فهرست مطالب

حیات - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1399)

فصلنامه حیات
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طیبه صدقی، مهناز قلجه* صفحات 357-370
    زمینه و هدف

    کاهش سطح هوشیاری از عوارض تهدیدکننده ضربات مغزی می باشد که منجر به بستری و مرگ بیمار می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تحریک شنوایی و لمسی توسط اعضای خانواده بر سطح هوشیاری بیماران انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه نیمه تجربی، در 80 بیمار ضربه مغزی با کاهش سطح هوشیاری بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های آموزشی شهر زاهدان در سال 1398 انجام یافته است، نمونه ها به روش در دسترس انتخاب، سپس به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، و مقیاس FOUR بود. برای گروه آزمون مداخله شامل تحریک شنوایی و لمسی توسط عضو خانواده به مدت 10 دقیقه در هفت روز متوالی انجام گرفت. گروه کنترل، مداخلات معمول بخش را دریافت نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 از آمارهای توصیفی و تحلیلی (تی مستقل، تی زوجی، کوواریانس، مجذور کای و آنالیز واریانس با داده های تکراری) استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد در روزهای اول تا چهارم تفاوت معناداری در سطح هوشیاری گروه مداخله و کنترل وجود نداشته است، ولی آزمون های تی مستقل و تحلیل کوواریانس و آنالیز واریانس با داده های تکراری نشان داد که در روزهای پنجم، ششم و هفتم سطح هوشیاری بیماران گروه دریافت کننده تحریک شنوایی و لمسی به طور معناداری از گروه کنترل بیش تر بوده است (001/0>p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاکی از آن است که تحریک شنوایی و لمسی توسط اعضای خانواده در افزایش سطح هوشیاری بیماران ضربه مغزی با کاهش سطح هوشیاری موثر است. لذا پیشنهاد می شود به عنوان یک مداخله در مراقبت پرستاری به منظور افزایش سطح هوشیاری بیماران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحریک شنوایی، تحریک لمسی، سطح هوشیاری، کما، ضربه مغزی، بخش مراقبت ویژه
  • منصوره رفایی، فریده کاظمی، رفعت بخت، ثریا مردانپور*، مولود حسینی صفحات 371-383
    زمینه و هدف

    دوران انتقال به یایسگی با تغییرات شدید تولیدمثلی و هورمونی همراه است. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر مشاوره بر شدت علایم یایسگی در مرحله انتقال به یایسگی می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در مورد 90 نفر از زنان در دوران انتقال به یایسگی در شهرستان جوانرود در سال 1398 انجام یافت. زنان به صورت تصادفی و به روش بلوک بندی چهارتایی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. مشاوره به صورت گروه های 11 تا 12 نفره به مدت 4 جلسه، هر جلسه 60 دقیقه در 4 هفته متوالی برای گروه مداخله انجام گرفت. پس از گذشت 8 هفته، شدت علایم یایسگی با استفاده از مقیاس سنجش علایم یایسگی اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 21 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها:

     قبل از مداخله به لحاظ نمرات علایم یایسگی تفاوت آماری معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (86/0=p). پس از مشاوره گروهی، میانه (چارک اول، چارک سوم) نمرات علایم یایسگی، علایم جسمانی، روانی و ادراری- تناسلی به ترتیب در گروه مداخله و کنترل (5/21، 0/15) 0/17 و (5/30، 0/17) 0/21 با 001/0>p ؛ (0/8، 0/5) 0/6 و (0/11، 5/6) 0/9 با 001/0>p ؛ (0/8، 0/5) 0/6 و (0/10، 0/5) 0/8 با 004/0=p و (0/6، 0/4) 0/5 و (5/8، 0/5) 0/6 با 001/0>p بودند که این مقادیر در گروه مداخله به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری: 

    اجرای مشاوره گروهی به مدت 4 جلسه بر شدت علایم یایسگی زنان در دوران انتقال به یایسگی موثر بود. بنابراین پیشنهاد می شود از این راهبرد جهت ارتقای سلامت زنان در دوران قبل از یایسگی استفاده شود.

