اهداف خود در مهار انقلاب اسلامی، ایجاد و توسعه جنگ نیابتی را در دستور کار خود قرار داده  که در آن دشمن مقابل، نه یک کشور و یا ایتلافی بین المللی که گروه هایی نوظهور با سازماندهی پیچیده ، پشتیبانی بی دریغ مالی و تجهیزاتی و نظام جذب نیروی انسانی با عقیده تکفیری هستند. باعنایت به تهدیدهای روزافزون ناشی از این نوع جنگ ها که در محیط امنیتی  ایران نمایان شده اند و وضعیت شکننده «نه جنگ نه صلح» میان  ایران و امریکا که با وجود پایداری نسبی در چهار دهه گذشته، همواره مستعد تغییر و دگرگونی بوده و سبب شده تا احتمال جدی برای بروز جنگ  نیابتی و یا وقوع درگیری نظامی تمام عیار وجود داشته باشد. ازاین رو، این مقاله دنبال تبیین فلسفه جنگ های نیابتی در عصر جدید است. برای دستیابی به این هدف، از روش "توصیفی تحلیلی" استفاده شده است و جامعه آماری آن شامل اسناد و منابع معتبر انتشاریافته و دردسترس محقق بوده است. نتیجه اینکه، جنگ نیابتی، معمولا درراستای اهداف قدرت های رقیب، به منظور دوری از جنگ مستقیم و  رودررو که می تواند خسارت  سنگین مادی و معنوی به همراه داشته باشد در عصر جدید نیز به عنوان یکی از ابزارهای پیشبرد اهداف کلان، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فلسفه، جنگ، جنگ نیابتی، عصر جدید
  • میثم سام بند*، علی اکبر فرهنگی، جمشید صالحی صدقیانی، محمدرضا قائدی صفحات 53-84

    اهمیت رسانه تلویزیون در جمهوری اسلامی ایران تا بدانجاست که امام خمینی(ره)، صداوسیما را یک دستگاه عظیم آموزشی و تربیتی و به منزله یک «دانشگاه عمومی» می دانند که در سطح کشور گسترده است. مقام معظم رهبری نیز در توضیح دانشگاه بودن آن، صداوسیما را مدرسه ای عمومی برای همه اقشار در سراسر کشور می دانند که در آن پیام ها، پایه ها، مفاهیم و درس های اسلام ناب، انقلابی و واقعی تدریس می شود. هدف این مقاله درراستای راهبرد بازدارندگی رسانه ای، طراحی مدلی به منظور نهادینه سازی برنامه های توانمندسازی افراد از مجرای تلویزیون است. روش تحقیق مورداستفاده، آمیخته اکتشافی و با استفاده از راهبرد گونه شناسی است. جامعه آماری این پژوهش را صاحب نظران این حوزه تشکیل داده اند. در بخش کیفی، نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری نظری 13 نفر و در بخش کمی 385 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته فردی و پرسشنامه محقق ساخته است. تحلیل داده ها براساس مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Smart-PLS انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل محیطی، انسانی، تلویزیون، برنامه ریزی و ویژگی های مخاطب می توانند متغیر توانمندسازی فردی را پیش بینی کنند. آزمون مدل نیز نشان می دهد، مدل پیشنهادی 7/62 درصد از تغییرات مربوط به توانمندسازی فردی را تبیین می کند. براساس نتایج نهایی پژوهش، تلویزیون جمهوری اسلامی ایران بر توانمندسازی فردی اثر مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: بازدارندگی رسانه ای، تلویزیون، توانمندسازی فردی، دفاع ملی، قدرت نرم
  • مرتضی نورمحمدی*، مرتضی اسمعیلی صفحات 85-111

