فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال هفدهم شماره 6 (پیاپی 76، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محبوبه شیروانیان دهکردی، رسول نوری * صفحات 258-259
  • علی مبینی دهکردی *، جهانگیر یدالهی فارسی، ابوالقاسم عربیون، مصطفی کشاورز ترک صفحات 260-267

    مقدمه :

    با رشد فن آوری های موثر در حوزه تله مدیسین، ضرورت شناسایی به موقع فرصت های این حوزه برای توسعه محصول موفق، اهمیت دوچندانی پیدا کرده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی جنبه ها، حوزه ها و روند های شکل دهنده فرصت های کارآفرینی آینده در حوزه تله مدیسین انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری و توصیفی، سه گام چارچوب شناسایی فرصت های کارآفرینی آینده به ترتیب با روش تحلیل روند جهت شناسایی روندهای فن آورانه تله مدیسین، تحلیل اثرات متقابل برای پیش بینی روندهای راهبردی آینده با تکمیل ماتریس 9 × 9 در پنل 5 نفره از خبرگان این حوزه و مرور 109 مقاله در پایگاه Scopus با جستجوی کلید واژه های Telemedicine و Opportunity به منظور شناسایی جنبه های کاربردی و حوزه های پزشکی آینده فرصت های تله مدیسین به کار گرفته شد.

    یافته ها:

    در گام اول، 9 روند فن آوری موثر بر آینده تله مدیسین شناسایی گردید. در گام دوم، روندهای فن آورانه هوش مصنوعی، اینترنت اشیا به عنوان روندهای تاثیرگذار، فن آوری های پوشیدنی و پردازش ابری به عنوان روندهای استراتژیک شناخته شد. در گام نهایی، از یک سو جنبه های کاربردی (پیشگیری، تشخیص، درمان و زندگی سالم) و از سوی دیگر، حوزه های روان شناسی و روان پزشکی، آموزش و کسب اطلاعات، تغذیه و قلب و عروق، شکل دهنده بیشتر فرصت های آینده تله مدیسین در پنج سال آینده این بازار برآورد شد.

    نتیجه گیری:

    جهت توسعه محصول جدید موفق در تله مدیسین، چارچوب سه بعدی (جنبه های کاربردی، حوزه های پزشکی و فن آوری) باید مد نظر قرار گیرد تا برای همکاری بین شرکت های توسعه دهنده فن آوری و شرکت های حوزه سلامت مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرصتها، کارآفرینی، تلهمدیسین
  • اسماعیل مزروعی نصرآبادی *، الهام اسدی امین آبادی صفحات 268-273

    مقدمه:

    صنعت گردشگری به ویژه گردشگری سلامت، یکی از رو به رشدترین صنایع در دنیا به شمار می رود و بسیاری از کشورها این صنعت را به عنوان منبع اصلی درامد و اشتغال زایی خود قرار داده اند. بر این اساس، کشورها به دنبال پایدارسازی جریان ورودی گردشگران می باشند. هد پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع جذب و نگهداشت گردشگر سلامت در سطح زنجیره تامین در شهرستان کاشان انجام شد.

    روش بررسی:

    این مطالعه از نوع کیفی بود که با به کارگیری مصاحبه نیمه ساختار یافته با 18 نفر از خبرگان صنعت گردشگری و گردشگری سلامت در شهرستان کاشان، به شیوه قضاوتی و گلوله برفی انجام گردید و تا رسیدن به اشباع نظری داده ها ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها:

    موانع جذب و نگهداشت گردشگر سلامت در سطح زنجیره تامین سلامت در شهرستان کاشان در قالب پنج درون مایه اصلی «ضعف های مدیریتی برون زنجیره ای، مدیریت زنجیره تامین، شرایط آب و هوایی، ضعف مدیریت درون سازمانی و شدت رقابت در عرصه بین المللی» شناسایی گردید.