    کلیدواژگان: انتقال به یائسگی، مشاوره، علایم، یائسگی، زنان
  • شهین حیدری، طیبه میرزایی، مریم حیدری نژاد چترودی*، اعظم حیدرزاده صفحات 384-395
    زمینه و هدف

    مراقبان بیماران مبتلا به آلزایمر نسبت به همتایان خود که از بیماران مبتلا به آلزایمر مراقبت نمی کنند و یا مراقبت از بیماران جسمی را برعهده دارند، به طور مکرر بیماری های روان شناختی، افسردگی، استرس و ناراحتی بیش تری را تجربه می کنند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش سبک های مقابله ای مساله محور بر استرس درک شده مراقبان خانوادگی سالمندان مبتلا به آلزایمر انجام یافته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی میدانی تصادفی شده است. جامعه پژوهش را مراقبان خانوادگی سالمندان مبتلا به آلزایمر ساکن شهر کرمان در سال 1396 تشکیل می دادند. نمونه ها 72 نفر بودند که به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص یافتند. مراقبان گروه مداخله هشت جلسه برنامه آموزشی راهبردهای مقابله مساله محور را به صورت هفته ای یک جلسه هر جلسه 45 دقیقه براساس محتوای تعیین شده دریافت کردند. داده ها با استفاده از نسخه 14 سوالی پرسشنامه استاندارد استرس درک شده کوهن، قبل و دو هفته بعد از مداخله جمع آوری و با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی و مجذور کای و در نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    با توجه به تفاوت معنادار استرس درک شده دو گروه مداخله و کنترل، در مرحله قبل از مداخله (030/0=p) و معنادار نبودن تفاوت بین دو گروه بعد از مداخله (06/0=p)، به منظور تعیین اثر مداخله، میانگین تغییرات دو گروه مقایسه و تفاوت معنادار در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (02/0=p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به تاثیر مثبت آموزش مقابله مساله محور بر کاهش استرس درک شده مراقبان سالمندان آلزایمری، طراحی و اجرای مداخلات با رویکرد آموزشی می تواند زمینه را برای ارتقای سلامت مراقبان و در نهایت ارتقای کیفیت مراقبت از بیماران مبتلا به آلزایمر فراهم نماید.

    کلیدواژگان: آلزایمر، مراقبان خانگی، استرس درک شده
  • مژگان میرغفوروند، سکینه محمد علیزاده چرندابی، فهیمه فتحی*، صیاد رزاق صفحات 396-408
    زمینه و هدف

    یکی از جنبه های مهم سازگاری مادران در دوران بعد از زایمان، آمادگی برای مراقبت از خانواده، عضو جدید، مراقبت از خود و برگشت به وضعیت عملکرد قبل از بارداری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین پیش گویی کننده های وضعیت عملکردی مادران در دوران بعد از زایمان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی در مورد 422 مادر تازه زایمان کرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر بناب در سال 1395 با نمونه گیری خوشه ای تصادفی انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه های فردی - اجتماعی، افسردگی بعد از زایمان و وضعیت عملکردی جمع آوری شد. جهت تعیین پیش گویی کننده های وضعیت عملکردی از رگرسیون خطی چندمتغیره در نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار نمره کلی وضعیت عملکردی 24/0±32/2 بود. بیش ترین نمره در بعد مراقبت از نوزاد (32/0±64/3) و کم ترین نمره در بعد فعالیت های اجتماعی و جامعه (41/0±43/1) بود. بین افسردگی بعد از زایمان و نمره کلی وضعیت عملکردی، بعد مراقبت از خود و فعالیت های اجتماعی، همبستگی معکوس معناداری وجود داشت. براساس مدل خطی عمومی، متغیرهای افسردگی بعد از زایمان، سن همسر، شغل همسر، وضعیت اقتصادی، تحصیلات مادر و تعداد بارداری، پیش گویی کننده های وضعیت عملکردی مادران در دوران پس از زایمان بودند.

    نتیجه گیری: 

    افسردگی بعد از زایمان و برخی از مولفه های فردی- اجتماعی از متغیر های موثر بر وضعیت عملکردی مادران هستند، لذا تشخیص زودتر و درمان سریع افسردگی بعد از زایمان و توجه به مولفه های فردی- اجتماعی می تواند به بهبود وضعیت عملکردی مادران کمک کرده و باعث سازگاری بهتر مادران در دوران بعد از زایمان شود.

