فهرست مطالب

نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهرام آتش زبان، عباس جلیل زاده*، جواد حصاری صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    پنیر یکی از محصولات لبنی باارزش است که مصرف زیادی در جهان و ایران دارد. در سال های اخیر، به دلیل افزایش بیماری های مرتبط با چربی ازجمله بیماری های قلبی عروقی و چاقی، جایگزینی چربی پنیر با روغن های حاوی اسیدهای چرب فراسودمند و اسیدهای چرب کمتر اشباع، مورد توجه بوده است. هدف از این پژوهش جایگزینی بخشی از چربی شیر با روغن هسته انگور که حاوی اسیدهای چرب غیراشباع و ضروری است، برای تولید پنیر فراسودمند بود.

    مواد و روش ها: 

    شیر تازه از گاوداری های ماکو تهیه و بعد از گرفتن چربی آن، با مخلوط کردن روغن هسته انگور بار علامت تجاری اولیتالیا و خامه با نسبت های 25:75، 50:50 و 75:25 چربی شیر تنظیم شد. سپس پنیر سفید آب نمکی به روش مرسوم در صنعت تولید شد. یک نمونه پنیر کنترل نیز از شیر کامل خریداری شده تولید شد. ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نمونه های پنیر در طول 60 روز رسیدن شامل اسیدیته، pH، چربی، نمک، رطوبت و ویژگی های حسی به ترتیب مطابق استاندارد ملی ایران به شماره های 2852، 1809، 760 و 4938 اندازه گیری شد. اندازه گیری شاخص لیپولیز با روش نونز و همکاران و ترکیب اسیدهای چرب با استفاده از کروماتوگرافی گازی انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که pH، اسیدیته، رطوبت، چربی و درصد نمک نمونه های پنیر حاوی روغن هسته انگور با نمونه کنترل اختلاف معنی داری نداشت ولی تاثیر زمان بر ویژگی های فوق معنی دار بود. نمونه های پنیر حاوی روغن هسته انگور، به طور معنی داری(P < 0.05) دارای اسیدهای چرب ضروری غیراشباع بیشتر و اسیدهای چرب اشباع کمتری در مقایسه با نمونه پنیر کنترل بود، به طوری که میزان اسید چرب لینولییک در نمونه های کنترل، حاوی 25%، 50%، 75% روغن هسته انگور به ترتیب برابر 3، 17، 20 و 35 درصد و میزان اسید چرب اولییک به ترتیب 22، 26، 27.5 و 29.5 درصد بود. همچنین شاخص لیپولیز نمونه های پنیر حاوی روغن هسته انگور و پنیر کنترل به طور معنی داری (P < 0.05) در طول رسیدن پنیر افزایش نشان داد ولی بین نمونه ها ازلحاظ شدت لیپولیز اختلاف معنی داری وجود نداشت. نتایج حاصل از ارزیابی حسی نشان داد که پنیر نمونه کنترل ازلحاظ بافت بالاترین امتیاز را داشت ولی پنیر حاوی 75 درصد روغن انگور ازلحاظ رنگ، بو و طعم بالاترین امتیاز را کسب کرد. ازلحاظ مقبولیت کلی نمونه پنیر حاوی 75% روغن هسته انگور امتیاز بیشتری بدست آورد.

    نتیجه گیری کلی:

     نتایج این پژوهش امکان جایگزینی چربی پنیر با روغن هسته انگور را برای تولید پنیر سفید آب نمکی فراسودمند و سالم تر ازلحاظ تغذیه ای نشان داد. 

    کلیدواژگان: پنیرسفید آب نمکی، فراسودمند، روغن هسته انگور، چربی شیر
  • امین سید محمودزاده، آسیه احمدی دستگردی* صفحات 13-24

    سابقه و هدف:

     از آنجایی که کربوهیدرات و چربی به عنوان مهمترین منابع افزایش دهنده کالری در محصولات غذایی شناخته می شوند، توجه زیادی به جایگزین های بدون کالری یا کم کالری در مواد غذایی معطوف گردیده است. هدف اصلی از این پژوهش تولید دسر لبنی کم کالری با ویژگی های فراسودمند می باشد که ضمن کاهش کالری، فرآورده تولید شده از لحاظ اغلب ویژگی ها قابل رقابت با انواع محصولات تجاری بوده و محدودیت چندانی برای کودکان، بزرگسالان و سایر افراد نداشته باشد. در این پژوهش استویا به عنوان جایگزین شکر و اینولین به عنوان جایگزین چربی در دسر لبنی شکلاتی استفاده شد و بهترین فرمولاسیون بدست آمد. هدف کاربردی این تحقیق، تولید محصولات رژیمی برای افرادی که دچار بیماری هایی همچون چاقی، بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون، دیابت غیر وابسته به انسولین و غیره می باشد.

    مواد و روش ها

    به منظور بهینه سازی فرمول و تولید دسر شیری شکلاتی کم کالری، سه فاکتور مقدار اینولین (0 تا 8 گرم در 100 گرم نمونه)، مقدار استویا (0 تا 06/0 گرم در 100 گرم نمونه) و مدت انبارداری (1تا 14 روز) با استفاده از طرح مرکب مرکزی مرکز سطح به وسیله روش آماری سطح پاسخ انتخاب شدند. سپس ویژگی های فیزیکوشیمیایی شامل میزان چربی و پروتئین، میزان ماده خشک، میزان کالری زایی، فعالیت آنتی اکسیدانی، رنگ و امتیازات حسی دسر شیری شکلاتی مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر آنتی اکسیدانی استویا در دسر شیری شکلاتی توسط آزمون های قدرت احیاء کنندگی و مهار رادیکال آزاد DPPH مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از روش مطلوبیت سنجی (9 نقطه ای) نمونه های تهیه شده به لحاظ ظاهر، قوام، بو و طعم ارزیابی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مقدار انرژی در نمونه های دسر شیری شکلاتی با کاهش چربی بطور معنی داری کاهش یافت. اندازه گیری مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی نشان داد نمونه های حاوی مقادیر بیشتر عصاره استویا فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری دارند. علاوه بر این، دسر لبنی حاوی استویا در طول مدت دو هفته نگهداری سطح بالایی از مهار رادیکال آزاد و قدرت احیاءکنندگی نشان داد که این ویژگی می تواند منجر به تاخیر در اتواکسیداسیون چربی و افزایش زمان انبارداری محصولات غذایی حاوی استویا شود. افزایش میزان اینولین اثر منفی بر شاخص L* داشت ولی تغییر معنی داری در شاخص های a* و b* در نمونه های مختلف مشاهده نشد. پذیرش کلی با افزایش میزان اینولین به بیش از 4 درصد و افزایش میزان استویا به بیش از 03/0 درصد، کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    براساس مدل بدست آمده، فرمولاسیون با 628/5 گرم اینولین، 032/0 گرم استویا و 83/5 گرم شکر در 100 گرم انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: اینولین، استویا، دسر شیری شکلاتی، ویژگی های آنتی اکسیدانی، ویژگی های حسی
  • سیده پریا سمایی، محمد قربانی*، علیرضا صادقی ماهونک، مهران اعلمی صفحات 25-38

    سابقه و هدف :

    غذا نه تنها به عنوان منبع انرژی و ترکیبات اصلی برای رشد و سلامت بدن بلکه به عنوان منبع ترکیبات زیست فعال نیز محسوب می شود که می توانند اثرات مفیدی در انسان به جای بگذارد. پپتیدهای زیست فعال جزء ترکیبات عملکردی محسوب می شوند که اخیرا در مواد غذایی شناخته شده اند. هیدرولیز آنزیمی به منظور بهبود ویژگی های عملکردی پروتئین های گیاهی مورد استفاده قرار گرفته است. یکی از ویژگی های پروتئین های هیدرولیز شده فعالیت آنتی اکسیدانی آن ها می باشد که امکان استفاده از آن ها را به عنوان ترکیبات ضد اکسایش در مدل های غذایی امکان پذیر می سازد. در این پژوهش اثر استفاده از آنزیم های مختلف و ترکیب آن ها در تولید پروتئین های هیدرولیز شده با ویژگی عملکردی مطلوب و ضداکسایشی بالا ممورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    ایزوله ی پروتئین باقلا به وسیله ی آنزیم های تریپسین، آلکالاز و ترکیب آنزیم های تریپسین و آلکالاز در غلظت های 5/1 و 3 درصد در زمان واکنش 3 ساعت و دما و pH بهینه ی هر آنزیم به ترتیب دمای 37 و 50 درجه ی سانتی گراد و pH 7 و 5/8 تولید شد. پارامترهای حلالیت در pHهای 2-12، کف کنندگی و پایداری کف در pHهای 4، 6، 8 و 10، مهارکنندگی رادیکال DPPH و شلاته کنندگی یون آهن پروتئین های هیدرولیز شده مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هیدرولیز آنزیمی سبب افزایش حلالیت به ویژه در محدوده ی pH اسیدی شد. در pH 3 پروتئین هیدرولیز شده ی حاصل از آلکالاز و ترکیب آنزیم آلکالاز و تریپسین 3 درصد بیشترین حلالیت را دارا بودند (به ترتیب51/64 و 95/60 درصد). با افزایش pH از4 به 8 کف کنندگی افزایش یافت بیشترین کف کنندگی در pH 8 مشاهده شد اما در pH 10 در تمامی نمونه ها کف کنندگی کاهش یافت. هیدرولیز آنزیمی پروتئین سبب افزایش کف کنندگی پروتئین دانه باقلا شد. پایداری کف پس از زمان 60 دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. ایزوله ی پروتئین در pH 4 پس از زمان 60 دقیقه فاقد کف بوده است. بیشترین پایداری کف در تمامی نمونه ها در pH 8 مشاهده شد. نتایج نشان داد که هیدرولیز پروتئین دانه یاقلا سبب افزایش معنی داری در پایداری کف گردید (p <0.05). در pH 8 نمونه های هیدرولیز شده توسط آنزیم تریپسین و ترکیب آنزیم تریپسین وآلکالاز در غلظت 5/1 درصد بیشترین پایداری کف را داشتند. هیدرولیز آنزیمی سبب افزایش قابل ملاحظه ای در فعالیت مهارکنندگی DPPH شد (p <0.05). بیشترین مهارکنندگی رادیکال DPPH در نمونه ی هیدرولیز شده توسط آنزیم آلکالاز مشاهده شد (41/75 درصد) که دارای تفاوت معنی داری با سایر پروتئین های هیدرولیز شده بوده است (p <0.05). فعالیت مهارکنندگی رادیکال DPPH در پروتئین های هیدرولیز شده ی تریپسین، ترکیب تریپسین و آلکالاز با غلظت های 5/1 و 3 درصد به ترتیب 54/72، 06/73 و 62/73 بوده است که تفاوت معنی داری بین این نمونه ها مشاهده نشد (P>0.05). هیدرولیز آنزیمی سبب افزایش معنی داری در شلاته کنندگی یون آهن نسبت به ایزوله ی پروتئین باقلا گشت (p <0.05). بیشترین فعالیت شلاته کنندگی در پروتئین هیدرولیز شده توسط ترکیب آنزیم تریپسین و آلکالاز در غلظت 5/1 و 3 درصد مشاهده شد که به ترتیب 72/92 و 68/88 درصد بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد آنزیم های مختلف در شرایط هیدرولیز ثابت روی یک سوبسترای ثابت اثرات متفاوتی اعمال می کنند. اصلاح آنزیمی پروتئین سبب ایجاد یک منبع طبیعی آنتی اکسیدانی می گردد که می توان از آن در مدل های غذایی بهره برد.