    گسترش به کارگیری پهپادهای مسلح توسط بازیگران دولتی و غیردولتی چه پیامدهایی بر امنیت بین المللی دارد؟ این سوالی است که به تازگی ذهن بسیاری از پژوهشگران روابط بین الملل را متوجه خود کرده است. قابلیت های منحصر به فرد پهپادها، مانند از بین بردن ریسک تلفات نیروی انسانی، امکان هدایت از فواصل دور، امکان انکار عملیات، فناوری ساده و جاسوسی، درحال معرفی این جنگ افزارها، به عنوان گزینه اصلی دولت ها برای «اعمال قدرت» در خارج از مرزهای خود است. پهپادها حداقل از دو طریق بر امنیت بین الملل تاثیر مستقیم می گذارند: ظهور تهدیدهای نوین بین المللی و تاثیر بر ظرفیت کنش گری کنش گران دولتی/ غیردولتی. در این پژوهش تاثیر پهپادها بر امنیت بین الملل در این دو سطح، تحلیل و بررسی می شود. همچنین باتوجه به نقش آفرینی پهپادهای مسلح در محیط امنیتی غرب آسیا، در این مقاله پیشنهادهای راهبردی ناظر به جنگ افزارهای بدون سرنشین برای دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران ارایه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد ظهور و به کارگیری پهپادها باید ذیل حرکت نوآوری نظامی به سمت سامانه های خودکار و رباتیک فهم شود و ازاین حیث، نقش پهپادها در آینده منازعات بیش ازپیش برجسته تر خواهد شد.

    کلیدواژگان: پهپاد، فناوری نظامی، منازعات دولتی، امنیت بین الملل، کنش گران غیردولتی
  • سیروس حاجی زاده* صفحات 113-153

    سیاست ایران در منطقه غرب آسیا، از یک سو بر پایه عوامل همگرایی در حوزه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، از فرصت ها و زمینه های نفوذ و همکاری، برخوردار است و ازسوی دیگر باتوجه به عوامل واگرایی، با چالش ها و تهدیداتی مواجه است که برآیند این امر، همواره در جهت گیری سیاست ایران در منطقه، تاثیرگذار بوده است. هدف این مقاله چگونگی ارتقای جایگاه و نقش جمهوری اسلامی ایران در ترتیبات امنیتی منطقه است. در این مقاله تلاش شده است به ترتیبات امنیتی منطقه ای حاکم بر غرب آسیا پرداخته شود. نگارندگان معتقدند، کمک ایران به شکل گیری دولت های قدرتمند و توانمند برای مدیریت منازعه ها و بی ثباتی های درونی، اهمیتی اساسی دارد. داده های موجود با استفاده از روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر اسناد کتابخانه ای، گردآوری شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، جمهوری اسلامی ایران با سه چالش عمده ازقبیل مشکلات اقتصادی داخلی و تحولات منطقه ای پیوستی شامل عراق، سوریه و ناامنی در مرزهای شرقی مواجه است. لذا رفع مسایل اقتصادی (کنترل تورم، بیکاری، فقر و مشکلات اجتماعی)، ایجاد ثبات و امنیت در عراق و سوریه و تقویت دولت های مرکزی در کشورهای همسایه مرزهای شرقی (افغانستان و پاکستان) از اولویت های جمهوری اسلامی ایران تلقی می شود.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، الگو، ترتیبات امنیتی منطقه ای، مسائل اقتصادی، تروریسم
  • علی فاطمی نسب* صفحات 155-193

    هدف این پژوهش، شناسایی تهدیدات امنیتی کویر استان اصفهان در حوزه گردشگری بوده که شهرستان های نایین و نطنز، خور و بیابانک و آران و بیدگل مورد بررسی قرارگرفتند. روش تحقیق با استفاده از روش دلفی و جامعه آماری تعیین شده که مورد بررسی و اجماع خبرگان قرار گرفته و درقالب چارچوب نظری و رویکرد نظری ساختارگرایانه باری بوزان می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 48 نفر از مدیران و کارشناسان خبره در حوزه گردشگری به همراه کارشناسان خبره این دستگاه ها می باشند که براساس فرایند انتخاب متخصصین، طی چهار مرحله شناسایی و گزینش شده اند. ابتدا برای به دست آوردن اجماع در مولفه های تهدیدهای امنیتی طی سه مرحله تهدیدات امنیتی مورد اجماع قرارگرفت وسپس در مرحله احصای ظرفیت ها و توانمندی های متخصصین و کارشناسان در این حوزه، نظرات آنها جمع آوری و مورد تصمیم و تصویب و تعمیم قرار گرفت. در حوزه گردشگری 35 مولفه یا تهدیدات امنیتی مورد اجماع پانالیست ها قرارگرفته و سپس نظرات کارشناسی خبرگان در حوزه ظرفیت ها و توانمندی ها احصا شد. طبق یافته های تحقیق، مهم ترین تهدیدات امنیتی در حوزه در کویر استان اصفهان عبارتند از: جاسوسی، ترویج فرهنگ اباحه گری، عدم تناسبساختار نیروی انتظامی با صنعت گردشگری در این مناطق و نبود سامانه کنترل کامل شرکت ها و مراکز گردشگری اذعان شده است.