    کلیدواژگان: افسردگی بعد از زایمان، وضعیت عملکردی
  • سارا حدادزاده، شهلا ابوالحسنی*، غلامرضا نیک راهان، بهروز پورحیدر، مرتضی سدهی صفحات 409-424
    زمینه و هدف

    سندرم حاد کرونری شایع ترین اختلال قلبی عروقی است. امید و خوش بینی موجب سازگاری و تعدیل اثرات زیان بار خلق افسرده بر پیامد این اختلال می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر پیام های صوتی مبتنی بر روان شناسی مثبت نگر بر امید و خوش بینی مبتلایان به این سندرم انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار، 84 بیمار مبتلا به سندرم حاد کرونری بستری در بیمارستان های آموزشی شهرکرد در سال 1397-1396 به روش تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. برای گروه مداخله پیام های صوتی مبتنی بر روان شناسی مثبت نگر و خودمراقبتی قلبی و گروه کنترل فقط پیام های خودمراقبتی قلبی در دو مرحله بستری در بیمارستان و 6 هفته پس از ترخیص اجرا شد. پرسشنامه های جهت گیری زندگی و امید اشنایدر قبل از مداخله، زمان ترخیص، یک و شش هفته پس از اتمام مداخله تکمیل شد. داده ها با آزمون های کای دو، فیشر و آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    میانگین نمره امید قبل از مداخله و زمان ترخیص بین دو گروه تفاوت آماری معناداری نداشت. اما یک هفته و شش هفته پس از اتمام مداخله بین دو گروه تفاوت آماری معنادار مشاهده شد (001/0>p). همچنین میانگین نمره خوش بینی قبل از مداخله بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت اما در مراحل زمان ترخیص (027/0=p)، یک و شش هفته پس از اتمام مداخله تفاوت معنادار دیده شد (001/0>p).

    نتیجه گیری: 

    پیام های روان شناسی مثبت نگر موجب ارتقای امید و خوش بینی در بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری می شود. لذا اجرای این مداخله در کنار سایر درمان ها توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سندرم حاد کرونری، روان شناسی، خوش بینی، امید
  • مهناز نیک نژاد طالمی، فاطمه رنجکش، مهدی رنجبران، نسیم بهرامی* صفحات 425-439
    زمینه و هدف

    ماماها به دلیل ماهیت کاری خود استرس زیادی را تجربه می کنند. برخی عوامل می توانند نقش بارزی در استرس شغلی در این گروه داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش پیش گویی کننده هوش هیجانی و عوامل فردی- شغلی در استرس شغلی ماماهای شاغل در شهر رشت انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 250 نفر از ماماهای شاغل در مراکز سلامت و درمانی شهر رشت از اردیبهشت تا شهریور 1397 به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مشخصات فردی و شغلی، هوش هیجانی و استرس شغلی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی شامل تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه در سطح معناداری 05/0 در نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار هوش هیجانی 55/12±20/114 و استرس شغلی ماماها 48/15±66/119 بود. متغیرهای محل کار (بیمارستان خصوصی: 19/0-= β، 012/0=p)؛ ساعات اضافه کار (33/0-=β، 001/0>p)؛ ساعات خواب در شبانه روز (13/0=β، 011/0=p)؛ میزان فعالیت اجتماعی (11/0=β، 029/0=p)؛ سن (25/0=β، 045/0=p) و نمره کلی هوش هیجانی (55/0=β، 001/0p<) پیش گویی کننده های استرس شغلی بودند (05/0>p). این متغیرها در مجموع 54% از واریانس استرس شغلی را تبیین کردند.

    نتیجه گیری: 

    در مجموع در مدل تطبیق یافته متغیرهای محل کار، ساعات اضافه کار، ساعات خواب، میزان فعالیت اجتماعی، سن ماما و نمره کلی هوش هیجانی پیش گویی کننده های معنادار استرس شغلی بودند. بر این اساس می توان با طراحی برنامه های موثر به ارتقای عملکرد ماماها کمک نمود.