    نتیجه گیری:

    مموانع جذب و نگهداشت گردشگر سلامت در سطح زنجیره تامین گردشگری سلامت در شهرستان کاشان می باید مورد توجه مدیران، سیاست گذاران و فعالان صنعت گردشگری سلامت قرار گیرد. همچنین، کارشناسان و برنامه ریزان حوزه گردشگری سلامت بهتر است از مزایای استفاده از رویکردهای نوین مدیریتی به ویژه مدیریت زنجیره تامین در این حوزه غافل نشوند و از آن جهت کسب و ارتقای مزیت های رقابتی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، موانع، مدیریت زنجیره تامین سلامت
  • معصومه قاسمی راد، رضا رضایتمند، فرزانه محمدی صفحات 274-278
    مقدمه

    امروزه بیماری های غیر واگیر مانند بیماری های قلبی- عروقی، علت اصلی مرگ زودهنگام در سراسر جهان به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف تعیین فراوانی و هزینه انواع اقدامات سرپایی تشخیصی بیماری های قلبی- عروقی در بیمه شدگان بیمه سلامت استان اصفهان طی سال های 96-1390 انجام شد.

    روش بررسی

     این مطالعه از نوع توصیفی بود که با استفاده از اطلاعات سازمان بیمه سلامت استان اصفهان انجام گردید. پس از تعیین لیست اقدامات سرپایی تشخیصی بیماری های قلبی- عروقی، اطلاعات فراوانی و هزینه این اقدامات به صورت فایل Excel استخراج شد.

    یافته ها:

    فراوانی و هزینه کل اقدامات سرپایی تشخیصی بیماری های قلبی- عروقی در بازه زمانی 7 ساله با روندی افزایشی به ترتیب 751421 اقدام و 251670136936 ریال بود. سرانه تعداد کل اقدامات نیز از حدود 19 اقدام به ازای هر 1000 نفر از بیمه شدگان بیمه سلامت استان اصفهان، به حدود 115 اقدام به ازای هر 1000 نفر از این بیمه شدگان افزایش داشته است. همچنین، هزینه سرانه این اقدامات از 24/1733815 ریال به ازای هر 1000 نفر از بیمه شدگان بیمه سلامت استان اصفهان به 10/46130235 ریال به ازای هر 1000 نفر از این بیمه شدگان رسیده است.

    نتیجه گیری:

    با توجه به این که فراوانی و هزینه های اقدامات سرپایی تشخیصی بیماری های قلبی- عروقی در بیمه شدگان بیمه سلامت استان اصفهان طی سال های 96-1390 به ترتیب 8/6 و 5/29 برابر شده است، اصلاح نظام پرداخت و پیشگیری و کنترل موثر بیماری های قلبی- عروقی باید مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیماری های قلبی عروقی، هزینه، فراوانی، ایران (اصفهان)
  • حامد عسگری، نادر خالصی*، امیر اشکان نصیری پور، رضا زیاری صفحات 279-286
    مقدمه

     با توجه به فراوانی بروز و شیوع و ماهیت خاص بیماری های قلبی- عروقی در کشورمان و تعدد، تنوع، پیچیدگی و گران قیمت بودن خدمات و تجهیزات تشخیصی و درمانی، امکان القای تقاضا در این دسته از بیماری ها بیشتر است. پژوهش حاضر با هدف آزمون رویکرد حداقل مربعات جزیی عوامل مرتبط با تقاضای القایی در بیماری های قلبی- عروقی و ارایه الگویی از ارتباط این عوامل انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کتابخانه ای با مرور 39 مقاله و سپس پیمایشی با نمونه 118 نفره بود. ابتدا به وسیله فن تحلیل محتوای کیفی، فهرستی از عوامل، زیرعامل ها و مولفه های مرتبط با تقاضای القایی استخراج گردید. سپس با تکمیل پرسش نامه رواسازی شده توسط پزشکان، کارشناسان، کارکنان و مراجعان به بیمارستان قلب شهید چمران اصفهان در سال 1398، با استفاده از فن تحلیل مسیر، مدل برازش و الگوی نهایی با نظر متخصصان معتبرسازی شد.

