فهرست مطالب

فصلنامه طب مکمل
سال دهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ساغر کتابچی*، مریم پاپری مقدم فرد صفحات 296-307
    هدف

     کروناویروس ها، ویروس هایی هستند که غالبا با علایمی شبیه سرماخوردگی، عوارض حادی را در سیستم تنفسی ایجاد می کنند.تعدادی از آن ها مانند سارس و مرس در چند سال اخیر و کووید 19 از ژانویه 2019 باعث مرگ هزاران انسان و اپیدمی های بزرگ و مورد آخر پاندومی شده اند. هدف از این تحقیق، مروری بر فهرست گیاهان دارویی رایج در ایران، معرفی ترکیبات ضدویروسی آن ها به ویژه کروناویروس ها و نیز نقش آن ها در تقویت سیستم ایمنی بدن به منظور پیشگیری و کنترل آن ها بود.

    روش ها

    این مطالعه مروری با استفاده از کلیدواژه های مناسب که دربردارنده عناوین گیاهان دارویی، کووید 19، کروناویروس ها، سارس و مرس، سارس کووید 2 و PEDV بودند مقالات مرتبط را به دو زبان فارسی و انگلیسی از پایگاه های اطلاعاتی آی اس آی، اسکوپوس، پابمد، ساینس دایرکت، گوگل اسکالر، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مگ یران و ایران مدکس بدون محدودیت زمانی تا سال 2020 مورد بررسی قرار داد و نهایتا 51 مقاله انتخاب شد.

    یافته ها

    بررسی های انجام شده نشان داد 10 گیاه بر اعضای خانواده کروناویروس اثر ضدویروسی نشان داده اند که گیاهان زنجبیل، خولنجان، دارچین، سیاهدانه، گریپ فروت (پوست) و سرخارگل بر کووید 19 موثر بوده اند. گیاهان آقطی، جینسینگ، آلویه ورا، گون و آویشن شیرازی نیز به عنوان ا رتقادهنده سیستم ایمنی و عامل موثر در پیشگیری از ابتلا به بیماری ویروسی معرفی شده اند.

    نتیجه گیری

    مهار تکثیر ویروس ها یکی از راهکارهای رایج در داروهای ضدویروسی است، ولی ترکیبات طبیعی معمولا با اختلال در پروتئین های کلیدی و فاکتورهای ویرولانس ویروس ها، با آن ها مقابله می کنند. بنابراین استفاده از ترکیبات موثر این گیاهان ضد کروناویروس می تواند ایده ای برای تولید داروهای موثر علیه ویروس ها به خصوص کووید 19 باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، سارس، مرس، ترکیبات طبیعی، گیاهان درمانی
  • مریم پورمحمدی، زهرا تقربی*، خدیجه شریفی، زهرا سوکی، فاطمه زارع جوشقانی صفحات 308-327
    هدف

     یکی از مشکلات رایجی که منجر به افت کیفیت خواب در سالمندان می شود، کمردرد است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر اوریکولوتراپی (طب فشاری گوش) بر کیفیت خواب سالمندان مبتلا به کمردرد مزمن، طراحی و اجرا شد.

