فهرست مطالب

مطالعات حقوق انرژی - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات حقوق انرژی
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباس اسفندیاری خالدی، محمود جلالی* صفحات 231-246

    کشورهای جهان سوم، به ویژه ایران و عراق، با وجود داشتن منابع غنی نفتی در دنیا، توجه کمتری به آلودگی‏های ناشی از این منابع داشته ‏اند. به نظر می‏رسد مشکلات پیش آمده در دنیا و تحریم‏ها علیه ایران باعث شده بود که تنها بر کشف، حفاری و استخراج تمرکز شود. البته به تازگی ایران و دیگر کشورهای جهان سوم، نیز به این مهم توجه و تاکید دارند؛ زیرا با مشکل آلودگی، پیامدها و هزینه سنگین آن برای کشور و شهروندان روبه ‏رو شده ‏اند؛ اما معضلات آلودگی ناشی از استخراج معادن، تنها به انسان‏ها بازنمی‏گردد. آلودگی نفتی، زندگی آبزیان و چرخه اکوسیستم را با خطر جدی روبه ‏رو کرده است. این پژوهش، با بیان ملاحظات قانونی و قراردادی حفاظت از محیط زیست در قراردادهای مختلف نفتی ایران، به بررسی قواعد و الزامات محیط زیستی در برخی کشورهای نفت ‏خیز جهان همچون نروژ، تایلند، اندونزی و کردستان عراق پرداخته و با واکاوی قراردادهای منعقده و قوانین و مقررات الزام آور زیست ‏محیطی، مطالعه ‏ای تطبیقی درباره رعایت یا عدم رعایت الزامات قانونی و قراردادی در زمینه مقابله با آلودگی در صنعت نفت وگاز آن کشورها و ایران داشته و به این نتیجه دست یافته است که در طول زمان، مقررات و قواعد محیط زیستی بهتر و بیشتری از جانب دولت‏های میزبان برای شرکت‏های فعال در زمینه اکتشاف، استخراج و حمل مواد هیدروکربنی وضع و اجرا شده است.

    کلیدواژگان: آلودگی، ایران، قراردادهای نفتی، محیط‏ زیست
  • مصطفی تقی زاده انصاری*، فائزه زواره طباطبایی صفحات 247-263
    آلودگی های نفتی معمولا یا ناشی از سوانح دریایی است که برای نفت کش ها اتفاق می افتد و یا به سکوها و تاسیسات نفتی بازمی گردد. نظام حقوق بین المللی حاکم بر آلودگی نفتی ناشی از کشتی ها، بر مبنای معاهدات مربوط به پیشگیری، مداخله و جبران خسارت شکل گرفته است. اما همواره این پرسش مطرح است که آیا در کنار ملاحظات حقوقی، اتخاذ تدابیر کیفری نیز می تواند اثربخش باشد؟ در این مقاله، امکان و ضرورت جرم انگاری و در نظر گرفتن مسئولیت کیفری برای اشخاص حقیقی و حقوقی شاغل در صنعت حمل ونقل دریایی و نیز محدودیت های حاکم بر آن، با روش توصیفی- تحلیلی، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی دریایی، آلودگی ناشی از کشتی، اشخاص حقوقی، مسئولیت کیفری
  • رضا تهرانی، سید نصرالله ابراهیمی*، جواد میثاقی فاروجی صفحات 265-284

