فهرست مطالب

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1399)

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین بازوبندی*، مهین ناز میردهقان صفحات 11-32
    عناصر پیش ارجاعی، و به طور خاص ضمایر، در قرآن کریم، با ظرافت بسیار خاص و پیچیدگی منحصر به فرد تعبیه شده اند. از این رو، تفکیک عناصر پیش ارجاعی یا به عبارتی شناسایی مرجع یک عنصر ارجاعی در قرآن نیاز به ضوابط و اصول ویژه ای دارد. مسلما، عدم تفکیک صحیح این عناصر، منجر به کژتابی ها و ابهاماتی می شود که به معنا و درک مخاطب از متن قرآن کریم خدشه وارد می سازد. اهمیت این امر زمانی بیشتر معلوم می شود که بین عنصر ارجاعی و مرجع آن به لحاظ ساختاری فاصله ای بوجود آمده باشد و عناصر درگیر در ارجاع به لحاظ معرفگی نیز با یکدیگر تعامل روشنی نداشته باشند. متاسفانه، پژوهش های به انجام رسیده در بررسی های قرآنی، فاقد رویکرد منسجم زبانشناختی در زمینه تبیین رابطه معرفگی با مرجعداری در ارتباط با تفکیک عناصر پیش ارجاعی می باشند و این مسئله علی رغم اهمیت بسیار مورد غفلت پژوهشگران قرار گرفته است. از این رو، پژوهش حاضر، با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی با بهره گیری از محدودیت های زبانی معین از تلفیق نظریه های نوین زبانشناختی یعنی نظریه مرکزیت (گروسز و همکاران، 1995/ 1983) و نظریه بهینگی (بیور، 2004؛ مینیور، 2006) در زمینه تفکیک پیش ارجاعی ها به چگونگی تاثیر فاصله ساختاری بوجود آمده بین عنصر پیش ارجاعی و مرجع آن بر نحوه تفکیک عناصر پیش ارجاعی و همچنین تبیین رابطه معرفگی با مرجعداری در قرآن کریم می پردازد.
    کلیدواژگان: نظریه بهینگی، نظریه مرکزیت، تفکیک عناصر پیش ارجاعی، مرجعداری، معرفگی
  • امید داغر*، محمدهادی امین ناجی صفحات 33-51

    عنوان: «مخاطبان قرآن در گذر زمان» چکیده شواهد درون متنی از قرآن کریم و سایر ادله از روایات دلالت بر آن دارد که قرآن معجزه ی جاوید آخرین پیامبر الهی است. یکی از اسرار جاودانگی این کتاب، عام بودن خطاب های آن است. واقع نمایی زبان قرآن ایجاب می کند با در نظر گرفتن تفاوت های فردی، همه ی مردم-«الناس»- را به گونه ای عام مورد خطاب قرار دهد بدون این که ساختار چند معنایی آن مورد خدشه قرار گیرد. به همین جهت در مواضع متعددی از این کتاب آسمانی به صراحت، همگان به نظر و تفکر در آفاق و انفس دعوت شده اند. ضرورت پرداختن به چنین مسئله ای از آن جهت است که چه بسا خصوص برخی از خطاب های قرآنی عده ای را با توهم انحصار قرآن به گروه یا افرادی خاص روبرو سازد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی سامان یافته و یافته های نگارندگان آن نشان می دهد انحصار قرآن به مخاطبان خاص، در تعارض با اصل جاودانگی قرآن است، از طرف دیگر منطق حاکم بر قرآن در ارایه ی مفاهیم عمدتا بر استقراء و تجربه استوار است که از نظر روش شناسی می توان آن را عنوان یک سبک قرآنی به حساب آورد که در عرض روش تعقلی در بیان و تفهیم تعالیم جاودانه ی این کتاب، مورد استفاده قرار گرفته است. 