    کلیدواژگان: اصلاح آنزیمی، پروتئین هیدرولیز شده دانه باقلا، ویژگی های عملکردی، پپتیدهای زیست فعال، خاصیت آنتی اکسیدانی
  • میثم محمدی، مهدی صیدی* صفحات 39-52

    سابقه و هدف:

     فلفل دلمه ای با نام علمی (Capsicum annuum L.) حاوی مقادیر زیادی از آنتی اکسیدان های طبیعی و مواد ضروری از قبیل ویتامین ث، کاروتنوییدها، ترکیبات فنولیک و عناصری همانند پتاسیم می باشد. کیفیت ظاهری محصول از قبیل شکل، رنگ، اندازه، شادابی و طراوت میوه، نداشتن عوارض فیزیولوژیکی و بیماری ها انباری نقش بسیار مهمی در بازارپسندی فلفل دلمه ای دارد. بنابراین این محصول همواره نیازمند راهکاری برای کاهش ضایعات و حفظ بازارپسندی در پس از برداشت می باشد. یکی از روش-های کاهش ضایعات در پس از برداشت محصولات باغی استفاده از پوشش های خوراکی و غیرخوراکی می باشد که با تغییرات تبادلات گازی و آبی محصول با محیط اطراف باعث تاخیر در افت کیفی محصولات می شوند و عمر پس از برداشت را افزایش می-دهند.

    مواد و روش ها

    به منظور کاهش ضایعات و حفظ کیفیت میوه فلفل دلمه ای سبز رقم California Wonderʼʻ در پس از برداشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در دانشگاه ایلام طراحی و اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل غوطه وری میوه های فلفل دلمه ای در ژل آلویه ورا 25 و 50 درصد، صمغ عربی 5 و 10 درصد، آلویه ورا 25%+ صمغ عربی 5%، آلویه ورا 25%+ صمغ عربی 10%، آلویه ورا 50%+ صمغ عربی 5%، آلویه ورا 50%+ صمغ عربی 10% و شاهد بودند، که اثر آن ها بر ویژگی های میوه فلفل دلمه ای سبز در طول 14 و 28 روز انبارمانی در دمای 10 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 90 درصد و در سبدهای میوه بدون هیچگونه پوشش اضافی در داخل اتاقک رشد مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که با افزایش ماندگاری میوه ها در انبار ویژگی های کیفی و بازارپسندی آن ها کاهش یافت، ولی پوشش های صمغ عربی و ژل آلویه ورا باعث حفظ کیفیت میوه های فلفل دلمه ای در انبار نسبت به نمونه های شاهد شدند. در این تحقیق تیمارهای صمغ عربی 10%، آلویه ورا 25%+ صمغ عربی 10% و آلویه ورا 50%+ صمغ عربی 10% در بیشتر صفات مورد بررسی نسبت به سایر تیمارها و شاهد تاثیر بیشتری در حفظ ویژگی های میوه فلفل دلمه ای در انبار داشتند. میوه های فلفل دلمه ای در تیمارهای مذکور از کاهش وزن و نشت یونی کمتری نسبت به سایر تیمارها برخوردار بودند و بازارپسندی، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، فنول کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی، کلروفیل کل و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز را طی 28 روز انبارمانی حفظ کردند. احتمالا ایجاد لایه ای ضخیم تر و تبادلات گازی کمتر میوه با اتمسفر اطراف میوه دلایلی بر کارایی بیشتر صمغ عربی 10 درصد در تیمارهای فوق نسبت به سایر تیمارها است. بنابراین باتوجه به نتایج این تحقیق استفاده از پوشش صمغ عربی 10 درصد و یا در ترکیب با ژل آلویه ورا به عنوان روشی کاربردی جهت کاهش ضایعات میوه فلفل دلمه ای طی فرایند انبارداری و بازاررسانی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: بازارپسندی، پس از برداشت، پوشش خوراکی، فلفل دلمه ای سبز، کاهش وزن
  • حامد صابریان، زهره حمیدی*، حسن احمدی گاولیقی صفحات 53-66
    سابقه و هدف

    پکتین یک پلی‎ساکارید طبیعی است که ویژگی‎های عملکردی متنوعی دارد. پکتین می‎تواند به عنوان عامل قوام دهنده، ژل کننده، پایدار کننده، امولسیفایر، عامل باندکننده کاتیون ها و غیره مورد استفاده قرار گیرد. وجود این ویژگی‎های مهم در پکتین موجب ارزشمند شدن این زیست‎پلی‎مر مخصوص در تولید غذا و دارو شده است. تمام پکتین مورد نیاز صنایع غذایی، دارویی و آرایشی - بهداشتی از خارج از کشور تامین می‎گردد در صورتی که پتانسیل تولید این محصول ارزشمند آن هم از ضایعات فراوان موجود در صنایع آب میوه وجود دارد. علاوه براین، فرایند تولید این محصول نیز نسبتا ساده و کم هزینه بوده و ارزش افزوده آن بسیار زیاد می‎باشد. تولید پکتین تنها در سطح آزمایشگاهی صورت گرفته است و هنوز صنعتی نشده است. بنابراین، هدف از این تحقیق، بهینه‎سازی استخراج پکتین از ضایعات پرتقال در شرایط آزمایشگاهی و سپس افزایش سطح استخراج به نیمه صنعتی بود. طراحی و ساخت خط تولید نیمه صنعتی استخراج پکتین از ضایعات پرتقال برای اولین بار در ایران جهت ارزیابی امکان صنعتی کردن تولید پکتین و بومی سازی تولید آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    ابتدا تاثیر pH (5/1 - 3)، زمان استخراج (1-4 ساعت) و نسبت ماده جامد به حلال (S/L) (1 به 10 تا 1 به 30 گرم بر میلی لیتر) بر بازده استخراج پکتین به‎صورت جداگانه بهینه‎سازی شدند و سپس تولید نیمه صنعتی پکتین در شرایط بهینه آزمایشگاهی صورت پذیرفت. از دو روش فیلتراسیون (فیلتر پرس و سانتریفیوژ) برای جداسازی ناخالصی‎ها استفاده شد. پکتین‎های تولیدی در سطح نیمه صنعتی از نظر شاخص‎های بازده، درجه استری و میزان اسید گالاکتورونیک با نوع آزمایشگاهی مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که هر سه عامل pH، زمان استخراج و نسبت S/L تاثیر معنی‎داری (05/0 p≤) بر بازده استخراج پکتین داشتند. با افزایش pH از 5/1 به 2 بازده پکتین افزایش یافت و در pH 2 در بالاترین مقدار خود قرار داشت (87/14 گرم بر 100 گرم ماده خشک) و با افزایش pH تا 3، بازده کاهش یافت (65/ 6 گرم به ازای 100 گرم). با افزایش زمان استخراج تا 3 ساعت، بازده به طور معنی‎داری افزایش یافت اما پس از آن ثابت ماند. با افزایش نسبت S/L از 1:10 تا 1:15، بازده پکتین به طور معنی‎داری (05/0p ≤) از 55/16 تا 84/18 گرم به ازای 100 گرم ماده خشک افزایش یافت و پس از آن مجددا به طور معنی‎داری کاهش پیدا کرد. خط تولید پکتین طراحی شد و استخراج نیمه صنعتی پکتین در شرایط بهینه تعیین شده (pH برابر با 2، نسبت S/L 1:15 و زمان 3 ساعت) صورت پذیرفت. بازده استخراج نیمه صنعتی در زمانی که از فیلترپرس استفاده شد بیشتر از بازده آزمایشگاهی بود اما میزان اسید گالاکتورونیک آن به طور معنی‎داری کمتر بود. هنگامی که از روش سانتریفیوژ استفاده شد، کمیت (بازده) و کیفیت (درجه استری، میزان اسید گالاکتورونیک ، آرابینوز، رامنوز و زایلوز و وزن مولکولی) پکتین استخراجی مشابه مقیاس آزمایشگاهی بود و تفاوت معنی‎داری نداشتند که حاکی از خلوص بالای پکتین بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن داشت که بازده و کیفیت پکتین حاصله در مقیاس نیمه صنعتی، در زمانی که از دستگاه سانتریفیوژ (به جای فیلترپرس) برای مرحله صاف کردن استفاده شد، مشابه روش متداول آزمایشگاهی بود و بنابراین امکان تولید پکتین با بازده و کیفیت بالا در سطح نیمه صنعتی و صنعتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: پپکتین، ضایعات پرتقال، طراحی فرآیند، استخراج نیمه صنعتی
  • عظیم قاسم نژاد*، مادح احمدی، آتنا تنوری، محمد مهدی فرضی نیا صفحات 67-79

