فهرست مطالب

اندیشه و رفتار در روان شناسی بالینی - پیاپی 57 (پاییز 1399)

نشریه اندیشه و رفتار در روان شناسی بالینی
پیاپی 57 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه علی وردیلو*، جمشید جراره صفحات 7-16

    خودکارآمدی را باور یک فرد به توانایی در داشتن یک رفتار یا انجام یک کار خاص به صورت موفقیت آمیز می دانند. مطالعات بسیاری نشان داده اند باورهای خودکارآمدی بسیاری از کارکردهای شخصی را تحت تاثیر قرار می دهند و افرادی که خودکارآمدی بالاتری دارند، از سلامت روان بهتری برخوردار هستند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی هیپنوتراپی شناختی بر خودکارآمدی بود. برای این منظور، طی یک پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل 14 دانشجوی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران از طریق فراخوان و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. مداخله در 8 جلسه به مدت 4 هفته (2جلسه ارزیابی و 6 جلسه درمان) روی گروه آزمایش صورت گرفت. گروه ها قبل و بعد از انجام مداخله، از نظر خودکارآمدی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد هیپنوتراپی شناختی تاثیر معناداری بر افزایش خودکارآمدی دانشجویان دارد (05/0<p). نتایج این پژوهش از تاثیر  هیپنوتراپی شناختی در ارتقای سطح خودکارآمدی دانشجویان، حمایت می کند

    کلیدواژگان: هیپنوتراپی شناختی، خودکارآمدی، دانشجویان
  • مینا سلطانی، بتول صالحی*، مالک بسطامی کتولی صفحات 17-26

    اختلال های خوردن جزء زیان بارترین بیماری های روان پزشکی هستند که با بیماری های پزشکی و روان شناختی مهمی همراه هستند و موجب هزینه های شخصی، خانوادگی و اجتماعی چشمگیری می گردد. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی راهبردهای شناختی تنظیم هیجان سازگارانه و ناسازگارانه در بین کمال گرایی و علایم اختلال خوردن افراطی دختران دانشجو بود. برای این منظور، طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی 214 نفر از دختران دانشجوی شهر اصفهان به صورت نمونه در دسترس انتخاب و از نظر کمال گرایی، تنظیم شناختی هیجان و خوردن افراطی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل مسیر حاکی از برازش مناسب مدل پژوهش بود. همچنین نشان داده شد مسیر مستقیم متغیر کمال گرایی به متغیر علایم اختلال خوردن افراطی (218/0T= ،016/0=β) معنادار نبود اما این متغیر توانست از طریق متغیر میانجی تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه بر علایم اختلال خوردن افراطی تاثیر بگذارد (001/0p= ،166/0=β). بر اساس نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود به نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه در رابطه بین کمال گرایی و علایم اختلال خوردن افراطی توجه شود و درمانگران این مولفه را در کاربست درمانی خود بگنجانند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، اختلال خوردن افراطی، کمال گرایی، دختران
  • پروانه رویتوند غیاثوند*، مریم اسماعیلی نسب، عماد اشرفی صفحات 27-35
    با توجه به نقش پررنگ خانواده در سلامت روانی کودک، پیش بینی عوامل مبتنی بر خانواده منطقی به نظر می رسد زیرا خانواده به عنوان یک سیستم اجتماعی- فرهنگی تلقی می شود که به عنوان سیستم اجتماعی فرهنگی دارای مجموعه ای از قواعد است؛ به طوری که تاثیر خانواده روی اعضا تا حدی است که بسیاری از محققین آن ها را ریشه اصلی بروز اختلال ها می دانند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب کودکان بر اساس واکنش والدین به احساسات منفی آن ها با توجه به نقش میانجی گری تنظیم هیجان بود. برای این منظور طی یک پژوهش از نوع همبستگی 232 نفر از کودکان پیش دبستانی شهر تهران و والدین آن ها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر علایم مرضی کودکان، مقابله با هیجانات منفی کودکان و تنظیم هیجان مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون های بوت استراپ و سابل نشان داد واکنش والدین به احساسات منفی کودکان به واسطه تنظیم هیجانات بر اضطراب کودکان تاثیر می گذارد. همچنین واکنش والدین، اضطراب و تنظیم هیجان را پیش بینی می کرد و تنظیم هیجان نیز اضطراب کودکان را پیش بینی می کرد. به نظر می رسد همان طور که واکنش والدین به هیجانات منفی کودکان در اضطراب کودکان نقش دارد، تنظیم هیجانی کودکان نیز نقش مهمی در بروز اضطراب آن ها دارد. می توان انتظار داشت وجود تنظیم هیجانی مناسب در کودکان مانعی در برابر واکنش نامناسب والدین و  اضطراب ناشی از آن باشد.
    کلیدواژگان: واکنش والدین، احساسات منفی کودکان، تنظیم هیجان، اضطراب کودکان
  • مرضیه هاشمی*، شکوه السادات بنی جمالی، زهره خسروی صفحات 37-46
    اختلال بیش فعالی و نقص توجه یکی از شایع ترین مشکلات کودکان و نوجوانان است. رفتار این کودکان پیچیده و پر تعارض است. این اختلال سبب تخریب زندگی فرد می شود. هزینه های اجتماعی این اختلال نیز بسیار بالاست. بنابراین اقدام به موقع جهت رفتار این مبتلایان امری ضروری است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازی درمانی کوتاه مدت بر کاهش نشانه های هیجانی، رفتاری و اجتماعی در کودکان دارای اختلال بیش فعالی و نقص توجه بود.  برای این منظور طی یک پژوهش تک آزمودنی و به شیوه تک خط پایه، شش کودک 7 تا 10 ساله که دارای نشانه های بیش فعالی و نقص توجه بودند به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. بازی درمانی کوتاه مدت به مدت 10 جلسه با شرکت کنندگان اجرا شد. آزمودنی ها در فرایند مداخله و مرحله پیگیری از نظر مشکلات رفتاری مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل درون موقعیتی و بین موقعیتی تحلیل شدند. نتایج نشان داد  بازی درمانی کوتاه مدت در کاهش نشانه های هیجانی، رفتاری و اجتماعی کودکان دارای اختلال بیش فعالی و نقص توجه موثر است. بنابراین، می توان بازی درمانی کوتاه مدت را به عنوان مداخله ای مناسب در کاهش نشانه های هیجانی، رفتاری و اجتماعی در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه به کار برد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی کوتاه مدت، اختلال بیش فعالی و نقص توجه، هیجانی، رفتاری و اجتماعی
  • ایلناز سجادیان، عاطفه خلیلیان*، غلامرضا منشئی صفحات 47-56