    روش ها

    این کارآزمایی بالینی یکسو کور روی هفتاد سالمند مبتلا به کمردرد مزمن در کاشان در سال 1398 انجام شد. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و پس از اخذ رضایت آگاهانه کتبی از آن ها به صورت تصادفی سازی بلوکی به دو گروه مداخله و شم اختصاص داده شدند. در گروه مداخله روی نقاط شن من، سیمپاتتیک، ساب کورتکس و کمری لاله گوش و در گروه شم روی نقاطی که با کمردرد ارتباط نداشتند، فشار اعمال شد. پرسش نامه های پیتزبرگ و مک گیل در شروع مطالعه، پایان مداخله و یک ماه پس از آن تکمیل شدند. داده های 62 سالمند (در گروه شم 29 و در گروه مداخله 33 نفر) بر اساس طرح از پیش تعیین شده و داده های مربوط به کل نمونه ‍ ها به صورت قصد درمان با استفاده از آنالیز کوواریانس و واریانس با اندازه های تکراری تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین دو گروه از نظر طول مدت بیماری تفاوت معنا دار وجود داشت (012/P=0). اثر متقابل زمان و مداخله بر کیفیت خواب معنا دار گزارش شد (0001/P<0). کیفیت خواب در گروه مداخله، در پایان آن و همچنین یک ماه پس از آن به طور معنا دار نسبت به گروه شم بهتر بود (0001/P<0). آنالیز درون گروهی در گروه مداخله، برخلاف گروه شم بین کیفیت خواب در سه مقطع زمانی مورد بررسی، تفاوت معناداری را گزارش کرد (0001/P<0). 

    نتیجه گیری

    اوریکولوتراپی می تواند سبب بهبود کیفیت خواب در سالمندان مبتلا به کمردرد مزمن شود. این روش به عنوان درمان مکمل در مراقبت از سالمندان مبتلا به کمردرد مزمن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اوریکولوتراپی، کمردرد، خواب، سالمندی، درد مزمن
  • بهاره حیدری، محسن غفرانی، محمدابراهیم بهرام* صفحات 328-339
    اهداف

     تولید گونه های اکسیژن فعال در ورزش، سبب بروز استرس اکسایشی شده و با ایجاد اختلال در موازنه اکسیدان ها و آنتی اکسیدان ها، اثرات مخربی را در سلول ها به وجود می آورد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر سه نوع ماساژ ورزشی بر مقادیر سرمی مالون دی آلدیید، گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز متعاقب یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده ساز بود.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 48 نفر از دختران فوتسالیست شهر زاهدان با دامنه سنی 17 تا 22 سال به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه ماساژ سویدی، روسی، تایلندی و کنترل (هر گروه دوازده نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی، یک جلسه تمرین وامانده ساز آزمون بروس بود. مقادیر سرمی مالون دی آلدیید، گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز از چهار گروه قبل و بلافاصله بعد از تمرین و پس از اجرای ماساژ سویدی (مالش طولانی، با فشار و ضربه زدن با دست)، روسی (فشار متوسط تا زیاد) و تایلندی (اعمال فشار روی نقاط خاصی از بدن) توسط ماساژور اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر در سطح معنا داری 05/P≤0 انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که در هر سه نوع ماساژ کاهش معنا دار میزان سرمی مالون دی آلدیید (0/8± 0/22)، افزایش معنا دار گلوتاتیون پراکسیداز (0/46± 1/84) و سوپراکسید دیسموتاز (2/86±10/02) را متعاقب یک جلسه تمرین وامانده ساز به همراه داشت (0/001=P)، اما در گروه کنترل اختلاف معنا داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ماساژ روسی، تایلندی و سویدی می تواند در دوره بازیافت پس از فعالیت ورزشی وامانده ساز بر ظرفیت شاخص اکسایشی مالون دی آلدیید و آنزیم های آنتی اکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: ماساژ، مالون دی آلدئید، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، تمرین وامانده ساز
  • سید امیرحسین لطیفی، علیرضا نیک نفس* صفحات 340-353
    هدف

     آلودگی با کرم های بیماری زای انگلی از شایع ترین بیماری های عفونی بین مردم کشورهای جهان است و امروزه با توجه به عفونت های انگلی مقاوم به درمان، عوارض دارویی و بروز بیماری های نوپدید و ایمونولوژیک، توجه به دیدگاه ها و تجربیات درمانی حکمای طب سنتی ایرانی ضروری تر به نظر می رسد.

    روش ها

    این پژوهش، یک مطالعه مروری کتابخانه ای است. مباحث مرتبط با بیماری های انگلی و کرم ها در کتاب قانون ابن سینا مورد بررسی، از نوع آنالیز محتوا، قرار گرفته و رویکرد ابن سینا در درمان آن بر اساس الگوی تجویز منطقی دارو (Rational prescribing) بوده است.

