فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1399)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام بانج شفیعی*، حسین بتولی، علی اشرف جعفری، لیلا کاشی زنوزی صفحات 323-334
    امروزه استفاده از انواع مواد آب دوست در مناطق خشک به منظور ایجاد پوشش سبز مورد توجه قرار گرفته است. با این رویکرد در پژوهش پیش رو، اثر صفحه های آب دوست زیستی پلانت بک بر مشخصه های ارتفاع، قطر یقه و قطر تاج نهال های اسکنبیل (Calligonum comosum L’Herit.) در ایستگاه تحقیقات مناطق خشک و بیابانی کاشان طی دوره 1396 تا 1399 بررسی شد. پس از کارگذاری صفحه های پلانت بک در چاله های حفرشده، نهال های اسکنبیل کشت شدند. نهال ها به صورت چهار هفته و دو هفته یک بار با 10 و 20 لیتر آب آبیاری شدند. طرح آماری پروژه شامل کرت های دوبار خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و هشت واحد آزمایشی متشکل از هفت نهال در هر واحد بود. نتایج نشان داد که استفاده از صفحه های پلانت بک سبب افزایش مشخصه های مورد بررسی شدند، به طوری که ارتفاع، قطر یقه و قطر تاج نهال های تیمارشده با پلانت بک به طور متوسط در اثرات متقابل تیمارها 11، 5/11 و 8/14 درصد نسبت به شاهدهای خود برتری داشتند. اثرات متقابل دور آبیاری و آب مصرفی بر قطر تاج و اثرات متقابل دور آبیاری و کاربرد پلانت بک بر ارتفاع گیاه در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار بودند. بیشترین (83 سانتی متر) و کمترین (39 سانتی متر) قطر تاج به ترتیب با مصرف 10 لیتر آب در دور آبیاری دو و چهار هفته یک بار به دست آمد.
    کلیدواژگان: آب مصرفی، آبیاری، پوشش سبز، زنده مانی
  • الهه معروف زاده، پدرام عطارد*، علی قاسمی صفحات 335-350

    هدف از پژوهش پیش رو، انتخاب مناسب‎ترین شاخص های پوشش گیاهی مستخرج از تصاویر ماهواره‎ای برای مطالعه اثر تغییر متغیرهای اقلیمی بر پوشش جنگلی زاگرس شمالی در شهرستان سردشت بود. برای این منظور با استفاده از تصاویر سری لندست طی دوره 1988 تا 2017، ابتدا 25 شاخص گیاهی محاسبه شد. سپس با کاربرد آنالیز مولفه‎های اصلی (PCA)، نه شاخص‎ گیاهی موثرتر شامل هفت شاخص در محور اول و دو شاخص در محور دوم انتخاب شدند. این دو محور عاملی، حدود 91 درصد از واریانس شاخص های مورد بررسی را تبیین کردند. با به کارگیری داده‎های ایستگاه سینوپتیک سردشت، ضریب های همبستگی خطی بین شاخص‎های منتخب و متغیرهای اقلیمی بررسی شد. نتایج نشان داد که شاخص های محورهای اول و دوم به ترتیب با بارش و دمای فصل بهار، همبستگی مستقیم و معکوس داشتند. طی دوره 30ساله، شاخص پوشش گیاهی متعادل شده خاک (Soil Adjusted Vegetation Index, SAVI) با بارش فصل بهار، 49 درصد و شاخص پوشش گیاهی نسبت قرمز سبز (Red Green Ratio Index, RGRI) با دمای متوسط فصل بهار، 51 درصد همبستگی نشان دادند. به سبب اثرات همسان بارش و دمای فصل بهار در دهه اول، رابطه های رگرسیونی بین شاخص‎های SAVI و RGRI با بارش و دمای فصل بهار، 84 و 51 درصد همبستگی داشتند، در حالی‎که طی دهه‎های دوم و سوم، ضریب همبستگی هر دو شاخص به ترتیب به کمتر از 50 و 10 درصد کاهش یافت. با توجه به ویژگی‎های منطقه مورد مطالعه، دخیل بودن چندین عامل موثر بر پوشش جنگلی و نیز اثرات متضاد یا همسان متغیرهای اقلیمی بر پوشش جنگلی، می توان نتیجه گرفت که شاخص های مذکور به منظور بررسی تاثیر تغییر متغیرهای اقلیمی بر جنگل های زاگرس شمالی، انطباق و همبستگی کم تا متوسطی دارند.

