فهرست مطالب

فصلنامه حقوق اسلامی
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 67، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • پیام محمدی میرعزیزی*، ابراهیم عبدی پور فرد صفحات 7-30
    بانک ها، تحت عنوان وجه التزام اقدام به دریافت خساراتی می نمایند که گاه بیش از اصل تسهیلات است. در قراردادهای بانکی فرمولی گنجانده می شود که علاوه بر تعیین نرخ های بسیار بالا، از سود و جریمه ی تاخیر تسهیلات نیز وجه التزام دریافت می کند. در این پژوهش ابتدا مرزهای وجه التزام و خسارت تاخیر تادیه و کاهش ارزش پول تعیین می شود و متعاقبا انطباق اصطلاحات به کار رفته در قوانین، با مفاهیم مذکور مورد بررسی قرار می گیرد. در مهمترین بخش این مقاله، با تبیین رابطه ی ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی و تبصره یک الحاقی به ماده 15 قانون عملیات بانکی بدون رباء، بر ممنوعیت دریافت وجه التزام به میزانی بیش از نرخ تورم استدلال می شود و شمول وجه التزام به سود و خسارات تسهیلات دریافتی مورد نقد قرار می گیرد. به نظر می رسد بانک ها حداکثر می توانند تا سقف کاهش ارزش پول، آن هم فقط از اصل تسهیلات، جریمه دریافت دارند و اضافه بر این مبلغ تحت هیچ عنوانی در نظام حقوقی کنونی ایران وجاهت قانونی ندارد.
    کلیدواژگان: وجه التزام، خسارت از سود، خسارت تاخیر تادیه، کاهش ارزش پول، قراردادهای بانکی
  • حسینعلی بای* صفحات 31-57
    چکیدهمسئولیت بیت المال در پرداخت دیه ، مبانی یا ادله متعددی دارد . قاعده لا یبطل یا هدر نرفتن خون مسلمان، انتساب جنایت به حکومت یا کارگزاران حکومتی، و نیز قاعده الضمان بالخراج یا قاعده هزینه- فایده از ان جمله است. مطابق قاعده اخیر که موضوع این نوشتار است، هرگاه شخصی، فایده ومنفعتی از چیزی یا کسی ببرد در قبال این منفعت ، تعهد و مسئولیتی متوجه اوست. مسئولیت بیت المال در پرداخت دیه ی جنایات شهروندان غیر مسلمانی که خود متمکن از پرداخت نیستند و نیز پرداخت دیه جنایات خطایی مرتکبینی که وارثی غیر از حاکم اسلامی ندارند، مطابق مدلول برخی از روایات و فتاوی فقها، به دلیل آن است که یا افراد مزبور مکلف به پرداخت مالیاتهای خاص (جزیه) به حکومت اسلامی بوده و یا میراث و ماترک آنها به بیت المال می رسد.کلید واژه : پرداخت دیه، بیت المال، الضمان بالخراج ، قاعده من له الغنم، ارث دیه
    کلیدواژگان: پرداخت دیه، بیت المال، الضمان بالخراج، ارث دیه
  • فرج الله هدایت نیا* صفحات 59-90
    ازدواج مانند موضوعات دیگر در فقه اسلامی حکم اولی و احکام ثانوی دارد. حکم اولی ازدواج در شریعت اسلامی، «مستحب» است، اما در بعضی شرایط «واجب» می گردد. از جمله شرایط واجب کننده ازدواج، خوف فساد است. اگر کسی بیم دارد یا می داند که با تجرد نمی تواند تقوی و عفت خود را حفظ نماید، از نظر شرعی بر او واجب است که ازدواج کند. خوف فساد در این مساله یک عنوان ثانوی و وجوب نکاح در این وضعیت یک حکم ثانوی است. وجوب ثانوی نکاح که یک مساله فردی است، آنگاه جنبه حقوقی می یابد که با اختیار حقوقی پدر و جد پدری در نکاح دوشیزگان ملاحظه شود. مساله مهم قابل بررسی این است که با فرض وجوب نکاح بر دوشیزگان، آیا پدر یا جد پدری می توانند مانع ازدواج دختر شوند و مخالفت آنان موجه محسوب می گردد یا خیر. این مساله برای دوشیزگان در جوامع کنونی پرابتلا می باشد؛ از این رو لازم است حکم آن از منظر فقهی و حقوق خانواده ایران تبیین شود.