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مخاطب، جاودانگی، عمومیت خطاب های قرآنی، استقراء و تجربه
  • تقی رفیع*، مهدی ایزدی، عبدالهادی فقهی زاده، محمود ویسی صفحات 53-70

    امام صادق (ع) به عنوان یکی از شخصیتهای برجسته اهل بیت رسول الله (ص) علاوه بر جایگاه مذهبی ویژه در میان شیعیان، مورد توجه اهل تسنن نیز می باشد. اهل سنت که در منابع خویش از امام صادق (ع) بیشتر با نام "جعفربن محمد" یاد می کنند، در منابع روایی خود، به ویژه تفاسیرشان، تعداد معتنابه ی از روایات تفسیری امام صادق (ع) را نقل کرده اند. بیشتر این احادیث، بدون ذکر سند و به طور مستقیم از آن حضرت نقل شده است که نشان از باور اندیشمندان اهل سنت به مقام والای امام صادق (ع) در عرصه تفسیر قرآن دارد. این مساله، وقتی روشن تر می شود که بدانیم در 79 سوره از 114 سوره قرآن، و جمعا ذیل 341 آیه قرآن، در منابع روایی و تفسیری اهل تسنن روایاتی از امام صادق (ع) دیده می شود. در این مقاله، پس از استخراج و دسته بندی احادیث مورد نظر به روش توصیفی- تحلیلی و گردآوری کتابخانه ای، روشن می شود که دست کم در پنج حوزه: 1- بیان معانی تنزیلی شامل: ایضاح لفظی (واژه شناسی) و ایضاح مفهومی (نکات تفسیری: تبیین مجمل، تخصیص عام، تقیید اطلاق، توضیح مفاهیم شرعی، تفصیل احکام قرآن، بیان ناسخ و منسوخ و...)؛ 2- بیان معانی تاویلی شامل: بیان مصادیق (جری و تطبیق) و بیان لایه های معنایی (بطن آیه)؛ 3- بیان فضای نزول شامل: سبب نزول و شان نزول؛ 4- استناد به آیات قرآن؛ و 5- بیان قرایات قرآنی از آن امام (ع) در کتب مذکور بیاناتی موجود است. بررسی سندی این احادیث از عهده این نوشتار خارج است و مجالی دیگر می طلبد.

    کلیدواژگان: امام صادق(ع)، روایات تفسیری، گونه شناسی، منابع اهل سنت
  • محمدحسن توانایی، راضیه فلاحتی* صفحات 71-84
    واکاوی واژه إظهار در قرآن به روش تحلیلی - توصیفی با دقت در واژه‏های هم ریشه، هم نشین و جانشین امری است که نوشتار حاضر بدان می پردازد. اصل و ریشه إظهار "الظهر" به معنی آشکاری در مقابل پنهانی اما إظهار‏، ایجاد این ظهور است . بررسی این نکته در هم نشینی "رسول" ، "الدین" ، "اطفاء" و "إتمام" با واژه "إظهار" روشن تر می‏گردد. إظهار دین وظیفه خطیری است که رهبری آن به عهده "رسول دین" است که خلیفه خداست ، این مسئولیت همه جانبه است اما غلبه فرهنگی بر غلبه با جنگ و قتال ترجیح دارد و این نکته از دقت در آیات دیگر به جهت انسجام متن قرآن به دست می آید؛ به عنوان مثال لفظ " جهاد کبیر" برای محاجه با قرآن و استفاده از آن برای غلبه بر ادیان و افکار منحرف استفاده شده است. تحقق وعده خدا " لیظهره علی الدین کله" به وسیله اتمام نور الهی به عهده پیروان رسول دین است . علو مقام شریعت الهی به گونه ای است که گرچه ممکن است پیروزی ظاهری گاهی با جبهه کفر باشد اما عزت و حکمت حقیقی و پایدار از آن عزیز حکیم خواهد بود که این مهم از رابطه إظهار با "غلبه" و "هیمنه"آشکار می‏گردد و مسلمانان را به این ضرورت توجه می‏دهد که وظیفه " إظهار دین " یعنی ابلاغ هیمنه و استحکام دین به جهت فحوای متعالی آن به عهده آنهاست .
    کلیدواژگان: إظهار، علو، هیمنه، غلبه، قرآن
  • صادق غفارپور*، عباس عرب صفحات 85-97

