فهرست مطالب

مطالعات روان شناسی ورزشی - پیاپی 34 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 34 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/29
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهیار مختاری، فاطمه سادات حسینی*، مالک احمدی صفحات 1-24

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه تعهد ورزشی-2 بود. تعداد 443 ورزشکار (240 مرد و 203 زن و) از 16رشته ورزشی تیمی و انفرادی، به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. روایی صوری و محتوا توسط متخصصین روان شناسی ورزشی و صحت ترجمه توسط متخصص زبان انگلیسی تایید شد. نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد مدل کلی 12 عاملی (نوع تعهد و منابع تعهد)، مدل 10 عاملی (منابع تعهد) و مدل دو عاملی (نوع تعهد) برازش مناسبی با داده ها دارد. ضریب همبستگی درون طبقه ای بالای 76/0 بیانگر پایایی زمانی مناسب و نیز آلفای کرونباخ بالای 75/0 بیانگر همسانی درونی مورد قبول پرسش نامه می باشد. یافته ها بیانگر آن است که می توان از پرسش نامه تعهد ورزشی-2 به عنوان ابزاری معتبر، برای سنجش نوع تعهد و منابع تعهد ورزشی در جامعه ورزشکار ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، تعهد ورزشی، ورزشکار
  • مژگان احمدیان*، اکبر آفرینش خاکی، رضا نیک بخش صفحات 25-44

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی مدل نگرش و جهت گیری جامعه والیبال ایران با اسناد خوش بینانه و بدبینانه بود. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بود. تعداد 288 نفر از بین بازیکنان لیگ والیبال زنان و مردان ایران به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسش نامه های سبک اسنادی خود گزارشی، نگرش ورزشی ویلیس و پرسش نامه جهت گیری ورزشی گیل و همکاران بود. از روش های آماری همبستگی پیرسون، فریدمن، واریانس، واتسون، سوبل و معادلات ساختاری برای مدل سازی با نرم افزار پی ال اس استفاده گردید. نتایج نشان داد بین سبک اسنادی با جهت گیری ورزشی و نگرش ورزشی رابطه معناداری وجود ندارد. با وجود این، بین نگرش ورزشی با جهت گیری ورزشی رابطه معناداری وجود داشت. همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد مولفه های موفقیت و قدرت توانایی پیش بینی جهت گیری ورزشی را دارند. در اولویت نگرش ورزشی مولفه موفقیت، قدرت و مولفه اجتناب از شکست در رتبه اول تا سوم بود. روایی همگرا و روایی واگرا مدل نیز مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: سبک اسنادی خوش بینانه، بدبینانه، انگیزش قدرت، موفقیت، اجتناب از شکست، جهت گیری ورزشی
  • یونس محمدزاده افخمی، محمدرحیم نجف زاده*، جعفر برقی مقدم، حمید جنانی صفحات 45-60

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر بهبود اخلاق ورزشکاران فوتبال حرفه ای ایران بود. پژوهش حاضر از نوع، پژوهش های آمیخته است و به صورت میدانی انجام گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه بازیکنان لیگ برتر حرفه ای ایران بودند. تعداد 165 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشخص گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسش نامه بود. نتایج پژوهش نشان داد 5 عامل فردی، ورزشی، زیستی، ذهنی و محیطی سبب بهبود اخلاق ورزشکاران فوتبال حرفه ای ایران می گردد. در این بین عوامل محیطی مهم ترین عامل مشخص گردید. بنابراین توجه به مسایل محیطی در جهت توسعه اخلاق ورزشکاران فوتبال حرفه ای ایران مهم است. با توجه به نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می گردد تا با بررسی و نظارت محیط ورزشی ورزشکاران و تاکید بر ارزش های ورزشی و جامعه در این محیط، به ارتقا اخلاق ورزشکاران اقدام نمود.

    کلیدواژگان: اخلاق، ارزش، هنجار، ورزشکاران
  • محمدصالح عباسی*، مهدی نادری نسب، نیما ماجدی صفحات 61-84