    یافته ها:

    در تحقیق حاضر، 5 عامل اصلی و 18 عامل فرعی و 82 گویه به دست آمد. در برازش مدل اندازه گیری، ضرایب پایایی ترکیبی، روایی متقاطع، همگرا و واگرای نتایج آزمون مطلوب و در برازش مدل ساختاری نیز ضرایب مسیر به جزء در مسیر «بیماران»، مقادیر در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار و میانگین ضریب تعیین مدل، 822/0 (قوی) و شاخص تناسب پیش بین به جزء در مورد ویژگی های خدمات درمانی، بیشتر از 02/0 و از حد قابل قبولی برخوردار بود. نتیجه بررسی برازش کلی، 133/0 گزارش گردید که نشان دهنده مطلوبیت برازش کلی متوسط مدل بود. اعتبار الگوی نهایی ارایه شده با 77 درصد توافق نظر متخصصان، مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری:

    بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش، ضروری است در سطح کلان، سیاست مناسب جهت اصلاح ساختار شبکه و ارجاع و تقویت مدیریت اطلاعات اتخاذ گردد و در سطوح اجرایی نیز نسبت به اصلاح روش های پرداخت، تغییر تعرفه و فرانشیز و تغییر روش های بیمه گری و پوشش های آن اقدامات لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تقاضای القایی، نظام مراقبت سلامت، بیماران، بیماریهای قلبی عروقی، بیمه
  • احسان گرایی، پیمان ادیبی، فیروزه زارع فراشبندی* صفحات 287-294
    مقدمه

    سندرم روده تحریک پذیر (Irritable Bowel Syndrome یا IBS)، یکی از شایع ترین بیماری های گوارش است که منجر به اختلال در عملکرد روده ها می شود. پژوهش حاضر با هدف مشخص نمودن سال انتشار مآخذ مهم ترین آثار تاریخی این بیماری با استفاده از روش طیف سنجی انجام گردید.

    روش بررسی

    روش این مطالعه، طیف سنجی سال انتشار مآخذ بود. داده ها از پایگاه Web of Science و با جستجوی عبارت IBS در فیلد موضوع جمع آوری شد. 13841 مدرک و 320218 استناد بازیابی گردید و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    مآخذ موجود در مدارک حوزه IBS در چهار دوره زمانی سال های 1950-1900، 1975-1951، 2000-1976 و 2001 تا 2015 توزیع گردید. اولین گروه مقالات پراستناد بر معرفی IBS، روش های تشخیص و علل احتمالی آن و گروه دوم بر جنبه های پاتوفیزیولوژیک و فیزیولوژیک این بیماری تمرکز داشت. گروه بعدی به جنبه های دیگر IBS شامل اپیدمیولوژی، دارو، هزینه های مالی و عوامل فیزیولوژیک و بالینی پرداخته بود. تعداد استنادات زیاد گروه چهارم، به دلیل انتشار مقالات مروری متعدد در مورد این بیماری و ماهیت استنادگیری این نوع مقالات می باشد.

    نتیجه گیری:

    مقالات نسبت به سایر منابع علمی، بیشترین تاثیرگذاری را در شکل گیری خاستگاه تاریخی مباحث حوزه IBS دارند و منابع پراستناد این حوزه، تابعی از سیر تاریخی آن بیماری بوده اند.</div> </pre>

    کلیدواژگان: سندرم روده تحریکپذیر، طیفسنجی، علمسنجی، کتابسنجی، تحلیل استنادی
  • محبوبه ممتازان، فاطمه فهیم نیا*، محمد محبوبی، محمد حسین بیگ لو صفحات 295-301
    مقدمه

    ارتقای سلامت جامعه و بهبود وضعیت بهداشتی، نیاز به آموزش و هدایت رفتار اطلاع یابی سلامت افراد جامعه دارد. والدین با توجه به نقش مراقبتی که در خانواده دارند، می توانند با ارتقای مهارت های کسب اطلاعات سلامت، در این خصوص نقش مهمی ایفا کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین مولفه های مرتبط با رفتار اطلاع یابی سلامت والدین انجام گردید.

    روش بررسی

     این مطالعه یک مرور کتابخانه ای بود که با استفاده از رویکرد فراترکیب صورت گرفت. پس از تعیین کلید واژه ها و جستجو در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی، 5574 مقاله یافت شد. با اعمال فیلتر و بررسی محتوا، کدها از 22 مقاله استخراج گردید. جهت بررسی مقالات، از شاخص های CASP (Critical Appraisal Skills Program) و جهت استخراج کدها از جدول Shannon Entropy، نظر خبرگان و ضریب Kappa استفاده شد.

