فهرست مطالب

مطالعات آموزشی و آموزشگاهی - پیاپی 25 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 25 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علیرضا بادله* صفحات 7-35
    هدف پژوهش شناسایی مولفه های موثر بر ارتقای کیفیت اجرای کارورزی و ارزیابی وضع موجود در دانشگاه فرهنگیان بود. روش پژوهش، کاربردی از نوع آمیخته و جامعه آماری شامل همه دانشجومعلمان و اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان مازندران است. در بخش کیفی از نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد که بر این اساس، 12 نفر از استادان کارورزی شامل خبرگان حوزه برنامه درسی و افرادی که در اجرای دوره های کارورزی دانشگاه فرهنگیان تجربه ای بلندمدت داشتند، انتخاب شدند. در بخش کمی، همه استادان هییت علمی مدرس کارورزی و دانشجویانی که در ترم جاری این واحد را در دانشگاه فرهنگیان مازندران می گذراندند، در نظر گرفته شدند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه های نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته با شش مولفه اصلی دانشگاه فرهنگیان، برنامه درسی (محتوا)، دانشجومعلمان، استادان کارورزی، معلمان راهنما و مدارس به ترتیب با 7، 15، 7، 11، 6 و 4 گویه بود که از نظر کیفی، روایی محتوایی با استفاده از درگیری طولانی مدت، پرسش و جست وجوگری از همکاران و بازبینی به وسیله افراد مطلع صورت گرفت و از نظر کمی، به کمک 10 نفر از استادان دوره کارورزی ضریب روایی محتوا  و شاخص روایی محتوا بررسی و تایید شد. همچنین، پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 95/0 به دست آمد. در نهایت، برازندگی آن با تحلیل عاملی تاییدی پذیرش شد. براساس نتایج، شش مولفه برنامه درسی (محتوا)، دانشجومعلمان، استادان کارورزی، معلمان راهنما و مدارس بر کیفیت اجرای کارورزی در دانشگاه فرهنگیان موثر شناخته شد و وضعیت مولفه های یادشده از دیدگاه استادان و دانشجومعلمان در سطح بالای متوسط مطلوبی ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی وضعیت موجود، دانشگاه فرهنگیان، کارورزی، کیفیت اجرا
  • شهناز سهرابی، سید محسن موسوی*، فائزه قدوسی صفحات 37-64

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل کتاب شیمی 2 پایه یازدهم چاپ 1396 از لحاظ فعال یا غیر فعال بودن محتوا است. بدین منظور روش تحقیق تحلیل محتوا به سبک ویلیام رومی به کار گرفته شد. همچنین، برای رسیدن به نتایج دقیق و قابل اعتماد، کل محتوای کتاب بررسی شد. ابزار این تحقیق سیاهه تحلیل براساس ویلیام رومی است که پس از تهیه وانجام دادن یک نمونه توسط پژوهشگر، روایی آن توسط دو استاد علوم تربیتی بررسی و تایید شد. محتوای کل کتاب شامل متن، تصاویر و پرسش ها در مقوله های معین کدگذاری شد و براساس سیاهه تحلیل بررسی شد. نتایج نشان داد ضریب درگیری متن کتاب در فصل های اول، دوم، سوم و کل کتاب، به ترتیب، 31/0، 225/0، 204/0 و 254/0 است که نشان می دهد «متن تمام فصول و کل کتاب» به روش غیر فعال طراحی شده است. ضریب درگیری تصاویر فصل های اول، دوم، سوم و کل کتاب به ترتیب 75/0، 292/1، 587/0و 864/0 به دست آمد که نشان می دهد «تصاویر تمام فصول وکل کتاب» به روش فعال طراحی شده است. ضریب درگیری پرسش های فصل های اول، دوم، سوم و کل کتاب به ترتیب 8 ، 8 ،909/2 و 846/5 به دست آمد که نشان می دهد «پرسش های تمام فصول و کل کتاب» بیش از توان دانش آموز، است، پس به روش غیر فعال طراحی شده است.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی، تکنیک تحلیل محتوای ویلیام رومی، محتوای غیر فعال، محتوای فعال
  • محسن حاجی تبار فیروزجایی*، صمد جام گوهری، رضا میرعرب رضی صفحات 65-90
    هدف پژوهش حاضر امکان سنجی بومی‏سازی و موقعیتی‏سازی برنامه درسی در مدارس ابتدایی است. روش پژوهشتوصیفی از نوعپیمایشیبوده است.جامعه آماری، شامل همه معلمان، مدیران و دانش آموزانپایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی شهرستان بابلاست که با روش نمونه گیری تصادفی ساده 289 نفر معلم، 75 نفر مدیر و 1108 نفر دانش آموز به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.برای گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بومی‏سازی و موقعیتی سازی برنامه درسی ویژه مدیران، معلمان و دانش آموزان به کار گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز روش‎های آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون های رتبه های علامت دار تک نمونه ای، ویل کاکسون و یو مان ویتنی) اجرا شد. نتایج نشان داد از دیدگاه معلمان و مدیران بومی سازی و موقعیتی سازی برنامه درسی در همه ابعاد امکان پذیر است. همچنین بین دیدگاه مدیران و معلمان در دو بعد خط مشی و آگاهی معلمان از نقش شان، تفاوت معناداری وجود دارد. اما در سه بعد (اجرا و تلاش معلمان، محتوا و فعالیت یادگیری و چالش ها) تفاوت معناداری وجود ندارد. بنابراین، براساس نتایج ضرورت ایجاد فرصت های موقعیتی سازی برنامه درسی از سوی آموزش و پرورش به ویژه در مدارس ابتدایی باید مورد توجه قرار گیرد؛ زیرا ایجاد فرصت های موقعیتی سازی می تواند یادگیری و عملکرد دانش آموزان را تحت تاثیر قرار دهد و به موفقیت تحصیلی آن ها کمک کند.
    کلیدواژگان: بومی سازی برنامه درسی، مدارس ابتدایی، موقعیتی سازی.
  • نیره السادات روحانی، مهری سید موسوی، معصومه گرجی*، زبیر صمیمی صفحات 91-107