    روند کاهشی وابستگی بازار جهانی نفت وگاز به تولید ایران، اقتصاد ایران را در برابر تحریم ها آسیب پذیرتر می نماید. توسعه بخش بالادستی صنایع نفت وگاز، نیاز به دانش فنی و منابع مالی زیادی دارد. بعد از انقلاب اسلامی، قراردادهای خدماتی- بیع متقابل، به منظور توسعه بخش بالادستی صنایع نفت وگاز به کار گرفته شده است. آخرین تحول این حوزه، تصویب نامه شرایط عمومی قراردادها و معرفی الگوی قراردادی IPC است. این قراردادها در معرض ریسک های فراوانی هستند؛ ازاین رو، در این پژوهش به منظور درک جامع عوامل موثر بر ریسک ها از رویکرد نظریه داده بنیاد نظام مند با خطوط راهنمای تفسل استفاده شده است. یافته ها بیانگر این است که دو دسته عوامل «تحولات سیاسی بین المللی» و «تحولات اقتصادی» شرایط علی 44 ریسک شناسایی شده در این پژوهش هستند. مهم ترین آن ها، ریسک های وقوع جنگ و نا آرامی، تحریم سرمایه گذاری و تحریم فروش نفت وگازند. راهبردهای «امنیت سرمایه گذاری»، «تسهیل سرمایه گذاری» و «ترغیب سرمایه گذاری»، به دسته پیامدهای «نقش تاثیرگذار در بازار جهانی نفت و گاز» و «حضور موثر در بازار جهانی سرمایه گذاری» می انجامند. شرایط زمینه ای اثرگذار بر راهبردها، «سازوکار تصمیم گیری» و «ماهیت سرمایه گذاری پروژه های بالادستی» اند و دسته عوامل «حکمرانی و حاکمیتی» و «توان خدمات مهندسی و قابلیت های داخلی» به عنوان شرایط مداخله ای شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تحریم، تصویب نامه شرایط عمومی، راهبردها، ساختار و الگوی قراردادهای بالادستی نفت وگاز، شناسایی ریسک ها
  • الهام حسنی، مهدی بالوی*، علی مشهدی صفحات 285-304
    خودتنظیمی زیست محیطی به عنوان ابزار نوین قاعده گذاری زیست محیطی و در پاسخ به ناکارآمدی های دولت در تنظیم مقررات مربوط به محیط زیست شکل گرفت که با مبنا قرار دادن کثرت گرایی و پذیرش اصل حسن نیت و همکاری، قاعده مندسازی را به نهادهای خصوصی آلاینده واگذار می کند. محیط زیست مفهومی جهانی است و نمی توان قاعده گذاری در این حوزه را به سطح کشورها محدود کرد. بنابراین، خودتنظیمی نیز براساس آن که در کشورها و توسط نهادهای ملی انجام شود یا در سطح بین المللی، اشکال متفاوتی را ایجاد می کند و دارای مزایا و معایب متفاوتی است، اما به دلیل ویژگی خاصی که در حوزه محیط زیست مطرح است، معمولا مزایای خودتنظیمی بیشتر و معایب آن با راه حل هایی قابل چشم پوشی است. در مقاله پیش رو تلاش شده است با تبیین مفهومی خودتنظیمی زیست محیطی و مزایا و معایب آن، روش نوین و موثرتری در قاعده گذاری زیست محیطی و همچنین امکان اعمال آن در ایران مطرح گردد.
    کلیدواژگان: استاندارد زیست محیطی، قرارداد استاندارد، کثرت گرایی حقوقی، کدهای زیست محیطی
  • محمدجواد رضایی زاده*، محمد ذکایی صفحات 305-319

    یکی از مظاهر دخالت دولت و نهادهای عمومی در زندگی اجتماعی، اختیار سلب مالکیت از اراضی و املاک اشخاص با هدف تامین منافع عمومی است. این دخالت که برمبنای تامین نظم و خیر عمومی و مصالح اجتماعی انجام می گیرد، زمینه ایجاد مسئولیت مدنی دولت را بر پایه مبانی مشخصی، مانند اصل برابری در برابر قانون و نظریه های سازماندهی زیان، خدمت عمومی و همبستگی اجتماعی، فراهم می نماید. در این میان، وزارت نفت با توجه به وظایف مهمی که در زمینه اجرای طرح های عمومی و عمرانی برعهده دارد، براساس قوانین مختلفی مانند لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی، عمرانی و نظامی، حوزه صلاحیت گسترده ای را در زمینه سلب مالکیت از اراضی و املاک برای خود فراهم کرده و قانون، مسئولیت جبران خسارت مالکان را برعهده آن ها گذاشته است. بااین حال، در فرضی که اقدامات دولت در این حوزه مبتنی بر شرایط قانونی نبوده و یا مصداق تصرف عدوانی باشد، راهکارهای مختلفی برای طرح دعوا علیه دولت در دیوان عدالت اداری و دادگاه های عمومی حقوقی وجود دارد که مقاله پیش رو به تبیین و بررسی آن ها می پردازد.