    یافته ها:

    در تحقیق حاضر، 4 طبقه و 12 زیرطبقه شامل «نیاز اطلاعاتی، منابع کسب اطلاعات، عوامل شناختی و موانع کسب اطلاعات طبقات و کسب اطلاعات سلامت محور و ارزیابی سلامت کودک، منابع سنتی و غیر سنتی، حمایت اجتماعی، زیرساخت ارتباطی، اعتبار اطلاعات» شناسایی گردید.

    نتیجه گیری:

    تقویت و تسهیل دسترسی به اطلاعات معتبر سلامت محور، تاثیر بسیاری در ارتقای سواد سلامت و در نهایت، ارتقای سطح سلامت مردم از جمله والدین کودکان کمتر از 5 سال دارد. بنابراین، توجه به زیرساخت های فیزیکی، مهارت های جستجو، تفاوت های فردی و اجتماعی و آموزش سواد اطلاعات سلامت، از جمله عوامل اثرگذار بر ارتقای سلامت و بهبود ارتباط دوسویه آن با رفتار اطلاع یابی سلامت می باشد.

    کلیدواژگان: رفتار جستجوی اطلاعات، والدین، کودک، سلامت
  • زهرا صفایی، عبدالرسول خسروی، رضا رجبعلی بیگلو صفحات 302-308
    مقدمه

    مدیریت منابع انسانی در کتابخانه‎ ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی، می تواند نقش مهمی در برندسازی آن ها داشته باشد که این موضوع تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگی ها و نقش کتابداران به عنوان رکن مهم نیروی انسانی در برندسازی کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی ایران انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه کاربردی، با روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با نمونه های هدفمند شامل 14 نفر از مدیران کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی ایران جمع آوری گردید.

    یافته ها:

    3 مفهوم اصلی (مهارت های شناختی، مهارت تخصصی و حرفه ای و مهارت های ارتباطی)، 7 مولفه و 28 کد در ارتباط با نقش و ویژگی های کتابداران در برندسازی کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی شناسایی شد.

    نتیجه گیری:

    با توجه به نتایج به دست آمده، باید اشاره نمود که مدیران کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی باید در راستای برندسازی، نسبت به جذب، گزینش و استخدام و توانمندسازی کتابداران حساسیت و برنامه ریزی داشته باشند.</div>

    کلیدواژگان: کتابخانه های پزشکی، مراکز اطلاع رسانی، ایران
|
  • Mahboubeh Shirvanian-Dehkordi, Rasool Nouri Pages 258-259

    -

  • Ali Mobini-Dehkordi, Jahangir Yadolai-Farsi, Abolghasem Arabiun, Mustafa Keshavarz-Turk Pages 260-267
    Introduction

    Parallel with the growth of technologies, which affect the telemedicine, timely identification of telemedicine entrepreneurial opportunities seems to be necessary for the product development. This study aimed to identify applied aspects, medical fields, and technological trends in developing future entrepreneurial opportunities in telemedicine.

    Methods

    A three-step framework for identifying future entrepreneurial opportunities was employed as a trend analysis method to identify telemedicine technological trends and the cross impact analysis to predict future strategic trends in the field. This was done by completing the 9*9 matrix in a panel of 5 experts in this field, and reviewing 109 articles in the Scopus database with keyword search (Telemedicine and Opportunity) to identify practical aspects and future of telemedicine opportunities.

    Results

    In the first step, 9 technological trends affecting the future of telemedicine were identified. In the second step, the technological trends of artificial intelligence along with the Internet of Things were identified as effective trends; wearable technologies and cloud computing were identified as strategic trends. In the final step, it was revealed that practical aspects (i.e., prevention, diagnosis, treatment and healthy living), as well as psychology and psychiatry, education, information acquisition, nutrition, and cardiology, shape a great majority of opportunities for telemedicine in the next 5 years.