    سابقه و هدف:

     استویا یک گیاه دارویی ارزشمند شناخته شده است. با این حال پس از معرفی این گیاه به عنوان یک شیرین کننده طبیعی فاقد کالری، در جهان به شهرت رسید. در سال های اخیر با افزایش شمار بیماران دیابتی و افزایش مشکلات چاقی، در کشور ایران و همچنین مساعد بودن شرایط پرورش این گیاه در کشور، تقاضا برای استفاده از این گیاه افزایش یافته است. گام مهم پس از کشت و کار یک گیاه دارویی، داشتن برنامه ریزی مناسب جهت فرآوری و بسته بندی آن است. هدف از این مطالعه بررسی اثر منطقه و نوع پوشش بسته بندی بر میزان ترکیبات بیوشیمیایی گیاه استویا است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش پیرامون تاثیر منطقه و نوع پوشش بسته بندی بر کنترل کیفیت برگ های خشک شده گیاه استویا، در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار طراحی و اجرا شد. بدین منظور نمونه های برگ جمع آوری شده از دو منطقه گرگان و آق قلا به ترتیب منطقه جلگه ای و نیمه بیابانی سایه خشک شدند. برگ های خشک شده به مدت سه ماه در بسته بندی های مختلف شیشه، پلاستیک، کاغذی و فوم نگهداری شدند. در نهایت کیفیت ظاهری نمونه و تغییرات ترکیبات شیمیایی عصاره برگ مورد بررسی قرارگرفت و صفات اندازه گیری شده شامل فنل کل از روش فولین سیوکالتیو، فلاونویید کل با استفاده از روش رنگ سنجی آلومینیوم کلراید، فعالیت آنتی اکسیدانی (استفاده از روش DPPH)، قند کل و قند احیاء نیز با استفاده از روش فهلینگ بودند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بیشترین مقدار فعالیت آنتی اکسیدانی و همچنین بیشترین میزان قند کل در برگ های جمع آوری شده از منطقه آق قلا مشاهده شد که نسبت به منطقه گرگان این اختلاف معنی دار بود. فنل کل، فلاونویید و قند احیاء تحت تاثیر منطقه قرار نگرفتند. در بین بسته بندی های استفاده شده بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی در شیشه های مربایی مشاهده شد که نسبت به بقیه تیمارها اختلاف معنی داری را نشان داد. میزان قند احیا نیز در بسته بندی پاکت های کاغذی و پاکت های پلاستیکی دارای بیشترین مقدار خود بودند. البته در پوشش های بررسی شده در میزان محتوای فنل و فلاونویید کل و همچنین قند کل تغییر معنی داری حاصل نشد. اثر متقابل منطقه و بسته بندی بر میزان فعالیت آنتی اکسیدانی، قند کل و قند احیاء اثر معنی داری را نشان داد. به طوری که نمونه-های منطقه آق قلا نگهداری شده در شیشه فعالیت آنتی اکسیدانی حداکثری خود را حفظ کرد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده، برگ های برداشت شده از منطقه آق قلا به لحاظ پتانسیل بیوشمیایی غنی تر از منطقه گرگان بود. همچنین برای برگ های خشک شده استویا ظروف شیشه جهت حفظ حداکثری توانمندی آنتی اکسیدانی برگ بهتر بوده و توصیه می شود که برای نگهداری طولانی مدت استویا برای مصارف خانگی در شیشه نگهداری شود.

    کلیدواژگان: بسته بندی، فنل کل، فلاونوئید کل، درصد مهار رادیکال های آزاد، منطقه
  • لیلا ناطقی* صفحات 81-97

    سابقه و هدف :

    امروزه مصرفکنندگان تمایل به مصرف مواد غذایی جدید با خواص تغذیهای و سلامت بخشی بالا دارند. غذاها علاوه بر رفع گرسنگی و تامین مواد مغذی ضروری باید باعث بهبود وضعیت سلامت و شادابی فیزیکی و ذهنی مصرف کننده گردند. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که درصورتی که زنده و به مقدار کافی مصرف شوند دارای اثر سلامت بخشی هستند. استفاده از ترکیبات پری بیوتیک مناسب و انتخاب حامل مناسب برای پروبیوتیک ها باعث افزایش رشد و فعالیت این باکتری های مفید می گردد. سویا و فراورده-های آن حامل های مطلوبی برای میکروارگانیسم های پروبیوتیک به شمار می روند که می توانند نقش موثری در افزایش زنده مانی باکتری های پروبیوتیک داشته باشند. هدف از اجرای تحقیق حاضر بررسی اثرات پری بیوتیکی اینولین و آنتی اکسیدانی چای سبز در افزایش زمان زندهمانی بیفیدوباکتریوم لانگوم در بستنی سویای سین بیوتیک بود.

    مواد و روش ها

    به منظور تولید بستنی سویای سین بیوتیک عصاره چای سبز در غلظتهای 1، 2 و 3 درصد، اینولین به نسبتهای 1، 2 و 3 درصد و همچنین باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم لانگوم به میزان Cfu/ml 107 به فرمولاسیون شیر سویای سین بیوتیک اضافه شدند. بنابراین 10 تیمار مطابق با طرح کاملا تصادفی با سه تکرار طراحی گردید. آزمونهای تعیین درصد ترکیبات پلیفنولی، درصد اسیدیته کل، درصد حجمافزایی، عدد پراکسید (meq/kg)، ارزیابی ویسکوزیته (cp)، ارزیابی رنگ (شاخصهای روشنایی، قرمزی، زردی)، ارزیابی حسی (بو، مزه، بافت و پذیرش کلی) یک روز پس از تولید و میزان زنده مانی بیفیدوباکتریوم لانگوم (Cfu/ml) طی 21 روز نگهداری نمونه های بستنی سویای سین بیوتیک در دمای 18- درجه سانتی گراد انجام شد. برای تجزیه تحلیل نتایج حاصل از آزمون ها از آزمون مقایسه میانگین ها دانکن در سطح احتمال 5 درصد توسط نرم افزار مینی تب نسخه 16 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش غلظت اینولین و عصاره چای سبز در فرمولاسیون بستنی سویای سین بیوتیک حجم افزایی، شاخص زردی (b*) ، شاخص روشنایی (L*)، امتیاز شاخص های حسی شامل بو، مزه، بافت و پذیرش کلی کاهش و اسیدیته، میزان زنده مانی بیفیدوباکتریوم لانگوم، ویسکوزیته و شاخص قرمزی (a*) افزایش یافت. جمعیت بیفیدوباکتریوم لانگوم پس از 21 روز نگهداری در تمامی تیمارها از جمله شاهد بالاتر از Cfu/ml 106 بود. برخلاف اینولین افزایش غلظت عصاره چای سبز اثر معناداری بر کاهش اندیس پراکسید داشت. شاخص های حسی تیمار حاوی 1 درصد عصاره چای سبز و اینولین با نمونه شاهد اختلاف معنی داری نداشت و به عنوان تیمار برتر در این مطالعه معرفی گردید.

    نتیجه گیری

    با استفاده 1 درصد عصاره چای سبز و 1 درصد اینولین میتوان بستنی سویای سین بیوتیک با خواص کیفی و حسی مطلوب با خواص سلامت بخش تولید نمود.

    کلیدواژگان: اینولین، عصاره چای سبز، بیفیدوباکتریوم لانگوم، بستنی سویا، سین بیوتیک
  • آذر هاشمی نژاد، منصور غنیان*، عباس عبدشاهی، بهمن خسروی پور صفحات 99-113

    سابقه و هدف:

     با وجود افزایش تولید غذا در نیم قرن گذشته، امنیت غذایی موضوع راهبردی و هدف مهم سیاست های کشاورزی در بسیاری از کشورها می باشد. زنجیره تامین نان به دلیل نقش مهمی که در امنیت غذایی کشور داشته، دارای اهمیت ویژه می باشد. نان یکی از اقلام مهم در سبد تغذیه خانوارها به حساب می آید. زنجیره تامین نان از تولید گندم در مزرعه شروع شده و به مصرف نان در سفره خانوار ختم می شود. علی رغم مصرف بالا و فعالیت های سه هزار ساله گذشته ایران در کشت گندم و تولید آرد و نان، اما کیفیت نان در پایین ترین سطح استانداردهای جهانی قرار دارد. این امر ناشی از ریسک هایی بوده که زنجیره تامین نان را در معرض آسیب قرار داده است. هدف این تحقیق کاربرد چارچوب زنجیره تامین نان به منظور تبیین راهکارهای مدیریت ریسک تولید و مصرف نان در استان خوزستان بود.

