فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و ششم شماره 3 (پیاپی 105، بهار 1400)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و ششم شماره 3 (پیاپی 105، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شیما مرادی* صفحات 595-620

    علم آزاد بستر و ساز وکاری است که علم یا دستاوردهای علمی ازابتدا تا انتها ب هصورت شفاف مدیریت شوند و در دسترس همه اقشار جامعهقرار گیرند. این مفهوم مولفه بسیاری از داده پژوهشی آزاد، ارتباطات علمیآزاد، و دسترسی آزاد را پوشش م یدهد و با توجه به اهمیت آن، کشورهای متعددی بر اساس ظرفی تهای خود سیاس تهایی را اتخاذ کرد هاند تا بستری مناسب برای آزاد بودن علم فراهم شود. از این رو، هدف اینپژوهش ارایه الگویی برای سیاس تهای تسهیلگر علم آزاد در ایران است که با رویکردی کیفی و بر اساس گرو ه های کانونی متشکل از پژوهشگرانو متخصصان مرتبط با علم آزاد انجام شد. یافت ه ها نشان داد که با توجه به شرایط و زیست بوم کشور شایسته است سیاس تهای تسهیلگر علم آزاد حول پنج مقوله اصلی شناسایی ماهیت علم، رفع موانع، تفکیک حیطه)مولف ه(های علم آزاد ، انگیز هبخشی، و تفکیک سطوح اجرای علم آزاد تدوین شوند. سپس، الگوی پیشنهادی این سیاس تها بر پایه مدل تحلیلی استپ)وی(با توجه به شش ساحت محیطی، فناوری، اجتماعی)فرهنگی(،اقتصادی، سیاسی)حقوقی(، و ارزش به همراه توصی ه های سیاستی ارایه شد. توجه به همگان یشدن علم و برقراری تسهیلاتی که بتواند در تمامی چرخه علم بستر شفافیت و آزاد بودن را تامین کند، بسیار اهمیت دارد و شایسته است این مهم در سیاس تهای علم، فناوری، و نوآوری منعکس شود تا بتواند زیس تبوم علم، فناوری، و نوآوری در ایران را ب هدرستی هدایت نماید.

    کلیدواژگان: علم همگانی، علم باز، دسترسی آزاد، ارتباطات علمی آزاد، داده آزاد، سیاست ها، گروه متمرکز، تحلیل محتوا، مدل تحلیلی پیشران ها، توصیه سیاستی
  • یعقوب نوروزی*، سمانه خویدکی، زهرا صدرآبادی صفحات 621-654

    ربط از جمله مفاهیمی است که به تایید بسیاری از محققان نقشی اساسی و مهم در بازیابی اطلاعات دارد. این نقش در ایران نیز طی سا لهای گذشته مورد توجه قرار گرفته و مطالعات متنوعی پیرامون آن به عمل آمدهاست. با وجود این، دید روشنی در مورد مطالعات ربط در ایران وجودندارد. پژوهش حاضر با هدف مرور نظا ممند پژوه شهای حیطه ربط درایران صورت گرفته است. ب همنظور دستیابی به منابع، پس از تعیین پرسش و معیارهای ورود و خروج منابع، پایگا ه های اطلاعاتی هدف با استفاده از کلیدواژ ه های مرتبط با این حوزه جس توجو شد و پس از آن، 108 منبع شناسایی و وارد مطالعه گردید. برای استخراج داد ه ها، ابتدا فرم استخراج ب هصورت دستی طراحی شد و داد ه های » اکسل « داد ه ها در نرم افزار استخرا جشده با استفاده از این نر مافزار آنالیز و نمودارهای مربوطه رسم شد. بررسی منابع حوزه ربط در ایران نشا ن داد که م یتوان مطالعات در این حوزه را در 6 گروه شامل مانعیت، جامعیت، جامعیت و مانعیت، بازخورد ربط، قضاوت ربط، و منابع مروری دسته بندی کرد. این پژوهش نشان داد که اغلب مطالعات حوزه ربط ب هصورت عینی انجام گرفته و محققان این حوزه از بین انواع نظا مهای بازیابی اطلاعات بیشتر به پژوهش در موتورهای جس توجو پرداخت هاند. همچنین، نتایج بررس یها حاکی از آن است که جدیدترین مطالعات در زمینه ربط به حوزه قضاوت ربط تعلق دارد و بازخورد ربط حیطه ای است که متخصصان علم اطلاعات و دان ششناسی در آن کم کار بود هاند. در ارتباط با روش تحقیق پژوه شهای حوزه ربط باید گفت که بیشتر آ نها کمی بوده است؛ در صورتی که روش کیفی، ب هویژه در ربط ذهنی و کاربرمدار که دیدگاه و نظر انسان در مرکز توجه قرار دارد، می تواند بسیار کارآمد باشد.