    گزاره های سازنده زبان وظیفه انتقال معنی از ذهنی به ذهن دیگر را برعهده دارد؛ اما مهم آن است که به هنگام ارایه این گزاره ها، اعتبار اجتماعی پیام رسان و پیام گیر حفظ گردد و آن پیام از میزان مطلوبی از ادبیت برخوردار باشد. شکل ساختاری گفتمان پیامبران در قرآن، گونه ممتاز و متمایز ادبیت است و ملاک آن، چندلایگی معنایی و صدور آن در جهت القای مقاصد پنهان و آشکار است. گفتمان حاکم بر سوره نوح که در ارتباط با دعوت مستمر نوح (ع) به سوی توحید و کیفیت این دعوت با قوم لجوجش است، الگوی بسیار مناسبی برای تایید ادبیت گفتمان پیامبران در قرآن است. به همین جهت در این پژوهش تلاش بر آن است با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی وجوه ادبیت در نظام زبانی سوره نوح مورد تحلیل قرار گیرد. نتایج نشان می دهد راهکار گفتمانی غیرمستقیم که مودبانه ترین راهکار گفتماتی جهت حفظ اعتبار اجتماعی طرفین گفتگو است، بالاترین بسامد (%74) را در این سوره به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره نوح، ادبیت، راهکارهای گفتمانی، راهکار غیرمستقیم
  • فاطمه دست رنج* صفحات 99-114

    از جمله شبهات مطرح شده پیرامون آیات جهاد در قرآن، نسبت دادن خشونت و ترویج آن در قالب احکام و اوامری است که خداوند در برخی از آیات بیان نموده است. این نوشتار با بیان این شبهه و با عنایت به نظریه کنش گفتاری جان سرل، از طریق تحلیل محتوا و گفتمان تولید شده در آیات مورد بحث، جهت ارایه پاسخ به این شبهه، نگاشته شده است. با توجه به این امر کهتا کنون از این زاویه به مسئله حاضر نگریسته نشده بود، تلاش شد تا با محوریتآیه چهارم سوره محمد6 خوانشی تازه از این آیه و آیات تکمیلی ارایه شود. با بررسی این آیه و سایر آیاتی که فضای بحث را تکمیل کردند، این نتیجه حاصل آمد که توجه به گزاره هایی نظیر بافت درونی و زبانی آیات، مخاطب و طرفین گفتمان، بیان تناسب حکم و جزا در نسبت با جرم، ایجاد پسا کنش بازدارندگی در مخاطب، استفاده مکرر از کنش گفتاری اظهاری در قالب تعلیل، تعریف، تقیید، تقابل، تحدید و... جهت تنویر فضای فکری مخاطب، ما را به نفی انگاره خشونت در آیه چهارم سوره محمد6و نیز سایر آیات تکمیلی رهنمون می سازد.

    کلیدواژگان: آیات جهاد، کنش گفتاری، جان سرل، خشونت دینی
  • فاطمه حبیبی*، فتحیه فتاحی زاده، آزیتا افراشی صفحات 115-133

    پژوهش حاضر می کوشد با بررسی تطبیقی دو مورد از پرکاربردترین جلوه های زبان در قرآن یعنی «قول» و«کلام» بر اساس نظریه استعاره مفهومی، روشن سازد که اولا این دو مفهوم، چگونه با استعاره مفهومی بازنمایی شده اند ثانیا به تاثیر این دیدگاه بر نحوه فهم گزاره های دینی پردازد. بررسی173 عبارات استعاری مرتبط با واژه های «قول» و «کلام»بیانگر آن است که این دو واژه در قرآن با استفاده از حوزه های مبدا همسان شی و ظرف مکان، حوزه های مبدا متفاوت حرکت و مظروف و همچنین دو حوزه مقصد مشترک (آفرینش و قضاء حتمی) ساختاربندی شده است. به علاوه از آنجا که سخن گفتن، رویدادی بشری و تجربه پذیر برای انسان است، اموری انتزاعی مانند خلقت و قطعیت قضاء الهی در قرآن کریم به کمک کلام و قول در جایگاه حوزه مبدا، مفهوم سازی شده است که همین امر یکی از اصول نظریه استعاره مفهومی یعنی یکسویگی را نقض می نماید.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، زبانشناسی شناختی، استعاره مفهومی، قول، کلام
  • سمیه مسعودی نیا، محسن قاسم پور*، حمیدرضا فهیمی تبار، حسن احمدی زاده صفحات 135-151
    ابوحامد محمد غزالی، عارف مسلمان، شخصیتی است که آراء او در حوزه اخلاق و انسان شناسی، شناخته شده است. بررسی چیستی، مصادیق و کارکردهای سعادت انسان، همواره مورد اهتمام غزالی بوده است. غزالی در بحث سعادت، دارای نظریه است و شناخت نظریه او درگرو توجه به چند مولفه است. نخست آنکه دانش حقیقی باید از حیث نظری و از جنبه عملی به نجات و سعادت حقیقی و اخروی او بیانجامد. رابطه ی شناخت نفس و معرفت حق و شناخت دنیا و آخرت با سعادت حقیقی مولفه دیگر است. ارکان مسلمانی، که به نحوی به شریعت اسلام مربوط است و پای عمل به احکام شرعی به میان می آید، مولفه دیگری است که بستر ساز سعادت اخروی است، آراستگی به فضایل انسانی، مولفه واپسین در نظریه سعادت غزالی است. این همه را غزالی از آموزه های قرآنی، الهام گرفته است. جستار پیش رو، این اخذ و اقتباس قرآنی توسط غزالی را به روش توصیفی تحلیلی بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: غزالی، سعادت قرآنی، تربیت و اخلاق اسلامی، انسان شناسی قرآن
  • ابراهیم فتح الهی* صفحات 153-167