    کلیدواژگان: نکاح، وجوب ثانوی، اذن پدر، دوشیزه، استقلال حقوقی
  • حسین قافی*، عزیز الله فهیمی، محمد مهدی عزیزاللهی صفحات 91-109
    در حیطه احکام شرعی ممکن است شارع حکیم ابتدا حکم عامی را ابلاغ نموده پس از مدتها مخصص منفصلی برای آن بیان کند این چنین تخصیص منفصلی در احکام شرعی بسیار شایع است زیرا ممکن است در ابتدا بنا به مصالحی از جمله مصلحت تدریج در بیان احکام، حکم عام بصورت ظاهری تشریع شده باشد و سپس حکم واقعی توسط مخصص منفصل بیان گردد اما آیا در محدوده احکام قانونی هم می توان چنین تخصیص منفصلی را پذیرفت؟ در این تحقیق که به روش توصیفی و تحلیلی انجام پذیرفته پس از بررسی اقسام و شرایط تخصیص همراه با بیان مثالهای فقهی حقوقی و کاربردی و نیز مقایسه تخصیص با نسخ، مسئله تخصیص منفصل در احکام شرعی با تخصیص منفصل در احکام قانونی مورد مقایسه قرار گرفته و بدین نتیجه می رسد که منطق واحدی بر آندو حاکم نیست، بلکه برخلاف آنچه در احکام شرعی متداول است، قانون خاصی که بصورت جداگانه و موخر از قانون عام تصویب می شود، عمدتا ناسخ جزیی آن بشمار می آید نه مخصص منفصل و لذا آثار تخصیص درباره آن جاری نیست. دو مانع مهم از پذیرش تخصیص منفصل در احکام قانونی، یکی تاخیر بیان از وقت حاجت و دیگری عطف به ماسبق نشدن قوانین است. البته در فرضی که احراز شود قانونگذار از ابتدا توجه به مخصص و استثناء داشته یا درصورتی که عام و خاص در یک مجموعه قانونی قرار گرفته باشد تخصیص منفصل تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: تخصیص، مخصص منفصل، تخصیص حکم شرعی، تخصیص قانونی، نسخ
  • سیدمحمود میرخلیلی* صفحات 121-150
    بیماری های واگیر عموما باعث خسارت های گسترده اجتماعی اعم از خسارات جسمی، جانی، مالی، اقتصادی و غیره می گردد. از یک سو پیدایش این بیماری ها ممکن است ناشی از رفتارهای مجرمانه بوده و اقدامات خرابکارانه بیولوژیک آن ها را ایجاد کرده باشد؛ از سوی دیگر انتقال این بیماری ها که آسیب های جسمی، روانی و اقتصادی و اجتماعی را در پی دارد ممکن است به دلیل اقدامات عمد یا ناشی از بی مبالاتی و تقصیر صورت پذیرد. از منظر جرم شناسی، هر دو بعد نیاز به علت شناسی و ارایه راهکارهای پیشگیرانه اجتماعی، وضعی و در موارد ضروری، کیفری دارد. بعد اول و دوم در صورتی که به صورت سازمان یافته و گسترده باشد از نگاه زمیولوژی یا جرم شناسی خسارت اجتماعی محور که به عنوان یکی از شاخه های جرم شناسی دو دهه اخیر، بررسی می شود و در صورتی که به طور محدود و فردی صورت گیرد در جرم شناسی پیشگیرانه و حقوقی مورد تجزیه و تحلیل جرم شناختی قرار می گیرد. عوامل افزایش این جرایم در نوع اول عموما زیاده خواهی، افزایش سود و کاهش هزینه های اقتصادی است که پیشگیری وضعی و تدابیر خاص سیاست کیفری موثر تر بوده و جرایم نوع دوم نوعا ناشی از فقر فکری و فرهنگی، فقر مالی و بیکاری و ضعف راهبردهای بهداشتی است که مقابله با آن ها راهبردهای اجتماعی و رفع موانع فکری، فرهنگی، و اقتصادی طبقات محروم جامعه را می طلبد.