    کلیدواژگان: دولت، سلب مالکیت، مسئولیت مدنی، منافع عمومی
  • سید عبدالله رضوی*، مریم آقایی صفحات 321-337

    تعدیل قضایی قراردادهای پیمانکاری نفتی در شرایط اعمال تحریم از مفاهیم حقوقی- اقتصادی است که در نتیجه تحریم های اخیر حادث شده است. با توجه به مفاهیم حقوقی و اقتصادی ارایه شده برای تعدیل قرارداد در شرایط اعمال تحریم، به نظر می رسد کاهش ارزش نفت مبنای مناسبی است. اما تعدیل قضایی قراردادها در نظام حقوقی ایران، جز در موارد خاص و استثنایی مورد پذیرش قرار نگرفته است. کاهش ارزش نفت نیز با توجه به ماهیت آن ضمان آور و قابل جبران است. اما نکته مهم این است که قبل از بررسی تعدیل، امکان حفظ قرارداد با همان ماهیت قبلی وجود داشته باشد. بنابراین، ممکن است در برخی موارد تعدیل قابل توجیه نباشد. با توجه به نبود نظام جامع قراردادهای اداری در حقوق ایران و نامشخص بودن جایگاه عوامل پیدایش تعدیل در قراردادهای اداری، تعدیل قضایی قراردادهای پیمانکاری نفتی در شرایط اعمال تحریم، موضوعی بحث برانگیزتر است که ابعاد آن در این مقاله بررسی می شود.

    کلیدواژگان: تحریم، تعدیل قضایی، تعذر، پیمانکاری نفتی، قراردادهای نفتی
  • عبدالرضا شجاعی، حسین سیمایی صراف*، سید مصطفی زین الدین صفحات 339-357

    قراردادهای خریدوفروش ال ان جی در حوزه آسیا تحت تاثیر تغییرات ساختاری در بازارهای ال ان جی آسیا، ازجمله حرکت تدریجی به سوی آزادسازی بازار، تشکیل قطب های معاملات گاز و ظهور بازیگران جدید در حال تغییر هستند. انتظار می رود شرط بازبینی قیمت به عنوان یکی از کلیدی ترین شروط این قراردادها نیز از این تغییرات تاثیر بپذیرد. ازاین رو، نحوه و مسیر تحول این شرط در قراردادهای ال ان جی در آسیا می تواند محل پرسش باشد. این پژوهش درپی آن است تا با نگاه به پیشینه شرط بازبینی قیمت در قراردادهای ال ان جی آسیا، نمونه این شروط و ساختار و شرایط آن و همچنین تفاوت های این شرط در قراردادهای آسیایی و اروپایی ال ان جی، به بررسی نحوه و روند تحول این شرط در قراردادهای آسیایی و در پرتو تغییرات بازار ال ان جی آسیا بپردازد. با افزایش موارد درخواست بازبینی قیمت و اختلافات مربوط به قیمت گذاری ال ان جی در آسیا، می توان انتظار داشت شروط بازبینی قیمت در این قراردادها، دقیق تر، با بیان جزییات بیشتر و در عین حال انعطاف پذیرتر و اختصاصی تر گردند.