    کلیدواژگان: ماما، استرس شغلی، پیش گویی کننده، هوش هیجانی
  • زهره میرکازهی ریگی، فیروزه شیخی، سعیده دادپیشه، واحدبخش بلوچ، سعید کلکلی* صفحات 440-454
    زمینه و هدف

    کارکنان مرتبط با مواد غذایی ممکن است ویروس کووید-19 را با سرفه کردن و یا عطسه کردن به مواد غذایی انتقال دهند، از این رو آگاهی کارکنان مواد غذایی از راه های انتقال و پیش گیری ویروس کووید-19 مهم است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح آگاهی و عملکرد نانوایان شهر ایرانشهر در مورد پیش گیری از بیماری کووید-19 انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی تعداد 47 نانوایی مشغول به کار در سطح شهر ایرانشهر از طریق نمونه گیری طبقه ای تصادفی در سال 1399 انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه محقق ساخته سنجش سطح آگاهی (15 آیتم) و چک لیست عملکرد بهداشتی (17 آیتم) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، آزمون دو جمله ای فریدمن و با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری SPSS نسخه 25 در سطح معناداری 05/0 انجام گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین سنی نمونه های پژوهش 8/9±56/29 سال، میانگین سابقه کاری 54±36/51 ماه بود، سطح تحصیلات دبیرستان بیش ترین فراوانی را داشت (2/36%)، 9/64% متاهل، 4/89% ساکن شهر، 8/46% به عنوان فروشنده مشغول به کار بودند. میانگین نمرات متغیر عملکرد 4/5±59/18 و کمی بیش تر از مقدار متوسط (عدد 17) و میانگین متغیر آگاهی 9/2±48/25 و بسیار بیش تر از مقدار متوسط (عدد 15) بوده است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اهمیت پیش گیری و کنترل این اپیدمی و قطع زنجیره انتقال عفونت باید مداخلات آموزشی مناسب جهت افزایش آگاهی و عملکرد جهت تک تک افراد جامعه و به خصوص افراد دخیل در تهیه و توزیع مواد غذایی طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، ویروس کووید-19، نانوایان
  • فرشته نجفی، زهرا پیشکار مفرد، عرفان ایوبی، رحیمه حسینی* صفحات 455-468
    زمینه و هدف

    بیماران مبتلا به نارسایی قلبی پیامدهای مختلفی از جمله خود مدیریتی ضعیف، تبعیت از درمان نامناسب و کیفیت زندگی نامطلوب را تجربه می کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه ترخیص مبتنی بر خود مدیریتی بر تبعیت از درمان بیماران مبتلا به نارسایی قلب انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این پژوهش نیمه تجربی تعداد 80 بیمار مبتلا به نارسایی قلب بستری در بیمارستان های آموزشی زاهدان در سال 99-1398 به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. برنامه ترخیص مبتنی بر خود مدیریتی در گروه مداخله شامل 4 جلسه آموزشی در بیمارستان بود. به منظور پی گیری، 3-2 روز پس از ترخیص اولین تماس، سپس ماه اول هر هفته و ماه های دوم و سوم نیز هر دو هفته یک بار با بیمار یا مراقب وی تماس حاصل شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه تبعیت از درمان جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، کای دو، فیشر و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 16 صورت گرفت.

    یافته ها: 

    آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های تکراری اختلاف معناداری بین میانگین های نمره تبعیت از درمان در طول زمان (001/0>p) و در دو گروه مداخله و کنترل نشان داد (001/0>p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته ها، پیشنهاد می شود برنامه ترخیص مبتنی بر خود مدیریتی به صورت مدون و منسجم برای بیماران مبتلا به نارسایی قلبی در بخش های درمانی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: نارسایی قلب، تبعیت از درمان، برنامه ترخیص، خود مدیریتی
|
  • Tayebe Sedghi, Mahnaz Ghaljeh* Pages 357-370
    Background & Aim

    Decreased level of consciousness is one of the life-threatening complications associated with brain injuries. The aim of the study was to explore the effect of auditory and tactile stimulation by a family member on patients’ consciousness level.