    اهمال کاری آثار منفی فراوانی بر عملکرد اجتماعی وتحصیلی دانش آموزان دارد. این پژوهش به منظور بررسی میزان شیوع اهمال کاری و ارتباط آن با ویژگی های جمعیت شناختی و میزان به کارگیری شبکه های اجتماعی مجازی در دانش آموزان دختر شهر تهران انجام گرفت. روش پژوهش از نوع زمینه یابی و همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر مقاطع متوسطه و هنرستان مناطق 3 ، 4، 5، 15 و 11 شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 25883 بود که براساس جدول کرجسی و مورگان و با روش طبقه ای نسبی، 398 نفر انتخاب و پرسشنامه های متغیرهای جمعیت شناختی، اهمال کاری تحصیلی و میزان به کارگیری شبکه های اجتماعی مجازی را تکمیل کردند. داده ها با روش های آمار توصیفی و استنباطی (مجذور خی و همبستگی پیرسون) تحلیل شد. نتایج نشان داد 7/31 درصد از دانش آموزان دارای اهمال کاری بالا، و 6/26 درصد دارای اهمال کاری خیلی بالا بودند و بین مقطع تحصیلی، سن و معدل از نظر اهمال کاری تفاوت معناداری وجود داشت (05/0≤P). نتایج همچنین، نشان داد که رابطه مثبت بین اهمال کاری و میزان به کارگیری شبکه های اجتماعی مجازی وجود دارد (001/0≤P). نتایج پژوهش نشان داد اهمال کاری شیوع شایان توجهی در دانش آموزان دختر شهر تهران دارد و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با آن رابطه دارد؛ بنابراین، میزان به کارگیری شبکه های مجازی به صورت باید مدیریت شود که تاثیرگذاری آن بر افزایش اهمال کاری کاهش یابد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری، شبکه های اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی
  • پرویز انصاری راد*، اکرم صفری، فریبا بشیری اسکویی صفحات 109-127
    آموزش محیط زیست به عنوان فرایندی مادام العمر که بخش مهمی از آن در محیط مدرسه انجام می گیرد، در بهبود مشکلات محیط زیستی نقشی انکارناپذیر دارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی آموزش محیط زیستی دانش آموزان دوره دوم ابتدایی انجام گرفت. پژوهش بر اساس هدف، از نوع کاربردی و براساس نحوه گردآوری داده ها توصیفی - پیمایشی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر دوره دوم ابتدایی منطقه 16 شهر تهران بود. نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگانتعداد 154 نفر با روش خوشه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد بود که روایی ابزار از طریق روایی صوری و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج نشان داد دانش آموزان درباره ضرورت حفظ پوشش گیاهی، خطرات دفع ناصحیح زباله، ضرورت حفظ گونه های حیوانی، ضرورت مراقبت از درختان، خطرات آلودگی صوتی، آگاهی نسبتا خوبی دارند؛ ولی نیازهای آموزشی آن ها درباره کمبود منابع، فواید درختان در کاهش آلودگی صوتی و ضرورت تنوع زیستی است که اطلاعات کافی ندارند. 9/27 درصد علامت بازیافت را ندیده اند و درباره مواد قابل بازیافت شناخت خوبی ندارند. 76 درصد علامت دوستدار لایه ازن بر روی محصولات را ندیده و به ضرورت وجودی آن نیز توجه ندارند. به طور کلی، نظام آموزشی توانسته در برخی موضوعات محیط زیستی آموزه هایی در اختیار دانش آموزان قرار دهد و باید برنامه ریزان آموزشی در این زمینه تمهیداتی بیندیشند.
    کلیدواژگان: آگاهی محیط زیستی، رفتار محیط زیستی، محیط زیست، نگرش محیط زیستی
  • نرگس یافتیان*، سیده سمیه اسدنژاد پروج صفحات 129-158
    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه عملکرد دانش آموزان دختر و پسر پایه چهارم در حل مسایل کلامی ریاضی براساس مدل تحلیل خطای نیومن است. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری، دانش آموزان پایه چهارم منطقه  12تهران است که 399 نفر از این دانش آموزان به روش تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، آزمونی محقق ساخته شامل چهار پرسش تشریحی است که روایی صوری و محتوایی آن توسط توسط چند تن از استادان و صاحب نظران آموزش ریاضی تایید شد. پایایی ابزار با توجه به ضریب آلفای کرونباخ 8/0 به دست آمد که در سطح مطلوبی بود. براساس نتایج، تفاوت معناداری در عملکرد دختران و پسران در حل مسایل کلامی ریاضی وجود دارد و به طور کلی، دانش آموزان پسر در حل این نوع مسایل با مشکلات کمتری مواجه بودند. نتایج نشان داد اتکای بیش از حد دانش آموزان به دانش رویه ای خود و سطحی بودن دانش مفهومی شان می تواند از علل ضعف آن ها در حل مسایل کلامی باشد. همچنین، شمار اندک مسایل کلامی ارایه شده در کتاب های درسی ریاضی پایه های اول تا چهارم ابتدایی و در نتیجه آموزش ناکافی در این راستا از دیگر عوامل منفی موثر در دستیابی دانش آموزان به حل مسایل کلامی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، پایه چهارم، خطا، مسائل کلامی ریاضی
  • بتول فقیه آرام*، اسماعیل زارعی زوارکی، عادله مهدی زاده صفحات 159-172
    هدف پژوهش حاضر امکان سنجی استقرار و به کارگیری نظام آموزش مجازی در آموزش و پرورش شرق استان گیلان بود. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نوع، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر فرهنگیان آموزش و پرورش شرق استان گیلان به تعداد 1536 نفر بود. از این میان، 306 نفر برای نمونه به روش تصادفی طبقه ای به صورت نسبی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که شامل 25 گویه است. این پرسشنامه با طیف چهاردرجه ای لیکرت، نمره گذاری شد و شامل سه حیطه با مولفه های شرایط و قابلیت و امکان استقرار و به کارگیری نظام آموزش مجازی، زمینه های کاربردی امکان استقرار و به کارگیری نظام آموزش مجازی، عوامل تسهیل کننده امکان استقرار نظام آموزش مجازی است. پرسشنامه پژوهش از لحاظ صوری روایی محتوا دارد و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ 85/0 تایید شد. داده های پژوهش در سطح توصیفی با محاسبه فراوانی، میانگین و انحراف معیار توصیف شدند و در سطح استنباطی، با آزمون تی تک نمونه ای پرسش های پژوهش پاسخ داده شد. نتایج پژوهش نشان داد امکان استقرار و به کارگیری نظام آموزش مجازی در آموزش و پرورش شرق استان گیلان مطلوب است. همچنین، از لحاظ شرایط و قابلیت، زمینه های کاربردی، عوامل تسهیل کننده نظام آموزش مجازی در آموزش و پرورش شرق استان گیلان وضعیت مطلوب است.
    کلیدواژگان: استقرار آموزش مجازی، آموزش مجازی، آموزش و پرورش، نظام آموزش مجازی مداوم
  • حسن عظیمی*، محمد میبدی، ندا نورشاهی، مهناز خوش منظر شاهرودی، سهیلا احمدی صفحات 173-192
    بی تردید فعالیت بدنی یکی از شاخص های مهم سلامت فردی و اجتماعی استو غفلت از آن آثار نامطلوبی در بهره وری دارد، از طرفی محدودیت فعالیت های فیزیکی با توجه به آموزه های فرهنگی و مذهبی در بانوان بیشتر نمود دارد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت فعالیت بدنی بین دانشجویان فرهنگیان سراسر کشور ایران انجام گرفت و اثر تفاوت جنسیتی در بین دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بررسی شد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بودهکه به روش پیمایش انجام گرفت و از نظر زمانی به صورت مقطعی بوده است. مطالعه حاضر از نوع مقطعیبود.جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه فرهنگیان کل کشور بودند که ابتدا به صورت کل شمار در نظر گرفته شدند. به منظور انجام پژوهش، ابتدا سامانه کارنامه سلامت طراحی شد و در 98 پردیس دانشگاه فرهنگیان و مرکز آموزشی در سراسر کشور اجرا شد. در همین راستا، متغیرها در دو بخش اندازه گیری شده و در سامانه ثبت شد.اطلاعات ثبت شده 29115 دانشجو در سامانه کارنامه سلامت دانشجویانمطالعه شد. تنها 15 درصد دانشجویان، مطابق با توصیه سازمان بهداشت جهانی هفت روز در هفته (هر بار حداقل 30 دقیقه) فعالیت فیزیکی داشتند. دانشجویان پسر به طور معناداری فعال تر از دختران بودند. تفاوت معناداری در این نسبت در بین گروه دختران و پسران مشاهده شد. 11 درصد دختران و 7 درصد پسران هیچ گونه فعالیت بدنی در طول هفته نداشتند. براساس یافته ها، وضعیت میزان فعالیت فیزیکی در بین دانشجویان دانشگاه فرهنگیان نامطلوب برآورد می شود. این وضعیت در جمعیت دختران بدتر بود.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سلامت فردی، فعالیت فیزیکی، فعالیت
  • بهروز زینلی، سمیه تاجیک اسماعیلی*، لیلا نیرومند، افسانه مظفری صفحات 193-213
    در نظام آموزشی سنتی روش های تدریس و یادگیری براساس گوش دادن، بیان لفظی و حفظ مطالب درسی استوار است و بر روش های غیر فعال تاکید می شود. در نتیجه، انگیزه و علاقه دانش آموزان برای آموختن از بین می رود، که در نتیجه آن افت تحصیلی نمایان می شود. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش شیوه های نوین تدریس در ارتباطات تعاملی معلم و دانش آموزان بود. پژوهش توصیفی با رویکرد آمیخته انجام گرفت. جامعه پژوهش، خبرگان مطلع و متخصص در حوزه موضوعی پژوهش جامعه پژوهش را تشکیل دادند. خبرگان در این بخش حداقل 5 سال تجربه در زمینه آموزش و تعلیم به دانش آموزان، همچنین، حداقل مدرک تحصیلی فوق لیسانس داشتند. از بین افراد جامعه 40 نفر به روش قضاوتی و با معیار اشباع داده ها انتخاب شدند. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل مضمون داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته کدگذاری شد. ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته در بخش کیفی به کار گرفته شد. بر مبنای متغیرهای شناسایی شده در بخش کیفی، شامل روش های نوین تدریس، روش های سنتی تدریس، موانع روش های نوین تدریس و ارتباطات تعاملی معلم و دانش آموزان، پرسشنامه بخش کمی تنظیم شد و میان معلمان مقطع ابتدایی به روش دردسترس توزیع شد. در مجموع، 247 پرسشنامه کامل بازگردانده شد. داده های بخش کمی با آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شد. نتایج نشان داد روش های سنتی تدریس در ارتباطات تعاملی معلم و دانش آموزان نقش ندارد، اما روش های تدریس نوین در ارتباطات تعاملی معلم و دانش آموزان نقش دارد و موانع روش های تدریس نوین در ارتباطات تعاملی معلم و دانش آموزان نقش دارد.
    کلیدواژگان: ارتباطات، آموزش، تعامل دانش آموز و معلم، روش سنتی آموزش، شیوه های نوین آموزش
  • مجتبی مقصودی* صفحات 215-240
    از آنجا که زبان انگلیسی، زبان علم است و ناآشنایی با آن به مشکلاتی در این دهکده جهانی منجر خواهد شد، فراگیری این زبان یک ضرورت به حساب می آید. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان موفقیت یا عدم موفقیت آموزش و پرورش ایران در آموزش زبان انگلیسی به دانش آموزان مقاطع متوسطه اول و دوم، بر مبنای روش حداکثر اختلاف، ضمن دعوت از 174 دبیر زبان انگلیسی در دو مصاحبه نیمه ساختاریافته، کتب درسی این مقاطع را تحلیل کرده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. نتایج نشان داد عواملی مانند ایرانیزه کردن افراطی مطالب کتب درسی، ناظرنبودن کامل ارزشیابی پایانی بر اهداف آموزشی، تاخیر در شروع آموزش، بی توجهی به پدیده دوزبانگی، مجرب نبودن برخی معلمان، کمبود تناسب بین زمان آموزش و حجم کتب زبان انگلیسی، عدم برخورداری دوره های آموزشی ضمن خدمت معلمان از کیفیت و کمیت لازم، علل اصلی ناکارآمدی مدارس در آموزش زبان انگلیسی قلمداد می شوند. نتایج این پژوهش برای دبیران زبان انگلیسی و به ویژه برای برنامه ریزان و کارگزارن درس زبان انگلیسی بسیار مفید است.
    کلیدواژگان: امپریالسیم زبانی، آموزش زبان انگلیسی، دوزبانگی، فرهنگ
  • علی خاکی*، مجتبی مهدوی صفحات 241-259
    ایجاد محیط مناسب برای رشد و شکوفایی دانش آموزان همواره یکی از مهم ترین دغدغه های مدیران محیط های آموزشی بوده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تفاوت های سنی با رویکرد ترجیح رنگ در دانش آموزان ابتدایی استان های تهران و خراسان رضوی به تفکیک جنسیت بود. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی است و نوع پژوهش حاضر پیمایشی بود. جامعه آماری همه دانش آموزان ابتدایی استان تهران و خراسان رضوی بودند. از این میان و براساس جدول مورگان، 607 دانش آموز دوره ابتدایی (نیمی از شرکت کنندگان پسر و نیم دیگر دختر بودند)  به روش دردسترس در نظر گرفته شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از کارت های رنگی شامل رنگ های سیاه، سفید، خاکستری، قهوه ای، بنفش، سبز، آبی، قرمز، نارنجی، صورتی و زرد جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس چندمتغیره انجام گرفت. نتایج نشان داد تاثیر جنسیت و پایه تحصیلی بر ترجیح تمام رنگ ها در استان تهران معنادار است، اما در استان خراسان رضوی این تفاوت ها فقط در سطح جنسیت مشاهده شد. در هر دو استان، پسران رنگ آبی و دختران رنگ زرد را به عنوان رنگ اصلی انتخاب کردند و پسران رنگ سبز و دختران رنگ صورتی را به عنوان رنگ های فرعی انتخاب کردند. از محدودیت های پژوهش حاضر نبود امکان بررسی محیط زندگی رنگی کودکان و همچنین، مسایل روزمره است که در ترجیح رنگ می تواند نقشی مهم داشته باشد. پیشنهاد می شود پژوهش های بعدی به این متغیرها توجه کنند.
    کلیدواژگان: پایه تحصیلی، ترجیح رنگ، جنسیت، رنگ
  • فاطمه جعفری کمانگر*، سلمی احسانی تیلمی صفحات 261-289
    پژوهش حاضر فرایند اجرای برنامه کارورزی را در دانشگاه فرهنگیان استان مازندران بررسی کرده است و با یافتن نکات قوت و ضعف آن در صدد ارایه راهکارهایی به مسیولان و تصمیم گیران این برنامه برآمده است. پژوهش حاضر به روش تلفیقی کمی- کیفی نگاشته شده است. بخش کیفی با مصاحبه عمیق با خبرگان و صاحب نظران کارورزی و کدگذاری مصاحبه ها با نرم افزار NVIVO، انجام گرفت. روایی آن از روش کثرت گرایی و از طریق درگیری طولانی مدت پژوهشگر با فضای پژوهشی و اعتمادسازی با افراد موضوع پژوهش صورت پذیرفت؛ همچنین فضای پژوهش با حضور داور بیرونی کنترل شد. برای رسیدن به پایایی کدها از نظرات کدگذار دیگر نیز به کار گرفته شد، و توافق بین کدگذاران حاصل شد. سپس، براساس کدهای به دست آمده پرسشنامه تنظیم شد. جامعه آماری کیفی در این پژوهش شامل 5 نفر از متخصصان و 20 نفر از آشنایان و کارشناسان کارورزی بود که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. جامعه آماری کمی پژوهش 550 نفر و نمونه آماری 226 نفر بودند که با نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی، به پرسشنامه ها پاسخ دادند. روایی پرسشنامه توسط تعدادی از متخصصان کارورزی تایید شد و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 954/0 به دست آمد. نتایج نشان داد بیشترین ضعف مربوط به بخش مدرسه و بعد فضای فیزیکی نامناسب و بیشترین نقطه قوت مربوط به استادان راهنما و نظارت و ارزیابی آنان از عملکرد دانشجویان است. در پایان، پس از یافتن ضعف های موجود راهکارهایی برای بهبود وضعیت کارورزی در دانشگاه فرهنگیان استان ارایه شد.
    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، کارورزی، کیفیت اجرا
  • محمدنقی ایمانی گله پرده سری، فریبا حنیفی، علی ملاحسینی * صفحات 291-310