    اعتیاد یکی از مشکلات جوامع بشری است که مشکلات فردی، خانوادگی، اجتماعی، اخلاقی، فرهنگی، اقتصادی و بهداشتی زیادی ایجاد کرده است. هدفاین پژوهش، تدوین راهنمای درمان انگیزش‎افزایی و مقایسه اثربخشی آن با درمان فعال سازی رفتاری در مبتلایان به سومصرف مواد بود. برای این منظور طی یک پژوهش ترکیبی به منظور تدوین بسته درمان انگیزش افزایی از روش کیفی تحلیل مضمون قیاسی استفاده شد. توافق تخصصی برای بسته درمانی بالاتر از 9% به دست آمد. پس از تدوین بسته، طی یک مطالعه مقدماتی اعتبار اولیه اجرایی این بسته تایید شد. سپس طی یک پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل، 45 فرد مبتلا به سومصرف مواد به شیوه هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل 15 نفری گمارده شدند. درمان انگیزش افزایی طی 8 جلسه و درمان فعال سازی رفتاری طی 10 جلسه روی گروه های آزمایشی اجرا شد. گروه ها در ابتدا و انتهای درمان، از نظر شدت اعتیاد مورد ارزیابی قرار گرفتند.نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد درمان انگیزش افزایی و  فعال سازی رفتاری هر دو موجب کاهش شدت اعتیاد افراد مبتلا به سومصرف مواد می شوند و جهت تاثیرگذاری بر جنبه های مختلفی از زندگی این افراد سودمند هستند.

    کلیدواژگان: راهنمای درمان انگیزش افزایی، فعال سازی رفتاری، شدت اعتیاد، سومصرف مواد
  • فرشته چنگیزی*، معصومه آزموده، شعله لیوارجانی، شهرام واحدی صفحات 57-66