    Methods & Materials: 

    This quasi-experimental study was conducted on 80 comatose patients with traumatic brain injury hospitalized in the intensive care units of Zahedan educational hospitals in 2019. Samples were selected by the convenience sampling methods and then randomly divided into experimental or control groups. Data collection tool included a demographic information questionnaire, and FOUR criteria for the level of awareness. For the experimental group, the intervention including auditory and tactile stimulation was performed by a family member for 10 minutes for seven consecutive days. The control group received routine interventions. To analyze the data, descriptive and inferential statistical tests (independent t-test, paired t-test, analysis of covariance, chi-square and repeated measures ANOVA) were used through the SPSS software version 21.

    Results

    The results indicated no significant differences in the level of consciousness between the two groups on the first and fourth days. Yet, independent t-test, analysis of covariance and repeated measures ANOVA showed that the intervention group had significantly a higher level of consciousness on the fifth, sixth and seventh days compared to the control group (P<0.001).

    Conclusion

    Findings showed that auditory and tactile stimulation by a family member is effective in increasing the level of consciousness in comatose patients with brain injury. So, this technique is recommended as an intervention in nursing care to increase the consciousness level in these patients.

    Keywords: auditory stimulation, tactile stimulation, level of consciousness, coma, traumatic brain injury, intensive care unit
  • Mansoureh Refaei, Farideh Kazemi, Rafat Bakht, Soraya Mardanpour*, Molod Hoseini Pages 371-383
    Background & Aim

    Perimenopause is associated with severe changes in reproduction and hormones. The aim of this study was to determine the effect of group counseling on the severity of menopausal symptoms in the transition to menopause.

    Methods & Materials: 

    This clinical trial study was performed on ninety perimenopausal women in Javanrood city in 2019. Women were randomly assigned into the intervention or control groups using the block randomization method. Counseling was conducted for the intervention group in groups of 11 to 12 people in four 60-minute sessions for four consecutive weeks. After 8 weeks, the severity of menopausal symptoms was measured using the Menopause Symptoms Scale. Data were analyzed using the SPSS software version 21.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of menopausal symptoms scores before the intervention (P=0.86). After the group counseling, the median (Q1, Q3) of menopausal symptoms, physical, mental and genitourinary symptoms in the intervention and control groups were 17.0 (15.0, 21.5) and 21.0 (17.0, 30.5) (P<0.001), 6.0 (5.0, 8.0) and 9.0 (6.5, 11.0) (P<0.001), 6.0 (5.0, 8.0) and 8.0 (5.0, 10.0) (P=0.004), and 5.0 (4.0, 6.0) and 6.0 (5.0, 8.5) (P<0.001), respectively. These values for the intervention group were significantly lower than those in the control group.

    Conclusion

    Providing group counseling for four sessions was effective in reducing the severity of menopausal symptoms in perimenopausal women. Therefore, it is suggested that this strategy be used to promote womenchr('39')s health in the premenopausal period.

    Keywords: perimenopause, consultation, Symptoms, menopause, women
  • Shahin Heidari, Tayebeh Mirzaei, Maryam Heydarinezad Chatrodi *, Azam Heidarzadeh Pages 384-395
    Background & Aim

    The caregivers of Alzheimerchr('39')s patients frequently experience more psychological illness, depression, stress, and discomfort than their peers who do not care for Alzheimerchr('39')s patients or care for physically ill patients. The aim of this study was to determine the effect of problem-oriented coping strategies training on perceived stress in the family caregivers of the elderly with Alzheimer.

    Methods & Materials: 

    The present study was a randomized field trial. The study population consisted of the family caregivers of the elderly with Alzheimerchr('39')s disease living in Kerman in 2017. The samples were 72 people who were randomly assigned into the control or intervention groups. The caregivers in the intervention group received eight 45-minute sessions about the problem-focused coping strategies based on the specified content, once a week. Data were collected using a 14-item version of the Cohen’s Perceived Stress Scale before and two weeks after the intervention, and were analyzed using independent t-test, paired t-test and chi-square tests through the SPSS software version 18.