    هدف از این پژوهش تدوین راهبردی توسعه سبک زندگی با تاکید بر نقش جایگاه اجتماعی-روانی و انگیزشی الگوهای ورزشی بود. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و روش پژوهش آن توصیفی-تحلیلی بود. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز، از بررسی های اسنادی-کتابخانه ای و مطالعات میدانی بهره گیری شد. به منظور جمع آوری اطلاعات و نظرات ذینفعان از فن دلفی استفاده شد. در این روش به تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدات با استفاده از تکنیک دلفی و مدل swot پرداخته شد. جامعه آماری در این پژوهش با کمک اسوه های ورزشی رشته های مختلف، مدیران، مسیولین و اساتید مدیریت ورزشی به تعداد 30 نفر در نظر گرفته شد. برای گردآوری اطلاعات از منابع و روش های تحقیقات میدانی، مطالعات کتابخانه ای، مطالعه اسناد بالادستی، اطلاعات فرم های نظر سنجی با سیوالات باز از متخصصین حوزه سبک زندگی، پرسش نامه شناسایی نقاط قوت و ضعف، فرصت و تهدید و ماتریس تحلیل درونی و بیرونی، جلسات بحث های متمرکز گروهی، مصاحبه با مدیران و متخصصان صاحب نظر در حوزه سبک زندگی استفاده شد. پژوهش نشان داد 10 عامل به عنوان نقاط عامل قوت، 12 عامل به عنوان نقاط ضعف، 9 عامل به عنوان نقاط عامل فرصت و 12 عامل به عنوان تهدید های جایگاه اجتماعی-روانی و انگیزشی الگوهای ورزشی شناسایی شده اند. نقطه تلاقی جمع امتیاز های عوامل داخلی و خارجی در خانه V قرار گرفته است. بنابراین باید راهبردهای تدافعی را به اجرا در آورد که موجب «حفظ و نگهداری» می شوند. بدین صورت که باید راهبردهایی را لحاظ کرد که نقاط ضعف جایگاه اجتماعی-روانی و انگیزشی الگوهای ورزشی را به حداقل ممکن برساند و همچنین از شدت تهدیدهای جایگاه اجتماعی-روانی و انگیزشی الگوهای ورزشی بکاهد. با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می گردد تا با انگیزش الگوهای ورزشی در جهت ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی، گام های عملی برداشته شود.

    کلیدواژگان: تدوین، راهبردی، توسعه سبک زندگی، جایگاه اجتماعی، الگوهای ورزشی
  • حسین علی سلطانی، کامبیز حیدرزاده*، روح الله زابلی، سیاوش احمدی چهره برق صفحات 85-102

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین فرهنگ عذرخواهی و بخشش با تمایلات رفتاری ورزشکاران طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی ورزشکاران استفاده کننده از خدمات ورزشی باشگاه های سرپوشیده شهر تهران بودند که به صورت منظم در فعالیت های ورزشی این فضاها حضور داشته اند. تعداد دقیق این افراد نامشخص بود. با توجه به فرمول حجم نمونه کوکران در شرایط نامشخص بودن جامعه آماری و همچنین پراکندگی بالای جامعه آماری در مناطق شهری شهر تهران، تعداد 450 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون معادلات ساختاری در نرم افزارهای اس پی اس اس و پی ال اس استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین فرهنگ عذرخواهی و تمایلات رفتاری ورزشکاران رابطه معناداری وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد بین فرهنگ بخشش و تمایلات رفتاری ورزشکاران رابطه معناداری وجود دارد. با این توجه جهت توسعه و بهبود تمایلات رفتاری ورزشکاران نیاز است تا فرهنگ عذرخواهی و بخشش به صورت مناسبی بهبود یابد.

    کلیدواژگان: فرهنگ عذرخواهی، فرهنگ بخشش، تمایلات رفتاری، ورزشکاران
  • مرتضی باقری*، علی زارعی، فریده اشرف گنجویی صفحات 103-122

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ویژگی های شخصیتی و سرمایه روان شناختی بر تعهد ورزشی (مطالعه موردی کارکنان وزارت ورزش و جوانان) طراحی و اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود. تعداد آنان با توجه به اطلاعات کسب شده از این وزارت خانه تعداد 890 نفر شامل 569 مرد و 321 زن بود. جهت گردآوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد ویژگی های شخصیتی بر میزان تعهد ورزشی کارکنان وزارت ورزش و جوانان تاثیرگذار است. نتایج پژوهش همچنین نشان داد سرمایه روان شناختی بر میزان تعهد ورزشی کارکنان وزارت ورزش و جوانان تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: ویژگی شخصیتی، سرمایه روان شناختی، تعهد ورزشی
  • پویا افخمی، حسین سپاسی*، پریوش نوربخش صفحات 123-144

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر توسعه بهبود کیفیت زندگی کاری در مربیان شنا انجام گردید. پژوهش حاضر از جمله پژوهش های توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری کلیه مربیان شنای استان آذربایجان شرقی به تعداد 773 نفر بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه محقق ساخته 40 سیوالی بود. روش آماری پژوهش حاضر شامل تحلیل عاملی اکتشافی بود. نتایج پژوهش  نشان داد حمایت از مربیان شنا در دعاوی حقوقی در محیط کاری، ارتقا نظام درمان مناسب در محیط کاری، حمایت بیمه ای ، کاهش تنش ها و استرس کاری و بهبود دانش فنی مربیان شنا در حوزه کاری خود از مهم ترین ا عوامل توسعه بهبود کیفیت زندگی کاری هستند. توجه به عوامل شناسایی شده می تواند در بهبود کیفیت زندگی کاری در مربیان شنا تاثیرات مطلوبی داشته باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، مربیگری، محیط شغلی
  • شمس الدین رضایی*، امیرحسین منظمی صفحات 145-170