    افسردگی در کودکان و نوجوانان به دلیل و ایجاد اختلال در کارکردهای مختلف اجتماعی، تحصیلی، حرفه ای و غیره، شیوع آن موضوعی است که به توجه جدی نیاز دارد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر روایت درمانی گروهی بر بهبود علایم افسردگی و بازده های هیجانی در دانش آموزان دارای نشانگان افسردگی بود. برای این منظور در طی یک  پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل، 40 نفر از دانش آموزان با نشانگان افسردگی، ساکن شهر تبریز به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره، آزمایش و کنترل کارگماری شدند. علایم افسردگی و بازده های هیجانی آزمودنی ها قبل و بعد از اتمام مداخله مورد ارزیابی قرار گرفت. مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر روایت درمانی گروهی بر روی گروه آزمایش در 16 جلسه اجرا شد. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد فرایند جلسات مداخلات برنامه ذهن آگاهی مبتنی بر روایت درمانی گروهی باعث بهبود علایم افسردگی و بازده های هیجانی در دانش آموزان دارای نشانگان افسردگی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است. با توجه نتایج به دست آمده از این پژوهش، می توان از برنامه مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر روایت درمانی گروهی به عنوان یک برنامه مداخله ای موثر در بهبود علایم افسردگی و بازده های هیجانی در دانش آموزان دارای نشانگان افسردگی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، بازده های هیجانی، ذهن آگاهی مبتنی بر روایت درمانی
  • نجمه غلامی*، اسما آزادی، علیرضا بخشایش صفحات 67-75
    یکی از بحرانی ترین دوره های زندگی دوره ی بلوغ است. بلوغ پدیده ای طبیعی در روند تکاملی زندگی هر فرد است. دورانی که طی آن فرد شاهد انواع تغیرات جسمی و روان شناختی در وجود خود می شود. توسعه تغییرات فیزیکی مرتبط با بلوغ، زودتر از زمان معمول، تحت عنوان بلوغ زودرس شناخته می شود. ظهور این پدیده با ایجاد چالش های جدی برای فرد همراه است. هدف این پژوهش، بررسی تجربه زیسته دختران از بلوغ زودرس بود. به همین منظور 8 نفر از دخترانی که بلوغ زودرس را تجربه کرده بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا داده ها ثبت و کدگذاری شده و سپس با استفاده از روش کلایزری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که بلوغ زودرس  باعث ایجاد چالش های مضاعفی در زمینه های جسمی، روانشناختی و اجتماعی مانند فشار نقش، تعلیق، عزت نفس شکننده می شود. می توان نتیجه گرفت که بلوغ زودرس در دختران با ایجاد چالش های جسمی و روانی همراه است. در مطالعه حاضر نشان داده شد که مشکلات روانی میتواند از مشکلات جسمی پیشی بگیرد و چالش های بیشتری را برای افراد ایجاد کند و حتی در بزرگسالی نیز برای فرد حل نشده، باقی بماند.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، بلوغ زودرس، دختران
  • لیلی وکیلیان، مرتضی ترخان*، جواد خلعتبری صفحات 77-84

    درد مزمن، وضعیتی تحلیل برنده است که فرد دردمند را نه تنها با فشار ایجاد شده به وسیله درد، بلکه با بسیاری از عوامل تنیدگی زای مستمر مواجه می سازد و وجوه گوناگون زندگی وی را تحت تاثیر قرار می دهد و زندگی فرد را مختل می کند. هدف این پژوهش، پیش بینی ناگویی هیجانی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و کمال گرایی با نقش میانجیگری انعطاف پذیری شناختی در بیماران مبتلابه درد مزمن بود. برای این منظور از بین بیماران مبتلا به درد مزمن مراجعه کننده به بیمارستان های شهر تهران 300 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر ناگویی هیجانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، کمال گرایی و انعطاف پذیری شناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد انعطاف پذیری شناختی بر ناگویی هیجانی به میزان 23/0 تاثیر منفی دارد (05/0 > p). از بین حوزه های طرحواره های ناسازگار اولیه تنها حوزه محدودیت های مختل در تبیین واریانس ناگویی هیجانی، به میزان 13/0 به صورت مثبت تاثیر دارد (01/0> p). دیگر یافته پژوهش نشان داد کمال گرایی غیرانطباقی در تبیین واریانس ناگویی هیجانی به میزان 279/0- تاثیر دارد (01/0> p) و کمال گرایی انطباقی در تبیین واریانس انعطاف پذیری شناختی به میزان 139/0 تاثیر دارد (05/0 > p). نهایتا اثر غیرمستقیم، کمال گرایی انطباقی با ضریب تاثیر 035/0- بر ناگویی هیجانی از طریق انعطاف پذیری شناختی معنادار است (05/0 > p).