    کلیدواژگان: ربط، جامعیت، مانعیت، قضاوت ربط، بازخورد ربط، بازیابی اطلاعات، مرور نظام مند
  • امید میلانی فرد*، محسن کاهانی، مهدی علیپور حافظی صفحات 655-678

    کیی از رو کیردها در ساخت هستان نگار جدید ادغام عناصر هستا ننگارهای موجود است. ب هرغم ارایه ابزار و رو شهای مختلف ادغام هستان نگار، تعداد بسیار کمی از آ نها در تعاملی یکپارچه با یک رو ششناسی توسعه هستان نگار عمل کرده و هی چیک زبان فارسی را پشتیبانی نم یکند. در این نوشتار روشی نظام مند برای استفاده از هستا ننگارهای موجود با پشتیبانی از زبان فارسی و در تعامل با یک رو ششناسی کامل توسعه هستان نگار معرفی شده است. از آنجا که این
    پژوهش ب هدنبال ارایه یک محصول فناوری اطلاعات)یک روش و ابزار مرتبط با آن(است، روش پژوهش علم طراحی را به کار گرفته است. فرایند و الگوریت مهای روش پیشنهادی این پژوهش بر اساس چرخه عمومی پژوهش علم طراحی ایجاد شده و بهبود و تکامل یافته اند. این روش برای تولید هستا ننگار جامع موسس ه های آموزشی و پژوهشی زیرمجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد استفاده قرار گرفت و محصول نهایی در تقابل با یک استاندارد طلایی، ارزیابی و صحت آن تایید شد. یافت ه های مهم این پژوهش شامل یک روش ساخت هستا ننگار با رویکرد ادغام عناصر هستان نگا رهایموجود و همچنین، یک هستان نگار آموزش عالی حاصل از اجرای این روش است.

    کلیدواژگان: توسعه هستان نگار، استفاده مجدد از هستان نگارها، ادغام هستان نگار، روش تولید هستان نگار
  • مهری صدیقی* صفحات 679-708

    پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی است که با هدف ارزیابی تاثیر تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی در دو حوزه علوم اجتماعی و علوم کامپیوتر با استفاده از شاخص های دگرسنجی(آلتمتریکس) و علم سنجی انجام شده است. در این پژوهش مقاله های منتشر شده پژوهشگران ایرانی در حوزه های موضوعی علوم کامپیوتر و علوم اجتماعی که در بازه زمانی 2014 تا 2018 در پایگاه اسکوپوس نمایه شده اند و به دلیل دارا بودن شناساگر شیء دیجیتال (DOI) امکان رصد فعالیت آلتمتریک آنها وجود دارد، مورد مطالعه قرار گرفته اند. برای بررسی حضور و میزان انتشار بروندادهای پژوهشی در رسانه های اجتماعی و نیز سنجش میزان تاثیر آنها از اطلاعات برخی از مهم ترین ارایه دهندگان خدمات آلتمتریکس از قبیل آلتمتریکس اکسپلورر و پلام آنالیتیکس استفاده شده است. همچنین ارتباط عوامل مختلف از قبیل(همکاری علمی پژوهشگران و دسترسی آزاد مجلات) با میزان تاثیر بروندادهای مورد مطالعه و نیز ارتباط بین فعالیت آلتمتریک و کیفیت مجلات پژوهشی با استفاده از آزمون های همبستگی مناسب مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان داد میزان حضور مقالات پژوهشگران ایرانی حوزه علوم اجتماعی در رسانه های اجتماعی حدود 12 درصد و در حوزه علوم کامپیوتر تنها حدود چهار درصد از مجموع مقالات بازیابی شده را تشکیل می دهد. مهم ترین رسانه های اجتماعی منتشرکننده مقالات پژوهشگران ایرانی در هر یک از دو حوزه موضوعی فوق به ترتیب عبارتند از: مندلی، توییتر و فیسبوک. با توجه به پایین بودن میزان ضریب همبستگی دو متغیر همکاری علمی پژوهشگران و میزان تاثیر تولیدات علمی، به نظر می رسد افزایش تعداد نویسندگان مقالات در دو حوزه موضوعی فوق، تاثیر قابل توجهی در نمره آلتمتریک این مقالات ندارد. نتایج آزمون همبستگی وجود رابطه آماری معنادار و ضعیفی را میان دو متغیر دسترسی آزاد مجلات و میزان تاثیر علمی مقالات(نمره آلتمتریک) در حوزه علوم اجتماعی نشان می دهد. در حالی که در حوزه علوم کامپیوتر رابطه آماری معنی دار بین دو متغیر فوق مشاهده نشد. همچنین با توجه به وجود همبستگی بین دو متغیر کیفیت مجلات منتشرکننده مقالات و عملکرد آلتمتریک آنها در هر دو حوزه موضوعی می توان نتیجه گرفت مقالات منتشرشده در مجلات با شاخص های کیفیت بالاتر، دارای نمره آلتمتریک بیشتری بوده و از میزان حضور بیشتری در رسانه های اجتماعی برخوردار هستند. نتایج اینگونه مطالعات نشان می دهد با بهره گیری از شاخص های آلتمتریکس می توان میزان تاثیر بروندادهای پژوهشی در حوزه های مختلف موضوعی را ارزیابی و با یکدیگر مقایسه کرد. در همین راستا سیاست گذاران علم و فنآوری می توانند در کنار شاخص های سنتی ارزیابی پژوهش، از شاخص های نوین آلتمتریکس به عنوان ملاکی برای ارزیابی علمی پژوهشی پژوهشگران و دانشگاهیان در سیاست گذاری علم استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تاثیر پژوهش، دگرسنجه ها، پایگاه اسکوپوس، رسانه های اجتماعی، علوم اجتماعی، علوم کامپیوتر
  • سحر انبارکی*، عبدالرسول جوکار صفحات 709-736