    کلیدواژگان: آنالیز مولفه‎های اصلی، پوشش جنگل، سردشت، لندست
  • محمد واثق الحاج خلف، شعبان شتایی*، رقیه جهدی صفحات 351-369
    مدل اتوماسیون سلولی به عنوان یکی از پرکاربردترین مدل های شبیه سازی گسترش آتش، نیازمند به کارگیری پارامترهای مناسب و ضریب های دقیق هستند. هدف اصلی پژوهش پیش رو، مقایسه مدل های اولیه اتوماسیون سلولی و مدل بهینه شده با استفاده از الگوریتم کلونی زنبورعسل به منظور پیش بینی نرخ گسترش آتش در یک جنگل دست کاشت در شمال شرقی استان گلستان است. با تهیه نقشه واقعیت زمینی نمونه ای، قابلیت داده های طیفی نوری و راداری ماهواره های سنتینل 1 و 2 برای تهیه نقشه تیپ و تراکم پوشش گیاهی مورد نیاز در مدل سازی گسترش آتش به عنوان هدف فرعی بررسی شد. پس از تصحیح تصاویر و استخراج شاخص های گیاهی، نقشه های نوع و تراکم پوشش گیاهی با استفاده از الگوریتم جنگل تصادفی تهیه شد. نتایج ارزیابی صحت نشان داد که بهترین نتیجه با تلفیق داده های نوری و راداری به دست می آید (صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب 81/0 و 75/0). مدل سازی گسترش آتش با استفاده از مدل های اولیه و نیز با ضریب های بهینه شده در پژوهش های پیشین انجام شد. به منظور بهبود نتایج و بررسی مقایسه ای، ضریب های مدل براساس شرایط منطقه با استفاده از الگوریتم کلونی زنبورعسل بهینه سازی شد. سپس، مدل سازی تکرار شد و با آتش سوزی واقعی مقایسه شد. نتایج نشان داد که مدل های بهینه شده با الگوریتم کلونی زنبورعسل (بهینه شده Alexandridis و همکاران (2011) با صحت کلی، ضریب کاپا و ضریب سورنسن به ترتیب 92/0، 74/0 و 78/0 و بهینه شده Alexandridis و همکاران (2008) به ترتیب 93/0، 74/0 و 78/0) مطابقت بیشتری با آتش سوزی واقعی در مقایسه با مدل های اولیه و بهینه شده پیشین داشتند.
    کلیدواژگان: الگوریتم کلونی زنبورعسل، بهینه سازی، جنگل دست کاشت، سنتینل
  • لیلا میرجانی*، عباس قمری زارع، میترا امام، کامبیز اسپهبدی صفحات 370-381
    گیلاس وحشی یا آلوکک (Cerasus avium (L.) Moench.) ازجمله گونه های در معرض خطر در ایران است. به همین دلیل، حفظ ذخیره ژنتیکی این گونه اهمیت زیادی دارد. ذخیره سازی در شرایط فراسرد، روشی بسیار کارآمد در نگهداری بلندمدت ژرم پلاسم گونه های گیاهی است. برای نگهداری بذرهای گیلاس وحشی در شرایط فراسرد ابتدا توسط اعمال تیمارهای مختلف و به منظور جلوگیری از کریستاله شدن آب آزاد و پاره شدن غشاء پلاسمایی در دمای فراسرد، آب گیری بذرها انجام شد. به همین منظور از پیش تیمارهای گلیسرول 30 درصد، محلول شیشه ای شدن و کاهش رطوبت بذر پیش از ورود به ازت مایع استفاده شد. بذرهای تیمارشده پس از خروج از ازت مایع در معرض شوک حرارتی قرار گرفتند. سپس، این بذرها به همراه بذرهای شاهد از نظر زنده مانی و جوانه زنی بررسی شدند. در بین بذرهایی که در ازت مایع قرار گرفته بودند، بیشترین زنده مانی و درصد جوانه زنی در تیمار شاهد ازتی مشاهده شد. برخی تیمارهای فراسرد به علت اینکه موجب کاهش رطوبت بذر می شوند، کاهش درصد جوانه زنی را در پی داشتند. بیشترین درصد جوانه زنی (40 درصد) متعلق به بذرهایی بود که تحت هیچ گونه تیمار کاهش رطوبت قرار نگرفته بودند. این یافته نشان می دهد که مواد حفاظت فراسرد به جوانه زنی بذر آسیب می زنند. درنتیجه، مقدار رطوبت موجود در بذر، کمترین رطوبت مورد نیاز به منظور زنده مانی و جوانه زنی است و کم کردن رطوبت باعث آسیب به جنین بذر می شود. به این ترتیب، با استفاده از فناوری فراسرد و به کارگیری پیش تیمار بدون کاهش رطوبت، بذرهای گیلاس وحشی از چهار منطقه مختلف جمع آوری شدند و در بانک فراسرد موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ذخیره شدند تا برای مدت طولانی حفظ شوند و از انقراض این گونه ارزشمند و منحصربه فرد جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: آلوکک، احیا، حفاظت کننده فراسرد، ذخیره ژنوم