    کلیدواژگان: جرم، بیماری واگیر، زمیولوژی، جرم شناسی، مسئولیت مطلق کیفری
  • حسین روحانی*، سید یونس نورانی مقدم، محمود حکمت نیا صفحات 151-180
    کپی رایت در نظام های حقوقی کامن لا و رومی- ژرمنی از آثار ادبی و هنری حمایت می کند که مصادیق آن در قوانین موضوعه کشورها به طور غیرحصری بیان شده است. در نظام های مذکور در خصوص حمایت از برخی آثار از جمله آثار بویایی که اگرچه نتیجه تلاش فکری پدیدآورنده است به دلیل عدم تصریح مصداق موضوع بحث در قوانین، اختلاف های اساسی در رویه قضایی و بین صاحب نظران مشاهده می شود. در مقاله حاضر پس از بررسی فلسفی آثار بویایی به عنوان آثار هنری، با استفاده از قوانین موضوعه، رویه قضایی و آرای حقوق دانان در هر دو نظام مذکور قابلیت حمایت کپی رایت بررسی می شود و نگارندگان به این نتیجه می رسند که آثار بویایی جزوی از مصادیق آثار هنری است که می تواند دارای مقتضی و شرایط جلب حمایت دانسته شود. در حقوق ایران به دلیل عدم وجود سابقه طرح موضوع، تنها تحلیل حقوقی بر اساس قوانین موجود میسر است که به نتیجه ای مشابه می انجامد.
    کلیدواژگان: اثر بویایی، اثر هنری، عطر، حمایت قانونی، کپی رایت
  • سعید نظری توکلی، فاطمه اردستانی*، محمود ویسی صفحات 181-210
    اصلاح ژنتیکی در سلول های رده زایشی با هدف درمان و قابلیت انتقال تغییرات به نسل های بعدی، از مسایل نوپیدای ژنتیکی و پزشکی است که تبیین حکم شرعی مسایل مختلف آن بر عهده دانش فقه است. این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده، در پی تبیین دیدگاه فقهای امامیه و اهل سنت درباره حکم تکلیفی و وضعی ژن درمانی سلول های زایشی سامان یافته و به طور کلی در حکم تکلیفی، سه نظریه مشتمل بر حرمت مطلق، جواز مطلق و جواز مشروط ارایه گردیده است که فقهای امامیه متمایل به دیدگاه جواز مشروط، یعنی ژن درمانی از طریق ژن های زوجین هستند؛ درحالی که ممنوعیت مطلق، دیدگاه رایج نزد فقهای اهل سنت است. از نظر وضعی، با دستکاری اسپرم زوج با ژن مرد بیگانه فرزند تنها به زوج منتسب می شود و در دستکاری تخمک زوجه با ژن زن دیگر، عنوان مادر تنها بر صاحب تخمک حمل می شود.
    کلیدواژگان: ژن درمانی، سلول های زایشی، جنین، رابطه نسبی
  • سیدامیرحسین احسانی*، محمدخلیل صالحی، مسعود قادی پاشا صفحات 211-240
    قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 سیاست کیفری نوینی را در مورد افراد کمتر از هجده سال اتخاذ کرده و مجازات های کمتری را نسبت به افراد بزرگسال پیش بینی کرده است. اما مهم ترین ابتکار قانون گذار مربوط به درج شرط رشد و کمال عقل برای اعمال مجازات های حدی و قصاصی است. با این وجود ابهامات مهمی در این رویکرد قانون گذار به چشم می خورد. آنچه که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته، توجه به مفهوم و شرایط رشد و کمال عقل در خصوص جرایم حدی و قصاصی و انطباق آن با موازین شرعی و نظرات فقهای امامیه می باشد. هم چنین در خصوص مجازات های اطفال و نوجوانان 9 تا 18 سال تمام شمسی بایستی گفت برای آن ها در تعزیرات با فاقد رشد و کمال عقل مفروض انگاشتن، مسئولیت کیفری تدریجی مقرر شده است اما در جرایم حدی و قصاصی تنها افراد بالغ به شرط احراز شدن رشد و کمال عقل، موضوع مجازات های حدی و قصاصی قرار خواهند گرفت. در غیر این صورت به مانند افراد غیربالغ به مجازات های جایگزین محکوم خواهند شد. با این حال ابهامات فراوان و تشتت آرا قضات در این خصوص اصلاح مقررات مربوط به آن را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: رشد، کمال عقل، مجازات، حد، قصاص
  • عبدالامیر نیسی، فرج الله براتی*، سید جاسم پژوهنده صفحات 241-270