    Conclusion

    To develop a successful new product in telemedicine, a three-dimensional framework (applied aspects, fields of medicine, and technology) should be considered; therefore, establishing cooperation between technology development companies and health companies seems to be necessary.</div>

    Keywords: Opportunities, Entrepreneurship, Telemedicine
  • Esmaeil Mazroui-Nasrabadi, Elham Asadi-Aminabadi Pages 268-273
    Introduction

    Tourism industry, especially health tourism, is one of the prominent growing industries in the world, and many countries have made this industry as their major source of income, employment, so on. This way, countries seek to stabilize the influx of tourists. This study sought to identify barriers to attracting and retaining health tourists in Kashan City, Iran, with a qualitative method and at the supply chain level.

    Methods

    This was a qualitative study using semi-structured interviews with 18 experts in the tourism and health tourism industry in Kashan, conducted by judgment and snowball method, and continued until the theoretical saturation of the data. Thematic analysis was employed to analyze the data.

    Results

    The barriers to attracting and retaining health tourists at the level of health supply chain in Kashan included five major themes of external management weaknesses, cultural issues, weather conditions, internal management weakness, and the intensity of international competition.

    Conclusion

    The barriers to attracting and retaining health tourists at the level of health tourism supply chain in Kashan should be considered by managers, policymakers, and activists in the health tourism industry. Besides, experts and planners in the field of health tourism should not neglect the benefits of using new management approaches, especially supply chain management in this area, and should use it to gain and promote competitive advantages.

    Keywords: Health Tourism, Barriers, Health Supply Chain Management
  • Masoumeh Ghasemirad, Reza Rezayatmand, Farzaneh Mohammadi Pages 274-278
    Introduction

    Non-communicable diseases such as cardiovascular diseases are the main cause of death worldwide today. The aim of this study was to determine the frequency and cost of various outpatient diagnostic procedures for cardiovascular diseases insured with the Health Insurance Organization in Isfahan Province, Iran, during the years 2011-2017.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study on the data of the Health Insurance Organization of Isfahan Province. After defining the list of outpatient diagnostic procedures for cardiovascular diseases, the information on the frequency and cost of these procedures were extracted in the form of an Excel file.

    Results

    The total frequency and cost of outpatient diagnostic procedures for cardiovascular diseases over a period of 7 years were 751,421 procedures and 251,670,136,936 Iranian Rials (IRR), respectively. The per capita frequency of total procedures increased from about 19 procedure per thousand to about 115 procedure per thousand of the insured individuals of the Health Insurance Organization of the Isfahan Province. In addition, the per capita cost of these procedures increased from 1,733,815.24 to 46,130,235.10 IRR per thousand individuals.</div>

    Conclusion

    As the frequency and costs of outpatient diagnostic procedures for cardiovascular diseases of insured individuals of the Health Insurance Organization of the Isfahan province respectively raised 6.8 and 29.5 times during 2011-2017, the payment system reforms and prevention and effective control of cardiovascular diseases should be considered by policymakers.

    Keywords: Cardiovascular Diseases, Cost, Frequency, Iran (Isfahan)
  • Hamed Asgari, Nader Khalesi, Amir Ashkan Nasiripour, Reza Ziyari Pages 279-286
    Introduction

    Due to the frequency, prevalence, and specific nature of cardiovascular diseases in our country, and the multiplicity, variety, complexity, and high cost of diagnostic and therapeutic services and equipment, the possibility of inducing demand in this category of diseases is higher. Using the partial least squares approach, this study aimed to test the factors affecting the induced demand in cardiovascular diseases, and provide a model of the relationship between these factors.

    Methods

    This was a library study with a systematic review of 49 articles, and then a survey of 118 people selected via random sampling method. First, a list of factors, sub-factors and components related to induced demand was extracted using qualitative content analysis technique; and then, using analysis technique, the path of the fitting model and the final model were validated by completing a validated questionnaire by physicians, experts, staff, and clients of Shahid Chamran Heart Hospital in Isfahan, Iran, in 2019.

    Results:

    In this study, 5 main factors, 18 sub-factors, and 82 items were obtained. In fitting the measurement model, the combined reliability coefficient, cross validity, convergent, and divergent the results of test was acceptable, and in structural fit model, path coefficients were significant, except for “patients” coefficient, at the 95% confidence, the mean model determination coefficient was 0.822 (strong), and the predictive fit index, except for the characteristics of medical services, was greater than 0.02 (acceptable). The result of the overall fit test was 0.133, which indicated the desirability of the overall fit of the model. The validity of the final model was confirmed with 77% agreement of experts.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it is necessary to adopt an appropriate policy at the macro-level to reform the network structure and referral and strengthen information management, and at the executive level, to modify payment methods, change tariffs and franchises for services, and change insurance methods and coverage.