    کلیدواژگان: امنیت، تهدید، گردشگری (توریسم)، کویر
  • داود رضایی، محمدرضا حافظ نیا*، محمدحسین افشردی، سیروس احمدی نوحدانی صفحات 195-233

    قلمروسازی که کنشی هدف مند به منظور اعمال نظارت انحصاری بر فضای جغرافیا ست، بخش مستمری از فعالیت بازیگران سیاسی در عرصه روابط بین الملل محسوب می شود که به لحاظ تاریخی با زندگی بشر پیوند خورده است. انعقاد پیمان وستفالی (1648) و ظهور دولت مدرن، مفهوم قلمروسازی را به گونه ای با حاکمیت و نظام سیاسی مرتبط ساخته که آنها برایر بقا به شدت ملزم به کسب قدرتند. تاثیر بی بدیل عناصر فضای جغرافیایی بر قدرت، پیوسته عاملی پرجاذبه و مورد علاقه حکومت ها جهت نیل به قلمروسازی می باشد. مقاله حاضر که ازنظر هدف، بنیادی کاربردی است با رویکرد توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به دنبال پاسخ به چرایی و چگونگی قلمروسازی ژیوپولیتیکی کشورهاست. ازهمین رو، با تحلیل و نقد دیدگا ه های نظریه پردازان رشته های جغرافیا، ژیوپولیتیک، علوم سیاسی،... و مکاتب فکری و فلسفی مرتبط با قلمروسازی که قدرت را جهت تحقق اهدافی چون سلطه، برد، نفوذ و ایجاد نظم جهانیی جستجو می کنند، نظریه تازه و جامع تری را در زمینه عوامل موثر بر کنش قلمروسازی ژیوپولیتیکی کشورها ارایه می نماید. یافته های تحقیق که درقالب مدل پایانی آمده است، نشان می دهد متغیرهای گوناگون سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی هم زمان در ارتباطی متقابل، عامل کنش قلمروسازی ژیوپولیتیکی کشورها به منظور تصاحب یا نظارت بر فضاهای برخوردار از عناصر قدرت آفرین محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: قلمروسازی، ژئوپولیتیک، دولت ملت، قدرت، روابط بین الملل
|
  • Pages 9-51

    Iran's environment,which is perhaps the most sensitive security environment in the world, is full of threats and opportunities that affect our country’s national interests and security And in recent years ,global arrogance-frustrated with achieving its goals in controlling the Islamic Revolution-has put the creation and development of proxy warfare on its agenda in which the enemy is not one country or international coalition, but new emerging groups with complicated organization, unsparing financial and equipment support and the system of recruiting human beings with takfiri belief. With regard to the growing threats posed by these types of wars that have emerged in Iran's security environment ,And the fragile condition of neither war nor peace between Iran and the United States -despite relative stability over the past four decades - has always been talented to change and transform and has led to a serious possibility of proxy war or full-scale military conflict. Therefore, in this article, we explore to explain the philosophy of proxy wars in the new era. So,to achieve these goals, a descriptive-analytical method has been used and its statistical population includes published documents and resources which are available to the researcher. As a result, the proxy warfare is often used in direction of the goals of rival powers in order to avoid direct and face-to-face warfare, which can cause great material and spiritual damage. In the new era, it is also used as one of the tools to advance big goals.