    بررسی فقهی و حقوقی قتل با فعل غیرمادی(غیر اصابتی)چکیدهرفتار بر دو قسم است: فعل و ترک فعل. فعل نیز به فعل مادی و فعل غیرمادی منقسم می شود.گاهی عمل ارتکابی بدون اصابت بر تمامیت جسمانی فرد، با ایجاد ترس، هراس، وحشت، اضطراب و تاثیرگذاری بر سیستم روانی و عصبی وی، موجب مرگ یا ورود صدمه به اومی گردد.مانند فریاد کشیدن، خبر ناگوار دادن و...که آن را فعل غیراصابتی می گویند.سوالی که مطرح می شود این است که اگر فعل غیراصابتی موجب مرگ یا صدمه جسمانی مانند ایست قلبی شود آیا می توان مسبب جنایت را قاتل دانست و آن را مجازات کرد؟ مشهور فقهای امامیه قتل با افعال غیرمادی(غیر اصابتی) را درصورت عمدی بودن، مجازات آن را قصاص می دانند. بر اساس آنچه درمواد 499 و 501 قانون مجازات اسلامی 1392 آمده است ارتکاب قتل با افعال غیرمادی همانند افعال مادی مورد پذیرش قانون گذار بوده و در صورت ارتکاب قتل مرتکب برحسب مورد به مجازات محکوم خواهد شد.باید توجه کرد که برای تحقق مسئولیت کیفری، احراز «قابلیت انتساب» نتیجه مجرمانه (قتل) به مرتکب (قاتل) امری ضروری است و باید بتوان «عمل کشنده» را به قاتل نسبت داد و منظور از «عمل کشنده»، عملی است که بتواند حیات دیگری را سلب کند، هرچند به طور نادر.
    کلیدواژگان: فعل غیر مادی، قتل، رفتارغیر اصابتی، فعل معنوی، افعال نفسانی
  • محمد صالح تسخیری*، سیداحمد حبیب نژاد صفحات 271-300
    همزمان با پیشرفت های چشمگیر در حوزه بهداشت و سلامت در یک قرن اخیر، به دلیل افزایش سن امید به زندگی و کاهش مرگ و میر از یک سو و کاهش تمایل به فرزندآوری از سوی دیگر، جوامع مختلف با پدیده «پیری جمعیت» روبرو شدند. در جوامع یادشده، با گسترش رفتارهای ناخوشایند علیه سالمندان، رشته ای از حقوق حمایتی با عنوان «حقوق سالمندان» برای حراست از این قشر جمعیتی شکل گرفت. یکی از مصادیق حقوق سالمندان، حق حریم خصوصی و استقلال عمل است. حریم خصوصی سالمند به ویژه در رابطه با مراکز درمانی و نگهداری و همچنین محیط خانه و خانواده اهمیت بسزایی دارد. در این نوشتار، این موضوع بررسی شده است که حق بر حریم خصوصی چه جایگاهی در زندگی و حقوق سالمندان دارد و دولت به چه میزانی باید در مظاهر متفاوت از این حق برای حراست از سالمندان دخالت کند. براساس یافته های این نوشتار، حراست از اصل محرمانگی اطلاعات پزشکی در مراکز درمانی، حراست از حق رفتار مبتنی بر حریم خصوصی در مراکز نگهداری و اعتقاد به حریم نسبی خصوصی درخصوص محیط خانه های شخصی از ضروریات این موضوع به شمار می آید. همچنین این ادعا نیز ثابت شده است که در تعارض حق حریم خصوصی سالمند با حقوق دیگران و یا با اصل کرامت انسانی، دولت مکلف به محدودسازی میزان استقلال عمل سالمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: حقوق سالمندان، حق بر حریم خصوصی، سالمندان، سوءرفتار، اصل محرمانگی اطلاعات
  • حجت سلیمی ترکمانی*، جلیل حاضروظیفه قره باغ صفحات 301-326
    دیوان بین الملل کیفری بموجب ماده 27 اساسنامه،مصونیتی برای مقامات دیپلماتیک به رسمیت نمی-شناسد.البته براساس ماده (1)98 اساسنامه، دیوان نمی تواند دولت عضو را مجبور به اجرای اقداماتی مغایر با تعهدات آن دولت مبنی بر پذیرش نهاد مصونیت کیفری به موجب ماده 31 کنوانسیون 1961 وین در زمینه حقوق دیپلماتیک کند. لذا دولت عضو در راستای اجرای مفاد ماده (1)98 اساسنامه در زمینه تحویل فرد متهم تبعه دولت غیرعضو به دیوان، با تعهدات متعارض ناشی از اجرای ماده 27 اساسنامه و ماده 31 کنوانسیون وین مواجه خواهد شد. سوال این است که چه راهکاری برای حل این تعارض وجود دارد. بر طبق راهکار کنوانسیون حقوق معاهدات، مفاد هر دو معاهده به دلیل اصل نسبی بودن معاهدات معتبر است و دولت عضو در خصوص رعایت هر کدام از آنها می بایست دست به گزینش بزند. دولت عضو در صورت تحویل فرد متهم به دیوان براساس ماده 27 اساسنامه، در قبال دولت غیرعضو مسئولیت خواهد داشت و در صورت عدم تحویل فرد مذکور به موجب ماده 31 کنوانسیون وین، در قبال دیوان مسیول خواهد بود. اما براساس راهکار سلسله مراتب قوانین، اعضاء حق گزینش ندارند و بایستی تعهدات خود ناشی از اساسنامه را به دلیل آمره بودن بر تعهدات ناشی از حقوق دیپلماتیک مرجح بدانند.