    مواد و روش ها

    ریسک های بخش تولید و مصرف نان، بر اساس ابزارهای مشاهده، مصاحبه و مطالعه پیشینه موضوع، شناسایی و طبقه بندی شده، سپس راهکارهای مدیریت ریسک ها از دیدگاه مدیران، خبرگان و متخصصان در حوزه آرد و نان و مصرف کنندگان در قالب فن گروه کانونی در شش گام شامل برنامه ریزی برای اجرای گروه کانونی، مشخص کردن ترکیب گروه، هدایت افراد مشارکت-کننده جهت دریافت پاسخ سوال های مورد نظر، ضبط پاسخ های مشارکت کنندگان به سوالات توسط محقق، تحلیل داده ها و گزارش یافته ها، شناسایی و امتیازبندی شد. ابزارهای مورد استفاده مصاحبه نیمه ساختارمند و بدون ساختار و چک لیست بود. جامعه تحقیق مدیران، خبرگان و متخصصان در حوزه آرد و نان و مصرف کنندگان در استان خوزستان بوده که برای انتخاب افراد نمونه از روش نمونه گیری هدفمند موارد معروف یا شناخته استفاده شد، تعداد مشارکت کنندگان در هر گروه کانونی مربوط به بخش تولید و مصرف نان، 10 نفر بود. دو جلسه گروه کانونی با حضور مشارکت کنندگان به طور مجزا برای هر بخش برگزار گردید که هر جلسه 60 دقیقه بود.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که در بخش تولید نان راهکارهای ارایه شده در رابطه با ریسک تامین مواد اولیه، ریسک فرایند پخت و ریسک سلامت محصول با امتیازهای به ترتیب 33/73، 18/63 و 25/61 درصد و در بخش مصرف نان راهکارهای ارایه شده در رابطه با ریسک های کیفیت محصول، ریسک خرید محصول و ریسک اطلاع رسانی با امتیازهای به ترتیب 83/88، 5/62 و 60 درصد بیشترین امتیاز را در تعدیل این ریسک ها داشته است. لذا این ریسک ها باید در اولویت توجه مسیوولان در جهت بهبود کیفیت نان در استان خوزستان قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه در مطالعات پیشین در این زمینه بر اساس پارادایم کمی به بررسی موضوع پرداخته شده است، این تحقیق براساس فن گروه کانونی و استفاده از تخصص و تجربه صاحبنظران به صورت کیفی به کنکاش موضوع پرداخته است. بنابراین از نظر صابنظران، تامین آرد با کیفیت بالا و سالم، حذف جوش شیرین و نمک در نان، انجام کامل فرآیند عمل آمدن خمیر و پخت نان، رعایت مصرف آب، نمک و مایه خمیر در پخت نان، بهبود کیفیت نان، خرید نان به صورت روزانه و مقدار مصرف مورد نیاز، اطلاع-رسانی به مردم درباره خطرات مصرف جوش شیرین و نمک زیاد در نان و مصرف بیشتر نان های سبوس دار از راهکارهای مهم مدیریت ریسک تولید و مصرف نان می باشد. لذا باید با روش تفکر سیستمی، مشکل کیفیت آرد را حل نمود و آرد با کیفیت یکنواخت به نانوایان تحویل داد. همچنین نظارت و کنترل مداوم نانوایی ها، اجرای تحقیقات کاربردی مستمر برای بالا بردن کیفیت نان و تشدید اجرای مقررات قانونی بر حذف جوش شیرین و کنترل نمک صورت گیرد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین نان، ریسک، راهکار مدیریتی، خوزستان
  • حسین جوینده*، فرزانه کوراوند صفحات 115-128

    سابقه و هدف:

     به منظور حفظ کیفیت محصولات تازه گوشتی، نگهداری آن ها در یخچال کاملا ضروری است. اما درهرحال با این روش نمی توان این محصولات را برای بیش از چند روز در برابر فساد شیمیایی و میکروبی محافظت نمود. امروزه به کارگیری پوشش های خوراکی حاوی عوامل ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی طبیعی، یکی از روش های جدید نگهداری است که قادر به افزایش مدت ماندگاری و حفظ ظاهر طبیعی گوشت تازه و محصولات ماکیان است. باتوجه به این که مدت ماندگاری فیله سینه مرغ در یخچال تنها 5-4 روز می-باشد، این پژوهش به منظور بررسی امکان افزایش قابلیت نگهداری این محصول از طریق پوشش دهی با ایزوله پروتئین آب پنیر حاوی اسانس مرزه باغی (Satureja hortensis L.) در دمای یخچال انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    جهت تهیه محلول های پوشش دهی، ابتدا محلول حاوی 10 درصد ایزوله پروتئین آب پنیر تهیه و به آن مقدار 5 درصد گلیسرول به عنوان نرم کننده (پلاستی سایزر) اضافه شد و مخلوط بخوبی همگن گردید. جهت تهیه محلول های پوشش دهی حاوی اسانس مرزه باغی، مقادیر 5/0، 1 و 2 درصد از اسانس مذکور به محلول ها اضافه گردید. نمونه شاهد (بدون پوشش) و نمونه های پوشش داده شده با ایزوله پروتئینی آب پنیر فاقد اسانس و محتوی اسانس از نظر خواص آنتی اکسیدانی (شاخص پراکسید و تیوباربیتوریک اسید) و ضدمیکروبی (شمارش باکتری های مزوفیل و سرمادوست) در روزهای 0، 3، 6 و 9 نگهداری بررسی شدند.

    یافته ها

    بین نمونه شاهد و تمامی نمونه های پوشش دار حاوی اسانس مرزه باغی در تمام روزهای نگهداری تفاوت معنی داری از لحاظ میزان pH، عدد پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید و میزان باکتری های مزوفیل و سرمادوست وجود داشت و با افزایش مقدار اسانس، خواص آنتی اکسیدانی نمونه ها افزایش و بار باکتریایی به طورقابل توجهی کاهش یافت (05/0>p). درهرحال، اختلاف معنی داری از این نظر میان نمونه شاهد و نمونه پوشش دهی شده فاقد اسانس مشخص نگردید. به طور کلی، کمترین میزان عدد پراکسید و شاخص تیوباربیتوریک اسید در تمامی روزهای نگهداری مربوط به نمونه پوشش داده شده با ایزوله پروتئینی آب پنیر دارای 2درصد اسانس بود و مقادیر آن از 37/1 به 82/4 میلی اکی والان پراکسید بر کیلوگرم چربی و از 016/0 به 028/0 میلی گرم مالون آلدهید در هر کیلوگرم گوشت در پایان مدت نگهداری رسید. این مقادیر برای نمونه شاهد در روز صفر از 49/1 به 05/10 میلی اکی والان پراکسید بر کیلوگرم چربی و از 015/0 به 052/0 میلی گرم مالون آلدهید در هر کیلوگرم گوشت در روز 9 نگهداری رسید. اگرچه میزان بار باکتریایی در طی دوره نگهداری در یخچال در تمامی نمونه ها افزایش یافت اما این روند افزایش در نمونه های حاوی اسانس با شدت کمتری صورت پذیرفت به طوری که در پایان مدت نگهداری میزان باکتری های مزوفیل و سرمادوست به ترتیب 98/0 و 07/1 لگاریتم واحد کلنی در گرم بود که نسبت به نمونه شاهد بطور معنی داری (05/0>p) پایینتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد با به کار بردن پوشش خوراکی بر پایه ایزوله پروتئین آب پنیر (بدون اسانس) در فیله سینه مرغ، خواص آنتی اکسیدانی و بار میکروبی بهبود نیافت اما پوشش خوراکی بر پایه ایزوله پروتئین آب پنیر حاوی اسانس مرزه باغی باعث افزایش ماندگاری فیله های سینه مرغ در شرایط نگهداری شده در یخچال شد. بنابراین طبق نتایج بدست آمده، این پوشش خوراکی حامل موثری برای اسانس مرزه باغی بوده و در طول دوره نگهداری قادر به آزاد کردن ترکیبات فعال ضدمیکروب و آنتی اکسیداسیون در سطح فیله سینه مرغ بود.

    کلیدواژگان: ایزوله پروتئین آب پنیر، مرزه باغی، پوشش خوراکی، فیله مرغ، پراکسید
  • فخرالدین صالحی*، مهدی کاشانی نژاد، علیرضا صادقی ماهونک، امان محمد ضیائی فر صفحات 129-138

    سابقه و هدف:

     قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) یک ماده غذایی با ارزش تغذیه ای بالا، حدود 40% از سهم بازار قارچ خوراکی را به خود اختصاص داده و حاوی 5/32% پروتئین، 6/1% چربی، 2/9 % فیبر، 5/7 % خاکستر، 8/6 % رطوبت و 4/42% کربوهیدرات بر اساس ماده خشک می باشد. قارچ دکمه ای محصولی با فسادپذیری بالا است که مدت ماندگاری آن در دمای 4 درجه سانتی گراد حداکثر 8 روز می باشد. در این پژوهش جهت افزایش زمان ماندگاری قارچ دکمه ای و تولید محصولی با کیفیت بالا، از خشک کن مادون قرمز (IR) استفاده و سینتیک انتقال جرم نمونه ها اندازه گیری شد.

    مواد و روش ها

    لذا در این تحقیق خشک شدن قارچ دکمه ای در یک خشک کن مادون قرمز در توان های پرتودهی 150، 250 و 375 وات و در فواصل 5، 10، 15 و 20 سانتی متر بررسی شد. تاثیر توان لامپ و فاصله نمونه از منبع پرتودهی بر زمان و آهنگ خشک شدن و ضریب نفوذ رطوبت در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی بررسی شد. جهت مدل سازی سینتیک خشک کردن، 9مدل ریاضی شامل انتشار فیک، تقریب انتشار، پیج، پیج اصلاح شده، نیوتن، میدیلی، لگاریتمی، ورما، دوجمله ای بررسی و بهترین مدل با بیشترین ضریب تبیین بالا و کمترین خطای استاندارد، انتخاب شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تاثیر توان و فاصله لامپ پرتودهی بر فرآیند خشک شدن قارچ دکمه ای معنی دار می باشد. افزایش توان لامپ مادون قرمز از 150 به 375 وات و کاهش فاصله لامپ از نمونه از 20 به 5 سانتی متر، زمان خشک شدن قارچ دکمه ای را به ترتیب 7/56 و 3/55 درصد کاهش داد. بیشترین زمان خشک شدن مربوط به توان 150 وات و فاصله 20 سانتی متری لامپ بود که برای انجام فرآیند در این تیمار 190 دقیقه زمان صرف شد. همچنین کمترین زمان خشک شدن مربوط به توان 375 وات و فاصله 5 سانتی متری لامپ بود که مدت زمان ثبت شده برای این تیمار 30 دقیقه بود. با افزایش توان لامپ و کاهش فاصله لامپ پرتودهی در فرآیند خشک شدن قارچ دکمه ای، ضریب نفوذ موثر رطوبت یک روند افزایشی داشت. با افزایش توان لامپ از 150 به 375 وات، ضریب نفوذ رطوبت از m2s-1 9-10×8/3 به m2s-1 9-10×0/11 افزایش می یابد (در فاصله 5 سانتی متری از لامپ). با افزایش فاصله نمونه از لامپ 250 وات از 5 به 20 سانتی متر، ضریب نفوذ موثر رطوبت برای قارچ دکمه ای از m2s-1 9-10×0/7 به m2s-1 9-10×2/2 کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    ضریب نفوذ موثر رطوبت قارچ دکمه ای بین 9-10×2/1 تا 9-10×0/11 مترمربع بر ثانیه به دست آمد. در مدل سازی فرآیند خشک شدن قارچ مدل پیج همخوانی بهتری با نتایج آزمایشگاهی در مقایسه با سایر مدل ها داشت.