    یافته ها

    اطلاعات مستخرج از مهم ترین منابع طب ایرانی و عمدتا کتاب قانون در مورد بیماری های انگلی، دسته بندی شده و نشان داده شد که رویکرد ابن سینا در درمان بیماری های انگلی، تصمیم گیری بر اساس الگوی حل مسئله با توجه به جمع بندی شرایط نهایی بیمار از نظر تعیین شدت و اولویت بندی اسباب و علل صورت پذیرفته و از شخصی به شخص دیگر متفاوت است.

    نتیجه گیری

    آگاهی نسبت به یافته های این مطالعه مشتمل بر اسباب و علل ایجاد بیماری و دسته بندی علایم بالینی از نظر طب ایرانی، انواع داروهای گیاهی و طبیعی و روش های متنوع تجویز آن ها با رعایت اصول حفظ الصحه در کنار روش های تشخیصی و درمانی طب کلاسیک می تواند در کنترل و پیشگیری این بیماری موثر و همچنین به عنوان بستری جهت پژوهش های بعدی باشد.

    کلیدواژگان: دیدان، کرم، انگل، تجویز منطقی دارو، طب سنتی ایرانی
  • طاهره بلوچی بیدختی، ابوالفضل قدیمی فر، رسول سلیمانی مقدم* صفحات 354-367
    هدف

     از شایع ترین روش های درمانی در بیماران کلیوی، همودیالیز است. برای انجام این کار ورود مکرر سوزن به رگ الزامی است. بیماران تحت درمان با همودیالیز در معرض استرس و درد ناشی از حدود 300 بار سوراخ شدن فیستول شریانی وریدی خود در سال هستند. که بیش از یک پنجم بیماران همودیالیزی این درد را غیر قابل تحمل بیان می کنند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر طب فشاری روی نقطه SP6 و ST36 بر میزان درد ناشی از جای گذاری سوزن فیستول در بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی دوسوکور است که در سال 1395 در شهر مشهد روی 90 بیمار همودیالیزی دارای فیستول شریانی وریدی انجام شد. این افراد به طور تصادفی در سه گروه ماساژ نقطه SP6، ماساژ نقطه ST36 و کنترل قرار گرفتند. داده ها پس از کسب رضایت نامه کتبی، به وسیله پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس دیداری درد VAS جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنف، کروسکال والیس، آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تی زوجی و کای اسکویر انجام شد.

    یافته ها

    در مقایسه میانگین اختلاف شدت درد قبل و بعد از مداخله در سه گروه، تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد (0/001>P)، به طوری که میانگین شدت درد قبل از مداخله به ترتیب در گروه SP6 ،ST36 و کنترل 18/93±54/47، 22/83 ±51/50 و 17/73±46/60 و بعد از مداخله به ترتیب 20/53±45/63، 20/01±40/20 و 19/05±51/87 بود که نشان دهنده کاهش درد در دو گروه طب فشاری و افزایش درد در گروه کنترل است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، ماساژ نقطه ST36 و نقطه SP6 روش موثری در تسکین درد ناشی از ورود سوزن به فیستول شریانی وریدی است و بنابراین به عنوان راهکار ایمن، ساده و ارزان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بیماری کلیوی، طب فشاری، درد، همودیالیز
  • ابوالفضل ره گوی، شهلا محمدزاده زرنکش، صدیقه سادات کسائی زادگان*، مهران نقی بیرانوند صفحات 368-379
    اهداف

