فهرست مطالب

علوم مراقبتی نظامی - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1399)

مجله علوم مراقبتی نظامی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مژده وظیفه دوست نظامی، الهام خالوباقری، مائده صادقی، حمید حجتی* صفحات 301-310
    مقدمه

     اختلال خواب یکی از مشکلات رایج در جانبازان استرس پس از سانحه جنگی می باشد. معنویت به عنوان یکی از ابعاد بهداشت روان نقش مهمی در پیامدهای جسمی، روانی و اجتماعی ناشی از این اختلال دارد.

    هدف

     این مطالعه با  هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی مراقبت معنوی مبتنی بر قلب سلیم بر کیفیت خواب جانبازان انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 60 نفر از جانبازان مراجعه کننده به یک بیمارستان منتخب نظامی در شهر مشهد در سال 1398 انجام شده است. نمونه گیری به‌ صورت غیر تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل انجام شد. گروه آزمون برنامه آموزشی مراقبت معنوی مبتنی بر قلب سلیم را در 5 جلسه 60-45 دقیقه ای در طول 5 هفته دریافت نمودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی و مقیاس کیفیت خواب پترزبورگ (PSQI) جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل گردید، سپس با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی در سطح معنی داری 0/05>P تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها

    میزان کیفیت خواب جانبازان قبل از مداخله در گروه آزمون (3/27±13/03) و کنترل (3/2±12/83) بود که از نظر آماری اختلاف معنی داری نداشت (0/8=P). ولی بعد از مداخله میانگین کیفیت خواب جانبازان در گروه آزمون (2/63±11/13) و کنترل (3/51±13) بود که از نظر آماری اختلاف آماری معنی داری داشت (0/023=P) به طوری که 6 درصد تغییرات پس آزمون به دلیل تاثیر مداخله بود (0/06=Eta، 0/02=P).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، اختلال استرس پس از سانحه نقش معنی داری در کیفیت خواب جانبازان داشته است. لذا، لازم است اقدامات پیشگیرانه و درمانی به منظور بالا بردن کیفیت خواب جانبازان مورد توجه برنامه ریزان و مدیران بهداشتی و همچنین پزشکان مرتبط قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جانبازان، قلب سلیم، کیفیت خواب، مراقبت معنوی
  • سینا سکندرپور، مینو شاددل*، زهرا سادات اسدی صفحات 310-318
    مقدمه

    لیشمانیازیس جلدی یکی از بیماری های مهم انگلی مشترک بین انسان و حیوان در جهان و کشور ایران است. این بیماری در یگان های نظامی دارای اهمیت است و پیشگیری از آن در زمان صلح و پیش بینی آن در زمان جنگ ضرورت دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر جهت بررسی مولکولار لیشمانیازیس جلدی در سربازان دارای ضایعات مشکوک پوستی به روش پارازیتولوژی و مولکولی و تعیین حساسیت و ویژگی در پادگان شهر زاهدان در سال 1398، طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه ی توصیفی، 145 نفر از سربازانی که دارای زخم پوستی مشکوک بودند، از نظر وجود عامل لیشمانیا مورد بررسی قرار گرفتند. از هرکدام از زخم ها، نمونه تهیه شد و مورد بررسی میکروسکوپی و مولکولی قرار گرفت. از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS جهت تحلیل بهره گرفته شد. سطح معنی داری کمتر از 5/0 معنی دار تلقی گردید.

    یافته ها: 

    در این بررسی، 91 درصد ضایعات از نظر لیشمانیازیس جلدی مثبت بودند. حساسیت روش مولکولی و پارازیتولوژی به ترتیب 90 و 51 درصد، ارزش اخباری منفی روش مولکولی و پارازیتولوژی به ترتیب 50 و 17 درصد و کارایی روش مولکولی و پارازیتولوژی به ترتیب 91 و 55 درصد بود و فراوانی گونه لیشمانیا تروپیکا 57 درصد بود.

    بحث و نتیجه گیری: 

    درصد فراوانی لیشمانیازیس جلدی در بین سربازان پادگان شهر زاهدان با زخم پوستی، بالا است. روش مولکولی در تشخیص انگل لیشمانیا دارای برتری نسبی و عملکرد احتمالی بیشتر بود و گونه ی غالب در منطقه ی مورد مطالعه لیشمانیا تروپیکا بود.