    کلیدواژگان: آزادسازی بازار، انعطاف پذیری، تعدیل قیمت، تغییرات ساختاری، قرارداد خریدوفروش
  • عبدالحسین شیروی*، فرشید فرحناکیان صفحات 359-384
    کیفیت اداره عمومی مبتنی بر کیفیت نهادهاست که تعیین می کند فراوانی منابع طبیعی می تواند موجب نعمت یا نقمت باشد. به منظور جلوگیری از تاثیر فراوانی منابع طبیعی بر کیفیت پایین نهادی کشورها، می توان از نظریه حکمرانی خوب استفاده کرد. این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی در دو بخش سامان یافته است. بخش نخست، به چگونگی کاربرد این نظریه در بخش نفت پرداخته است تا مشخص شود لازمه حکمرانی خوب، اعمال سیاست تنظیم گری خوب برای تحقق سیاست گذاری های عمومی اتخاذشده است. ازاین رو، ضمن تبیین مفهوم تنظیم گری خوب، به جایگاه آن در کنار سیاست گذاری عمومی به عنوان کارکردهای حکمرانی خوب بخش نفت پرداخته می شود. مسیر تنظیم گری خوب این بخش نیز از استقرار دولت تنظیم گر آغاز می گردد و با کمک نهادهای تنظیم گر بخشی، به حکمرانی تنظیم گرانه تکامل می یابد. در بخش دوم، جایگاه تنظیم گری خوب در حکمرانی خوب بخش نفت ایران بررسی می شود؛ سپس ابعاد و موانع حقوقی اجرایی شدن تنظیم گری خوب بخش نفت ایران تبیین می گردد. به عنوان یک توصیه سیاستی، یافته های این پژوهش نشان می دهد با یک تغییر پارادایم (الگوواره) و فاصله گرفتن از الگوی پیشین تنظیم گری حاکمیتی صرف، تنظیم گری خوب بخش نفت ایران از تنظیم گری مشارکتی (افزودن الگوی نوعی خودتنظیم گری به تنظیم گری حاکمیتی) به دست می آید.
    کلیدواژگان: تنظیم گری خوب بخش نفت ایران، تنظیم گری خوب بخش نفت، تنظیم گری خوب، حکمرانی خوب منابع نفتی، حکمرانی خوب
  • حاتم صادقی زیاری*، منصور پورنوری، سولماز صادقی صفحات 385-400
    توسعه اقتصادی و تجارت بین المللی، به شکل گیری یک نظام اقتصادی به هم وابسته جهانی انجامید که هم اکنون با توجه به پیشرفت جوامع بشری و نیازهای اساسی مردم، درحال تبدیل شدن به نظام واحد جهانی است؛ و در این میان، نهادهای بین المللی نقش فراوانی را ایفا کرده اند. اگر قوانین تجاری شفاف و قابل پیش بینی باشند، می تواند هم زمان منافع کشورهای واردکننده و صادرکننده انرژی را تامین کند. درواقع، جهانی شدن تجارت انرژی به واسطه سرمایه گذاری های بین المللی، مقررات زدایی در بازارهای داخلی کشورها و ارتباط نوین بخش انرژی کشورها با اقتصاد سیاسی جهان، موجب افزایش اهمیت و جایگاه آن در روابط اقتصادی میان کشورها شده است.  مقاله پیش رو، بیانگر گسترش پوشش نظام چندجانبه تجارت جهانی، ایجاد سازمان جهانی تجارت و تغییر و تحول در ماهیت تجارت محصولات انرژی در جهان است و کوشیده تا مشخص کند آیا محصولات انرژی متفاوت از دیگر محصولات هستند و نیاز به قوانین خاص تجارتی دارند؟ همچنین موانع وضع مقررات در تجارت انرژی سازمان تجارت جهانی را با توجه به ویژگی های انواع مختلف انرژی بررسی کند.
    کلیدواژگان: تجارت انرژی، جهانی شدن، سازمان تجارت جهانی، نظام چندجانبه
  • حمیدرضا علومی یزدی*، علی مقدم ابریشمی، مهدی رشنو صفحات 401-417