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، کمال گرایی، انعطاف پذیری شناختی، درد مزمن
|
  • Masoomeh Aliverdilou *, Jamshid Jarareh Pages 7-16

    Self-efficacy is defined as a person's belief in the ability to successfully perform a particular behavior or task. Many studies have shown that self-efficacy beliefs affect many personal functions, and people with higher self-efficacy have better mental health. The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive hypnotherapy on self-efficacy. For this purpose, during a quasi-experimental study with pre-test, post-test and control group, 14 students of Shahid Rajaee Teacher Training University of Tehran were selected by call and convenience sampling method and were randomly assigned to control and experimental groups. The intervention was performed on the experimental group in 8 sessions for 4 weeks (2 evaluation sessions and 6 treatment sessions). The groups were evaluated for self-efficacy before and after the intervention. The results of analysis of covariance showed that cognitive hypnotherapy has a significant effect on increasing students' self-efficacy (P <0.05). The results of this study support the effect of cognitive hypnotherapy in improving the level of self-efficacy of students.

    Keywords: Cognitive Hypnotherapy, Self-efficacy, Students
  • Mina Soltani, Batol Salehi *, Malek Bastami Katuli Pages 17-26

    Eating disorders are among the most harmful psychiatric disorders, associated with important medical and psychological illnesses that cause significant personal, family, and social costs. The aim of the present study was to determine the mediating role of adaptive and maladaptive cognitive emotion regulation strategies on perfectionism and symptoms of binge eating disorder in female college students. In this respect, a descriptive-correlational study was performed and 214 female college students in Isfahan city were selected through the convenience sampling method and investigated in terms of perfectionism, cognitive emotion regulation, and binge eating. The results of the path analysis indicated that the research model was appropriate. It was also shown that the direct path of the perfectionism variable was not significant to the variable of binge eating disorder symptoms (β = 0.016, T = 0.218), but this variable was able to affect the symptoms of binge eating disorder through the mediating variable of maladaptive cognitive emotion regulation (β = 0.166, P = 0.001). Based on the results of the present study, it is suggested to consider the mediating role of maladaptive cognitive emotion regulation in the relationship between perfectionism and symptoms of binge eating disorder and therapists need to incorporate this component in their therapeutic application.

    Keywords: emotion regulation, Binge-Eating Disorder, perfectionism, female
  • Parvaneh Roitvandghiasvand *, Maryam Esmaeilinasab, Emad Ashrafi Pages 27-35
    Given the prominent role of the family in the mental health of child, it seems reasonable to predict family-based factors because the family is considered as a socio-cultural system that has a set of rules; So that the impact of family on members is such that many researchers consider them as a main cause of disorders. The aim of this study was to predict children's anxiety based on parents' reactions to their negative emotions with mediating role of emotion regulation. In this respect, a descriptive-correlational study was performed and 232 preschool children and their parents in the city of Tehran were selected through the convenience sampling method and investigated in terms of children's anxiety symptoms, coping with children's negative emotions, and emotion regulation. Multiple regression analysis and Bootstrap and Sable tests showed that parents' reaction to children's negative emotions affects children's anxiety by emotion regulation. Parents' reaction also predicted anxiety and emotion regulation, and emotion regulation predicted children's anxiety as well. It seems that just as parents' reaction to children's negative emotions play a role in children's anxiety, so does children's emotion regulation play an important role in their anxiety. It can be expected appropriate emotion regulation in children is as a barrier to parents' inappropriate reaction and anxiety caused by it.
    Keywords: Parents' reaction, children's negative Emotions, emotion regulation, children's anxiety
  • Marzie Hashemi *, Shkoh Alsadat Bani Jamali, Zohreh Khosravi Pages 37-46
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder is one of the most common problems in children and adolescents. The behavior of these children is complex and controversial. This disorder can ruin person's life. The social costs of this disorder are also very high. Therefore, timely action is necessary for the behavior of these patients. The aim of this study was to investigate the effect of short-term play therapy on reducing emotional, behavioral and social symptoms in children with attention deficit hyperactivity disorder. For this purpose, in a single-subject study using a single-line method, six children aged 7 to 10 years who had symptoms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder were selected by convenience sampling method. Short-term play therapy was performed for 10 sessions with participants. Subjects were examined for behavioral problems in the intervention process and follow-up stage. Data were analyzed by within- condition and between-condition. The results showed that short-term play therapy is effective in reducing emotional, behavioral and social symptoms in children with attention deficit hyperactivity disorder. Therefore, short-term play therapy can be used as an appropriate intervention to reduce emotional, behavioral, and social symptoms in children with attention deficit hyperactivity disorder.
    Keywords: short-term play therapy, attention deficit hyperactivity disorder, Emotional, behavioral, social
  • Ilnaz Sajjadian, Atefe Khaliliyan *, GholamReza Manshaee Pages 47-56