    جوامع پرسش و پاسخ مجازی[1] به افراد کمک می کنند تا به اطلاعات مورد نیاز خود فراتر از پرس و جوهای مبتنی بر کلمات کلیدی سنتی و بازیابی اسناد و مدارک دست یابند. این جوامع به کاربران این امکان را می دهند تا اطلاعات مورد نیاز خود را به صورت پرسش مطرح نمایند و پاسخ یا پاسخ هایی را از دیگر اعضاء دریافت کنند. اما امکان تشخیص بهترین پاسخ از بین پاسخ ها و ارزیابی کیفیت آنها به طور واضح و قطعی وجود ندارد. هدف این پژوهش ارزیابی و پیش‏بینی کیفیت پاسخ ها در شبکه اجتماعی علمی ریسرچ گیت است. جهت دستیابی به این هدف، پرسش و پاسخ‏های وارد شده به این شبکه در قلمرو موضوعی مدیریت دانش در بازه زمانی ژانویه تا ماه می سال 2019 مورد بررسی قرار گرفت و اطلاعات مورد نیاز توسط خزنده سایت گردآوری شد. در نهایت تعداد 54 پرسش و 443 پاسخ جهت تجزیه و تحلیل در دو سطح توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، به ترتیب متغیرهای مرتبط بودن، کفایت داشتن و مختصر بودن با نسبت بخت های 3/626، 3/44 و 3/148 بیشترین قدرت پیش بینی درستی یا نادرستی پاسخ ها را دارند. درواقع درستی پاسخ ها در صورت مرتبط بودن پاسخ دریافتی با پرسش به میزان 3/626، درصورت وجود اطلاعات کافی در پاسخ 3/440 و دریافت پاسخ های مختصر به میزان 3/148 افزایش خواهد یافت.
     


    کلیدواژگان: سیستم پرسش و پاسخ، شبکه اجتماعی علمی، ریسرچ گیت، پیش بینی کیفیت پاسخ ها
  • بابک سهرابی*، حمیدرضا یزدانی، محمدجواد ارشادی، سوده دوروش صفحات 737-766

    علی رغم وجود تحقیقات فراوان در حوزه کیفیت داده، تاکنون پژوهشی که بتواند دیدگاه جامعی نسبت به متدولوژی های کیفیت داده فراهم آورد، انجام نشده است. در این مطالعه 3909 مقاله و پژوهش مرتبط در بازه ی زمانی ماقبل 2020 از نمایه های استنادی وب آوساینس[1] و اسکوپوس انتخاب شد که با استفاده از روش فراترکیب و معیارهای ورود در نهایت 27 مقاله در راستای هدف پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این راستا ضمن به کارگیری دیدگاه سیستمی، با استفاده از روش کدگذاری باز، کدهای مربوط به سه مقوله ی اصلی رویکرد سیستمی شامل ورودی، فرایند و خروجی استخراج گردیدند و مفاهیم مشابه در کدهای فرعی و در ادامه کدهای فرعی در کدهای اصلی دسته بندی شدند. ورودی های اصلی شامل زمینه و وضعیت سازمان، داده ها و منابع اطلاعاتی و ابعاد کیفیت داده هستند. همچنین گام های متدولوژی های کیفیت داده در سه مرحله اصلی بازسازی وضعیت، ارزیابی/ اندازه گیری و ارتقاء طبقه بندی شده اند. علاوه بر این خروجی های کیفیت داده در شش دسته کلی شامل فهرست فعالیت ها و تکنیک های مرتبط مشخص شده برای ارتقاء کیفیت داده ها، فرایندهای کنترل شده یا بازطراحی شده، جریان ها و پایگاه های داده اندازه گیری یا ارتقاء داده شده، نتایج ارایه شده از وضعیت کیفیت داده، سیاست ها یا قوانین کیفیت داده تصحیح شده و هزینه ها و منفعت ها طبقه بندی شده اند. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند ابزار مناسبی جهت شناخت متدولوژی های کیفیت داده موجود و همچنین ارزیابی نقاط ضعف و قوت متدولوژی های کیفیت داده باشد.
     


    کلیدواژگان: کیفیت داده، متدولوژی کیفیت داده، رویکرد سیستمی، فراترکیب
  • رامین فتوره چی، سعیده ممتازی* صفحات 767-790