    هدف از انجام این پژوهش بررسی مفاهیم، عوامل موثر و نتایج طفره روی سازمانی در فدراسیون ها و سازمان های ورزشی ایران بود. این پژوهش دارای رویکردی کیفی بود و از روش نظریه داده بنیاد به عنوان روش تحقیق استفاده شد. روش گردآوری داد ه ها، مطالعه اسناد بالادستی و مصاحبه های عمیق و باز با 17 نفر از نخبگان آگاه از موضوع مورد بحث بود. روایی این پژوهش توسط مصاحبه شوندگان و سپس اساتید متخصص مورد بررسی و تایید قرار گرفت. پایایی نیز با استفاده از روش توافق درون موضوعی 89% به دست آمد. برای تحلیل داده ها از روش مقایسه مداوم در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد عوامل عدم رضایت، طفره روی سازمانی، تغییر و اصلاح ساختار، رهبری تحول آفرین، مکانیزم های آموزش و یادگیری، مکانیزم های نظارت و کنترل، ماهیت گروه، شغل و سازمان، ماهیت جمعیت شناختی کارکنان، عوامل بیرونی و جو سازمانی، فرهنگ سازمانی و افزایش عملکرد و بهره وری به عنوان مولفه های موثر در طفره روی سازمانی در فدراسیون ها و سازمان های ورزشی ایران شناسایی و استخراج گردید. بر اساس این نتایج به مدیران سازمان های ورزشی پیشنهاد می شود به این مولفه ها توجه ویژه ای نمایند.

    کلیدواژگان: طفره روی سازمانی، نهاد های ورزشی، رویکرد کیفی
  • فرزانه حاتمی*، غلامرضا لطفی، نیلوفر خادمی صفحات 171-196

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مشاهده، تصویرسازی و اجرای حرکت بر شاخص ‎های روان‎ فیزیولوژیک و توانایی تصویرسازی بود. شرکت کنندگان به چهار گروه 10 نفره (تصویرسازی جنبشی حرکت، تصویرسازی بینایی حرکت، مشاهده حرکت و اجرای حرکت) تقسیم شدند. در پیش آزمون، شرکت کنندگان، بندهای پرسش نامه تصویرسازی حرکتی اصلاح شده را تصویرسازی کردند. حین تصویرسازی، شاخص های روان ‎فیزیولوژیک آنها ثبت شد. شرکت کنندگان سهولت تصویرسازی را بر اساس همین پرسش نامه رتبه بندی کردند و به مدت سه روز بر اساس گروه تمرینی خود به تمرین پرداختند. پس آزمون همانند پروتکل پیش آزمون اجرا شد. آزمون تحلیل کوواریانس یک متغیره نشان داد تفاوت معناداری بین نمرات متغیرهای دمای سطحی پوست، ضربان قلب و ریتم تنفس وجود دارد. از سوی دیگر اختلاف معناداری در توانایی تصویرسازی چهار گروه در پس آزمون وجود نداشت. بنابراین به نظر می رسد هر چهار روش به یک میزان در توانایی تصویرسازی اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: ارزی کارکردی، توانایی تصویرسازی، سیستم عصبی خودکار، شاخص های روان فیزیولوژیک
  • نعمت الله قاسمی، قربان فتحی اقدم*، محمد قمری، جعفر پویا منش صفحات 197-214

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی معنادرمانی گروهی و فراشناخت درمانی گروهی بر تاب آوری دانشجویان دختر انجام گردید. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری دانشجویان علوم تربیتی دانشگاه آزاد بودند. تعداد 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و در سه گروه معنادرمانی، فراشناخت درمانی و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه تاب آوری ورزشی سبحان و لجاز (2012) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده های از آزمون انکوا و آنوا استفاده گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که معنادرمانی گروهی بر میزان تاب آوری نمونه های پژوهش، تاثیر معناداری دارد. همچنین مشخص شد که فراشناخت درمانی گروهی بر میزان تاب آوری نمونه های پژوهش، تاثیر معناداری دارد. همچنین مشخص شد که معنادرمانی گروهی نقش بارزتری در بهبود تاب آوری نمونه های پژوهش در مقایسه با فراشناخت درمانی گروهی دارد. بنابراین پیشنهاد می گردد تا متولیان ورزش ضمن استفاده از روانشناسان ورزشی در محیط های ورزشی خود، به شکل گیری اهداف در میان ورزشکاران اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، فراشناخت، معنادرمانی
  • داود مهدی نژاد*، مهدی سوادی، حمیدرضا سایبانی صفحات 215-234