     ارزیابی و مدیریت درد در بیمارانی که زیر دستگاه تنفس مصنوعی بوده و در بخش های مراقبت ویژه بستری اند، دشوار بوده و به تاخیر می افتد و این امر کمتر مورد توجه پزشکان و پرستاران قرار می گیرد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر موسیقی کلاسیک بر معیارهای فیزیولوژیک، مشاهده ای و رفتاری درد در بیماران غیرهوشیار بستری در بخش مراقبت های ویژه است.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود که در آن سی نفر از بیماران غیرهوشیار بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان شهدای هفتم تیر شهر تهران در سال 1398 به روش نمونه گیری در دسترس در دو گروه آزمایش وکنترل شرکت کردند. جهت شرکت بیماران در مطالعه، از همراهان آن ها رضایت نامه کتبی اخذ شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه مشخصات جمعیت شناختی و معیارهای فیزیولوژیک، مقیاس مشاهده ای درد (COPT) و مقیاس رفتاری درد (BPC) بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته ها

     میانگین±انحراف معیار سنی بیماران در دو گروه آزمایش و کنترل به ترتیب 14/01±40/33 و 15/70±46/00 بود. مقایسه میانگین±انحراف معیار معیارهای فیزیولوژیک قبل و بعد از مطالعه نشان داد که تفاوت آماری معناداری در معیارهای فیزیولوژیک به جز مقیاس هوشیاری گلاسکو، در دو گروه آزمایش و کنترل وجود نداشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد از موسیقی کلاسیک می توان در کاهش مقیاس مشاهده ای و رفتاری درد بیماران غیرهوشیار بستری در بخش مراقبت های ویژه استفاده کرد. به منظور تایید تاثیر موسیقی کلاسیک بر معیارهای فیزیولوژیک، انجام مطالعات وسیع تر و تکمیلی تر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: موسیقی، معیارهای فیزیولوژیک، درد، عدم هوشیاری، بخش های مراقبت ویژه
  • سجاد عباسی طادی، مهدیه صابری*، حسین اکبری صفحات 380-395
    هدف

     اختلالات خواب در پرستاران تاثیر قابل توجهی در نحوه ارایه مراقبت به بیماران دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین تاثیر طب فشاری نقطه شن من دست (HT7) بر کیفیت خواب پرستاران شاغل در بخش های اورژانس و مراقبت های ویژه بود.

    روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل، هشتاد پرستار شاغل در بخش های اورژانس و مراقبت های ویژه بیمارستان های شهر کاشان در دو گروه چهل نفره (آزمایش و کنترل)، پس از اخذ رضایت نامه کتبی، مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت مداخله طب فشاری در نقطه شن من هر دو دست روزانه دوبار در طی چهار هفته قرار گرفتند، ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها توسط پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ جمع آوری شدند. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 23و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی تی مستقل، من ویتنی، کای اسکویر و تی زوجی با سطح معنی داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج پیش آزمون نشان دهنده عدم وجود تفاوت آماری معنی دار بین میانگین نمره کیفیت خواب دو گروه آزمایش (1/96±6/94) و کنترل (3/57±7/53) بود (0/05P).

    نتیجه گیری

    طب فشاری در نقطه شن من دست ها کیفیت خواب پرستاران را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد؛ بنابراین می توان از این نوع طب فشاری در جهت بهبود کیفیت خواب پرستاران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: طب فشاری، نقطه شن من (HT7)، کیفیت خواب، پرستاران
  • یوسف شیرخانی، مقصود پیری*، محمدعلی آذربایجانی، حسن متین همایی صفحات 396-409
    هدف

     پیری سلول از مراحل مهم و اساسی در رفتار سلولی محسوب شده و باعث کاهش حجم عضلات و میوفیبریل ها می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرین مقاومتی به همراه مصرف ویتامین C بر بیان ژن های TERT ،TRF2 و قطر و تعداد میوفیبریل های عضله اسکلتی رت های نر ویستار مسن بود.