    کلیدواژگان: جلدی، زاهدان، سربازان، لیشمانیازیس
  • الهام آجرلو، سیمین تاج شریفی فر*، هنگامه حبیبی، سید امیرحسین پیشگویی، رقیه سیدی صفحات 319-329
    مقدمه

    پرستاران در طغیان های بیولوژیک، در خط مقدم پاسخگویی بوده و نیازمند آموزش می باشند. تریاژ در بلایای بیولوژیک از مهمترین نیازهای آموزشی است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دو روش آموزش سخنرانی و نرم افزار چند رسانه ای بر دانش پرستاران نظامی در تریاژ مصدومین حوادث بیولوژیک انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این مقاله حاصل یک مطالعه کمی، نیمه تجربی و مداخله ای است. مشارکت کنندگان 50 پرستار شاغل در بخش های اورژانس و یا اعضای کمیته بحران در دو بیمارستان نظامی بودند که به روش تصادفی به دو گروه آموزش چند رسانه ای و سخنرانی با محتوای تریاژ در بلایای بیولوژیک تخصیص یافتند. پیش آزمون و پس آزمون قبل و بعد از مداخلات در هر دو گروه انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته، روا و پایا بود. یافته ها با نرم افزار SPSS نسخه 25 آنالیز شد. سطح معنی داری آزمون ها کمتر از پنج صدم در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    واحدهای پژوهش هر دو گروه از حیث متغیرهای سن، جنس، سطح تحصیلات، سابقه عضویت در تیم بحران، شیفت کاری، سابقه کار و شرکت در دوره های آموزشی همگن بودند. میانگین نمرات دانش بین دو گروه بعد از مداخله با آزمون تی مستقل اختلاف معناداری نشان نداد (05/0>p). آزمون تی زوجی، تفاوت معنادار آماری در میانگین دانش قبل و بعد در هر دو گروه را نشان داد (001/0=P).

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج یکسان در اثربخشی دو روش، می توان هر یک را اجرا کرد. ولی با توجه به انتشار سریع بیماری، زمان بر بودن آموزش کلاسیک، وابستگی به زمان، مکان و هماهنگی های مورد نیاز در تشکیل کلاس و کمبود نیروی انسانی به عنوان یکی از چالش های پیش روی بیمارستان در این گونه بلایا، به کارگیری روش های مجازی و غیرحضوری در آموزش های موارد کلیدی همانند تریاژ، ضرورت می یابد. ارزیابی اثربخشی و تولید حرفه ای نرم افزارهای آموزشی چند رسانه ای، انیمیشن و آموزش های تعاملی از راه دور در آموزش محتواهای مورد نیاز در بلایای بیولوژیک توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، بلایا، تریاژ، پاندمی، پرستار، نظامی
  • لیلا لطفیان، مینو اسدزندی*، مهروز جوادی، مجتبی سپندی صفحات 330-340
    مقدمه

    نوع نگرش اساتید نظامی به حوادث زندگی و استرس های شغلی بر سلامت ایشان موثر است. چنان چه حوادث استرس زا، به عنوان تجربه معنوی در نظر گرفته شوند، آسیب کمتری به سلامت معنوی افراد وارد می کنند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی تجربه معنوی روزانه با سلامت معنوی در اساتید نظامی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) در سال 1398، 150 نفر از اساتید نظامی بر اساس معیارهای ورود و روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS  نسخه 22 و با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. سطح 0/05α: در سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     بین نمره سلامت معنوی و تجربه معنوی اساتید، همبستگی مثبت و معنی داری بین دو شاخص در اساتید وجود داشت (0/01P:، 0/18r:). میزان همبستگی سلامت معنوی و تجربه روزانه معنوی در زیر گروه اساتید دانشگاه منتخب الف (0/005P:، 39/0:r)، دانشگاه منتخب ب (0/02P:، 0/32:r) و دانشگاه منتخب ج (0/77P:، 0/04:r) بود که از نظر آماری در دانشگاه منتخب الف و ب وابسته به نیروهای مسلح ج.ا.ایران معنی دار بودند.