    امروزه گستردگی و تنوع اطلاعات متنی باعث پیچیدگی فرایند یافتن دانش و الگو های مورد نظر از میان آن ها گردیده است. یکی از گام های موثر برای کاهش این مشکل خلاصه سازی متون می باشد. در چند دهه گذشته، مسئله خلاصه سازی با توجه به نمونه های گوناگون از جهات و ابعاد مختلف بررسی شده است.
    خلاصه سازی فرآیندی هوشمند است که انجام آن حتی برای انسان ها ساده نمی باشد و هر فردی با توجه به دیدگاهش می تواند نتیجه متفاوتی ارایه دهد. یک خلاصه مناسب باید دارای سه ویژگی پوشش، تنک بودن و تنوع باشد. بدین منظور در این پژوهش برای در نظر گرفتن این ویژگی ها یک روش بر مبنای کدگذاری تنک ارایه می گردد. با استفاده از این روش جملاتی به عنوان خلاصه نهایی انتخاب می گردند که حداقل خطا را در بازسازی جملات متن ورودی داشته باشند. سپس با استفاده از روش های عصبی در بازنمایی معنایی کلمات و همچنین متون به بهبود روش پیشنهادی پرداخته می شود. برای ارزیابی روش پیشنهادی از مجموعه دادگان پاسخ استفاده شده است و نشان داده می شود  که روش پیشنهادی عملکرد بهتری نسبت به سایر پژوهش های انجام شده بر روی این دادگان در زبان فارسی دارد. مدل پیشنهادی توانسته است به میزان 10.02% و 8.65% به ترتیب در معیار F روژ-1[1]  و روژ-2[2]  بهبود حاصل نماید.

    کلیدواژگان: خلاصه سازی، پردازش زبان طبیعی، کدگذاری تنک، بازنمایی جملات
  • نیلوفر مظفری* صفحات 791-816

    امروزه با افزایش روزافزون حجم مقالات از یک طرف و استفاده از اینترنت و خدمات موتورهای جستجو از طرف دیگر، روش های ابهام زدایی از اسامی پژوهشگران بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تاکنون روش های مختلفی برای حل این مشکل ارایه شده که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. هدف این  مقاله، ارایه راهکاری جهت شناسایی رکوردهای متعددی است که به یک نویسنده تعلق دارند. بدین منظور بعد از استخراج ویژگی های داخلی و خارجی نویسندگان، یک معیار جدید جهت مشخص کردن میزان مشابهت میان دو رکورد ارایه شده است. اهمیت هر کدام از ویژگی های ارایه شده، با استفاده از الگوریتمی مبتنی بر ژنتیک با دو تابع برازش مختلف تعیین می شود تا از طریق یادگیری نمونه های موجود، بهینه ترین ضرایب بدست آیند. روش پیشنهادی با دو تابع برازش روی داده های آزمایشی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته و نتایج حاصله نشاندهنده افزایش دقت در روش پیشنهادی با هر دو تابع برازش نسبت به روش قبلی است.

    کلیدواژگان: ابهام نام نویسندگان، فاصله لونشتین، الگوریتم ژنتیک، تابع برازش
  • محمد مهدی حسینی*، علیرضا جلالی صفحات 817-834

    ارزیابی سیستم های پرسش و پاسخ تعاملی به منظور تعیین و ارتقای کارایی آن ها از اهمیت زیادی برخوردار است. با این وجود هنوز روش استاندارد و مخصوصی برای ارزیابی این سیستم ها ارایه نشده است. در ارزیابی یک سیستم پرسش و پاسخ تعاملی معیارهای زیادی تاثیرگذار می باشد. یکی از معیارها، قابلیت اطمینان است. تلاش های اندکی در راستای اندازه گیری اتوماتیک و تعیین دقیق معیارهای قابلیت اطمینان در سیستم پرسش و پاسخ تعاملی با بکارگیری مدل های گوناگون، صورت گرفته است. در این مقاله، یک روش جدید جهت اندازه گیری قابلیت اطمینان، با استفاده از ایجاد مجموعه معیارهای تاثیرگذار بر قابلیت اطمینان اعم از معیارهای کیفی و کمی به کمک رگرسیون ارایه شده است. در این روش ابتدا لیستی از ویژگی های کیفی و کمی تاثیرگذار جمع آوری و سپس با توجه به ضوابط تعیین شده 8 ویژگی کمی انتخاب شدند. سپس براساس پرسشنامه تهیه شده، ضرایب تاثیر سوالات تعیین و با ترکیب این ویژگی ها طبق رابطه پیشنهادی قابلیت اطمینان اندازه گیری شد. ارزیابی عملکرد مجموعه معیارهای انتخابی بر روی چهار سیستم پرسش و پاسخ تعاملی نشان داد که با به کارگیری این مجموعه معیارها، امکان اندازه گیری قابلیت اطمینان برای یک سیستم پرسش و پاسخ فراهم شده است.

    کلیدواژگان: قابلیت اطمینان، معیار ارزیابی، خصوصیات کیفی نرم افزار، سیستم پرسش و پاسخ تعاملی
  • سید مهدی حسینی نسب*، مهدی شامی زنجانی، آرین قلی پور صفحات 835-860