    هدف از پژوهش حاضر واکاوی نقش مولفه های سرمایه روان شناختی بر توسعه مشارکت ورزشی جانبازان و معلولین ایران بود. پژوهش به صورت آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید دانشگاه آشنا با ورزش معلولین، معلولین ورزشکار و مدیران و کارشناسان ورزش معلولین می شوند. این افراد، به صورت هدفمند برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب گردید (15 نفر و تا حد اشباع نظری ادامه یافت). در بخش دوم (کمی)، پرسش نامه در بین معلولین شهر تهران توزیع گردید (384 نفر). برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه تاب آوری کانر- دیویدسون (2003)، پرسش نامه خوش بینی شییر و کارور (1985)، پرسش نامه خودکارآمدی شوآرتزر و جروسلم (1995) و پرسش نامه امیدواری اشنایدر (1991) استفاده شد. پرسش نامه توسعه مشارکت در ورزش همگانی شامل 24 گویه در دو مولفه اصلی عوامل روانی و جسمانی و عوامل اجتماعی تدوین شد. برای تحلیل داده ها از شاخص های کشیدگی و چولگی به منظور بررسی توزیع داده ها استفاده شد. برای بررسی و پاسخ به سیوالات پژوهش در ابتدا از نرم افزار Max QDA نسخه Pro و در ادامه به منظور بررسی وضعیت جمعیت شناختی، رسم و تدوین مدل اندازه گیری و مدل ساختاری به ترتیب از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 24، پی ال اس نسخه0/2 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد تاب آوری، خوش بینی، خودکارآمدی و امیدواری بر توسعه مشارکت در ورزش همگانی جانبازان و معلولان تاثیر معناداری دارد. این نتایج می تواند به منظور آماده سازی معلولان و جانبازان برای حضور پایدار در فعالیت ورزشی مثمر ثمر واقع شود.

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، مشارکت ورزشی، جانبازان و معلولین
  • فاطمه کمالی، محسن منوچهری نژاد*، مینا حکاک زاده صفحات 235-258

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی تصمیم گیری اخلاقی داوران حرفه ای فوتبال ایران طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بود. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر مصاحبه بود. مطابق با نتایج پژوهش مشخص گردید شرایط علی در مدل حاضر شامل عوامل فردی، عوامل ایمنی، عوامل مقررات و ساختار و عوامل محیطی است. نتایج همچنین نشان داد عوامل زمینه ای در جهت بهبود تصمیم گیری اخلاقی داوران شامل دانش و تخصص، ارزش ها و امکانات و تجهیزات است. نتایج نشان داد عوامل مداخله گر شامل عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی، عوامل اجتماعی و عوامل انسانی است. مطابق با نتایج پژوهش مشخص گردید راهبردها در چهار حوزه ایمنی و امنیت، توسعه امکانات و تجهیزات، سیاست گذاری و آموزش و همچنین توسعه فرهنگی است. نتایج پژوهش حاضر همچنین نشان داد پیامدهای توسعه تصمیم گیری اخلاقی در میان داوران فوتبال حرفه ای ایران شامل پیامدهای فردی و شغلی است.

    کلیدواژگان: اخلاق، تصمیم گیری، رفتار، فساد، داور
  • مریم هادی پورفرد، محمدصادق افروزه*، حمیدرضا صفری جعفرلو صفحات 259-282

    مسایل روانی جزء جدایی ناپذیر در همه زمینه های رفتاری از جمله در ورزش است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ناامیدی با خود ناتوان سازی و گرایش به دوپینگ در ورزشکاران مرد استان فارس بود. این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه ورزشکاران مرد استان فارس در رشته های دومیدانی، وزنه برداری و بوکس بود که تعداد 384 نفر با صورت تصادفی به عنوان نمونه تعیین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های ناامیدی بک (1979)، پرسش نامه گرایش به دوپینگ پتروزی (2007) و پرسش نامه خودناتوان سازی جونز و رودوالت (1982) بود. روایی صوری پرسش نامه ها توسط اساتید و روایی همگرا و واگرای پرسش نامه ها نیز بررسی و تایید شد. همچنین پایایی پرسش نامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی محاسبه شد و مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار اسمارت پی.ال.اس نسخه سوم استفاده شد. نتایج نشان داد بین ناامیدی با خودناتوان سازی، ناامیدی با گرایش به دوپینگ و خودناتوان سازی با گرایش به دوپینگ رابطه مثبت معنادار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد خود ناتوان سازی به عنوان یک میانجی در رابطه بین ناامیدی با گرایش به دوپینگ معنا دار است. همچنین مدل تاثیر ناامیدی بر گرایش به دوپینگ با میانجی خودناتوان سازی از برازش مناسبی برخوردار بود. در نهایت پیشنهاد می گردد، علاوه بر موارد نظارتی در کاهش دوپینگ به مسایل روانی ورزشکاران نیز در سطوح مختلف رقابتی توجه گردد.