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به همبستگی میان سلامت معنوی و تجربه روزانه معنوی، توصیه می شود که در برنامه توانمندسازی اساتید، روش های ارتقای سلامت معنوی، تغییر نگرش به حوادث زندگی و مقابله مذهبی با استرس های شغلی، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، تجربه معنوی، دانشگاه نظامی
  • عباس جعفری، فاطمه کلروزی*، هنگامه حبیبی، سید امیرحسین پیشگوئی صفحات 340-350
    مقدمه

    تزریق ایمن به عنوان بخشی از مراقبت با کیفیت و امن، یکی از روش های رایج در تجویز داروها می باشد که در صورت عدم رعایت استانداردهای ایمنی، خطرات زیادی را متوجه گیرندگان و ارایه دهندگان خدمت می نماید.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه ی اثر آموزش از طریق برگزاری کارگاه و آموزش از طریق ارایه محتوای آموزشی غیرحضوری بر میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران اورژانس بیمارستان های منتخب آجا در مورد تزریقات ایمن انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه نیمه تجربی پیش- پس آزمون در سال 98-1399 بر روی 46 پرستار شاغل در بخش اورژانس بیمارستان های منتخب آجا واقع در تهران انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه کارگاه و آموزش غیر حضوری قرار گرفتند. تاثیر آموزش به این دو روش، قبل، بعد و یک ماه بعد از انجام مداخله بررسی شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه آگاهی، نگرش و چک لیست مشاهده ای عملکرد، محقق ساخته بود. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 23 با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی در سطح معناداری کمتر از 0/05 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    بین میزان آگاهی و نگرش دو گروه، قبل از انجام مداخله و بعد از آن، تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05>p). بین میزان عملکرد دو گروه، قبل از انجام مداخله تفاوت معناداری دیده نشد (0/05>p) ولی پس از مداخله، نمره عملکرد در گروه آموزش کارگاهی به طور معنادار کمتر از نمره گروه دیگر بود (0/05<p). بین عملکرد دو گروه، یک ماه بعد از مداخله نیز تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05>p).

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتیجه حاصل از این مطالعه نشان داد پرستاران گروه آموزش از طریق ارایه محتوای آموزشی غیرحضوری، عملکرد بالاتری نسبت به گروه دیگر داشته اند. در نتیجه از این روش می توان به منظور ارتقاء عملکرد پرستاران و در نهایت بهبود کیفیت عملکرد ایشان در ارایه خدمات مراقبتی - بهداشتی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آگاهی، آموزش، ایمن، اورژانس، پرستاران، تزریق، عملکرد، غیرحضوری، کارگاه، نگرش
  • تورج هاشمی، شهرام واحدی، نادیا سلطانی، محمدحسن موحدی، پیمان جهانداری، محمدمحسن خدامی* صفحات 351-359
    مقدمه

    یکی از مسایل مهم در محیط های نظامی، زمان واکنش در حل مسایل خلاقانه و تصمیم گیری در مورد آن است. از عوامل تاثیرگذاری بر زمان واکنش، القای هیجان منفی و مثبت است. علاوه بر این، نقش تعدیل گر متغیرهای همگام حل مسئله می تواند اثر تعاملی هیجان بر زمان واکنش را تحت الشعاع خود قرار دهد.

    هدف

    این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر القای هیجان مثبت و منفی بر سرعت واکنش حل مسئله خلاقانه انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش حاضر، از نوع مطالعات آزمایشی پیش-پس آزمون همراه با گروه کنترل است که در دو مرحله و با فاصله چهار روز در سال 99-1398 انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمام کارکنان وظیفه یکی از دانشگاه های علوم پزشکی نظامی بود که از این بین 24 نفر برای انجام مطالعه آزمایشی به شکل در دسترس انتخاب شدند. واحدهای پژوهش پس از تکمیل سیاهه حل مسئله خصلتی و آزمون تداعی دور، در مرحله دوم آزمایش، به شکلی تصادفی در سه گروه القای هیجان مثبت، منفی و خنثی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل عاملی آمیخته درون- بین گروهی استفاده شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و در سطح معناداری 0/05 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     در این پژوهش، تنها فرضیه تفاوت زمان های پاسخ گویی به آزمون حل مسئله خلاقانه تداعی های دور در مرحله پیش آزمون و پس آزمون در سه گروه القای هیجان مثبت، منفی و خنثی، در نمونه پژوهشی مورد تایید قرار گرفت (3/58 F=، 0/05 α< و 24n=).