    کلیدواژگان: سینتیک خشک کردن، ضریب نفوذ موثر، مادون قرمز، مدل پیج
  • مهسا خرمی*، سید هاشم حسینی پرور، علی معتمدزادگان صفحات 139-156

    امولسیون ها از اختلاط دو مایع غیرقابل امتزاج (معمولا آب و روغن) تشکیل شده اند که یکی از مایعات به صورت قطرات کروی کوچک که معمولا قطر آنها بین 1/0 تا 100 میکرون بوده در دیگری پراکنده شده است. امولسیون ها به علت تماس نامطلوب مولکول های آب و روغن از لحاظ ترمودینامیکی سیستم های ناپایداری می باشند. دو نوع ترکیب در تشکیل یک سیستم امولسیونی مهم و ضروری می باشند: امولسیفایر ها و پایدارکننده ها. یکی از نقش های کلیدی هیدروکلویید های غذایی تهیه امولسیون و کنترل ماندگاری امولسیون می باشد. اغلب هیدروکلوییدها به عنوان پایدار کننده امولسیون های روغن در آب عمل کرده و تنها تعداد کمی از آن ها در نقش امولسیفایر فعالیت می کنند. صمغ عربی، نشاسته های اصلاح شده، سلولز اصلاح شده انواعی از پکتین و تعدادی از گالاکتومانان ها پر کاربردی ترین امولسیفایر های پلی ساکاریدی در صنعت غدایی می باشند. در این پژوهش از صمغ بومی ایران به نام صمغ دانه ریحان به عنوان امولسیفایر و پایدار کننده در فرمولاسیون امولسیون مورد ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور نمونه های امولسیونی روغن در آب با غلظت ثابت پروتئین کازیینات سدیم (5/0 درصد وزنی - وزنی) و غلظت های مختلف صمغ دانه ریحان(0 ، 005/0، 02/0، 08/0، 15/0 و 3/0 درصد وزنی- وزنی) در شرایط 5/6 PH= توسط اعمال اولتراسوند با قدرت 150 وات و فرکانس 20 کیلو هرتز برای مدت زمان 6 دقیقه (با احتساب 2 ثانیه اعمال اولتراسوند و 2 ثانیه استراحت) در حداکثر شدت صوت تهیه شده و پایداری، خصوصیات ریولوژیکی و توزیع اندازه ذرات امولسیون اندازه گیری گردید. نتایج پایداری نشان داد که بعد از گذشت 28 روز از تولید، بالاترین میزان خامه-ای شدن مربوط به امولسیون با غلظت 3/0 درصد صمغ دانه ریحان و بالاترین پایداری، مربوط به امولسیون-های 08/0 و 15/0 درصد صمغ دانه ریحان بود. نمودار های جریانی نشان دادند که تمام نمونه ها رفتار غیر نیوتنی رقیق شونده با برش داشتند. بهترین مدل برای غلظت های پایین اسوالد و برای غلظت های بالاتر از 02/0 هرشل بالکلی بود. آزمون روبش فرکانس نشان داد که در مقادیر فرکانس های پایین نمونه های امولسیونی دارای رفتار ویسکوالاستیک می باشند که مدول الاستیک بالاتر از مدول ویسکوز بود و بعد از نقطه تلاقی، در فرکانس های بالا فقط رفتار ویسکوز مشاهده.شد. بررسی توزیع اندازه قطرات با غلظت صمغ دانه ریحان مشخص کرد که اندازه ذرات امولسیون با افزودن غلظت پایینی از صمغ به امولسیون سدیم کازیینات، به طور معنی داری نسبت به نمونه پروتئین تنها کاهش یافته است. از نظر آماری تفاوت معنی داری بین غلظت های مورد بررسی بر اندازه قطرات (05/0p) مشاهده نشد، در حالیکه در غلظت 3/0 درصد صمغ، حضور بیش از حد مولکول های صمغ جذب نشده منجر به فلوکولاسیون تجمعی و افزایش معنی دار در اندازه قطرات گردید.

    کلیدواژگان: امولسیون، صمغ دانه ریحان، کازئینات سدیم، توزیع اندازه ذرات، رئولوژی
  • امیر طاهریان*، علیرضا صادقی ماهونک، حبیب الله میرزایی، مهران اعلمی صفحات 157-170

    با توجه با ارزش تغذیه ایی بالای خرما و آن که ایران از کشور های تولید کننده عمده خرما در جهان محسوب می شود، امکان بررسی استفاده از محصولات جانبی حاصل از فرآوری خرما الزامی تلقی می شود. آب پنیر جزء مواد ضایعتی کارخانجات پنیر سازی به شمار می آید که دارای ارزش تغذیه ایی بالا و در عین حال دارای قیمت به مراتب پایین تری از شیر است در نتیجه امکان استفاده از این ماده با ارزش وجود دارد. در این پژوهش از 4 سطح جایگزینی شیره خرما (25،50، 75 و 100 درصد) به جای شکر برای تولید بستنی وانیلی بر پایه آب پنیر استفاده شد، و به بررسی پارامتر های فیزیکوشیمایی، ریولوژیکی و حسی بستنی های تولیدی پرداخته شد. نتایج نشان داد که با افزایش درصد جایگزینی شیره خرما میزان افزایش حجم، ویسکوزیته و مقاومت به ذوب به شکل معنی داری در سطح 5 درصد کاهش یافت و افزایش درصد جایگزینی سبب تغییر رنگ محسوس در نمونه های بستنی تولیدی شد. تجزیه و تحلیل ویژگی های حسی بستنی های تولیدی نشان داد که بستنی تولیدی تا 50 درصد شیره خرمای جایگزین شکر دارای بهترین ویژگی های حسی از دید ارزیاب ها بود. ا توجه با ارزش تغذیه ایی بالای خرما و آن که ایران از کشور های تولید کننده عمده خرما در جهان محسوب می شود، امکان بررسی استفاده از محصولات جانبی حاصل از فرآوری خرما الزامی تلقی می شود. آب پنیر جزء مواد ضایعتی کارخانجات پنیر سازی به شمار می آید که دارای ارزش تغذیه ایی بالا و در عین حال دارای قیمت به مراتب پایین تری از شیر است در نتیجه امکان استفاده از این ماده با ارزش وجود دارد. در این پژوهش از 4 سطح جایگزینی شیره خرما (25،50، 75 و 100 درصد) به جای شکر برای تولید بستنی وانیلی بر پایه آب پنیر استفاده شد، و به بررسی پارامتر های فیزیکوشیمایی، ریولوژیکی و حسی بستنی های تولیدی پرداخته شد. نتایج نشان داد که با افزایش درصد جایگزینی شیره خرما میزان افزایش حجم، ویسکوزیته و مقاومت به ذوب به شکل معنی داری در سطح 5 درصد کاهش یافت و افزایش درصد جایگزینی سبب تغییر رنگ محسوس در نمونه های بستنی تولیدی شد. تجزیه و تحلیل ویژگی های حسی بستنی های تولیدی نشان داد که بستنی تولیدی تا 50 درصد شیره خرمای جایگزین شکر دارای بهترین ویژگی های حسی از دید ارزیاب ها بود. ا توجه با ارزش تغذیه ایی بالای خرما و آن که ایران از کشور های تولید کننده عمده خرما در جهان محسوب می شود، امکان بررسی استفاده از محصولات جانبی حاصل از فرآوری خرما الزامی تلقی می شود. آب پنیر جزء مواد ضایعتی کارخانجات پنیر سازی به شمار می آید که دارای ارزش تغذیه ایی بالا و در عین حال دارای قیمت به مراتب پایین تری از شیر است در نتیجه امکان استفاده از این ماده با ارزش وجود دارد. در این پژوهش از 4 سطح جایگزینی شیره خرما (25،50، 75 و 100 درصد) به جای شکر برای تولید بستنی وانیلی بر پایه آب پنیر استفاده شد، و به بررسی پارامتر های فیزیکوشیمایی، ریولوژیکی و حسی بستنی های تولیدی پرداخته شد. نتایج نشان داد که با افزایش درصد جایگزینی شیره خرما میزان افزایش حجم، ویسکوزیته و مقاومت به ذوب به شکل معنی داری در سطح 5 درصد کاهش یافت و افزایش درصد جایگزینی سبب تغییر رنگ محسوس در نمونه های بستنی تولیدی شد. تجزیه و تحلیل ویژگی های حسی بستنی های تولیدی نشان داد که بستنی تولیدی تا 50 درصد شیره خرمای جایگزین شکر دارای بهترین ویژگی های حسی از دید ارزیاب ها بود.

    کلیدواژگان: آب پنیر، شیره خرما، بستنی، جایگزینی
|
  • B. Atashzaban, A. Jalilzadeh *, J. Hesary Pages 1-12
    Background and objectives

    Cheese is one of the valuable dairy products which are consumed a lot in Iran and in the world. Due to increasing fat-related diseases such as cardiovascular disease and obesity, replacement of cheese with oils containing functional fatty acids and less saturated fatty acids have been seriously taken into consideration in recent years. The aim of this study was the partial replacement of milk fat with grape seed oil which contains essential and unsaturated fatty acids for the production of a functional cheese.