  • سینا عطار روشن*، رمضانعلی پوررستمی، عباس زارع، سیامک کاتبی فر صفحات 382-396
    پارک جنگلی جهان نمای کرج به دلیل داشتن جاذبه های متنوع و سابقه تاریخی از پارک های گردشگری مهم استان البرز است که مطالعه ارزش تفریحی آن می تواند در پیش بینی نیازها و کمبودهای بازدیدکنندگان و توسعه گردشگری این پارک موثر باشد. هدف از پژوهش پیش رو، برآورد ارزش تفریحی این پارک و تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان آن با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش نامه انتخاب دوگانه دوبعدی بود. براساس رابطه کوکران، 350 نفر از بازدیدکنندگان پارک به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای بررسی تاثیر متغیرهای توضیحی بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان از مدل لاجیت استفاده شد و براساس روش بیشینه درست نمایی، پارامترهای این مدل برآورد شدند. نتایج نشان داد که 9/74 درصد افراد بررسی شده، تمایل به پرداخت مبلغی برای استفاده تفریحی از پارک داشتند. متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای ارزش تفریحی این پارک جنگلی 6/15781 ریال برای هر بازدید به دست آمد. همچنین، ارزش کل تفریحی سالانه پارک 000/040/258/10 ریال برآورد شد. متغیرهای مقدار پرداخت پیشنهادی، سن و هزینه هربار رفت وآمد، تاثیر منفی و متغیرهای کیفیت پارک، وضعیت تاهل از مجرد به متاهل، مدت مطالعه در هفته، گرایش های محیط زیستی، تحصیلات، سطح درآمد و جنسیت از زن به مرد، تاثیر مثبتی بر تمایل به پرداخت داشتند. نتایج دیگر حاکی از آن بود که بازدیدکنندگان پارک جهان نما به اهمیت پارک های جنگلی و فضاهای طبیعی آگاه هستند. درنتیجه، تمایل به پرداخت قابل توجهی برای آن وجود دارد که می تواند مسیولان را در برنامه ریزی و مدیریت این پارک جنگلی یاری کند.
    کلیدواژگان: ارزش تفریحی، استان البرز، بازدیدکننده، گردشگری
  • کژال منوچهری*، محمدرضا کاوسی، مهدی پورهاشمی، منوچهر بابانژاد صفحات 397-408

    زوال جنگل، برآیند تاثیر متقابل خشک سالی و یخ بندان های زودهنگام، سن درختان، کیفیت رویشگاه، آفات و بیماری ها و پدیده گرد و غبار است. با توجه به بروز بحران زوال بلوط، شیوع بیماری زغالی و نیز رخداد طوفان های گرد و غبار در جنگل های زاگرس، پژوهش پیش رو با هدف اندازه گیری مقدار ذرات گرد و غبار ته نشست شده روی برگ بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) و بررسی مشخصه های زیستی درختان سالم و بیمار این گونه در بخشی از جنگل های هیانان در شمال شرقی شهر ایلام انجام شد. برای اندازه گیری ویژگی های بیوشیمیایی، بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و آنزیم ها و مقدار رسوب خشک گرد و غبار روی برگ، از بخش های متفاوت تاج هر پایه به طور تصادفی نمونه گیری شد. میانگین رسوب خشک گرد و غبار در واحد سطح برگ درختان بلوط ایرانی طی سه دوره نمونه برداری از 21/0 تا 26/0 میلی گرم در سانتی متر مربع متغیر بود. از این نظر تفاوت معنی داری بین درختان سالم و بیمار مشاهده نشد. مقدار کلروفیل های a، b و کل و کاروتنویید در پایه های سالم (به ترتیب 03/0، 06/0، 1/0 و 14/0 میلی گرم بر گرم وزن تر) به طور معنی داری بیشتر از درختان بیمار (038/0، 05/0، 08/0 و 12/0 میلی گرم بر گرم وزن تر) به دست آمد. همچنین، مقدار آنتی اکسیدان و کاتالاز در برگ درختان سالم به ترتیب با 9/56 درصد و 01/0 واحد بر میلی گرم پروتئین به طور معنی داری بیشتر از درختان بیمار با مقادیر 8/42 درصد و 008/0 واحد بر میلی گرم پروتئین بودند. فنل و فلاونویید بیشتری در برگ درختان بیمار (به ترتیب 9/169 و 8/47 میلی گرم بر گرم وزن تر) نسبت به برگ پایه های سالم (به ترتیب 5/114 و 6/36 میلی گرم بر گرم وزن تر) مشاهده شد. درمجموع، می توان گفت که بلوط ایرانی در جنگل های مورد مطالعه علاوه بر توانایی زیاد در حفظ و نگهداشت ذرات گرد و غبار، در برابر عوامل ایجاد بیماری زغالی بسیار مقاوم است.