    هدف پژوهش حاضر ترسیم مدل پیش بینی تعلق خاطر کاری براساس متغیرهای سرمایه روان شناختی. هوش هیجانی. حمایت سازمانی بود. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی است، که با رویکرد کمی و به روش غیرآزمایشی - همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد شهر تهران به تعداد 2953 نفر بودند که با استفاده از کفایت نمونه در مدل سازی معادلات ساختاری، 340 نفر انتخاب شد. برای گردآوری داده ها پرسشنامه های تعلق خاطر کاری سالنوا و شوفلی (2001)، سرمایه روان شناختی لوتانز، لوتانز و لوتانز (2004)، هوش هیجانی مایر و سالووی (1990)، حمایت سازمانی آیزنبرگ و همکاران (1998) به کار گرفته شد. روایی و پایایی ابزارهای پژوهش بررسی و تایید شد. روش تحلیل داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی انجام گرفت. در بخش استنباطی برای پاسخ به پرسش های پژوهش آزمون هایی همبستگی پیرسون، تی تک نمونه ای، مدل سازی معادلات ساختاری بهره گرفته شد. نتایج نشان داد متغیرهای سرمایه روان شناختی، هوش هیجانی و حمایت سازمانی بر تعلق خاطر کاری تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: تعلق خاطر کاری، حمایت سازمانی، سرمایه روان شناختی، هوش هیجانی
  • مهشید باستانی پورمقدم*، حسینعلی نوذری، رضا شیرزادی صفحات 311-333