    شناساسی وجوه ارتباطی «مطالعات قرآنی» با مباحث «علم زبانشناسی» از چند نظر حایز اهمیت است. اولا، به دلیل اینکه مطالعات قرآنی، از تنوع روشی برخوردار است لذا روش های مختلف تحقیق از جمله روش های علم زبانشناسی و روش تحلیل زبانی در مطالعات قرآنی کارآیی دارد. ثانیا، قرآن متنی زبانی است و در قالب لفظ نازل شده است لذا مثل هر متن دیگری می تواند موضوع مطالعه علم زبان شناسی قرار گیرد. بنابراین، عالم قرآنی باید نسبت خود را با علم زبانشناسی تعیین کرده و بر اساس کارآیی روش های علم زبانشناسی آن ها را در مطالعات قرآنی به کار ببندد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر که به روش تحلیل مفهومی و مطالعات کتابخانه ای انجام شده است می توان گفت: بخش عمده ای از مطالعات مربوط به قرآن در مطالعات زبان شناسی قابل دسته بندی است. زیرا قرآن غیر از جنبه های وحیانی آن، متنی زبانی و از مقوله خطاب های لفظی است. همچنین یک تعامل دوسویه بین مطالعات قرآنی و حوزه دانش زبانشناسی وجود دارد. یعنی هم مطالعات قرآنی می تواند موضوع پژوهشهای زبانشناسانه قرار گیرد و هم می توان در فهم و تفسیر قرآن از نظریات، تیوری ها و دستاوردهای دانش زبان شناسی بهره برد.