    کلیدواژگان: رسوب خشک، فلاونوئید، فنل، کاروتنوئید، کلروفیل
  • محبوبه فسحت*، حسن اکبری، احسان عبدی، شعبان قلندرآیشی، فیلیپو جیادروسیچ صفحات 409-422

    حفاظت خاک توسط گیاهان تاحد زیادی به ویژگی های زیست فنی سیستم ریشه آن ها بستگی دارد. یکی از این ویژگی ها، الگوی پراکنش ریشه ها در خاک یا نسبت سطح ریشه به سطح خاک (RAR) است. هدف از پژوهش پیش رو، بررسی تاثیر عامل ارتفاع از سطح دریا بر پراکنش مکانی ریشه درختان جنگل کاری شده توسکای ییلاقی (Alnus subcordata C. A. Mey.) در سه حد ارتفاعی پایین بند، میان بند و بالابند در حوزه طرح جنگل داری نکا- ظالمرود در استان مازندران بود. هفت اصله درخت در هر ارتفاع به روش کاملا تصادفی انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری RAR با استفاده از روش مقطع پروفیل در اطراف هر پایه، دو پروفیل در سمت بالا و دو پروفیل در سمت پایین هر درخت حفر شد. ابعاد پروفیل ها 100 × 50 سانتی متر مربع بودند که به فاصله های افقی 5/0 و 5/1 متر از تنه درخت (دو مقطع) حفر شدند. دیواره ها به افق های 10 سانتی متری تقسیم شده و قطر همه ریشه های بیرون زده اندازه گیری شد. براساس نتایج، در هر سه ارتفاع با افزایش عمق و فاصله از درخت، RAR به صورت رابطه نمایی کاهش یافت. نتایج به دست آمده از آنالیز کوواریانس نشان داد که پراکنش ریشه ها در هر سه ارتفاع، اختلاف معنی داری داشتند. به طور کلی، با افزایش ارتفاع از سطح دریا به تراکم ریشه ها افزوده شد. درصد بیشتر RAR در برخی از موقعیت ها در ارتفاع پایین بند ممکن است به دلیل محدودیت عمق خاک در این ارتفاع باشد.