    Materials and methods

    Fresh milk was prepared from Maku farms and after separation of milk fat, it was standardized by grape seed oil, Olitalia trademark, and cream with the ratios of 25:75, 50:50 and 75:25. Then, Cheese samples were produced according to general industrial method. A control cheese sample was produced from whole milk. Physical and chemical properties of cheese samples including pH, acidity, fat, salt, moisture and sensory characteristics during the 60 days of ripening of cheese were measured according to Iranian National Standard Organization test methods, no. 2852, 1809, 760, and 4938 respectively. Measuring lipolysis index and fatty acid profiles were done through Nunez et al. and gas chromatography method respectively.

    Results

    The results of this research showed that there was no significant difference between pH, acidity, moisture and salt content of samples substituted with grape seed oil and control cheese sample (p <0.05). But the effect of ripening time on mentioned properties was significant. All samples containing grape seed oil had more essential fatty acids, unsaturated fatty acids and less saturated fatty acids compared to the control, the amount of linoleic acid in control sample and samples containing 25%, 50%, 75% of grape seed oil, were 3, 17, 20 and 35 percent and the amount of oleic acid, 22, 26, 27.5 and 29.5 percent, respectively. The results of sensory evaluation of all treatments showed that in the term of texture, control sample cheese had the highest score, but cheese contains 75 percent grape seed oil gained highest score in color, odor and taste. In term of overall acceptability samples that contain 75% grape seed oil had more score compared to other samples.

    Conclusion

    The results of this research showed the feasibility of substitution of cheese fat with grape seed oils for the production of more healthy, nutritional and functional white brined cheese.

    Keywords: White brined cheese, functional, grape seed oil, milk fat
  • Amin Seyed Mahmoodzade, Asiye Ahmadi * Pages 13-24
    Background and objectives

    Since carbohydrates and fats are known to be the most important calorie sources in food products, much attention has been focused on low calorie or non-caloric substitutes. The main purpose of this research is to produce low calorie chocolate dairy desssert with functional characteristics, while reducing the calorie content, in most cases, competitive with a variety of commercial food products and not being too restrictive for children, adults and others. In this research, stevia was used as a sugar substitute and inulin as a fat substitute in the low calorie chocolate dessert formula, and the best formulation was obtained The purpose of this research is to produce dietary products for people with diseases such as obesity, cardiovascular disease, blood pressure, insulin-free diabetes and etc.

    Materials and methods

    In this study, stevia and inulin was used as sugar and fat replacer in chocolate dairy dessert formulation, respectively. In order to optimize the formula and produce low-calorie chocolate dairy dessert, three factors of inulin concentration (0 to 8 g/100 g), stevia concentration (0 to 0.06 g/100 g), and storage day (1 to 14 day) were evaluated using response surface methodology (RSM) with Face-Centered Central Composit. The physicochemical characteristics including fat and protein content, dry matter content, calorific value, antioxidant activity, color and sensory properties were analyzed in the chocolate dairy dessert. The antioxidant effects of Stevia in dairy desserts was investigated using iron reducing power test and DPPH radical scavenging activity. The samples were evaluated for appearance, consistency, odor, and taste using a 9-point hedonic method.

    Results

    The results showed that the energy values of the chocolate dairy dessert samples decreased significantly with reducing fat level. DPPH free radical scavenging and reducing power assays in chocolate dairy desserts showed that samples with higher amounts of Stevia extract had higher antioxidant activities. In addition, dairy desserts containing Stevia extract showed high levels of free radical scavenging activities during two weeks’ storage that may result in delay in fat oxidation and increase shelf life of the stevia containing food product. The L* values was negatively affected by the inulin addition. No significant differences in the a* and b* values were detected between the different samples. Overall acceptability decreased by increasing inulin levels to more than 4% and stevia levels to more than 0.03%.

    Conclusion

    According to the obtained model, the formulation was selected with 5.628 g/100 g inulin, 0.032 g/100 g stevia and 5.83 g/100 g as the best model.

    Keywords: inulin, Stevia, chocolate dairy dessert, Antioxidant Properties, Sensory properties
  • Seyedeh Parya Samaei, Mohammad Ghorbani *, Alireza Sadeghi Mahoonak, Mehran Alami Pages 25-38
    Background and objectives

    Food is considered not only as a source of energy and essential ingredients for growth and health but also as a source of bioactive compounds that can have beneficial effects in humans. Bioactive peptides are considered to be functional compounds that have been recognized in foods recently. An enzymatic hydrolysis has been used to improve the functional properties of plant proteins. One of the features of the protein hydrolysates is their antioxidant activity, which makes it possible to use them as antioxidant agents in food models. In this study, the effect of using different enzymes and their combination in production of protein hydrolysates with high functional and antioxidant properties was investigated.

    Material and methods

    Faba bean protein isolate was enzymatically hydrolyzed by trypsin and alcalase alone, and in a successive way with trypsin and alcalase at concentrations of 1.5 and 3%, and optimum temperature of 37 and 50 °C and pH of 7 and 8.5 respectively all at the reaction time of 3h. The solubility parameters at pH 2-12, foaming and foam stability at the pH level of 4, 6, 8 and 10, DPPH radical scavenging activity, and iron chelating activity of protein hydrolysates were investigated.

    Results

    The results showed that enzymatic hydrolysis increased the solubility, especially in acidic pH range. At pH 3, the protein hydrolysates derived from alcalase and the combination of trypsin and alcalase enzymes at the concentration of 3% had the highest solubility (64.51% and 60.95% respectively). Foaming capacity increased with increasing of pH from 4 to 8. The highest foaming capacity was observed at pH level of 8, but at pH level of 10, in all samples, foaming capacity decreased. Protein isolate at pH level of 4 created no foam after 60 minutes. The highest foam stability was observed at pH level of 8 in all samples. The results also showed that hydrolysis of faba bean protein significantly increased the foaming stability (p < 0.05). At pH level of 8, samples that hydrolyzed with trypsin and combination of trypsin-alcalase enzymes at the concentration of 3% had the highest foam stability. The enzymatic hydrolysis significantly increased the DPPH radical scavenging activity (p < 0.05). Maximum DPPH radical scavenging activity was observed in the alcalase treated hydrolysates (75.71%), which had a significant difference with other protein hydrolysates (p < 0.05). There was no significant difference in the DPPH radical scavenging activity of trypsin treated protein hydrolysates, and trypsin-alcalase combinations with concentrations of 1.5 and 3% which were 72.54, 73.66 and 73.62% respectively (P>0.05). The enzymatic hydrolysis significantly increased the iron chelating activity compared to the faba bean protein isolate (P <0.05).

    Conclusion

    The results showed that different enzymes under constant hydrolysis conditions have different effects on a single substrate. Enzymatic modification of proteins creates a natural antioxidant source in food models, which can increase the shelf life of products.

    Keywords: Enzymatic modification, Faba bean protein hydrolysate, Functional properties, bioactive peptides, Antioxidant Properties
  • Meisam Mohammadi, M. Saidi * Pages 39-52
    Introduction

    Capsicum annuum L. fruits have amount of natural antioxidants and essential nutrients such as: vitamin C, carotenoids, phenolic compounds, and elements like potassium. Appearance of the crops, such as the shape, color, size, freshness of the fruit, lack of physiological disorders and microbial diseases, have a very important role in the marketability of green bell peppers. Therefore, this crop always requires a method to reduce losses and maintain marketability in postharvest. One of the methods for reducing postharvest losses of horticultural crops is using of edible and non-edible coatings that, increased shelf life of crops by changing of exchange of gas and water surrounding of horticultural crops.

    Background and objectives

    In order to reduce the losses and preserve the quality of green bell peppers (“California Wonder” cultivar), this study was designed by using a factorial experiment in basic of completely randomized design in Ilam University at 2018. Experimental treatments were consisted immersion of fruits in Aloe vera gel 25% and 50%, Arabic gum 5% and 10%, Aoe vera 25%+Arabic gum5%, Aloe vera 25% + Arabic gum10%, Aloe Vera 50%+Arabic gum 5%, Aloe vera 50% + Arabic Gum 10% and control, which their effects on the characteristics of green bell pepper was investigated during 14 and 28 days of storage at 10 ̊C and RH 90%.

    Results and Discussion

    The results showed that with increasing the storage period, the quality and marketability of pepper fruits decreased, but the experimental treatments maintained the quality and marketability of green bell pepper in storage. In this study, Arabic gum10%, Aloe vera 25% + Arabic gum 10% and Aloe vera 50% + Arabic gum 10% treatments in most of the studied characteristics were more effective in maintaining the quality of green bell peppers in storage. These treatments showed less weight loss and ion leakage compared to other treatments and maintained marketability, total soluble solids, titratable acidity, total phenol, total antioxidant capacity, total chlorophyll and activity of catalase and peroxidase enzymes during 28 days of storage. It is likely that a thicker layer and fewer exchanges of atmosphere surrounding the fruit would be due to the greater efficiency of 10% Arabic gum in these treatments than other treatments. Therefore, according to this results the use of Arabic gum 10% or in combination with Aloe vera gel 25 and 50% are recommended as a method for reducing losses and maintaining the quality and marketability of green bell peppers during the storing and marketing.

    Keywords: Marketability, Postharvest, Edible coating, Green bell peppers, Weight loss
  • H. Saberian, Z. Hamidi Esfahani *, H. Ahmadi Ghavlighi Pages 53-66
    Background and objective

    Pectin as a natural polysaccharide possesses a wide spectrum of functional properties. It can act as a thickener, gelling agent, stabilizer, emulsifier, cation-binding agent, etc. These properties make pectin as a biopolymer valuable especially for medicine and food production. All of the pectin needed in food, medicine and cosmetic industries is supplied abroad while there is a good potential for production of this valuable substance from waste of beverage industries. In addition, the production of the pectin is simple and low cost and its added value is high. Pectin production was done only in laboratory scale and has not been industrialized. Therefore, the aim of this research was to optimize the pectin extraction from orange juice waste in the laboratory scale and then, scaling up to semi- pilot extraction. Designing and constructing the production line of Semi-pilot scale extraction of pectin from orange peel was done for the first time in Iran, to can finally, evaluate the possibility of industrialization and localization of the pectin.