    کلیدواژگان: مطالعات قرآنی، زبان شناسی، تحلیل زبانی، زبانشناسی قرآن، مباحث زبانشناختی قرآن
  • وحید صفا* صفحات 169-180
    واژه «لغو» و مشتقات آن در یازده آیه از قرآن کریم تکرار شده اند. معنای این واژه خصوصا در برخی آیات منشا اختلافات گسترده ای از زمان صحابه و تابعین بوده است که علت آن، دور شدن از بافت فرهنگی و زبان عربی عصر نزول قرآن می-باشد. یکی از روش های کارآمد جهت پیمودن این فاصله تاریخی و کشف معنای واژگان قرآنی در بافت نزول، استفاده از روش های مختلف زبان شناسی تاریخی، خصوصا معناشناسی تاریخی و ریشه شناسی می باشد که در پژوهش پیش رو جهت کشف معنای این واژه مورد استفاده قرار گرفته است. به این منظور با توجه به بن ثنایی این واژه در زبان آفروآسیایی باستان و با تحلیل و مقایسه کاربردهای این ریشه در قرآن کریم و عهد عتیق، نقاط مبهم تحولات معنایی این واژه تا دوره عربی قرآنی روشن می شود. نتیجه کاوش اینست که با توجه به معنای «جاهل» در قرآن کریم، لغو در آن دوران، اولا به سخنی گفته می شد که فرد «جاهل» در اثر غلیان انفجاری هوا و هوس بیان می کرد و ثانیا به داوری های سطحی چنین شخصی گفته می-شد که به واسطه اثرگذاری این رویه در قوای عقلی او انجام می شد.
    کلیدواژگان: لغو، اللغو فی الایمان، زبان شناسی سامی، ایوب 3، 6، امثال 25، 20
  • اعظم السادات حسینی*، سهیلا پیروزفر، سید کاظم طباطبایی پور صفحات 181-200
    درمنابع دینی اعم از آیات وروایات، طیف گسترده ای از آموزه ها بیانگر تاثیرعقل،علم و تفکر بر کنش های انسانی است چنان که آیه «لو کنا نسمع اونعقل ما کنا فی اصحاب السعیر»به روشنی منشا اعمال دوزخیان را اجتناب از به کارگیری تفکر وتعقل می داند وآیه«هل یستوی الذین یعلمون والذین لا یعلمون» (زمر/9)تنها معیار ارزش گذاری انسان ها را علم ایشان می داند. از سویی دیگر آیه 84 سوره اسراء اساس همه رفتارها را «شاکله» دانسته است. گرچه لغت شناسان مفهوم «شباهت» را به عنوان معنای محوری ریشه«شکل» برگزیده اند، اما پژوهش حاضر با جستار جایگاه ذهن وعلم در این ریشه بر اساس روش معنا شناسی تاریخی ومطالعات ریشه شناختی ، ذهن و مفاهیم مربوط به آن همچون تفکر وتعقل را از محوری ترین مفاهیم ریشه «شکل» یافته است. همچنین با تبیین برخی معادل های پر تکرارتفسیری برای "شاکله "همچون نیت، ناحیه ، ملکه و... به چگونگی ارتباط آنها با علم وتفکر دست یافته است و ازین رهگذربر پیوند مفهوم «شاکله» با علم وتفکرتاکید دارد.
    کلیدواژگان: شکل، شاکله، علم شباهت، ریشه شناسی
  • عزت الله سپه وند* صفحات 201-223
    تاویلهای ناصرخسرو قبادیانی از آیات قرآنی، ریشه در پیش فرضهای کلامی فرقه اسماعیلیه دارد. با نگاهی روشمند و انتقادی از منظر هرمنوتیک تطبیقی، به ویژه بر اساس برخی نظریات هایدگر در زمینه نقد فاعل گرایی، نظریات گادامر درباره اتصال افقها و الگوهای سه گانه گفتگو، و برخی دیگر از نظریه پردازان متاخر، می توان نوع مواجهه ناصرخسرو با گزاره های دینی را تحلیل و ارزیابی کرد. این پژوهش با تمرکز بر تحلیل محتوای کتاب «وجه دین» در صدد تبیین فرایند تحمیل پیش فرضها، در تاویل های ناصرخسرو از آیات قرآنی است. در این رهگذار مشخص خواهد شد که برداشت های این تاویل گر اسماعیلی از متن و واژه دینی «قرآن» گرفته تا آیاتی از سوره «توحید» و «عبس» و «نحل» و «شمس» و «تین» و «کوثر» و... همه در خدمت توجیه هستی شناسی و امام شناسی خاص اسماعیلی قرار گرفته است. شگرد شناسی این فرایند فهم و تاویل، لغزیدن این متکلم اسماعیلی را از حوزه هرمنوتیک متذکرانه دینی به ورطه هرمنوتیک بدگمانی و دچار شدن به پیامدهای آن، اثبات می کند.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، تاویل، قرآن، ناصرخسرو، وجه دین
|
  • Hossein Bazoubandi *, Mahinnaz Mirdehghan Pages 11-32
    Anaphora entities, particularly pronouns, in the Holy Quran are organized in a very subtle and unique manner. Hence anaphora resolution i.e. the identifying of an anaphora in the Quran's text requires particular principals and rules. Undoubtedly, failing in identifying the correct antecedent of these entities leads to certain ambiguities and vagueness which can distort the addressee’s understanding and interpretation. This issue will be even more important while facing a certain structural distance between anaphora and its antecedent and when the relationship between definiteness and anaphoricity is not totally clear-cut. To our knowledge, unfortunately there is no consistent linguistic approach in the Quranic studies regarding explaining the relationship between definiteness and anaphoricity, and this issue has been overlooked regardless of its great importance. Hence, the present thesis using a descriptive-analytic method and specific linguistic constraints, on the basis of the application of an integrative approach of Centering (Grosz et.al, 1983/1995) and Optimality Theory (Beaver, 2004; Mineur, 2006), is aimed to deal with the effect of structural distance between anaphora and its antecedent on anaphora resolution, and to present an explanation regarding the relationship between definiteness and anaphoricity in the Quran's text.
    Keywords: optimality theory, centering theory, anaphora resolution, definiteness
  • Omid Daghar *, MohammadHadi Amin Naji Pages 33-51