    Keywords: Induced Demand, Health Care System, Patients, Cardiovascular Diseases, Insurance
  • Ehsan Geraei, Payman Adibi, Firoozeh Zare-Farashbandi Pages 287-294
    Introduction

    Irritable bowel syndrome (IBS) is one of the most common and costly gastrointestinal diseases which results in disturbances in the performance of intestines. In this study, the most important historical references of IBS were identified using spectroscopy method.

    Methods

    This was a bibliometrics investigation carried out using Reference Publication Year Spectroscopy (RPYS) approach. Data gathering was carried out from the Web of Science database, and by searching for the term irritable bowel syndrome in the subject field. 13841 records and 320218 citations were retrieved and analyzed using the RPYS.exe software application.

    Results

    The distribution of the number of references in the IBS documents was divided into four time periods: 1900-1950, 1951-1975, 1976-2000, and 2001-2015. The first group of highly-cited articles focused on the introduction of IBS, its diagnostic methods, and possible causes, and the second group focused on the pathophysiological and physiological aspects of the disease. The next group dealt with other aspects of IBS, including epidemiology, medicine, financial costs, and physiological and clinical factors, and the large number of citations in the fourth group was due to the type of review articles and their potential for receiving more citations.

    Conclusion

    The results indicate that the articles compared to other resources have the greatest impact on the formation of the historical origin of the topics in the field of IBS, and the most highly cited resources follow the historical process of the disease.</div>

    Keywords: Irritable Bowel Syndrome, Spectrum Analysis, Scientometrics, Bibliometrics, Citation Analysis
  • Mahboobeh Momtazan, Fatemeh Fahim-Nia, Mohammad Mahboubi, Mohammad Hossein Biglu Pages 295-301
    Introduction

    Promoting community health and improving health status requires training and clarifying health information seeking behavior in the community. In this regard, due to the caring role parents have in the family, they can play an important role by improving their health information acquisition skills. This study aimed to identify the components related to parental health information seeking behavior.

    Methods

    This was a library review study using a hybrid approach. After determining the keywords and searching in internal and external databases, 5574 articles were found. Applying filters and examining the content, the codes were extracted from 22 articles. Critical Appraisal Skills Program (CASP) indices were used to review the articles, and Shannon entropy table, expert opinion, and kappa coefficient were employed to extract the codes.

    Results

    In this study, 4 main and 12 subcategories were identified. Information needs, sources of information, cognitive factors and barriers to class information acquisition, and health-oriented information as well as child health assessment, conventional and non-conventional sources, social support, communication infrastructure, information validity were among the subcategories.

    Conclusion

    Facilitating the access to credible health-oriented information has a great impact on promoting health literacy and ultimately improving the level of health of individuals, including parents of children under 5 years old. Therefore, considering physical infrastructure, search skills, and individual and social differences as well as health information literacy training are among the factors affecting health promotion and improving its two-way relationship with health-information seeking behavior.

    Keywords: Information Seeking Behavior, Parents, Child, Health
  • Zahra Sefaei, Abdolrasoul Khosravi, Reza Rajabali-Begloo Pages 302-308

    Introduction :

    Human resource management in libraries and medical information centers can play an important role in the branding process, which has received less attention so far. This study endeavored to identify the characteristics and role of librarians, as an important pillar of human resources, in branding Iranian medical libraries and information centers.

    Methods :

    This applied study employed qualitative content analysis method. The data were collected through semi-structured interviews with a purposeful sample of 14 managers of Iranian libraries and medical information centers.

    Results :

    Three major concepts, including cognitive, professional, and communication skills, 8 components and 28 codes related to the role and characteristics of librarians in branding libraries and medical information centers were identified. 

    Conclusion :

    The managers of libraries and medical information centers should have sufficient sensitivity and planning to attract, select, and trigger librarians towards branding.

    Keywords: Medical Libraries, Information Centers, Iran