    کلیدواژگان: دوپینگ، خودناتوان سازی، ناامیدی، ورزشکاران حرفه ای
  • ناهید اتقیا*، سعیده بخشی زاده، مریم مختاری دینانی صفحات 283-304

    هدف از این پژوهش، مدل سازی عوامل موثر بر بروز پرخاشگری در هواداران باشگاه های فوتبال استقلال و پرسپولیس تهران است. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی بود. جامعه آماری هواداران باشگاه های فوتبال استقلال و پرسپولیس بودند. نمونه آماری با توجه به جدول مورگان 387 نفر در نظر گرفته شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها و طراحی مدل از نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد عوامل زمینه ای بیشترین و عوامل مدیریتی و عملکردی کمترین اثر را بر بروز پرخاشگری داشته اند. بیشترین آمار رفتارهای خشونت آمیز در رده سنی 20-29 سال است. بنابراین "کنترل هیجان و مدیریت استرس" باید در عناوین آموزشی وزارت آموزش و پرورش، دانشگاه ها، وزرات ورزش، فدراسیون و باشگاه ها قرار گیرد به طوری که آموزش اصول و قوانین رفتن به ورزشگاه را به نوجوانان و جوانان بیاموزیم.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، هواداران، فوتبال، استقلال، پرسپولیس
  • سحر زارعی، حسن غرایاق زندی*، محمدعلی بشارت، داود حومنیان شریف ابادی، فضل الله باقرزاده صفحات 305-330

    هدف این پژوهش مدل یابی کیفیت رابطه مربی-ورزشکار بر اساس کمال گرایی مربیان با واسطه گری بخشش و رفتار کنترلی بود. در این پژوهش 270 مربی شرکت و مقیاس ه ای کمال گرایی، بخشش، رفتار کنترلی و کیفیت رابطه را تکمیل کردند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت.نتایج نشان داد کمال گرایی بر کیفیت رابطه مربی ورزشکار تاثیر منفی دارد. نتایج همچنین نشان داد بخشش بر کیفیت رابطه مربی تاثیر مثبتی دارد، اما تاثیر رفتار کنترلی بر کیفیت رابطه مربی ورزشکار منفی بود. نتایج تحلیل مسیر نشان داد بخشش و رفتار کنترلی در رابطه بین کمال گرایی و کیفیت رابطه نقش واسطه ای معناداری ایفاء می کنند و با ورود این عوامل جهت رابطه کمال گرایی با کیفیت رابطه معکوس (مثبت) می شود. بر اساس یافته های پژوهش حاضر رابطه بین کمال گرایی و کیفیت رابطه در مربیان یک رابطه خطی ساده نیست، بلکه متغیرهای بخشش و رفتار کنترلی در این رابطه نقش واسطه ای مهمی دارند.

    کلیدواژگان: کمالگرایی، گرایش به بخشش، کیفیت رابطه، اثربخشی مربی، انگیزش خودمختاری
|
  • Mahyar Mokhtari, Fatemeh Sadat Hosseini *, Malek Ahmadi Pages 1-24

    The purpose of this study was to determine the psychometric properties of Persian version of the sports commitment questionnaire-2. 443 athletes (male: 240 and Female: 203) from 16 team and individual sports, were selected by random cluster sampling. The face and content validity confirmed by sports psychology experts and the correctness of the translation was verified by a specialist in English. The results of the confirmatory factor analysis showed that the general 12-factor model (type of commitment and commitment resources), the 10-factor model (commitment resources), and the 2-factor model (types of commitment) fit well with the data. Intra-class correlation coefficient above 0.76 indicates appropriate temporal reliability and also Cronbach's alpha above 0.75 represents the acceptable internal consistency of the questionnaire. These findings suggest that the sports commitment questionnaire-2 can be used as a valid tool for assessing the type of commitment and sport resources in the Iranian athlete community.

    Keywords: Validity, Reliability, Sport Commitment, athlete
  • Mozhgan Ahmadian *, Akbar Afarinesh Khaki, Reza Nikbakhsh Pages 25-44

    The purpose of this study was to design the attitude and orientation model of Iranian volleyball community based on optimistic and pessimistic attribution. The research method was descriptive-analytical and 288 men and women volleyball league players were selected according to Cochran formula and cluster sampling method. The instruments included self-report attribution style, Willi’s sport attitude and Gill and Dieter’s sport orientation questionnaires. Pearson correlation coefficient, Friedman, variance, Watson, Sobel and structural equations were used to analyze the data with PLS software. The results showed no significant relationship between attribution style with sport orientation and sport attitude. However, there was a significant relationship between sport attitude and sport orientation. Also, regression analysis showed that the components of success and power were able to predict sport orientation. Priority of sport attitude was component of success, power and component of failure avoidance in first to third order. Model convergence validity and model divergence validity were also confirmed.