    کلیدواژگان: دیوان بین‎المللی کیفری، مصونیت کیفری، حقوق دیپلماتیک، مسئولیت دولتی، اساسنامه رم
  • عبدالرضا علیزاده* صفحات 321-350

    اصول فقه مجموعه‌ای از علم و فن مربوط به استنباط احکام از منابع معتبر شرعی بود که رفته رفته در کنار علم فقه شکل گرفت و در آغاز به عنوان ابزاری برای فهم کتاب و سنت و استخراج درست قواعد از این منابع به شمار می‌آمد؛ اما پس از آن به صورت رشته‌ای مستقل مورد توجه قرار گرفت. با ایجاد دانشکده های حقوق در ایران، یکی از دروسی که به عنوان دروس تخصصی علم حقوق ارایه گردید اصول فقه بود و آنگاه کتاب‌هایی توسط استادان حقوق در این زمینه نگاشته شد و در لابلای کتاب های حقوقی به ویژه حقوق مدنی به قواعد و فنون اصولی استناد گردید. در این مقاله، نویسنده بر اساس تحقیق و تجربه دو دهه تدریس علم اصول تلاش کرده است تفسیرهای نادرست رایج را در این قلمرو نقد کند و در نهایت به عنوان نتیجه این بررسی انتقادی پیشنهاد شده است که این رشته علمی با عنوان «استدلال حقوقی» در دانشکده حقوق تکمیل شود و درجریان کارآموزی قضاوت و وکالت مورد اهتمام ویژه قرار گیرد و یادگیری علم و فن هدف قرار گیرد.

    کلیدواژگان: علم اصول، اطلاق، مفاهیم، تعارض، تزاحم، برائت، استصحاب
  • مریم شاهی زارع*، مصطفی تقی زاده انصاری، اسماعیل شاهسوندی صفحات 327-355

    در جنگ، افراد نه تنها از لحاظ جسمی، بلکه برحسب هویت فرهنگی آسیب پذیر هستند، و امحاء میراث فرهنگی اغلب موضوع اصلی می شود. این امر به خصوص در مخاصمات مسلحانه با ویژگی قومی، فرهنگی یا مذهبی نمود پیدا می کند. امروزه میراث فرهنگی دیگر بر پایه جنبه مادی خویش تعریف نمی شود . در برخی مناطق، میراث فرهنگی بیشتر از بناهای تاریخی تشکیل شده است و آن میراث« ملموس» است، که عمدتا توسط حقوق مخاصمات مسلحانه حمایت می شود. در جایی دیگر، که سازه ها ناپایدار هستند، میراث فرهنگی بیشتر از طریق سنت های کلامی، آیین-های مذهبی ، موسیقی و دیگر اشکال بیان ابراز می شود. چنین میراثی بیشتر «ناملموس» است. در مخاصمه مسلحانه جنبه ناملموس میراث فرهنگی نیز در معرض نابودی قرار می گیرد و به نظر می رسد که حقوق مخاصمات مسلحانه نمی تواند به طور موثری از این میراث حمایت کند. هدف این مقاله این است که نشان دهد میراث فرهنگی هم ملموس و هم معنوی است، و حقوقی که از چنین میراثی حمایت می کند، محدود به حقوق مخاصمات مسلحانه نیست. این میراث از حمایت سایر اسناد کاربردی، مانند معاهدات حقوق بشری و کنوانسیون های میراث فرهنگی یونسکو نیز بهره مند می شود .