    در عصر حاضر، سازمان ها درک کرده اند که بدون استفاده از فناوری های تحول آفرین و رویکردهای نوین کسب وکار، امکان بقا نخواهند داشت. تحول دیجیتال، مفهومی است که با وجود مطرح شدن در ابتدای این دهه، به سرعت در ادبیات سازمان ها، جایگاه مهم و استراتژیکی پیدا کرده است. بررسی ابعاد تحول دیجیتال در مدل ها و چارچوب های این حوزه، نشان دهنده آن است که حکمرانی تحول دیجیتال، به معنای هدایت و برنامه ریزی تحول دیجیتال، یکی از مولفه های ثابت و تاثیرگذار در تحقق اهداف این تحول است. با این وجود، در مبانی نظری این حوزه، تبیین ابعاد حکمرانی تحول دیجیتال و ویژگی های حکمران تحول دیجیتال در سازمان به صورت نظام مند صورت نگرفته است. جایگاه «مدیر ارشد دیجیتال»، مفهومی است که هم در حوزه کسب وکار و هم در حوزه پژوهش های آکادمیک از آن به عنوان حکمران تحول دیجیتال یاد می شود. با وجود اهمیت این جایگاه در موفقیت برنامه های تحولی سازمان و نیز مطرح شدن این جایگاه در ساختار بسیاری از سازمان ها، مدلی همه جانبه برای تبیین شایستگی های وی معرفی نشده بود. در این مقاله به منظور بررسی شایستگی های مورد نیاز مدیر ارشد دیجیتال (به عنوان اساسی ترین سازوکار حکمرانی تحول دیجیتال)، از استراتژی دومرحله ای برای تبیین مدل شایستگی استفاده شد. در گام نخست، با روش فراترکیب، ابعاد این شایستگی و نیز شایستگی های مدیر ارشد دیجیتال شناسایی شد و پس از ایجاد مدل شایستگی، با هدف اصلاح و تکمیل مدل استخراج شده از فراترکیب، از مصاحبه خبرگان استفاده شد تا مدلی برای شایستگی مدیران ارشد دیجیتال تبیین شود. در نهایت مدل مذکور با 71 شایستگی در چهار بعد «خصیصه های فردی»، «مهارت های حرفه ای»، «دانش کسب وکاری» و «دانش فنی» تبیین گردد. خصیصه های فردی و مهارت های حرفه ای، محل اجماع این موقعیت شغلی با اکثریت مدیران ارشد این سطح می باشد، اما نکته تمایز شایستگی های مدیر ارشد دیجیتال در سطح معلومات فنی و شناخت گسترده وی از فناوری های دیجیتال می باشد. مدیران ارشد دیجیتال گستره وسیعی از معلومات فنی و کسب وکاری نیاز دارند تا شایستگی حکمرانی تحول دیجیتال سازمان را داشته باشند.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، حکمرانی تحول دیجیتال، مدیر ارشد دیجیتال، مدل شایستگی
  • ابوالفضل اسدنیا*، مهرداد چشمه سهرابی، احمد شعبانی، عاصفه عاصمی، محسن طاهری دمنه صفحات 861-892

    در جهان کنونی که اطلاعات از هر طرف انسان ها را در برگرفته آنچه بیش از همه اهمیت پیدا می کند، بازیابی صحیح اطلاعات است. بازیابی اطلاعات همواره از دغدغه های بشر بوده به همین دلیل به طور مداوم دستخوش تغییرات بسیاری شده است. یکی از مسایلی که متخصصان حوزه بازیابی اطلاعات همواره به آن اندیشه اند، طراحی یک نظام بازیابی اطلاعات کارا است. از این رو با شناسایی عوامل کلیدی موثر بر آینده بازیابی اطلاعات می توان در طراحی این چنین نظامی موفق تر عمل کرد و سهم بیشتری در آینده بازیابی اطلاعات داشت. پژوهش حاضر کاربردی و با استفاده از روش های مرور منابع و تحلیل تاثیرات متقابل انجام شد و برای تحلیل تاثیرات متقابل و شناسایی عوامل کلیدی از نرم افزار میک مک بهره گرفته شد. پژوهش حاضر منجر به شناسایی 13 عامل کلیدی: 1. تبدیل کتابخانه های سنتی به دیجیتال، 2. توسعه و ارتقاء موتورهای جستجو، 3. قالب های جدید محتوا، 4. هوشمند شدن روش های جمع آوری اطلاعات، 5. همگرایی رسانه ها، 6. افزایش تولید محتوا، 7. نسل جدید وب، 8. خودکار شدن فرآیندهای بازیابی اطلاعات، 9. ظهور منابع ترکیبی، 10. داده های عظیم، 11. پردازش ابری، 12. افزایش منابع اینترنتی و 13. استفاده از هوش مصنوعی و پردازش زبان طبیعی در بازیابی اطلاعات موثر؛ بر آینده بازیابی اطلاعات شد. که حاکی از سهم زیاد فناوری در آینده نظام های بازیابی اطلاعات متنی است. از این رو ضروری می نماید در عصر انقلاب صنعتی پنجم متخصصان علم اطلاعات بیش از گذشته به ابزار فناوری مجهز شوند

    کلیدواژگان: نظام های بازیابی اطلاعات، متخصصان علم اطلاعات، آینده پژوهی، عوامل کلیدی، آینده بازیابی اطلاعات
  • رضا سپهوند، محمدامین آئینی*، محمدحسین آزادی صفحات 893-920