    کلیدواژگان: روش مقطع پروفیل، مهندسی زیستی، نسبت سطح ریشه به سطح خاک
  • اعظم همت زاده، امید اسماعیل زاده*، سید غلامعلی جلالی، محمدحسین میرجلیلی، حامد یوسف زاده صفحات 423-435
    در پژوهش پیش رو، تغییرپذیری ویژگی های ریختی برگ درختان نر و ماده سرخدار (Taxus baccata L.) در امتداد ویژگی های توپوگرافی و طول جغرافیایی جنگل های هیرکانی بررسی شد. از 58 درخت سرخدار مستقر در سه رویشگاه انتخاب شده (املش، گزو و افراتخته) در امتداد شیب تغییرات طول جغرافیایی، 580 نمونه برگ تهیه شد. با استفاده از تحلیل واریانس سلسله مراتبی یا آشیانه ای، اثر دو عامل رویشگاه و جنسیت بر شش صفت ریختی برگ بررسی شد و برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. همچنین، مهم ترین ویژگی های ریختی و محیطی موثر بر تمایز سه رویشگاه مورد مطالعه با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) تعیین شد. نتایج نشان داد که تغییرات ویژگی های ریختی برگ درختان سرخدار فقط تحت تاثیر رویشگاه بودند و جنسیت، اثر معنی داری بر آن ها نداشت. بیشترین مقادیر کمی ویژگی های ریختی برگ این درختان (به جز صفت ضریب شکل) مربوط به رویشگاه گزو بود که دلایل آن به استقرار این رویشگاه در شیب های ملایم، جهت شمالی (و بهره مندی از جریان های هوای مرطوب شمالی) و نیز در دامنه های با ارتفاع کمتر (و درنتیجه، بیشتر بودن طول فصل رشد) برمی گردد. به طور کلی، ویژگی های ریختی برگ های سرخدار در رویشگاه املش به دلیل استقرار در دامنه های پرشیب (کاهش عمق خاک) و با جهت عمومی غربی (کاهش رطوبت نسبی هوا) کمترین اندازه را داشتند. مقدار حدواسط اندازه های برگ نیز در رویشگاه افراتخته مشاهده شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که رطوبت نسبی زیاد در فصل تابستان (استقرار در دره های مرطوب شمالی)، اثر بیشتری نسبت به متوسط بارندگی سالانه بر بهبود رشد ویژگی های ریختی برگ های سرخدار در جنگل های هیرکانی دارد.
    کلیدواژگان: دوشکلی جنسی، ریخت شناسی، شیب تغییرات جغرافیایی، ویژگی های توپوگرافی
|
  • Sh. Banedjschafie *, H. Batooli, A.A. Jafari, L. Kashi Zenouzi Pages 323-334
    Today, application of superabsorbent material as plantbac panels to overcome water shortages is considered for improving plant vegetation cover in arid areas. This research was aimed to investigate the effects of plantbac panels on plant establishment and growth of Calligonum comosum L’Herit. in the Kashan Arid and Desert Research Station over three years from 2017 to 2020. The experiment was conducted as a split plot design based on randomized complete blocks in four replications, in which the duration of irrigation (2 and 4 weeks) was considered as the main plot, and the amount of water (10 and 20 liters) and treatment (plantbac and control) as sub subplots. The seedlings were planted in the soils with and without plantbac panels. For each plant, the irrigation was conducted using 10 and 20 l water for two- and four-week intervals. Data were collected and analyzed in terms of plant height, canopy diameter, collar diameter, and survival rate. The results showed that the use of plantback plates increased the examined growth criteria of seedlings. When comparing interactions between treatments, the height, collar diameter and crown diameter of the Plantback treated seedlings showed average 11, 11, and 14.8% superiority to their controls. Furthermore, the interaction effect of irrigation by water consumption was significant for canopy diameter (p < /em> < 0.05), while interaction effect of irrigation by plantbac was significant for plant height (p < /em> < 0.05). The average higher and lower crown diameters of 83 cm and 39 cm were observed by 10 l water in two- and four-week irrigations, respectively.
    Keywords: green cover, Irrigation, viability, Water Consumption
  • E. Maroufzade, P. Attarod *, A. Ghasemi Pages 335-350

    This study aimed at selecting the most appropriate vegetation indices extracted from satellite images to study the effect of climate change on forest cover in the Sardasht, W. Azerbaijan province, Iran. Therefore, 25 plant indices were initially calculated from Landsat time-series images during 1988-2017, followed by applying principal component analysis (PCA), which led to the selection of nine more effective plant indices. The selected indices included seven indices in the first axis and two in the second axis. These two axes explained ca. 91% of the variance of the studied indicators. In addition, linear correlation coefficients between selected indices and climatic parameters were investigated using the data of the Sardasht synoptic station. The results showed that the indicators of the first and second axes were directly and inversely correlated with spring rainfall and temperature, respectively. The Soil Adjusted Vegetation Index (SAVI) showed 49% correlation with spring rainfall, while the Red Green Ratio Index (RGRI) revealed 51% correlation with the average spring temperature during the 30-year period. The association of SAVI and RGRI indices with precipitation and temperature in the last three decades showed a correlation of 84% and 51%, respectively, mainly due to the matching effects of precipitation and spring temperature in the first decade. However, correlation coefficients of both indices decreased to less than 50 and 10%, respectively, in the second and third decades. According to 1) the characteristics of the study area and the involvement of other factors that affect forest cover as well as 2) the opposite or similar effects of climate parameters on forest cover, application of the mentioned indicators to survey the effect of climate change on the Northern Zagros forest cover showed low to moderate correlations.