    Keywords: Optimistic, pessimistic attribution style - Power motivation, Success, failure avoidance - sport orientation
  • Younes Mohammadzadeh Afkhami, Mohammad Rahim Najafzadeh *, Jafar Barghi Moghadam, Hamid Janani Pages 45-60

    The present study aimed to investigate the factors affecting the ethics improvement of professional Iranian football athletes. The present study is a type of mixed research which was conducted in the field. The statistical population of present study included all players of Iranian Professional Premier League. 165 people were identified as the research sample. Data collection tool in this study was a semi-structured interview and a questionnaire. The results showed that 5 personal, sport, biological, mental and environmental factors improve the ethics of professional Iranian football athletes among which the environmental factors were identified as the most important factor. Therefore, it is important to pay attention to the environmental issues to develop the ethics of professional Iranian football athletes. Due to the results of present study, it is suggested that by examining and monitoring the sport environment of athletes and emphasizing the values ​​of sport and society in this environment to promote the ethics of athletes.

    Keywords: Ethics, values, Norms, Athletes
  • Mohammad Saleh Abbasi *, Mehdi Naderi Nasab, Nima Majadi Pages 61-84

    This research aims to design strategy for lifestyle development by emphasizing the role of the socio-psychological and motivational status of sports models. The purpose of this study is practical, and its research method is descriptive-analytical. To collect the required data and information, documentary-library and field studies were used. The Delphi technique was used to collect the information and opinions of stakeholders. This method analyzes strengths, weaknesses, opportunities, and threats using the Delphi technique and SWOT model which examines strengths, weaknesses, opportunities, and threats and presents strategies and strategies to analyze the lifestyle development with an emphasis on the role of socio-psychological status. And motivational sports models with the help of sports models of different disciplines, managers, officials, and professors of sports management to 30 people. To collect the information from sources and methods of field research, library studies, the study of upstream documents, information of survey forms with open-ended questions from experts in the field of lifestyle, questionnaire to identify the strengths and weaknesses, opportunities and threats and internal and external analysis matrix, focused group discussion sessions, interviews with managers and experts in the field of lifestyle were used. The study showed that 10 factors were identified as strengths, 12 as weaknesses, 9 as opportunities, and 12 as threats to the socio-psychological and motivational status of sports models. The interior and exterior are located in house V; Therefore, defensive strategies must be implemented which lead to "maintenance." Thus, the strategies should be considered to minimize the weaknesses of the socio-psychological and motivational status of sports models and reduce threats severity to the socio-psychological and motivational status of sports models. According to the results of the present study, it is suggested that practical steps be taken to promote the Iranian-Islamic lifestyle with the motivation of sports models.

    Keywords: Editing, Strategy, Lifestyle Development, Social Position, Sports Patterns
  • Hosein Ali Soltani, Kambiz Heydarzadeh *, Rohoalah Zaboli, Siyavash Ahmadi Chehrehbargh Pages 85-102

    The aim of this study was to Investigating the relationship between apology and forgiveness culture with athletes' behavioral tendencies. The method of the present study was correlation. The statistical population of the study included all athletes who used the sports services of indoor clubs in Tehran, who regularly participated in sports activities in these spaces, the exact number of these people was unknown. According to the formula of Cochran's sample size in the uncertain conditions of the statistical population and also the high distribution of the statistical population in urban areas of Tehran, 450 people were selected as the research sample. In order to analyze the research data, structural equation test was used in SPSS and PLS software. The results of the present study showed that there is a significant relationship between the culture of apology and behavioral tendencies of athletes. The results also showed that there is a significant relationship between forgiveness culture and athletes' behavioral tendencies. Therefore, in order to develop and improve the behavioral tendencies of athletes, it is necessary to properly improve the culture of apology and forgiveness.

    Keywords: culture of Apology, a culture of forgiveness, a tendency to behave, Athletes
  • Morteza Bagheri *, Ali Zarei, Farideh Ashraf Ganjoei Pages 103-122

    The present study was designed and conducted to investigate the role of personality traits and the psychological capital on sports commitment (case study: Ministry of Sports and Youth) staff. The present study's statistical population includes all Ministry of Sports and Youth employees whose number due to the information obtained from this ministry was 890 people, including 569 male and 321 female. A questionnaire was used to collect the information. The present study results showed that personality traits affect the level of the sports commitment of Ministry of Sports and Youth staff. Also, the results showed that the psychological capital affects the level of the sports commitment of Ministry of Sports and Youth staff.

    Keywords: Personality traits, Psychological Capital, Sports Commitment
  • Pooya Afkhami, Hossein Sepasi *, Parivash Nourbakhsh Pages 123-144

    This study aimed to investigate the factors affecting the improvement of working life quality in swimming Coaches. The present study was descriptive survey. The statistical population was 773 people who were swimming Coaches of East Azerbaijan province. The data collection was a 40-item researcher-made questionnaire. The applied statistical method in the present study included the exploratory factor analysis. The results of present study showed supporting for swimming coaches in legal disputes in the workplace, improving the appropriate treatment system in the work environment of swimming coaches, insurance support for swimming coaches, reducing stress and work stress of swimming coaches and improving the technical knowledge of swimming coaches in the field. The work was identified as the most important way to improve working life quality of swimming Coaches.Paying attention to the identified factors can positively affect working-life quality in swimming Coaches.