    در عصر حاضر رشد روزافزون فناوری های اطلاعات و نیازمندی سازمان ها به این مهم جهت بقا و رقابت، موجب شده هر سازمانی که این موضوع را نادیده بگیرد دچار افول و از چرخه رقابت حذف شود. براین اساس، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یادگیری استراتژیک بر تقویت سرمایه اطلاعاتی با تحلیل نقش میانجی معماری دانش سازمانی است. پژوهش حاضر، ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل 600 شرکت دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری تهران می باشند که بر اساس جدول مورگان تعداد 235 نفر از کارکنان این شرکت ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی اتفاقی انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه و تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهند، یادگیری استراتژیک بر تقویت سرمایه اطلاعاتی شرکت های دانش بنیان تاثیر مستقیم و معناداری دارد و هم به طور غیرمستقیم و از طریق متغیر میانجی معماری دانش سازمانی بر تقویت سرمایه اطلاعاتی اثر می گذارد. نتایج نشان می دهند، یادگیری استراتژیک یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر تقویت سرمایه اطلاعاتی شرکت های دانش بنیان است که هم به طور مستقیم و هم از طریق معماری دانش سازمانی بر تقویت سرمایه اطلاعاتی اثر می گذارد. همچنین، نتایج در خصوص مباحث یادگیری استراتژیک، معماری دانش سازمانی و سرمایه اطلاعاتی، نوآوری های نظری به همراه داشته و به مدیران و ذی نفعان شرکت های دانش بنیان در درک و چگونگی تاثیرگذاری یادگیری استراتژیک بر تقویت سرمایه اطلاعاتی با تاکید بر معماری دانش سازمانی کمک می کند.

    کلیدواژگان: یادگیری استراتژیک، معماری دانش سازمانی، سرمایه اطلاعاتی، شرکت های دانش بنیان
|
  • Shima Moradi* Pages 595-620

    Open science is the platform for the science or scientific outputs that need to be managed transparently from the beginning to the end and be accessible to the society. This concept covers many components includes open research data, open scholarly communication, and open access. Furthermore, several policies have been issued to provide a proper platform for open science in countries, due to the importance and upon their capacities. Thus, the purpose of this study is to provide a model for open science facilitator policies in Iran, conducted with a qualitative approach based on focus groups of researchers and experts in open science. The findings demonstrated that concerning the current countrychr('39')s environment, open science policies have to consider five main categories at this stage, which were identifying the nature of science, removing barriers, motivating, separating open science according to the components, and performance level. Afterward, the proposed model of the policies based on the STEEP(V) analytical model with six environmental, technological, social, economic, political, and value aspects was presented, along with the related policy recommendations. Consider openness and providing facilitators for the science ecosystem is essential, and this should be reflected in science, technology, and innovation policies.

    Keywords: Open data, Open Scholarly communication, Open access, policies assessment, focus group, content analysis, STEEP(V), policy recommendation
  • Yaghoub Norouzi*, Samaneh Khavidaki, Zahra Sadrabady Pages 621-654

    Relevance is one of the concepts that many researchers consider it fundamental in information retrieval. Recently, relevance has also been given attention in Iran about which multiple studies have been conducted. However, there is no clear understanding of relevance-related studies in Iran. Therefore, the current research aimed at exploring related research through a systematic review. To find the publications, questions and inclusion/exclusion criteria were initially determined. Several databases were searched using related keywords. Finally, 108 publications were selected. The software Excel was used to extract and analyze the data gathered. Publications in the field of relevance could be classified into 6 groups including recall, precision, recall and precision, relevance feedback, relevance judgment, and review resources. The results showed that most of the studies are conducted in an objective way and the researchers considered search engines more than other information retrieval systems. Moreover, the results also indicate that the recent studies are related to relevance judgment and experts in Knowledge and Information Science have been unwilling to do research on relevance feedback. While the quantitative methodology is used more frequently, the qualitative approach could also be very effective, especially in the subjective relevance and user-friendly context.

    Keywords: Relevance, Recall, Precision, Relevance judgment, Relevance feedback, Information retrieval, Systematic review
  • Omid Milanifard*, Mohsen Kahani, Mahdi Alipour Hafezi Pages 655-678

    Integration of existing ontologies is an approach for reusing ontology elements in construction of a new ontology. Researchers have proposed various tools and methods for ontology merging; but very few of them work in an integrated manner with a comprehensive ontology construction methodology and also none of them support Persian language. In this paper, we proposed a systematic merge-based method for reusing ontology elements with Persian support in ontology construction. Proposed method built based on the design science research method. The process and algorithms of proposed method implemented and improved based on general cycle of design science method. Proposed method used to create a reference ontology for educational and research organizations in the subset of Iranian ministry of science, research and technology. Final product evaluated and verified by a gold standard. An ontology merge method based on reuse of ontology elements and a higher education ontology are main products of this research.

    Keywords: Ontology Development, Reusing Ontology, Ontology Merging, Ontology Construction Method
  • Mehri Sedighi* Pages 679-708