    Keywords: Forest vegetation, Landsat, principal component analysis (PCA), sardasht
  • M.W. Alhaj Khalaf, Sh. Shataee *, R. Jahdi Pages 351-369
    As one of the most widely used models for fire spread simulation, cellular automata models commonly require appropriate parameters and the optimized coefficients. The main aim of this study was to compare the basic models of cell automation set by previous studies and optimized models using the Bee Colony Algorithm (ABC) to predict the rate of fire spread in a reforestation area in northeastern Golestan province, Iran. Furthermore, a sub-objective was to test the ability of optical and radar sensors (Sentinel 1 and 2) for mapping the vegetation stand type and density required for fire spread modeling. Following pre-processing and extraction of vegetation indices, vegetation type and density were mapped by the Random Forest algorithm. The accuracy assessment showed that the best result was obtained by combining the optical and radar data (Kappa coefficient (KC) = 0.75 and Overall accuracy (OA) = 0.81). Moreover, the fire spread was modeled using previous and optimized coefficients from previous studies. Model coefficients were optimized based on environmental conditions using the BCA algorithm and were compared with the occurred fire to improve the results and comparative evaluation. The results showed that the optimized models were more consistent (Sorenson coefficient (SC) = 0.78; KC = 0.74 and OA = 0.93 for Alexandridis et al., 2011; and SC = 0.78; KC = 0.74 and OA = 0.92 for Alexandridis et al., 2008) with the observed fire than the other applied cellular automation models.
    Keywords: Bee colony algorithm, Golestan Province, optimization, reforestation, Sentinel
  • L. Mirjani *, A. Ghamari Zare, M. Emam, K. Espahbodi Pages 370-381
    Sweet cherry (Cerasus avium (L.) Moench.) is an endangered species in Iran, which necessitates the preservation of its genome. Cryopreservation condition storage is an efficient way for long-term maintenance of the germplasm. To store sweet cherry seeds in cryopreservation conditions in this study, the first treatment was to dehydrate seeds to prevent free water crystallization and rupture of the plasma membrane at cryo temperatures. Therefore, 30% glycerol pretreatments, vitrification solution, and reduction of seed moisture were used before entering liquid nitrogen. The treated seeds were exposed to heat shock after taking out from liquid nitrogen, followed by examination of their seed survival and germination. The nitrogen control treatment showed the highest survival and germination percentage. Some cryopreservation treatments reduced germination percentage, since they reduced seed moisture. Furthermore, the highest germination percentage (40%) was found in seeds that were not treated with any moisture reduction. Therefore, cryopreservation preservatives impair seed germination. As a result, the amount of moisture in the seed is the minimum amount of moisture needed for survival and germination, and reducing the moisture will damage the seed embryo. Thus, by using cryopreservation technology and applying pretreatment without reducing moisture, the seeds were collected from four different regions and stored in the cryopreservation bank of the Research Institute of Forests and Rangelands in Iran, in order to preserve this species for long term.
    Keywords: Cryoprotectant, genome storage, resuscitation, Sweet cherry
  • S. Attar Roshan *, R.A. Pourrostami, A. Zare, S. Katebifar Pages 382-396
    Due to its variety of attractions, Jahan Nama forest park is one of the essential tourist attractions in the Alborz Province, Iran. Therefore, studying recreational value can support prediction of the requirements and shortages, which leads to tourism development. This study aimed at determining the recreational value of Jahan Nama forest park and visitors´ willingness to pay by using a conditional valuation method and a two-dimensional dual choice questionnaire. The statistical sample consisted of 350 forest park visitors who were selected based on available sampling method. The logit model was used to investigate the effect of explanatory variables on the rate of visitors' willingness to pay. The results showed 74.9% of the respondents were willing to pay for recreational use of the forest park, with an average willingness to pay of 15,781.6 IRR for recreational values per visit. The total annual recreational value was estimated to be 10,258,040,000 IRR. The variables of the proposed rate of payment, age and the cost of transportation per visit were negatively affective, whereas park quality, marital status, duration of reading per week, environmental attitude, education, income and gender, had a positive effect on willingness to pay were positively influential. The results showed that people are aware of the importance of forest parks and natural environments, with a significant willingness to pay that can support officials in forest park planning and management.