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تطبیقی رویکرد توسعه محور، دو سند فرادستی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه بوده و روش پژوهش تحلیل محتوا است. برای این منظور دو سند «2023 آموزش ملی» (ترکیه) و « تحول بنیادین آموزش و پرورش» (ج ا ایران) بررسی شد. از ابتدای مطالعه هر سند، فعالیت کدگذاری باز و محوری صورت گرفته و اشتراکات و افتراقات اسناد احصاء شد. قابلیت اعتماد از طریق بازکدگذاری پژوهشگر و بازکدگذاری توسط کدگذار دیگر بررسی و تایید شد. نتایج پژوهش نشان داد افتراق های مهم رویکرد توسعه محور سند نظام آموزشی جمهوری اسلامی ایران، ایدیولوژیک و دینی ، مذهبی بودن مفاهیم با جهت گیری فرهنگ اسلامی ایرانی است و در اسناد نظام آموزشی ترکیه مهم ترین افتراق در رویکرد توسعه محور رویکرد فلسفی با جهت گیری فرهنگ ملی بوده، همچنین به نظر می رسد؛ رویکرد سند آموزشی ترکیه به رویکردهای جهانی و نگاه اسناد ایرانی به تفکر ورویکردهای جهان اسلام، نزدیک تر بوده و نگاه جهانی و غربی کمتر مورد توجه بوده است. برخی عناصر مهم در رویکرد توسعه محور سند نظام آموزشی ترکیه، نظیر ترسیم الگوی توسعه مدرسه ای، الگوی فلسفی انسان محور، آماده سازی برای دنیای رقابتی، ارزش افزوده، ارزش های جهانی بیشتر با دیدگاه های غربی و مولفه ها و مفاهیم سند آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران نظیر «حیات طیبه»، جامعه عدل مهدوی، بسیج، ارزش های معنوی و الهی، الگوی زندگی ایمه معصومین (ع)، رعایت موازین و معیار و چارچوب های قوانین اسلامی و همکاری با حوزه های علمیه و...با دیدگاه های جهان اسلام همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: اسناد فرادستی، توسعه، رویکرد توسعه محور، سند 2023 آموزش ملی ترکیه، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ایران
  • سید امین الله دادگر*، سید محمدرضا امام، سید علی پورمنوچهری صفحات 335-361