    Keywords: Working life quality, Coaching, Job environment
  • Shamseddin Rezaei *, Amirhossein Monazami Pages 145-170

    The purpose of this study was to investigate the concepts, effective factors and consequences of organizational Loafing in Iranian sports organizations and sport federations. This study has a qualitative approach and we used the grounded theory as a research method. For gathering data we studied high level documents and we interviewed with 17 experts who were aware of this subject. The validity of this research was examined and approved by the interviewers and then expert professors. The reliability of it is %89 which was obtained by using the methodology of the interstitial agreement. For data analysis we used the continuous comparison method in three stages: open, axial and selective coding. The results showed that the factors of dissatisfaction, organizational loafing, structural change and reform, transformational leadership, teaching and learning mechanisms, monitoring and control mechanisms, nature of group, job and organization, nature of employee demographic, external and organizational climate factors, organizational culture and Increased performance and productivity were identified and extracted as effective components in organizational Loafing in Iranian sports federations and organizations. Based on these results, it is recommended that managers of sports organizations pay special attention to these factors.

    Keywords: Organizational Lofing, Sport Organizations, qualitative approach
  • Farzaneh Hatami *, Golamreza Lotfi, Niloufar Khademi Pages 171-196

    Our study aims to identify the effect of observation, imagery and execution on selected psychophysiological indices and imagery ability. The participants were categorized into four groups (action kinesthetic imagery, action visual imagery, action observation and action execution). at pretest, the participants imagined each revised movement imagery questionnaire items. During imagery, their psychophysiological indices were recorded. Participants rated ease of imaging based on this questionnaire and did their exercises for three sequence days according to their groups. The post-test was performed as the pre-test protocol. The univariate covariance analysis test revealed significant differences between the score in variables of skin temperature level, heart beat and breathing rhythm but there was no clear advantage for a specific group. On the other hand, there were no significant differences between four groups in the ability to visualize at posttest. Therefore, it seems that all four methods are equally effective in the imagery ability.

    Keywords: Functional Equivalence, Imagery Ability, Autonomic Nervous System, Psychophysiological Indices
  • Nematollah Ghasemi, Ghorban Fathi Aghdam *, Mohammad Ghamari, Jafar Pouyamanesh Pages 197-214

    The aim of this study was to compare the effectiveness of group semantic therapy and group metacognitive therapy on the resilience of female students. The method of this present study was semi-experimental. The statistical population was students of Azad University which, according to the statistics, was 120 people. Sixty people were selected as samples and were divided into three groups: mean therapy, cognitive therapy and control. The data collection tool was the Sobhan and Lajaz (2012) Sports Resilience Questionnaire. ANCOVA and ANOVA tests were used to analyze the data and the results showed that group meaning therapy has a significant effect on the resilience of the research samples.  Group metacognitive therapy also had a significant effect on the exercise resilience of the research samples.  The group meaning therapy played a more prominent role in improving resilience in the research samples than in group metacognitive therapy. Based on the results, it is suggested that sports administrators use sports psychologists in their environments to form stronger goals among their athletes.

    Keywords: Meaning therapy, Metacognition, Resilience
  • Davood Mahdinejad *, Mehdi Savadi, Hamid Reza Saibani Pages 215-234

    The purpose of this study was to investigate the role of psychological capital components on the development of sports participation of veterans and the disabled in Iran. The research was mixed (qualitative-quantitative). The statistical population of the study includes university professors' familiar with sports for the disabled, athletes with disabilities, and managers and experts in sports for the disabled. These individuals were purposefully selected for qualitative interviews on the subject of research (15 people and continued to the point of theoretical saturation). And in the second part (quantitative), the questionnaire was distributed among the disabled in Tehran (384 people). The Conner-Davidson (2003) Resilience Questionnaire, Shearer and Carver (1985) Optimism Questionnaire, Schwarzer and Jerusalem Self-Efficacy Questionnaire (1995) and Schneider (1991) Hopefulness Questionnaire were used to collect data. The questionnaire for the development of participation in public sports, including 24 items, was developed in two main components: psychological and physical factors and social factors. To analyze the data, elongation and skewness indices are used to examine the data distribution, and to review and answer the research questions, first the Max QDA Pro version software and then to examine the demographic status, drawing and modeling. Measurement and structural modeling of SPSS software version 24 and PLS version 0.2 were used. The results showed that resilience, optimism, self-efficacy and hope have a significant effect on the development of participation in public sports for veterans and the disabled. These results can be fruitful in order to prepare the disabled and veterans for a sustainable presence in sports activities.