    Results

    Due to the significant difference in the perceived stress score between the intervention and control groups in the pre-intervention stage (P=0.030), and the lack of significant difference between the two groups after the intervention (P=0.06), in order to determine the effect of the intervention, the mean of changes between the two groups were compared and a significant difference was observed in the intervention group compared to the control group (P=0.02).

    Conclusion

    Considering the positive effect of the problem-focused coping strategy training on reducing perceived stress in the caregivers of the elderly with Alzheimer, designing and implementing interventions with an educational approach can promote the health of caregivers and in turn improve the quality of care for Alzheimerchr('39')s patients.

    Keywords: Alzheimer disease, family caregivers, stress
  • Mojgan Mirghafourvand, Sakineh Mohammad Alizadeh Charandabi, Fahimeh Fathi*, Sayyad Razzag Pages 396-408
    Background & Aim

    The important aspects of maternal postpartum adjustment are readiness in caring for the family, newly-added member and self as well as return to pre-pregnancy functional status. The aim of the study was to determine the predictors of postpartum maternal functioning.

    Methods & Materials:

     This cross-sectional study was conducted on 422 newly delivered mothers attended the healthcare centers of Bonab in 2016 using the cluster random sampling method. Data were collected through a socio-demographic characteristics form, the Edinburgh postpartum depression scale, and the functional status questionnaire. The multivariate linear regression model on the SPSS software version 21 was used to determine the predictors of functional status.

    Results

    Mean (SD) of the functional status total score was 2.3 (0.24). The maximum and the minimum scores were in the subdomains “infant care” [3.64 (0.32)], and “social activities and society” [1.43 (0.41)], respectively. There was a significant inverse correlation between postpartum depression and total score of functional status, self-care and social activities and society subscales. According to the general linear model, postpartum depression, spouse’s age and job, economic status, mother’s education level and the number of pregnancy were the predictors of mothers’ functional status during postpartum period.

    Conclusion

    Postpartum depression and some socio-demographic characteristics are among the variables influencing maternal functional status. Therefore, the early diagnosis and treatment of postpartum depression and consideration of the mothers’ socio-demographic characteristics, can improve maternal functional status and result in better maternal postpartum adjustment.

    Keywords: functional status, postpartum depression
  • Sara Hadadzade, Shahla Abolhassani*, Gholamreza Nikrahan, Behrouz Pourheidar, Morteza Sedehi Pages 409-424
    Background & Aim

    Acute coronary syndrome is the most common cardiovascular disorder. Hope and optimism lead to adaptation to and moderation of the damaging effects of depressed mood on the outcome of this disorder. The aim of this study was to determine the effect of positive psychology-based audio messages on hope and optimism among patients with acute coronary syndrome.

    Methods & Materials:

     In this randomized controlled clinical trial, 84 patients with acute coronary syndrome were assigned to either intervention or control groups in Shahrekord educational hospitals in 2017-2018. The intervention group received audio messages based on positive psychology and cardiovascular self-care, and control group only received self-care messages in two hospital admissions and six weeks after discharge. The Life Orientation Test-Revised and the Snyderchr('39')s Hope Scale were completed before the intervention, at the discharge time, one week and six weeks after the intervention. Data were analyzed by c² and Fisher exact tests and analysis of variance using the SPSS software version 20.

    Results

    No significant difference is observed in the mean score of hope before the intervention and at the discharge time. However, the mean score of hope was significantly different between the two groups, one week and six weeks after the intervention (P<0.001). There was no significant difference in the mean score of optimism between the two groups before the intervention. Nevertheless, difference in the mean score of optimism was significant at the discharge time (P=0.027), one week and six weeks after the intervention (P<0.001).

    Conclusion

    Positive psychology-based messages improve hope and optimism in patients with acute coronary syndrome. Therefore, this intervention is recommended along with other treatments.

    Keywords: acute coronary syndrome, psychology, optimism, hope
  • Mahnaz Niknejad Talemi, Fatemeh Ranjkesh, Mehdi Ranjbaran, Nasim Bahrami* Pages 425-439
    Background & Aim

    Midwives experience high levels of stress due to the nature of their work. Some factors can play a significant role in the occupational stress experience. The aim of the study was to investigate the predictive role of emotional intelligence and individual-occupational factors on occupational stress among the midwives working in Rasht.