    معلم یکی از ارکان مهم نظام آموزش و پرورش است و نقشی ماندگار و وظایفی اثرگذار در فرایند تعلیم و تربیت دارد. یکی از مهم ترین آنان، هدایتگری معلم است. تلقی از نقش معلم در دنیای مدرن با دو رویکرد «معلم به مثابه انتقال دهنده دانش» و «معلم به مثابه فروشنده دانش» است. در اندیشه اسلامی، «انگاره معلم به مثابه فروشنده» تایید نمی شود و در منطق قرآن هر نعمتی، مسئولیتی را به همراه دارند. علم، قدرت و امکانات، به همراه مسئولیت و تکالیف است و علم مقوله ای مقدس و مانند نور دانسته شده و به همین دلیل دیدگاه «معلم به مثابه فروشنده دانش» مردود است؛ اما انگاره دوم که معلم را «به مثابه انتقال دهنده دانش» دانسته نیز به طور مطلق تایید نمی شود، زیرا در تعلیم و تربیت اسلامی، معلمی شغل انبیا است و از معلم به مثابه مربی، الگو و اسوه یاد شده است که علاوه بر تعلیم، در هدایت و تربیت متربیان نیز نقشی فعال و موثر دارد. براساس دیدگاه تعلیم و تربیت اسلامی هدف اصلی پژوهش حاضر پاسخ به این پرسش است که آیا معلم علاوه بر انتقال مفاهیم و محتواهای آموزشی، هدایتگر و هادی هم هست؟ پاسخ به این پرسش همراه با این فرضیه که معلم هادی است، در نظر گرفته شد و برای اثبات فرضیه مزبور به آیاتی از قرآن کریم استناد می شود. مهم ترین نتیجه بحث حاضر که با روش کیفی و توصیفی- تحلیلی انجام گرفت، آن است که براساس دلالت آیات، معلم نقش هدایتگری دارد. از این رو، جایگاه و کارکرد معلم در تربیت متربیان انکارناپذیر است.

    کلیدواژگان: آموزش، تربیت، راه یافتگی، معلم، هدایتگری
|
  • Alireza Badeleh * Pages 7-35
    Objective of this survey is identification of effective factors on promotion of internship conducting quality and evaluation of the present situation in the Farhangian University. It uses applied method, compound type (qualitative and quantitative); and the statistical population includes all student-teachers and faculty members of Farhangian University of Mazandaran. In the qualitative section, snowball sampling was used and 12 internship teachers were selected including elites of curriculum design and individuals with long-term experiences in conducting internship courses in Farhangian University. In the quantitative section, using random stratified sampling plan and sample size determination table, 25 teachers and 290 students were selected as the sample size. Survey tools included semi-structured interviews and researcher-made questionnaire with 6 main indexes namely Farhangian University, curriculum (content), student-teachers, internship teachers, supervisors, and schools with respectively 7, 15, 7, 11, 6 and 4 items. Qualitatively, content validity was achieved through long-term involvement, inquiry from the colleagues, and reviews of informed individuals; quantitatively, by the help of 10 internship teachers, the content validity ratio (CVR) and the content validity index (CVI) were analyzed and approved. Using Cronbach’s alpha, the reliability of the questionnaire was achieved 0.95; and its fitness was approved via confirmatory factor analysis. According to the results, curriculum (content), teacher-students, internship teachers, supervisors and schools were identified as the effective factors on quality of internship implementation in the Farhangian University; and the present situation of these factors which were effective on promotion of internship implementation quality were evaluated as good.
    Keywords: Evaluation of the present situation, Farhangian University, Implementation quality, internship
  • SHAHNAZ SOHRABI, Seyed Mohsen Mousavi*, Faezeh Ghoddosi Pages 37-64