    Keywords: philosophy, War, proxy war
  • Meisam Samband *, Ali Akbar Farhangi, Jamshid Salehi Sedghyani, Mohammad Reza Ghaedi Pages 53-84

    The concept of defense has expanded when policy based on influence in the minds and perceptions of individuals has been replaced by a large part of military threats against a territory, and consequently defense strategies have undergone a formal and content transformation to the national defense to be based on a basis appropriate with the conditions of the day and the empowerment of individuals. In the meantime, one of the influential capacities is television. This medium can be defined under the concept of media deterrence. What has made this media powerful is its coverage, extension of influence, multiplicity of broadcast networks, programming genres, communication continuity, media consumption, and the daily needs of the audience. The purpose of this article is to design a model for institutionalizing empowerment programs through television. The research method used is exploratory mixed and using a typological strategy. The statistical population of this study consists of experts. In the qualitative part, the statistical sample was selected 13 people using theoretical sampling method and in quantitative part, 385 people were selected by random sampling method. The data collection tool was a semi-structured individual interview and a researcher-made questionnaire. Data analysis was performed based on structural equation modeling using Smart-PLS software. The results showed that environmental factors, human, television, planning and audience characteristics can predict the individual empowerment variable. The results of the model test show that the proposed model explains a total of 62.7% of the changes related to the dependent variable of individual empowerment.

    Keywords: media deterrence, television, personal empowerment, national defense, soft power
  • Morteza Nourmohammadi *, Morteza Smaeli Pages 85-111

    What are the consequences of expanding the use of armed drones by states and non-state actors on international security? This is a question that has been on the minds of many IR scholars recently. The unique drone capabilities such as eliminating the risk of loss of forces and remotely piloted, deniability, simple technology, surveillance, etc. is introducing it as one of the main option to powering projection. Drones have a direct impact on international security in at least two ways: first by emergence of new international threats, and second by improving the ability of state/non-state actors. In this article, these two levels are analyzed and examined. Also considering the role of armed drones in the security regional of the Middle East, we suggest some strategic points for the defense doctrine of the Islamic Republic of Iran. We conclude that the use of drones should be understood in relation to the military innovation move toward automated and robotic systems. So the role of drones will become more highlight in the future.

    Keywords: Drone, Military technology, state conflicts, international security, non-state actors
  • Pages 113-153

    The outbreak of the Islamic Revolution in Iran in the late twentieth century and its growing influence in the region have raised concerns in some US-led countries in the region and beyond. In this process, the biggest concern is the empowerment of Shiites in the region and the threat to their interests in West Asia. Therefore, Western countries, led by the United States, have been playing a role in the post-Islamic years to this day in various ways, trying to undermine the ideals and goals of the Islamic Revolution in the region. The purpose of this article is to improve the position and role of the Islamic Republic of Iran in the security arrangements of the region; The available data were collected using descriptive-analytical method based on library documents. The findings of this study show that the Islamic Republic of Iran faces three major challenges such as; It faces internal economic problems, developments in the region, including Iraq and Syria, and insecurity on the eastern border. Therefore, resolving economic issues (controlling inflation, unemployment, poverty and social problems), creating stability and security in Iraq and Syria and strengthening central governments in neighboring countries on the eastern borders (Afghanistan and Pakistan) are among the priorities of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: the Islamic Republic of Iran, model, regional security arrangements, economic issues, terrorism
  • Ali Fateminasab * Pages 155-193
  • Davood Rezaei, Mohammad Reza Hafeznia *, Mohammad Hossein Afshardi, Sirus Ahmadi Nohdani Pages 195-233

    Territorialization, which is a deliberate attempt to exercise exclusive control over geographical space, is an ongoing part of the activities of political actors in the field of international relations, which is linked to the history of human life. The conclusion of the Treaty of Westphalia (1648) and the rise of the modern state have linked the concept of territory to the rule and political system in such a way that they are bound to gain power in order to survive. The irreplaceable influence of the elements of geographical space on power is constantly an attractive and popular factor for governments to achieve territory. The present article, which is fundamental-applied in terms of purpose, seeks to answer the question of why and how the geopolitical domination of countries with a descriptive-analytical approach and using library resources. Therefore, by analyzing and criticizing the views of theorists in the fields of geography, geopolitics, political science, etc., and intellectual and philosophical schools related to the realm, which has the power to achieve goals such as domination, victory, influence and the creation of a global system. The world is searching for new and more complete theories on the factors influencing countries' geopolitical activism. The findings of the study, presented in the final model, show that the various political, economic, military and cultural variables are always in interaction with each other in the geopolitical domain of countries to occupy or monitor spaces with elements of power.

    Keywords: : Territory, geopolitics, nation-state, power, International Relations