    صنعت نفت به دلیل محیط پرافت وخیز آن، بستر اختلافات سرمایه گذاری است. مهم ترین عامل در حل وفصل اختلافات سرمایه گذاری، محاسبه غرامت است. یکی از شیوه های رایج ارزیابی غرامت، استفاده از رویکرد بازاری است که استفاده از آن با موافقت ها و مخالفت هایی همراه است. نوسانات زیاد قیمت های سهام، عدم قابلیت مقایسه و منصفانه نبودن قیمت مقایسه ای، از علل استفاده نکردن از این روش در آرای داوری اعلام شده است. برای رفع موانع یادشده، استفاده از میانگین قیمت سهام، استانداردسازی نسبت ها و در نظر گرفتن تفاوت میان شرکت ها پیشنهاد گردید. معمولا قیمت محاسبه شده توسط رویکرد بازاری از خروجی روش مبتنی بر دارایی ها بیشتر و از روش مبتنی بر درآمد کمتر است. در صنعت نفت ایران، تنها می توان از روش نسبت ها استفاده کرد که با توجه به ضرورت انجام تعدیلات فراوان، امکان استفاده از این روش در محاسبه غرامت در دیوان های داوری کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: داوری های صنعت نفت، روش ارزیابی مقایسه ای، روش ارزیابی نسبی، رویکرد ارزش گذاری بازاری، محاسبه غرامت
  • جواد کاشانی*، جعفر دامن پاک صفحات 419-442
    رویه های بین المللی صنعت نفت حاصل فعالیت بازیگران مختلف فعال در این صنعت به منظور بهینه سازی روش ها و افزایش کارایی تولید، ایمنی عملیات نفتی و حفاظت از محیط زیست طی بیش از 160 سال از پیدایش این صنعت بوده اند. در این مقاله، نخست ماهیت این رویه ها و مفاهیم مشابه مورد بررسی قرار گرفته و منابع آن تشریح شده است. در ادامه، با مروری بر ویژگی های قراردادهای بخش بالادستی، آثار این رویه ها بر قانون حاکم بر قراردادهای این بخش بررسی شده است. با استناد به نظریه تجزیه قرارداد (دپساژ) نشان داده شد که رویه های بین المللی صنعت نفت به عنوان مجموعه ای از قواعد فراملی، در کنار قانون حاکم تعیین شده توسط طرفین قرارداد عمل می کنند. سپس با مرور رویه های داوری در صنعت نفت، نشان داده شد که با وجود تلاش کشورهای میزبان شرکت های بین المللی برای حاکمیت قوانین داخلی بر تمامی جنبه های قراردادی در بخش اکتشاف و تولید، برتری حقوق بین الملل نسبت به حقوق داخلی (در زمینه تکالیف بین المللی یک کشور) و عدم امکان استناد به حقوق داخلی و نقض تعهدات بین المللی (ناشی از پیمان سرمایه گذاری) در آرای دیوان های داوری نمایان است.
    کلیدواژگان: داوری های نفتی، رویه های مورد قبول صنعت نفت، قانون حاکم، قراردادهای بخش بالادستی نفت
  • جعفر نوری یوشانلویی*، امیر اسلامیه همدانی صفحات 443-462
    انتقال قرارداد به وضعیتی گفته می شود که در آن، موقعیت قراردادی یکی از طرفین به شخص ثالثی که نسبت به قرارداد موضوع انتقال، بیگانه تلقی می شود، انتقال می یابد. انتقال قراردادهای بالادستی نفت وگاز با توجه به شرایط خاص این قراردادها و پیروی آن ها از اصول حقوق عمومی در کنار قواعد حقوق خصوصی می بایست با در نظر گرفتن چالش های این انتقال انجام گیرد. پژوهش پیش رو با تامل در مقررات جاری و مطالعه جامع متون علمی تاکنون چالش های مهمی، همچون تعهد به رعایت قوانین خاص دولت میزبان، تاثیر شخصیت طرف قرارداد در عملیات بالادستی نفت وگاز، مشکلات ناشی از مالکیت عمومی منابع نفت وگاز، اقتضایات تولید صیانتی و ازدیاد برداشت، ضرورت انتقال دانش و فناوری، رعایت الزامات زیست محیطی و محدودیت های مربوط به نظم عمومی در انتقال قراردادهای بالادستی نفت وگاز را شناسایی و مورد بحث قرار داده تا پیشاپیش در تنظیم این گونه قراردادها در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اصول حقوق عمومی، چالش های انتقال قرارداد، دولت میزبان، سرمایه گذار یا پیمانکار خارجی، قراردادهای نفت وگاز
|
  • Abbas Esfandiari Khaledy, Mahmoud Jalali * Pages 231-246