    The subject of this research is "The content analysis of the chemistry book 2 for the senior secondary school in edition of 2017 based on the William Rummy views" which determined the extent to which the active method is used in the content of the chemistry book 2 of the students. The research method is descriptive in a type of content analysis. In order to achieve accurate and reliable results, the entire content of the book was examined and the research sample was consistent with the participants. In this research, William Rummy's model has been used as an analysis tool. To reach this purpose, the entire content of the book, including text, images, and questions, were encoded in certain categories and examined. The results of this study showed that the textbook conflict ratio in the first, second, third and the whole of the book is 0.31, 0.222, 0.204 and 0.254, which shows the text of all three chapters and the total book is designed to be inactive. The conflict ratio of the images in first, second, third chapters and the whole book is 0.75, 1.292, 0.587, and 0.862, respectively, which shows the images of all chapters and the whole book is designed in an active way. The conflict ratio of the questions in first, second , third chapters, and whole book is  8, 8, 2.909, and 5.648, respectively which shows that the questions of all chapters and the whole book involve student in learning  more than his/her ability to learn. So, it is designed to be inactive.

    Keywords: Active content, Chemistry Education, Inactive content, William Rummy's method
  • Mohsen Hajitabar Firouzjaee *, Samad Jam Gohari, Reza Mir Arab Razi Pages 65-90
    The purpose of this study is to investigate the feasibility the localization and Contextualization of curriculum in elementary schools of. The research method is descriptive of survey type. The statistical population consists of all teachers, managers and students of the fourth, fifth and sixth grade of Babol city, using a simple random sampling method based on Morgan's table, 289 teachers, 75 managers and 1108 students were selected as statistical sample. A researcher-made localization and Contextualization curriculum for managers, teachers and students was used to collect data. For data analysis, descriptive statistics and inferential statistics (Simple-sample symptomatic rank tests Wilcoxon, Yumann Whitney) were used. The results showed that from the point of view of teachers and managers of localization and Contextualization of the curriculum in all dimensions is possible. There is also a significant difference between the viewpoints of managers and teachers in the two aspects of the policy and teachers' awareness of their roles. But there is no significant difference in three dimensions (teachers' implementation and effort, content and learning activities, and challenges). Therefore, based on the results, the need to create opportunities for localization and Contextualization of curricula by Department of Education, especially in elementary schools, should be taken into consideration. Creating opportunities for localization and Contextualization can influence the learning and performance of students and help their academic achievement.
    Keywords: Contextualization, elementary schools, localization of the curriculum
  • Naiereh Sadat Rowhany, Mehri Seyed Mousavi, Masoumeh Gorji *, Zobair Samimi Pages 91-107

    Procrastination has a significant negative effect on social and academic performance of students. The purpose of the present study was to investigate The Prevalence of Procrastination and its Relationship with Demographic Characteristics and figurative Social networks among girl students in Tehran, Iran. The present study was a surveys and Correlation study. The statistical population was all High School Girls and Conservatory School Students in Region of 3, 4, 5, 15, and 11 of Tehran during the academic year of 2018-19, According to Krejcie and Morgan Table and Stratified sampling, 398 students were selected who completed a questionnaire on demographic variables, and Academic Procrastination Orientation Questionnaire & Questionnaire use figurative Social networks. The data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics (chi-square test, and Pearson Correlation Coefficient). Data showed that 31.7% of students with high Procrastination and 26.6% had very high Procrastination and there was a significant difference between the level of education, age and the mean score for procrastination (P≤0.05). The results also showed that there is a significant positive correlation between Procrastination and figurative Social networks (P≤0.001). This study shows that the prevalence Procrastination is significantly high among girl students in Tehran and it and the amount of use of Virtual social networks is related it. Therefore, the use of virtual networks should be managed in such a way that its impact on increasing procrastination is reduced.