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که بین زمان پاسخگویی به آزمون حل مسئله خلاقانه تداعی های دور در مرحله پیش آزمون و پس آزمون در سه گروه القای هیجان مثبت، منفی و خنثی تفاوتی معنادار وجود دارد. این نتیجه گیری نشان می دهد که با آموزش هیجانی می توان به سرعت واکنش در حل مسئله خلاقانه کمک کرد. پیشنهاد می شود به خصوص در نیروهای نظامی این آموزش در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آزمون تداعی های دور، القای هیجان، حل مسئله، حل مسئله خلاقانه، زمان واکنش
  • حلیمه غفرانی، مهری یاوری*، مریم مرادی، علی عمادزاده صفحات 361-372
    مقدمه

    مهارت روابط بین فردی یکی از مهارت های اساسی زندگی انسان ها می باشد و روابط زوجین از مهمترین روابط بین فردی است. نداشتن و به کار نبردن مهارت های ارتباطی عامل مهم مشکلات زناشویی و تهدید جدی برای بقاء خانواده به شمار می آید.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر مهارت روابط بین فردی بانوان دانشجو با همسرانشان انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر مطالعه نیمه تجربی بر روی 60 نفر از دانشجویان متاهل زن دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 97-96 می باشد که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله در آموزش روابط بین فردی بر اساس سازه های مدل بزنف طی 2 کارگاه 4 ساعته شرکت کردند و در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های دموگرافیک، مهارت ارتباطی کویین دام و پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر سازه های مدل بزنف بود. اطلاعات در دو مرحله قبل و 4 هفته پس از اجرای آموزش جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری تی مستقل و تی زوجی، آنالیز و تحلیل شد سطح معناداری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    آزمون های آماری نشان داد سن بانوان دانشجوی مورد مطالعه در گروه مداخله 5/2 ±28/2 و در گروه کنترل 4/3 ± 29/3 سال بود که همگن بودند. تفاوت میانگین نمره کل مهارت های ارتباطی بعد نسبت به قبل از مداخله در گروه مداخله 12/8±0/13 افزایش و در گروه کنترل 4/1 ±1/7 افزایش داشت و آزمون تی مستقل این تفاوت را معنی دار نشان داد (0/001<p).

    بحث و نتیجه گیری: 

    آموزش مبتنی بر مدل بزنف منجر به ارتقاء مهارت روابط بین فردی بانوان دانشجو با همسرانشان می شود، لذا، کاربرد گسترده آن در بانوان متاهل با هدف ارتقاء مهارت های روابط بین فردی با همسرانشان در راستای ارتقاء سلامت خانواده توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، متاهلین، مدل بزنف، مهارت های اجتماعی
  • هادی مرادی، اکرم السادات حسینی، پیمان فریدونی ساریجه، وحید مرادی*، ناهید رجایی صفحات 373-380
    مقدمه

    تصویر ذهنی از بدن یکی از مسایل مهم در بهداشت روانی انسان ها بوده و محرک رفتار است.

    هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر برخی از متغیرهای جمعیت شناختی بر تصویر ذهنی از بدن دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان اجرا گردید.

    مواد و روش ها: 

    تحقیق حاضر تحلیلی مقطعی بوده که در پاییز سال 1397 و در دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام گرفته است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای سه دانشکده انتخاب و 520 پرسشنامه به صورت تصادفی بین دانشجویان توزیع گردید. داده های تحقیق توسط پرسشنامه تصویر ذهنی از بدن یونسی و سلاجقه گردآوری و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری کای دو (χ2) و ANOVA در نرم افزار SPSS تحلیل گردید. (0/05=P) به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    حدود یک سوم افراد شرکت کننده تصویر ذهنی از بدن نامناسبی داشتند. همچنین نتایج تحقیق نشان داد تصویر ذهنی از بدن بین دانشجویان دختر پایین تر از پسران است. گروه سنی بالای 25 سال و افراد با درآمد بیشتر از 5/1 میلیون تصویر ذهنی بهتری نسبت به سایرین داشتند.

    بحث و نتیجه گیری:

     یافته ها به صورت کلی نشان داد که دانشجویان با جنس مونث، کمتر از 25 سال و با درآمد پایین، تصویر ذهنی نامطلوبی از خود داشتند. بر همین اساس لازم است که دانشگاه ها برنامه هایی اساسی برای بهبود تصویر ذهنی دانشجویان در معرض تصویر ذهنی نامناسب برنامه ریزی نمایند؛  از طرفی بهبود این متغیر خود سبب بهبود ابعاد مختلف زندگی دانشجو اعم از بعد تحصیلی وی خواهد شد.