    Oil is of great importance in many industries and is regarded as the main source of energy around the world. It accounts for 32 percent of energy supply in Europe and Asia and over 53 percent in the Middle East. The industry's highest volume of products include fuel oil and diesel. Oil is used as a raw material in manufacturing many chemical products such as medicines, solvents, fertilizers, pesticides, and so on. Given the position of the petrochemical industry in modern world, its adverse effects on human life and environment should not be neglected. Thus, new solutions for reducing these damages should be considered. Nowadays, refineries release millions of pounds of pollutants, including volatile organic compounds, So2, suspended particles of H2S, and HAPs into the air, posing a serious threat to human health and the environment notably in industrial societies. These pollutants dramatically affect various parts of the ecosystem, environment and organisms. Therefore, this study aims to investigate the clauses on environmental protection in oil contracts of different countries.

    Keywords: Environmental Pollution, International Environmental Standards, Oil Activity, Oil contracts
  • Mostafa Taghizadeh Ansari *, Faezeh Zavareh Tabatabaei Pages 247-263
    Marine oil pollution usually is caused either due to marine casualties that occur for oil tankers or oil offshore rigs and installations. The international legal regime in respect of Ship – source Oil pollution formed on the basis of the conventions on prevention, intervention, and compensation. However, the question remains that in addition to the legal considerations, whether the adoption of criminal measures would be necessary? In this article, based on the descriptive-analytical method, it is endeavored to discuss the necessities of criminalization and adoption of criminal liability in oil pollution cases for individuals and legal entities who are active in the marine transport industry
    Keywords: Criminal Liability, Legal entities, Marine oil Pollution, Ship-source Pollution
  • Reza Tehrani, SEYED NASROLLAH EBRAHIMI *, Javad Misaghi Pages 265-284

    The declining trend of global oil and gas market dependence on Iranian production make Iran's economy more susceptible to sanctions. This challenging situation requires preserving current capacity and extra attempt to increase potential production capacity. Development of upstream sector of Iran oil and gas industry needs technical knowledge and huge financial resources. After the Islamic Revolution, BuyBack service contracts is used to develop the upstream sector. The latest development of this area is the introducing the IPC model. In this research, by literature review, interviewing experts, through TEFCEL guideline and GTM; risks of Upstream Investment Contracts, causal conditions, context, interventing conditions, action/interaction strategies and consequences are explained. Finding consist of a paradaim with 84 codes, which classified in 6 main categories.

    Keywords: Policies, Risks, Strategy, Sanction, TEFCEL, GTM
  • Elham Hassani, Mahdi Balavi *, Ali Mashhadi Pages 285-304
    Environmental self-regulation was shaped by new tools of environmental legislation in response to government inefficiencies in regulating the environment, which, by incorporating pluralism and accepting the Vita principle of goodwill, regulated it to others. Pollutants are assigned. The global environment is global and cannot be limited to countries at this level; The use of self-regulation is also based on it in countries and by nine national diseases, or it creates different forms at the international level and has different advantages and disadvantages because there are more benefits of self-regulation in the region. And disadvantages. It is acceptable with the solution. In this article, using the conceptual explanation of environmental self-regulation and its advantages and disadvantages, there is a new and more effective method in environmental law and also the possibility of applying it in Iran.
    Keywords: environmental standard, standard contract, Legal Pluralism, environmental codes
  • Mohammadjavad Rezaiezadeh *, Mohammad Zokaee Pages 305-319