    One of the mysteries of eternity of Holy Quran is that it addresses people in general. It means that Quran audiences do not belong to a particular time. The reason for it can be found in Quran reality. The Quran in its holy verses has invited people to think. Despite its differences in individual, thought is considered as a general thing. Therefore, according to some elders, induction method and experience are expressed as methods of Quran.One of the mysteries of eternity of Holy Quran is that it addresses people in general. It means that Quran audiences do not belong to a particular time. The reason for it can be found in Quran reality. The Quran in its holy verses has invited people to think. Despite its differences in individual, thought is considered as a general thing. Therefore, according to some elders, induction method and experience are expressed as methods of Quran.

    Keywords: holy Quran, addressee, immortality, generality of Qur'anic addresses, induction, experience
  • Taghi Rafie *, Mahdi Izadi, Abdolhadi Feghhizadeh, Mahmood Veysi Pages 53-70

    Imam Sadeq as one of the prominent figures of the Prophet's Family, in addition to the special religious status among the Shiites, is also considered by the Sunnis. The Sunnis, who in their sources refer to Imam Sadeq more commonly as "Ja'farben Muhammad", in their narrative sources, especially their interpretations, there are a number of credible interpretations of Imam Sadiq's interpretation. Most of these hadiths, without mentioning the document, have been directly quoted by His Majesty, indicating the belief of the Sunni scholars in the high position of Imam Sadiq in the interpretation of the Qur'an. This issue becomes clearer when we know that in 79 suras out of 114 suras in the Qur'an and in total 341 following Qur'anic verses, there are narrative and interpretive sources from the Sunnis of Imam Sadiq. In this article, after extracting and classifying the hadiths in question through descriptive-analytical method and library collection, it becomes clear that at least in five areas: 1. The expression of Appearance meanings; 2. The expression of interpretative meanings; 3. The expression of the space of the descent; 4. The reference to the verses of the Qur'an; 5. Expression of Qur'anic verses from that Imam There are some sayings in these books. Examining the evidence of these hadiths is beyond the scope of this text and requires further authorization.

    Keywords: Imam Sadiq, Interpretative Narrations, Typology, Sunni Sources
  • Mohamadhasan Tavanaiee, Razieh Falahati * Pages 71-84
    This research focuses on the analytic-descriptive investigation of the word "ezhar"or " explanation" by scrutinizing its cognates. The root of "ezhar" is "al_zahr" which means " clarity" opposite the word " covert and ambiguity". However "ezhar" causes this clarity. This can be clearly associated with the words " prophet", "religion", " extinguishing", and" completion". Religion explanation is the prophets' responsibility who is the vicegerent of God. However this is a multilateral responsibility, the cultural conquest is preferred to conquest by war and killing. Moreover this fact is illuminated by investigating the verses in Quran due to their cohesion and coherence. For instance the word"the great jihad" is used for reasoning with Qur'an and conquest over other religions and perverse beliefs and thoughts. The realization of God's promises are the prophet's followers. The supereminence of God's tradition is in a way that although the apparent conquest sometimes belongs to the athiests, the real and permenant honor and wisdom belongs to God. This reality is completely explained in the relationship between "explanation" and "conquest". As a result muslims are strongly aware that the resonsibility of religion explanation, due to its major importance, is the prophet's duty. Key words: predominence, dignity, conquest, Qur'an
    Keywords: Ezhar, Olow, Heimaneh, Ghalabeh, Quran
  • Sadeq Ghafarpor *, Abbas Arab Pages 85-97

    Language-making propositions have the task of conveying meaning from one subject to another, but it is important to maintain the social credentials of the messenger and the messenger when the propositions are made, and that the message has a good amount of literature. The structural form of the Prophet's discourse in the Qur'an is a distinctive type of literature, and its criterion is semantic plurality and its issuance to induce hidden and explicit intentions. The prevailing discourse of Noah, which is related to Noah's continued invitation to monotheism and the quality of this invitation to his stubborn people, is a very good model for confirming the literature of the Prophet's discourse in the Qur'an. Therefore, in this research, it is attempted to analyze the descriptive-analytical method of literary aspects in the Noah Syrian Linguistic System. The results show that indirect discourse strategy, which is the most polite discourse strategy to maintain social credibility of both parties, has the highest frequency (74%) in this chapter.