    کلیدواژگان: تصویر ذهنی از بدن، جمعیت شناختی، دانشجویان
  • سیده خدیجه معافی مدنی، اسماعیل کاظم پور*، علی خلخالی، فلورا رحیم آقایی صفحات 381-393
    مقدمه

    پیچیدگی و تنوع کار پرستاران در بیمارستان ها موجب شده تا تحقق یادگیری سازمانی با موانع متعددی مواجه گردد.  از این رو مطالعه حاضر، با توجه به اهمیت مدیریت یادگیری سازمانی پرستاران، به منظور ایجاد طرحی دقیق برای بهبود عملکرد و ارایه مدل مناسب جهت ساماندهی به یادگیری سازمانی پرستاران طراحی شده است.

    هدف

    این مطالعه با هدف، طراحی الگوی مدیریت یادگیری سازمانی پرستاران در دانشگاه های علوم پزشکی ایران انجام شد.

    مواد و روش ها:

     رویکرد این پژوهش، آمیخته اکتشافی از نوع مطالعات کیفی-کمی بود که در بازه زمانی سال 1398-1397 در دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام گردید. رویکرد ترجیحی بخش کیفی مطالعه، روش گراندد تیوری، بود که از تجربه زیسته افراد و تحلیل متون در زمینه های مدیریت، یادگیری و یادگیری سازمانی به عنوان منابع ساخت الگو استفاده گردید. به همین منظور بر مبنای نمونه گیری هدفمند و با لحاظ اشباع نظری 15 نفر از خبرگان و صاحب نظران در زمینه مدیریت پرستاری دعوت به مشارکت شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و بر مبنای تحلیل محتوا از نوع تحلیل مضمون مورد بررسی قرار گرفت. سپس از طریق روش های آماری مدل سازی، معادلات ساختاری الگوی مدیریت یادگیری سازمانی پرستاران، طراحی و برازش شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش در قالب 142 کد باز، هشت کد محوری و سه کد گزینشی مقوله بندی و در نهایت منجر به استخراج و طراحی الگوی مدیریت یادگیری سازمانی پرستاران گردید.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد در طراحی الگوی مدیریت یادگیری پرستاران، سه شاخص هسته ای (عوامل فردی، بافتاری و ساختاری) و هشت شاخص محوری (توسعه قابلیت های فردی فراگیران، تقویت انگیزه یادگیری کارکنان، توسعه فرهنگ مشارکت پذیری کارکنان، تحقق عدالت محوری، توسعه نگرش سیستمی مدیران، توسعه دانش اندوزی، تعهد مدیران به انجام پایش مستمر، توسعه کارآمدی برنامه ریزان دوره های آموزشی) نقش کلیدی دارند؛  بنابراین تحقق مدیریت یادگیری سازمانی پرستاران منوط به آگاهی و شناسایی مدیران اجرایی نظام سلامت، نسبت به این عوامل می باشد.

    کلیدواژگان: بیمارستان ها، پرستاران، یادگیری، مدیریت یادگیری سازمانی، یادگیری سازمانی
|
  • Mozhdeh Vazifehdoost Nezami, Elham Khaloobagheri, Maedeh Sadeghi, Hamid Hojjati* Pages 301-310
    Introduction

     Sleep disorders are one of the most common problems in the postwar stress veterans facing. Spirituality, as one of the dimensions of mental health, plays an important role in the physical, psychological and social consequences of this disorder.

    Objective

     The present study aimed to investigate the effect of pure heart-based spiritual care model on veterans’ sleep quality.

    Materials and Methods

     This quasi-experimental study was performed on 60 veterans referring to a selected military hospital in Mashhad in 2020. Samples were divided into test and control groups non-randomly. The test group received a pure heart-based spiritual care training in 60-45-minute 5 sessions lasting 5 weeks. Data were collected using the Demographic Questionnaire and the PSQI Sleep Quality Scale (PSQI)then analyzed by the  statistical tests of independent t-test، paired t-test using SPSS 20 (Sig <0.05).