    روش ها

    تحقیق حاضر از نوع تجربی با گروه کنترل بود. 25 راس موش صحرایی نر نژاد ویستار با گروه سنی 24هفته ای (280-320 گرم) به صورت تصادفی در پنج گروه تقسیم شدند: گروه کنترل جوان، گروه سالمند+تمرین مقاومتی، گروه سالمند+ویتامین C لیپوزومال، گروه سالمند+تمرین مقاومتی+ویتامین C لیپوزومال و گروه کنترل دوران سالمندی. در گروه های دریافت کننده ویتامین C لیپوزومال، روزانه ویتامین C لیپوزومال به صورت گاواژ بر اساس کیلوگرم وزن بدن برای هر گروه تجویز شد. وزن متصل به دم به تدریج طی هشت هفته تمرین (هفته های اول و دوم 50 درصد، هفته های سوم و چهارم 50 درصد، هفته های پنجم و ششم 75 درصد و هفته های هفتم و هشتم تا 100 درصد از وزن کل) افزایش یافت. تمرینات سه تا پنج ست بین 8 تا 12 تکرار به مدت سه یا چهار روز در هفته انجام شد. به منظور بررسی بیان ژن های TERT و TRF2 در بافت عضله، از روش qPCR استفاده شد. از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نیز برای بررسی تفاوت بین گروهی و از آزمون تعقیبی توکی برای مشخص کردن محل اختلاف گروه ها استفاده شد.

    یافته ها

    افزایش سن باعث کاهش معنی دار بیان TERT ،TRF2، قطر و تعداد میوفیبریل در عضله اسکلتی موش های صحرایی شد (0/001=P). تمرین مقاومتی به همراه مصرف ویتامین C تاثیر معنی داری بر بیان TERTو TRF2 نداشت (05/P≥0)، اما باعث تغییر معنی دار قطر و تعداد میوفیبریل شد (0/001=P)

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین مقاومتی به همراه مکمل یاری ویتامین C در موش های صحرایی سالمند احتمالا باعث افزایش معنی دار تعداد و قطر میوفیبریل عضله اسکلتی شد، اما تغییر معنی داری در بیان TRF2 و TERT مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: ترانس کریپتاز معکوس تلومراز، عامل اتصال تکراری تلومریک 2، سالمندی، ورزش مقاومتی، ویتامین C
|
  • Saghar Ketabchi*, Maryam Papari Moghadamfard Pages 296-307
    Objective

     Coronaviruses often cause acute complications in the respiratory system with cold-like symptoms. A number of them, such as Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) and Middle East Respiratory Syndrome (MERS) and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) have killed thousands of people and have caused epidemics and pandemics. This review study aims to investigate the most common medicinal plants in Iran and introduce their natural products with antiviral effects on coronaviruses and strengthening the immune system in order to prevent and control them.

    Methods

     In this review study, a search was conducted in national and international databases such as Web of Science, Scopus, PubMed, Science Direct, Google Scholar, SID, MagIran and IranMedex by using keywords such as COVID-19, Coronaviruses, SARS, MERS, SARS-CoV-2, PEDV in both Persian and English for studies published until 2020, and finally 51 articles were selected.

    Results

     There are 10 plants with antiviral effects on members of the family Coronaviridae among which Ginger, Galangal, Cinnamon, Fennel flower, Grapefruit (peel), and Purple coneflower were effective on COVID-19. Elder, Ginseng, Aloe vera, Milkvetch, and Shirazi Thyme plants were effective in boosting the immune system and preventing viral diseases.

    Conclusion

     Inhibiting the replication of viruses is the common mechanism in antiviral drugs, but natural compounds usually counteract it by disrupting key proteins and virulence factors of viruses. Therefore, the use of the antiviral components of reported plants can be useful in producing drugs for these viruses, especially the one causing COVID-19.

    Keywords: COVID-19, SARS, MERS, Natural product, Phytotherapy
  • Maryam Pourmohammadi, Zahra Tagharrobi*, Khadijeh Sharifi, Zahra Sooki, Fatemeh Zare Joshaghani Pages 308-327
    Objective

     One of the common problems that leads to poor sleep quality in the elderly is low back pain. This study aims to evaluate the effect of auriculotherapy (ear acupressure) on the sleep quality of elderly people with chronic low back pain. 