    Keywords: Psychological Capital, Sports Participation, veterans, the disabled
  • Fatemeh Kamali, Mohsen Manochehri Nezhad *, Mina Hakak Zadeh Pages 235-258

    The present study was designed and conducted with the aim of designing an ethical decision-making model for professional Iranian football referees. The method of the present study was qualitative. The statistical population of the study included experts aware of the subject. The data collection tool in the present study was interview. According to the research results, it was found that the causal conditions in the present model include individual factors, safety factors, regulatory factors and structure and environmental factors. The results also showed that the underlying factors for improving the ethical decision making of referees include knowledge and expertise, values ​​and facilities and equipment. The results showed that the intervening factors include economic factors, political factors, social factors and human factors. According to the research results, the strategies are in four areas: safety and security, development of facilities and equipment, policy-making and education, as well as cultural development. The results of the present study also showed that the consequences of developing ethical decision-making among Iranian professional football referees include individual and professional consequences.

    Keywords: Ethics, Decision Making, Behavior, Corruption, Referee
  • Maryam Hadipourfard, Mohammad Sadegh Afroozeh *, Hamidreza Safari Jafarloo Pages 259-282

    Psychological issues are integral components of all areas of behavior, including sports. The current study attempts to find the relationship of disappointment with self –handicapping and doping tendency in sportsmen in Fars province. This was a field study using a descriptive correlational design. The population of the current study included all sportsmen competing in boxing, weightlifting, and track and field, out of whom 384 sportsmen were selected as the sample of this study. The participants were selected by convenient sampling and data were gathered using three questionnaires. The disappointment questionnaire (Beck, 1979), doping tendency questionnaire (Petróczi, 2007), and self-handicapping questionnaire (Jones & Rhodewalt, 1982) were used as the instruments of the study. The reliability coefficients of the instruments were calculated and confirmed using Cronbach's alpha test, and combined reliability was measured by PLS software. PLS3 software was also used to analyze structural equation modeling data. The results showed that there was a significant relationship between disappointment and self-handicapping. The results also confirmed the relationship between doping tendency and disappointment on one hand and self-handicapping and the tendency to doping on the other. Moreover, the results confirmed the significant role of self-handicapping as a mediating variable in the relationship between disappointment and doping tendency. Also, the model of the effect of disappointment on the tendency to doping showed an appropriate fitness. Finally, it is suggested that, in addition to an acceptable level of supervision, the psychological issues of the athletes should also be taken into consideration in different levels of competition.

    Keywords: Athletes, disappointment, Doping, self-handicapping
  • Nahid Atghia *, Saeede Bakhshizade, Maryam Mokhtari Dinani Pages 283-304

    The aim of this study is the modeling of effective factors on aggression outbreak the Esteghlal and Perspolis fans. The research method was appliedal in terms of purpose. The statistical population consists of fans of Esteghlal and Persepolis football clubs. The sample size was 387 people based on Morgan’s table. The tool of the research is questionnaire that reliability and validity were confirmed. Smart PlS software was used for data analysis and model design. Findings showed that contextual factors had the greatest impact and Managerial and functional factors had the least effect on the incidence of aggression. According to the results the highest number of violent behaviors is in the age of 20-29, so "Emotion control and stress management" should be included in the educational titles of the Ministry of Education, universities, the Ministry of Sports, federations and clubs, So, that we can teach the principles and rules of going to the gym to teenagers and young people.

    Keywords: Athletes, Aggression, Fans, Football, Esteghlal, Persepolis
  • Sahar Zarei, Hassan Gharayagh Zandi *, Mohammad Ali Besharat, Davoud Houminiyan Sharif Abadi, Fazlolah Bagherzadeh Pages 305-330

    The aim of this study was to examine a model of Coach-athlete relationship quality based on coaches’ perfectionism and verifying mediating role of forgiveness and controlling behavior. in this study A total of 270 coaches completed four scales: Perfectionism, Forgiveness, Controlling Behavior, and Quality of Relationship. The proposed model was evaluated using structural equation model. Result revealed that coaches’ perfectionism negatively predicted quality relationships with their athletes. Results also revealed that coaches’ forgiveness positively predicted quality relationships but coaches’ controlling behaviors negatively predicted quality relationships toward their athletes. The results of path analysis revealed that the relationship between coaches’ perfectionism and the relationship quality toward their athletes were mediated by forgiveness and controlling behaviors, and Perfectionism was inversely (positive) related to relationship quality with the entry of these mediators. its concluded that relationship between perfectionism and quality relationships is not a simple linear one, but other variables such as forgiveness and coaching behaviors play a mediating role in this relationship.

    Keywords: Perfectionism, Dispositional Forgiveness, Coach–athlete relationship, Coach Effectiveness, Self-determined motivation