    Keywords: the Holy Quran, Noah's Surah, literature, Discourse Strategies, Indirect Approach
  • Fatemeh Dastranj * Pages 99-114

    One of the doubts raised about the verses of jihad in the Qur'an is Attributing violence and promoting it to them in the form of the rules and commands that God has stated in the verses. This study has done to respond to this doubt by stating it by analyzing the content and discourse produced in the mentioned verses and attention to John Searle's speech act theory. Since this issue had not been looked from this viewpoint till now, an attempt was made to make a new reading centered on the fourth verse of surah Mohammad and the Complementary verses. As a result, pay attention to propositions such as the internal and linguistic context of the verses, The parties to the discourse, Expression of proportionality of sentence and punishment in relation to crime, the reaction of detention in the audience, Declarative speech action in the finding cause framework, Definition, restriction, confrontation, limitation and cite guide us to put away the Imagination of violence in the fourth verse of Surah Muhammad and other complimentary verses for enlightening of the audience's intellectual space.

    Keywords: Verses of Jihad, Speech act, John Searle, Religious Violence
  • Fatemeh Habibi *, Fathiyeh Fattahizadeh, Azita Afrashi Pages 115-133

    The present study tries to clarify by comparing two of the most widely used manifestations of language in the Qur'an, namely "speech" and "word" based on the theory of conceptual metaphor, firstly, how these two concepts are represented by conceptual metaphor and secondly by the influence of this view. Focus on understanding religious propositions. The study of 173 metaphorical expressions related to The word"speech" and its derivatives," indicates that these two words in the Qur'an, using the same domains of similar origin and location, different domains of origin and movement, as well as two common destinations (creation and inevitable judgment) structuring. The conceptualization of speech has been done in the form of conceptual metaphors. In addition, since speaking is a human and experiential event for human beings, abstract matters such as the creation and certainty of divine judgment in the Holy Qur'an have been conceptualized with the help of words and speech in the place of the source of origin, which violates one of the principles of the theory of conceptual metaphor, The principle of one side.

    Keywords: the Holy Quran, Cognitive Linguistics, conceptual metaphor, Speech, word
  • Somayye Masoodinia, Ghasempour Mohsen *, Fahimitabar Hamhdreza, Hasan Ahmadizade Pages 135-151
    Abu Hamed Muhammad Qazzali, the great Muslim Mystic and thinker, is known for his views in the field of morality and Quranic anthropology. He always dealt with the study of the definition, instances and functions of felicity as one of common human concerns. He was specialized in the subject of felicity. Understanding his theory requires several components. First, in his opinion, true knowledge should theoretically and practically lead human beings toward true happiness and salvation which is felicity in the Hereafter. Another component is the close relationship with true felicity between understanding the soul and the Exalted God, on the one hand, and the knowing of the world and the Hereafter on the other. The third component that provides the Hereafter Happiness is the study of Islamic foundations that are somehow related to the religion of Islam in which practicing personal, social and religious rules is presented. Finally, dealing with morality and humanly virtue is the last important component in Ghazzali's theory of felicity. All these are inspired from Quranic teachings. This Quranic adaptation by Ghazzali is studied in this article in an analytical and descriptive method
    Keywords: : Ghazzali, Quranic felicity in mystical teachings, Quranic anthropology, Mystical Teachings
  • EBRAHIM FATHOLLAHI * Pages 153-167

    Identifying the relational aspects of "Quranic studies" with the topics of "linguistics" is important from several points of view. First, because Quranic studies have a variety of methods, so different research methods, including methods of linguistics and linguistic analysis, are effective in Quranic studies. Secondly, the Qur'an is a linguistic text and has been revealed in the form of words, so like any other text, it can be the subject of the study of linguistics. Therefore, the Qur'anic scholar must determine its relation to the science of linguistics and use them in Qur'anic studies based on the efficiency of linguistic science methods. Based on the findings of the present study, which has been done by the method of conceptual analysis and library studies, it can be said that a major part of the studies related to the Qur'an can be categorized in linguistic studies. Because the Qur'an, apart from its revelatory aspects, is a linguistic text and a category of verbal speeches. There is also a two-way interaction between Qur'anic studies and the field of linguistics. That is, both Qur'anic studies can be the subject of linguistic research and theories, theories and achievements of linguistic knowledge can be used in understanding and interpreting the Qur'an.