    Methods & Materials:

     In this descriptive, correlational study, 250 midwives working in health centers and hospitals in Rasht, from May to September 2018 were included using stratified random sampling. Questionnaires on demographic characteristics, emotional intelligence and occupational stress were used to collect the data. Data were analyzed through the SPSS software version 23 using descriptive and inferential statistics including independent t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation, multiple linear regression at the significant level of 0.05.

    Results

    The mean and standard deviation of emotional intelligence and occupational stress were 114.20±12.55, 119.66±15.48 respectively. Predictors of occupational stress (P<0.05) included workplace variables (private hospital: β=-0.19, P=0.012), overtime hours (β=-0.33, P<0.001), sleeping hours (β=0.13, P=0.011), social activity (β=0.11, P=0.029), age (β=0.25, P=0.045) and the overall score of emotional intelligence (β=0.55, P<0.001). These variables explained 54% of variance of occupational stress.

    Conclusion

    Overall, in the adjusted model of the workplace variables, overtime hours, sleeping hours, level of social activity, midwife’s age and the overall score of emotional intelligence were significant predictors of occupational stress. Accordingly, designing effective programs can improve the performance of midwives.

    Keywords: midwife, occupational stress, predictors, emotional intelligence
  • Zohreh Mirkazehi Rigi, Firouze Sheikhi, Saideh Dadpisheh, Vahedbakhsh Balouch, Saeed Kalkali* Pages 440-454
    Background & Aim

    It is possible for food-related staff to be involved in transmitting covid-19 by their contact such as coughing or sneezing. Therefore, the knowledge of food-related staff about the transmission modes and prevention of covid-19 is very important. This study was conducted with the aim of investigating the awareness and performance of bakers working in Iranshahr city regarding the prevention of covid-19.

    Methods & Materials:

     In this descriptive study, 47 bakeries in Iranshahr city were selected using stratified random sampling in 2020. Data were collected by a demographic characteristics form, a researcher-made questionnaire to measure the level of awareness (15 items), and the hygiene performance checklist (17 items). The data were analyzed by Friedman test using the SPSS software version 25 at the significance level of 0.05.

    Results

    Average age of the participants was 29.56±9.8. average work experience was 51.36±54, The highest percentage of education level was high school (36.2%), 64.9% were married), 89.4% were resident of Iranshahr city, and 46.8% were bread sellers. Average score of performance was 18.59±5.4 that was a little more than desirable amount (17). Average score of awareness was 25.48±2.9 that was much more than desirable amount (15).

    Conclusion

    Considering the importance of prevention and control of the epidemic and cutting the chain of transmission of the infection, appropriate educational interventions should be developed to improve the awareness and performance of each individual in the society, especially those who are involved in the preparation and distribution of the food products.

    Keywords: awareness, performance, covid-19, bakers
  • Fereshteh Najafi, Zahra Pishkar Mofrad, Erfan Ayubi, Rahimeh Hosseini* Pages 455-468
    Background & Aim

    Patients with heart failure experience some outcomes such as poor self-management, poor adherence to treatment and low quality of life. The aim of the current study was to evaluate the effect of self-management based discharge planning on treatment adherence in patients with heart failure.

    Methods & Materials: 

    In this quasi-experimental research, 80 patients with heart failure hospitalized in teaching hospitals in Zahedan in 2019-2020, were selected by convenience sampling and were randomly allocated into either intervention or control groups. The self-management-based discharge plan consisted of four educational sessions in hospital for the intervention group. In order to follow up, the first call was made 2-3 days after discharge. Then, the patients or their family caregivers were contacted weekly in the first month and twice a month in the second and third month. Data were collected by the treatment adherence questionnaire and were analyzed using independent sample t-test, Fisher exact test, Chi-square and repeated measures ANOVA by the SPSS software version 16.

    Results

    The two-way repeated measures analysis of variance showed a significant difference in the mean scores of treatment adherence over time (P<0.001) and in the intervention and control groups (P<0.001).

    Conclusion

    According to the findings, it is recommended that self-management-based discharge plan be employed in an integrated manner for patients with heart failure in medical wards.

    Keywords: heart failure, treatment adherence, discharge, self-management