    Keywords: Procrastination, social networks, Virtual Social Networks
  • Parviz Ansarirad *, Akram Safari, Fariba Bashiry Oskue Pages 109-127
    Environmental education, as a lifelong process, an important part of which takes place in the school environment, has an undeniable role in improving environmental problems. Therefore, the present study was conducted with the aim of assessing the environmental education needs of second grade elementary students. The purpose of the research was applied and based on the data collection method was descriptive-survey. The statistical population included male students in the second grade of elementary school in the 16th district of Tehran. Statistical sample Using Krejcie and Morgan table, 154 people were selected by cluster sampling method. The measuring instrument was a standard questionnaire whose validity was confirmed by face validity and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The results showed that students have a relatively good knowledge about the need to maintain vegetation, the dangers of improper waste disposal, the need to preserve animal species, the need to care for trees, the dangers of noise pollution; But their educational needs are about the scarcity of resources, the benefits of trees in reducing noise pollution, and the need for biodiversity, which they do not know enough about. 27.9% have not seen the recycling mark and do not have a good knowledge about recyclable materials. 76% do not see the ozone-friendly mark on the products and do not pay attention to its necessity. In general, the education system has been able to provide students with lessons on some environmental issues, and educational planners should consider measures in this regard.
    Keywords: Environment, Environmental attitude, Environmental awareness, Environmental behavior
  • Narges Yaftian *, Somayeh Asadnejad Pages 129-158
    The aim of this study was to investigate and compare the performance of fourth grade girl and boy students in solving mathematical word problems based on the Newman error analysis model. The research method is descriptive survey. The statistical population is the fourth grade students of Tehran's 12th district that 339 students were selected by using cluster sampling. The instrument is a researcher-made test consisting of four descriptive questions whose face and content validity was confirmed by several professors and experts in mathematics education. The reliability of the instrument was obtained according to Cronbach's alpha coefficient of 0.8, which was at a desirable level. According to the results, there is a significant difference in the performance of girls and boys in solving word math problems and in general, boys had less difficulties in solving these types of problems. The results showed that students' excessive reliance on their procedural knowledge and shallowness of their conceptual knowledge can be one of the reasons for their weakness in solving word problems. Also, the small number of word problems presented in the mathematics textbooks of the first to fourth grades of elementary school and as a result of insufficient education in this regard are other negative factors affecting students' ability to solve word problems.
    Keywords: Error, Fourth grade, Math word problem, Mathematics Education, The newman model of error analysis
  • Batoul Faghiharam *, Esmaeil Zarei Zavareki, Adele Mehdizade Pages 159-172
    This research was carried out with the aim of feasibility studying the deployment and implementation of virtual education system in the eastern province of Guilan province. The present research is purposeful and applied in terms of type, descriptive-survey. The statistical population of this study is the educators of the eastern province of Guilan, whose number is 1536 people. 306 people were studied as an example. The sampling method is random, stratified, and relative. A researcher-made questionnaire was used to collect information and research data, including 25 phrases. This questionnaire is graded with a Likert range of 4 options and includes three areas with the components of the conditions and the ability to deploy and use the virtual education system, the application areas of the possibility of deploying and deploying a virtual education system, facilitating factors for the possibility of deployment Virtual education system. The research questionnaire has content validity content and its reliability was calculated by Cronbach's alpha of 0.85. The research data were descriptively described using frequency, mean and standard deviation. The inferential level was tested using one-sample t-test. The results of the research showed that the possibility of deployment and implementation of virtual education system in the east of Guilan Province is desirable. Also, in terms of conditions and capabilities, applied fields, facilitators facilitating the virtual education system in the education of East of Guilan province is a desirable situation.
    Keywords: Continuing virtual education system, Deployment of virtual education, Education, Virtual Education
  • Hassan Azimi *, Mohammad Meibodi, Neda Noorshahi, Mahnaz Khosh Manzar Shahroodi, Soheila Ahmadi Pages 173-192
    Undoubtedly, physical activity is one of the important indicators of individual and social health and neglecting it has adverse effects on productivity. On the other hand, the restriction of physical activity due to cultural and religious teachings is more pronounced in women. Therefore, the present study was conducted to investigate the status of physical activity among students of Farhangian University throughout Iran and the effect of gender differences among them was investigated. The present study was an applied research that was conducted by survey method and was cross-sectional in terms of time. The present study was a cross-sectional study. The research population was the students of Farhangian University of the whole country who were first considered as a census. In order to conduct research, the health record system was first designed and implemented in 98 Branch. Of Farhangian University and educational centers across the country. In this regard, the variables were measured in two parts and recorded in the system. The registered information of 29115 students was studied in the student health record system. Only 15% of students were physically active seven days a week (at least 30 minutes at a time), as recommended by the World Health Organization. Male students were significantly more active than female students. There was a significant difference in this ratio between girls and boys.11% of girls and 7% of boys did not engage in any physical activity during the week. Based on the findings, the level of physical activity among students of Farhangian University is estimated to be unfavorable. The situation was worse in the girl population.
    Keywords: Activity, Individual health, Physical activity, social health
  • Behruz Zeinali, Somyeh Tajik Esmali *, Liela NIROOMAND, Afsaneh Mozafari Pages 193-213
    The purpose of this study was to evaluate the role of new teaching methods on interactive communication between teacher and students. In the traditional educational system, teaching and learning methods are based on listening, verbal expression and memorization of educational content and the emphasis is on passive methods. Consequently, students' motivation and interest in learning is lost, which leads to academic failure.This descriptive research is conducted via mixed method. The research community was made up of knowledgeable and expert in the field of research with at least 5 years of experience in teaching and educating students as well as a master's degree. 40 people were selected out of the community through judgment and data saturation criteria. Collected data from semi-structured interviews were coded using content analysis method. In addition, Semi-structured interview tools were used in the qualitative section. A quantitative section questionnaire was prepared based on the variables identified in the qualitative section, including new teaching methods, traditional teaching methods, barriers to new teaching methods and teacher-students interactive communication, and distributed among primary school teachers using the available method.In total, 247 compete questionnaires were returned. Quantitative data were analyzed by Spearman correlation coefficient test. The results showed that traditional teaching methods do not play a role in teacher-student interactive communication, but new teaching methods as well as the barriers play a role in interactive communication between teacher and students.
    Keywords: : Education, New educational methods, Relationship, Teacher-students Interaction, Traditional method of education
  • Mojtaba Maghsoudi * Pages 215-240
    Since English is the language of science and lack of familiarity with it will lead to problems, learning this language is a necessity. Therefore, learning English has become a major concern among most Iranian families. Because students spend countless opportunities in English language classes, they do not reach a favorable level of ability. The present researcher aimed to evaluate the degree of success or failure of the ministery of education in teaching English languge to the students. Therefore, while the present resrarcher evaluated the English textbooks of high schools of this country, he, based on the grounded theory, invited 174 Iranian English language teachers to two semistructures interviews. MAXQDA was used for data analysis. The results showed that some factors as extreme Iranianization of English textbooks, the lack of follow-up evaluation on determined educational goals, delayed start of education, the lack of attention to the bilingualism phenomenon, the lack of English language teachers competencies, the allocation of little time to teach English in schools, the lack of richmess and sufficiency of in-service training courses are considered to be the main causes of the inefficiency of schools in teaching English language. The results of this study are very useful for English languguage teachers and in particular for English language planners and administrators.
    Keywords: bilingualism, culture, ELT, Linguistic imperialism
  • Ali Khaki *, Mojtaba Mahdavi Pages 241-259
    Creating a suitable environment for the growth and prosperity of students has always been one of the most important concerns of educational administrators. The aim of this study was to investigate the age differences with the color preference approach in primary school students in Tehran and Khorasan Razavi provinces by gender. The research design of the present study is descriptive and the type of research was survey. For this purpose, 607 children participated in the present study. The data were collected using colored cards. Data analysis was performed using multivariate analysis of variance and showed that the effect of gender and grade on all colors is significant in Tehran province but in Khorasan Razavi province these differences were observed only at the level of gender (p < 0/05). In both provinces, boys chose blue and girls yellow as the main color, and boys chose green and girls pink as the sub-colors. One of the limitations of the present study is the inability to study the color living environment of children as well as everyday issues that can play an important role in color preference. It is suggested that future research pay attention to these variables.
    Keywords: Color, Elementary school students, gender, Grade, Preference
  • Fateme Jafarikamangar *, Salma Ehsani Tilami Pages 261-289
    The present study investigates the process of implementing the practicum program at Farhangian University in Mazandaran province in order to find its strengths and weaknesses. This research is looking for solutions to improve the status of the practicum program to present them to the authorities and decision makers of this program. This research is written in mix-method and after deep interview with experts and proficient in practicum, the interviews were encoded with NVIVO software. Its narration was done through the method of pluralism and through the long-term conflict of the researcher with the research space and trust with the subjects of the research; the research space was also monitored by an external judge. To achieve the reliability of the codes, two other coders were used and an agreement was reached between the coders. Then a questionnaire was designed and presented to those students of Farhangian University of Mazandaran, who passed at least two terms of practicum course. The qualitative statistical society in this study included 5 experts and 20 knowledgeable authorities in practicum curriculum that were selected through snowball sampling method. The statistical population of this study was 550 people and the sample was 226 people based on Cochran formula that responded to the questionnaires with ratio stratified random sampling. Validity of the questionnaire was confirmed by a number of interns and its reliability was calculated by calculating Cronbach's alpha coefficient and the result was 0.954. Data were analyzed by SPSS software and finally, the results were presented as a model. The results of the study showed that most of the weaknesses were in the school part and inappropriate physical environment of schools for the implementation of practicum activities and the greatest strengths were related to guidance by tutors and their supervision and evaluation of students' performance. In the end, after finding the weaknesses, there were some suggestions for improving the status of practicum program at Farhangian University of Mazandaran.
    Keywords: Execution quality, Farhangian University of Mazandaran, Practicum
  • MohammadNaghi Imani Galepardesari, Fariba Hanifi, Ali MollahoseinI* Pages 291-310