    Materials and methods

    In the first, the effect of pH (1.5-3), time of extraction (1-4 h) and S/L ratio (1:10- 1:30 g/mL) were optimized singularly and then, semi-pilot production of pectin at the optimized condition, which was obtained at the laboratory scale, was done. Two filtration methods (filter press and centrifuge) were used to to separate impurities. The yield, DE and galacturonic acid content of the extracted pectins in the semi- pilot scale were compared to the laboratory one.

    Results

    The results indicated that all the parameters had significant effect (p≤0.05) on the yield of the extracted pectin. Increasing the pH from 1.5 to 2 increased the yield and the highest yield was obtained at pH of 2 (14.87 g/100 g d.m.) and by increasing pH from 2 to 3, the yield was decreased (6.65 g/100 g d.m). Increasing the time of extraction up to 3 h, enhaned the yield significantly but then, it was remain constant. By increasing the S/L ratio from 1:10 to 1:15, the yield was increased from 16.55 to 18.84 g/100 g d.m. and after that the yield was decreased. Designing the pectin production line was done and semi- pilot extraction was done at the optimized conditions (pH of 2, S/L ratio of 1:15 and time of 3 h). The yield of extracted pectin in the semi- pilot scale (which filter press employed instead of centrifuge) was more than that obtained at the laboratory scale althogh its galacturonic acid content was lower than that obtained at semi- pilot scale. When centrifuge was employed, the extracted pectin at the semi- pilot scale was comparable with laboratory one, indicating its high purity.

    Conclusion

    Results indicated that the yield and quality properties of the pectin extracted at the semi-pilot extraction, which centrifuge was employed (instead of filter press), were similar to the pectin extracted at the laboratory scale and therefore, producting the pectin with high yield and quality at the semi-pilot scale is possible.

    Keywords: Pectin, Orange waste, Process designing, Semi- pilot extraction
  • A. Ghasem Nejad *, M. Ahmadi, A. Tanouri, M. M. Farzinia Pages 67-79
    Background and objective

    Stevia is a valuable medicinal plant. However, after the introduction of this plant as a natural sweetener without calories, rose to fame in the world. Recent years with the increasing number of patients with diabetes and obesity problems in Iran as well as favorable conditions for growing this plant in the country, demand for use of the plant has been increased. Important step after medicinal plant cultivation is proper planning for its processing and packaging. The aim of this study was to evaluate the effect of growing region and type of packaging on the biochemical compounds is Stevia plant.

    Materials and methods

    A research was designed concerning the effect of growing region and the type of packaging, on the stevia dried leaves quality, based on the completely randomized factorial design with four replications. For this purpose, leaf samples collected from both Gorgan and Aghghala, two wet and semiarid lands, respectively. The harvested leaves were dried under shad conditions. Dried leaves were kept for three months in different packages including glass, plastic, paper and foam materials. Finally, the visual quality of samples and the variation of chemical compounds were investigated and the measured traits including total phenol (Folin Ciocalteau), total flavonoids the colorimetric method using aluminum chloride, antioxidant activity (DPPH), total sugar and reduced sugar (Fehling).

    Results

    Analysis of variance showed that the highest antioxidant activity as well as the highest total sugar content was observed in the leaves of Aghghala area. This difference was statistically significant compared to Gorgan. Total phenols, flavonoids and reduced sugar were not affected by growing region. The highest antioxidant activity was observed in the samples stored in glass. The highest reducing sugar accumulation was observed in the samples which were stored in paper and plastic bags. The amount of reducing sugar in the paper and plastic packages was in the in its highest value. The investigated packages did not show significant difference in the total phenol and flavonoid contents as well as total sugar. The interaction effect between growing region and packaging type on the antioxidant activity, total sugar and reduced sugar showed a significant difference. As the plant samples collected from Aghghala region in which packaged in glass showed the highest antioxidant activity.

    Conclusion

    According to the results, stevia which gathered from Aghghala region biochemically was more potent than the plants which were cultivated in Gorgan. It has been showed that dried leaves of stevia which were stored in glass had the highest antioxidant activity. Thus it recommended that, for long term storage especially for home usage, the dried leaves of stevia stored in glass containers.

    Keywords: free radical scavenging percent‚ location‚ packing, total flavonoid, total phenol
  • L. Nateghi * Pages 81-97
    Background and objectives

    Today, consumers tend to eat fresh food with high nutritional and health benefits. Food, in addition to eliminating hunger and providing essential nutrients, should improve the health and physical and mental health of the consumer. Probiotics are living microorganisms that have a healthy effect if they are consumed alive and sufficiently. Using appropriate prebiotic compounds and selecting suitable carriers for probiotics can increase the growth and activity of these beneficial bacteria. Soybeans and their products are considered to be good carriers for probiotic microorganisms that can play an effective role in increasing the viability of probiotic bacteria. The purpose of this study was to investigate the effects of inulin prebiotic and antioxidant green tea on increasing the viability time of Bifidobacterium longum in synbiotic soy ice cream.

    Materials and methods

    In order to produce synbiotic soy ice cream, the green tea extract in concentrations of 1, 2 and 3% and inulin in proportions of 1, 2 and 3% and also probiotic bacteria Bifidobacterium Longum in the amount of 107 Cfu/ml were added to synbiotic soy ice cream formulation. Therefore, 10 treatments were designed according to completely randomized design with three replicates. Tests of determination the percentage of polyphenolic compounds, percentage of total acidity, percentage of increasing overrun, peroxide number (mEq/Kg), viscosity evaluation (cp), color assessment (lighting, redness and yellowness index), sensory assessments (odor, taste, texture and overall acceptance) were performed one day after production and the survival rate of Bifidobacterium Longum (Cfu/ml) of soybean ice cream samples done during 21 days of storage at -18°C. For data analysis of the results of the tests, Duncan's test for comparison means at probability level of 5% was used by Minitab version 16 software.

    Results

    The results showed that increasing the concentration of inulin and green tea extract in the synbiotic soy ice cream formulation, overrun, yellowness index (b*), lighting index (L*), score of sensory indexes including odor, taste, texture and overall acceptance decreased and acidity, the viability rate of Bifidobacterium longum, viscosity and redness index (a*) increased. Bifidobacterium longum population after 21 days of storage in all treatments, including control, was higher than 106 Cfu/ml. In contrast to inulin increase in the concentration of green tea extract had a significant effect on the reduction of peroxide index. The sensory indices of the treatment containing 1% green tea extract and inulin were not significantly different with the control sample and were presented as superior treatment in this study. Sensory indexes of treatments containing 1% green tea extract and inulin were not significantly different with the control sample and were presented as a superior treatment in this study.

    Conclusion

    By using 1% green tea extract and 1% inulin can be possible to produce a synbiotic soy ice cream with optimal qualitative and sensory properties with good health properties.

    Keywords: inulin, green tea extract, Bifidobacterium langum, Soy ice cream, Symbiotic
  • A. Hasheminezhad, M. Ghanian *, A. Abdeshahi, B. Khosravipour Pages 99-113
    Background and objectives

    Despite of food production increase over the past half-century, food security has a strategic issue and an important goal of agricultural policies in many countries.The bread supply chain is critical because of its important role in food security. Bread is one of the most important items in the household food basket. A bread supply chain starts from wheat production and ends to household table. But despite of high consumption and three thousand year past actives of grain cultivation, flour production and bread making in Iran, but, the quality of bread is at the lowest level of the world standard. This is due to the risks that the bread supply chain has been damaged. The aim of this study was to application of bread supply chain framework to explain risk management strategies of bread production and consumption in Khuzestan province.

    Materials and Methods

    The risks of the bread production and consumption identified and classified based on observation, interviewing and literature review tools. Then, risk management solutions identified and rated with focal group technique in six steps including of planning for the focus group, identifying the group composition, conducting the participants to get the answers to the questions, recording the participants' responses to the questions, data analysis and reporting the findings, by managers and experts of bread and flour field and consumers. The research tools was semi-structured and structured interview and checklist. The research community was the managers and experts in the field of bread, flour and consumers in Khuzestan province that revelatory cases sampling was used for selection of the people. The number of participants per focus group of bread production and consumption was 10 participants. Two focus group separately held with participants of per part that session lasted for 60 minutes.

    Results

    The results of the research showed that in the bread production sector, the solutions presented in relation to the inputs supply risk, baking process risk and product health risk with a score of 73.33, 63.18 and 61.25 respectively and in the bread consumption sector, the proposed solutions regarding product quality risk, product purchase risk and information risk with a score of 88.83, 62.5 and 60 are the highest percentage in adjusting these risks. So, these should be placed at the top of the attention of officials in order to improve the quality of bread in Khuzestan province.

    Conclusion

    Considering that in the previous studies in this field has been investigated a quantitative paradigm, this research explain this subject with focus group and the use of expertise and experience of the experts in qualitative research. So, as viewed by experts supply of high quality and health flour, removing of soda and salt in the bread, completing of baking bread process, observing the consumption of water, salt in baking bread, improving the quality of bread, buying bread daily and the amount of consumed, inform people about the dangers of baking soda and high salt in the breads and consuming more whole grains are important solutions of bread production and consumption risk management. Therefore, the problem of flour quality solved by using of systematic thinking and smooth quality flour has been delivered to the bakers. Also, continuous monitoring and control of bakery, continuous applied research to improve bread quality and the implementation of legal regulations on the removal of juice and salt control intensified.