    کلیدواژگان: حقوق مخاصمات مسلحانه»، حقوق بشر»، کنوانسیون های یونسکو»، میراث فرهنگی ناملموس»، مخاصمات مسلحانه داخلی»
|
  • Payam Mohammadi Mirazizi *, Ebrahim Abdipourfard Pages 7-30
    Banks take large sums of money as penalty clause which in some cases exceeds the original amount of money. There is a formula in banking contracts known as penalty clause which determines high rates of interest in addition to obtaining an undertaking for the interest and delay in payment. In this inquiry the exact borders of penalty clause, late payment damages and devaluation of money are described and coordination these concepts and judicial terms is analyzed. Prohibition of taking damages more than inflation rate is proved and taking penalty clause from interest and late payment damages is criticized. The other issues that are discussed in this research are: the neglecting of judicial precedent about debtor’s financial ability and content of article 227 and 229 civil code. The article concludes that in Iran legal system, banks at most are allowed to take damages as much as the devaluation of money and more than that is illegal.
    Keywords: Penalty clause, compound interest, compound damage, Late Payment Damage, devaluation of money
  • Hosseinali Bai * Pages 31-57
    AbstractThe responsibility of public property for paying monetary compensation has various basis and reasons. Some are the principle of disregarding a Muslim’s blood, assigning the crime to the government or state authorities, and also the principle of cost-advantage. According to the last principle which is the subject of this text, when a person gains an advantage or a profit from a thing or another person, he/she is responsible for it. The responsibility of public property for paying monetary compensation because of non-Muslim citizen crimes who can’t pay and also paying monetary compensation for the mistakes of a doer who has no heir but Islamic ruler, based on the referent of some narrations and Juris consult’s sentences, is because the mentioned people have to pay special taxes (ransom) to the Islamic government and/or their heritage will go towards public property.Key words: paying monetary compensation, public property, cost-advantage, principle of “man lahol ghanam”, monetary compensation inheritance
    Keywords: paying monetary compensation, public property, cost-advantage, principle of “man lahol ghanam”, monetary compensation inheritance
  • Farajollah Hedayatnia * Pages 59-90
    For marriage, as for other issues, there are primary and secondary rules in the Islamic Jurisprudence (Fiqh)In the Islamic Shari‘a, marriage is according to the primary rule “recommended” (mustahabb); under certain conditions, however, it becomes necessary. Among the conditions making marriage necessary is fear of corruption. If one fears or knows that, while being single, is not able to keep her/his piety, it is religiously necessary for her/him to marry. Fear of corruption in this issue is a secondary reason and necessity of marriage, in this situation, is a secondary rule. Even though an individual issue, the secondary necessity of marriage will become a legal one when it is considered with father’s or grandfather’s permission in marriage of virgins. The important point which may be discussed here is as follows: if we accept necessity of marriage for virgins, is father or grandfather able to prevent daughter’s marriage and is their opposition justified or not? This is a widespread issue for girls in the present societies; thus, it is necessary to explicate its rule according to Jurisprudence (Fiqh) and Iran Family Code.
    Keywords: Marriage, secondary necessity, father’s permission, legal argument
  • Hossein Ghafi *, Azizollah Fahimi, Mohammad Mahdi Azizollahi Pages 91-109
    AbstractWith regard to legal rulings, the wise legislator might issue a general ruling at first but later he introduces an independent specific concept which is extremely common and accepted in setting legal rulings because some laws might be enacted in the general form because of the gradual prudence in explaining the laws and the later the real ruling is declared in the form of an independent the specific law. But could such specific rulings be accepted in legal rulings? Or do we have to follow minor Naskh or find a middle ground in these cases?In this paper, first Takhsis , its various forms and circumstances are defined and compared with similar and relevant terms. Next, the independent specific concepts in religious rulings are compared with those in legal rulings so that we can find out whether there is a unified logic dominating these two concepts or there are contrasts between these two.
    Keywords: Dismissed allocation, General, special, Religious commandment allocation, Legal commandment allocation, Partial abolition
  • Pages 121-150
    Infectious diseases have always existed in human societies And today it causes widespread social damage, from physical and human to financial and economic damage. On the one hand, the onset of these diseases may be due to criminal behaviour and their biological destructive actions, On the other hand, the transmission of these diseases leads to physical, psychological, economic and social damage, may it is due to intentional or negligent actions. From the perspective of criminology, both dimensions need to be causal and provide preventive social, situational and finally criminal solutions. The first and second dimensions are organized and extensive, from a zymological or criminological point of view, social-based damage is considered as one of the branches of criminology in the last two decades and if it is done in a limited and individual way, it is analyzed criminologically in preventive and legal criminology. The traditional criminal justice system is incapable of confrontation due to its weaknesses.