    Results

     The quality of sleep of the veterans before the intervention in the experimental group (13.03±3.27) and control (12.83±3.2) was not statistically significant (P= 0.8). However, after the intervention, the mean quality of sleep of the veterans in the experimental group (11.13±2.62) and control (13±3.51) was statistically significant (P=0.023). Thus, 6% of postoperative changes are caused by the effect of the intervention (Eta = 0.6, P= 0.02)

    Discussion and Conclusion

     According to the results, post-traumatic stress disorder has played a significant role in the quality of sleep of veterans. Therefore planners and health managers, as well as related physicians, are required to consider preventive and therapeutic measures to increase the quality of sleep of veterans.

    Keywords: Ghalbe Salim, Spiritual Care, Sleep Quality, Veterans
  • Sina Sekandarpour, Minoo Shaddel*, Zahra Sadat Asadi Pages 310-318
    Introduction

    Cutaneous leishmaniasis (CL) is one of the most important parasitic diseases in the world and Iran. This disease is important in military force and its prevention during peacetime and prediction during wartime is required.

    Objective

    The present study was designed to investigate the prevalence of CL in soldiers with suspected skin lesions via parasitic and molecular techniques in the garrison of Sistan- Balouchistan Province, Southeast of Iran.

    Material and Methods

    In this descriptive study, 145 soldiers with suspected skin lesions were examined. After obtaining the consent and filling the personal information form, samples were collected, then examined by microscopy and molecular techniques.

    Results

    Totally, 91% of the lesions were positive for CL and the sensitivity of molecular technologies in the detection of leishmania is more than that of parasitic technique. The prevalence of Leishmania Tropica is 57%.

    Discussion and Conclusion

    The prevalence of CL was high. The population of this study consisted of wounded soldiers with specific features. Furthermore, climate conditions of regions have changed recently. Thus, such unusual variables are indirect contributing factors of changes in the dispersion of contagious diseases like CL. The molecular technique had superiority in the detection of leishmania. Predominant species were Leishmania Tropica in this area.

    Keywords: Cutaneous, Leishmaniasis, Veterans, Zahedan
  • Elham Ajorlou, Simintaj Sharififar*, Hengameh Habibi, Seyyed AmirHosein Pishgooie, Roghayeh Seyedi Pages 319-329
    Introduction

    In the biological outbursts, nurses are at the frontline of response. They need education about biological disasters.

    Objective

    The present study aimed to compare the effectiveness of two methods including lecture-based training and multimedia software on military nurses’ knowledge about the triage of biological incident victims.

    Material and Methods

    This study was quantitative, quasi-experimental, and interventional. Participants included 50 nurses of emergency wards or Members of the Crisis Committee in two military hospitals. They were randomly divided into two groups of multimedia software or lecture-based training about triage in biological disasters. Furthermore, Pre-test and post-test were performed. The researcher-made questionnaire was valid and reliable. Data were analyzed by SPSS 25. The significance level of the tests was less than 5%.

    Results

    The participants of both groups were homogeneous in terms of age, gender, education level, history of membership in disaster team, shift work, work experience, and participation in training courses. Mean knowledge scores of both groups did not show a significant difference before and after the intervention (P>0.05). Each group had a significant difference in knowledge before and after the intervention (P=0.001). Thus, the knowledge score had increased after the education in both groups.

    Discussion and Conclusion

    Either of the methods (lecture-based and multimedia training) can be used due to their same effects. However, implementing virtual and distance learning methods in key items such as triage will be necessitated due to the rapid spread of the disease, the time-consuming nature of classical education, dependence on time, place, and coordination required in the formation of the class, and the lack of human resources as one of the challenges facing the hospital in such disasters. Evaluating the effectiveness and professional development of multimedia educational software, animation, and remote interactive training is recommended in teaching the content required in biological disasters.

    Keywords: Disasters, Epidemic, Education, Military, Nurse, Triage
  • Leila Lotfian, Minoo Asadzandi*, Mahrooz Javadi, Mojtaba Sepandi Pages 330-340
    Introduction

    The attitude of military professors towards life events and job stresses affects their health. If stressful events are considered as spiritual experience, they cause less harm to people’s spiritual health.

    Objective

    The present study was conducted to investigate the correlation between daily spiritual experience and spiritual health in professors of military universities.

    Materials and Methods

    In this descriptive-cross-sectional study conducted in 2019, 150 military professors were selected using convenience sampling based on the inclusion criteria. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation coefficient. Significance level was 0.05.