    Keywords: Bread supply chain, Risk, managerial solutions, Khuzestan
  • H. Jouyandeh *, F. Kouravand Pages 115-128
    Background and objectives

    Refrigeration as a preservation technique is absolutely necessary to maintain the quality of fresh meat products. Nevertheless, it does not guarantee by itself a shelf life period for more than a few days. Nowadays, the use of edible films and coatings containing natural antibacterial and antioxidant agents are one of the new preservation techniques that are capable to improve the shelf-life and maintain natural appearance of fresh meat and poultry products. Considering this fact that the shelf life of chicken breast is merely 4-5 days, the present study was conducted to assess the possibility of extending the shelf life of chicken breast fillets using whey protein isolate (WPI)-based coating containing Satureja hortensis L. essential oil stored under refrigeration conditions.

    Materials and Methods

    To make coating solutions, after preparation of WPI solutions (10%), 5% glycerol as plasticizer was added and the solutions was mixed properly. For preparation of WPI coating solutions containing Satureja essential oil (WPIEO), different amounts of Satureja hortensis L. essential oil (0.5, 1 and 2 percent) were added to the WPI coating solutions. Antioxidant )thiobarbituric acid number=TBA and peroxide value=POV) and antibacterial (mesophilic and psychrophilic bacteria count) properties of the samples were determined. Chicken breast fillets coated by different solutions, i.e. coated sample with WPI coating (WPI-C) and WPIEO solutions were analyzed and compared with the control sample (without coating) during 0, 3, 6 and 9 days of storage period.

    Results

    There was a significant difference for pH, TBA, POV and psychrophilic and mesophilic bacteria count between all WPIEO samples as compared with the control throughout the storage period. As the amount of essential oil in coated WPI increased, the bacterial counts reduced and antioxidant properties increased significantly (p < 0.05). However, no significant differences between control and WPI-C were found for the mentioned parameters. In general, the lowest POV and TBA during storage time were related to coated WPI sample containing 2 per cent essential oil and its POV was increased from 1.37 to 4.82 meq O2 Kg-1 fat and its TBA increased from 0.016 to 0.028 mg malonaldehyde per kg meat during 9 days’ storage period. These values for control at the same storage time were more meaningful and increased from 1.49 to 10.05 meq O2 Kg-1 fat and 0.015 to 0.052 mg malonaldehyde per kg meat respectively. Although the total mesophilic and psychrophilic bacteria count in all the samples were increased through the storage period but these changes were slighter in WPIEO samples so that the mesophilic and psychrophilic bacteria count in WPIEO containing 2 percent essential oil were significantly lower and 0.50 and 0.58 Log cfu/g lesser than control respectively.

    Conclusion

    The results showed that the microbial load and antioxidant properties were not improved by the application of the edible coating based on WPI without essential oil in the chicken breast. However, WPI edible coating containing Satureja hortensis L. essential oil could be enhanced the shelf life of chicken fillet under refrigeration conditions. Therefore, this edible coating might be effective carrier of Satureja hortensis L. essential oil, able to control the release of the antimicrobial and antioxidant active compounds on the chicken breast throughout the storage period.

    Keywords: Whey protein isolate, Satureja hortensis L, Edible coating, Chicken fillet, Peroxide
  • F. Salehi *, M. Kashaninezhad, A. Sadeghi Mahounak, A.M. Ziaiefar Pages 129-138
    Background and objectives

    Button mushroom (Agaricus bisporus) is a high nutritional valuefood that is allocated about 40% of the mushroom market share and contains 32.5 % protein, 1.6 % fat, 9.2 % fibre, 7.5 % ash, 6.8 % moisture and 42.4% carbohydrate according to dry basis. Button mushroom is highly perishable product that shelf-life at 4 °C is up to 8 days. In this research, to increase the shelf life of button mushroom and producing high quality product, infrared (IR) dryer was used and mass transfer kinetics of the samples was measured.

    Materials and methods

    In this study, drying of button mushroom in an infrared dryer at irradiation power of 150, 250 and 375 W and distance of 5, 10, 15 and 20 cm was investigated. The effect of lamp power and distance of sample from radiator on time and drying rate, and moisture diffusion coefficients were evaluated in a factorial experiment based on completely randomized design. For drying kinetics modeling, the 9 mathematical models including, Fick's Diffusion, Approximation of diffusion, Page, Modified Page –II, Newton, Midilli, Logarithmic, Verma and Two term were evaluated and the best model with the highest correlation coefficient and the lowest standard error was selected.

    Results

    The results showed that the effect of lamp power and distance on the drying process of button mushroom is significant. Increase in infrared lamp power from 150 to 375 W, and decrease in the distance of lamp from sample from 20 to 5 cm reduced drying time button mushrooms 56.6 and 55.3 %, respectively. The maximum drying time was related to the power of 150 watts and the 20 cm lamp distance, which took 190 minutes to complete the process. Also, the lowest drying time is related to 375 W power and 5 cm lamp distance, which recorded time for this treatment was 30 minutes. By increasing the lamp power and reducing the irradiation lamp distance in the drying process of button mushroom, the effective moisture diffusivity coefficient had an increasing trend. By increasing the lamp power from 150 to 375 W, the effective moisture diffusivity coefficient increased from 3.8×10-9 m2s-1 to 11.0×10-9 m2s-1 (at a distance of 5 cm from the lamp). By increasing the sample distance from 250 W lamp, from 5 to 20 cm, the effective moisture diffusivity coefficient for a button mushroom decreased from 7.0×10-9 m2s-1 to 2.2×10-9 m2s-1.

    Conclusion

    Effective diffusivity coefficient of button mushroom moisture was between 1.2×10-9 to 11.0×10-9 m2/s. In modeling of mushroom drying process, Page model has better match with the experimental results compared with other models.

    Keywords: Effective diffusivity coefficients, Infrared, Drying kinetics, Page Model
  • M. Khorami *, S.H. Hosseini Parvar, A. Motamed Zadegan Pages 139-156

    Emulsion consist of two immiscible liquids (usually oil and water) where one of the liquids is dispersed in the other in form of small (0.1–100 µm) spherical droplets. Emulsions are widely used in the formulation of food, pharmaceutical and cosmetic products. Emulsion are thermodynamically unstable due to the unfavorable contact between oil and water molecules and as a consequence their physical structures will tend to change over time.Two types of ingredient are important in the formation of an emulsion system: emulsifier and stabilizer. One of the key functional roles of food hydrocolloids is in the preparation of emulsions and in the control of emulsion shelf-life. Most hydrocolloids can act as stablizers (stabilizing agents) of oil-in-water emulsions, but only a few can act as emulsifiers (emulsifying agents). Addition of emulsifiers allows the formulation of stable emulsions thanks to the formation of structured interfacial films. The most widely used polysaccharide emulsifiers in food applications are gum arabic (Acacia senegal), modified starches modified celluloses, some kinds of pectin, and some galactomannans. In this research one Iranian gum (Basil seed gum) have been used as stabilizers in emulsion formulation. According to O/W emulsions samples of Basil seed gum (0- 0.3%wt) on caseinate-stabilised emulsions (0.5% wt) in neutral conditions (pH=6.5) prepared by application of ultrasound with power 150 w, frequency of 20 KHZ for 6 minutes. and then stability, rheological properties and particle size distribution of emulsions were measured The results of stability showed that the highest amount of creaming was related to emulsions containing 0.3% wt BSG and the highest stability was related to 0.08 and 0.15% wt of BSG 28 days of preparation The flow curves showed that the flow behavior of all emulsions was non-Newtonian and shear-thinning.. The best fitted models were Ostwald for low and Herschel-Bulkley for concentrations higher than 0.02% wt of BSG). Frequency sweep tests revealed the viscoelastic behavior of emulsions that they showed higher elastic modulus than viscous modulus at low frequencies with dominantly viscous modulus higher than cross-over point at high frequencies Investigation of changes of particle size distribution with addition of BSG showed that particle size of SCN emulsions significantly decreased with a little amount of BSG compared to individual SCN emulsions. Statistically, there were no significant differences between particle size of different concentrations of BSG (p0.05) while at concentration of 0.3% wt the presence of large amount of unadsorbed BSG molecules led to depletion flocculation and significantly raise in size of particles.

    Keywords: Emulsion, Basil Seed Gum, sodium caseinate, Particle size distribution, rheology
  • A. Taherian *, A.R. Sadeghimahounak, H. Mirzaie, M. Alami, A. Sadeghi Pages 157-170

    Indruction: 

    Given the nutritional value of the dates, and the Iran national convention as the leading manufacturer in the world to date, allowing the use of products derived from the processing of date deemed to be necessary. Whey cheese factories waste material component is considered to have a high nutritional value of and yet the price is far lower than in milk as a result of use of this material has value.

    Material and method

    In this study, four alternative levels of date syrup (25, 50, 75 and 100%) instead of vanilla sugar production based on whey was used, and the parameters sensory physicochemical and rheological behavior discussed.

    Results

    The results of this study showed that with increasing the percentage of substitution of date syrup with sugar in ice cream formulation due to the decrease in the strength of ice cream texture, the amount of overrun decreased so that the rate of overrun in the control sample was 54.5% and in the sample containing 100% date syrup was 42.5 %. The melting resistance index was a similar trend that in the blank sample was 20.54 minutes and in the sample containing 100% date syrup was 14.43 minutes. In addition, the viscosity index decreased significantly at the level of 5% and increase the percentage of visible substitution discolor samples of ice cream was produced by. The flow behavior index for all samples was less than 1. Analysis of the sensory properties of ice cream manufacturing production showed that 50% date syrup substitution sugar with the best properties of the sense of sight was appraiser.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that the use of date sap is a good alternative to sugar in ice cream formulation. Induction: Given the nutritional value of the dates, and the Iran national convention as the leading manufacturer in the world to date, allowing the use of products derived from the processing of date deemed to be necessary. Whey cheese factories waste material component is considered to have a high nutritional value of and yet the price is far lower than in milk as a result of use of this material has value.

    Keywords: Whey, Date Syrup, Ice cream, substitute