    One of the epitomes of interference of the government and the public institutions in the social life, is the authority and power of expropriation of lands and the properties of persons with the target of provision of the public interests. Such an interference, which is accomplished based on giving order, public welfare and social advisable affairs, may create a field for establishing civil liability for the government based on specific basis, such as the principle of equality against the Law and the theories of organizing the loss, public service and social interrelationship. At this juncture, in consideration of the important duties of Ministry of Petroleum in the field of implementation of the public and civil projects, based on the different rules, such as the legal bills for procedures of purchase and ownership of the lands and properties in order to implement the public, civil and military plans within the scope of outspread authority of the said Ministry in the field of expropriation, taking of properties and lands for Ministry of Petroleum, the said ministry is liable to compensate for loss and damages of the persons in accordance with the related Act and Laws.

    Keywords: government, civil liability, Expropriation, Public Welfare
  • Seyyed Abdollah Razavi *, Maryam Aghaye Pages 321-337

    Judicial modification of oil contracting contracts during sanctions is among legal-economic concepts which is the result of recent sanctions based on suggested legal-economic concepts to modify contracts in conditions of sanctions. It seems that the reduction in oil value is an appropriate criterion. But juridical modifications of contracts in the Iranian legal system is not accepted except for special exceptional cases. The reduction of oil value, considering its nature, can be guaranteed and amended. But the significant point is to keep its former nature before analyzing its juridical modification. Thus, in Some cases, the modification of contracts is not justifiable. Nothing the absence of a comprehensive system of administrative contracts in Iran’s legislative system and non-specification of the sources for the formation of modifications in contracts, the subject of Modification oil juridical contracts during sanctions, is a controversial topic whose aspects will be discussed in this paper.

    Keywords: Oil contracts, judicial adjustment, Oil contracting, sanctions, Force Majeure
  • Abdorreza Shojaei, Hosein Simaei Sarraf *, Seyyed Mostafa Zeinoddin Pages 339-357

    Abstract Structural changes in Asian LNG markets, including a gradual move towards market liberalization and the emergence of new players, as well as increased supply and reducing demand due to declining economic growth in Asian countries along with global developments in LNG trade, have led to gradual changes in LNG sale and purchase agreements. This, in turn, could increase the likelihood of requesting a price review and, consequently, the growing role of the price review clauses in LNG sale and purchase agreements in Asia. In general, it can be expected that with the increase in price review requests, along with the increase in the number and volume of disputes related to LNG pricing in Asia, the terms of the price review clauses that are initially set or the terms of the price review clauses in contracts that are being renegotiated be more accurate and contain more details. At the same time, these conditions are expected to become more flexible and specific than in the past.