    Keywords: Quranic Studies, Linguistics, linguistic analysis, Linguistics of the Quran, Linguistic Issues of the Quran
  • Vahid Safa * Pages 169-180
    The word " laġw " and its derivatives are repeated in eleven verses of the Holy Quran. The concept of this word, especially in some verses, became obscure from the second century AH, because of the change in culture and arabic language from the time of the revelation of the Qur'an. One of the effective methods to travel this historical distance and discover the concept of Quranic words in its context is to use historical linguistics, especially historical semantics and etymology. in this research These methods Has been used to discover the concept of this word. For this purpose, according to the meaning of this word in the ancient Afro-Asian language and by analyzing and comparing the uses of this root in the Holy Quran and the Old Testament, the lexical stratum of this word are clarified. The first meaning of this word according to the meaning of "jahl" in the Holy Quran, is the speech action of a man who tends to lose his self control on the slightest provocation and second shallow and rash judgment of this man on everything especially religious matters because of being constantly in this state.
    Keywords: laġw, Allaġw fi alaymān, Semitic Linguistics, Job 6, 3, Proverbs 20, 25
  • Azam Alsadat Hoseini *, Sohaila Pirouzfar, Seyed Kazem Tabatabaie Pages 181-200
    Religious sources, including the Holy Quran verses and traditions, contain a wide spectrum of teachings on the effects of mentality, knowledge and pondering on human acts. As such, the Quranic verse “And they shall say: Had we but listened or pondered, we should not have been among the inmates of the burning fire” (Surah Mulk: 10), clearly says inmates of the burning fire are those who avoided listening and pondering. Similarly, the verse “Are those who know equal to those who do not know?” (Surah Zumar: 9) says knowledge is sole criterion for valuation of human beings. On the other hand, verse 84 of Surah Isra (“Everyone acts in their own way”) attributes all behaviors to “Shakilah”. It comes from the root word of “Shikl” and etymologists say “similarity” is its central meaning. This work, researching into the status of mentality and knowledge in the etymology of “Shakilah” based on a historical semantic method as well as etymological studies, has found out that mentality and its related concepts such as pondering and contemplation are among the key concepts in the root word of “Shikl”. Also through clarification of frequently used equivalents for the word “Shakilah”, such as “intention”, “manner”, “habit”, etc., we have explored the quality of their relations with knowledge and contemplation, emphasizing the semantical link between the concept of “Shakilah” and knowledge and contemplation.
    Keywords: Shikl, Shakilah, knowledge similarity, Etymology, Contemplation
  • Ezatollah Sepahvand * Pages 201-223
    Naser Khosrow Ghobadiani's interpretations of Qur'anic verses are rooted in the theological presuppositions of the Ismaili sect. With a methodical and critical perspective from a comparative hermeneutic perspective, especially on the basis of some of Heidegger's theories of the critique of subjectivism, Gadamer's theories on the fusion of horizons and The three patterns of dialogue, and some other later theorists, The type of Naser Khosrow's encounter with religious texts can be analyzed and evaluated. This study, focusing on the analysis of the content of the book "Wajh-e din", seeks to explain the process of imposing presuppositions in Naser Khosrow's interpretations of Quranic verses. In this passage, it will be clear that the interpretations of this Ismaili interpreter range from the religious text and word "Quran" to verses from Surah "Tawhid", "Abbas", "Nahl", "Shams", "Tin", "Kawthar" and ... All have been used to justify the special Ismaili ontology and Imamology. The tactics of this process of understanding and interpretation prove that this Ismaili theologian slipped from the hermeneutics of faith into the hermeneutic of suspicion and suffering its consequences.
    Keywords: Hermeneutics, interpretation, Quran, Naser Khosrow, Wajh-e din