    Keywords: Alborz province, Recreational value, tourism, visitor
  • K. Manouchehri *, M.R. Kavosi, M. Pourhashemi, M. Babanezhad Pages 397-408

    Forest decline is the result of the interaction of factors such as climate, especially the occurrence of drought and early frost, tree age, habitat quality, pests and diseases, and the phenomenon of dust. The aim of this study was to measure the amount of dust particles deposited on oak in a forest stand in Ilam province and to investigate the biological characteristics of healthy trees and trees hosting oak charcoal disease. In order to measure biochemical traits, study of antioxidant activity and enzymes, amount of dry dust deposition on the leaf, random sampling was performed from different parts of the crown of each rootstock. On the leaves, sampling was randomly selected from different parts of the crown. The mean dry dust deposited per unit area of oak leaves for healthy and diseased trees during three sampling periods was 0.21 to 0.26 mg / cm. The amount of chlorophyll a, b, total and carotenoids in healthy and diseased trees was significantly different. 0.038, 0.06, 0.1 and 0.14 in healthy trees, respectively, more than 0.3, 0.05, 0.08 and 0.12 in diseased trees. Also, the amount of antioxidants and catalase in healthy trees were 56.9 and 0.01, respectively, with a significant difference greater than the diseased trees of 42.8 and 0.008. The amount of phenol and flavonoids in diseased trees (169.9 and 47.8) is more than healthy trees (114.5 and 36.6).

    Keywords: chlorophyll, carotenoids, Dry sediment, phenol, flavonoids
  • M. Foshat *, H. Akbari, E. Abdi, Sh. Ghalandarayeshi, F. Giadrossich Pages 409-422

    The extent to which plants can protect soil largely depends on the biotechnical characteristics of their root system. One of these characteristics is the root distribution pattern in the soil or the Root Area Ratio (RAR). The aim of this study was to investigate the effect of altitude on the root spatial distribution of Caucasian alder (Alnus subcordata C. A. Mey.)trees in lower, middle and upper altitudes in the Neka-Zalmrud forestry plan in the Mazandaran province, Iran. At each site, seven trees were completely randomly sampled. In order to investigate and measure RAR, two soil profiles were dug at both up and down sides of tree samples (with 50×100 cm2 dimensions) using the profile trench method at the horizontal distance of 0.5 and 1.5 m from the tree stem. On wall trenches, 10 cm horizons were identified, on which all intersecting roots were measured and RAR was calculated in each horizon. At all three altitudes, RAR decreased exponentially with increasing depth and distance from the tree. The results of ANCOVA showed that the distribution of roots at all three altitudes was significantly different. In overall, the density of the roots increased along with increasing altitude above sea level. Higher percentages of RAR in some locations at lowland heights were probably due to limited soil depth at this height.

    Keywords: Bioengineering, Root Area Ratio, wall trench method
  • A. Hematzadeh, O. Esmailzadeh *, S.Gh. Jalali, M.H. Mirjalili, H. Yusefzadeh Pages 423-435
    In this study, the diversity of morphological traits of needle in male and female yew (Taxus baccata L.) along the topographic and longitude gradients in the Hyrcanian forests was studied. To this aim, a total of 580 needles from 58 trees were measured in three sites (Amlash, Gazu and Afratakhteh) along the longitudinal gradient of the Hyrcanian forests. A hierarchical or nested analysis of variance was used to assess influencing sex and site on the 6 measured morphological traits of needles. In addition, Duncan's test was used for multiple comparisons of means. Furthermore, principal component analysis (PCA) was used to determine the most important traits and environmental factors in differing sites. Results showed that variation of morphological traits of yew needles is only affected by site factor. However, the influence of sex was not significantly assessed. Results also showed that most morphological traits of yew needles except the form factor were highest in Gazu site that comprised moderate slopes, northern aspects, faced northern humid air and experienced higher growing season due to lower elevation. Generally, morphological traits of yew needles were lowest in Amlash site, which included steep slopes (loss of soil depth) and western aspects (decrease in relative humidity). Yew trees in Afratakhteh site showed intermediate values. Our results imply that sites with cool summers and higher relative air humidity (settling in the humid northern valleys) provide more favorable growth conditions to morphological traits of yew needles compared with sites with higher average annual rainfall across the Hyrcanian forests.
    Keywords: Geographical gradient, Morphology, sexual dimorphism, topographical features