    This study is an applied research.The main aim of this research is to evaluate the impact of the selected Iranian Scientific Products in two areas of social science and computer science indexed in Scopus using alternative indicators (Altmetrics).  The research community consists of the articles of the Iranian researchers in the subject areas of computer science and social sciences indexed at the Scopus Database in 2014-2018. Some of the most important Altmetric service providers such as Altmetrics Explorer and Plum Analytics have been used to assess the presence of the research outputs in the social media and their impact assessment. Also, the relationship between variables such as scientific collaboration of researchers, open access journals and the quality of research journals with altmetric activity has been investigated through appropriate correlation tests. The findings of data analysis showed that in the field of social sciences, the extent of the presence of the articles of the Iranian researchers in the social media is about 12% and in the field of computer science is only about 4% of the total retrieved articles. The most important social media publishing the Iranian articles in each of the two subject areas are Mendeley, Twitter and Facebook. Due to the low level of correlation coefficient between the two variables of scientific collaboration of researchers and the altmetric activity, it seems that the increase in the number of authors in the two thematic areas does not have a significant effect on the altmetric score of these articles. The results of the correlation test showed a significant and weak statistical relation between journal openness and the altmetric scores in the social sciences. While in the field of computer science there was no significant statistical relation between these two variables. Also, due to the correlation between the two variables of the quality of the journals published the studied articles and their altmetric activity in both areas of the study, it can be concluded that the published articles in the journals with higher quality indicators have higher altmetric scores and are more likely to be present in social media.The results of these studies show that using altmetric indicators, one can evaluate the impact of research in different subject areas and compare them. Science and technology Policy makers can consider the presence of articles in social media and altmetric indices in scientific policyalong with traditional research evaluation indicators

    Keywords: Reseaech impact, Altmetrics, Scopus, Social media, Social science, Computer science
  • Sahar Anbaraki*, Abdolrasool Jowkar Pages 709-736

    Question answering (QA) helps one go beyond traditional keywords-based querying and retrieve information in more precise form than given by a document or a list of documents. These communities allow users to submit queries and receive answers or responses from other members. But, there is no clear way of evaluating the quality of that information. The purpose of this study was to evaluate and predict the quality of responses in the Research Gate Social Science Network. To achieve this goal, the questions and answers entered in the field from January to May 2019 surveyed in the field and the required information was collected by the site crawler. Finally, 54 questions and 443 answers were analyzed in descriptive and inferential levels by SPSS 22 software. The results show that the relevance, adequacy, and concordance variables with the odds ratios of 3.626, 3.440 and 3.148 have the most power to predict the correct or incorrect responses, respectively.

    Keywords: Question, Answer System, Social Science Network, Research Gate, Quality Prediction of Responses
  • Babak Sohrabi*, Hamid Reza Yazdani, Mohammad Javad Ershadi, Soudeh Dorvash Pages 737-766

    Despite abundant research on data quality, no research has so far been conducted which can provide a comprehensive view of data quality methodologies. In the present study, 3909 articles and related researches in the period before 2020 were selected from Web of Science (WOS) and Scopus citation indexes, from among which 27 articles were finally evaluated in line with the research goals, using meta-synthesis method and inclusion criteria. In this regard, while applying the system view and using the open coding method, the related codes to the three main categories of the systemic approach (input, process and output) were extracted. The similar concepts were categorized in sub-codes and then the sub-codes in main codes. The main inputs included the context and status of organization, data and information resources, and data quality dimensions. Steps of data quality methodologies were also classified into three main stages: state reconstruction, measurement/ evaluation, and improvement. In addition, data quality outputs fell into six general categories: list of activities and the related techniques for data quality improvement, controlled or redesigned processes, measured or improved flows and databases, data quality status results, revised data quality policies or rules, and costs and benefits. The results of this study can provide an appropriate instrument for identifying the existing data quality methodologies as well as evaluating the strengths and weaknesses of data quality methodologies.

    Keywords: Data Quality, Data Quality Methodology, Systemic Approach, Meta-Synthesis
  • Ramin Fatourechi, Saeedeh Momtazi* Pages 767-790

    The progress of communications over internet media such as social media and messengers has led to the production of large amount of textual data. This kind of information contains a lot of valuable knowledge and can be used to improve the performance of other NLP[1] tasks. There are several ways to use such information, one of which is text summarization Summarizing textual information can extract the main content of text within a short time. In this paper, we propose an approach for extractive summarization on Persian texts by using sentences embedding and a sparse coding framework. Most previous works focuses on text’s sentences individually which may not consider the hidden structure patterns between them. In this paper, our proposed approach can consider the relations between the text’s sentences by using three main criteria, namely coverage, diversity and sparsity, when selecting the summary sentences. By considering these criteria, we select sentences that can reconstruct the whole text with least reconstruction error.  The proposed approach is evaluated on Persian dataset Pasokh and achieved 10.02% and 8.65% improvement compared to the state-of-the-art methods in rouge-1 and rouge-2 f-scores, respectively. We show that considering semantic relations among the text’s sentences can lead us to better sentence summarization.   

    Keywords: Text summarization, natural language processing, sentence embedding, sparse coding
  • Niloofar Mozafari* Pages 791-816

    In the recent years, with the increasing volume of articles and the use of Internet and search engine services, the author name disambiguation problem has received a lot of attention. Name disambiguation can occur when one is seeking a list of publications of an author who has used different name variations and also when there are multiple other authors with the same name. So far, various methods have been proposed to solve this problem, each of which has its own advantages and disadvantages. Despite years of research, the name disambiguation problem remains largely unresolved. In this study, we propose an algorithm to identify several records that belong to one author. For this purpose, a new criterion has been proposed to determine the similarity between the two records. Since this study addresses the approximate matching of authorschr('39') records, the importance of the fields in each record is determined by the coefficients. In order to get the optimal coefficients, we propose a genetic algorithm to learn from the available samples. The proposed method has been evaluated with two fitness functions on experimental data and the results are promising.