    Methods

     This single-blind randomized clinical trial was conducted in 2019 on 70 older adults with chronic low back pain in Kashan, Iran, who were selected using a convenience sampling technique. After obtaining a written informed consent, they were assigned into intervention and sham groups using the block randomization method. In the intervention group, the pressure was applied to ShenMen, sympathetic, subcortex and low back points of the ear, while in the sham group, the pressure was applied to the points that were not associated with the low back pain. The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and McGill Pain Questionnaire (MPQ) were completed at the beginning of the study, at the end of intervention, and one month after the end of intervention. Six patients from the Sham group and 2 patients from the intervention group were excluded from the study. The data of 62 elderly (in sham group 29 and in intervention group 33) according to Per-Protocol (PP) and data of all samples as Intention to Treat (ITT) were analyzed using covariance analysis and repeated measures ANOVA. 

    Results

     There was a statistically significant difference between the intervention and sham groups in terms of the duration of disease at baseline (P=0.012). The interaction effect of time and group on the sleep quality was significant (P<0.0001). Sleep quality in the intervention group was significantly better than in the sham group at the end of the intervention and also during the one-month follow-up period (P<0.0001). Within-group comparison results reported a significant difference in the sleep quality between three evaluation times in the intervention group (P<0.0001).

    Conclusion

     Auriculotherapy can improve sleep quality in the elderly with chronic low back pain. It is recommended to use auriculotherapy as a complementary therapy for treating these elderly groups.

    Keywords: Auriculotherapy, Low back pain, Sleep, Aging, Chronic pain
  • Bahare Heydari, Mohsen Ghofrani, MohammadEbrahim Bahram* Pages 328-339
    Objective

     The production of reactive oxygen species in exercise causes oxidative stress which disturbs the balance of oxidants and antioxidants, causing destructive effects on cells. The present study aims to investigate the effect of three types of massage (Swedish, Russian, Thai) on serum levels of Malondialdehyde (MDA), Glutathione Peroxidase (GPX) and Superoxide Dismutase (SOD) following one session of exhaustive exercise.

    Methods

     This quasi-experimental study was conducted on 48 female futsal players aged 17-22 years in Zahedan, Iran who were selected using a purposive sampling method, and randomly divided into four groups of Swedish massage (Long strokes with pressing and tapping using hands), Russian massage (Medium to high pressure), Thai massage (Pressure to certain parts of the body) and Control. The exercise program was based on Bruce protocol. Serum levels of MDA, GPX and SOD were measured by before and immediately after exercise and after massage. Data analysis was performed using repeated measures ANOVA, considering a significance level of P≤0.05.

    Results

     In all three types of massage, there was a significant decrease in serum level of MDA (0.22±0.08), and a significant increase in GPX (1.84±0.46) and SOD (10.02±2.86) levels after exhaustive (P=0.001). No significant difference was observed in the control group.

    Conclusion

     It seems that Russian, Thai, and Swedish types of massage can affect the serum levels of the MDA (as an oxidative stress marker) and the antioxidant enzymes of GPX and SOD during the post-exercise recovery period.

    Keywords: Massage, Malondialdehyde, Glutathione peroxidase, Superoxide dismutase, Exhaustive exercise
  • Seyyed AmirHosein Latifi, AliReza Niknafs* Pages 340-353
    Objective

     Infections caused by parasitic worms are among the most common diseases in the world. Considering the parasitic infections resistant to treatment, drug side effects and the emergence of new immunological diseases, it seems more necessary to pay attention to the views and therapeutic experiences of physicians in Iranian Traditional Medicine (ITM).

    Methods

     As A review study, data related to parasitic diseases and worms were first collected from Avicenna’s the Canon of Medicine book and other ITM books, and then underwent content analysis. Avicenna’s approach in the treatment of these diseases was studied based on the rational prescribing model.