    Keywords: Crime, Infectious Disease, zemiology, criminology, Strict Criminal Liability
  • Hossein Rohani *, Seyyed Younes Noorani Moghadam, Mahmood Hekmatnia Pages 151-180
    Copyright in civil law and common law systems offers protection of literary and artistic works, the subject matters of which are mentioned in open lists of the related laws of countries. Nevertheless, there are major disagreements on the possible protection of non-explicit subject matters among judicial precedents and doctrines. Among these controversial subject matters are olfactory works, which however lacking some properties of other explicit subject matters, are the result of intellectual endeavor. Despite pros and cons for offering legal protection, yet no absolute result is reached. In the present article, by reviewing judicial precedents and doctrines, the possibility of offering copyright protection for olfactory works is studied with the result that such works may be considered as an artistic work having requirements and conditions for legal protection. As no legal literature related to the subject exists in Iranian legal system, the only method possible is legal analysis on the basis of existing laws, which leads us to the same result as mentioned.
    Keywords: olfactory work, artistic work, perfume, Legal Protection, copyright
  • Saeed Nazari Tavakkoli, Fatemeh Ardestani *, Mahmood Vaisi Pages 181-210
    Genetic modification of germ cells or fertilized oocytes for the purpose of treatment and the ability to transmit changes to next generations is genetic and medical emerging issues that explains the religious ruling of various issues is the responsibility of jurisprudence. This is a descriptive-analytic study based on library resources while explaining jurisprudential views of Imamiyeh jurisprudents and Sunni jurists on the legitimacy of gene therapy. There are three views that are prohibition, licensing and conditional licensing the Imamiyeh jurisprudents believe in, namely, gene therapy through couple's genes and by some conditions while absolute prohibition is the prevailing view of Sunni jurists. Conditionally, in manipulation and modification the sperm of a male with another male gene ,the male can not be a father and only the husband is the father. Also in manipulation and modification a woman's oocytes with another woman's gene the mother is only the owner of the oocytes.
    Keywords: Generative cells, Gene therapy, Foetus, Kinship
  • Seyed Amirhossein Ehsani *, Mohammad Khalil Salehi, Masoud Ghadipasha Pages 211-240
    The Islamic Penal Code of 1392 has adopted a new criminal policy for people under the age of eighteen, and The punishments provided are less than that of adults. But the most important invention of legislator relates to establishing the term of maturity and intellect perfection to apply punishments in Hadd and Qisas. However, there are important ambiguities in this legislature's approach to observe. What is discussed in this article, Pay attention to the concept and conditions of maturity and intellect perfection in Hadd and Qisas and It is in conformity with the shariah criteria and jurisprudence opinions. Also, it should be said about the punishment of children and juvenile from 9 to 18 years of age, for them in the Ta'zir crimes Gradual criminal responsibility provided with Assuming absence of maturity and intellect perfection. But in Hadd and Qisas Only Mature people will be subject to Hadd and Qisas punishments that maturity and intellect perfection To be verified. Otherwise, they will be sentenced to alternative punishments, such as non- Mature people. However, the great ambiguities and disagreements of the judges in this regard make it necessary to amend the rules on it.
    Keywords: maturity, intellect perfection, Punishments, Hadd, Qisas
  • Abdolamir Neisi, Farajolah Barati *, Seyyd Jasem Pazhuhandeh Pages 241-270
    Islamic Jurisprudence and juridical analysis of Homicide with Non-physical act (non hitting behavior)The act of killing is an act that can take another person’s right of living. However, rarely, act has two types: action and abandoning the action. And action has two types too: physical and non-physical. Every action that does not left a concrete and visible effect on another person’s body and mostly causes mental damage to another person is called non-physical action. Non-physical actions are, for instance, shouting, telling someone bad news (like telling someone that his or her only child is dead) and etc. The question here is that if the non-physical causes a murder, would the responsible person have considered as a murderer? Should he or she punished? Imamieh Faqihs consider murder with non-physical act, if it is deliberate, and its punishment is execution. Based on clauses of 499 and 501 of Islamic law, committing murder with non-physical acts is like murder with physical action and it is acceptable for the lawmaker. The murderer will be punished based on the case. For doing the criminal responsibility, recognizing the attributable ability resulting form the criminal act (murder) perpetrator (murderer) is necessary. And it must be essential to attribute the act of killing to the murderer.