    Addiction is one of the issues of human societies that has created a lot of   individual, social, moral, cultural, economical and health problems. The purpose of this study was to develop a guide of motivational enhancement therapy and compare its effectiveness with behavioral activation treatment among substance abuse patients. For this purpose in a combined research, in order to develop a motivational enhancement therapy guide qualitative method of deductive content analysis was used. Specialized agreement was obtained for treatment guide above %90.  After the formulation of the package in a preliminary study the operational validity of the package was confirmed. Then during a quasi-experimental study with pre- test, post- test   and control group were selected 45 people with substance abuse in a targeted manner and randomly in two experimental groups and one control group of 15 individuals were assigned. Motivational enhancement therapy over 8 sessions and behavioral activation treatment over 18 session was performed on experimental groups. at the beginning and end of treatment were assessed for their severity of addiction .The results of covariance analysis showed that motivational enhancement therapy and behavioral activation treatment booth reduce the severity of addiction in people with substance abuse and  to influence different aspects of life these people are useful.

    Keywords: motivational enhancement treatment guide, behavioral activation, severity addiction, Substance Abuse
  • Fereshteh Changizi *, Msoomeh Azmoodeh, Sholeh Livarjani, Sharam Vahedi Pages 57-66

    Depression in children and adolescents due to disrupting various social, educational, professional, functions and etc, its prevalence is an issue that needs serious attention. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness based on narrative group therapy intervention program on improving depressive symptoms and emotional outcomes in students with depressive syndrome. For this purpose, during a quasi-experimental study with pre-test, post-test and control group, 40 students with depressive symptoms, living in Tabriz, were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two groups of 20, tested and controlled. Subjects' depressive symptoms and emotional outcomes were assessed before and after the intervention. Mindfulness based on narrative ‌ group therapy intervention was performed on the experimental group in 16 sessions. The control group did not receive any intervention. The results of analysis of ANOVA showed that the process of intervention sessions of mindfulness program based on group narrative therapy improved depressive symptoms and emotional outcomes in students with depressive syndrome in the experimental group compared to the control group. According to the results of this study, a mindfulness based on narrative group therapy intervention program can be used as an effective intervention program to improve depressive symptoms and emotional outcomes in students with depressive syndrome.

    Keywords: depression, Emotional efficiencies, Mindfulness based on narrative therapy
  • Najmeh Gholami *, Asma Azadi, Aloreza Bakhshayesh Pages 67-75
    One of the most critical periods of life is puberty, which is a natural phenomenon in the evolutionary process of each person's life. During puberty, the child experiences a variety of physical and psychological changes. The development of physical changes associated with puberty, earlier than usual, is known as precocious puberty which poses serious challenges for the individual. The aim of this study was to investigate the lived experience of girls from precocious puberty. So, eight girls who experienced precocious puberty were selected by convenience sampling method and studied using semi-structured interviews. Sampling was continued until data saturation. In order to analyze the data, the data were first recorded and coded and then analyzed using the colaizzi method. The results of this study indicate that precocious puberty poses additional challenges in physical, psychological and social fields such as role pressure, suspension, and fragile self-esteem. It can be concluded that premature puberty in girls is associated with physical and psychological challenges. In the present study, it was shown that mental problems can go beyond physical problems and create more challenges for people and remain unsolved even in adulthood.
    Keywords: lived experience, precocious puberty, girls
  • Lily Vakilian, MORTEZA TARKHAN *, Javad Khalatbari Pages 77-84

    Chronic Pain is a weakening condition which not only exposes the person suffering to stress due to pain, but also encounters him or her with continuous tension and influences various aspects of his or her life and disturb it. The aim of the study, was prediction of Alexithymia based on early Maladaptive Schemas and Perfectionism with the Mediating role of Cognitive Flexibility in people with Chronic Pain. For this purpose, from the patients with Chronic Patients who have referred to Tehran hospitals, 300 people were chosen be convenience sampling and assessed regarding Alexithymia, Early Maladaptive Schemas, Perfectionism, and cognitive flexibility. Results of route analysis showed Cognitive Flexibility with the rate of 0.23 has negative effect on Alexithymia (p < 0.05). Among the areas of early Maladaptive Schemas, only the area of disrupted limitations in explanation of Alexithymia variance has 0.13 positive effect (p < 0.01). Another finding of the study showed that Maladaptive Perfectionism has the rate of -0.279 effect in explanation variance of Alexithymia (p < 0.01); and Adaptive Perfectionism in explanation of Cognitive Flexibility variance, has effect with the rate of 0.139 (P < 0.05). Ultimately, indirect effect of Adaptive Perfectionism with the effect rate of -0.035 on Alexithymia through Cognitive Flexibility is meaningful (P < 0.05).

    Keywords: Alexithymia, early maladaptive schemas, perfectionism, Cognitive Flexibility, chronic pain