    Results

     Avicenna’s approach in the treatment of parasitic diseases is based on problem-solving model and according to the summary of patients’ conditions in terms of disease severity and prioritization of causes. It varies from person to person.

    Conclusion

     Awareness of the causes of parasitic diseases, categorization of their clinical symptoms based on ITM, knowledge of natural and herbal medicine and various methods of prescribing them according to the health principals along with diagnostic and therapeutic methods of classic medicine can be helpful in control and prevention of parasitic diseases.

    Keywords: Didan, Worm, Parasite, Rational Prescribing, Iranian Traditional Medicine
  • Tahereh Baloochi Beydokhti, Abolfazl Ghadimifar, Rasool Soleimani Moghaddam* Pages 354-367
    Objective

     Hemodialysis is one of the most common treatment methods in kidney patients. To do this, repeated insertion of the needle into the vessel is necessary. Patients treated with hemodialysis are exposed to stress and pain caused by perforation of their arteriovenous fistula about 300 times a year. More than 1/5 of hemodialysis patients express this pain as unbearable. This study aims to evaluate the effect of acupressure at SP6 and ST36 acupoints on the pain caused by fistula needle placement in hemodialysis patients.

    Methods

     This study is a double-blind randomized clinical trial conducted in 2016 on 90 hemodialysis patients with arteriovenous fistula in Mashhad, Iran. They were randomly divided into three groups of SP6, ST36, and control. Data were collected after obtaining a written informed consent by a demographic form and the Visual Analog Scale (VAS). Data analysis was performed in SPSS v.16 software by using Kolmogorov-Smirnov test, Kruskal-Wallis test, one-way ANOVA, paired t-test, and Chi-square test.

    Results

     There was a statistically significant difference between VAS scores after the intervention in all three group (P<0.001). The Mean±SD VAS scores before the intervention in SP6, ST36, control groups were 54.47±18.93, 51.5±22.83, 46.6±17.73, respectively which changed to 45.63±20.53, 40.2±20.01, and 51.87±19.05 after the intervention, indicating that acupressure at SP6 and ST36 acupoints reduced pain in patients, while the pain increased in the control group.

    Conclusion

     Acupressure at SP6 and ST36 acupoints is an effective method in relieving pain caused by the insertion of a needle into the arteriovenous fistula in hemodialysis patients.

    Keywords: Kidney disease, Acupressure, Pain, Hemodialysis
  • Abolfazl Rahgoi, Shahla Mohammadzadeh Zarankesh, Sedeigheh Sadat Kasaeizadeghan*, Mehran Naghibeiranvand Pages 368-379
    Objective

     Assessment and management of pain in patients under artificial respiration and hospitalized in Intensive Care Units (ICUs) are difficult, and is less considered by physicians and nurses. This study aims to determine the effect of classical music on physiological characteristics, and observational and behavioral measures of pain in unconscious patients admitted to ICUs.

    Methods

     This is a quasi-experimental study conducted in 2019 on 30 unconscious patients admitted to ICU of Shohadaye Haft-e-Tir Hospital in Tehran, Iran, who were selected using a convenience sampling method, and divided into two groups of intervention and control. After obtaining a written informed consent from patients to participate, they completed a demographic/physiological form, Critical Care Pain Observation Tool (COPT) and Behavioral Pain Scale (BPC). Collected data were analyzed in SPSS V. 22 software by using descriptive and inferential statistics.

    Results

     The Mean±SD age of patients in the intervention and control groups was 40.33±14.01 and 46±15.70 years, respectively. Comparison of physiological characteristics before and after the intervention showed no statistically significant difference in any groups except in Glasgow Coma Scale score (P<0.05). The mean pretest and posttest COPT scores in the intervention group were 3.73±0.94 and 1.96±1.32, respectively, and their mean pretest and posttest BPC scores were 5.94±1.39 and 4.22±1.08, respectively. Comparing the mean COPT and BPC scores before and after music therapy showed a statistically significant difference in the intervention group (P<0.05).