    Keywords: non physical act, Homicide, non hitting behavior, moral act, internal acts
  • Mohammad Saleh Taskhiri *, Sayyed Ahmad Habibnejad Pages 271-300
    Simultaneous with glorious development in the realm of sanitary and hygiene, because of increasing in the age of life expectancy in one hand and reduction of tendency to birth in another hand, various societies face to the phenomenon of "population aging". Growth of Misbehaviors against seniors in these societies emerges a new field of protective law as “the elderly Rights”. Right to privacy and Independence of action is one of these rights. Health and Maintenance centers and the home environment are three space which the right has very important role on them. This article studies the position of the right to privacy in the life of seniors and necessity of intervention of Government to ensure it. We believe that protecting of principle of confidentiality of medical information in health centers, the right to treatment privacy in Maintenance centers and acceptance of relative definition of privacy about home and family life is essential for the subject matter. Also this claim is approved that in the conflict of rights of seniors with other’s and when the Human Dignity Principle is violated (such as Euthanasia), Government must provide limitation in the right to privacy and Independence of action.
    Keywords: Elderly Rights, Right to Privacy, Misbehaviors against Seniors, Principle of Confidentiality of Information
  • Hojjat Salimi Turkamani *, Jalil Hazervazifeh Qarabag Pages 301-326
    ICC identifies no immunity for diplomatic officials regarding article 27 of its statute. But according to the article98(1) of the statute, the court may not oblige the state parties to perform actions against the obligations in the context of applying the criminal immunity based on the article31 of the Convention on Diplomatic Relations1961. Hence, the state party would face with two opposing obligations in implementation of the article98(1) of the statute in surrendering the national of non-party state to the court. According to the Vienna convention on the Law of Treaties, the substance of both treaties would be valid based on the principle of relativity of treaties, and the state party would be free in choosing to respect each one. By surrendering the alleged person to the court, the state party would have responsibility to non-party state according to the article27 of the statute, and if the state refuses to surrender the alleged person, would bear responsibility to ICC, according to article31of the Vienna Convention. But considering the hierarchy of the laws, the states parties may not have the right to select and should prefer the obligations caused by the statute to the obligations caused by diplomatic law.
    Keywords: International Criminal Court, criminal immunity, DIPLOMATIC LAW, State Responsibility, Rome Statute
  • Abdorreza Alizadeh * Pages 321-350

    Osul al-Fiqh was a collection of knowledge and technics related to inferring rulings from valid Islamic religious sources that gradually formed alongside the science of jurisprudence (and was initially considered as a tool for understanding the Book and tradition and extracting rules correctly from these sources; But then it was considered as an independent discipline. With the establishment of law schools in Iran, one of the courses that established as specialized courses in law was Osul al-Fiqh, and then many books were written by law professors in this field, and in the lab of law books, especially civil law, citing rules and basic techniques becomes an ordinary method. In this article, based on the research and experience of two decades of teaching Osul al-Fiqh, the author has tried to critique the common misconceptions in this field, and finally, as a result of this critical study, it has been suggested that this discipline is called "legal reasoning" in The law school, should be completed and special attention should be paid to the method of its learning as a knowledge and technic in law faculty and during the internship in judging and advocacy.

    Keywords: Osul al-Fiqh, Etlaq, concepts, contradiction, conflict, Aslo al-Baraeh, Aslo al-Esteshab
  • Maryam Shahizare *, Mostafa Taghizade Ansari, Esmail Shahsavandi Pages 327-355

    In war, individuals are vulnerable not only physically but also in terms of their cultural identity, and the obliteration of cultural heritage often becomes a central issue. This becomes obvious particularly the case in armed conflicts with an ethnic, cultural or religious character. Today heritage is no longer defined on the basis of its material aspect. In some regions, cultural heritage consists more of monuments and objects; it is a “tangible” heritage, mostly protected by the law of armed conflict. Elsewhere, where structures are impermanent, cultural heritage is mainly expressed through verbal traditions, rituals, music and other forms of expression that individuals create using various media and instruments. Such heritage is mainly “intangible”. In armed conflict, the intangible aspect of cultural heritage is also exposed to destruction, and it seems that the law of armed conflict cannot effectively protect this heritage. This essay aims to show that cultural heritage is both tangible and intangible, and that the law which protects such heritage is not limited to the law of armed conflict. This heritage also benefits from the protection of other applicable instruments, such as human rights treaties and the UNESCO cultural heritage conventions.

    Keywords: The law of armed conflict, human rights, UNESCO conventions, intangible cultural heritage, internal armed conflict