    Results

    There was a positive and significant correlation between the score of spiritual health and spiritual experience of professors (r = 0.18, P = 0.01). The correlation between spiritual health and daily spiritual experience in professors in subgroup of selected university A, Selected University B and selected university C was (r=0.005, P=0.39: ) (P=0.02, r= 0.32) and (r: 0.04, P=04.77), respectively, which were statistically significant in selected universities A and B affiliated to the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran.

    Discussion and Conclusion

    Considering the correlation between spiritual health and daily spiritual experience, it is recommended to implement methods to promote spiritual health, change attitudes toward life events, and religion-oriented struggling with job stress in Faculty Empowerment Program.

    Keywords: Spiritual Health, Spiritual Experience, Military University
  • Abbas Jafari, Fatemeh Kalroozi*, Hengameh Habibi, Seyed AmirHossein Pishgooei Pages 340-350
    Introduction

    Safe injection as a part of the quality and safe care, is one of the common methods of prescribing drugs. If safety standards are not observed, recipients and service providers may face many risks..

    Objective

    The present study aims to compare the effect of training through a workshop and training through an online learning content on the knowledge, attitude and practice of emergency ward nurses in selected AJA hospitals regarding safe injections.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was performed on 46 nurses in the emergency ward of selected hospitals in Aja, Tehran in 2019-2020. Eligible participants were randomly divided into two training groups through the workshop and virtual training. The effect of training on nurses’ knowledge, attitude, and practice about safe injection before, after, and one month after the intervention was investigated. Awareness, Knowledge and attitude questionnaires and observational performance checklists were used for this purpose. Data were analyzed through descriptive and inferential tests in SPSS 23 and the significance level was considered less than 0.05.

    Results

    There was no significant difference between the knowledge and attitude of the two groups before and after the intervention (P>0.05). Furthermore, there was no significant difference between the performance of the two groups before the intervention (P>0.05), but after the intervention, the performance score in the workshop training group was significantly lower than that of the other group (P<0.05). There was no significant difference between the performances of the two groups one month after the intervention (P>0.05).

    Discussion and Conclusion

    The results of present study showed that the nurses who participated in the training group had a higher performance than the those trained by online learning educational content. Therefore, this method can be used to improve the performance of nurses and ultimately improve the quality of their performance in providing care services.

    Keywords: Attitude, Emergency, Injection, Knowledge, Nurses, Practice, Safe, Training, Virtual, Workshop
  • Toraj Hashemi, Shahram Vahedi, Nadia Soltani, MohmmadHassan Movahedi, Peyman Jahandari, Mohammad Khoddami* Pages 351-359
    Introduction

    One of the most critical issues in military environments is the reaction time (RT) to creative problems solving (CPS) and making decisions in this regard. One of the factors influencing the reaction time is inducing negative and positive effects. Besides, the moderating role of problem-solving synchronous variables can overshadow the interactive effect on RT.

    Objective

    The present study aimed to to evaluate the effect of positive and negative affect priming on the RT of CPS.

    Material and Method

    The method used for the study incsluded a pre-test, post-test experimental study on a control group; which was conducted in two stages within a four-day interval in 2019-20. All personnel working at military-medical universities participated in the study, from which 24 people were selected for an experimental study by convenience sampling method. After completing the feature’s problem-solving checklist and Remote Associates Test (RAT), in the second stage of the experiment, the research units were randomly divided into three groups of positive, negative, and neutral emotion induction. For data analysis, the mixed intra-intergroup factor analysis was used. Finally, the data were analyzed using SPSS-26 at a significance level of 0.05.

    Results

    In the present study, only the hypothesis of the difference between Reaction times to the CPS test of RAT in the pre-test and post-test stages was confirmed in the three groups of positive, negative and neutral induction (F = 3.58, α <0.05 and n =24).

    Discussion and Conclusion

    The results showed a significant difference between the RT to the CPS test of RAT in the pre and post-test stages in three groups of positive, negative, and neutral induction. Conclusions showed that emotional training could help RT to CPS. Thus, it is suggested that this training be placed on the agenda, especially in the military.

    Keywords: Affective Priming, Creative Problem-Solving, Problem-Solving, Reaction time, Remote Association Test
  • Halimeh Ghofrani, Mehri Yavari*, Maryam Moradi, Ali Emadzadeh Pages 361-372
    Introduction

    Interpersonal communication skills are one of the essential skills of human life and couple relationships are one of main interpersonal relationships. Lack of communication skills is a crucial factor ruining the marital relationship and a serious threat to family survival.