    Conclusion

     It seems that classical music can reduce observational and behavioral measures of pain in unconscious patients hospitalized in ICUs. More studies are recommended for examining the effect of classical music on physiological characteristics of these patients.

    Keywords: Music, Physiological characteristics, Pain, Lack of consciousness, Intensive Care Units
  • Sajjad Abbasi Tadi, Mahdieh Saberi*, Hossein Akbari Pages 380-395
    Objective

     Sleep disorders in nurses have a significant impact on their patient care quality. This study aims to evaluate the effect of acupressure at ShenMen acupoint (HT7) on the sleep quality of nurses in emergency departments and Intensive Care Units (ICUs).

    Methods

     In this randomized clinical trial with pre-test-post-test design with control group, participants were 80 nurses working in emergency departments and ICUs of hospitals in Kashan, Iran. There were divided into two groups of intervention and control using the block randomization method after signing a written informed consent form. The intervention group underwent acupressure intervention at HT7 in both hands twice per day for 4 weeks. The control group did not receive any intervention. Data collection tools were a demographic form and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) questionnaire. Collected data were analyzed in SPSS software using descriptive statistics and independent t-test, Mann-Whitney U test, Chi-square test, and paired t-test, considering a significance level of 0.05.

    Results

    Pre-test results showed no statistically significant difference in the Mean±SD score of PSQI between the two groups of intervention (6.94±1.96) and control (7.53±3.57) (P>0.05), but the post-test results showed a significant increase in the mean score of PSQI in the intervention group (4.48±1.61) compared to the control group (6.83±2.81) (P<0.001).

    Conclusion

     Acupressure on ShenMen acupoint can increase the sleep quality of nurses; therefore, it is recommended for the management of their sleeps.

    Keywords: Acupressure, Point (HT7), Sleep quality, Nurses
  • Yousef Shirkhani, Maghsoud Peeri*, MohammadAli Azarbayjani, Hassan Matinhomaee Pages 396-409
    Objective

     Cell aging is one of the most important and fundamental step in cellular behavior and reduces muscle mass and myofibrils. This study aims to investigate the effect of resistance exercise along with vitamin C consumption on the expression of Telomerase Reverse Transcriptase (TERT) and Telomere Repeat Binding Factor-2 (TRF2) genes and the diameter and number of skeletal muscle myofibrils in old male Wistar rats.

    Methods

     This is an experimental study using control groups. Twenty-five male Wistar rats (280-320 g and aged 24 weeks) were randomly divided into five groups of young control, old+resistance exercise, old+vitamin intake, old+resistance exercise+vitamin intake, and old control. In the supplementation groups, rats received liposomal vitamin C daily by gavage per body weight. Weight attached to the tail gradually increased during 8 weeks of exercise (weeks 1 and 2 by 50%; weeks 3 and 4 by 50%; weeks 5 and 6 by 75%; weeks 7 and 8 by 100% of total body weight). Exercises were performed at 3-5 sets of 8-12 repetitions, 3 or 4 days a week. The Quantitative polymerase chain reaction method was used to evaluate the expression of TERT and TRF2 genes in muscle tissue. One-way ANOVA was used to examine the difference between the groups and Tukey’s post hoc test was used to determine between which groups the difference was significant.

    Results

     Aging significantly reduced the expression of TERT, TRF2 genes and the diameter and number of myofibrils in skeletal muscle of rats (P=0.001). Resistance exercise along with vitamin C intake had no significant effect on TERT and TRF2 expression (P≥0.05), but caused a significant increase in the diameter and number of myofibrils (P= 0.001).

    Conclusion

     Eight weeks of resistance exercise along with vitamin C supplementation can significantly increase the number and diameter of skeletal muscle myofibrils in old rats.

    Keywords: Telomerase Reverse Transcriptase, Telomerase Repeat Binding Factor 2, Aging, Resistance exercise, Vitamin C