    Keywords: Name disambiguation problem, Levenshtein distance, genetic algorithm, fitness function
  • Mohammad Mehdi Hosseini Hosseini*, Alireza Jalai Pages 817-834

    Evaluation of interactive question answering systems plays an important role to determine the effectiveness of these questions is of great importance. In the process evaluation of an interactive question answering system, several features can be considered. One of the most effective criteria in the assessment of these systems is reliability. Few attempts have been made to measure the reliability and accurate determination of reliability criteria in interactive question answering systems by applying different models, and most tasks have been used only or qualitative evaluation. In this paper, a new method for the reliability of reliability is presented using the set of criteria affecting this feature, including qualitative and quantitative criteria. In this method, first a list of qualitative and quantitative characteristics is collected and then according to the criteria set, 8 quantitative characteristics are selected and then based on the prepared questionnaire, the coefficients of impact of each question are determined and by combining these characteristics according to the proposed relationship of reliability was measured. The evaluation of the performance of the selected criteria on four interactive question answering indicates that by applying this set of criteria, the reliability of an interactive question answering system can be used to automate the calculation of this feature in the process evaluation process.

    Keywords: Reliability, Evaluation Criteria, Qualitative Software Features, Interactive Question answering systems
  • Seyed Mahdi Hosseininasab*, Mehdi Shamizanjani, Arian Gholipor Pages 835-860

    In this digital age, companies figured out that without using digital technologies and disruptive mindsets, they cannot survive. Digital transformation is the solution to many of organizational strategic problems in this age. Studying digital transformation elements has shown that governing this tremendous change is one of the most important factors for succeeding in this transformation. But there is a lack of conceptualizing for digital transformation governance. Role of the Chief Digital Officer is the most referenced organizational position for managing and governing the digital age disruption. But there wasnchr('39')t a competency model for recognizing a good CDO in academic literature. In this paper, we used two steps research method for development of a competency model for CDO. At first a meta-synthesis method was used to develop the first version of the competency model. After that, through expert interviews, this model was checked and improved so, at the end of two phases, a competency model for CDOs was introduced. It has 71 competencies in 4 categories. "Personal traits", "professional skills", "business knowledge" and "technical knowledge". The first two categories have many similarities with other c-suits, but the knowledge of digital technologies and understanding the use of them in business functions is the point of differentiation with other senior managers.

    Keywords: Digital Transformation, Digital Transformation Governance, Chief Digital Officer, Competency model
  • Abolfazl Asadnia*, Mehrdad Cheshmehsohrabi, Ahmad Shaban, Mohsen Taheri Demneh Pages 861-892

    In contemporary world where information is all about human beings, what matters most is the accurate retrieval of information. Information retrieval has always been a human concern, which is why it is constantly undergoing many changes. One of the issues that information retrieval experts have always been thinking about is designing an efficient information retrieval system. Therefore, by identifying the key factors affecting the future of information retrieval, we can be more successful in designing such a system and have a greater share in the future of information retrieval. The present study resource review and cross-impact analysis methods, and MicMac software was used to analyze interactions and identify key factors. The results of the present study lead to the identification of 13 key factors: 1. Conversion of traditional libraries to digital, 2. Development and upgrading of search engines, 3. New content formats, 4. Intelligence of data collection methods, 5. Convergence media, 6. Increasing content production, 7. The new generation of the Web, 8. Automating information retrieval processes, 9. The emergence of hybrid resources, 10. Big data, 11. Cloud processing, 12. Increasing Internet resources, and 13. Use of artificial intelligence and natural language processing in effective information retrieval; on the future of information retrieval. Therefore, in the era of the fifth industrial revolution, it is necessary for information science specialists to be equipped with technological tool more than before.

    Keywords: Information retrieval systems, Information science specialists, Futures study, Key factors, Future of information retrieval, MicMac (software)
  • Reza Sepahvand, Mohammad Amin Aeiny*, Mohammad Hossein Azadi Pages 893-920

    In the current era, the growing growth of information technology and the need for organizations to survive and compete, has caused any organization that ignores this issue to decline and be eliminated from the competition cycle. Accordingly, the aim of the present study is to investigate the effect of strategic learning on strengthening information capital by analyzing the mediating role of organizational knowledge architecture. The present study is descriptive-correlational in terms of practical purpose and in terms of data collection method. The statistical population includes 600 knowledge-based companies located in Tehran Science and Technology Park. According to Morganchr('39')s table, 235 employees of these companies were selected using haphazard random sampling method. The main tools of data collection, questionnaire and data analysis were also performed using structural equation modeling. The research findings show that strategic learning has a direct and significant effect on strengthening the information capital of knowledge-based companies and also indirectly affects the strengthening of information capital through the intermediate variable of organizational knowledge architecture. The results show that strategic learning is one of the important factors influencing the strengthening of information capital of knowledge-based companies, which affects the strengthening of information capital both directly and through organizational knowledge architecture. Also, the results of strategic learning topics, organizational knowledge architecture and information capital, bring theoretical innovations and help managers and stakeholders of knowledge-based companies in understanding and how to influence strategic learning to strengthen information capital by emphasizing organizational knowledge architecture.

    Keywords: Strategic learning, organizational knowledge architecture, information capital, Knowledge Based Companies