    The aim of this study was to draw a model for predicting job belonging based on the variables of psychological capital, emotional intelligence, and organizational support. The research method is practical, according to the purpose, that was done with a quantitative approach and non labratory-correlational method. The statistical population of the study was 2953 faculty members of Azad University in Tehran in which 340 participants were selected using the adequacy of the sample in modeling structural equations. For data collection, Schuafeli and Salanova (2001) job belonging questionnaire, Lothian et al (2004) psychological capital questionnaires (PCQ), Mayer and Salovey (1990) emotional intelligence questionnaire, Eisenberger et al (1986) Organizational support questionnaire were used in current study. The reliability and validity of research instruments were reviewed and confirmed. Data analysis method was performed in two parts: descriptive and inferential. In the inferential section, to answer the research questions, Pierson correlation tests, one sample t-test and structural equation modeling was used. The results showed that the variables of psychological capital, emotional intelligence and organizational support have an effect on work affiliation.

    Keywords: Emotional Intelligence, Job belonging, Organizational Support, Psychological Capital
  • Mahshid Bastanipourmoghadam *, HosseinAli Nozari, Reza Shirzadi Pages 311-333

    The aim of the present study was to conduct a comparative study of the development-oriented approach of the two upstream education documents of the Islamic Republic of Iran and the Republic of Turkey through the content analysis research method. For this purpose, the two documents of "2023 National Education" of Turkey and "Fundamental Transformation of Education" of Iran were reviewed. To do so, first each activity of the document was coded in open and pivotal technique and commonalities and differences of the documents were extracted. Reliability of this study was verified through researcher recoding and recoding by another coder. The results showed that the important differences in the development-oriented approach of the document of the educational system are ideological and religious matters as well as the religiousness of the concepts with the orientation of Iranian Islamic culture in the Islamic Republic of Iran and the most important difference in the development-oriented approach of the documents of the Turkish education system is the philosophical approach with the national orientation also it seems that Turkish education document is closer to the global approaches while the view of the Iranian documents is closer to the thoughts and approaches of the Islamic world, and the global and Western view has been less considered. Some important elements in the development-oriented approach of the Turkish education system document, such as drawing a school development model, human-centered philosophical model, preparation for a competitive world, added value, more global values ​​with Western perspectives and components and on the other side the concepts in education document of the Islamic Republic of Iran such as Pure Life, Mahdavi Justice Society, Basij, spiritual and divine values, the life pattern of the Imams (AS), observance of the norms and standards and frameworks of Islamic law and cooperation with seminaries, etc. are in line with the views of the Islamic world.

    Keywords: Development, Development-Oriented Approach, Education Fundamental Transformation Document of Iran, Turkey National Education Document 2023, Upstream Documents
  • Seyed Aminollah Dadgar *, Seyed MohamadReza Emam, Seyed Ali Poormanouchehri Pages 335-361

    Teacher is one of the important elements of the educational system and has a persistent role and effective duty in the process of education. The guiding role of the teacher is one of the most important ones among them. In the modern world, the role of the teacher is comprehended within two approaches of "teacher as the transmitter of knowledge" and "teacher as the seller of knowledge". In Islamic thought, the idea of "teacher as the seller of knowledge" is not accepted since according to Quraʼn, every God-given blessing brings a responsibility and knowledge power are among those blessings which bring about responsibility and duty. Knowledge is sacred and known as "light", therefore, the idea of "teacher as the seller of knowledge" is refused. The second idea which considers teacher as "the transmitter of knowledge" is not accepted entirely, since according to Islamic education, being teacher is the occupation of prophets and the teacher is considered as an educator and role model who have an active and effective role in guiding and educating the students in addition to imparting knowledge to them. The main purpose of this research is to answer the question -based on Islamic education- that whether the teacher is also a guiding agent -in addition to his/her role in imparting concepts and contents? By supposing the answer as positive, some verses of the holy Quraʼn have been cited to prove this answer. The result of the discussion -which has been done using qualitative and descriptive-analytical method-, is that the teacher has a guiding role and duty in educating students which cannot be dismissed.

    Keywords: Education, Guidance, Instruction, Teacher