    Keywords: Keywords Flexibility, Market liberalization, Price adjustment, Sale, purchase agreement, Structural changes
  • Abdolhossein Shiravi *, Farshid Farahnakian Pages 359-384
    Quality of public administration based on the quality of the institutions, which determines the abundance of natural resources can be blessing or curse. To avoid the impact of the abundance of natural resources on the low institutional quality of countries, good governance theory can be used. This paper has been arranged in two sections by a descriptive analytical method. The first part is devoted to how this theory is applied in the oil sector. It is clear that good governance requires good regulation for public policy purposes. Therefore, while explaining the concept of good regulation, its position along with public policy is considered as the functions of good governance of the oil sector. The good regulation of this section also begins with the establishment of a regulator government and with the help of sectoral regulatory bodies evolves with regulatory governance. In the second part a good regulation will be considered in the good governance of Iran's oil sector. As a policy recommendation, the findings of this research show; with a paradigm shift and departing from the previous pattern of statutory regulation, good regulation of Iran's oil sector will be achieved by co-regulation (statutory regulation through the addition of self-regulation).
    Keywords: Good Governance of Oil Resources, Good Governance, Good Regulation of Iran's Oil Sector, Good Regulation of the Oil Sector, Good Regulation
  • Hatam Sadeghi Ziari *, Mansour Pournouri, Solmaz Sadeghi Pages 385-400
    Economic development and international trade have led to the formation of a global interdependent economicsystem, which is becoming a unique international system due to the development of human societies and basic needs in the present era, and in this regard, the international institutions have played a major role. If the business rules are clearer and more predictable, they can, at the same time, meet mutual interests of both energy exporting In fact, globalization of energy trading has increased the importance of its role in economic relations between countries through the international investment,deregulation ofdomestic markets of countries,and a new connection between the area of energy in different countries and the political economy in the word.The present studydescriptive way,explored internat ional energy rules as well as energy trade multilateral system and tried to determine whether energy products are different from other products and require certain trade rules.It also examines the obstacles to make regulations
    Keywords: World Trade Organization (WTO), EnergyTrade, multilateral system, Globalization
  • HamidReza Olumi Yazdi *, Ali Moghaddam Abrishami, Mahdi Rashno Pages 401-417

    Volatility in Oil industry, makes disputes in investment agreements. Compensation valuation is Most critical factor in resolving disputes. One of famous compensation valuation is market approach which has pros and cons. Price volatility in share market, non-comparability of previous transactions and unfair prices are obstacles of using this approach in using in arbitration valuation. Calculating average of prices, Ratio normalization and considering differences of companies, are solutions for using this approach which was described in this survey. Normally, Market approach price is more than Asset based approach and less than Income based approach. In Iran oil industry, Just we can use Ratios and for implementing this method, lots of modifications are required and this makes difficult to have agreement by tribunal of arbitration for using this method.

    Keywords: Market-Based approach, comparable valuation, multiple valuation, compensation calculation, arbitration in oil industry
  • JAVAD KASHANI *, JAFAR DAMANPAK Pages 419-442
    International petroleum industry practices represent activities of industry players aiming to optimize the procedures and increase the efficiency of production, safety of petroleum operation and environmental protection. In this paper, first, nature of these practices and similar concepts are examined and their sources are described. Then, having reviewed the characteristic of upstream contracts, impact of these practices on the law governing such contracts has been studied. It was shown, using the depecage theory, that international petroleum industry practices, as set of transnational rules, play the role similar to applicable law, as agreed by the parties in an upstream contract. Finally by analyzing the international arbitration tribunal in the petroleum industry, it was revealed that despite the host countries’ efforts to apply national law on all aspects of an upstream contract, these tribunals tend to prioritize international law over the national one, on the international commitments of the host country. Especially states may not invoke their internal law to extract themselves from an international law obligation. Considering the domestic law applicable to the contract, this would only be limited to those issues within the scope of international law.
    Keywords: Applicable law, Exploration, production contracts, Generally accepted petroleum industry practices, Petroleum arbitrations
  • Jafar Nory *, Amir Eslamiyeh Hamedani Pages 443-462
    The assignment of a contract is referred to as the situation where the contract status of one of the parties is transferred to a third party that is considered alien to the contract being assigned. Given the specific conditions of oil and gas upstream contracts, and their compliance with public law principles besides the rules of private law, the assignment of such contracts should be taken into account considering their inevitable challenges. Focusing on the current regulations and conducting a comprehensive study of scientific texts, the present study identifies and discusses important challenges such as the commitment to comply with the host government's specific laws, the effect of the contract party's personality at the oil and gas upstream operations, the problems caused by the public ownership of the oil and gas resources, the requirements for an efficient and well-planned production, the need for transfer of knowledge and technology, compliance with the environmental requirements and public order restrictions in the assignment of the upstream oil and gas contracts with the aim to observe these considerations during the assignment of such contracts.
    Keywords: Oil, gas contracts, Challenges of contract assignment, Host country, Investor or foreign contractor, Principles of public law