    Objective

    The present study aimed to determine the effect of the BASNEF model training program on the interpersonal skills of female students with their spouses.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was done on 60 married female students of Mashhad University of Medical Sciences in 2017and 2018. They were divided into intervention and control groups. The intervention group has participated in a 2-4-hour interpersonal relationship workshop based on BASNEF model structures, and the control group received no intervention. To collect data, demographic questionnaires, Queendom communication skills questionnaires, and a researcher-made questionnaire based on the BASNEF model were used. Data were collected in two stages before and 4 weeks after training and analyzed by SPSS 18, independent t-test, paired t-test, and ANOVA,. aP <0.05 were considered significant.

    Results

    The results of the present study showed that the mean age of the female students were 5.2 ± 28.2 in the intervention group and 4.3 ± 29.3 in the control group. The mean score of total communication skills in the intervention group and control group has increased to 12.8 ± 13.0 and 1.4 ± 7.1, respectively. Independent t-test showed this difference significant (P<0.001).

    Discussion and Conclusion

    The present study showed that BASNEF model-based education leads to the enhancement of interpersonal skills of female students with their spouses. Aiming at enhancing females’ interpersonal relationship skills with their husbands, it is recommended to use it widely to promote family health.

    Keywords: Education, Instructional Models, Social Skills, Spouse
  • Hadi Moradi, Akram Sadat Hoseini, Peiman Freidoni Sarije, Vahid Moradi*, Nahid Rajai Pages 373-380
    Introduction

    Body image is one of the important issues in humans’ mental health and trigger of behaviors.

    Objectives

    The present study aimed to investigate the effect of some demographic variables on  mental image of the body of students of Zanjan University of medical sciences.

    Material and Methods

    The present study isan analytical-cross sectional study done in the 2018 autumn at Zanjan University of medical sciences. Three faculties were selected through cluster sampling and 520 questionnaires were distributed randomly among respondents. Data were collected by Yonesi & Salagegheh body imagequestionnaire and tested using descriptive statistics and statistical tests of K2 and ANOVA. Significant p-value was considered 0.05. evel.

    Results

    About one-third of the participants had an inappropriate body image. Further, the results showed that body image in female students was lower than that in male students. Those aged 25 years and earn more than 1.5 million tomans had better body image than the others.

    Discussion and Conclusion

    The results generally showed that female students, under 25 years old and with low income, had an unfavorable mental image of themselves. Accordingly, universities must plan basic programs to improve the body image of students exposed to inappropriate mental image. On the other hand, improving this variable will improve the various aspects of the student’s life, including his educational dimension.

    Keywords: Body Image, Demography, Students
  • Seyedh Khadijeh Moafimadani, Esmaeil Kazempour*, Ali Khalkhali, Flora Rahimaghaee Pages 381-393
    Introduction

    The complexity and diversity of nurses ‘work in hospitals have led to many obstacles to the realization of organizational learning. Therefore, Considering the importance of nursing organizational learning management, the present study was designed to create an accurate plan to improve performance and provide a suitable model for organizing the organizational learning of nurses.

    Objective

    The present study aimed to design a model of nurses’ organizational learning.

    Materials and Methods

    This study was qualitative-quantitative conducted at Iran University of Medical Sciences during 2019-2020. The preferred approach of the qualitative part of the study was Lived experience. For this purpose, 15 experts and nurses were invited to participate in nursing management based on purposeful sampling and theoretical saturation. Data were collected using semi-structured interviews and analyzed based on content analysis through thematic analysis. Then, it was designed based on statistical methods of structural equation modeling, and nurses’ organizational learning management model.

    Results

    The results of the study were categorized into 142 open source codes, eight source codes, and three selective codes.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that in the design of the nursing learning management model, three core indicators (individual, contextual, and structural factors) and axial indicators (the improvement of learners’ personal capabilities, the enhancement of employees’ learning motivation, the development of employees’ participation culture, the realization of justice, the development of a systematic attitude of managers, the development of knowledge, the commitment of managers to continuous monitoring, development of efficiency of course planners) play key roles. Therefore, the realization of nurses’ organizational learning management depends on the awareness and identification of health system executives regarding these factors.

    Keywords: learning - organizational learning - organizational learning management - nurses – hospitals